European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2683

1.12.2023

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/2683 A COMISIEI

din 30 noiembrie 2023

de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește calcularea, verificarea și raportarea datelor referitoare la conținutul de plastic reciclat din sticlele de plastic de unică folosință pentru băuturi

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (1), în special articolul 6 alineatul (5) al doilea paragraf și articolul 13 alineatul (4) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Directiva (UE) 2019/904 stabilește obiective privind conținutul minim de plastic reciclat din sticlele de plastic de unică folosință pentru băuturi enumerate în partea F din anexa la directiva respectivă, inclusiv sticlele PET. În conformitate cu Directiva (UE) 2019/904, obiectivul pentru 2025 este de cel puțin 25 % plastic reciclat la sticlele PET, calculat ca medie pentru toate sticlele PET introduse pe piață pe teritoriul unui stat membru, iar obiectivul pentru 2030 este de cel puțin 30 % plastic reciclat la sticlele pentru băuturi, calculat ca medie pentru toate sticlele pentru băuturi introduse pe piață pe teritoriul statului membru respectiv. Comisia trebuie să stabilească metodologia pentru calcularea și verificarea acestor obiective privind conținutul de plastic reciclat și formatul în care statele membre trebuie să raporteze în fiecare an date privind conținutul de plastic reciclat din sticlele PET și din sticlele pentru băuturi.

(2)

În scopul calculării și verificării obiectivelor privind conținutul de plastic reciclat din sticlele de plastic de unică folosință pentru băuturi, etichetele și etichetele termocontractibile ar trebui considerate ca fiind părți ale sticlelor pentru băuturi. În primul rând, o sticlă pentru băuturi, în formatul în care este vândută în mod obișnuit consumatorilor, este alcătuită din corpul sticlei, dop, capac și o etichetă sau o etichetă termocontractabilă. Etichetele și etichetele termocontractabile sunt utilizate pentru a comunica informații consumatorilor, inclusiv în scopuri publicitare și legate de marcă. În timp ce etichetele termocontractabile oferă o acoperire de 360 de grade a sticlei, în general celelalte etichete acoperă doar o parte mai mică din aceasta. În al doilea rând, etichetele și etichetele termocontractabile sunt adesea aplicate pe sticlă în aceeași etapă de producție ca și dopurile și capacele. Prin urmare, greutatea etichetelor și a etichetelor termocontractabile ar trebui să fie inclusă în greutatea sticlelor pentru băuturi, iar orice material din plastic reciclat conținut în etichete și în etichetele termocontractabile ar trebui să fie inclus în greutatea plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi. Partea F din anexa la Directiva (UE) 2019/904 precizează că sticlele pentru băuturi includ dopurile și capacele. Spre deosebire de dopuri și capace, etichetele și etichetele termocontractabile nu sunt adesea aruncate separat de corpul sticlei, ceea ce explică motivul pentru care nu sunt menționate în mod explicit ca element component al sticlei în Directiva (UE) 2019/904.

(3)

Obiectivele privind conținutul minim de plastic reciclat prevăzute în Directiva (UE) 2019/904 sunt exprimate ca procent din sticlele PET și din toate sticlele pentru băuturi introduse pe piețele statelor membre. Având în vedere că obiectivul, în conformitate cu considerentul 17 din directiva respectivă, este de a promova asimilarea pe piață a plasticului reciclat, cu scopul final de a asigura utilizarea circulară a materialelor plastice, este oportun să se ia în considerare numai părțile din plastic ale sticlelor pentru băuturi atunci când se stabilesc normele pentru calcularea și verificarea conținutului de plastic reciclat. Singura parte a sticlei obișnuite de plastic de unică folosință pentru băuturi care ar putea să nu fie fabricată din plastic ar trebui să fie eticheta acesteia, care ar putea fi din hârtie. Întrucât greutatea etichetei este estimată la cel mult 5 % din greutatea sticlei, excluderea din calcul a părților care nu sunt din plastic la sticlele pentru băuturi nu are niciun impact semnificativ asupra evaluării îndeplinirii obiectivelor.

