EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D0212

Izvedbeni sklep Sveta (SZVP) 2020/212 z dne 17. februarja 2020 o izvajanju Sklepa 2013/255/SZVP o omejevalnih ukrepih proti Siriji

ST/5863/2020/INIT

UL L 43I, 17.2.2020, p. 6–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2020/212/oj

17.2.2020   

SL

Uradni list Evropske unije

LI 43/6


IZVEDBENI SKLEP SVETA (SZVP) 2020/212

z dne 17. februarja 2020

o izvajanju Sklepa 2013/255/SZVP o omejevalnih ukrepih proti Siriji

SVET EVROPSKE UNIJE JE –

ob upoštevanju Pogodbe o Evropski uniji in zlasti člena 31(2) Pogodbe,

ob upoštevanju Sklepa Sveta 2013/255/SZVP z dne 31. maja 2013 o omejevalnih ukrepih proti Siriji (1)in zlasti člena 30(1) Sklepa,

ob upoštevanju predloga visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko,

ob upoštevanju naslednjega:

(1)

Svet je 31. maja 2013 sprejel Sklep 2013/255/SZVP.

(2)

Pomembni poslovneži imajo velike dobičke zaradi svojih vezi z Asadovim režimom, pri čemer v zameno pomagajo financirati ta režim, vključno z ustanavljanjem skupnih podjetij s strani nekaterih pomembnih poslovnežev in subjektov s podjetji, ki jih podpira država, z namenom ureditve razlaščenih zemljišč; ti poslovneži in subjekti tako podpirajo Asadov režim in imajo od njega koristi, tudi zaradi uporabe razlaščenih zemljišč.

(3)

Poleg tega se osebe, ki so bile razseljene zaradi konflikta v Siriji, zaradi razlastitve zemljišč pod Asadovim režimom ne morejo vrniti v svoje domove.

(4)

Na seznam fizičnih in pravnih oseb, subjektov ali organov, za katere veljajo omejevalni ukrepi iz Priloge I k Sklepu 2013/255/SZVP, bi bilo treba dodati osem fizičnih oseb in dva subjekta.

(5)

Sklep 2013/255/SZVP bi bilo zato treba ustrezno spremeniti –

SPREJEL NASLEDNJI SKLEP:

Člen 1

Priloga I k Sklepu 2013/255/SZVP se spremeni v skladu s Prilogo k temu sklepu.

Člen 2

Ta sklep začne veljati na dan objave v Uradnem listu Evropske unije.

V Bruslju, 17. februarja 2020

Za Svet

Predsednik

J. BORRELL FONTELLES


(1)  UL L 147, 1.6.2013, str. 14.


PRILOGA

1.   

Na seznam iz dela A („Osebe“) v Prilogi I k Sklepu 2013/255/SZVP se dodajo naslednje osebe:

 

Ime

Podatki za ugotavljanje istovetnosti

Razlogi

Datum uvrstitve na seznam

„288.

Yasser Aziz ABBAS

(tudi Yasser, Yaser, Yasr; Aziz, Aziz; Abbas, Abas; ياسر عزيز عباس)

Spol: moški.

Datum rojstva: 22. 8. 1978.

Državljanstvo: sirsko.

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave: Bajaa Trading Services LLC, Qudrah Trading, Tafawoq Tourism Projects Company, Top Business, Yang King, Al-Aziz Group.

V Siriji delujoč vodilni poslovnež. Podpira režim in/ali ima od njega koristi na podlagi poslov, vključno s tihotapljenjem goriva in trgovino z orožjem. Yasser Aziz Abbas ustvarja dobičke iz olajševanja uvoza nafte v imenu sirskega režima in uporablja svoje zveze, da bi prednostno pridobil posle in bil deležen prednostne obravnave.

17.2.2020

289.

Mahir BurhanEddine AL-IMAM

(tudi ماهر برهان الدين الإمام)

Spol: moški.

Državljanstvo: sirsko.

Funkcija: generalni direktor Telsa Group/Telsa Telecom;

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave: Telsa Group/ Telsa Telecom. Tazamon Contracting LLC; Castro LLC.

V Siriji delujoč vodilni poslovnež s poslovnimi interesi na področju turizma, telekomunikacij in nepremičnin. Mahir BurhanEddine Al-Imam ima kot generalni direktor družb Telsa Communication Group in Castro LLC, ki imata podporo režima, in v okviru svojih drugih poslovnih interesov koristi od režima ter podpira politiko financiranja in lobiranja, pa tudi njegovo gradbeno politiko.

17.2.2020

290.

Waseem AL-KATTAN

(tudi Waseem, Wasseem, Wassim, Wasim; Anouar; Al-Kattan, Al-Katan, Al-Qattan, Al-Qatan - و قطان, وسيم أنوار القطان)

Spol: moški.

Datum rojstva: 4. 3. 1976.

Državljanstvo: sirsko.

Funkcija: predsednik Damascus Countryside (Rural) Province Chamber of Commerce.

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave:

Larosa Furniture/furnishing; Jasmine Fields Company Ltd.; Muruj Cham (Murooj al-Cham) Investment and Tourism Group; Adam and Investment LLC; Universal Market Company LLC; blagajnik združenja sirkih gospodarskih zbornic.

