EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL ACTULUI DELEGAT

În urma adoptării noului Regulament (UE) 2018/848 privind producția ecologică, care se va aplica de la 1 ianuarie 2022, prezentul regulament delegat completează Regulamentul (UE) 2018/848 în ceea ce privește normele care reglementează producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic de la anumite genuri sau specii. Prezentul regulament are scopul de a oferi producătorilor siguranța juridică cu privire la noile norme pentru acest tip de material de reproducere a plantelor.

Prezentul act delegat conține, printre altele, dispoziții privind metodele de ameliorare și de producție, descrierea, cerințele minime de calitate și privind etichetarea și ambalarea materialului eterogen ecologic.

2.CONSULTĂRI ÎNAINTEA ADOPTĂRII ACTULUI

Actul a fost discutat în detaliu cu statele membre în cadrul Grupului de experți pentru producția ecologică, precum și cu principalele organizații reprezentative ale sectorului ecologic și ale sectorului materialului de reproducere a plantelor, și anume IFOAM și grupurile lor afiliate specifice sectorului, COPA-COGECA și Euroseeds. Pentru elaborarea acestor norme, DG SANTE a cooperat îndeaproape cu alte direcții generale, în special cu DG AGRI, în domeniile lor specifice de expertiză.

Contribuțiile primite în contextul activităților de consultare menționate mai sus au fost luate în considerare la pregătirea prezentului regulament delegat.

În urma consultării publice generale, actul a fost ușor modificat pentru a excepta transferul materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic destinat cercetării și dezvoltării unui astfel de material.

3.ELEMENTELE JURIDICE ALE ACTULUI DELEGAT

Regulamentul (UE) 2018/848 subliniază în considerentele 36 și 37 că utilizarea materialului de reproducere a plantelor care nu respectă definiția soiului în ceea ce privește omogenitatea și nu este un amestec de soiuri ar putea avea beneficii în special în ceea ce privește producția ecologică, de exemplu, pentru a reduce răspândirea bolilor, pentru a îmbunătăți reziliența și pentru a spori biodiversitatea, iar astfel de materiale ar trebui să fie disponibile pentru a fi utilizate în producția ecologică. Articolul 13 alineatul (3) din regulamentul respectiv împuternicește Comisia să adopte acte delegate de completare a regulamentului respectiv și de stabilire a normelor care reglementează producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic.

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) …/… AL COMISIEI

din 7.5.2021

de completare a Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la anumite genuri sau specii

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului 1 , în special articolul 13 alineatul (3) și articolul 38 alineatul (8) litera (a) punctul (ii),

întrucât:

(1)Regulamentul (UE) 2018/848 prevede că operatorilor trebuie să li se permită să comercializeze materialul de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic, fără a trebui să respecte cerințele privind înregistrarea și fără a trebui să respecte categoriile de certificare a materialului prebază, de bază și certificat sau cerințele de calitate, sanitare și privind identitatea pentru categoriile CAC, standard sau comerciale, astfel cum sunt prevăzute în Directivele 66/401/CEE 2 , 66/402/CEE 3 , 68/193/CEE 4 , 98/56/CE 5 , 2002/53/CE 6 , 2002/54/CE 7 , 2002/55/CE 8 , 2002/56/CE 9 , 2002/57/CE 10 , 2008/72/CE 11  și 2008/90/CE 12 sau în acte adoptate în temeiul directivelor menționate. De asemenea, regulamentul prevede că comercializarea trebuie să respecte cerințele armonizate adoptate de Comisie.

(2)Pentru a răspunde nevoilor operatorilor și consumatorilor de material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic în ceea ce privește identitatea, sănătatea și calitatea unui astfel de material, trebuie să se stabilească norme privind descrierea, cerințele minime de calitate pentru loturile de semințe, inclusiv identitatea, puritatea analitică, ratele de germinare și calitatea sanitară, ambalarea și etichetarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic și, dacă este posibil, întreținerea unui astfel de material de către operatori și informațiile care trebuie să fie păstrate de către operatori.

