European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2691

30.11.2023

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/2691 AL COMISIEI

din 29 noiembrie 2023

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE (1), în special articolul 4 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei (2) stabilește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii.

(2)

În temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, anumite state membre și Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”) au comunicat Comisiei informații care sunt relevante în scopul actualizării listei respective. Țări terțe și organizații internaționale au furnizat, de asemenea, informații relevante. Pe baza informațiilor primite, este necesar ca lista să fie actualizată.

(3)

Comisia a informat toți transportatorii aerieni în cauză, fie direct, fie prin intermediul autorităților responsabile cu supravegherea reglementară a acestora, cu privire la principalele fapte și considerente care ar urma să stea la baza unei decizii de impunere, în ceea ce îi privește, a unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii sau a unei decizii de modificare a condițiilor unei interdicții de exploatare impuse unui transportator aerian inclus în lista care figurează în anexa A sau B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(4)

Comisia a oferit transportatorilor aerieni în cauză posibilitatea să consulte toate documentele relevante, să prezinte comentarii scrise și să susțină o prezentare orală în fața Comisiei și a comitetului înființat prin articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 (denumit în continuare „Comitetul pentru siguranța aeriană UE”).

(5)

Comisia a informat Comitetul pentru siguranța aeriană UE cu privire la consultările aflate în curs de desfășurare, în cadrul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005 și al Regulamentului delegat (UE) 2023/660 al Comisiei (3), cu autoritățile competente și cu transportatorii aerieni din Armenia, Egipt, Irak, Kazahstan, Kenya, Nepal și Pakistan. Totodată, Comisia a informat Comitetul pentru siguranța aeriană UE cu privire la situația siguranței aviației din Congo (Brazzaville), Libia, Sudanul de Sud și Suriname.

(6)

Agenția a informat Comisia și Comitetul pentru siguranța aeriană UE cu privire la evaluările tehnice efectuate pentru evaluarea inițială și monitorizarea continuă a autorizațiilor de operator dintr-o țară terță (Third Country Operator, denumit în continuare „TCO”) eliberate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 452/2014 al Comisiei (4).

(7)

De asemenea, agenția a informat Comisia și Comitetul pentru siguranța aeriană UE cu privire la rezultatele analizei inspecțiilor la platformă efectuate în cadrul programului de evaluare a siguranței aeronavelor străine (Safety Assessment of Foreign Aircraft, denumită în continuare „SAFA”), în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei (5).

(8)

În plus, agenția a informat Comisia și Comitetul pentru siguranța aeriană UE cu privire la proiectele de asistență tehnică desfășurate în țările terțe vizate de o interdicție de exploatare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 474/2006. Totodată, agenția a furnizat informații în legătură cu planurile și cu solicitările de continuare a asistenței și a cooperării tehnice în scopul dezvoltării capacității administrative și tehnice a autorităților aeronautice civile din țările terțe, pentru a le ajuta să asigure conformitatea cu standardele internaționale de siguranță a aviației civile aplicabile. Statele membre au fost invitate să răspundă acestor solicitări pe bază bilaterală, în coordonare cu Comisia și cu agenția. În această privință, Comisia a reiterat utilitatea informării comunității aeronautice internaționale, în special prin intermediul instrumentului parteneriatului de asistență în ceea ce privește punerea în aplicare a siguranței aviației al Organizației Aviației Civile Internaționale („OACI”), cu privire la asistența tehnică acordată țărilor terțe de Uniune și de statele membre pentru îmbunătățirea siguranței aviației la nivel mondial.

(9)

Eurocontrol a furnizat Comisiei și Comitetului pentru siguranța aeriană UE informații actualizate privind statutul funcțiilor de alertă SAFA și TCO, precum și statistici privind mesajele de alertă referitoare la transportatorii aerieni care fac obiectul unei interdicții.

Transportatori aerieni din Armenia

(10)

În iunie 2020, transportatorii aerieni certificați din Armenia au fost incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/736 al Comisiei (6).

(11)

În cadrul activităților de monitorizare continuă, Comisia a constatat că transportatorul aerian Aircompany Armenia a fost redenumit și că noua denumire comercială a acestuia este AIR DILIJANS.

(12)

Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Armenia, lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată pentru a include AIR DILIJANS în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 și pentru a exclude Aircompany Armenia din anexa respectivă.

(13)

Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Armenia cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

Transportatori aerieni din Egipt

(14)

Transportatorii aerieni certificați în Egipt nu au fost incluși niciodată în anexa A sau în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(15)

În cadrul monitorizării continue a autorizațiilor de TCO eliberate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 452/2014 și ca urmare a analizei inspecțiilor la platformă efectuate în cadrul programului SAFA în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei, transportatorii aerieni certificați de Egipt au ocazionat un număr tot mai mare de preocupări în materie de siguranță. S-au notat constatări semnificative pentru o serie de transportatori aerieni egipteni autorizați de TCO. În plus, autorizația de TCO acordată pentru Almasria Universal Airlines a fost suspendată din motive de siguranță pentru a doua oară într-un interval de doi ani.

(16)

La 21 iunie 2023, Comisia a adresat o scrisoare Autorității Aeronautice Civile Egiptene (Egyptian Civil Aviation Authority, denumită în continuare „ECAA”), în care își exprima îngrijorarea cu privire la performanța în materie de siguranță a transportatorilor aerieni certificați de ECAA și solicita un set de documente care descriu organizația și ilustrează capacitățile sale de supraveghere și activitățile asociate.

(17)

La 13 iulie 2023, ECAA a furnizat un prim set de informații și documente privind organizarea sa, personalul, formarea inspectorilor, procedurile și manualele sale, precum și o prezentare generală a auditurilor efectuate și planificate și raportarea evenimentelor pentru perioada 2020-2023.

