ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 30

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 59
5 februarie 2016


Cuprins

 

II   Acte fără caracter legislativ

Pagina

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/145 al Comisiei din 4 februarie 2016 de adoptare a formatului documentului care servește drept dovadă a eliberării de către autoritățile competente ale statelor membre a autorizației care permite unităților să efectueze anumite activități legate de speciile alogene invazive de interes pentru Uniune, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

1

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/146 al Comisiei din 4 februarie 2016 de reînnoire a aprobării substanței active lambda-cihalotrin, ca substanță susceptibilă de înlocuire, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare, și de modificare a anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 ( 1 )

7

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/147 al Comisiei din 4 februarie 2016 de reînnoire a aprobării substanței active iprovalicarb, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de modificare a anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 ( 1 )

12

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/148 al Comisiei din 4 februarie 2016 de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește rubrica referitoare la Statele Unite ale Americii din lista cu țări terțe, teritorii, zone sau compartimente din care anumite produse obținute de la păsări de curte pot fi importate în Uniune sau pot tranzita Uniunea în contextul apariției unor focare de gripă aviară înalt patogenă de subtip H7N8 ( 1 )

17

 

 

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/149 al Comisiei din 4 februarie 2016 de stabilire a valorilor forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

20

 

 

Rectificări

 

*

Rectificare la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2179 al Comisiei din 25 noiembrie 2015 de deschidere a unei reexaminări a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 102/2012 al Consiliului de instituire a unei taxe antidumping definitive asupra importurilor de cabluri din oțel originare, printre altele, din Republica Populară Chineză, extinsă la importurile de cabluri din oțel expediate din Republica Coreea, indiferent dacă sunt sau nu declarate ca fiind originare din Republica Coreea, pentru a stabili posibilitatea de a acorda o scutire de la aceste măsuri unui exportator coreean, de abrogare a taxei antidumping cu privire la importurile provenite de la acest exportator și de supunere a acestor importuri înregistrării ( JO L 309, 26.11.2015 )

22

 


 

(1)   Text cu relevanță pentru SEE

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte fără caracter legislativ

REGULAMENTE

5.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 30/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/145 AL COMISIEI

din 4 februarie 2016

de adoptare a formatului documentului care servește drept dovadă a eliberării de către autoritățile competente ale statelor membre a autorizației care permite unităților să efectueze anumite activități legate de speciile alogene invazive de interes pentru Uniune, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive (1), în special articolul 8 alineatul (6),

întrucât:

(1)

În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1143/2014, Comisia trebuie să adopte formatul documentelor care servesc drept dovadă a eliberării de către autoritățile competente ale statelor membre a autorizațiilor pentru activități de cercetare sau de conservare ex situ a speciilor alogene invazive de interes pentru Uniune, astfel cum se prevede la articolul 8. Pot fi eliberate autorizații și pentru producția în scopuri științifice și utilizarea ulterioară în scop medicinal a acestor specii.

(2)

De asemenea, statele membre pot elibera, în cazuri excepționale și din motive imperioase de interes public, autorizații pentru efectuarea altor activități decât cele menționate la articolul 8 alineatul (1), astfel cum se prevede la articolul 9 alineatul (1), cu condiția autorizării din partea Comisiei. Conform articolului 9 alineatul (6), aceste autorizații trebuie eliberate în conformitate cu articolul 8 alineatele (4)-(8). Prin urmare, același format al documentului care servește drept dovadă a eliberării autorizațiilor trebuie să fie utilizat în sensul articolelor 8 și 9.

(3)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru specii alogene invazive,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Formatul documentului care servește drept dovadă a eliberării unei autorizații de către autoritățile competente ale statelor membre în temeiul articolului 8 alineatul (2) și al articolului 9 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 este stabilit în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 februarie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 317, 4.11.2014, p. 35


ANEXĂ

Image

Image

Instrucțiuni de completare a documentului

Documentul trebuie să fie completat de către autoritatea competentă abilitată să elibereze autorizațiile prevăzute la articolul 8 alineatul (2) și la articolul 9 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1143/2014. Documentul trebuie semnat, ștampilat și datat.

