EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0325(02)

Objava zahtevka za registracijo imena v skladu s členom 50(2)(a) Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil 2021/C 103/13

C/2021/1952

OJ C 103, 25.3.2021, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.3.2021   

SL

Uradni list Evropske unije

C 103/18


Objava zahtevka za registracijo imena v skladu s členom 50(2)(a) Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil

(2021/C 103/13)

V skladu s členom 51 Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta (1) je ta objava podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper zahtevek, ki se lahko vloži v treh mesecih od datuma te objave.

ENOTNI DOKUMENT

„ŐRSÉGI TÖKMAGOLAJ“

EU št.: ZGO-HU-02482 – 12.9.2018

ZOP ( ) ZGO (X)

1.   Ime [ZOP ali ZGO]

„Őrségi tökmagolaj“

2.   Država članica ali tretja država

Madžarska

3.   Opis kmetijskega proizvoda ali živila

3.1.   Vrsta proizvoda

Skupina 1.5: Olja in masti (maslo, margarina, olje itn.)

3.2.   Opis proizvoda, za katerega se uporablja ime iz točke 1

„Őrségi tökmagolaj“ je nerafinirano rastlinsko olje, stisnjeno iz praženih semen buče (Cucurbita pepo L.), ki se goji posebej za stiskanje olja.

Čisto bučno olje, stisnjeno samo iz bučnih semen, ne vsebuje nobenih drugih snovi. Je viskozna tekočina, polna značaja in brez tujih vonjev ali okusov. To olje je polnega, gladkega in pikantnega okusa, ki spominja na oreh. Je zelo temno zelene barve.

Večji del vsebnosti maščob predstavljajo večkrat nenasičene maščobne kisline.

Fizikalne in kemijske lastnosti:

Vsebnost večkrat nenasičenih maščobnih kislin: najmanj 55 %

Vsebnost mila: največ 0,005 % (m/m)

Kislinsko število: največ 4,0 mg KOH/g olja za kuhanje

Peroksidno število: Največ 10,0 mEq O2/kg olja za kuhanje

3.3.   Krma (samo za proizvode živalskega izvora) in surovine (samo za predelane proizvode)

3.4.   Posebne faze proizvodnje, ki jih je treba izvajati na opredeljenem geografskem območju

 

Skladiščenje in priprava osnovne sestavine

 

Mletje

 

Gnetenje

 

Praženje

 

Stiskanje

 

Počivanje, sedimentacija

3.5.   Posebna pravila za rezanje, ribanje, pakiranje itn. proizvoda, za katerega se uporablja registrirano ime

3.6.   Posebna pravila za označevanje proizvoda, za katerega se uporablja registrirano ime

4.   Jedrnata opredelitev geografskega območja

„Őrségi tökmagolaj“ se proizvaja znotraj upravnih meja naslednjih občin:

Bajánsenye, Csákánydoroszló, Csörötnek, Döbörhegy, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Halogy, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Ispánk, Ivánc, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kisrákos, Kondorfa, Körmend, Magyarszombatfa, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagymizdó, Nagyrákos, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pankasz, Rábagyarmat, Rádócköldek, Szaknyér, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szentgotthárd, Szőce, Velemér, Viszák.

5.   Povezava z geografskim območjem

Povezava „Őrségi tökmagolaj“ z geografskim območjem temelji na slovesu proizvoda in drugih lastnostih.

Oljna buča, iz semen katere se bučno olje stiska, se v zgodovinskih vaseh regije Őrség goji že skoraj sto let. Uporaba in poraba bučnega olja sta bila del vsakdanjega življenja:

„Olje radi zajamejo takoj, ko zavre na ognju. Sicer pa, kot je bilo že omenjeno, se to olje uživa s solato, zeljem, krompirjem, papriko, rdečo čebulo ali kumarami. Uporablja se celo za peko čajnih kolačkov. Razen sončničnega olja, ki pa je tu zelo redko, se v kuhinjah v regiji Őrség komajda najde kakšno drugo olje...“ (Kardos, László: Az őrség népi táplálkozása. Budimpešta, 1943, str. 90–91).

Tradicionalna metoda proizvodnje „Őrségi tökmagolaj“ se je ohranila do danes. Oljna buča je bila zasajena na koncu skoraj vsakega zelenjavnega vrta družinskih kmetij. Po etnografskih podatkih je bilo stiskanje domačega olja v zgodnjem 20. stoletju v regiji Őrség običajna praksa.

