European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2534

22.11.2023

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/2534 AL COMISIEI

din 13 iulie 2023

de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 392/2012 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (1), în special articolul 16 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019 (2) elaborat de Comisie stabilește prioritățile de lucru în temeiul cadrului privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2016-2019. Planul de lucru identifică grupele de produse cu impact energetic drept priorități pentru studiile pregătitoare și, dacă este necesar, pentru adoptarea măsurilor de punere în aplicare. Aceasta include uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur. În plus, uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur se încadrează în cele trei grupe principale prevăzute pentru revizuire înainte de sfârșitul anului 2025 în cadrul Planului de lucru privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2022-2024 (3).

(2)

Măsurile avute în vedere în Planul de lucru privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2022-2024 au un potențial estimat de a realiza, în 2030, economii anuale totale de energie finală de peste 170 TWh, ceea ce echivalează cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 24 de milioane de tone pe an în 2030. În cazul uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, ar putea fi realizate economii de energie electrică de 0,6 TWh/an până în 2030 și de 1,7 TWh/an până în 2040.

(3)

Comisia a stabilit dispoziții privind etichetarea energetică a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur în Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2012 (4).

(4)

Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur fac parte din grupele de produse care intră sub incidența articolului 11 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1369, în privința cărora Comisia urmează să adopte un act delegat pentru a introduce o etichetă reclasificată de la A la G care trebuie afișată în magazine și online timp de 18 luni de la data intrării în vigoare a actului delegat.

(5)

Articolul 7 din Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2012 prevede obligația Comisiei de a reexamina regulamentul delegat respectiv în lumina progreselor tehnologice. Comisia a efectuat reexaminarea și a analizat aspectele tehnice, de mediu și economice ale uscătoarelor de rufe cu tambur, precum și comportamentul real al utilizatorilor. Reexaminarea a fost efectuată în strânsă colaborare cu părțile implicate și interesate din Uniune și din țări terțe. Rezultatele acestei reexaminări au fost făcute publice și prezentate forumului consultativ instituit în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2017/1369.

(6)

În urma reexaminării s-a concluzionat că este necesară modificarea cerințelor de etichetare energetică pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur.

(7)

Aspectele legate de mediu ale uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, care au fost identificate ca fiind semnificative în sensul prezentului regulament, sunt consumul de energie în faza de utilizare, generarea de deșeuri la sfârșitul ciclului de viață, emisiile în aer și în apă generate, în faza de producție, de extracția și prelucrarea materiilor prime, și în faza de utilizare, de consumul de energie electrică.

(8)

În urma reexaminării s-a concluzionat că, în cazul uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, consumul de energie electrică poate fi redus și mai mult prin punerea în aplicare a unor măsuri de etichetare energetică axate pe o mai bună diferențiere între produse. Acest lucru va stimula furnizorii să îmbunătățească în continuare eficiența energetică și eficiența din punctul de vedere al utilizării resurselor în cazul uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur.

(9)

Etichetarea energetică a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză pentru achiziționarea unor aparate mai eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor. În urma unei anchete specifice realizate în rândul consumatorilor în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369, s-a confirmat faptul că informațiile de pe etichetă sunt ușor de înțeles și relevante.

(10)

Planul de acțiune al UE pentru economia circulară (5) și Planul de lucru privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2022-2024 subliniază importanța utilizării cadrului privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru a sprijini trecerea la o economie circulară și mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

(11)

În urma reexaminării s-a constatat că durata de viață a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur a scăzut de la 14 ani la aproximativ 12 ani și că este probabil ca această tendință să continue în absența unor stimulente pentru întreținerea și repararea corespunzătoare a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur. Un punctaj al potențialului de reparare care să-l informeze pe utilizator cu privire la cât de ușor de reparat este un uscător de rufe de uz casnic cu tambur ar putea fi un mijloc de reducere a consumului de materiale și a eliminării deșeurilor prin creșterea interesului consumatorilor față de posibilitatea de a-și repara uscătorul de rufe cu tambur în loc să îl arunce și prin influențarea proiectării produsului. În plus, un punctaj al potențialului de reparare aplicabil în Uniune ar putea împiedica proliferarea schemelor naționale, care ar risca să submineze piața internă. Prin urmare, Comisia trebuie să analizeze posibilitățile de a introduce un punctaj al potențialului de reparare.

(12)

Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tamburi multipli prezintă aceleași caracteristici de bază ca și uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur standard și, prin urmare, trebuie incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament.

(13)

Uscătoarele de rufe de uz casnic încorporate cu tambur sunt încastrate de panouri care păstrează căldura produsă în interiorul uscătorului de rufe cu tambur, ceea ce duce la creșterea eficienței energetice. Definiția uscătoarelor de rufe de uz casnic încorporate cu tambur trebuie îmbunătățită pentru a le distinge de alte uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur care nu sunt încastrate între panouri, ci sunt doar plasate sub un panou și, prin urmare, nu dispun de acest mijloc suplimentar de reținere a căldurii.

(14)

Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur expuse la târgurile comerciale trebuie să poarte eticheta energetică dacă prima unitate a modelului a fost deja introdusă pe piață sau este introdusă pe piață cu ocazia respectivului târg comercial.

(15)

Uscătoarele de rufe cu tambur alimentate de baterii care pot fi, de asemenea, conectate la rețeaua de alimentare prin intermediul unui convertizor de curent alternativ/curent continuu achiziționat separat sunt instalate în mod normal în medii mobile, cum ar fi autorulotele, și nu sunt destinate uzului casnic. Prin urmare, aceste uscătoare de rufe cu tambur trebuie excluse din domeniul de aplicare al cerințelor privind etichetarea energetică.

(16)

Piața Uniunii este în prezent orientată spre produse electrice, iar uscătoarele de rufe cu tambur alimentate cu gaz sunt din ce în ce mai rare. Prin urmare, eticheta energetică poate fi simplificată prin eliminarea pictogramei care reprezintă sursa de energie care alimentează uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur.

(17)

Reexaminarea indică faptul că marea majoritate a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur prezintă o eficiență a condensării de peste 80 %. Prin urmare, numărul claselor de eficiență a condensării de pe etichetă poate fi redus, iar pragurile acestora pot fi mărite pentru a reflecta mai bine îmbunătățirea generală a pieței în materie de eficiență a condensării.

(18)

Eticheta energetică în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2012 indică emisiile acustice în aer ale uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur în dB(A), dar nu au fost definite clase de zgomot. Prin urmare, utilizatorului i se prezintă o valoare absolută, fără nicio indicație despre cât de bună este valoarea respectivă. Pe etichetele mașinilor de spălat rufe, ale mașinilor de spălat vase și ale frigiderelor au fost deja incluse clase de emisii acustice. Prin urmare, este oportun să se definească astfel de clase de emisii care să fie incluse și pe etichetele uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur.

(19)

Parametrii relevanți ai produselor trebuie măsurați cu ajutorul unor metode fiabile, exacte și reproductibile. Metodele respective trebuie să ia în considerare metodele de măsurare de ultimă generație recunoscute, inclusiv, dacă sunt disponibile, standardele armonizate adoptate de organizațiile de standardizare europene, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (6).