(3)Pentru a promova adaptarea materialului eterogen ecologic la diverse condiții agroecologice, transferul unor cantități limitate de material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic în scopul cercetării și dezvoltării unui astfel de material trebuie să fie exceptat de la cerințele prezentului regulament.

(4)De asemenea, trebuie stabilite criterii și condiții specifice pentru efectuarea controalelor oficiale pentru a se asigura trasabilitatea în toate etapele de producție, pregătire și distribuție, precum și conformitatea cu Regulamentul (UE) 2018/848 în ceea ce privește controalele efectuate asupra operatorilor care comercializează material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic.

(5)Materialul eterogen ecologic se caracterizează printr-un nivel ridicat de diversitate fenotipică și genetică și prin natura sa dinamică de a evolua și de a se adapta la anumite condiții de cultivare. Spre deosebire de amestecurile de semințe care sunt reconstruite anual pe baza soiurilor, soiurile sintetice derivate prin încrucișarea unui set definit de materiale parentale care sunt polenizate încrucișat în mod repetat pentru a reconstrui o populație stabilă, sau soiurile de conservare sau de amatori inclusiv populații locale astfel cum sunt definite în Directiva 2008/62/CE a Comisiei 13 și Directiva 2009/145/CE a Comisiei 14 , materialul eterogen ecologic este destinat să se adapteze la condiții biotice și abiotice variate datorate selecției repetate naturale și umane și, prin urmare, este de așteptat ca acestea să se schimbe în timp.

(6)Trebuie stabilite norme privind identificarea loturilor de semințe de material eterogen ecologic, pentru ține seama de caracteristicile particulare ale materialului respectiv. Normele privind cerințele minime de calitate precum sănătatea, puritatea analitică și capacitatea de germinare trebuie să asigure aceleași standarde ca și pentru categoria cea mai joasă de semințe și alte materiale de reproducere a plantelor (categorie CAC, standard, comercială sau certificată) astfel cum sunt prevăzute în Directivele 66/401/CEE, 66/402/CEE, 68/193/CEE, 98/56/CE, 2002/54/CE, 2002/55/CE, 2002/56/CE, 2002/57/CE, 2008/72/CE și 2008/90/CE. Astfel de norme sunt necesare pentru a servi interesele utilizatorilor materialului eterogen ecologic respectiv, și anume fermierii și grădinarii, care trebuie să fie asigurați cu privire la calitatea și identitatea adecvată a acestuia. Experiența a dovedit că materialul de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic poate îndeplini aceste standarde.

(7)Operatorii trebuie să aibă posibilitatea de a introduce pe piață semințe de material eterogen ecologic care nu îndeplinesc condițiile privind capacitatea de germinare, pentru a asigura o mai mare flexibilitate în comercializarea materialului respectiv. Cu toate acestea, pentru a permite utilizatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză, furnizorul trebuie să indice rata de germinare a semințelor în cauză pe etichetă sau direct pe ambalajul materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic.

(8)În conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) 2018/848, producția ecologică face obiectul unor controale oficiale și al altor activități oficiale desfășurate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului 15 . Prin urmare, statele membre trebuie să desemneze autorități competente relevante pentru controlul oficial al operatorilor care desfășoară activități în domeniul materialului eterogen ecologic, pentru a asigura respectarea normelor privind producția ecologică. Materialul eterogen ecologic trebuie să facă obiectul controalelor oficiale bazate pe riscuri pentru a garanta îndeplinirea cerințelor stabilite în prezentul regulament. Controlul identității, purității analitice, a ratei de germinare și a sănătății plantelor, precum și a conformității cu Regulamentul (UE) 2016/2031, trebuie să se desfășoare în conformitate cu protocoalele de testare oficială efectuată în laboratoare, desemnate de autoritățile competente, în conformitate cu standardele internaționale relevante

(9)Operatorii trebuie să păstreze registrele necesare pentru a asigura trasabilitatea, controalele privind sănătatea plantelor și o bună gestiune a materialului eterogen ecologic care se află sub controlul lor.

