ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 91

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 63
25 martie 2020


Cuprins

 

II   Acte fără caracter legislativ

Pagina

 

 

DECIZII

 

*

Decizia (UE) 2020/440 a Băncii Centrale Europene din 24 martie 2020 privind un program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (BCE/2020/17)

1

 

*

Decizia (UE) 2020/441 a Băncii Centrale Europene din 24 martie 2020 de modificare a Deciziei (UE) 2016/948 a Băncii Centrale Europene privind punerea în aplicare a programului de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (BCE/2020/18)

5

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte fără caracter legislativ

DECIZII

25.3.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 91/1


DECIZIA (UE) 2020/440 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 24 martie 2020

privind un program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (BCE/2020/17)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 127 alineatul (2) prima liniuță,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.1 al doilea paragraf, coroborat cu articolul 3.1 prima liniuță, și articolul 18.1,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 18.1 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), Banca Centrală Europeană (BCE), împreună cu băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”), poate interveni pe piețele financiare, printre altele, prin operațiuni simple de cumpărare și vânzare de instrumente tranzacționabile, pentru a atinge obiectivele Sistemului European al Băncilor Centrale.

(2)

Programul de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare (PSPP) constituie, împreună cu al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (third covered bond purchase programme), cu programul de achiziționare de titluri garantate cu active (asset-backed securities purchase programme) și cu programul de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (corporate sector purchase programme), programul extins de achiziționare de active (asset purchase programme) (APP) al BCE. APP este menit să contribuie la transmisia politicii monetare, să faciliteze furnizarea de credite către economia zonei euro, să relaxeze condițiile de creditare pentru gospodării și firme și să contribuie la convergența susținută a ratelor inflației la niveluri mai mici, dar apropiate de 2 % pe termen mediu, în conformitate cu obiectivul principal al BCE de menținere a stabilității prețurilor.

(3)

Având în vedere circumstanțele economice și financiare asociate răspândirii bolii determinate de coronavirus 2019 (COVID-19), la 18 martie 2020, Consiliul guvernatorilor a decis să lanseze un nou Program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (denumit în continuare „PEPP”), care cuprinde toate categoriile de active eligibile în cadrul APP. Achizițiile efectuate în cadrul PEPP vor fi separate și suplimentare față de achizițiile efectuate în cadrul APP, cu un pachet financiar total suplimentar de 750 de miliarde EUR până la sfârșitul anului 2020. PEPP este instituit ca răspuns la o criză economică specifică, extraordinară și acută, care ar putea periclita obiectivul stabilității prețurilor și buna funcționare a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Din cauza acestor circumstanțe excepționale și nesigure, cu o evoluție rapidă, PEPP necesită un nivel înalt de flexibilitate în ceea ce privește conceperea și punerea sa în aplicare în comparație cu APP, iar obiectivele sale de politică monetară nu sunt identice cu cele ale APP.

(4)

COVID-19 a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății drept pandemie și este cauza unei urgențe colective în domeniul sănătății publice, care este fără precedent în istoria recentă. Aceasta a generat un șoc economic extrem, care necesită o reacție ambițioasă, coordonată și urgentă pe toate fronturile pentru a sprijini întreprinderile și lucrătorii expușii riscurilor. Ca urmare a pandemiei, activitatea economică din zona euro este în declin și va suferi în mod inevitabil o contracție considerabilă, în special deoarece mai multe țări se confruntă cu necesitatea de a intensifica măsurile de izolare. Aceste măsuri pun presiuni puternice asupra fluxurilor de numerar ale întreprinderilor și asupra lucrătorilor și pun în pericol supraviețuirea întreprinderilor și a locurilor de muncă. Este, de asemenea, clar că această situație împiedică transmiterea impulsurilor politicii monetare și adaugă riscuri semnificative de scădere a perspectivelor de inflație relevante. În acest context, PEPP constituie o măsură proporțională pentru a contracara riscurile grave la adresa stabilității prețurilor, a mecanismului de transmisie a politicii monetare și a perspectivelor economice din zona euro, care derivă din declanșarea și intensificarea răspândirii COVID-19. Consiliul guvernatorilor va înceta efectuarea de achiziții nete de active în cadrul PEPP atunci când va considera că criza cauzată de COVID-19 s-a încheiat, dar, în orice caz, nu înainte de sfârșitul anului 2020.

