European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2779

12.12.2023

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/2779 AL COMISIEI

din 6 septembrie 2023

de completare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează criteriile de identificare a entităților din sectorul bancar paralel menționate la articolul 394 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (1), în special articolul 394 alineatul (4) al patrulea paragraf,

întrucât:

(1)

Sistemul bancar paralel poate genera riscuri sporite pentru stabilitatea financiară. Autorizarea și supravegherea prevăzute de dreptul Uniunii atenuează aceste riscuri. Prin urmare, este oportună stabilirea faptului că entitățile care fac obiectul unei astfel de autorizări și supravegheri nu trebuie considerate drept entități din sectorul bancar paralel. În acest scop, este necesar să se precizeze respectivele dispoziții legislative din dreptul Uniunii.

(2)

În timpul recentei crize provocate de pandemia de COVID-19, fondurile de piață monetară s-au confruntat cu probleme grave de lichiditate. Acest lucru a evidențiat faptul că riscurile asociate fondurilor de piață monetară, în special în condiții de criză a pieței, nu sunt pe deplin atenuate de cerințele prudențiale existente în Uniune și, prin urmare, pot genera un risc sporit pentru stabilitatea financiară. Din acest motiv, expunerile față de fondurile de piață monetară ar trebui considerate drept expuneri față de entități din sectorul bancar paralel.

(3)

Fondurile de investiții alternative care utilizează efectul de levier în mod substanțial generează riscuri suplimentare care nu se consideră ca fiind atenuate în mod adecvat din punct de vedere prudențial de cerințele impuse administratorilor lor de active în temeiul Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2). Prin urmare, este necesar să se asigure faptul că instituțiile consideră fondurile de investiții alternative drept entități din sistemul bancar paralel în cazul în care aceste întreprinderi utilizează efectul de levier în mod substanțial, inițiază împrumuturi în cursul normal al activității lor sau achiziționează pe cont propriu de la terți expuneri provenind din finanțări.

(4)

Instituțiile nu ar trebui să considere drept entități din sectorul bancar paralel instituțiile financiare care sunt tratate ca instituții pentru calcularea activelor ponderate în funcție de risc în conformitate cu abordarea standardizată prevăzută la articolul 119 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, întrucât instituțiile financiare respective sunt autorizate și supravegheate de autoritățile competente și fac obiectul unor cerințe prudențiale comparabile, ca soliditate, cu cele aplicate instituțiilor.

(5)

Având în vedere caracterul lor public sau semipublic ori statutul lor de cooperativă, anumite entități sunt excluse în mod explicit din domeniul de aplicare al Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (3), al Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (4) și al Regulamentului (UE) nr. 575/2013. Din acest motiv, instituțiile nu ar trebui să considere aceste entități drept entități din sectorul bancar paralel.

(6)

Articolul 4 din Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5) exclude anumite întreprinderi de asigurare și reasigurare din domeniul său de aplicare, din cauza dimensiunii lor. Având în vedere că aceste întreprinderi sunt mici, ele nu prezintă un risc semnificativ pentru stabilitatea financiară. Din acest motiv, instituțiile nu ar trebui să considere aceste întreprinderi drept entități din sectorul bancar paralel.

(7)

Activitățile de intermediere de credite ale entităților care fac parte dintr-un grup nefinanciar, desfășurate în numele altor entități din cadrul grupului nefinanciar respectiv, au un domeniu limitat. Din acest motiv, ele nu prezintă un risc semnificativ pentru stabilitatea financiară și, prin urmare, nu ar trebui să fie identificate drept entități din sectorul bancar paralel.

(8)

Entitățile care sunt incluse în supravegherea pe bază consolidată a unor instituții care fac obiectul cerințelor prudențiale prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 575/2013 nu ar trebui să fie identificate drept entități din sistemul bancar paralel, întrucât riscurile aferente acestor entități sunt reflectate la nivel consolidat.

