Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0312(01)

Izvedbeni sklep Komisije z dne 8. marca 2019 o objavi zahtevka za registracijo imena iz člena 49 Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta v Uradnem listu Evropske unije – „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ (ZGO)

C/2019/1994

OJ C 94, 12.3.2019, p. 5–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

12.3.2019   

SL

Uradni list Evropske unije

C 94/5


IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE

z dne 8. marca 2019

o objavi zahtevka za registracijo imena iz člena 49 Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta v Uradnem listu Evropske unije

„Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ (ZGO)

(2019/C 94/05)

EVROPSKA KOMISIJA JE –

ob upoštevanju Pogodbe o delovanju Evropske unije,

ob upoštevanju Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil (1) ter zlasti člena 50(2)(a) Uredbe,

ob upoštevanju naslednjega:

(1)

Združeno kraljestvo je Komisiji poslalo zahtevek za zaščito imena „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ v skladu s členom 49(4) Uredbe (EU) št. 1151/2012.

(2)

V skladu s členom 50 Uredbe (EU) št. 1151/2012 je Komisija zahtevek preučila in sklenila, da izpolnjuje pogoje iz navedene uredbe.

(3)

Da se omogoči vložitev ugovora v skladu s členom 51 Uredbe (EU) št. 1151/2012, bi bilo enotni dokument in sklic na objavo specifikacije proizvoda iz člena 50(2)(a) navedene uredbe za ime „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ treba objaviti v Uradnem listu Evropske unije

SKLENILA:

Edini člen

Enotni dokument in sklic na objavo specifikacije proizvoda iz člena 50(2)(a) Uredbe (EU) št. 1151/2012 za ime „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ (ZGO) sta v Prilogi k temu sklepu.

V skladu s členom 51 Uredbe (EU) št. 1151/2012 je objava tega sklepa podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper registracijo imena iz prvega odstavka tega člena v treh mesecih od datuma objave v Uradnem listu Evropske unije.

V Bruslju, 8. marca 2019

Za Komisijo

Phil HOGAN

Član Komisije


(1)  UL L 343, 14.12.2012, str. 1.


PRILOGA

ENOTNI DOKUMENT

„AYRSHIRE NEW POTATOES“/„AYRSHIRE EARLIES“

EU št.: PGI-GB-02286 – 31.1.2017

ZOP ( ) ZGO ( X )

1.   Ime

„Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“

2.   Država članica ali tretja država

Združeno kraljestvo

3.   Opis kmetijskega proizvoda ali živila

3.1   Vrsta proizvoda

Skupina 1.6 Sadje, zelenjava in žita, sveži ali predelani

3.2   Opis proizvoda, za katerega se uporablja ime iz točke 1

Ime „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ se uporablja za nezrel krompir vrste Solanum tuberosum iz družine razhudnikovk, ki se goji v okraju Ayrshire na jugozahodu Škotske. Postopki sajenja, gojenja in pobiranja se izvajajo na opredeljenem geografskem območju.

Krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ se goji iz osnovnih sort semen, vpisanih v nacionalne kataloge sort držav članic EU. Glavne sorte, ki se uporabljajo, in njihov ocenjeni delež na trgu so trenutno Epicure (8 %), Casablanca (40 %), Isle of Jura (12 %) in Maris Peer (40 %). Sorte se lahko spreminjajo glede na prilagajanje značilnosti gojenja, vendar bo njihova vključitev v bazo sort za krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ odvisna predvsem od njihovih značilnosti, opisanih v nadaljevanju, ter od tega, ali se lahko pobirajo med majem in julijem.

Krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ ima sorazmerno majhno vsebnost suhe snovi, tj. do 20 %. Vsebnost suhe snovi se razlikuje glede na sorto, zrelost in dobo rasti.

Krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ je majhen (premer 15–65 mm), okrogle ali ovalne oblike in ima nežno lupino. Ima značilen močan okus in vonj po zemlji in oreških. Zaradi majhne vsebnosti škroba (10–15 %) je njegova tekstura kremasta in čvrsta. Delež škroba je odvisen od sorte in dobe rasti. Zaradi majhne vsebnosti škroba je krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ idealen za kuhanje in uporabo, kadar je pomembno, da krompir ohrani obliko (tj. v solatah). Meso je bele do kremaste barve, odvisno od sorte, pri čemer je barva celega krompirja enaka.

Krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ se pobira od začetka maja do konca julija pred izkopavanjem glavnega pridelka krompirja. Prvi pridelek, pobran v maju, se prodaja neopran, da bi se zaščitila nežna lupina krompirja. Delež zemlje je največ 1 % mase gomoljev. Z dobo rasti lupina dovolj otrdi, da se krompir lahko opere.

Krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ se prodaja v razsutem stanju glede na težo ali pakiran v embalažo z različnimi težami, pri čemer je končni datum prodaje proizvoda končnemu potrošniku zadnji dan julija.

3.3   Krma (samo za proizvode živalskega izvora) in surovine (samo za predelane proizvode)

3.4   Posebne faze proizvodnje, ki jih je treba izvajati na opredeljenem geografskem območju

Krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ je treba saditi, gojiti in pobirati na opredeljenem območju.

3.5   Posebna pravila za rezanje, ribanje, pakiranje itn. proizvoda, za katerega se uporablja registrirano ime

3.6   Posebna pravila za označevanje proizvoda, za katerega se uporablja registrirano ime

Oznaka mora vključevati izraz „Ayrshire New Potatoes“ ali izraz „Ayrshire Earlies“.

