EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0615(02)

Objava vloge v skladu s členom 6(2) Uredbe Sveta (ES) št. 510/2006 o zaščiti geografskih označb in označb porekla za kmetijske proizvode in živila

OJ C 169, 15.6.2012, p. 25–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.6.2012   

SL

Uradni list Evropske unije

C 169/25


Objava vloge v skladu s členom 6(2) Uredbe Sveta (ES) št. 510/2006 o zaščiti geografskih označb in označb porekla za kmetijske proizvode in živila

2012/C 169/09

V skladu s členom 7 Uredbe Sveta (ES) št. 510/2006 (1) je ta objava podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper vlogo. Izjave o ugovoru mora Komisija prejeti v šestih mesecih od dneva te objave.

ENOTNI DOKUMENT

UREDBA SVETA (ES) št. 510/2006

STORNOWAY BLACK PUDDING

ES št.: UK-PGI-0005-0876-03.05.2011

ZGO ( X ) ZOP ( )

1.   Ime:

„Stornoway Black Pudding“

2.   Država članica ali tretja država:

Združeno kraljestvo

3.   Opis kmetijskega proizvoda ali živila:

3.1   Vrsta proizvoda:

Skupina 1.2:

mesni proizvodi (kuhani, soljeni, dimljeni itd.)

3.2   Opis proizvoda, za katerega se uporablja ime iz 1. točke:

Stornoway Black Pudding je krvavica, značilna za Stornoway, glavno mesto otoka Lewis v Zunanjih Hebridih na Škotskem. Surove so izrazito močne rdečkastorjave do močne rjave barve, odvisno od posameznega lokalnega recepta.

Pri proizvodnji krvavic Stornoway Black Pudding se uporabljajo naslednje sestavine:

goveji loj,

ovsena kaša,

čebula,

ovčja, kravja ali svinjska kri,

voda, kadar se uporablja posušena kri,

sol,

poper,

sintetična ali naravna čreva ali ovitki za klobase.

Pri proizvodnji krvavic Stornoway Black Pudding ni dovoljena uporaba drugih začimb, prav tako pa ne smejo vsebovati umetnih barvil, arom, balastnih snovi in konzervansov.

Izvorno so krvavice v ovitkih, so cilindrične oblike, podobne klobasam, s premerom 52 mm–72 mm, dolge 150 mm–500 mm in težke 0,5 kg–1,36 kg. Lahko so tudi drugih velikosti in oblik, odvisno od različnih zahtev strank, npr. ukrivljene ali v rezinah.

Po teksturi so sočne in čvrste, vsebujejo pa opazne, a majhne maščobne delce. Zaradi škotske ovsene kaše je tekstura krvavic Stornoway Black Pudding dobra in groba.

Krvavice Stornoway Black Pudding ves čas kuhanja ohranijo svojo obliko. Kuhane so videti skoraj črne in jih je enostavno razrezati, vendar se ne drobijo močno. Mesni okus je sočen, bogat, poln, aromatičen in dobro začinjen, toda ne pikanten, občutek v ustih je nemasten in prijeten, pookus pa čist.

3.3   Surovine (samo za predelane proizvode):

Po tradiciji in dediščini se posamezni recepti med seboj nekoliko razlikujejo. Nekateri recepti zahtevajo drobno sesekljane, drugi pa grobo sesekljane sestavine, zaradi česar se proizvodi nekoliko razlikujejo po videzu in teksturi, odvisno od posameznega recepta proizvajalcev. Tudi odstotki vsake sestavine za pripravo krvavic se v različnih receptih nekoliko razlikujejo.

Odstotki sestavin za pripravo krvavic Stornoway Black Pudding morajo biti v naslednjem razmerju:

goveji loj – najmanj 37 % in največ 50 %,

ovsena kaša – najmanj 16 % in največ 20 %,

čebula – najmanj 15 % in največ 18 %,

ovčja, kravja ali svinjska kri – najmanj 12 % in največ 26 %,

voda, kadar se uporablja posušena kri,

sol – najmanj 0,6 % in največ 2 %,

poper – najmanj 0,4 % in največ 2 %,

sintetična ali naravna čreva ali ovitki za klobase – premera 52 mm–72 mm, dolžine 150 mm–500 mm.

3.4   Krma (samo za proizvode živalskega izvora):

Ni relevantno.

3.5   Posebni proizvodni postopki, ki jih je treba izvajati na opredeljenem geografskem območju:

Vse faze priprave in proizvodnje krvavic Stornoway Black Pudding je treba izvajati na tem območju, tudi:

pripravo loja,

mešanje sestavin,

polnjenje sintetičnih ovitkov,

kuhanje in hlajenje krvavic.

3.6   Posebna pravila za rezanje, ribanje, pakiranje itn.:

Ni relevantno.

3.7   Posebna pravila za označevanje:

Ni relevantno.

4.   Kratka opredelitev geografskega območja:

Mesto Stornoway na otoku Lewis in župnije, ki so vključene v območje sklada „Stornoway Trust“.

