ISSN 1830-3625

doi:10.3000/18303625.L_2010.340.ron

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 340

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 53
22 decembrie 2010


Cuprins

 

IV   Acte adoptate înainte de 1 decembrie 2009, în temeiul Tratatului CE, al Tratatului UE și al Tratatului Euratom

Pagina

 

*

Decizia nr. 789/08/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 17 decembrie 2008 de modificare a Deciziei nr. 195/04/COL a Colegiului privind dispozițiile de punere în aplicare la care se face referire în temeiul articolului 27 din partea a II-a a Protocolului 3 la Acordul dintre statele AELS privind instituirea unei Autorități de Supraveghere și a unei Curți de Justiție cu privire la formularele standard de notificare a unui ajutor

1

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


IV Acte adoptate înainte de 1 decembrie 2009, în temeiul Tratatului CE, al Tratatului UE și al Tratatului Euratom

22.12.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 340/1


DECIZIA Nr. 789/08/COL A AUTORITĂȚII AELS DE SUPRAVEGHERE

din 17 decembrie 2008

de modificare a Deciziei nr. 195/04/COL a Colegiului privind dispozițiile de punere în aplicare la care se face referire în temeiul articolului 27 din partea a II-a a Protocolului 3 la Acordul dintre statele AELS privind instituirea unei Autorități de Supraveghere și a unei Curți de Justiție cu privire la formularele standard de notificare a unui ajutor

AUTORITATEA AELS DE SUPRAVEGHERE,

AVÂND ÎN VEDERE Acordul privind Spațiul Economic European (1), în special articolele 61 – 63 și Protocolul 26 la acesta,

AVÂND ÎN VEDERE Acordul între statele AELS privind instituirea unei Autorități de Supraveghere și a unei Curți de Justiție (2), în special articolul 27 din partea a II a Protocolului 3 la Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție,

ÎNTRUCÂT la 14 iulie 2004, Autoritatea AELS de Supraveghere a adoptat Decizia nr. 195/04/COL privind punerea în aplicare a dispozițiilor la care se face trimitere în articolele 27-29 din partea a II a Protocolului 3 la Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție (3),

ÎNTRUCÂT Decizia nr. 195/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere a stabilit un formular obligatoriu și complet de notificare a ajutorului de stat,

ÎNTRUCÂT Autoritatea AELS de Supraveghere a adoptat o nouă metodă de stabilire a ratelor de referință și de scont (4),

ÎNTRUCÂT la 25 martie 2008, Comisia Europeană a emis Regulamentul (CE) nr. 271/2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 794/2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE (5),

ÎNTRUCÂT la 31 octombrie 2008, Comisia Europeană a emis Regulamentul (CE) nr. 1147/2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 794/2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, în ceea ce privește partea III.10 din anexa 1 (6),

DUPĂ CONSULTAREA Comitetului consultativ privind ajutorul de stat, în conformitate cu articolul 29 din partea a II a a Protocolului 3 la Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție, prin scrisoarea din data de 6 noiembrie 2008,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia nr. 195/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere se modifică în conformitate cu anexa I la prezenta decizie.

Articolul 2

Formularele de notificare anexate la Decizia nr. 195/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere se modifică în conformitate cu anexa II la prezenta decizie.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Republicii Islanda, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 ianuarie 2009.

Articolul 5

Numai textul în limba engleză al prezentei decizii este autentic.

Adoptată la Bruxelles, 17 decembrie 2008.

Pentru Autoritatea AELS de Supraveghere

Per SANDERUD

Președinte

Kristján A. STEFÁNSSON

Membru al Colegiului


(1)  Denumit în continuare „Acordul privind SEE”.

(2)  Denumit în continuare „Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție”.

(3)  Decizia nr. 195/04/COL din 14 iulie 2004, publicată în JO L 139, 25.5.2006, p. 37, suplimentul SEE nr. 26/2006, 25.5.2006, p. 1.

(4)  Decizia nr. 788/08/COL din 17 decembrie 2008.

(5)  JO L 82, 25.3.2008, p. 1.

(6)  JO L 313/1, 22.11.2008, p. 1.


ANEXA I

Decizia nr. 195/04/COL a Autorității se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 3 „Transmiterea notificărilor” se înlocuiește cu:

„(1)   Notificarea se transmite Autorității de către misiunea pe lângă Uniunea Europeană a statului AELS în cauză sau de către orice alt punct de contact desemnat de către statul AELS. Aceasta se adresează Direcției concurență și ajutor de stat din cadrul Autorității. Toată corespondența ulterioară se transmite în același mod Direcției concurență și ajutor de stat sau punctului de contact nominalizat.

(2)   Autoritatea adresează corespondența sa misiunii pe lângă Uniunea Europeană a statului AELS în cauză sau oricărui alt punct de contact desemnat de către statul AELS respectiv.

(3)   Începând cu 1 ianuarie 2006, notificările se transmit electronic prin sistemul electronic de notificare de pe site-ul internet al Autorității. Toată corespondența în legătură cu o notificare înaintată electronic după 1 ianuarie 2006 se transmite, de asemenea, electronic.

(4)   În situații excepționale și în baza unui acord între Autoritate și statul AELS în cauză, pentru înaintarea unei notificări sau a oricărei alte corespondențe în legătură cu o notificare, se poate folosi un canal de comunicare convenit, altul decât cel menționat la alineatul (3). În absența unui astfel de acord, orice notificare sau corespondență în legătură cu o notificare, care este transmisă Autorității de către un stat AELS printr-un canal de comunicare, altul decât cel menționat la alineatul (3), nu este luată în considerare de către Autoritate.

(5)   În cazul în care notificarea sau corespondența în legătură cu o notificare, conține informații confidențiale, statul AELS în cauză identifică asemenea informații și face cunoscute motivele pentru care acestea au fost clasificate ca fiind confidențiale.

(6)   Statele AELS fac trimitere la numărul de identificare a ajutorului de stat alocat de către Autoritate unei scheme de ajutor, de fiecare dată când ajutorul este acordat unui beneficiar final. Primul paragraf nu se aplică în cazul ajutorului acordat sub formă de măsuri fiscale.”

2.

La articolul 8, alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu:

„(3)   În ceea ce privește termenele pentru intervenția Autorității, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) și alineatul (3) din prezenta decizie, primirea notificării sau a corespondenței ulterioare reprezintă data relevantă, în sensul articolului 3 alineatul (1), pentru intervenția la termen.

(4)   În ceea ce privește termenul pentru intervenție din partea statelor AELS, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din prezenta decizie, primirea notificării respective sau a corespondenței din partea Autorității reprezintă data relevantă, în sensul articolului 3 alineatul (1), pentru intervenția la termen.”

3.

Articolul 9 „Metoda de stabilire a ratei” dobânzii se înlocuiește cu:

„(1)   Cu excepția cazurilor în care se stabilește altfel printr-o decizie specifică, rata dobânzii care se utilizează pentru recuperarea ajutorului de stat acordat prin încălcarea articolului 1 alineatul (3) din partea I a Protocolului 3 la Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție, este o rată anuală exprimată în procente, fixată de Autoritate în avans, pentru fiecare an calendaristic.

(2)   Rata dobânzii se calculează prin adăugarea a 100 de puncte de bază la rata pieței monetare corespunzătoare scadenței de un an. În cazul în care ratele respective nu sunt disponibile, se utilizează rata pieței monetare corespunzătoare scadenței de trei luni, iar în absența acesteia, se utilizează profitul obligațiunilor de stat.

(3)   În absența unor informații fiabile privind piața monetară sau profitul obligațiunilor sau a altor date echivalente, sau în circumstanțe excepționale, Autoritatea poate, în strânsă cooperare cu statul membru (statele membre) AELS în cauză, să stabilească o rată de recuperare pe baza unei alte metode și pe baza informațiilor pe care le are la dispoziție.

(4)   Rata de recuperare este revizuită o dată pe an. Rata de bază se calculează având drept referință piața monetară corespunzătoare scadenței de un an înregistrate în lunile septembrie, octombrie și noiembrie din anul respectiv. Rata astfel calculată se aplică pe durata anului următor.

(5)   În plus, pentru a se ține seama de variațiile bruște și semnificative, se realizează o actualizare de fiecare dată când rata medie, calculată pe durata ultimelor trei luni, diferă cu peste 15 % de rata în vigoare. Noua rată întră în vigoare în prima zi din cea de a doua lună care urmează lunii folosite pentru calcul.”

4.

La articolul 11, alineatul (3) se înlocuiește cu:

„(3)   Rata dobânzii menționate la alineatul (1) se aplică pe durata întregii perioade până la data recuperării. Cu toate acestea, dacă a trecut mai mult de un an între data la care ajutorul ilegal a fost pus la dispoziția beneficiarului și data recuperării ajutorului, rata dobânzii se recalculează la intervale de un an, luând drept bază rata în vigoare la momentul recalculării.”


ANEXA II

1.

Anexa I la Decizia nr. 195/04/COL ar trebui modificată după cum urmează:

„PARTEA I.

INFORMAȚII GENERALE

STATUTUL NOTIFICĂRII

Informațiile transmise prin prezentul formular se referă la:

o notificare în sensul articolului 1 alineatul (3) din partea I a Protocolului 3 la Acordul între statele AELS privind instituirea unei Autorități de Supraveghere și a unei Curți de Justiție?

un posibil ajutor ilegal (1)?

Dacă da, vă rugăm să precizați data punerii în aplicare a ajutorului. Vă rugăm să completați prezentul formular, precum și formularele suplimentare relevante.

o măsură care nu reprezintă ajutor și care este notificată Autorității AELS de supraveghere din motive de siguranță juridică?

Vă rugăm să indicați mai jos motivele pentru care statul AELS care face notificarea consideră că măsura nu reprezintă un ajutor de stat în sensul articolului 61 alineatul (1) din Acordul privind SEE. Completați toate rubricile relevante din prezentul formular și furnizați toate documentele justificative necesare.

O măsură nu reprezintă ajutor de stat dacă nu este îndeplinită una dintre condițiile prevăzute la articolul 61 alineatul (1) din Acordul privind SEE. Vă rugăm să furnizați o evaluare completă a măsurii pe baza următoarelor criterii, insistând în special pe criteriul care considerați că nu este îndeplinit:

Absența transferului de resurse publice (de exemplu, în cazul în care considerați că măsura nu este imputabilă statului sau că vor fi aplicate măsuri de reglementare fără transfer de resurse publice)

Absența vreunui avantaj (de exemplu, în cazul în care se respectă principiul investitorului privat în economia de piață)

absența selectivității/specificității (de exemplu, în cazul în care măsura se află la dispoziția tuturor întreprinderilor, în toate sectoarele economiei și fără nici o limitare teritorială și fără deosebire)

absența denaturării concurenței/afectării schimburilor comerciale în cadrul SEE (de exemplu, în cazul unei activități care nu este de natură economică sau în cazul unei activități economice strict locale).

1.   Identificarea furnizorului ajutorului

1.1.

Statul AELS în cauză …

1.2.

Regiunea (regiunile) în cauză (dacă este cazul) …

1.3.

Persoana de contact responsabilă:

Nume …

Adresă: …

Telefon …

Fax …

E-mail …

1.4.

Persoana de contact responsabilă de la misiunea pe lângă Uniunea Europeană a statului AELS în cauză sau orice alt punct de contact desemnat de statul AELS:

Nume …

Telefon …

Fax …

E-mail …

1.5.

Dacă doriți ca o copie a corespondenței oficiale trimise de către Autoritatea AELS de Supraveghere statului AELS să fie trimisă și altor autorități naționale, indicați în continuare numele și adresa acestora:

Nume …

Adresă: …

1.6.

Indicați trimiterea la statul AELS pe care doriți să fie menționată în toată corespondența din partea Autorității AELS de Supraveghere:

1.7.

Indicați numele și adresa autorității care acordă ajutorul:

2.   Identificarea ajutorului

2.1.

Denumirea ajutorului (sau numele întreprinderii beneficiare în cazul unui ajutor individual)

2.2.

Scurtă descriere a obiectivului ajutorului.

Indicați obiectivul principal și, dacă este cazul, obiectivul (obiectivele) secundar(e):

 

Obiectivul principal

(bifați o singură căsuță)

Obiectiv secundar (2)

Dezvoltare regională

Cercetare și dezvoltare

Inovare

Protecția mediului

Economia de energie

Salvarea întreprinderilor în dificultate

Restructurarea întreprinderilor în dificultate

Ajutoare pentru închidere

IMM-uri

Ocuparea forței de muncă

Formare

Capital de risc

Promovarea exportului și internaționalizarea

Servicii de interes economic general

Dezvoltare sectorială (3)

Ajutor social pentru consumatori individuali

Compensarea pagubelor cauzate de dezastre naturale sau de situații excepționale

Realizarea unui proiect important de interes comun european

Remedierea unei perturbări grave a economiei

Conservarea patrimoniului

Cultură

2.3.

Schemă de ajutor – ajutor individual (4)

2.3.1.

Notificarea se referă la o schemă de ajutor?

 da

 nu

Dacă da, schema modifică o schemă de ajutor existent?

 da

 nu

Dacă da, sunt îndeplinite condițiile prevăzute pentru procedura de notificare simplificată, conform Deciziei nr. 195/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să folosiți și să completați informațiile cerute în formularul de notificare simplificată (a se vedea anexa II).

Dacă nu, vă rugăm să continuați completarea prezentului formular și să precizați dacă schema de ajutor inițială, care se modifică, a fost notificată Autorității AELS de Supraveghere.

 da

 nu

Dacă da, precizați:

Numărul ajutorului: …

Data aprobării de către Autoritatea AELS de Supraveghere [trimitere la decizie (Decizia…/…/COL)]: …

…/…/ …

Durata schemei inițiale: …

Vă rugăm să precizați condițiile din schema inițială care sunt modificate și motivele modificării: …

2.3.2.

Notificarea se referă la ajutor individual?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să bifați căsuța corespunzătoare

ajutor acordat în baza unei scheme, care ar trebui notificat individual

Referința schemei de ajutor autorizate:

 

Titlul: …

 

Numărul ajutorului: …

 

Scrisoarea de aprobare de către Autoritatea AELS de Supraveghere: …

ajutor individual care nu se acordă în baza unei scheme

2.3.3.

Notificarea se referă la un ajutor individual sau la o schemă notificată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața comună în aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare) (5)

 da

 nu

3.   Temeiul juridic național

3.1.

Vă rugăm să menționați temeiul juridic național, inclusiv dispozițiile de punere în aplicare și sursele de referință corespunzătoare:

 

Titlul: …

 

Referința (dacă este cazul): …

3.2.

Vă rugăm să indicați documentul (documentele) anexat(e) la prezenta notificare:

O copie a extraselor relevante din textul (textele) final(e) care constituie temeiul juridic (și o legătură spre o pagină de internet, dacă este posibil)

O copie a extraselor relevante din proiectul textului (textelor) care constituie temeiul juridic (și o legătură spre o pagină de internet, dacă există)

3.3.

În cazul unui text final, textul final conține o clauză prin care organismul care acordă ajutorul poate acorda ajutorul numai după ce Autoritatea AELS de Supraveghere a autorizat ajutorul respectiv (clauză suspensivă)?

 da

 nu

3.4.

Acces la textul integral al schemelor – în cazul unei scheme de ajutor:

vă angajați să publicați pe internet textul integral al schemelor finale de ajutor.

da

Indicați adresa internet: …

confirmați că schema nu se va aplica înainte ca informațiile să fie publicate pe internet.

da

4.   Beneficiarii

4.1.

Situarea geografică a beneficiarului (beneficiarilor)

într-o regiune (regiuni) neasistată (neasistate): …

într-o regiune (regiuni) eligibilă (eligibile) pentru asistență în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din Acordul privind SEE (precizați la nivel NUTS 3 sau la un nivel inferior): …

mixtă: precizați: …

4.2.

Sector (sectoare) al (ale) beneficiarului (beneficiarilor):

Activitate care nu este specifică unui sector

Activitate specifică unui sector, precizați în conformitate cu clasificarea NACE rev. 2 (6): …

4.3.

În cazul unui ajutor individual:

 

Numele beneficiarului: …

 

Tipul de beneficiar: …

IMM

 

Număr de salariați: …

 

Cifră de afaceri anuală: …

 

Bilanț anual: …

 

Independență: …

(vă rugăm să anexați o declarație oficială în conformitate cu Recomandarea Comisiei privind IMM-urile  (7) sau furnizați orice alte documente justificative pentru criteriile anterioare):

întreprindere mare

întreprindere aflată în dificultate (8)

4.4.

În cazul unei scheme de ajutor:

 

Tipul de beneficiari:

toate întreprinderile (întreprinderile mari și întreprinderile mici și mijlocii)

numai întreprinderile mari

întreprinderile mici și mijlocii (9)

întreprinderile mijlocii

întreprinderile mici

microîntreprinderile

următorii beneficiari: …

 

Număr estimat de beneficiari:

sub 10

între 11 și 50

între 51 și 100

între 101 și 500

între 501 și 1 000

peste 1 000

5.   Valoarea ajutorului/Cheltuielile anuale  (10)

În cazul unui ajutor individual, indicați valoarea totală a fiecărei măsuri în cauză: …

În cazul unei scheme, indicați valoarea anuală a bugetului planificat și valoarea totală: …

În cazul măsurilor fiscale, indicați o estimare a pierderilor anuale și globale de venituri rezultate din facilitățile fiscale pentru perioada acoperită de notificare: …

În cazul în care bugetul nu se adoptă anual, precizați perioada la care se referă: …

În cazul în care notificarea privește modificări ale unei scheme existente, menționați efectele bugetare ale modificărilor notificate ale schemei: …

6.   Forma ajutorului și modalități de finanțare

Precizați forma în care ajutorul este pus la dispoziția beneficiarului (dacă este cazul, pentru fiecare măsură):

Subvenție directă

Subvenție rambursabilă

Credit acordat în condiții preferențiale (inclusiv detalii privind modul de garantare a creditului)

Subvenționarea dobânzii

Avantaj fiscal. Precizați:

Deducere fiscală

Reducere a bazei de impozitare

Reducere a ratei de impozitare

Amânare a plății impozitului

Altul: …

Reducerea contribuțiilor la asigurările sociale

Furnizare de capital de risc

Alte forme de aport de capital. Precizați: …

Anularea datoriilor

Garanție (inclusiv, printre altele, informații privind creditul sau alte tranzacții financiare acoperite de garanție, garanția cerută și prima de plată)

Altele. Vă rugăm să precizați: …

Pentru fiecare instrument de ajutor, vă rugăm să furnizați o descriere exactă a normelor și a condițiilor de aplicare, inclusiv, în special, intensitatea și regimul fiscal și să menționați dacă ajutorul se acordă în mod automat odată ce anumite criterii obiective sunt îndeplinite (dacă da, vă rugăm să menționați aceste criterii) sau dacă autoritățile însărcinate cu acordarea beneficiază de o marjă de apreciere.

Precizați modul de finanțare a ajutorului: dacă ajutorul nu este finanțat din bugetul general al statului/regiunii/municipalității, vă rugăm să explicați care este modalitatea de finanțare:

Taxe parafiscale sau taxe alocate unui beneficiar, altul decât statul. Vă rugăm să furnizați detalii complete cu privire la taxele și la produsele/activitățile pentru care se aplică. Precizați, în special, dacă taxele se aplică și produselor importate din alte state AELS. Anexați o copie a temeiului juridic pentru impunerea taxelor

Rezerve acumulate

Întreprinderi publice

Altele (precizați) …

7.   Durata

7.1.

În cazul unui ajutor individual:

Menționați data prevăzută pentru punerea în aplicare a ajutorului (dacă ajutorul se acordă în tranșe, menționați data prevăzută pentru fiecare tranșă):

Precizați durata măsurii pentru care se acordă ajutorul, dacă este cazul

7.2.

În cazul unei scheme de ajutor:

Menționați data prevăzută, de la care ajutorul poate fi acordat

Menționați ultima dată prevăzută până la care ajutorul poate fi acordat

În cazul în care durata depășește șase ani, demonstrați că o perioadă mai mare de timp este indispensabilă pentru atingerea obiectivului (obiectivelor) schemei de ajutor:

8.   Cumularea diferitelor tipuri de ajutor

Ajutorul poate fi cumulat cu ajutor primit în baza altor scheme de ajutor locale, regionale, naționale sau comunitare cu privire la aceleași costuri eligibile?

 da

 nu

Dacă da, descrieți mecanismele instituite pentru garantarea respectării regulilor de cumulare:

9.   Confidențialitatea profesională

Notificarea conține informații confidențiale care nu ar trebui dezvăluite unor terți?

 da

 nu

Dacă da, indicați părțile care sunt confidențiale și explicați de ce:

Statul AELS prezintă o versiune neconfidențială a notificării în mod voluntar?

 da

 nu

Dacă da, Autoritatea AELS de Supraveghere poate publica versiunea respectivă fără a mai cere statului AELS să confirme conținutul acesteia.

10.   Compatibilitatea ajutorului

10.1

Menționați care dintre regulamentele, cadrele, orientările și alte texte aplicabile ajutoarelor de stat reprezintă un temei juridic explicit pentru autorizarea ajutorului (dacă este cazul, vă rugăm să precizați pentru fiecare măsură în parte) și completați fișa (fișele) relevantă (relevante) de informații suplimentare din partea III

Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața comună în aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare)

Notificarea unui ajutor individual în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 800/2008

Notificare pentru securitatea juridică

Ajutor regional

Notificarea unui ajutor în conformitate cu Liniile directoare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2007-2013 (11)

Notificarea unui ajutor în conformitate cu punctul 64 din Liniile directoare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2007-2013(proiecte mari de investiții)

Ajutor pentru cercetare, dezvoltare și inovare

Ajutor pentru salvarea întreprinderilor aflate în dificultate

Ajutor pentru restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate

Ajutor pentru producții audiovizuale

Ajutor pentru protecția mediului

Ajutor pentru capital de risc

Ajutor pentru sectorul transporturilor

Ajutor pentru construcții navale

10.2

În cazul în care regulamentele, cadrele, orientările sau alte texte aplicabile ajutorului de stat, existente, nu reprezintă un temei juridic explicit pentru autorizarea oricăruia dintre ajutoarele prevăzute în prezentul formular, vă rugăm să furnizați o justificare complet argumentată cu privire la motivele pentru care ajutorul ar putea fi considerat compatibil cu Acordul privind SEE, făcând trimitere la clauza de exceptare din acord, care este aplicabilă [articolul 59 alineatul (2), articolul 61 alineatul (2) litera (a) sau (b), articolul 61 alineatul (3) litera (a), (b), sau (c)], precum și la alte dispoziții specifice privind transporturile.

10.3

În cazul în care regulamentele, cadrele, orientările sau alte texte existente aplicabile ajutorului de stat nu reprezintă un temei juridic explicit pentru autorizare și în cazul în care această informație nu este cerută în fișa (fișele) relevantă (relevante) de informații suplimentare din partea III, vă rugăm să furnizați următoarele informații referitoare la impactul probabil al măsurii notificate asupra concurenței și schimburilor comerciale dintre statele membre SEE.

Aceste informații sunt necesare pentru a completa evaluarea efectuată de Autoritatea AELS de Supraveghere care compară impactul pozitiv al măsurii de ajutor (care vizează atingerea unui obiectiv de interes comun) cu efectele secundare potențial negative (denaturarea schimburilor comerciale și a concurenței).

10.3.1

Pentru ajutor individual:

A)

Impactul asupra concurenței: vă rugăm să precizați și descrieți piețele de produse asupra cărora este posibil ca ajutorul să aibă un impact semnificativ, structura și dinamica piețelor respective, precum și cota indicativă de piață a beneficiarului:

B)

Impactul asupra schimburilor comerciale dintre statele membre SEE. Vă rugăm să furnizați informații referitoare la efectele asupra schimburilor comerciale (transferul fluxurilor comerciale și a locației de desfășurare a activității economice)

10.3.2.

Pentru scheme de ajutor:

A)

Impactul asupra concurenței: vă rugăm să precizați și descrieți piețele de produse asupra cărora este posibil ca schema de ajutor să aibă un impact semnificativ, structura și dinamica piețelor respective:

B)

Impactul asupra schimburilor comerciale dintre statele membre SEE. Vă rugăm să furnizați informații referitoare la efectele asupra schimburilor comerciale (transferul fluxurilor comerciale și a locației de desfășurare a activității economice)

11.   Ordine de recuperare restante

11.1.

În cazul unui ajutor individual:

Autoritățile statului AELS se angajează să suspende plata ajutorului notificat în cazul în care beneficiarul mai are încă la dispoziție un ajutor ilegal anterior, declarat incompatibil printr-o decizie a Autorității AELS de Supraveghere (fie cu privire la un ajutor individual, fie la o schemă de ajutor), până când beneficiarul respectiv rambursează sau plătește într-un cont blocat valoarea totală a ajutorului ilegal și incompatibil și dobânda de recuperare corespunzătoare.

 da

 nu

11.2.

În cazul unor scheme de ajutor:

Autoritățile statului AELS se angajează să suspende plata oricărui ajutor acordat în cadrul schemei de ajutor notificate, către oricare întreprindere care a beneficiat de un ajutor ilegal anterior, declarat incompatibil printr-o decizie a Autorității AELS de Supraveghere, până când întreprinderea respectivă rambursează sau plătește într-un cont blocat valoarea totală a ajutorului ilegal și incompatibil și dobânda de recuperare corespunzătoare.

 da

 nu

12.   Alte informații

Menționați orice alte informații pe care le considerați relevante pentru evaluarea măsurii (măsurilor) în cauză, în conformitate cu reglementările privind ajutoarele de stat.

13.   Elemente anexate

Vă rugăm să enumerați toate documentele pe care le anexați la notificare și să furnizați copii pe suport de hârtie sau legături directe la pagini de internet care conțin documentele în cauză.

14.   Declarație

Subsemnatul, certific că, după cunoștințele mele, informațiile furnizate în prezentul formular, în anexe și în documentele anexate sunt corecte și complete.

Data și locul semnării …

Semnătura: …

Numele și funcția persoanei care semnează …

PARTEA III.6.a

FIȘĂ DE INFORMAțII SUPLIMENTARE PRIVIND AJUTORUL DE STAT PENTRU CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE: SCHEME DE AJUTOR

Prezenta fișă de informații suplimentare trebuie să fie utilizată în scopul notificării oricărei scheme de ajutor  (12) care se regăsește în Orientările Autorității AELS de Supraveghere privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare (denumite în continuare «Orientările CDI»)  (13) . Aceasta trebuie, de asemenea, să fie folosită în cazul schemelor de ajutor pentru cercetare și dezvoltare acordat IMM-urilor, care nu cade sub incidența Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare  (14).

1.

Caracteristicile de bază ale măsurii notificate

2.

Organisme de cercetare și intermediari pentru inovare- beneficiari ai ajutorului de stat

2.1.

Finanțarea publică a activităților neeconomice

2.2.

Finanțarea publică a activităților economice

3.

Ajutor de stat indirect acordat întreprinderilor prin intermediul organismelor de cercetare care fac obiectul unei finanțări publice

3.1.

Cercetare în numele întreprinderilor

3.2.

Colaborarea întreprinderilor și organismelor de cercetare

4.

Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din tratatul ce

4.1.

Ajutorul acordat pentru proiecte de cercetare și dezvoltare

4.2.

Ajutor acordat pentru studii tehnice de fezabilitate

4.3.

Ajutorul pentru costurile dreptului de proprietate industrială pentru IMM-uri

4.4.

Ajutorul acordat noilor întreprinderi inovatoare (unor întreprinderi mici)

4.5.

Ajutorul acordat inovării de proces și organizaționale în domeniul serviciilor

4.6.

Ajutorul acordat pentru servicii de consultanță în materie de inovare și pentru servicii de susținere a inovării (pentru IMM-uri)

4.7.

Ajutorul acordat în vederea angajării temporare de personal cu înaltă calificare (pentru IMM-uri)

4.8.

Ajutorul acordat centrelor de inovare

5.

Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului

5.1.

Condiții generale

6.

Cumulare

7.

Raportare și monitorizare

7.1

Rapoarte anuale

7.2.

Acces la textul integral al schemelor

7.3.

Fișe de informații, monitorizare

8.

Alte informații

1.   Caracteristicile de bază ale măsurii notificate

Vă rugăm să completați secțiunile relevante ale formularului de notificare corespunzătoare caracterului schemei notificate. Găsiți mai jos îndrumări de bază.

A.

Vă rugăm să precizați tipul ajutorului și să completați sub-secțiunile corespunzătoare din secțiunea 4 [«Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din Acordul privind SEE»] din prezenta fișă de informații suplimentare:

ajutor acordat pentru proiecte de cercetare și dezvoltare, completați secțiunea 4.1;

ajutor acordat pentru studii tehnice de fezabilitate, completați secțiunea 4.2;

ajutor acordat pentru costuri ale dreptului de proprietate industrială pentru IMM-uri, completați secțiunea 4.3;

ajutor acordat noilor întreprinderi inovatoare, completați secțiunea 4.4;

ajutor acordat pentru inovarea de proces și organizațională în domeniul serviciilor, completați secțiunea 4.5;

ajutor pentru serviciile de consultanță în domeniul inovării și pentru servicii de sprijin al inovării, completați secțiunea 4.6;

ajutor acordat pentru angajarea temporară de personal cu înaltă calificare, completați secțiunea 4.7;

ajutor acordat centrelor de inovare, completați secțiunea 4.8.

În continuare, completați și secțiunea 5 («Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului») și secțiunea 7 («Raportare și monitorizare») pentru a furniza confirmările solicitate.

B.

Ajutorul implică organism de cercetare (15)/intermediari pentru inovare?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să completați secțiunea 2 și/sau 3 («Organismele de cercetare și intermediari pentru inovare» și «Ajutorul de stat indirect acordat întreprinderilor prin intermediul organismelor de cercetare care fac obiectul unei finanțări publice ») din prezenta fișă de informații suplimentare.

C.

Ajutorul poate fi combinat cu un alt ajutor?

 da

 nu

Dacă da, completați secțiunea 6 («Cumulare») din prezenta fișă de informații suplimentare.

D.

Vă rugăm să confirmați dacă, în cazul în care se acordă un ajutor specific (16)/bonus pentru IMM, beneficiarul întrunește condițiile de IMM, astfel cum sunt ele definite de legislația SEE (17):

da

E.

Dacă schema presupune autorizarea/cumpărarea activităților/rezultatelor de cercetare și dezvoltare din întreprinderi de către autoritățile publice, furnizorii sunt selectați pe baza unei proceduri de licitație deschisă (18)?

 da

 nu

Dacă nu, vă rugăm să aveți în vedere că aceste plăți efectuate de autoritățile publice în favoarea întreprinderilor implică, de regulă, ajutor de stat.

F.

Dacă este cazul, furnizați cursul de schimb care a fost utilizat în scopul notificării: …

G.

Vă rugăm să confirmați că orice ajutor acordat în cadrul schemei notificate va fi notificat în mod individual Autorității AELS de Supraveghere în cazul în care acesta atinge pragul pentru evaluarea detaliată stabilit în secțiunea 7.1 din Orientările CDI.

da

H.

Toate documentele furnizate de statele AELS ca anexe la formularul de notificare sunt numerotate, iar numerele documentelor se indică în secțiunile relevante din prezenta fișă de informații suplimentare.

2.   Organisme de cercetare și intermediari pentru inovare- beneficiari ai ajutorului de stat  (19)

2..   Finanțarea publică a activităților neeconomice

A.

Organismele de cercetare sau intermediarii non-profit pentru inovare exercită o activitate economică (20) (o activitate care constă în furnizarea de bunuri și/sau servicii pe o anumită piață)?

 da

 nu

Dacă da, furnizați o descriere a acestor activități:

B.

Dacă aceeași organizație exercită activități atât de natură economică, cât și neeconomică (21), aceste două tipuri de activități și costurile lor pot fi clar separate de finanțare?

 da

 nu

Dacă da, furnizați detalii:

Dacă da, vă rugăm să aveți în vedere faptul că finanțarea din fonduri publice a activităților neeconomice nu intră sub incidența articolului 61 alineatul (1) din Acordul privind SEE. Dacă nu, finanțarea din fonduri publice a activităților economice înseamnă, în general, ajutor de stat.

2.2.   Finanțarea publică a activităților economice

C.

Statul AELS este în măsură să dovedească următoarele:

totalul fondurilor de stat a fost transferat de la organizațiile de cercetare sau intermediarii pentru inovare nonprofit (care exercită activități economice) la beneficiarii finali;

ȘI

nu se acordă avantaje intermediarilor?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi:

Dacă da, vă rugăm să aveți în vedere faptul că organismele intermediare nu pot fi beneficiari ai ajutorului de stat. În ceea ce privește ajutorul acordat beneficiarilor finali, se aplică normele obișnuite ale ajutorului de stat.