(5)

Alocarea de referință în cazul achizițiilor nete, în cadrul PEPP, de titluri de natura datoriei tranzacționabile emise de administrația centrală, regională sau locală și agenții recunoscute, va fi ghidată de grila de repartiție pentru subscrierea capitalului BCE menționată la articolul 29 din Statutul SEBC. Este totuși esențială o abordare flexibilă a structurii achizițiilor în cadrul PEPP pentru a evita ca dislocările actuale din curba agregată a randamentului obligațiunilor suverane din zona euro să creeze noi denaturări ale curbei randamentului fără risc al zonei euro, asigurând, în același timp, faptul că orientarea generală a programului acoperă toate jurisdicțiile zonei euro. Pentru a consolida și mai mult flexibilitatea PEPP, titlurile de natura datoriei tranzacționabile din sectorul public cu scadențe mai scurte decât cele achiziționate în cadrul PSPP vor fi, de asemenea, achiziționate în cadrul PEPP.

(6)

La 18 martie 2020, Consiliul guvernatorilor a decis, de asemenea, că, în măsura în care anumite limite autoimpuse ar putea împiedica acțiunile pe care Eurosistemul este obligat să le întreprindă pentru a-și îndeplini mandatul, Consiliul guvernatorilor va lua în considerare posibilitatea de a le revizui în măsura în care acest lucru este necesar pentru ca acțiunea sa să fie proporțională cu riscurile cu care se confruntă. Pentru a asigura eficacitatea prezentei decizii, deținerile consolidate prevăzute la articolul 5 din Decizia (UE) 2020/188 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/9) (1) nu ar trebui să se aplice în cazul deținerilor în cadrul PEPP. Eurosistemul nu va tolera niciun risc la adresa transmiterii fără sincope a politicii sale monetare în toate jurisdicțiile din zona euro.

(7)

În ceea ce privește eligibilitatea, în scopurile PEPP, a titlurilor de natura datoriei tranzacționabile emise de administrația centrală a Republicii Elene, Consiliul guvernatorilor a evaluat: (a) necesitatea de a atenua presiunile care derivă din actuala pandemie de COVID-19 și care au afectat grav piețele financiare din Republica Elenă; (b) angajamentele asumate de Republica Elenă în contextul Supravegherii consolidate și al monitorizării punerii sale în aplicare de către instituțiile Uniunii; (c) faptul că măsurile pe termen mediu privind datoria Republicii Elene prevăzute în cadrul Mecanismului european de stabilitate depind de continuarea punerii în aplicare a acestor angajamente; (d) accesul direct al BCE la informații privind situația economică și financiară a Republicii Elene ca urmare a implicării BCE în cadrul Supraveghere consolidată; și (e) faptul că Republica Elenă a redobândit accesul pe piață. Pe baza acestei evaluări, Consiliul guvernatorilor a decis că titlurile de natura datoriei tranzacționabile emise de administrația centrală a Republicii Elene vor fi eligibile pentru achiziții în cadrul PEPP.

(8)

PEPP respectă pe deplin obligațiile băncilor centrale din Eurosistem prevăzute de tratate, inclusiv interdicția de finanțare monetară, și nu afectează funcționarea Eurosistemului, în conformitate cu principiul unei economii de piață deschise, în care concurența este liberă.

(9)

În vederea asigurării eficacității PEPP, Eurosistemul clarifică pe această cale faptul că acceptă același tratament (pari passu) ca investitorii privați în ceea ce privește titlurile de natura datoriei tranzacționabile ale sectorului public pe care Eurosistemul le poate achiziționa în cadrul PEPP, în conformitate cu condițiile acelor instrumente.

(10)

Operațiunile PEPP ar trebui puse în aplicare în mod descentralizat, în conformitate cu deciziile relevante ale BCE, salvgardând astfel unicitatea politicii monetare a Eurosistemului. Achizițiile efectuate în cadrul PEPP vor avea loc în conformitate cu cadrele existente stabilite pentru APP, cu excepția celor prevăzute în mod expres în prezenta decizie.

(11)

La 18 martie 2020, Consiliul guvernatorilor a decis să extindă gama de active eligibile în cadrul programului de achiziționare de titluri emise de sectorul corporativ pentru a cuprinde efectele de comerț nefinanciare, toate efectele de comerț cu o calitate a creditului suficientă devenind eligibile inclusiv pentru achizițiile efectuate în cadrul PEPP.