(18)

Evaluarea documentelor, efectuată cu sprijinul experților agenției, a arătat că ECAA nu a furnizat toate informațiile solicitate cu privire la numărul de angajați și la cerințele de calificare a personalului, la cerințele de formare a inspectorilor și la formarea efectivă efectuată. Prin urmare, la 5 octombrie 2023, Comisia a adresat ECAA o a doua scrisoare pentru a solicita documentele și informațiile lipsă, care a fost primită ulterior la 13 noiembrie 2023 și care este în prezent în curs de examinare și analiză. Comisia va organiza o reuniune tehnică cu ECAA în primul trimestru al anului 2024.

(19)

Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni certificați în Egipt.

(20)

Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Egipt cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

(21)

În cazurile în care există informații pertinente privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatori aerieni din Irak

(22)

În decembrie 2015, transportatorul aerian Iraqi Airways a fost inclus în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2322 al Comisiei (7).

(23)

Fly Baghdad a solicitat o autorizație de TCO la 10 februarie 2022. Agenția a evaluat cererea de TCO depusă de Fly Baghdad în conformitate cu cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 452/2014.

(24)

În efectuarea evaluării sale, agenția și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa capacității Fly Baghdad de a soluționa problemele identificate în materie de siguranță. În special, aceasta a stabilit că Fly Baghdad nu controlează și nu se asigură că orele de zbor planificate și efectuate, perioadele de serviciu pentru zbor, perioadele de serviciu și perioadele de odihnă se încadrează în limitele prevăzute de reglementările prescriptive privind gestionarea oboselii stabilite de Irak.

(25)

Incapacitatea Fly Baghdad de a soluționa aceste probleme în materie de siguranță a fost evidențiată în urma prezentării unui plan de măsuri corective (denumit în continuare „PMC”) inacceptabil pentru soluționarea problemelor identificate în materie de siguranță. În acest sens, Fly Baghdad nu a demonstrat conformitatea cu standardele internaționale de siguranță aplicabile asociate cu problemele identificate în materie de siguranță. Prin urmare, agenția a concluzionat că o evaluare suplimentară nu va conduce la eliberarea unei autorizații pentru Fly Baghdad și că, în consecință, acesta nu îndeplinea cerințele aplicabile ale Regulamentului (UE) nr. 452/2014. Prin urmare, la 22 decembrie 2022, agenția a respins, din motive de siguranță, cererea de TCO a Fly Baghdad.

(26)

La 11 februarie 2023, Fly Baghdad a formulat, în conformitate cu articolul 109 din Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului (8), o contestație împotriva deciziei agenției din 22 decembrie 2022 de respingere a cererii de autorizare a TCO depuse de Fly Baghdad. Decizia din 7 septembrie 2023 a Camerei de recurs a AESA, instituită în temeiul articolului 105 din Regulamentul (UE) 2018/1139, a respins ca nefondată contestația formulată de Fly Baghdad, confirmând astfel valabilitatea deciziei agenției din 22 decembrie 2022.

(27)

La 20 aprilie 2023, în cadrul activităților de monitorizare continuă ale Comisiei, a avut loc o reuniune tehnică la care au participat Comisia, agenția, statele membre și Autoritatea Aeronautică Civilă Irakiană (Iraq Civil Aviation Authority, denumită în continuare „ICAA”). În cursul reuniunii respective, Comisia a comunicat ICAA că, pe baza deciziei defavorabile luate de agenție cu privire la cererea de autorizație de TCO depusă de Fly Baghdad, transportatorul aerian va face obiectul unei revizuiri suplimentare de către Comitetul pentru siguranța aeriană UE.

(28)

La 2 octombrie 2023, Comisia s-a adresat în scris către ICAA și Fly Baghdad, pentru a informa ambele părți că dosarul Fly Baghdad a fost pus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului pentru siguranța aeriană UE din 14-16 noiembrie 2023 și că atât ICAA, cât și Fly Baghdad vor avea ocazia de a-și prezenta punctele de vedere în fața Comitetului pentru siguranța aeriană UE, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

(29)

ICAA și Fly Baghdad au fost audiate de Comitetul pentru siguranța aeriană UE, la 15 noiembrie 2023. Printre alte elemente, ICAA a raportat că are responsabilitatea de supraveghere pentru șapte titulari de AOC, printre care Fly Baghdad, în ceea ce privește asigurarea aplicării și punerii în aplicare a standardelor internaționale de siguranță și a reglementărilor privind aviația civilă din Irak, în conformitate cu obligațiile din Convenția OACI.

(30)

ICAA a oferit, de asemenea, o imagine de ansamblu a politicii și activităților sale de supraveghere, evidențiind auditurile relevante planificate și efectuate în ceea ce privește Fly Baghdad în 2023. În plus, ICAA a prezentat un rezumat al acțiunilor planificate care vizează consolidarea capacităților sale de supraveghere, în special prin recurgerea la serviciile experților în domeniul operațiunilor de zbor, al navigabilității și al acordării de licențe personalului. În ceea ce privește în mod specific problemele în materie de siguranță identificate de agenție în cadrul procesului său de autorizare a TCO, ICAA a oferit o imagine de ansamblu a modului în care a efectuat investigații și în care asigură o monitorizare relevantă, împreună cu Fly Baghdad, pentru a pune în aplicare acțiunile corective adecvate.

(31)

Prezentarea efectuată de Fly Baghdad în fața Comitetului pentru siguranța aeriană UE s-a axat pe acțiunile întreprinse de acesta pentru a soluționa problemele în materie de siguranță identificate de agenție în cadrul procesului său de autorizare a TCO. Prezentarea detaliată a inclus informații referitoare la analiza cauzelor principale și la acțiunile subsecvente întreprinse în ceea ce privește organizarea, procedurile, formarea și conformitatea. Deși a exprimat angajamentul Fly Baghdad în sensul îmbunătățirii continue a siguranței, prezentarea care abordează problemele individuale în materie de siguranță nu a furnizat suficiente dovezi cu privire la funcționarea detaliată a sistemului de management al siguranței și calității al Fly Baghdad.

