EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0336

Izvedbena uredba Sveta (EU) 2022/336 z dne 28. februarja 2022 o izvajanju Uredbe (EU) št. 269/2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine

OJ L 58, 28.2.2022, p. 1–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/336/oj

28.2.2022   

SL

Uradni list Evropske unije

L 58/1


IZVEDBENA UREDBA SVETA (EU) 2022/336

z dne 28. februarja 2022

o izvajanju Uredbe (EU) št. 269/2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine

SVET EVROPSKE UNIJE JE –

ob upoštevanju Pogodbe o delovanju Evropske unije,

ob upoštevanju Uredbe Sveta (EU) št. 269/2014 z dne 17. marca 2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine (1), in zlasti člena 14(1) Uredbe,

ob upoštevanju predloga visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko,

ob upoštevanju naslednjega:

(1)

Svet je 17. marca 2014 sprejel Uredbo (EU) št. 269/2014.

(2)

Unija še vedno neomajno podpira suverenost in ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine.

(3)

Evropski svet je v svojih sklepih z dne 24. in 25. junija 2021 pozval Rusijo, naj v celoti prevzame svojo odgovornost za zagotavljanje doslednega izvajanja sporazumov iz Minska, kar je ključni pogoj za kakršno koli bistveno spremembo stališča Unije. Poudaril je, da se morajo Unija in njene države članice odločno in usklajeno odzvati na vsako nadaljnjo zlonamerno, nezakonito in razdiralno dejavnost Rusije, pri čemer naj v celoti izkoristijo vse instrumente, ki so na voljo Uniji, in delujejo usklajeno s partnerji. Evropski svet je v ta namen tudi pozval Komisijo in visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko (v nadaljnjem besedilu: visoki predstavnik), naj predstavita možnosti za dodatne omejevalne ukrepe, vključno z gospodarskimi sankcijami.

(4)

Evropski svet je v svojih sklepih z dne 16. decembra 2021 poudaril, da mora Rusija nujno umiriti napetosti, ki sta jih povzročili krepitev vojaške prisotnosti vzdolž njene meje z Ukrajino in agresivna retorika. Vnovič je poudaril, da v celoti podpira suverenost in ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine. Evropski svet je izrazil spodbudo diplomatskim prizadevanjem in podporo normandijski četverici pri doseganju doslednega izvajanja sporazumov iz Minska, hkrati pa navedel, da bo imela vsakršna nova vojaška agresija proti Ukrajini drastične posledice in terjala visoko ceno, tudi v obliki omejevalnih ukrepov, usklajenih s partnerji.

(5)

Svet je 24. januarja 2022 odobril sklepe, v katerih je obsodil nenehna agresivna dejanja in grožnje Rusije proti Ukrajini, ter pozval Rusijo, naj umiri napetosti, spoštuje mednarodno pravo in konstruktivno sodeluje v dialogu v okviru vzpostavljenih mednarodnih mehanizmov. Ponovno je potrdil, da je Unija v celoti zavezana temeljnim načelom, na katerih temelji evropska varnost ter ki so zapisana v Ustanovni listini Združenih narodov in ustanovnih dokumentih Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), vključno s Helsinško sklepno listino in Pariško listino. Ta temeljna načela vključujejo zlasti suvereno enakost in ozemeljsko nedotakljivost držav, nedotakljivost mej, izogibanje grožnji s silo ali uporabi sile ter svobodo držav, da same izberejo ali spremenijo svoje varnostne ureditve. Svet je poudaril, da se o teh načelih ni mogoče pogajati niti jih ni mogoče spreminjati ali drugače razlagati ter da je ruska kršitev teh načel ovira za skupni in nedeljivi varnostni prostor v Evropi ter ogroža mir in stabilnost na evropski celini. Opozoril je na sklepe Evropskega sveta z dne 16. decembra 2021 in ponovno poudaril, da bo imela vsakršna nadaljnja vojaška agresija Rusije proti Ukrajini hude posledice in visoko ceno, vključno s širokim spektrom sektorskih in individualnih omejevalnih ukrepov, ki bi bili sprejeti ob usklajevanju s partnerji.

(6)

Visoki predstavnik je 19. februarja 2022 dal izjavo v imenu Unije, v kateri je izrazil zaskrbljenost zaradi velikega kopičenja ruskih oboroženih sil v Ukrajini in njeni okolici ter pozval Rusijo, naj začne konstruktiven dialog ter diplomacijo, pokaže zadržanost in umiri napetost z znatnim umikom vojaških sil iz bližine ukrajinskih meja. Unija je poudarila, da bo imela vsakršna nadaljnja ruska vojaška agresija proti Ukrajini hude posledice in visoko ceno, tudi v obliki omejevalnih ukrepov, usklajenih s partnerji.

(7)

Predsednik Ruske federacije je 21. februarja 2022 podpisal odlok o priznanju „neodvisnosti in suverenosti“ območij ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk, ki niso pod vladnim nadzorom, ter ukazal, da se ruske oborožene sile napotijo na ta območja.

(8)

Visoki predstavnik je 22. februarja 2022 dal izjavo v imenu Unije, v kateri je odločno obsodil to nezakonito dejanje, ki dodatno spodkopava suverenost in neodvisnost Ukrajine ter pomeni hudo kršitev mednarodnega prava in mednarodnih sporazumov, vključno z Ustanovno listino ZN, Helsinško sklepno listino, Pariško listino in memorandumom iz Budimpešte, pa tudi sporazumov iz Minska in Resolucijo Varnostnega sveta ZN 2202 (2015). Rusijo kot udeleženko v konfliktu je pozival, naj prekliče to priznanje, spoštuje svoje zaveze, spoštuje mednarodno pravo in se vrne k razpravam v normandijski četverici in tristranski kontaktni skupini. Napovedal je, da se bo Unija na te zadnje kršitve Rusije odzvala s takojšnjim sprejetjem dodatnih omejevalnih ukrepov.

(9)

Predsednik Ruske federacije je 24. februarja 2022 napovedal vojaško operacijo v Ukrajini, ruske oborožene sile pa so začele napad na Ukrajino. Ta napad je očitna kršitev ozemeljske nedotakljivosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine.

(10)

Visoki predstavnik je 24. februarja 2022 dal izjavo v imenu Unije, v kateri je odločno obsodil neizzvan vdor v Ukrajino s strani oboroženih sil Ruske federacije ter vpletenost Belorusije v to agresijo proti Ukrajini. Navedel je, da bo odziv Unije vključeval tako sektorske kot tudi individualne omejevalne ukrepe.