3.   Ajutor de stat indirect acordat întreprinderilor prin intermediul organismelor de cercetare care fac obiectul unei finanțări publice  (22)

3.1.   Cercetare în numele întreprinderilor

A.

Proiectele sprijinite în baza schemelor notificate sunt derulate de organismele de cercetare în numele întreprinderilor?

 da

 nu

B.

Dacă da, organismele de cercetare (în calitate de mandatar) furnizează servicii întreprinderilor (în calitate de mandanți) în cazurile în care:

mandatarii primesc o remunerație corespunzătoare pentru serviciile prestate,

 da

 nu

ȘI

mandanții precizează termenii și condițiile prestării acestor servicii?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

C.

Organismele de cercetare furnizează servicii la prețul pieței?

 da

 nu

Dacă nu există un preț al pieței, organismele de cercetare furnizează serviciile lor la un preț care reflectă costurile complete, la care se adaugă o marjă rezonabilă?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

Dacă un organism de cercetare prestează servicii și dacă răspunsul la una dintre întrebările din secțiunea C este afirmativ, nu va exista de regulă un transfer de ajutor de stat către întreprinderi prin intermediul organismului de cercetare.

3.2.   Colaborarea întreprinderilor și organismelor de cercetare

A.

Proiectul de colaborare este realizat în comun de către întreprinderi și organisme de cercetare?

 da

 nu

Dacă da, furnizați detalii privind parteneriatele.

B.

Dacă da, întreprinderile participante suportă costul total al proiectelor sprijinite în cadrul schemei notificate?

 da

 nu

Rezultatele care nu conduc la apariția unor drepturi de proprietate intelectuală sunt diseminate pe o scară largă ȘI drepturile de proprietate intelectuală care rezultă din activitatea organismelor de cercetare sunt acordate în totalitate (23) organismelor de cercetare?

 da

 nu

Organismele de cercetare primesc de la întreprinderile participante o compensație echivalentă prețului de piață pentru drepturile de proprietate intelectuală (24) care rezultă din activitatea organismele de cercetare desfășurată în cadrul proiectului și care sunt transferate întreprinderilor participante?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii (rețineți că orice contribuție a întreprinderilor participante la cheltuielile organismele de cercetare se deduce din compensație):

C.

Dacă niciunul dintre răspunsurile la întrebările din secțiunea B nu este afirmativ, statul AELS se poate baza pe evaluarea individuală a proiectelor de colaborare (25).

Vă rugăm să furnizați o evaluare individuală a proiectelor de colaborare, luând în considerare elementele menționate mai sus. Anexați la notificare și acordurile contractuale.

Dacă niciunul dintre răspunsurile la întrebările din secțiunea B nu este afirmativ și dacă evaluarea individuală a proiectelor de colaborare nu conduce la concluzia că nu se acordă ajutor de stat, Autoritatea AELS de Supraveghere va considera valoarea totală a contribuției organismului de cercetare la proiect ca fiind ajutor acordat întreprinderilor.

4.   Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din tratatul ce

4.1.   Ajutorul acordat pentru proiecte de cercetare și dezvoltare  (26)

4.1.1.   Categoria cercetare (27)

A.

Precizați care dintre etapele de cercetare și dezvoltare (28) sunt sprijinite în cadrul schemei notificate:

cercetare fundamentală;

cercetare industrială;

dezvoltare experimentală.

Dați exemple de proiecte importante care urmează să fie realizate în cadrul schemei notificate:

B.

Dacă proiectele individuale de cercetare și dezvoltare cuprind diferite categorii de cercetare, vă rugăm să explicați modul în care acest lucru va fi luat în calcul în stabilirea intensității maxime a ajutorului acordat unui anumit proiect (intensitatea maximă aplicabilă a ajutorului trebuie să reflecte etapele cercetării efectuate).

4.1.2.   Costurile eligibile

Toate costurile eligibile trebuie alocate unei categorii specifice de cercetare dezvoltare  (29) . Vă rugăm să precizați (sau să bifați) mai jos.

 

Cercetare fundamentală

Cercetare industrială

Dezvoltare experimentală

Cheltuieli de personal

 

 

 

Costuri pentru instrumente și utilaje

 

 

 

Costuri pentru construcție și teren

 

 

 

Costuri de cercetare contractuală, cunoștințe tehnice și brevete cumpărate sau cu licență din surse externe, la prețurile pieței

 

 

 

Cheltuieli suplimentare suportate direct ca urmare a proiectului de cercetare

 

 

 

Alte cheltuieli de funcționare

 

 

 

4.1.3.   Intensitățile ajutoarelor și bonusuri

Intensitatea ajutorului se calculează pe baza costurilor eligibile ale proiectului. Aceasta trebuie să fie stabilită pentru fiecare beneficiar al ajutorului, inclusiv în cadrul unui proiect de colaborare  (30) .

A.

Intensități de bază (fără bonusuri) (31):

 

Cercetare fundamentală

Cercetare industrială

Dezvoltare experimentală

Intensitatea maximă a ajutorului

 

 

 

B.

Bonusuri:

Proiectele care primesc sprijin beneficiază de un bonus?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați mai jos.

Bonusul pentru un IMM se aplică în cadrul schemei notificate?

 da

 nu

Precizați nivelul bonusului aplicabil (32): …

Bonusul acordat pentru o colaborare efectivă între întreprinderi (i) sau colaborarea unei întreprinderi cu un organism de cercetare (ii) sau (doar în cazul unor proiecte de cercetare industrială) pentru diseminarea rezultatelor (iii) este aplicat în cadrul schemei notificate?

 da

 nu

(i)

Dacă se aplică un bonus pentru colaborare efectivă între cel puțin două întreprinderi, care nu depind una de cealaltă, confirmați că următoarele condiții sunt îndeplinite:

nicio întreprindere nu suportă singură mai mult de 70 % din costurile eligibile ale proiectului de colaborare

ȘI

proiectul presupune colaborarea cu cel puțin un IMM sau colaborarea prezintă un caracter transfrontalier, și anume activitățile de cercetare și dezvoltare sunt desfășurate în cel puțin două state membre diferite.

Precizați nivelul bonusului aplicabil (33): …

(ii)

Dacă se aplică un bonus pentru o colaborare efectivă între o întreprindere și un organism de cercetare, în special în contextul coordonării politicilor naționale de cercetare și dezvoltare, confirmați că următoarele condiții sunt îndeplinite:

organismul de cercetare suportă cel puțin 10 % din costurile eligibile

ȘI

organismul de cercetare are dreptul să publice rezultatul proiectelor de cercetare în măsura în care acestea provin din cercetarea implementată de respectivul organism.

Precizați nivelul bonusului aplicabil (34): …

(iii)

Dacă în cazul cercetării industriale se aplică un bonus pentru diseminarea pe scară largă a rezultatelor proiectului, indicați cel puțin una dintre următoarele metode de diseminare pe scară largă:

conferințe tehnice și științifice,

publicarea în reviste științifice sau tehnice,

disponibilitatea în arhive cu acces liber (baze de date în care datele neprelucrate ale cercetării pot fi accesate de oricine),

disponibilitatea prin software gratuit sau sursă deschisă (open source).

Precizați nivelul bonusului aplicabil (35): …

C.

Precizați intensitatea totală a ajutorului acordat proiectelor sprijinite în cadrul schemei notificate (luând în considerare bonusurile) (%): …

4.1.4   Condiții speciale pentru avansul rambursabil (36)

A.

Ajutorul acordat proiectelor de cercetare și dezvoltare este sub forma unui avans rambursabil?

 da

 nu

B.

Dacă da, ajutorul acordat sub forma unui avans rambursabil în baza schemei notificate este exprimat ca echivalent-subvenție brută (37)?

 da

 nu

Dacă da, care este intensitatea ajutorului sub formă de avans rambursabil exprimat ca echivalent-subvenție brută (38) care se aplică în cadrul schemei notificate: …

În plus, vă rugăm să furnizați metodologia completă aplicată ȘI datele care pot fi verificate și care stau la baza metodologiei menționate mai sus:

C.

Dacă ajutorul nu poate fi exprimat ca echivalent-subvenție brută, care este nivelul avansului rambursabil, exprimat ca procent din costurile eligibile: …

În cazul în care ratele avansului rambursabil acordat proiectului de cercetare și dezvoltare sunt mai mari decât ratele indicate în secțiunile 5.1.2 și 5.1.3 (până la ratele maxime indicate în secțiunea 5.1.5) din Orientările CDI, vă rugăm:

să notificați Autorității AELS de Supraveghere informațiile detaliate privind rambursarea în caz de succes și definiți clar ce va fi considerat ca fiind un rezultat de succes al activităților de cercetare,

ȘI

să confirmați următoarele:

măsura prevede ca, în cazul unui rezultat de succes, avansul să fie rambursat cu o rată a dobânzii cel puțin egală cu rata corespunzătoare care rezultă din aplicarea comunicării Autorității AELS de Supraveghere privind metoda de stabilire a ratelor de referință și de scont (39),

în cazul în care reușita este superioară rezultatului definit ca fiind de succes, statul AELS are dreptul să solicite, pe lângă plata avansului, și alte sume, inclusiv o dobândă în conformitate cu rata de referință prevăzută de Autoritatea AELS de Supraveghere,

în cazul unei reușite parțiale, statul AELS solicită ca rambursarea securizată să fie proporțională cu gradul de reușită atins.

4.1.5.   Condiții speciale pentru măsurile fiscale (40)

A.

Ajutorul pentru proiecte de cercetare și dezvoltare sprijinite în cadrul schemei notificate este acordat sub forma unei măsuri fiscale?

 da

 nu

Dacă ajutorul pentru un proiect de cercetare și dezvoltare este acordat sub forma unei măsuri fiscale, vă rugăm să furnizați studii de evaluare pentru a permite Autorității AELS de Supraveghere să evalueze efectul de stimulare al ajutorul fiscal pentru cercetare și dezvoltare.

B.

Dacă da, vă rugăm să precizați modul în care se calculează intensitățile ajutorului:

pe baza unui proiect individual de cercetare și dezvoltare;

ca raport între scutirea fiscală în ansamblu și suma tuturor costurilor eligibile de cercetare și dezvoltare suportate pe parcursul unei perioade de timp care nu depășește trei exerciții fiscale consecutive;

altele: …

Vă rugăm să furnizați detalii referitoare la metoda de calcul aplicată:

4.2.   Ajutor acordat pentru studii tehnice de fezabilitate  (41)

4.2.1.   Condiții generale

Studiile pregătesc (42):

cercetare industrială,

dezvoltare experimentală.

4.2.2.   Intensitățile ajutorului

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (43) (%) acordat IMM-urilor: …

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (44) acordat întreprinderilor mari: …

Intensitatea ajutorului se calculează pe baza costurilor studiilor de fezabilitate ale proiectului.

4.3.   Ajutorul pentru costurile dreptului de proprietate industrială pentru IMM-uri  (45)

4.3.1.   Condiții

Care este stadiul de cercetare (46) vizat?

cercetare fundamentală,

cercetare industrială,

dezvoltare experimentală.

4.3.2.   Costuri eligibile și intensități ale ajutorului

A.

Precizați costurile eligibile (47):

costuri anterioare acordării dreptului în cadrul primei jurisdicții legale: …

costuri de traducere și alte costuri suportate pentru a obține acordarea sau validarea dreptului în cadrul altei jurisdicții legale: …

costuri de apărare a validității dreptului în cursul examinării oficiale a cererii și posibile proceduri de opoziție: …

B.

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (%) (48): …

4.4.   Ajutorul acordat noilor întreprinderi inovatoare  (49) (unor întreprinderi mici)

Vă rugăm să confirmați că:

A.

beneficiarii sunt exclusiv întreprinderi mici, astfel cum au fost definite de legislația SEE, în activitate de cel puțin 6 ani înainte de data la care se acordă ajutorul;

B.

beneficiarii sunt întreprinderi inovatoare.

Vă rugăm să confirmați faptul că prezenta condiție este respectată prin:

o evaluare realizată de un expert extern care demonstrează că beneficiarul va dezvolta într-un viitor previzibil produse, servicii sau procese care constituie tehnologii noi sau îmbunătățiri considerabile în raport cu tehnologia de vârf din ramura sa industrială în SEE și pentru care există riscul unui eșec de natură tehnologică sau industrială,

SAU

dovezi care atestă faptul că cheltuielile de cercetare și dezvoltare ale beneficiarului reprezintă cel puțin 15 % din cheltuielile totale de funcționare în cel puțin unul din cei trei ani care precedă acordarea ajutorului sau, în cazul unei întreprinderi noi, fără trecut financiar, în auditul exercițiului său fiscal curent, conform celor certificate de un auditor extern.

Vă rugăm să furnizați detalii referitoare la modul de punere în aplicare a acestei condiții

C.

Precizați valoarea maximă a ajutorului care se aplică în cadrul schemei notificate: …

Vă rugăm să confirmați că ajutorul acordat unor noi întreprinderi inovatoare nu va depăși:

1 milion EUR în regiunile neasistate,

1,5 milioane EUR în regiunile eligibile pentru derogare, în sensul articolului 61 alineatul (3) litera (a) din Acordul privind SEE,

1,25 milioane EUR în regiunile eligibile pentru derogare în sensul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din Acordul privind SEE.

D.

Vă rugăm să confirmați că:

beneficiarii nu au mai primit înainte ajutor pentru noile întreprinderi inovatoare și vor primi acest tip de ajutor o singură dată în cursul perioadei în care îndeplinesc condițiile necesare pentru a fi considerate noi întreprinderi inovatoare

E.

Întreprinderile beneficiază de o cumulare a ajutorului?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm precizați modul în care vor fi respectate normele specifice de cumulare aplicate ajutorului acordat unor noi întreprinderilor inovatoare (secțiunea 5.4 din Orientările CDI).

4.5.   Ajutorul acordat inovării de proces și organizaționale în domeniul serviciilor  (50)

4.5.1.   Condiții generale

A.

Care este tipul de inovare din activitățile de servicii (51) vizat de schema notificată?

inovarea de proces în activitățile de servicii,

inovarea organizațională în activitățile de servicii.

Vă rugăm furnizați o descriere detaliată a inovării în activitățile de servicii (52) (de proces și organizațională):

B.

Vă rugăm să confirmați că:

inovarea organizațională este legată de utilizarea și exploatarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în vederea schimbării organizării,

inovarea este sub forma unui proiect cu un conducător de proiect identificat și calificat, precum și cu costuri de proiect identificate;

rezultatul proiectului pentru care se acordă ajutor îl reprezintă dezvoltarea de standarde, a unui model de afacere, metodologia conceptului, care poate fi sistematic reprodusă și pentru care există posibilitatea certificării și brevetării,

inovarea de proces sau organizațională este nouă sau este substanțial îmbunătățită în raport cu tehnologia de vârf din ramura industrială corespunzătoare din SEE,

inovarea de proces sau organizațională presupune un grad vizibil de risc,

ajutorul este acordat întreprinderilor mari doar dacă acestea colaborează cu IMM-uri în ceea ce privește activitățile pentru care se acordă ajutorul și dacă IMM-urile care colaborează cheltuiesc cel puțin 30 % din costurile totale eligibile.

Vă rugăm să furnizați detalii/dovezi pentru toate aceste elemente:

4.5.2.   Costuri eligibile și intensități ale ajutorului

A.

Vă rugăm să precizați costurile eligibile (53):

 

Costuri eligibile

costuri cu personalul

 

costuri pentru instrumente și echipamente

 

costuri pentru construcție și teren

 

costuri pentru cercetare contractuală, cunoștințe tehnice și brevete cumpărate sau cu licență din surse externe, la prețurile pieței

 

cheltuieli de regie suplimentare determinate direct ca urmare a proiectului de cercetare

 

alte cheltuieli de funcționare

 

B.

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (54) acordat întreprinderilor mari (%): …

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (55) acordat întreprinderilor mijlocii (56) (%): …

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (57) acordat întreprinderilor mici (58) (%): …

Intensitatea ajutorului se calculează pe baza costurilor eligibile ale proiectelor.

4.6.   Ajutorul acordat pentru servicii de consultanță în materie de inovare și pentru servicii de susținere a inovării  (59) (pentru IMM-uri)

4.6.1.   Condiții generale

A.

Precizați valoarea maximă a ajutorului (care nu va depăși 200 000 de EUR pe beneficiar în cursul oricărui interval de trei ani): …

B.

Vă rugăm să confirmați că:

în cazul în care furnizorul de servicii nu beneficiază de o atestare națională sau europeană, ajutorul nu va acoperi mai mult de 75 % din costurile eligibile;

beneficiarii folosesc ajutorul de stat pentru achiziționarea serviciilor la prețul pieței (sau dacă furnizorul de servicii este o entitate nonprofit, la un preț care reflectă costul total, plus o marjă rezonabilă).

Vă rugăm să furnizați detalii privind modul în care va fi asigurat acest lucru.

4.6.2.   Costuri eligibile

A.

Care este tipul ajutorului acordat?

ajutor acordat pentru servicii de consultanță în materie de inovare;

ajutor acordat pentru servicii de susținere a inovării.

B.

Dacă este acordat un ajutor pentru servicii de consultanță în materie de inovare, precizați costurile eligibile:

consultanță în gestionare: …

asistență tehnologică: …

servicii de transfer de tehnologie: …

formare: …

consultanță privind achiziția, protecția și comercializarea drepturilor de proprietate intelectuală și pentru acordarea de licențe: …

consultanță privind utilizarea standardelor: …

C.

Dacă este acordat un ajutor pentru servicii de sprijin în domeniul inovării, precizați costurile eligibile:

spațiu de birou: …

bănci de date: …

biblioteci tehnice: …

cercetare de piață: …

utilizarea laboratorului: …

etichetarea calității: …

testare și certificare: …

4.6.3.   Condiții speciale pentru o entitate nonprofit

În cazul în care furnizorii de servicii sunt entități nonprofit, ajutorul poate fi acordat sub forma unei reduceri de preț, reprezentând diferența dintre prețul plătit și prețul pieței (sau un preț care reflectă costurile totale, la care se adaugă o marjă rezonabilă).

A.

Ajutorul este acordat sub forma unei reduceri de preț?

 da

 nu

Dacă da, furnizați dovezi privind existența unui sistem care asigură transparența în ceea ce privește costurile totale ale serviciilor de consultanță oferite în materie de inovare și ale serviciilor de susținere a inovării, precum și în ceea ce privește prețul plătit de beneficiari, astfel încât ajutorul primit să poată fi măsurat și monitorizat.

4.7.   Ajutorul acordat în vederea angajării temporare de personal cu înaltă calificare  (60) (pentru IMM-uri)

4.7.1.   Condiții generale

A.

De unde provine personalul cu înaltă calificare (61)?

organisme de cercetare;

întreprinderi mari.

Furnizați detalii (dacă este posibil) privind organismele de cercetare și întreprinderile mari.

B.

Vă rugăm să confirmați că:

personalul detașat nu înlocuiește alți salariați;

personalul detașat este angajat într-o funcție recent creată în cadrul întreprinderii beneficiare;

Precizați această funcție recent creată:

personalul detașat este angajat de cel puțin doi ani în organisme de cercetare sau întreprinderi mari care detașează personalul;

personalul detașat desfășoară activități de cercetare, dezvoltare și inovare în cadrul IMM-ului care primește ajutorul.

4.7.2.   Costuri eligibile și intensități ale ajutorului

A.

Indicați costurile eligibile:

costurile necesare pentru utilizarea și angajarea temporară de personal cu înaltă calificare: …

primă de mobilitate pentru personalul detașat: …

B.

Vă rugăm să confirmați dacă sunt excluse costurile de consultanță (plata serviciului prestat de expert fără angajarea respectivului expert în cadrul întreprinderii) din costurile eligibile ale ajutorului acordat în vederea angajării temporare de personal cu înaltă calificare.

C.

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (62) (%): …

4.8.   Ajutorul acordat centrelor de inovare  (63)

4.8.1.   Condiții generale

A.

Care este tipul de ajutor acordat beneficiarului?

ajutor de investiții;

ajutor de operare pentru animarea centrului.

B.

Vă rugăm să confirmați că:

ajutorul este acordat exclusiv persoanelor juridice care asigură funcționarea centrelor de inovare;

beneficiarii sunt responsabili cu gestionarea participării și a accesului la sediul, echipamentele și activitățile centrelor;

Vă rugăm să furnizați detalii:

accesul la sediul, echipamentele și activitățile centrelor nu este restricționat.

C.

Taxele percepute în vederea utilizării echipamentelor centrului și participării la activitățile centrului reflectă costurile lor?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să demonstrați cum este asigurat acest lucru:

Dacă nu, vă rugăm să furnizați detalii (în special cu privire la existența acestui ajutor în sensul articolului 61 alineatul (1) din Acordul privind SEE, a se vedea secțiunea 3.1 din Orientările CDI):

D.

Vă rugăm să anexați o analiză a specializării tehnologice a centrului de inovare, a potențialului regional existent, a capacității de cercetare existente, privind prezența centrelor cu scopuri similare în spațiul SEE și privind volumul de piață potențial al activităților desfășurate în centru:

4.8.2.   Condiții specifice privind ajutorul de investiții acordat pentru animarea centrului

A.

Care este tipul investiției realizate?

înființarea unor centre de inovare;

extinderea centrelor de inovare;

activarea centrelor de inovare.

B.

Care sunt echipamentele pentru care se acordă ajutorul?

clădiri pentru centrul de formare și cercetare;

infrastructuri de cercetare cu acces liber, laborator, instalație de testare;

infrastructuri de rețea cu bandă largă.

C.

Precizați costurile eligibile:

costuri legate de investițiile în teren: …

clădiri: …

utilaje: …

echipamente: …

D.

Care este intensitatea de bază a ajutorului(%) (64): …

E.

Se acordă vreun bonus beneficiarilor?

 da

 nu

Dacă da, precizați mai jos:

Se aplică un bonus pentru IMM?

 da

 nu

Precizați nivelul bonusului care se acordă întreprinderilor mici (65): …

Precizați nivelul bonusului care se acordă întreprinderilor mijlocii (66): …

4.8.3.   Condiții specifice privind ajutorul de operare acordat pentru animarea centrului

A.

Pe ce perioadă de timp se acordă acest ajutor: … ani

Dacă ajutorul este acordat pentru o perioadă mai mare de 5 ani, vă rugăm să furnizați dovezi concludente care să justifice această perioadă mai mare de timp (67).

B.

Ajutorul este degresiv?

 da

 nu

C.

Precizați costurile eligibile:

promovarea centrului în vederea recrutării unor noi societăți care să se implice în activitatea centrului: …

administrarea echipamentelor cu acces liber ale centrului: …

organizarea unor programe de formare, ateliere și conferințe pentru a sprijini schimbul de cunoștințe și rețeaua de contact între membrii centrului: …

D.

Intensitatea ajutorului:

ajutor degresiv (vă rugăm să precizați ratele degresive pentru fiecare an) (68): …

ajutor nedegresiv (%) (69): …

5.   Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului  (70)

5.1.   Condiții generale

Vă rugăm să confirmați că, în momentul acordării ajutorului în baza măsurii notificate, se vor lua măsuri pentru ca activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare desfășurate de beneficiari individuali să nu înceapă anterior solicitării ajutorului sau deciziei de acordare a acestuia, în cazul ajutorului fiscal.

da

Vă rugăm să furnizați detalii referitoare la modul în care se va asigura respectarea acestei condiții.

În cazul în care ajutorul este acordat pentru proiecte ale marilor întreprinderi sau unor IMM-uri, dacă depășește 7,5 milioane EUR, pentru inovarea procesului și inovarea organizațională din domeniul serviciilor și pentru centre de inovare, vă rugăm să confirmați că efectul de stimulare va fi evaluat în baza a cel puțin unuia dintre indicatorii de mai jos:

creșterea dimensiunii proiectului;

creșterea sferei sale de aplicare;

creșterea ritmului de derulare;

creșterea sumelor totale alocate cercetării, dezvoltării și inovării;

altele: …

Vă rugăm să furnizați detalii despre modul în care se va desfășura această evaluare:

6.   Cumulare  (71)

A.

Ajutorul este acordat în baza schemei notificate combinate cu un alt ajutor (72)?

 da

 nu

B.

Dacă da, vă rugăm să descrieți normele de cumulare aplicabile schemei notificate:

C.

Vă rugăm să precizați modul în care se va verifica respectarea normelor de cumulare în cadrul schemei de ajutor notificat:

7.   Raportare și monitorizare  (73)

7.1.   Rapoarte anuale

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că această obligație de raportare nu aduce atingere obligației de raportare conform Deciziei 195/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere  (74).

A.

Vă rugăm să vă angajați să înaintați Autorității AELS de Supraveghere rapoarte anuale privind punerea în aplicare a schemei de ajutor notificate, care vor include toate elementele enumerate mai jos (75):

numele beneficiarului;

cuantumul ajutorului pentru fiecare beneficiar;

intensitatea ajutorului;

sectoarele de activitate în care se realizează proiectele subvenționate.

da

B.

Vă rugăm să explicați, în raportul anual cu privire la toate ajutoarele acordate unor întreprinderi mari în baza unei scheme aprobate, cum s-a respectat efectul de stimulare în cazul ajutorului acordat acestor întreprinderi (76).

da

7.2.   Acces la textul integral al schemelor

A.

Vă rugăm să publicați pe internet textul complet al schemelor finale de ajutor, astfel cum au fost aprobate de Autoritatea AELS de Supraveghere.

da

Vă rugăm să indicați adresa internet: …

B.

Vă rugăm să confirmați că schema, astfel cum a fost aprobată de Autoritatea AELS de Supraveghere, nu va fi aplicată anterior publicării informațiilor pe internet (în conformitate cu cerințele din secțiunea A de mai sus).

da

7.3.   Fișe de informații, monitorizare

A.

În toate cazurile în care ajutorul pentru cercetare, dezvoltare și inovare este acordat în baza schemelor de ajutor care nu necesită o notificare individuală și care depășește suma de 3 milioane EUR (77), vă rugăm să furnizați Autorității AELS de Supraveghere, în termen de 20 de zile lucrătoare de la acordarea ajutorului de către autoritatea competentă, informațiile solicitate în formularul standard prezentat în anexa la Orientările CDI.

da

B.

Vă rugăm să luați măsuri pentru a ține evidența detaliată a acordării ajutorului, cu toate informațiile necesare pentru a se putea stabili respectarea costurilor eligibile și a intensității maxime admise a ajutorului.

da

C.

Vă rugăm să luați măsuri pentru ca evidența detaliată menționată în secțiunea B de mai sus să fie păstrată timp de 10 ani de la data acordării ajutorului.

da

D.

Vă rugăm să prezentați Autorității AELS de Supraveghere, la cerere, evidența menționată în secțiunea B de mai sus.

da

8.   Alte informații

Vă rugăm să oferiți orice alte informații pe care le considerați necesare pentru evaluarea măsurii(măsurilor) în cauză în temeiul Orientărilor Autorității AELS de Supraveghere privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare.

„PARTEA III.6.b

FIȘĂ DE INFORMAțII SUPLIMENTARE PRIVIND AJUTORUL PENTRU CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE: AJUTOR INDIVIDUAL

Prezenta fișă de informații suplimentare trebuie să fie utilizată în scopul notificării oricărei scheme de ajutor care intră sub incidența Orientărilor Autorității AELS de Supraveghere privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare (denumite în continuare«Orientările CDI») (78). Aceasta trebuie utilizată, de asemenea, pentru ajutorul individual pentru cercetare și dezvoltare acordat IMM-urilor, care nu face obiectul Regulamentului general de exceptare pe categorii  (79) sau care face obiectul unei obligații individuale de notificare, întrucât depășește pragurile notificării individuale stabilite în acesta..

1.

Caracteristicile de bază ale măsurii notificate

2.

Organisme de cercetare Și intermediari pentru inovare- beneficiari ai ajutorului de stat

2.1.

Finanțarea publică a activităților neeconomice

2.2.

Finanțarea publică a activităților economice

3.

Ajutorul indirect de stat acordat înterprinderilor prin intermediul organismelor de cercetare subvenționate din fonduri publice

3.1.

Cercetare în numele întreprinderilor

3.2.

Colaborarea întreprinderilor și a organismelor de cercetare

4.

Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (b) din acordul privind see

4.1.

Condiții generale (cumulative)

4.2.

Descrierea proiectului

5.

Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din acordul privind see

5.1.

Ajutor acordat pentru proiecte de cercetare și dezvoltare

5.2.

Ajutor acordat pentru studii tehnice de fezabilitate

5.3.

Ajutorul acordat pentru costurile dreptului de proprietate industrială pentru IMM-uri

5.4.

Ajutorul acordat noilor întreprinderi inovatoare (unor întreprinderi mici)

5.5.

Ajutorul acordat inovării de proces și organizaționale în domeniul serviciilor

5.6.

Ajutorul acordat pentru servicii de consultanță în materie de inovare și pentru servicii de sprijin în domeniul inovării (pentru IMM-uri)

5.7.

Ajutorul acordat în vederea angajării temporare de personal cu înaltă calificare (pentru IMM-uri)

5.8.

Ajutorul acordat centrelor de inovare

6.

Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului

6.1.

Condiții generale

6.2.

Evaluarea efectului de stimulare

7.

Criteriile care conduc la o evaluare detaliată

7.1.

Proiecte și studii de fezabilitate

7.2.

Inovarea de proces sau organizațională în activități de servicii și centre de inovare

8.

Informații suplimentare pentru evaluarea detaliată

8.1.

Observații generale

8.2.

Existența unei disfuncționalități a pieței

8.3.

Instrumente corespunzătoare

8.4.

Efectul de stimulare și analiza ajutorului

8.5.

Proporționalitatea ajutorului

8.6.

Analiza privind denaturarea concurenței și a schimburilor comerciale

9.

Cumulare

10.

Raportare și monitorizare

10.1.

Rapoarte anuale

10.2.

Fișe de informații, monitorizare

11.

Alte informații

1.   Caracteristicile de bază ale măsurii notificate

Vă rugăm să completați secțiunile relevante ale formularului de notificare care corespund caracterului măsurii notificate. În special, notați că secțiunea 8 va trebui completată doar în cazul în care măsura notificată face obiectul unei evaluări detaliate, și anume doar în cazul în care este(sunt) întrunită(e) condiția (condițiile) din secțiunea 7. Găsiți mai jos îndrumări de bază.

A.

Ajutorul este acordat pentru promovarea executării unui proiect important de interes european general?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să completați secțiunea 4 [«Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (b) din Acordul privind SEE»] din prezenta fișă de informații suplimentare. De asemenea, vă rugăm completați secțiunea 10 («Raportare și monitorizare»).

B.

Dacă nu, vă rugăm să precizați tipul de ajutor și să completați sub-secțiunile corespunzătoare din secțiunea 5 [«Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din Acordul privind SEE»] din prezenta fișă de informații suplimentare:

ajutor acordat pentru proiecte de cercetare și dezvoltare, completați secțiunea 5.1;

ajutor acordat pentru studii tehnice de fezabilitate, completați secțiunea 5.2;

ajutor acordat pentru costuri ale dreptului de proprietate industrială pentru IMM-uri, completați secțiunea 5.3;

ajutor acordat noilor întreprinderi inovatoare, completați secțiunea 5.4;

ajutor acordat pentru inovarea de proces și organizațională în domeniul serviciilor, completați secțiunea 5.5;

ajutor acordat pentru servicii de consultanță în materie de inovare și pentru servicii de susținere a inovării, completați secțiunea 5.6;

ajutor acordat pentru angajarea temporară de personal cu înaltă calificare, completați secțiunea 5.7;

ajutor acordat centrelor de inovare, completați secțiunea 5.8.

De asemenea, vă rugăm să completați: secțiunea 6 («Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului») pentru a se verifica efectul de stimulare, secțiunea 7 («Criterii care presupun o evaluare detaliată») pentru a se verifica dacă ajutorul notificat face obiectul evaluării detaliate prevăzute la secțiunea 8 («Informații suplimentare pentru o evaluare detaliată») și secțiunea 11 («Raportare și monitorizare»).

C.

Ajutorul implică organisme de cercetare (80)/intermediari pentru inovare?

 da

 nu

Dacă da, completați secțiunea 2 și/sau 3 («Organisme de cercetare și intermediarii pentru inovare» și «Ajutorul de stat indirect acordat întreprinderilor prin intermediul organismelor de cercetare subvenționate din fonduri publice») din prezenta fișă de informații suplimentare.

D.

Ajutorul poate fi combinat cu un alt ajutor?

 da

 nu

Dacă da, completați secțiunea 9 («Cumulare») din prezenta fișă de informații suplimentare.

E.

În cazul în care ajutorul individual notificat se bazează pe o schemă aprobată, vă rugăm să furnizați detalii referitoare la schema respectivă, inclusiv trimiterea privind publicarea (adresa internet) și numărul de înregistrare a ajutorului de stat:

F.