(32)

Informațiile furnizate de Fly Baghdad nu au fost suficiente prin natura lor pentru a răspunde pe deplin problemelor în materie de siguranță care au stat la baza deciziei agenției de a refuza autorizația de TCO pentru Fly Baghdad. PMC furnizat de Fly Baghdad, în special analiza cauzelor principale aferente, nu a demonstrat capacitatea transportatorului aerian de a pune în aplicare măsuri adecvate pentru a asigura respectarea standardelor internaționale de siguranță.

(33)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată în sensul includerii transportatorului aerian Fly Baghdad în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006. De asemenea, cu sprijinul agenției și al statelor membre, Comisia intenționează să efectueze o vizită de evaluare la fața locului din partea Uniunii în Irak, pentru a verifica dacă certificarea și supravegherea transportatorilor aerieni de către ICAA se desfășoară în conformitate cu standardele internaționale de siguranță relevante. Această vizită din partea Uniunii de evaluare la fața locului se va axa pe ICAA și pe anumiți transportatori aerieni certificați în Irak.

(34)

Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Irak cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

(35)

În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatori aerieni din Kazahstan

(36)

În decembrie 2016, transportatorii aerieni certificați în Kazahstan au fost eliminați din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2214 al Comisiei (9), cu excepția Air Astana, care fusese eliminat din anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 deja în 2015 prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2322.

(37)

La 13 octombrie 2023, în cadrul activităților sale de monitorizare continuă, Comisia, agenția, statele membre și reprezentanți ai Comitetului Aeronautic Civil din Kazahstan (Civil Aviation Committee of Kazakhstan, denumit în continuare „CAC KZ”) și ai societății comune pe acțiuni Administrația Aeronautică a Kazahstanului (Aviation Administration of Kazakhstan Joint Stock Company, denumită în continuare „AAK”) au organizat o reuniune tehnică.

(38)

În cursul reuniunii, CAC KZ și AAK au raportat cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare și îmbunătățirea PMC. La 19 octombrie 2023 și, ulterior, la 7 noiembrie 2023, AAK a furnizat Comisiei informații pentru a-și susține afirmația potrivit căreia a dat curs tuturor observațiilor și recomandărilor. În conformitate cu declarația acesteia, 35 dintre problemele respective sunt considerate în prezent pe deplin soluționate, trei aspecte parțial soluționate, iar una rămâne nesoluționată din cauza procesului de punere în aplicare pe termen lung.

(39)

AAK și-a prezentat noua structură organizațională, aliniată la cerințele OACI, și a raportat cu privire la progresele înregistrate în tranziția sa către o organizație care se autofinanțează prin intermediul unei noi scheme de finanțare instituite începând din iulie 2023.

(40)

În ceea ce privește cadrul legislativ kazah în domeniul aviației, AAK și CAC KZ au luat act de revizuirea Legii primare a aviației, care a fost adoptată oficial în decembrie 2022. Ulterior adoptării acestei legi, AAK a procedat la revizuirea a 44 de regulamente secundare în domeniul aviației pe tot parcursul anului 2023. La momentul reuniunii, AAK era implicată activ în revizuirea altor 13 regulamente secundare, care, conform declarațiilor sale, se preconizează că vor fi actualizate înainte de sfârșitul anului 2023. În plus, de la începutul anului 2023 și până la data reuniunii, AAK a aprobat o serie de proceduri și materiale de orientare noi și actualizate, 12 dintre acestea fiind aprobate integral și peste 15 în etapele finale ale proiectului. Cu toate acestea, este încă neclar dacă regulamentele secundare au integrat doar modificările recente aduse Legii primare a aviației sau dacă au fost, de asemenea, actualizate pentru a se alinia la cele mai recente modificări ale anexelor OACI.

(41)

Întrucât în cursul reuniunii tehnice au fost dezbătute diverse aspecte și preocupări, s-a convenit că o vizită a Uniunii de evaluare la fața locului ar fi adecvată pentru a verifica punerea în aplicare efectivă a modificărilor indicate. S-a ajuns la un acord cu privire la faptul că o astfel de vizită ar trebui să aibă loc în primul trimestru al anului 2024.

(42)

Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Kazahstan.

(43)

Prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul tuturor transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012, statele membre trebuie să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan cu standardele internaționale de siguranță relevante.

(44)

În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatori aerieni din Kenya

(45)

Transportatorii aerieni certificați în Kenya nu au fost incluși niciodată în anexa A sau în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(46)

O serie de accidente și incidente au avut loc în iunie și iulie 2022, implicând aeronave înmatriculate în Kenya care operează zboruri către aeroporturi din Sudanul de Sud. Circumstanțele acestor accidente și incidente au determinat Comisia să adreseze, la 20 septembrie 2022, o scrisoare Autorității Aeronautice Civile din Kenya (Civil Aviation Authority of Kenya, denumită în continuare „KCAA”), solicitând informații cu privire la statutul acestor aeronave în Registrul Aeronavelor din Kenya, la transportatorii aerieni și/sau locatorii acestora, precum și la rezultatul oricăror rapoarte preliminare rezultate în urma investigațiilor privind accidentele.

(47)

Ca urmare a acestei corespondențe, Comisia a organizat, la 31 mai 2023, o întrevedere cu directorul general al KCAA și cu serviciile acestuia pentru a discuta și a clarifica natura cererii.

(48)

La 21 iunie 2023, Comisia a adresat o scrisoare KCAA și a solicitat un set de documente care descriu organizația și ilustrează capacitățile sale de supraveghere și activitățile asociate în ceea ce privește transportatorii aerieni pe care i-a certificat. În cadrul acestei solicitări, Comisia a cerut KCAA în mod specific informații cu privire la supravegherea eficace a transportatorilor săi aerieni și a aeronavelor sale care operează în afara Kenyei, în special în ceea ce privește cele două companii ale căror aeronave au fost implicate în accidentele și incidentele din iunie și iulie 2022.

