European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/1162

23.4.2024

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1162 AL COMISIEI

din 22 aprilie 2024

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 în ceea ce privește anumite plante destinate plantării din specia Malus domestica și anumite plante destinate plantării din specia Berberis thunbergii originare din Turcia și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1213 în ceea ce privește măsurile fitosanitare vizând introducerea plantelor destinate plantării din specia Malus domestica pe teritoriul Uniunii

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2016 privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 228/2013, (UE) nr. 652/2014 și (UE) nr. 1143/2014 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivelor 69/464/CEE, 74/647/CEE, 93/85/CEE, 98/57/CE, 2000/29/CE, 2006/91/CE și 2007/33/CE ale Consiliului (1), în special articolul 42 alineatul (4) primul și al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 al Comisiei (2) stabilește, pe baza unei evaluări preliminare a riscurilor, o listă cu plante, produse vegetale și alte obiecte cu risc mare.

(2)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2018 al Comisiei (3) stabilește norme specifice privind procedura care trebuie urmată pentru efectuarea evaluării riscurilor, menționată la articolul 42 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2016/2031 pentru plante, produse vegetale și alte obiecte cu risc mare.

(3)

În urma unei evaluări preliminare, plante aparținând la 34 de genuri și o specie de plante destinate plantării, originare din toate țările terțe, au fost incluse în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 ca plante cu risc mare. Respectiva anexă include genurile Malus Mill. și Berberis L.

(4)

Lista plantelor, a produselor vegetale sau a altor obiecte eliminate din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 și care pot fi introduse sau transportate în interiorul Uniunii numai dacă sunt îndeplinite cerințe speciale este prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1213 al Comisiei (4).

(5)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1213 stabilește măsurile fitosanitare vizând introducerea pe teritoriul Uniunii a anumitor plante, produse vegetale și a altor obiecte care au fost eliminate din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019, dar pentru care riscurile fitosanitare nu sunt încă evaluate integral. Aceasta deoarece unul sau mai multe organisme dăunătoare găzduite de respectivele plante nu sunt încă incluse în lista organismelor dăunătoare de carantină pentru Uniune din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 al Comisiei (5), dar ar putea îndeplini condițiile de includere în listă în urma unei evaluări suplimentare complete a riscurilor.

(6)

La 9 august 2019, Turcia a transmis Comisiei o cerere de export în Uniune vizând plante destinate plantării aparținând speciei Malus domestica care constau în ramuri de rod și în altoaie, fără frunze, cu vârsta de până la un an, precum și în portaltoaie și în plante altoite cu rădăcini expuse, aflate în repaus vegetativ, fără frunze și cu un diametru maxim al tulpinii de 3 cm. Cererea respectivă a fost susținută de un dosar tehnic relevant.

(7)

La 31 martie 2022, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) a publicat un aviz științific cu privire la evaluarea riscurilor determinate de plantele din specia Malus domestica provenite din Turcia (6). Autoritatea a identificat Anoplophora chinensis, Calepitrimerus baileyi, Cenopalpus irani, Cicadatra persica, Diplodia bulgarica, Erwinia amylovora, Hoplolaimus galeatus, Lopholeucaspis japonica, Malacosoma parallela, Pratylenchus loosi, Pyrolachnus pyri și virusul petelor inelare ale tomatelor ca organisme dăunătoare relevante plantelor respective destinate plantării.

(8)

La 7 noiembrie 2022, autoritatea a modificat avizul științific pentru a include Didesmococcus unifasciatus, Euzophera semifuneralis, Maconellicoccus hirsutus, Pochazia shantungensis și Russellaspis pustulans ca organisme dăunătoare relevante pentru respectivele plante destinate plantării.

(9)

Autoritatea a evaluat măsurile de reducere a riscurilor descrise în dosar pentru Calepitrimerus baileyi, Cenopalpus irani, Cicadatra persica, Didesmococcus unifasciatus, Diplodia bulgarica, Euzophera semifuneralis, Hoplolaimus galeatus, Lopholeucaspis japonica, Maconellicoccus hirsutus, Malacosoma parallela, Pochazia shantungensis, Pratylenchus loosi, Pyrolachnus pyri și virusul petelor inelare ale tomatelor și a estimat probabilitatea ca organismele dăunătoare respective să fie absente la plantele în cauză. Autoritatea a evaluat dacă Turcia aplică măsurile de urgență prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2095 al Comisiei (7) pentru a preveni introducerea și răspândirea în Uniune a Anoplophora chinensis și dacă, în ceea ce privește Erwinia amylovora, sunt îndeplinite cerințele speciale pentru introducerea și circulația plantelor de Malus Mill., exceptând fructele și semințele, în zonele protejate specificate menționate la punctul 9 din anexa X la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072. Ea a concluzionat că Turcia aplică respectivele măsuri de urgență și că cerințele menționate la punctul 9 din anexa X la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 nu au fost îndeplinite. Măsurile de reducere a riscurilor vizând Russellaspis pustulans nu au fost evaluate de autoritate. Totuși, un aviz științific privind clasificarea organismului dăunător Russellaspis pustulans (8), publicat anterior de autoritate, indică măsuri de reducere a riscurilor care sunt eficace împotriva organismului dăunător.