(11)

Evropski svet je 24. februarja 2022 najostreje obsodil neizzvano in neupravičeno vojaško agresijo Ruske federacije proti Ukrajini. Rusija s svojimi nezakonitimi vojaškimi akcijami grobo krši mednarodno pravo in načela Ustanovne listine Združenih narodov ter spodkopava evropsko in svetovno varnost in stabilnost. Evropski svet se je dogovoril o dodatnih omejevalnih ukrepih, s katerimi bomo v tesnem sodelovanju s svojimi partnerji in zavezniki Rusiji naložili hude in resne posledice za njeno ravnanje.

(12)

Svet meni, da bi bilo treba zaradi resnosti razmer na seznam oseb, subjektov in organov, za katere veljajo omejevalni ukrepi, iz Priloge I k Uredbi (EU) št. 269/2014 dodati še 26 oseb in en subjekt.

(13)

Prilogo I k Uredbi (EU) št. 269/2014 bi bilo zato treba ustrezno spremeniti –

SPREJEL NASLEDNJO UREDBO:

Člen 1

Osebe in subjekt, navedeni v Prilogi k tej uredbi, se dodajo na seznam iz Priloge I k Uredbi (EU) št. 269/2014.

Člen 2

Ta uredba začne veljati na dan objave v Uradnem listu Evropske unije.

Ta uredba je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah.

V Bruslju, 28. februarja 2022

Za Svet

predsednik

J.-Y. LE DRIAN


(1)  UL L 78, 17.3.2014, str. 6.


PRILOGA

Naslednje osebe in subjekti se dodajo na seznam fizičnih in pravnih oseb, subjektov in organov iz Priloge I k Uredbi (EU) št. 269/2014:

1.   Osebe

 

Ime

Podatki o istovetnosti

Razlogi

Datum uvrstitve na seznam

„671

Igor Ivanovich SECHIN (Igor Ivanovič SEČIN)

(Игорь Иванович СЕЧИН)

Datum rojstva: 7.9.1960

Kraj rojstva: Leningrad, ZSSR (zdaj Ruska federacija)

Državljanstvo: rusko

Spol: moški

Igor Sečin je izvršni direktor ruskega državnega naftnega podjetja Rosneft, ki je eden od največjih svetovnih proizvajalcev surove nafte. Je eden najzaupnejših in najtesnejših svetovalcev Vladimirja Putina ter njegov osebni prijatelj. Z ruskim predsednikom je vsakodnevno v stiku. Velja za enega najmočnejših članov ruske politične elite. Z Vladimirjem Putinom je že dolgo in trdno povezan. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je skupaj s predsednikom delal v pisarni župana Sankt Peterburga in mu je bil odtlej vedno zvest. Leta 1999 je postal namestnik vodje urada Vladimirja Putina, leta 2008 namestnik predsednika vlade in leta 2012 izvršni direktor podjetja Rosneft. Je eden od ruskih oligarhov, ki delujejo v povezavi z rusko državo.

28.2.2022

 

 

 

Gre za osebo iz Putinovega kroga, ki v zameno za podreditev in lojalnost prejmejo finančne koristi in pomembne naloge. Predsednik mu je naložil pomembne in zahtevne naloge, kot nagrado pa je prevzel vodenje podjetja Rosneft in si nabral veliko bogastvo Rosneft je bil pod njegovim vodstvom udeležen pri financiranju vinogradov palače v bližini mesta Gelendžik, ki naj bi jo osebno uporabljal predsednik Putin.

S tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine, in imel od njih koristi.

Poleg tega podjetje Rosneft Aero, ki je podružnica Rosnefta, katerega izvršni direktor je Igor Sečin, dobavlja gorivo za reaktivna letala na letališču Simferopol, ki vzdržuje zračne letalske povezave med nezakonito priključenima Krimom in Sevastopolom ter Rusijo. S tem je prispeval h konsolidaciji nezakonite priključitve Krimskega polotoka Ruski federaciji, kar dodatno spodkopava ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

 

672.

Nikolay Petrovich TOKAREV (Nikolaj Petrovič TOKAREV)

(Николай Петрович ТОКАРЕВ)

Datum rojstva: 20.12.1950

Kraj rojstva: Karaganda, Kazaška SSR (zdaj Kazahstan)

Nikolaj Tokarev je izvršni direktor podjetja Transneft, ki je veliko rusko naftno in plinsko podjetje. Je dolgoletni znanec Vladimirja Putina in tesni sodelavec. Skupaj s Putinom je v osemdesetih prejšnjega stoletja letih služil v KGB. Nikolaj Tokarev je eden od ruskih oligarhov, ki so po letu 2000 prevzeli nadzor nad velikim delom državnega premoženja, ko je predsednik Putin utrdil moč, in ki delujejo v tesni povezavi z rusko državo. Nikolaj Tokarev vodi podjetje Transneft, ki je eno od najpomembnejših ruskih družb pod vladnim nadzorom in ki prevaža precejšen delež ruske nafte prek dobro razvitega naftovodnega omrežja.

Transneft Nikolaja Tokareva je eden od glavnih sponzorjev gradnje palače v bližini mesta Gelendžik, za katero splošno velja, da jo osebno uporablja predsednik Putin. Ima koristi od svoje bližine z ruskim vodstvom. Bližnji sorodniki in znanci Nikolaja Tokareva so obogateli s sklepanjem pogodb z družbami, ki so v državni lasti.

S tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine, in imel od njih koristi.

28.2.2022

673.

Alisher USMANOV (Ališer USMANOV)

(rusko: Алишер Бурханович УСМАНОВ; uzbeško: Alisher USMONOV)

Datum rojstva: 9.9.1953

Kraj rojstva: Čust, Uzbeška SSR, Sovjetska zveza

Funkcija: ruski oligarh

Ališer Usmanov je prokremeljski oligarh s posebno tesnimi povezavami z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Velja za enega najljubših Putinovih oligarhov. Velja tudi za enega od podjetnikov in uradnikov, ki jim je bilo naloženo servisiranje finančnih tokov, njihov položaj pa je bil odvisen od predsednikove volje. Ališer Usmanov naj bi po poročanjih lažno nastopal v svojem imenu za predsednika Putina (fronting) in reševal njegove poslovne težave. Glede na dokumente FinCEN je vplivnemu Putinovemu svetovalcu Valentinu Jumaševu (Valentin Yumashev) plačal 6 milijonov USD. Dmitrij Medvedjev, namestnik predsednika varnostnega sveta Rusije ter nekdanji ruski predsednik in predsednik vlade, je lahko osebno uporabljal luksuzno rezidenco, ki je pod nadzorom Ališerja Usmanova.

S tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine.

28.2.2022

 

 

 

Ališer Usmanov ima deleže v podjetjih, ki se ukvarjajo z železovo rudo, jeklom, mediji in internetom. Njegov največji holding je jeklarski velikan Metalloinvest. Ko je Ališer Usmanov prevzel nadzor nad poslovanjem časnika Kommersant, je omejil svobodo uredništvu, časopis pa je postal izrazito prokremeljski. Kommersant je pod Usmanovim lastništvom objavil propagandističen protiukrajinski članek, ki ga je napisal Dmitrij Medvedjev, v katerem je bivši ruski predsednik trdil, da se je nesmiselno pogovarjati s trenutnimi ukrajinskimi oblastmi, ki naj bi po njegovem mnenju bili pod neposrednim nadzorom iz tujine.

S tem je dejavno podpiral politiko ruske vlade za destabilizacijo Ukrajine.

 

674.

Petr Olegovich AVEN (Pjotr Olegovič AVEN)

(Пëтр Олегович АВЕН)

Datum rojstva: 16.3. 1955

Kraj rojstva: Moskva, Ruska federacija

Funkcija: Oligarh blizu Vladimirja Putina. Eden glavnih delničarjev skupine Alfa Group

Spol: moški

Pjotr Aven je eden najožjih oligarhov Vladimirja Putina. Je pomemben delničar skupine Alfa Group, ki vključuje eno največjih ruskih bank, Alfa Bank. Je eden od približno 50 bogatih ruskih poslovnežev, ki se v Kremlju redno srečujejo z Vladimirjem Putinom. Njegovo delovanje ni neodvisno od predsednikovih zahtev. Njegovo prijateljstvo z Vladimirjem Putinom sega v zgodnja devetdeseta leta prejšnjega stoletja. V vlogi ministra za zunanje gospodarske odnose je pomagal Vladimirju Putinu, tedanjemu namestniku župana Sankt Peterburga, v zvezi s preiskavo komisije Salje. Poznan je tudi po tem, da je zelo tesen prijatelj vodje podjetja Rosneft Igorja Sečina, ki je eden ključnih Putinovih zaveznikov. Putinova najstarejša hčerka Maria je vodila dobrodelni projekt Alfa-Endo, ki ga je financirala Alfa Bank.

Pjotr Aven je imel koristi od svojih vezi z vlado. Vladimirju Putinu je napisal pismo, v katerem se je pritožil nad odločitvijo moskovskega arbitražnega sodišča v pravnem primeru v zvezi z deleži enega od svojih podjetij. Vladimir Putin je ruskemu generalnemu tožilcu naročil, naj razišče primer. Vladimir Putin je nagradil zvestobo podjetja Alfa Group ruskim oblastem, tako da jo je politično podpiral pri načrtovanih tujih naložbah.

28.2.2022

 

 

 

Pjotr Aven in njegov poslovni partner Mihail Fridman sodelujeta pri prizadevanjih Kremlja za odpravo sankcij, ki jih je Zahod uvedel v odziv na agresivno rusko politiko do Ukrajine. Vladimir Putin je leta 2016 posvaril Pjotra Avna, da bi Združene države lahko uvedle dodatne sankcije proti njemu in/ali Alfa-Bank, ter predlagal, naj sprejme ukrepe, da zaščiti sebe in Alfa-Bank, kar je Aven tudi storil. Pjotr Aven in Mihail Fridman sta leta 2018 v okviru neuradne misije obiskala Washington DC, da bi predala sporočilo ruske vlade glede sankcij ZDA in povračilnih sankcij Ruske federacije.

S tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine, in imel od njih koristi. Podpiral je tudi ukrepe ali politike, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

 

675.

Mikhail Maratovich FRIDMAN (Mihail Maratovič Fridman)

(Михаил Маратович ФРИДМАН)

Datum rojstva: 21.4.1964

Kraj rojstva: Lviv, Ukrajinska SSR

Spol: moški

Mihail Fridman je ustanovitelj in eden od glavnih deležnikov skupine Alfa Group, del katere je pomembna ruska banka Alfa Bank. Uspelo mu je vzpostaviti močne vezi z administracijo Vladimirja Putina in velja za glavnega ruskega financerja in podpornika Putinovega bližnjega kroga. Prek povezav z vlado mu je uspelo pridobiti državno premoženje. Putinova najstarejša hči Marija je vodila dobrodelni projekt Alfa-Endo, ki ga je financirala Alfa Bank. Vladimir Putin je nagradil zvestobo podjetja Alfa Group ruskim oblastem, tako da jo je politično podpiral pri načrtovanih tujih naložbah.

Mihail Fridman in njegov poslovni partner Pjotr Aven sodelujeta pri prizadevanjih Kremlja za odpravo sankcij, ki jih je Zahod uvedel v odziv na agresivno rusko politiko do Ukrajine. Mihail Fridman in Pjotr Aven sta leta 2018 v okviru neuradne misije obiskala Washington DC, da bi predala sporočilo ruske vlade glede sankcij ZDA in povračilnih sankcij Ruske federacije.

28.2.2022

 

 

 

S tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine, in imel od njih koristi. Podpiral je tudi ukrepe ali politike, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

 

676.

Sergei Pavlovich ROLDUGIN (Sergej Pavlovič Roldugin) (Сергей Павлович РОЛДУГИН)

Datum rojstva: 28.9.1951

Kraj rojstva: Oblast Sahalin

Čelist

Funkcija: poslovnež, tesen prijatelj Vladimirja Putina.

Sergej Roldugin je poslovnež, ki je tesno povezan z Vladimirjem Putinom. Je del Putinove finančne mreže. V lasti ima vsaj pet offshore subjektov, premoženje pa ima tudi v Bank Rossiya (uvrščena na seznam Unije za sankcije), ki jo v Moskvi imenujejo tudi „Putinova denarnica“. Po preiskavah Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev je odgovoren za prenos (shuffling) vsaj 2 milijard USD prek bank in offshore podjetij v okviru Putinove skrivne finančne mreže. Poleg tega je sodeloval pri pranju denarja prek banke Troika Dialog (Troika Laundromat), pri čemer je skozi sistem preusmeril več milijard USD. Prek družb znotraj sistema “Troika Laundromat” je tudi pridobil več kot 69 milijonov USD.

S tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine.

28.2.2022

677.

Dmitry Sergeyevich PESKOV (Dmitrij Sergejevič Peskov)

(Дмитрий Сергеевич ПЕСКОВ)

Datum rojstva: 17.10.1967

Kraj rojstva: Moskva, Ruska federacija

Spol: moški

Dmitrij Peskov je tiskovni predstavnik predsednika Putina. Javno je zagovarjal agresivno politiko Rusije do Ukrajine, vključno z nezakonito priključitvijo Krima in Sevastopola s strani Ruske federacije. V številnih izjavah je poudaril, da je ozemlje Krima in Sevastopola sestavni del Rusije in da njegova vrnitev Ukrajini ni mogoča. Ukrajinska dejanja, usmerjena v končanje ruske okupacije Krimskega polotoka, je označil za ozemeljski zahtevek do Rusije. Pogajanja z ukrajinskimi oblastmi je označil za nemogoča, pri čemer je poudaril, da jih ruska stran ne razume kot partnerja. V nasprotju z dejstvi je trdil, da v Donbasu ni ruskih vojaških enot. Posredoval je tudi sporočilo, da sankcije Zahoda nimajo dejanskega učinka na Rusijo. Grozil je, da se bo Rusija odzvala s povračilnimi sankcijami.

S tem je dejavno podpiral ukrepe ali politike, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

678.

Dmitry Nikolaevich CHERNYSHENKO (Dmitrij Nikolajevič Černišenko)

(Дмитрий Николаевич ЧЕРНЫШЕНКО)

Datum rojstva: 20.9.1968

Kraj rojstva: Saratov, Rusija

Funkcija: podpredsednik ruske vlade, pristojen za turizem, šport, kulturo in komunikacije,

član upravnega odbora Ruskih železnic

Spol: moški

Dmitrij Černišenko je podpredsednik ruske vlade, pristojen za turizem, šport, kulturo in komunikacije, ter član upravnega odbora Ruskih železnic; na ta položaj ga je imenovala vlada Ruske federacije.

Oktobra 2021 je Rusija začela s kopičenjem vojaških sil brez primere na meji z Ukrajino ali ob njej in na območju okupiranega Krima v Ukrajini, kjer so ruske oborožene sile izvajale obsežne vojaške vaje. To je privedlo do eskalacije konflikta in destabilizirajočega pritiska na Ukrajino. Vojaško osebje in vojaško opremo ruskih oboroženih sil so na območja ob ukrajinski meji prepeljale Ruske železnice, Dmitrij Černišenko pa je član njihovega upravnega odbora. Rusija je 24. februarja 2022 začela obsežno vojaško agresijo na Ukrajino.

Zato je odgovoren za dejavno podpiranje ukrepov ali izvajanje politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

679.

Irek Envarovich FAIZULLIN (Irek Envarovič Faizulin)

(Ирек Энварович ФАЙЗУЛЛИН)

Datum rojstva: 8.12.1962

Kraj rojstva: Kazan, ZSSR, zdaj Ruska federacija

Funkcija: član upravnega odbora Ruskih železnic,

minister za gradnjo in stanovanjske zadeve Ruske federacije

Spol: moški

Irek Faizulin je ruski minister za gradnjo in stanovanjske zadeve ter član upravnega odbora Ruskih železnic; na ta položaj ga je imenovala vlada Ruske federacije.

Oktobra 2021 je Rusija začela s kopičenjem vojaških sil brez primere na meji z Ukrajino ali ob njej in na območju okupiranega Krima v Ukrajini, kjer so ruske oborožene sile izvajale obsežne vojaške vaje. To je privedlo do eskalacije konflikta in destabilizirajočega pritiska na Ukrajino. Vojaško osebje in vojaško opremo ruskih oboroženih sil so na območja ob ukrajinski meji prepeljale Ruske železnice, Irek Faizulin pa je član njihovega upravnega odbora.

Zato je odgovoren za dejavno podpiranje ukrepov ali izvajanje politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

680.

Vitaly Gennadyevich SAVELYEV (Vitalij Genadjevič Saveljev)

(Виталий Геннадьевич САВЕЛЬЕВ)

Datum rojstva: 18.1.1954

Kraj rojstva: Taškent, Uzbekistan

Funkcija: član upravnega odbora Ruskih železnic, od leta 2020 ruski minister za promet, nekdanji predsednik uprave Aeroflota

Vitalij Saveljev je ruski minister za promet in član upravnega odbora Ruskih železnic; na ta položaj ga je imenovala vlada Ruske federacije. Je nekdanji predsednik upravnega odbora Aeroflota.

Oktobra 2021 je Rusija začela s kopičenjem vojaških sil brez primere na meji z Ukrajino ali ob njej in na območju okupiranega Krima v Ukrajini, kjer so ruske oborožene sile izvajale obsežne vojaške vaje. To je privedlo do eskalacije konflikta in destabilizirajočega pritiska na Ukrajino. Vojaško osebje in vojaško opremo ruskih oboroženih sil so na območja ob ukrajinski meji prepeljale Ruske železnice, Vitalij Saveljev pa je član njihovega upravnega odbora.

28.2.2022

 

 

 

Poleg tega je Aeroflot pod vodstvom Vitalija Saveljeva zagotavljal redne potniške polete med ruskimi letališči in mednarodnim letališčem v Simferopolu, s čimer je podpiral utrditev nezakonite priključitve Krimskega polotoka Ruski federaciji, kar je dodatno spodkopalo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

Zato je odgovoren za dejavno podpiranje ukrepov ali izvajanje politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost ter stabilnost in varnost Ukrajine.

 

681.

Andrey Anatolyevich TURCHAK (Andrej Anatoljevič Turčak)

(ТУРЧАК, Андрей Анатольевич)

Datum rojstva: 20.12.1975

Kraj rojstva: Leningrad, ZSSR (zdaj Ruska federacija)

Funkcija: sekretar splošnega sveta stranke Enotna Rusija,

prvi namestnik predsednika Sveta Ruske federacije

Andrej Turčak je sekretar splošnega sveta stranke Enotna Rusija in prvi namestnik predsednika Sveta Ruske federacije. Njegov politični uspeh je povezan z očetom Anatolijem Turčakom, ki je treniral judo z Vladimirjem Putinom in bratoma Rotenberg. Spodbujal je pozitiven odnos do priznanja separatističnih „ljudskih republik“ Doneck in Lugansk.

