EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0658

Izvedbena uredba Sveta (EU) 2022/658 z dne 21. aprila 2022 o izvajanju Uredbe (EU) št. 269/2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine

ST/6037/2022/INIT

UL L 120, 21.4.2022, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/658/oj

21.4.2022   

SL

Uradni list Evropske unije

L 120/1


IZVEDBENA UREDBA SVETA (EU) 2022/658

z dne 21. aprila 2022

o izvajanju Uredbe (EU) št. 269/2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine

SVET EVROPSKE UNIJE JE –

ob upoštevanju Pogodbe o delovanju Evropske unije,

ob upoštevanju Uredbe Sveta (EU) št. 269/2014 z dne 17. marca 2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine (1), in zlasti člena 14(1) Uredbe,

ob upoštevanju predloga visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko,

ob upoštevanju naslednjega:

(1)

Svet je 17. marca 2014 sprejel Uredbo (EU) št. 269/2014.

(2)

Unija še naprej obsoja dejanja in politike, ki spodkopavajo ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine.

(3)

Svet meni, da bi bilo treba zaradi njihove vloge pri spodkopavanju ali ogrožanju ozemeljske nedotakljivosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine ter zato, ker imajo koristi od ruskih nosilcev odločanja, odgovornih za priključitev Krima ali destabilizacijo vzhodne Ukrajine, na seznam oseb, subjektov in organov, za katere veljajo omejevalni ukrepi, iz Priloge I k Uredbi (EU) št. 269/2014 dodati dva posameznika.

(4)

Uredbo (EU) št. 269/2014 bi bilo zato treba ustrezno spremeniti –

SPREJEL NASLEDNJO UREDBO:

Člen 1

Uredba (EU) št. 269/2014 se spremeni v skladu s Prilogo k tej uredbi.

Člen 2

Ta uredba začne veljati na datum objave v Uradnem listu Evropske unije.

Ta uredba je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah.

V Bruslju, 21. aprila 2022

Za Svet

predsednik

J.-Y. LE DRIAN


(1)  UL L 78, 17.3.2014, str. 6.


PRILOGA

Na seznam fizičnih in pravnih oseb, subjektov in organov iz Priloge I k Uredbi (EU) št. 269/2014 se dodajo naslednje osebe:

Osebe

 

Ime

Podatki o istovetnosti

Razlogi

Datum uvrstitve na seznam

„211.

Serhiy Vitaliyovich KURCHENKO

(ukrajinsko Сергiй Вiталiйович КУРЧЕНКО; rusko Сергей Витальевич КУРЧЕНКО)

Spol: moški

Datum rojstva: 21. 9. 1985

Kraj rojstva: Harkov, Ukrajina

Državljanstvo: ukrajinsko

Serhiy Vitaliyovich je ukrajinski poslovnež. Ob podpori proruskih separatistov je prevzel nadzor nad več velikimi metalurškimi, kemičnimi in energetskimi obrati na separatističnih območjih Donbasa. Njegovo podjetje ‚Gaz-Alliance‘ je monopoliziralo premogovništvo v Donbasu, potem ko so bili njegovi konkurenti izrinjeni s trga, domnevno s pomočjo Rusije. Organiziral je in izkoristil nezakonito shemo izvoza premoga iz Donbasa v Rusijo in Evropo kljub sankcijam EU. Premog, pridobljen v njegovih rudnikih, je bil ponovno registriran in nezakonito izvožen prek ruskih pristanišč.

Kurchenko je velikim ruskim družbam in državnim holdingom pomagal, da so se izognili omejevalnim ukrepom EU, saj je deloval kot njihov podizvajalec na ozemljih pod nadzorom Rusije. Bil je posrednik pri izvozu ruskega plina, goriva in električne energije v separatistične dele Donbasa, kar je okrepilo njihovo neodvisno oskrbo z energijo in spodkopalo njihovo gospodarsko povezovanje z Ukrajino. Poleg tega je dobavljal gorivo na nezakonito zaseden Krimski polotok. S tem je okrepil neodvisno oskrbo z energijo na tem ozemlju. Prav tako je lastnik največjega naftnega skladišča na Krimskem polotoku.

S tem je imel koristi od ruskih nosilcev odločanja, odgovornih za priključitev Krima in destabilizacijo vzhodne Ukrajine, vodil je transakcije s separatističnimi skupinami v regiji Donbas v Ukrajini ter dejavno podpiral ukrepe in politike, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

21.4.2022

234.

Yevgeniy Viktorovich PRIGOZHIN (Jevgenij Viktorovič PRIGOŽIN)

(Евгений Викторович ПРИГОЖИН)

Datum rojstva: 1. 6. 1961

Kraj rojstva: Leningrad, nekdanja ZSSR (zdaj Sankt Peterburg, Ruska federacija)

Funkcija: pomemben poslovnež, tesno povezan z ruskim političnim vodstvom

Povezane osebe: Ljubov Valentinovna Prigožina (soproga); Violeta Prigožina (mati)

Povezani subjekti: skupina Wagner Group, Agencija za spletne raziskave (Internet Research Agency), skupina podjetij Concord, Concord Management and Consulting LLC, Megaline LLC

Državljanstvo: rusko

Spol: moški

Jevgenij Prigožin je pomemben ruski poslovnež, ki je tesno povezan s predsednikom Putinom in ruskim ministrstvom za obrambo. Je ustanovitelj in neuradni vodja skupine Wagner, vojaškega subjekta brez pravne osebnosti s sedežem v Rusiji, ki je odgovoren za napotitev plačancev skupine Wagner v Ukrajino.

Concord, znan tudi kot KOMBINAT PITANIYA KONKORD OOO, podjetje, ki ga je Prigožin ustanovil in imel v lasti do novembra 2019, ter skupina drugih podjetij, povezanih z njim, vključno s Concord Management and Consulting LLC in Megaline LLC, imajo koristi od velikih javnih naročil ruskega ministrstva za obrambo, izvedenih po nezakoniti priključitvi Krima Rusiji in okupaciji vzhodne Ukrajine s strani separatistov, ki jih podpira Rusija.

Zato je odgovoren za dejavnosti, ki spodkopavajo in ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, ter jih tudi dejavno izvaja. Poleg tega ima koristi od ruskih nosilcev odločitev, odgovornih za priključitev Krima ali destabilizacijo vzhodne Ukrajine.

21.4.2022“


Top