Se completează cu majuscule. Pentru a indica un răspuns pozitiv la oricare dintre opțiuni, se bifează semnul ☐. Se taie sau se barează opțiunile sau căsuțele care nu sunt relevante.

Căsuța 1.

Se indică numele, adresa, țara, numărul de telefon și adresa de e-mail ale unității căreia i s-a acordat autorizația și/sau persoana de contact în unitatea respectivă.

Căsuța 2.

Se indică numărul de identificare al autorizației. Acest număr începe cu cele două litere ale codului ISO (ISO 3166 alpha-2) al statului membru care eliberează autorizația, cu excepția Greciei și a Regatului Unit, pentru care se va utiliza EL, respectiv, UK. Numărul de identificare trebuie să fie unic în cadrul sistemului de autorizații menționat la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1143/2014.

Căsuța 3.

Se indică numele, adresa, țara, numărul de telefon și adresa de e-mail ale expeditorului sau exportatorului, după caz.

Căsuța 4.

Se indică data eliberării autorizației.

Căsuța 5.

Se indică perioada de valabilitate a autorizației (data intrării în vigoare, data expirării), după caz.

Căsuța 6.

Se indică numele, adresa, țara, numărul de telefon și adresa de e-mail ale destinatarului sau importatorului, după caz.

Căsuța 7.

Se indică denumirea autorității competente care eliberează autorizația.

Căsuța 8.

Se descrie lotul sau stocul de exemplare prin completarea rubricilor 8a-8f:

Rubrica 8a.

Aceasta se referă la denumirea științifică a speciilor alogene invazive de interes pentru Uniune pentru care s-a eliberat autorizația.

Rubrica 8b.

Aceasta se referă la denumirea comună a speciilor alogene invazive de interes pentru Uniune pentru care s-a eliberat autorizația.

Rubrica 8c.

Aceasta se referă la codurile din Nomenclatura Combinată (NC), așa cum sunt prevăzute în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (1).

Rubrica 8d.

Se descrie exact lotul sau stocul și exemplarele pe care le conține.

Rubrica 8e.

Greutatea totală netă a lotului (sau a stocului) în kg Aceasta se poate omite dacă informația este furnizată la rubrica 8f.

Rubrica 8f.

Numărul de exemplare din lot. Acesta poate fi utilizat atunci când cantitatea este mai bine exprimată în unități numărabile. Acesta se poate omite dacă informația este furnizată la rubrica 8e.

Căsuța 9.

Se precizează pentru care dintre restricțiile stabilite la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 a fost acordată derogarea.

Căsuța 10.

Se indică scopul în care a fost eliberată autorizația.

Căsuța 11.

Se indică secțiunile relevante din autorizație care descriu condițiile în care au fost permise activitățile, în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1143/2014.

Căsuța 12.

Se indică secțiunile relevante din autorizație care descriu dispozițiile specificate în autorizația acordată de Comisie. Se completează numai dacă autorizația este eliberată în urma autorizării de către Comisie în temeiul articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1143/2014.

Căsuța 13.

Se indică numele funcționarului responsabil al autorității competente care a completat prezentul document.

Căsuța 14.

Semnătura funcționarului responsabil al autorității competente care a completat prezentul document.

Căsuța 15.

Ștampila oficială a autorității competente și data la care a fost completat documentul.


(1)  Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).


5.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 30/7


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/146 AL COMISIEI

din 4 februarie 2016

de reînnoire a aprobării substanței active lambda-cihalotrin, ca substanță susceptibilă de înlocuire, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare, și de modificare a anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (1), în special articolul 20 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Aprobarea substanței active lambda-cihalotrin, astfel cum este stabilită în partea A din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei (2), expiră la 30 iunie 2016.

(2)

O cerere de reînnoire a includerii substanței active lambda-cihalotrin în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului (3) a fost depusă în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1141/2010 al Comisiei (4), în termenul prevăzut la articolul respectiv.

(3)

Solicitanții au depus dosarele suplimentare necesare în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 1141/2010. Cererea a fost considerată completă de către statul membru raportor.