(10)Materialul eterogen ecologic nu este stabil și, prin urmare, metodele din prezent pentru testarea uniformității și stabilității utilizate pentru înregistrarea soiurilor nu este adecvată. Prin urmare, identificarea și trasabilitatea materialului eterogen ecologic trebuie să fie garantată prin descrierea metodelor de producție și prin caracteristicile sale fenotipice și agronomice.

(11)Trebuie stabilite norme pentru întreținerea materialului eterogen ecologic pentru a se asigura identitatea și calitatea, dacă o astfel de întreținere este posibilă.

(12)Prezentul regulament trebuie să se aplice de la aceeași dată ca și Regulamentul (UE) 2018/848, 1 ianuarie 2022,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește norme privind producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic în sensul Regulamentului (UE) 2018/848 care constă din semințe de soiuri de plante agricole și de legume, material de înmulțire legumicol, altul decât semințele, material de înmulțire a plantelor ornamentale, material de înmulțire viticol și material de înmulțire fructifer, în sensul Directivelor 66/401/CEE, 66/402/CEE, 68/193/CE, 98/56/CE, 2002/53/CE, 2002/54/CE, 2002/55/CE, 2002/56/CE, 2002/57/CE, 2008/72/CE și 2008/90/CE.

Prezentul regulament nu se aplică transferurilor de cantități limitate de material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic destinat cercetării și dezvoltării de material eterogen ecologic.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(1)„material eterogen ecologic” înseamnă un grup de plante în sensul articolului 3 alineatul (18) din Regulamentul (UE) 2018/848, care este produs în conformitate cu cerințele articolului 3 alineatul (1) din regulamentul respectiv;

(2)„material parental” înseamnă orice material vegetal a cărui încrucișare sau înmulțire a dus la obținerea unui material eterogen ecologic;

(3)„ambalaje mici” înseamnă ambalajele care conțin semințe până la cantitățile maxime prevăzute în anexa II.

Articolul 3

Producția și comercializarea în Uniune a materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic

Materialul de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic poate fi produs sau comercializat în Uniune numai dacă sunt îndeplinite toate cerințele următoare:

(1)respectă cerințele privind:

(a)identitatea, conform dispozițiilor de la articolul 5;

(b)puritatea sanitară și analitică și capacitatea de germinare, conform dispozițiilor de la articolul 6;

(c)ambalarea și etichetarea, conform dispozițiilor de la articolul 7.

(2)descrierea sa include elementele menționate la articolul 4;

(3)face obiectul controalelor oficiale în temeiul articolului 9;

(4)este produs sau comercializat de operatori care respectă cerințele privind informațiile de la articolul 8; și

(5)sunt întreținute în conformitate cu articolul 10.

Articolul 4

Descrierea materialului eterogen ecologic

1.Descrierea materialului eterogen ecologic include toate elementele următoare:

(a)o descriere a caracteristicilor sale, inclusiv:

(i)caracterizarea fenotipică a caracterelor-cheie comune materialului, împreună cu descrierea eterogenității materialului prin caracterizarea diversității fenotipice observabile între unitățile de reproducere individuale;

(ii)documentarea caracteristicilor sale relevante, inclusiv aspectele agronomice cum ar fi randamentul, stabilitatea randamentului, adecvarea pentru sistemele cu utilizare redusă a factorilor de producție, performanța, rezistența la stresul abiotic, rezistența la boli, parametrii de calitate, gustul sau culoarea;

(iii)orice rezultat disponibil al testelor privind caracteristicile menționate la punctul (ii);

(b)o descriere a tipului de tehnică utilizată pentru metoda de ameliorare sau de producție a materialului eterogen ecologic;

