European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/1997

24.7.2024

DECIZIA (UE) 2024/1997 A COMISIEI

din 22 iulie 2024

de modificare a Deciziei (UE) 2021/156 de reînnoire a mandatului Grupului european pentru deontologie în domeniul științei și noilor tehnologii

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Decizia Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a unor reguli orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei (1),

întrucât:

(1)

Decizia (UE) 2021/156 a Comisiei (2) a reînnoit mandatul Grupului european pentru deontologie în domeniul științei și noilor tehnologii (denumit în continuare „EGE”) pentru o perioadă nedeterminată, pentru a se asigura că acesta continuă să ofere Comisiei consultanță independentă la nivel orizontal cu privire la toate politicile și actele legislative ale Uniunii în cadrul cărora dimensiunea etică, cea societală și cea legată de drepturile fundamentale se intersectează cu dezvoltarea științei și a noilor tehnologii, fie la cererea Comisiei, fie din proprie inițiativă și în acord cu Comisia.

(2)

Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului (3) urmărește, printre altele, obiectivul de a îndeplini prioritățile strategice ale Uniunii și de a contribui la realizarea obiectivelor și politicilor Uniunii care – în conformitate cu articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană – vizează promovarea păcii, a valorilor Uniunii și a bunăstării popoarelor sale. Articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/695 prevede că unul dintre obiectivele specifice ale programului este acela de a genera cunoaștere în vederea sprijinirii și a implementării politicilor Uniunii cu scopul de a aborda provocările globale. Articolul 12 alineatul (6) prevede că bugetul programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa poate acoperi, de asemenea, cheltuieli pentru activități de pregătire, monitorizare, control, audit, evaluare și alte activități și cheltuieli necesare pentru gestionarea și implementarea programului Orizont Europa, inclusiv toate cheltuielile administrative, precum și cheltuieli pentru evaluarea îndeplinirii obiectivelor programului. Bugetul poate acoperi, de asemenea, cheltuieli legate de studii, reuniuni ale experților, acțiuni de informare și comunicare, în măsura în care acestea au legătură cu obiectivele programului. EGE oferă consultanță pentru îndeplinirea obiectivelor programului Orizont Europa.

(3)

Activitățile EGE sunt esențiale pentru elaborarea și monitorizarea de către Comisie a politicilor sau a actelor legislative ale Uniunii, deoarece sprijină integrarea drepturilor și valorilor fundamentale în politicile Uniunii în domeniile dezvoltării științei și a noilor tehnologii. EGE este instituit în acest scop specific și are sarcina de a furniza orientări esențiale pentru dezvoltarea, punerea în aplicare și monitorizarea politicilor sau actelor legislative ale Uniunii, sub formă de analize și recomandări, prezentate în avize și declarații și menite să promoveze o conduită etică în elaborarea politicilor Uniunii. Orientările furnizate de EGE sunt elaborate ca răspuns la solicitările Comisiei cu privire la provocările specifice cu care se confruntă sau la inițiativa EGE, pe baza identificării de către acesta a provocărilor specifice pe care Comisia le poate aborda. Consultanța oferită de EGE a ajuns să acopere o gamă largă de domenii și provocări, de o complexitate din ce în ce mai mare. Interacțiunea dintre cererea în materie de politici și consultanța oferită de EGE trebuie consolidată și mai mult, iar caracterul independent, calitatea, integritatea și transparența consultanței oferite de EGE Comisiei trebuie să fie asigurate în continuare la cele mai înalte standarde. Prin urmare, este necesar să se acorde un sprijin financiar adecvat sub forma unei indemnizații speciale pentru membrii EGE, în paralel cu rambursarea cheltuielilor de deplasare și de ședere.

(4)

EGE trebuie să fie alcătuit din experți cu înaltă calificare și independenți, numiți cu titlu personal și care acționează în mod independent și în interesul public. Pentru selecția lor, Comisia este asistată de un comitet de identificare independent. Selecția are loc pe baza unor criterii obiective, în urma unei cereri deschise de candidaturi. De asemenea, este necesar să se acorde un sprijin financiar adecvat membrilor comitetului de identificare, sub forma unei indemnizații speciale, pentru a-i compensa pentru activitatea lor esențială de menținere a integrității EGE în contextul selectării membrilor EGE.

(5)

EGE trebuie să desemneze un președinte și unul sau doi vicepreședinți pentru o perioadă care poate dura până la încheierea mandatului lor.

(6)

Departamentul responsabil al Comisiei trebuie să poată convoca reuniuni ale EGE nu numai cu prezență fizică, ci și online, pentru a ține seama de noile modalități de lucru introduse ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum și de politica privind înverzirea Comisiei.