(4)

Statul membru raportor a întocmit, în colaborare cu statul membru coraportor, un raport de evaluare a reînnoirii pe care l-a transmis, la data de 28 februarie 2013, Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) și Comisiei.

(5)

Autoritatea a comunicat solicitantului și statelor membre raportul de evaluare a reînnoirii în vederea formulării de observații și a transmis observațiile primite Comisiei. De asemenea, autoritatea a pus la dispoziția publicului dosarul suplimentar rezumativ.

(6)

La 11 martie 2015, autoritatea a comunicat Comisiei versiunea revizuită a concluziei sale din 23 aprilie 2014 (5) cu privire la probabilitatea ca substanța lambda-cihalotrin să îndeplinească criteriile de aprobare prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009. La 28 mai 2015, Comisia a prezentat proiectul de raport de reexaminare pentru lambda-cihalotrin Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

(7)

În cazul uneia sau al mai multor utilizări reprezentative ale cel puțin unui produs de protecție a plantelor care conține substanța activă, s-a constatat îndeplinirea criteriilor de aprobare prevăzute la articolul 4. Prin urmare, se consideră a fi îndeplinite criteriile de aprobare respective.

(8)

Evaluarea riscurilor pentru reînnoirea aprobării substanței lambda-cihalotrin se bazează pe un număr limitat de utilizări reprezentative, care însă nu limitează utilizările pentru care pot fi autorizate produsele de protecție a plantelor care conțin lambda-cihalotrin. Prin urmare, este adecvat să nu se mențină restricția privind utilizările ca insecticid.

(9)

Cu toate acestea, Comisia consideră că lambda-cihalotrin este o substanță susceptibilă de înlocuire în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009. Nivelul acceptabil de expunere a operatorului (AOEL) este semnificativ mai mic decât cel al majorității substanțelor active aprobate în cadrul grupului de insecticide. În plus, substanța lambda-cihalotrin este o substanță bioacumulativă și toxică în conformitate cu punctele 3.7.2.2 și, respectiv, 3.7.2.3 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, dat fiind că factorul de bioconcentrare este mai mare de 2000, iar concentrația fără efecte observate pe termen lung pentru organismele de apă dulce este mai mică de 0,01 mg/L. Prin urmare, substanța lambda-cihalotrin îndeplinește condițiile stabilite la punctul 4 prima și a doua liniuță din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

(10)

În conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, coroborat cu articolul 6 din respectivul regulament, și ținând cont de cunoștințele științifice și tehnice actuale, este necesar să se includă anumite condiții. În special, este adecvat să fie solicitate informații de confirmare suplimentare.

(11)

Prin urmare, este adecvat să se reînnoiască aprobarea substanței lambda-cihalotrin ca substanță susceptibilă de înlocuire.

(12)

În conformitate cu articolul 20 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, coroborat cu articolul 13 alineatul (4) din respectivul regulament, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 ar trebui modificată în consecință.

(13)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1885 al Comisiei (6) a prelungit termenul de expirare a aprobării substanței lambda-cihalotrin până la 30 iunie 2016, pentru a permite finalizarea procesului de reînnoire înainte de expirarea aprobării acestei substanțe. Cu toate acestea, având în vedere faptul că o decizie cu privire la reînnoire a fost luată înainte de termenul prelungit de expirare, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 aprilie 2016.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Reînnoirea aprobării substanței active ca substanță susceptibilă de înlocuire

Aprobarea substanței active lambda-cihalotrin ca substanță susceptibilă de înlocuire este reînnoită astfel cum se prevede în anexa I.

Articolul 2

Modificări ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

Articolul 3

Intrarea în vigoare și data aplicării

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 aprilie 2016.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 februarie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 309, 24.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista substanțelor active aprobate (JO L 153, 11.6.2011, p. 1).

(3)  Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (JO L 230, 19.8.1991, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1141/2010 al Comisiei din 7 decembrie 2010 de stabilire a procedurii de reînnoire a includerii unui al doilea grup de substanțe active în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului și de stabilire a listei substanțelor în cauză (JO L 322, 8.12.2010, p. 10).

(5)  EFSA Journal 2014;12(5):3677. Document disponibil online la adresa: www.efsa.europa.eu.