(c)o descriere a materialului parental utilizat pentru ameliorarea sau producerea materialului eterogen ecologic și a programului de control al producției proprii utilizat de operatorul în cauză, cu o trimitere la practicile menționate la alineatul (2) litera (a) și, după caz, la alineatul (2) litera (c);

(d)o descriere a practicilor de gestionare și selecție utilizate în exploatație, cu o trimitere la alineatul (2) litera (b) și, după caz, a materialului parental, cu o trimitere la alineatul (2) litera (c);

(e)o trimitere la țara de ameliorare sau de producție, inclusiv informații privind anul de producție și descrierea condițiilor pedoclimatice;

2.Materialul menționat la alineatul (1) poate fi generat utilizând una dintre următoarele tehnici:

(a)încrucișarea mai multor tipuri diferite de material parental, utilizând protocoale de încrucișare pentru a produce materiale eterogene organice diverse prin amestecarea descendenților, semănarea repetată și expunerea stocului la selecția naturală și/sau umană, cu condiția ca materialul respectiv să prezinte un nivel ridicat de diversitate genetică care este în conformitate cu articolul 3 alineatul (18) din Regulamentul 2018/848;

(b)practici de gestionare în cadrul exploatațiilor, inclusiv selecția, stabilirea sau întreținerea materialului, care se caracterizează printr-un nivel ridicat de diversitate genetică în conformitate cu articolul 3 alineatul (18) din Regulamentul 2018/848;

(c)orice altă tehnică utilizată pentru ameliorarea sau producția de material eterogen ecologic, ținând seama de caracteristicile specifice ale propagării.

Articolul 5

Cerințe privind identitatea loturilor de semințe de material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic

Materialul de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic trebuie să poată fi identificat pe baza tuturor elementelor următoare:

(1)materialul parental și schema de producție utilizată în încrucișare pentru crearea materialului eterogen ecologic, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (2) litera (a) sau, după caz, la articolul 4 alineatul (2) litera (c), sau istoricul materialului și practicile de gestionare în cadrul exploatației, inclusiv dacă selecția a avut loc în mod natural și/sau prin intervenție umană, în cazurile prevăzute la articolul 4 alineatul (2) litera (b) și la articolul 4 alineatul (2) litera (c);

(2)țara de ameliorare sau de producție;

(3)caracterizarea caracterelor-cheie comune și a eterogenității fenotipice ale materialului.

Articolul 6

Cerințe privind calitatea sanitară, puritatea analitică și capacitatea de germinare a materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic

1.Materialul de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic respectă dispozițiile Regulamentului (UE) 2016/2031, ale regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/2072 al Comisiei 16 și ale celorlalte acte relevante adoptate în temeiul Regulamentului (UE) 2016/2031 în ceea ce privește prezența și măsurile împotriva organismelor dăunătoare de carantină pentru Uniune, a organismelor dăunătoare de carantină pentru zone protejate și a organismelor dăunătoare reglementate care nu sunt de carantină pentru Uniune.

2.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la speciile de plante furajere enumerate la articolul 2 alineatul (1) litera (A) din Directiva 66/401/CEE, se aplică următoarele dispoziții:

(a)punctul 1 și ultima coloană din tabelul de la punctul 5 din anexa I la Directiva 66/401/CEE, și

(b)secțiunea I punctele 2 și 3 și secțiunea III din anexa II la Directiva 66/401/CEE.

3.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la speciile de cereale enumerate la articolul 2 alineatul (1) litera (A) din Directiva 66/402/CEE, se aplică următoarele dispoziții:

(a)punctul 1 și ultima coloană din tabelul de la punctul 6 din anexa I la Directiva 66/402/CEE;

(b)al treilea, al șaselea, al zecelea, al treisprezecelea, al șaisprezecelea, al douăzecilea și al douăzeci și unulea rând din tabelul de la punctul 2 litera (A) și punctul 2 litera (B) din anexa II la directiva menționată,

(c)ultima coloană din tabelul de la punctul 3 din anexa II la directiva menționată;

(d)al treilea și al șaselea rând din tabelul de la punctul 4 din anexa II la directiva menționată.