(9)

Principiile de bază Basel pentru supravegherea eficientă a sectorului bancar sunt principii convenite la nivel internațional și reprezintă o bază solidă pentru reglementarea, supravegherea, guvernanța și gestionarea riscurilor în sectorul bancar al unei țări. O instituție dintr-o țară terță care a fost autorizată și este supravegheată de o autoritate de supraveghere ce aplică Principiile de bază Basel nu ar trebui, prin urmare, să prezinte un risc semnificativ pentru stabilitatea financiară și nu ar trebui să fie identificată drept entitate din sistemul bancar paralel.

(10)

Din același motiv, filialele unei întreprinderi-mamă care este autorizată și supravegheată în conformitate cu Principiile de bază Basel și care sunt incluse în consolidarea prudențială și supravegherea pe bază consolidată ale respectivei întreprinderi-mamă nu ar trebui considerate drept entități din sectorul bancar paralel.

(11)

Punctele 1, 2, 3, 6, 7, 8 și 10 din anexa I la Directiva 2013/36/UE enumeră anumite servicii și activități drept servicii și activități bancare. Cu toate acestea, anumite entități furnizează alte servicii și desfășoară alte activități care sunt foarte similare cu serviciile și activitățile bancare respective, atunci când implică transformarea scadenței, transformarea lichidității, efectul de levier sau transferul riscului de credit. Din acest motiv, serviciile și activitățile respective ar trebui să fie considerate drept servicii și activități bancare în scopul identificării entităților din sectorul bancar paralel.

(12)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare prezentat Comisiei de Autoritatea Bancară Europeană.

(13)

Autoritatea Bancară Europeană a organizat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat opinia Grupului părților interesate din domeniul bancar instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (6),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Criterii de identificare a entităților din sectorul bancar paralel

(1)   Instituțiile identifică drept entități din sectorul bancar paralel:

(a)

orice entitate care furnizează servicii bancare sau desfășoară activități bancare, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2, și care nu este autorizată și supravegheată în conformitate cu niciunul dintre actele Uniunii enumerate în anexa la prezentul regulament;

(b)

orice organism de plasament colectiv în valori mobiliare, astfel cum este definit la articolul 1 alineatul (2) din Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului (7), în cazul în care organismele respective sunt autorizate ca fonduri de piață monetară, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (UE) 2017/1131 al Parlamentului European și al Consiliului (8);

(c)

orice fond de investiții alternative, astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2011/61/UE, în cazul în care se aplică oricare dintre următoarele:

(i)

fondul de investiții alternative este autorizat ca fond de piață monetară, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (UE) 2017/1131;

(ii)

fondul de investiții alternative utilizează efectul de levier în mod substanțial, astfel cum se prevede la articolul 111 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 231/2013 al Comisiei (9);

(iii)

fondului de investiții alternative nu i se interzice să inițieze împrumuturi în cursul normal al activității sale sau să achiziționeze pe cont propriu de la terți expuneri provenind din finanțări, pe baza regulilor sau actelor sale constitutive.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), instituțiile nu identifică drept entități din sistemul bancar paralel următoarele entități:

(a)

instituțiile financiare ale căror expuneri sunt tratate în conformitate cu articolul 119 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(b)

orice entitate care este exclusă din domeniul de aplicare al oricăruia dintre următoarele acte:

(i)

Directiva 2013/36/UE;

(ii)

Regulamentul (UE) nr. 648/2012;

(iii)

Directiva 2009/138/CE;

(iv)

Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(c)

orice entitate care este scutită de la aplicarea oricăruia dintre următoarele acte:

(i)

Directiva 2013/36/UE;

(ii)

Regulamentul (UE) nr. 648/2012;

(iii)

Directiva 2009/138/CE;

(iv)

Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(d)

orice entitate care face parte dintr-un grup nefinanciar care desfășoară în principal activități de intermediere de credite pentru întreprinderea sa mamă sau filialele sale ori alte filiale ale întreprinderii-mamă;

(e)

orice entitate care este inclusă în supravegherea unei instituții pe bază consolidată;

(f)

orice entitate stabilită într-o țară terță care îndeplinește oricare dintre următoarele criterii:

(i)

entitatea a fost autorizată și este supravegheată de o autoritate de supraveghere dintr-o țară terță în conformitate cu Principiile de bază Basel pentru supravegherea eficientă a sectorului bancar;

