European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/450

7.2.2024

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2024/450 AL COMISIEI

din 26 octombrie 2023

de completare a Regulamentului (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care prevăd elementele minime care trebuie incluse în planul de reorganizare a activității și criteriile pe care acesta trebuie să le îndeplinească pentru a fi aprobat de către autoritatea de rezoluție

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 și (UE) 2015/2365 și a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE și (UE) 2017/1132 (1) și în special articolul 37 alineatul (4) al doilea paragraf și articolul 38 alineatul (4) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Se consideră că viabilitatea pe termen lung a contrapărții centrale (CPC) în urma aplicării instrumentelor de rezoluție relevante se restabilește în cazul în care, cel târziu până la sfârșitul perioadei de reorganizare a activității, CPC este capabilă să îndeplinească toate cerințele prudențiale și alte cerințe de reglementare relevante în mod prospectiv și are un model de afaceri viabil, care este, de asemenea, sustenabil pe termen lung.

(2)

Un plan de reorganizare a activității ar trebui să ia în considerare evenimentul care a determinat autoritatea de rezoluție să ia măsuri de rezoluție în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/23 („eveniment declanșator”). Planul de reorganizare a activității trebuie să includă o analiză detaliată a factorilor și circumstanțelor care au condus la evenimentul respectiv, acestea reprezentând variabile importante pentru elaborarea planului de reorganizare a activității și pentru identificarea măsurilor adecvate de reorganizare a activității.

(3)

Un plan de reorganizare a activității trebuie să stabilească măsurile avute în vedere pentru restabilirea viabilității pe termen lung a CPC. Pentru maximizarea șanselor ca aceste măsuri să își îndeplinească obiectivele, acestea ar trebui să fie adecvate pentru serviciile de compensare ale CPC, să țină seama de condițiile economice și financiare de pe piață în care va funcționa CPC, să ia în considerare orice efect asupra părților interesate relevante ale CPC și să asigure atât continuitatea funcțiilor critice ale CPC, cât și respectarea de către aceasta a cerințelor de reglementare. Pentru ca un plan de reorganizare a activității să fie considerat credibil de către autoritatea de rezoluție și autoritatea competentă, acesta ar trebui să restabilească viabilitatea pe termen lung a CPC pe baza unor ipoteze realiste și să explice motivele pentru care unele măsuri alternative au fost eliminate din planul de reorganizare a activității.

(4)

La fel ca reorganizarea activității, planificarea redresării vizează îmbunătățirea performanței unei entități care se confruntă cu dificultăți economice prin identificarea și abordarea cauzelor acestor dificultăți. Prin urmare, pentru a exploata în mod corespunzător sinergiile dintre cele două tipuri de planificare, atunci când se are în vedere restabilirea viabilității și a continuității serviciilor de compensare ale CPC, planul de reorganizare a activității ar trebui să utilizeze informațiile cuprinse în planul de redresare, în măsura în care aceste informații sunt relevante pentru restabilirea viabilității pe termen lung a CPC.

(5)

Un plan de reorganizare a activității poate include, după caz, măsuri de reorganizare și restructurare a activităților CPC, modificări ale sistemului operațional și ale infrastructurii CPC sau modificări ale modului de gestionare a riscurilor de către CPC. Pentru a asigura relevanța fiecărei măsuri, planul de reorganizare a activității ar trebui să includă o prezentare detaliată, care să țină seama de impactul măsurilor propuse asupra activităților CPC, a membrilor compensatori și a furnizorilor terți și să arate cum va restabili măsura respectiva viabilitatea pe termen lung a CPC. De exemplu, pentru a demonstra că CPC va respecta în continuare cerințele organizatorice și prudențiale prevăzute în titlul IV din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (2), orice modificare a gestionării riscurilor CPC ar trebui să fie detaliată și evaluată în planul de reorganizare a activității.

(6)

Un plan de reorganizare a activității poate include măsuri de vânzare sau de lichidare a unora dintre activele sau liniile de activitate ale CPC. Pentru a le asigura eficiența, astfel de măsuri ar trebui să fie susținute de o descriere detaliată a liniilor de activitate sau a activelor avute în vedere pentru vânzare, a modului în care vânzarea respectivă ar restabili viabilitatea pe termen lung a CPC și a oricărui impact asupra continuității operațiunilor CPC.

(7)

Pentru a se asigura credibilitatea implementării planului de reorganizare a activității, acesta ar trebui să includă un calendar orientativ al punerii în aplicare a tuturor măsurilor avute în vedere. Calendarul ar trebui să contribuie la identificarea principalelor jaloane ale planului, inclusiv a etapelor de comunicare cu părțile interesate externe.

