EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XC0923(01)

Objava zahteve za spremembo na podlagi člena 17(6) Uredbe (ES) št. 110/2008 Evropskega parlamenta in Sveta o opredelitvi, opisu, predstavitvi, označevanju in zaščiti geografskih označb žganih pijač ter razveljavitvi Uredbe Sveta (EGS) št. 1576/89

UL C 317, 23.9.2017, p. 6–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.9.2017   

SL

Uradni list Evropske unije

C 317/6


Objava zahteve za spremembo na podlagi člena 17(6) Uredbe (ES) št. 110/2008 Evropskega parlamenta in Sveta o opredelitvi, opisu, predstavitvi, označevanju in zaščiti geografskih označb žganih pijač ter razveljavitvi Uredbe Sveta (EGS) št. 1576/89

(2017/C 317/05)

V skladu s členom 17(7) Uredbe (ES) št. 110/2008 Evropskega parlamenta in Sveta (1) je ta objava podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper zahtevo.

VLOGA ZA SPREMEMBO TEHNIČNE DOKUMENTACIJE ZA GEOGRAFSKO OZNAČBO

„RON DE GUATEMALA“

EU št.: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

Jezik, v katerem se predloži vloga: španščina

Posrednik

Ime(-na) posrednika(-ov): MARIO POMARES CABALLERO

Polni naslov(-i) (ulica in hišna številka, kraj in poštna številka, država):

Calle Canalejas 13, Ático

03001 Alicante

ŠPANIJA

Telefon: +34 966083900

E-naslov: mpomares@berenguer-pomares.com

Ime geografske označbe

RON DE GUATEMALA

Postavka specifikacije, na katero vpliva sprememba

Drugo – Metoda pridobivanja

Sprememba

Sprememba specifikacije proizvoda, ki povzroča spremembo glavnih specifikacij

Obrazložitev spremembe

Gre za spremembo točke 7 tehnične specifikacije (metoda pridobivanja), in sicer točke 7(6) (staranje).

Izbrisane so bili nekatere nepotrebne in odvečne navedbe ter so bile zamenjane s splošnejšo opredelitvijo, ki zadostuje.

Spremenjene glavne specifikacije

Točka 107 tehnične specifikacije se spremeni na naslednji način:

Staro besedilo: „Prav tako se glede na opisane razmere rum stara v sodih, ki so se prej uporabljali za shranjevanje drugih alkoholnih pijač, na primer ameriškega viskija, konjaka ali sherryja. Ti sodi se imenujejo envinados (tj. prepojeni sodi) in v njih rum prevzame arome in okuse, ki so jih navedene alkoholne pijače pustile v lesu.“

Novo besedilo: „Prav tako se glede na navedene razmere rum stara v sodih, ki so se prej uporabljali za shranjevanje različnih vrst vina in drugih destiliranih pijač. Ti sodi se imenujejo envinados (tj. prepojeni sodi) in v njih rum prevzame arome in okuse, ki so jih navedene alkoholne pijače pustile v lesu.“

Uvedena sprememba torej ohranja zahteve glede postopka staranja in odstranjuje samo odvečno navedbo, da so se sodi za staranje ruma prej uporabljali za staranje ameriškega viskija, konjaka ali sherryja, saj seznam ni bil izčrpen (na kar kaže izraz „na primer“).

GLAVNE SPECIFIKACIJE

„RON DE GUATEMALA“

EU št.: PGI-GT-01827-AM01 - 30.8.2016

1.   Ime

Ron de Guatemala

2.   Kategorija žganih pijač

Rum (kategorija 1 iz Priloge II k Uredbi (ES) št. 110/2008).

3.   Opis

Alkoholna pijača, pridobljena izključno iz surovin iz sladkornega trsa.

Ime „Ron de Guatemala“ združuje naslednje kategorije ruma:

—   Solera: rum iz deviške melase, ki je staran na višini v sodih iz belega hrasta,

—   Solera Añejo: mešanica rumov iz deviške melase, staranih na višini v sodih iz belega hrasta; mešanje rumov „Solera“ se izvede pred stekleničenjem,

—   Solera Reserva: mešanica rumov iz deviške melase, staranih na višini v prepojenih sodih iz belega hrasta, ki so se predhodno uporabljali za druge proizvode,

—   Solera Gran Reserva: mešanica rumov iz deviške melase, staranih na višini v prepojenih sodih iz belega hrasta, ki so se predhodno uporabili za najmanj dva različna proizvoda,

—   Solera Gran Reserva Especial: mešanica rumov iz deviške melase, staranih na višini v prepojenih sodih iz belega hrasta, ki so se predhodno uporabili za najmanj tri različne proizvode.

4.   Fizikalno-kemijske in organoleptične lastnosti

Fizikalno-kemijske lastnosti proizvoda „Ron de Guatemala“ morajo izpolnjevati naslednje organoleptične in kemijske zahteve:

Kemijske zahteve

Delež alkohola: od 37,5 do 50 vol. %.

Skupna vsota kongenerjev (vključno z acetaldehidom, ocetno kislino, etilnim acetatom, višjimi alkoholi), izraženih v miligramih na 100 ml brezvodnega etilnega alkohola: najmanj 50.

Skupne kisline, izražene v miligramih ocetne kisline na 100 ml brezvodnega etilnega alkohola: največ 120.

Metanol, v miligramih na 100 ml brezvodnega etilnega alkohola: največ 280.

Organoleptične zahteve

Videz: rum je prosojen in bister, konsistenca je tekoča in telo polno.

Barva: odvisna od starosti. Barvni odtenki od jantarne in zlate od rdečkaste.