5.   Povezanost z geografskim območjem:

5.1   Posebnosti geografskega območja:

Majhna posestva v zakupu, edinstvena za Škotsko, so že stoletja temelj življenja na otoku Lewis. Šele v zadnjih 40 letih so mali kmetje začeli sprejemati druge zaposlitve zunaj majhnih posestev v zakupu in so postali mali kmetje s skrajšanim delovnim časom. Majhna posestva v zakupu so del naturalnega gospodarstva, saj so mali kmetje v Stornowayu vedno imeli malo ovc in/ali prašičev in krav, morali pa so zagotoviti, da se je v celoti uporabil vsak del teh živali. Zakol živali so mali kmetje opravljali skupaj, v času brez hladilnikov pa so meso delili s sosedi, ki so pozneje vrnili uslugo, tako da je bila zagotovljena oskrba z mesom skozi vso dolgo zimo.

Za pripravo „Marag Dubh“ (škotsko galsko ime za krvavico, dubh pomeni črno) so žival zaklali, kri pa zbrali in shranili. Čreva so odstranili in očistili v slani morski vodi. Odnesli so jih nazaj na posestvo, obrnili navzven, namočili v hladni vodi v koritu ter dodali morsko vodo in sol, nato pa so jih pokrili in 24 ur pustili počivati. Čreva so potem splaknili najprej v hladni, nato pa še v vroči vodi. S tem dolgotrajnim postopkom se je omehčal rob potrebušnice, kar je malim kmetom omogočilo, da čreva ostrgajo, tako da so bila lepo bela in čista. Celotno črevo se je lahko uporabilo kot ovitek za pet Marag Dubh, in sicer Deasainn (iz vampa), Brog (ali škorenj), Curachd an Righ (kraljeva krona) in dve dolgi krvavici, odrezani pri spodnjem tankemu črevu in zvezani.

Mali kmetje si niso mogli privoščiti, da bi tratili meso, zato so vsak dan jedli isto jed, dokler niso vsega pojedli. Krvavice so zagotavljale bogat vir železa in so bile zelo pomemben del prehrane malih kmetov. Za prebivalce Stornowaya to še vedno so. Zaradi škotske ovsene kaše je tekstura krvavic Stornoway Black Pudding dobra in groba. Na območjih s hladnim podnebjem, kot so Hebridi, je loj zaradi visoke kalorične vrednosti idealna hrana za zimo.

Proizvodnja krvavic Stornoway Black Pudding zahteva veliko ročnih spretnosti, na primer:

goveji loj je treba očistiti in pripraviti tako, da je primerne velikosti,

mešanje suhih sestavin zahteva previdno tehtanje sestavin, da se zagotovita primerno gosta konsistenca mešanice; ta postopek zahteva veliko spretnosti, opravlja pa se pod strokovnim nadzorom mesarja,

ovitki se polnijo strojno, potek polnjenja se uravnava ročno, nekatere krvavice pa se nato ročno zavežejo,

kuhanje in hlajenje krvavic – skuhane krvavice se obesijo, da se ohladijo.

Vse te spretnosti so se razvile na tem območju in se prenašale iz generacije v generacijo, tako da so se ohranile tradicionalne značilnosti krvavic Stornoway Black Pudding.

5.2   Posebnosti proizvoda:

Krvavica Stornoway Black Pudding je edinstvena zato, ker se za njeno pripravo lahko uporabijo samo naslednje sestavine (v padajočem vrstnem redu glede na količino): goveji loj, ovsena kaša, čebula, kri (z dodatkom vode, kadar se uporablja posušena kri), sol in poper. Ne vsebujejo umetnih barvil, arom, balastnih snovi in konzervansov. Surove so izrazito močne rdečkastorjave do močne rjave barve.

Za razliko od drugih krvavic je goveji loj glavna sestavina krvavic Stornoway Black Pudding. Loj je maščoba okrog ledvic in ledij pri govedu. Ima nizko tališče pri 45–50 stopinj Celzija, kar pomeni, da se lahko uporablja v trdni obliki pri proizvodnji krvavic, vendar se med parno obdelavo ali vrenjem stali. Čeprav loj sam skoraj nima arome, pa poudari aromo dodanih sestavin in zrahlja teksturo krvavic. Na območjih s hladnim podnebjem, kot so Hebridi, je loj zaradi visoke kalorične vrednosti idealna hrana za zimo. Zaradi vrste ovsene kaše, ki se prideluje na Škotskem, je tekstura krvavic Stornoway Black Pudding dobra in groba.