Ruske oblasti je pozival, naj proruskim separatističnim silam na območju Donbasa zagotovijo napredno orožje. Javno je izjavil, da konflikta z ukrajinskimi oblastmi v Donbasu ni mogoče rešiti na miren način. Izrazil je neutemeljene trditve o načrtovani ukrajinski vojaški ofenzivi v Donbasu. Vodil je pogajanja z Denisom Pušilinom, voditeljem separatistov v „Ljudski republiki Doneck“. Ob dnevu branilcev domovine je obiskal mobilizacijsko točko separatističnih oboroženih sil na frontnem odseku v Donbasu, da bi osebno čestital vojakom separatistične „Ljudske republike Doneck“. Javno je zagovarjal rusko odločitev, da prizna donbaški separatistični „republiki“. Izjavil je, da je Rusija ravnodušna do sankcij Zahoda.

28.2.2022

 

 

 

Zato je odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

 

682.

Tigran Edmondovich KEOSAYAN (Tigran Edmondovič Keosajan)

(Тигран Эдмондович КЕОСАЯН)

Datum rojstva: 4.1.1966

Kraj rojstva: Moskva, Rusija

Funkcija: igralec in režiser, voditelj propagandne televizijske oddaje o političnih zadevah „Mednarodna žaga s Tigranom Keosajanom“ na kanalu NTV

Tigran Keosajan je filmski režiser in novinar, ki je v ruskih medijih širil protiukrajinsko propagando. V svoji oddaji „Mednarodna žaga s Tigranom Keosajanom“, ki jo financira država, je Ukrajino vedno predstavljal kot šibko in skorumpirano državo, ki se je obdržala zgolj zaradi pomoči Zahoda. Po njegovem mnenju ukrajinske oblasti niso legitimne. Večkrat je izjavil, da Krim pripada Rusiji in da Donbas ni del Ukrajine. Sodeloval je v forumu „Ruski Donbas“, ki so ga v Donecku organizirale oblasti „Ljudske republike Doneck“, da bi širile doktrino „ruskega Donbasa“. Ukrajino je javno obtožil eskalacije konflikta.

Zato je odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

 

 

 

Televizijsko oddajo „Mednarodna žaga s Tigranom Keosajanom“ so financirala ruska državna podjetja, kar je bilo komercialno neupravičeno, a odobreno kot nagrada Tigranu Keosajanu za njegovo propagandno delovanje in lojalnost Vladimirju Putinu. Tigran Keosajan je režiral propagandni film „The Crimean Bridge. Made with Love!“, ki slavi most na Krimu, ki povezuje ozemlje nezakonito priključenega Krimskega polotoka z Rusijo. Film naj bi bil mišljen kot darilo za predsednika Putina. Aleksej Gromov, prvi namestnik urada predsednika, je pomagal zagotoviti državno financiranje za film, od katerega je Keosajan imel finančni dobiček.

S tem je imel koristi od ruskih nosilcev odločitev, odgovornih za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine.

 

683.

Olga Vladimirovna SKABEYEVA (Olga Vladimirovna Skabejeva)

(Ольга Владимировна СКАБЕЕВА)

Datum rojstva: 11.12.1984

Funkcija: soustanoviteljica in glavna urednica portala REGNUM

Kraj rojstva: Volžski, Rusija

Funkcija: novinarka državne televizije Rossiya-1, ki skupaj z možem Jevgenijem Popovom vodi „60 minut“, najpriljubljenejšo politično pogovorno oddajo v Rusiji

Spol: ženski

Olga Skabejeva je novinarka državne televizijske postaje Rossiya-1. Skupaj z možem Jevgenijem Popovim vodi „60 minut“, najpriljubljenejšo politično pogovorno oddajo v Rusiji, v kateri širi protiukrajinsko propagando ter spodbuja pozitiven odnos do priključitve Krima in dejanj separatistov v Donbasu.

V svoji oddaji je vedno znova pristranska do razmer v Ukrajini, pri čemer državo prikazuje kot umetno tvorbo, ki jo tako vojaško kot finančno vzdržuje Zahod in je tako satelit Zahoda in orodje v Natovih rokah. Vlogo Ukrajine je tudi omalovažujoče opisala kot „sodobno Antirusijo“. Poleg tega je v oddaji redno gostila osebnosti, kot sta Eduard Basurin, tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva „Ljudske republike Doneck“, in Denis Pušilin, vodja „Ljudske republike Doneck“. Iz oddaje je odslovila gosta, ki se ni strinjal z ruskimi propagandnimi narativi, kot je ideologija „ruskega sveta“. Zdi se, da se zaveda cinične vloge, ki jo ima skupaj z možem v ruskem propagandnem stroju.

Zato je odgovorna za dejavno podpiranje ukrepov ali izvajanje politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

684.

Alexander PONOMARENKO (Aleksander Ponomarenko)

(Алексaндр Анатольевич ПОНОМАРEНКО)

Datum rojstva: 27.10. 1964

Kraj rojstva: Bilohirsk, SSR Ukrajina

Funkcija: ruski oligarh, predsednik upravnega odbora mednarodnega letališča Šeremetjevo

Aleksander Ponomarenko je ruski oligarh in predsednik upravnega odbora mednarodnega letališča Šeremetjevo. Ima tesne povezave z drugimi oligarhi, povezanimi z Vladimirjem Putinom, in s Sergejem Aksjonovom, voditeljem „Republike Krim“ na ozemlju nezakonito priključenega Krimskega polotoka. Udeležen je bil pri financiranju palače v bližini mesta Gelendžik, ki naj bi jo osebno uporabljal predsednik Putin.

S tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine.

28.2.2022

685.

Modest Alexeyevich KOLEROV (Modest Aleksejevič Kolerov)

(Модест Алексеевич КОЛЕРОВ)

Datum rojstva: 12.4.1963

Kraj rojstva: Kimovsk, Rusija

Funkcija: soustanovitelj in glavni urednik portala REGNUM, ki je specializiran za postsovjetsko območje. Od leta 2005 do leta 2007 je delal v uradu predsednika.

Spol: moški

Modest Kolerov je soustanovitelj in glavni urednik portala REGNUM, ki ga uporablja za širjenje agresivnih in pristranskih propagandnih diskurzov proti Ukrajini ter za promoviranje pozitivne naravnanosti do priključitve Krima in dejavnosti separatistov v Donbasu. Ukrajino je večkrat prikazoval kot fašistično ali neonacistično državo in prozahodno marioneto. Izjavil je, da sta Ukrajino umetno ustvarila Lenin in Stalin. Glede na njegove objave Ukrajina svojo neodvisnost dolguje Rusiji in torej nima pravice biti suverena država. Napeljeval je tudi, da bi morala Rusija končati obstoj Ukrajine.