(8)

Atunci când evaluează posibilitatea ca planul de reorganizare a activității să restabilească viabilitatea pe termen lung a CPC, autoritatea competentă și autoritatea de rezoluție ar trebui să țină seama atât de criteriile de performanță în materie de viabilitate, cât și de criteriile de performanță financiară, care se completează reciproc. Criteriile de performanță în materie de viabilitate ar trebui să contribuie la verificarea conformității planului de reorganizare a activității cu normele și reglementările interne ale CPC, precum și a faptului că acesta va permite CPC să funcționeze în continuare fără a prezenta riscuri semnificative pentru sistemul financiar, respectând totodată toate cerințele prudențiale și organizatorice aplicabile. Criteriile de performanță financiară ar trebui să contribuie la verificarea faptului că planul de reorganizare a activității va garanta viabilitatea financiară pe termen lung a CPC, atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere economic, după reorganizare.

(9)

Fluctuațiile sunt parte integrantă a ciclului economic. Orice plan de reorganizare a activității ar trebui să includă analize ale scenariilor alternative, cu modificări adecvate ale ipotezelor-cheie, pentru a include ipotezele cele mai pesimiste și cele mai optimiste. În vederea asigurării credibilității planului de reorganizare a activității, ar trebui ca, la momentul evaluării acestuia, autoritatea competentă și autoritatea de rezoluție să verifice dacă el se bazează pe un set de scenarii cuprinzătoare și realiste, care reflectă cu acuratețe mediul de piață al CPC, precum și constrângerile operaționale și juridice ale acesteia.

(10)

În vederea asigurării unei implementări credibile a planului de reorganizare a activității, ar trebui ca, la momentul evaluării acestuia, autoritatea competentă și autoritatea de rezoluție să se asigure că atât personalul de conducere de nivel superior, cât și principalele părți interesate dispun de suficiente informații cu privire la acest plan. Întrucât principalele părți interesate dețin un rol esențial sau cheie în ceea ce privește furnizarea de servicii de compensare de către CPC, printre acestea ar trebui să se numere membrii compensatori și furnizorii de servicii critice, inclusiv furnizorii de servicii de decontare și furnizorii de platforme.

(11)

În vederea asigurării caracterului adecvat al planului de reorganizare a activității, ar trebui ca, la momentul evaluării acestuia, autoritatea competentă și autoritatea de rezoluție să verifice dacă el menține funcțiile critice ale CPC și să țină seama de caracteristicile specifice ale CPC, inclusiv de natura activităților de compensare ale acesteia, de structura pieței de compensare și de interdependențele cu alte părți interesate, printre care membrii compensatori, locurile de tranzacționare sau furnizorii de servicii critice. Atunci când se asigură că sunt incluse toate detaliile necesare, autoritatea de rezoluție ar trebui să evalueze, totodată, dacă planul de reorganizare a activității este suficient de concis și de clar pentru a permite punerea sa în aplicare rapidă.

(12)

În vederea asigurării consecvența planului de reorganizare a activității, ar trebui ca, la momentul evaluării acestuia, autoritatea competentă și autoritatea de rezoluție să îl compare cu planurile de afaceri anterioare ale CPC-urilor, elaborate fie în ipoteza menținerii practicilor actuale, fie, după caz, în baza unor obligații legale sau de reglementare.

(13)

Dispozițiile prezentului regulament sunt strâns legate între ele, dat fiind că acestea se referă la planul de reorganizare a activității pe care CPC-urile aflate în rezoluție trebuie să îl prezinte după aplicarea instrumentului de reducere a valorii contabile și de conversie. Pentru a asigura coerența între aceste dispoziții, care ar trebui să intre în vigoare în același timp, este necesar ca CPC-urile și autoritățile de rezoluție să aibă o imagine cuprinzătoare și un acces compact la obligațiile și drepturile lor legate de astfel de planuri de reorganizare a activității. Prin urmare, este oportun să se includă într-un singur regulament standardele tehnice de reglementare relevante prevăzute la articolul 37 alineatul (4) și la articolul 38 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2021/23.

(14)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare prezentat Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe.