(7)

Mesele rotunde ale EGE nu mai trebuie să fie legate de elaborarea unui aviz, ci vor putea fi organizate atunci când acest lucru este relevant și posibil.

(8)

Prin urmare, Decizia (UE) 2021/156 trebuie modificată în consecință,

DECIDE:

Articol unic

Decizia (UE) 2021/156 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 5, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„Procesul de selecție este supervizat de un comitet de identificare. Comitetul de identificare asistă Comisia, în special, în identificarea și selectarea potențialilor membri EGE și în evaluarea disponibilității și dorinței lor de a ocupa această funcție. Comitetul de identificare este format din trei membri numiți, pe baza experienței lor relevante, de membrul Comisiei responsabil de departamentul Comisiei care asigură secretariatul EGE și asistați de un secretariat asigurat de departamentul responsabil al Comisiei. Comitetul de identificare efectuează o evaluare a candidaților eligibili din lista prezentată de către departamentul responsabil al Comisiei pe baza unei evaluări inițiale a tuturor candidaturilor în raport cu criteriile de selecție. Comitetul de identificare prezintă recomandarea sa membrului Comisiei responsabil de departamentul Comisiei care asigură secretariatul EGE.”

2.

Articolul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„Membrii EGE aleg din rândurile lor, cu majoritate simplă, un președinte și unul sau doi vicepreședinți pentru o perioadă care poate dura până la încheierea mandatului lor.”

3.

La articolul 7, alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Reuniunile EGE au loc la sediile Comisiei, prin videoconferință sau în format hibrid, în funcție de modalitățile și calendarul stabilite de departamentul responsabil al Comisiei. EGE se reunește de patru până la șase ori într-o perioadă de 12 luni. Dacă este necesar, pot fi organizate reuniuni suplimentare, de comun acord cu departamentul responsabil al Comisiei.”

4.

La articolul 7, alineatul (9) se înlocuiește cu următorul text:

„(9)   Departamentul responsabil al Comisiei organizează o masă rotundă publică în vederea promovării dialogului și a creșterii transparenței în privința aspectelor care fac obiectul activității EGE. EGE stabilește legături strânse cu departamentele Comisiei vizate de aspectele care fac obiectul activității EGE.”

5.

Articolul 13 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 13

Indemnizații speciale și cheltuieli aferente reuniunilor

(1)   Fiecare membru al EGE primește 450 EUR pentru fiecare zi de participare integrală la o ședință plenară, 225 EUR pentru participare parțială și 225/450 EUR pentru fiecare jumătate de zi/zi întreagă de muncă suplimentară în serviciul EGE. Membrii EGE nu au un raport de muncă cu Comisia. Indemnizațiile speciale se plătesc membrilor EGE, ai subgrupurilor acestuia și ai comitetului de identificare, în conformitate cu articolul 5 alineatul (4) din prezenta decizie, în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) din normele orizontale.

(2)   Comisia le poate solicita membrilor EGE să dedice acestor sarcini până la 40 zile lucrătoare pe an (inclusiv reuniuni și lucrări). Pentru președinte și vicepreședinți, numărul maxim este de 60 zile lucrătoare.

(3)   Cheltuielile de călătorie și de ședere ale participanților la activitățile EGE și ale subgrupurilor sale, precum și cele ale membrilor comitetului de identificare în temeiul articolului 5 alineatul (4) din prezenta decizie sunt rambursate de către Comisie. Rambursarea se face în conformitate cu ratele furnizate în temeiul articolului 13 din anexa VII la Statutul funcționarilor Uniunii Europene (4) și în limita fondurilor disponibile alocate serviciilor Comisiei în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.”

Adoptată la Bruxelles, 22 iulie 2024.

Pentru Comisie

Iliana IVANOVA

Membră a Comisiei


(1)  C(2016) 3301, 30.5.2016, https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=C(2016)3301&lang=ro.

(2)  Decizia (UE) 2021/156 a Comisiei din 9 februarie 2021 de reînnoire a mandatului Grupului european pentru deontologie în domeniul științei și noilor tehnologii (JO L 46, 10.2.2021, p. 34, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/156/oj).

(3)  Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa, de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1290/2013 și (UE) nr. 1291/2013 (JO L 170, 12.5.2021, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/695/oj.

(4)  Regulamentul nr. 31 (CEE), 11 (CEEA), de stabilire a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunității Economice Europene și ai Comunității Europene a Energiei Atomice (JO 45, 14.6.1962, p. 1385, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1962/11(3)/oj). [În actul consolidat, această notă de subsol va fi numerotată cu „7” în loc de „3”.]


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1997/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)