Poleg tega je predlagal, da se Ukrajina razdeli med svoje sosede, in grozil, da bi bila neodvisna Ukrajina grožnja Rusiji. Dejavno je zagovarjal priznanje t. i. „Ljudske republike Doneck“ in „Ljudske republike Lugansk“ ter obsežnejše ruske ukrepe v korist separatistov v vzhodni Ukrajini. Oporekal je dokazu o ruski vojaški podpori separatistom in prikazoval misijo OVSE v vzhodni Ukrajini kot pristransko in podrejeno Kijevu.

28.2.2022

 

 

 

Zato je odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine, ter za oviranje dela mednarodnih organizacij v Ukrajini.

 

686.

Roman Georgievich BABAYAN (Roman Georgijevič Babajan)

(Роман Георгиевич БАБАЯН)

Datum rojstva: 7.12.1967

Kraj rojstva: Baku, Azerbajdžan

Funkcija: novinar, voditelj televizijskega šova „Own Truth“ na kanalu NTV in šova „Right of Voice“ na TV Cent. Je tudi glavni urednik radia „Moscow Speaks“. Je tudi član dume mesta Moskva.

Spol: moški

Roman Babajan je novinar in član dume mesta Moskva. Na kanalu NTV vodi televizijski šov „Own Truth“, vodi pa tudi šov „Right of Voice“, ki se predvaja na TV Cent. Je tudi glavni urednik radia „Moscow Speaks“. Širi protiukrajinsko propagando in promovira pozitivno naravnanost do dejavnosti separatistov v Donbasu.

V intervjuju za Ukraina.ru je jasno izjavil, da bi vsak prebivalec Donbasa imel rajši, da se regija priključi Rusiji, ter dvomil v pravico Ukrajine do njenih ozemelj. Poleg tega je ukrajinske oblasti obtožil preganjanja na podlagi nacionalnosti v Donbasu in de facto genocida, izjavil pa je tudi, da so Ukrajinci v Donbasu ubijali otroke in starejše. Podprl je tudi ruski diskurz o „fašističnem režimu“ v Ukrajini. Pri tem je prikazal nerazločni posnetek z vojaki z mornariškim praporjem nacistične Nemčije in jih označil za Ukrajince.

Zato je odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

687.

Yevgeniy Nikolaevich PRILEPIN (Jevgenij Nikolajevič Prilepin)

(Евгений Николаевич ПРИЛЕПИН),

tudi Zakhar PRILEPIN (rusko: Захар ПРИЛЕПИН),

tudi Yevgeniy LAVLINSKIY (rusko: Евгений ЛАВЛИНСКИЙ)

Datum rojstva: 7.7.1975

Kraj rojstva: Il’inka, Rusija

Funkcija: novinar, pisatelj, sopredsednik stranke A Just Russia – Patriots – For Truth, aktivist.

Prilepin je ruski aktivist, novinar, pisatelj in sopredsednik stranke A Just Russia – Patriots – For Truth. Izrazil je javno podporo ruskim separatistom na Krimu in v Donbasu. V Doneck je poslal pomoč in svetoval separatističnim voditeljem. Sodeloval je v konfliktu v Donbasu na strani separatistov kot namestnik poveljnika enega od separatističnih bataljonov in je svojo udeležbo tudi podrobno popisal.

Poleg tega je kot slavni pisatelj svojo slavo in ugled uporabil za širjenje protiukrajinske propagande ter za promoviranje pozitivne naravnanosti do priključitve Krima in dejavnosti separatistov v Donbasu. Prilepin je ukrajinske oblasti prikazoval kot korumpirane in jih okrivil za eskalacijo konflikta, pri čemer je Kijev označil za rusko mesto in izjavil, da bi moral biti najvišji ruski cilj zajetje Kijeva. Imel je glavno vlogo v ruskem dokumentarnem propagandnem filmu „Crimea: The Way Home“, ki poveličuje nezakonito priključitev krimskega polotoka s strani Rusije.

Zato je odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

688.

Anton Vyacheslavovich KRASOVSKY (Anton Vjačeslavovič Krasovski)

(Антон Вячеславович КРАСОВСКИЙ),

tudi Anton Vyacheslavovich KUZNETSOV-KRASOVSKY (Антон Вячеславович КУЗНЕЦОВ-КРАСОВСКИЙ).

Datum rojstva: 18.7.1975

Kraj rojstva: Podolsk, Rusija

Funkcija: aktivist, novinar, propagandist, voditelj pogovorne oddaje z naslovom „The Antonyms“ na televizijskem kanalu RT, ki ga financira ruska država.

Anton Krasovski je novinar, ki vodi pogovorno oddajo „The Antonyms“ na televizijskem kanalu RT, financiranem s strani ruske države. Širil je protiukrajinsko propagando. Ukrajino je označil za rusko ozemlje in Ukrajince očrnil kot narod. Ukrajini je tudi grozil z rusko invazijo, če se bo še naprej približevala vstopu v Nato. Napeljeval je, da bi se takšno dejanje končalo z „odvzetjem“ ukrajinske ustave in njenim skupinskim „sežigom na ulici Khreshchatyk“. Poleg tega je predlagal, naj se Ukrajina pridruži Rusiji.

Zato je odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

689.

Arkady Viktorovich MAMONTOV (Arkadij Viktorovič Mamontov)

(Аркадий Викторович МАМОНТОВ)

Datum rojstva: 26.5.1962

Kraj rojstva: Novosibirsk, Rusija

Funkcija: televizijski novinar in televizijski voditelj, vodi televizijski šov „Author’s Program of Arkady Mamontov“ na televizijskem kanalu Rossiya-1, avtor dokumentarnih filmov.

Arkadij Mamontov vodi televizijski šov „Author’s Program of Arkady Mamontov“ in je avtor dokumentarnih filmov za rusko televizijo. Širil je protiukrajinsko propagando.

