Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0963

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/963 av den 10 juni 2021 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) 2016/429, (EU) 2016/1012 och (EU) 2019/6 vad gäller identifiering och registrering av hästdjur och om fastställande av förlagor till identitetshandlingar för dessa djur (Text av betydelse för EES)

    C/2021/4078

    EUT L 213, 16.6.2021, p. 3–61 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/963/oj

    16.6.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 213/3


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/963

    av den 10 juni 2021

    om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) 2016/429, (EU) 2016/1012 och (EU) 2019/6 vad gäller identifiering och registrering av hästdjur och om fastställande av förlagor till identitetshandlingar för dessa djur

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (1), särskilt artikel 120.1 och 120.2,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1012 av den 8 juni 2016 om avelstekniska och genealogiska villkor för avel, handel med och införsel till unionen av renrasiga avelsdjur, hybridavelssvin och avelsmaterial från dem och om ändring av förordning (EU) nr 652/2014, rådets direktiv 89/608/EEG och 90/425/EEG och upphävande av vissa akter med avseende på djuravel (förordningen om djuravel) (2), särskilt artikel 32.2,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel och om upphävande av direktiv 2001/82/EG (3), särskilt artikel 109.2, och

    av följande skäl:

    (1)

    I förordning (EU) 2016/429 fastställs bland annat allmänna bestämmelser för medlemsstaternas skyldighet att upprätta ett system för identifiering och registrering av hållna landlevande djur, inklusive hästdjur. Enligt den förordningen ska medlemsstaterna upprätta och underhålla en databas över hållna landlevande djur (nedan kallad databasen). I förordningen föreskrivs också att åtminstone vissa uppgifter om hästdjur ska registreras i databasen, nämligen hästdjurets unika kod, metod för identifiering av hästdjuret och den anläggning där hästdjuret vanligen hålls. Där föreskrivs även skyldigheter för aktörer som håller hästdjur. De ska se till att varje enskilt djur kan identifieras med hjälp av en unik kod, en korrekt ifylld identitetshandling som gäller under hästdjurets hela livstid (nedan kallad livslång identitetshandling) och ett fysiskt identifieringsmärke eller genom en annan metod som otvetydigt kopplar samman hästdjuret med en korrekt ifylld identitetshandling som gäller under hela livstiden.

    (2)

    I förordning (EU) 2016/1012 fastställs avelstekniska och genealogiska bestämmelser för handel med avelsdjur och avelsmaterial från dessa djur samt för införsel av dem till unionen, inklusive bestämmelser om utfärdande av härstamningsbevis som ska åtfölja avelsdjur. I förordningen föreskrivs särskilt att vissa uppgifter om renrasiga avelsdjur av hästdjur ska ingå i en livslång identitetshandling för hästdjur.

    (3)

    I förordning (EU) 2019/6 fastställs regler för utsläppande på marknaden, tillverkning, import, export, tillhandahållande, distribution, farmakovigilans, kontroll och användning av veterinärmedicinska läkemedel, och där föreskrivs bland annat särskilda bestämmelser om administrering av veterinärmedicinska läkemedel till livsmedelsproducerande djur, inklusive hästdjur. Där föreskrivs särskilt krav på registerföring avseende hästdjur och vilken information som ska ingå i den livslånga identitetshandlingen.

    (4)

    I kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 (4), som antogs på grundval av förordning (EU) 2016/429, föreskrivs en vid definition av registrerade hästdjur samt ytterligare krav för identifiering av hästdjur och bestämmelser om utfärdande av duplikat och ersättande handlingar. I den delegerade förordningen föreskrivs också att den identitetshandling som gäller under hela livstiden ska innehålla ett valideringsmärke eller, i fråga om registrerade hästar, en licens som dokumenterar att djuret har en högre hälsostatus så att det kan omfattas av de särskilda villkor för förflyttning som fastställs i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688 (5).

    (5)

    I kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/577 (6) fastställs bestämmelser om innehåll och format för de uppgifter som krävs vid tillämpningen av artiklarna 112.4 och 115.5 i förordning (EU) 2019/6 och som ska ingå i den identitetshandling som gäller under hela livstiden. Det gäller i huvudsak uppgifter om huruvida ett enskilt hästdjur är undantaget från slakt för användning som livsmedel eller har genomgått en medicinsk behandling med substanser som är oundgängliga vid behandling av hästdjur eller som medför ytterligare kliniska fördelar jämfört med andra behandlingsalternativ som finns för hästdjur och för vilka karenstiden för hästdjur ska vara sex månader.

    (6)

    Enligt artikel 108.5 c i förordning (EU) 2016/429 får medlemsstaterna i tillämpliga fall utse en annan myndighet eller bemyndiga ett annat organ eller en fysisk person för att säkerställa den praktiska tillämpningen av systemet för identifiering och registrering, inbegripet utfärdande av identitetshandlingar. I kapitel III i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 (7) föreskrivs närmare bestämmelser och villkor för sådan delegering. Enligt artikel 8.1 i rådets direktiv 90/427/EEG (8) är organisationer och föreningar som för eller upprättar stamböcker skyldiga att utfärda identitetshandlingar för registrerade hästdjur. Det direktivet upphävs dock genom förordning (EU) 2016/1012 med verkan från och med den 21 april 2021. Det är därför ovisst i vilken utsträckning medlemsstaterna kommer att delegera den praktiska tillämpningen av systemet för identifiering av hästdjur till avelsorganisationer, organisationer som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning eller andra organ med delegerade uppgifter. I den här förordningen bör det därför fastställas bestämmelser om partiell eller fullständig delegering av dessa uppgifter till organ med delegerade uppgifter samt klargöras vilken roll avelsorganisationer och organisationer som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning ska ha i förfarandet för identifiering av hästdjur.

    (7)

    De flesta synpunkter som lämnades i samband med det offentliga samrådet om detta dokument (9) gällde avelsorganisationernas utfärdande av identitetshandlingar. Liknande synpunkter lämnades av ett antal medlemsstater. Ett särskilt svårt problem var utfärdandet av härstamningsbevis för hästdjur som är införda i stamböcker som upprättats av avelsorganisationer som erkänts i andra medlemsstater än i födelsemedlemsstaten.

    (8)

    För att göra systemet för identifiering av hästdjur mer praktiskt samtidigt som kraven i artikel 110.1 a i förordning (EU) 2016/429 uppfylls bör det i den här förordningen fastställas bestämmelser om utfärdande av identitetshandlingar för registrerade hästdjur genom avelsorganisationer och organisationer och föreningar som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning, även när dessa inte är organ med delegerade uppgifter. I detta fall skulle utfärdandet av identitetshandlingen begränsas till ifyllande av de uppgifter som krävs, tryckning och inbindning samt registrering av uppgifterna i databaser, medan den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter skulle tillhandahålla handlingen till den sökande aktören. Befintliga praktiska system för utfärdande och tillhandahållande av livslånga identitetshandlingar genom organ med delegerade uppgifter i nära samarbete med avelsorganisationer och organisationer och föreningar som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning bör inte påverkas av dessa bestämmelser.

    (9)

    Livslånga identitetshandlingar bör endast utfärdas om de är korrekt ifyllda och innehåller de identifieringsuppgifter som krävs enligt unionsrätten, vilka även bör registreras i databasen i enlighet med denna förordning.

    (10)

    Den databas som upprättas i enlighet med artikel 109.1 i förordning (EU) 2016/429 och som ska lagra de uppgifter som anges i artikel 64 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 bör vara tillgänglig på olika säkerhetsnivåer såväl för aktörer och ansvariga veterinärer som för behöriga myndigheter eller organ med delegerade uppgifter i andra medlemsstater. Elektroniskt utbyte av uppgifter mellan medlemsstaterna bör dessutom uppmuntras så att möjligheten att spåra hästdjuren och kontrollerna av livsmedelskedjans integritet underlättas. Det måste därför föreskrivas minimikrav för ett sådant utbyte av uppgifter med beaktande av kraven i artikel 108.4 d i förordning (EU) 2016/429 och de relevanta standarder som avses i artikel 37 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1715 (10).

    (11)

    Många medlemsstater föredrar ett enkelt format för den livslånga identitetshandlingen, enbart med de uppgifter som krävs enligt artikel 65 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 och artikel 1 i delegerad förordning (EU) 2021/577, men ett sådant enkelt format skulle inte vara tillräckligt för att den livslånga identitetshandlingen ska kunna ha flera användningsområden och åtfölja hästdjur för avels- eller idrottsändamål. Det är därför motiverat att det föreskrivs ett sådant format för den livslånga identitetshandlingen som gör det möjligt att utfärda den i enlighet med minimikraven för djur- och folkhälsa samt i ett utvidgat format som även är lämpligt för avels-, tävlings- och kapplöpningsändamål.

    (12)

    Färska undersökningar i medlemsstaterna har visat att märkning av hästdjur enbart med en injicerbar transponder kanske inte är tillräckligt för att säkerställa identifiering av hästdjur, särskilt inte för att skydda folkhälsan. En beskrivning av hästdjuret bestående av en beskrivning och ett konturdiagram som anger förvärvade och medfödda fenotypiska egenskaper, till exempel vita mönster, särskilda färger, virvlar, ärr och, om nödvändigt, kastanjernas form, är därför ett nödvändigt komplement vid identifieringen för att förhindra bedräglig slakt av hästdjur som tidigare varit undantagna från slakt för användning som livsmedel.

    (13)

    För att säkerställa en korrekt beskrivning av hästdjuren i den livslånga identitetshandling som åtföljer djuren bör medlemsstaternas behöriga myndigheter eller, i tillämpliga fall, organ med delegerade uppgifter sträva efter att följa bästa praxis och utbilda den personal som ansvarar för beskrivningen av hästdjuren.

    (14)

    Det krävs också bestämmelser för de fall då den ursprungliga livslånga identitetshandling som utfärdats i enlighet med denna förordning för hästdjurets hela livstid har gått förlorad, inte längre är läsbar eller innehåller felaktiga uppgifter som inte beror på olagliga metoder. För att hästdjurets status ska anges korrekt som undantaget från slakt för användning som livsmedel bör dessa bestämmelser så långt som möjligt utesluta olagligt innehav av fler än en livslång identitetshandling.

    (15)

    Om tillräckliga och kontrollerbara uppgifter finns tillgängliga bör det utfärdas ett duplikat av den livslånga identitetshandlingen som är märkt som sådant och som i allmänhet undantar hästdjuret från slakt för användning som livsmedel. I andra fall bör det utfärdas en ersättande livslång identitetshandling, som också är märkt som sådan och som undantar hästdjuret från slakt för användning som livsmedel och från de särskilda villkor för förflyttning av registrerade hästdjur som fastställs i artikel 92.2 b i delegerad förordning (EU) 2020/688.

    (16)

    I enlighet med artikel 67 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 bör sådana förfaranden även tillämpas på hästdjur som uppvisas för identifiering efter den fastställda tidsfristen för den första identifieringen av hästdjuret, i syfte att minimera risken för bedrägligt förvärv av en ytterligare identitetshandling som skulle kunna användas för att återföra ett hästdjur som tidigare varit undantaget från slakt för användning som livsmedel till livsmedelskedjan i enlighet med tillämplig lagstiftning.

    (17)

    Enligt artikel 66.1 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 ska aktörerna säkerställa att hästdjuren alltid åtföljs av sin identitetshandling som gäller under djurets hela livstid. Oavsett om djuret förflyttas innebär detta krav att den tidigare ägaren ska överlämna den livslånga identitetshandlingen till den nya ägaren när hästdjuret byter ägare.

    (18)

    Även om hästdjur enligt unionslagstiftningen alltid måste åtföljas av en livslång identitetshandling bör det i denna förordning föreskrivas ett undantag från det kravet när den livslånga identitetshandlingen inte kan bevaras eller inte går att bevara eller när en sådan identitetshandling inte utfärdades eftersom hästdjuret slaktas innan det uppnår den högsta ålder som krävs för den första identifieringen.

    (19)

    För dagliga förflyttningar inom medlemsstaternas nationella territorier förefaller plastkort eller smartkort liksom applikationer i smarttelefoner eller surfplattor vilka visar de väsentliga uppgifterna i den livslånga identitetshandlingen vara användbara komplement till den livslånga identitetshandlingen, och vissa bestämmelser för användning av sådana lösningar bör därför fastställas i denna förordning.

    (20)

    Kravet på att den livslånga identitetshandlingen ska åtfölja slaktkroppar av hästdjur till sådana anläggningar som godkänts i enlighet med artikel 24.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 (11) har i vissa situationer visat sig vara ogenomförbart och bör därför begränsas till de situationer som beskrivs i kapitel III led a iii i bilaga III till kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 (12) eller regleras enligt nationell lagstiftning.

    (21)

    Hästdjur kan under ett visst skede av sina liv övergå till att bli hästdjur avsedda för slakt. I punkt 1.2 i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (13), där det fastställs särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung, ingår hovdjur (synonym till hästdjur) i definitionen av tama hov- och klövdjur.

    (22)

    För att undvika att transpondrar förs in i livsmedelskedjan bör den del av köttet från hästdjur varifrån transpondern inte har kunnat avlägsnas vid tidpunkten för slakt förklaras otjänligt som livsmedel i enlighet med artikel 45 m i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 (14). För att underlätta lokaliseringen av de införda transpondrarna bör det ställe där de förs in standardiseras och registreras i de livslånga identitetshandlingarna.

    (23)

    De främsta avels-, tävlings- och kapplöpningsorganisationerna har enats om ett världsomfattande system för livslångt nummer för hästdjur, ett s.k. Universal Equine Life Number (UELN). Systemet har utarbetats på initiativ av World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH), International Stud-Book Committee (ISBC), World Arabian Horse Organization (Waho), European Conference of Arabian Horse Organisations (Ecaho), International Anglo-Arabian Confederation (CIAA), International Federation for Equestrian Sports (FEI) och European Trotting Union (UET). Information om systemet finns på webbplatsen för UELN (15), som förvaltas av det franska institutet för hästar och ridning (IFCE).

    (24)

    UELN-systemet är lämpligt för att vid den första identifieringen tilldela hästdjuret en sådan unik kod som avses i artikel 109.1 d i i förordning (EU) 2016/429. När koder tilldelas databasen eller de databaser som upprättas av organ med delegerade uppgifter eller av avelsorganisationer inom ramen för medlemsstaternas databas bör koderna för dessa databaser och formatet för den unika kod som registreras för de enskilda hästdjuren inte leda till att de förväxlas med befintliga koder i UELN-systemet. Förteckningen över tilldelade UELN-koder bör därför först konsulteras innan en ny kod tilldelas en databas för registrering av identifieringsuppgifter om hästdjur.

    (25)

    Registrering av en UELN-kompatibel unik kod och användning av koden för identifiering av de behöriga myndigheterna eller det organ med delegerade uppgifter som delegerats uppgiften att utfärda livslånga identitetshandlingar för hästdjur bör också underlätta återlämnande av den livslånga identitetshandlingen till den utfärdande behöriga myndigheten efter det att hästdjuret har slaktats eller dött. Medlemsstaterna bör om möjligt använda de förbindelseorgan de har utsett i enlighet med artikel 103 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 för att underlätta kommunikationsutbytet mellan de behöriga myndigheterna för ömsesidigt stöd.

    (26)

    Världsorganisationen för djurhälsa (OIE) har i samarbete med Internationella ridsportförbundet (IHSC) utarbetat rekommendationer för en säker internationell förflyttning av tävlingshästar och konceptet högpresterande hästdjur med hög hälsostatus (HHP) (16). I kapitel 4.17 i OIE:s Terrestrial Animal Health Code (17) finns rekommendationer för fastställande av en subpopulation hästar med hög hälsostatus och i kapitel 5.12 i densamma fastställs en förlaga till pass för internationell förflyttning av tävlingshästar.

    (27)

    Dessutom regleras rätten för renrasiga avelsdjur av hästdjur att delta i internationella tävlingar av internationella privata avtal. Med tanke på hästsektorns internationella dimension bör kommissionen beakta dessa avtal så att dessa renrasiga avelsdjur av hästdjur får fortsätta att tävla på internationell nivå och delta i sådana tävlingar som avses i artikel 4.2 första strecksatsen led a i rådets direktiv 90/428/EEG (18).

    (28)

    Genom undantag från artikel 91.3 i delegerad förordning (EU) 2020/688 får giltighetstiden för det djurhälsointyg som krävs vid förflyttning till en annan medlemsstat förlängas från tio till trettio dagar enligt villkoren i artikel 92 i den förordningen om vissa kompletterande hälsoåtgärder vidtas, inklusive åtgärder för att förebygga andra sjukdomar som drabbar hästdjur än de sjukdomar som förtecknas för dessa arter i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1882 (19).

    (29)

    Enligt avsnitt II punkterna 1 och 2 i bilaga II till förordning (EG) nr 853/2004 ska livsmedelsföretagare som driver slakterier bland annat säkerställa att de förfaranden som de har infört garanterar att varje djur, eller i förekommande fall, varje parti djur som tas emot på slakteriets område identifierats på ett ändamålsenligt sätt.

    (30)

    Enligt avsnitt III punkterna 1–3 i bilaga II till förordning (EG) nr 853/2004 ska dessutom den som ansvarar för driften på ett slakteri ta emot, kontrollera och reagera på sådan information från livsmedelskedjan som innehåller uppgifter om ursprung, historia och hantering av djur avsedda för livsmedelsproduktion. I enlighet med avsnitt III punkt 7 i bilaga II till den förordningen får den behöriga myndigheten tillåta att viss information från livsmedelskedjan om hästdjur sänds till slakteriet samtidigt som djuren, i stället för i förväg. Den identitetshandling som åtföljer hästdjur för slakt bör därför komplettera den informationen från livsmedelskedjan. I enlighet med punkt 8 i samma avsnitt III ska livsmedelsföretagare kontrollera de pass som åtföljer hästdjur för att säkerställa att djuret inte är undantaget från slakt för användning som livsmedel. Om livsmedelsföretagarna tar emot djuret för slakt ska de överlämna passet till den officiella veterinären.

    (31)

    I förordning (EU) 2019/6 definieras livsmedelsproducerande djur genom hänvisning till definitionen i artikel 2 b i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 470/2009 (20). Vissa bestämmelser i förordning (EU) 2019/6, inklusive bestämmelserna i artiklarna 112 och 115, är tillämpliga på djurarter som betraktas som livsmedelsproducerande och inbegriper därför enskilda djur som inte är avsedda för användning som livsmedel men som tillhör en art som lagligen används för livsmedelsändamål i unionen.

    (32)

    Med tanke på den särskilda situationen för hästdjur som föds som djur av en livsmedelsproducerande art, men som inte alltid i första hand föds upp för detta ändamål och som i de flesta fall inte hålls under hela sin livstid av sådana livsmedelsföretagare som definieras i artikel 3.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 (21) måste det föreskrivas ett förfarande som säkerställer en sammanhängande koppling från kontrollen av den livslånga identitetshandlingen av folkhälsoskäl till hanteringen av handlingen i enlighet med den här förordningen.

    (33)

    Den databas som medlemsstaterna ska upprätta är därför också av avgörande betydelse för kontrollen av vissa uppgifter i den livslånga identitetshandlingen innan beslut fattas om mottagande av hästdjuret för slakt för användning som livsmedel. Om uppgifterna vad gäller undantag från slakt för användning som livsmedel i det särskilda avsnittet i den livslånga identitetshandlingen inte stämmer överens med de uppgifter som registrerats i databasen bör uppgifterna från den källa som innebär att hästdjuret är undantaget från slakt för användning som livsmedel ha företräde.

    (34)

    Om ett enskilt hästdjurs identitet inte med säkerhet går att fastställa kan det vara nödvändigt att undanta djuret från slakt för användning som livsmedel. Det måste därför fastställas bestämmelser som gör det möjligt att dokumentera att ett hästdjur undantas från slakt för användning som livsmedel, oberoende av administrering av ett läkemedel i enlighet med artikel 112.4 i förordning (EU) 2019/6.

    (35)

    Eftersom administrering av ett läkemedel i enlighet med artikel 112.4 i förordning (EU) 2019/6 är det enda skälet till att undanta ett hästdjur från slakt för användning som livsmedel, förutom när ett sådant undantag beordras av den behöriga myndigheten av administrativa skäl, bör det inte längre vara nödvändigt att föreskriva någon kontrasignering av den aktör som ansvarar för djuret när ett hästdjur undantas från slakt för användning som livsmedel i enlighet med unionslagstiftningen.