(15)

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, instituit prin articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

ELEMENTE MINIME CARE TREBUIE INCLUSE ÎN PLANUL DE REORGANIZARE A ACTIVITĂȚII

Articolul 1

Factori sau circumstanțe care au determinat CPC să intre în dificultate sau să fie susceptibilă de a intra în dificultate

O analiză detaliată a factorilor și a circumstanțelor care au făcut ca CPC să intre în dificultate sau să fie susceptibilă de a intra în dificultate, astfel cum se menționează la articolul 37 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2021/23, trebuie să includă toate elementele următoare:

(a)

o descriere a factorilor și a circumstanțelor, făcându-se o distincție clară între situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată, situații care nu presupun neîndeplinirea obligațiilor de plată și situații care rezultă dintr-o combinație a acestora două;

(b)

o evaluare a condițiilor și a circumstanțelor menționate la articolul 22 alineatul (1) litera (a) și la articolul 22 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/23, în cazul în care aceste condiții sau circumstanțe au contribuit în mod direct sau indirect la situația în care CPC este considerată a fi în curs de a intra în dificultate sau susceptibilă de a intra în dificultate;

(c)

o descriere a măsurilor de redresare și de rezoluție luate sau aplicate de CPC sau de autoritatea de rezoluție înainte de prezentarea planului de reorganizare a activității.

Articolul 2

Descriere a măsurilor care urmează să fie adoptate pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a CPC

(1)   O descriere a măsurilor care urmează să fie adoptate pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a CPC, astfel cum se menționează la articolul 37 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2021/23, trebuie să includă toate elementele de mai jos:

(a)

o descriere a modului în care măsurile care urmează să fie adoptate sunt adecvate pentru punctele forte și punctele slabe ale CPC, în special în ceea ce privește serviciile de compensare furnizate de CPC și mediul economic și financiar în care își desfășoară activitatea CPC;

(b)

o descriere a modului în care măsurile care urmează să fie adoptate țin seama de analiza detaliată menționată la articolul 1, arătându-se în ce măsură acestea sunt derivate din factorii și circumstanțele identificate în respectiva analiză;

(c)

o descriere a modului în care măsurile care urmează să fie adoptate le-au inclus pe oricare dintre cele identificate anterior în planul de redresare, în cadrul căruia aceste măsuri rămân valabile pentru strategia CPC de a-și restabili viabilitatea pe termen lung;

(d)

o descriere a modului în care CPC a utilizat informațiile și ipotezele relevante legate de serviciile sale de compensare avute în vedere, de viabilitatea și capacitatea operațională preconizate, ținând seama de prestatorii de servicii, precum și de entitățile și alte infrastructuri ale pieței financiare (IPF) afiliate, inclusiv o descriere a modului în care CPC a ținut seama de efectul estimat al măsurilor avute în vedere asupra integrității pieței și a stabilității financiare, pentru a elabora fiecare dintre măsurile din cadrul planului de reorganizare a activității și pentru a-și prognoza performanța în cadrul fiecăreia dintre aceste măsuri, pentru a se asigura că măsurile care urmează să fie adoptate sunt adecvate obiectivului de restabilire a viabilității sale pe termen lung;

(e)

o descriere a modului în care măsurile sunt legate de rezultatul analizei factorilor și a circumstanțelor care au determinat CPC să intre în dificultate sau să fie susceptibilă de a intra în dificultate, precum și de evenimentul care a cauzat activarea planului de rezoluție;

(f)

o descriere a modului în care măsurile care urmează să fie adoptate țin seama de următoarele:

(i)

orice efecte semnificative asupra membrilor compensatori și a clienților lor direcți și indirecți, precum și interdependențele cu alte IPF-uri și locuri de tranzacționare afiliate;

(ii)

orice efecte semnificative asupra funcționării CPC, inclusiv asupra seturilor de compensare și a cerințelor în materie de garanții reale;

(iii)

necesitatea continuității mecanismelor juridice și tehnice ale CPC;

(iv)

orice modificări semnificative preconizate ale planului de redresare, în măsura în care CPC dispune de astfel de informații în etapa de planificare a reorganizării activității;

(v)

necesitatea de a menține sau de a restabili respectarea de către CPC a cerințelor de autorizare în temeiul articolului 16 și al titlului IV din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 și al articolelor 9, 31, 35, 36, 39 și 70 din Regulamentul (UE) 2021/23.

În sensul primului paragraf, nivelul de informații din descrierea diferitelor măsuri poate varia în funcție de probabilitatea ca măsurile respective să fie adoptate în cadrul planului de reorganizare a activității.

(2)   Orice evaluări și ipoteze emise, inclusiv luarea în considerare a criteriilor de performanță în materie de viabilitate și a criteriilor de performanță financiară prevăzute la articolele 8 și 9, pentru a identifica măsurile care urmează să fie adoptate în cadrul planului de reorganizare a activității sunt descrise și comparate cu indicatori de sector adecvați pentru instrumentele compensate și reflectă previziunile macroeconomice disponibile pentru compensarea acestor instrumente.