(10)

La 27 noiembrie 2019, Turcia a transmis Comisiei o cerere de exportare în Uniune a plantelor în ghiveci cu vârsta între doi și trei ani din specia Berberis thunbergii, care au o înălțime de 20-40 cm. Cererea respectivă a fost susținută de un dosar tehnic relevant.

(11)

La 19 mai 2022, autoritatea a adoptat un aviz științific cu privire la evaluarea riscurilor determinate de plantele în ghiveci aparținând speciei Berberis thunbergii originare din Turcia (9). Autoritatea a identificat Bemisia tabaci și Malacosoma paralela ca organisme dăunătoare relevante pentru plantele destinate plantării respective, a evaluat măsurile de reducere a riscurilor descrise în dosar și a estimat probabilitatea ca organismele dăunătoare respective să fie absente la plantele în cauză.

(12)

În urma confirmării oficiale a absenței Malacosoma parallela în Turcia, organismul dăunător nu mai este considerat relevant pentru produsele pe bază de Malus domestica și Berberis thunbergii originare din țara respectivă.

(13)

Pe baza respectivelor avize și a informațiilor suplimentare primite de la Turcia în ceea ce privește Malacosoma parallela, se consideră că riscul fitosanitar generat de introducerea pe teritoriul Uniunii a plantelor destinate plantării din specia Malus domestica, care constau în ramuri de rod și în altoaie, fără frunze, cu vârsta de până la un an, precum și în portaltoaie și în plante altoite cu rădăcini expuse, aflate în repaus vegetativ, fără frunze și cu un diametru maxim al tulpinii de 3 cm, originare din Turcia, este redus la un nivel acceptabil dacă se aplică măsuri de atenuare adecvate pentru a aborda riscurile generate de organismele dăunătoare aferente plantelor respective destinate plantării și dacă cerințele din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2095, cerințele speciale menționate la punctul 9 din anexa X la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 și cerințele speciale corespunzătoare din anexa VII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 sunt respectate.

(14)

În plus, riscul fitosanitar determinat de introducerea pe teritoriul Uniunii a plantelor în ghiveci de până la trei ani de Berberis thunbergii cu o înălțime de maximum 40 cm, originare din Turcia, este considerat acceptabil, cu condiția să fie respectate cerințele speciale corespunzătoare prevăzute în anexa VII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072, fără să fie considerate necesare alte cerințe.

(15)

În consecință, este necesar ca plantele din specia Malus domestica destinate plantării care constau în ramuri de rod și în altoaie, fără frunze, cu vârsta de până la un an, precum și în portaltoaie și în plante altoite cu rădăcini expuse, aflate în repaus vegetativ, fără frunze și cu un diametru maxim al tulpinii de 3 cm, originare din Turcia, să nu mai fie considerate plante cu risc mare.

(16)

În mod similar, este necesar ca plantele în ghiveci din specia Berberis thunbergii, în vârstă de până la trei ani, cu o înălțime maximă de 40 cm, originare din Turcia, să nu mai fie considerate plante cu risc mare.

(17)

Prin urmare, este necesar ca anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 să fie modificată în consecință.

(18)

Măsurile descrise de Turcia în dosarul privind Malus domestica sunt considerate suficiente pentru a reduce la un nivel acceptabil riscul legat de introducerea produselor respective pe teritoriul Uniunii. Prin urmare, este necesar ca măsurile respective să fie adoptate ca cerințe fitosanitare la import pentru a asigura protecția fitosanitară a teritoriului Uniunii în urma introducerii plantelor respective.

(19)

Anoplophora chinensis, Bemisia tabaci, Lopholeucapsis japonica și virusul petelor inelare ale tomatelor sunt menționate ca organisme dăunătoare de carantină pentru Uniune în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072. Erwinia amylovora este inclus ca organism dăunător de carantină pentru zone protejate în anexa III la regulamentul de punere în aplicare respectiv și ca organism dăunător reglementat care nu este de carantină pentru Uniune în anexa IV la regulamentul de punere în aplicare respectiv. La punctul 9 din anexa X la regulamentul de punere în aplicare respectiv sunt menționate și cerințe speciale pentru a preveni intrarea și răspândirea organismului dăunător respectiv în zonele protejate specificate.