V Siriji delujoč vodilni poslovnež, ki ima koristi od režima in ga podpira. Lastnik več podjetij in holdingov z interesi in dejavnostmi v različnih gospodarskih sektorjih, kot so nepremičnine, industrija luksuznih hotelov in trgovski centri. Waseem Al-Kattan se je hitro povzpel kot vodilni poslovnež, s tem ko je na blago, pretihotapljeno v Vzhodno Guto, uvedel davke, in je zdaj vključen v agresivne oblike klientelizma v korist režima. Zaradi tesnih vezi z režimom ima Waseem Al-Kattan finančne koristi, saj prednostno dostopa do javnih razpisov, pa tudi licenc in naročil, ki jih podeljujejo vladne agencije.

17.2.2020

291.

Amer FOZ

(tudi عامر فوز)

Spol: moški.

Datum rojstva: 11. 3. 1976.

Državljanstvo: sirsko

Številka potnega lista: 06010274747.

Funkcija: generalni direktor družbe ASM International General Trading, LLC (ASM International Trading).

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave: Samer Foz, ki je uvrščen na seznam EU; Aman Holding, ki je uvrščen na seznam EU (Aman Damascus Joint Stock Company); ASM International General Trading LLC (ASM International Trading).

Vodilni poslovnež z osebnimi in družinskimi poslovnimi interesi in dejavnostmi v različnih sektorjih sirskega gospodarstva, tudi prek družbe Aman Holding (nekdanji Aman Group). Prek družbe Aman Holding ima finančne koristi od dostopa do poslovnih priložnosti in podpira Asadov režim, med drugim s sodelovanjem pri razvoju Marota City, ki ga podpira režim. Od leta 2012 je tudi generalni direktor ASM International Trading LLC.

Povezan je tudi s svojim bratom Samerjem Fozom, ki je od januarja 2019 uvrščen na seznam EU kot vodilni poslovnež, ki deluje v Siriji in podpira režim ali ima koristi od njega.

17.2.2020

292.

Saqr RUSTOM

(tudi Saqr, Saqer; As’ad, Asaad, Asad; Al-Rustom, Al-Rostom صقر رستم, صقر أسعد الرستم)

Spol: moški.

Državljanstvo: sirsko.

Funkcija: načelnik Nacionalnih obrambnih sil v Homsu.

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave: Damas Real Estate Development and Investment LLC.

Načelnik lokalne sekcije Nacionalnih obrambnih sil v Homsu,(režimske milice šabihe). Odgovoren je za njeno sodelovanje pri brutalni represiji nad civilnim prebivalstvom v Siriji. Saqr Rustom je prek svoje milice odgovoren za več programov vojnega dobičkarstva, zato ima od sirskega režima koristi in ta režim podpira. Skupaj z družabnikom, svojim stricem Bassamom Hassanom, ki je uvrščen na seznam, je ustanovil družbo Damas Real Estate Development and Investment LLC za naložbe v nepremičninske projekte.

17.2.2020

293.

Abdelkader SABRA

(tudi Abdelkader, Abd el Kader, Abd al Kader, Abdul Kader Abd al Qadr, Abdul Qadr; Sabra, Sabrah - عبد القادر صبرا; عبد القادر صبره)

Spol: moški.

Datum rojstva: 14. 9. 1955.

Državljanstvo: sirsko. libanonsko.

Funkcija: lastnik pomorske agencije Sabra, vodja sirsko-turškega sveta za podjetnike, ustanovni član družbe Fenicia Tourism Company; predsednik zbornice za pomorsko plovbo v Siriji.

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave:

Phoenicia Tourism Company (شركة فينيقيا للسياحة); Sabra Maritime Agency (كالة صبره البحرية).

V Siriji delujoč vodilni poslovnež z več gospodarskimi interesi, zlasti v pomorskem in turističnem sektorju. Sabra kot eden največjih ladjarskih magnatov in tesen poslovni partner Ramija Makhloufa (zaveznik režima in bratranec Basharja al-Assada) zagotavlja finančno in gospodarsko podporo sirskemu režimu, tudi prek offshore podjetij. Abdelkader Sabra ima prav tako koristi od povezav z režimom, ki so mu omogočile razširitev dejavnosti v nepremičninskem sektorju. Vpleten je tudi v pranje denarja in komercialne dejavnosti v podporo sirskemu režimu in njegovim sodelavcem.

17.2.2020

294.

Khodr Ali TAHER

(tudi خضر علي طاه)

Spol: moški.

Datum rojstva: 1976.

Državljanstvo: sirsko.

Funkcija: direktor in lastnik Ella Media Services; ustanovni partner družbe Castle Security and Protection and Jasmine Contracting Company; predsedujoči in ustanovni partner v Syrian Hotel Management Company; upravitelj in lastnik Ematela.

Vodilni poslovnež, ki deluje v več sektorjih sirskega gospodarstva, vključno z zasebnim varovanjem, maloprodajo mobilnih telefonov, upravljanjem hotelov, oglaševalskimi storitvami in notranjimi denarnimi nakazili.