(3)   Planul de reorganizare a activității include o analiză a ipotezelor care stau la baza scenariului celui mai optimist și a scenariului celui mai pesimist, precum și măsurile care decurg din aceste scenarii. Restabilirea viabilității pe termen lung a CPC trebuie să fie posibilă în toate scenariile, cu toate că perioada de punere în aplicare, măsurile care urmează să fie adoptate și performanța financiară pot fi diferite.

(4)   În cazul în care în planul de reorganizare a activității sunt incluse mai multe măsuri care urmează să fie adoptate pentru restabilirea viabilității pe termen lung a CPC, descrierea menționată la alineatul (1) trebuie să includă următoarele:

(a)

o justificare a diferitelor măsuri, inclusiv o descriere a diferitelor ipoteze aplicate;

(b)

o descriere a modului în care fiecare dintre diferitele măsuri va restabili, în comun sau separat, viabilitatea pe termen lung a CPC;

(c)

o descriere a ierarhiei în aplicarea măsurilor.

(5)   Planul de reorganizare a activității trebuie să includă o descriere generală a oricăror măsuri alternative care nu sunt luate în considerare în procesul de elaborare a planului de reorganizare a activității.

Articolul 3

Reorganizarea și restructurarea activităților CPC

În cazul în care printre măsurile care urmează să fie adoptate pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a CPC se numără o reorganizare și o restructurare a activităților CPC, astfel cum se menționează la articolul 37 alineatul (3) litera (a) din Regulamentul (UE) 2021/23, descrierea menționată la articolul 2 alineatul (1) din prezentul regulament trebuie să includă și următoarele elemente:

(a)

o descriere a activității reorganizate și a serviciului de compensare, astfel cum se preconizează să rezulte din planul de reorganizare a activității;

(b)

o explicație a modificărilor avute în vedere și contribuția acestora la îndeplinirea obiectivului de reorganizare a CPC;

(c)

o descriere a impactului planului de reorganizare a activității asupra funcțiilor critice și a liniilor de activitate esențiale ale CPC, în special asupra capacității CPC de a continua să presteze servicii de compensare;

(d)

o descriere a măsurii în care o parte din funcțiile critice și liniile de activitate esențiale ale CPC sunt acoperite de acorduri de externalizare, inclusiv dacă o altă entitate desfășoară activități de stabilire a prețurilor, furnizează sisteme pentru compensare, calcularea marjei sau alte componente esențiale ale operațiunilor CPC, precum și a modului în care aceste funcții critice și linii de activitate esențiale vor rămâne operaționale;

(e)

o descriere a modului în care planul de reorganizare a activității va afecta piețele în care funcționează CPC și serviciile de compensare furnizate de CPC;

(f)

o descriere a modului în care va funcționa serviciul de afaceri și de compensare modificat în cazul în care CPC a încheiat aranjamente cu părți terțe, inclusiv acorduri de interoperabilitate și contracte cu prestatorii de servicii, precum și a modului în care CPC va fi în măsură să asigure continuitatea funcțiilor și serviciilor critice în cazul în care depinde de astfel de entități;

(g)

o prezentare a oricăror modificări avute în vedere în organizarea CPC;

(h)

o prezentare a modificărilor aduse structurii acționariatului CPC și a oricăror modificări ale structurilor de stimulente pentru manageri;

(i)

dacă este cazul, o prezentare a modificărilor aduse la nivelul guvernanței, al organizării și al personalului CPC.

Articolul 4

Modificări ale sistemelor operaționale și ale infrastructurii CPC

În cazul în care printre măsurile care urmează să fie adoptate pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a CPC se numără modificări ale sistemelor operaționale și ale infrastructurii CPC, astfel cum se menționează la articolul 37 alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (UE) 2021/23, descrierea prevăzută la articolul 2 alineatul (1) din prezentul regulament trebuie să includă următoarele elemente:

(a)

o prezentare a principalelor sisteme și infrastructuri operaționale identificate, care ar fi afectate de planul de reorganizare a activității și a modului în care acestea vor fi afectate;

(b)

o prezentare a oricăror modificări avute în vedere în organizarea CPC;

(c)

o prezentare a modificărilor aduse structurii acționariatului CPC și a oricăror modificări ale structurilor de stimulente pentru manageri;

(d)

dacă este cazul, o prezentare a modificărilor aduse la nivelul guvernanței, al organizării și al personalului CPC.