Vă rugăm să confirmați dacă, în cazul în care se acordă un ajutor specific (81)/bonus pentru IMM, beneficiarul întrunește condițiile de IMM, astfel cum sunt ele definite de legislația SEE (82):

da

Vă rugăm să furnizați informații și dovezi relevante:

G.

Dacă ajutorul presupune autorizarea/cumpărarea activităților/rezultatelor de cercetare și dezvoltare de la întreprinderi de către autoritățile publice, furnizorii sunt selectați pe baza unei proceduri de licitație deschisă (83)?

 da

 nu

Dacă nu, vă rugăm să aveți în vedere faptul că aceste plăți efectuate de autoritățile publice în favoarea întreprinderilor implică, de regulă, ajutor de stat.

H.

Dacă este cazul, vă rugăm să furnizați cursul de schimb care a fost utilizat în scopul notificării: …

I.

Toate documentele furnizate de statele membre ca anexe la formularul de notificare se numerotează, iar numerele documentelor se indică în secțiunile relevante din prezenta fișă de informații suplimentare.

2.   Organisme de cercetare Și intermediari pentru inovare- beneficiari ai ajutorului de stat  (84)

Dacă în proiectul notificat sunt implicate mai multe organisme de cercetare sau intermediari pentru inovare, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre acestea.

2.1.   Finanțarea publică a activităților neeconomice

A.

Organismul de cercetare sau intermediarul pentru inovare nonprofit exercită o activitate economică (85) (o activitate care constă în oferirea de bunuri și/sau servicii pe o anumită piață)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați o descriere a acestor activități:

B.

Dacă aceeași entitate exercită activități atât de natură economică, cât și neeconomică (86) aceste două tipuri de activități și costurile lor pot fi clar separate de finanțare?

 da

 nu

Dacă da, furnizați detalii:

Dacă da, vă rugăm să aveți în vedere faptul că finanțarea din fonduri publice a activităților neeconomice nu intră sub incidența articolului 61 alineatul (1) din Acordul privind SEE. Dacă nu, finanțarea din fonduri publice a activităților economice înseamnă ajutor de stat.

2.2.   Finanțarea publică a activităților economice

A.

Statul membru AELS este în măsură să dovedească următoarele:

totalul fondurilor de stat a fost transferat de la organismul de cercetare sau intermediarul non profit pentru inovare (care exercită activități economice) la beneficiarii finali;

ȘI

nu se acordă avantaje intermediarului?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi:

Dacă da, vă rugăm să aveți în vedere faptul că organismele intermediare nu pot fi beneficiari finali ai ajutorului de stat. În ceea ce privește ajutorul acordat beneficiarilor finali, se aplică normele obișnuite ale ajutorului de stat.

3.   Ajutorul indirect de stat acordat înterprinderilor prin intermediul organismelor de cercetare subvenționate din fonduri publice  (87)

Dacă în proiectul notificat sunt implicate mai multe organisme de cercetare sau intermediari pentru inovare, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre acestea.

3.1.   Cercetare în numele întreprinderilor

A.

Proiectul susținut este desfășurat de organismele de cercetare în numele întreprinderilor?

 da

 nu

B.

Dacă da, organismele de cercetare (în calitate de mandatari) furnizează servicii întreprinderilor (în calitate de mandanți) în cazurile în care:

mandatarii primesc o remunerație corespunzătoare pentru serviciile prestate,

 da

 nu

ȘI

mandanții precizează termenii și condițiile prestării acestor servicii?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

C.

Organismele de cercetare furnizează servicii la prețul pieței?

 da

 nu

Dacă nu există un preț al pieței, organismele de cercetare furnizează serviciile lor la un preț care reflectă costurile complete, la care se adaugă o marjă rezonabilă?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

Dacă un organism de cercetare prestează servicii și dacă răspunsul la una dintre întrebările din secțiunea C este afirmativ, nu va exista de regulă un transfer de ajutor de stat către întreprinderi prin intermediul organismului de cercetare.

3.2.   Colaborarea întreprinderilor și a organismelor de cercetare

A.

Proiectul de colaborare este realizat în comun de către întreprinderi și organisme de cercetare?

 da

 nu

Dacă da, furnizați detalii privind parteneriatele:

B.

Dacă da, întreprinderile participante suportă costul total al proiectelor sprijinite în baza schemei notificate?

 da

 nu

Rezultatele care nu conduc la apariția unor drepturi de proprietate intelectuală sunt diseminate pe o scară largă ȘI drepturile de proprietate intelectuală care rezultă din activitatea organismelor de cercetare sunt acordate în totalitate (88) organismelor de cercetare?

 da

 nu

Organismele de cercetare primesc de la întreprinderile participante o compensație echivalentă prețului de pe piață pentru drepturile de proprietate intelectuală (89) care rezultă în urma activității organismelor de cercetare desfășurată în cadrul proiectului și care sunt transferate întreprinderilor participante?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii (vă rugăm să țineți seama de faptul că orice contribuție a întreprinderilor participante la cheltuielile organismelor de cercetare se deduce din compensație):

C.

Dacă niciunul dintre răspunsurile la întrebările din secțiunea B nu este afirmativ, statul AELS se poate baza pe evaluarea individuală a proiectelor de colaborare (90).

Vă rugăm să furnizați o evaluare individuală a proiectelor de colaborare, luând în considerare elementele menționate mai sus. Vă rugăm să anexați la notificare și acordurile contractuale.

Dacă niciunul dintre răspunsurile la întrebările din secțiunea B nu este afirmativ și dacă evaluarea individuală a proiectelor de colaborare nu conduce la concluzia că nu se acordă ajutor de stat, Autoritatea AELS de Supraveghere va considera valoarea totală a contribuției organismului de cercetare la proiect ca fiind ajutor acordat întreprinderilor.

4.   Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (b) din acordul privind see

Ajutorul acordat cercetării, dezvoltării și inovării pentru a promova execuția unui proiect  (91) important de interes european comun poate fi considerat compatibil cu piața comună în conformitate cu articolul 61 alineatul (3) litera (b) din Acordul privind SEE și astfel cum a fost stabilit la articolul 87 alineatul (3) litera (b) din Tratatul CE.

4.1.   Condiții generale (cumulative)

A.

Vă rugăm să confirmați că:

proiectul contribuie în mod concret, clar și vizibil la interesul Spațiului Economic European (92)

ȘI

avantajul obținut de obiectivul proiectului nu este limitat la un singur stat AELS sau la statele AELS care îl pun în aplicare, ci se extinde la întregul SEE (93);

ȘI

proiectul reprezintă un important pas înainte pentru obiectivele SEE.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi:

B.

Precizați efectele pozitive ale ajutorului:

importante efecte pozitive pentru societate;

contribuția măsurii la ameliorarea situației din SEE în ceea ce privește cercetarea, dezvoltarea și inovarea, în context internațional;

crearea de noi piețe;

dezvoltarea de noi tehnologii;

alte efecte pozitive.

C.

Vă rugăm să furnizați detalii cu privire la termenii de punere în aplicare a proiectului (inclusiv participanți, obiective) (94):

D.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care ilustrează faptul că ajutorul este necesar atingerii obiectivului de interes comun stabilit ȘI reprezintă un stimulent pentru execuția proiectului (95):

E.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze că proiectul presupune un nivel ridicat de risc:

F.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care ilustrează faptul că proiectul este foarte important din punct de vedere al naturii și volumului său (96):

4.2.   Descrierea proiectului

Vă rugăm să furnizați o descriere detaliată a proiectului. Ca model, vă rugăm să consultați secțiunea 5.1 din prezenta fișă de informații suplimentare.

5.   Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din acordul privind see

Dacă în proiectul notificat sunt implicați mai mulți beneficiari, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre aceștia.

5.1.   Ajutor acordat pentru proiecte de cercetare și dezvoltare (97)

5.1.1.   Categoria cercetare (98)

A.

Vă rugăm să precizați care dintre etapele de cercetare și dezvoltare (99) sunt sprijinite prin măsura de ajutor notificată:

cercetare fundamentală;

cercetare industrială;

dezvoltare experimentală.

B.

Dacă proiectele de cercetare și dezvoltare cuprind diferite categorii de cercetare, enumerați și catalogați diferitele responsabilități ca fiind incluse în categoriile de cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală sau ca nefiind incluse în niciuna dintre aceste categorii.

5.1.2.   Costuri eligibile

Toate costurile eligibile trebuie alocate unei categorii specifice de cercetare dezvoltare  (100) . Vă rugăm să precizați costurile eligibile și să indicați valoarea lor.

 

Cercetare fundamentală

Cercetare industrială

Dezvoltare experimentală

Cheltuieli de personal

 

 

 

Costuri pentru instrumente și echipamente

 

 

 

Costuri pentru construcție și teren

 

 

 

Costuri de cercetare contractuală, cunoștințe tehnice și brevete cumpărate sau cu licență din surse externe, la prețurile pieței

 

 

 

Cheltuieli suplimentare suportate direct ca urmare a proiectului de cercetare

 

 

 

Alte cheltuieli de funcționare

 

 

 

5.1.3.   Intensitățile ajutoarelor și bonusuri

Intensitatea ajutorului se calculează pe baza costurilor eligibile ale proiectului. Aceasta trebuie să fie stabilită pentru fiecare beneficiar al ajutorului, inclusiv în cazul unui proiect de colaborare  (101).

A.

Intensități de bază (fără bonusuri) (102):

 

Cercetare fundamentală

Cercetare industrială

Dezvoltare experimentală

Intensitatea maximă a ajutorului

 

 

 

B.

Bonusuri:

Bonusurile sunt aplicate în baza măsurii notificate?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați mai jos.

Se aplică un bonus IMM?

 da

 nu

Precizați nivelul bonusului aplicabil (103): …

Bonusul acordat pentru o colaborare efectivă între întreprinderi (i) sau colaborarea unei întreprinderi cu un organism de cercetare (ii) sau (doar în cazul unor proiecte de cercetare industrială) pentru diseminarea rezultatelor (iii) este aplicat în baza măsurii de ajutor notificate?

 da

 nu

(i)

Dacă se aplică un bonus pentru colaborare efectivă între cel puțin două întreprinderi, care nu depind una de cealaltă, vă rugăm să confirmați că următoarele condiții sunt îndeplinite:

nicio întreprindere nu suportă singură mai mult de 70% din costurile eligibile ale proiectului de colaborare;

ȘI

proiectul presupune colaborarea cu cel puțin un IMM sau colaborarea prezintă un caracter transfrontalier, și anume activitățile de cercetare și dezvoltare sunt desfășurate în cel puțin două state SEE diferite.

Precizați nivelul bonusului aplicabil (104): …

(ii)

Dacă se aplică un bonus pentru o colaborare efectivă între o întreprindere și un organism de cercetare, în special în contextul coordonării politicilor naționale de cercetare și dezvoltare, vă rugăm să confirmați că următoarele condiții sunt îndeplinite:

organismul de cercetare suportă cel puțin 10 % din costurile eligibile;

ȘI

organismul de cercetare are dreptul să publice rezultatul proiectelor de cercetare în măsura în care acestea provin din cercetarea pusă în aplicare de respectivul organism.

Precizați nivelul bonusului aplicabil (105): …

(iii)

Dacă în cazul cercetării industriale se aplică un bonus pentru diseminarea pe scară largă a rezultatelor proiectului, indicați cel puțin una dintre următoarele metode de diseminare pe scară largă:

conferințe tehnice și științifice;

publicarea în reviste științifice sau tehnice;

disponibilitatea în arhive cu acces liber (baze de date în care datele de cercetare neprelucrate pot fi accesate de oricine);

disponibilitatea prin software gratuit sau sursă deschisă.

Precizați nivelul bonusului aplicabil (106): …

C.

Precizați intensitatea totală a ajutorului acordat proiectelor sprijinite în baza măsurii de ajutor notificate (luând în considerare bonusurile) (%): …

5.1.4.   Condiții speciale pentru avansul rambursabil (107)

A.

Ajutorul acordat proiectelor de cercetare și dezvoltare este sub forma unui avans rambursabil?

 da

 nu

B.

Ajutorul acordat sub forma unui avans rambursabil în baza măsurii notificate este exprimat ca echivalent-subvenție brută (108)?

 da

 nu

Dacă da, care este intensitatea ajutorului sub formă de avans rambursabil exprimat ca echivalent-subvenție brută (109): …

În plus, vă rugăm să precizați pe baza cărei scheme de ajutor aprobate (110) se acordă ajutorul și să furnizați detalii referitoare la metodologia completă aplicată pentru a se stabili echivalentul-subvenție brută, care stă la baza datelor care pot fi verificate.

C.

Dacă ajutorul nu poate fi exprimat ca echivalent-subvenție brută, care este nivelul avansului rambursabil, exprimat ca procent din costurile eligibile:

În cazul în care ratele avansului rambursabil acordat proiectului de cercetare și dezvoltare sunt mai mari decât ratele indicate în secțiunile 5.1.2 și 5.1.3 (până la ratele maxime indicate în secțiunea 5.1.5) din Orientările CDI, vă rugăm:

să notificați Autorității AELS de Supraveghere informațiile detaliate privind rambursarea în caz de succes și să definiți clar care sunt rezultatele considerate ca fiind de succes, ale activităților de Echivalentul-subvenție brută al unui avans rambursabil reflectă probabilitatea ca avansul să fie rambursat de beneficiari. cercetare;

ȘI

să confirmați următoarele:

măsura prevede ca, în cazul unui rezultat de succes, avansul să fie rambursat cu o rată a dobânzii cel puțin egală cu rata corespunzătoare care rezultă din aplicarea comunicării Autorității AELS de Supraveghere privind metoda de stabilire a ratelor de referință și de scont (111),

în cazul în care reușita este superioară rezultatului definit ca fiind de succes, statul AELS are dreptul să solicite, pe lângă plata avansului, și alte sume, inclusiv o dobândă în conformitate cu rata de referință prevăzută de Autoritatea AELS de Supraveghere;

în cazul unei reușite parțiale, statul AELS solicită ca rambursarea securizată să fie proporțională cu nivelul de succes atins.

5.1.5.   Clauză de aliniere (112)

A.

Clauza de aliniere este utilizată în prezenta măsură notificată?

 da

 nu

Dacă da, pot fi autorizate intensități mai mari decât cele permise de obicei.

Dacă da, furnizați detalii și dovezi potrivit cărora concurenții aflați în afara SEE au primit în ultimii trei ani sau vor primi ajutor de o intensitate echivalentă pentru proiecte, programe, cercetare, dezvoltare sau tehnologie, similare:

Există denaturări reale sau potențiale, directe sau indirecte ale schimburilor comerciale internaționale?

 da

 nu

Dacă da, furnizați dovezi:

Furnizați, de asemenea, informații suficiente pentru a permite Autorității AELS de Supraveghere să evalueze situația, în special în ceea ce privește necesitatea de a lua în considerare avantajul competitiv de care se bucură un concurent dintr-o țară terță:

5.2.   Ajutor acordat pentru studii tehnice de fezabilitate (113)

5.2.1.   Condiții generale

Studiile pregătesc (114):

cercetare industrială;

dezvoltare experimentală.

5.2.2   Intensitățile ajutorului

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (115) (%): …

Intensitatea ajutorului se calculează pe baza costurilor studiilor de fezabilitate ale proiectului.

5.3.   Ajutorul acordat pentru costurile dreptului de proprietate industrială pentru IMM-uri (116)

5.3.1.   Condiții

Care este stadiul de cercetare (117) vizat?

cercetare fundamentală;

cercetare industrială;

dezvoltare experimentală.

5.3.2   Costuri eligibile și intensități ale ajutorului

A.

Precizați costurile eligibile (118) și indicați valoarea acestora:

costuri anterioare acordării dreptului în cadrul primei jurisdicții legale: …

costuri de traducere și alte costuri suportate pentru a obține acordarea sau validarea dreptului în cadrul altei jurisdicții legale: …

costuri de apărare a validității dreptului în cursul examinării oficiale a cererii și posibile proceduri de opoziție: …

B.

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (%) (119): …

5.4.   Ajutorul acordat noilor întreprinderi inovatoare  (120) (unor întreprinderi mici)

Vă rugăm să confirmați că:

A.

beneficiarul este o întreprindere mică, astfel cum aceasta este definită în legislația SEE, în activitate de cel puțin 6 ani înainte de data la care se acordă ajutorul;

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi:

B.

beneficiarul este o întreprindere inovatoare.

Vă rugăm să confirmați faptul că prezenta condiție este respectată prin:

o evaluare realizată de un expert extern care demonstrează că beneficiarul va dezvolta într-un viitor previzibil produse, servicii sau procese care constituie tehnologii noi sau îmbunătățiri considerabile în raport cu tehnologia de vârf din ramura sa industrială în SEE și pentru care există riscul unui eșec de natură tehnologică sau industrială;

SAU

dovezi care atestă faptul că cheltuielile de cercetare și dezvoltare ale beneficiarului reprezintă cel puțin 15 % din cheltuielile totale de funcționare în cel puțin unul din cei trei ani care precedă acordarea ajutorului sau, în cazul unei întreprinderi noi, fără trecut financiar, în auditul exercițiului său fiscal curent, conform celor certificate de un auditor extern.

Vă rugăm să furnizați detalii referitoare la modul de punere în aplicare a acestei condiții:

C.

Precizați valoarea maximă a ajutorului care se aplică în baza măsurii notificate (121): …

D.

Vă rugăm să confirmați că:

beneficiarul nu a primit anterior ajutor acordat noilor întreprinderilor inovatoare și va primi acest tip de ajutor o singură dată în cursul perioadei în care se califică drept nouă întreprindere inovatoare.

E.

Întreprinderea beneficiază de o cumulare a ajutorului?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați modul în care vor fi respectate normele specifice de cumulare aplicate ajutorului acordat noilor întreprinderi inovatoare (secțiunea 5.4 din Orientările CDI).

5.5.   Ajutorul acordat inovării de proces și organizaționale în domeniul serviciilor (122)

5.5.1.   Condiții generale

A.

Care este tipul de inovare din activitățile de servicii (123) vizată de măsura notificată?

inovarea de proces în activitățile de servicii;

inovarea organizațională în activitățile de servicii.

Vă rugăm să furnizați o descriere detaliată a inovării în activitățile de servicii (124) (de proces și/sau organizațională):

B.

Vă rugăm să confirmați că:

inovarea organizațională vizează utilizarea și exploatarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) pentru a aduce modificări organizației;

inovarea este sub forma unui proiect pentru care a fost numit un director de proiect calificat și pentru care s-au stabilit costurile aferente;

rezultatul proiectul susținut îl reprezintă dezvoltarea unui standard, a unui model de activitate economică, metodologia unui concept, care pot fi reproduse în mod sistematic și care se pot fi atestate și brevetate;

inovarea de proces sau organizațională este nouă sau ameliorată considerabil față de tehnologia de vârf din ramura industrială corespunzătoare de pe teritoriul SEE;

proiectul de inovare de proces sau organizațională presupune un grad vizibil de risc;

ajutorul este acordat unei întreprinderi mari doar dacă aceasta colaborează cu IMM-urile în sectorul de activitate susținut și dacă IMM-urile participante suportă cel puțin 30 % din costurile eligibile totale.

Vă rugăm să furnizați detalii/dovezi pentru toate aceste elemente:

5.5.2.   Costuri eligibile și intensități ale ajutorului

A.

Vă rugăm să precizați costurile eligibile (125) și să indicați valoarea lor:

 

Costuri eligibile

costuri de personal

 

costuri pentru instrumente și echipamente

 

costuri pentru construcție și teren

 

costuri pentru cercetare contractuală, cunoștințe tehnice și brevete cumpărate sau cu licență din surse externe la prețurile pieței

 

cheltuieli de regie suplimentare determinate direct ca urmare a proiectului de cercetare

 

alte cheltuieli de funcționare

 

B.

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (126) (%): …

Intensitatea ajutorului se calculează pe baza costurilor eligibile ale proiectelor.

5.6.   Ajutorul acordat pentru servicii de consultanță în materie de inovare și pentru servicii de sprijin în domeniul inovării  (127) (pentru IMM-uri)

5.6.1.   Condiții generale

A.

Precizați valoarea maximă a ajutorului (care nu va depăși 200 000 de EUR pe beneficiar în cursul oricărui interval de trei ani): …

B.

Vă rugăm să confirmați că:

în cazul în care furnizorul de servicii nu beneficiază de o atestare națională sau europeană, ajutorul nu va acoperi mai mult de 75 % din costurile eligibile;

beneficiarii utilizează ajutorul de stat pentru a achiziționa serviciile la prețul pieței (sau dacă furnizorul de servicii este o entitate nonprofit, la un preț care reflectă costul total plus o marjă rezonabilă).

Vă rugăm să furnizați detalii privind modul în care va fi asigurat acest lucru:

5.6.2.   Costuri eligibile

A.

Care este tipul ajutorului acordat?

ajutor acordat pentru servicii de consultanță în materie de inovare;

ajutor acordat pentru servicii de susținere a inovării.

B.

Dacă este acordat un ajutor pentru servicii de consultanță în materie de inovare, precizați costurile eligibile și indicați valoarea lor:

consultanță managerială: …

asistență tehnologică: …

servicii de transfer de tehnologie: …

formare: …

consultanță în materie de achiziții, protejarea și comercializarea drepturilor de proprietate intelectuală și pentru acordarea de licențe: …

consultanță privind utilizarea standardelor: …

C.

Dacă este acordat un ajutor pentru servicii de susținere a inovării, precizați costurile eligibile și indicați valoarea lor:

spațiu de lucru: …

bănci de date: …

biblioteci tehnice: …

studii de piață: …

utilizarea laboratoarelor: …

etichetarea calității: …

testare și certificare: …

5.6.3.   Condiții speciale pentru o entitate nonprofit

Dacă furnizorul de servicii este o societate nonprofit, ajutorul poate fi acordat sub forma unui preț redus, reprezentând diferența dintre prețul plătit și prețul pieței (sau un preț care reflectă costurile totale, la care se adaugă o marjă rezonabilă).

A.

Ajutorul este acordat sub forma unei reduceri de preț?

 da

 nu

Dacă da, furnizați dovezi privind existența unui sistem care asigură transparența în ceea ce privește costurile totale ale serviciilor de consultanță oferite în materie de inovare și ale serviciilor de susținere a inovării, precum și în ceea ce privește prețul plătit de beneficiari, astfel încât ajutorul primit să poată fi măsurat și monitorizat.

5.7.   Ajutorul acordat în vederea angajării temporare de personal cu înaltă calificare  (128) (pentru IMM-uri)

5.7.1.   Condiții generale

A.

De unde provine personalul cu înaltă calificare (129)?

organisme de cercetare;

întreprinderi mari.

Furnizați detalii (dacă este posibil) privind organismele de cercetare și întreprinderile mari.

B.

Vă rugăm să confirmați că:

personalul detașat nu înlocuiește alți salariați;

personalul detașat este angajat într-o funcție recent creată în cadrul întreprinderii beneficiare;

Precizați, vă rugăm, această funcție recent creată:

personalul detașat este angajat de cel puțin doi ani în organisme de cercetare sau întreprinderi mari care detașează personalul;

personalul detașat desfășoară activități de cercetare, dezvoltare și inovare în cadrul IMM-ului care primește ajutorul.

5.7.2.   Costuri eligibile și intensități ale ajutorului

A.

Precizați costurile eligibile și indicați nivelurile acestora:

costurile necesare pentru utilizarea și angajarea temporară de personal cu înaltă calificare: …

primă de mobilitate pentru personalul detașat: …

B.

Vă rugăm să confirmați că sunt excluse din costurile eligibile ale ajutorului pentru detașarea de personal cu înaltă calificare costurile pentru consultanță (plata serviciilor prestate de expert fără angajarea acestuia în cadrul întreprinderii).

C.

Precizați intensitatea maximă a ajutorului (130) (%): …

5.8.   Ajutorul acordat centrelor de inovare  (131)

5.8.1.   Condiții generale

A.

Care este tipul de ajutor acordat beneficiarului?

ajutor de investiții;

ajutor de operare pentru animarea centrului.

B.

Vă rugăm să confirmați că:

ajutorul este acordat exclusiv persoanei juridice care asigură funcționarea centrului de inovare;

beneficiarul este responsabil cu administrarea participării și accesului la sediul centrului, la echipamentele și activitățile acestuia;

Vă rugăm să furnizați detalii:

accesul la sediul, echipamentele și activitățile centrelor nu este restricționat.

C.

Taxele percepute în vederea utilizării echipamentelor centrului și participării la activitățile centrului reflectă costurile acestora?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să demonstrați cum este asigurat acest lucru:

Dacă nu, vă rugăm să furnizați detalii (în special cu privire la existența acestui ajutor în sensul articolului 61 alineatul (1) din Acordul privind SEE, a se vedea secțiunea 3.1 din Orientările CDI):

D.

Vă rugăm să anexați o analiză a specializării tehnologice a centrului de inovare, potențialul regional existent, capacitatea de cercetare existentă, prezența centrelor cu scopuri similare pe teritoriul SEE și volume posibile de piață ale activităților desfășurate în centru:

5.8.2.   Condiții specifice privind ajutorul de investiții acordat pentru activarea centrului

A.

Care este tipul investiției realizate?

înființarea unor centre de inovare;

extinderea centrelor de inovare;

animarea centrelor de inovare.

B.

Care sunt echipamentele pentru care se acordă ajutorul?

clădirile pentru centrul de formare și cercetare;

infrastructuri de cercetare cu acces liber, laborator, instalație de testare;

infrastructuri de rețea cu bandă largă.

C.

Precizați costurile eligibile și indicați valoarea acestora:

costuri legate de investițiile în teren: …

clădiri: …

utilaje: …

echipamente: …

D.

Care este intensitatea de bază a ajutorului(%) (132): …

E.

Se acordă vreun bonus beneficiarului?

 da

 nu

Dacă da, precizați mai jos:

Se aplică un bonus pentru IMM?

 da

 nu

Precizați nivelul bonusului (133): …

5.8.3.   Condiții specifice privind ajutorul de operare acordat pentru animarea centrului

A.

Pe ce perioadă de timp se acordă acest ajutor: … ani

Dacă ajutorul este acordat pentru o perioadă mai mare de 5 ani, vă rugăm să furnizați dovezi concludente care să justifice această perioadă mai mare de timp (134).

B.

Ajutorul este degresiv?

 da

 nu

C.

Precizați costurile eligibile și indicați valoarea acestora:

promovarea centrului în vederea recrutării unor noi societăți care să participe la activitatea centrului: …

administrarea echipamentelor cu acces liber ale centrului: …

organizarea unor programe de formare, ateliere și conferințe pentru a sprijini schimbul de cunoștințe și rețeaua de contact între membrii centrului: …

D.

Intensitatea ajutorului:

ajutor degresiv (vă rugăm să precizați ratele degresive pentru fiecare an) (135): …

ajutor nedegresiv (%) (136): …

6.   Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului  (137)

6.1.   Condiții generale

A.

Activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare începuse deja anterior depunerii de către beneficiar a candidaturii pentru ajutor la autoritățile naționale (138)?

 da

 nu

Dacă da, Autoritatea AELS de Supraveghere consideră că ajutorul nu reprezintă un stimulent pentru beneficiar.

B.

Dacă nu, precizați datele calendaristice relevante:

activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare a început la data de: …

candidatura pentru ajutor a fost depusă de beneficiar la autoritățile naționale la data de: …

Vă rugăm să furnizați documentele justificative relevante.

6.2.   Evaluarea efectului de stimulare

Dacă ajutorul este acordat pentru:

inovarea de proces și organizațională în domeniul serviciilor;

centre de inovare;

proiecte de cercetare și dezvoltare ale unor întreprinderi mari;

studii de fezabilitate pentru întreprinderi mari;

proiecte de cercetare și dezvoltare pentru IMM-uri în cazul ajutorului care depășește 7,5 milioane de EUR;

studii de fezabilitate pentru IMM-uri în cazul ajutorului care depășește 7,5 milioane de EUR,

Autoritatea AELS de Supraveghere va solicita ca efectul de stimulare să fie demonstrat printr-o evaluare. Continuați cu întrebările următoare.

În caz contrar, Autoritatea AELS de Supraveghere consideră că efectul de stimulare este îndeplinit automat pentru măsura de față.

6.2.1.   Condiții generale

În cazul în care este necesar să se demonstreze efectul de stimulare pentru mai mulți beneficiari participanți la proiectul notificat, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre aceștia.

Pentru a verifica dacă ajutorul planificat îl va determina pe beneficiarul ajutorului să își modifice comportamentul astfel încât să crească nivelul de cercetare, dezvoltare și inovare, Autoritatea AELS de Supraveghere solicită o evaluare pentru categoriile de cercetare în care consideră că efectul de stimulare nu este obținut în mod automat (prezentate în secțiunea 4.2 din prezentul formular de notificare).

Vă rugăm să completați evaluarea activității intensificate de cercetare, dezvoltare și inovare (de mai jos), pe baza unei analize în care se compară o situație în care ajutorul nu este acordat cu o situație în care ajutorul este acordat.

6.2.2.   Criterii

A.

Va crește dimensiunea proiectului?

 da

 nu

Dacă da, precizați tipul creșterii

o creștere a costurilor totale ale proiectului (fără cheltuieli reduse din partea beneficiarului în comparație cu o situație în care nu se acordă ajutor);

creșterea numărului de persoane repartizate activităților de cercetare, dezvoltare, inovare;

alt tip de creștere: …

Furnizați dovezi privind creșterile relevante:

B.

Va fi extinsă sfera de aplicare?

 da

 nu

Dacă da, indicați tipul extinderii:

creșterea numărului de elemente care constituie rezultate estimate ale proiectului;

un proiect mai ambițios caracterizat printr-o probabilitate ridicată de realizare a unui progres științific sau tehnologic sau printr-un risc mai mare de eșec;

alt tip de extindere: …

Furnizați dovezi privind creșterile relevante:

C.

Va crește ritmul de derulare a proiectului?

 da

 nu

Dacă da, furnizați dovezi că proiectul va fi finalizat într-un interval mai scurt în situația în care ajutorul este acordat față de cea în care ajutorul nu este acordat:

D.

Va crește suma totală alocată cercetării, dezvoltării și inovării?

 da

 nu

Dacă da, indicați tipul creșterii:

creșterea volumului total de cheltuieli pentru cercetare, dezvoltare, inovare efectuate de beneficiarul ajutorului;

schimbări în bugetul angajat pentru proiect (fără diminuarea corespunzătoare a bugetului alocat altor proiecte);

o creștere a cheltuielilor alocate cercetării, dezvoltării și inovării de către beneficiarul ajutorului ca procent din cifra totală de afaceri;

alt tip de creștere: …

Furnizați dovezi privind creșterile relevante:

E.

Statul AELS poate demonstra de asemenea prezența unui efect de stimulare cu ajutorul altor criterii relevante cantitative și/sau calitative. Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi:

7.   Criteriile care conduc la o evaluare detaliată  (139)

Dacă ajutorul vizează un proiect de cercetare, dezvoltare și inovare sau un studiu de fezabilitate, vă rugăm să completați secțiunea 7.1 de mai jos. Dacă ajutorul este acordat pentru inovarea de proces sau organizațională în activități de servicii sau pentru centre de inovare, vă rugăm să treceți la secțiunea 7.2 din prezenta fișă de informații suplimentare. În caz contrar, nu este necesară o evaluare detaliată.

7.1.   Proiecte și studii de fezabilitate

A.

Costurile eligibile corespunzătoare cercetării fundamentale reprezintă … % din costurile eligibile totale (raport I.).

Dacă raportul I. este mai mare de 50 %, o întreprindere primește un ajutor a cărui valoare depășește 20 de milioane de EUR (140) pe proiect/studiu de fezabilitate?

 da

 nu

B.

Costurile eligibile corespunzătoare cercetării industriale și studiilor de fezabilitate care pregătesc cercetarea industrială reprezintă … % din costurile eligibile totale (raport II.).

Dacă raportul I. + II. este mai mare de 50 %, o întreprindere primește un ajutor a cărui valoare depășește 10 milioane de EUR pe proiect/studiu de fezabilitate?

 da

 nu

C.

Dacă raportul I. + II. este mai mic de 50 %, o întreprindere primește un ajutor a cărui valoare depășește 7,5 milioane de EUR pe proiect/studiu de fezabilitate?

 da

 nu

Dacă răspunsul la una dintre aceste trei întrebări este afirmativ, atunci ajutorul notificat face obiectul unei evaluări detaliate și ar trebui să se furnizeze informații suplimentare pentru a permite Autorității AELS de Supraveghere să realizeze o evaluare detaliată (secțiunea 8 din prezenta fișă de informații suplimentare).

