14.7.2016   

SL

Uradni list Evropske unije

C 255/5


Objava zahteve na podlagi člena 17(6) Uredbe (ES) št. 110/2008 Evropskega parlamenta in Sveta o opredelitvi, opisu, predstavitvi, označevanju in zaščiti geografskih označb žganih pijač ter razveljavitvi Uredbe Sveta (EGS) št. 1576/89

(2016/C 255/05)

V skladu s členom 17(7) Uredbe (ES) št. 110/2008 Evropskega parlamenta in Sveta (1) je ta objava podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper zahtevo.

POVZETEK

„TEQUILA“

EU št.: PGI-MX-01851 – 3.1.2013

1.   Ime

„TEQUILA“

2.   Kategorija žganih pijač

Kategorija „Druge žgane pijače“ v skladu z razvrstitvijo žganih pijač v Prilogi II k Uredbi (ES) št. 110/2008.

3.   Opis

Tequila je alkoholna pijača, pridobljena z destilacijo sokov, iztisnjenih neposredno iz sredice modre agave (sorta Agave tequilana Weber), ki jo pred destilacijo ali po njej hidrolizirajo ali skuhajo in nato fermentirajo s kvasom (kultiviranim ali naravnim). Sokovi so lahko obogateni in pomešani z drugimi sladkorji, v kolikor ti ne zajemajo več kot 49 % skupnega masnega deleža redukcijskih sladkorjev. Glede na to, ali je sok obogaten in pomešan z drugimi sladkorji, ločimo dve kategoriji tequile: 100 % agavina tequila (celotna vsebnost sladkorjev je pridobljena iz primarne surovine) in tequila (mešanica, ki vsebuje do 49 % sladkorjev iz drugih virov).

Vsaka izmed zgornjih kategorij je razdeljena v pet razredov:

Tequila blanco (bela tequila): vsebnost alkohola tega proizvoda se za trženje po potrebi prilagodi z vodo za redčenje.

Tequila joven ali Tequila oro (zlata tequila): okus tega proizvoda se lahko omili z uporabo dodatkov. Vsebnost alkohola tega proizvoda se za trženje po potrebi prilagodi z vodo za redčenje. Rezultat mešanja pijače Tequila blanco z vrstami Tequila reposado in/ali Tequila añejo in/ali Tequila extra añejo se imenuje Tequila joven ali Tequila oro.

Tequila reposado (zorjena tequila): okus tega proizvoda se lahko omili. Vsaj dva meseca je zorjen v sodih navadnega hrasta ali črnike. Vsebnost alkohola tega proizvoda se za trženje po potrebi prilagodi z vodo za redčenje.

Tequila añejo (starana tequila): okus tega proizvoda se lahko omili. Vsaj eno leto je zorjen v sodih navadnega hrasta ali črnike z največjo prostornino 600 litrov. Vsebnost alkohola tega proizvoda se za trženje po potrebi prilagodi z vodo za redčenje. Rezultat mešanja pijače Tequila añejo in Tequila extra añejo se imenuje Tequila añejo.

Tequila extra añejo (dodatno starana tequila): okus tega proizvoda se lahko omili. Vsaj tri leta je zorjen v sodih iz lesa navadnega hrasta ali črnike z največjo prostornino 600 litrov, in sicer v neposrednem stiku z lesom teh sodov. Vsebnost alkohola tega proizvoda se za trženje po potrebi prilagodi z vodo za redčenje.

4.   Organoleptične lastnosti

Videz : Majhna, srednja ali velika polnost, odvisno od tega, koliko časa je proizvod v stiku s kozarcem, kar ustvari „solze“ ali „noge“.

Barva : Bela tequila je kristalno jasna in prozorna s srebrno noto. Ostale vrste, katerih okus se lahko omili in so zorjene v neposrednem stiku z lesom navadnega hrasta ali črnike, so slamnato do temno rumene barve z zlatordečkastimi ali okrastimi odtenki.

Vonj :

—   Tequila Blanco: subtilne sadne in cvetlične citrusne note.

—   Tequila Joven: lesne arome.

—   Tequila Reposado: začimbne arome, sladkobna nota vanilije in masla.

—   Tequila Añejo in Tequila Extra Añejo: cvetlične in sadne arome.