4.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic viticol în sensul Directivei 68/193/CEE, se aplică următoarele dispoziții:

(a)secțiunile 2, 3, 4, 6 și 7 și punctul 6 din secțiunea 8 din anexa I la Directiva 68/193/CEE;

(b)Anexa II la Directiva 68/193/CEE, cu excepția punctului 1 subpunctul (1).

5.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la plante ornamentale în sensul Directivei 98/56/CE, se aplică articolul 3 din Directiva 93/49/CEE 17 .

6.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la sfeclă în sensul Directivei 2002/54/CE, se aplică punctele A(1), B(2) și B(3) din anexa I la directiva respectivă.

7.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la speciile de legume enumerate la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2002/55/CE, se aplică punctele 2 și 3 din anexa II la directiva respectivă.

8.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la cartofi de sămânță în sensul Directivei 2002/56/CE, se aplică dispozițiile pentru cea mai joasă categorie de cartofi de sămânță de la punctul 3 din anexa I și din anexa II.

9.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic provenit de la plante oleaginoase și pentru fibre enumerate la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2002/57/CE, se aplică următoarele dispoziții:

(a)punctul 1 și ultima coloană din tabelul de la punctul 4 din anexa I la Directiva 2002/57/CE;

(b)tabelul de la punctul I subpunctul (4) litera (A) din anexa II, cu excepția cerințelor pentru semințele de bază de Brassica ssp. și Sinapis alba, precum și ultima coloană din tabelul de la punctul I subpunctul (5) din anexa II la Directiva 2002/57/CE.

10.Pentru producția și comercializarea răsadurilor de legume și a materialului săditor de legume din material eterogen ecologic, altele decât semințele, în sensul Directivei 2008/72/CE, se aplică articolele 3 și 5 din Directiva 93/61/CEE a Comisiei 18 .

11.Pentru producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe în sensul Directivei 2008/90/CE, se aplică următoarele dispoziții:

(a)Articolul 23, cu excepția alineatului (1) litera (b), articolele 24, 26, 27 și 27a din Directiva de punere în aplicare 2014/98/UE a Comisiei 19 ;

(b)Anexele I, II și III și cerințele privind materialul CAC din anexa IV la Directiva de punere în aplicare 2014/98/UE.

12.Alineatele (2) - (11) se aplică numai în ceea ce privește cerințele privind puritatea analitică și capacitatea de germinare pentru semințe și cerințele de calitate și sănătate pentru alte materiale de înmulțire, însă nu în ceea ce privește cerințele privind identitatea și puritatea varietală și inspecția în câmp pentru identitatea și puritatea varietală a materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic.

13.Prin derogare de la dispozițiile alineatelor (1) - (12), operatorii pot introduce pe piață semințe de material eterogen ecologic care nu îndeplinesc condițiile privind capacitatea de germinare, cu condiția ca furnizorul să indice rata de germinare a semințelor respective pe etichetă sau direct pe ambalaj.

Articolul 7

Cerințe privind ambalarea și etichetarea materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic

1.Materialul de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic care nu este conținut în ambalaje mici trebuie să fie conținut în ambalaje sau recipiente care sunt închise astfel încât să nu poată fi deschise fără a lăsa dovezi de manipulare frauduloasă pe ambalaj sau pe recipient.

2.Operatorul aplică pe ambalajele sau recipientele de semințe sau material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic o etichetă în cel puțin una din limbile oficiale ale Uniunii.

Eticheta respectivă trebuie:

(a)    să fie lizibilă, imprimată sau scrisă pe o față, neutilizată și ușor vizibilă;

(b)    să includă informațiile prevăzute în anexa I la prezentul regulament;

(c)    să fie galbenă, cu o cruce verde în diagonală.