(20)

Recunoscându-se creșterea vânzărilor de produse cu impact energetic realizate mai degrabă prin intermediul furnizorilor de platforme online, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului (7), decât direct de pe site-urile furnizorilor, este necesar să se clarifice faptul că astfel de furnizori de platforme online trebuie să le permită comercianților să furnizeze informații privind etichetarea produsului în cauză, în conformitate cu articolul 31 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2065. „Informațiile privind etichetarea și marcarea” menționate la articolul 31 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2022/2065 trebuie înțelese, în contextul prezentului regulament, ca incluzând atât eticheta energetică, cât și fișa cu informații despre produs. În concordanță cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2022/2065, furnizorii de platforme online nu sunt răspunzători pentru produsele vândute prin interfețele lor, cu condiția să nu aibă cunoștință de ilegalitatea unor astfel de produse și, după ce au luat cunoștință de ilegalitatea produselor, să acționeze rapid pentru eliminarea produselor respective de pe interfețele lor. Un furnizor care vinde direct utilizatorilor finali prin intermediul propriului site intră sub incidența obligațiilor de vânzare la distanță prevăzute pentru comercianți la articolul 5 din Regulamentul (UE) 2017/1369.

(21)

Regulamentul delegat (UE) 2023/807 al Comisiei (8) stabilește un factor de energie primară pentru energia electrică de 1,9 (coeficient de conversie) care trebuie aplicat atunci când economiile de energie sunt calculate în termeni de energie primară pe baza consumului de energie finală. Acest factor de energie primară trebuie aplicat atunci când se compară consumul de energie al uscătoarelor de rufe cu tambur electrice cu al celor alimentate cu gaz.

(22)

Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței trebuie să prevadă cazurile în care încercările efectuate asupra uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur nu permit atingerea gradului adecvat de umiditate finală.

(23)

Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2012 trebuie abrogat cu efect de la 30 iunie 2025,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește cerințe privind etichetarea uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur alimentate de la rețeaua electrică și a celor alimentate cu gaz și privind furnizarea de informații suplimentare cu privire la aceste uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur. Prezentul regulament se aplică, de asemenea, uscătoarelor de rufe de uz casnic încorporate cu tambur, uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tamburi multipli și uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur alimentate de la rețeaua electrică ce pot fi alimentate și de baterii.

(2)   Prezentul regulament nu se aplică:

(a)

mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic și storcătoarelor centrifugale de uz casnic;

(b)

uscătoarelor de rufe cu tambur care intră sub incidența Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului (9);

(c)

uscătoarelor de rufe de uz casnic alimentate de baterii și care pot fi conectate la rețeaua de alimentare prin intermediul unui convertizor de curent alternativ/curent continuu achiziționat separat.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„rețea de alimentare” înseamnă alimentarea cu energie electrică de la rețea de 230 (± 10 %) volți în curent alternativ la 50 Hz;

2.

„uscător de rufe de uz casnic cu tambur” înseamnă un aparat în care rufele sunt uscate prin învârtire într-un tambur rotativ prin care trece un flux de aer cald și care este declarat de producător în declarația de conformitate ca respectând dispozițiile Directivei 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului (10) sau ale Directivei 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului (11);

3.

„uscător de rufe de uz casnic încorporat cu tambur” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care este proiectat, supus încercărilor și comercializat exclusiv astfel încât să fie în conformitate cu toate caracteristicile următoare:

(a)

să fie instalat într-un dulap sau încastrat (în partea superioară și/sau în partea inferioară și în părțile laterale) cu ajutorul unor panouri;

(b)

să fie fixat în condiții de siguranță de părțile laterale, superioare sau inferioare ale dulapului sau ale panourilor;

(c)

să fie echipat cu o fațadă integrală finisată în fabrică sau pentru a i se aplica un panou frontal special conceput;

4.

„mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic” înseamnă un aparat astfel cum este definit la articolul 2 punctul 4 din Regulamentul (UE) 2019/2023 al Comisiei (12);

5.

„storcător centrifugal de uz casnic” înseamnă un aparat în care apa este eliminată din rufe printr-o acțiune centrifugală realizată în interiorul unui tambur rotativ și este scursă printr-o pompă automată sau în virtutea gravității și care este destinat în principal utilizării neprofesionale, cunoscut și sub denumirea comercială de „uscător centrifugal”;

6.

„program” înseamnă o serie de operațiuni predefinite pe care furnizorul le declară ca fiind adecvate pentru uscarea anumitor tipuri de produse textile;

7.

„punct de vânzare” înseamnă un loc unde uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur sunt expuse sau oferite spre vânzare, închiriere sau cumpărare cu plata în rate;

8.

„uscător de rufe de uz casnic cu tamburi multipli” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic echipat cu doi sau mai mulți tamburi, care sunt instalați fie în unități separate, fie în aceeași carcasă.

În sensul anexelor II-X, se aplică definițiile suplimentare din anexa I.

Articolul 3

Obligațiile furnizorilor

(1)   Furnizorii se asigură că:

(a)

fiecare uscător de rufe de uz casnic cu tambur este prevăzut cu o etichetă tipărită în formatul stabilit în anexa III, iar pentru uscătorul de rufe de uz casnic cu tamburi multipli, în formatul stabilit în anexa X;

(b)

valorile parametrilor incluși în fișa cu informații despre produs, astfel cum figurează în anexa V, sunt introduse în secțiunea publică a bazei de date cu produse;

(c)

la solicitarea expresă a comerciantului, fișa cu informații despre produs este pusă la dispoziție în format tipărit;

(d)

conținutul documentației tehnice, astfel cum este stabilit în anexa VI, este introdus în baza de date cu produse;

(e)

orice material publicitar vizual referitor la un anumit model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur cuprinde clasa de eficiență energetică și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII și cu anexa VIII;

(f)

orice material promoțional tehnic referitor la un anumit model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur, inclusiv materialele promoționale tehnice disponibile pe internet, care descrie parametrii tehnici specifici ai modelului respectiv include clasa de eficiență energetică a modelului respectiv și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII;

(g)

o etichetă electronică, având formatul și conținutul informativ stabilite în anexa III, este pusă la dispoziția comercianților pentru fiecare model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur;

(h)

o fișă electronică cu informații despre produs, astfel cum este stabilită în anexa V, este pusă la dispoziția comercianților pentru fiecare uscător de rufe de uz casnic cu tambur.

(2)   Clasa de eficiență energetică, clasa de emisii acustice în aer și, după caz, clasa de eficiență a condensării, astfel cum sunt stabilite în anexa II, se calculează în conformitate cu anexa IV.

Articolul 4

Obligațiile comercianților

Comercianții se asigură că:

(a)

fiecare uscător de rufe de uz casnic poartă, la punctul de vânzare, inclusiv la târgurile comerciale, eticheta pusă la dispoziție de furnizori în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (a), eticheta fiind afișată pentru aparatele încorporate astfel încât să fie clar vizibilă, iar pentru toate celelalte aparate astfel încât să fie clar vizibilă pe partea exterioară frontală sau superioară a uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur;

(b)

în cazul vânzării la distanță, eticheta și fișa cu informații despre produs sunt furnizate în conformitate cu anexele VII și VIII;

(c)

orice material publicitar vizual pentru un anumit model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur, inclusiv pe internet, conține clasa de eficiență energetică și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII;

(d)

orice material promoțional tehnic referitor la un anumit model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur, inclusiv materialele promoționale tehnice disponibile pe internet, care descrie parametrii tehnici specifici ai modelului respectiv, include clasa de eficiență energetică a modelului respectiv și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII.

