EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0504(01)

Objava zahtevka za registracijo imena v skladu s členom 50(2), točka (a), Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil 2023/C 158/06

C/2023/2971

OJ C 158, 4.5.2023, p. 11–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.5.2023   

SL

Uradni list Evropske unije

C 158/11


Objava zahtevka za registracijo imena v skladu s členom 50(2), točka (a), Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil

(2023/C 158/06)

V skladu s členom 51 Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta (1) je ta objava podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper zahtevek v treh mesecih od datuma te objave.

ENOTNI DOKUMENT

„Ciliegia di Lari“

EU št.: PGI-IT-02855 – 30.6.2022

ZOP ( ) ZGO (X)

1.   Ime [ZOP ali ZGO]

„Ciliegia di Lari“

2.   Država članica ali tretja država

Italija

3.   Opis kmetijskega proizvoda ali živila

3.1.    Vrsta proizvoda [v skladu s Prilogo XI]

Skupina 1.6 Sadje, zelenjava in žita, sveži ali predelani

3.2.    Opis proizvoda, za katerega se uporablja ime iz točke 1

Zaščitena geografska označba „Ciliegia di Lari“ se nanaša na plod sladke češnje Prunus avium L. iz družine Rosaceae. Zajema najrazličnejše sorte od mehko mesnatih do čvrstih in hrustljavih, s svetlečo kožico, katere barva sega od svetlo do temno rdeče. Obstajajo tudi izbrane lokalne sorte, ki ponujajo dodatne lastnosti in širijo paleto, ki je na voljo potrošnikom. Te sorte so:

adriana, big star, bigarreau moreau, bigarreau burlat, bigarreau napoleon, black star, celeste, durone di vignola, early bigi, early korvik, early star, folfer, ferrovia, giorgia, grace star, isabella, kordia, kossara, lala star, lapins, lory strong, new star, prime giant, regina, rita, rocket, sabrina, samba, sandra, sylvia, SMS 280, stella, summer charm, sunburst, sweet early, sweet heart, van, vera, frisco, royal helen, red pacific, nimba, marysa, durone giallo, bella di pistoia in durone nero I.

Lokalni in tradicionalni kultivarji: crognolo, cuore, del paretaio, di giardino, di nello, di guglielmo, gambolungo, marchiana, morella, papalina, orlando, precoce di cevoli, siso in usigliano.

Ko so češnje z zaščiteno geografsko označbo „Ciliegia di Lari“ pripravljene za uživanje, morajo imeti naslednje lastnosti:

Kakovostne lastnosti

naravno sladek in saden okus,

peclji pritrjeni na plod,

najmanj 14 stopinj Brix.

Velikost

Velikost plodu, ki se uživa svež, mora biti najmanj 22 mm, z izjemo plodov lokalnih ali tradicionalnih sort, katerih velikost mora biti najmanj 13 mm.

Lastnosti plodov, povezane z zdravjem in videzom

celi in nepoškodovani,

čisti, brez vidnih tujih snovi,

zdravi, brez plesni in vidnih ostankov fitofarmacevtskih sredstev,

brez škodljivih organizmov.

3.3.    Krma (samo za proizvode živalskega izvora) in surovine (samo za predelane proizvode)

3.4.    Posebne faze proizvodnje, ki jih je treba izvajati na opredeljenem geografskem območju

Češnje „Ciliegia di Lari“ je treba gojiti na območju, opredeljenem v točki 4.

3.5.    Posebna pravila za rezanje, ribanje, pakiranje itn. proizvoda, za katerega se uporablja registrirano ime

Češnje „Ciliegia di Lari“ se lahko dajo na voljo za uživanje v embalaži, zatesnjeni tako, da je po odprtju ni mogoče ponovno uporabiti.

Češnje, namenjene za predelavo, ki jih ni mogoče kot sveže plodove dati na voljo končnim potrošnikom, se lahko prodajajo v razsutem stanju.

3.6.    Posebna pravila za označevanje proizvoda, za katerega se uporablja registrirano ime

Vsa embalaža mora vsebovati naslednje oznake:

a)

ZGO CILIEGA DI LARI;

b)

logotip označbe „Ciliegia di Lari“, opisan spodaj;

c)

evropski logotip ZGO v istem vidnem polju kot logotip, naveden zgoraj v točki (b);

d)

ime (podjetja) in naslov izvajalca pakiranja.

Dovoljena je tudi uporaba oznak, ki se nanašajo na družbe, imena, imena podjetij, zasebne blagovne znamke in konzorcije, pod pogojem, da ne hvalijo proizvoda in ne zavajajo kupcev oziroma potrošnikov.