3.În locul unei etichete, informațiile prevăzute în anexa I pot fi tipărite sau scrise direct pe ambalaj sau pe recipient. În acest caz, punctul 2 litera (c) nu se aplică.

4.În cazul ambalajelor mici transparente, eticheta poate fi plasată în interiorul ambalajului, cu condiția ca aceasta să fie clar lizibilă.

5.Prin derogare de la alineatele (1) - (4), semințele de material eterogen ecologic conținut în ambalaje și recipiente închise și etichetate pot fi vândute utilizatorilor finali în ambalaje nemarcate și nesigilate până la cantitățile maxime prevăzute în anexa II, cu condiția ca, la cerere, cumpărătorul să fie informat în scris, în momentul livrării, cu privire la specia, denumirea materialului și numărul de referință al lotului.

Articolul 8

Cerințe privind informațiile care trebuie să fie păstrate de operatori

1.Orice operator care produce sau comercializează material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic trebuie:

(a)să păstreze o copie a notificării transmise în conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/848, o copie a declarației prezentate în temeiul articolului 39 alineatul (1) litera (d) și, după caz, o copie a certificatului primit în conformitate cu articolul 35 din regulamentul respectiv;

(b)să asigure trasabilitatea materialului eterogen ecologic în cadrul sistemului de producție, astfel cum este prevăzut la articolul (4) alineatul (2) litera (a) sau, după caz, la articolul (4) alineatul (2) litera (c), prin păstrarea informațiilor care permit identificarea operatorilor care au furnizat material parental din material eterogen ecologic.

Operatorul trebuie să păstreze aceste documente timp de cinci ani.

2.Operatorul care produce material de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic destinat comercializării înregistrează și păstrează, de asemenea, următoarele informații:

(a)denumirea speciei și denumirea utilizată pentru fiecare material eterogen ecologic notificat; tipul de tehnică utilizată pentru producerea materialului eterogen ecologic, astfel cum se menționează la articolul 4;

(b)caracterizarea materialului eterogen ecologic notificat, astfel cum este prevăzut la articolul 4;

(c)locul de ameliorare a materialului eterogen ecologic și locul de producție a materialului ecologic de reproducere al plantelor din materialul eterogen ecologic, astfel cum este prevăzut la articolul 5;

(d)aria suprafeței de producție a materialului eterogen ecologic și cantitatea produsă.

3.Organismele oficiale responsabile în conformitate cu Directivele 66/401/CEE, 66/402/CEE, 68/193/CEE, 98/56/CE, 2002/53/CE, 2002/54/CE, 2002/55/CE, 2002/56/CE, 2002/57/CE, 2008/72/CE și 2008/90/CE trebuie să aibă acces la informațiile menționate la alineatele (1) și (2) din prezentul articol.

Articolul 9

Controale oficiale

Autoritățile competente ale statelor membre sau organismele delegate, în cazul în care autoritățile competente au delegat sarcini de control în conformitate cu titlul II capitolul III din Regulamentul (UE) 2017/625, efectuează controale oficiale bazate pe riscuri ale producției și comercializării materialului de reproducere a plantelor din material eterogen ecologic pentru a verifica respectarea cerințelor de la articolele 4, 5, 6, 7, 8 și 10 din prezentul regulament.

Testarea capacității de germinare și a purității analitice se efectuează în conformitate cu metodele aplicabile ale Asociației Internaționale pentru Testarea Semințelor.

Articolul 10

Întreținerea materialului eterogen ecologic

Dacă întreținerea este posibilă, operatorul care a notificat autorităților competente materialul eterogen ecologic în conformitate cu articolul 13 din Regulamentul (UE) 2018/848 trebuie să păstreze principalele caracteristici ale materialului din momentul notificării acestuia, asigurând întreținerea atât timp cât acesta rămâne pe piață. Întreținerea se efectuează în conformitate cu practicile acceptate, adaptate la întreținerea unui astfel de material eterogen. Operatorul responsabil cu întreținerea ține evidența duratei și a conținutului întreținerii.