Okus :

—   Tequila Blanco: izrazit okus po zeliščih s prepoznavno aromo kuhane agave.

—   Tequila Joven: prisotnost zelišč, kuhane agave, surove agave (možen priokus lesne arome).

—   Tequila Reposado: blaga, rahlo sladka in sadna aroma, s subtilno grenko noto in rahlim do zmernim občutkom alkohola.

—   Tequila Añejo in Tequila Extra Añejo: note suhega sadja, začimb, vanilije, lesa, karamele, dimna aroma in trpek priokus.

5.   Fizikalno-kemijske značilnosti

Vsebnost alkohola pri 20 °C (vol. % alk.): 35 do 55

Suhi ekstrakt (g/l): 0 do 0,30 pri vrsti Tequila Blanco, 0 do 5 pri vrstah Tequila Joven, Oro, Reposado, Añejo in Extra Añejo.

Višji alkoholi (alkoholi z večjo molekularno težo kot jo ima etanol oziroma fuzelno olje, na primer amil alkohol) (v mg/100 ml brezvodnega alkohola): 20 do 500

Furfural (v mg/100 ml brezvodnega alkohola): 0 do 4

Metanol (2) (v mg/100 ml brezvodnega alkohola): 30 do 300

Aldehidi (kot npr. acetaldehid) (v mg/100 ml brezvodnega alkohola): 0 do 40

Estri (kot npr. etilni acetat) (vrednosti izražene v mg/100 ml brezvodnega alkohola):

2 do 200 za vrste Blanco in Joven ali Oro.

2 do 250 za vrste Reposado, Añejo in Extra Añejo.

6.   Geografsko območje

Vir primarne surovine, uporabljene za proizvodnjo tequile, in kraj proizvodnje se morata nahajati v zaščitenem geografskem območju označbe porekla, ki zajema 181 občin v Mehiki: vse občine države Jalisco (zlasti občine Tequila, po kateri je poimenovana omenjena geografska označba), 8 občin države Nayarit (Ahuacatlán, Amatlán de Cañas, Ixtlán del Río, Jala, Xalisco, San Pedro de Lagunillas, Santa María del Oro in Tepic), 7 občin države Guanajuato (Abasolo, Ciudad Manuel Doblado, Cuerámaro, Huanimaro, Pénjamo, Purísima del Rincón in Romita), 11 občin države Tamaulipas (Aldama, Altamira, Antiguo Morelos, Gómez Farías, González, Llera, Mante, Nuevo Morelos, Ocampo, Tula in Xicoténcatl), ter 30 občin države Michoacán (Briseñas de Matamoros, Chavinda, Chilchota, Churintzio, Cotija, Ecuandureo, Jacona, Jiquilpan, Marcos Castellanos, Maravatío, Nuevo Parangaricutiro, Numarán, Pajacuarán, Peribán, La Piedad, Los Reyes, Regules, Sahuayo, Tancítaro, Tangamandapio, Tangancícuaro, Tanhuato, Tingüindin, Tocumbo, Venustiano Carranza, Villamar, Vista hermosa, Yurécuaro, Zamora in Zináparo).

7.   Metoda pridobivanja

Gojenje in odstranjevanje listov agave: Poganjki sorte Agave tequilana Weber morajo zrasti do okoli 50 cm. Življenjski cikel rastline traja približno 10 let. Liste rastline odrežejo pri steblu, tako da ostane le še središčni del oziroma srčika rastline.

Kuhanje in mletje agave: agavo kuhajo s paro pod pritiskom v tradicionalnih opečnatih pečeh ali v avtoklavah. Po kuhanju jo odpeljejo do mlinov, kjer jo nasekljajo na koščke in nato zmeljejo.

Iztiskanje sokov in ostankov sredice: sredica se poškropi z vodo pod pritiskom in nato stisne skupaj. Na ta način se izločijo sokovi, da se lahko nadaljuje industrijski postopek.

Sestava: sirupi agave (najmanj 51 %), ki se lahko pred fermentacijo zmešajo s pripravkom drugih sirupov (največ 49 %).

Fermentacija: za pripravo postopka sirupe zlijejo v velike sode, jim dodajo vodo, kultivirane in naravne kvase ter hranila, da se začne proces fermentacije.