7.2.   Inovarea de proces sau organizațională în activități de servicii și centre de inovare

Dacă ajutorul este acordat pentru inovarea de proces sau organizațională în activități de servicii, o întreprindere primește un ajutor a cărui valoare depășește 5 milioane de EUR pe proiect?

 da

 nu

Dacă ajutorul este acordat pentru centre de inovare, centrul (persoana juridică care asigură funcționarea centrului de inovare) primește un ajutor a cărui valoare depășește 5 milioane de EUR?

 da

 nu

Dacă da, atunci ajutorul notificat face obiectul unei evaluări detaliate și ar trebui să se furnizeze informații suplimentare pentru a permite Autorității AELS de Supraveghere să realizeze o evaluare detaliată (secțiunea 8 din prezenta fișă de informații suplimentare).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că Autoritatea AELS de Supraveghere va efectua, de asemenea, o evaluare detaliată în toate cazurile notificate acesteia conform obligației de notificare în mod individual, astfel cum se prevede în regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare.

8.   Informații suplimentare pentru evaluarea detaliată  (141)

În cazul în care în cadrul proiectului notificat care face obiectul unei evaluări detaliate participă mai mulți beneficiari, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre aceștia. Acest lucru nu afectează descrierea completă a proiectului notificat, care include toți participanții, din secțiunile anterioare din prezenta fișă de informații suplimentare.

8.1.   Observații generale

Scopul acestei evaluări detaliate este de a oferi certitudinea că sumele mari de ajutor alocate cercetării, dezvoltării și inovării nu denaturează concurența într-o măsură care să contravină interesului general, ci contribuie, de fapt, la interesul general. Aceasta are loc în momentul în care avantajele ajutorului de stat în ceea ce privește fondurile suplimentare alocate cercetării, dezvoltării și inovării prevalează asupra efectelor negative asupra concurenței și schimburilor comerciale.

Dispozițiile de mai jos au un caracter orientativ cu privire la tipul de informații pe care Autoritatea AELS de Supraveghere le poate solicita pentru a efectua o evaluare detaliată. Aceste recomandări au scopul de a asigura transparența și caracterul previzibil al deciziilor și analizei Autorității, pentru a se crea previzibilitate și siguranță juridică.

A.

În special, statele AELS sunt invitate să se bazeze pe sursele de informații enumerate mai jos. Vă rugăm să precizați dacă aceste documente justificative sunt anexate notificării.

evaluări ale schemelor sau măsurilor de ajutor de stat din trecut;

evaluări ale impactului, realizate de autoritatea care acordă ajutorul;

evaluări ale riscului;

rapoarte financiare;

planuri interne de afaceri;

opinii ale experților;

alte studii referitoare la cercetare, dezvoltare și inovare.

B.

În mod similar, vă rugăm să precizați efectele pozitive relevante ale măsurii notificate și să furnizați documente justificative:

creșterea netă a cercetării, dezvoltării și inovării realizată de întreprindere;

contribuția măsurii la îmbunătățirea globală a nivelului cercetării, dezvoltării și inovării din sectorul în cauză;

contribuția măsurii la îmbunătățirea situației în cadrul SEE în materie de cercetare, dezvoltare și inovare în contextul internațional;

altele: …

Pentru fiecare dintre secțiunile de mai jos, vă rugăm să furnizați documentele care sunt relevante pentru măsura notificată. Statele AELS sunt invitate să furnizeze orice alte elemente pe care le consideră utile pentru evaluarea măsurii notificate.

8.2.   Existența unei disfuncționalități a pieței (142)

A.

Vă rugăm să identificați disfuncționalitatea/disfuncționalitățile pieței care constituie un obstacol în calea cercetării, dezvoltării și inovării în cazul de față și care justifică necesitatea unui ajutor de stat și furnizați documentele justificative:

difuzarea de cunoștințe (efecte externe pozitive/bunuri publice);

informații imperfecte și asimetrice;

probleme de coordonare.

B.

Dacă ajutorul de stat vizează proiecte sau activități de cercetare, dezvoltare și inovare localizate în regiuni asistate, vă rugăm să furnizați informații referitoare la:

dezavantajele provocate de caracterul periferic și de alte caracteristici regionale;

date economice locale specifice, argumente sociale și/sau istorice pentru un nivel scăzut al activității de cercetare, dezvoltare și inovare în raport cu datele medii relevante și/sau situația la nivel național și/sau al SEE, după caz;

alt indicator relevant care indică un grad ridicat al disfuncționalității pieței.

8.3.   Instrumente corespunzătoare (143)

Vă rugăm să precizați pe ce bază statul AELS a decis să utilizeze un instrument selectiv, cum ar fi ajutorul de stat, pentru a intensifica activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare și să furnizați documente justificative:

evaluarea impactului măsurii propuse;

comparația cu alte opțiuni de politică luate în calcul de statul AELS;

altele: …

8.4.   Efectul de stimulare și analiza ajutorului (144)

A.

Vă rugăm să precizați modificarea vizată în comportamentul beneficiarului, indusă de ajutor (de exemplu, apariția unui nou proiect, creșterea amplorii, extinderea domeniului de aplicare sau accelerarea ritmului de punere în aplicare a proiectului) și să furnizați documente justificative.

În plus, vă rugăm să furnizați o descriere, cu ajutorul unei analize contrafactuale, a comportamentului beneficiarului cu privire la proiect, dacă nu i s-ar fi acordat ajutorul.

Vă rugăm să precizați motivul pentru care ajutorul este necesar pentru ca proiectul examinat să fie mai atrăgător decât proiectul descris cu ajutorul unei analize contrafactuale, mai precis proiectul care ar fi realizat în absența ajutorului.

B.

Următoarele elemente pot fi utilizate în scopul demonstrării unui efect de stimulare. Vă rugăm să le precizați pe cele relevante pentru măsura notificată și să furnizați documente justificative:

nivelul rentabilității;

valoarea investiției și calendarul fluxurilor de trezorerie;

nivelul de risc prezentat de proiectul de cercetare (145);

evaluarea continuă.

8.5.   Proporționalitatea ajutorului (146)

A.

Dacă au existat mai mulți candidați (potențiali) pentru realizarea proiectului de cercetare, dezvoltare și inovare în statul AELS, beneficiarul a fost selectat în cadrul unei proceduri deschise de selecție?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii și documente justificative:

B.

Vă rugăm să explicați în ce mod se asigură limitarea ajutorului la minimul necesar și să furnizați documente justificative:

8.6.   Analiza privind denaturarea concurenței și a schimburilor comerciale (147)

8.6.1.   Piețe relevante și efectele asupra schimburilor comerciale

A.

Acolo unde este cazul, vă rugăm să descrieți impactul posibil al ajutorului asupra concurenței în procesul de inovare (148): …

B.

Vă rugăm să precizați dacă sunt șanse ca ajutorul să aibă un impact asupra oricărei piețe de produse.

 da

 nu

Vă rugăm să precizați piețele produsului care ar putea fi afectate de ajutor:

C.

Pentru fiecare din aceste piețe, vă rugăm să furnizați o cotă de piață indicativă a beneficiarului:

Pentru fiecare din aceste piețe, vă rugăm să furnizați o cotă de piață indicativă a celorlalte întreprinderi prezente pe piață. Dacă este posibil, vă rugăm să precizați indicele Herfindahl-Hirschman (IHH) asociat:

D.

Vă rugăm să descrieți structura și dinamica piețelor relevante și să furnizați documente justificative:

E.

În cazul în care acest lucru este relevant, vă rugăm să furnizați informații cu privire la efectele asupra schimburilor comerciale (deplasări ale fluxurilor comerciale și localizarea activității economice):

8.6.2.   Denaturarea stimulentelor dinamice

Următoarele elemente vor fi luate în calcul de către Autoritatea AELS de Supraveghere în analiza efectelor ajutorului asupra stimulentelor dinamice ale întreprinderilor concurente de a investi. Vă rugăm să le indicați pe cele pentru care sunt furnizate documente justificative:

valoarea ajutorului;

proximitatea de piață/categoria ajutorului;

procedura deschisă de selecție;

bariere la ieșire;

factori care stimulează concurența pentru o piață viitoare;

diferențierea produselor și intensitatea concurenței.

8.6.3.   Crearea puterii de piață

Următoarele elemente vor fi luate în calcul de către Autoritatea AELS de Supraveghere în analiza efectelor ajutorului asupra puterii de piață a beneficiarului. Vă rugăm să le indicați pe cele pentru care sunt furnizate detalii și documente justificative:

puterea de piață a beneficiarului ajutorului și structura pieței;

nivelul barierelor la intrare;

putere de cumpărare;

procesul de selecție.

8.6.4.   Menținerea unor structuri de piață ineficiente

Vă rugăm să precizați dacă ajutorul este acordat:

pe piețe care prezintă un surplus de capacitate;

în industrii în declin;

în sectoare sensibile.

Vă rugăm să furnizați detalii și documente justificative:

9.   Cumulare  (149)

A.

Ajutorul este acordat în baza măsurii notificate combinate cu un alt ajutor (150)?

 da

 nu

B.

Dacă da, vă rugăm să descrieți normele de cumulare aplicabile măsurii de ajutor notificate:

C.

Vă rugăm să precizați modul în care se va verifica respectarea normelor de cumulare în baza măsurii de ajutor notificate.

10.   Raportare și monitorizare  (151)

10.1.   Rapoarte anuale

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că această obligație de raportare nu aduce atingere obligației de raportare conform Deciziei 195/04/COL  (152) a Autorității AELS de Supraveghere.

Vă rugăm să luați măsuri pentru a înainta Autorității AELS de Supraveghere rapoarte anuale privind punerea în aplicare a măsurii de ajutor notificate, care să conțină toate elementele enumerate mai jos (153).

numele beneficiarului;

cuantumul ajutorului pentru fiecare beneficiar;

intensitatea ajutorului;

sectoarele de activitate în care se desfășoară proiectul subvenționat.

da

10.2.   Fișe de informații, monitorizare

A.

Vă rugăm să vă angajați să țineți evidența detaliată a acordării ajutorului, cu toate informațiile necesare, pentru a se putea stabili respectarea costurilor eligibile și a intensității maxime admise a ajutorului.

da

B.

Vă rugăm să vă angajați să țineți evidența detaliată menționată în secțiunea A de mai sus pe o perioadă de 10 ani de la data la care s-a acordat ajutorul.

da

C.

Vă rugăm să vă angajați să prezentați Autorității AELS de Supraveghere, la cerere, evidența menționată în secțiunea B de mai sus.

da

11.   Alte informații

Vă rugăm să oferiți orice alte informații pe care le considerați necesare pentru evaluarea măsurii(ilor) în cauză în temeiul Orientărilor Autorității AELS de Supraveghere privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare.

PARTEA III.10

FIȘĂ DE INFORMAȚII SUPLIMENTARE PRIVIND AJUTORUL DE STAT PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI

Prezenta fișă de informații suplimentare trebuie utilizată pentru notificarea oricărui ajutor reglementat de Orientările Autorității AELS de Supraveghere privind ajutorul de stat pentru protecția mediului (denumite în continuare «Orientările privind ajutorul pentru mediu»  (154)). De asemenea, aceasta trebuie utilizată pentru orice ajutor individual pentru protecția mediului care nu se încadrează în niciuna din exceptările pe categorii de ajutoare sau care face obiectul unei obligații de notificare individuale, întrucât depășește pragurile de notificare individuală prevăzute de aceasta.

1.

Caracteristicile de bază ale măsurii notificate

2.

Obiectivul ajutorului

3.

Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din acordul privind SEE

3.1.

Ajutorul pentru întreprinderile care depășesc standardele comunitare sau care măresc nivelul de protecție a mediului în lipsa standardelor comunitare

3.2.

Ajutorul pentru adaptarea anticipată la viitoarele standarde comunitare

3.3.

Ajutorul pentru studii de mediu

3.4.

Ajutorul pentru economisirea de energie

3.5.

Ajutor pentru surse de energie regenerabilă

3.6.

Ajutor pentru cogenerare

3.7.

Ajutor pentru o încălzire urbană eficientă din punct de vedere energetic

3.8.

Ajutor pentru gestionarea deșeurilor

3.9.

Ajutor pentru depoluarea siturilor contaminate

3.10.

Ajutor pentru relocalizarea întreprinderilor

3.11.

Ajutor acordat în cadrul schemelor de comercializare a certificatelor

4.

Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului

4.1.

Condiții generale

4.2.

Evaluarea efectului de stimulare

5.

Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (b) din acordul privind SEE

5.1.

Condiții generale (cumulative)

5.2.

Descrierea proiectului

6.

Ajutorul sub formă de reduceri sau scutiri de taxe de mediu

6.1.

Condiții generale

6.2.

Necesitatea ajutorului

6.3.

Proporționalitatea ajutorului

7.

Criteriile care determină o evaluare detaliată

8.

Informații suplimentare pentru evaluarea detaliată

8.1.

Observații generale

8.2.

Existența unei disfuncționalități a pieței

8.3.

Instrumentul adecvat

8.4.

Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului

8.5.

Proporționalitatea ajutorului

8.6.

Analiza privind denaturarea concurenței și a schimburilor comerciale

9.

Cumulare

10.

Raportare și monitorizare

10.1.

Rapoarte anuale

10.2.

Monitorizare și evaluare

11.

Alte informații

1.   Caracteristicile de bază ale măsurii notificate

Vă rugăm să completați secțiunile relevante ale formularului de notificare care corespund caracterului măsurii notificate. A se vedea mai jos, indicații de bază.

A.

Vă rugăm să precizați tipul ajutorului și să completați sub-secțiunile corespunzătoare din secțiunea 3 [«Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) din Acordul privind SEE»] din prezenta fișă de informații suplimentare:

Ajutor pentru întreprinderile care depășesc standardele comunitare sau care măresc nivelul de protecție a mediului în lipsa standardelor comunitare, completați secțiunea 3.1;

Ajutor pentru achiziționarea de vehicule de transport noi care depășesc standardele comunitare sau cresc nivelul de protecție a mediului în absența standardelor comunitare, completați secțiunea 3.1;

Ajutor pentru IMM-uri în vederea adaptării anticipate la viitoarele standarde comunitare, completați secțiunea 3.2;

Ajutor pentru studii de mediu, completați secțiunea 3.3;

Ajutor pentru economisirea de energie, completați secțiunea 3.4;

Ajutor pentru sursele regenerabile de energie, completați secțiunea 3.5;

Ajutor pentru cogenerare, completați secțiunea 3.6;

Ajutor pentru încălzirea urbană eficientă din punct de vedere energetic, completați secțiunea 3.7;

Ajutor pentru gestionarea deșeurilor, completați secțiunea 3.8;

Ajutor pentru depoluarea siturilor contaminate, completați secțiunea 3.9;

Ajutor pentru relocalizarea întreprinderilor, completați secțiunea 3.10;

Ajutor acordat în cadrul schemelor de comercializare a certificatelor, completați secțiunea 3.11;

Ajutor sub formă de reduceri sau scutiri de taxe de mediu, completați secțiunea 6.

De asemenea, vă rugăm să completați: secțiunea 4 («Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului»), secțiunea 7 («Criterii care conduc la o evaluare detaliată») secțiunea 8 («Informații suplimentare pentru evaluarea detaliată»)  (155) , și secțiunea 10 («Raportare și monitorizare»).

B.

Vă rugăm să explicați principalele caracteristici (obiectiv, efectele probabile ale ajutorului, instrumentul de ajutor, intensitatea ajutorului, beneficiari, buget etc.) ale măsurii notificate.

C.

Ajutorul poate fi combinat cu un alt ajutor?

 da

 nu

Dacă da, completați secțiunea 9 («Cumulare») din prezenta fișă de informații suplimentare.

D.

Ajutorul este acordat pentru promovarea executării unui proiect important de interes european comun?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să completați secțiunea 5 [«Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (b) din Acordul privind SEE»] din prezenta fișă de informații suplimentare.

E.

În cazul în care ajutorul notificat se bazează pe o schemă aprobată, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la schema respectivă (numărul cazului, denumirea schemei, data aprobării de către Autoritatea AELS de Supraveghere):

F.

Vă rugăm să confirmați că, în cazul în care se acordă ajutorul/bonusul pentru întreprinderi mici, beneficiarii corespund definiției întreprinderilor mici din legislația SEE:

da

G.

Vă rugăm să confirmați că, în cazul în care se acordă ajutorul/bonusul pentru întreprinderi mijlocii, beneficiarii corespund definiției întreprinderilor mijlocii din legislația SEE:

da

H.

Dacă este cazul, vă rugăm să precizați cursul de schimb care a fost utilizat în vederea notificării:

I.

Vă rugăm să numerotați toate documentele furnizate de statele AELS ca anexe la formularul de notificare și să indicați numerele documentelor în secțiunile relevante din prezenta fișă de informații suplimentare.

2.   Obiectivul ajutorului

A.

Având în vedere obiectivele de interes comun prevăzute de Orientările privind ajutorul pentru mediu (secțiunea 1.2), vă rugăm să indicați obiectivele de mediu urmărite de măsura notificată. Prezentați o descriere detaliată a fiecărui tip de ajutor distinct care urmează să fie acordat în cadrul măsurii notificate:

B.

În cazul în care măsura notificată a mai fost aplicată în trecut, vă rugăm să menționați rezultatele acesteia în ceea ce privește protecția mediului (vă rugăm să precizați numărul cazului, data aprobării de către Autoritatea AELS de Supraveghere și, dacă este posibil, anexați rapoartele naționale de evaluare privind măsura):

C.

În cazul în care măsura este nouă, vă rugăm să menționați rezultatele estimate și perioada în care acestea vor fi realizate:

3.   Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din acordul privind SEE

În cazul în care în cadrul proiectului notificat ca ajutor individual participă mai mulți beneficiari, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre aceștia.

3.1.   Ajutorul pentru întreprinderile care depășesc standardele comunitare sau care măresc nivelul de protecție a mediului în lipsa standardelor comunitare  (156)

3.1.1.   Natura investițiilor care beneficiază de sprijin, standarde aplicabile

A.

Vă rugăm să precizați dacă ajutorul se acordă pentru:

investiții care îi permit beneficiarului să mărească nivelul de protecție a mediului rezultat din activitățile sale prin depășirea standardelor comunitare aplicabile (157), independent de existența unor standarde naționale obligatorii mai stricte decât standardul comunitar;

SAU

investiții care îi permit beneficiarului să mărească nivelul de protecție a mediului rezultat din activitățile sale în absența unor standarde comunitare.

B.

Vă rugăm să furnizați detalii, inclusiv, dacă este cazul, informații cu privire la standardele comunitare relevante:

C.

În cazul în care ajutorul se acordă pentru atingerea standardului național care depășește standardele comunitare, vă rugăm să menționați standardele naționale aplicabile și să anexați o copie a acestora:

3.1.2.   Intensitățile ajutorului și bonusuri

În cazul schemelor de ajutor, intensitatea ajutorului trebuie calculată pentru fiecare beneficiar al ajutorului.

A.

Care este intensitatea maximă a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (158)?

B.

Ajutorul este acordat în cadrul unei proceduri de cerere de oferte cu adevărat concurențiale (159)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la procesul concurențial și să anexați o copie a anunțului de participare la cererea de oferte sau a proiectului acestuia:

C.

Bonusuri:

Proiectele care primesc sprijin beneficiază de un bonus?

 da

 nu

Dacă da,vă rugăm să precizați mai jos.

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (160): …

În cadrul măsurii notificate se aplică bonusul pentru eco-inovare (161)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să descrieți modul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

produsul sau proiectul de eco-inovare este nou sau îmbunătățit în mod substanțial în raport cu tehnologia de vârf din sectorul industrial respectiv din Comunitate;

beneficiul preconizat pentru mediu este semnificativ mai mare decât îmbunătățirea rezultată din evoluția generală a tehnologiei de vârf în activități comparabile;

caracterul inovator al acestor produse sau proiecte presupune un grad de risc evident, în termeni tehnologici, de piață sau financiari, care este mai mare decât riscul asociat în general cu produsele sau proiectele fără caracter inovator comparabile.

Vă rugăm să furnizați detalii care să demonstreze respectarea condițiilor menționate mai sus:

Precizați nivelul bonusului aplicabil (162): …

D.

În cazul unei scheme de ajutor, precizați intensitatea totală a ajutorului pentru proiectele care beneficiază de sprijin în cadrul schemei notificate (luând în considerare bonusurile) (%):

3.1.3.   Costurile eligibile (163)

A.

Vă rugăm să confirmați că costurile eligibile se limitează la costurile de investiții suplimentare necesare pentru atingerea unui nivel de protecție a mediului mai ridicat decât cel cerut de standardele comunitare:

da

B.

Vă rugăm să confirmați, de asemenea, următoarele:

costurile strict legate de protecția mediului constituie costurile eligibile, în cazul în care costul investițiilor în protecția mediului este ușor identificabil;

SAU

costurile de investiții suplimentare sunt stabilite prin compararea investițiilor cu situația contrafactuală în absența ajutorului, respectiv investiția de referință (164);

ȘI

costurile eligibile se calculează ca valoare netă din beneficiile de funcționare și costurile de funcționare aferente investițiilor suplimentare pentru protecția mediului, efectuate în primii cinci ani de viață ai investiției în cauză.

C.

Ce formă iau costurile eligibile?

investiții în active corporale;

investiții în active necorporale.

D.

În cazul investițiilor în active corporale, vă rugăm să indicați forma (formele) investițiilor respective:

investiții în terenuri, strict necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu;

investiții în clădiri menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții în instalații și echipamente menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții pentru adaptarea metodelor de producție în vederea protejării mediului.

E.

În cazul investițiilor în active necorporale (transfer de tehnologie prin achiziționarea unor licențe de exploatare sau de cunoștințe tehnice brevetate sau nebrevetate), vă rugăm să confirmați că toate activele necorporale în cauză îndeplinesc următoarele condiții:

sunt considerate ca fiind active amortizabile;

sunt achiziționate în condițiile pieței de la o întreprindere în care achizitorul nu are nicio putere de control direct sau indirect,

sunt incluse în activele întreprinderii, rămân în unitatea beneficiarului ajutorului și sunt utilizate în acel loc pe o perioadă de cel puțin cinci ani (165).

De asemenea, vă rugăm să confirmați că, în cazul în care activele necorporale se vând în acești cinci ani:

profitul obținut din vânzare se va deduce din costurile eligibile;

ȘI

cuantumul ajutorului va fi rambursat parțial sau total, după caz.

F.

În cazul investițiilor care vizează obținerea unui nivel de protecție a mediului mai ridicat decât standardele comunitare, vă rugăm să confirmați valabilitatea afirmațiilor aplicabile:

în cazul în care întreprinderea se adaptează la standardele naționale adoptate în absența standardelor comunitare, costurile eligibile constau în costurile de investiții suplimentare necesare atingerii nivelului de protecție a mediului cerut de standardele naționale;

în cazul în care întreprinderea se adaptează la standardele naționale sau depășește standardele naționale care sunt mai stricte decât standardele comunitare relevante sau depășește standardele comunitare, costurile eligibile constau în costurile de investiții suplimentare necesare atingerii unui nivel de protecție a mediului mai ridicat decât nivelul cerut de standardele comunitare (166);

în cazul în care nu există niciun standard, costurile eligibile constau în costurile de investiții suplimentare necesare atingerii unui nivel de protecție a mediului mai ridicat decât cel pe care l-ar atinge întreprinderea sau întreprinderile în cauză în absența oricărui ajutor pentru mediu;

G.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul detaliată, în raport cu situația contrafactuală, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza schemei notificate, și să furnizați dovezi în acest sens:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în raport cu situația contrafactuală, și să furnizați dovezi în acest sens:

3.1.4.   Norme specifice privind ajutorul pentru achiziționarea de vehicule de transport noi care depășesc standardele comunitare sau care cresc nivelul de protecție a mediului în absența standardelor comunitare (167)

În cazul ajutorului pentru achiziționarea de vehicule de transport noi care depășesc standardele comunitare sau care determină creșterea nivelului de protecție a mediului în absența standardelor comunitare, în plus față de secțiunile 3.1-3.1.3:

A.

Vă rugăm să confirmați că achiziționarea de vehicule noi pentru transportul rutier, feroviar, pe căi navigabile interioare și maritim care respectă standardele comunitare adoptate a avut loc înainte de intrarea în vigoare a acestora și că standardele comunitare, odată devenite obligatorii, nu se aplică retroactiv vehiculelor deja achiziționate.

da

Vă rugăm să furnizați detalii:

B.

În cazul operațiunilor de retehnologizare în scopul protecției mediului în sectorul transporturilor, vă rugăm să confirmați:

că mijloacele de transport existente sunt modernizate în sensul adaptării la standarde ecologice care nu se aflau în vigoare la data la care mijloacele de transport respective au fost date în exploatare

SAU

că mijloacele de transport respective nu se supun niciunor standarde de mediu.

3.2.   Ajutorul pentru adaptarea anticipată la viitoarele standarde comunitare (168)

3.2.1.   Condiții de bază

A.

Vă rugăm să confirmați că investiția este pusă în aplicare și finalizată cu cel puțin un an înainte de intrarea în vigoare a standardului.

 da

 nu

Dacă da, în cazul schemelor de ajutor, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la modul în care este asigurată respectarea acestei condiții:

Dacă da, în cazul ajutorului individual, vă rugăm să furnizați detalii și dovezi relevante:

B.

Vă rugăm să furnizați detalii cu privire la standardele comunitare relevante, inclusiv datele relevante pentru asigurarea respectării condiției A):

3.2.2.   Intensitățile ajutorului

Care este intensitatea de bază a ajutorului aplicabilă măsurii notificate?

pentru întreprinderile mici (169): …;

pentru întreprinderile mijlocii (170): …;

pentru întreprinderile mari (171): … .

3.2.3.   Costuri eligibile

A.

Vă rugăm să confirmați următoarele: costurile eligibile se limitează la costurile de investiții suplimentare necesare atingerii nivelului de protecție a mediului cerut de standardele comunitare în comparație cu nivelul existent al protecției mediului cerut anterior intrării în vigoare a acestui standard:

da

B.

Vă rugăm să confirmați, de asemenea, următoarele:

costurile legate strict de protecția mediului constituie costurile eligibile, în cazul în care costul investițiilor în protecția mediului este ușor identificabil;

SAU

costurile de investiții suplimentare sunt stabilite prin compararea investițiilor cu situația contrafactuală în absența ajutorului, respectiv investiția de referință (172);

ȘI

costurile eligibile se calculează ca valoare netă din beneficiile de funcționare și costurile de funcționare legate de investiții suplimentare pentru protecția mediului și efectuate în primii cinci ani de viață ai investiției în cauză.

C.

Ce formă iau costurile eligibile?

investiții în active corporale

investiții în active necorporale

D.

În cazul investițiilor în active corporale, vă rugăm să indicați forma (formele) investițiilor respective:

investiții în terenuri, strict necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu;

investiții în clădiri, menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții în instalații și echipamente menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții pentru adaptarea metodelor de producție în vederea protejării mediului.

E.

În cazul investițiilor în active necorporale (transfer de tehnologie prin achiziționarea unor licențe de exploatare sau de cunoștințe tehnice brevetate sau nebrevetate), vă rugăm să confirmați că toate activele necorporale în cauză îndeplinesc următoarele condiții:

sunt considerate ca fiind active amortizabile;

sunt achiziționate în condițiile pieței de la o întreprindere în care beneficiarul nu are nicio putere de control direct sau indirect;

sunt incluse în activele întreprinderii, rămân în unitatea beneficiarului ajutorului și sunt utilizate în acel loc pe o perioadă de cel puțin cinci ani (173).

De asemenea, vă rugăm să confirmați că, în cazul în care activele necorporale se vând în acești cinci ani:

profitul obținut din vânzare se va deduce din costurile eligibile;

ȘI

cuantumul ajutorului va fi rambursat parțial sau total, după caz.

F.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul detaliată, în raport cu situația contrafactuală, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza schemei notificate, și să furnizați dovezi în acest sens:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în raport cu situația contrafactuală, și să furnizați dovezi în acest sens:

3.3.   Ajutorul pentru studii de mediu  (174)

3.3.1.   Studii legate direct de investiții care vizează atingerea unor standarde care depășesc standardele comunitare sau care cresc nivelul de protecție a mediului în absența standardelor comunitare

A.

Vă rugăm să confirmați dacă ajutorul se acordă pentru studii legate direct de investiții care vizează atingerea unor standarde care depășesc standardele comunitare sau care cresc nivelul de protecție a mediului în absența standardelor comunitare.

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați căruia din următoarele scopuri îi este utilă investiția:

permite beneficiarului să crească nivelul protecției mediului rezultat din activitățile sale prin depășirea standardelor comunitare aplicabile, indiferent de existența unor standarde naționale obligatorii mai stricte decât standardul comunitar;

SAU

permite beneficiarului să crească nivelul protecției mediului rezultat din activitățile sale în absența unor standarde comunitare.

B.

Vă rugăm să furnizați detalii, inclusiv, dacă este cazul, informații cu privire la standardele comunitare relevante:

C.

În cazul în care ajutorul se acordă pentru studii legate direct de investiții care vizează atingerea standardelor naționale care depășesc standardele comunitare, vă rugăm să indicați standardele naționale aplicabile și să anexați o copie:

D.

Vă rugăm să descrieți tipurile de studii care vor beneficia de sprijin:

3.3.2.   Studii legate direct de investiții care vizează economisirea de energie

Vă rugăm să confirmați faptul că ajutorul se acordă pentru studii legate direct de investiții care vizează economisirea de energie.

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la modul în care scopul investiției relevante respectă definiția economisirii energiei prevăzută la punctul 70 alineatul (2) din Orientările privind ajutorul pentru mediu:

3.3.3.   Studii legate direct de investiții care vizează producerea de energie regenerabilă

A.

Vă rugăm să confirmați dacă ajutorul se acordă pentru studii legate direct de investiții care vizează producerea de energie regenerabilă.

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la modul în care obiectivul investiției relevante respectă definiția producției din surse de energie regenerabile prevăzută la punctul 70 alineatele (5) și (9) din Orientările privind ajutorul pentru mediu:

B.

Vă rugăm să precizați tipul (tipurile) de surse de energie regenerabile care urmează a fi sprijinite în cadrul investiției legate de studiul de mediu și să furnizați detalii:

3.3.4.   Intensitățile ajutoarelor și bonusuri

A.

Care este intensitatea maximă a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (175)?

B.

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (176): …

3.4.   Ajutorul pentru economisirea de energie  (177)

3.4.1.   Condiții de bază

A.

Vă rugăm să confirmați că măsura notificată respectă definiția economisirii de energie prevăzută la punctul 70 alineatul (2) din Orientările privind ajutorul pentru mediu:

da

B.

Vă rugăm să precizați tipul (tipurile) de măsuri beneficiare de sprijin care conduc la economisirea de energie, precum și nivelul economisirii de energie care urmează să fie atins, și să furnizați detalii:

3.4.2.   Ajutorul pentru investiții

3.4.2.1.   Intensitățile ajutorului și bonusuri

A.

Care este intensitatea de bază a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (178): …

B.

Bonusuri:

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (179): …

C.

Ajutorul este acordat în cadrul unei reale proceduri concurențiale de cerere de oferte (180)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la procesul concurențial și să anexați o copie a anunțului de participare la licitație sau a proiectului acestuia: …

D.

În cazul unei scheme de ajutor, precizați intensitatea totală a ajutorului pentru proiectele care beneficiază de sprijin în cadrul schemei notificate (luând în considerare bonusurile) (%):

3.4.2.2.   Costurile eligibile (181)

A.

În ceea ce privește calcularea costurilor eligibile, vă rugăm să confirmați limitarea costurilor eligibile la costurile de investiții suplimentare necesare pentru realizarea economisirii de energie peste nivelul cerut de standardele comunitare:

da

B.

De asemenea, vă rugăm să precizați dacă:

costurile exacte legate de economisirea de energie constituie costurile eligibile, în cazul în care costurile investițiilor economisirea de energie sunt ușor identificabile;

SAU

acea parte din investiție care este legată direct de economisirea de energie se stabilește prin compararea investițiilor cu situația contrafactuală în absența ajutorului, respectiv cu investiția de referință (182);

ȘI

costurile eligibile sunt calculate ca valoare netă din beneficiile de funcționare și costurile de funcționare aferente investițiilor suplimentare pentru economisirea de energie, efectuate în cursul primilor trei ani de viață ai acestor investiții în cazul IMM-urilor, în cursul primilor patru ani în cazul întreprinderilor mari care nu fac parte din sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii de CO2 și în cursul primilor cinci ani în cazul întreprinderilor mari care fac parte din sistemul UE de comercializare a cotelor de emisie de CO2  (183).

C.