Autoritățile competente trebuie să aibă acces în orice moment la toate evidențele păstrate de operatorul responsabil de material, pentru a verifica întreținerea acestuia. Operatorul păstrează evidențele respective timp de cinci ani de la data la care materialul de reproducere al plantelor din material eterogen ecologic încetează să fie comercializat.

Articolul 11

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre

Adoptat la Bruxelles, 7.5.2021

   Pentru Comisie

   Președinta
   Ursula VON DER LEYEN

(1)    JO L 150, 14.6.2018, p. 1.
(2)    Directiva 66/401/CEE a Consiliului din 14 iunie 1966 privind comercializarea semințelor de plante furajere (JO 125, 11.7.1966, p. 2298).
(3)    Directiva 66/402/CEE a Consiliului din 14 iunie 1966 privind comercializarea semințelor de cereale (JO 125, 11.7.1966, p. 2309).
(4)    Directiva 68/193/CEE a Consiliului din 9 aprilie 1968 privind comercializarea materialului pentru înmulțirea vegetativă a viței-de-vie (JO L 93, 17.4.1968, p. 15).
(5)    Directiva 98/56/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind comercializarea materialelor de înmulțire pentru plantele ornamentale (JO L 226, 13.8.1998, p. 16).
(6)    Directiva 2002/53/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind Catalogul comun al soiurilor de plante agricole (JO L 193, 20.7.2002, p. 1).
(7)    Directiva 2002/54/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea semințelor de sfeclă (JO L 193, 20.7.2002, p. 12).
(8)    Directiva 2002/55/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea semințelor de legume (JO L 193, 20.7.2002, p. 33).
(9)    Directiva 2002/56/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea cartofilor de sămânță (JO L 193, 20.7.2002, p. 60).
(10)    Directiva 2002/57/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea semințelor de plante oleaginoase și pentru fibre (JO L 193, 20.7.2002, p. 74).
(11)    Directiva 2008/72/CE a Consiliului din 15 iulie 2008 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare legumicol, altul decât semințele (JO L 205, 1.8.2008, p. 28).
(12)    Directiva 2008/90/CE a Consiliului din 29 septembrie 2008 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe (JO L 267, 8.10.2008, p. 8).
(13)    Directiva 2008/62/CE a Comisiei din 20 iunie 2008 de stabilire a anumitor derogări pentru acceptarea soiurilor locale și a varietăților agricole adaptate natural la condițiile locale și regionale și amenințate de eroziunea genetică și pentru comercializarea semințelor și cartofilor de sămânță ale acestor soiuri locale și varietăți (JO L 162, 21.6.2008, p. 13).
(14)    Directiva 2009/145/CE a Comisiei din 26 noiembrie 2009 de stabilire a anumitor derogări pentru acceptarea varietăților primitive și a soiurilor de legume care sunt cultivate, în mod tradițional, în localități și regiuni speciale și care sunt amenințate de erodare genetică și a soiurilor de legume lipsite de valoare intrinsecă pentru producția vegetală comercială, dar create pentru a fi cultivate în condiții speciale, precum și pentru comercializarea semințelor acestor varietăți primitive și soiuri (JO L 312, 27.11.2009, p. 44).
(15)    Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).
(16)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 al Comisiei din 28 noiembrie 2019 de stabilire a unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 690/2008 al Comisiei și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 al Comisiei (JO L 319, 10.12.2019, p. 1).
(17)    Directiva 93/49/CEE a Comisiei din 23 iunie 1993 de stabilire a fișelor care indică condițiile pe care trebuie să le îndeplinească materialele de înmulțire ale plantelor ornamentale și plantele ornamentale în conformitate cu Directiva 91/682/CEE a Consiliului (JO L 250, 7.10.1993, p. 9).
(18)    Directiva 93/61/CEE a Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a fișelor care indică condițiile pe care trebuie să le îndeplinească răsadurile de legume și materialele de înmulțire ale legumelor, altele decât semințele, în conformitate cu Directiva 92/33/CEE a Consiliului (JO L 250, 7.10.1993, p. 19).
(19)    Directiva de punere în aplicare 2014/98/UE a Comisiei din 15 octombrie 2014 de punere în aplicare a Directivei 2008/90/CE a Consiliului în ceea ce privește cerințele specifice pentru genurile și speciile de plante fructifere menționate în anexa I la directivă, cerințele specifice pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii și normele detaliate privind inspecțiile oficiale (JO L 298, 16.10.2014, p. 22).