(20)

În schimb, Calepitrimerus baileyi, Cenopalpus irani, Didesmococcus unifasciatus, Diplodia bulgarica, Euzophera semifuneralis, Hoplolaimus galeatus, Maconellicoccus hirsutus, Pochazia shantungensis și Pratylenchus loosi nu sunt încă incluse în lista menționată în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072, dar pot îndeplini condițiile pentru a fi incluse după efectuarea unei evaluări complete a riscurilor. Prin urmare, sunt necesare măsuri fitosanitare cu privire la respectivele organisme dăunătoare până la efectuarea unei evaluări complete a riscurilor. Clasificarea organismului dăunător Russellaspis pustulans indică faptul că acesta îndeplinește condițiile pentru a fi considerat organism dăunător de carantină pentru Uniune. Prin urmare, sunt necesare măsuri fitosanitare cu privire la organismul dăunător respectiv până când acesta este inclus în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072.

(21)

Prin urmare, este necesar ca anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1213 să fie modificată în consecință.

(22)

Cicadatra persica și Pyrolachnus pyri nu sunt încă incluse în lista organismelor dăunătoare de carantină pentru Uniune. Cu toate acestea, având în vedere că nu s-a observat niciun impact semnificativ asupra plantelor-gazdă infectate cu respectivele organisme dăunătoare în Uniune, nu sunt necesare cerințe la import cu privire la organismele dăunătoare respective.

(23)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

Articolul 2

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1213 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 22 aprilie 2024.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 317, 23.11.2016, p. 4.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 al Comisiei din 18 decembrie 2018 de stabilire a unei liste provizorii cu plante, produse vegetale sau alte obiecte cu risc ridicat, în sensul articolului 42 din Regulamentul (UE) 2016/2031, și a unei liste cu plante pentru care nu sunt necesare certificate fitosanitare în vederea introducerii în Uniune, în sensul articolului 73 din același regulament (JO L 323, 19.12.2018, p. 10).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2018 al Comisiei din 18 decembrie 2018 de stabilire a normelor specifice privind procedura care trebuie urmată pentru efectuarea evaluării riscurilor prezentate de plante, produse vegetale și alte obiecte cu risc ridicat în sensul articolului 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 323, 19.12.2018, p. 7).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1213 al Comisiei din 21 august 2020 privind măsurile fitosanitare pentru introducerea în Uniune a anumitor plante, produse vegetale și a altor obiecte care au fost eliminate din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 (JO L 275, 24.8.2020, p. 5).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 al Comisiei din 28 noiembrie 2019 de stabilire a unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 690/2008 al Comisiei și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 al Comisiei (JO L 319, 10.12.2019, p. 1).

(6)  EFSA PLH Panel (EFSA Panel on Plant Health) [Comitetul PLH al EFSA (Comitetul EFSA pentru sănătatea plantelor)], 2022. Scientific Opinion on the commodity risk assessment of Malus domestica plants from Turkey (Aviz științific privind evaluarea riscurilor determinate de plantele din specia Malus domestica provenite din Turcia). EFSA Journal 2022;20(5):7301, p. 142. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7301.

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2095 al Comisiei din 28 octombrie 2022 de stabilire a unor măsuri de prevenire a introducerii, instalării și răspândirii pe teritoriul Uniunii a Anoplophora chinensis (Forster) și de abrogare a Deciziei 2012/138/UE (JO L 281, 31.10.2022, p. 53, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2095/oj).

(8)  EFSA PLH Panel (EFSA Panel on Plant Health) [Comitetul PLH al EFSA (Comitetul EFSA pentru sănătatea plantelor)], 2022. Scientific Opinion on the pest categorisation of Russellaspis pustulans (Aviz științific privind clasificarea organismului dăunător Russellaspis pustulans). EFSA Journal 2022;20(6):7335, p. 29. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7335, ISSN:1831-4732.

(9)  EFSA PLH Panel (EFSA Panel on Plant Health) [Comitetul PLH al EFSA (Comitetul EFSA pentru sănătatea plantelor)], 2022. Scientific Opinion on the commodity risk assessment of Berberis thunbergii potted plants from Turkey (Aviz științific privind evaluarea riscurilor determinate de plantele în ghiveci din specia Berberis thunbergii provenite din Turcia). EFSA Journal 2022;20(6):7392, p. 43. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7392.


