Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0490

    2012/490/EU: Kommissionens beslut av den 24 augusti 2012 om ändring av bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 om villkor för tillträde till naturgasöverföringsnäten Text av betydelse för EES

    EUT L 231, 28.8.2012, p. 16–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/490/oj

    28.8.2012   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 231/16


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 24 augusti 2012

    om ändring av bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 om villkor för tillträde till naturgasöverföringsnäten

    (Text av betydelse för EES)

    (2012/490/EU)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 av den 13 juli 2009 om villkor för tillträde till naturgasöverföringsnäten och om upphävande av förordning (EG) nr 1775/2005 (1), särskilt artikel 23.2, och

    av följande skäl:

    (1)

    I förordning (EG) nr 715/2009 fastställs icke-diskriminerande regler när det gäller villkoren för tillträde till överföringssystem för gas för att säkerställa att den inre gasmarknaden fungerar väl. I de flesta fall är det inte ekonomiskt och effektivt att dubblera överföringssystem för gas, och därför stimuleras konkurrensen på naturgasmarknader av tredjepartstillträde som öppnar infrastrukturen för alla tjänsteleverantörer på ett transparent och icke-diskriminerande sätt. Den ofta förekommande avtalsbetingade överbelastningen då nätanvändarna inte får tillgång till gasöverföringssystemen trots att kapaciteten är fysiskt tillgänglig hindrar fullbordandet av den inre marknaden för energi.

    (2)

    Trots att vissa principer för hantering av överbelastning tillämpas, t.ex. att avbrytbar kapacitet erbjuds i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1775/2005 av den 28 september 2005 om villkor för tillträde till naturgasöverföringsnäten (2) och förordning (EG) nr 715/2009, har det i praktiken visat sig att avtalsbetingad överbelastning i unionens gasöverföringsnät fortfarande utgör ett hinder för utvecklingen av en väl fungerande inre marknad för gas. Det är därför nödvändigt att ändra riktlinjerna om tillämpningen av förfaranden för hantering av överbelastning vid avtalsbetingad överbelastning. I enlighet med artikel 23.3 i förordning (EG) nr 715/2009 bör de föreslagna riktlinjerna återspegla olikheterna mellan de nationella gassystemen och får fastställa minimikrav som måste uppfyllas för att uppnå icke-diskriminerande och transparenta villkor för tillträde till nätet med avseende på förfaranden för hantering av överbelastning.

    (3)

    Förfarandena för hantering av överbelastning bör gälla för avtalsbetingad överbelastning och syftar till att avhjälpa sådan överbelastning genom att återföra outnyttjad kapacitet till marknaden och fördela den på nytt inom ramen för de ordinarie tilldelningsförfarandena.

    (4)

    Om fysisk överbelastning förekommer ofta vid en sammanlänkningspunkt, är förfaranden för hantering av överbelastning ofta till ingen nytta. I sådana fall bör lösningen undersökas utifrån ett nätplanerings- och investeringsperspektiv.

    (5)

    I enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 713/2009 (3) bör byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (nedan kallad byrån) övervaka och analysera genomförandet av dessa riktlinjer. Systemansvariga för överföringssystem måste offentliggöra de uppgifter som krävs för att förekomsten av avtalsbetingad överbelastning ska kunna identifieras i användbart format.

    (6)

    Enligt artikel 24 i förordning (EG) nr 715/2009 ska de nationella tillsynsmyndigheterna säkerställa att dessa riktlinjer följs.

    (7)

    För att säkerställa att förfarandena för hantering av överbelastning tillämpas på effektivast möjliga sätt vid alla sammanlänkningspunkter och i syfte att maximera tillgången på kapacitet i alla angränsande inmatnings-/uttagssystem, är det mycket viktigt att de nationella tillsynsmyndigheterna och de systemansvariga för överföringssystemen från olika medlemsstater och inom medlemsstaterna bedriver ett nära samarbete sinsemellan och med varandra. I synnerhet bör nationella tillsynsmyndigheter och systemansvariga för överföringssystem beakta bästa praxis och sträva efter att harmonisera förfarandena för genomförandet av dessa riktlinjer. I enlighet med artikel 7 i förordning (EG) nr 713/2009 bör byrån och de nationella tillsynsmyndigheterna säkerställa att de effektivaste förfarandena för hantering av överbelastning genomförs vid relevanta inmatnings- och utmatningspunkter i hela unionen.