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1885 al Comisiei din 20 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 în ceea ce privește prelungirea perioadelor de aprobare a substanțelor active 2,4-D, acibenzolar-s-metil, amitrol, bentazon, cihalofop-butil, diquat, esfenvalerat, famoxadon, flumioxazin, DPX KE 459 (flupirsulfuron-metil), glifosat, iprovalicarb, izoproturon, lambda-cihalotrin, metalaxil-M, metsulfuron-metil, picolinafen, prosulfuron, pimetrozin, piraflufen-etil, tiabendazol, tifensulfuron-metil și triasulfuron (JO L 276, 21.10.2015, p. 48).


ANEXA I

Denumire comună, numere de identificare

Denumire IUPAC

Puritate (1)

Data aprobării

Expirarea aprobării

Dispoziții specifice

Lambda-cihalotrin

Nr. CAS 91465-08-6

Nr. CIPAC 463

Amestec 1:1 de:

(R)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1S,3S)-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat și (S)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1R,3R)-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat sau de (R)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1S)-cis-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat și (S)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1R)-cis-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat

900 g/kg

1 aprilie 2016

31 martie 2023

În vederea punerii în aplicare a principiilor uniforme prevăzute la articolul 29 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, se ține seama de concluziile raportului de reexaminare privind substanța lambda-cihalotrin, în special de apendicele I și II ale acestuia.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre acordă o atenție deosebită:

(a)

protecției operatorilor, lucrătorilor și persoanelor expuse întâmplător;

(b)

metaboliților care se pot forma în produse prelucrate;

(c)

riscului pentru organismele acvatice, mamifere și artropode nețintă.

Condițiile de utilizare includ, acolo unde este cazul, măsuri de atenuare a riscurilor.

Solicitanții transmit informații de confirmare cu privire la:

1.

o reexaminare sistematică în vederea evaluării elementelor de probă disponibile în ceea ce privește eventualele efecte asupra spermei ale expunerii la lambda-cihalotrin, pe baza orientărilor disponibile [de exemplu, „Orientările EFSA privind metodologia de reexaminare sistematică” („EFSA GD on Systematic Review methodology”), 2010];

2.

informațiile toxicologice necesare în vederea evaluării profilului toxicologic al metaboliților V (PBA) și XXIII [PBA(OH)].

Solicitanții prezintă aceste informații Comisiei, statelor membre și autorității până la 1 aprilie 2018.


(1)  Detalii suplimentare privind identitatea și specificațiile substanței active se găsesc în raportul de reexaminare.


ANEXA II

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 se modifică după cum urmează:

1.

în partea A, rubrica 12 referitoare la lambda-cihalotrin se elimină;

2.

în partea E, se adaugă următoarea rubrică:

 

Denumire comună, numere de identificare

Denumire IUPAC

Puritate (1)

Data aprobării

Expirarea aprobării

Dispoziții specifice

„5

Lambda-cihalotrin

Nr. CAS 91465-08-6

Nr. CIPAC 463

Amestec 1:1 de:

(R)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1S,3S)-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat și (S)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1R,3R)-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat sau de (R)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1S)-cis-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat și (S)-α-ciano-3-fenoxi-benzil (1R)-cis-3-[(Z)-2-cloro-3,3,3-tri-fluoropropenil]-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat

900 g/kg

1 aprilie 2016

31 martie 2023

În vederea punerii în aplicare a principiilor uniforme prevăzute la articolul 29 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, se ține seama de concluziile raportului de reexaminare privind substanța lambda-cihalotrin, în special de apendicele I și II ale acestuia.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre acordă o atenție deosebită:

(a)

protecției operatorilor, lucrătorilor și persoanelor expuse întâmplător;

(b)

metaboliților care se pot forma în produse prelucrate;

(c)

riscului pentru organismele acvatice, mamifere și artropode nețintă.

Condițiile de utilizare includ, acolo unde este cazul, măsuri de atenuare a riscurilor.