Vonj: osnovne arome prihajajo iz uporabljene surovine, tj. deviške melase iz sladkornega trsa. Sekundarne arome, ki se razvijejo med alkoholno fermentacijo, so zaradi delovanja kvasa močno vinske. Terciarne arome se razvijejo med postopkom staranja.

Okus: bogat in mehak okus od sladkega do suhega.

5.   Geografsko območje

Območje gojenja sladkornega trsa za proizvodnjo ruma „Ron de Guatemala“ se nahaja na jugu države, v departmajih Retalhuleu in Suchitepéquez, ki mejita na Tihi ocean. Postopek staranja se izvaja v mestu Quetzaltenango nad 2 300 metri nadmorske višine.

6.   Metoda pridobivanja

Proizvodnja ruma „Ron de Guatemala“ poteka v več stopnjah.

Gojenje sladkornega trsa: sladkorni trs fiziološko dozori po 12 mesecih.

Žetev: sladkorni trs se žanje z ročnim rezanjem in strojnim pobiranjem po koncu deževne dobe, od novembra do maja.

Stiskanje v predelovalnici: sladkorni trs se stisne v mlinih najpozneje 36 ur po žetvi. V predelovalnicah se izvajajo različni postopki, da se pridobi deviška melasa:

—   sekljanje: z različnimi tehnikami sekljanja se odprejo celice in se sladkorji sprostijo iz trsa,

—   stiskanje v mlinih: sok se iztisne z večkratnim stiskanjem trsa v mlinih,

—   pridobivanje deviške melase: deviška melasa iz sladkornega trsa se pridobiva s postopkom izločanja vode z izparevanjem, s katerim se poveča koncentracija sladkorja v melasi,

—   bistrenje: deviška melasa se zbistri z alkaliziranjem, tj. s flokulacijo in dekantiranjem.

Fermentacija: fermentacija se sproži tako, da se soku doda kvas vrste Saccharomyces cerevisiae, ki se pridobiva iz ananasa.

Destilacija: destilacija poteka v destilacijskih kolonah brez ekstrakcije. Fermentirana drozga se s paro segreje do temperature, pri kateri se alkohol spremeni v alkoholne hlape, ki se na poti skozi kondenzatorje ponovno utekočinijo, s čimer nastane osnovni destilat.

Staranje: delež alkohola se zmanjša na dovoljeno mejo 60° z dodajanjem vode iz bližnjih izvirov. Rum se nato hrani v sodih iz ameriškega ali evropskega belega hrasta, ki so bili pred tem uporabljeni za hranjenje različnih vrst vina ali drugih destiliranih pijač. Sodi se skladiščijo v prostorih, ki niso hermetično zaprti.

Zadnja stopnja je mešanje. Različni rumi se zmešajo in doda se voda, da se zmanjša delež alkohola, dobljena mešanica pa se hrani v lesenih sodih, da se rumi uravnotežijo.

7.   Povezava z geografskim območjem

Posebnost ruma „Ron de Guatemala“ je rezultat prepletanja številnih dejavnikov, ki so posledica tako kmetijsko-ekoloških razmer na območjih gojenja sladkornega trsa in staranja ruma kot avtentičnosti proizvodnega postopka, ki združuje naravo, tradicijo, umetnost in znanost.

Območje gojenja sladkornega trsa ima tipične značilnosti tropskih podnebij. Povprečna letna temperatura je 26 °C, povprečna relativna vlažnost 78 % in povprečje letnih padavin med 2 600 do 3 600 mm. V teh pogojih ima pridelani sladkorni trs visoko vsebnost sladkorja, kar je bistvenega pomena za pridobivanje visokokoncentriranega in penečega se soka najboljše kakovosti za proizvodnjo ruma.

Glinasta tla omogočajo, da se v trsu zadržuje vlaga in koncentrirajo sladkorji.

Območje staranja je nad 2 400 metri nadmorske višine, kjer je podnebje hladno in suho s povprečno letno temperaturo 14,79 °C.

Nižje temperature in nižja koncentracija kisika v zraku na tej višini upočasnjujejo kemijske procese staranja, zato se razvijejo bolj intenzivni okusi in arome.

8.   Zahteve v skladu z nacionalno zakonodajo

Rum „Ron de Guatemala“ je kot zaščitena označba porekla registriran v gvatemalskem registru intelektualne lastnine (Registro de la Propiedad Intelectual de Guatemala) in izpolnjuje zakonske zahteve gvatemalskega tehničnega standarda COGUANOR NGO 33011 (Norma Técnica guatemalteca COGUANOR NGO 33011), Zakona o žganih, alkoholnih in fermentiranih pijačah (Ley de Alcoholes, Bebidas Alcohólicas y Fermentadas), Odloka št. 536 Kongresa Republike Gvatemale (Decreto no 536 del Congreso de la República de Guatemala) in Izvedbenega odloka Zakona o žganih, alkoholnih in fermentiranih pijačah (Reglamento a la Ley de Alcoholes, Bebidas Alcohólicas y Fermentadas).

9.   Vložnik

ASOCIACIÓN NACIONAL DE FABRICANTES DE ALCOHOLES Y LICORES (ANFAL), s sedežem v departmaju Guatemala, naslov Km. 16.5 Carretera Roosevelt, 4-81 zona 1 de Mixco, Gvatemala.

10.   Nadzorni organ

LABORATORIO NACIONAL DE SALUD DE GUATEMALA, pristojen za preverjanje skladnosti s tehnično dokumentacijo geografske označbe „Ron de Guatemala“ pred trženjem zadevnega proizvoda.


(1)  UL L 39, 13.2.2008, str. 16.


Top