Articolul 5

Metode de măsurare și de calcul

Informațiile care trebuie furnizate în temeiul articolelor 3 și 4 se obțin prin metode de măsurare și de calcul fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare și de calcul de ultimă generație recunoscute, stabilite în anexa IV.

Articolul 6

Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

Statele membre aplică procedura stabilită în anexa IX la prezentul regulament atunci când efectuează verificările în scopul supravegherii pieței menționate la articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

Articolul 7

Reexaminare

(1)   Comisia reexaminează prezentul regulament în lumina progreselor tehnologice și prezintă forumului consultativ rezultatele acestei reexaminări, inclusiv, dacă este cazul, un proiect de propunere de revizuire, până la 1 ianuarie 2030.

În cadrul reexaminării se evaluează, în special următoarele elemente:

(a)

potențialul de ameliorare în ceea ce privește consumul de energie și performanța funcțională și de mediu a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur;

(b)

eficacitatea măsurilor existente în ceea ce privește încurajarea utilizatorilor finali să achiziționeze aparate mai eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor, precum și să utilizeze programe mai eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor;

(c)

măsura în care pot fi abordate aspecte legate de economia circulară.

(2)   Cel târziu până la 1 ianuarie 2025, Comisia prezintă forumului consultativ un punctaj al potențialului de reparare pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur și, dacă este cazul, un proiect de propunere privind punctajul potențialului de reparare pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur.

Articolul 8

Abrogare

Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2012 se abrogă.

Articolul 9

Măsuri de tranziție

Până la 30 iunie 2025, fișa cu informații despre produs obligatorie în temeiul articolului 3 litera (b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2012 poate fi pusă la dispoziție prin intermediul bazei de date cu produse, în loc să fie furnizată în format tipărit odată cu produsul. Cu toate acestea, la cererea comerciantului, furnizorul se asigură că fișa cu informații despre produs este pusă la dispoziție în format tipărit.

Articolul 10

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Se aplică de la 1 iulie 2025. Cu toate acestea, articolul 9 se aplică de la 1 ianuarie 2024, iar articolul 3 alineatul (1) literele (a) și (b) se aplică de la 1 martie 2025.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 iulie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 198, 28.7.2017, p. 1.

(2)  Comunicare a Comisiei: Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019 [COM(2016) 773 final, 30.11.2016].

(3)  Comunicare a Comisiei: Planul de lucru privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2022-2024, 2022/C 182/01 (JO C 182, 4.5.2022, p. 1).

(4)  Regulamentul delegat (UE) nr. 392/2012 al Comisiei din 1 martie 2012 de completare a Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de etichetare energetică a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur (JO L 123, 9.5.2012, p. 1).

(5)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Închiderea buclei – un plan de acțiune al UE pentru economia circulară [COM(2015) 614 final, 2.12.2015].

(6)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).

(7)  Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale) (JO L 277, 27.10.2022, p. 1).

(8)  Regulamentul delegat (UE) 2023/807 al Comisiei din 15 decembrie 2022 privind revizuirea factorului de energie primară pentru energia electrică în aplicarea Directivei 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 101, 14.4.2023, p. 16).

(9)  Directiva 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind echipamentele tehnice și de modificare a Directivei 95/16/CE (JO L 157, 9.6.2006, p. 24).

(10)  Directiva 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune (JO L 96, 29.3.2014, p. 357).

(11)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).

(12)  Regulamentul (UE) 2019/2023 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic și mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1015/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, p. 285).


ANEXA I

Definiții

În sensul anexelor II-X, se aplică următoarele definiții:

1.

„uscător de rufe cu tambur cu ventilație” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care absoarbe aer proaspăt, îl suflă peste rufe și elimină aerul umed rezultat în încăpere sau în exterior;

2.

„uscător de rufe cu tambur cu acțiune de condensare” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care include un sistem, acționând fie prin condensare, fie prin alte mijloace, pentru eliminarea umidității din aerul utilizat în procesul de uscare;

3.

„uscător de rufe cu tambur alimentat cu gaz” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care utilizează gaz pentru a încălzi aerul din interiorul său;

4.

„indice de eficiență energetică” sau „EEI” înseamnă raportul dintre consumul de energie ponderat și consumul de energie al ciclului standard de uscare al unui anumit model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur;

5.

„ciclu de uscare” înseamnă un proces de uscare complet, astfel cum este definit de programul aferent, constând într-o serie de operațiuni diferite, inclusiv încălzire și centrifugare;

6.

„durata programului” înseamnă perioada de timp care începe cu inițierea programului selectat, excluzând orice întârziere programată de utilizator, până când se activează un indicator de sfârșit al programului și utilizatorul are acces la încărcătură;

7.

„capacitate nominală” înseamnă masa maximă în kilograme declarată de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat la intervale de 0,5 kg de rufe uscate de un anumit tip, care poate fi tratată într-un singur ciclu de uscare al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur, în cadrul programului selectat, la o încărcătură care respectă instrucțiunile producătorului;

8.

„încărcătură completă” înseamnă capacitatea nominală, pentru un anumit program al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur;

9.

„încărcătură parțială” înseamnă jumătate din capacitatea nominală, pentru un anumit program al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur;

10.

„eficiența condensării” înseamnă raportul dintre masa de umiditate condensată de un uscător de rufe cu tambur cu acțiune de condensare și masa de umiditate eliminată din încărcătură la sfârșitul unui ciclu de uscare;

11.

„cod de răspuns rapid” sau „cod QR” înseamnă un cod de bare matrice inclus pe eticheta energetică a unui model de produs, care face trimitere la informațiile referitoare la modelul respectiv aflate în secțiunea publică a bazei de date cu produse;

12.

„modul oprit” înseamnă o stare în care uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur este conectat la rețeaua de alimentare și nu îndeplinește nicio funcție, inclusiv următoarele stări:

(a)

stări care oferă doar indicația că echipamentul este în modul oprit;

(b)

stări care oferă numai funcționalitățile destinate să asigure compatibilitatea electromagnetică, în temeiul Directivei 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului (1);

13.

„mod standby” înseamnă o stare în care uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur este conectat la rețeaua de alimentare și asigură doar următoarele funcții, sau doar pe unele dintre acestea, care pot continua pentru o perioadă de timp nedefinită:

(a)

funcția de reactivare sau funcția de reactivare și o indicație că funcția de reactivare este activată;

(b)

funcția de reactivare printr-o conexiune la o rețea („standby în rețea”);

(c)

afișarea unor informații sau a stării;

(d)

funcția de detectare pentru măsurile de urgență;

14.

„rețea” înseamnă o infrastructură de comunicații cu o topologie a legăturilor și o arhitectură care include componente fizice, principii organizaționale, proceduri și formate (protocoale) de comunicare;

15.

„funcție antișifonare” înseamnă o operațiune a uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur care are loc după încheierea unui program, pentru a împiedica șifonarea excesivă a rufelor;

16.

„pornire întârziată” înseamnă o stare în care utilizatorul a selectat o anumită întârziere în ceea ce privește începerea sau încheierea ciclului de uscare al programului selectat;

17.

„mecanism de afișare” înseamnă orice ecran, inclusiv ecran tactil, sau orice altă tehnologie vizuală utilizată pentru afișarea conținutului de pe internet spre uzul utilizatorilor;

18.