Destilacija: pri destilaciji se proizvodi, ki nastanejo s fermentacijo, s pomočjo toplote in pritiska razgradijo na alkoholno bogate proizvode (tequila) in ostanke, ki jih nato močno segrejejo. Potrebni sta dve destilaciji; prva se imenuje „destrozamiento“ (uničenje), druga pa „rectificación“ (poprava).

Staranje: Najkrajše obdobje zorenja tequile pri vrsti Tequila Reposado traja dva meseca, vrsta Tequila Añejo zori eno leto, Tequila Extra Añejo pa tri leta, pri čemer mora biti tekočina v neposrednem stiku z lesom sodov iz navadnega hrasta ali črnike.

Stekleničenje: Pravilo, da mora biti proizvod ustekleničen v tovarni, ki jo upravlja isti pooblaščeni proizvajalec in se mora nahajati znotraj zaščitenega geografskega območja, velja samo v primeru kategorije „100 % agavina tequila“. Pri proizvodnji „100 % agavine tequile“ sokovi niso obogateni z drugimi sladkorji kot tistimi, ki jih pridobivajo iz sorte Agave tequilana Weber. Zaradi tega končni proizvod izkazuje večjo organoleptično kompleksnost, ki bi jo lahko ogrozilo masovno prevažanje tovora izven zaščitenega območja. Stekleničenje proizvoda na geografskem območju s strani pooblaščenih proizvajalcev zagotavlja ohranitev specifičnih arom in okusov. Obvezno stekleničenje „100 % agavine tequile“ v proizvodnem območju je dolgoletna tradicija (ki je bila prisotna že pred priznavanjem zaščitene označbe porekla za tequilo), katere namen je ohranitev kakovosti in posledično ugleda proizvoda. Celoten nadzorni postopek na zaščitenem območju kategorije „100 % agavina tequila“ mora izvesti regulativni odbor za tequilo na kraju samem.

8.   Povezava z geografskim območjem

V geografskem smislu se poimenovanje „Tequila“ nanaša na občino Tequila v državi Jalisco.

Tequila se pridobiva iz modre agave (sorta Agave tequilana Weber), ki je razširjena le v regiji, kjer se nahaja vulkan Tequila.

Najstarejši dokazi o obstoju modre agave in različnih načinih njene uporabe segajo že v predkolumbovsko obdobje. V različnih kodeksih (Nuttal in Tonaltlanahuatl) je opisano, kako so se Azteki (poimenovani tudi „mexicas“, torej „tisti, ki živijo od žgane pijače mezcali“, ki je ime dobila v čast njihovemu starodavnemu bogu Mexitli, čigar ime pomeni „agavin popek“) učili obiranja agavinih sredic („metl“), jih pekli v podzemnih pečeh in tako pridobivali „mezcali“.

Beseda „Tequila“ izhaja iz izrazov „tequi“ in „tlan“, ki v jeziku Nahuatl pomenita „kraj, kjer se reže“ ali „kraj, kjer se plačujejo davki“.

Temperature na zaščitenem območju geografske označbe so mile in se gibljejo med 15 in 29,9 °C, kar so idealni pogoji za gojenje sorte Agave tequilana Weber. Za zagotovitev optimalnih temperaturnih pogojev je treba agavo gojiti na nadmorski višini med 1 600 in 2 000 metri, z letnimi padavinami med 1 073 in 1 440 mm. Pod nadzorovanimi pogoji se je izkazalo, da sorta Agave tequilana Weber ni povsem odporna proti nizkim temperaturam.

Tequila je nastala pred več kot štirimi stoletji. Z njo povezane navade in običaji so se prenašale iz roda v rod, in tako je proizvodnja te pijače postala način življenja za več kot 50 000 mehiških družin, ki živijo v regijah, kjer poteka njena proizvodnja. V proizvodnem procesu še vedno uporabljajo tradicionalne metode, med drugim gojenje agave in odstranjevanje njenih listov, kuhanje in mletje sredic agave, iztiskanje sirupov in ostankov sredice, mešanje, fermentacija, destilacija in zorenje.