    (36)

    Samtidigt bör administrering av ett veterinärmedicinskt läkemedel som godkänts i enlighet med artikel 8.4 i förordning (EU) 2019/6 till ett hästdjur endast tillåtas efter det att djuret har undantagits från slakt för användning som livsmedel efter administrering av ett läkemedel i enlighet med artikel 112.4 i den förordningen.

    (37)

    I enlighet med artikel 109.2 i förordning (EU) 2019/6 måste det också fastställas en förlaga för den information som krävs för administrering av de läkemedel som ingår i den förteckning över substanser som upprättas i enlighet med artikel 115.5 i den förordningen. För närvarande återfinns förteckningen över substanser som är oundgängliga vid behandling av hästdjur eller som medför ytterligare kliniska fördelar jämfört med andra behandlingsalternativ som finns för hästdjur och för vilka karenstiden för hästdjur är sex månader i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 (22).

    (38)

    Formatet för den information som krävs vid tillämpningen av artikel 115.5 i förordning (EU) 2019/6 och som ska ingå i den livslånga identitetshandlingen är också lämpligt för registrering av ett administrativt tillfälligt uppskjutande i minst sex månader av slakt av ett livsmedelsproducerande hästdjur i de fall då enligt stränga villkor ett duplikat av den livslånga identitetshandlingen utfärdas utan att djuret undantas från slakt för användning som livsmedel.

    (39)

    Bestämmelserna i rådets direktiv 96/22/EG (23) är tillämpliga på husdjur, inklusive hästdjur, och på vilda djur av dessa arter som fötts upp i hägn. Enligt artikel 7 i det direktivet får handel med registrerade hästdjur som administrerats veterinärmedicinska läkemedel innehållande allyltrenbolon eller betaagonister i avelstekniskt syfte enligt artikel 4 i det direktivet äga rum innan karenstiden löper ut, förutsatt att villkoren för administrering av dessa läkemedel är uppfyllda och att typ av behandling samt datum för behandling anges på det intyg eller pass som åtföljer dessa djur.

    (40)

    I kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/692 (24) fastställs bland annat villkor för införsel av hästdjur till unionen från tredjeländer och för hantering av dessa djur efter införsel. I den här förordningen bör det föreskrivas en bestämmelse om att hästdjur som förs in till unionen ska identifieras inom 30 dagar. Eftersom åtskilliga hästar förs in till unionen tillfälligt bör perioden på 30 dagar börja löpa efter att det tullförfarande som krävs för övergång till fri omsättning enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 (25) har slutförts.

    (41)

    Registrerade hästar avsedda för tävling och kapplöpning omfattas av bestämmelserna i artiklarna 136.1 b, 139.1 och 141.1 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/2446 (26) när det gäller förfarandet för tillfällig införsel. Enligt dessa bestämmelser får bland annat varorna deklareras genom någon annan handling, inklusive enbart genom det faktum att varorna passerar gränsen för unionens tullområde enligt artikel 141.1 d i den förordningen.

    (42)

    Renrasiga avelsdjur av hästdjur som förs in till unionen för avelsändamål får hänföras till förfarandet för aktiv förädling enligt artikel 256 i förordning (EU) nr 952/2013, enligt vilket icke-unionsvaror får användas i unionens tullområde i en eller flera förädlingsprocesser utan att varorna omfattas av importtullar, andra avgifter eller handelspolitiska åtgärder, i den mån de inte förbjuder införsel av varor i eller utförsel av varor ur unionens tullområde. Genom förfarandet för aktiv förädling får avelshästar och deras avelsresultat övergå till fri omsättning eller återexporteras vid utgången av förädlingsprocessen, tillsammans med alternativa sätt att avsluta detta förfarande.

    (43)

    Om en livslång identitetshandling utfärdas för ett hästdjur som förts in till unionen från ett tredjeland och övergått till fri omsättning bör den behöriga myndigheten efter införseln till unionen undanta hästdjuret från status som ett djur som får slaktas för användning som livsmedel om ursprungstredjelandet inte förtecknas i kommissionens beslut 2011/163/EU (27) eller om det finns andra skäl att inte bestyrka intygandet avseende folkhälsa i punkt II.1.6 i det officiella intyg som åtföljer hästdjuret till gränsen och som fastställs i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/403 (28).

    (44)

    I kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1940 (29) fastställs bestämmelser om innehåll och format för de härstamningsbevis som utfärdas för renrasiga avelsdjur av hästdjur och som ska ingå i den livslånga identitetshandlingen. I den här förordningen bör det därför fastställas bestämmelser om införande av information om renrasiga avelsdjur av hästdjur i de härstamningsbevis som ingår i den livslånga identitetshandlingen.

    (45)

    I rådets förordning (EG) nr 1/2005 (30) definieras ”registrerade hästdjur” genom hänvisning till rådets direktiv 90/426/EEG (31). Eftersom den termen inte används i förordning (EU) 2016/429 bör det klargöras att den är synonym med ”registrerat hästdjur” i den här förordningen.

    (46)

    För att säkerställa att unionslagstiftningen om identifiering av hästdjur tillämpas enhetligt i medlemsstaterna och att den är tydlig och transparent bör de datum som avses i artikel 86 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 fastställas i den här förordningen. Eftersom delegerad förordning (EU) 2019/2035 ska tillämpas från och med den 21 april 2021 bör även den här förordningen tillämpas från och med det datumet. Eftersom delegerad förordning (EU) 2021/577 ska tillämpas först från och med den 28 januari 2022 bör dock bilaga I till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 (32) fortsätta att tillämpas till och med den 27 januari 2022.

    (47)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder, ständiga kommittén för veterinärmedicinska läkemedel och ständiga kommittén för husdjursavel.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    DEL 1

    ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

    Artikel 1

    Innehåll och tillämpningsområde

    1.   I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter för de bestämmelser som avses i punkterna 2, 3 och 4 vad gäller hållna hästdjur

    a)

    som är födda i unionen,

    b)

    som efter att ha förts in till de territorier som förtecknas i bilaga I till förordning (EU) 2017/625 har övergått till fri omsättning, med undantag av återinförsel till unionen efter tillfällig export till tredjeländer.

    2.   I den här förordningen fastställs allmänna och särskilda bestämmelser för en enhetlig tillämpning av det system för identifiering och registrering som föreskrivs i artikel 108.1 i förordning (EU) 2016/429 för hästdjur och olika kategorier av hästdjur i syfte att säkerställa att systemet fungerar ändamålsenligt, vilket inbegriper följande:

    a)

    Enhetlig åtkomst till uppgifter i och tekniska specifikationer och praktiska bestämmelser för den databas som avses i artikel 109.1 d i förordning (EU) 2016/429 och artikel 64 i delegerade förordning (EU) 2019/2035 samt tidsfrister, skyldigheter och förfaranden för aktörernas eller andra fysiska eller juridiska personers överföring av information och för registrering av hästdjur i databaserna.

    b)

    Tekniska specifikationer och förfaranden, format och utformning samt praktiska bestämmelser för identifieringsmärken och identifieringsmetoder för hästdjur, inbegripet

    i)

    tidsperioder för anbringande av identifieringsmärken och användning av identifieringsmetoder,

    ii)

    avlägsnande, ändring eller ersättning av identifieringsmärken och identifieringsmetoder samt tidsfrister för sådana moment,

    iii)

    identitetskodens uppbyggnad.

    c)

    Tekniska specifikationer, format och praktiska bestämmelser för livslånga identitetshandlingar för hästdjur.

    d)

    Praktisk tillämpning av undantagen från kraven på identifiering och registrering av vissa hästdjur som är avsedda för slakt och av hästdjur som hålls under halvvilda förhållanden.

    e)

    Bestämmelser om användning av den livslånga identitetshandlingen vid förflyttningar av hästdjur enligt det undantag avseende giltighetstiden för djurhälsointyget som fastställs i artikel 92.2 i delegerad förordning (EU) 2020/688.

    f)

    Förlagor som krävs för användning av den livslånga identitetshandlingen för idrottsändamål och för internationell förflyttning av tävlingshästar enligt rekommendationer från Världsorganisationen för djurhälsa (OIE).

    g)

    Identifiering av hästdjur som har förts in till unionen från tredjeländer.

    3.   I denna förordning fastställs bestämmelser om de förlagor som krävs för tillämpningen av artiklarna 112.4 och 115.5 i förordning (EU) 2019/6 och delegerad förordning (EU) 2021/577 och som ska ingå i den livslånga identitetshandlingen samt bestämmelser om dokumentation av vissa behandlingar i enlighet med direktiv 96/22/EEG.

    4.   I denna förordning fastställs bestämmelser om förlagor för införande av de uppgifter som anges i del 2 kapitel I i bilaga V till förordning (EU) 2016/1012 och i delegerad förordning (EU) 2017/1940 och som ska ingå i en livslång identitetshandling för renrasiga avelsdjur av hästdjur.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    1.

    hästdjur: hållet djur av de arter som tillhör släktet Equus, inklusive hästar, åsnor och zebror, samt korsningar mellan dessa arter.

    2.

    anläggning: anläggning enligt definitionen i artikel 4.27 i förordning (EU) 2016/429.

    3.

    aktör: varje fysisk eller juridisk person som ansvarar för hästdjur, även under en begränsad tidsperiod, med undantag av veterinärer.

    4.

    ägare: den eller de fysiska eller juridiska personer som äger hästdjuret.

    5.

    registrerat hästdjur:

    a)

    renrasigt avelsdjur av arten Equus caballus eller Equus asinus som har förts in eller kan föras in i huvudavsnittet i en stambok som upprättats av en avelsorganisation som har erkänts i enlighet med artikel 4 i förordning (EU) 2016/1012 eller av ett avelsorgan som har förtecknats i enlighet med artikel 34 i samma förordning.

    b)

    hästdjur av arten Equus caballus som är registrerat hos en internationell förening eller organisation, antingen direkt eller genom dess nationella sammanslutning eller avdelning, som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning (registrerad häst).

    6.

    stambok: stambok enligt definitionen i artikel 2.12 i förordning (EU) 2016/1012.

    7.

    huvudavsnitt: huvudavsnitt i en stambok enligt definitionen i artikel 2.13 i förordning (EU) 2016/1012.

    8.

    avelsorganisation: avelsorganisation enligt definitionen i artikel 2.5 i förordning (EU) 2016/1012.

    9.

    avelsorgan: avelsorgan enligt definitionen i artikel 2.7 i förordning (EU) 2016/1012.

    10.

    hästdjur avsedda för slakt: hästdjur som, direkt eller efter uppsamling, ska transporteras till ett slakteri.

    11.

    hästdjur med hög hälsostatus: hästdjur som får förflyttas till andra medlemsstater i enlighet med artikel 92.2 i delegerad förordning (EU) 2020/688.

    12.

    behörig myndighet: en medlemsstats centrala veterinära myndighet enligt definitionen i artikel 4.55 i förordning (EU) 2016/429.

    13.

    avelsteknisk myndighet: behörig myndighet enligt definitionen i artikel 2.8 i förordning (EU) 2016/1012.

    14.

    härstamningsbevis: härstamningsbevis enligt definitionen i artikel 2.20 i förordning (EU) 2016/1012 och enligt bilagan till delegerad förordning (EU) 2017/1940.

    15.

    märke: varje synlig eller visualiserbar och särskiljande egenskap hos ett enskilt hästdjur som antingen är medfödd eller förvärvad och som kan registreras för identifieringsändamål.

    16.

    transponder: elektronisk identifierare enligt definitionen i artikel 2.23 i delegerad förordning (EU) 2019/2035.

    17.

    unik kod: unik kod enligt definitionen i artikel 2.17 i delegerad förordning (EU) 2019/2035.

    18.

    livslångt nummer för hästdjur (UELN): unik alfanumerisk kod med 15 tecken som innehåller uppgifter om ett enskilt hästdjur samt om den databas och det land där dessa uppgifter för första gången registrerats enligt det kodsystem som upprättats på webbplatsen för UELN, som förvaltas av det franska institutet för hästar och ridning (IFCE).

    19.

    smartkort: plastkort med inbyggt datachip för lagring av uppgifter och elektronisk överföring av uppgifterna till kompatibla datasystem.

    20.

    ansvarig veterinär: den veterinär som avses i artiklarna 112 and 113 i förordning (EU) 2019/6 och som ansvarar för ett hästdjurs medicinska behandling, dokumentationen av denna behandling och behandlingens konsekvenser för hästdjurets status som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel i enlighet med den här förordningen.

    21.

    databas: den databas som upprättats av en medlemsstat för registrering av uppgifter om hållna hästdjur enligt artikel 109.1 inledningsfrasen och led d i förordning (EU) 2016/429.

    22.

    livslång identitetshandling: den identitetshandling som gäller under hästdjurets hela livstid med hjälp av vilken de aktörer som ansvarar för hästdjur ska se till att dessa djur identifieras individuellt, i enlighet med artikel 114.1 c i förordning (EU) 2016/429.

    23.

    valideringsmärke: uppgift i den livslånga identitetshandlingen som förts in av den behöriga myndigheten i enlighet med artikel 92.2 a i delegerad förordning (EU) 2020/688 för det ändamål som där anges.

    24.

    licens: uppgift i den livslånga identitetshandlingen som Internationella ridsportförbundets (FEI) nationella sammanslutning har fört in för deltagande i hästtävlingar på lokal, regional, nationell eller internationell nivå eller som den behöriga myndigheten för kapplöpningar har fört in för deltagande i kapplöpningar i enlighet med artikel 92.2 b i delegerad förordning (EU) 2020/688 för det ändamål som där anges.

    25.

    organ med delegerade uppgifter: organ med delegerade uppgifter enligt definitionen i artikel 3.5 i förordning (EU) 2017/625 som utsetts i enlighet med artikel 108.5 c i förordning (EU) 2016/429 för att säkerställa den praktiska tillämpningen av det system för identifiering och registrering som upprättats för hästdjur, inbegripet utfärdande och tillhandahållande av livslånga identitetshandlingar för hästdjur. I avdelning IV kapitlen 2 och 3 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 benämns detta organ ”utfärdande organ”.

    Artikel 3

    Aktörernas och ägarnas roll

    1.   Den aktör som ansvarar för ett hästdjur, men som inte är ägaren eller en av ägarna av hästdjuret, ska handla i enlighet med bestämmelserna i denna förordning på ägarens vägnar och i samförstånd med ägaren eller en företrädare för hästdjurets ägare.

    2.   Medlemsstaterna och, i tillämpliga fall, organ med delegerade uppgifter får kräva att följande ansökningar som aktörerna lämnar till dem ska lämnas av ägaren eller en företrädare för ägarna:

    a)

    Ansökningar om utfärdande av livslånga identitetshandlingar enligt artikel 22.

    b)

    Ansökningar om utfärdande av duplikat av identitetshandlingar enligt artikel 25.

    c)

    Ansökningar om utfärdande av ersättande identitetshandlingar enligt artikel 26.

    d)

    Ansökningar om ändring av identifieringsuppgifter i befintliga livslånga identitetshandlingar enligt artikel 30.

    DEL 2

    ENHETLIG TILLÄMPNING AV SYSTEMET FÖR IDENTIFIERING AV HÄSTDJUR

    KAPITEL I

    Enhetliga bestämmelser om den databas som upprättats för hästdjur

    Artikel 4

    Uppgifter om behöriga myndigheter och organ med delegerade uppgifter som utfärdar livslånga identitetshandlingar för hästdjur

    1.   Medlemsstaterna ska upprätta och hålla en förteckning uppdaterad över de behöriga myndigheter och, i tillämpliga fall, organ med delegerade uppgifter som ansvarar för utfärdandet av livslånga identitetshandlingar för hästdjur samt göra förteckningen tillgänglig för övriga medlemsstater och allmänheten på en webbplats som upprättats av den behöriga myndigheten.

    2.   Den förteckning som föreskrivs i punkt 1 ska

    a)

    innehålla de kontaktuppgifter som är nödvändiga för att uppfylla kraven i artiklarna 8, 9, 11, 22, 27 och 28,

    b)

    vara tillräckligt begriplig för personer med annat modersmål och direkt tillgänglig via den webblänk som lämnats till kommissionen i enlighet med punkt 3, vilken alltid ska fungera.

    3.   För att bistå medlemsstaterna med tillgängliggörandet av de uppdaterade förteckningar som föreskrivs i punkt 1 ska kommissionen upprätta en webbplats till vilken varje medlemsstat ska lämna en direkt webblänk till den webbplats som föreskrivs i punkt 1 och som innehåller de nödvändiga uppgifterna.

    Artikel 5

    Tilldelning av en kod för databasen och databaserna hos organ med delegerade uppgifter

    1.   Den behöriga myndigheten ska tilldela en kod för databasen, och i tillämpliga fall för varje databas som upprättas inom ramen för databasen av organ med delegerade uppgifter och av de avelsorganisationer och organisationer och föreningar som avses i artikel 2.5 b, i vilken identifieringsuppgifter om hästdjur registreras.

    2.   Den kod som föreskrivs i punkt 1 ska vara kompatibel med kodsystemet för livslångt nummer för hästdjur (UELN) och ska bestå av en kod med sex tecken för databasen och varje databas som upprättas inom ramen för databasen, och den ska innehålla

    a)

    tre siffror enligt ISO 3166 för landskoden,

    b)

    tre alfanumeriska tecken för databasen.

    Artikel 6

    Registrering av identifieringsuppgifter i databasen

    1.   Vid den första identifieringen av ett hästdjur ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, avelsorganisationerna och de organisationer och föreningar som avses i artikel 2.5 b registrera hästdjurets identifieringsuppgifter i databasen under den unika koden.

    2.   Den unika kod som avses i punkt 1 ska bestå av

    a)

    den kod som tilldelats databasen eller databaserna hos organ med delegerade uppgifter, avelsorganisationer och de organisationer och föreningar som avses i artikel 2.5 b i enlighet med artikel 5.2, följd av

    b)

    ett individuellt identifieringsnummer bestående av nio tecken som tilldelats hästdjuret.

    3.   Den unika koden ska anges vid all åtkomst till och allt utbyte av uppgifter mellan databaserna och databaserna hos organ med delegerade uppgifter, avelsorganisationer och de organisationer och föreningar som avses i artikel 2.5 b.

    4.   När organ med delegerade uppgifter, avelsorganisationer och de organisationer och föreningar som avses i artikel 2.5 b upprättar databaser inom ramen för databasen ska de säkerställa att åtminstone de uppgifter som föreskrivs i avsnitt I del A punkterna 1–7 och del C samt i avsnitt II del II i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II avspeglas i databasen.

    Artikel 7

    Praktiska bestämmelser för databaser över hästdjur och åtkomst till uppgifter i dessa databaser

    1.   Medlemsstaterna ska vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att databaserna fortsätter att fungera vid eventuella störningar och se till att säkerheten, skyddet, integriteten och äktheten hos de uppgifter som registreras i dessa databaser garanteras.

    2.   Medlemsstaterna ska på begäran säkerställa att aktörer som driver anläggningar med avseende på hästdjur som hålls på deras anläggningar, aktörer som ansvarar för hästdjur med avseende på deras djur och aktörer som driver slakterier med avseende på hästdjur som ska slaktas på deras slakterier åtminstone har kostnadsfri läsbehörighet när det gäller följande uppgifter om ovannämnda hästdjur i databasen:

    a)

    Den unika kod som beskrivs i artikel 6.2.

    b)

    I tillämpliga fall, djurets identitetskod enligt del 1 punkt 1 eller del 2 punkt 2 i bilaga I, som visas genom ett sådant fysiskt identifieringsmärke som avses i led a, b, c, e eller f i bilaga III till delegerad förordning (EU) 2019/2035.

    c)

    Hästdjurets status, som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel.

    3.   Medlemsstaterna ska ge behöriga myndigheter och organ med delegerade uppgifter läs- och skrivbehörighet i databasen för införande av identifieringsuppgifter om hästdjur eller för utbyte av uppgifter mellan den databasen och de databaser som administreras av organ med delegerade uppgifter.

    4.   Medlemsstaterna ska ge de behöriga myndigheter i andra medlemsstater, eller i tillämpliga fall de organ med delegerade uppgifter i dessa andra medlemsstater som förtecknats i enlighet med artikel 4.1 kostnadsfri läsbehörighet när det gäller de uppgifter som anges i punkt 2 a, b och c och som finns i deras databaser över hästdjur som vanligen hålls inom deras territorium.

    5.   Genom undantag från punkt 2 i denna artikel får medlemsstaterna ge de aktörer som ansvarar för hästdjur och som avses i artikel 102.4 i förordning (EU) 2016/429 samt ansvariga veterinärer läs- och skrivbehörighet när det gäller relevanta datauppsättningar i databasen, förutsatt att uppgiftsskydd garanteras i enlighet med punkt 1 i denna artikel.