În cazul investițiilor care vizează atingerea unui nivel al economisirii de energie mai ridicat decât standardele comunitare, vă rugăm să confirmați care din următoarele afirmații este valabilă:

în cazul în care întreprinderea se adaptează la standardele naționale adoptate în absența standardelor comunitare, costurile eligibile constau în costurile de investiții suplimentare necesare pentru a atinge nivelul de protecție a mediului cerut de standardele naționale;

în cazul în care întreprinderea se adaptează la standardele naționale sau depășește standardele naționale care sunt mai stricte decât standardele comunitare relevante sau depășește standardele comunitare, costurile eligibile constau în costurile de investiții suplimentare necesare atingerii unui nivel de protecție a mediului mai ridicat decât nivelul cerut de standardele comunitare (184);

în cazul în care nu există niciun standard, costurile eligibile constau în costurile de investiții suplimentare necesare atingerii unui nivel de protecție a mediului mai ridicat decât cel pe care l-ar atinge întreprinderea sau întreprinderile în cauză în absența oricărui ajutor pentru mediu;

D.

Ce formă iau costurile eligibile?

investiții în active corporale;

investiții în active necorporale.

E.

În cazul investițiilor în active corporale, vă rugăm să indicați forma (formele) investițiilor respective:

investiții în terenuri, strict necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu;

investiții în clădiri, menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții în instalații și echipamente, menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții pentru adaptarea metodelor de producție în vederea protejării mediului.

F.

În cazul investițiilor în active necorporale (transfer de tehnologie prin achiziționarea unor licențe de exploatare sau de cunoștințe tehnice brevetate sau nebrevetate), vă rugăm să confirmați că activele necorporale în cauză îndeplinesc următoarele condiții:

sunt considerate ca fiind active amortizabile;

sunt achiziționate în condițiile pieței de la o întreprindere în care beneficiarul nu are nicio putere de control direct sau indirect,

sunt incluse în activele întreprinderii, rămân în unitatea beneficiarului ajutorului și sunt utilizate în acel loc pe o perioadă de cel puțin cinci ani (185).

De asemenea, vă rugăm să confirmați că, în cazul în care activele necorporale se vând în acești cinci ani:

profitul obținut din vânzare se va deduce din costurile eligibile;

ȘI

cuantumul ajutorului se rambursează parțial sau total, după caz.

G.

Pentru schemele de ajutor de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul detaliată, în raport cu situația contrafactuală (186), care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale bazate pe schema notificată, și să furnizați dovezi în acest sens:

În cazul în care notificarea privește o măsură de ajutor individuală, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în raport cu situația contrafactuală și să furnizați dovezi relevante:

3.4.3.   Ajutor de operare

A.

Vă rugăm să furnizați informații/calcule care să demonstreze că ajutorul se limitează la compensarea costurilor de producție suplimentare nete rezultate din investiție, luând în considerare beneficiile care rezultă din economisirea de energie (187):

B.

Care este durata măsurii de ajutor de operare (188)? …

C.

Ajutorul este degresiv?

 da

 nu

Care este intensitatea ajutorului pentru:

ajutorul degresiv (vă rugăm să indicați nivelurile degresive pentru fiecare an) (189): …;

ajutor nedegresiv (190): … .

3.5.   Ajutor pentru surse de energie regenerabilă  (191)

3.5.1.   Condiții de bază

A.

Vă rugăm să confirmați că ajutorul se acordă exclusiv pentru promovarea surselor de energie regenerabilă, astfel cum sunt definite în Orientările privind ajutorul pentru mediu (192):

 da

 nu

B.

În cazul promovării biocombustibililor, vă rugăm să confirmați că ajutorul se acordă exclusiv pentru promovarea biocombustibililor durabili în temeiul orientărilor menționate anterior:

 da

 nu

C.

Vă rugăm să precizați tipul (tipurile) de surse de energie regenerabilă (193) care beneficiază de sprijin în cadrul măsurii notificate și să furnizați detalii:

3.5.2.   Ajutorul pentru investiții

3.5.2.1.   Intensitățile ajutorului și bonusuri

A.

Care este intensitatea de bază a ajutorului, aplicabilă fiecărei surse de energie regenerabilă care beneficiază de sprijin prin măsura notificată (194): …

B.

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (195): …

C.

Ajutorul este acordat în cadrul unei reale proceduri concurențiale de cerere de oferte (196)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la procesul concurențial și să anexați o copie a anunțului de participare la licitație sau a proiectului acestuia:

D.

În cazul unei scheme de ajutor, precizați intensitatea totală a ajutorului pentru proiectele care beneficiază de sprijin în cadrul schemei notificate (luând în considerare bonusurile) (%):

3.5.2.2.   Costurile eligibile (197)

A.

Vă rugăm să confirmați că toate costurile eligibile se limitează la costurile de investiții suplimentare suportate de beneficiar în raport cu o centrală electrică convențională sau cu un sistem de încălzire convențional având aceeași capacitate în ceea ce privește producerea efectivă de energie;

da

B.

Vă rugăm să confirmați, de asemenea, următoarele:

costurile exacte privind energia regenerabilă reprezintă costurile eligibile, în cazul în care costurile investițiilor în energia regenerabilă sunt ușor identificabile;

SAU

costurile de investiții suplimentare sunt stabilite prin compararea investițiilor cu situația contrafactuală în absența ajutorului, respectiv investiția de referință (198);

ȘI

costurile eligibile se calculează ca valoare netă din beneficiile de funcționare și costurile aferente investițiilor suplimentare pentru sursele de energie regenerabile și efectuate în primii cinci ani de viață ai investițiilor respective.

C.

Ce formă iau costurile eligibile?

investiții în active corporale;

investiții în active necorporale.

D.

În cazul investițiilor în active corporale, vă rugăm să indicați forma (formele) investițiilor respective:

investiții în terenuri, strict necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu;

investiții în clădiri, menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții în instalații și echipamente menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții pentru adaptarea metodelor de producție în vederea protejării mediului.

E.

În cazul investițiilor în active necorporale (transfer de tehnologie prin achiziționarea unor licențe de exploatare sau de cunoștințe tehnice brevetate sau nebrevetate), vă rugăm să confirmați că activele necorporale în cauză îndeplinesc următoarele condiții:

sunt considerate ca fiind active amortizabile;

sunt achiziționate în condițiile pieței, de la o întreprindere asupra căreia beneficiarul nu are nicio putere de control direct sau indirect;

sunt incluse în activele întreprinderii, rămân în unitatea beneficiarului ajutorului și sunt utilizate în acel loc pe o perioadă de cel puțin cinci ani (199).

De asemenea, vă rugăm să confirmați că, în cazul în care activele necorporale se vând în acești cinci ani:

profitul obținut din vânzare se va deduce din costurile eligibile;

ȘI

cuantumul ajutorului se rambursează parțial sau total, după caz.

F.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul detaliată, în raport cu situația contrafactuală, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza schemei notificate, și să furnizați dovezi în acest sens:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în raport cu situația contrafactuală și să furnizați dovezi în acest sens:

3.5.3.   Ajutor de operare

În funcție de alegerea opțiunii de evaluare a ajutorului de operare (200), vă rugăm să completați partea relevantă din secțiunea de mai jos.

3.5.3.1.   Opțiunea 1

A.

Referitor la durata măsurii notificate, vă rugăm să furnizați următoarele informații care să demonstreze că ajutorul de funcționare se acordă pentru a acoperi diferența dintre costul producerii de energie din surse regenerabile și prețul de piață al formei de energie în cauză:

analiza detaliată a costurilor aferente producerii de energie pentru fiecare din sursele regenerabile relevante (201):

analiza detaliată a prețului de piață al formei de energie în cauză:

B.

Vă rugăm să demonstrați că ajutorul se va acorda numai până la data la care instalația este amortizată integral în conformitate cu standardele contabile obișnuite (202) și să furnizați o analiză detaliată a amortizării fiecărui tip (203) de investiții pentru protecția mediului:

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să precizați modul în care va fi asigurată respectarea acestei condiții:

Pentru ajutorul individual, vă rugăm să prezentați o analiză detaliată care să demonstreze respectarea acestei condiții:

C.

La stabilirea valorii ajutorului de funcționare, vă rugăm să demonstrați modul în care orice ajutoare pentru investiții acordate întreprinderii în cauză pentru o instalație nouă se scad din costurile de producție:

D.

Ajutorul permite, de asemenea, o rentabilitate normală?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii și informații/calcule care să indice nivelul rentabilității normale și să justificați de ce nivelul ales este adecvat:

E.

În cazul ajutorului pentru producerea de energie regenerabilă din biomasă, în situația în care ajutorul de funcționare ar depăși cuantumul investiției, vă rugăm să furnizați detalii/dovezi (pe baza exemplelor de calcul pentru schemele de ajutor sau a calculului detaliat pentru ajutorul individual) care să demonstreze că acele costuri agregate suportate de întreprinderi după amortizarea instalațiilor rămân superioare prețului de piață al energiei:

F.

Vă rugăm să precizați mecanismele de sprijin (luând în considerare cerințele descrise mai sus), în special metodele de calculare a cuantumului ajutorului:

pentru schemele de ajutor bazate pe un exemplu (teoretic) al unui proiect eligibil:

În continuare, vă rugăm să confirmați că metodologia de calcul descrisă mai sus va fi aplicată tuturor ajutoarelor individuale bazate pe schema de ajutor notificată:

da

pentru ajutorul individual, vă rugăm să furnizați un calcul detaliat al cuantumului ajutorului (luând în considerare cerințele descrise mai sus):

G.

Care este durata măsurii notificate?

De regulă, Comisia și Autoritatea AELS de Supraveghere limitează autorizarea la 10 ani. Dacă da, vă angajați să notificați din nou măsura în cursul unei perioade de 10 ani?

 da

 nu

3.5.3.2.   Opțiunea 2

A.

Vă rugăm să furnizați o prezentare detaliată a certificatului ecologic sau a sistemului de licitații (incluzând, inter alia, informații cu privire la nivelul competențelor discreționare, rolul administratorului, mecanismul de stabilire a prețurilor, mecanismul de finanțare, mecanismul de sancționare și mecanismul de redistribuire):

B.

Care este durata măsurii notificate (204)?

C.

Vă rugăm să furnizați date/calcule care să arate că ajutorul este esențial pentru asigurarea viabilității surselor de energie regenerabile:

D.

Vă rugăm să furnizați date/calcule care să arate că ajutorul nu determină, în ansamblu, compensarea excesivă pentru energie regenerabilă:

E.

Vă rugăm să furnizați informații/calcule care să arate că ajutorul nu constituie un element care să îi descurajeze pe producătorii de energie regenerabilă de a deveni mai competitivi:

3.5.3.3.   Opțiunea 3 (205)

A.

Care este durata măsurii de ajutor de operare (206)? …

B.

Cu privire la durata măsurii notificate, vă rugăm să furnizați următoarele informații care să demonstreze că ajutorul de funcționare se acordă pentru compensarea diferenței dintre costul producerii de energie din surse regenerabile și prețul de piață al formei de energie în cauză:

analiza detaliată a costurilor aferente producerii de energie pentru fiecare din sursele regenerabile relevante (207):

analiza detaliată a prețului de piață al formei de energie în cauză:

C.

Ajutorul este degresiv?

 da

 nu

Care este intensitatea ajutorului pentru:

ajutorul degresiv (vă rugăm să indicați nivelurile degresive pe fiecare an) (208): …

ajutor nedegresiv (209): …

3.6.   Ajutor pentru cogenerare  (210)

3.6.1.   Condiții de bază

Vă rugăm să confirmați că ajutorul pentru cogenerare se acordă exclusiv unităților de cogenerare care corespund definiției cogenerării cu randament ridicat prevăzută la punctul 70 alineatul (11) din Orientările privind ajutorul pentru mediu:

 da

 nu

3.6.2.   Ajutor pentru investiții

Vă rugăm să confirmați că:

noua unitate de cogenerare va determina, în ansamblu, o economisire de energie primară în comparație cu producția separată, astfel cum a fost stabilit în Directiva 2004/8/CE și Decizia 2007/74/CE a Comisiei (211).

îmbunătățirea unei unități de cogenerare existente sau transformarea unei unități generatoare de electricitate existente într-o unitate de cogenerare va avea ca rezultat o economisire de energie primară comparativ cu situația inițială.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze respectarea condițiilor menționate mai sus:

3.6.2.1.   Intensitățile ajutorului și bonusuri

A.

Care este intensitatea de bază a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (212)? …

B.

Bonusuri:

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (213): …

C.

Ajutorul este acordat în cadrul unei reale proceduri concurențiale de cerere de oferte (214)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la procedura concurențială și să anexați o copie a anunțului de participare la procedura de cerere de oferte sau a proiectului acestuia:

D.

În cazul unei scheme de ajutor, precizați intensitatea totală a ajutorului pentru proiectele care beneficiază de sprijin în cadrul schemei notificate (luând în considerare bonusurile) (%):

3.6.2.2.   Costurile eligibile (215)

A.

Vă rugăm să confirmați că costurile eligibile se limitează la costurile de investiții suplimentare necesare pentru construirea unei instalații de cogenerare cu randament ridicat:

da

B.

Vă rugăm să confirmați, de asemenea, următoarele:

costurile exacte privind cogenerarea constituie costurile eligibile, în cazul în care costurile investițiilor în cogenerare sunt ușor identificabile;

SAU

costurile suplimentare de investiții legate direct de cogenerare se stabilesc prin compararea investițiilor cu situația contrafactuală în absența ajutorului, respectiv cu investiția de referință (216)

ȘI

costurile eligibile se calculează ca valoare netă din beneficiile de funcționare și costurile de funcționare aferente investițiilor suplimentare efectuate în primii cinci ani de viață ai investițiilor respective.

C.

Ce formă iau costurile eligibile?

investiții în active corporale;

investiții în active necorporale.

D.

În cazul investițiilor în active corporale, vă rugăm să indicați forma (formele) investițiilor respective:

investiții în terenuri, strict necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu;

investiții în clădiri, menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții în instalații și echipamente menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții pentru adaptarea metodelor de producție în vederea protejării mediului.

E.

În cazul investițiilor în active necorporale (transfer de tehnologie prin achiziționarea unor licențe de exploatare sau de cunoștințe tehnice brevetate sau nebrevetate), vă rugăm să confirmați că activele necorporale în cauză îndeplinesc următoarele condiții:

sunt considerate ca fiind active amortizabile;

sunt achiziționate în condițiile pieței, de la o întreprindere asupra căreia beneficiarul nu are nicio putere de control direct sau indirect;

sunt incluse în activele întreprinderii, rămân în unitatea beneficiarului ajutorului și sunt utilizate în acel loc pe o perioadă de cel puțin cinci ani (217).

De asemenea, vă rugăm să confirmați că, în cazul în care activele necorporale se vând în acești cinci ani:

profitul obținut din vânzare se va deduce din costurile eligibile;

ȘI

cuantumul ajutorului se rambursează parțial sau total, după caz.

F.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul detaliată, în raport cu situația contrafactuală, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza schemei notificate și să furnizați dovezi în acest sens:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în raport cu situația contrafactuală și să furnizați dovezi în acest sens:

3.6.3.   Ajutor de operare

A.

Vă rugăm să confirmați că unitatea de cogenerare existentă respectă definiției dată cogenerării cu randament ridicat prevăzută la punctul 70 alineatul (11) din orientările privind ajutoarele pentru mediu, precum și cu cerința existenței unor economisiri primare globale, comparativ cu producția individuală, astfel cum se prevede în Directiva 2004/8/CE și în Decizia 2007/74/CE (218):

da

B.

Vă rugăm să confirmați că ajutorul de funcționare pentru cogenerarea cu randament ridicat se acordă exclusiv:

întreprinderilor distribuitoare de energie electrică și termică la populație, în cazul în care costurile de producere a energiei electrice sau termice sunt superioare prețului de piață al acesteia (219);

pentru utilizarea industrială a producerii combinate de energie electrică și termică, în cazul în care se demonstrează că, prin folosirea tehnicii respective, costul de producție al unei unități de energie care utilizează respectiva tehnică este superior prețului de piață al unei unități de energie convențională (220).

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi cu privire la respectarea condiției (condițiilor) relevante:

3.6.3.1.   Opțiunea 1

A.

Vă rugăm să furnizați următoarele informații care să demonstreze că ajutorul de funcționare se acordă pentru acoperirea diferenței dintre costul producerii de energie în unități de cogenerare și prețul de piață al formei de energie în cauză:

analiza detaliată a costurilor producerii de energie în unitățile de cogenerare (221):

analiza detaliată a prețului de piață al formei de energie în cauză:

B.

Vă rugăm să demonstrați că ajutorul se va acorda numai până la data la care instalația este amortizată integral în conformitate cu standardele contabile comune (222) și să furnizați o analiză detaliată a amortizării fiecărui tip de investiții pentru protecția mediului:

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să precizați modul în care va fi asigurată respectarea acestei condiții:

Pentru ajutorul individual, vă rugăm să prezentați o analiză detaliată care să demonstreze respectarea acestei condiții:

C.

La stabilirea valorii ajutorului de funcționare, vă rugăm să demonstrați modul în care orice ajutoare pentru investiții acordate întreprinderii în cauză pentru o instalație nouă se deduc din costurile de producție:

D.

Ajutorul permite, de asemenea, o rentabilitate normală?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii și informații/calcule care să arate nivelul rentabilității normale și să justificați de ce nivelul ales este adecvat:

E.

Pentru ajutorul care sprijină unitățile PCCE pe bază de biomasă, în situația în care ajutorul de funcționare ar depăși cuantumul investiției, vă rugăm să furnizați detalii/dovezi (pe baza exemplelor de calcul pentru schemele de ajutor sau a calculului detaliat pentru ajutorul individual) care să demonstreze că costurile totale suportate de întreprinderi după amortizarea instalațiilor rămân superioare prețului de piață al energiei:

F.

Vă rugăm să precizați mecanismele de sprijin (luând în considerare cerințele descrise mai sus), în special metodele de calculare a cuantumului ajutorului:

pentru schemele de ajutor bazate pe un exemplu (teoretic) al unui proiect eligibil:

În continuare, vă rugăm să confirmați că metodologia de calcul descrisă mai sus va fi aplicată tuturor ajutoarelor individuale bazate pe schema de ajutor notificată:

da

pentru ajutorul individual, vă rugăm să furnizați un calcul detaliat al cuantumului ajutorului (luând în considerare cerințele descrise mai sus):

G.

Care este durata măsurii notificate?

De regulă, Autoritatea AELS de Supraveghere își limitează deciziile la 10 ani. Dacă da, vă angajați să notificați din nou măsura în cursul unei perioade de 10 ani?

 da

 nu

3.6.3.2.   Opțiunea 2

A.

Vă rugăm să furnizați o prezentare detaliată a certificatului sau a sistemului de licitații (incluzând, inter alia, informații cu privire la nivelul competențelor discreționare, rolul administratorului, mecanismul de stabilire a prețurilor):

B.

Care este durata măsurii notificate (223)?

C.

Vă rugăm să furnizați date/calcule care să arate că ajutorul este esențial în vederea asigurării viabilității producerii de energie în instalațiile de cogenerare:

D.

Vă rugăm să furnizați date/calcule care să arate că ajutorul nu determină, în ansamblu, supracompensarea pentru energia produsă în instalațiile de cogenerare:

E.

Vă rugăm să furnizați informații/calcule care să arate că ajutorul nu constituie un element care să îi descurajeze pe producătorii de energie în cogenerare să devină mai competitivi:

3.6.3.3.   Opțiunea 3

A.

Care este durata măsurii de ajutor de funcționare (224)? …

B.

Vă rugăm să furnizați, cu privire la durata măsurii notificate, următoarele informații care să demonstreze că ajutorul de funcționare se acordă pentru compensarea diferenței dintre costul producerii de energie în instalațiile de cogenerare și prețul de piață al formei de energie în cauză:

analiza detaliată a costurilor aferente producerii de energie în instalațiile de cogenerare:

analiza detaliată a prețului de piață al formei de energie în cauză:

C.

Ajutorul este degresiv?

 da

 nu

Care este intensitatea ajutorului pentru:

ajutorul degresiv (vă rugăm să indicați nivelurile degresive pe fiecare an) (225): …

ajutor nedegresiv (226): …

3.7.   Ajutor pentru o încălzire urbană eficientă din punct de vedere energetic  (227)

3.7.1.   Condiții de bază

Vă rugăm să confirmați că:

ajutorul pentru investiții de mediu pentru instalații de încălzire urbană eficiente din punct de vedere energetic conduce la economisirea de energie primară

ȘI

instalația de încălzire urbană beneficiară corespunde definiției încălzirii urbane eficiente din punct de vedere energetic, prevăzute la punctul 70 (13) din Orientările privind ajutorul pentru mediu

ȘI

funcționarea combinată a generării de energie termică (precum și de energie electrică, în cazul cogenerării) și distribuția de energie termică va avea drept rezultat economisirea de energie primară

SAU

investiția vizează utilizarea și distribuția energiei termice reziduale pentru încălzirea urbană.

În cazul schemelor de ajutor, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la modul în care este asigurată respectarea acestei condiții:

În cazul ajutorului individual, vă rugăm să furnizați detalii și dovezi relevante:

3.7.2.   Intensitățile ajutorului și bonusuri

A.

Care este intensitatea de bază a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (228)? …

B.

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (229): …

C.

Ajutorul este acordat în cadrul unei reale proceduri concurențiale de cerere de oferte (230)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la procesul concurențial și să anexați o copie a anunțului de participare la licitație sau a proiectului acestuia:

D.

În cazul unei scheme de ajutor, precizați intensitatea totală a ajutorului pentru proiectele care beneficiază de sprijin în cadrul schemei notificate (luând în considerare bonusurile) (%):

3.7.3.   Costurile eligibile (231)

A.

Vă rugăm să confirmați că următoarele costurile eligibile se limitează la costurile de investiții suplimentare necesare pentru realizarea unei investiții care să conducă la o încălzire urbană eficientă din punct de vedere energetic în comparație cu investiția de referință.

da

B.

Vă rugăm să confirmați, de asemenea, următoarele:

costurile exacte privind încălzirea urbană eficientă din punct de vedere energetic constituie costurile eligibile, în cazul în care costurile investițiilor în cogenerare sunt ușor identificabile;

SAU

costurile de investiții suplimentare sunt stabilite prin compararea investițiilor cu situația contrafactuală în absența ajutorului, respectiv investiția de referință (232);

ȘI

costurile eligibile se calculează ca valoare netă din beneficiile de funcționare și costurile de funcționare aferente investițiilor suplimentare efectuate în primii cinci ani de viață ai investițiilor respective.

C.

Ce formă iau costurile eligibile?

investiții în active corporale;

investiții în active necorporale.

D.

În cazul investițiilor în active corporale, vă rugăm să indicați forma (formele) investițiilor respective:

investiții în terenuri, strict necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu;

investiții în clădiri, menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții în instalații și echipamente menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții pentru adaptarea metodelor de producție în vederea protejării mediului.

E.

În cazul investițiilor în active necorporale (transfer de tehnologie prin achiziționarea unor licențe de exploatare sau de cunoștințe tehnice brevetate sau nebrevetate), vă rugăm să confirmați că activele necorporale în cauză îndeplinesc următoarele condiții:

sunt considerate ca fiind active amortizabile;

sunt achiziționate în condițiile pieței, de la o întreprindere asupra căreia beneficiarul nu are nicio putere de control direct sau indirect;

sunt incluse în activele întreprinderii, rămân în unitatea beneficiarului ajutorului și sunt utilizate în acel loc pe o perioadă de cel puțin cinci ani (233).

De asemenea, vă rugăm să confirmați că, în cazul în care activele necorporale se vând în acești cinci ani:

profitul obținut din vânzare se va deduce din costurile eligibile;

ȘI

cuantumul ajutorului se rambursează parțial sau total, după caz.

F.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul detaliată, în raport cu situația contrafactuală, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza schemei notificate și să furnizați dovezi în acest sens:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în raport cu situația contrafactuală, și să furnizați dovezi în acest sens:

3.8.   Ajutor pentru gestionarea deșeurilor  (234)

3.8.1.   Condiții generale

Vă rugăm să confirmați că sunt respectate următoarele condiții:

ajutorul se acordă pentru gestionarea deșeurilor provenite din alte întreprinderi, inclusiv din activități de reutilizare, reciclare și recuperare, care este conformă cu clasificarea ierarhică a principiilor gestionării deșeurilor (235).

investiția are ca scop reducerea poluării generate de alte întreprinderi («,poluatori») și nu se extinde la poluarea generată de beneficiarul ajutorului;

ajutorul nu scutește în mod indirect poluatorii de o sarcină pe care ar trebui să o suporte în temeiul legislației comunitare sau de o sarcină care ar trebui considerată ca fiind un cost normal de societate comercială pentru poluatori;

investiția depășește «tehnologia de vârf» (236) sau utilizează tehnologiile convenționale într-un mod inovator;

fără ajutor, materialele tratate ar fi utilizate sau tratate într-un mod mai puțin ecologic;

investiția nu doar mărește cererea pentru materialele de reciclat fără a intensifica colectarea materialelor respective.

De asemenea, vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze respectarea condițiilor menționate mai sus:

3.8.2.   Intensitățile ajutorului

A.

Care este intensitatea de bază a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (237)? …

B.

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (238):

C.

În cazul unei scheme de ajutor, precizați intensitatea totală a ajutorului pentru proiectele care beneficiază de sprijin în cadrul schemei notificate (luând în considerare bonusurile) (%):

3.8.3.   Costurile eligibile  (239)

A.

Vă rugăm să confirmați dacă costurile eligibile se limitează la costurile de investiții suplimentare necesare pentru realizarea unei investiții referitoare la gestionarea deșeurilor și care este suportată de beneficiar în raport cu investiția de referință, respectiv cu producția convențională care nu presupune gestionarea deșeurilor și care are aceeași capacitate:

da

B.

Vă rugăm să confirmați, de asemenea, următoarele:

costurile exacte de gestionare a deșeurilor constituie costurile eligibile, în cazul în care costurile investițiilor în gestionarea deșeurilor pot fi definite cu ușurință;

SAU

costurile de investiții suplimentare sunt stabilite prin compararea investițiilor cu situația contrafactuală în absența ajutorului, respectiv investiția de referință (240);

ȘI

costul unei asemenea investiții de referință se deduce din costurile eligibile;

costurile eligibile se calculează ca valoare netă din beneficiile de funcționare și costurile aferente investițiilor suplimentare pentru gestionarea deșeurilor, efectuate în primii cinci ani de viață ai acestor investiții.

C.

Ce formă iau costurile eligibile?

investiții în active corporale;

investiții în active necorporale.

D.

În cazul investițiilor în active corporale, vă rugăm să indicați forma (formele) investițiilor respective:

investiții în terenuri, strict necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu;

investiții în clădiri, menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții în instalații și echipamente menite să reducă sau să elimine poluarea și alte consecințe negative;

investiții pentru adaptarea metodelor de producție în vederea protejării mediului.

E.

În cazul investițiilor în active necorporale (transfer de tehnologie prin achiziționarea unor licențe de exploatare sau de cunoștințe tehnice brevetate sau nebrevetate), vă rugăm să confirmați că activele necorporale în cauză îndeplinesc următoarele condiții:

sunt considerate ca fiind active amortizabile;

sunt achiziționate în condițiile pieței, de la o întreprindere asupra căreia beneficiarul nu are nicio putere de control direct sau indirect;

sunt incluse în activele întreprinderii, rămân în unitatea beneficiarului ajutorului și sunt utilizate în acel loc pe o perioadă de cel puțin cinci ani (241).

De asemenea, vă rugăm să confirmați că, în cazul în care activele necorporale se vând în acești cinci ani:

profitul obținut din vânzare se va deduce din costurile eligibile;

ȘI

cuantumul ajutorului se rambursează parțial sau total, după caz.

F.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul detaliată, în raport cu situația contrafactuală, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza schemei notificate și să furnizați dovezi în acest sens:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în raport cu situația contrafactuală și să furnizați dovezi în acest sens:

3.9.   Ajutor pentru depoluarea siturilor contaminate  (242)

3.9.1.   Condiții generale

Vă rugăm să confirmați că sunt îndeplinite următoarele condiții:

ajutorul pentru investiții acordat pentru întreprinderile care repară daunele aduse mediului prin depoluarea siturilor contaminate (243), conduce la o îmbunătățire a protecției mediului.

Vă rugăm să descrieți în detaliu îmbunătățirea relevantă a protecției mediului, inclusiv, dacă este cazul și dacă sunt disponibile, informații privind situl, tipul de contaminare, descrierea activității care a cauzat contaminarea, precum și procedura de depoluare propusă:

poluatorul (244) responsabil pentru contaminarea sitului nu poate fi identificat sau nu poate fi obligat să suporte costurile.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze respectarea condiției menționate mai sus:

3.9.2.   Intensitățile ajutorului și costurile eligibile

A.

Care este intensitatea de bază a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (245)?

B.

Vă rugăm să confirmați că în niciun caz cuantumul ajutorului nu va depăși costul efectiv al lucrărilor de depoluare:

da

C.

Vă rugăm să precizați costul lucrărilor de depoluare (246):

D.

Vă rugăm să confirmați că, în cazul creșterii valorii terenului, aceasta se deduce din costurile eligibile:

da

Vă rugăm să furnizați detalii cu privire la modul în care se asigură acest lucru:

E.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul, în conformitate cu principiile menționate mai sus, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza pe schemei notificate și să furnizați dovezi în acest sens:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile aferente proiectului de investiții notificat, în conformitate cu principiile de mai sus și să furnizați dovezi în acest sens:

3.10.   Ajutor pentru relocalizarea întreprinderilor  (247)

3.10.1.   Condiții generale

A.

Vă rugăm să confirmați că:

schimbarea locației este dictată de motive de protecție a mediului sau de prevenire și a fost decisă prin hotărâre administrativă sau judecătorească emisă de către o autoritate publică competentă sau a fost convenită între întreprindere și autoritatea publică competentă;

întreprinderea respectă cele mai stricte standarde de mediu aplicabile în noua regiune în care este localizată.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze respectarea condițiilor menționate mai sus:

B.

Vă rugăm să confirmați că beneficiarul este:

o întreprindere stabilită într-o zonă urbană sau într-o zonă specială de conservare stabilită în temeiul Directivei 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (248), care desfășoară în mod legal o activitate care produce o poluare semnificativă și, din cauza amplasării, trebuie să se mute într-o zonă mai adecvată;

SAU

o unitate sau o instalație care intră sub incidența domeniului de aplicare al Directivei Seveso II (249).

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi:

3.10.2.   Intensitățile ajutorului și costurile eligibile

A.

Care este intensitatea de bază a ajutorului aplicabilă măsurii notificate (250)? …

B.

În cadrul măsurii notificate se aplică un bonus pentru IMM-uri?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați nivelul bonusului aplicabil (251): …

C.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezile relevante (dacă este cazul) cu privire la următoarele elemente legate de ajutorul pentru relocalizare:

(a)

beneficii:

profitul obținut din vânzarea sau închirierea instalației sau a terenului abandonat:

compensația plătită în caz de expropriere:

orice alte beneficii obținute în urma transferului instalației, în special beneficiile obținute în urma unei îmbunătățiri, cu ocazia transferului, a tehnologiei utilizate, precum și avantajele contabile obținute din mai buna utilizare a instalației:

investiții referitoare la orice creștere a capacității:

alte beneficii potențiale:

(b)

costuri:

costurile asociate achiziționării unui teren sau construirii ori achiziționării de noi instalații având aceeași capacitate cu cea a instalației abandonate:

orice sancțiuni impuse întreprinderii pentru rezilierea contractului de închiriere a terenului sau a clădirilor, în cazul în care hotărârea administrativă sau judecătorească care a dispus schimbarea amplasamentului conduce la rezilierea anticipată a contractului respectiv:

alte costuri potențiale:

D.

Pentru schemele de ajutor, vă rugăm să prezentați o metodologie de calcul (de exemplu, pe baza unui exemplu teoretic) pentru cuantumul costurilor eligibile/ajutorului, inclusiv elementele beneficii/costuri menționate la punctul C, care se va aplica tuturor ajutoarelor individuale acordate în baza schemei notificate:

Pentru măsurile de ajutor individuale, vă rugăm să prezentați un calcul detaliat al costurilor eligibile/al cuantumului ajutorului aferente proiectului de investiții notificat, inclusiv elementele beneficii/costuri menționate la punctul C, și să furnizați dovezi în acest sens:

3.11.   Ajutor acordat în cadrul schemelor de comercializare a certificatelor  (252)

A.

Vă rugăm să descrieți în detaliu schema de comercializare a certificatelor, incluzând, inter alia, obiectivele, metodologia de acordare, autoritățile/entitățile implicate, rolul statului, beneficiarii și aspectele procedurale:

B.