Osnovni recept za krvavice Stornoway Black Pudding se z leti ni spremenil, saj še vedno vsebujejo samo goveji loj, ovseno kašo, čebulo, kri, sol in poper. Spremeniti so se morale proizvodne metode, saj so začeli veljati strožji higienski predpisi, povečalo pa se je tudi povpraševanje po krvavicah. Proizvodnja krvavic Stornoway Black Pudding zahteva veliko spretnosti. Goveji loj je treba razrezati ročno, da se zagotovijo dosledno enako veliki kosi. Poleg tega se suhe sestavine najprej ročno ali strojno zmešajo, preden se zmešajo z vodo. Vse sestavine se skozi ves postopek zelo previdno tehtajo, da se zagotovi gosta konsistenca proizvoda, podobna konsistenci ovsenih kosmičev, ki jo je še možno mešati, čeprav z nekaj napora. Mešanica se prenese v stroj za polnjenje klobas, ki čreva za klobase polni z njo. Klobase se polnijo tako, da se črevo ročno namesti na tulec stroja. Tok mesa se prav tako uravnava ročno. Konci se nato bodisi ročno zvežejo z vrvico bodisi strojno spnejo. Skuhane krvavice se obesijo na stojalo, da se ohladijo.

Krvavice Stornoway Black Pudding se lahko kuhajo z ovitkom ali brez njega, ves čas kuhanja pa ohranijo svojo obliko. Kuhane so videti skoraj črne in jih je enostavno razrezati, vendar se ne drobijo močno. Mesni okus je sočen, bogat, poln, aromatičen in dobro začinjen, toda ne pikanten, občutek v ustih je nemasten in prijeten, pookus pa čist.

Mesarji še naprej izdelujejo to posebno lokalno specialiteto in uporabljajo recept, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa ohranjajo tradicionalne značilnosti proizvoda zaradi posebnih sestavin in teksture.

5.3   Vzročna povezanost geografskega območja s kakovostjo ali značilnostmi proizvoda (pri ZOP) oziroma z določeno kakovostjo, slovesom ali značilnostjo proizvoda (pri ZGO):

Majhna posestva v zakupu, edinstvena za Škotsko, so že stoletja temelj življenja na otoku Lewis. Mali kmetje si niso mogli privoščiti, da bi tratili meso, zato so vsak dan jedli isto hrano, dokler niso vsega pojedli. Krvavice so zagotavljale bogat vir železa in so bile zelo pomemben del prehrane malih kmetov. Za prebivalce Stornowaya to še vedno so.

Krvavica Stornoway Black Pudding je edinstvena zato, ker se za njeno pripravo lahko uporabijo samo naslednje sestavine (v padajočem vrstnem redu glede na količino): goveji loj, ovsena kaša, čebula, kri, sol in poper z dodatkom vode. Ne vsebujejo umetnih barvil, arom, balastnih snovi in konzervansov.

Za razliko od drugih krvavic je goveji loj glavna sestavina krvavic Stornoway Black Pudding. Loj je maščoba okrog ledvic in ledij pri govedu. Ima nizko tališče pri 45–50 stopinj Celzija, kar pomeni, da se lahko uporablja v trdni obliki pri proizvodnji krvavic, vendar se med parno obdelavo ali vrenjem stali. Čeprav loj sam skoraj nima arome, pa poudari aromo dodanih sestavin in zrahlja teksturo krvavic. Za pripravo večine regionalnih krvavic se uporablja prašičja kri. Pri pripravi krvavic Stornoway Black Pudding pa se uporablja ovčja, kravja ali prašičja kri, ki jo je mogoče dobiti v lokalni klavnici na otoku.

Nekateri mesarji v Stornowayu, ki so člani združenja proizvajalcev Stornoway Black Pudding (Stornoway Black Pudding Producers’ Association), krvavice proizvajajo in prodajajo že od leta 1931. Krvavice Stornoway Black Pudding se že od takrat prodajajo pod tem imenom. Mesarji družno uporabljajo ime Stornoway Black Pudding ter si prizadevajo za vzdrževanje visokih standardov pri proizvodnji in ohranjanje vezi z dediščino Hebridov. Te krvavice zaradi svojega okusa in kakovosti vedno bolj pridobivajo na mednarodnem slovesu in so znane kot ene najboljših gurmanskih krvavic v Združenem kraljestvu. Proizvod se je iz tradicionalnega osnovnega živila „malih kmetov“ v svetovno znano delikatesno jed.

Krvavica Stornoway Black Pudding je povezana s turizmom tega območja, saj jo obiskovalci pogosto kupujejo kot spominek ali „okus otoka“. Znamka je svetovno priznana, povezana pa je s celotnim območjem Stornowaya. Večina vodnikov po Škotski navaja Marag Dubh v povezavi z otokom Lewis. To povezavo prav tako navaja več sto vnosov na iskalniku Google. Vse več ljudi obiskuje Hebride in turizem na tem območju se je razcvetel zaradi uspešnih televizijskih oddaj, kot je „Monty Hall's Great Hebridean Escape“ (Monty Hallsov veliki pobeg na Hebride). Krvavice so bile predstavljene v januarski izdaji revije National Geographic leta 2010 in so bile bistveni del kampanje „Homecoming Campaign“ škotske turistične organizacije Visit Scotland v letu 2010.

Sklic na objavo specifikacije:

(člen 5(7) Uredbe (ES) št. 510/2006)

http://www.archive.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/stornoway-black-pudding-pgi.pdf


(1)  UL L 93, 31.3.2006, str. 12.


Top