    Artikel 8

    Tekniska villkor och former för utbyte av elektroniska uppgifter mellan medlemsstaternas databaser för hästdjur

    1.   Om medlemsstaterna i enlighet med artikel 108.4 i förordning (EU) 2016/429 beslutar att utbyta identifieringsuppgifter om hästdjur i sina databaser direkt med motsvarande databaser i andra medlemsstater ska de uppgifter som avses i artikel 64 a, b och c i delegerad förordning (EU) 2019/2035 utbytas i elektronisk form mellan medlemsstaternas databaser i formatet XML Schema Definition (XSD), som kommissionen ska göra tillgängligt på grundval av de relevanta standarder som avses i artikel 37 i genomförandeförordning (EU) 2019/1715.

    2.   Den behöriga myndighet som ansvarar för den anläggning dit hästdjuret har flyttats för att vanligen vistas får begära de uppgifter som avses i punkt 1 av den behöriga myndigheten för ursprungsanläggningen och varje överföring ska tidstämplas.

    Artikel 9

    Tidsfrister och skyldigheter vad gäller registrering av hästdjur i databasen

    Aktörer som ansvarar för hästdjur ska säkerställa överföring av de uppgifter som krävs enligt artikel 64 b och c i delegerad förordning (EU) 2019/2035 till den behöriga myndigheten inom en tidsperiod som fastställs av den behöriga myndigheten och som inte får överstiga sju dagar från den dag då hästdjuret registrerades i enlighet med artikel 102.1 b ii i förordning (EU) 2016/429 som ett hästdjur som vanligen vistas på aktörens anläggning.

    KAPITEL II

    Tekniska specifikationer och förfaranden, format och utformning samt praktiska bestämmelser vad gäller identifieringsmärken och identifieringsmetoder

    Avsnitt 1

    Tekniska specifikationer och förfaranden, format och utformning samt bestämmelser för anbringande av identifieringsmärken och användning av identifieringsmetoder

    Artikel 10

    Tekniska specifikationer för identifieringsmärken och identifieringsmetoder

    1.   Medlemsstaterna ska upprätta ett system som säkerställer att den kod som visas av transpondrar som används i elektroniska identifierare, till exempel injicerbara transpondrar, elektroniska öronmärken eller elektroniska karledsband, för identifiering av hästdjur som är födda i unionen eller som efter införsel från ett tredjeland har övergått till fri omsättning i unionen är unik.

    2.   De elektroniska identifierarna ska uppfylla kraven enligt de tekniska specifikationerna i del 1 i bilaga I.

    3.   Öronmärken och karledsband ska uppfylla kraven enligt de tekniska specifikationerna i del 2 i bilaga I.

    Artikel 11

    Tidsperioder för anbringande av identifieringsmärken

    1.   Aktörer som ansvarar för hästdjur ska säkerställa att injicerbara transpondrar eller öronmärken enligt artikel 59.1 a i delegerad förordning (EU) 2019/2035 anbringas hästdjuren vid samma tidpunkt som eller strax före dagen för ifyllandet av den identifieringsblankett som krävs för ansökan om utfärdande av den livslånga identitetshandlingen inom den tidsperiod för identifiering som fastställs i artikel 21.

    2.   Aktörer som ansvarar för hästdjur som är avsedda att flyttas till ett slakteri i enlighet med artikel 43.2 ska säkerställa att identifieringsmärket anbringas hästdjuret omedelbart efter att de mottagit motsvarande dokumentation från den behöriga myndigheten, utfärdad i ett format som den behöriga myndigheten tillhandahållit så att kraven på information från livsmedelskedjan i avsnitt III i bilaga II till förordning (EG) nr 853/2004 uppfylls.

    3.   Den begränsade tiden mellan anbringandet av identifieringsmärket och ifyllandet av identifieringsblanketten för ansökan om utfärdande av en livslång identitetshandling enligt punkt 1 ska inte tillämpas på identifiering av

    a)

    hästdjur som lever under halvvilda förhållanden och identifieras i enlighet med artikel 60 i delegerad förordning (EU) 2019/2035,

    b)

    föl yngre än sex månader, om de är märkta med ett identifieringsmärke för intygsändamål i syfte att följa med stoet för tillfällig vistelse i

    i)

    en annan medlemsstat under en kortare period än 30 dagar eller i enlighet med artikel 64.c iii i delegerad förordning (EU) 2019/2035, eller

    ii)

    ett tredjeland.

    Artikel 12

    Åtgärder för att påvisa hästdjurs tidigare identitetsmärkning

    1.   Innan identifieringsmärket anbringas hästdjuret i enlighet med artikel 13 ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, eller den veterinär eller kvalificerade person som avses i artikel 13.1, säkerställa att åtgärder har vidtagits för att påvisa eventuella tecken eller märken som tyder på tidigare identitetsmärkning av hästdjuret med injicerbara transpondrar eller öronmärken. Åtgärderna ska åtminstone inbegripa följande:

    a)

    En kontroll av hästdjuret avseende en eventuell tidigare införd injicerbar transponder, med hjälp av en avläsare som uppfyller kraven i del 1 punkt 2 b i bilaga I, åtminstone när avläsaren är i direkt kontakt med hästdjurets kroppsyta på det ställe där en transponder skulle ha förts in i enlighet med artikel 13.2.

    b)

    Kliniska tecken på att en tidigare införd transponder eller ett tidigare anbringat märke har avlägsnats kirurgiskt eller förändrats.

    c)

    Tecken eller indikation på att en alternativ identifieringsmetod som godkänts i enlighet med artikel 16 har använts på hästdjuret.

    2.   Om de åtgärder som föreskrivs i punkt 1 i denna artikel visar att det finns en tidigare införd injicerbar transponder eller öronmärken, eller att någon alternativ identifieringsmetod har använts i enlighet med artikel 16, vilket tyder på en tidigare identitetsmärkning i enlighet med kapitel III avsnitt 2, ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter,

    a)

    utfärda ett duplikat av eller en ersättande identitetshandling enligt artikel 25 eller 26, beroende på vilka uppgifter som finns tillgängliga,

    b)

    föra in den kod som transpondern eller öronmärkena visar, eller uppgifter om den alternativa metoden för att säkerställa identiteten, på lämpligt sätt i fälten för identifieringsuppgifter i del A och i konturdiagrammet i avsnitt I del B i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    3.   Om det bekräftas att en injicerbar transponder, ett öronmärke eller en alternativ identifieringsmetod enligt punkt 1 c har avlägsnats från ett hästdjur fött i unionen utan att ha dokumenterats ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, utfärda ett duplikat av identitetshandlingen enligt artikel 25 eller en ersättande identitetshandling enligt artikel 26.

    Artikel 13

    Förfaranden och praktiska bestämmelser för identifieringsmärken och identifieringsmetoder

    1.   Identifieringsmärken ska anbringas av en veterinär eller, om det föreskrivs i nationell lagstiftning, av en behörig och kvalificerad person med adekvat utbildning.

    2.   Den injicerbara transpondern ska, efter lämplig förberedelse av införingsstället, föras in parenteralt på vänster sida av hästdjurets nacke mitt emellan nacke och manke vid nackbandet.

    3.   Om djuret identifieras genom ett öronmärke i enlighet med artikel 59.1 a i delegerad förordning (EU) 2019/2035 ska öronmärket fästas på hästdjurets vänstra ytteröra.

    4.   Den kod som visas genom det identifieringsmärke som anges i led a, b, c, e eller f i bilaga III till delegerad förordning (EU) 2019/2035 efter att märket har förts in eller anbringats ska registreras av eller under ansvar av den person som avses i punkt 1 i avsett fält i den identifieringsblankett som krävs för ansökan om utfärdande av en livslång identitetshandling eller direkt i avsnitt I del A i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    Artikel 14

    Avlägsnande, ändring eller ersättning av identifieringsmärken samt tidsfrister för sådana moment

    1.   Om en transponder har upphört att fungera och måste ersättas ska hästdjuret identifieras med en ny transponder som visar en ny kod, och den nya transponderkoden ska dessutom registreras i databasen och i tillämpliga fall i databasen hos organet med delegerade uppgifter samt i den livslånga identitetshandlingen i avsnitt I del C i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    2.   Ett öronmärke som anbringats i enlighet med artikel 13.3 men som gått förlorat eller inte kan avläsas ska ersättas med ett öronmärke som visar en ny kod, och den nya koden ska dessutom registreras i databasen och i tillämpliga fall i databasen hos organet med delegerade uppgifter samt i den livslånga identitetshandlingen i avsnitt I del C i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    3.   Aktörerna ska säkerställa att identifieringsmärken så snart som möjligt ersätts efter att de har gått förlorade eller upphört att fungera korrekt, dock senast inom en tidsperiod som fastställs av den behöriga myndigheten och som inte får överstiga 30 dagar från den dag då det upptäcktes att identifieringsmärket hade gått förlorat eller inte längre fungerade och innan hästdjuret lämnar den anläggning där det vanligen vistas.

    4.   Genom undantag från punkt 2 får den behöriga myndigheten i de fall då ett hästdjur har identifierats med fler identifierare än ett enda öronmärke tillåta att det öronmärke som inte längre kan avläsas eller har gått förlorat ersätts med ett nytt öronmärke med den identitetskod för djuret som visas genom det kvarvarande identifieringsmärket.

    5.   De aktörer som ansvarar för registrerade hästdjur ska informera den avelsorganisation eller organisation eller förening som avses i artikel 22.2 och 22.3 om eventuella ändringar av den kod som visas genom identifieringsmärket.

    Artikel 15

    Åtgärder som ska vidtas vad gäller identifieringsmärken om hästdjur slaktas, avlivas eller dör

    1.   Den behöriga myndigheten ska vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att identifieringsmärket, när ett hästdjur slaktas eller dör, skyddas från efterföljande bedräglig användning genom att det tillvaratas och förstörs eller bortskaffas på plats.

    2.   Om den injicerbara transpondern inte kan tas tillvara från ett hästdjur som slaktas för användning som livsmedel och köttet eller den del av köttet som innehåller transpondern förklaras som otjänligt som livsmedel i enlighet med artikel 45 m i genomförandeförordning (EU) 2019/627 ska de animaliska biprodukterna som uppstår bortskaffas så att kraven i punkt 1 i denna artikel uppfylls.

    Avsnitt 2

    Alternativa identifieringsmetoder

    Artikel 16

    Godkännande av alternativa identifieringsmetoder

    1.   Om en medlemsstat i enlighet med artikel 62 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 har godkänt en lämplig alternativ identifieringsmetod för att säkerställa identiteten av hållna hästdjur födda inom medlemsstatens territorium, inklusive medfödda eller förvärvade utmärkande drag och genetiska markörer, ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, säkerställa att uppgifterna om denna alternativa metod för identifiering har kontrollerats innan de registreras i den livslånga identitetshandlingen och i databasen.

    2.   Medlemsstaterna får som komplement till kraven vad gäller identifiering i artikel 109.1 d ii i förordning (EU) 2016/429 kräva användning av alternativa metoder för att säkerställa identiteten baserade på genetiska markörer för hästdjur som är födda eller vanligen vistas i den berörda medlemsstaten.

    3.   Medlemsstaterna ska göra information om sina godkända alternativa identifieringsmetoder enligt punkt 1 i denna artikel tillgänglig för kommissionen, övriga medlemsstater och allmänheten på den webbplats som avses i artikel 4.1.

    4.   Om en alternativ identifieringsmetod enligt punkt 1 i denna artikel används för att identifiera hästdjur ska närmare uppgifter registreras i den livslånga identitetshandlingens utvidgade format.

    5.   När det gäller hästdjur med unika färgdrag, till exempel zebra, i avgränsade anläggningar, får den behöriga myndigheten godkänna att ett ifyllt konturdiagram ersätts med ett fotografi av hög kvalitet.

    6.   Om en alternativ identifieringsmetod enligt punkt 1 i denna artikel används ska aktören tillhandahålla de medel som behövs för att få tillgång till identifieringsuppgifterna eller, i förekommande fall, stå för kostnaderna eller konsekvenserna av dröjsmål när hästdjurets identitet ska säkerställas.

    KAPITEL III

    Tekniska specifikationer, format och praktiska bestämmelser för den livslånga identitetshandlingen

    Avsnitt 1

    Tekniska specifikationer och format för den livslånga identitetshandlingen

    Artikel 17

    Minimikrav vad gäller format, utformning och innehåll för livslånga identitetshandlingar

    1.   Den livslånga identitetshandlingen ska ha något av följande format:

    a)

    Standardformat (identitetshandling i standardformat) som är tillräckligt för att innehålla de minimiuppgifter för identifiering av hästdjur som krävs enligt förordningarna (EU) 2016/429 och (EU) 2019/6 och som innehåller avsnitten I, II och III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen och som uppfyller de ytterligare kraven i del 2 i den bilagan.

    b)

    Utvidgat format (identitetshandling i utvidgat format) som är tillräckligt för att innehålla de minimiuppgifter för identifiering av hästdjur som krävs enligt förordningarna (EU) 2016/429, (EU) 2019/6 och (EU) 2016/1012 samt enligt artikel 65.2 d i delegerad förordning (EU) 2019/2035 och som innehåller avsnitten I–X i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen och som uppfyller de ytterligare kraven i del 2 i den bilagan.

    2.   Den livslånga identitetshandlingen får utfärdas först efter att åtminstone de uppgifter som krävs i punkterna 1, 2 och 4–7 i del A och punkterna 12–18 i del B samt, i tillämpliga fall enligt artikel 16, i avsnitt X i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II har förts in.

    3.   Formen på hästdjurets siluett i det konturdiagram som föreskrivs i avsnitt I del B i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II får anpassas om handlingen utfärdas för ett annat hästdjur än en häst.

    4.   Den behöriga myndigheten får när det gäller en identitetshandling i standardformat godkänna att följande uppgifter endast fylls i om hästdjuret har undantagits från slakt för användning som livsmedel i enlighet med artikel 39.2:

    a)

    Avsnitt I del A punkt 3 a–h i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    b)

    Avsnitt I del B punkterna 12–18 i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    5.   Avbildning av kastanjernas kontur i avsnitt X i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II ska endast krävas i livslånga identitetshandlingar som utfärdas för hästdjur som inte identifieras genom en injicerbar transponder eller ett öronmärke och som saknar märken eller har högst tre virvlar.

    6.   Det anatomiska ställe där en injicerbar transponder förts in ska anges i det konturdiagram som föreskrivs i avsnitt I del B i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    Artikel 18

    Minimikrav vad gäller tekniska specifikationer för livslånga identitetshandlingar

    1.   Den livslånga identitetshandlingen ska uppfylla de ytterligare krav som fastställs i del 2 i bilaga II.

    2.   Om den livslånga identitetshandlingen i de fall som beskrivs i artikel 21.4 utfärdas i utvidgat format bestående av två delar som inbegriper det standardformat som avses i artikel 17.1 och avsnitten IV–X införda som en odelbar enhet i pärmens ficka enligt del 2 b i bilaga II ska den unika kod som förts in i avsnitt IV fastställa kopplingen mellan standardformatet och avsnitten IV–X.

    Artikel 19

    Registrering av transponderkod i identitetshandlingen

    1.   När en injicerbar transponder förs in ett hästdjur i enlighet med artikel 11 ska den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter föra in följande uppgifter i den livslånga identitetshandlingen:

    a)

    Åtminstone de 15 sista tecknen i den kod som transpondern förmedlar och avläsaren visar efter införandet, och eventuellt

    i)

    ett självhäftande klistermärke med en streckkod, förutsatt att sidan i identitetshandlingen därefter förseglas, eller

    ii)

    en utskrift av streckkoden enligt led i som innehåller åtminstone de 15 sista tecknen i den kod som transpondern förmedlar.

    b)

    En underskrift antingen av den person som har fyllt i beskrivningen i del A och konturdiagrammet i del B i avsnitt I i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II och som har läst av den kod som transpondern visade efter införandet, eller av den person som återger denna information i syfte att utfärda identitetshandlingen i enlighet med reglerna hos den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, eller den avelsorganisation eller organisation eller föreningar som avses i artikel 22.2 respektive 22.3.

    2.   Om ett hästdjur tidigare har identifierats genom en injicerbar transponder som inte uppfyller de aktuella ISO-standarderna ska avläsningssystemet anges i avsnitt I del A punkt 5 i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    Artikel 20

    Användning av plastkort, smartkort eller digitala applikationer i bärbara elektroniska enheter tillsammans med livslånga identitetshandlingar

    1.   Om den livslånga identitetshandlingen utfärdas tillsammans med ett plastkort eller ett smartkort ska dessa kort uppfylla kraven i bilaga III.

    2.   Medlemsstaterna får godkänna användning av digitala applikationer i bärbara elektroniska enheter som åtminstone visar de identifieringsuppgifter som lagras i databasen för identifiering av hästdjur vid förflyttningar

    a)

    inom deras nationella territorium,

    b)

    till medlemsstater enligt undantaget i artikel 69 i delegerad förordning (EU) 2020/688,

    c)

    till tredjeländer som har godkänt sådan identifiering.

    3.   Medlemsstaterna får dock inte godkänna användning av plastkort, smartkort eller digitala applikationer i bärbara elektroniska enheter som den enda identitetshandlingen vid förflyttning till ett slakteri.

    Avsnitt 2

    Praktiska bestämmelser för den livslånga identitetshandlingen

    Artikel 21

    Tidsperioder för identifiering

    1.   Den aktör som ansvarar för ett hästdjur ska säkerställa att det hästdjur som aktören ansvarar för identifieras inom en tidsperiod som ska fastställas av medlemsstaten och som inte får överstiga tolv månader från dagen för djurets födelse, och under alla omständigheter innan hästdjuret lämnar födelseanläggningen för att vistas på annan plats under mer än 30 dagar, utom när

    a)

    de undantag som föreskrivs i artikel 66.2 c eller e i delegerad förordning (EU) 2019/2035 är tillämpliga,

    b)

    sådan förflyttning sker i enlighet med artikel 43.2, eller

    c)

    hästdjuret tillhör en population hästdjur som lever under halvvilda förhållanden och villkoren i artikel 60 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 är tillämpliga.

    2.   Genom undantag från punkt 1 i denna artikel får avelsorganisationer som har upprättat stamböcker för renrasiga avelsdjur av hästdjur, i enlighet med de krav på identifiering som fastställs i del 3 punkt 1 i bilaga I till förordning (EU) 2016/1012, kräva att djuren identifieras som föl vid sidan av sto där stoet är den moder som djuren är beroende av.

    3.   Genom undantag från punkterna 1 och 2 får en ny livslång identitetshandling utfärdas när som helst

    a)

    på begäran av eller av den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, om den befintliga livslånga identitetshandlingen inte uppfyller kraven i artikel 17 eller om vissa identifieringsuppgifter som anges i avsnitt I, II eller III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II inte har förts in korrekt av den utfärdande behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, eller

    b)

    om en livslång identitetshandling som utfärdats före dagen för tillämpning av denna förordning inte kan anpassas så att den uppfyller kraven i artikel 17.

    4.   En ny livslång identitetshandling ska utfärdas i utvidgat format eller så ska den befintliga identitetshandlingen i standardformat utökas till en identitetshandling i utvidgat format genom tillägg av avsnitten IV–X i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till denna förordning, om det gäller ett hästdjur som ska

    a)

    uppgraderas till ett hästdjur med hög hälsostatus i enlighet med artikel 92.2 b i delegerad förordning (EU) 2020/688,

    b)

    föras in som ett renrasigt avelsdjur av hästdjur i huvudavsnittet eller registreras som hästdjur i en bilaga till en stambok som upprättats av en avelsorganisation som genomför ett avelsprogram som godkänts i enlighet med artikel 8 eller 12 i förordning (EU) 2016/1012, eller

    c)

    registreras som en registrerad häst enligt artikel 2.5 b i enlighet med reglerna hos respektive förening eller organisation som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning.

    5.   Innan en ny livslång identitetshandling utfärdas i enlighet med punkterna 3 och 4 och tillhandahålls den aktör som ansvarar för hästdjuret ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, ta hand om den befintliga livslånga identitetshandlingen för ogiltigförklarande, och ogiltigförklarandet av den befintliga identitetshandlingen och utfärdandet av den nya livslånga identitetshandlingen ska registreras i databasen med angivande av den unika kod som ursprungligen tilldelades hästdjuret.