Vă rugăm să explicați modul în care:

schema de comercializare a certificatelor este stabilită în așa fel încât să îndeplinească obiective de mediu mai mari decât cele care erau prevăzute a fi îndeplinite pe baza standardelor comunitare obligatorii pentru întreprinderile în cauză:

alocarea se efectuează într-un mod transparent și se bazează pe criterii obiective și surse informaționale de cea mai înaltă calitate disponibilă:

numărul total de certificate comercializabile sau alocații acordate fiecărei întreprinderi la un preț mai mic decât valoarea de piață nu este mai mare decât nevoile preconizate, estimate pentru situația în cauză sau în absența schemei de comercializare a certificatelor:

metodologia de alocare nu favorizează anumite întreprinderi sau anumite sectoare;

În cazul în care metodologia de alocare favorizează anumite întreprinderi sau anumite sectoare, vă rugăm să explicați modul în care acest lucru se justifică prin logica de mediu a sistemului în sine sau este necesar pentru coerența cu alte politici de mediu:

De asemenea, vă rugăm să explicați modul în care:

noii concurenți de pe piață nu primesc, în principiu, permise ori alocații în condiții mai favorabile decât întreprinderile existente care operează pe aceleași piețe:

acordarea unor alocații mai mari instalațiilor existente comparativ cu noii concurenți, nu ar trebui să aibă drept rezultat crearea unor obstacole nejustificate în calea accesului pe piață:

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze respectarea condițiilor menționate mai sus:

C.

Vă rugăm să confirmați că următoarele criterii (253) sunt respectate în cadrul schemei:

alegerea beneficiarilor se bazează pe criterii obiective și transparente, iar ajutorul se acordă în principiu în același mod tuturor concurenților din același sector/aceeași piață relevantă dacă aceștia se află într-o situație concretă similară;

ȘI

atribuirea integrală prin licitație are drept rezultat o creștere substanțială a costurilor de producție pentru fiecare sector sau categorie de beneficiari individuali;

ȘI

creșterea costurilor în urma schemei de comercializare a certificatelor nu poate fi transferată clienților fără a determina scăderi semnificative ale vânzărilor (254);

ȘI

tehnica cu cele mai bune rezultate din SEE a fost utilizată ca punct de referință pentru nivelul alocației acordate.

Vă rugăm să furnizați detalii care să demonstreze modul în care sunt aplicate aceste criterii:

4.   Efectul de stimulare și necesitatea ajutoruluI  (255)

4.1.   Condiții generale

A.

Inițierea proiectului (proiectelor) care beneficiază de sprijin a avut loc înainte de depunerea cererii de ajutor de către beneficiar (beneficiari) la autoritățile naționale?

 da

 nu

Dacă da, Autoritatea AELS de Supraveghere consideră că ajutorul nu reprezintă un stimulent pentru beneficiar (256).

B.

Dacă nu, precizați datele calendaristice relevante:

Proiectul a început la data de: …

Cererea de ajutor a beneficiarului a fost depusă la autoritățile naționale la data de: …

Vă rugăm să furnizați documentele justificative relevante.

4.2.   Evaluarea efectului de stimulare

În cazul în care ajutorul se acordă pentru:

alte întreprinderi decât IMM-urile

IMM-uri, dar care trebuie să facă obiectul unei evaluări detaliate,

Autoritatea AELS de Supraveghere va solicita ca efectul de stimulare să fie demonstrat printr-o evaluare. Continuați cu întrebările următoare. În caz contrar, Autoritatea AELS de Supraveghere consideră că efectul de stimulare este îndeplinit automat pentru măsura de față.

4.2.1.   Condiții generale

În cazul în care este necesar să se demonstreze efectul de stimulare pentru mai mulți beneficiari participanți la proiectul notificat, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre aceștia.

Pentru a demonstra efectul de stimulare, Autoritatea AELS de Supraveghere solicită o evaluare de către statul membru în cadrul căreia să se demonstreze că, în absența ajutorului, cu alte cuvinte în situația contrafactuală, alternativa mai ecologică nu ar fi fost reținută. Vă rugăm să completați informațiile de mai jos.

4.2.2.   Criterii

A.

Vă rugăm să demonstrați în ce mod este credibilă situația contrafactuală:

B.

Costurile eligibile au fost calculate în conformitate cu metodologia prevăzută la punctele 81, 82 și 83 din Orientările privind ajutorul pentru mediu?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze metodologia utilizată:

C.

Investiția ar fi fost suficient de profitabilă în absența ajutorului?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi cu privire la rentabilitatea respectivă (257):

5.   Compatibilitatea ajutorului în temeiul articolului 61 alineatul (3) litera (b) din acordul privind SEE

Ajutorul pentru protecția mediului pentru promovarea executării unui proiect important  (258) de interes european general poate fi considerat compatibil cu piața comună în conformitate cu articolul 61 alineatul (3) litera (b) din Acordul privind SEE..

5.1.   Condiții generale (cumulative)

A.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi cu privire la punerea în aplicare a proiectului notificat, inclusiv la participanți, obiective și efecte, precum și la mijloacele de realizare a obiectivelor (259):

B.

Vă rugăm să confirmați că:

proiectul servește interesului european comun (260): contribuie în mod concret, exemplar și identificabil la interesul comunitar în domeniul protecției mediului (261);

ȘI

avantajul obținut de obiectivul proiectului nu este limitat la un singur stat membru AELS sau la statele AELS care îl pun în aplicare, ci se extinde la întregul SEE (262);

ȘI

proiectul reprezintă o contribuție substanțială la obiectivele comunitare.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi:

C.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să ilustreze că ajutorul este necesar ȘI reprezintă un stimulent pentru executarea proiectului:

D.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze că proiectul presupune un nivel ridicat de risc:

E.

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să ilustreze că proiectul este de o mare importanță în ceea ce privește volumul său (263):

F.

Vă rugăm să indicați contribuția proprie a beneficiarului (264) la proiect:

G.

Vă rugăm să enumerați statele AELS din care provin întreprinderile participante la proiectul notificat (265).

5.2.   Descrierea proiectului

Vă rugăm să furnizați o descriere detaliată a proiectului, incluzând, inter alia, structura/organizarea, beneficiarii, bugetul, cuantumul ajutorului, intensitatea ajutorului (266), investițiile realizate și costurile eligibile. Orientativ, vă rugăm consultați secțiunea 3 din prezenta fișă de informații suplimentare.

6.   Ajutorul sub formă de reduceri sau scutiri de taxe de mediu  (267)

6.1.   Condiții generale

A.

Vă rugăm să explicați modul în care reducerile sau scutirile de taxe contribuie, indirect, la îmbunătățirea nivelului de protecție a mediului și să motivați de ce reducerile și scutirile de taxe nu prejudiciază obiectivul general urmărit:

B.

Pentru reducerile sau scutirile de taxe armonizate la nivel comunitar, vă rugăm să confirmați că:

ajutorul se acordă pe o perioadă de maxim 10 ani;

ȘI

beneficiarii plătesc cel puțin la nivelul minim al taxei comunitare, prevăzut de directiva aplicabilă în domeniu (268).

Vă rugăm să furnizați, pentru fiecare categorie de beneficiari, dovezi cu privire la nivelul minim al taxei care se plătește (cuantumul efectiv plătit, de preferință exprimat în EUR și în aceleași unități ca și cele din legislația SEE aplicabilă):

sunt compatibile cu legislația SEE aplicabilă și respectă limitele și condițiile prevăzute de aceasta:

Vă rugăm să faceți trimitere la dispoziția sau dispozițiile relevante și să furnizați dovezile relevante:

C.

Pentru reduceri sau scutiri de taxe de mediu care nu au fost armonizate sau pentru cele care au fost armonizate, dar beneficiarii plătesc o taxă mai mică decât nivelul minim comunitar, vă rugăm să confirmați că ajutorul se acordă pe o perioadă de maximum 10 ani:

 da

 nu

În plus, vă rugăm să furnizați următoarele:

o descriere detaliată a sectorului sau a sectoarelor scutite:

informații pentru fiecare sector în ceea ce privește tehnicile cu cele mai bune rezultate în SEE cu privire la reducerea daunelor asupra mediului vizată de taxă:

o listă a celor mai mari 20 de beneficiari de scutiri/reduceri, precum și o descriere detaliată a situației acestora, în special cifra de afaceri, cota de piață și mărimea bazei impozabile:

6.2.   Necesitatea ajutorului

Vă rugăm să confirmați că:

alegerea beneficiarilor se bazează pe criterii obiective și transparente, iar ajutorul se acordă în principiu în același mod tuturor concurenților din același sector/aceeași piață relevantă, dacă aceștia se află într-o situație concretă similară;

ȘI

taxa de mediu fără reducere ar conduce la o creștere substanțială a costurilor de producție pentru fiecare sector sau categorie de beneficiari individuali (269);

ȘI

în absența ajutorului, creșterea substanțială a costurilor de producție ar determina reduceri substanțiale ale vânzărilor dacă ar fi transferată asupra clienților (270).

Vă rugăm să furnizați dovezi cu privire la condițiile de mai sus:

6.3.   Proporționalitatea ajutorului

Vă rugăm să precizați care din următoarele condiții sunt respectate:

A.

În schemă sunt prevăzute criterii care să asigure că fiecare beneficiar plătește o cotă din nivelul taxei naționale care este în linii mari echivalentă cu performanțele în materie de mediu ale fiecărui beneficiar, comparativ cu performanța celei mai bune tehnici din SEE?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să demonstreze respectarea condiției menționate mai sus:

B.

Beneficiarii ajutorului plătesc cel puțin 20 % din taxa națională?

 da

 nu

Dacă nu, vă rugăm să demonstrați modul în care poate fi justificat un procent mai mic, asigurându-se în același timp un grad redus de denaturare a concurenței:

C.

Reducerile sau scutirile sunt condiționate de încheierea unor acorduri între statele AELS și întreprinderile beneficiare sau asociațiile de întreprinderi beneficiare?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii și dovezi care să ilustreze că întreprinderile sau asociațiile de întreprinderi se angajează să atingă obiective de mediu care au același efect ca (i) măsurile fiscale legate de performanțele de mediu (271), sau ca (ii) 20 % din taxa națională (272) sau (iii) dacă se aplică nivelul minim al taxei comunitare:

Vă rugăm să confirmați, de asemenea, următoarele:

conținutul acordurilor a fost negociat de statul AELS și prevede obiectivele și stabilește un calendar pentru atingerea obiectivelor;

statul AELS asigură o monitorizare independentă și la timp a angajamentelor asumate în cadrul acestor acorduri;

aceste acorduri vor fi revizuite pe baza evoluțiilor tehnologice și de alt tip și prevăd un regim de sancțiuni eficace aplicabil în cazul în care nu se respectă angajamentele în cauză.

Specificați pentru fiecare sector obiectivele și calendarul și descrieți mecanismele de monitorizare și revizuire (de exemplu, de către cine și cu ce periodicitate), precum și mecanismul de sancțiuni:

7.   Criteriile care determină o evaluare detaliată  (273)

Vă rugăm să menționați dacă măsura notificată se înscrie într-una din următoarele categorii de ajutor:

pentru măsuri reglementate prin Regulamentul de exceptare pe categorii, cazul a fost notificat Autorității AELS de Supraveghere conform unei obligații de a notifica un ajutor în mod individual, astfel cum se prevede în RGEC;

ajutor pentru investiții, în cazul în care cuantumul ajutorului depășește 7,5 milioane € pentru o întreprindere (chiar dacă face parte dintr-o schemă de ajutor aprobată);

ajutor de funcționare pentru economisirea de energie, în cazul în care cuantumul ajutorului depășește 5 milioane € pentru o întreprindere, pe o perioadă de cinci ani;

ajutor de operare pentru producția de energie regenerabilă și/sau pentru producția combinată de energie termică regenerabilă, în cazul în care ajutorul se acordă instalațiilor de energie electrică regenerabilă în situri în care capacitatea de generare a energiei electrice regenerabile rezultată depășește 125 MW;

ajutor de funcționare pentru producția de biocombustibili, în cazul în care ajutorul se acordă unei instalații de producție de biocombustibili în situri, în care producția rezultată depășește 150 000 t pe an;

ajutor de funcționare pentru cogenerare, în cazul în care ajutorul este acordat unei instalații de cogenerare care are ca rezultat o capacitate de cogenerare a energiei electrice care depășește 200 MW (274);

ajutor de funcționare acordat unor noi instalații producătoare de energie regenerabilă, calculat pe baza costurilor externe evitate (275).

În acest caz, vă rugăm să furnizați o analiză comparativă a costurilor, motivată și cuantificată, împreună cu o evaluare a costurilor externe efectuate de producătorii de energie concurenți, în așa fel încât să demonstreze că ajutorul compensează într-adevăr costurile externe evitate (276).

În cazul în care măsura notificată se înscrie în cel puțin una din aceste categorii de ajutor, aceasta face obiectul unei evaluări detaliate și se furnizează informații suplimentare pentru a permite Autorității AELS de Supraveghere să efectueze o evaluare detaliată (secțiunea 8 din prezenta fișă de informații suplimentare).

8.   Informații suplimentare pentru evaluarea detaliată  (277)

În cazul în care în cadrul proiectului notificat care face obiectul unei evaluări detaliate participă mai mulți beneficiari, vă rugăm să furnizați informațiile de mai jos pentru fiecare dintre aceștia. Acest lucru nu aduce atingere descrierii integrale a proiectului notificat, inclusiv a participanților, din secțiunile anterioare ale prezentei fișe suplimentare.

8.1.   Observații generale

Scopul acestei evaluări detaliate este de a se asigura că, în cazul în care se acordă un ajutor pentru protecția mediului cu o valoare ridicată, acesta nu conduce la denaturarea concurenței într-o măsură care să contravină interesului comun, ci de fapt contribuie la interesul comun. Această situație intervine atunci când beneficiile suplimentare ale ajutorului de stat în ceea ce privește protecția mediului au o pondere mai mare decât efectele negative asupra concurenței și schimburilor comerciale  (278) .

Evaluarea detaliată se realizează pe baza elementelor pozitive și negative care sunt specificate în secțiunile 5.2.1 și 5.2.2 din Orientările privind ajutorul pentru mediu și care se aplică pe lângă criteriile prevăzute în capitolul 3 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

Dispozițiile de mai jos au un caracter orientativ cu privire la tipul de informații pe care Autoritatea AELS de Supraveghere le poate solicita pentru a efectua o evaluare detaliată. Aceste recomandări au scopul de a asigura transparența și caracterul previzibil al deciziilor și analizei Autorității AELS de Supraveghere, pentru a asigura predictibilitate și certitudine juridică. Statele AELS ar trebui să furnizeze toate elementele pe care le consideră utile pentru evaluarea cazului.

În special, statele AELS sunt invitate să se bazeze pe sursele de informații enumerate mai jos. Vă rugăm să indicați dacă aceste documente justificative sunt anexate la notificare:

evaluări ale schemelor sau măsurilor de ajutor de stat din trecut;

evaluări ale impactului realizate de autoritatea care acordă ajutorul;

alte studii referitoare la protecția mediului.

8.2.   Existența unei disfuncționalități a pieței  (279)

A.

Vă rugăm să definiți contribuția anticipată la protecția mediului a măsurii (în termeni cuantificabili) și să furnizați documentele justificative:

B.

Vă rugăm să identificați nivelul urmărit de protecție a mediului, în comparație cu standardele comunitare existente și/sau cu standardele din alte state AELS și să furnizați documentele justificative:

C.

În cazul ajutorului pentru adaptarea la standarde naționale care depășesc standardele comunitare, vă rugăm să furnizați următoarele informații și (în funcție de relevanță) documente justificative:

natura, tipul și sediul principalilor concurenți ai beneficiarului ajutorului:

costul punerii în aplicare a standardului național (respectiv al schemei de comercializare a certificatelor) pentru beneficiarii ajutorului, în cazul în care nu ar fi fost acordat un ajutor:

costurile comparative aferente punerii în aplicare a acestor standarde pentru principalii concurenți ai beneficiarului ajutorului:

8.3.   Instrumentul adecvat  (280)

Vă rugăm să indicați pe ce bază a decis statul AELS să utilizeze un instrument selectiv precum ajutorul de stat pentru a crește protecția mediului și să furnizați documente justificative:

evaluarea impactului măsurii propuse;

analiza comparativă a altor opțiuni strategice luate în considerare de statul AELS;

dovada respectării principiului conform căruia poluatorul plătește;

altele: …

8.4.   Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului  (281)

În plus față de calculul costurilor suplimentare menționate în capitolul 3 din Orientările privind ajutorul pentru mediu, vă rugăm să specificați elementele enumerate mai jos.

A.

Vă rugăm să furnizați dovezi cu privire la măsurile specifice (282) care nu ar fi fost luate de întreprindere în absența ajutorului (situația contrafactuală) și să anexați documente justificative.

B.

Cel puțin unul din următoarele elemente trebuie să existe pentru a se demonstra efectul anticipat asupra mediului legat de schimbarea de comportament. Vă rugăm să le precizați pe cele relevante pentru măsura notificată și să furnizați documente justificative:

creșterea nivelului protecției mediului;

creșterea rapidității punerii în aplicare a standardelor viitoare

C.

Următoarele elemente pot fi utilizate în scopul demonstrării unui efect de stimulare. Vă rugăm să le specificați pe cele relevante pentru măsura notificată și să furnizați documente justificative (283):

avantajele producției;

condițiile de piață;

posibilele standarde obligatorii viitoare (în cazul în care există negocieri în curs la nivel comunitar pentru a introduce standarde obligatorii noi sau mai stricte pe care măsura în cauză ar urmări să le atingă);

nivelul de risc;

nivelul rentabilității

D.

În cazul ajutorului acordat întreprinderilor în curs de adaptare la un standard național sau la un standard care depășește standardele comunitare sau care este adoptat în absența standardelor comunitare, vă rugăm să furnizați informații și documente justificative care să arate că beneficiarul ajutorului ar fi fost afectat în mod substanțial în ceea ce privește costurile crescute și nu ar fi fost capabil să suporte costurile asociate punerii imediate în aplicare a standardelor naționale:

8.5.   Proporționalitatea ajutorului  (284)

A.

Vă rugăm să furnizați un calcul exact al costurilor eligibile care să demonstreze că acestea se limitează într-adevăr la costurile suplimentare necesare pentru atingerea nivelului de protecție a mediului:

B.

Beneficiarii au fost selectați în cadrul unui proces de selecție deschisă?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii (285) și documente justificative:

C.

Vă rugăm să explicați în ce mod se asigură limitarea ajutorului la minimul necesar și să furnizați documente justificative:

8.6.   Analiza privind denaturarea concurenței și a schimburilor comerciale  (286)

8.6.1.   Piețe relevante și efectele asupra schimburilor comerciale

A.

Vă rugăm să indicați dacă ajutorul ar putea avea un impact asupra concurenței între întreprinderi în orice piață de produse.

 da

 nu

Vă rugăm să specificați piețele de produse care ar putea fi afectate de ajutor (287):

B.

Pentru fiecare din aceste piețe, vă rugăm să furnizați o cotă de piață indicativă a beneficiarului:

Pentru fiecare din aceste piețe, vă rugăm să furnizați o cotă de piață indicativă a celorlalte întreprinderi prezente pe piață. Dacă este posibil, vă rugăm să precizați indicele Herfindahl-Hirschman (IHH) asociat:

C.

Vă rugăm să descrieți structura și dinamica piețelor relevante și să furnizați documente justificative:

D.

În cazul în care acest lucru este relevant, vă rugăm să furnizați informații cu privire la efectele asupra schimburilor comerciale (deplasări ale fluxurilor comerciale și localizarea activității economice):

E.

Următoarele elemente vor fi analizate de Autoritatea AELS de Supraveghere la evaluarea probabilității ca beneficiarul să își poată crește sau menține vânzările ca urmare a ajutorului. Vă rugăm să le indicați pe cele pentru care sunt furnizate documente justificative (288):

reducerea sau compensarea costurilor unității de producție.

proces de producție mai ecologic.

produs nou.

8.6.2.   Stimulente dinamice/efect de evicțiune («crowding out»)

Următoarele elemente vor fi luate în calcul de către Autoritatea AELS de Supraveghere în analiza efectelor ajutorului asupra stimulentelor dinamice de investiție ai concurenților (289). Vă rugăm să le indicați pe cele pentru care sunt furnizate documente justificative:

valoarea ajutorului;

frecvența ajutorului;

durata ajutorului;

descreșterea treptată a ajutorului;

promptitudinea în îndeplinirea viitoarelor standarde;

nivelul standardelor reglementate în raport cu obiectivele de mediu;

riscul de subvenționare încrucișată;

neutralitatea tehnologică;

inovare concurentă.

8.6.3.   Menținerea solvabilității firmelor ineficiente (290)

Următoarele elemente vor fi examinate de Autoritatea AELS de Supraveghere la analizarea efectelor ajutorului efectuată de aceasta pentru a evita acordarea unui sprijin inutil întreprinderilor care nu se pot adapta la standarde și tehnologii mai ecologice din cauza nivelelor lor scăzute de eficiență (291). Vă rugăm să le indicați pe cele pentru care sunt furnizate detalii și documente justificative:

tipul de beneficiari.

capacitatea excedentară în sectorul vizat de ajutor.

comportamentul normal în sectoarele vizate de ajutor.

importanța relativă a ajutorului.

procesul de selecție.

selectivitate.

8.6.4.   Puterea de piață/comportament exclusivist (292)

Următoarele elemente vor fi luate în calcul de către Autoritatea AELS de Supraveghere în analiza efectelor ajutorului asupra puterii pe piață a beneficiarului. Vă rugăm să le indicați pe cele pentru care sunt furnizate detalii și documente justificative:

puterea de piață a beneficiarului ajutorului și structura pieței

noul-venit pe piață;

diferențierea produsului și prețuri discriminatorii;

puterea cumpărătorului.

8.6.5.   Efecte asupra schimburilor comerciale și asupra localizării (293)

Vă rugăm să furnizați dovezi conform cărora ajutorul nu a fost decisiv pentru alegerea localizării pentru investiție:

9.   Cumulare  (294)

A.

Ajutorul este acordat în baza măsurii notificate combinate cu un alt ajutor (295)?

 da

 nu

B.

Dacă da, vă rugăm să descrieți normele de cumulare aplicabile măsurii de ajutor notificate:

C.

Vă rugăm să precizați modul în care respectarea normelor referitoare la cumulare vor fi verificate în cadrul măsurii notificate:

10.   Raportare și monitorizare  (296)

10.1.   Rapoarte anuale

Vă rugăm să rețineți că această obligație de raportare nu aduce atingere obligației de raportare conform Deciziei nr. 195/04/COL  (297) a Autorității AELS de Supraveghere.

Vă rugăm să prezentați Autorității AELS de Supraveghere rapoarte anuale cu privire la punerea în aplicare a măsurii de ajutor, care conțin pentru fiecare schemă aprobată în legătură cu întreprinderile mari toate elementele enumerate mai jos:

numele beneficiarilor;

cuantumul ajutorului pentru fiecare beneficiar;

intensitatea ajutorului;

descrierea obiectivului măsurii și a tipului de protecție a mediului pe care intenționează să îl promoveze;

sectoarele de activitate în care se derulează proiectele care beneficiază de ajutor;

explicație cu privire la modul în care a fost respectat efectul de stimulare.

da

În cazul unor reducerii sau scutiri fiscale, vă rugăm să prezentați rapoarte anuale care să conțină elementele enumerate mai jos:

textul sau textele legislative și/sau de reglementare care fundamentează ajutorul;

menționarea categoriilor de întreprinderi care beneficiază de reduceri sau scutiri fiscale;

menționarea sectoarelor economice cele mai afectate de aceste reduceri/ scutiri fiscale.

da

10.2.   Monitorizare și evaluare

A.

Vă rugăm să vă angajați să țineți evidența detaliată a acordării ajutorului, cu toate informațiile necesare pentru a se putea stabili respectarea costurilor eligibile și a intensității maxime admise a ajutorului.

da

B.

Vă rugăm să vă angajați să țineți evidența detaliată menționată în secțiunea A de mai sus pe o perioadă de 10 ani de la data la care s-a acordat ajutorul.

da

C.

Vă rugăm să prezentați Autorității AELS de Supraveghere, la cerere, evidența menționată în secțiunea A de mai sus.

da

11.   Alte informații

Vă rugăm să furnizați orice alte informații pe care le considerați necesare pentru evaluarea măsurii (măsurilor) în cauză, în conformitate cu Orientările privind ajutorul pentru mediu.

PARTEA III.11

FIșĂ SUPLIMENTARĂ DE INFORMAțII PRIVIND AJUTORUL PENTRU CAPITALUL DE RISC

Prezenta fișă de informații suplimentare trebuie utilizată pentru notificarea oricărei scheme de ajutor prevăzute în Orientările Autorității AELS de Supraveghere privind ajutorul de stat în vederea promovării investițiilor cu capital de risc în întreprinderile mici și mijlocii  (298) . Vă rugăm să rețineți că, în cazul în care schema este acoperită de un alt cadru sau alte orientări, se va utiliza formularul standard corespunzător de notificare pentru cadrul sau orientările respective.

1.   Posibili beneficiari și sfera de aplicare a măsurii de ajutor

1.1.

Care sunt părțile implicate în schemă (299) (vă rugăm să bifați una sau mai multe căsuțe, după caz):

investitorii care constituie un fond sau care furnizează capital propriu unei societăți comerciale sau unui grup de societăți comerciale. Vă rugăm să precizați avantajul (avantajele) acordat(e):

Precizați posibilele criterii de selecție pentru beneficiar (de exemplu, o licitație sau o invitație publică):

Investițiile sunt realizate pari passu între investitorii publici și cei privați?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

fond de investiție sau alt vehicul de investiție și/sau administratorul său. Vă rugăm să precizați avantajul (avantajele) acordat(e):

Vă rugăm să precizați posibilele criterii de selecție pentru beneficiar (fond/vehicul de investiție și administratorul) și modul în care a fost selectat (de exemplu, o procedură de licitație publică deschisă și transparentă):

Remunerația acordată administratorilor fondului sau societății de administrare reflectă în totalitate remunerația existentă pe piață în situații similare?

 da

 nu

Dacă da, furnizați dovezi și anexați documente relevante:

Este fondul implicat și în alte activități?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

IMM-ul țintă a investit în fond. Vă rugăm să precizați care sunt avantajul/avantajele.

Vă rugăm să precizați posibilele criterii de selecție pentru beneficiar:

1.2.

Puteți confirma faptul că măsura de capital de risc (300) exclude (301):

ajutorul acordat întreprinderilor din sectorul construcțiilor navale, din industria siderurgică și a cărbunelui?

da

și ajutorul acordat întreprinderilor aflate în dificultate?

da

1.3.

Puteți confirma faptul că măsura nu se aplică ajutorului pentru activitățile de export și cele conexe, mai precis ajutorului direct legat de cantitățile exportate, de crearea și operarea unei rețele de distribuție sau de alte cheltuieli curente legate de activitatea de export, precum și ajutorului condiționat de preferința pentru utilizarea bunurilor fabricate în țara respectivă, în locul celor importate (302)?

da

2.   Forma ajutorului; dimensiunea și durata măsurii

2.1.

Schema preconizează măsura (măsurile) și/sau instrumentul (instrumentele) de mai jos (vă rugăm să bifați una sau mai multe căsuțe, după caz) (303):

constituirea unui fond de investiții (mai precis, un fond cu capital de risc (304) la care statul este partener, investitor sau participant. Vă rugăm să precizați:

garanțiile, în cazul în care acoperirea eventualelor pierderi din fonduri publice nu depășește 50 % din suma nominală a investiției garantate investitorilor cu capital de risc sau fondurilor cu capital de risc sau în ceea ce privește împrumuturile acordate investitorilor sau fondurile destinate investițiilor cu capital de risc. Vă rugăm să precizați:

alte instrumente financiare de care beneficiază investitorii cu capital de risc sau fondurile cu capital de risc pentru a furniza un surplus de capital destinat investițiilor. Vă rugăm să precizați:

stimulente de natură fiscală acordate fondurilor de investiții și/sau administratorilor acestora, sau investitorilor, pentru a lua inițiativa unor investiții cu capital de risc. Vă rugăm să precizați:

altele. Vă rugăm să precizați:

2.2.

Care este valoarea totală a bugetului măsurii și, în cazul unui fond, care este valoarea acestuia? Vă rugăm să precizați:

Măsura urmează a fi cofinanțată din alte fonduri publice? Vă rugăm să precizați:

2.3.

Care este durata măsurii sau, în cazul unui fond, în cât timp va fi fondul disponibil pentru investiții și pentru cât timp va susține fondul investițiile? Vă rugăm să precizați:

3.   Informații generale cu privire la măsură

3.1.

Tranșe maxime alocate investițiilor pentru fiecare IMM țintă (305)

Care este valoarea totală maximă a tranșei de finanțare (care include atât investițiile publice, cât și cele private) pentru fiecare întreprindere țintă, pe parcursul unei perioade de 12 luni. Vă rugăm să precizați:

Întreprinderile țintă în care se pot face investiții se limitează doar la IMM-uri (306), societățile comerciale mari fiind excluse?

da

3.2.

Restricții pentru finanțarea de inițiere, de demarare și de extindere (307)

Investițiile se limitează la finanțarea (vă rugăm să bifați una sau mai multe căsuțe, după caz):

până la stadiul de inițiere pentru întreprinderile mici;

până la stadiul de inițiere pentru întreprinderile mijlocii;

până la stadiul de demarare pentru întreprinderile mici;

până la stadiul de demarare pentru întreprinderile mijlocii;

până la stadiul de extindere pentru întreprinderile mici;

până la stadiul de extindere, pentru întreprinderile mijlocii localizate în regiuni asistate care se încadrează la articolul 61 alineatul (3) litera (a) și/sau litera (c) din Acordul privind SEE

alte restricții. Vă rugăm să precizați:

Investițiile se limitează la IMM-urile localizate în regiuni asistate care se încadrează la articolul 61 alineatul (3) litera (a) și/sau litera (c) din Acordul privind SEE?

 da

 nu

3.3.

Finanțarea este formată din capital propriu, cvasicapital și creanță (308)

Măsura asigură finanțarea IMM-urilor sub formă de capital propriu (309)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii referitoare la condițiile în care este realizată finanțarea (tip de remunerație, nivel de subordonare, securizare etc.):

Măsura asigură finanțarea IMM-urilor sub forma de cvasicapital (310)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii referitoare la condițiile în care este realizată finanțarea (tip de remunerație, nivel de subordonare, securizare etc.):

Măsura prevede ca cel puțin 70 % din bugetul său total alocat IMM-urilor să ia forma instrumentelor de investiție de tip capital propriu și cvasicapital?

 da

 nu

Vă rugăm să precizați procentul deținut de capitalul propriu și de cvasicapital din bugetul total:

Măsura asigură finanțarea IMM-urilor sub formă de creanță (311)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii referitoare la condițiile în care este furnizată creanța (tip de remunerație, nivel de subordonare, securizare etc.):

Creanța este furnizată în condițiile pieței sau este un element de ajutor din instrumentul de creanțe autorizat în baza unei scheme existente, vă rugăm să precizați:

3.4.

Participare din partea investitorilor (312) privați (313)

Ce procentaj din finanțarea investițiilor în IMM-uri este furnizat direct sau indirect de investitori privați. Vă rugăm să precizați:

3.5.

Caracterul profitabil al deciziilor privind investițiile (314)

Măsura asigură ca cel puțin 50 % din finanțarea investițiilor să fie furnizată de investitori privați sau cel puțin 30 %, în cazul măsurilor care vizează IMM-urile localizate în regiuni asistate (315)?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

Măsura asigură că investitorii privați investesc în scopuri exclusiv comerciale (mai exact doar în scopul profitului) direct sau indirect în capitalul propriu al întreprinderilor țintă?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

Măsura asigură că există un plan de afaceri pentru fiecare investiție care să conțină specificațiile produsului, creșterea vânzărilor și rentabilității și care să stabilească ex ante viabilitatea proiectului?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

Există o strategie clară și realistă de ieșire (316) pentru fiecare investiție?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

3.6.

Gestiunea comercială (317)

Există un acord între un administrator specializat sau o societate de administrare și participanții la fond, care:

prevede că remunerația administratorului este în funcție de rezultate?

 da

 nu

menționează obiectivele fondului și calendarul propus pentru realizarea investițiilor?

 da

 nu

vă rugăm să anexați o copie a acordului sau o prezentare pe scurt a principiilor care stau la baza acordului.

Sunt reprezentați investitorii de pe piața privată în procesul de adoptare a deciziilor, de exemplu, în comisia consultativă a investitorilor?

 da

 nu

Dacă da, precizați rolul acestora în procesul de adoptare a deciziilor:

Sunt aplicate cele mai bune practici și supervizarea reglementară în gestionarea fondului?

 da

 nu

Vă rugăm să furnizați detalii:

3.7.

