European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/1644

6.6.2024

DECIZIA (UE) 2024/1644 A CONSILIULUI

din 30 mai 2024

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Conferinței privind Carta energiei

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 194 alineatul (2) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborate cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Tratatul privind Carta energiei (denumit în continuare „acordul”) a fost încheiat de Uniune prin Decizia 98/181/CE, CECO, Euratom a Consiliului și a Comisiei (1) și a intrat în vigoare la 16 aprilie 1998.

(2)

În lipsa unei actualizări substanțiale a acordului din perioada anilor 1990, acesta a devenit din ce în ce mai perimat.

(3)

În 2019, părțile contractante la acord (denumite în continuare „părțile contractante”) au început negocieri cu scopul de a moderniza acordul pentru a-l alinia la principiile Acordului de la Paris adoptat la 12 decembrie 2015 în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, la cerințele privind dezvoltarea durabilă și combaterea schimbărilor climatice, precum și la standardele moderne de protecție a investițiilor.

(4)

În cadrul unei conferințe ad-hoc din 24 iunie 2022, părțile contractante au ajuns la un acord de principiu cu privire la textul modernizat al acordului, încheind astfel negocierile, fără ca acest lucru să aducă atingere evaluării finale de către părțile contractante. Rezultatul negociat urma să fie adoptat în cadrul celei de a 33-a reuniuni a Conferinței privind Carta energiei din 22 noiembrie 2022.

(5)

În temeiul articolului 34 din acord, Conferința privind Carta energiei adoptă textele de modificare a acordului și aprobă modificările și modificările tehnice ale anexelor la acord.

(6)

Conferința privind Carta energiei urmează să adopte propunerile de modificări ale acordului și să aprobe (i) propunerile de modificări și modificări tehnice ale anexelor la acord, (ii) propunerile de modificări ale deciziilor, declarațiilor și clauzelor interpretative și (iii) decizia privind intrarea în vigoare și aplicarea cu titlu provizoriu a modificărilor acordului și a modificărilor și a modificărilor tehnice ale anexelor la acord. Se preconizează că, în cursul anului 2024, Conferința va prezenta din nou spre adoptare propunerile de modificări.

(7)

În paralel cu prezenta propunere, Comisia a prezentat o propunere de decizie a Consiliului privind retragerea Uniunii din acord, care urmează să fie adoptată în același timp cu prezenta propunere.

(8)

Uniunea ar trebui să nu își exercite votul în cadrul votului din cadrul Conferinței privind Carta energiei cu privire la propunerile de modificări ale acordului și ar trebui să stabilească pozițiile care urmează să fie adoptate de statele membre care sunt părți contractante în ceea ce privește aspectele care intră în sfera de competență a Uniunii. Acest lucru nu aduce atingere repartizării competențelor între Uniune și statele membre și nici coordonării viitoare după retragerea Uniunii din acord.

(9)

Proiectele de decizii ale conferinței privind modernizarea acordului prevăd faptul că unele dintre modificările acordului, precum și modificările anexelor la acord se vor aplica cu titlu provizoriu de la o dată care urmează să fie stabilită de părțile contractante la acord, cu excepția cazului în care o parte contractantă renunță, printr-o declarație în acest sens formulată într-un anumit termen. Prin urmare, Uniunea ar trebui să adopte o poziție cu privire la aplicarea cu titlu provizoriu a acordului modernizat. Sub rezerva adoptării acordului modernizat de către Conferința privind Carta energiei, Consiliul, în temeiul articolului 218 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, poate adopta o decizie privind aplicarea cu titlu provizoriu, la propunerea Comisiei. În absența unei astfel de decizii a Consiliului cu două săptămâni înainte de termenul pentru notificarea unei renunțări la aplicarea cu titlu provizoriu, Comisia ar trebui să notifice depozitarului acordului faptul că Uniunea și Euratom renunță la aplicarea cu titlu provizoriu. Acest lucru nu aduce atingere duratei aplicării cu titlu provizoriu a acordului modernizat de către Uniune și Euratom în cazul în care Consiliul adoptă o decizie în acest sens.

(10)

Domeniile care fac obiectul propunerilor de modificare a acordului intră în mare parte în sfera de competență exclusivă a Uniunii. Statele membre care sunt părți contractante și care sunt prezente la Conferința privind Carta energiei ar trebui să adopte o poziție care nu împiedică adoptarea modernizării prin intermediul propunerilor de modificare a acordului,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   În conformitate cu articolul 36 alineatul (7) din Tratatul privind Carta energiei (denumit în continuare „acordul”), Uniunea nu își exercită dreptul de vot cu ocazia votului din cadrul Conferinței privind Carta energiei referitor la propunerile de modificare a acordului.

(2)   Statele membre care sunt părți contractante la acord și care sunt prezente la Conferința privind Carta energiei își exercită votul astfel încât:

(a)

să nu împiedice adoptarea de către conferință a propunerilor de modificare a acordului;

(b)

să nu împiedice adoptarea propunerilor de modificări și modificări tehnice ale anexelor la acord;

(c)

să nu împiedice aprobarea propunerilor de modificări ale deciziilor, declarațiilor și clauzelor interpretative; și

(d)

să nu împiedice aprobarea deciziei privind intrarea în vigoare și aplicarea cu titlu provizoriu a modificărilor acordului și a modificărilor și a modificărilor tehnice ale anexelor la acord.

Articolul 2

În absența unei decizii a Consiliului privind aplicarea cu titlu provizoriu a acordului modernizat cu două săptămâni înainte de termenul pentru notificarea unei renunțări la aplicarea cu titlu provizoriu, Comisia notifică depozitarului acordului că Uniunea și Euratom renunță la aplicarea cu titlu provizoriu.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 30 mai 2024.

Pentru Consiliu

Președintele

T. VAN DER STRAETEN


(1)  Decizia 98/181/CE, CECO, Euratom a Consiliului și a Comisiei din 23 septembrie 1997 privind încheierea de către Comunitățile Europene a Tratatului privind Carta energiei și a Protocolului la Carta energiei privind eficiența energetică și aspectele conexe referitoare la mediu (JO L 69, 9.3.1998, p. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1644/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)