    Artikel 22

    Ansökningar om identitetshandlingar för hästdjur födda i unionen samt utfärdande och tillhandahållande av sådana handlingar

    1.   Den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, i den medlemsstat där hästdjurets födelseanläggning ligger ska efter ansökan från aktören utfärda och tillhandahålla livslånga identitetshandlingar för andra hästdjur än de hästdjur som avses i punkterna 2 och 3.

    Den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, får på aktörens begäran utfärda den livslånga identitetshandling som avses i första stycket i standardformat.

    2.   Avelsorganisationer som genomför avelsprogram som godkänts i enlighet med artikel 8 eller 12 i förordning (EU) 2016/1012 i den medlemsstat där hästdjurets födelseanläggning ligger ska efter ansökan från aktören utfärda identitetshandlingar i utvidgat format för de registrerade hästdjur som avses i artikel 2.5 a och för hästdjur som ska registreras i en bilaga till en stambok för den berörda rasen.

    3.   Nationella sammanslutningar, avdelningar eller myndigheter vid internationella organisationer eller föreningar som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning i den medlemsstat där hästdjurets födelseanläggning ligger ska efter ansökan från aktören utfärda identitetshandlingar i utvidgat format för de registrerade hästdjur som avses i artikel 2.5 b.

    4.   Den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter ska, utom i de fall då de bägge uppgifterna att utfärda och tillhandahålla livslånga identitetshandlingar i utvidgat format har delegerats till de avelsorganisationer eller organisationer och föreningar som avses i punkt 2 respektive punkt 3, tillhandahålla den livslånga identitetshandling som utfärdas i enlighet med punkt 2 eller 3 till den sökande aktör som avses i punkt 2 respektive punkt 3.

    5.   När det gäller tillhandahållande av den livslånga identitetshandlingen i enlighet med punkt 4 ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, fastställa förfaranden för

    a)

    en säker överföring från de avelsorganisationer eller organisationer och föreningar som avses i punkt 2 respektive punkt 3 av

    i)

    den livslånga identitetshandling som utfärdas i enlighet med punkt 2 eller 3,

    ii)

    de nödvändiga uppgifter som ska föras in i databasen i enlighet med artikel 6,

    b)

    tillhandahållande av den livslånga identitetshandlingen till den sökande aktör som avses i punkt 2 respektive punkt 3.

    Artikel 23

    Praktiska bestämmelser för den livslånga identitetshandlingen

    1.   Den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, och de avelsorganisationer samt organisationer och föreningar som avses i artikel 22.2 respektive artikel 22.3 ska säkerställa att den inbördes ordningen och numreringen av avsnitten i identitetshandlingarna enligt förlagan till identitetshandling för hästdjur i del 1 i bilaga II förblir oförändrad och att det finns ett tillräckligt antal sidor i identitetshandlingen för de avsnitt där många uppgifter ska föras in.

    2.   Den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, eller de avelsorganisationer eller organisationer och föreningar som avses i artikel 22.2 respektive artikel 22.3 är ansvariga för en säker hantering av blanka och ifyllda identitetshandlingar i sina lokaler.

    3.   Om en alternativ identifieringsmetod har godkänts ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, eller de avelsorganisationer eller organisationer och föreningar som avses i artikel 22.2 respektive artikel 22.3 föra in uppgifterna i avsnitt I del A punkt 6 eller 7 och, i tillämpliga fall, i avsnitt X i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II samt registrera dessa uppgifter i databasen.

    Artikel 24

    Undantag för förflyttning eller transport av hästdjur som åtföljs av en tillfällig identitetshandling

    1.   Efter ansökan från den aktör som ansvarar för ett hästdjur ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, utfärda en tillfällig handling som är märkt som sådan, i enlighet med den förlaga till tillfällig identitetshandling som fastställs i bilaga IV, med vilken hästdjur får förflyttas eller transporteras inom samma medlemsstat under en period på högst 45 dagar, under vilken identitetshandlingen ska överlämnas till den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, för uppdatering av identifieringsuppgifterna i handlingen.

    2.   Den tillfälliga identitetshandlingen enligt punkt 1 ska kompletteras med en blankett i enlighet med avsnitt II i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II för införande av uppgifterna i enlighet med artikel 40.

    3.   Enligt artikel 66.3 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 får aktörer inte transportera hästdjur som åtföljs av en tillfällig handling enligt punkt 1 till ett slakteri för slakt för användning som livsmedel.

    4.   En tillfällig handling får inte krävas när identifieringsuppgifter är tillgängliga i digitala applikationer i bärbara elektroniska enheter för ett hästdjur som hålls i en medlemsstat som har godkänt och infört användning av digitala applikationer i bärbara elektroniska enheter i enlighet med artikel 20.2.

    Artikel 25

    Utfärdande av duplikat av identitetshandlingar

    1.   Ett duplikat av en identitetshandling ska utfärdas

    a)

    när den ursprungliga identitetshandlingen har gått förlorad och hästdjurets identitet kan fastställas, i synnerhet genom den kod som transpondern förmedlar eller genom den alternativa metoden för att säkerställa identiteten i enlighet med artikel 16, eller

    b)

    när hästdjuret inte har identifierats inom de tidsfrister som fastställs i artikel 21, 37 eller 43.2.

    2.   I de fall som beskrivs i punkt 1 ska den behöriga myndighet med ansvar för det administrativa område där hästdjuret vanligen hålls, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, efter ansökan från aktören göra följande:

    a)

    Vid behov beordra att hästdjuret anbringas ett fysiskt identifieringsmärke eller att djuret ska identifieras genom en godkänd alternativ metod för att säkerställa identiteten i enlighet med artikel 16.

    b)

    Begära att den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, eller den avelsorganisation, organisation och förening som avses i artikel 22.2 och 22.3 vilken utfärdade den livslånga identitetshandling som gått förlorad

    i)

    utfärdar ett duplikat av identitetshandlingen i standardformat eller i utvidgat format enligt aktörens önskemål,

    ii)

    överlämnar duplikatet till den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, som avses i den inledande meningen i denna punkt för att tillhandahållas aktören.

    c)

    I databasen registrera duplikatet av identitetshandlingen som tydligt märkts som sådant, med angivande av den unika kod som registrerats i databasen hos den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, eller den avelsorganisation, organisation och förening som avses i artikel 22.2 och 22.3 och som

    i)

    utfärdade den ursprungliga livslånga identitetshandling som gått förlorad, eller

    ii)

    utfärdade duplikatet av identitetshandlingen för ett hästdjur som avses i punkt 1 b.

    d)

    I enlighet med artikel 38.1 b ii eller 38.2 b anpassa hästdjurets status i duplikatet av identitetshandlingen, om hästdjuret inte redan är undantaget från slakt för användning som livsmedel.

    3.   Uppgifter om det duplikat av identitetshandlingen som utfärdats i enlighet med punkt 2, med angivande av den unika koden, ska föras in i databasen.

    4.   Om den ursprungliga livslånga identitetshandling som gått förlorad utfärdades före dagen för tillämpning av denna förordning av ett utfärdande organ som inte längre existerar och inte har någon efterträdare ska duplikatet av identitetshandlingen utfärdas i enlighet med punkt 2 av den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, i den medlemsstat där hästdjuret vanligen vistas.

    Artikel 26

    Utfärdande av ersättande identitetshandlingar

    1.   En ersättande livslång identitetshandling ska utfärdas för ett hästdjur

    a)

    när den ursprungliga livslånga identitetshandlingen har gått förlorad, och

    i)

    hästdjurets identitet inte kan säkerställas,

    ii)

    det inte finns några tecken på eller bevis för att en livslång identitetshandling tidigare har utfärdats för hästdjuret, eller

    b)

    när den fysiska identifieraren eller den livslånga identitetshandlingen har avlägsnats, ändrats eller ersatts utan tillstånd av den behöriga myndigheten för den anläggning där hästdjuren vanligen hålls.

    2.   I de fall som beskrivs i punkt 1 ska den behöriga myndighet med ansvar för det administrativa område där hästdjuret vanligen hålls, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, efter ansökan från aktören eller på begäran av den behöriga myndigheten göra följande:

    a)

    Beordra att hästdjuret anbringas ett fysiskt identifieringsmärke.

    b)

    Tilldela djuret en ny unik kod som överensstämmer med den databas i vilken utfärdandet av den ersättande identitetshandlingen registreras.

    c)

    Utfärda och tillhandahålla en ersättande identitetshandling som tydligt märkts som sådan, antingen i standardformat eller i utvidgat format enligt aktörens önskemål.

    d)

    Förklara hästdjuret som inte avsett för slakt för användning som livsmedel genom att föra in lämpliga uppgifter i avsnitt II del II i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II och i databasen.

    3.   Uppgifter om den ersättande identitetshandling som utfärdats i enlighet med punkt 2 ska föras in i databasen med angivande av den unika koden.

    Artikel 27

    Åtgärder som ska vidtas vad gäller den livslånga identitetshandlingen när hästdjur slaktas, avlivas, dör eller går förlorade

    1.   Vid slakt eller avlivning av ett hästdjur ska följande åtgärder vidtas under den behöriga myndighetens ansvar när det gäller den livslånga identitetshandlingen:

    a)

    Den ska tillvaratas och skyddas från användning för bedrägliga ändamål.

    b)

    Den ska fullständigt ogiltigförklaras.

    c)

    Den ska

    i)

    förstöras på det slakteri där hästdjuret slaktades och ett intyg ska lämnas till det organ som utfärdade den livslånga identitetshandlingen före dagen för tillämpning av denna förordning, eller till den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, som anges i avsnitt I del A i den livslånga identitetshandlingen, antingen direkt eller genom den kontaktpunkt som avses i artikel 28.2, med uppgift om datum för slakt av hästdjuret och angivande av djurets unika kod, eller

    ii)

    efter ogiltigförklarandet enligt led b, återlämnas till det utfärdande organ, om det gäller en livslång identitetshandling som utfärdats före dagen för tillämpning av denna förordning, eller till den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, som anges i avsnitt I del A i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II, antingen direkt eller genom den kontaktpunkt som avses i artikel 28.2, med angivande av det datum då hästdjuret slaktades eller avlivades i sjukdomsbekämpande syfte.

    2.   I samtliga fall då ett hästdjur som inte avses i punkt 1 i denna artikel dör eller går förlorat (inklusive stjäls) ska den aktör som ansvarar för hästdjuret senast 30 dagar från den dag då hästdjuret dog eller gick förlorat återlämna den livslånga identitetshandlingen till den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, som anges i avsnitt I del A eller uppdaterats i avsnitt I del C i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    Artikel 28

    Medlemsstaternas och de behöriga myndigheternas skyldigheter att säkerställa överföring av information efter att hästdjur har slaktats, avlivats, dött eller gått förlorat

    1.   Medlemsstaterna ska införa förfaranden för återlämning av ogiltigförklarade livslånga identitetshandlingar till den utfärdande behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter enligt artikel 27.1 c ii.

    2.   Medlemsstaterna får inrätta en kontaktpunkt som ska ta emot det intyg som avses i artikel 27.1 c i eller de identitetshandlingar som avses i artikel 27.1 c ii för vidarebefordran till respektive utfärdande organ, om det gäller en livslång identitetshandling som utfärdats före dagen för tillämpning av denna förordning, eller till den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, på deras territorium.

    Kontaktpunkten får vara ett sådant förbindelseorgan som avses i artikel 103.1 i förordning (EU) 2017/625.

    3.   I tillämpliga fall i enlighet med punkt 2 i denna artikel ska uppgifter om kontaktpunkten göras tillgängliga för övriga medlemsstater och allmänheten via den webbplats som upprättats i enlighet med artikel 4.1.

    4.   Det utfärdande organ, om det gäller en livslång identitetshandling som utfärdats före dagen för tillämpning av denna förordning, eller den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, som i enlighet med artikel 27 tog emot informationen om att ett hästdjur dött eller gått förlorat ska föra in uppgifter eller komplettera uppgifterna i databasen, eller om det gäller ett utfärdande organ begära att den behöriga myndigheten för in uppgifter eller kompletterar uppgifterna i databasen, med identifieringsuppgifterna i den återlämnade identitetshandlingen för hästdjuret.

    5.   Om arbetsordningen hos en behörig myndighet, eller i tillämpliga fall ett organ med delegerade uppgifter, medger det ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, säkerställa att de livslånga identitetshandlingarna fullständigt ogiltigförklaras innan de återlämnas till ägaren som ett minne av djuret, i syfte att förhindra bedräglig användning av den livslånga identitetshandlingen eller av de uppgifter som den innehåller.

    Avsnitt 3

    Tidsfrister, skyldigheter och förfaranden för överföring av information från aktörer eller andra fysiska eller juridiska personer samt för registrering av hållna hästdjur i databaserna

    Artikel 29

    Aktörernas skyldigheter vad gäller hanteringen av identitetshandlingar för att säkerställa att hästdjuret kan identifieras under hela dess livstid

    1.   De aktörer som ansvarar för hästdjur ska säkerställa att åtminstone följande identifieringsuppgifter i den livslånga identitetshandlingen alltid är aktuella och korrekta:

    a)

    Hästdjurets status vad gäller dess lämplighet för slakt för användning som livsmedel.

    b)

    Den läsbara transponder- eller öronmärkeskoden eller de utmärkande drag som används som en alternativ metod.

    c)

    I tillämpliga fall, det valideringsmärke eller den licens som utfärdats i enlighet med artikel 92.2 i delegerad förordning (EU) 2020/688.

    d)

    Uppgifter om den som äger hästdjuret, om det krävs enligt nationell lagstiftning.

    2.   Om identifieringsuppgifterna i avsnitten I–III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II behöver uppdateras ska den aktör som ansvarar för hästdjuret lämna in identitetshandlingen till den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, i den medlemsstat där hästdjuret vanligen vistas

    a)

    omedelbart efter den händelse som påverkade identifieringsuppgifterna, i det fall som avses i punkt 1 a,

    b)

    senast sju dagar efter den händelse som påverkade hästdjurets identifieringsuppgifter, i de fall som avses i punkt 1 b eller c, eller om aktören är ägaren, i punkt 1 d.

    3.   Aktören ska säkerställa att uppgifterna i avsnitten IV–IX hålls aktuella och är korrekta i enlighet med de regler som fastställs av den avelsorganisation, organisation eller förening som utfärdade handlingen i enlighet med artikel 22.2 eller 22.3.

    4.   Trots bestämmelserna i artikel 66.1 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 ska den livslånga identitetshandlingen överlämnas till den nya ägaren vid ändrat ägarskap.

    Artikel 30

    Skyldigheter vad gäller hanteringen av identitetshandlingar för att säkerställa att hästdjuret kan identifieras under hela dess livstid

    1.   Den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, ska

    a)

    göra de nödvändiga uppdateringarna av identifieringsuppgifterna i identitetshandlingen, och när det gäller uppdateringar av avsnitt I del A eller B använda de fält som anges i avsnitt I del C i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II,

    b)

    fylla i uppgifterna i avsnitt IV i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II, om uppgift om ändring av ägarskapet krävs enligt nationell lagstiftning,

    c)

    föra in uppgifter eller komplettera uppgifterna i databasen, med identifieringsuppgifterna i den inlämnade identitetshandlingen enligt artikel 29.2,

    d)

    informera den behöriga myndighet, det organ med delegerade uppgifter, den avelsorganisation, den organisation eller den förening som utfärdade den ändrade handlingen om varje sådan ändring av identifieringsuppgifter i den livslånga identitetshandlingen och i databasen som anges ovan.

    2.   De avelsorganisationer eller organisationer och föreningar som har utfärdat livslånga identitetshandlingar i enlighet med artikel 22.2 eller 22.3 ska informera den behöriga myndighet, eller i tillämpliga fall det organ med delegerade uppgifter, som har tillhandahållit handlingen till aktören i enlighet med artikel 22.4 om alla ändringar som gjorts i avsnitten I–III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II avseende alla livslånga identitetshandlingar som de har utfärdat.

    KAPITEL IV

    Praktisk tillämpning av undantagen från kraven på identifiering och registrering av hållna hästdjur

    Artikel 31

    Hästdjur som hålls under halvvilda förhållanden

    1.   Utöver kraven i artikel 60 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 avseende undantag när det gäller identifiering av hållna hästdjur som lever under halvvilda förhållanden ska de uppgifter som medlemsstaterna ska lämna om populationer av hästdjur och om de områden där dessa djur hålls under halvvilda förhållanden hållas uppdaterade och kompletteras med geografiska uppgifter om det område där den anläggning där dessa hästdjur hålls ligger.

    2.   Om hästdjur som hålls under halvvilda förhållanden genom undantag från artikel 43.1 avlägsnas från populationen av hästdjur för att transporteras till ett slakteri får den behöriga myndigheten godkänna förflyttning till ett slakteri i den medlemsstaten enligt det undantag som föreskrivs i artikel 43.2 eller ska i annat fall genom motsvarande åtgärder säkerställa att dessa djur kan spåras utan avbrott.

    KAPITEL V

    Bestämmelser om förflyttningar enligt det undantag avseende djurhälsointygets giltighetstid som föreskrivs i artikel 92.2 i delegerad förordning (EU) 2020/688

    Artikel 32

    Den behöriga myndighetens ansvar att tillhandahålla ett sådant valideringsmärke som avses i artikel 92.2 a i delegerad förordning (EU) 2020/688

    1.   Den behöriga myndigheten ska fastställa bestämmelser och förfaranden för ansökan från aktörer som driver anläggningar där hästdjur hålls om att för ett eller flera hästdjur som vanligen hålls på den anläggningen erhålla ett sådant valideringsmärke som krävs för undantaget avseende djurhälsointygets giltighetstid enligt artikel 92.2 a i delegerad förordning (EU) 2020/688.

    2.   Den behöriga myndigheten ska inspektera anläggningen eller låta den inspekteras på myndighetens vägnar samt utfärda det valideringsmärke som avses i punkt 1 för de hästdjur som vanligen vistas på den anläggningen, om följande villkor är uppfyllda:

    a)

    Anläggningen drivs enligt tillämpliga bestämmelser om identifiering, registrering och spårbarhet när det gäller hästdjur samt tillämpar biosäkerhetsåtgärder som minimerar risken för introduktion av sjukdomar som förtecknats för hästdjur i genomförandeförordning (EU) 2018/1882.

    b)

    Anläggningen är föremål för ofta förekommande och korrekt dokumenterade djurhälsobesök enligt artikel 25 i förordning (EU) 2016/429.

    c)

    De hästdjur som vanligen och tillfälligt hålls på anläggningen är föremål för ofta förekommande och dokumenterade ytterligare identitetskontroller, hälsotester och vaccination mot förtecknade och icke-förtecknade sjukdomar i samband med de djurhälsobesök som avses i led b, eller eftersom sådana identitetskontroller, hälsotester och vaccinationer krävs för att de ska få användas för avel eller delta i hästsporter och hästkapplöpningar.

    d)

    Naturlig betäckning på anläggningen förekommer bara i tillräcklig avskildhet från andra hästdjur som vanligen eller tillfälligt hålls på den anläggningen.

    3.   Det valideringsmärke som avses i punkt 1 ska föras in i identitetshandlingen i enlighet med anvisningarna i avsnitt III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    4.   Utfärdandet av det valideringsmärke som avses i punkt 1 ska registreras i databasen med angivande av hästdjurets unika kod.

    Artikel 33

    Utfärdande av den licens som avses i artikel 92.2 b i delegerad förordning (EU) 2020/688

    1.   För deltagande i hästtävlingar på lokal, regional, nationell eller internationell nivå ska Internationella ridsportförbundets (FEI) nationella sammanslutning, eller för deltagande i kapplöpningar ska den behöriga myndigheten för kapplöpningar fastställa bestämmelser och förfaranden så att aktörer som ansvarar för ett registrerat hästdjur kan ansöka om en licens för detta hästdjur enligt artikel 92.2 b i delegerad förordning (EU) 2020/688.

    2.   De organisationer och myndigheter som avses i punkt 1 ska endast utfärda den licens som avses i samma punkt om följande villkor är uppfyllda:

    a)

    Hästdjuret är registrerat hos respektive organisation eller myndighet enligt punkt 1 för deltagande i tävlingar eller kapplöpningar.

    b)

    Det registrerade hästdjuret identifieras genom en identitetshandling i utvidgat format, där följande dokumenteras:

    i)

    En veterinär har vaccinerat hästdjuret mot hästinfluensa och i tillämpliga fall mot andra sjukdomar enligt de regler och föreskrifter som gäller hos de organisationer som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning, inklusive sådana som inte förtecknas i genomförandeförordning (EU) 2018/1882.

    ii)

    En veterinär har besökt hästdjuret minst två gånger om året, inklusive vid veterinärundersökningar för vaccinering och för förflyttning till andra medlemsstater eller till tredjeländer.

    iii)

    Hästdjuren har genomgått djurhälsotester, inklusive för utfärdande av intyg i samband med förflyttningar till tredjeländer.