„afișare imbricată” înseamnă o interfață vizuală în care o imagine sau un set de date sunt accesate prin executarea unui clic cu mouse-ul, prin trecerea pe deasupra cu mouse-ul sau, în cazul unui ecran tactil, prin extinderea altei imagini sau a altui set de date;

19.

„ecran tactil” înseamnă un ecran care răspunde la contact, cum ar fi cel al unei tablete, al unui computer de tip „slate” sau al unui telefon inteligent;

20.

„text alternativ” înseamnă un text furnizat ca alternativă la o imagine grafică, ce permite prezentarea de informații în altă formă decât cea grafică, în cazul în care un dispozitiv de afișare nu poate să reproducă imaginea grafică, sau pentru a spori accesibilitatea, de exemplu în cazul aplicațiilor de sinteză vocală;

21.

„program eco” înseamnă un program capabil să usuce rufe din bumbac de la un grad de umiditate inițială al încărcăturii de 60 %, până la un grad de umiditate finală al încărcăturii de 0 %;

22.

„grad de umiditate inițială” înseamnă cantitatea de umiditate din încărcătură la începutul ciclului de uscare;

23.

„grad de umiditate finală” înseamnă cantitatea de umiditate din încărcătură la încheierea ciclului de uscare;

24.

„garanție” înseamnă orice angajament față de consumator asumat de către comerciant sau de către furnizor fie de a rambursa prețul plătit, fie de a înlocui, de a repara sau de a manipula în orice mod uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur, dacă acesta nu respectă specificațiile din certificatul de garanție sau din materialele publicitare relevante;

25.

„valori declarate” înseamnă valorile date de furnizor pentru parametrii tehnici declarați, calculați sau măsurați, în conformitate cu articolul 3, pentru verificarea conformității de către autoritățile statelor membre.

26.

„coeficient de conversie” (CC) înseamnă coeficientul implicit pentru energia primară per kWh de energie electrică menționat în Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2). Valoarea coeficientului de conversie este CC = 1,9.


(1)  Directiva 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislațiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică (JO L 96, 29.3.2014, p. 79).

(2)  Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică, de modificare a Directivelor 2009/125/CE și 2010/30/UE și de abrogare a Directivelor 2004/8/CE și 2006/32/CE (JO L 315, 14.11.2012, p. 1).


ANEXA II

Clasa de eficiență energetică, clasa de emisii acustice în aer și clasa de eficiență a condensării

1.   CLASA DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

Clasa de eficiență energetică a unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur se determină în funcție de indicele de eficiență energetică („EEI”) al acestuia indicat în tabelul 1. EEI se determină în conformitate cu secțiunea 1 din anexa IV.

Tabelul 1

Clasa de eficiență energetică

Clasa de eficiență energetică

Indicele de eficiență energetică

A (eficiență maximă)

EEI ≤ 43

B

43 < EEI ≤ 50

C

50 < EEI ≤ 60

D

60 < EEI ≤ 70

E

70 < EEI ≤ 85

F

85 < EEI ≤ 100

G (eficiență minimă)

EEI > 100

2.   CLASA DE EMISII ACUSTICE ÎN AER

Clasa de emisii acustice în aer a unui uscător de rufe de uz casnic se determină pe baza valorii medii ponderate (LWA) a puterii acustice în programul eco cu încărcătură completă în cursul ciclului de uscare, exprimată în dB(A) și rotunjită la cel mai apropiat număr întreg.

Clasa de emisii acustice în aer se determină pe baza LWA, astfel cum este indicată în tabelul 2.

Tabelul 2

Clasa de emisii acustice în aer

Clasa de emisii acustice în aer

Zgomot [dB(A)]

A

LWA ≤ 60

B

60 < LWA ≤ 64

C

64 < LWA ≤ 68

D

LWA > 68

3.   CLASA DE EFICIENȚĂ A CONDENSĂRII

Clasa de eficiență a condensării se determină pe baza eficienței ponderate a condensării, astfel este indicată în tabelul 3.

Tabelul 3

Clasa de eficiență a condensării

Clasa de eficiență a condensării

Eficiența ponderată a condensării

A

Ct ≥ 94

B

88 ≤ Ct < 94

C

82 ≤ Ct < 88

D

Ct < 82


ANEXA III

Eticheta

A.   Etichetă pentru uscătoarele de rufe cu tambur cu acțiune de condensare

1.   ETICHETĂ PENTRU USCĂTOARELE DE RUFE CU TAMBUR CU ACȚIUNE DE CONDENSARE

Figura 1

Image 1

1.1.

Pe etichetă trebuie incluse următoarele informații:

I

codul QR;

II

marca comercială;

III

identificatorul de model;

IV

scara claselor de eficiență energetică de la A la G;

V

clasa de eficiență energetică determinată în conformitate cu anexa II; vârful săgeții care conține clasa de eficiență energetică a uscătorului de rufe cu tambur trebuie plasat la aceeași înălțime ca vârful săgeții clasei relevante de eficiență energetică;

VI

consumul mediu ponderat de energie la 100 de cicluri de uscare, exprimat în kWh, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg și calculat în conformitate cu anexa IV; în cazul uscătoarelor de rufe cu tambur alimentate cu gaz, consumul mediu ponderat de energie (gaz și energie electrică) la 100 de cicluri de uscare, exprimat în kWh, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg și calculat în conformitate cu anexa IV;

VII

clasa de eficiență a condensării, determinată în conformitate cu anexa II, cu logoul și valoarea relevante rotunjite la cel mai apropiat număr întreg și calculate în conformitate cu anexa IV;

VIII

clasa de emisii acustice în aer a ciclului de uscare al programului eco, cu logoul și valoarea în dB(A) relevante determinate în conformitate cu punctul 4 din anexa IV;

IX

capacitatea nominală, exprimată în kg, pentru programul eco cu încărcătură completă;

X

durata programului eco cu încărcătură completă, exprimată în ore și minute [h:min] și rotunjită la cel mai apropiat minut întreg;

XI

numărul prezentului regulament, și anume „2023/2534”.

1.2.

Dacă unui model i s-a acordat o „etichetă ecologică UE” în temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (1), poate fi adăugată o copie a acesteia.

2.   DESIGNUL ETICHETEI PENTRU USCĂTOARELE DE RUFE CU TAMBUR CU ACȚIUNE DE CONDENSARE

Figura 2

Image 2

unde:

(a)

eticheta trebuie să aibă o lățime de cel puțin 96 mm și o înălțime de cel puțin 192 mm. Dacă eticheta este tipărită într-un format mai mare, conținutul său trebuie să rămână totuși proporțional cu specificațiile din figura 2;

(b)

fondul trebuie să fie 100 % alb;

(c)

fontul trebuie să fie Verdana;

(d)

dimensiunile și specificațiile elementelor de pe etichetă trebuie să fie cele indicate în designurile etichetelor din prezenta anexă;

(e)

culorile trebuie să fie CMYK – cyan, magenta, galben și negru, conform exemplului următor: 0,70,100,0: 0 % cyan, 70 % magenta, 100 % galben, 0 % negru;

(f)

eticheta trebuie să îndeplinească toate cerințele următoare (numerele se referă la figura 2):

Image 3

culorile logoului „UE” trebuie să fie următoarele:

fondul: 100,80,0,0;

stelele: 0,0,100,0;