Režiral je propagandni film v podporo nezakoniti priključitvi Krima in Sevastopola, v katerem je ukrajinsko vlado pred nezakonito priključitvijo prikazal kot kaotično in anarhično. V filmih je Ukrajino prikazoval kot središče neonacizma, fašizma, nacionalizma in protiruskih čustev. Pretiraval je glede vloge skrajno desničarskih organizacij v Ukrajini. Ukrajino je obtožil, da vodi diskriminacijsko politiko do ruske kulture in jezika v Ukrajini. Spodkopaval je verodostojnost in legitimnost ukrajinskih oblasti z napeljevanjem, da je bila oranžna revolucija državni udar, ki je bil zamišljen v tujini, ter da je ukrajinska vlada odvisna od Združenih držav Amerike.

Zato je odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

690.

Sergei Mikhailovich PINCHUK (Sergej Mihajlovič Pinčuk)

(Сергей Михайлович ПИНЧУК)

Datum rojstva: 26.7.1971

Kraj rojstva: Simferopol, SSR Ukrajina (zdaj Ukrajina)

Funkcija: viceadmiral, prvi namestnik poveljnika črnomorske flote.

Sergej Pinčuk je viceadmiral in prvi namestnik poveljnika črnomorske flote, ki je podrejena južnemu vojaškemu območju ruskih oboroženih sil, ter sodeluje v vojaških napadih na Ukrajino.

Sredi oktobra 2021 so ruske vojaške sile na ukrajinski meji ali blizu nje in znotraj okupiranega ozemlja Krima začele krepitev vojaške prisotnosti brez primere. Ob tem je veliko opazovalcev in oblikovalcev politike izrazilo zaskrbljenost glede možnosti nove ruske invazije na Ukrajino ali drugih agresivnih dejanj. Sile črnomorske flote so sodelovale v obsežnih vojaških vajah v bližini ukrajinskih meja in znotraj njih.

Po odločitvi Vladimirja Putina o priznanju „Ljudske republike Doneck“ in „Ljudske republike Lugansk“ so vojaki južnega vojaškega ozemlja vstopili na ozemlje teh dveh samooklicanih republik. Rusija je 24. februarja 2022 začela obsežno vojaško invazijo v Ukrajini, ruski vojaki črnomorske flote pa so pristali v Mariupolu in Odesi.

Sergej Pinčuk je zato odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

691.

Alexey Yurevich AVDEEV (Aleksej Jurevič Avdeev)

(Алексей Юрьевич АВДЕЕВ)

Datum rojstva: 17.5.1967

Kraj rojstva: Taškent, ZSSR (zdaj Uzbekistan)

Funkcija: generalpodpolkovnik, namestnik poveljnika južnega vojaškega območja.

Spol: moški

Aleksej Avdeev je namestnik poveljnika južnega vojaškega območja Rusije, ki je vpleteno v vojaške akcije proti Ukrajini.

Ukrajina je v zadnjem času glavna tarča južnega vojaškega območja. Zato je bila ustanovljena osma armada, prisotnost južnega vojaškega območja na območju nezakonito priključenega Krimskega polotoka pa povečana. Sredi oktobra 2021 so ruske vojaške sile na ukrajinski meji ali blizu nje in znotraj okupiranega ozemlja Krima začele krepitev vojaške prisotnosti brez primere. Ob tem je veliko opazovalcev in oblikovalcev politike izrazilo zaskrbljenost zaradi možnosti nove ruske invazije v Ukrajini ali drugih agresivnih dejanj. Čete južnega vojaškega območja so izvajale vojaške vaje na območjih okrog Ukrajine ter razporedile artilerijo in taktične bataljone na Krimski polotok. Po odločitvi Vladimirja Putina o priznanju „Ljudske republike Doneck“ in „Ljudske republike Lugansk“ so vojaki južnega vojaškega območja vstopili na ozemlje teh dveh samooklicanih republik. Južno vojaško območje je tudi nadziralo vojaške vaje oboroženih sil separatističnih „republik“.

Aleksej Avdeev je zato odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

28.2.2022

692.

Rustam Usmanovich MURADOV (Rustam Usmanovič Muradov)

(МУРАДОВ Рустам Усманович)

Datum rojstva: 21.3.1973

Kraj rojstva: Dagestan, Rusija

Funkcija: generalpodpolkovnik, namestnik poveljnika južnega vojaškega območja.

Spol: moški

Rustam Muradov je generalpodpolkovnik in namestnik poveljnika južnega vojaškega območja, ki je vpleteno v vojaške akcije proti Ukrajini.

Ukrajina je v zadnjem času glavna tarča južnega vojaškega območja. Zato je bila ustanovljena osma armada, prisotnost južnega vojaškega območja na območju nezakonito priključenega Krimskega polotoka pa povečana. Sredi oktobra 2021 so ruske vojaške sile na ukrajinski meji ali blizu nje in znotraj okupiranega ozemlja Krima začele krepitev vojaške prisotnosti brez primere. Ob tem je veliko opazovalcev in oblikovalcev politike izrazilo zaskrbljenost zaradi možnosti nove ruske invazije v Ukrajini ali drugih agresivnih dejanj. Čete južnega vojaškega območja so izvajale vojaške vaje na območjih okrog Ukrajine ter razporedile artilerijo in taktične bataljone na Krimski polotok. Južno vojaško območje je tudi nadziralo vojaške vaje oboroženih sil separatističnih „republik“. Po odločitvi Vladimirja Putina o priznanju „Ljudske republike Doneck“ in „Ljudske republike Lugansk“ so vojaki južnega vojaškega območja vstopili na ozemlje teh dveh samooklicanih republik. Rusija je 24. februarja 2022 začela obsežno vojaško invazijo v Ukrajini.

28.2.2022

 

 

 

Rustam MURADOV je zato odgovoren za dejavno podporo ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukrajine.

 

693.

Andrey Ivanovich SYCHEVOY (Andrej Ivanovič SIČEVOJ)

(Андрей Иванович СЫЧЕВОЙ)

Datum rojstva: 16.5.1969

Kraj rojstva: vas Troickaja, okrožje Krymski, regija Krasnodar, ZSSR

Funkcija: generalpodpolkovnik, poveljnik osme gardne kombinirane armade južnega vojaškega območja

Spol: moški

Andrej Sičevoj je generalpodpolkovnik in poveljnik osme gardne kombinirane armade južnega vojaškega območja, ki je vpletena v vojaške akcije proti Ukrajini.