    3.   Licensen ska föras in i identitetshandlingen i enlighet med anvisningarna i avsnitt III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    4.   Utfärdandet av en licens ska registreras i databasen med angivande hästdjurets unika kod.

    KAPITEL VI

    Bestämmelser om användning av den livslånga identitetshandlingen för idrottsändamål och för internationell förflyttning av tävlingshästar

    Artikel 34

    Uppgifter om ägaren i avsnitt IV i den livslånga identitetshandlingen

    1.   Uppgifterna om ägaren i avsnitt IV i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II ska fyllas i av

    a)

    den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, om så krävs enligt nationell lagstiftning, eller

    b)

    de organisationer och myndigheter som avses i artikel 33.1, om så krävs enligt dessa organisationers och myndigheters regler och föreskrifter.

    2.   Genom undantag från punkt 1 får uppgifterna om ägaren tillhandahållas i form av ett ägarintyg eller registreringskort, förutsatt att det senare registreras i databasen och hänvisar till

    a)

    hästdjurets unika kod, eller

    b)

    identitetshandlingens nummer, i förekommande fall, och transponderkoden eller en godkänd alternativ identifieringsmetod.

    3.   Det ägarintyg eller registreringskort som föreskrivs i punkt 2 ska återlämnas till den behöriga myndigheten eller till de organisationer och myndigheter som avses i punkt 1 i denna artikel om hästdjuret har dött, sålts, gått förlorat, stulits, slaktats eller avlivats.

    Artikel 35

    Ifyllande av uppgifter om vaccinering och hälsotester i avsnitten VII, VIII och IX i den livslånga identitetshandlingen

    1.   Om det enligt de regler och föreskrifter som gäller hos en sådan organisation eller myndighet som avses i artikel 33.1 krävs särskilda vaccinationer och hälsotester för deltagande i vissa tävlingar och kapplöpningar för hästar ska

    a)

    den administrerande veterinären föra in uppgifter om vaccination mot hästinfluensa eller andra sjukdomar i avsnitt VII eller VIII i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II,

    b)

    den veterinär som utför arbetet för den behöriga myndighet eller de organisationer och myndigheter som avses i artikel 33.1 som begär hälsotestet i avsnitt IX i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II föra in resultaten av de hälsotester som gjorts av en veterinär eller ett laboratorium för påvisande av en förtecknad eller icke-förtecknad överförbar sjukdom.

    2.   Om den behöriga myndigheten har godkänt användning av smartkort eller digitala applikationer i bärbara elektroniska enheter i enlighet med artikel 20.2 ska uppgifterna enligt punkt 1 a och b även ingå i dessa smartkort eller digitala applikationer i bärbara elektroniska enheter.

    KAPITEL VII

    Identifiering av hästdjur som har förts in till unionen från tredjeländer

    Artikel 36

    Identifiering av hästdjur som har förts in till unionen

    Identitetshandlingar som utfärdas i tredjeländer ska anses vara giltiga i enlighet med denna förordning för identifiering av hästdjur som övergått till fri omsättning, förutsatt att de uppfyller följande villkor:

    a)

    Identitetshandlingarna har,

    i)

    när det gäller renrasiga avelsdjur av hästdjur, utfärdats i ett tredjeland av ett avelsorgan som utfärdar härstamningsbeviset och som är ett av de avelsorgan som förtecknats i enlighet med artikel 34 i förordning (EU) 2016/1012, eller

    ii)

    när det gäller en registrerad häst, utfärdats av en nationell sammanslutning eller avdelning av en internationell organisation eller förening som förvaltar hästar avsedda för tävling eller kapplöpning och som har sitt huvudkontor i ett tredjeland som förtecknats för införsel av hästdjur till unionen, eller

    iii)

    i alla andra fall, utfärdats av den behöriga myndigheten i hästdjurets ursprungstredjeland.

    b)

    Identitetshandlingarna uppfyller alla krav i artikel 17.

    Artikel 37

    Ansökan om identitetshandlingar för hästdjur som har förts in till unionen och övergår till fri omsättning

    1.   Aktörer som ansvarar för hästdjur som förts in till unionen från ett tredjeland ska, inom 30 dagar från den dag då tullförfarandet för övergång till fri omsättning enligt artikel 201 i förordning (EU) nr 952/2013 avslutats, hos den behöriga myndighet på den plats där hästdjuret vanligen vistas, eller i tillämpliga fall hos organet med delegerade uppgifter, ansöka om utfärdande av en livslång identitetshandling, eller om registrering av den befintliga identitetshandlingen enligt artikel 36 i den här förordningen i databasen.

    2.   Om den befintliga identitetshandling som avses i punkt 1 inte uppfyller kraven i artikel 17 ska den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, på begäran av aktören

    a)

    komplettera identitetshandlingen så att den uppfyller kraven i artikel 17,

    b)

    registrera hästdjurets identifieringsuppgifter och de kompletterande uppgifterna i databasen.

    3.   Om den befintliga identitetshandlingen enligt artikel 36 inte kan ändras så att den uppfyller kraven i artikel 17 ska den inte anses vara giltig för identifieringsändamål i enlighet med denna förordning, och hästdjuret ska identifieras genom att det utfärdas en ny livslång identitetshandling i enlighet med artikel 21.3 på grundval av uppgifterna i den inlämnade identitetshandling enligt vilken hästdjuret fördes in till unionen.

    DEL 3

    Dokumentation av ett hästdjurs status som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel

    Artikel 38

    Undantag från slakt och uppskjuten slakt av ett hästdjur avsett för användning som livsmedel

    1.   Hästdjur ska anses vara avsedda för slakt för användning som livsmedel, såvida de inte oåterkalleligt har undantagits från slakt för användning som livsmedel genom ifyllande och undertecknande av de relevanta uppgifterna i avsnitt II del II i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II, antingen

    a)

    av den ansvariga veterinären, före en behandling enligt artikel 39.2 i denna förordning, eller

    b)

    av den behöriga myndigheten,

    i)

    vid utfärdande av en ny livslång identitetshandling i enlighet med artikel 21.3 för ett hästdjur för vilket det tidigare undantaget från slakt för användning som livsmedel har registrerats i den livslånga identitetshandlingen eller i databasen,

    ii)

    vid utfärdande av ett duplikat av en livslång identitetshandling i enlighet med artikel 25 eller en ersättande livslång identitetshandling i enlighet med artikel 26,

    iii)

    om det gäller hästdjur som har förts in till unionen från ett tredjeland eller territorium som inte förtecknas för hästdjur i bilagan till kommissionens beslut 2011/163/EU, eller för vilka intygandet avseende folkhälsa i punkt II.6 i det officiella intyg för införsel till unionen av hästdjur som inte är avsedda för slakt (förlaga EQUI-X) som fastställs i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/403 och som ska åtfölja hästdjuren till gränsen inte har bestyrkts av andra skäl.

    2.   Slakt av ett livsmedelsproducerande hästdjur ska skjutas upp i minst sex månader

    a)

    av den ansvariga veterinären före en behandling med ett läkemedel som innehåller en substans som ingår i den förteckning över substanser som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006, vilken har dokumenterats i avsnitt II del III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen,

    b)

    genom undantag från punkt 1 b ii, och genom beslut av den behöriga myndigheten, vilket har dokumenterats i avsnitt II del V i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen, vid utfärdande av ett duplikat av en identitetshandling inom 30 dagar från den dag då förlusten av den livslånga identitetshandlingen anmäldes och styrktes, om aktören på ett tillfredsställande sätt kan styrka att hästdjurets status som avsett för slakt för användning som livsmedel inte har äventyrats av någon medicinsk behandling.

    Artikel 39

    Den ansvariga veterinärens skyldighet vad gäller dokumentation av ett hästdjurs status som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel i den livslånga identitetshandlingen

    1.   Före all behandling med ett veterinärmedicinskt läkemedel som godkänts i enlighet med artikel 8.4 i förordning (EU) 2019/6 eller med ett läkemedel som används i enlighet med artikel 112.4 i den förordningen, eller som innehåller en substans som ingår i den förteckning över substanser som upprättats i enlighet med artikel 115.5 i samma förordning, ska den ansvariga veterinären försäkra sig om djurets status som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel enligt dokumentationen i den livslånga identitetshandlingen och, om åtkomst ges, i databasen.

    2.   Om en indikation som rör ett hästdjur avsett för slakt för användning som livsmedel kräver administrering av ett läkemedel i enlighet med artikel 112.4 i förordning (EU) 2019/6 och aktören på ägarens vägnar har godkänt en sådan behandling ska den ansvariga veterinären säkerställa att det berörda hästdjuret före behandlingen oåterkalleligt förklaras som inte avsett för slakt för användning som livsmedel genom att fylla i och underteckna avsnitt II del II i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen.

    3.   Om en indikation som rör ett hästdjur avsett för slakt för användning som livsmedel kräver administrering av ett läkemedel som innehåller en substans som ingår i den förteckning över substanser som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 och aktören på ägarens vägnar har godkänt en sådan behandling ska den ansvariga veterinären föra in de uppgifter som krävs om det läkemedel som innehåller sådana substanser i avsnitt II del III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen.

    Den ansvariga veterinären ska ange datum för den senaste förskrivna administreringen av läkemedlet och informera aktören om det datum då karenstiden på sex månader löper ut.

    Artikel 40

    Veterinärernas skyldigheter vad gäller dokumentation av ett hästdjurs status som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel i tillfälliga handlingar

    1.   Om en indikation som rör ett hästdjur som identifieras genom en tillfällig identitetshandling kräver behandling med ett veterinärmedicinskt läkemedel som godkänts i enlighet med artikel 8.4 i förordning (EU) 2019/6 eller med ett läkemedel som används i enlighet med artikel 112.4 i samma förordning, eller som innehåller en substans som ingår i den förteckning över substanser som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006, ska den ansvariga veterinären, före administreringen av läkemedlet,

    a)

    kontrollera hästdjurets identitet på grundval av de uppgifter som lämnats i den tillfälliga identitetshandlingen,

    b)

    om åtkomst ges till databasen, kontrollera hästdjurets status som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel i den tillfälliga identitetshandlingen och i databasen,

    c)

    om hästdjuret inte redan har undantagits från slakt för användning som livsmedel, föra in de uppgifter som krävs i den tillfälliga identitetshandlingen i den blankett som avses i artikel 24.2 i syfte att antingen

    i)

    permanent undanta hästdjuret från slakt för användning som livsmedel före administrering av ett läkemedel som används i enlighet med artikel 112.4 i förordning (EU) 2019/6, eller

    ii)

    registrera datum för den senaste administreringen av läkemedlen och de oundgängliga substanser som ingår i läkemedlet före administrering av ett läkemedel som innehåller en substans som ingår i den förteckning över substanser som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006.

    2.   Den ansvariga veterinären ska efter att åtgärderna enligt punkt 1 i denna artikel har vidtagits

    a)

    tillhandahålla den ändrade tillfälliga handlingen till den aktör som ansvarar för hästdjuret,

    b)

    utan dröjsmål, dock senast sju dagar från dagen för ifyllandet, lämna in en kopia av den ändrade tillfälliga identitetshandlingen till den behöriga myndighet till vilken den livslånga identitetshandlingen överlämnades i enlighet med artikel 61.2 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 så att den kan anpassa den livslånga identitetshandlingen och registrera de uppgifter som avses i punkt 1 c i eller 1.c ii i denna artikel i databasen.

    3.   Punkt 2 b i denna artikel ska inte tillämpas om den ansvariga veterinären har beviljats direkt åtkomst till databasen för att föra in uppgifter om att hästdjuret undantas från status som ett djur avsett för slakt för användning som livsmedel eller om att djuren inte får slaktas under en period på sex månader från den dag då läkemedlet administrerades.

    Artikel 41

    Skyldigheter för aktörer som ansvarar för hästdjur vad gäller dokumentation av ett hästdjurs status som avsett för eller undantaget från slakt för användning som livsmedel

    1.   Den aktör som ansvarar för hästdjuret ska efter att åtgärderna enligt artikel 39.2 har vidtagits lämna in den livslånga identitetshandlingen till den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, eller, om åtkomst till databasen har beviljats, lämna uppgifterna via internet, senast sju dagar från dagen för undertecknandet i avsnitt II del II i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II.

    2.   Medlemsstaterna får genom undantag från de krav som gäller aktörer i artikel 29.2 anta bestämmelser för att säkerställa att den ansvariga veterinären

    a)

    till den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, anmäler de åtgärder som vidtagits i enlighet med artiklarna 39.2 och 40.1 c och lämnar de uppgifter som krävs för att uppdatera databasen inom sju dagar från dagen för undertecknandet i avsnitt II del II i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II, eller

    b)

    för in uppgifter om de åtgärder som vidtagits i enlighet med artiklarna 39.2 och 40.1 c direkt i databasen, om åtkomst beviljas i enlighet med artikel 7.5.

    Artikel 42

    Särskild identifiering av hästdjur vid en medicinsk indikation

    1.   Om en indikation som rör ett hästdjur som inte har identifierats i enlighet med artikel 58, 67 eller 68 i delegerade förordning (EU) 2019/2035 kräver behandling med ett läkemedel som används i enlighet med artikel 112.4 i förordning (EU) 2019/6 eller som innehåller en substans som ingår i den förteckning som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 ska hästdjuret vid tillämpning av artikel 112.4 eller 115.5 i förordning (EU) 2019/6 anses ha identifierats om villkoren i punkterna 2–5 i denna artikel är uppfyllda.

    2.   Den ansvariga veterinären ska, innan det läkemedel som avses i punkt 1 används eller i en livshotande situation omedelbart därefter,

    a)

    identifiera hästdjuret på plats genom att föra in en injicerbar transponder i hästdjuret eller anbringa något annan fysiskt identifieringsmärke för hållna landlevande djur enligt led a, b, c eller f i bilaga III till delegerad förordning (EU) 2019/2035 samt fylla i identifieringsblanketten med de uppgifter som föreskrivs i avsnitt I delarna A och B i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen,

    b)

    permanent undanta hästdjuret från slakt för användning som livsmedel genom att föra in lämpliga uppgifter i identifieringsblanketten.

    3.   Genom undantag från punkt 2 b i denna artikel ska hästdjuret inte behöva undantas från slakt för användning som livsmedel när följande villkor är uppfyllda:

    a)

    Det läkemedel som innehåller en oundgänglig substans som ingår i den förteckning över substanser som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 administreras till ett oidentifierat hästdjur som är yngre än tolv månader.

    b)

    Dagen för den senaste administreringen av det läkemedel som innehåller den oundgängliga substans som ingår i den förteckning över substanser som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 registreras i identifieringsblanketten för hästdjuret.

    4.   Efter att åtgärderna enligt punkt 2 i denna artikel har vidtagits och behandlingen har utförts ska den ansvariga veterinären utfärda den ifyllda och undertecknade identifieringsblanketten och överlämna den till den aktör som ansvarar för hästdjuret.

    5.   Efter uppvisande av den identifieringsblankett som avses i punkt 4 ska den aktör som ansvarar för hästdjuret senast sju dagar efter ifyllandet av identifieringsblanketten, hos den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, ansöka

    a)

    om utfärdande av

    i)

    en livslång identitetshandling enligt artikel 17.3, om det oidentifierade hästdjuret är yngre än tolv månader, eller

    ii)

    ett duplikat av eller en ersättande identitetshandling enligt artikel 25 eller 26, och

    b)

    om registrering i databasen av undantaget från slakt för användning som livsmedel eller av förbudet mot slakt i minst sex månader, beroende på den medicinska behandlingen.

    6.   Medlemsstaterna får genom undantag från punkt 5 anta bestämmelser för att säkerställa att den ansvariga veterinären inom sju dagar från dagen för undertecknandet av den identifieringsblankett som avses i punkt 4

    a)

    överlämnar identifieringsblanketten till den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, eller

    b)

    för in uppgifterna direkt i databasen, om åtkomst beviljas i enlighet med artikel 7.5.

    Artikel 43

    Förflyttning och transport av hästdjur för slakt

    1.   Någon av följande handlingar ska åtfölja hästdjur för slakt under förflyttning eller transport till ett slakteri:

    a)

    Den livslånga identitetshandlingen.

    b)

    Duplikatet av identitetshandlingen utfärdat i enlighet med artikel 38.2 b.

    2.   Den behöriga myndigheten får genom undantag från punkt 1 tillåta att hästdjur för slakt för vilka ingen identitetshandling har utfärdats transporteras direkt från födelseanläggningen till ett slakteri i samma medlemsstat, förutsatt att

    a)

    hästdjuren för slakt är yngre än tolv månader,

    b)

    hästdjuren kan spåras utan avbrott från födelseanläggningen till slakteriet,

    c)

    hästdjuren för slakt före transporten till slakteriet har märkts individuellt med något av de identifieringsmärken som avses i led a, b, c, e eller f i bilaga III till delegerad förordning (EU) 2019/2035,

    d)

    den information från livsmedelskedjan som krävs enligt avsnitt III i bilaga II till förordning (EG) nr 853/2004 innehåller en hänvisning till den individuella märkning som avses i led c i denna punkt.

    Artikel 44

    Användning av uppgifter om tidigare behandlingar i enlighet med artikel 4 i direktiv 96/22/EG i livslånga identitetshandlingar

    Avsnitt II del IV i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till denna förordning ska användas för att föra in uppgifter om administrering i enlighet med artikel 4 i direktiv 96/22/EG av ett veterinärmedicinskt läkemedel som innehåller allyltrenbolon eller betaagonister i det fall som avses i artikel 7.1 andra stycket i det direktivet.

    DEL 4

    Härstamningsbevis för renrasiga avelsdjur av hästdjur

    Artikel 45

    Bestämmelser om härstamningsbevis som en integrerad del av den livslånga identitetshandlingen för renrasiga avelsdjur av hästdjur

    1.   De uppgifter som krävs för att fylla i delarna I och II i det härstamningsbevis som ingår i avsnitt V i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till denna förordning ska lämnas av den avelsorganisation eller det avelsorgan som upprättat den stambok där det renrasiga avelsdjuret av hästdjur har förts in eller kan föras in.

    2.   Delarna I och II i det härstamningsbevis som fastställs i bilagan till delegerad förordning (EU) 2017/1940 ska ingå i den livslånga identitetshandlingen eller i ett duplikat av identitetshandlingen för renrasiga avelsdjur av hästdjur och ska uppfylla följande krav:

    a)

    Del I i det härstamningsbevis som fastställs i bilagan till delegerad förordning (EU) 2017/1940 ska utgöras av avsnitt V i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen.

    b)

    Del II i det härstamningsbevis som fastställs i bilagan till delegerad förordning (EU) 2017/1940 ska

    i)

    utgöras av en del av det avsnitt som avses i led a, och i så fall ska del II innehålla mer än en sida så att det finns utrymme att uppdatera uppgifterna, eller

    ii)

    efter godkännande av den avelstekniska myndigheten i enlighet med artikel 32.4 i förordning (EU) 2016/1012, bifogas den livslånga identitetshandlingen, och i så fall kopplas till del I som avses i led a genom införande av den unika kod som tilldelats djuret enligt artikel 6 i den här förordningen eller det unika livslånga nummer som tilldelats djuret före dagen för tillämpning av den här förordningen.

    3.   En livslång identitetshandling som utfärdats i utvidgat format ska fortsätta att vara giltig om den innehåller en ytterligare sida som inbegriper den utfärdande avelsorganisationens namn, uppgift om rasen och stambokens bilaga samt stambokens nummer och ytterligare relevanta uppgifter om ett hästdjur som registrerats i en bilaga till en stambok som upprättats eller förs av den utfärdande avelsorganisation som genomför sitt avelsprogram som godkänts i enlighet med artikel 8 eller 12 i förordning (EU) 2016/1012.

    Den ytterligare sidan ska ha ett format som inte kan förväxlas med avsnitt V i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till den här förordningen och får inte påverka avsnittens inbördes ordning i identitetshandlingen.

    DEL 5

    Övergångs- och slutbestämmelser

    Artikel 46

    Övergångsbestämmelser i samband med upphävandet av genomförandeförordning (EU) 2015/262

    1.   I enlighet med artikel 86 a och c i delegerad förordning (EU) 2019/2035 ska

    a)

    de tidsfrister för identifiering av hästdjur födda i unionen som föreskrivs i artikel 12.1 och 12.2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 fortsätta att tillämpas till och med den 20 april 2021,

    b)

    bestämmelserna om format och innehåll avseende identitetshandlingar som utfärdats för hästdjur födda i unionen enligt bilaga I till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 fortsätta att tillämpas till och med den 27 januari 2022.