Pri češnjah, ki so namenjene predelavi, mora biti poleg zakonsko predpisanih informacij vsaj na eni strani embalaže ali posode v jasno čitljivih znakih navedeno besedilo „ZGO Ciliegia di Lari za predelavo“. Logotip „Ciliegia di Lari“ je naslednji:

Image 1

Velikost logotipa se lahko glede na embalažo razlikuje, vendar morajo standardne mere ostati v sorazmerju.

4.   Jedrnata opredelitev geografskega območja

Območje proizvodnje zaščitene geografske označbe „Ciliegia di Lari“ zajema upravno ozemlje naslednjih občin: Casciana Terme – Lari, Terricciola in Crespina-Lorenzana.

5.   Povezava z geografskim območjem

Zahtevek za priznanje „Ciliegia di Lari“ temelji na zgodovinskem ugledu, utemeljenem na kakovosti proizvoda. Razlog za to so posebni vidiki geografskega območja, ki ugodno vplivajo na gojenje češenj. Med njimi so tla in podnebje ter kmetijski, socialni, kulturni in ekonomski dejavniki. Z medsebojnimi vplivi teh dejavnikov se je ugled proizvoda, povezanega s krajem, uveljavil do te mere, da se povezuje z imenom Lari.

V dolgi zgodovini proizvodnje češenj „Ciliegia di Lari“ se je oblikoval tesen odnos s potrošniki. Ti cenijo njihovo značilno lastnost: naravno sladkost. Potrošniki na prodajnih mestih sprejemajo, da je cena v primerjavi s češnjami iz drugih krajev višja.

Za razmejeno geografsko območje iz točke 4 je bila vedno značilna obsežna proizvodnja češenj, kot kažejo pretekle in nedavne študije in raziskave (M. Basso, S. Natali,1959; A. Funghi, 2004; različni avtorji, urednik R. Massai, 2013).

Za območje proizvodnje češenj „Ciliegia di Lari“ so značilne talne in podnebne razmere, ki so posebno ugodne za gojenje češenj. Ti dejavniki neposredno vplivajo na kakovost plodov, ki jo je mogoče pripisati njihovi naravni sladkosti (v stopinjah Brix).

Tekstura tal ter temperaturni in padavinski vzorci so glavni dejavniki, ki opredeljujejo območje proizvodnje češenj „Ciliegia di Lari“ in lahko vplivajo na kakovost plodov: sladkost, izraženo v stopinjah Brix.

Fizikalne lastnosti kmetijskih tal na območju, ki jih sestavljajo pesek, melj in glina, zaradi vodnih virov, ki jih običajno lahko shranjujejo, pridelovalcem omogočajo, da vzgojijo drevesa, ki se uravnoteženo razvijajo skozi vse tri fenološke faze: cvetenje, nastavek plodov in zorenje. Te faze so ključne za proizvodnjo plodov z optimalno koncentracijo sladkorjev (v stopinjah Brix).

Za temperaturne in padavinske vzorce območja proizvodnje so značilni številni dejavniki, ki spodbujajo proizvodnjo naravno sladkih češenj, brez spremljajočih negativnih dejavnikov. Pozne zmrzali, ki bi lahko zavirale cvetenje, na tem območju niso pogoste. Mile spomladanske temperature spremljajo zmerne padavine, ki zagotavljajo optimalno cvetenje in nastavke plodov. Podobno redke padavine v zadnji fazi zorenja preprečujejo, da bi češnje morda popokale.

Izkušnje z gojenjem češenj, ki so jih kmetje na območju nabrali skozi dolga obdobja, so jim omogočile, da so lahko kar najbolje izkoristili ujemanje naravnih lastnosti zemljišč s potencialom različnih sort, kar je bistvena kombinacija za proizvodnjo kakovostnih plodov.

Paleta sort, ki so dovoljene za označbo „Ciliegia di Lari“, je široka in izhaja iz uravnoteženega načina, s katerim so proizvajalci združili sposobnost prilagajanja okolju in doseganje zadovoljstva potrošnikov, ali povedano drugače, trdne in uspešne sinergije med češnjami, okoljem in človeškimi viri.

Paleta sort sega od dokaj mehko mesnatih do čvrsto mesnatih in hrustljavih plodov, barva kožice pa sega od svetlo rdeče do temno rdeče. Dalje so za paleto značilne tudi različne lokalne sorte, s katerimi se širi izbira za potrošnike in ponujajo dodatne lastnosti (Roselli G., Mariotti P., Il germoplasma del ciliegio (Dednina češnje) – 1. Provincia di Pisa, ARSIA e CNR Istituto sulla Propagazione delle Specie Legnose, Firence, 1999).