Articolul 5

Vânzarea unor active sau linii de activitate

(1)   În cazul în care printre măsurile care urmează să fie adoptate pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a CPC se numără vânzarea unor active sau linii de activitate menționate la articolul 37 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) 2021/23, descrierea prevăzută la articolul 2 alineatul (1) din prezentul regulament trebuie să includă următoarele elemente:

(a)

o descriere a măsurilor prin care se identifică care dintre liniile de activitate sau activele relevante ale CPC, precum și pasivele, drepturile și obligațiile aferente acestora, vor fi lichidate sau vândute, inclusiv:

(i)

o descriere a condițiilor relevante pentru lichidare sau vânzare;

(ii)

metoda de lichidare sau de vânzare, inclusiv ipotezele de bază și eventualele pierderi preconizate;

(iii)

perioada preconizată;

(iv)

orice finanțare sau servicii furnizate de sau către CPC rămasă;

(b)

în cazul în care o componentă a liniei de activitate sau a activelor face parte din funcțiile critice sau liniile de activitate esențiale ale CPC, o descriere a modului în care, în măsura în care informațiile sunt disponibile CPC, respectivele funcții critice sau linii de activitate esențiale ar putea fi separate de alte funcții critice sau necritice sau de alte linii de activitate esențiale din punct de vedere economic, operațional și juridic;

(c)

în cazul în care o componentă a liniei de activitate sau a activelor face parte din funcțiile critice sau liniile de activitate esențiale ale CPC, o descriere a eventualelor efecte semnificative ale unei astfel de separări a activelor asupra membrilor compensatori și, în măsura în care informațiile sunt disponibile, asupra clienților direcți și indirecți ai acestora, precum și asupra locurilor de tranzacționare și a altor IPF-uri și CPC-uri;

(d)

dacă este relevant și dacă pot fi identificate, o descriere a oricăror efecte semnificative cauzate de lichidarea sau vânzarea liniilor de activitate sau a activelor și pozițiilor relevante ale CPC, care afectează:

(i)

seturile de compensare, operațiunile sau mecanismele juridice pentru membrii compensatori și, în măsura în care informațiile sunt disponibile, pentru clienții direcți și indirecți ai acestora;

(ii)

calcularea cerințelor în materie de garanții reale, în special a marjelor de variație, precum și modul în care o astfel de lichidare sau vânzare ar putea afecta în mod semnificativ garanțiile reale solicitate de membrii compensatori și, în măsura în care informațiile sunt disponibile, clienții direcți și indirecți ai acestora;

(iii)

prețul alocării și transferului unor astfel de poziții și tranzacții către o altă CPC;

(iv)

o explicație a procesului de portabilitate a pozițiilor și a activelor aferente ale membrilor compensatori și ale clienților CPC către o altă CPC, dacă este cazul, precum și o descriere a probabilității ca această portabilitate să aibă succes și a măsurilor care trebuie luate pentru o facilita acest lucru;

(v)

o descriere a următoarelor:

(i)

modul în care CPC ține la zi datele relevante privind pozițiile din conturile omnibus și segregate ale clienților în timpul reorganizării activității;

(ii)

modul în care CPC poate să furnizeze rapid informații relevante în timpul reorganizării, pentru a se asigura că toate pozițiile și tranzacțiile, inclusiv pozițiile clienților, în cazul în care sunt identificabile, deținute la CPC, pot fi identificate și eventual transferate cu succes;

(e)

în cazul în care entitățile din grup furnizează contracte de servicii sau alte acorduri contractuale, o descriere a modului în care aceste entități din grup vor fi afectate;

(f)

o descriere a modului în care planul de reorganizare a activității ia în considerare și asigură continuitatea mecanismelor juridice și tehnice ale CPC și a modului în care planul sprijină transferul funcțiilor CPC, inclusiv o descriere a oricăror acorduri încheiate cu alte IPF-uri sau cu prestatori de servicii relevanți în vederea pregătirii punerii în aplicare a planului de reorganizare a activității.

(2)   În ceea ce privește părțile CPC care nu vor fi lichidate sau vândute, planul de reorganizare a activității trebuie să prevadă modalități de rezolvare a deficiențelor în funcționarea sau randamentul acestora care ar putea avea un impact asupra viabilității pe termen lung a acestora, chiar dacă deficiențele respective nu sunt direct legate de intrarea în dificultate a CPC.