Orientare sectorială (318)

Au toate sectoarele acces la măsură?

 da

 nu

Dacă nu, precizați tehnologiile sau sectoarele, precum și motivul care stă la baza selectării acestor tehnologii sau sectoare:

3.8.

Alte informații

Vă rugăm să furnizați orice alte informații suplimentare pe care le considerați relevante pentru clarificarea răspunsurilor anterioare:

4.   Stabilirea necesității efectuării evaluării detaliate  (319)

Nivelul maxim total al tranșelor de investiții (care include atât capitalul public, cât și pe cel privat) depășește 1,5 milioane EUR pe IMM țintă pe parcursul fiecărui interval de douăsprezece luni?

 da

 nu

Măsura prevede finanțarea până la stadiul de extindere a întreprinderilor mijlocii în regiunile neasistate?

 da

 nu

Măsura asigură continuarea investițiilor în societățile comerciale țintă care au primit deja capital pentru subvenționarea etapelor ulterioare de finanțare chiar dincolo de pragurile generale de siguranță și finanțarea dezvoltării de început a societăților comerciale?

 da

 nu

Măsura privind capitalul de risc prevede ca mai puțin de 70 % din bugetul său total alocat IMM-urilor țintă să ia forma instrumentelor de investiții de tip capital propriu și cvasicapital?

 da

 nu

Măsura prevede ca mai puțin de 50 % din finanțarea investițiilor să fie asigurată de investitori privați pentru investițiile care vizează IMM-urile din regiuni neasistate sau cel puțin 30 % pentru IMM-urile din regiuni asistate?

 da

 nu

Măsura prevede alocarea de capital pentru inițiere întreprinderilor mici care prevăd (i) un grad mai mic sau absența participării private a investitorilor privați și/sau (ii) preponderența instrumentelor de investiții de creanțe în opoziție cu cele de tip capital propriu și cvasicapital?

 da

 nu

Măsura implică în mod special un vehicul de investiție (burse alternative de valori specializate în IMM-uri care includ societăți comerciale cu o dezvoltare importantă)?

 da

 nu

Măsura acoperă costurile legate de prima examinare a societăților comerciale (costuri de prospecție)?

 da

 nu

Schema ia în calcul o măsură/măsuri și/sau un instrument care nu este menționat în secțiunea 4.2 din OCR, mai precis, care a necesitat ca cea de-a cincea căsuță, «altele», să fie bifată la secțiunea 2.1 din prezentul formular și nu a fost menționat în mod explicit mai sus?

 da

 nu

Măsura implică vreun alt element care să conducă la nerespectarea uneia sau a mai multor condiții menționate în secțiunea 4 din OCR?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Dacă răspunsul la una sau mai multe întrebări din prezenta secțiune 4 este afirmativ, vă rugăm să treceți la secțiunea 5, în caz contrar, treceți la secțiunea 6.

5.   Informații suplimentare pentru evaluarea detaliată  (320)

5.1.   Efectele pozitive ale ajutorului

5.1.1.   Existența și dovada disfuncționalității pieței (321)

Vă rugăm să anexați documente doveditoare ale existenței «disfuncționalității pieței» pentru remedierea căreia a fost concepută măsura. În mod special, pentru măsurile:

care prevăd tranșe care depășesc 1,5 milioane EUR pentru fiecare IMM țintă (care include atât capital public, cât și privat) pe parcursul unui interval de douăsprezece luni;

care prevăd continuarea investițiilor;

finanțarea etapei de extindere a întreprinderilor mijlocii în regiuni neasistate;

care implică în mod specific un vehicul de investiție.

Astfel de dovezi ar trebui să se bazeze pe un studiu care să demonstreze nivelul «diferenței de capital propriu» în ceea ce privește întreprinderile și sectoarele vizate de măsura privind capitalul de risc. Vă rugăm să anexați studiul.

Informațiile relevante vizează furnizarea de capital de risc IMM-urilor și capitalul strâns de investitorii privați, precum și importanța industriei capitalului de risc în economia locală. Acestea ar trebui furnizate, de preferință, pentru perioadele cuprinse între trei și cinci ani care precedă punerea în aplicare a măsurii și, de asemenea, pentru viitor, pe baza unor estimări rezonabile, dacă este posibil. Dovezile furnizate ar putea include, de asemenea, următoarele elemente:

dezvoltarea colectării de fonduri în ultimii cinci ani, în comparație și cu mediile corespunzătoare la nivel național și/sau european;

oferta actuală excedentară de bani, mai precis diferența dintre cantitatea de fonduri colectate de investitori privați pentru investiții și cantitatea investită efectiv;

cota programelor de investiții asistate de guvern în totalul investițiilor cu capital de risc din ultimii trei-cinci ani;

procentul noilor întreprinderi care și-au demarat activitatea care primesc capital de risc;

distribuția investițiilor realizate de investitori de pe piața privată în funcție de suma investiției;

o comparare a numărului de planuri de afaceri prezentate cu numărul de investiții făcute pe segment (suma investițiilor, sectorul, runda de finanțare etc.);

orice alt indicator relevant care să arate existența unei disfuncționalități a pieței.

Pentru măsurile care vizează IMM-urile localizate în regiuni asistate, informațiile relevante trebuie completate de orice alte dovezi relevante referitoare la particularitățile regionale care justifică caracteristicile măsurii preconizate. Următoarele elemente ar putea fi relevante:

estimarea dimensiunii suplimentare a diferenței de capital propriu din cauza situării la periferie și a altor aspecte regionale specifice, în special în ceea ce privește suma totală de capital de risc investit, numărul de fonduri sau vehicule de investiție prezente în teritoriu sau la distanță mică, disponibilitatea administratorilor calificați, numărul de tranzacții și dimensiunea medie și minimă a tranzacțiilor, dacă există;

date economice specifice la nivel local, motive sociale și/sau istorice pentru o subfurnizare de capital de risc, în comparație cu datele medii relevante și/sau situația medie relevantă la nivel național și/sau la nivelul SEE, după caz;

oricare alt indicator relevant care prezintă un grad crescut de disfuncționalitate a pieței.

5.1.2.   Caracterul adecvat al instrumentului (322)

Există o evaluare a impactului măsurii?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să anexați un rezumat sau textul complet al evaluării impactului.

S-au luat în calcul alte opțiuni de politică pentru a aborda deficitul de capital, în afară de instrumentele ajutorului de stat?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

S-au luat alte inițiative politice în vederea abordării problemelor de ofertă și cerere care determină deficitul de capital care afectează IMM-urile vizate?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Există evaluări privind modul în care aceste inițiative politice alternative vor interacționa cu măsura privind capitalul de risc notificată?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

5.1.3.   Efectul de stimulare și necesitatea ajutorului (323)

Fondul sau măsura privind capitalul de risc este administrat(ă) de specialiști din sectorul privat?

 da

 nu

Măsura este administrată de specialiști independenți selectați în baza unei proceduri transparente, nediscriminatorii, de preferință o licitație deschisă?

 da

 nu

Administrația va putea face dovada unei experiențe și a unor rezultate obținute în domeniul investițiilor de pe piața de capital, de preferință în același (aceleași) sector (sectoare) vizat(e) de fond, precum și a unei înțelegeri a fundalului juridic și contabil relevant pentru investiție?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Există o comisie de investiții, independentă de societatea de administrare a fondului, constituită din experți independenți proveniți din sectorul privat, cu experiență semnificativă în sectorul vizat, care include de preferință și reprezentanți ai investitorilor sau experți independenți selectați în baza unei proceduri transparente, nediscriminatorii, de preferință o licitație deschisă?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Experții vor pune la dispoziția administratorilor sau societății de administrare analize ale situației actuale și estimări ale situației viitoare a pieței și vor examina și propune posibile întreprinderi țintă cu perspective bune de investiții?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Precizați valoarea bugetului/fondului.

Vă rugăm să precizați costurile estimate ale tranzacției:

Există o participare directă a investitorilor providențiali („business angels”) (324) în investițiile din etapa de inițiere?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Există și alte mecanisme instalate pentru a garanta un efect de stimulare și necesitatea ajutorului?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

5.1.4.   Proporționalitatea (325)

Măsura implică (vă rugăm să bifați una sau mai multe căsuțe, după caz):

licitație deschisă pentru administratori sau societatea de administrare. Vă rugăm să precizați:

licitație sau invitație publică adresată investitorilor. Vă rugăm să precizați:

alte mecanisme care să asigure ca administrația sau investitorii să nu primească o recompensare prea mare. Vă rugăm să precizați:

5.2.   Efectele negative ale ajutorului

5.2.1.   Efect de evicțiune („crowding-out”) (326)

Vă rugăm să anexați dovezi referitoare la riscul efectului de evicțiune asupra investițiilor la nivelul investitorilor, fondurilor și/sau vehiculelor de investiții.

Următoarele elemente ar putea fi, de exemplu, relevante:

numărul de întreprinderi/fonduri/vehicule de investiții cu capital de risc prezente la nivel național sau în zonă în cazul unui fond regional și segmentele în care acestea sunt active;

întreprinderile vizate în ceea ce privește dimensiunea întreprinderilor, stadiul de dezvoltare și sectorul de afaceri;

dimensiunea medie a tranzacției și eventual dimensiunea minimă a acesteia pe care fondurile sau investitorii le-ar analiza cu atenție;

valoarea totală a capitalului de risc disponibil pentru întreprinderile țintă, sectorul și etapa vizate de măsura relevantă.

Dacă investițiile nu se limitează la regiuni asistate și dacă acestea merg dincolo de etapa de inițiere în cazul întreprinderilor mijlocii, există o limită pentru fiecare întreprindere privind finanțarea totală prin măsură.

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Pentru măsurile care prevăd continuarea investițiilor, măsura prevede limite specifice pentru suma maximă care va fi investită în fiecare IMM țintă, stadiul de investiții eligibil pentru intervenție și/sau perioada în cursul căreia ajutorul poate fi acordat, luând, de asemenea, în considerare sectorul vizat și valoarea fondului?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Măsura prevede o limită privind numărul rundelor de finanțare pentru fiecare IMM țintă sau o sumă maximă care poate fi investită într-o întreprindere țintă?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Dacă se prevede continuarea investițiilor, măsura impune limite specifice pentru suma maximă care va fi investită în fiecare IMM țintă, pentru stadiul de investiții eligibil pentru intervenție și/sau perioada în cursul căreia ajutorul poate fi acordat, luând, de asemenea, în considerare sectorul vizat și valoarea fondului?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Dacă se prevede o participare mai redusă a investitorilor privați, există o creștere progresivă a participării investitorilor privați pe perioada finanțării, acordându-se o atenție specială stadiului de activitate, sectorului, nivelurilor respective ale participării la profit și ale subordonării și, dacă este posibil, localizării în regiuni asistate a IMM-urilor țintă.

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

Pentru măsurile care prevăd doar un capital de inițiere, există vreun mecanism care să asigure că statul va avea parte de un venit corespunzător în urma investițiilor realizate proporțional cu riscurile asumate în vederea realizării acestor investiții, în special în cazul în care statul finanțează investițiile sub formă de cvasicapital sau de instrumente de creanță, al căror venit ar trebui, de pildă, corelat cu posibile drepturi de exploatare (de pildă, redevențe) generate de drepturile de proprietate intelectuală create ca rezultat al investițiilor.

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să precizați:

5.2.2.   Alte denaturări ale concurenței (327)

Care este rentabilitatea anticipată pentru fiecare ansamblu al firmelor în care se fac investiții de-a lungul timpului și perspectivele de rentabilitate pe viitor. Vă rugăm să precizați:

Care este nivelul anticipat al funcționării necorespunzătoare a întreprinderii vizate de măsură. Vă rugăm să precizați:

Care este valoarea maximă totală a tranșei de investiții (care include atât investiții publice, cât și private) preconizate de măsură, comparativ cu cifra de afaceri și costurile IMM-urilor țintă. Vă rugăm să precizați:

În cazul în care măsura este orientată asupra unui anumit sector, există o supracapacitate a sectorului care beneficiază de ajutor. Vă rugăm să furnizați o scurtă descriere a situației economice din sector (sectoare):

Sunt prevăzute și alte mecanisme care să limiteze denaturările concurenței. Vă rugăm să precizați:

6.   Cumularea ajutorului  (328)

Ajutorul poate fi acordat în baza măsurii notificate combinate cu un alt ajutor (329)?

 da

 nu

Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii (de exemplu, tipul ajutorului cu care este combinat ajutorul acordat în baza măsurii notificate):

Dacă da, vă rugăm să confirmați:

Statul AELS se angajează să reducă plafoanele relevante de ajutor sau sumele maxime eligibile cu 50 %, în general, și cu 20 % în cazul IMM-urilor țintă localizate în regiuni asistate, în cursul primilor trei ani din prima investiție cu capital de risc și până la suma totală primită, în cazul în care capitalul acordat unei întreprinderi țintă în cadrul măsurii privind capitalul de risc este utilizat în vederea finanțării investiției inițiale sau a altor costuri eligibile pentru ajutor, care fac obiectul Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare, al altor orientări, cadre sau alte documente privind ajutorul de stat. Această reducere nu se aplică intensităților ajutorului prevăzute în Orientările privind ajutorul pentru cercetare dezvoltare, și inovare (330) ale Autorității, în orice alt cadru ulterior din acest domeniu sau în Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare .

da

7.   Monitorizare  (331)

Statul AELS se angajează să înainteze Autorității AELS de Supraveghere rapoarte anuale care să conțină un tabel rezumativ cu o defalcare a investițiilor realizate dintr-un fond sau în cadrul privind capitalului de risc, inclusiv o listă a tuturor întreprinderilor beneficiare ale măsurii privind capitalul de risc, precum și o scurtă descriere a activității fondurilor de investiții, cu detalii ale analizei operațiunilor potențiale și ale tranzacțiilor întreprinse în realitate, precum și rezultatele vehiculelor de investiții, cu informații colectate referitoare la valoarea capitalului adunat prin intermediul vehiculului.

da

Statul AELS se angajează să publice pe internet textul complet al schemelor finale de ajutor, astfel cum au fost aprobate de Autoritatea AELS de Supraveghere, și să comunice Autorității AELS de Supraveghere adresa de internet unde a fost publicat textul.

da

Statul AELS se angajează să păstreze timp de cel puțin 10 ani rapoarte detaliate privind acordarea ajutorului de stat pentru măsura privind capitalul de risc care să includă toate informațiile necesare stabilirii faptului că termenii stipulați în OCR au fost respectați, în special în ceea ce privește valoarea tranșei, dimensiunea societății comerciale (mică sau mijlocie), stadiul de dezvoltare al societății comerciale (inițiere, demarare, sau extindere), sectorul său de activitate (de preferință la nivelul de 4 cifre din clasificarea NACE), precum și informații referitoare la gestionarea fondurilor și la celelalte criterii menționate în orientările respective.

da

Statul AELS se angajează să pună la dispoziția Autorității AELS de Supraveghere, la cerere, rapoartele menționate anterior.

da

8.   Alte Informații

Vă rugăm să indicați aici orice alte informații pe care le considerați relevante pentru evaluarea măsurii (măsurilor) vizate în Orientările privind ajutorul de stat pentru promovarea investițiilor cu capital de risc în întreprinderile mici și mijlocii, ale Autorității AELS de Supraveghere.

2.

Anexa I la Decizia nr. 195/04/COL ar trebui să fie modificată după cum urmează:

„ANEXA II

FORMULAR DE NOTIFICARE SIMPLIFICATĂ

Prezentul formular poate fi utilizat pentru notificarea simplificată efectuată în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Decizia nr. 195/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere privind punerea în aplicare a dispozițiilor menționate în articolul 27 partea II din Protocolul 3 la Acordul dintre statele AELS privind instituirea unei Autorități de Supraveghere și a unei Curți de Justiție, (332)

1.   Schemă de ajutoare autorizată în prealabil  (333)

1.1.

Numărul de caz atribuit de Autoritatea AELS de Supraveghere: …

1.2.

Titlul: …

1.3.

Data aprobării [cu trimiterea la decizia Autorității AELS de Supraveghere]: …

1.4.

Publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și în suplimentul SEE: …

1.5.

Obiectiv principal (precizați un singur obiectiv): …

1.6.

Temeiul juridic: …

1.7.

Buget total: …

1.8.

Durată: …

2.   Instrumentul care face obiectul notificării

buget nou (vă rugăm să precizați bugetul global și bugetul anual în moneda națională respectivă):

durată nouă (precizați data de la care ajutorul poate fi acordat și ultima dată până la care ajutorul poate fi acordat):

criterii mai stricte (indicați dacă modificarea prevede o reducere a intensității ajutorului sau a cheltuielilor eligibile și furnizați detalii):

3.   Valabilitatea angajamentelor

Vă rugăm să confirmați că angajamentele furnizate de statul AELS în cadrul schemei de ajutor autorizată în prealabil sunt valabile în integralitatea lor și pentru noua măsură notificată.

Vă rugăm să anexați o copie (sau o legătură la o pagină de internet) cu extrasele relevante din textul (textele) care constituie temeiul juridic.


(1)  Conform articolului 1 litera (f) din Protocolul 3 la Acordul privind Autoritatea de Supraveghere și Curtea de Justiție (denumit în continuare «Protocolul 3»), ajutor ilegal înseamnă ajutor nou pus în aplicare în contravenție cu articolul 1 alineatul (3) din partea I a Protocolului 3.

(2)  Obiectivul secundar este un obiectiv pentru care, în plus față de obiectivul principal, ajutorul se va aloca în mod exclusiv. De exemplu, o schemă care are ca obiectiv principal cercetarea și dezvoltarea poate avea ca obiectiv secundar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) în cazul în care ajutorul este alocat exclusiv IMM-urilor. Obiectivul secundar poate fi, de asemenea, sectorial, de exemplu în cazul unei scheme pentru cercetare și dezvoltare în sectorul siderurgic.

(3)  Indicați sectorul la punctul 4.2.

(4)  Conform articolului 1 litera (e) din Protocolul 3, ajutor individual înseamnă orice ajutor de stat care nu este acordat în baza unei scheme de ajutor sau este acordat în baza unei scheme, dar trebuie notificat în mod individual.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața comună în aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare) , JO L 214, 9.8.2008, p. 3. Încorporat în anexa VX la Acordul privind SEE prin Decizia nr. 120/2008 a Comitetului mixt (JO L 339/2008, p.111) care a intrat în vigoare la 8.11.2008.

(6)  NACE reprezintă clasificarea statistică a activităților economice din Comunitatea Europeană. A se vedea Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire , JO L 393 din 30.12.2006, p. 1. NACE a doua revizuire a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008. A fost încorporată în anexa XXI la Acordul privind SEE.

(7)  Recomandarea Comisiei din 6 mai 2003 privind definiția microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, JO L 124, 20.5.2003, p. 36 și Regulamentul (CE) nr. 364/2004 al Comisiei [încorporat în Acordul privind SEE prin Decizia nr. 131/2004 a Comitetului mixt (JO nr. L 64, 10.3.2005, p. 67 și suplimentul SEE nr. 12, 10.3.2005, p. 49), intrat în vigoare la 25.9.2004] de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001 privind extinderea sferei de aplicare a acestuia la ajutoarele pentru cercetare și dezvoltare, JO L 63, 28.2.2004, p. 22 [încorporat în anexa XV la Acordul privind SEE prin Decizia nr. 88/2002 a Comitetului mixt (JO nr. L 266, 3.10.2002, p. 56 și suplimentul SEE nr. 49, 3.10.2002, p.42), intrat în vigoare la 1.2.2003]; sau orice altă legislație ulterioară încorporată în anexa XV la Acordul privind SEE, care îl înlocuiește.

(8)  Decizia nr. 305/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 1 decembrie 2004 privind Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate (JO nr. L 97, 15.4.2005, p. 41 și suplimentul SEE nr. 18, 14.4.2005, p.1) astfel cum au fost stabilite în Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate, JO C 244, 1.10.2004, p. 2.

(9)  Astfel cum a fost stabilit prin Recomandarea Comisiei din 6 mai 2003 privind definiția microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, JO L 124, 20.5.2003, p. 36 și Regulamentul (CE) nr. 364/2004 al Comisiei [încorporat în Acordul privind SEE prin Decizia nr. 131/2004 a Comitetului mixt (JO nr. L 64, 10.3.2005, p. 67 și suplimentul SEE nr. 12, 10.3.2005, p. 49), intrat în vigoare la 25.9.2004] de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001 privind extinderea sferei de aplicare a acestuia la ajutoarele pentru cercetare și dezvoltare, JO L 63, 28.2.2004, p. 22 [încorporat în anexa XV la Acordul privind SEE prin Decizia nr. 88/2002 a Comitetului mixt (JO nr. L 266, 3.10.2002, p. 56 și suplimentul SEE nr. 49, 3.10.2002, p.42), intrat în vigoare la 1.2.2003]; sau orice altă legislație ulterioară încorporată în anexa XV la Acordul privind SEE, care îl înlocuiește.

(10)  Toate datele trebuie furnizate în moneda națională.

(11)  Decizia nr. 85/06/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 6 aprilie 2006 privind Liniile directoare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2007-2013 (JO nr. L 54, 28.2.2008, p. 1 și suplimentul SEE nr. 11, 28.2.2008, p.1) astfel cum au fost stabilite în Liniile directoare privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2007-2013, JO C 54, 4.3.2006, p. 13.”

(12)  În ceea ce privește ajutorul acordat în vederea promovării realizării unor proiecte importante de interes european general, Autoritatea AELS de Supraveghere poate, de asemenea, considera un grup de proiecte ca formând împreună un proiect. Pentru detalii, a se vedea secțiunea 4 din Fișa de informații suplimentare privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare: ajutor individual (partea III.6.b din anexa 1 la Decizia 195/04/COL a Autorității AELS de Supraveghere, astfel cum a fost modificată prin Decizia 319/05/COL).

(13)  Decizia 14/07/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 7 februarie 2007 privind Orientările privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare [nepublicată încă în JO]

Disponibilă la at http://www.eftasurv.int/fieldsofwork/fieldstateaid/state_aid_guidelines/ p. 78.

(14)  Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața comună în aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare) , JO L 214, 9.8.2008, p. 3. Încorporat în anexa VX la Acordul privind SEE prin Decizia nr. 120/2008 a Comitetului mixt (nepublicată încă în JO), care a intrat în vigoare la 8.11.2008.

(15)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2. litera (d) din Orientările CDI.

(16)  Adică măsurile din secțiunile 4.3, 4.4, 4.6 și 4.7 din prezenta fișă de informații suplimentare. A se ține cont de faptul că măsura din secțiunea 4.4 se limitează la întreprinderi mici.

(17)  A se vedea nota de subsol 20.

(18)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 2.1.

(19)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 3.1.

(20)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.1.1 din Orientările CDI (nota de subsol 25).

(21)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.1.1 din Orientările CDI.

(22)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 3.2.

(23)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.2.2 (nota de subsol 29) din Orientările CDI.

(24)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.2.2 (nota de subsol 30) din Orientările CDI.

(25)  Nu există de asemenea ajutor de stat în cazul în care evaluarea acordului contractual încheiat între parteneri conduce la concluzia că drepturile de proprietate intelectuală asupra rezultatelor cercetării, dezvoltării și inovării, precum și drepturile de acces la rezultate sunt atribuite diverșilor parteneri ai colaborării și reflectă în mod corespunzător interesele lor respective, loturile de lucrări și contribuțiile financiare și de alt tip la proiect.

(26)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.1.

(27)  Pentru a clasifica activitățile, puteți face referire la practica aplicată de Comisie și/sau de Autoritatea AELS de Supraveghere sau la exemplele și explicațiile specifice prezentate în Manualul Frascati privind măsurarea activităților științifice și tehnologice, practică standard propusă pentru sondajele privind cercetarea și dezvoltarea experimentală (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 2002).

(28)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (e), (f), (g) din Orientările CDI.

(29)  Cf. secțiunea 5.1.4 din Orientările CDI.

(30)  În cazul ajutorului de stat acordat pentru un proiect de cercetare și dezvoltare realizat în colaborare de organisme de cercetare și întreprinderi, ajutorul combinat care rezultă din sprijinul guvernamental direct pentru un proiect specific de cercetare și, în cazul în care constituie un ajutor, contribuțiile aduse acelui proiect de organisme de cercetare, nu pot depăși intensitățile corespunzătoare ale ajutorului de stat pentru fiecare întreprindere beneficiară.

(31)  Intensitatea ajutorului nu poate să depășească 100 % pentru cercetarea fundamentală, 50 % pentru cercetarea industrială și 25 % pentru dezvoltarea experimentală.

(32)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(33)  Intensitatea ajutorului poate fi mărită cu 15 puncte procentuale, dar până la maxim 80 %.

(34)  Intensitatea ajutorului poate fi mărită cu 15 puncte procentuale, dar până la maxim 80 %. Acest bonus nu se aplică organismului de cercetare.

(35)  The aid intensity may be increased by 15 percentages points, but up to a maximum of 80 %.

(36)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.1.5.

(37)  Echivalentul-subvenție brută al unui avans rambursabil reflectă probabilitatea ca avansul să fie rambursat de beneficiari.

(38)  Echivalentul-subvenție brută trebuie să îndeplinească condițiile privind intensitățile maxime ale ajutorului precizate în secțiunile 5.1.2 și 5.1.3 din Orientările CDI.

(39)  Cf. Orientările privind ajutorul de stat, capitolul referitor la ratele de referință și de scont și ratele dobânzii (JO L 139 din 25 mai 2006 și suplimentul SEE nr. 25 din 25 mai 2006).

(40)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.1.6.

(41)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.2.

(42)  Pentru a clasifica activitățile, puteți face referire la practica aplicată de Comisie și/sau de Autoritatea AELS de Supraveghere sau la exemplele și explicațiile specifice prezentate în Manualul Frascati privind măsurarea activităților științifice și tehnologice, practică standard propusă pentru sondajele privind cercetarea și dezvoltarea experimentală (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 2002). Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (e), (f), (g) din Orientările CDI.

(43)  În cazul IMM-urilor, intensitatea ajutorului nu poate să depășească 75 % pentru studiile care pregătesc activitățile de cercetare industrială și 50 % pentru studiile care pregătesc activitățile de dezvoltare experimentală.

(44)  În cazul societăților mari, intensitatea ajutorului nu poate depăși 65 % pentru studiile care pregătesc activitățile de cercetare industrială și 40 % pentru studiile care pregătesc activitățile de dezvoltare experimentală.

(45)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.3.

(46)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (e), (f), (g) din Orientările CDI.

(47)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.3 (al doilea paragraf) din Orientările CDI.

(48)  Nivelurile maxime ale ajutorului corespund acelorași niveluri ale ajutorului ca și cum s-ar fi calificat ca ajutor pentru cercetare și dezvoltare în ceea ce privește activitățile de cercetare care au condus prima dată la drepturile de proprietate industrială vizate.

(49)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.4.

(50)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.5.

(51)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (i), (j) din Orientările CDI.

(52)  Pentru a clasifica activitățile, puteți face referire la practica aplicată de Comisie și/sau practica Autorității AELS de Supraveghere sau la definițiile specifice prezentate în Manualul OSLO, Orientări pentru colectarea și interpretarea datelor privind inovarea, a treia ediție (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 2005).

(53)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.1.4. Vă rugăm să rețineți că, în cazul inovării organizaționale, costurile pentru instrumente și echipamente acoperă doar costurile pentru instrumente și echipamente TIC.

(54)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 15 % din costurile eligibile.

(55)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 25 % din costurile eligibile.

(56)  A se vedea nota de subsol nr. 20.

(57)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 35 % din costurile eligibile.

(58)  Idem nota de subsol nr. 46

(59)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.6.

(60)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.7.

(61)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2. litera (k) din Orientările CDI.

(62)  Intensitatea maximă a ajutorului reprezintă 50 % din costurile eligibile, pentru un interval maxim de 3 ani pentru fiecare întreprindere și pe persoană utilizată.

(63)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.8.

(64)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 15 % din costurile eligibile.

(65)  Intensitatea ajutorului poate fi sporită cu maximum 20 de puncte procentuale, în cazul întreprinderilor mici.

(66)  Intensitatea ajutorului poate fi sporită cu maximum 10 puncte procentuale, în cazul întreprinderilor mijlocii.

(67)  În orice caz, perioada nu poate depăși 10 ani.

(68)  Intensitatea poate reprezenta 100 % în cazul costurilor eligibile în primul an, dar trebuie să fi scăzut în mod liniar la valoarea zero până la finele celui de-al cincilea an.

(69)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 50 % din costurile eligibile.

(70)  Cf. Orientările CDI, capitolul 6.

(71)  Cf. Orientările CDI, Capitolul 8.

(72)  Vă rugăm să rețineți că ajutorul acordat cercetării, dezvoltării și inovării nu va fi cumulat cu sprijinul minim cu privire la aceleași cheltuieli eligibile, pentru a se sustrage de la dispozițiile privind intensitățile maxime de ajutor stipulate în Orientările CDI.

(73)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 10.1.

(74)  Această decizie corespunde Regulamentului (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor detaliate de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, JO L 140, 30.4.2004, p. 1.

(75)  În ceea ce privește condițiile specifice de raportare în cazul ajutorului fiscal și centrelor, a se vedea secțiunea 9.1.1 (al treilea și al patrulea paragraf) din Orientările CDI.

(76)  Utilizându-se în mod special criteriile menționate în secțiunea 6 din Orientările CDI.

(77)  Dacă este cazul, vă rugăm să furnizați un curs de schimb valutar utilizat atunci când răspundeți la această întrebare.”

(78)  Decizia nr. 14/07/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 7 februarie 2007 privind Orientările pentru ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare (nepublicată încă în JO). Disponibilă la http://www.eftasurv.int/fieldsofwork/fieldstateaid/guidelines/

(79)  Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața comună în aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare) , (JO L 214, 9.8.2008, p. 3). Încorporat în anexa VX din Acordul privind SEE prin Decizia nr. 120/2008 a Comitetului mixt (publicată în JO L 339, 18.12.2008, p. 111, suplimentul SEE nr. 79/2008, 18.12.2008, p.20) intrat în vigoare la 8.11.2008.

(80)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2, litera (d) din Orientările CDI.

(81)  Adică măsurile din secțiunile 5.3, 5.4, 5.6 și 5.7 din prezenta fișă de informații suplimentare. Se va ține cont de faptul că măsura din secțiunea 5.4 se limitează la întreprinderi mici.

(82)  A se vedea nota de subsol 20.

(83)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 2.1.

(84)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 3.1.

(85)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.1.1 din Orientările CDI (nota de subsol 25).

(86)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.1.1 din Orientările CDI (nota de subsol 25).

(87)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 3.2.

(88)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.2.2 (nota de subsol 29) din Orientările CDI.

(89)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.2.2 (nota de subsol 30) din Orientările CDI.

(90)  De asemenea, poate să nu existe ajutor de stat în cazul în care evaluarea acordului contractual încheiat între parteneri conduce la concluzia că drepturile de proprietate intelectuală asupra rezultatelor cercetării, dezvoltării și inovării, precum și drepturile de acces la rezultate sunt distribuite diverșilor parteneri ai colaborării și reflectă în mod corespunzător interesele lor respective, loturile de lucrări și contribuțiile financiare și de alt tip la proiect.

(91)  Autoritatea AELS de Supraveghere poate să considere, de asemenea, că un grup de proiecte constituie împreună un singur proiect.

(92)  Vă rugăm să țineți seama de faptul că interesul comun al SEE trebuie să fie demonstrat în termeni practici, de exemplu se va demonstra că proiectul permite realizarea unui progres semnificativ în vederea atingerii unor obiective specifice ale SEE.

(93)  Nu este suficient ca proiectul să fie realizat de către întreprinderi din diferite țări.

(94)  Vă rugăm să țineți seama de faptul că proiectele necesită o definiție clară în ceea ce privește aceste aspecte.

(95)  Ca model, a se vedea criteriile din secțiunea 6 din prezenta fișă de informații suplimentare.

(96)  Adică prezintă importanță în ceea ce privește obiectivul său și are un volum considerabil.

(97)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.1.

(98)  Pentru a clasifica activitățile, puteți face referire la practica Comisiei și/sau a Autorității AELS de Supraveghere sau la exemplele și explicațiile specifice prezentate în Manualul Frascati privind măsurarea activităților științifice și tehnologice, practică standard propusă pentru sondajele privind cercetarea și dezvoltarea experimentală (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 2002).

(99)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (e), (f), (g) din Orientările CDI.

