Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0218(03)

Objava vloge v skladu s členom 6(2) Uredbe Sveta (ES) št. 510/2006 o zaščiti geografskih označb in označb porekla za kmetijske proizvode in živila

OJ C 48, 18.2.2012, p. 28–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.2.2012   

SL

Uradni list Evropske unije

C 48/28


Objava vloge v skladu s členom 6(2) Uredbe Sveta (ES) št. 510/2006 o zaščiti geografskih označb in označb porekla za kmetijske proizvode in živila

2012/C 48/11

V skladu s členom 7 Uredbe Sveta (ES) št. 510/2006 (1) je ta objava podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper vlogo. Izjave o ugovoru mora Komisija prejeti v šestih mesecih od dneva te objave.

ENOTNI DOKUMENT

UREDBA SVETA (ES) št. 510/2006

Image(PINGGU DA TAO)

ES št.: CN-PDO-0005-0628-16.07.2007

ZGO ( ) ZOP ( X )

1.   Ime:

Image“ (Pinggu Da Tao)

2.   Država članica ali tretja država:

Kitajska

3.   Opis kmetijskega proizvoda ali živila:

3.1   Vrsta proizvoda:

Skupina 1.6:

Sadje, zelenjava in žita, sveži ali predelani

3.2   Opis proizvoda, za katerega se uporablja ime iz 1. točke:

Ta breskev je znana kot užiten sočen sadež, ki spada v vrsto Prunus, poddružino Prunoideae družine Rosaceae. Goji se na nizkem hribovju in gričevnatem podeželju gorovja Yanshan v pekinškem okrožju Pinggu, za katero sta značilna veliko sončne svetlobe in toplote ter peščena ali ilovnata prst. Edinstveni naravni pogoji zagotavljajo posebne značilnosti breskve „Pinggu Da Tao“, in sicer „velik sadež, svetlo barvo, veliko soka, bogat okus, zmerno saharinast okus ter primerno ravnovesje kislosti in sladkosti“. Obstaja deset gojenih sort breskve „Pinggu Da Tao“, kot je prikazano v preglednici v nadaljevanju. Qingfeng je edina sorta srednje velikosti v preglednici; posamezen sadež sorte Qingfeng tehta ≥ 150 g; posamezen sadež drugih devetih sort večje velikosti pa tehta ≥ 275 g.

Fizikalno-kemične lastnosti 10 različnih sort breskve „Pinggu Da Tao“ so navedene spodaj:

Sorta

Lastnosti

Topne trdne snovi (20 °C), (%)

Skupna vsebnost kislin (izmerjeno z jabolčno kislino), (%)

Dajiubao

≥ 12,00

≤ 0,20

Qingfeng (Peking št. 26)

≥ 11,50

≤ 0,42

Jingyan (Peking št. 24)

≥ 12,00

≤ 0,20

Yanhong (zelena pridelava št. 9)

≥ 12,50

≤ 0,18

August Crispy (Peking št. 33)

≥ 11,00

≤ 0,20

Yanfeng št. 1

≥ 12,00

≤ 0,20

Luwangxian

≥ 11,50

≤ 0,28

Huayu

≥ 12,00

≤ 0,20

Big Red Peach

≥ 12,00

≤ 0,20

Century 21st

≥ 12,00

≤ 0,18

3.3   Surovine (samo za predelane proizvode):

3.4   Krma (samo za proizvode živalskega izvora):

3.5   Posebni proizvodni postopki, ki jih je treba izvajati na opredeljenem geografskem območju:

Na opredeljenem geografskem območju je treba izvajati naslednje postopke: izbiro in načrtovanje sadovnjakov, sajenje, upravljanje prsti, gnojil in namakanja, oblikovanje in obrezovanje, ravnanje s cvetovi in sadeži, obiranje, obdelavo po obiranju ter skladiščenje.

3.6   Posebna pravila za rezanje, ribanje, pakiranje itn.:

Pakiranje: postopek pakiranja izvajajo le družbe, ki so pooblaščene za uporabo geografske označbe „Pinggu Da Tao“, in sicer pod nadzorom pristojnih organov za nadzor kakovosti.

1.   Embalaža: zunanja embalaža je sestavljena iz valovitih kartonskih škatel, ki morajo biti dovolj trdne in močne za potrebe logistike. Vsebino morajo zaščititi pred vlago, plesnijo, črvi, onesnaženjem in vonjavami.

2.   Zahteve v zvezi s pakiranjem: sadeži so v škatli za pakiranje zloženi urejeno. Posamezne plasti so ločene s kartonskimi vložki v škatli.