Articolul 6

Modificările modului de gestionare a riscurilor de către CPC

În cazul în care printre măsurile care urmează să fie adoptate pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a CPC se numără modificări ale modului de gestionare a riscurilor de către CPC, astfel cum se menționează la articolul 37 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (UE) 2021/23, descrierea menționată la articolul 2 alineatul (1) din prezentul regulament trebuie să includă o descriere cu privire la:

(a)

modul în care CPC intenționează să își respecte cerințele prudențiale, inclusiv prin modificări ale metodologiilor fondului de garantare, ale cadrelor de gestionare a riscului de marjă și de lichiditate, ale politicilor de investiții, ale politicilor în materie de garanții reale și ale mecanismelor de decontare, precum și dacă sunt avute în vedere modificări ale gestionării riscurilor CPC;

(b)

modul în care CPC intenționează să își respecte celelalte cerințe de reglementare, inclusiv prin efectuarea unor modificări de natură organizațională, printre care modificări ale structurii sale organizaționale, ale politicii sale de continuitate a activității și ale aranjamentelor sale de externalizare, precum și prin efectuarea unor modificări semnificative în ceea ce privește conducerea sa, regulile sale de conduită în afaceri, inclusiv componența membrilor săi, precum și normele de segregare și de portabilitate;

(c)

modul în care CPC intenționează să își respecte cerințele de lichiditate, printre care îndeplinirea tuturor obligațiilor sale de plată, în toate monedele relevante, pe măsură ce acestea devin scadente, precum și la posibilitatea CPC de a recurge la instrumentele de lichiditate prevăzute în normele sale de funcționare în condițiile de piață relevante;

(d)

modul în care CPC intenționează să respecte cerințele privind deținerea de resurse financiare prefinanțate și angajate disponibile;

(e)

modul în care CPC intenționează să respecte cerințele privind deținerea capacității de a reconstitui resursele sale financiare prefinanțate.

Articolul 7

Calendarul de punere în aplicare a măsurilor care urmează să fie adoptate pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a CPC

(1)   Calendarul de punere în aplicare a măsurilor menționate la articolul 37 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2021/23 trebuie să includă toate aspectele de mai jos:

(a)

calendarul general și termenele de punere în aplicare a măsurilor stabilite în planul de reorganizare a activității;

(b)

o listă a principalelor acțiuni și demersuri avute în vedere, cu termene alocate, care trebuie întreprinse de CPC pentru a pune în aplicare fiecare măsură prevăzută în planul de reorganizare a activității;

(c)

calendarul estimat avut în vedere pentru punerea în aplicare a măsurilor de reorganizare prevăzute în planul de reorganizare a activității;

(d)

un calendar detaliat al interacțiunilor planificate cu autoritatea de rezoluție și cu autoritatea competentă;

(e)

un calendar al comunicării cu publicul, ținând seama de strategia de comunicare internă și externă a CPC cu privire la punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în planul de reorganizare a activității;

(f)

un calendar al comunicării cu părțile interesate externe relevante implicate în punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în planul de reorganizare a activității, inclusiv cu membrii compensatori și cu sindicatele;

(g)

după caz, un calendar privind restabilirea conformității CPC cu cerințele sale de autorizare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012 și cu cerințele relevante prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/23.

(2)   CPC se asigură că termenele menționate la alineatul (1) sunt adecvate și permit punerea în aplicare eficace a măsurilor prevăzute în planul de reorganizare a activității.

CAPITOLUL II

CRITERII PENTRU APROBAREA PLANURILOR DE REORGANIZARE A ACTIVITĂȚII

Articolul 8

Criterii de performanță în materie de viabilitate

Planul de reorganizare a activității trebuie să îndeplinească toate criteriile de performanță în materie de viabilitate de mai jos:

(a)

CPC este în măsură, în conformitate cu normele și reglementările sale interne, să ia măsurile prevăzute în planul de reorganizare a activității;

(b)

prin punerea în aplicare a planului de reorganizare a activității, CPC este în măsură să restabilească, într-un interval de timp rezonabil, viabilitatea pe termen lung și să continue să presteze servicii de compensare în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012, după cum urmează:

(i)

CPC nu prezintă un risc semnificativ pentru sistemul financiar, având în vedere, în special, o evaluare a concentrării grupului de participanți compensatori;

(ii)

CPC furnizează un serviciu de compensare stabil și viabil, având în vedere în special:

1.

fluxul estimat de tranzacții care vor fi prezentate CPC în vederea compensării;

2.

numărul estimat de membri compensatori ai CPC;

3.

capacitatea CPC de a asigura lichiditatea instrumentelor compensate;

4.

acordurile contractuale semnificative care vor fi menținute și măsura în care astfel de contracte conțin clauze contractuale de reziliență, clauze compatibile cu o rezoluție și limitări ale drepturilor de încetare în cadrul reorganizării activității;

5.

acordurile interne care vor fi menținute în timpul aplicării planului de reorganizare a activității, inclusiv descrieri ale structurilor prețurilor în condiții de concurență deplină și menținerea planificată a accesului la activele operaționale;

6.

continuarea preconizată a serviciilor către CPC în urma aplicării planului de reorganizare a activității, evidențiată prin scrisori de angajament din partea prestatorilor de servicii și, în cazul în care nu s-au primit astfel de scrisori, evaluarea CPC potrivit căreia încetarea unui astfel de serviciu nu va fi în detrimentul viabilității operaționale sau financiare a CPC;