(49)

La 18 iulie 2023, KCAA a furnizat un prim set de informații și documente privind organizarea sa, personalul, formarea inspectorilor, procedurile, manualele, precum și auditurile efectuate și planificate și raportarea evenimentelor pentru perioada 2020-2023.

(50)

Examinarea detaliată a informațiilor și a documentelor primite, efectuată cu sprijinul experților agenției, a arătat că anumite aspecte necesită documente suplimentare și clarificări suplimentare în numele KCAA pentru a permite o înțelegere clară. Prin urmare, la 5 octombrie 2023, Comisia a adresat o scrisoare subsecventă prin care solicita documentele și informațiile lipsă.

(51)

Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni certificați în Kenya.

(52)

Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Kenya cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

(53)

În cazurile în care există informații pertinente privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatori aerieni din Nepal

(54)

În decembrie 2013, transportatorii aerieni certificați din Nepal au fost incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1264/2013 al Comisiei (10).

(55)

Ca urmare a deliberărilor din mai 2022 ale Comitetului pentru siguranța aeriană UE, experți din partea Comisiei, a agenției și a statelor membre au efectuat o vizită din partea Uniunii de evaluare la fața locului în Nepal, în perioada 11-15 septembrie 2023, la Autoritatea Aeronautică Civilă din Nepal (Civil Aviation Authority of Nepal, denumită în continuare „CAAN”), inclusiv un eșantionaj pentru doi transportatori aerieni certificați în Nepal, și anume Shree Airlines și Nepal Airlines.

(56)

Vizita de evaluare și-a axat activitățile pe CAAN, având în vedere rolul și responsabilitatea sa pentru activitățile de supraveghere ale transportatorilor aerieni certificați în Nepal. Evaluarea a evidențiat discrepanțe între structura organizațională aprobată și distribuția efectivă a secțiunilor, a departamentelor și a personalului. Această inconsecvență evidențiază necesitatea unei revizuiri cuprinzătoare a structurii organizaționale pentru a reflecta cu mai multă acuratețe activitățile curente și alocarea personalului. O astfel de revizuire este esențială pentru a asigura un sistem solid și eficace de supraveghere a siguranței, care să se alinieze atât la obligațiile naționale, cât și la cele internaționale, sporind în cele din urmă eficiența operațională și standardele de siguranță ale transportatorilor aerieni din Nepal.

(57)

Practicile actuale ale CAAN în ceea ce privește cerințele de acordare a licențelor pentru personal și sistemele de examinatori de zbor demonstrează nerespectarea standardelor internaționale de siguranță, necesitând o aliniere urgentă a reglementărilor sale la aceste standarde, în special în ceea ce privește desemnarea examinatorilor în domeniul acordării licențelor echipajului de zbor. În special, absența unui cadru solid pentru desemnarea și monitorizarea examinatorilor de zbor și a instructorilor în contextul operațiunilor cu elicopterul subliniază necesitatea stabilirii de CAAN a unor criterii clare, privilegii și mecanisme de supraveghere eficace pentru piloții examinatori și examinatorii de zbor desemnați. Punerea în aplicare a acestor măsuri va îmbunătăți în mod semnificativ standardele de siguranță și de competență în sectorul aviației din Nepal, asigurând o supraveghere mai coerentă și mai fiabilă a profesioniștilor din domeniul aviației.

(58)

În plus, evaluările au identificat o lacună în ceea ce privește monitorizarea și documentarea eficace a formării pentru rolurile de inspector care acordă licențe pentru personal și de inspector asistent al CAAN.

(59)

Evaluarea a remarcat, de asemenea, lacune semnificative în cadrul diviziei operațiuni de zbor a CAAN, în special în ceea ce privește supravegherea oboselii legate de limitările perioadelor de serviciu și asigurarea unor verificări cuprinzătoare ale conformității în cursul procesului de autorizare. Aceste deficiențe indică necesitatea urgentă a punerii în aplicare de către CAAN a unor protocoale solide de gestionare a oboselii și a consolidării proceselor sale de evaluare tehnică și de autorizare. În plus, lipsa unei formări și calificări specifice în rândul inspectorilor, în special în ceea ce privește calificările de tip pentru aeronavele operate de transportatori aerieni, ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea activităților de certificare și supraveghere ale CAAN.

(60)

În plus, evaluarea a identificat o problemă sistemică în abordarea Diviziei pentru operațiuni de zbor în ceea ce privește revizuirea, evaluarea și validarea documentației privind siguranța zborului și a aprobărilor specifice ale transportatorilor aerieni. Discrepanțele observate, cum ar fi neconformitățile în ceea ce privește cerințele Sistemului de alertă trafic și evitare a coliziunii (Traffic Collision Avoidance System, denumit în continuare „TCAS”), calculele privind combustibilul și supravegherea limitărilor timpului de zbor, au un impact semnificativ asupra siguranței zborului.

(61)

Divizia de inspecție a navigabilității prezintă o lipsă de maturitate în ceea ce privește aspecte critice, cum ar fi controlul auditului, caracterul complet al programului de formare și procesul de examinare a documentelor. CAAN trebuie să soluționeze aceste probleme prin consolidarea programului de formare și prin adoptarea unei abordări de audit mai riguroase și ar trebui să depună eforturi pentru a trece la sisteme digitale mai eficiente de ținere a evidențelor.

(62)

În pofida domeniilor identificate care necesită îmbunătățiri, discuțiile cu personalul CAAN indică un angajament ferm de consolidare a sistemului de supraveghere a siguranței aviației din Nepal. Este esențial ca CAAN să continue să susțină acest angajament, asigurând alinierea la standardele internaționale de siguranță și soluționând în mod eficace problemele operaționale și în materie de siguranță identificate în cursul evaluării.

(63)

Shree Airlines, înființat în 1999, a făcut obiectul unei vizite speciale din partea echipei de evaluare a Uniunii la 13 septembrie 2023.