Image 4

culoarea logoului „energie” trebuie să fie: 100,80,0,0;

Image 5

codul QR trebuie să fie de culoare 100 % negru;

Image 6

marca comercială trebuie să fie scrisă cu caractere aldine de 9 pt, de culoare 100 % negru;

Image 7

identificatorul modelului trebuie să fie scris cu caractere normale de 9 pt, de culoare 100 % negru;

Image 8

scara de la A la G trebuie să fie după cum urmează:

(a)

literele din interiorul săgeților trebuie să fie scrise cu caractere aldine de 16 pt, de culoare 100 % alb; literele trebuie să fie centrate pe o axă aflată la 4,5 mm de partea stângă a săgeților;

(b)

culorile de fond ale săgeților trebuie să fie după cum urmează:

(i)

Clasa A: 100,0,100,0;

(ii)

Clasa B: 70,0,100,0;

(iii)

Clasa C: 30,0,100,0;

(iv)

Clasa D: 0,0,100,0;

(v)

Clasa E: 0,30,100,0;

(vi)

Clasa F: 0,70,100,0;

(vii)

Clasa G: 0,100,100,0;

Image 9

liniile de separare interioare trebuie să aibă o lățime de 80 mm și o grosime de 0,5 pt. Culoarea liniilor de separare trebuie să fie 100 % negru;

Image 10

săgeata clasei de eficiență energetică trebuie să fie de culoare 100 % negru. Litera din interiorul săgeții clasei de eficiență energetică trebuie să fie scrisă cu caractere aldine de 26 pt, de culoare 100 % alb și trebuie poziționată în centrul părții dreptunghiulare a săgeții. Săgeata clasei de eficiență energetică și săgeata corespunzătoare din scara de la A la G trebuie poziționate în așa fel încât vârfurile lor să fie aliniate;

Image 11

valoarea consumului ponderat de energie la 100 de cicluri trebuie scrisă cu caractere aldine de 28 pt; „kWh/” trebuie scris cu caractere normale de 18 pt.; numărul „100” din pictogramă, care reprezintă cele 100 de cicluri de uscare, trebuie scris cu caractere normale de 14 pt. Textul trebuie să fie poziționat în centrul coloanei și iar culoarea caracterelor care îl compun trebuie să fie 100 % negru;

Image 12

pictogramele trebuie să fie indicate conform designului etichetei și după cum urmează:

(a)

liniile pictogramelor trebuie să aibă o grosime de 1,2 pt și atât ele, cât și textele (numerele și unitățile) trebuie să fie de culoare 100 % negru;

(b)

scările de la A la D din pictogramele referitoare la eficiența condensării și la emisiile acustice în aer trebuie aliniate pe o axă verticală, în partea stângă a pictogramei respective, litera clasei aplicabile fiind cu caractere aldine de 12 pt, iar celelalte litere ale celorlalte clase, cu caractere normale de 8 pt;

(c)

numărul din pictograma referitoare la eficiența condensării trebuie să fie cu caractere aldine de 9 pt, iar unitatea cu caractere normale de 9 pt, numărul și unitatea fiind alăturate și centrate în interiorul pictogramei;

(d)

numărul din pictograma referitoare la emisiile acustice în aer trebuie să fie cu caractere aldine de 12 pt, iar unitatea cu caractere normale de 9 pt, numărul și unitatea fiind alăturate și centrate în interiorul pictogramei;

(e)

numărul din pictograma referitoare la capacitatea nominală trebuie să fie cu caractere aldine de 16 pt, iar unitatea cu caractere normale de 12 pt, numărul și unitatea fiind alăturate și centrate în interiorul pictogramei;

(f)

numărul aferent pictogramei referitoare la durata programului eco trebuie să fie cu caractere aldine de 16 pt și trebuie să fie centrat sub pictogramă;

Image 13

numărul regulamentului trebuie să fie scris cu caractere normale de 6 pt, de culoare 100 % negru.

B.   Eticheta pentru uscătoarele de rufe cu tambur fără acțiune de condensare

1.   ETICHETA PENTRU USCĂTOARELE DE RUFE CU TAMBUR FĂRĂ ACȚIUNE DE CONDENSARE

Figura 3

Image 14

1.1.

Pe etichetă trebuie incluse următoarele informații:

I

codul QR;

II

marca comercială;

III

identificatorul de model;

IV

scara claselor de eficiență energetică de la A la G;

V

clasa de eficiență energetică determinată în conformitate cu anexa II; vârful săgeții care conține clasa de eficiență energetică a uscătorului de rufe cu tambur trebuie plasat la aceeași înălțime ca vârful săgeții clasei relevante de eficiență energetică;

VI

consumul mediu ponderat de energie la 100 de cicluri de uscare, exprimat în kWh, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg și calculat în conformitate cu anexa IV; în cazul uscătoarelor de rufe cu tambur alimentate cu gaz, consumul mediu ponderat de energie (gaz și energie electrică) la 100 de cicluri de uscare, exprimat în kWh, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg și calculat în conformitate cu anexa IV;

VII

clasa de emisii acustice în aer a ciclului de uscare al programului eco, cu logoul și valoarea în dB(A) relevante determinate în conformitate cu punctul 4 din anexa IV;

VIII

capacitatea nominală, exprimată în kg, pentru programul eco cu încărcătură completă;

IX

durata programului eco cu încărcătură completă, exprimată în ore și minute [h:min] și rotunjită la cel mai apropiat minut întreg;

X

numărul prezentului regulament, și anume „2023/2534”.

1.2.

Dacă unui model i s-a acordat o „etichetă ecologică UE” în temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, poate fi adăugată o copie a acesteia.

2.   DESIGNUL ETICHETEI PENTRU USCĂTOARELE DE RUFE CU TAMBUR FĂRĂ ACȚIUNE DE CONDENSARE

Figura 4

Image 15

unde:

(a)

eticheta trebuie să aibă o lățime de cel puțin 96 mm și o înălțime de cel puțin 192 mm. Dacă eticheta este tipărită într-un format mai mare, conținutul său trebuie să rămână totuși proporțional cu specificațiile din figura 4;

(b)

fondul trebuie să fie 100 % alb;

(c)

fontul trebuie să fie Verdana;

(d)

dimensiunile și specificațiile elementelor de pe etichetă trebuie să fie cele indicate în designurile etichetelor din prezenta anexă;

(e)

culorile trebuie să fie CMYK – cyan, magenta, galben și negru, conform exemplului următor: 0,70,100,0: 0 % cyan, 70 % magenta, 100 % galben, 0 % negru;

(f)

eticheta trebuie să îndeplinească toate cerințele următoare (numerele se referă la figura 4):

Image 16

culorile logoului „UE” trebuie să fie următoarele:

fondul: 100,80,0,0;

stelele: 0,0,100,0;

Image 17

culoarea logoului „energie” trebuie să fie: 100,80,0,0;

Image 18

codul QR trebuie să fie de culoare 100 % negru;

Image 19

marca comercială trebuie să fie scrisă cu caractere aldine de 9 pt, de culoare 100 % negru;

Image 20

identificatorul modelului trebuie să fie scris cu caractere normale de 9 pt, de culoare 100 % negru;

Image 21

scara de la A la G trebuie să fie după cum urmează:

(a)

literele din interiorul săgeților trebuie să fie scrise cu caractere aldine de 16 pt, de culoare 100 % alb; literele trebuie să fie centrate pe o axă aflată la 4,5 mm de partea stângă a săgeților;