(c)

planul de reorganizare a activității include o descriere a metodei de determinare a valorii și a tranzacționabilității funcțiilor critice și a activelor, punând accentul pe aspectele care ar putea avea un impact asupra evaluării, cum ar fi volatilitatea pieței, inaccesibilitatea sau incertitudinea prețurilor de pe piață, constrângerile de timp și aspectele juridice;

(d)

evaluările din cadrul planului de reorganizare a activității vizează atât activele și liniile de activitate ale CPC care urmează să fie lichidate sau vândute, cât și activele și liniile de activitate care urmează să rămână în CPC;

(e)

veniturile din vânzarea activelor sau a liniilor de activitate prevăzute de planul de reorganizare a activității sunt calculate în mod prudent, prin raportare la o valoare de referință sau la o evaluare fiabilă, inclusiv evaluarea unui expert sau un exercițiu de sondare a pieței, sau la valoarea unor active sau linii de activitate similare;

(f)

prin punerea în aplicare a planului de reorganizare a activității, CPC este în măsură să îndeplinească toate cerințele prudențiale și alte cerințe de reglementare relevante în mod prospectiv, în special:

(i)

CPC nu va mai încălca nicio cerință sau va împiedica materializarea unei posibile încălcări a acestor cerințe;

(ii)

CPC asigură funcționarea continuă a proceselor sale operaționale, astfel cum se menționează la articolul 12 alineatul (7) litera (m) din Regulamentul (UE) 2021/23;

(g)

în cazul în care rezoluția trebuie să fie însoțită de înlocuirea conducerii și o astfel de restructurare trebuie realizată prin punerea în aplicare a unui plan de reorganizare a activității, planul de reorganizare a activității abordează o restructurare care include înlocuirea conducerii;

(h)

pe baza cunoștințelor de care dispune CPC, punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în cadrul reorganizării activității nu are efecte negative semnificative asupra stabilității pieței și a stabilității financiare;

(i)

CPC nu a identificat probleme legate de dreptul Uniunii sau de dreptul intern în materie de concurență care ar putea emana din punerea în aplicare a planului de reorganizare a activității.

Articolul 9

Criterii de performanță financiară

Planul de reorganizare a activității trebuie să îndeplinească toate criteriile de performanță financiară de mai jos:

(a)

CPC a identificat cerințele de finanțare din cadrul planului de reorganizare a activității și a garantat sursele acestei finanțări, asigurându-se, în special, că părțile care convin să furnizeze resurse financiare angajate, printre care întreprinderea-mamă, membrii compensatori, acționarii sau furnizorii de lichidități ai CPC, vor fi în măsură să transfere sumele angajate către CPC în intervalul de timp necesar în conformitate cu termenele și condițiile convenite de părțile respective;

(b)

CPC a identificat și a inclus în planul de reorganizare a activității modalități de menținere a rezilienței sale financiare;

(c)

CPC este în măsură să funcționeze și să își acopere toate pozițiile financiare, astfel cum demonstrează un bilanț post-reorganizare, care oferă detalii cu privire la noua structură a datoriilor și a capitalului și la efectele instrumentelor de reducere a valorii contabile și de conversie bazate pe evaluarea efectuată în temeiul articolului 24 alineatul (3) și al articolului 61 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/23, în măsura în care o astfel de evaluare a fost finalizată la momentul elaborării planului de reorganizare a activității;

(d)

CPC a identificat și a atenuat obstacolele financiare, inclusiv în cazul în care CPC este parte la un litigiu în derulare sau la un litigiu care ar putea afecta negativ poziția sa financiară.

Articolul 10

Criterii de conștientizare și de angajament

Planul de reorganizare a activității trebuie să îndeplinească toate criteriile de conștientizare și de angajament de mai jos:

(a)

personalul de conducere de nivel superior și membrii consiliului de administrație al CPC confirmă în scris că au luat cunoștință de următoarele elemente și că s-au angajat să le respecte:

(i)

punerea în aplicare a planului de reorganizare a activității;

(ii)

numirea uneia sau mai multor persoane responsabile cu punerea în aplicare a planului de reorganizare a activității și identificarea persoanelor desemnate să ocupe funcții de conducere de nivel superior în cadrul acestor departamente;

(b)

conștientizarea, angajamentul, cooperarea și sprijinul acordat planului de reorganizare a activității de către următoarele părți interesate interne și externe importante se consemnează în scris:

(i)

comitetul de risc;

(ii)

membrii compensatori și clienții direcți și indirecți ai acestora, dacă este posibilă identificarea acestora;

(iii)

CPC-urile interoperabile și furnizorii de servicii critice.