Ukrajina je v zadnjem času glavna tarča južnega vojaškega območja. Zato je bila ustanovljena osma armada, prisotnost južnega vojaškega območja na ozemlju nezakonito priključenega Krimskega polotoka pa se je povečala. Sredi oktobra 2021 so ruske vojaške sile na ukrajinski meji ali blizu nje in znotraj okupiranega ozemlja Krima začele krepitev vojaške prisotnosti brez primere. Ob tem je veliko opazovalcev in oblikovalcev politike izrazilo zaskrbljenost zaradi možnosti nove ruske invazije v Ukrajini ali drugih agresivnih dejanj. Čete južnega vojaškega območja so izvajale vojaške vaje na območjih okrog Ukrajine ter razporedile artilerijo in taktične bataljone na Krimski polotok. Južno vojaško območje je tudi nadziralo vojaške vaje oboroženih sil separatističnih „republik“. Po odločitvi Vladimirja Putina o priznanju „Ljudske republike Doneck“ in „Ljudske republike Lugansk“ so vojaki južnega vojaškega območja vstopili na ozemlje teh dveh samooklicanih republik. Rusija je 24. februarja 2022 začela obsežno vojaško invazijo v Ukrajini.

28.2.2022

 

 

 

Andrej Sičevoj je zato odgovoren za dejavno podpiranje ali izvajanje ukrepov ali politik, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter tudi stabilnost in varnost Ukrajine.

 

694.

Gennady Nikolayevich TIMCHENKO (Genadij Nikolajevič TIMČENKO)

(Геннадий Николаевич ТИМЧЕНКО)

Funkcija: lastnik zasebne investicijske skupine Volga Group

Datum rojstva: 9.11.1952

Kraj rojstva: Leninakan, Sovjetska zveza (zdaj: Gjumri, Armenija)

Državljanstvo: armensko, rusko, finsko

Spol: moški

Genadij Timčenko je dolgoletni znanec predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina in je splošno znan kot eden njegovih zagovornikov.

Ima koristi od svojih povezav z ruskimi snovalci odločitev. Je ustanovitelj in delničar skupine Volga Group, investicijske skupine s portfeljem naložb v ključne sektorje ruskega gospodarstva. Volga Group znatno prispeva v rusko gospodarstvo in njegov razvoj.

Je tudi delničar banke Bank Rossiya,ki je poznana tudi kot osebna banka višjih uradnikov Ruske federacije. Po nezakoniti priključitvi Krima je banka Bank Rossiya odprla podružnice na Krimu in v Sevastopolu, s čimer je utrdila njuno povezavo z Rusko federacijo.

Poleg tega ima Bank Rossiya pomembne deleže v National Media Group, ki po drugi strani obvladuje televizijske postaje, ki aktivno podpirajo politiko ruske vlade v zvezi z destabilizacijo Ukrajine.

28.2.2022

 

 

 

Zato je odgovoren za podpiranje ukrepov in politik, ki spodkopavajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

Odgovoren je tudi za zagotavljanje finančne in materialne pomoči ruskim nosilcem odločitev, odgovornim za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine, in ima od njih koristi.

 

695.

Alexey Alexandrovits MORDASCHOV (Aleksej Aleksandovic MORDAŠOV)

(Алексей Александрович МОРДАШОВ)

Funkcija: predsednik skupin Severstal in Severgroup

Datum rojstva: 26.9.1965

Kraj rojstva: Čerepovec, Rusija

Državljanstvo: rusko

Spol: moški

Sodelavca: Yuriy KOVALCHUK; Nikolay SHAMALOV

Aleksej Mordašov ima koristi od svojih povezav z ruskimi snovalci odločitev. Je predsednik podjetja Severgroup. To podjetje je delničar banke Bank Rossiya; leta 2017 je imelo v lasti okrog 5,4 % delnic te banke, ki je poznana tudi kot osebna banka višjih uradnikov Ruske federacije. Po nezakoniti priključitvi Krima je banka Bank Rossiya odprla podružnice na Krimu in v Sevastopolu, s čimer je utrdila njuno povezavo z Rusko federacijo.

Poleg tega ima Severgroup velike deleže v National Media Group, ki po drugi strani obvladuje televizijske postaje, ki aktivno podpirajo politiko ruske vlade v zvezi z destabilizacijo Ukrajine.

Severgroup je tudi lastnik podjetja JSC Power machines, ki je odgovorno za prodajo štirih vetrnih turbin zasedenemu Krimskemu polotoku.

28.2.2022

 

 

 

Zato je odgovoren za podpiranje ukrepov in politik, ki spodkopavajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

Odgovoren je tudi za zagotavljanje finančne in materialne pomoči ruskim nosilcem odločitev, odgovornim za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine, in ima od njih koristi.

 

696.

Peter Mikhaylovich FRADKOV (Pjotr Mihajlovič FRADKOV)

(Петр Михайлович ФРАДКОВ)

Funkcija: Predsednik PJSC Promsvyazbank

Datum rojstva: 7.2.1978

Kraj rojstva: Moskva, Rusija

Spol: moški

Pjotr Fradkov je predsednik PJSC Promsvyazbank in edini izvršni organ te banke. Promsvyazbank je ruska banka v državni lasti, ki zagotavlja finančno podporo ruskemu obrambnemu sektorju in ruski vojski ter je odgovorna za množično nameščanje ruskih vojakov ob meji z Ukrajino in za prisotnost ruskih vojakov na Krimskem polotoku.

Promsvyazbank prejema neposredna navodila od predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina in zato zagotavlja finančno in materialno podporo ruskim nosilcem odločitev, odgovornim za destabilizacijo vzhodne Ukrajine in nezakonito priključitev Krima.

Promsvyazbank posluje na Krimskem polotoku.

Zato je kot predsednik Promsvyazbank odgovoren za podpiranje ukrepov in politik, ki spodkopavajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

28.2.2022“

2.   Subjekti

 

Ime

Podatki o istovetnosti

Razlogi

Datum uvrstitve na seznam

„56.

Gas Industry Insurance Company SOGAZ

(Акционерное общество «Страховое общество газовой промышленности» АО «СОГАЗ»)

Naslov: Saharova ulica 41, 107078 Moskva, Ruska federacija

Telefon:

+7 8(495) 234-44-24

+7 8 800 333 0 888

Spletišče: https://sogaz.ru

E-naslov: sogaz@sogaz.ru; cf@sogaz.ru

Delniška družba „Gas Industry Insurance Company SOGAZ“ je zavarovala gradnjo železniške infrastrukture, ki povezuje most čez Kerško ožino in pristanišče Taman ter pozavarovala gradnjo mostu čez Kerško ožino. Torej je prispevala h konsolidaciji nezakonite priključitve Krimskega polotoka Ruski federaciji, kar je dodatno spodkopalo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

28.2.2022“


Top