(b)

culorile de fond ale săgeților trebuie să fie după cum urmează:

(i)

Clasa A: 100,0,100,0;

(ii)

Clasa B: 70,0,100,0;

(iii)

Clasa C: 30,0,100,0;

(iv)

Clasa D: 0,0,100,0;

(v)

Clasa E: 0,30,100,0;

(vi)

Clasa F: 0,70,100,0;

(vii)

Clasa G: 0,100,100,0;

Image 22

liniile de separare interioare trebuie să aibă o lățime de 80 mm și o grosime de 0,5 pt. Culoarea liniilor de separare trebuie să fie 100 % negru;

Image 23

săgeata clasei de eficiență energetică trebuie să fie de culoare 100 % negru. Litera din interiorul săgeții clasei de eficiență energetică trebuie să fie scrisă cu caractere aldine de 26 pt, de culoare 100 % alb și trebuie poziționată în centrul părții dreptunghiulare a săgeții. Săgeata clasei de eficiență energetică și săgeata corespunzătoare din scara de la A la G trebuie poziționate în așa fel încât vârfurile lor să fie aliniate;

Image 24

valoarea consumului ponderat de energie la 100 de cicluri trebuie scrisă cu caractere aldine de 28 pt; „kWh/” trebuie scris cu caractere normale de 18 pt.; numărul „100” din pictogramă, care reprezintă cele 100 de cicluri de uscare, trebuie scris cu caractere normale de 14 pt. Textul trebuie să fie poziționat în centrul coloanei și iar culoarea caracterelor care îl compun trebuie să fie 100 % negru;

Image 25

pictogramele trebuie să fie indicate conform designului etichetei și după cum urmează:

(a)

liniile pictogramelor trebuie să aibă o grosime de 1,2 pt și atât ele, cât și textele (numerele și unitățile) trebuie să fie de culoare 100 % negru;

(b)

scara de la A la D din pictograma referitoare la emisiile acustice în aer trebuie aliniată pe o axă verticală, în partea stângă a pictogramei, litera clasei aplicabile fiind cu caractere aldine de 12 pt, iar celelalte litere ale celorlalte clase, cu caractere normale de 8 pt;

(c)

numărul din pictograma referitoare la emisiile acustice în aer trebuie să fie cu caractere aldine de 12 pt, iar unitatea cu caractere normale de 9 pt, numărul și unitatea fiind alăturate și centrate în interiorul pictogramei;

(d)

numărul din pictograma referitoare la capacitatea nominală trebuie să fie cu caractere aldine de 16 pt, iar unitatea cu caractere normale de 12 pt, numărul și unitatea fiind alăturate și centrate în interiorul pictogramei;

(e)

numărul aferent pictogramei referitoare la durata programului eco trebuie să fie cu caractere aldine de 16 pt și trebuie să fie centrat sub pictogramă;

Image 26

numărul regulamentului trebuie să fie scris cu caractere normale de 6 pt, de culoare 100 % negru.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (JO L 27, 30.1.2010, p. 1).


ANEXA IV

Metode de măsurare și de calcul

În scopul verificării conformității cu cerințele prezentului regulament, măsurătorile și calculele se efectuează utilizându-se standarde armonizate ale căror numere de referință sunt publicate în acest sens în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau alte metode fiabile, exacte și reproductibile care iau în considerare metodele de ultimă generație general recunoscute și care sunt în conformitate cu dispozițiile din prezenta anexă.

În cazul în care se declară un parametru în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1369 și în conformitate cu tabelul 5 din anexa VI, valoarea declarată a acestuia trebuie utilizată de furnizor pentru calculele din prezenta anexă.

Pentru măsurarea și calcularea EEI, a eficienței condensării, a duratei programului, a gradului de umiditate finală și a emisiilor acustice în aer se utilizează programul eco astfel cum poate fi identificat pe dispozitivul de selectare a programelor, pe afișaj și prin conexiunea la rețea, în funcție de funcționalitățile oferite de uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur și fără alte modificări ale reglajului gradului de umiditate finală. Consumul de energie, eficiența condensării, durata programului și gradul de umiditate finală se măsoară, de asemenea, simultan.

Calculul consumului ponderat de energie, al duratei ponderate a programului, al gradului de umiditate finală și al eficienței condensării se efectuează pe baza a trei cicluri de uscare cu încărcătură completă și a patru cicluri de uscare cu încărcătură parțială.

Capacitatea nominală declarată pentru programul eco nu trebuie să fie mai mică decât cea mai mare capacitate nominală declarată dintre toate programele pentru bumbac ale uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur.

1.   INDICELE DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

Pentru calcularea EEI al unui model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur, consumul ponderat de energie per ciclu de uscare pentru programul eco cu încărcătură completă și parțială se compară cu consumul standard de energie per ciclu de uscare.

(a)

EEI se calculează cu ajutorul formulei următoare și se rotunjește la o zecimală:

Formula

unde:

EtC

=

consumul ponderat de energie per ciclu de uscare;

SEC

=

consumul standard de energie per ciclu de uscare.

(b)

SEC se calculează în kWh după cum urmează și se rotunjește la două zecimale:

(i)

pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur, altele decât uscătoarele de rufe cu tambur cu ventilație:

Formula

(ii)

pentru uscătoarele de rufe cu tambur cu ventilație:

Formula

unde:

c

este capacitatea nominală, a uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur pentru programul eco;

Tt

este durata ponderată a programului pentru programul eco.

(c)

EtC se calculează în kWh după cum urmează și se rotunjește la două zecimale:

Formula

unde:

Edry

=

consumul de energie al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

Edry½

=

consumul de energie al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale.

(d)

Pentru uscătoarele de rufe cu tambur alimentate cu gaz, Edry și Edry1/2 se calculează după cum urmează:

Formula

Formula

unde:

Egdry

=

consumul de gaz al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

Egdry½

=

consumul de gaz al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

Egdry,a

=

consumul de energie electrică auxiliară al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

Egdry½,a

=

consumul de energie electrică auxiliară al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

CC (coeficientul de conversie)

=

1,9.

(e)

Tt pentru programul eco se calculează în minute, rotunjite la cel mai apropiat minut întreg, după cum urmează:

Formula

unde:

Tdry

=

durata programului în cazul programului eco cu încărcătură completă, exprimată în minute și rotunjită la cel mai apropiat minut întreg;

Tdry½

=

durata programului în cazul programului eco cu încărcătură parțială, exprimată în minute și rotunjită la cel mai apropiat minut întreg.

(f)

Consumul mediu ponderat de energie la 100 de cicluri de uscare al uscătorului rufe de uz casnic cu tambur alimentat de la rețea se calculează după cum urmează și se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg:

Etc × 100

Consumul mediu ponderat de energie la 100 de cicluri de uscare al uscătorului rufe cu tambur alimentat cu gaz se calculează după cum urmează și se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg:

Formula

unde:

Egdry

=

consumul de gaz al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

Egdry½

=

consumul de gaz al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

Egdry,a

=

consumul de energie electrică auxiliară al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

Egdry½,a

=

consumul de energie electrică auxiliară al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale.

(g)

Gradul mediu de umiditate finală μt în cazul programului eco, se calculează în procente, rotunjite la o zecimală, după cum urmează:

Formula

unde:

μdry

=

gradul de umiditate finală în cazul programului eco cu încărcătură completă, exprimat în procente și rotunjit la o zecimală;

μdry½

=

gradul de umiditate finală în cazul programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în procente și rotunjit la o zecimală.