„Ciliegia di Lari“ v medijih

Med publikacijami, ki omenjajo češnje „Ciliegia di Lari“, so: L'Italia del biologico (Biološka Italija), 2002, str. 86, Guida Touring Club italiano; Elena Tedeschi, Toscana inconsueta. Appunti ed itinerari per viaggiare oltre (Manj znana Toskana, zapiski in načrti za potovanja po neuhojenih poteh), 2017, goWare;

Frutta e Ortaggi in Italia (Sveže sadje in zelenjava), 2005, Guida Touring Club italiano.

Ugled včeraj in danes. Informativni obzornik, prikazan v kinih po vsej državi — La settimana INCOM, No 01925, „Italija, Lari (Pisa): četrti festival češenj“, 26. maja 1960, pripravila filmska družba INCOM, ki jo je pozneje prevzel Instituto Luce. V epizodi je prikazano, kako se je ime „Ciliegia di Lari“ vse od tedaj uveljavilo v vsakdanjem govoru in komercialni rabi.

Še danes je proizvodnja češenj na razmejenem območju sinonim za dober okus in sladkost. Zato plodove prepoznavajo tudi potrošniki na prodajnih mestih v velikih maloprodajnih verigah, kjer se proizvod prodaja pod imenom „Ciliegia di Lari“.

Vsi ti dejavniki pomenijo, da potrošniki proizvod razmejenega območja, navedenega v členu 3, prepoznavajo in ga bodo še naprej prepoznavali kot „Ciliegia di Lari“.

Zgodovinsko ozadje

Kot navajajo različni avtorji, ima gojenje češenj „Ciliegia di Lari“ na gričih pokrajine Pisa starodavne korenine. Izkušnje lokalnih kmetov, ki se prenašajo iz roda v rod, podpirajo pa jih stalne raziskave in izvajanje posebnih tehnik gojenja, so omogočile, da se je gojenje češenj „Ciliegia di Lari“ sčasoma uspešno uveljavilo ter postalo del zgodovinske, tradicionalne in kulturne dediščine območja, na katerem je kraj Lari glavno središče ohranjanja in razvoja.

O stoletja dolgi kulturi in tradiciji gojenja češenj na razmejenem območju iz člena 3 pričajo različni zgodovinski dokumenti. Od 18. stoletja dalje so se češnje uveljavile kot najbolj iskan proizvod na trgu pod arkadami kraja Lari, ki je bil vse do 50. let 20. stoletja eden največjih in najuglednejših v pokrajini Pisa. Zelo so jih cenili veletrgovci in potrošniki, tako zaradi njihovega odličnega okusa kot tudi zaradi zgodnjega zorenja, in prav ta dejavnika sta dodatno spodbujala proizvodnjo, kot jo je obenem dejstvo, da te češnje zahtevajo dobro ceno. (Tremolanti E., „Profilo storico delle cultivar di ciliegio con particolare riguardo al territorio larigiano“ (Zgodovinski profil kultivarjev češenj s posebnim poudarkom na regiji Lari), v Spunti di Natura economica: cenni di storia di cerealicoltura, panificazione, viticoltura e cultivar di ciliegio (Izhodišča ekonomske narave: kratka zgodovina pridelave žit, peke kruha, vinogradništva in kultivarjev češenj), CLD Libri, Calcinaia (Pi), 2010).

Glede na gospodarski in kulturni pomen češenj za Lari je na pobudo nekaterih domačinov leta 1957 v kraju potekal prvi „Festival češenj“. Nedvomno gre za eno najstarejših in najbolj znanih tovrstnih prireditev, ki se je udeležuje na stotine obiskovalcev. Od leta 1957 je v Lariju potekalo kar 66 festivalov češenj, ki se neprekinjeno ohranjajo do današnjih dni. Poleg tega da se ta kontinuiteta pojavlja v najrazličnejših publikacijah, kaže tudi na gospodarski in kulturni pomen češenj „Ciliegia di Lari“ za območje, kjer se te že od nekdaj proizvajajo.

Kako cenjen je proizvod kot sestavina, je razvidno tudi iz receptov za sladice, ki se pojavljajo na spletu, na primer na spletiščih popcuisine.it in gazzettadelgusto.it. Omeniti je treba tudi recepte, objavljene v kuharskih knjigah, kot je Il gelato a modo mio (Sladoled na moj način), Simone Bonini, Giunti 2016.

Sklic na objavo specifikacije proizvoda

Celotno besedilo specifikacije proizvoda je na voljo na spletnem mestu:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335.

ali

neposredno na domači strani ministrstva za kmetijstvo, prehrano, gozdarstvo in turizem (www.politicheagricole.it), kjer izberete „Qualità“ (zgoraj na desni strani zaslona), nato „Prodotti DOP IGP STG“ (na levi strani zaslona) in nazadnje „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE“.


(1)  UL L 343, 14.12.2012, str. 1.


Top