Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Radioaktivne snovi v vodi, namenjene za prehrano ljudi: varstvo zdravja prebivalstva

Radioaktivne snovi v vodi, namenjene za prehrano ljudi: varstvo zdravja prebivalstva

Direktiva določa niz zahtev za varstvo zdravja prebivalstva pred potencialno škodljivimi radioaktivnimi snovmi, ki bi lahko bile prisotne v pitni vodi.

AKT

Direktiva 2013/51/Euratom z dne 22. oktobra 2013 o določitvi zahtev za varstvo zdravja prebivalstva pred radioaktivnimi snovmi v vodi, namenjeni za porabo človeka

POVZETEK

Navadna pitna voda je ena od poti vnosa radioaktivnih snovi v človeško telo, kjer lahko povzroči škodo vitalnim organom. Da bi se to tveganje čim bolj zmanjšalo, zakonodaja določa vrednost parametra za snovi, kot sta radon in tritij. Od nacionalnih organov se zahteva, da spremljajo te snovi in izvajajo redno vzorčenje pitne vode v rednih časovnih presledkih, odvisno od zadevnih količin.

Zakonodaja zajema vso vodo za prehrano ljudi. To vključuje vso vodo, v njenem prvotnem stanju ali po čiščenju, namenjeno za pitje, kuhanje, pripravo hrane ali druge gospodinjske namene, ne glede na njeno poreklo in ne glede na to, ali se zagotavlja iz glavnega omrežja, cisterne, steklenic ali posod.

Zajema tudi vodo, ki se uporablja v podjetjih za proizvodnjo, predelavo, konzerviranje ali trženje proizvodov za prehrano ljudi, razen če nacionalni organi ugotovijo, da kakovost vode dosega dovolj visok standard, da ne more vplivati na varnost samih živil v končni obliki.

Zakonodaja se ne uporablja za naravne mineralne vode ali vodo, ki velja za medicinski proizvod. Zanje velja ločena zakonodaja EU. Nacionalni organi lahko izvzamejo pitno vodo iz individualnega vira, ki zagotavlja v povprečju manj kot 10 kubičnih metrov vode na dan ali oskrbuje manj kot 50 oseb, razen če se voda uporablja v gospodarski ali javni dejavnosti.

V primeru morebitne nevarnosti za zdravje ljudi se splošni javnosti posredujejo ustrezna navodila o možnih tveganjih in kakršnih koli previdnostnih ukrepih, ki so morda potrebni. Da bi voda ponovno dosegla potreben standard, je treba ukrepati hitro.

REFERENCE

Akt

Začetek veljavnosti

Rok prenosa v državah članicah

Uradni list

Direktiva 2013/51/Euratom

27.11.2013

28.11.2015

UL L 296, 7.11.2013

Zadnja posodobitev: 22.04.2014

Top