(12)

Pentru a reacționa prompt la actuala situație de pandemie, prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituirea și sfera de aplicare a PEPP

(1)   Eurosistemul instituie prin prezenta decizie programul temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (denumit în continuare „PEPP”), ca program de achiziționare separat, cu un pachet financiar total de 750 de miliarde EUR.

(2)   În cadrul PEPP, băncile centrale din Eurosistem, cu excepția cazului în care se prevede altfel în mod explicit în prezenta decizie, achiziționează:

(a)

titluri de natura datoriei tranzacționabile eligibile în sensul și în conformitate cu dispozițiile Deciziei (UE) 2020/188 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/9);

(b)

obligațiuni corporative eligibile și alte instrumente de natura datoriei tranzacționabile în sensul și în conformitate cu dispozițiile Deciziei (UE) 2016/948 a Băncii Centrale Europene (BCE/2016/16) (2);

(c)

obligațiuni garantate eligibile în sensul și în conformitate cu dispozițiile Deciziei (UE) 2020/187 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/8) (3);

(d)

titluri garantate cu active (TGA) în sensul și în conformitate cu dispoziţiile Deciziei (UE) 2015/5 a Băncii Centrale Europene (BCE/2014/45) (4).

Articolul 2

Scadenţa titlurilor de natura datoriei publice tranzacționabile

Pentru a fi eligibile pentru achiziții în cadrul PEPP, titlurile de natura datoriei, în sensul articolului 1 alineatul (1) litera (a), au o scadență reziduală minimă de 70 de zile și o scadență reziduală maximă de 30 de ani la data achiziționării acestora de către banca centrală din Eurosistem relevantă. Pentru a facilita buna punere în aplicare, instrumentele de natura datoriei tranzacționabile cu o scadență reziduală de 30 de ani și 364 de zile sunt eligibile în cadrul PEPP.

Articolul 3

Derogare aplicabilă titlurilor de natura datoriei emise de Republica Elenă

În pofida cerințelor prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din Decizia (UE) 2020/188 (BCE/2020/9), titlurile de natura datoriei tranzacționabile exprimate în euro emise de administrația centrală a Republicii Elene sunt eligibile pentru achiziții în cadrul PEPP, cu condiția ca acestea să respecte criteriile pentru achiziții prevăzute la articolul 3 alineatul (4) din Decizia (UE) 2020/188 (BCE/2020/9).

Articolul 4

Cuantumul achizițiilor

Achizițiile se efectuează în cadrul PEPP în măsura considerată necesară și proporțională pentru a contracara amenințarea pe care condițiile economice și de piață extraordinare o constituie la adresa capacității Eurosistemului de a își îndeplini mandatul. Pentru a asigura eficacitatea prezentei decizii excepționale, consolidarea deținerilor în temeiul articolului 5 din Decizia (UE) 2020/188 (BCE/2020/9) nu se aplică în cazul deținerilor în cadrul PEPP.

Articolul 5

Alocarea portofoliilor

(1)   Alocarea în jurisdicțiile eligibile a achizițiilor nete cumulate de titluri de natura datoriei tranzacționabile emise de administrația centrală, regională sau locală și agenții recunoscute eligibile din zona euro este ghidată, la nivel de stoc, de contribuția băncilor centrale naționale respective la capitalul BCE, astfel cum este prevăzută la articolul 29 din Statutul SEBC.

(2)   Achizițiile efectuate în cadrul PEPP se efectuează într-un mod flexibil, care să permită fluctuații în distribuția fluxurilor de achiziții, în timp, pentru toate clasele de active și între jurisdicții.

(3)   Consiliul guvernatorilor deleagă Comitetului executiv competența de a stabili ritmul și structura corespunzătoare a achizițiilor lunare efectuate în cadrul PEPP, cu încadrarea în pachetul financiar total de 750 de miliarde EUR. În special, alocarea achizițiilor poate fi ajustată în cadrul PEPP pentru a permite fluctuațiile în distribuția fluxurilor de achiziții, în timp, pentru toate clasele de active și între jurisdicții.

Articolul 6

Transparență

(1)   Eurosistemul publică pe bază săptămânală valoarea contabilă agregată a valorilor mobiliare deținute în cadrul PEPP în comentariile situației financiare săptămânale consolidate a acestuia.

(2)   Eurosistemul publică pe bază lunară achizițiile lunare nete și achizițiile cumulate nete.

(3)   Valoarea contabilă a valorilor mobiliare deținute în cadrul PEPP se publică pe bază săptămânală pe website-ul BCE, în secțiunea referitoare la operațiunile de piață monetară.