Solicitanții transmit informații de confirmare cu privire la:

1.

o reexaminare sistematică în vederea evaluării elementelor de probă disponibile în ceea ce privește eventualele efecte asupra spermei ale expunerii la lambda-cihalotrin, pe baza orientărilor disponibile [de exemplu, «Orientările EFSA privind metodologia de reexaminare sistematică» («EFSA GD on Systematic Review methodology»), 2010];

2.

informațiile toxicologice necesare în vederea evaluării profilului toxicologic al metaboliților V (PBA) și XXIII [PBA(OH)].

Solicitanții prezintă aceste informații Comisiei, statelor membre și autorității până la 1 aprilie 2018.”


(1)  Detalii suplimentare privind identitatea și specificațiile substanței active se găsesc în raportul de reexaminare.


5.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 30/12


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/147 AL COMISIEI

din 4 februarie 2016

de reînnoire a aprobării substanței active iprovalicarb, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de modificare a anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (1), în special articolul 20 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Aprobarea substanței active iprovalicarb, astfel cum este stabilită în partea A din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei (2), expiră la 30 iunie 2016.

(2)

O cerere de reînnoire a includerii iprovalicarbului în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului (3) a fost depusă în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1141/2010 al Comisiei (4), în termenul prevăzut la articolul respectiv.

(3)

Solicitantul a depus dosarele suplimentare necesare în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 1141/2010. Statul membru raportor a constatat că cererea era completă.

(4)

Statul membru raportor a întocmit, în colaborare cu statul membru coraportor, un raport de evaluare a reînnoirii pe care l-a transmis, la data de 2 septembrie 2013, Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) și Comisiei.

(5)

Autoritatea a comunicat solicitantului și statelor membre raportul de evaluare a reînnoirii în vederea formulării de observații și a transmis observațiile primite Comisiei. De asemenea, autoritatea a pus la dispoziția publicului dosarul suplimentar rezumativ.

(6)

La 14 aprilie 2015 (5), autoritatea a comunicat Comisiei concluzia sa cu privire la întrebarea dacă este de așteptat ca substanța iprovalicarb să îndeplinească criteriile de aprobare prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009. La 8 octombrie 2015, Comisia a prezentat proiectul de raport de reexaminare pentru iprovalicarb Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

(7)

În cazul uneia sau al mai multor utilizări reprezentative ale cel puțin unui produs de protecție a plantelor care conține substanța activă s-a constatat îndeplinirea criteriilor de aprobare prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009. Prin urmare, se consideră a fi îndeplinite criteriile de aprobare respective.

(8)

Prin urmare, este oportun să se reînnoiască aprobarea iprovalicarbului.

(9)

Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) coroborat cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 și având în vedere cunoștințele științifice și tehnice actuale, este necesară includerea anumitor condiții. În particular, este adecvat să fie solicitate informații de confirmare suplimentare.

(10)

Evaluarea riscurilor pentru reînnoirea aprobării iprovalicarbului se bazează pe un număr limitat de utilizări reprezentative, care însă nu limitează utilizările pentru care produsele de protecție a plantelor care conțin iprovalicarb pot fi autorizate. Prin urmare, este adecvat să nu se mențină restricția privind utilizările ca fungicid. În conformitate cu articolul 20 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, coroborat cu articolul 13 alineatul (4), anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 ar trebui modificată în consecință.

(11)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1885 al Comisiei (6) a prelungit termenul de expirare a aprobării substanței iprovalicarb, pentru a permite finalizarea procesului de reînnoire înainte de expirarea aprobării acestei substanțe. Cu toate acestea, având în vedere faptul că o decizie cu privire la reînnoire a fost luată înainte de termenul prelungit de expirare, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 aprilie 2016.

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Reînnoirea aprobării substanței active

Aprobarea substanței active iprovalicarb, astfel cum este specificată în anexa I, este reînnoită sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute în anexa respectivă.

Articolul 2

Modificări ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

Articolul 3

Intrarea în vigoare și data aplicării

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 aprilie 2016.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 februarie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 309, 24.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista substanțelor active aprobate (JO L 153, 11.6.2011, p. 1).

(3)  Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (JO L 230, 19.8.1991, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1141/2010 al Comisiei din 7 decembrie 2010 de stabilire a procedurii de reînnoire a includerii unui al doilea grup de substanțe active în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului și de stabilire a listei substanțelor în cauză (JO L 322, 8.12.2010, p. 10).