Ladijski prevoz

Breskve se morajo prevažati v serijah in biti med prevozom urejeno zložene, da se prepreči pritisk nanje; zabojniki morajo biti čisti in dobro prezračevani ter ne smejo biti izpostavljeni sončni svetlobi ali dežju; izvajati je treba tudi ukrepe za zaščito sadežev pred zmrzaljo ali visokimi temperaturami.

Pri raztovarjanju je treba z breskvami ravnati skrbno; priporoča se prevoz s hladilno verigo. Vozilo za prevoz mora biti čisto ter ne sme vsebovati strupenih ali nevarnih snovi in blaga.

Skladiščenje

1.

Pred skladiščenjem je treba sadeže obdelati s predhodnim postopkom hlajenja pri temperaturi 4 °C.

2.

Temperatura skladiščenja je 0–3 °C.

3.

Relativna vlažnost skladišča znaša 85–90 %.

4.

Če skladišče omogoča nadzorovano okolje, morajo okoljski pogoji vključevati 1 % O2 in 5 % CO2.

5.

Skladiščni prostor mora biti brez vonja. Sadeži ne smejo priti v stik s strupenimi ali nevarnimi snovmi in blagom; prepovedani so vsi strupeni ali nevarni konzervansi ali snovi.

3.7   Posebna pravila za označevanje:

Oznake pakiranj v isti pošiljki morajo imeti enako obliko in vsebino.

Poleg registrirane blagovne znamke družbe mora biti na embalaži sadežev in na jasno vidnem delu zunanjosti škatle za pakiranje natisnjeno tudi ime proizvoda z zaščiteno geografsko označbo na Kitajskem, tj. „Pinggu Da Tao“, skupaj s posebno geografsko označbo in kodo za sledljivost kakovosti. Na embalaži sadežev morajo biti natisnjene tudi informacije, kot so sorta, kategorija (specifikacija), neto teža, država porekla in proizvajalec proizvoda. Besedilo mora biti čitljivo in težko odstranljivo. Oznake na zunanji embalaži morajo ustrezati dejanskemu proizvodu v škatli.

4.   Kratka opredelitev geografskega območja:

Geografsko območje breskve „Pinggu Da Tao“ sestavlja 16 občin in vasi, ki spadajo pod upravo okrožja Pinggu v Pekingu: to so Pinggu, Jinhaihu, Yukou, Machangying, Mafang, Donggaocun, Xiagezhuang, Shandongzhuang, Wangxinzhuang, Nandulehe, Zhengluoying, Dahuashan, Liujiadian, Daxingzhuang, Huangsongyu in okraj Xiong’erzhai.

5.   Povezanost z geografskim območjem:

5.1   Posebnosti geografskega območja:

Okrožje Pinggu se nahaja na severni zemljepisni širini 40° 02′–40° 22′ in vzhodni zemljepisni dolžini 116° 55′–117° 24′. To je majhna kotlina z gričevnatim in razgibanim predgorjem na južnem pobočju gorovja Yanshan. Na vzhodu, jugu in severu jo obkroža gorovje, v sredini pa leži dolina. Po večini okrožja se razprostira zeleno gorovje. Skozi regijo tečeta reki Ju in Ru.

Prst je večinoma peščena ali ilovnata, mehka in dobro zračna ter bogata s kalijem. Območje ima neodvisen vodni sistem, ki lahko zagotavlja vodo najvišje kakovosti. Lokalno podnebje je toplo zmerno celinsko podnebje z monsuni, za katero so značilne velike razlike v dnevnih temperaturah in veliko sončnih ur. Razlike v mesečni temperaturi so velike spomladi (približno 6,8–8,7 °C) in jeseni (približno 6,9–8,9 °C). Povprečno letno obdobje brez zmrzali je 191 dni. Regija ima veliko sončne svetlobe, pri čemer povprečno letno število sončnih ur znaša 2 555,3 ure, medtem ko je povprečna dnevna stopnja izpostavljenosti sončni svetlobi 58 %.

5.2   Posebnosti proizvoda:

1.   Veliki sadeži: veliki sadeži so ena od najpomembnejših značilnosti breskve „Pinggu Da Tao“. Posamezen sadež „Pinggu Da Tao“ je v povprečju za 20 % težji od sadežev podobnih sort zaradi edinstvenih sort sadnega drevja, podnebja in naravnega okolja. Posamezen sadež sorte srednje velikosti tehta ≥ 150 g, posamezen sadež sorte večje velikosti pa ≥ 275 g.

