European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/160

30.1.2025

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/160 AL COMISIEI

din 29 ianuarie 2025

privind autorizarea L-treoninei produsă cu Escherichia coli CGMCC 7.455 ca aditiv în hrana tuturor speciilor de animale

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (1), în special articolul 9 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 prevede autorizarea aditivilor destinați utilizării în hrana animalelor, precum și motivele și procedurile de acordare a unor astfel de autorizații.

(2)

În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003, a fost depusă o cerere de autorizare a L-treoninei produsă cu Escherichia coli CGMCC 7.455. Cererea a fost însoțită de informațiile și de documentele necesare în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

(3)

Cererea vizează autorizarea L-treoninei produsă cu Escherichia coli CGMCC 7.455 ca aditiv pentru hrana animalelor, destinat să fie utilizat în hrana lor și în apa lor de băut pentru toate speciile de animale, solicitându-se clasificarea aditivului în categoria „aditivi nutriționali” și în grupa funcțională „aminoacizi, sărurile acestora și produse analoage”.

(4)

În avizul ei din 12 martie 2024 (2), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) a concluzionat că, în condițiile de utilizare propuse, L-treonina produsă cu Escherichia coli CGMCC 7.455 este sigură pentru speciile vizate. Cu toate acestea, autoritatea menționează existența unor îngrijorări cu privire la siguranța substanței pentru speciile vizate ca urmare a administrării simultane a L-treoninei prin intermediul apei de băut și al hranei pentru animale, din cauza unor posibile dezechilibre aminoacidice și a unor motive de igienă. Utilizarea L-treoninei produsă cu E. coli CGMCC 7.455 în hrana animalelor este considerată sigură pentru consumatori și pentru mediu. În absența unor date relevante, autoritatea nu a putut concluziona cu privire la potențialul aditivului de a fi iritant pentru piele ori ochi sau cu privire la potențialul său de a fi sensibilizant pentru piele. În ceea ce privește activitatea endotoxinică a aditivului, autoritatea a concluzionat că ea nu generează riscuri pentru utilizator prin inhalare. Autoritatea a concluzionat în plus că substanța este considerată ca fiind o sursă eficace pentru aportul de aminoacid esențial L-treonină în cazul animalelor nerumegătoare și că, pentru ca substanța să fie pe deplin eficace la rumegătoare, este necesar ca ea să fie protejată împotriva degradării în rumen. Autoritatea a considerat că nu este necesar să se prevadă cerințe specifice de monitorizare ulterioară introducerii pe piață. În plus, autoritatea a verificat raportul privind metoda de analiză a aditivului în hrana pentru animale, transmis de laboratorul de referință înființat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.

(5)

Având în vedere cele de mai sus, Comisia consideră că L-treonina produsă cu Escherichia coli CGMCC 7.455 îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. În consecință, este necesar ca utilizarea substanței respective ca aditiv în hrana animalelor să fie autorizată. Atunci când este administrată la rumegătoare, este necesar ca L-treonina să fie protejată împotriva degradării în rumen. Este adecvat ca utilizatorul să fie avertizat să ia în considerare aportul dietetic al tuturor aminoacizilor esențiali și condiționat esențiali, în special în cazul suplimentării cu L-treonină prin intermediul apei de băut. În plus, Comisia consideră că este necesar să fie luate măsuri de protecție adecvate pentru a se preveni efectele adverse asupra sănătății utilizatorilor aditivului.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Autorizare

Substanța specificată în anexă, aparținând categoriei „aditivi nutriționali” și grupei funcționale „aminoacizi, sărurile acestora și produse analoage”, se autorizează ca aditiv pentru hrana animalelor în condițiile prevăzute în anexă.

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 ianuarie 2025.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 268, 18.10.2003, p. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.

(2)   EFSA Journal 2024;22(4),e8708.


ANEXĂ

Numărul de identificare al aditivului pentru hrana animalelor

Aditiv

Compoziție, formulă chimică, descriere, metodă analitică

Specie sau categorie de animale

Vârstă maximă

Conținut minim

Conținut maxim

Alte dispoziții

Sfârșitul perioadei de autorizare

mg/kg de hrană completă pentru animale cu un conținut de umiditate de 12 %

Categorie: aditivi nutriționali. Grupa funcțională: aminoacizi, sărurile acestora și produse analoage

3c412

L-treonină

Compoziția aditivului

Pulbere cu minimum 98,5 % L-treonină și un conținut maxim de umiditate de 1 %

Caracterizarea substanței active

L-treonină produsă cu Escherichia coli CGMCC 7.455

Formulă chimică: C4H9NO3

Număr CAS: 72-19-5

Metodă analitică  (1)

Pentru identificarea L-treoninei în aditivul destinat hranei animalelor:

Codexul substanțelor chimice din alimente (Food Chemical Codex) „Monografia L-treoninei”

Pentru determinarea treoninei în aditivul destinat hranei animalelor:

Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană și cu detecție optică (IEC-VIS/FLD) – EN ISO 17180

Pentru determinarea treoninei în preamestecuri:

Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană și cu detecție optică (IEC-VIS/FLD) – EN ISO 17180 sau

Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană și cu detecție optică (IEC-VIS) – Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (2)

Pentru determinarea treoninei în hrana combinată destinată animalelor:

Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană și cu detecție optică (IEC-VIS) – Regulamentul (CE) nr. 152/2009

Pentru determinarea treoninei în apă:

Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană și cu detecție optică (IEC-VIS sau IEC-VIS/FLD)

Toate speciile de animale

1.

În instrucțiunile de utilizare a aditivului și a preamestecurilor se menționează condițiile de depozitare și stabilitatea la tratament termic și în apă.

2.

Aditivul poate fi utilizat prin intermediul apei de băut.

3.

Operatorii din sectorul hranei pentru animale trebuie să asigure faptul că L-treonina este protejată împotriva degradării în rumen atunci când este administrată în hrana rumegătoarelor.

4.

Etichetarea aditivului și a preamestecurilor trebuie să indice următoarele:

„Suplimentarea cu L-treonină, îndeosebi prin intermediul apei de băut, trebuie să țină seama de toți aminoacizii esențiali și condiționat esențiali, pentru a se evita dezechilibrele.”

5.

Pentru utilizatorii aditivului și ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei pentru animale trebuie să stabilească proceduri operaționale și măsuri organizatorice pentru a contracara riscurile potențiale care rezultă din utilizarea lor. În cazul în care riscurile respective nu pot fi eliminate prin astfel de proceduri și de măsuri, aditivul și preamestecurile se utilizează cu echipamente individuale de protecție cutanată, oculară și respiratorie.

19 februarie 2035


(1)  Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referință: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei din 27 ianuarie 2009 de stabilire a metodelor de eșantionare și analiză pentru controlul oficial al furajelor (JO L 54, 26.2.2009, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/152/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/160/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)