(5)  EFSA Journal 2015; 13(3):4060. Document disponibil online la adresa: www.efsa.europa.eu

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1885 al Comisiei din 20 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 în ceea ce privește prelungirea perioadelor de aprobare a substanțelor active 2,4-D, acibenzolar-s-metil, amitrol, bentazon, cihalofop-butil, diquat, esfenvalerat, famoxadon, flumioxazin, DPX KE 459 (flupirsulfuron-metil), glifosat, iprovalicarb, izoproturon, lambda-cihalotrin, metalaxil-M, metsulfuron-metil, picolinafen, prosulfuron, pimetrozin, piraflufen-etil, tiabendazol, tifensulfuron-metil și triasulfuron (JO L 276, 21.10.2015, p. 48).


ANEXA I

Denumire comună, numere de identificare

Denumire IUPAC

Puritate (2)

Data aprobării

Expirarea aprobării

Dispoziții specifice

Iprovalicarb

Nr. CAS 140923-17-7

Nr. CIPAC 620

[(1S)-2-metil-1-{[(1RS)-1-p-toliletil]carbamoil}propil] carbamat de izopropil

≥ 950 g/kg

Impurități:

Toluen: maximum 3 g/kg

1 aprilie 2016

31 martie 2031

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme menționate la articolul 29 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, se ține seama de concluziile raportului de reexaminare privind substanța iprovalicarb, în special de apendicele I și II.

Cu ocazia acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

protejării apelor subterane de prezența în sol a metabolitului relevant PMPA (1), atunci când substanța activă este aplicată în regiuni cu tipuri de sol care prezintă un nivel scăzut de argilă;

siguranței operatorilor și a lucrătorilor;

protejării organismelor acvatice în cazul preparatelor care conțin alte substanțe active.

Condițiile de utilizare includ, acolo unde este cazul, măsuri de atenuare a riscurilor.

Solicitantul înaintează Comisiei, statelor membre și autorității informații de confirmare în ceea ce privește potențialul genotoxic al metabolitului din sol PMPA. Aceste informații trebuie să fie prezentate până la 30 septembrie 2016.


(1)  p-metil-fenetilamină.

(2)  Detalii suplimentare privind identitatea și specificațiile substanței active se găsesc în raportul de reexaminare.


ANEXA II

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 se modifică după cum urmează:

1.

În partea A, rubrica 30 referitoare la iprovalicarb se elimină.

2.

În partea B, se adaugă următoarea rubrică:

Număr

Denumire comună, numere de identificare

Denumire IUPAC

Puritate (2)

Data aprobării

Expirarea aprobării

Dispoziții specifice

„96

Iprovalicarb

Nr. CAS 140923-17-7

Nr. CIPAC 620

[(1S)-2-metil-1-{[(1RS)-1-p-toliletil]carbamoil}propil] carbamat de izopropil

≥ 950 g/kg

Impurități:

Toluen: maximum 3 g/kg

1 aprilie 2016

31 martie 2031

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme menționate la articolul 29 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, se ține seama de concluziile raportului de reexaminare privind substanța iprovalicarb, în special de apendicele I și II.

Cu ocazia acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

protejării apelor subterane de prezența în sol a metabolitului relevant PMPA (1), atunci când substanța activă este aplicată în regiuni cu tipuri de sol care prezintă un nivel scăzut de argilă;

siguranței operatorilor și a lucrătorilor;

protejării organismelor acvatice în cazul preparatelor care conțin alte substanțe active.

Condițiile de utilizare includ, acolo unde este cazul, măsuri de atenuare a riscurilor.

Solicitantul înaintează Comisiei, statelor membre și autorității informații de confirmare în ceea ce privește potențialul genotoxic al metabolitului din sol PMPA. Aceste informații trebuie să fie prezentate până la 30 septembrie 2016.


(1)  p-metil-fenetilamină.”

(2)  Detalii suplimentare privind identitatea și specificațiile substanței active se găsesc în raportul de reexaminare.