(4)

În scopul calculării și verificării conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi și al raportării cu privire la acesta, ar trebui definit termenul „plastic reciclat”. Plasticul reciclat ar trebui să includă numai materialele care au fost deșeuri de plastic postconsum înainte de a intra la reciclare, deoarece există deja suficiente stimulente de piață pentru reciclarea deșeurilor de plastic preconsum. De asemenea, Directiva (UE) 2019/904 urmărește să reducă impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, iar deșeurile de plastic preconsum nu se scurg, de obicei, în mediu. Deșeurile de plastic postconsum trebuie înțelese ca deșeuri generate de produsele din plastic care au fost introduse pe piață. Prin urmare, deșeurile de plastic rezultate din ambalajele din plastic ale produselor care au fost introduse pe piață, dar care au trecut de data lor de expirare înainte de a fi vândute consumatorilor ar trebui să fie considerate deșeuri de plastic postconsum. În consecință, materialele plastice și deșeurile de plastic generate în timpul proceselor de producție sau de fabricație, inclusiv toate operațiunile secundare de prelucrare, testare, depozitare și transfer înainte de introducerea pe piață a produsului, nu ar trebui să fie considerate deșeuri postconsum.

(5)

În temeiul Directivei (UE) 2019/904, statele membre trebuie să raporteze Comisiei informații privind conținutul de plastic reciclat din sticlele PET și din toate sticlele pentru băuturi, pentru a demonstra îndeplinirea obiectivelor privind conținutul de plastic reciclat. În timp ce conținutul reciclat se referă la cantitatea de material reciclat, obiectivele sunt exprimate ca procente, și anume ca proporție de plastic reciclat în sticlele pentru băuturi și în sticlele PET. Prin urmare, pentru a demonstra îndeplinirea obiectivelor, statele membre ar trebui să fie obligate să raporteze nu numai suma greutății conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi și din sticlele PET, ci și suma greutății părților din plastic ale sticlelor respective, astfel încât să poată fi calculată proporția conținutului de plastic reciclat.

(6)

Regulamentul (UE) 2022/1616 al Comisiei (2) stabilește un lanț de raportare de-a lungul etapelor consecutive de fabricație, care include raportarea procentului de plastic reciclat din fiecare lot de materiale care conține plastic reciclat și care este destinat să vină în contact cu produsele alimentare. Acest lanț de raportare obligă operatorii economici care își desfășoară activitatea în primele etape ale lanțului de fabricație, și anume reciclatorii și transformatorii, să prezinte o declarație de conformitate. Transformatorii care nu introduc pe piață sticlele pentru băuturi și reciclatorii nu sunt obligați să calculeze greutatea plasticului reciclat în astfel de sticle. Declarația de conformitate se transmite operatorilor economici în etapele ulterioare ale lanțului de fabricație, inclusiv operatorilor economici care introduc pe piață sticlele pentru băuturi. Obligațiile de raportare în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1616 acoperă toate părțile din plastic cu conținut de material reciclat din sticlele pentru băuturi care intră în domeniul de aplicare al Directivei (UE) 2019/904. Prin urmare, operatorii economici care introduc pe piață sticle pentru băuturi sunt în măsură să calculeze greutatea plasticului reciclat din aceste sticle pe baza procentului de conținut de plastic reciclat indicat în declarația de conformitate pentru fiecare parte a sticlelor. Întrucât obiectivul prezentei decizii este de a permite calcularea și verificarea uniformă a obiectivelor privind conținutul de material reciclat stabilite în Directiva (UE) 2019/904, calculul trebuie efectuat în mod consecvent în toate statele membre. Prin urmare, statele membre ar trebui să își bazeze calculul privind conținutul de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi pe datele generate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/1616. De asemenea, o astfel de metodologie reduce la minimum sarcina administrativă a operatorilor economici și a statelor membre. Prin urmare, statele membre ar trebui să colecteze de la operatorii economici care introduc pe piață sticle pentru băuturi date privind greutatea părților din plastic ale sticlelor respective și greutatea plasticului reciclat conținut în acestea.