Podpira režim in ima od njega koristi, in sicer prek sodelovanja v okviru svojih poslovnih dejavnostih ter vpletenosti v tihotapljenje in dobičkarske dejavnosti. Khodr Ali Taher je lastnik več podjetij in je sofinanciral druga podjetja. Njegovo sodelovanje v poslih z režimom vključuje sodelovanje v skupnem podjetju z družbo Syrian Transport and Tourism Company, katerega dve tretjini sta v lasti ministrstva za turizem.

17.2.2020

 

 

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave:

Citadel for Protection, Guard and Security Services (Castle Security and protection); Ematel LLC (Ematel Communications); Syrian Hotel Management Company; Jasmine Contracting Company.

 

 

295.

Adel Anwar AL-OLABI

(tudi Adel Anouar el-Oulabi, Adil Anwar al-Olabi ; عادل أنور العلبي)

Spol: moški.

Datum rojstva: 1976.

Državljanstvo: sirsko.

Funkcija: podpredsednik Damascus Cham Holding Company (DCHC); guverner Damaska.

Vodilni poslovnež, ki ima koristi od režima in ga podpira. Podpredsednik Damascus Cham Holding Company (DCHC), naložbenega krila Guvernata Damask, ki naj bi upravljalo nepremičnine Guvernata Damask in izvajalo projekt Marota City.

Adel Anwar Al-Olabi je tudi guverner Damaska, ki ga je na ta položaj novembra 2018 imenoval Bashar Al-Assad. Kot guverner Damaska in podpredsednik uprave družbe DCHC je odgovoren, da si je prizadeval za uresničevanje politik režima, usmerjenih v ureditev razlaščenih zemljišč v Damasku (na podlagi odloka št. 66 in zakona št. 10), zlasti v okviru projekta Marota City.

17.2.2020“

2.   

Na seznam iz dela B („Subjekti“) v Prilogi I k Sklepu 2013/255/SZVP se dodata naslednja subjekta:

 

Ime

Podatki za ugotavljanje istovetnosti

Razlogi

Datum uvrstitve na seznam

„77.

Al Qatarji Company

(tudi Qatarji International Group, Al-Sham and Al-Darwish Company; Khatirji/Katarji/Katerji Group; مجموعة/شركة قاطرخي)

Vrsta subjekta: zasebna družba.

Poslovni sektor: prevoz s tovornjaki; dobava nafte in blaga.

Ime direktorja/upraviteljev: Hussam AL-QATIRJI, izvršni direktor (na seznamu EU).

Dejanski lastnik: Hussam AL-QATIRJI (na seznamu EU).

Vidno podjetje, ki deluje v več sektorjih sirskega gospodarstva. Z olajševanjem trgovine z gorivom, orožjem in strelivom med režimom in različnimi akterji, vključno z ISIS (Daišem) pod pretvezo, da gre za uvoz in izvoz prehrambenih izdelkov, podpiranjem milic, ki se borijo na strani režima, in z izkoriščanjem povezav z režimom za razširitev poslovne dejavnosti. Al Qatarji Company - katere upravni odbor vodi na seznam uvrščeni Hossam Qatarji, član Ljudske skupščine Sirije– podpira režim in ima od njega koristi.

17.2.2020

 

 

Prijavljeni naslov: Mazzah, Damascus, Syria.

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave:

Arvada/Arfada Petroleum Company JSC.

 

 

78.

Damascus Cham Holding Company

(tudi Damascus Cham Private Joint Stock Company; القابضة الشام دمشق)

Vrsta subjekta: družba zasebnega prava v javni lasti.

Poslovni sektor: razvoj nepremičnin.

Ime direktorja/upraviteljev:

Adel Anwar AL-OLABI, podpredsednik upravnega odbora in guverner Damaska (na seznamu EU).

Dejanski lastnik: Guvernat Damask.

Damascus Cham Holding Company je ustanovil režim kot naložbeno krilo Guvernata Damask, ki naj bi upravljalo nepremične Guvernata Damask in izvajalo projekt Marota City, luksuzni nepremičninski projekt, postavljen na zemljišča, ki so bila razlaščena zlasti na podlagi odloka št. 66 in zakona št. 10.

17.2.2020“

 

 

Sorodniki/družabniki/poslovni subjekti ali partnerji/povezave:

Rami Makhlouf (na seznamu EU); Samer Foz (na seznamu EU); Mazen Tarazi (na seznamu EU);

Talas Group, ki je v lasti poslovneža Anasa Talasa (na seznamu EU); Exceed Development and Investment Company v lasti zasebnih vlagateljev Hayana Mohammada Nazema Qaddourja in Maena Rizka Allaha Haykala (oba na seznamu EU); Khaled Al-Zubaidi and Nader Qalei (oba na seznamu EU).

Z upravljanjem izvajanja projekta Marota City družba Damascus Cham Holding Company (katere podpredsednik je guverner Damaska) podpira sirski režim in ima od njega koristi ter zagotavlja ugodnosti za poslovneže s tesnimi povezavami z režimom, ki s tem subjektom prek javno-zasebnih partnerstev sklepajo donosne posle.

 


Top