Articolul 11

Credibilitatea planului de reorganizare a activității

(1)   Planul de reorganizare a activității trebuie să aplice ipoteze credibile, care variază de la cele mai optimiste la cel mai pesimiste și care asigură că strategia de reorganizare stabilită în planul de reorganizare a activității este realistă, adecvată și ia în considerare oportunitățile și amenințările la adresa CPC pe piața relevantă.

(2)   Ipotezele din planul de reorganizare a activității se bazează pe piețele relevante pe care CPC furnizează servicii de compensare, precum și pe ofertele de compensare ale CPC-urilor similare relevante și sunt comparate cu indicatorii de sector adecvați relevanți pentru CPC.

(3)   Toate ipotezele trebuie să conducă la scenarii plauzibile. Modificările aplicate pentru a determina ipotezele cele mai pesimiste sau cele mai optimiste se concentrează, în special, pe aspectele care sunt relevante pentru CPC în cadrul planului de reorganizare a activității în vederea asigurării proporționalității și eficienței.

(4)   Planul de reorganizare a activității nu trebuie să includă, nici măcar în scenariul cel mai pesimist sau în cel mai optimist, instrumente de rezoluție care să depășească domeniul de aplicare al schemei de rezoluție în curs de implementare.

Articolul 12

Caracterul adecvat al planului de reorganizare a activității

(1)   Planul de reorganizare a activității trebuie să fie în concordanță, pe cât posibil, cu evaluările efectuate de autoritatea de rezoluție și de autoritatea competentă în perioada anterioară întocmirii planului respectiv și cu evaluările utilizate pentru a stabili dacă au fost îndeplinite condițiile de declanșare a procedurii de rezoluție prevăzute la articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/23.

(2)   Planul de reorganizare a activității leagă măsurile prevăzute de acesta de rezultatul analizei factorilor și circumstanțelor care au determinat CPC să intre în dificultate sau să fie susceptibilă de a intra în dificultate, precum și de evenimentul care a cauzat activarea planului de rezoluție, făcând distincția între situații de neîndeplinire a obligațiilor de plată, situații care nu presupun neîndeplinirea obligațiilor de plată și situații care rezultă dintr-o combinație a acestora două, în funcție de circumstanțe.

(3)   Analiza mediului operațional extern inclus în planul de reorganizare a activității trebuie să fie în concordanță, pe cât posibil, cu analiza oportunităților și a amenințărilor de pe piețele relevante, astfel cum au fost stabilite de autoritatea de rezoluție și de autoritatea competentă în îndeplinirea atribuțiilor care le revin.

(4)   Planul de reorganizare a activității nu trebuie să afecteze negativ funcțiile critice sau liniile de activitate esențiale ale CPC sau funcționarea sistemului financiar și stabilitatea financiară globală.

(5)   Planul de reorganizare a activității trebuie să fie fezabil și să asigure următoarele:

(a)

atenuarea oricăror obstacole care ar putea apărea în calea punerii în aplicare, cum ar fi dreptul muncii sau alte acorduri contractuale;

(b)

luarea în considerare în cadrul măsurilor planificate, al calendarului de punere în aplicare a acestora și al evaluării criteriilor de performanță a caracteristicilor specifice ale CPC, inclusiv organizarea activității și serviciile de compensare, legăturile cu membrii compensatori și, în măsura disponibilității informațiilor, clienții direcți și clienții indirecți ai CPC, locurile de tranzacționare, creditorii și furnizorii de servicii critice, precum și orice interdependențe semnificative dintre CPC și alte entități relevante pentru CPC sau acordurile de interoperabilitate cu alte IPF-uri;

(c)

luarea în considerare a situației de pe piețele relevante pe care CPC prestează servicii de compensare;

(d)

caracterul prudent, fiabil și realist al evaluării utilizate pentru a calcula orice venituri preconizate, provenite din vânzarea de active sau de linii de activitate, prevăzute în planul de reorganizare a activității.

Articolul 13

Coerența planului de reorganizare a activității

(1)   CPC aliniază planul de reorganizare a activității la planurile de afaceri anterioare pe care le-a elaborat, după caz, sau CPC explică în planul de reorganizare a activității motivul pentru care respectivul plan se abate semnificativ de la planurile de activitate anterioare.

(2)   Planul de reorganizare a activității trebuie să respecte obiectivele rezoluției prevăzute la articolul 21 din Regulamentul (UE) 2021/23.

Articolul 14

Data intrării în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 26 octombrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 22, 22.1.2021, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității Europene de Supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/450/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)