ANEXA I

INFORMAȚII CARE TREBUIE SĂ FIGUREZE PE eticheta ambalajelor ASTFEL CUM ESTE PREVĂZUT LA ARTICOLUL 7 ALINEATUL (2) LITERA (b)

A.    Eticheta trebui să includă următoarele informații:

1.denumirea materialului eterogen, împreună cu expresia „Material eterogen ecologic”;

2.„Norme și standarde ale Uniunii”;

3.numele și adresa operatorului profesionist responsabil cu aplicarea etichetei sau codul său de înregistrare;

4.țara de producție;

5.numărul de referință atribuit de operatorul profesionist responsabil cu aplicarea etichetelor;

6.luna și anul închiderii, după cuvântul: „închis”;

7.specia, menționată cel puțin cu denumirea botanică, care poate fi indicată sub formă prescurtată și fără numele autorilor, cu caractere latine;

8.greutatea netă sau brută declarată, sau numărul declarat în cazul semințelor, cu excepția ambalajelor mici;

9.în cazul în care se indică greutatea și se utilizează substanțe de peletizare sau alți aditivi solizi, natura aditivului, precum și raportul aproximativ dintre greutatea semințelor pure și greutatea totală;

10.informații privind produsele de protecție a plantelor aplicate materialului de reproducere a plantelor, conform cerințelor de la articolul 49 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 1 ;

11.rata de germinare în cazul în care, în conformitate cu articolul 6 alineatul (13) din prezentul regulament, materialul eterogen ecologic nu îndeplinește condițiile referitoare la capacitatea de germinare.

B. Denumirea menționată la punctul A.1. nu trebuie să creeze dificultăți utilizatorilor în ceea ce privește recunoașterea sau reproducerea și:

(a)nu este identică sau susceptibilă de a fi confundată cu o denumire sub care un alt soi sau material eterogen ecologic din aceeași specie sau dintr-o specie înrudită este înscris într-un registru oficial al soiurilor de plante sau într-o listă cu material eterogen ecologic;

(b)nu este identică sau susceptibilă de a fi confundată cu alte denumiri utilizate în mod curent pentru comercializarea mărfurilor sau care trebuie rezervate în temeiul unei alte legislații;

(c)nu induce în eroare sau creează confuzie cu privire la caracteristicile, valoarea sau identitatea materialului eterogen ecologic, sau cu privire la identitatea amelioratorului.



ANEXA II

CANTITĂȚILE MAXIME DE SEMINȚE AMBALATE ÎN AMBALAJE MICI ASTFEL CUM ESTE PREVĂZUT LA ARTICOLUL 7 ALINEATUL (5)

Specie

Masa netă maximă a semințelor (kg)

Plante furajere

10

Sfeclă

10

Cereale

30

Plante oleaginoase și pentru fibre

10

Cartofi de sămânță

30

Semințe de legume:

Leguminoase

5

Ceapă, asmățui, sparanghel, sfeclă, sfeclă roșie, nap de primăvară, nap de toamnă, pepene verde, dovleac, dovlecel, morcovi, ridichi, scorțoneră, spanac, fetică

0,5

Toate celelalte specii de legume

0,1

(1)    Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).