    (8)

    Eftersom de systemansvariga för överföringssystem har detaljerad information om den fysiska användningen av systemet och är bäst lämpade att bedöma framtida flöden bör de fastställa en mängd ytterligare kapacitet som ska ställas till förfogande utöver den beräknade tekniska kapaciteten. Genom att erbjuda mer fast kapacitet än den som tekniskt är tillgänglig med beaktande av flödesscenarier och avtalad kapacitet tar de systemansvariga en risk som bör belönas därefter. I syfte att fastställa de systemansvarigas intäkter bör sådan ytterligare kapacitet emellertid tilldelas endast om all annan kapacitet har tilldelats, inklusive kapacitet som följer av tillämpningen av andra förfaranden för hantering av överbelastning. Systemansvariga för överföringssystem bör ha ett nära samarbete för att fastställa den tekniska kapaciteten. För att råda bot på en potentiell situation med fysisk överbelastning bör de systemansvariga för överföringssystemen tillämpa den mest kostnadseffektiva åtgärden, inklusive återköp av kapacitet eller andra tekniska eller kommersiella åtgärder.

    (9)

    Förordning (EG) nr 715/2009 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (10)

    De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 51 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG (4).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Bilaga I till förordning (EG) nr 715/2009 ska ändras i enlighet med bilagan till detta beslut.

    Artikel 2

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 24 augusti 2012.

    På kommissionens vägnar

    José Manuel BARROSO

    Ordförande


    (1)  EUT L 211, 14.8.2009, s. 36.

    (2)  EUT L 289, 3.11.2005, s. 1.

    (3)  EUT L 211, 14.8.2009, s. 1.

    (4)  EUT L 211, 14.8.2009, s. 94.


    BILAGA

    Bilaga I till förordning (EG) nr 715/2009 ska ändras på följande sätt:

    1.

    Punkt 2.2 ska ersättas med följande:

    ”2.2   Förfaranden för hantering av överbelastning vid avtalsbetingad överbelastning

    2.2.1   Allmänna bestämmelser

    1.

    Bestämmelserna i punkt 2.2 ska tillämpas på sammanlänkningspunkter mellan angränsande inmatnings-/uttagssystem, oavsett om de är fysiska eller virtuella, mellan två eller flera medlemsstater eller inom samma medlemsstat om det tillämpas procedurer för att reservera kapacitet för användare vid punkterna. De får även tillämpas på inmatnings-/uttagspunkter till och från tredjeländer, i enlighet med den relevanta nationella tillsynsmyndighetens beslut. Uttagspunkter till slutkonsumenter och distributionsnät, inmatningspunkter från LNG-terminaler och produktionsanläggningar, och inmatnings-/uttagspunkter från och till lagringsanläggningar omfattas inte av bestämmelserna i punkt 2.2.

    2.

    Utifrån de uppgifter som de systemansvariga offentliggör enligt avsnitt 3 i denna bilaga och som om relevant har kontrollerats av de nationella tillsynsmyndigheterna, ska byrån från och med 2014 senast den 1 mars varje år offentliggöra en övervakningsrapport om överbelastning vid sammanlänkningspunkter med avseende på produkter för fast kapacitet som sålts under det föregående året, i möjligaste mån med beaktande av kapacitetshandel på andrahandsmarknaden och användningen av avbrytbar kapacitet.

    3.

    Ytterligare kapacitet som görs tillgänglig genom tillämpningen av något av de förfaranden för hantering av överbelastning som anges i punkterna 2.2.2, 2.2.3, 2.2.4 och 2.2.5 ska erbjudas av den eller de respektive systemansvariga inom ramen för det ordinarie tilldelningsförfarandet.

    4.

    De åtgärder som anges i punkterna 2.2.2, 2.2.4 och 2.2.5 ska genomföras från och med den 1 oktober 2013. Punkt 2.2.3.1–2.2.3.5 ska gälla från och med den 1 juli 2016.