5.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 30/17


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/148 AL COMISIEI

din 4 februarie 2016

de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește rubrica referitoare la Statele Unite ale Americii din lista cu țări terțe, teritorii, zone sau compartimente din care anumite produse obținute de la păsări de curte pot fi importate în Uniune sau pot tranzita Uniunea în contextul apariției unor focare de gripă aviară înalt patogenă de subtip H7N8

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului (1) din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman, în special teza introductivă de la articolul 8, articolul 8 alineatul (1) primul paragraf și articolul 8 alineatul (4),

având în vedere Directiva 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație (2), în special articolul 23 alineatul (1), articolul 24 alineatul (2) și articolul 25 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei (3) stabilește cerințele de certificare sanitar-veterinară pentru importul în Uniune și tranzitul prin Uniune, inclusiv depozitarea în timpul tranzitului, al păsărilor de curte și al produselor obținute de la păsări de curte (denumite în continuare „produsele”). Acesta prevede că produsele pot fi importate în Uniune și pot tranzita Uniunea doar dacă provin din țările terțe, teritoriile, zonele sau compartimentele menționate în coloanele 1 și 3 din tabelul cuprins în partea 1 a anexei I la regulament.

(2)

De asemenea, în Regulamentul (CE) nr. 798/2008 sunt precizate condițiile pe care o țară terță, un teritoriu, o zonă sau un compartiment trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerate indemne de gripă aviară înalt patogenă (HPAI).

(3)

Statele Unite sunt menționate în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ca țară terță pentru care sunt autorizate importul în Uniune și tranzitul prin Uniune al produselor provenite de pe întregul său teritoriu.

(4)

Un acord între Uniune și Statele Unite (4) (denumit în continuare „acordul”) prevede recunoașterea reciprocă rapidă a măsurilor de regionalizare în cazul apariției unui focar de boală în Uniune sau în Statele Unite.

(5)

La 15 ianuarie 2016, Statele Unite au confirmat prezența HPAI de subtip H7N8 într-o exploatație din statul Indiana și, prin urmare, nu mai pot fi considerate ca indemne de boala respectivă. Autoritățile veterinare din Statele Unite au suspendat imediat eliberarea de certificate sanitar-veterinare pentru transporturile de produse destinate exportului în Uniune provenite din statul Indiana. De asemenea, Statele Unite au pus în aplicare o politică de depopulare totală cu scopul de a ține sub control HPAI și de a-i limita răspândirea.

(6)

Statele Unite au transmis informații cu privire la situația epidemiologică de pe teritoriul lor și la măsurile luate pentru a preveni extinderea răspândirii HPAI, situație care în prezent a fost evaluată de Comisie. Pe baza acestei evaluări, a angajamentelor prevăzute în acord, precum și a garanțiilor furnizate de Statele Unite, este adecvat să se concluzioneze că limitarea restricțiilor privind introducerea în Uniune a produselor din zona afectată de HPAI, pe care autoritățile veterinare din Statele Unite au supus-o unor restricții din cauza focarelor epidemice actuale, ar trebui să fie suficientă pentru a compensa riscurile asociate introducerii în Uniune a produselor în cauză.

(7)

Prin urmare, anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui modificată în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 februarie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(2)  JO L 343, 22.12.2009, p. 74.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1).

(4)  Acord între Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii cu privire la măsurile sanitare pentru protejarea sănătății publice și animale în comerțul cu animale vii și produse de origine animală, astfel cum a fost aprobat în numele Comunității Europene prin Decizia 98/258/CE a Consiliului (JO L 118, 21.4.1998, p. 1).