(7)

Definițiile termenului „plastic” menționate în Regulamentul (UE) 2022/1616 și în Directiva (UE) 2019/904 diferă deoarece se referă la definiții diferite ale termenului „polimer”; prima se bazează pe modul în care a fost fabricat materialul, în timp ce a doua se bazează pe proprietățile sale structurale actuale. De asemenea, definiția termenului „plastic” din Directiva (UE) 2019/904 exclude polimerii naturali care nu au fost modificați chimic. Totuși, aceste diferențe nu sunt relevante în cazul sticlelor pentru băuturi care intră în domeniul de aplicare al Directivei (UE) 2019/904. Definiția „plasticului reciclat” din Regulamentul (UE) 2022/1616 este diferită de definiția introdusă prin prezenta decizie prin faptul că, teoretic, poate conține plastic virgin care a fost adăugat în procesul de decontaminare. Cu toate acestea, în cazul în care s-ar adăuga materiale virgine, acest lucru s-ar reflecta în informațiile furnizate de reciclatori și transmise în aval în lanțul valoric. Aceste materiale nu vor fi luate în considerare la calcularea conținutului de plastic reciclat, astfel cum este definit în prezenta decizie. Diferențele dintre definițiile termenilor „plastic” și „plastic reciclat” nu sunt, prin urmare, relevante în sensul prezentei decizii.

(8)

Întrucât toate părțile sticlelor pentru băuturi sunt materiale destinate să vină în contact cu produsele alimentare, Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (3) se aplică sticlelor pentru băuturi, inclusiv controalelor oficiale ale procentului de plastic reciclat pe care reciclatorii și transformatorii trebuie să îl furnizeze în declarația de conformitate în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1616. Prin urmare, statelor membre ar trebui să li se solicite doar să introducă dispoziții suplimentare privind verificarea în ceea ce privește transmiterea informațiilor către statele membre de către operatorii economici care introduc pe piață sticle pentru băuturi, astfel cum este prevăzut în prezenta decizie.

(9)

Plasticul reciclat în sticle pentru băuturi face obiectul fie al Regulamentului (UE) 2022/1616, fie al Regulamentului (UE) nr. 10/2011 al Comisiei (4), în funcție de tehnologia de reciclare prin care este obținut. În temeiul Regulamentului (UE) 2022/1616, singura tehnologie de reciclare adecvată care poate fi utilizată în prezent pentru a obține plastic reciclat pentru sticlele pentru băuturi este reciclarea mecanică a deșeurilor de PET postconsum. Plasticul rezultat din tehnologii de reciclare chimică care descompune deșeurile provenite din materiile prime în substanțele enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 și care este ulterior utilizat la fabricarea de noi materiale plastice în conformitate cu regulamentul respectiv nu poate fi diferențiat de materialele virgine. Prin urmare, documentația de conformitate emisă în conformitate cu regulamentul respectiv nu indică în prezent cantitatea de conținut reciclat din acestea. Prezenta decizie ia în considerare numai plasticul reciclat din sticlele pentru băuturi care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2022/1616.

(10)

Pentru a lua în considerare, de asemenea, plasticul reciclat din sticlele pentru băuturi care nu a fost obținut prin reciclarea mecanică a deșeurilor de PET, Comisia intenționează să elaboreze o modificare a prezentei decizii pentru a include o metodologie de calculare, verificare și raportare a conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi, care se bazează pe aplicarea anumitor modele ale lanțului de custodie, astfel cum sunt definite în standardul ISO 22095-2020 (Lanțul de custodie – terminologie generală și modele). În special, un posibil model de lanț de custodie constă în amestecul controlat, care permite să se ia în considerare și PET nereciclat mecanic. De asemenea, o abordare bazată pe bilanțul masic poate fi inclusă ca model admisibil al lanțului de custodie pentru a ține seama și de materialele plastice din alte sticle decât cele PET care rezultă din reciclarea chimică.