    2.2.2   Kapacitetsökning genom ett överboknings- och återköpssystem

    1.

    Systemansvariga ska föreslå och, efter godkännande av den nationella tillsynsmyndigheten, införa ett incitamentbaserat överboknings- och återköpssystem för att erbjuda ytterligare fast kapacitet. Före genomförandet ska den nationella tillsynsmyndigheten samråda med de angränsande medlemsstaternas nationella tillsynsmyndigheter och beakta deras synpunkter. Ytterligare kapacitet definieras som den fasta kapacitet som erbjuds utöver den tekniska kapaciteten hos en sammanlänkningspunkt, varvid den tekniska kapaciteten beräknas på grundval av artikel 16.1 i denna förordning.

    2.

    Överboknings- och återköpssystemet ska för de systemansvariga utgöra ett incitament att tillhandahålla ytterligare kapacitet, med beaktande av de tekniska villkoren – t.ex. värmevärdet, temperatur, förväntad förbrukning för det relevanta inmatnings-/uttagssystemet och kapaciteten i angränsande nät. Systemansvariga ska använda sig av ett dynamiskt tillvägagångssätt vid nyberäkningen av inmatnings-/uttagssystemets tekniska eller ytterligare kapacitet.

    3.

    Överboknings- och återköpssystemet ska vara incitamentbaserat genom att återspegla de risker som de systemansvariga tar när de erbjuder ytterligare kapacitet. Systemet ska vara utformat på ett sådant sätt att intäkter från försäljningen av ytterligare kapacitet och kostnader som uppstår genom återköpssystemet eller åtgärder enligt punkt 6 delas mellan de systemansvariga och nätanvändarna. De nationella tillsynsmyndigheterna ska fatta beslut om fördelningen av intäkter och kostnader mellan den systemansvarige och nätanvändaren.

    4.

    I syfte att fastställa de systemansvarigas intäkter ska teknisk kapacitet, och i synnerhet returnerad kapacitet samt, där det är relevant, kapacitet som uppstår vid tillämpningen av ”use-it-or-lose-it”-mekanismer för fast dagen-före-kapacitet och långfristig kapacitet, beaktas för att kunna tilldelas före eventuell ytterligare kapacitet.

    5.

    Vid fastställandet av den ytterligare kapaciteten ska den systemansvarige för överföringssystemet beakta statistiska scenarier för den förväntade mängden fysiskt outnyttjad kapacitet vid en viss tidpunkt vid sammanlänkningspunkter. Den systemansvarige ska också beakta en riskprofil för tillhandahållande av ytterligare kapacitet som inte leder till alltför stora återköpsförpliktelser. Inom ramen för överboknings- och återköpssystemet ska även sannolikheten och kostnaderna för återköp av kapacitet på marknaden uppskattas, och på grundval av detta ska den ytterligare kapacitet som ställs till förfogande bestämmas.

    6.

    Där så är nödvändigt för att behålla systemets integritet ska systemansvariga tillämpa ett marknadsbaserat återköpsförfarande inom vilket nätanvändare kan erbjuda kapacitet. Nätanvändare ska underrättas om det tillämpliga återköpsförfarandet. Tillämpningen av ett återköpsförfarande påverkar inte tillämpliga krisåtgärder.

    7.

    Systemansvariga ska innan de tillämpar ett återköpsförfarande kontrollera om alternativa tekniska och kommersiella åtgärder kan upprätthålla systemets funktionsduglighet på ett mer kostnadseffektivt sätt.

    8.

    Tillsammans med förslaget om överboknings- och återköpssystemet ska systemansvariga lämna alla relevanta uppgifter, skattningar och modeller till den nationella tillsynsmyndigheten så att man där kan bedöma systemet. Den systemansvariga ska regelbundet rapportera hur systemet fungerar till den nationella tillsynsmyndigheten och ska på begäran lämna alla relevanta uppgifter till den nationella tillsynsmyndigheten. Den nationella tillsynsmyndigheten får begära att den systemansvariga ändrar systemet.