    2.   Den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, ska på begäran av aktören lägga till avsnitt III i den förlaga till identitetshandling för hästdjur som fastställs i del 1 i bilaga II till denna förordning i en livslång identitetshandling som utfärdats före dagen för tillämpning av denna förordning, förutsatt att villkoren för utfärdande av ett valideringsmärke eller en licens i enlighet med artikel 92.2 a eller b i delegerad förordning (EU) 2020/688 är uppfyllda.

    Artikel 47

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Den ska tillämpas från och med den 7 juli 2021.

    Bilaga II ska dock tillämpas från och med den 28 januari 2022.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 10 juni 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 84, 31.3.2016, s. 1.

    (2)  EUT L 171, 29.6.2016, s. 66.

    (3)  EUT L 4, 7.1.2019, s. 43.

    (4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 av den 28 juni 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om anläggningar som håller landlevande djur och kläckerier samt om spårbarhet för vissa hållna landlevande djur och kläckägg (EUT L 314, 5.12.2019, s. 115).

    (5)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688 av den 17 december 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller djurhälsokrav för förflyttningar av landlevande djur och kläckägg inom unionen (EUT L 174, 3.6.2020, s. 140).

    (6)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/577 av den 29 januari 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 vad gäller innehållet i och formatet för den information som krävs för att tillämpa artiklarna 112.4 och 115.5 och som ska ingå i den identitetshandling som gäller under hästdjurets hela livstid som avses i artikel 8.4 i den förordningen (EUT L 123, 9.4.2021, s. 3).

    (7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 av den 15 mars 2017 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 999/2001, (EG) nr 396/2005, (EG) nr 1069/2009, (EG) nr 1107/2009, (EU) nr 1151/2012, (EU) nr 652/2014, (EU) 2016/429 och (EU) 2016/2031, rådets förordningar (EG) nr 1/2005 och (EG) nr 1099/2009 och rådets direktiv 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG och 2008/120/EG och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004, rådets direktiv 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG och 97/78/EG samt rådets beslut 92/438/EEG (förordningen om offentlig kontroll) (EUT L 95, 7.4.2017, s. 1).

    (8)  Rådets direktiv 90/427/EEG av den 26 juni 1990 om avelsmässiga och genealogiska villkor för handeln med hästdjur inom gemenskapen (EGT L 224, 18.8.1990, s. 55).

    (9)  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/11855-Laying-down-rules-on-equine-passports.

    (10)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1715 av den 30 september 2019 om fastställande av bestämmelser för ett datoriserat informationshanteringssystem för offentlig kontroll och dess systemkomponenter (Imsoc-förordningen) (EUT L 261, 14.10.2019, s. 37).

    (11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter) (EUT L 300, 14.11.2009, s. 1).

    (12)  Kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 av den 25 februari 2011 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om genomförande av rådets direktiv 97/78/EG vad gäller vissa prover och produkter som enligt det direktivet är undantagna från veterinärkontroller vid gränsen (EUT L 54, 26.2.2011, s. 1).

    (13)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

    (14)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 av den 15 mars 2019 om enhetliga praktiska arrangemang för utförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625, och om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005 vad gäller offentlig kontroll (EUT L 131, 17.5.2019, s. 51).

    (15)  http://www.ueln.net.

    (16)  Världsorganisationen för djurhälsa (OIE), Facilitation of International Competition Horse Movement. OIE – IHSC partnership for safe international movements of competition horses

    (https://www.oie.int/en/scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/international-competition-horse-movement/).

    (17)  https://www.oie.int/en/standard-setting/terrestrial-code/access-online/ (upplaga 2019).

    (18)  Rådets direktiv 90/428/EEG av den 26 juni 1990 om handel med hästdjur som är avsedda för tävlingar och om villkor för deltagande i tävlingar (EGT L 224, 18.8.1990, s. 60).

    (19)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1882 av den 3 december 2018 om tillämpningen av vissa bestämmelser om förebyggande och bekämpning av sjukdom för kategorier av förtecknade sjukdomar och om fastställande av en förteckning över djurarter och grupper av djurarter som utgör en betydande risk för spridning av dessa förtecknade sjukdomar (EUT L 308, 4.12.2018, s. 21).

    (20)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 470/2009 av den 6 maj 2009 om gemenskapsförfaranden för att fastställa gränsvärden för farmakologiskt verksamma ämnen i animaliska livsmedel samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 2377/90 och ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 (EUT L 152, 16.6.2009, s. 11).

    (21)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

    (22)  Kommissionens förordning (EG) nr 1950/2006 av den 13 december 2006 om upprättande av en förteckning över substanser som är väsentliga för behandling av hästdjur samt substanser som medför ytterligare kliniska fördelar, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG om upprättande av gemenskapsregler för veterinärmedicinska läkemedel (EUT L 367, 22.12.2006, s. 33).

    (23)  Rådets direktiv 96/22/EG av den 29 april 1996 om förbud mot användning av vissa ämnen med hormonell och tyreostatisk verkan samt av β-agonister vid animalieproduktion och om upphävande av direktiv 81/602/EEG, 88/146/EEG och 88/299/EEG (EGT L 125, 23.5.1996, s. 3).

    (24)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/692 av den 30 januari 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser för införsel till unionen samt förflyttning och hantering efter införsel av sändningar av vissa djur, avelsmaterial och produkter av animaliskt ursprung (EUT L 174, 3.6.2020, s. 379).

    (25)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).

    (26)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/2446 av den 28 juli 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 vad gäller närmare regler avseende vissa bestämmelser i unionens tullkodex (EUT L 343, 29.12.2015, s. 1).

    (27)  Kommissionens beslut 2011/163/EU av den 16 mars 2011 om godkännande av planer som lagts fram av tredjeländer i enlighet med artikel 29 i rådets direktiv 96/23/EG (EUT L 70, 17.3.2011, s. 40).

    (28)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/403 av den 24 mars 2021 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) 2016/429 och (EU) 2017/625 vad gäller förlagor till djurhälsointyg och förlagor till kombinerade djurhälsointyg/officiella intyg för införsel till unionen och förflyttning mellan medlemsstaterna av sändningar av vissa kategorier av landlevande djur och avelsmaterial från dessa djur samt officiellt intygande avseende sådana intyg, och om upphävande av beslut 2010/470/EU (EUT L 113, 31.3.2021, s. 1).

    (29)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1940 av den 13 juli 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1012 vad gäller innehåll i och format för härstamningsbevis som utfärdas för renrasiga avelsdjur av hästdjur i en identitetshandling för hästdjur som gäller under hästdjurets hela livstid (EUT L 275, 25.10.2017, s. 1).

    (30)  Rådets förordning (EG) nr 1/2005 av den 22 december 2004 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden och om ändring av direktiven 64/432/EEG och 93/119/EG och förordning (EG) nr 1255/97 (EUT L 3, 5.1.2005, s. 1).

    (31)  Rådets direktiv 90/426/EEG av den 26 juni 1990 om djurhälsovillkor vid förflyttning och import av hästdjur från tredje land (EGT L 224, 18.8.1990, s. 42).

    (32)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 av den 17 februari 2015 om fastställande av bestämmelser i enlighet med rådets direktiv 90/427/EEG och 2009/156/EG vad gäller metoder för identifiering av hästdjur (förordning om pass för hästdjur) (EUT L 59, 3.3.2015, s. 1).


    BILAGA I

    DEL 1

    Tekniska specifikationer för elektroniska identifieringsmärken för hästdjur

    1.

    När sådana elektroniska identifieringsmärken som avses i leden c, e och f i bilaga III till delegerade förordning (EU) 2019/2035 (nedan kallat elektroniskt identifieringsmärke) anbringas hästdjur ska identifieringsmärkena visa följande:

    a)

    En landskod bestående av tre siffror enligt ISO-3166.

    b)

    En numerisk individuell kod för djuret bestående av 12 tecken.

    2.

    De elektroniska identifieringsmärkena ska vara

    a)

    skrivskyddade passiva transpondrar som fungerar med HDX- eller FDX-B-teknik och som uppfyller kraven enligt ISO-standarderna 11784 och 11785,

    b)

    avläsbara med läsare som uppfyller kraven enligt ISO-standard 11785 och som kan avläsa HDX- och FDX-B-transpondrar.

    3.

    De elektroniska identifieringsmärkena ska åtminstone kunna avläsas på följande avstånd:

    a)

    12 centimeter för öronmärken vid avläsning med handhållen läsare.

    b)

    15 centimeter för injicerbara transpondrar vid avläsning med handhållen läsare.

    4.

    De elektroniska identifieringsmärkena ska ha testats med gynnsamt resultat när det gäller

    a)

    överensstämmelse med ISO-standarderna 11784 och 11785, i enlighet med den metod som avses i punkt 7 i ISO-standard 24631–1,

    b)

    uppfyllande av minimiprestanda för de avläsningsavstånd som anges i punkt 3 i denna del, i enlighet med de förfaranden som avses i punkt 7 i ISO-standard 24631–1.

    DEL 2

    Tekniska specifikationer för identifieringsmärken för hästdjur

    1.

    De identifieringsmärken som avses i leden a, b, c och f i bilaga III till delegerad förordning (EU) 2019/2035 för hästdjur ska vara

    a)

    icke-återanvändningsbara,

    b)

    av icke-nedbrytbart material,

    c)

    manipuleringsskyddade,

    d)

    lätta att läsa under hästdjurens hela livstid,

    e)

    utformade på så sätt att de förblir säkert fästa vid hästdjuren utan att skada dem,

    f)

    lätta att avlägsna från livsmedelskedjan.

    2.

    De identifieringsmärken som avses i punkt 1 ska innehålla följande outplånliga information:

    a)

    En landskod bestående av tre siffror enligt ISO-3166.

    b)

    En numerisk individuell kod för djuret bestående av minst 12 tecken.

    3.

    De identifieringsmärken som avses i punkt 1 får innehålla annan information, om det tillåts av den behöriga myndigheten, förutsatt att den information som avses i punkt 2 fortfarande är synlig och kan läsas.

    BILAGA II

    DEL 1

    Den livslånga identitetshandlingens innehåll

    DOCUMENT D’IDENTIFICATION DES ÉQUIDÉS

    Ces instructions sont rédigées en vue d’assister l’utilisateur et n’entravent pas l’application des règles établies par le règlement d’exécution (UE) 2021/963.

    I.

    Le document d’identification doit comporter toutes les instructions nécessaires à son utilisation ainsi que les coordonnées de l’autorité compétente ou de l’organisme délégué en français, en anglais et dans une des langues officielles de l’État membre ou du pays tiers dans lequel l’autorité compétente ou l’organisme délégué a son siège.

    II.

    Le document d’identification doit contenir les renseignements suivants:

    1.   Section I – Identification

    L’équidé doit être identifié par l’autorité compétente ou par l’organisme délégué ou la personne physique visés à l’article 22, paragraphe 3, du règlement d’application (UE) n° 2021/963. Le numéro unique d’identification valable à vie doit permettre d’identifier clairement l’équidé ainsi que la base de données établie par l’autorité compétente ou l’organisme délégué qui a délivré le document d’identification et doit être compatible avec le numéro universel d’identification des équidés (UELN).

    Dans la description à la partie A de la section I, notamment au point 3, l’utilisation d’abréviations doit être évitée autant que possible. Au point 5 de la partie A de la section I, un champ doit être prévu pour insérer au moins quinze chiffres du code transmis par le transpondeur.

    A la partie B de la section I le signalement graphique doit être renseigné en utilisant un stylo à bille à encre rouge pour les marques et un stylo à bille à encre noire pour les épis, ou en conséquence si complété par voie électronique, en tenant compte des lignes directrices fournies par la Fédération Équestre Internationale (FEI) ou par Weatherbys.

    La partie C de la section I doit être utilisée pour enregistrer toute rectification aux détails d’identification.

    2.   Section II – Administration de médicaments

    Les parties I et II ou la partie III de cette section doivent être dûment complétées suivant les instructions établies dans cette section.

    3.   Section III – Marque de validation/Licence

    Nécessaire pour les mouvements conformément à l’article 92, paragraphe 2, du règlement délégué (UE) 2020/688.

    4.   Section IV – Propriétaire

    Le nom du propriétaire ou de son agent ou représentant doit être mentionné si l’autorité compétente, l’organisme délégué ou l’organisation qui gère les chevaux enregistrés en vue des compétitions ou courses le requiert.

    5.   Section V – Certificat zootechnique

    Si l’équidé est inscrit ou enregistré et admissible à l’entrée dans un livre généalogique tenu par un organisme de sélection, le document d’identification doit indiquer le pedigree ainsi que la classe du livre généalogique dans laquelle l’équidé est inscrit conformément aux règles de l’organisme de sélection qui délivre le certificat zootechnique.

    6.   Section VI – Enregistrement des contrôles d’identité

    À chaque fois que les lois et règlements l’exigent, l’identité de l’équidé doit faire l’objet d’une vérification enregistrée par l’autorité compétente, au nom de l’organisme délégué ou de l’organisation qui gère les chevaux enregistrés en vue des compétitions ou courses.

    7.   Sections VII et VIII – Enregistrement des vaccinations

    Toutes les vaccinations doivent être enregistrées à la section VI (grippe équine seulement) et à la section VII (toutes les autres vaccinations). Ces informations peuvent être fournies par l’apposition d’un autocollant.

    8.   Section IX – Examen de laboratoire

    Les résultats de tous les examens pratiqués pour déceler une maladie transmissible peuvent être consignés.

    9.   Section X – Châtaignes (en option)

    Cette section est nécessaire au respect du modèle de document d’identification de la Fédération Equestre Internationale (FEI).

    III.

    Sauf s’il est détruit sous surveillance officielle à l’abattoir, le document d’identification doit être retourné à l’autorité compétente ou à l’organisme délégué après que l’animal est mort, a dû être détruit, a été perdue ou volée ou a été abattu à des fins de contrôle de la maladie.

    IDENTIFICATION DOCUMENT FOR EQUIDAE

    These instructions are drawn up to assist the user and do not impede on the rules laid down in Implementing Regulation (EU) 2021/963.

    I.

    The identification document must contain all the instructions needed for its use and the details of the competent authority, or as appropriate the delegated body, in French, English and one of the official languages of the Member State or third country where the competent authority or delegated body has its headquarters.

    II.

    The identification document must contain the following information:

    1.   Section I – Identification

    The equine animal shall be identified by the competent authority or by the delegated body or natural person as referred to in Article 22(3) of Implementing Regulation (EU) 2021/963. The unique code shall clearly identify the equine animal and the database established by the competent authority or delegated body which issued the identification document and shall be compatible with the universal equine life number (UELN).

    In the description in Part A of Section I, in particular in point 3 thereof, abbreviations must be avoided, where possible. In point 5 of Part A of Section I, the space must be provided for at least 15 digits of the transponder code.

    In Part B of Section I the outline diagram shall be completed using red ball point ink for marks and black ball point ink for whorls, or accordingly if completed electronically, taking into account the guidelines provided for by the International Federation for Equestrian Sports (FEI) or the Weatherbys.

    Part C of Section I must be used to record modifications to identification details.

    2.   Section II – Administration of medicinal products

    Parts I and II or Part III of this Section must be duly completed in accordance with the instructions set out in this Section.

    3.   Section III – Validation mark/Licence

    Required for movements in accordance with Article 92(2) of Delegated Regulation (EU) 2020/688.

    4.   Section IV – Owner

    The name of the owner or its agent or representative must be stated where required by the competent autority, delegated body or the organization, which manages registered horses for competitions or races.

    5.   Section V – Zootechnical certificate

    If the equine animal is entered or registered and eligible for entry in a breeding book maintained by a breed society, the identification document shall contain the pedigree and the breeding book class in which the equine animal is entered in accordance with the rules of the breed society issuing the zootechnical certificate.

    6.   Section VI – Recording of identity checks

    Whenever laws and regulations so require, checks conducted on the identity of the equine animal must be recorded by the competent authority, the delegated body or by the organization which manages registered horses for competitions or races.

    7.   Sections VII and VIII – Vaccination record

    All vaccinations must be recorded in Section VII (equine influenza only) and in Section VIII (all other vaccinations). The information may take the form of a sticker.

    8.   Section IX – Laboratory health tests

    The results of all tests carried out to detect transmissible diseases may be recorded.

    9.   Section X – Chestnuts (optional)

    This section shall be required for compliance with the model of the identification document of the International Federation for Equestrian Sports (FEI).

    III.

    Except where it is destroyed under the official supervision at the slaughterhouse, the identification document must be returned to the competent authority or delegated body after the animal has died, had to be destroyed, was lost or stolen or was slaughtered for disease control purposes.

    IDENTITETSHANDLING FÖR HÄSTDJUR

    Dessa anvisningar har utarbetats som ett stöd för användaren och påverkar inte bestämmelserna i genomförandeförordning (EU) 2021/963.

    I.

    Identitetshandlingen ska innehålla alla anvisningar som behövs för dess användning samt uppgifter om den behöriga myndigheten, eller i tillämpliga fall organet med delegerade uppgifter, på franska, engelska och ett av de officiella språken i den medlemsstat eller det tredjeland där den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter har sitt huvudkontor.

    II.

    Identitetshandlingen ska innehålla följande uppgifter:

    1.

    Avsnitt I – Identifiering

    Hästdjuret ska identifieras av den behöriga myndigheten, organet med delegerade uppgifter eller den fysiska person som avses i artikel 22.3 i genomförandeförordning (EU) 2021/963. Den unika koden ska tydligt identifiera hästdjuret och den databas som upprättats av den behöriga myndighet eller det organ med delegerade uppgifter som utfärdade identitetshandlingen och ska vara kompatibel med det livslånga numret för hästdjur (UELN – Universal Equine Life Number).

    Förkortningar ska om möjligt undvikas i beskrivningen i avsnitt I del A, särskilt i punkt 3. I avsnitt I del A punkt 5 ska det finnas tillräckligt utrymme för åtminstone 15 tecken i transponderkoden.

    I konturdiagrammet i avsnitt I del B ska märken anges med röd kulspetspenna och virvlar med svart kulspetspenna, och färgerna ska användas på samma sätt om det fylls i elektroniskt, med beaktande av riktlinjerna från Internationella ridsportförbundet (FEI) eller Weatherbys.

    Avsnitt I del C ska användas för att registrera ändringar av identifieringsuppgifterna.

    2.

    Avsnitt II – Administrering av läkemedel

    Delarna I och II eller del III i detta avsnitt ska fyllas i enligt anvisningarna i detta avsnitt.

    3.

    Avsnitt III – Valideringsmärke/Licens

    Krävs vid förflyttning i enlighet med artikel 92.2 i delegerad förordning (EU) 2020/688.

    4.

    Avsnitt IV – Ägare

    Namnet på ägaren eller ägarens ombud eller företrädare ska anges om det krävs av den behöriga myndigheten, organet med delegerade uppgifter eller den organisation som förvaltar registrerade hästar för tävling eller kapplöpning.

    5.

    Avsnitt V – Härstamningsbevis

    Om hästdjuret har förts in i en stambok som upprätthålls av en avelsorganisation eller har registrerats och kan föras in i en sådan stambok ska identitetshandlingen innehålla uppgifter om härstamning och den klass i stamboken i vilken hästdjuret har förts in enligt reglerna hos den avelsorganisation som utfärdar härstamningsbeviset.

    6.

    Avsnitt VI – Registrering av identitetskontroller

    När det enligt lagar och föreskrifter krävs ska de kontroller som görs av hästdjurets identitet registreras av den behöriga myndigheten, organet med delegerade uppgifter eller den organisation som förvaltar registrerade hästar för tävling eller kapplöpning.

    7.

    Avsnitten VII och VIII – Registrering av vaccinationer

    Alla vaccinationer ska registreras i avsnitt VII (endast hästinfluensa) och i avsnitt VIII (övriga vaccinationer). Informationen kan anges på ett klistermärke.

    8.

    Avsnitt IX – Laboratorietester

    Resultaten av alla tester som utförts för att påvisa överförbara sjukdomar får registreras.

    9.

    Avsnitt X – Kastanjer (frivillig)

    Detta avsnitt ska krävas för överenstämmelse med förlagan till identitetshandling från Internationella ridsportförbundet (FEI).

    III.

    Förutom när den förstörs under officiell tillsyn på slakteriet, ska identitetshandlingen återlämnas till den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter efter det att djuret har dött, behövts destrueras, gått förlorat, stulits eller slaktats i sjukdomsbekämpande syfte.