2.   EFICIENȚA CONDENSĂRII

Eficiența condensării în cazul unui program (Ct) este raportul dintre masa umidității condensate și colectate în recipientul unui uscător de rufe cu tambur cu acțiune de condensare și masa umidității eliminate din încărcătură de program, aceasta din urmă fiind calculată ca diferența dintre masa încărcăturii umede de încercare înainte de uscare și masa încărcăturii de încercare după uscare.

Ct se calculează ca procent și se rotunjește la cel mai apropiat procent întreg, după cum urmează:

Formula

unde:

Cdry

=

eficiența medie a condensării în cazul programului eco cu încărcătură completă;

Cdry½

=

eficiența medie a condensării în cazul programului eco cu încărcătură parțială.

3.   MODURI CU CONSUM REDUS DE PUTERE

Se măsoară consumul de putere al modului oprit (Po ), al modului standby (Psm ) și, după caz, al pornirii întârziate (Pds ). Valorile măsurate sunt exprimate în W și rotunjite la două zecimale.

În timpul măsurării puterii consumate în modurile cu consum redus de putere, se verifică și se înregistrează următoarele funcții:

(a)

afișarea sau nu de informații;

(b)

activarea sau nu a unei conexiuni la rețea.

Dacă modul standby include afișarea unor informații sau a stării, această funcție trebuie să fie asigurată și atunci când este disponibil modul standby în rețea.

În cazul în care uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur asigură o funcție anti-șifonare, această funcție trebuie întreruptă prin deschiderea ușii uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur sau prin orice altă intervenție adecvată cu 15 minute înainte de măsurarea consumului de putere.

4.   EMISIILE ACUSTICE ÎN AER

Emisiile acustice în aer ale ciclului de uscare al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur se calculează pentru programul eco cu încărcătură completă, utilizând standarde armonizate ale căror numere de referință au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau utilizând alte metode fiabile, exacte și reproductibile, care țin seama de stadiul actual al tehnologiei general recunoscut.

Emisiile acustice în aer se măsoară în dB(A) în raport cu 1 pW, iar rezultatul se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg.


ANEXA V

Fișa cu informații despre produs

În temeiul articolului 3 alineatul (1) litera (b), furnizorul introduce informațiile în baza de date cu produse în conformitate cu tabelul 4.

Manualul de utilizare sau alte documente furnizate odată cu produsul trebuie să indice în mod clar linkul către informațiile despre model din baza de date cu produse, sub forma unei adrese URL (Uniform Resource Locator) care poate fi citită de oameni sau sub forma unui cod QR ori prin furnizarea numărului de înregistrare al produsului.

Tabelul 4

Conținutul, ordinea și formatul fișei cu informații despre produs

Denumirea sau marca furnizorului  (1) ,  (3):

Adresa furnizorului  (1) ,  (3):

Identificatorul modelului  (1):

Tehnologia uscătorului de rufe cu tambur

[electric cu ventilație, electric cu acțiune de condensare, alimentat cu gaz]

Parametrii generali ai produsului:

Parametru

Valoare

Parametru

Valoare

Capacitatea nominală (2) (kg)

x,x

Dimensiunile  (1) ,  (3) în cm

Înălțime

x

Lățime

x

Profunzime

x

Indicele de eficiență energetică (EEI) (2)

x,x

Clasa de eficiență energetică (2)

[A/B/C/D/E/F/G] (4)

Eficiența condensării (%) (2)

(dacă este cazul)

xx

Clasa de eficiență a condensării (dacă este cazul) (2)

[A/B/C/D] (4)

Consumul ponderat de energie, exprimat în kWh pe ciclu de uscare (8). Consumul real de energie va depinde de modul de utilizare a aparatului.

x,xx

 

 

Durata programului (2) (ore:minute)

Capacitatea nominală

x:xx

Tip

[încorporat/de sine stătător]

Jumătate

x:xx

Emisii acustice în aer (2) [dB rp 1 pW]

x

Clasa de emisii acustice în aer (2)

[A/B/C/D] (4)

Modul oprit (dacă este cazul) (W)

x,xx

Modul standby (dacă este cazul) (W)

x,xx

Pornire întârziată (W) (dacă este cazul)

x,xx

Standby în rețea (W) (dacă este cazul)

x,xx

Pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur echipate cu o pompă de căldură, denumirea chimică sau denumirea industrială acceptată a agentului frigorific utilizat, fără a aduce atingere Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind gazele fluorurate cu efect de seră (1)  (1) ,  (3).

 

Link spre informații referitoare la disponibilitatea pieselor de schimb pentru reparatorii profesioniști și utilizatorii finali  (1)  (3)  (5)

https://xxx

Link spre instrucțiunile de reparare pentru utilizatorii finali  (1)  (3)  (6)

https://xxx

Link spre prețurile orientative fără taxe  (1)  (3)  (7)

https://xxx

Durata minimă a garanției oferite de furnizor (1) ,  (3)

 

Informații suplimentare  (1) ,  (3):

Link către site-ul web al furnizorului, unde se găsesc informațiile de la punctul 6 din anexa II la Regulamentul (UE) 2023/2534 al Comisiei (3)  (2):


(1)  Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 (JO L 150, 20.5.2014, p. 195).

(2)  Regulamentul (UE) 2023/2534 al Comisiei din YY de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, de modificare a Regulamentul (UE) 2023/826 al Comisiei și de abrogare a Regulamentul (UE) nr. 932/2012 al ComisieiJO L, 2023/2533, 22.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2533/oj.

(1)  Acest element nu trebuie considerat relevant în scopul articolului 2 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

(2)  Pentru programul eco.

(3)  Modificările aduse acestor elemente nu trebuie considerate relevante în scopul articolului 4 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

(4)  Dacă baza de date cu produse generează automat conținutul definitiv al acestei celule, furnizorul nu trebuie să introducă aceste date.

(5)  Furnizorii au obligația să includă linkul către site-ul web unde vor fi disponibile informațiile relevante. Accesul efectiv la site-ul web se acordă însă conform calendarului și dispozițiilor de la punctul 5 subpunctul 1 litera (b) din anexa II la Regulamentul (UE) 2023/2534.

(6)  Furnizorii au obligația să includă linkul către site-ul web unde vor fi disponibile informațiile relevante. Accesul efectiv la site-ul web se acordă însă conform calendarului și dispozițiilor de la punctul 5 subpunctul 1 litera (d) din anexa II la Regulamentul (UE) 2023/2534.

(7)  Furnizorii au obligația să includă linkul către site-ul web unde vor fi disponibile informațiile relevante. Accesul efectiv la site-ul web se acordă însă conform calendarului și dispozițiilor de la punctul 5 subpunctul 1 litera (f) din anexa II la Regulamentul (UE) 2023/2534.

(8)  Pentru uscătoarele de rufe cu tambur alimentate cu gaz, calculat prin împărțirea la 100 a mediei ponderate a consumului de energie la 100 de cicluri de uscare, în conformitate cu anexa IV punctul 1 litera (f).


ANEXA VI

Documentația tehnică

1.   