    2.2.3   ”Use-it-or-lose-it”-mekanismen för fast dagen-före-kapacitet

    1.

    Nationella tillsynsmyndigheter ska kräva att systemansvariga tillämpar åtminstone de regler som anges i punkt 3 för varje nätanvändare vid sammanlänkningspunkter när det gäller ändring av den ursprungliga nomineringen om det av byråns årliga övervakningsrapport enligt punkt 2.2.1.2 framgår att efterfrågan har överstigit utbudet, till acceptpriset när det rör sig om auktioner, vid sammanlänkningspunkter i samband med kapacitetstilldelningsförfaranden det år som omfattas av övervakningsrapporten för produkter som skulle användas antingen det året eller under ett av de följande två åren

    a)

    för minst tre produkter för fast kapacitet med en löptid på en månad eller

    b)

    för minst två produkter för fast kapacitet med en löptid på ett kvartal eller

    c)

    för minst en produkt för fast kapacitet med en löptid på ett år eller mer eller

    d)

    om ingen produkt för fast kapacitet med en löptid på en månad eller mer har erbjudits.

    2.

    Om det av den årliga övervakningsrapporten framgår att situationen enligt punkt 1 troligen inte kommer att uppstå på nytt under de påföljande tre åren, exempelvis därför att kapacitet blir tillgänglig genom fysisk utbyggnad av nätet eller uppsägning av långfristiga avtal, får de berörda nationella tillsynsmyndigheterna fatta beslut om att häva ”use-it-or-lose-it”-mekanismen för fast dagen-före-kapacitet.

    3.

    Fast renominering är tillåten upp till 90 % och ned till 10 % av den kapacitet som avtalats av nätanvändaren vid sammanlänkningspunkten. Om nomineringen överstiger 80 % av den avtalade kapaciteten får dock hälften av den icke nominerade volymen renomineras uppåt. Om nomineringen inte överstiger 20 % av den avtalade kapaciteten får hälften av den nominerade volymen renomineras nedåt. Tillämpningen av denna punkt påverkar inte tillämpliga krisåtgärder.

    4.

    Den ursprungliga innehavaren av den avtalade kapaciteten får renominera den inskränkta delen av sin avtalade fasta kapacitet på avbrytbara villkor.

    5.

    Punkt 3 ska inte tillämpas på nätanvändare – personer eller företag och de företag som de kontrollerar i enlighet med artikel 3 i förordning (EG) nr 139/2004 – som innehade mindre än 10 % av den genomsnittliga tekniska kapaciteten under det föregående året vid sammanlänkningspunkten.

    6.

    Vid sammanlänkningspunkter där en ”use-it-or-lose-it”-mekanism för fast dagen-före-kapacitet enligt punkt 3 tillämpas ska den nationella tillsynsmyndigheten utvärdera sambandet med överboknings- och återköpssystemet enligt punkt 2.2.2. Detta kan resultera i att den nationella tillsynsmyndigheten beslutar att inte tillämpa bestämmelserna i punkt 2.2.2 på dessa sammanlänkningspunkter. Ett sådant beslut ska utan dröjsmål anmälas till byrån och till kommissionen.

    7.

    En nationell tillsynsmyndighet får besluta att införa en ”use-it-or-lose-it”-mekanism för fast dagen-före-kapacitet enligt punkt 3 för en sammanlänkningspunkt. Innan den nationella tillsynsmyndigheten fattar sitt beslut ska den samråda med de nationella tillsynsmyndigheterna i angränsande medlemsstater. När den nationella tillsynsmyndigheten fattar sitt beslut ska den ta hänsyn till de yttranden som avges av nationella tillsynsmyndigheter i angränsande medlemsstater.