Articolul 7

Acordarea valorilor mobiliare cu împrumut

Eurosistemul face valorile mobiliare achiziționate în cadrul PEPP disponibile pentru împrumut, inclusiv contracte de report, în vederea asigurării eficacității PEPP.

Articolul 8

Dispoziție finală

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 24 martie 2020.

Președintele BCE

Christine LAGARDE


(1)  Decizia (UE) 2020/188 a Băncii Centrale Europene din 3 februarie 2020 privind un program de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare (BCE/2020/9) (JO L 39, 12.2.2020, p. 12).

(2)  Decizia (UE) 2016/948 a Băncii Centrale Europene din 1 iunie 2016 privind punerea în aplicare a programului de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (BCE/2016/16) (JO L 157, 15.6.2016, p. 28)..

(3)  Decizia (UE) 2020/187 a Băncii Centrale Europene din 3 februarie 2020 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (BCE/2020/8), (JO L 39, 12.2.2020, p. 6).

(4)  Decizia (UE) 2015/5 a Băncii Centrale Europene din 19 noiembrie 2014 privind punerea în aplicare a programului de achiziționare de titluri garantate cu active (BCE/2014/45) (JO L 1, 6.1.2015, p. 4).


25.3.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 91/5


DECIZIA (UE) 2020/441 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 24 martie 2020

de modificare a Deciziei (UE) 2016/948 a Băncii Centrale Europene privind punerea în aplicare a programului de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ

(BCE/2020/18)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 127 alineatul (2) prima liniuță,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.1 al doilea paragraf, coroborat cu articolul 3.1 prima liniuță, și articolul 18.1,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 18.1 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, Banca Centrală Europeană (BCE), împreună cu băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”), poate interveni pe piețele financiare, printre altele, prin operațiuni simple de cumpărare și vânzare de instrumente tranzacționabile, pentru a atinge obiectivele Sistemului European al Băncilor Centrale.

(2)

Decizia (UE) 2016/948 a Băncii Centrale Europene (BCE/2016/16) (1) a instituit un program de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (corporate sector purchase programme – CSPP). CSPP face parte, împreună cu al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (third covered bond purchase programme), cu programul de achiziționare de titluri garantate cu active (asset-backed securities purchase programme) și cu programul de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare (secondary markets public sector asset purchase programme), din programul extins de achiziționare de active (asset purchase programme – APP) al BCE. APP este menit să contribuie la transmisia politicii monetare, să faciliteze furnizarea de credite către economia zonei euro, să relaxeze condițiile de creditare pentru gospodării și firme și să contribuie la convergența susținută a ratelor inflației la niveluri mai mici, dar apropiate de 2 % pe termen mediu, în conformitate cu obiectivul principal al BCE de menținere a stabilității prețurilor.

(3)

Având în vedere circumstanțele economice și financiare asociate răspândirii bolii determinate de coronavirus 2019 (COVID-19), la 18 martie 2020, Consiliul guvernatorilor a decis să extindă gama de active eligibile în cadrul CSPP pentru a cuprinde efectele de comerț nefinanciare, toate efectele de comerț cu o calitate a creditului suficientă devenind eligibile pentru achiziționare în cadrul CSPP.

(4)

Pentru a reacționa prompt la actuala situație de pandemie, prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(5)

Prin urmare, Decizia (UE) 2016/948 (BCE/2016/16) ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificare

La articolul 2 din Decizia (UE) 2016/948 (BCE/2016/16), punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.   În cazul în care un instrument de natura datoriei tranzacţionabil are o scadență inițială mai mică sau egală cu 365/366 de zile, scadenţa reziduală minimă este de 28 de zile la data achiziţionării acestuia de către banca centrală relevantă din Eurosistem.

În cazul în care un instrument de natura datoriei tranzacţionabil are o scadență inițială mai mare sau egală cu 367 de zile, scadenţa reziduală minimă este de 6 luni și scadență reziduală maximă este de 30 ani și 364 de zile la data achiziţionării acestuia de către banca centrală relevantă din Eurosistem.”

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 24 martie 2020.

Președinta BCE

Christine LAGARDE


(1)  Decizia (UE) 2016/948 a Băncii Centrale Europene din 1 iunie 2016 privind punerea în aplicare a programului de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (BCE/2016/16) (JO L 157, 15.6.2016, p. 28).