Tequila je najslavnejša in najprepoznavnejša mehiška pijača, ki sooblikuje njeno globalno identiteto in je simbol tradicije, kakovosti ter odličnosti. Kultura tequile je pripomogla k nastanku cele vrste visokokakovostnih storitev in proizvodov, zaradi katerih je postala regija stičišče zgodovine in tradicij, ter je danes med drugim poznana po vulkanu Tequila, pokrajini agave in starimi proizvodnimi obrati tequile (leta 2006 jih je Unesco razglasil za spomenik svetovne kulturne dediščine).

9.   Zahteve v skladu z nacionalno zakonodajo

Splošna deklaracija o zaščiti geografske označbe „Tequila“ ministrstva za dediščino in industrijo, objavljena v uradnem listu mehiškega združenja z 9. decembra 1974.

Uradni standard NOM-006-SCFI-2012 (alkoholne pijače – „Tequila“ – specifikacije).

Uradni standard NOM-006-SCFI-2012 določa obvezne specifikacije za trženje in zdravstvene informacije, ki morajo biti navedene na vseh etiketah tequile. Tržne informacije ne smejo vsebovati besedila, slik ali opisov, ki bi zaradi netočnosti lahko zavajali ali zmedli kupce, kot so „100 % naravno“, „100 % mehiški proizvod“, „100 % naravni proizvod“, „100 % starano“ ali podobno, takšne napise bi namreč lahko zamešali s kategorijo „100 % agavina tequila“ ali pa bi imeli proizvajalci, ki jih uporabljajo, neupravičeno prednost pred tistimi, ki jih ne.

Za tequilo, ki je namenjena izvozu, standard NOM-006-SCFI- 2012 zahteva, da so na osrednjem delu etikete navedene vsaj naslednje informacije: beseda „tequila“, kategorija in vrsta, morebitni dodani okusi, arome in barve, registrirana blagovna znamka ali drug prepoznaven znak v skladu s sporazumom o skupni odgovornosti, registriranem pri mehiškem uradu za patente in blagovne znamke (IMPI). Informacije, povezane z navedbami „Hecho en México“, „Producto de México“, „Elaborado en México“ (narejeno v Mehiki, mehiški proizvod) ali podobnimi, uradna koda in registrska številka pooblaščenega proizvajalca ter številka serije morajo biti navedene na katerem koli drugem delu etikete ali embalaže.

Informacije, povezane z vrsto tequile: morebitni dodani okusi, arome in barve, navedbami „Hecho en México“, „Producto de México“, „Elaborado en México“ (narejeno v Mehiki, mehiški proizvod) ali podobnimi, se lahko prevedejo v druge jezike. Katere koli druge informacije, ki so lahko ali morajo biti vključene v zakonodajo države uvoza tequile, se lahko navedejo v ustreznem jeziku.

Španski izrazi za različne vrste tequile se lahko zamenjajo s prevodi v ustrezne jezike v skladu z zakonodajo države ali področja prodaje, ali pa s sledečimi navedbami: „Silver“ namesto Blanco ali Plata, „Gold“ namesto Joven ali Oro, „Aged“ namesto Reposado, „Extra aged“ namesto Añejo, „Ultra aged“ namesto Extra añejo.

Na etiketi tequile Extra añejo se ne sme navesti trajanja procesa zorenja.

10.   ProsilecUpravni odbor za tequilo (CONSEJO REGULADOR DEL TEQUILA, A.C) s sedežem v Avenida Patria no 723, Col. Jardines de Guadalupe, de Zapopán, Jalisco, Mehika.

11.   Nadzorni organ Upravni odbor za tequilo (CONSEJO REGULADOR DEL TEQUILA, A.C). je pristojni organ za preverjanje, nadzorovanje in certificiranje tequile, akreditiran s strani mehiškega odbora za akreditacijo po standardu ISO/IEC 065 in odobren s strani generalnega direktorata za standarde ministrstva za gospodarstvo. Enota za certificiranje je pri sprejemanju tehničnih odločitev v zvezi s certificiranjem popolnoma avtonomna in neodvisna.


(1)  UL L 39, 13.2.2008, str. 16.

(2)  Najmanjša vrednost se lahko zniža, če proizvajalec tequile regulativnemu odboru za tequilo (pristojni nadzorni odbor v skladu z 11. točko tega povzetka) dokaže, da je vsebnost metanola mogoče zmanjšati z drugačnim postopkom.