(ii)

regimul de reglementare al țării terțe, în conformitate cu care entitatea a fost autorizată și este supravegheată, a fost recunoscut ca fiind echivalent cu cel aplicat în Uniune pentru astfel de entități, în conformitate cu dispozițiile privind echivalența din actul juridic aplicabil al Uniunii menționat în anexă;

(iii)

entitatea este inclusă în supravegherea pe bază consolidată a unei instituții care a fost autorizată și este supravegheată de o autoritate de supraveghere dintr-o țară terță care aplică reglementarea și supravegherea bancară pe baza Principiilor de bază Basel pentru supravegherea eficientă a sectorului bancar.

Articolul 2

Servicii și activități bancare

(1)   În sensul articolului 1, următoarele constituie servicii și activități bancare:

(a)

activitățile menționate la punctele 1, 2, 3, 6, 7, 8 și 10 din anexa I la Directiva 2013/36/UE;

(b)

orice alt serviciu sau activitate care implică transformarea scadenței, transformarea lichidității, efectul de levier sau transferul riscului de credit.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), activitățile și serviciile care constau în compensare, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, nu constituie servicii și activități bancare.

Articolul 3

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 septembrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 176, 27.6.2013, p. 1.

(2)  Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).

(3)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).

(5)  Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/78/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 12).

(7)  Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).

(8)  Regulamentul (UE) 2017/1131 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind fondurile de piață monetară (JO L 169, 30.6.2017, p. 8).

(9)  Regulamentul delegat (UE) nr. 231/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește derogările, condițiile generale de operare, depozitarii, efectul de levier, transparența și supravegherea (JO L 83, 22.3.2013, p. 1).


ANEXĂ

Actele legislative ale Uniunii menționate la articolul 1 alineatul (1) litera (a) și la articolul 1 alineatul (2) litera (f) punctul (ii)

1.

Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1);

2.

Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2);

3.

Regulamentul (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului (3);

4.

Directiva (UE) 2019/2034 a Parlamentului European și a Consiliului (4);

5.

Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5);

6.

Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6);

7.

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (7);

8.

Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului (8);

9.

Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European și a Consiliului (9);

10.

Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului (10);

11.

Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului (11);

12.

Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului (12);

13.

Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului (13);

14.

Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului (14);

15.

Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European și al Consiliului (15);

16.

Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (16);

17.

Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (17).


(1)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(2)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).

(3)  Regulamentul (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind cerințele prudențiale ale firmelor de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 575/2013, (UE) nr. 600/2014 și (UE) nr. 806/2014 (JO L 314, 5.12.2019, p. 1).

(4)  Directiva (UE) 2019/2034 a Parlamentului European și a Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind supravegherea prudențială a firmelor de investiții și de modificare a Directivelor 2002/87/CE, 2009/65/CE, 2011/61/UE, 2013/36/UE, 2014/59/UE și 2014/65/UE (JO L 314, 5.12.2019, p. 64).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).

(6)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).

(8)  Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, și de abrogare a Directivei 2007/64/CE (JO L 337, 23.12.2015, p. 35).

(9)  Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind accesul la activitate, desfășurarea și supravegherea prudențială a activității instituțiilor emitente de monedă electronică, de modificare a Directivelor 2005/60/CE și 2006/48/CE și de abrogare a Directivei 2000/46/CE (JO L 267, 10.10.2009, p. 7).

(10)  Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1).

(11)  Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP) (JO L 354, 23.12.2016, p. 37).

(12)  Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și de modificare a Directivei 82/891/CEE a Consiliului și a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE, 2011/35/UE, 2012/30/UE și 2013/36/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 648/2012 ale Parlamentului European și ale Consiliului (JO L 173, 12.6.2014, p. 190).

(13)  Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).

(14)  Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).

(15)  Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind fondurile europene de investiții pe termen lung (JO L 123, 19.5.2015, p. 98).

(16)  Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (JO L 115, 25.4.2013, p. 18).

(17)  Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc (JO L 115, 25.4.2013, p. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2779/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)