(64)

Shree Airlines ar trebui să își consolideze în mod semnificativ sistemul de management al siguranței (Safety Management System, denumit în continuare „SMS”) și politicile operaționale pentru a se alinia la standardele internaționale de siguranță și la legislația din Nepal. Aceasta include revizuirea Manualului de management al siguranței (Safety Management Manual, denumit în continuare „SMM”), a listelor de verificare a auditului și abordarea deficiențelor din documentația și procedurile sale de întreținere, cum ar fi inexactitățile în comenzile de lucru și calibrarea echipamentelor.

(65)

Aspectele legate de conformitatea operațională și de siguranță din cadrul Shree Airlines se extind la aspecte legate de planificarea zborului, gestionarea oboselii echipajului și respectarea cerințelor de reglementare privind procedurile de degivrare, cerințele TCAS și lista echipamentului minim pentru anumite tipuri de aeronave.

(66)

În plus, deficiențele observate în ceea ce privește gestionarea valabilității și a calității certificatelor de formare, împreună cu feedbackul neclar sau incorect al instructorului, indică necesitatea unui sistem mai robust de monitorizare și îmbunătățire a competențelor echipajului și a eficacității formării.

(67)

Nepal Airlines, înființat în 1958, a făcut obiectul unei vizite speciale din partea echipei de evaluare a Uniunii la 14 septembrie 2023.

(68)

Evaluarea Nepal Airlines a evidențiat deficiențe în ceea ce privește SMS și conformitatea sa operațională. Printre probleme se numără identificarea și gestionarea necorespunzătoare a pericolelor, constatări repetitive în auditurile anuale și liste de verificare a calității insuficient de detaliate. În plus, există probleme cu privire la eficacitatea departamentului de asigurare a calității, la lipsa unui jurnal cuprinzător privind pericolele în cadrul organizației de management al menținerii navigabilității și al întreprinderii autorizate de întreținere, precum și la deficiențe în ceea ce privește analiza forței de muncă.

(69)

Vizita a evidențiat provocările cu care se confruntă Nepal Airlines în ceea ce privește menținerea supravegherii operaționale, cu probleme evidente în diverse domenii, inclusiv competențele în materie de formare, limitările timpului de zbor, gestionarea documentelor și monitorizarea conformității.

(70)

Observațiile formulate în cursul vizitei de evaluare sugerează că Nepal Airlines necesită o revizuire substanțială a sistemelor și proceselor sale pentru a atinge maturitatea necesară în sistemul său de management al siguranței și pentru a asigura o înțelegere și o gestionare solide a aprobărilor de navigabilitate și a supravegherii operaționale.

(71)

Pe baza rezultatului vizitei de evaluare efectuate de Uniune la fața locului, Comisia a invitat CAAN și transportatorii aerieni Shree Airlines și Nepal Airlines la o audiere în fața Comitetului privind siguranța aeriană UE la 15 noiembrie 2023.

(72)

CAAN a prezentat Comitetului privind siguranța aeriană UE un rezumat care a inclus o prezentare generală a transportatorilor aerieni certificați în Nepal, numărul de aeronave înmatriculate în Nepal, cele mai recente rezultate ale auditului USOAP al OACI privind abordarea de monitorizare continuă (CMA) și progresele înregistrate de Nepal în ceea ce privește îmbunătățirea punctajelor sale de punere în aplicare a USOAP ale OACI.

(73)

În ceea ce privește raportul de evaluare al UE, CAAN a detaliat acțiunile întreprinse imediat după vizita de evaluare la fața locului a Uniunii. Aceasta a inclus restructurarea organizațională și elaborarea unui manual de gestionare integrată. Acțiunile-cheie evidențiate au fost includerea unei funcții de monitorizare a conformității în departamentul de audit și inițierea elaborării unui manual privind sistemul de management al calității.

(74)

Comitetul privind siguranța aeriană UE a fost informat cu privire la PMC al CAAN pentru a soluționa problemele constatate în cursul vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune. CAAN a efectuat o analiză a cauzelor principale pentru fiecare observație, cu acțiuni corective imediate și pe termen lung. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă principiile analizei aprofundate a cauzelor principale au fost aplicate în mod consecvent.

(75)

Comisia și Comitetul privind siguranța aeriană UE au recunoscut și au încurajat eforturile CAAN, remarcând importanța sprijinului continuu din partea guvernului nepalez. Aceștia și-au reiterat angajamentul de a continua să sprijine CAAN în eforturile sale de a-și îmbunătăți capacitățile de supraveghere a siguranței, luând act de angajamentul directorului general pentru astfel de evoluții ulterioare ale CAAN.

(76)

În pofida acestor eforturi, se consideră că capacitatea CAAN de a aplica standardele internaționale de siguranță și de a garanta că transportatorii săi aerieni certificați efectuează operațiuni conforme este insuficientă. Dovezile, inclusiv observațiile formulate în urma vizitei de evaluare la fața locului a Uniunii, sugerează că capacitățile CAAN de a supraveghea activitățile de aviație din Nepal nu respectă standardele internaționale minime de siguranță aplicabile. Acest lucru a evidențiat necesitatea unor îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește capacitățile de supraveghere ale CAAN, gestionarea personalului, formarea personalului și procesele de certificare.

(77)

Shree Airlines a prezentat o imagine de ansamblu cuprinzătoare, care detaliază flota, resursele și instalațiile sale actuale. De asemenea, acesta a prezentat acțiunile corective puse în aplicare în urma observațiilor formulate în urma vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune. Aceasta a inclus rezultatele analizei cauzelor principale pentru fiecare observație semnalată de echipa de evaluare a Uniunii. În plus, Shree Airlines și-a prezentat PMC elaborat pe baza acestor analize, specificând atât planurile pe termen scurt, cât și cele pe termen lung.

(78)

Informațiile furnizate de Shree Airlines nu au abordat pe deplin problemele în materie de siguranță evidențiate în cursul vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune. PMC furnizat de Shree Airlines, în special analiza cauzelor principale aferente, nu a demonstrat capacitatea transportatorului aerian de a pune în aplicare măsuri adecvate pentru a asigura respectarea standardelor internaționale de siguranță.