ANEXA I

În anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019, la punctul 1 din tabel, coloana a doua „Descriere” se modifică după cum urmează:

1.

rubrica pentru „Mallus Mill.” se înlocuiește cu următorul text:

Malus Mill., cu excepția:

plantelor altoite destinate plantării din specia Malus domestica cu vârsta de unu până la doi ani, cu rădăcini expuse, aflate în repaus vegetativ, fără frunze, originare din Serbia;

plantelor altoite destinate plantării din specia Malus domestica cu vârsta de până la trei ani, cu rădăcini expuse, aflate în repaus vegetativ, fără frunze, originare din Moldova;

portaltoaielor din specia Malus domestica cu vârsta de până la trei ani, cu rădăcini expuse, fără frunze, aflate în repaus vegetativ, originare din Ucraina;

plantelor altoite destinate plantării din specia Malus domestica cu vârsta de până la trei ani, cu rădăcini expuse, fără frunze, aflate în repaus vegetativ, originare din Ucraina;

butașilor din specia Malus domestica cu vârsta de până la un an, fără frunze, originari din Regatul Unit;

plantelor destinate plantării din specia Malus domestica, cu vârsta de până la șapte ani, originare din Regatul Unit;

plantelor destinate plantării din specia Malus sylvestris, cu vârsta de până la șapte ani, cu un diametru maxim de 40 mm la baza tulpinii, originare din Regatul Unit;

plantelor altoite destinate plantării din specia Malus domestica cu vârsta de până la doi ani, cu rădăcini nude, fără frunze, aflate în repaus vegetativ, originare din Bosnia și Herțegovina;

ramurilor de rod și altoaielor, fără frunze, cu vârsta de până la un an, aparținând speciei Malus domestica, originare din Turcia;

plantelor destinate plantării din specia Malus domestica, cu rădăcini expuse, aflate în repaus vegetativ, fără frunze și cu un diametru maxim al tulpinii de 3 cm, originare din Turcia.”;

2.

rubrica „Berberis L.” se înlocuiește cu următorul text:

Berberis L., cu excepția plantelor destinate plantării din specia Berberis thunbergii în vârstă de până la trei ani aflate în mediu de cultură, cu înălțimea maximă de 40 cm, originare din Turcia.”


ANEXA II

În tabelul din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1213, se introduce următoarea rubrică după „ Ligustrum delavayanum și Ligustrum japonicum, plante în vârstă de până la 20 de ani destinate plantării în mediu de cultură, cu un diametru maxim de 18 cm la baza tulpinii.” provenite din Regatul Unit.

Plante, produse vegetale sau alte obiecte

Cod NC

Țări terțe de origine

Măsuri

Malus domestica,

ramuri de rod și altoaie, fără frunze, cu vârsta de până la un an;

plante destinate plantării cu rădăcini expuse, aflate în repaus vegetativ, fără frunze și cu un diametru maxim al tulpinii de 3 cm.

ex 0602 10 90

ex 0602 20 20

Turcia

(a)

Declarație oficială care atestă că:

(i)

plantele sunt indemne de Calepitrimerus baileyi, Cenopalpus irani, Didesmococcus unifasciatus, Diplodia bulgarica, Euzophera semifuneralis, Hoplolaimus galeatus, Maconellicoccus hirsutus, Pochazia shantungensis, Pratylenchus loosi și Russellaspis pustulans;

(ii)

situl de producție a fost confirmat ca fiind indemn de Calepitrimerus baileyi, Cenopalpus irani, Didesmococcus unifasciatus, Diplodia bulgarica, Euzophera semifuneralis, Hoplolaimus galeatus, Maconellicoccus hirsutus, Pochazia shantungensis, Pratylenchus loosi și Russellaspis pustulans în urma inspecțiilor oficiale efectuate la momente adecvate, de la debutul cilului de producție al plantelor;

(iii)

a fost instituit un sistem pentru a se asigura că uneltele și utilajele pentru altoire, elagare și eliminare au fost curățate pentru a fi lipsite de sol și de resturi vegetale și au fost dezinfectate pentru a fi indemne de Calepitrimerus baileyi, de Cenopalpus Irani și de Diplodia bulgarica înainte de a fi introduse în fiecare sit de producție;

(iv)

imediat înainte de export, transporturile de plante au fost supuse unei inspecții oficiale pentru depistarea prezenței Calepitrimerus baileyi, Cenopalpus irani, Didesmococcus unifasciatus Euzophera semifuneralis, Maconellicoccus hirsutus, Pochazia shantungensis și Russellaspis pustulans, cu o dimensiune a eșantionului care să permită detectarea unui nivel de infestare de cel puțin 1 % cu un nivel de încredere de 99 % pentru fiecare organism dăunător și unei inspecții oficiale și prelevării și testării aleatorii sistematice a plantelor pentru depistarea prezenței Diplodia bulgarica, Hoplolaimus galeatus și Pratylenchus loosi;

(b)

certificatele fitosanitare pentru plantele respective includ, la rubrica «Declarație suplimentară»:

(i)

declarația următoare: «Lotul respectă dispozițiile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1213 al Comisiei» și

(ii)

specificațiile siturilor de producție înregistrate.”


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1162/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)