În cazul uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur electrice, documentația tehnică menționată la articolul 3 alineatul (1) litera (d) trebuie să includă următoarele informații:

(a)

o descriere generală a modelului, care să permită identificarea cu ușurință și fără echivoc a acestuia;

(b)

trimiterea la standardele armonizate aplicate sau la alte standarde de măsurare utilizate;

(c)

măsurile de precauție specifice care trebuie luate la asamblarea, instalarea, întreținerea sau încercarea modelului;

(d)

detaliile și rezultatele calculelor efectuate în conformitate cu anexa IV;

(e)

condițiile de încercare, dacă nu sunt descrise suficient în documentele de referință furnizate în temeiul literei (b) de la prezentul punct;

(f)

modelele echivalente, dacă este cazul, inclusiv identificatorii modelelor;

(g)

valorile parametrilor tehnici care figurează în tabelul 5; care sunt considerate valori declarate în sensul procedurii de verificare stabilite în anexa IX.

Informațiile furnizate în temeiul literelor (a)-(g) constituie părțile specifice obligatorii ale documentației tehnice pe care furnizorul trebuie să le introducă în baza de date, în temeiul articolului 12 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

Tabelul 5

Informațiile care trebuie incluse în documentația tehnică pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur electrice

PARAMETRU

UNITATE

VALOARE

Capacitatea nominală pentru programul eco, la intervale de 0,5 kg (c)

kg

X,X

Consumul de energie al programului eco cu încărcătură completă (Edry )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul de energie al programului eco cu încărcătură parțială (Edry,½ )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul ponderat de energie al programului eco (EtC )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul standard de energie al programului eco (SEC )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Indicele de eficiență energetică (EEI)

-

X,X

Durata programului pentru programul eco cu încărcătură completă (Tdry )

h:min

X:XX

Durata programului pentru programul eco cu încărcătură parțială (Tdry½ )

h:min

X:XX

Durata ponderată a programului pentru programul eco (Tt )

h:min

X:XX

Eficiența medie a condensării pentru programul eco cu încărcătură completă (Cdry ) (dacă este cazul)

%

XX

Eficiența medie a condensării pentru programul eco cu încărcătură parțială (Cdry ) (dacă este cazul)

%

XX

Eficiența ponderată a condensării pentru programul eco (Ct ) (dacă este cazul)

%

XX

Emisii acustice în aer în timpul programului eco

dB(A) în raport cu 1 pW

X

Consumul de putere în modul oprit (Po ) (dacă este cazul)

W

X,XX

Consumul de putere în modul standby (Psm ) (dacă este cazul)

W

X,XX

„Modul standby” include afișarea de informații?

-

Da/Nu

Consumul de putere în „modul standby” în starea de standby în rețea (Pnsm) (dacă este cazul)

W

X,XX

Consumul de putere în modul de pornire întârziată (Pds ) (dacă este cazul)

W

X,XX

2.   

În cazul uscătoarelor de rufe cu tambur alimentate cu gaz, documentația tehnică menționată la articolul 3 alineatul (1) litera (d) trebuie să includă informațiile enumerate la punctul 1 literele (a)-(f) din prezenta anexă și informațiile prevăzute în tabelul 6 pentru programul eco. Valorile din tabelul 6 sunt considerate ca valori declarate în sensul procedurii de verificare din anexa IX.

Informațiile furnizate în temeiul primului paragraf de la prezentul punct constituie părțile specifice obligatorii ale documentației tehnice pe care furnizorul trebuie să le introducă în baza de date, în temeiul articolului 12 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

Tabelul 6

Informațiile care trebuie incluse în documentația tehnică pentru uscătoarele de rufe cu tambur alimentate cu gaz

PARAMETRU

UNITATE

VALOARE

Capacitatea nominală pentru programul eco, la intervale de 0,5 kg (c)

kg

X,X

Consumul de gaz al programului eco cu încărcătură completă (Egdry )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul de gaz al programului eco cu încărcătură parțială (Egdry,½ )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul de energie auxiliară al programului eco cu încărcătură completă

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul de energie auxiliară al programului eco cu încărcătură parțială

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul ponderat de energie al programului eco (EtC )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Consumul standard de energie al programului eco (SEC )

kWh/ciclu de uscare

X,XX

Indicele de eficiență energetică (EEI)

-

X,X

Durata programului pentru programul eco cu încărcătură completă (Tdry )

h:min

XXX

Durata programului pentru programul eco cu încărcătură parțială (Tdry½ )

h:min

XXX

Durata ponderată a programului pentru programul eco (Tt )

h:min

XXX

Emisii acustice în aer în timpul programului eco

dB(A) rp 1 pW

X

Consumul de putere în modul oprit (Po ) (dacă este cazul)

W

X,XX

Consumul de putere în modul standby (Psm ) (dacă este cazul)

W

X,XX

„Modul standby” include afișarea de informații?

-

Da/Nu

Consumul de putere în modul standby în starea de standby în rețea (Pnsm ) (dacă este cazul)

W

X,XX

Consumul de putere în modul de pornire întârziată (Pds ) (acolo unde este cazul)

W

X,XX

3.   

Informațiile incluse în documentația tehnică pentru un anumit model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur pot fi obținute prin oricare dintre metodele următoare:

(a)

de la un model care prezintă aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar este produs de alt furnizor;

(b)

prin calcule efectuate pe baza caracteristicilor de proiectare sau prin extrapolare pornind de la alt model al aceluiași furnizor sau al unui furnizor diferit.

În cazul în care informațiile menționate la primul paragraf sunt obținute prin oricare dintre metodele prevăzute la literele (a) și (b), documentația tehnică trebuie să includă detaliile calculului, evaluarea efectuată de furnizori pentru a verifica exactitatea calculului și, acolo unde este cazul, declarația de identitate între modelele diferiților furnizori.


ANEXA VII

Informații care trebuie menționate în materialele publicitare vizuale, în materialele promoționale tehnice și în cazul vânzării la distanță, cu excepția vânzării la distanță pe internet

1.   

În materialele publicitare vizuale, pentru a se asigura conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 3 alineatul (1) litera (e) și la articolul 4 litera (c), clasa de eficiență energetică și gama claselor de eficiență energetică disponibile pe etichetă trebuie afișate în conformitate cu punctul 4 din prezenta anexă.

2.   

În materialele promoționale tehnice, pentru a se asigura conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 3 alineatul (1) litera (f) și la articolul 4 litera (d), clasa de eficiență energetică și gama claselor de eficiență energetică disponibile pe etichetă trebuie afișate în conformitate cu punctul 4 din prezenta anexă.

3.   

În cazul vânzării la distanță pe bază de documente pe hârtie, clasa de eficiență energetică și gama claselor de eficiență energetică disponibile pe etichetă trebuie afișate astfel cum se prevede la punctul 4 din prezenta anexă.

4.   

În cazurile menționate la punctele 1, 2 și 3, clasa de eficiență energetică și gama claselor de eficiență energetică trebuie afișate, după cum se indică în figura 5, în conformitate cu următoarele specificații:

(i)

se utilizează o săgeată, care conține litera clasei de eficiență energetică, de culoare 100 % alb, cu font Calibri, cu caractere aldine și cu o dimensiune a fontului cel puțin echivalentă cu cea a fontului prețului, atunci când este indicat prețul;

(ii)

culoarea săgeții trebuie să corespundă culorii clasei de eficiență energetică;

(iii)

gama claselor de eficiență energetică disponibile trebuie să fie de