V osemdesetih letih 20. stoletja je stiskanje olja ponovno oživelo v manjšem obsegu, ki pa se je začel vse bolj širiti. Revija Szabad Föld je v svoji izdaji z dne 10. marca 1984 poročala o naslednjem: „Proizvodnja bučnega olja, ki je tradicionalna poznozimska dejavnost, že poteka v vaseh regije Őrség. Povpraševanje po tem okusnem olju, ki se lahko uporabi tudi kot zdravilo za prebavne motnje, se je v zadnjih letih tako povečalo, da obrati za stiskanje olja (znani kot oljarne), ki so svoja vrata zaprli le 10–15 let nazaj, v teh vaseh zdaj spet obratujejo. V preteklosti so družine proizvajale le toliko olja, da so zadostile svojim lastnim potrebam, danes pa se vse več olja prodaja. Kupuje ga kooperativno trgovsko podjetje TSZKER, ki ga nato večinoma izvaža.“ To potrjuje tudi študija, ki jo je leta 1992 izvedel Attila Selmeczi Kovács: „Od konca prejšnjega stoletja so se majhne delavnice za proizvodnjo bučnega olja razširile po Zahodnem Prekdonavju, vendar so namesto tradicionalnih orodij za drobljenje uporabljale različna orodja za mletje iz domače obrti, ki so bila veliko bolj učinkovita. Ustrezno zdrobljena ali zmleta moka iz semen se pregnete, tako da je primerna za segrevanje. V regijah Zahodnega Prekdonavja, kot sta na primer Őrség in Hetes, kjer proizvodnja bučnega olja do danes ostaja domača industrija, se 6 kg bučnih tropin pridobi tako, da se doda 1 liter vrele vode ob neprestanem gnetenju. Oblikuje se mehka kaša s pulpo, ki se razdeli na dele različnih velikosti glede na zmogljivost stiskalnice za olje, nato pa se vsak del posebej popraži. Kaša se med praženjem neprestano meša, dokler ne doseže optimalne oblike, ki jo proizvajalec prepozna s pomočjo izkušenj.“ (Selmeczi Kovács, Attila - Az olajsütés. A nyersanyag és a technológia kapcsolata. Objavljeno v: Néprajzi értesítő, zvezek 74, 1992, str. 75–89).

Sloves proizvoda „Őrségi tökmagolaj“ temelji na njegovih odličnih organoleptičnih lastnostih, ki mu jih daje posebna tradicionalna proizvodna tehnika. Ključni dejavniki so dolgoletne izkušnje, strokovno znanje ter uporaba prave opreme in posode, da se pridobi resnično odlično, vrhunsko olje iz semen visoke kakovosti. Po zaslugi tehnike proizvodnje bučnega olja, ki se uporablja v regiji Őrség, ima proizvod „Őrségi tökmagolaj“ močnejši in bolj aromatičen okus od navadnega bučnega olja, pridobljenega s hladnim stiskanjem. Bučna semena se pražijo pri nižji temperaturi, vendar se segrevajo dlje, zaradi česar ima proizvod „Őrségi tökmagolaj“ gladek in pikanten značilen okus, ki spominja na oreh.

Iz teh razlogov je „Őrségi tökmagolaj“ še posebej pomemben doprinos h gastronomiji. Leta 2016 je strokovna žirija nagrado „Magyarország tortája“ [Madžarske torte] podelila torti „Őrség Zöld Aranya“, izdelani iz testa, ki vsebuje „Őrségi tökmagolaj“, in preliti z želatinasto glazuro zrcalnega izgleda, ki je prav tako narejena iz „Őrségi tökmagolaj“. Od takrat naprej je torta „Őrség Zöld Aranya“ zelo priljubljena med sladokusci in je postala stalnica med izdelki v ponudbi najboljših madžarskih slaščičarjev.

„Őrségi tökmagolaj“ je vse bolj priljubljen proizvod tako med potrošniki kot tudi turisti. Leta 2011 je bila v posebni enourni izdaji programa Gasztroangyal madžarske javne televizije predstavljena tradicionalna metoda proizvodnje „Őrségi tökmagolaj“.

Olje „Őrségi tökmagolaj“ uživa ugled tudi v tujini: na drugi mednarodni razstavi bučnega olja leta 2019 je osvojilo srebrno medaljo. V zadnjih desetletjih je postalo priznana blagovna znamka.

Sklic na objavo specifikacije

(Drugi pododstavek člena 6(1) te uredbe)

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok


(1)  UL L 343, 14.12.2012, str. 1.


Top