    AVSNITT I

    Partie A – Détails d’identification

    Part A – Identification details

    Del A – Identifieringsuppgifter

    (1)(a)

    Espèce:

    Species:

    Art:

    (4)

    Code Unique ou Numéro unique d’identification valable à vie (15 chiffres):

    Unique Code or lifer number: (15 digits):

    Unik kod eller livslångt nummer: (15 tecken):

    ☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    Code-barres (optionnel)

    Bar-Code (optional)

    Streckkod (frivillig)

    (1)(b)

    Sexe:

    Sex:

    Kön:

    (2)(a)

    Date de naissance:

    Date of birth:

    Födelsedatum:

    (2)(b)

    Lieu et pays de naissance:

    Place and country of birth:

    Födelseort och födelseland:

    (5)

    Code du transpondeur (si disponible)

    Transponder code (where available)

    Transponderkod (i tillämpliga fall)

    ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐

    Système de lecture (si différent de ISO 11784)

    Reading system (if not ISO 11784)

    Avläsningssystem (om annat än ISO 11784)

    Code-barres (optionnel)

    Bar-Code (optional)

    Streckkod (frivillig)

    (2)(c)

    Nom (optionnel):

    Name (optional):

    Namn (frivillig):

    (3)

    Signalement:

    Description:

    Beskrivning:

    (3)(a)

    Robe:

    Colour:

    Färg:

    (3)(b)

    Tête:

    Head:

    Huvud:

    (6)

    Méthode alternative de vérification d’identité (si applicable) / Alternative method for identity verification (if applicable) / Alternativ metod för att säkerställa identiteten (i förekommande fall):

    (3)(c)

    Ant. G:

    Foreleg L:

    Framben vänster:

    (3)(d)

    Ant. D:

    Foreleg R:

    Framben höger:

    (7)

    Information sur toute autre méthode appropriée donnant des garanties pour vérifier l’identité de l’animal (groupe sanguin / code ADN) (optionnel) / Information on any other appropriate method providing guarantees to verify the identity of the animal (blood group/DNA code) (optional) / Uppgift om varje annan lämplig metod som garanterar att djurets identitet kan säkerställas (blodgrupp/DNA-kod) (frivillig):

    (3)(e)

    Post G:

    Hind leg L:

    Bakben vänster:

    (3)(f)

    Post D:

    Hind leg R:

    Bakben höger:

    (8)

    Date/Date/Datum:

    (3)(g)

    Corps:

    Body:

    Kropp:

    (9)

    Lieu/Place/Ort:

    (3)(h)

    Marques:

    Markings:

    Märken:

    (10)

    Signature de la personne qualifiée (nom en lettres capitales) / Signature of qualified person (name in capital letters) / Den behöriga personens underskrift (namn med versaler)

    Cachet de l’autorité compétente ou de l’organisme délégué / Stamp of competent authority or delegated body / Stämpel (den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter)

    Partie B – Signalement graphique

    Part B – Outline Diagram

    Del B – Konturdiagram

    Image 1

    Signature de la personne qualifiée (nom en lettres capitales) et chachet de l’authorité compétente ou de l’organisme délégué

    Signature of the qualified person (name in capital letters) and stamp of the competent authority or delegated body

    Den behöriga personens underskrift (namn med versaler) samt stämpel (den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter)

    Anmärkning riktad till den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre avvikelser från denna förlaga till konturdiagram är tillåtna, förutsatt att de användes innan denna förordning började tillämpas.

    Partie C – Castration, vérification de la description, autres modifications

    Part C – Castration, verification of the description, other modifications

    Del C – Kastrering, kontroll av beskrivningen och andra ändringar

    Castration/Castration/Kastrering

    Identification/Identification/Identifiering

    Date et lieu de la castration / Date and place of castration / Ort och datum för kastrering

    Vérification de la description / Verification of the description / Kontroll av beskrivningen

    Mentionner/Include/Specificera:

    Signature de la personne qualifiée (nom en lettres capitales) / Signature of qualified person (name in capital letters) / Den behöriga personens underskrift (namn med versaler)

    Cachet de de l’autorité compétente ou l’organisme délégué / Stamp of competent authority or delegated body / Stämpel (den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter)

    Date et lieu / Date and place / Ort och datum

    1.

    Rectifications/Amendments/Ändringar

    2.

    Adjonctions/Additions/Tillägg

    Signature et cachet du vétérinaire / Signature and stamp of veterinarian / Veterinärens underskrift och stämpel

    3.

    Enregistrement d’un document d’identification dans la base de données d’un autorité compétente ou d’un organisme délégué autre que celui qui a délivré le document original / Registration of an identification document in the database of a competent authorioty or delegated body other than that which issued the original document / Registrering av en identitetshandling i databasen hos en behörig myndighet eller ett organ med delegerade uppgifter som inte utfärdade den ursprungliga handlingen

    Anmärkning riktad till den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre avvikelser från denna förlaga är tillåtna, förutsatt att de användes innan denna förordning började tillämpas. Del C i avsnitt I får fyllas i för hand.

    Code Unique /Unique Code/Unik kod:

    ☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    AVSNITT II

    Administration de médicaments

    Administration of medicinal products

    Administrering av läkemedel

    Partie/Part/ Del I

    Date et lieu de délivrance de la présente section 1 / Date and place of issue of this Section 1 / Ort och datum för utfärdande av detta avsnitt 1: …

    Autorité compétente ou organisme délégué de la présente section du document d’identification 1 / Competent authority or delegated body for this Section of the identification document 1 / Behörig myndighet eller organ med delegerade uppgifter för detta avsnitt i identitetshandlingen 1: …

    Partie/Part/ Del II

    Remarque/

    Note/

    Anmärkning

    L’équidé n’est pas destiné à l’abattage pour la consommation humaine, et par conséquent, l’équidé peut recevoir des médicaments vétérinaires autorisés conformément à l’article 8, paragraphe 4, du règlement (UE) 2019/6 ou des médicaments administrés conformément à l’article 112, paragraphe 4, du ledit règlement. / The equine animal is not intended for slaughter for human consumption, and may therefore undergo the administration of veterinary medicinal products authorised in accordance with Article 8(4) of Regulation (EU) 2019/6 or medicinal products administered in accordance with Article 112(4) of that Regulation. / Hästdjuret är inte avsett för slakt för användning som livsmedel och får därför behandlas med veterinärmedicinska läkemedel som godkänts i enlighet med artikel 8.4 i förordning (EU) 2019/6 eller med läkemedel som administreras i enlighet med artikel 112.4 i samma förordning.


    Déclaration /

    Declaration /

    Försäkran

    L’animal équine décrit dans le présent document d’identification n’est pas destiné à l’abattage pour la consommation humaine. / The equine animal described in this identification document is not intended for slaughter for human consumption / Det hästdjur som beskrivs i denna identitetshandling är inte avsett för slakt för användning som livsmedel

    Date et lieu / Date and place / Ort och datum:

    Vétérinaire responsable procédant conformément à l’article 112, paragraphe 4, du règlement (UE) 2019/6 2 / Veterinarian responsible acting in accordance with Article 112(4) of Regulation (EU) 2019/6 2 / Ansvarig veterinär som utför behandling enligt artikel 112.4 i förordning (EU) 2019/6 2:

    Vétérinaire responsable/Veterinarian responsible/Ansvarig veterinär

    Nom/Name/Namn 5: …

    Adresse/ Address/Adress 5: …

    Code postal/Postal code/Postnr 5: …

    Lieu/Place/Ort 5: …

    Téléphone/Telephone/Tfn 6

    Signature/Signature/Underskrift

    Autorité compétente 2 ou organisme délégué 2 / Competent authority 2 or delegated body 2 / Behörig myndighet 2 eller organ med delegerade uppgifter 2

    Nom (en lettres capitales) et signature de la personne responsable 2 / Name (in capital letters) and signature of the person responsible 2 / Den ansvariga personens namn (med versaler) och underskrift 2

    Partie/Part/Del III

    Remarque/Note/Anmärkning:

    L’équidé est destiné à l’abattage pour la consommation humaine. / The equine animal is intended for slaughter for human consumption.

    Hästdjuret är avsett för slakt för användning som livsmedel.

    Sans préjudice du règlement (CE) n° 470/2009 ni de la directive 96/22/CE, l’équidé peut faire l’objet d’un traitement médicamenteux conformément à l’article 115, paragraphe 1, du règlement (UE) 2019/6 à condition que l’équidé ainsi traité ne soit abattu en vue de la consommation humaine qu’au terme d’un temps d’attente général de six mois suivant la date de la dernière administration de substances listées conformément à l’article 115, paragraphe 5, du ledit règlement. / Without prejudice to Regulation (EC) No 470/2009 and Directive 96/22/EC, the equine animal may be subject to medicinal treatment in accordance with Article 115(1) of Regulation (EU) 2019/6 under the condition that the equine animal so treated may only be slaughtered for human consumption after the end of the general withdrawal period of six months following the date of last administration of the substances listed in accordance with Article 115(5) of that Regulation. / Utan att det påverkar tillämpningen av förordning (EG) nr 470/2009 och direktiv 96/22/EG får hästdjuret behandlas med läkemedel i enlighet med artikel 115.1 i förordning (EU) 2019/6 under förutsättning att sådana behandlade hästdjur får slaktas för användning som livsmedel först efter en allmän karenstid på sex månader från dagen för den senaste administreringen av de substanser som förtecknas i enlighet med artikel 115.5 i den förordningen.


    ENREGISTREMENT DE LA MÉDICATION/MEDICATION RECORD/TIDIGARE BEHANDLINGAR

    Date et lieu de la dernière administration, telle que prescrite, conformément à l’article 115, paragraphe 1, du règlement (UE) 2019/6 2 / Date and place of last administration, as prescribed, in accordance with Article 115(1) of Regulation (EU) 2019/6 2 / Ort och datum för den senaste förskrivna administreringen i enlighet med artikel 115.1 i förordning (EU) 2019/6 2

    Substance(s) essentielle(s) incorporée(s) dans le médicament administré conformément à l’article 115, du règlement (UE) 2019/6, comme mentionné dans la première colonne 2 3 4 / Essential substance(s) incorporated in the medicinal product administered in accordance with Article 115 of Regulation (EU) 2019/6 as mentioned in the first column 2 3 4 / Oundgängliga substanser som ingår i det läkemedel som administrerats i enlighet med artikel 115 i förordning (EU) 2019/6 enligt uppgifterna i den första kolumnen 2 3 4

    Vétérinaire responsable administrant et/ou prescrivant l’administration d’un médicament / Veterinarian responsible administering and/or prescribing the administration of the medicinal product / Veterinär som är ansvarig för administrering och/eller förskrivning av läkemedlet

     

     

    Nom/Name/Namn 5: …

    Adresse/Address/Adress 5: …

    Code postal/Postal code/Postnr 5: …

    Lieu/Place/Ort 5: …

    Téléphone/Telephone/Tfn 6: …

    Signature/Signature/Underskrift

     

     

    Nom/Name/Namn 5:…

    Adresse/Address/Adress 5: …

    Code postal/Postal code/Postnr 5: …

    Lieu/Place/Ort 5: …

    Téléphone/Telephone/Tfn 6: …

    Signature/Signature/Underskrift

    Partie/Part/Del IV 7

    Remarque/Note/Anmärkning:

    Les échanges des équidés enregistrés auxquels ont été administrés des médicaments vétérinaires contenant du trembolone allyle ou des substances beta-agonistes aux fins indiquées à l’article 4 de la Directive 96/22/CE peuvent s’effectuer avant la fin de la période d’attente, conformément à l’article 7, paragraphe 1, de la Directive 96/22/CE / Trade in registered equidae to which veterinary medicinal products containing allyl trenbolone or beta-agonists have been administered for the purposes referred to in Article 4 of Directive 96/22/EC, may take place before the end of the withdrawal period, in accordance with Article 7(1) of Directive 96/22/EC / Handel med registrerade hästdjur som administrerats veterinärmedicinska läkemedel som innehåller allyltrenbolon eller betaagonister för de ändamål som avses i artikel 4 i direktiv 96/22/EG får i enlighet med artikel 7.1 i direktiv 96/22/EG äga rum innan karenstiden löper ut


    Date de la dernière administration conformément à l’article 4 de la Directive 96/22/CE / Date of last administration in accordance with Article 4 of Directive 96/22/EC / Datum för senaste administrering i enlighet med artikel 4 i direktiv 96/22/EG

    Substance(s) incorporée(s) dans le médicament vétérinaire administré conformément à l’article 4 Directive 96/22/CE / Substance(s) incorporated in the veterinary medicinal product administered in accordance with Article 4 of Directive 96/22/EC / Substanser som ingår i det veterinärmedicinska läkemedel som administrerats i enlighet med artikel 4 i direktiv 96/22/EG

    Vétérinaire responsable administrant et/ou prescrivant l’administration d’un médicament vétérinaire / Veterinarian responsible administering and/or prescribing administration of veterinary medicinal product / Veterinär som är ansvarig för administrering och/eller förskrivning av det veterinärmedicinska läkemedlet

     

     

    Nom/Name/Namn 5: …

    Adresse/Address/Adress 5: …

    Code postal/Postal code/Postnr 5:…

    Lieu/Place/Ort 5: …

    Téléphone/Telephone/Tfn 6: …

    Signature/Signature/Underskrift

    Partie/Part/Del V 8

    Remarque/Note/Anmärkning:

    L’équidé est destiné à l’abattage pour la consommation humaine. / The equine animal is intended for slaughter for human consumption. / Hästdjuret är avsett för slakt för användning som livsmedel.

    L’abattage de l’équidé est pour des raisons administratives retardé d’au moins six mois conformément à l’article 38, paragraphe 2(b) du règlement d’exécution (UE) 2021/963 / The slaughter of the equine animal is for administrative reasons delayed for at least six months in accordance with Article 38(2)(b) of Implementing Regulation (EU) 2021/963 / Slakt av hästdjuret har av administrativa skäl skjutits upp i minst sex månader i enlighet med artikel 38.2 b i genomförandeförordning (EU) 2021/963


    Date de la suspension / Date of suspension / Datum för uppskjutande

    Lieu/Place/Ort

    Autorité compétente 2 ou organisme délégué 2 / Competent authority 2 or delegated body 2 / Behörig myndighet 2 eller organ med delegerade uppgifter 2

    Nom (en lettres capitales) et signature de la personne responsable / Name (in capital letters) and signature of the person responsible / Den ansvariga personens namn (med versaler) och underskrift

     

     

     

     

     

     

     

     

    1

    Information à ne fournir que si la présente section est délivrée à une autre date que la section I. / Information only required if this Section is issued at a different date than Section I.

    / Behöver endast anges om detta avsnitt utfärdas en annan dag än avsnitt I.

    2

    Biffer les mentions inutiles. / Cross out what is not applicable. / Stryk det som inte är tillämpligt.

    3

    Il est indispensable de spécifier les substances en se fondant sur la liste de substances établie conformément à l’article 115, paragraphe 5, du règlement (UE) 2019/6. / Specification of substances against list of substances established in accordance with Article 115(5) of Regulation (EU) is compulsory. / Substanserna ska specificeras på grundval av den förteckning över substanser som upprättats i enlighet med artikel 115.5 i förordning (EU) 2019/6.

    4

    Les informations relatives à d’autres médicaments vétérinaires administrés conformément au règlement (UE) 2019/6 sont facultatives. / Information on other veterinary medicinal products administered in accordance with Regulation (EU) 2019/6 is optional. / Uppgifter om andra veterinärmedicinska läkemedel som administrerats i enlighet med förordning (EU) 2019/6 behöver inte anges.

    5

    Nom, adresse, code postal et lieu (en lettres capitales) / Name, address, postal code and place (in capital letters). / Namn, adress, postnummer och ort (med versaler).

    6

    Numéro de téléphone selon le modèle [+ code pays (code régional) numéro]. / Telephone in format [+ country code (regional code) number]. / Telefonnummer i formatet [+ landsnummer (riktnummer) abonnentnummer].

    7

    La partie IV doit être complétée conformément à l’article 44 du règlement d’exécution (UE) 2021/963 / Part IV to be completed in accordance with Article 44 of Implementing Regulation (EU) 2021/963 / Del IV ska fyllas i i enlighet med artikel 44 i genomförandeförordning (EU) 2021/963.

    8

    L’impression de cette référence n’est obligatoire que pour les duplicata de document d’identification délivrés conformément à l’article 38, paragraphe (2)(b), du règlement d’exécution (UE) 2021/963. / The print of this reference is only mandatory for duplicate identification documents issued in accordance with Article 38(2)(b). of Implementing Regulation (EU) 2021/963. / Utskrift av denna hänvisning krävs endast för duplikat av en identitetshandling som utfärdats i enlighet med artikel 38.2 b i genomförandeförordning (EU) 2021/963.

    AVSNITT III

    Marque de validation ou licence / Validation Mark or Licence / Valideringsmärke eller licens

    Code Unique / Unique Code / Unik kod:

    ☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

     

     

    Conformément à l’article 92, paragraphe (2), du règlement délégué (UE) 2021/688 / In accordance with Article 92(2) of Delegated Regulation (EU) 2020/688 / I enlighet med artikel 92.2 i delegerad förordning (EU) 2020/688

    Marque de validation valable jusque à / Validation mark valid until / Valideringsmärket giltigt t.o.m. den …

    eller

    Licence valable jusque à / Licence valid until / Licensen giltig t.o.m. den …

    Autorité compétente ou organisme délégué / Competent authority or delegated body / Behörig myndighet eller organ med delegerade uppgifter

    Date/Date/Datum

    Lieu/Place/Ort

    Nom (en lettres capitales) et signature de la personne qualifiée / Name (in capital letters) and signature of qualified person

    /Den behöriga personens namn (med versaler) och underskrift

    Cachet de l’autorité compétente ou de l’organisme délégué / Stamp of competent authority or delegated body / Stämpel (den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter)

     

     

     

     

     

     

     

     

    Anmärkning: (ska inte tryckas på identitetshandlingen)

    Smärre avvikelser från denna förlaga är tillåtna.

    Om det gäller en livslång identitetshandling som utfärdats före dagen för tillämpning av genomförandeförordning (EU) 2021/963 ska detta avsnitt läggas till utan ändringar av den inbördes ordningen och numreringen av befintliga avsnitt i identitetshandlingen.

    Internationella ridsportförbundets FEI-pass ska tillsammans med valideringsmärket anses motsvara en uppgift i detta avsnitt.

    AVSNITT IV

     

     

    Unik kod

    ☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐

    Coordonnées du propriétaire

    Details of ownership

    Uppgifter om ägaren

    1.

    Pour les compétitions sous compétence de la Fédération équestre internationale (FEI), la nationalité du cheval doit être celle de son propriétaire.

    1.

    For competition purposes under the auspices of the, International Federation for Equestrian Sports (FEI) the nationality of the horse shall be that of its owner.

    1.

    Vid tävlingar i Internationella ridsportförbundets (FEI) regi ska hästen nationalitet vara samma som ägarens.

    2.

    En cas de changement de propriétaire, le document d’identification doit être immédiatement déposé auprès de 1’organisation, 1’association ou le service officiel 1’ayant délivré avec le nom et l’adresse du nouveau propriétaire afin de le lui transmettre après ré-enregistrement.

    2.

    On change of ownership the identification document must immediately be lodged with the issuing body, organisation, association or official service, giving the name and address of the new owner, for re-registration and forwarding to the new owner.

    2.

    Om ägarskapet ändrats ska identitetshandlingen omedelbart lämnas in till det utfärdande organet, till den utfärdande organisationen eller föreningen eller till det utfärdande offentliga organet med angivande av den nya ägarens namn och adress för omregistrering och vidarebefordran till den nya ägaren.

    3.

    S’il y a plus d’un propriétaire ou si le cheval appartient ä une société, le nom de la personne responsable du cheval doit être inscrit dans le document d’identification ainsi que sa nationalité. Si les propriétaires sont de nationalités différentes, ils doivent préciser la nationalité du cheval.

    3.

    If there is more than one owner or the horse is owned by a company, then the name of the individual responsible for the horse must be entered in the identification document together with his nationality. If the owners are of different nationalities, they have to determine the nationality of the horse.

    3.

    Om hästen har flera ägare eller ägs av ett företag ska namn och nationalitet på den person som är ansvarig för hästen anges i identitetshandlingen. Om ägarna har olika nationalitet ska de enas om hästens nationalitet.

    4.