ANEXĂ

În partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008, după rubrica pentru Statele Unite referitoare la statul Indiana, se adaugă următorul text:

Codul ISO și numele țării terțe sau al teritoriului

Codul țării terțe, al teritoriului, al zonei sau al compartimentului

Descrierea țării terțe, a teritoriului, a zonei sau a compartimentului

Certificat sanitar-veterinar

Condiții specifice

Condiții specifice

Situația supravegherii gripei aviare

Situația vaccinării împotriva gripei aviare

Situația combaterii infecției cu Salmonella

Model(e)

Garanții suplimentare

Data de închidere (1)

Data de deschidere (2)

1

2

3

4

5

6

6A

6 B

7

8

9

„US – Statele Unite

US-2.21.1

Statul Indiana

WGM

VIII

P2

15.1.2016

 

 

 

 

POU, RAT

 

N

P2

P2

 

 

 

 

BPR, BPP, DOC, DOR, HEP, HER, SRP, SRA, LT20

 

 

A

 

S3, ST1”


(1)  Produsele, inclusiv cele transportate în largul mării, produse înainte de această dată pot fi importate în Uniune în timpul unei perioade de 90 de zile de la această dată.

(2)  Doar produsele fabricate după această dată pot fi importate în Uniune.


5.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 30/20


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/149 AL COMISIEI

din 4 februarie 2016

de stabilire a valorilor forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1),

având în vedere Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (2), în special articolul 136 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 prevede, ca urmare a rezultatelor negocierilor comerciale multilaterale din cadrul Rundei Uruguay, criteriile pentru stabilirea de către Comisie a valorilor forfetare de import din țări terțe pentru produsele și perioadele menționate în partea A din anexa XVI la regulamentul respectiv.

(2)

Valoarea forfetară de import se calculează în fiecare zi lucrătoare, în conformitate cu articolul 136 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, ținând seama de datele zilnice variabile. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Valorile forfetare de import prevăzute la articolul 136 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 sunt stabilite în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 februarie 2016.

Pentru Comisie,

pentru președinte

Jerzy PLEWA

Director general pentru agricultură și dezvoltare rurală


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  JO L 157, 15.6.2011, p. 1.


ANEXĂ

Valorile forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

(EUR/100 kg)

Codul NC

Codul țării terțe (1)

Valoarea forfetară de import

0702 00 00

EG

162,9

IL

236,2

MA

87,0

TN

85,0

TR

102,6

ZZ

134,7

0707 00 05

MA

85,6

TR

170,9

ZZ

128,3

0709 93 10

MA

42,1

TR

157,3

ZZ

99,7

0805 10 20

EG

46,3

MA

59,5

TN

45,8

TR

51,3

ZZ

50,7

0805 20 10

IL

131,8

MA

79,3

TR

102,3

ZZ

104,5

0805 20 30, 0805 20 50, 0805 20 70, 0805 20 90

EG

72,6

IL

136,7

MA

127,1

TR

56,3

ZZ

98,2

0805 50 10

TR

73,8

ZZ

73,8

0808 10 80

CL

88,0

US

161,8

ZZ

124,9

0808 30 90

CL

224,0

CN

69,1

TR

145,6

ZA

116,6

ZZ

138,8


(1)  Nomenclatura țărilor stabilită prin Regulamentul (UE) nr. 1106/2012 al Comisiei din 27 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare privind comerțul exterior cu țările terțe, în ceea ce privește actualizarea nomenclatorului țărilor și teritoriilor (JO L 328, 28.11.2012, p. 7). Codul „ZZ” desemnează „alte origini”.


Rectificări

5.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 30/22


Rectificare la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2179 al Comisiei din 25 noiembrie 2015 de deschidere a unei reexaminări a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 102/2012 al Consiliului de instituire a unei taxe antidumping definitive asupra importurilor de cabluri din oțel originare, printre altele, din Republica Populară Chineză, extinsă la importurile de cabluri din oțel expediate din Republica Coreea, indiferent dacă sunt sau nu declarate ca fiind originare din Republica Coreea, pentru a stabili posibilitatea de a acorda o scutire de la aceste măsuri unui exportator coreean, de abrogare a taxei antidumping cu privire la importurile provenite de la acest exportator și de supunere a acestor importuri înregistrării

( Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 309 din 26 noiembrie 2015 )

La pagina 7, articolul 1:

în loc de:

„…expediate din Republica Coreea și produse și vândute pentru exportul în Uniune de Daechang Steel Co. Ltd, …”,

se citește:

„…expediate din Republica Coreea și produse și vândute pentru exportul în Uniune de Daechang Steel Co. Ltd (cod adițional TARIC C057), …”.