    2.2.4   Returnering av avtalad kapacitet

    Systemansvariga ska godta varje returnering av fast kapacitet som nätanvändaren avtalat vid en sammanlänkningspunkt, med undantag för kapacitetsprodukter med en löptid på en dag och kortare. Nätanvändaren ska behålla sina rättigheter och skyldigheter enligt kapacitetsavtalet fram till det att kapaciteten tilldelas på nytt av den systemansvariga och i den utsträckning kapaciteten inte har tilldelats på nytt av den systemansvariga. Returnerad kapacitet ska beaktas för omtilldelning först efter det att all tillgänglig kapacitet har tilldelats. Den systemansvariga ska omedelbart underrätta nätanvändaren om varje omtilldelning av returnerad kapacitet. Den nationella tillsynsmyndigheten ska godkänna de närmare villkoren för retur av kapacitet, särskilt för fall där flera nätanvändare returnerar sin kapacitet.

    2.2.5   Långfristig use-it-or-lose-it-mekanism

    1.

    De nationella tillsynsmyndigheterna ska kräva att de systemansvariga, helt eller delvis, tar tillbaka av en nätanvändare systematiskt underutnyttjad avtalad kapacitet vid en sammanlänkningspunkt om nätanvändaren inte på rimliga villkor har sålt eller erbjudit sin outnyttjade kapacitet och om andra nätanvändare begär fast kapacitet. Avtalad kapacitet anses vara systematiskt underutnyttjad i synnerhet om

    a)

    nätanvändaren i genomsnitt använder mindre än 80 % av sin avtalade kapacitet både från och med den 1 april till och med den 30 september och från och med den 1 oktober till och med den 31 mars där avtalets effektiva löptid uppgår till mer än ett år och ingen rimlig motivering kan lämnas, eller

    b)

    nätanvändaren systematiskt nominerar nära 100 % av sin avtalade kapacitet och renominerar nedåt i syfte att kringgå de regler som fastställs i punkt 2.2.3.3.

    2.

    Tillämpningen av en ”use-it-or-lose-it”-mekanism för fast dagen-före-kapacitet får inte betraktas som grund för att hindra tillämpningen av punkt 1.

    3.

    Återtagandet av kapacitet ska leda till att nätanvändaren förlorar sin avtalade kapacitet delvis eller fullständigt under en viss period eller under avtalets återstående effektiva löptid. Nätanvändaren ska behålla de rättigheter och skyldigheter som följer av kapacitetsavtalet fram till det att kapaciteten tilldelas på nytt av den systemansvariga och i den utsträckning som kapaciteten inte tilldelas på nytt av den systemansvariga.

    4.

    Systemansvariga ska fortlöpande till de nationella tillsynsmyndigheterna lämna alla uppgifter som krävs för att övervaka i vilken utsträckning avtalad kapacitet används där avtalets effektiva löptid uppgår till mer än ett år eller omfattar återkommande kvartal som täcker minst två år.”

    2.

    Punkt 3.1.1.1 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Led e ska ersättas med följande:

    ”e)

    I nedladdningsbart format som systemansvariga och de nationella tillsynsmyndigheterna har kommit överens om – på grundval av ett yttrande om ett harmoniserat format som ska tillhandahållas av byrån – och som möjliggör kvantitativa analyser.”

    b)

    Följande led ska läggas till som led h:

    ”h)

    Alla uppgifter ska lämnas från och med den 1 oktober 2013 via en unionsomfattande central plattform som inrättats av ENTSOG på kostnadseffektiva grunder.”

    3.

    Följande led ska läggas till i punkt 3.3.1 som led h, i, j, k och l:

    ”h)

    Förekomst av resultatlösa, rättsligt giltiga förfrågningar om produkter för fast kapacitet med en löptid på en månad eller mer, inklusive antal och volym när det gäller dessa förfrågningar.

    i)

    När det gäller auktioner, uppgifter om var och när högre priser än acceptpriset har uppnåtts för produkter för fast kapacitet med en löptid på en månad eller mer.

    j)

    Uppgifter om var och när det inte har erbjudits någon produkt för fast kapacitet med en löptid på en månad eller mer inom ramen för det ordinarie tilldelningsförfarandet.

    k)

    Total kapacitet som ställts till förfogande genom tillämpning av de förfaranden för hantering av överbelastning som fastställs i punkterna 2.2.2, 2.2.3, 2.2.4 och 2.2.5, för vart och ett av dessa förfaranden.

    l)

    Leden h–k ska tillämpas från och med den 1 oktober 2013.”


    Top