    Lorsque la FEI approuve la location d’un cheval par une Fédération équestre nationale, les détails de ces transactions doivent être enregistrés par la Fédération équestre nationale intéressée.

    4.

    When the FEI approves the leasing of a horse by a national equestrian federation, the details of these transactions must be recorded by the national equestrian federation concerned.

    4.

    Om Internationella ridsportförbundet (FEI) godkänner att en häst hyrs av en nationell sammanslutning för ridsport ska uppgifter om detta arrangemang registreras av den berörda nationella sammanslutningen.


    Date d’enregistrement par l’organisation, 1’association ou le service officiel

    Date of registration by the organisation, association, or official service

    Datum för registrering hos organisationen, föreningen eller det offentliga organet

    Nom du propriétaire

    Name of owner

    Ägarens namn

    Adresse du propriétaire

    Address of owner

    Ägarens adress

    Nationalité du propriétaire

    Nationality of owner

    Ägarens nationalitet

    Signature du propriétaire

    Signature of owner

    Ägarens underskrift

    Cachet de 1’organisation, association ou service officiel et signature

    Organisation, association or official service stamp and signature

    Organisationens, föreningens eller det offentliga organets stämpel och underskrift

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Anmärkning: (ska inte tryckas på identitetshandlingen)

    Fältet för unik kod krävs inte när den livslånga identitetshandlingen utfärdas i ett utvidgat format som inbegriper avsnitten I–X som en odelbar enhet.

    AVSNITT V

    Certificat zootechnique pour les échanges de reproducteurs de race pure de l’espèce équine (Equus caballus et Equus asinus), conformément à l’annexe V, partie 2, chapitre I, du règlement (UE) 2016/1012

    Zootechnical certificate for trade in purebred breeding animals of the equine species (Equus caballus and Equus asinus), in accordance with Chapter I of Part 2 of Annex V to Regulation (EU) 2016/1012/

    Härstamningsbevis för handel med renrasiga avelsdjur av hästdjur (Equus caballus och Equus asinus), enligt del 2 kapitel I i bilaga V till förordning (EU) 2016/1012

    DEL I

    1.

    Den utfärdande avelsorganisationens eller behöriga myndighetens namn

    (ange kontaktuppgifter och hänvisa i förekommande fall till webbplatsen)

    2.

    Stambokens namn

    3.

    Rasens namn

    4.

    Djurets namn och kommersiella namn  (1) samt födelselandets kod  (2)

    5.1

    Individuellt identifieringsnummer  (3)

    5.2

    Unikt livslångt nummer  (4)☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    6.

    Nummer i stamboken  (5)

    7.

    Identifiering av djuret  (1)  (6)

    7.1

    Transponderkod  (1)

    Avläsningssystem (om annat än ISO 11784 (1)

    Streckkod  (1)

    7.2

    Alternativ metod för säkerställande av identiteten  (1)

    ☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    8.

    Djurets födelsedatum

    (dd/mm/åååå)

    9.

    Djurets födelseland

    10.

    Uppfödarens namn, adress och e-postadress  (1)

    11.

    Härstamning  (7)  (8)

    11.1

    Far

    Nummer och avsnitt i stamboken

    11.1.1

    Farfar

    Nummer och avsnitt i stamboken

    11.1.1.1  (1)

    Farfaderns far

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    11.1.1.2  (1)

    Farfaderns mor

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    11.1.2

    Farmor

    Nummer och avsnitt i stamboken

    11.1.2.1  (1)

    Farmoderns far

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    11.1.2.2  (1)

    Farmoderns mor

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    11.2

    Mor

    Nummer och avsnitt i stamboken

    11.2.1

    Morfar

    Nummer och avsnitt i stamboken

    11.2.1.1  (1)

    Morfaderns far

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    11.2.1.2  (1)

    Morfaderns mor

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    11.2.2

    Mormor

    Nummer och avsnitt i stamboken

    11.2.2.1  (1)

    Mormoderns far

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    11.2.2.2  (1)

    Mormoderns mor

    Nummer och avsnitt i stamboken

     

     

     

     

    12.1

    Utfärdat i

    (plats för utfärdande)

    12.2

    Utfärdat den

    (dd/mm/åååå)

     

    12.3

    Person som undertecknat härstamningsbeviset

    (ange med versaler namn och befattning för den person  (9) som den utfärdande avelsorganisationen eller den behöriga myndigheten har bemyndigat att underteckna denna del av härstamningsbeviset)

    12.4

    Underskrift


    DEL II

    1.1

    Individuellt identifieringsnummer  (1)

    1.2

    Unikt livslångt nummer  (2)☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    2.

    Identifiering av djuret  (3)

    2.1

    Transponderkod  (4)☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    Avläsningssystem (om annat än ISO 11784 (4)

    Streckkod  (4)

    2.2

    Alternativ metod för säkerställande av identiteten  (3)

    3.

    Kön

    4.

    Klass i stambokens huvudavsnitt  (4)

    5.

    Ägarens namn, adress och e-postadress  (4)  (7)

    4.1

    Stambokens namn  (5)

    4.2

    Klass i huvudavsnittet  (6)

    6.

    Kompletterande information  (4)  (8)  (9)

    6.1

    Resultat av individprövning

    6.2

    Aktuella resultat av den senaste avelsvärderingen, den

    (dd/mm/åååå)

    6.3

    Genetiska defekter och särdrag hos djuret i förhållande till avelsprogrammet

    6.4

    System för säkerställande av identiteten och resultat  (4)  (10)  (11)

    6.5

    Resultat av härstamningskontroll  (4)  (10)  (12)

    7.

    Inseminering/betäckning  (4)  (5)

    7.1

    Datum (dd/mm/åååå)

    7.2

    Nummer på betäckningsintyget  (15)

    7.3

    Identifiering av donatorhandjuret

    7.3.1

    Individuellt identifieringsnummer  (1)

    7.3.2

    Unikt livslångt nummer  (2)☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    7.3.3

    System för säkerställande av identiteten och resultat  (4)  (10)  (11)

    7.3.4

    Resultat av härstamningskontroll  (4)

    8.1

    Utfärdat i

    (plats för utfärdande)

    8.2

    Utfärdat den

    (dd/mm/åååå)

     

    8.3

    Person som undertecknat härstamningsbeviset

    (ange med versaler namn och befattning för den person  (16) som den utfärdande avelsorganisationen eller den behöriga myndigheten har bemyndigat att underteckna denna del av beviset)

    8.4

    Underskrift

    Anmärkning riktad till den utfärdande myndigheten [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre avvikelser från denna förlaga är tillåtna, förutsatt att de minimiuppgifter som krävs anges. Fotnoterna behöver inte tryckas om en hänvisning görs till en tillgänglig förklaring.

    AVSNITT VI

    Contrôles d’identité de l’équidé décrit dans ce document d’identification

    Control of identification of the equine animal described in the identification document

    Identitetskontroll av det hästdjur som beskrivs i identitetshandlingen

    L’identité de l’équidé doit être contrôlée chaque fois que les lois et règlements 1’exigent et il doit être certifié qu’elle est conforme à la description donnée dans la section I du document d’identification.

    The identity of the equine animal must be checked each time this is required by the rules and regulations and certified that it conforms to the description given in Section I of the identification document.

    Hästdjurets identitet ska kontrolleras varje gång detta krävs enligt regler och föreskrifter, och det ska intygas att hästdjuret överensstämmer med beskrivningen i avsnitt I i identitetshandlingen.


    Date (jj/mm/aaaa)

    Date (dd/mm/yyyy)

    Datum (dd/mm/åååå)

    Ville et pays

    Place and country

    Ort och land

    Motif du contrôle (concours, certificat sanitaire, etc.)

    Purposeof of check (event, health certificate, etc.)

    Kontrollens syfte (t.ex. evenemang, hälsointyg)

    Nom (en lettres capitales), qualité de la personne ayant vérifié 1’identité et signature

    Name (in capital letters), capacity of official verifying the identity and signature

    Tjänsteman som kontrollerar identiteten – namn (med versaler) och befattning samt underskrift

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    AVSNITT VII

    Grippe équine seulement

    ou

    Grippe équine utilisant des vaccins combinés

    Equine influenza only

    or

    equine influenza using combined vaccines

    Endast hästinfluensa eller hästinfluensa med användning av kombinerade vacciner

    Enregistrement des vaccinations

    Vaccination record

    Registrering av vaccinationer

    Toute vaccination subie par l’équidé doit être portée dans le cadre ci-dessous de façon lisible et précise et complétée par le nom et la signature du vétérinaire.

    Details of every vaccination which the equine animal has undergone must be entered clearly and in detail, and completed with the name and signature of veterinarian.

    Uppgifter om alla vaccinationer som hästdjuret fått ska anges tydligt och utförligt tillsammans med veterinärens namn och underskrift.


    Date

    Date

    Datum

    Lieu

    Place

    Ort

    Pays

    Country

    Land

    Vaccin/Vaccine

    Nom (en lettres capitales) et signature du vétérinaire

    Name (in capital letters) and signature of veterinarian

    Veterinärens namn (med versaler) och underskrift

    Nom

    Name

    Namn

    Numéro du lot Batch number

    Partinummer

    Maladie(s)

    Disease(s)

    Sjukdom(ar)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    AVSNITT VIII

    Maladies autres que la grippe équine

    Diseases other than equine influenza

    Andra sjukdomar än hästinfluensa

    Enregistrement des vaccinations

    Vaccination record

    Registrering av vaccinationer

    Toute vaccination subie par l’équidé doit être portée dans le cadre ci-dessous de façon lisible et précise et complétée par le nom et la signature du vétérinaire.

    Details of every vaccination which the equine animal has undergone must be entered clearly and in detail, and completed with the name and signature of veterinarian.

    Uppgifter om alla vaccinationer som hästdjuret fått ska anges tydligt och utförligt tillsammans med veterinärens namn och underskrift.


    Date

    Date

    Datum

    Lieu

    Place

    Ort

    Pays

    Country

    Land

    Vaccin/Vaccine

    Nom (en lettre capitales) et signature du vétérinaire

    Name (in capital letters) and signature of veterinarian

    Veterinärens namn (med versaler) och underskrift

    Nom

    Name

    Namn

    Numéro du lot

    Batch number

    Partinummer

    Maladie(s)

    Disease(s)

    Sjukdom(ar)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    AVSNITT IX

    Examen de laboratoire

    Laboratory health test

    Laboratorietester

    Le résultat de tout examen effectué par un vétérinaire pour une maladie transmissible ou par un laboratoire agréé par le service vétérinaire officiel du pays (’laboratoire officiel’) doit être noté clairement et en détail par le vétérinaire qui représente 1’autorité demandant l’examen.

    The result of every test carried out for a transmissible disease by a veterinarian or by a laboratory authorised by the official veterinary service of the country (’official laboratory’) must be entered clearly and in detail by the veterinarian acting on behalf of the authority requesting the test.

    Resultatet av varje test avseende en överförbar sjukdom som utförts av en veterinär eller av ett laboratorium som godkänts av landets officiella veterinärmyndighet (officiellt laboratorium) ska anges tydligt och utförligt av den veterinär som företräder den myndighet som begärt testet.


    Date de prélèvement

    Sampling date

    Provtagningsdatum

    Maladie transmissible concernée

    Transmissible disease tested for

    Överförbar sjukdom som testats

    Nature de l’examen

    Type of test

    Typ av test

    Résultat de l’examen

    Result of test

    Testresultat

    Laboratoire officiel ayant effectué l’examen

    Official laboratory which carried out the test

    Officiellt laboratorium som utfört testet

    Nom (en lettres capitales) et signature du vétérinaire

    Name (in capital letters) and signature of veterinarian

    Veterinärens namn (med versaler) och underskrift

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    AVSNITT X

    Châtaignes

    Dessiner le contour de chaque châtaigne dans la carré correspondant: à ne remplir que pour les chevaux sans marque et avec moins de trois épis

    Chestnuts

    The outline of each of the four chestnut must be drawn in the appropriate square for all horses without markings and with less than three whorls.

    Kastanjer

    Alla de fyra kastanjernas kontur ska ritas i de avsedda rutorna (gäller endast hästar som saknar märken och har färre än tre virvlar).

    Antérieur droit / Right Foreleg / Höger framben

    Postérieur droit / Right Hindleg / Höger bakben

    Antérieur gauche / Left Foreleg / Vänster framben

    Postérieur gauche / Left Hindleg / Vänster bakben

    DEL 2

    Ytterligare krav för den livslånga identitetshandlingen för hästdjur

    Den livslånga identitetshandlingen ska uppfylla följande krav:

    a)

    Den ska utgöras av ett tryckt pass med en pappersstorlek på mellan 210 x 148 mm (A5) och 250 x 200 mm.

    b)

    Den ska ha en tydlig pärm (fram och bak) som ger tillräckligt skydd. Den får bära logotypen för den behöriga myndigheten, organet med delegerade uppgifter, avelsorganisationen eller myndigheten för tävling eller kapplöpning och får ha en ficka på pärmens insida där sidorna bestående av avsnitten IV–X vid behov kan förvaras som en odelbar enhet.

    c)

    Den ska åtminstone ha avsnitten I, II och III maskinellt fastnitade och odelbara för att förhindra att sidor på ett bedrägligt sätt avlägsnas eller ersätts. Om avsnitten I–III utfärdas i standardformat ska det finnas en tillräcklig marginal för eventuell senare inbindning av en livslång identitetshandling som utfärdas i utvidgat format.

    d)

    Om löpnummer används ska den livslånga identitetshandlingens löpnummer åtminstone vara tryckta på sidorna i avsnitten I, II och III.

    e)

    Den ska åtminstone ha varje sida i avsnitten I, II och III numrerad i formatet ”sidnummer/totalt antal sidor”.

    f)

    Åtminstone uppgifterna i avsnitt I del A ska vara skyddade mot bedrägliga ändringar, antingen genom laminering eller genom utskrift av hela eller åtminstone väsentliga delar av identitetshandlingen på särskilt säkerhetspapper, t.ex. präglat eller vattenstämplat.

    g)

    De allmänna anvisningarna i del 1 ska vara tryckta i handlingen om den innehåller avsnitten I–X. Om en livslång identitetshandling bara innehåller avsnitten I–III behöver de allmänna anvisningarna i del 1 inte vara tryckta.


    (1)  Fylls bara i om det är tillämpligt.

    (2)  Ange landskod om det krävs enligt internationella avtal rörande rasen.

    (3)  Det individuella identifieringsnumret i enlighet med del 1 kapitel I punkt 3 i bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1012, vilket betecknas som ”unik kod” i artikel 114.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 och registreras i enlighet med artikel 8.2 i genomförandeförordning (EU) 2021/963.

    (4)  Unikt livslångt nummer enligt definitionen i artikel 2 o i genomförandeförordning (EU) 2015/262, om det tilldelats i enlighet med den genomförandeförordningen.

    (5)  Krävs om det skiljer sig från det individuella identifieringsnumret eller det unika livslånga nummer som tilldelats i enlighet med genomförandeförordning (EU) 2015/262.

    (6)  Krävs inte om del I i härstamningsbeviset ingår i den livslånga identitetshandling som utfärdats av en avelsorganisation. Om den livslånga identitetshandlingen utfärdades i enlighet med genomförandeförordning (EU) 2015/262 ska det unika livslånga numret enligt definitionen i artikel 2 o i den genomförandeförordningen anges.

    (7)  Ange vid behov fler generationer.

    (8)  Ange det individuella identifieringsnumret i enlighet med del 1 kapitel I punkt 3 i bilaga II till förordning (EU) 2016/1012, vilket betecknas som ”unik kod” i artikel 114.1 a i förordning (EU) 2016/429. Om det individuella identifieringsnumret inte finns tillgängligt eller avviker från det nummer under vilket djuret har förts in i stamboken ska stamboksnumret anges.

    (9)  Personen ska vara en företrädare för avelsorganisationen eller den behöriga myndighet som avses i artikel 30.2 b i förordning (EU) 2016/1012.

    (1)  Det individuella identifieringsnumret i enlighet med del 1 kapitel I punkt 3 i bilaga II till förordning (EU) 2016/1012, vilket betecknas som ”unik kod” i artikel 114.1 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 och registreras i enlighet med artikel 6.2 i genomförandeförordning (EU) 2021/963.

    (2)  Unikt livslångt nummer enligt definitionen i artikel 2 o i genomförandeförordning (EU) 2015/262, om det tilldelats i enlighet med den genomförandeförordningen.

    (3)  Krävs inte om uppgifterna överensstämmer med uppgifterna i del I punkt 7 och om delarna I och II utgör en odelbar integrerad enhet som ingår i eller bifogas den livslånga identitetshandlingen. Om den livslånga identitetshandlingen utfärdades i enlighet med genomförandeförordning (EU) 2015/262 ska det unika livslånga numret enligt definitionen i artikel 2 o i den förordningen anges.

    (4)  Fylls bara i om det är tillämpligt.

    (5)  Krävs om annat än i del I punkt 2.

    (6)  Krävs inte om dessa uppgifter anges i avsnitt V i den identitetshandling som utfärdats i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262.

    (7)  Krävs inte om aktuella uppgifter om ägaren finns i andra delar av den livslånga identitetshandlingen.

    (8)  Lägg till fler blad vid behov.

    (9)  Om de genetiska uppgifterna är tillgängliga på en webbplats kan i stället en hänvisning göras till den webbplatsen, om detta har godkänts av den behöriga myndigheten i enlighet med artikel 32.3 i förordning (EU) 2016/1012.

    (10)  På grundval av DNA-analys eller analys av djurets blodgrupp.

    (11)  Krävs enligt artikel 22.1 i förordning (EU) 2016/1012 för renrasiga avelsdjur av hästdjur som används för insamling av sädesvätska för artificiell insemination. Avelsorganisationer får enligt artikel 22.2 i förordning (EU) 2016/1012 kräva detta för renrasiga avelsdjur av hästdjur som används för insamling av oocyter och embryon. Ange närmare uppgifter eller ärendenummer med hänvisning till den databas där uppgifterna finns tillgängliga.

    (12)  Om det krävs enligt avelsprogrammet.

    (13)  Obligatoriska uppgifter för dräktiga hondjur. Uppgifterna får anges i ett separat dokument.

    (14)  Stryk det som inte är tillämpligt.

    (15)  Om inte tillämpligt, ange resultaten från härstamningskontrollen enligt punkt 7.3.4.

    (16)  Personen ska vara en företrädare för avelsorganisationen eller den behöriga myndighet som avses i artikel 30.2 b i förordning (EU) 2016/1012.


    BILAGA III

    DEL 1

    Uppgifter som lagras på plastkort eller smartkort

    Plastkortet eller smartkortet ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

    1.

    Synliga uppgifter på plastkortet eller smartkortet:

    Behörig myndighet.

    Unik kod.

    Art och kön.

    De 15 sista tecknen i koden från transpondern.

    Foto på hästdjuret (frivilligt).

    2.

    Elektroniska uppgifter på smartkort som är tillgängliga med hjälp av standardprogramvara:

    Alla obligatoriska uppgifter i avsnitten I–X i den livslånga identitetshandlingen.

    Loggning av alla ändringar av tidigare införda uppgifter.

    Foto på hästdjuret (frivilligt).

    DEL 2

    Plastkortens och smartkortens fysiska egenskaper

    Plastkorten och smartkorten ska ha följande fysiska egenskaper:

    De ska uppfylla kraven enligt ISO-standard 7810 och ISO-standard 7816-1.

    Det material som används ska vara skyddat mot förfalskning.

    Uppgifterna på kortets fram- och baksida ska vara läsbara med blotta ögat och ha åtminstone en teckenstorlek på 5 punkter.


    BILAGA IV

    Förlaga till den tillfälliga identitetshandling som avses i artikel 24

    Behörig myndighet

    TILLFÄLLIG HANDLING

    (Artikel 24 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/963)

    Land

    Djurhållarens/ägarens namn och adress:

    Unik kod

    ☐☐☐-☐☐☐-☐☐☐☐☐☐☐☐☐

    Streckkod för unik kod (i förekommande fall)

    Djurets namn:

     

    Transponderkod/öronmärke

    ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐ ☐☐☐

    Kön:

     

    Färg:

     

    Streckkod (frivillig)/öronmärke

    Födelsedatum:

     

    Alternativ metod för att säkerställa identiteten (i förekommande fall):

    Ort och datum för utfärdande:

    Undertecknarens namn (med versaler) och befattning

    Underskrift

    Anmärkning riktad till den behöriga myndigheten eller organet med delegerade uppgifter [ska inte tryckas på identitetshandlingen]: Smärre avvikelser från denna förlaga är tillåtna.


    Top