(79)

Nepal Airlines a făcut o prezentare aprofundată în care și-a prezentat activitatea în calitate de transportator național al Nepalului, precum și flota și resursele proprii. Prezentarea a acoperit în mod cuprinzător acțiunile pe care le-a întreprins ca răspuns la observațiile formulate de Uniune în urma vizitelor de evaluare la fața locului. Transportatorul aerian a detaliat rezultatele analizei cauzelor principale efectuate pentru fiecare observație și recomandare făcute de echipa de evaluare a Uniunii. În plus, transportatorul aerian și-a prezentat PMC.

(80)

În pofida acestor eforturi, informațiile transmise de Nepal Airlines, deși ample, nu au îndeplinit cerințele necesare pentru a soluționa pe deplin problemele de siguranță care decurg din vizita de evaluare la fața locului efectuată de Uniune. PMC furnizat de Nepal Airlines, în special analiza cauzelor principale aferente, nu a demonstrat capacitatea transportatorului aerian de a pune în aplicare măsuri adecvate pentru a asigura respectarea standardelor internaționale de siguranță.

(81)

Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni certificați în Nepal.

(82)

Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Nepal cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

Transportatori aerieni din Pakistan

(83)

În martie 2007, Pakistan International Airlines a fost inclusă în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 prin Regulamentul (CE) nr. 235/2007 al Comisiei (11) și ulterior eliminată din anexa respectivă în noiembrie 2007 prin Regulamentul (CE) nr. 1400/2007 al Comisiei (12).

(84)

La 1 iulie 2020, Comisia a inițiat consultări cu Autoritatea Aeronautică Civilă din Pakistan („PCAA”) în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei (13), pe baza suspendării autorizației TCO pentru Pakistan International Airlines și Vision Air și a unei declarații a ministrului transporturilor din Pakistan cu privire la obținerea frauduloasă de licențe de pilot în Pakistan.

(85)

În acest context, Comisia, în cooperare cu agenția și cu statele membre, a organizat o serie de reuniuni tehnice și de informare cu PCAA. Aceste discuții s-au axat pe eforturile depuse de PCAA în vederea soluționării problemelor în materie de supraveghere a siguranței identificate de Comisie și de experții agenției, precum și a celor identificate de OACI în timpul vizitei sale USOAP desfășurate între 29 noiembrie și 10 decembrie 2021.

(86)

La 23 august 2023, Comisia, agenția, statele membre și reprezentanții PCAA au organizat o altă reuniune tehnică, al cărei scop a fost ca PCAA să informeze și să demonstreze evoluțiile care au avut loc de la ultima reuniune tehnică din 25 octombrie 2022. De interes deosebit au fost informațiile referitoare la adoptarea ordonanței Autorității Aeronautice Civile (2023), la stadiul PMC USOAP al OACI și la acțiunile menite să soluționeze problemele semnalate de UE în cadrul discuțiilor anterioare.

(87)

Pe această bază și reflectând opiniile din noiembrie 2022 ale Comitetului pentru siguranța aeriană UE, Comisia a informat PCAA că va efectua, împreună cu agenția și cu statele membre, o vizită a Uniunii de evaluare la fața locului în Pakistan în perioada 27-30 noiembrie 2023 pentru a evalua situația PCAA în ceea ce privește efectuarea unei supravegheri eficace a siguranței.

(88)

Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni certificați în Pakistan.

(89)

Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Pakistan cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

(90)

În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, poate fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

(91)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 474/2006 trebuie să fie modificat în consecință.

(92)

Articolele 5 și 6 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 recunosc necesitatea ca deciziile să fie luate cu rapiditate și, după caz, de urgență, având în vedere implicațiile în materie de siguranță. În consecință, este esențial, în vederea protejării informațiilor sensibile și a pasagerilor, ca toate deciziile luate în contextul actualizării listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții sau restricții de exploatare pe teritoriul Uniunii să fie publicate și să intre în vigoare imediat după adoptare.

(93)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța aeriană UE instituit în temeiul articolului 15 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 474/2006 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa A se înlocuiește cu textul din anexa I la prezentul regulament.

2.

Anexa B se înlocuiește cu textul din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 noiembrie 2023.

Pentru Comisie,

Pentru Președintă,

Adina VĂLEAN

Membră a Comisiei


(1)   JO L 344, 27.12.2005, p. 15.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 14).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2023/660 al Comisiei din 2 decembrie 2022 de stabilire a normelor detaliate pentru lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii, menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 473/2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității, menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 83, 22.3.2023, p. 47).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 452/2014 al Comisiei din 29 aprilie 2014 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene ale operatorilor din țări terțe în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 133, 6.5.2014, p. 12).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 296, 25.10.2012, p. 1).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/736 al Comisiei din 2 iunie 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (JO L 172, 3.6.2020, p. 7).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2322 al Comisiei din 10 decembrie 2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 328, 12.12.2015, p. 67).

(8)  Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (JO L 212, 22.8.2018, p. 1).

(9)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2214 al Comisiei din 8 decembrie 2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii (JO L 334, 9.12.2016, p. 6).

(10)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1264/2013 al Comisiei din 3 decembrie 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 326, 6.12.2013, p. 7).

(11)  Regulamentul (CE) nr. 235/2007 al Comisiei din 5 martie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 66, 6.3.2007, p. 3).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 1400/2007 al Comisiei din 28 noiembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 311, 29.11.2007, p. 12).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 8).