(100)  Cf. secțiunea 5.1.4 din Orientările CDI. Aceste costuri eligibile se aplică ajutorului acordat unor proiecte de cercetare și dezvoltare (secțiunea 5.1), unor proiecte de cercetare și inovării de proces și organizaționale din domeniul serviciilor (secțiunea 5.5)

(101)  În cazul ajutorului de stat acordat pentru un proiect de cercetare și dezvoltare realizat în colaborare de organisme de cercetare și întreprinderi, ajutorul combinat care rezultă din sprijinul guvernamental direct pentru un proiect specific de cercetare și, în cazul în care constituie un ajutor, contribuțiile aduse acelui proiect de organismele de cercetare nu pot depăși intensitățile corespunzătoare ale ajutorului de stat pentru fiecare întreprindere beneficiară.

(102)  Intensitatea ajutorului nu poate să depășească 100 % pentru cercetarea fundamentală, 50 % pentru cercetarea industrială și 25 % pentru dezvoltarea experimentală.

(103)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(104)  Intensitatea ajutorului poate fi mărită cu 15 puncte procentuale, dar până la maximum 80 %.

(105)  Intensitatea ajutorului poate fi mărită cu 15 puncte procentuale, dar până la maximum 80 %. Acest bonus nu se aplică organismului de cercetare.

(106)  Intensitatea ajutorului poate fi mărită cu 15 puncte procentuale, dar până la maximum 80 %.

(107)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.1.5.

(108)  Echivalentul-subvenție brută al unui avans rambursabil reflectă probabilitatea ca avansul să fie rambursat de beneficiari.

(109)  Echivalentul-subvenție brută trebuie să îndeplinească condițiile privind intensitățile maxime ale ajutorului stabilite în secțiunile 5.1.2 și 5.1.3 din Orientările CDI.

(110)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.1.5 din Orientările CDI (al doilea paragraf).

(111)  Decizia nr. 69/06/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 22 martie 2006 referitoare la Orientările privind conversia monedelor naționale și a EURO (JO L 324, 23.11.2006, p. 34 și suplimentul SEE nr. 57 din 23.11.2006, p.23).

(112)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.1.7.

(113)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.2.

(114)  Pentru a clasifica activitățile, puteți face referire la practica aplicată de Comisie și/de Autoritatea AELS de Supraveghere sau la exemplele și explicațiile specifice prezentate în Manualul Frascati privind măsurarea activităților științifice și tehnologice, practică standard propusă pentru sondajele privind cercetarea și dezvoltarea experimentală (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 2002); pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (e), (f), (g) din Orientările CDI.

(115)  În cazul IMM-urilor, intensitatea ajutorului nu poate să depășească 75 % pentru studiile care pregătesc activitățile de cercetare industrială și 50 % pentru studiile care pregătesc activitățile de dezvoltare experimentală; în cazul societăților mari, intensitatea ajutorului nu poate depăși 65 % pentru studiile care pregătesc activitățile de cercetare industrială și 40 % pentru studiile care pregătesc activitățile de dezvoltare experimentală.

(116)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.3.

(117)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (e), (f), (g) din Orientările CDI.

(118)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.3 (al doilea paragraf) din Orientările CDI.

(119)  Nivelurile maxime ale ajutorului corespund acelorași niveluri ale ajutorului ca și cum s-ar fi calificat ca ajutor pentru cercetare și dezvoltare în ceea ce privește activitățile de cercetare care au condus prima dată la drepturile de proprietate industrială vizate.

(120)  Cf. Orientările pentru cercetare, dezvoltare și inovare, secțiunea 5.4.

(121)  Ajutorul nu poate depăși 1 milion de EUR în regiunile neasistate; 1,5 milioane EUR în regiunile eligibile pentru derogare, în sensul articolului 61 alineatul (3) litera (a) din Acordul privind SEE, 1,25 milioane EUR în regiunile eligibile pentru derogare în sensul articolului 61 alineatul (3) litera (c) din Acordul privind SEE.

(122)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.5.

(123)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2 literele (i), (j) din Orientările CDI.

(124)  Pentru a clasifica activitățile, puteți face referire la practica Autorității AELS de Supraveghere sau la definițiile specifice prezentate în Manualul OSLO, Orientări pentru colectarea și interpretarea datelor privind inovarea, a treia ediție (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, 2005).

(125)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.1.4 din Orientările CDI. Vă rugăm să rețineți că, în cazul inovării organizaționale, costurile pentru instrumente și echipamente acoperă doar costurile pentru instrumente și echipamente TIC.

(126)  Intensitatea maximă a ajutorului reprezintă 15 % din costurile eligibile în cazul unei întreprinderi mari; 25 % din costurile eligibile în cazul unei întreprinderi mijlocii; 35 % din costurile eligibile în cazul unei întreprinderi mici.

(127)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.6.

(128)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.7.

(129)  Pentru definiții, a se vedea secțiunea 2.2. litera (k) din Orientările CDI.

(130)  Intensitatea maximă a ajutorului reprezintă 50 % din costurile eligibile, pentru un interval maxim de 3 ani pentru fiecare întreprindere și pe persoană utilizată.

(131)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 5.8.

(132)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 15 % din costurile eligibile.

(133)  Intensitatea ajutorului poate fi sporită cu maximum 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici și cu maximum 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii.

(134)  În orice caz, perioada nu poate depăși 10 ani.

(135)  Intensitatea poate reprezenta 100 % în cazul costurilor eligibile în primul an, dar trebuie să fi scăzut în mod liniar la valoarea zero până la finele celui de-al cincilea an.

(136)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 50 % din costurile eligibile.

(137)  Cf. Orientările CDI, Capitolul 6.

(138)  Dacă propunerea de ajutor constă în a acorda ajutor pentru un proiect de cercetare, dezvoltare și inovare, acest lucru nu exclude faptul ca posibilul beneficiar să fi desfășurat deja studii de fezabilitate care nu sunt acoperite de cererea pentru ajutor de stat.

(139)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 7.1.

(140)  Dacă este cazul, vă rugăm să furnizați un curs de schimb valutar utilizat atunci când răspundeți la această întrebare.

(141)  Cf. Orientările CDI, capitolul 7.

(142)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 7.3.1.

(143)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 7.3.2.

(144)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 7.3.3.

(145)  Rețineți că, în contextul ajutorului de stat care vizează proiecte sau activități de cercetare, dezvoltare și inovare localizate în regiuni asistate, Autoritatea AELS de Supraveghere va lua în considerare dezavantajele provocate de caracterul periferic și de alte caracteristici regionale, care influențează în mod negativ gradul de risc din proiectul de cercetare.

(146)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 7.3.4.

(147)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 7.4.

(148)  Impactul asupra concurenței în procesul de inovare va fi relevant în măsura în care acesta are un efect previzibil asupra rezultatului concurenței viitoare a piețelor de produse. Pentru detalii, a se vedea secțiunea 7.4 (al treilea paragraf) din Orientările CDI.

(149)  Cf. Orientările CDI, capitolul 8.

(150)  Vă rugăm să rețineți că ajutorul pentru cercetare, dezvoltare și inovare nu va fi cumulat cu ajutoarele de minimis cu privire la aceleași cheltuieli eligibile pentru a se sustrage de la dispozițiile privind intensitățile maxime de ajutor prevăzute în Orientările CDI.

(151)  Cf. Orientările CDI, secțiunea 9.1.

(152)  Această decizie corespunde Regulamentului (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, (JO L 140, 30.4.2004, p. 1).

(153)  În ceea ce privește condițiile specifice de raportare impuse centrelor, rugăm a se vedea secțiunea 9.1.1 (al patrulea paragraf) din Orientările CDI.”

(154)  Decizia nr. 500/08/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 16 iulie 2008 privind Orientările privind ajutorul de stat pentru protecția mediului (nepublicată încă în JO).

Disponibilă la http://www.eftasurv.int/fieldsofwork/fieldstateaid/guidelines/

(155)  A se avea în vedere că secțiunile 4, 7 și 8 nu trebuie completate în cazul reducerilor și scutirilor de taxe de mediu care intră sub incidența capitolului 4 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(156)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.1.

(157)  Vă rugăm să aveți în vedere faptul că nu se pot acorda ajutoare în cazul în care îmbunătățirile determină alinierea companiilor la standardele comunitare care au fost deja adoptate, dar care nu sunt încă în vigoare.

(158)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 50 % din costurile de investiții eligibile.

(159)  Pentru detalii privind o reală procedură concurențială de cerere de oferte, a se vedea punctul 77 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(160)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(161)  Pentru detalii, a se vedea punctul 78 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(162)  Intensitatea ajutorului poate fi majorată cu 10 puncte procentuale.

(163)  Pentru detalii, a se vedea punctele 80 – 84 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(164)  Costul contrafactual corect este costul unei investiții comparabile din punct de vedere tehnic care oferă un grad mai scăzut de protecție a mediului (care corespunde standardelor comunitare obligatorii, în cazul în care acestea există) și care se poate realiza în mod credibil fără ajutor. A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(165)  Rugăm a se avea în vedere faptul că prezenta condiție nu se aplică în cazul în care activele necorporale sunt depășite din punct de vedere tehnic.

(166)  Rugăm a se avea în vedere faptul că nu este eligibil costul investițiilor necesare atingerii nivelului de protecție cerut de standardele comunitare.

(167)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.2.

(168)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.3.

(169)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 25 % în cazul în care punerea în aplicare și finalizarea au loc cu mai mult de trei ani înainte de data transpunerii obligatorii sau de data intrării în vigoare și 20 % în cazul în care punerea în aplicare și finalizarea au loc în intervalul cuprins între 1 și 3 ani înainte de data transpunerii obligatorii sau a intrării în vigoare.

(170)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 20 % în cazul în care punerea în aplicare și finalizarea au loc cu mai mult de trei ani înainte de data transpunerii obligatorii sau de data intrării în vigoare și 15 % în cazul în care punerea în aplicare și finalizarea au loc în intervalul cuprins între unu și trei ani înainte de data transpunerii obligatorii sau a intrării în vigoare.

(171)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 15 % în cazul în care punerea în aplicare și finalizarea au loc cu mai mult de trei ani înainte de data transpunerii obligatorii sau de data intrării în vigoare și 10 % în cazul în care punerea în aplicare și finalizarea au loc în intervalul cuprins între unu și trei ani înainte de data transpunerii obligatorii sau a intrării în vigoare.

(172)  Costul contrafactual corect este costul unei investiții comparabile din punct de vedere tehnic care oferă un grad mai scăzut de protecție a mediului și care se poate realiza în mod credibil fără ajutor. A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(173)  Rugăm a se avea în vedere faptul că prezenta condiție nu se aplică în cazul în care activele necorporale sunt depășite din punct de vedere tehnic.

(174)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.4.

(175)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 50 % din costurile aferente studiului.

(176)  În cazul în care ajutorul este realizat în numele unei IMM, intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(177)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.5.

(178)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 60 % din costurile de investiții eligibile.

(179)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(180)  Pentru detalii privind o reală procedură concurențială de cerere de oferte, a se vedea punctul 97 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(181)  Pentru detalii, a se vedea punctul 98 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(182)  Costul contrafactual corect este costul unei investiții comparabile din punct de vedere tehnic care oferă un grad mai scăzut de protecție a mediului și care se poate realiza în mod credibil fără ajutor. A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(183)  A se avea în vedere faptul că, pentru întreprinderile mari, această perioadă poate fi redusă la primii trei ani de viață ai investiției, în cazul în care se poate demonstra că termenul de amortizare a investiției nu depășește trei ani.

(184)  Rugăm a se avea în vedere faptul că nu este eligibil costul investițiilor necesare atingerii nivelului de protecție cerut de standardele comunitare.

(185)  Rugăm a se avea în vedere faptul că prezenta condiție nu se aplică în cazul în care activele necorporale sunt depășite din punct de vedere tehnic.

(186)  A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(187)  A se avea în vedere faptul că orice ajutoare pentru investiții acordate întreprinderii pentru noua instalație trebuie scăzute din costurile de producție.

(188)  A se avea în vedere faptul că această durată trebuie să se limiteze la maximum 5 ani.

(189)  Intensitatea ajutorului nu trebui să depășească 100 % din costurile suplimentare în primul an, dar trebuie să descrească în mod linear pentru a ajunge la zero până la sfârșitul celui de-al cincilea an.

(190)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 50 % din costurile suplimentare.

(191)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.6.

(192)  A se vedea punctul 70 alineatele (5) - (9) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(193)  A se avea în vedere faptul că ajutorul pentru investiții și/sau ajutorul de funcționare pentru producerea de biocombustibili sunt admise numai în ceea ce privește biocombustibilii durabili.

(194)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 60 % din costurile de investiții eligibile.

(195)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(196)  Pentru detalii privind o reală procedură concurențială de cerere de oferte, a se vedea punctul 104 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(197)  Pentru detalii, a se vedea punctele 105 și 106 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(198)  Costul contrafactual corect este costul unei investiții comparabile din punct de vedere tehnic care oferă un grad mai scăzut de protecție a mediului și care se poate realiza în mod credibil fără ajutor. A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(199)  Rugăm a se avea în vedere faptul că prezenta condiție nu se aplică în cazul în care activele necorporale sunt depășite din punct de vedere tehnic.

(200)  Pentru detalii cu privire la opțiunea 1, a se vedea punctul 109 din Orientările privind ajutorul pentru mediu, pentru opțiunea 2, a se vedea punctul 110 din Orientările privind ajutorul pentru mediu, iar pentru opțiunea 3, a se vedea punctul 111 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(201)  Pentru schemele de ajutor, aceste informații pot fi furnizate sub forma unui exemplu de calcul (teoretic) (de preferință cu sumele exprimate în valori actuale nete). Costurile de producție ar trebui să fie precizate separat, cel puțin pentru fiecare tip de sursă de energie regenerabilă. De asemenea, pot fi utile informații specifice referitoare la capacitățile diferite ale instalațiilor și la tipurile diferite de instalații de producție, în cazul în care structura costurilor variază în mod semnificativ (de exemplu, pentru energia eoliană terestră și/sau produsă în largul mării).

(202)  Rugăm a se avea în vedere faptul că celelalte energii produse de instalație nu pot beneficia de sprijin. Cu toate acestea, ajutorul poate acoperi, de asemenea, o rentabilitate normală a capitalului.

(203)  Amortizarea ar trebui să fie specificată separat cel puțin pentru fiecare tip de sursă de energie regenerabilă (de preferință cu sumele exprimate în valori actuale nete). De asemenea, pot fi utile informații specifice referitoare la capacitățile diferite ale instalațiilor și la energia eoliană terestră și/sau produsă în largul mării.

(204)  Rugăm a se avea în vedere faptul că o astfel de măsură notificată poate fi autorizată de Autoritatea AELS de Supraveghere pentru o perioadă de 10 ani.

(205)  Statele AELS pot acorda ajutor de operare în conformitate cu dispozițiile prevăzute la punctul 100 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(206)  A se avea în vedere faptul că această durată trebuie să se limiteze la maximum 5 ani.

(207)  Pentru schemele de ajutor, aceste informații pot fi furnizate sub forma unui exemplu de calcul (teoretic) (de preferință cu sumele exprimate în valori actuale nete). Costurile de producție ar trebui să fie precizate separat, cel puțin pentru fiecare tip de sursă de energie regenerabilă. De asemenea, pot fi utile informații specifice referitoare la capacitățile diferite ale instalațiilor și la energia eoliană terestră și/sau produsă în largul mării.

(208)  Intensitatea ajutorului nu depășește 100 % din costurile suplimentare în primul an, dar trebuie să descrească în mod linear pentru a ajunge la zero până la sfârșitul celui de-al cincilea an.

(209)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 50 % din costurile suplimentare.

(210)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.7.

(211)  JO L 32, 6.2.2007, p. 183, încorporată în Acordul privind SEE la punctul 24 din anexa IV.

(212)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 60 % din costurile de investiții eligibile.

(213)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(214)  Pentru detalii privind o reală procedură concurențială de cerere de oferte, a se vedea punctul 116 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(215)  Pentru detalii, a se vedea punctele 117 și 118 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(216)  Costul contrafactual corect este costul unei investiții comparabile din punct de vedere tehnic care oferă un grad mai scăzut de protecție a mediului și care se poate realiza în mod credibil fără ajutor. A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(217)  Rugăm a se avea în vedere faptul că prezenta condiție nu se aplică în cazul în care activele necorporale sunt depășite din punct de vedere tehnic.

(218)  JO L 32, 6.2.2007, p. 183, încorporată în Acordul privind SEE la punctul 24 din anexa IV.

(219)  Necesitatea ajutorului se stabilește ținând seama de costurile și veniturile rezultate în urma producției și vânzării de energie electrică și termică.

(220)  Costul de producție poate include rentabilitatea normală a instalației, dar eventualele câștiguri obținute de întreprindere din producția de energie termică trebuie deduse din costurile de producție.

(221)  Pentru schemele de ajutor, aceste informații pot fi furnizate sub forma unui exemplu de calcul (teoretic).

(222)  Rugăm a se avea în vedere faptul că celelalte energii produse de instalație nu pot beneficia de sprijin. Cu toate acestea, ajutorul poate acoperi, de asemenea, o rentabilitate normală a capitalului

(223)  Rugăm a se avea în vedere faptul că o astfel de măsură notificată poate fi autorizată de Autoritatea AELS de Supraveghere pentru o perioadă de 10 ani.

(224)  Rugăm a se avea în vedere faptul că această durată trebuie să se limiteze la maximum 5 ani.

(225)  Intensitatea ajutorului nu trebuie să depășească 100 % din costurile suplimentare în primul an, dar trebuie să descrească în mod linear pentru a ajunge la zero până la sfârșitul celui de-al cincilea an.

(226)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 50 % din costurile suplimentare.

(227)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.8.

(228)  Intensitatea maximă a ajutorului este de 50 % din costurile eligibile. În cazul în care ajutorul este destinat în exclusivitate componentei de generare a unei instalații de încălzire urbană sau unor instalații de încălzire urbană cu randament ridicat care utilizează surse de energie regenerabile sau cogenerării, intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 60 % din costurile eligibile.

(229)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(230)  Pentru detalii privind o reală procedură concurențială de cerere de oferte, a se vedea punctul 123 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(231)  Pentru detalii, a se vedea punctele 124 și 125 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(232)  Costul contrafactual corect este costul unei investiții comparabile din punct de vedere tehnic care oferă un grad mai scăzut de protecție a mediului și care se poate realiza în mod credibil fără ajutor. A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(233)  Rugăm a se avea în vedere faptul că prezenta condiție nu se aplică în cazul în care activele necorporale sunt depășite din punct de vedere tehnic.

(234)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.9.

(235)  Clasificare ce figurează în Comunicarea Comisiei privind revizuirea strategiei comunitare de gestionare a deșeurilor (COM(96) 399 final, 30.7.1996). Pentru detalii, a se vedea nota de subsol 53 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(236)  Pentru o definiție, a se vedea nota de subsol 54 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(237)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 50 % din costurile de investiții eligibile.

(238)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(239)  Pentru detalii a se vedea punctele 130 și 131 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(240)  Costul contrafactual corect este costul unei investiții comparabile din punct de vedere tehnic care oferă un grad mai scăzut de protecție a mediului și care se poate realiza în mod credibil fără ajutor. A se vedea punctul 81 litera (b) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(241)  Rugăm a se avea în vedere faptul că prezenta condiție nu se aplică în cazul în care activele necorporale sunt depășite din punct de vedere tehnic.

(242)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.10.

(243)  Daunele în cauză aduse mediului acoperă daunele aduse calității solului sau a apelor de suprafață ori subterane.

(244)  În acest context, «poluator» se referă la persoana responsabilă în temeiul legislației aplicabile în fiecare stat AELS, fără a se aduce atingere adoptării de norme comunitare în domeniu.

(245)  Cuantumul ajutorului poate ajunge la 100 % din costurile eligibile.

(246)  Toate cheltuielile suportate de o întreprindere în procesul de depoluare a sitului său, indiferent dacă se poate demonstra sau nu că acestea reprezintă active fixe în bilanț, sunt considerate investiții eligibile în cazul depoluării siturilor contaminate.

(247)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.11.

(248)  JO L 206, 22.7.1992, p. 7. Directivă modificată prin Directiva 2006/106/CE (JO L 363, 20.12.2006, p. 368).

(249)  Directiva 96/82/CE a Consiliului privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanțe periculoase, [JO L 10, 14.1.1997, p. 13, [încorporată în Acordul privind SEE prin Decizia Comitetului mixt nr. 97/97 (JO L 193,9.7.1998, p. 53 și suplimentul SEE nr.27, 9.7.1998, p. 81), intrată în vigoare la 1.12.1997.], modificată prin Directiva 2003/105/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2003 [încorporată în Acordul privind SEE prin Decizia Comitetului mixt nr. 113/2004 (JO L 376, 23.12.2004, p. 51 și suplimentul SEE nr.65, 23.12.2004, p.34), intrată în vigoare la 10.7.2004.].

(250)  Intensitatea maximă a ajutorului se ridică la 50 % din costurile de investiții eligibile.

(251)  Intensitatea ajutorului se poate majora cu 10 puncte procentuale în cazul întreprinderilor mijlocii și cu 20 de puncte procentuale în cazul întreprinderilor mici.

(252)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.1.12.

(253)  Vă rugăm să aveți în vedere că aceste criterii nu se aplică perioadelor de comercializare care se încheie la 31 decembrie 2012 pentru schemele de permise negociabile, în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului de stabilire a unui sistem privind emisia de gaze cu efect de seră în Comunitate (JO L 275, 25.10.2003, p. 32) (încorporată în Acordul privind SEE prin Decizia Comitetului mixt nr.146/2007 (JO L 100, 10.4.2008, p. 92 și suplimentul SEE nr. 19, 10.4.2008, p. 90).

(254)  Această analiză poate fi efectuată pe baza estimărilor, inter alia, cu privire la elasticitatea prețurilor produselor din sectorul respectiv. Aceste estimări se vor face pe piața geografică relevantă. Se pot utiliza estimări ale pierderilor din vânzări, precum și impactul acestora asupra rentabilității întreprinderii.

(255)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 3.2.

(256)  A se vedea punctul 143 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(257)  Sunt luate în considerare beneficiile asociate cu investiția în absența ajutorului, inclusiv valoarea certificatelor comercializabile care ar putea deveni disponibile pentru întreprinderea respectivă ca urmare a investiției ecologice.

(258)  Autoritatea AELS de Supraveghere poate să considere, de asemenea, că un grup de proiecte constituie împreună un singur proiect.

(259)  A se avea în vedere faptul că proiectele trebuie să fie specifice și clar definite în ceea ce privește aceste aspecte.

(260)  A se avea în vedere faptul că interesul european comun trebuie demonstrat în termeni practici; de exemplu, trebuie să se demonstreze că proiectul permite înregistrarea unui progres semnificativ în vederea atingerii obiectivelor de mediu specifice ale Comunității.

(261)  De exemplu, prin aceea că este de o importanță majoră pentru strategia de mediu a SEE sau a Uniunii Europene.

(262)  Faptul că proiectul este realizat de întreprinderi în diferite state membre AELS nu este suficient.

(263)  A se avea în vedere faptul că acesta trebuie să aibă o dimensiune semnificativă și efecte de mediu substanțiale.

(264)  A se avea în vedere faptul că proiectele notificate care cuprind o contribuție proprie semnificativă din partea beneficiarului la proiect vor fi analizate de către Autoritatea AELS de Supraveghere într-un mod mai favorabil.

(265)  A se avea în vedere faptul că proiectele notificate la care participă întreprinderi dintr-un număr semnificativ de state membre SEE vor fi analizate de către Autoritatea AELS de Supraveghere într-un mod mai favorabil.

(266)  A se avea în vedere faptul că ajutorul poate fi autorizat de Autoritate AELS de Supraveghere la niveluri mai ridicate față de cele prevăzute în Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(267)  Este posibil ca anumite reglementări instituind astfel de standarde comunitare să nu fie încorporate în Acordul privind SEE. Mai mult, legislația comunitară privind armonizarea taxelor și impozitelor nu intră în sfera de aplicare a Acordului privind SEE. Cu toate acestea, în vederea asigurării unei aplicări uniforme a dispozițiilor privind ajutorul de stat și a unor condiții egale de concurență în ansamblul Spațiului Economic European («SEE»), autoritatea va aplica, în general, aceiași termeni de referință cu cei din orientările comunitare atunci când evaluează compatibilitatea ajutorului de mediu cu funcționarea Acordului privind SEE, luând totodată în considerare situația legislativă individuală a statelor AELS. Autoritatea subliniază că astfel de referiri la legislația comunitară nu implică faptul că statele AELS sunt obligate să respecte legislația comunitare în cazurile în care o astfel de legislație nu a fost pusă în aplicare în Acordul privind SEE. Acestea servesc numai ca bază pentru evaluarea de către autoritate a compatibilității măsurilor de ajutor cu funcționarea Acordului privind SEE în sensul articolului 61 alineatul (3) din acord. (A se vedea punctul 10 din Orientările privind ajutorul pentru mediu)

(268)  «Nivelul minim al taxei comunitare» reprezintă nivelul minim de impozitare prevăzut de legislația comunitară. În cazul produselor energetice și al electricității, nivelul minim al taxei comunitare înseamnă nivelul minim de impozitare stabilit la anexa I din Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 pentru restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității (JO L 283, 31.10.2003, p. 51. Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2004/75/CE (JO L 157, 30.4.2004, p. 100).

(269)  În ceea ce privește produsele energetice și electricitatea, se consideră că «întreprinderile mari consumatoare de energie», astfel cum sunt definite la articolul 17 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2003/96/CE, îndeplinesc criteriul atât timp cât prevederea rămâne în vigoare.

(270)  În acest sens, statele AELS pot furniza, inter alia, estimări privind elasticitatea prețurilor produselor din sectorul respectiv pe piața geografică relevantă, precum și estimări privind pierderile de vânzări și/sau profiturile reduse pentru societățile comerciale din sectorul/categoria în cauză.

(271)  Adică același efect ca în cazul în care schema ar prevedea criterii care să asigure că fiecare beneficiar plătește o cotă din nivelul taxei naționale care este în linii mari echivalentă cu performanțele în materie de mediu ale fiecărui beneficiar, comparativ cu performanța celei mai bune tehnici din SEE, a se vedea punctul 159 litera (a) din orientări.

(272)  Numai dacă o rată mai scăzută poate fi justificată având în vedere o denaturare limitată a competiției, a se vedea punctul 159 litera (b) din orientări.

(273)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 5.1.

(274)  A se avea în vedere faptul că ajutorul pentru producția de energie termică prin cogenerare se va evalua în contextul notificării pe baza capacității pentru energie electrică.

(275)  Pentru detalii, a se vedea punctul 161 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(276)  A se avea în vedere faptul că pentru calcularea costurilor externe evitate, metoda de calcul utilizată trebuie să fie recunoscută la nivel internațional și să fie validată de Autoritatea AELS de Supraveghere. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că în orice caz, cuantumul ajutorului acordat producătorilor care depășește cuantumul ajutorului care rezultă din opțiunea 1 (a se vedea punctul 109 din Orientările privind ajutorul pentru mediu) pentru ajutorul de operare acordat pentru sursele de energie regenerabile trebuie reinvestit de întreprinderi în domeniul surselor de energie regenerabile în conformitate cu secțiunea 3.1.6.1.

(277)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 5.2.

(278)  Pentru detalii cu privire la evaluarea detaliată și la punerea în balanță a elementelor pozitive și negative, a se vedea secțiunile 1.3, 5.2.1 (punctele 166 - 174) și 5.2.2 (punctele 175 - 188).

(279)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 5.2.1.1.

(280)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 5.2.1.2.

(281)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 5.2.1.3.

(282)  De exemplu, o nouă investiție, un nou proces de producție mai ecologic și/sau un nou produs mai ecologic.

(283)  Pentru detalii cu privire la diferitele tipuri de avantaje, a se vedea secțiunea 5.2.1.3 (punctul 172) din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(284)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunea 5.2.1.4.

(285)  De exemplu, informații cu privire la modul în care se asigură lipsa discriminării, caracterul deschis și transparența.

(286)  Pentru detalii cu privire la efectele negative ale măsurii de ajutor, a se vedea secțiunea 5.2.2.

(287)  Pentru detalii, a se vedea nota de subsol 69 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(288)  Pentru detalii, a se vedea punctul 177 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(289)  Pentru detalii, a se vedea punctele 178 și 179 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(290)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.2.2.2 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(291)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.2.2.2 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(292)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.2.2.3 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(293)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 5.2.2.4 din Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(294)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, capitolul 6.

(295)  A se avea în vedere faptul că ajutorul pentru protecția mediului nu trebuie cumulat cu ajutorul de minimis în raport cu aceleași prețuri eligibile în cazul în care un astfel de cumul ar avea drept rezultat o intensitate a ajutorului mai mare decât cea prevăzută în Orientările privind ajutorul pentru mediu.

(296)  Cf. Orientările privind ajutorul pentru mediu, secțiunile 7.1, 7.2 și 7.3.

(297)  Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, (JO L 140, 30.4.2004, p. 1).”

(298)  Decizia nr. 313/06/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 25 octombrie 2006 referitoare la Orientările privind ajutoarele de stat vizând promovarea investițiilor cu capital de risc în întreprinderile mici și mijlocii (JO C 126, 7.6.2007, p. 19 și suplimentul SEE nr. 27, 7.6.2007, p. 1). denumită în continuare «OCR». Disponibilă la adresa: http://www.eftasurv.int/fieldsofwork/fieldstateaid/guidelines/

(299)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 3.2 din OCR.

(300)  Pentru definiția «capitalului de risc» și a «măsurilor de capital de risc», a se vedea secțiunea 2.2 literele (k), (l) din OCR.

(301)  Cf. secțiunea 2.1 din OCR.

(302)  Idem.

(303)  Cf. secțiunea 4.2 din OCR.

(304)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2 litera (i) din OCR.

(305)  Pentru detalii și restricții, a se vedea secțiunea 4.3.1 din OCR.

(306)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2 litera (q) din OCR.

(307)  Pentru detalii, a se vedea secțiunea 4.3.2 din OCR. Pentru definițiile termenilor capital de «inițiere», «demarare» și «extindere», a se vedea secțiunea 2.2 literele (e), (f) și (h) din OCR.

(308)  Pentru detalii și condiții, a se vedea secțiunea 4.3.3 din OCR.

(309)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2 litera (a) din OCR.

(310)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2 litera (c) din OCR.

(311)  Pentru definiția «creanței», a se vedea secțiunea 2.2 litera (d) din OCR.

(312)  Pentru detalii referitoare la investiții/finanțări private, a se vedea secțiunea 2.2 litera (b) și 3.2 (al doilea paragraf) din OCR.

(313)  Pentru detalii și condiții, a se vedea secțiunea 4.3.4, din OCR.

(314)  Pentru detalii și condiții, a se vedea secțiunea 4.3.5 din OCR.

(315)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2 litera (t) din OCR.

(316)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2. litera (p) din OCR.

(317)  Pentru detalii și condiții, a se vedea secțiunea 4.3.6 din OCR.

(318)  Pentru detalii și condiții, a se vedea secțiunea 4.37 din OCR.

(319)  Cf. secțiunea 5.1 din OCR.

(320)  Pentru detalii referitoare la evaluarea detaliată și testul comparativ, a se vedea secțiunea 5 punctele 1-3 și secțiunea 1.3 din OCR.

(321)  Cf. secțiunea 5.2.1 din OCR.

(322)  Cf. secțiunea 5.2.2 din OCR.

(323)  Cf. secțiunea 5.2.3 din OCR.

(324)  Pentru definiție, a se vedea secțiunea 2.2 litera (s) din OCR.

(325)  Cf. secțiunea 5.2.4 din OCR.

(326)  Cf. secțiunea 5.3.1 din OCR.

(327)  Cf. secțiunea 5.3.2 din OCR.

(328)  Cf. secțiunea 6 din OCR.

(329)  Pentru cumularea ajutoarelor de minimis, a se vedea articolul 2 alineatul (5) din exceptarea pe categorii de minimis [Regulamentul (CE) nr.1998/2006 al Comisiei din 15 decembrie 2006 privind aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat ajutoarelor de minimis (JO L 379, 28.12.2006, p. 5) încorporat în anexa XV la Acordul privind SEE prin Decizia nr. 29/2007 a Comitetului mixt (JO L 209, 9.8.2007, p. 52 și suplimentul SEE nr. 38, 9.8.2007, p. 34), intrată în vigoare la 28.4.2007.

(330)  Decizia nr. 59/96/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 15 mai 1996 referitoare la Orientările privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare (JO L 245, 26.9.1996, p. 20 și suplimentul SEE nr. 43 din 26.9.1996, p. 1).

(331)  Cf. secțiunea 7.1 din OCR.”

(332)  Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, JO L 140, 20.4.2004, p.1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1935/2006, (JO L 407, 30.12.2006, p.1).

(333)  În cazul în care schema de ajutor a fost notificată Autorității AELS de Supraveghere în mai multe rânduri, vă rugăm să furnizați detalii cu privire la cea mai recentă notificare completă care a fost aprobată de Autoritatea AELS de Supraveghere.”