2.   Svetla barva: barva je ena od najpomembnejših lastnosti videza breskve in pomemben element njene tržne vrednosti. Površina sadeža „Pinggu Da Tao“ je čista in svetla z visoko stopnjo obarvanosti.

3.   Bogata aroma in okus: breskev „Pinggu Da Tao“ ima poln vonj, uravnoteženo sladek in kisel okus, okusno meso in veliko soka. Ustrezna uravnoteženost vsebine ter razmerje med topnimi trdnimi snovmi in skupno vsebnostjo kislin dajeta breskvi „Pinggu da Tao“ odlično senzorično kakovost.

5.3   Vzročna povezanost geografskega območja z določeno kakovostjo, slovesom ali drugimi značilnostmi proizvoda:

Edinstveni naravni pogoji okrožja Pinggu, tj. prst, vodni sistem, razlika v dnevnih temperaturah, sončna svetloba in visoka stopnja standardizacije upravljanja, prispevajo k lastnostim in kakovosti breskve „Pinggu Da Tao“. Za posebne naravne pogoje veljajo naslednje značilnosti:

1.   Naravni pogoji

1.   Podnebje

Obdelovalna površina nasada breskev „Pinggu Da Tao“ se nahaja na toplem južnem delu vznožja gora. Obdelovalna površina ima ustrezno sončno svetlobo, zanjo pa je značilna velika razlika med dnevno in nočno temperaturo, kar je ustrezno za učinkovito obarvanje sadeža in kopičenje ogljikovih hidratov. Letno povprečno sevanje v regiji znaša 5,103 joule na kvadratni meter, pri čemer je povprečni delež sončne svetlobe 58 %.

2.   Prst

Obdelovalno površino nasada breskev „Pinggu Da Tao“ oblikujejo aluvialni bregovi rek Ju in Ru. Tla sestavljata peščena prst in lahka ilovica. Dobra prepustnost prsti omogoča veliko porabo kisika koreninskega sistema breskev in ohranja dejaven koreninski sistem. To zagotavlja sladkost in značilen okus breskev „Pinggu Da Tao“.

3.   Voda

Okrožje Pinggu se nahaja na gorskem hidrogeološkem območju in ima neodvisen vodni sistem z neomejeno količino vode odlične kakovosti. Nepooblaščen dostop do reke je prepovedan, zato površinska voda ni onesnažena. Drevesa se namakajo zlasti s kakovostno podzemno vodo, ki dosega raven pitne vode prve stopnje in je celo blizu stopnji naravne mineralne vode. Z racionalnim namakanjem se potrebe po vodi večinoma zadovoljijo v obdobju kalitve ter v obdobju razcveta in razvoja sadežev, kar zagotavlja ustrezno velikost, barvo in pridelek sadežev.

2.   Zgodovinski izvor

Okrožje Pinggu ima dolgo zgodovino gojenja breskev. O tem so bili najdeni zapisi iz obdobja dinastije Ming. Liu Ai, sodnik okrožja Pinggu v obdobju cesarja Longqina dinastije Ming, je napisal pesem z naslovom „Osem starodavnih razgledov okrožja Pinggu“, v kateri je opeval cvetove breskve iz okrožja Pinggu: „Na pol poti do vrha vztraja sneg vse leto. Breskev marca zacveti, vendar še ne nežno vzbrsti. V jasni noči se mirno v nebo zazri; luna, žareča kot žad, pod oblaki lebdi.“ Tudi cesar Čienlung iz dinastije Čing je napisal pesem, ki opisuje cvetove breskev v okrožju Pinggu: „… ko se vrba ziblje kot v lahnem dimu in se breskev okopa v dežju …“.

3.   Človeška razsežnost

Okrožje Pinggu ima dolgo zgodovino gojenja breskev. Zapisi o tem so bili najdeni v delih, ki segajo vse do dinastije Ming. Na podlagi dolgotrajne proizvodne prakse so se izvajale različne tehnike sajenja breskev „Pinggu Da Tao“, pri čemer sta bila sprejeta postavitev v obliki črke Y in oblikovanje naravno odprtih središč (kar je dobro za prezračevanje in prodiranje svetlobe). V zvezi z ravnanjem s sadeži so bile sprejete tehnike umetnega redčenja cvetov in sadežev ter tehnike pobiranja sadežev, da se zagotovijo enaka velikost sadežev, stabilen pridelek in ustrezna obarvanost.

Sklic na objavo specifikacije

(člen 5(7) Uredbe (ES) št. 510/2006)


(1)  UL L 93, 31.3.2006, str. 12.


Top