ANEXA I

„ANEXA A

LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNEI INTERDICȚII DE EXPLOATARE PE TERITORIUL UNIUNII, CU EXCEPȚII (1)

Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

Numărul certificatului de operator aerian («AOC») sau numărul licenței de operare

Indicativul de trei litere atribuit de OACI

Statul operatorului

AIR ZIMBABWE (PVT)

177/04

AZW

Zimbabwe

AVIOR AIRLINES

ROI-RNR-011

ROI

Venezuela

BLUE WING AIRLINES

SRBWA-01/2002

BWI

Suriname

IRAN ASEMAN AIRLINES

FS-102

IRC

Iran

FLY BAGHDAD

007

FBA

Irak

IRAQI AIRWAYS

001

IAW

Irak

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Afganistan, și anume

 

 

Afganistan

ARIANA AFGHAN AIRLINES

AOC 009

AFG

Afganistan

KAM AIR

AOC 001

KMF

Afganistan

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Angola, cu excepția TAAG Angola Airlines și Heli Malongo, și anume

 

 

Angola

AEROJET

AO-008/11-07/17 TEJ

TEJ

Angola

GUICANGO

AO-009/11-06/17 YYY

Necunoscut

Angola

AIR JET

AO-006/11-08/18 MBC

MBC

Angola

BESTFLYA AIRCRAFT MANAGEMENT

AO-015/15-06/17YYY

Necunoscut

Angola

HELIANG

AO 007/11-08/18 YYY

Necunoscut

Angola

SJL

AO-014/13-08/18YYY

Necunoscut

Angola

SONAIR

AO-002/11-08/17 SOR

SOR

Angola

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Armenia, și anume

 

 

Armenia

AIR DILIJANS

AM AOC 065

NGT

Armenia

ARMENIAN AIRLINES

AM AOC 076

AAG

Armenia

ARMENIA AIRWAYS

AM AOC 063

AMW

Armenia

ARMENIAN HELICOPTERS

AM AOC 067

KAV

Armenia

FLY ARNA

AM AOC 075

ACY

Armenia

FLYONE ARMENIA

AM AOC 074

FIE

Armenia

NOVAIR

AM AOC 071

NAI

Armenia

SHIRAK AVIA

AM AOC 072

SHS

Armenia

SKYBALL

AM AOC 073

N/A

Armenia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Congo (Brazzaville), și anume

 

 

Congo (Brazaville)

CANADIAN AIRWAYS CONGO

CG-CTA 006

TWC

Congo (Brazaville)

EQUAFLIGHT SERVICES

CG-CTA 002

EKA

Congo (Brazaville)

EQUAJET

RAC06-007

EKJ

Congo (Brazaville)

TRANS AIR CONGO

CG-CTA 001

TSG

Congo (Brazaville)

SOCIETE NOUVELLE AIR CONGO

CG-CTA 004

Necunoscut

Congo (Brazaville)

Toți transportatorii aerieni posesori ai unui certificat eliberat de autoritățile responsabile de supravegherea reglementară din Republica Democratică Congo (DRC), și anume

 

 

Republica Democratică Congo (RDC)

AB BUSINESS

AAC/DG/OPS-09/14

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

AIR FAST CONGO

AAC/DG/OPS-09/03

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

AIR KASAI

AAC/DG/OPS-09/11

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

AIR KATANGA

AAC/DG/OPS-09/08

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

BUSY BEE CONGO

AAC/DG/OPS-09/04

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

AAC/DG/OPS-09/02

DBP

Republica Democratică Congo (RDC)

CONGO AIRWAYS

AAC/DG/OPS-09/01

COG

Republica Democratică Congo (RDC)

GOMA EXPRESS

AAC/DG/OPS-09/13

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

KIN AVIA

AAC/DG/OPS-09/10

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

MALU AVIATION

AAC/DG/OPS-09/05

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

SERVE AIR CARGO

AAC/DG/OPS-09/07

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

SWALA AVIATION

AAC/DG/OPS-09/06

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

TRACEP CONGO AVIATION

AAC/DG/OPS-09/15

Necunoscut

Republica Democratică Congo (RDC)

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Djibouti, și anume

 

 

Djibouti

DAALLO AIRLINES

Necunoscut

DAO

Djibouti

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Guineea Ecuatorială, și anume

 

 

Guineea Ecuatorială

CEIBA INTERCONTINENTAL

2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

CEL

Guineea Ecuatorială

Cronos AIRLINES

2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

Necunoscut

Guineea Ecuatorială

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Eritreea, și anume

 

 

Eritreea

ERITREAN AIRLINES

AOC nr. 004

ERT

Eritreea

NASAIR ERITREA

AOC nr. 005

SAN

Eritreea

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Kârgâzstan, și anume

 

 

Kârgâzstan

AERO NOMAD AIRLINES

57

MNZ (*)

Kârgâzstan

AEROSTAN

08

BSC

Kârgâzstan

AIR COMPANY AIR KG

50

KGC

Kârgâzstan

AIRCOMPANY MOALEM AVIATION

56

AMA

Kârgâzstan

AVIA TRAFFIC COMPANY

23

AVJ

Kârgâzstan

CENTRAL ASIAN AVIATION SERVICES

58

KAS

Kârgâzstan

FLYSKY AIRLINES

53

FSQ

Kârgâzstan

GLOBAL 8 AIRLINES

59

Necunoscut

Kârgâzstan

HELI SKY

47

HAC

Kârgâzstan

KAP.KG AIRCOMPANY

52

KGS

Kârgâzstan

MAC.KG AIRLINES

61

Scyliorhinidae

Kârgâzstan

SAPSAN AIRLINE

54

KGB

Kârgâzstan

SKY JET

60

SJL

Kârgâzstan

SKY KG AIRLINES

41

KGK

Kârgâzstan

TRANS CARAVAN KG

55

TCK

Kârgâzstan

TEZ JET

46

TEZ

Kârgâzstan

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Liberia.

 

 

Liberia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Libia, și anume

 

 

Libia

AFRIQIYAH AIRWAYS

007/01

AAW

Libia

AIR LIBYA

004/01

TLR

Libia

AL MAHA AVIATION

030/18

Necunoscut

Libia

BERNIQ AIRWAYS

032/21

BNL

Libia

BURAQ AIR

002/01

BRQ

Libia

GLOBAL AIR TRANSPORT

008/05

GAK

Libia

HALA AIRLINES

033/21

HTP

Libia

LIBIAN AIRLINES

001/01

LAA

Libia

LIBYAN WINGS AIRLINES

029/15

LWA

Libia

PETRO AIR

025/08

PEO

Libia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Nepal, și anume

 

 

Nepal

AIR DYNASTY HELI. S.