4.   Jedrnata opredelitev geografskega območja

Regija Ayrshire na zahodu Škotske znotraj geografskih meja lokalnih oblasti okrajnih svetov severnega, vzhodnega in južnega Ayrshira. Okraj Ayrshire na zahodu meji na zaliv Firth of Clyde ter se razteza od obalnih območij Skelmorlie na severu do občine Ballantrae na jugu in vasi Glenbuck na vzhodu. Vključuje tudi otok Arran in otočje Cumbrae.

5.   Povezava z geografskim območjem

Povezava krompirja „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ z geografskim območjem temelji na kakovosti in slovesu proizvoda. Že dolgo velja, da krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ označuje začetek oskrbe z mladim škotskim sezonskim krompirjem. Na okus krompirja „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ naj bi vplivalo veliko dejavnikov, med drugim rahla prst, milo podnebje, gnojila, zgodnje pobiranje in hitrost dostave na trge.

Na prepoznavni okus krompirja „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ vpliva njegova kratka doba rasti. Milo podnebje in posebna prst v okraju Ayrshire omogočata sajenje, gojenje in pobiranje krompirja „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ na začetku leta, prej kot v drugih delih Škotske.

Okraj Ayrshire je središče industrije krompirja na Škotskem (in dejansko v Združenem kraljestvu), odkar je bila pridelava tega pridelka prvič zabeležena v škotski trgovinski bazi leta 1793. Krompir na tem območju je prvi krompir v letu, ki se na Škotskem pridela za trg, krompir „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ pa je v vsej državi znan po kakovosti in okusu ter kot simbol nove sezone. V preteklih in sedanjih medijskih prispevkih ter drugih publikacijah je ta proizvod znan tudi kot „South West Earlies“ in „Early Ayrshires“.

Zaradi rahle peščene zemlje in zgodnjega segrevanja zaradi Zalivskega toka so lahko kmetije v okraju Ayrshire, zlasti kmetije vzdolž obale, vedno začele saditi krompir nekaj tednov prej kot kmetije v drugih delih Škotske. V okviru prvotnega cikla posevka krompirja se je krompir sadil junija in izkopaval sredi jeseni.

Knjiga „A Corner of Carrick“ avtorja Jamesa A. Guthrieja vključuje poglavje z naslovom „The Early Ayrshires“. To poglavje vsebuje informacije o komercializaciji zgodnjega krompirja in dveh kmetih iz okraja Ayrshire (Dunlop in Hannah), ki sta leta 1857 obiskala Kanalske otoke (kjer so kmetje že veliko let zgodaj sadili posevek), da bi raziskala, zakaj je na teh otokih mogoče gojiti krompir tako zgodaj v letu.

Leta 1881 je bila prvič uporabljena nova metoda za pospeševanje zgodnejšega gojenja krompirja, imenovana kalitev, ki so jo začeli izvajati številni kmetje na območju Ayrshira. V okviru tega novega poljedelstva se cikel sajenja začne v začetku februarja. Tako se lahko prvo izkopavanje krompirja „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ na obalnih območjih okraja Ayrshire opravi v drugi polovici maja, pri čemer se z dobo rasti izkopavanje pomika v notranjost.

Omembe zgodnjega krompirja, gojenega v okraju Ayrshire, so se v tisku pojavile že leta 1857, ko je bilo v časopisih North British Agriculturalist in Edinburgh Evening News navedeno, da je proizvodnja krompirja „zelo razširjena vzdolž obale na rahli in zgodnji prsti“. Skoraj 100 let pozneje je bilo v članku z naslovom „South-West Earlies Win The Race“ (Krompir Earlies z jugovzhoda je prvak), pripravljenem v okviru kmetijske raziskave časopisa The Glasgow Herald (1. februarja 1956), zapisano, da ima zgodnji pridelek krompirja že skoraj stoletje zelo pomembno vlogo v kmetijskem gospodarstvu jugozahodne Škotske.

Po navedbah Johna Strawhorna in Williama Boyda v dokumentih „The Statistical Account of Scotland“ je bilo gojenje krompirja „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“ leta 1951 glavna dejavnost v ayrshirski župniji Maybole. Heather Holmes je v svoji knjigi z naslovom „Tattie howkers“ (2005) zapisala, da „je pridelek zgodnjega krompirja ali tako imenovanega krompirja ‚Earlies‘ postal sinonim za okraj Ayrshire, kar velja tudi za izraza ‚Ayrshires‘ in ‚Ayrshire potatoes‘“, proizvodnja tega krompirja pa je „specializirana in intenzivna kmetijska panoga okraja Ayrshire“. V časopisu North British Agriculturalist je bilo leta 1901 zapisano, da je v Girvanu krompir „najpomembnejši (proizvod) v okrožju“. Knjiga „Old West Kilbride“ avtorice Molly Blyth je podnaslovljena „The Tattie Toon“ zaradi povezave tega obalnega ayrshirskega mesta z gojenjem krompirja, zlasti krompirja „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“.

Poleg tega je bilo v spletnem članku na spletišču Farming UK zapisano, da je krompir „Ayrshire New Potatoes, ki je sinonim za poletje, na splošno priznan kot ena najokusnejših sort krompirja v prodaji in je zelo iskan po osmem tednu dobe rasti“.

Veliko internetnih strani ponuja recepte s krompirjem „Ayrshire New Potatoes“/„Ayrshire Earlies“. Na spletišču „Red Book Recipes“ je zapisano, da „je zgodnji mlad krompir, pridelan v okraju Ayrshire, eden najboljših v Veliki Britaniji“. Zagotavlja podroben opis zgodnjega krompirja in navodila, kako pripraviti popoln krompir.

Sklic na objavo specifikacije

(drugi pododstavek člena 6(1) te uredbe)

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/641216/protected-food-name-ayrshire-earlies-spec.pdf


Top