035/2001

Necunoscut

Nepal

ALTITUDE AIR

085/2016

Necunoscut

Nepal

BUDDHA AIR

014/1996

BHA

Nepal

FISHTAIL AIR

017/2001

Necunoscut

Nepal

SUMMIT AIR

064/2010

Necunoscut

Nepal

HELI EVEREST

086/2016

Necunoscut

Nepal

HIMALAYA AIRLINES

084/2015

HIM

Nepal

KAILASH HELICOPTER SERVICES

087/2018

Necunoscut

Nepal

MAKALU AIR

057A/2009

Necunoscut

Nepal

MANANG AIR PVT

082/2014

Necunoscut

Nepal

MOUNTAIN HELICOPTERS

055/2009

Necunoscut

Nepal

PRABHU HELICOPTERS

081/2013

Necunoscut

Nepal

NEPAL AIRLINES CORPORATION

003/2000

RNA

Nepal

SAURYA AIRLINES

083/2014

Necunoscut

Nepal

SHREE AIRLINES

030/2002

SHA

Nepal

SIMRIK AIR

034/2000

Necunoscut

Nepal

SIMRIK AIRLINES

052/2009

RMK

Nepal

SITA AIR

033/2000

Necunoscut

Nepal

TARA AIR

053/2009

Necunoscut

Nepal

YETI AIRLINES

037/2004

NYT

Nepal

Următorii transportatori aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Rusia

 

 

Rusia

AURORA AIRLINES

486

SHU

Rusia

AVIACOMPANY «AVIASTAR-TU» CO. LTD

458

TUP

Rusia

IZHAVIA

479

IZA

Rusia

JOINT STOCK COMPANY «AIR COMPANY YAKUTIA»

464

SYL

Rusia

JOINT STOCK COMPANY «RUSJET»

498

RSJ

Rusia

JOINT STOCK COMPANY «UVT AERO»

567

UVT

Rusia

JOINT STOCK COMPANY SIBERIA AIRLINES

31

SBI

Rusia

JOINT STOCK COMPANY SMARTAVIA AIRLINES

466

AUL

Rusia

JOINT-STOCK COMPANY «IRAERO» AIRLINES

480

IAE

Rusia

JOINT-STOCK COMPANY «URAL AIRLINES»

18

SVR

Rusia

JOINT–STOCK COMPANY ALROSA AIR COMPANY

230

DRU

Rusia

JOINT-STOCK COMPANY NORDSTAR AIRLINES

452

TYA

Rusia

JS AVIATION COMPANY «RUSLINE»

225

RLU

Rusia

JSC YAMAL AIRLINES

142

LLM

Rusia

LLC «NORD WIND»

516

NWS

Rusia

LLC «AIRCOMPANY IKAR»

36

KAR

Rusia

LTD. I FLY

533

RSY

Rusia

POBEDA AIRLINES LIMITED LIABILITY COMPANY

562

PBD

Rusia

PUBLIC JOINT STOCK COMPANY «AEROFLOT – RUSSIAN AIRLINES»

1

AFL

Rusia

ROSSIYA AIRLINES, JOINT STOCK COMPANY

2

SDM

Rusia

SKOL AIRLINE LLC

228

CDV

Rusia

UTAIR AVIATION, JOINT-STOCK COMPANY

6

UTA

Rusia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din SãoTomé și Príncipe, și anume

 

 

São Tomé și Príncipe

AFRICA’S CONNECTION

10/AOC/2008

ACH

São Tomé și Príncipe

STP AIRWAYS

03/AOC/2006

PTN

São Tomé și Príncipe

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sierra Leone

 

 

Sierra Leone

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sudan, și anume

 

 

Sudan

ALFA AIRLINES

54

AAJ

Sudan

BADR AIRLINES

35

BDR

Sudan

BLUE BIRD AVIATION

11

BLB

Sudan

ELDINDER AVIATION

8

DND

Sudan

GREEN FLAG AVIATION

17

GNF

Sudan

HELEJETIC AIR

57

HJT

Sudan

KATA AIR TRANSPORT

9

KTV

Sudan

KUSH AVIATION CO.

60

KUH

Sudan

NOVA AIRWAYS

46

NOV

Sudan

SUDAN AIRWAYS CO.

1

SUD

Sudan

SUN AIR

51

SNR

Sudan

TARCO AIR

56

TRQ

Sudan


(1)  Transportatorii aerieni enumerați în prezenta anexă pot fi autorizați să exercite drepturi de trafic dacă utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


ANEXA II

„ANEXA B

LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNOR RESTRICȚII OPERAȚIONALE PE TERITORIUL UNIUNII (1)

Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

Numărul certificatului de operator aerian («AOC»)

Indicativul de trei litere atribuit de OACI

Statul operatorului

Tipurile de aeronave restricționate

Însemnele de înmatriculare și, dacă sunt disponibile, numerele de serie ale aeronavelor restricționate

Statul de înmatriculare

IRAN AIR

IR.AOC.100

IRA

Iran

Toate aeronavele de tip Fokker F100 și de tip Boeing B747

Aeronavele de tip Fokker F100, astfel cum se menționează în AOC; aeronavele de tip Boeing B747, astfel cum se menționează în AOC

Iran

AIR KORYO

GAC-AOC/KOR-01

KOR

Coreea de Nord

Toată flota, exceptând: două aeronave de tip TU- 204

Toată flota, exceptând: P-632, P-633

Coreea de Nord


(1)  Transportatorii aerieni enumerați în prezenta anexă pot fi autorizați să exercite drepturi de trafic dacă utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2691/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)