(11)

Normele pentru calcularea și verificarea obiectivelor privind conținutul de plastic reciclat și formatul pentru raportarea datelor și a informațiilor privind conținutul de plastic reciclat sunt strâns legate, deoarece se referă la același plastic reciclat din aceleași sticle. Pentru a asigura coerența, normele pentru calcularea și verificarea obiectivelor privind conținutul, precum și formatul pentru raportarea datelor și a informațiilor ar trebui să fie stabilite într-un singur act juridic.

(12)

Formatul pentru raportarea datelor și informațiilor ia în considerare metodele de măsurare și formatele de raportare pentru ambalaje și deșeuri de ambalaje prevăzute în Decizia 2005/270/CE a Comisiei (5), care se bazează, de asemenea, pe greutate și pe material.

(13)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 39 din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6),

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„deșeuri de plastic postconsum” înseamnă deșeuri, astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2008/98/CE, care sunt din plastic și care au fost generate de produse din plastic care au fost introduse pe piață;

2.

„plastic reciclat” înseamnă plastic care a fost deșeu de plastic postconsum înainte de reciclare, astfel cum este definită la articolul 3 punctul 17 din Directiva 2008/98/CE, și care a fost produs prin reciclare;

3.

„sticlă pentru băuturi” înseamnă o sticlă de plastic de unică folosință pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dop, capac, etichetă și eticheta termocontractabilă, dacă există, cu excepția:

sticlelor din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri și capace din plastic;

recipientelor pentru băuturi prevăzute și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (2) litera (g) din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7), care sunt în formă lichidă;

4.

„sticlă PET” înseamnă o sticlă pentru băuturi care este fabricată din polietilentereftalat drept componentă principală;

5.

„operator economic” înseamnă oricare dintre următorii operatori, cu condiția să introducă pe piață sticle pentru băuturi:

„transformator”, astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (3) punctul 17 din Regulamentul (UE) 2022/1616;

„operator în sectorul alimentar”, astfel cum este definit la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

Articolul 2

Metodologia de calculare a proporției conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi

(1)   Proporția conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi se calculează împărțind greutatea plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi introduse pe piață la greutatea părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi introduse pe piață. Raportul rezultat se exprimă în procente.

(2)   Proporția conținutului de plastic reciclat din sticlele PET se calculează împărțind greutatea plasticului reciclat din sticlele PET introduse pe piață la greutatea părților din plastic ale sticlelor PET introduse pe piață. Raportul rezultat se exprimă în procente.

(3)   Formulele din anexa I se utilizează pentru a calcula proporția conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi și din sticlele PET.

Articolul 3

Metodologia de determinare a greutății părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi

(1)   Greutatea părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi introduse pe piață se calculează ca suma greutății părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi colectate de la operatorii economici.

(2)   Greutatea părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi introduse pe piață poate fi ajustată pentru a ține seama de importurile, exporturile sau circulația sticlelor pentru băuturi către și dinspre alte state membre prin aplicarea formulei 5 din anexa I.

Articolul 4

Metodologia de determinare a greutății plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi

(1)   Greutatea plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi introduse pe piață se calculează ca suma greutății plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi colectate de la operatorii economici.

(2)   În cazul în care greutatea părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi introduse pe piață este ajustată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2), greutatea plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi se ajustează, de asemenea, pentru a ține seama de importurile, exporturile sau circulația sticlelor pentru băuturi către și dinspre alte state membre prin aplicarea formulei 4 din anexa I.

Articolul 5

Obligația de a colecta date de la operatorii economici și verificarea datelor

(1)   Statele membre colectează de la operatorii economici date privind greutatea părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi introduse pe piață și greutatea plasticului reciclat din sticlele respective.

(2)   Statele membre se asigură că datele colectate privind greutatea plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi au fost calculate de operatorii economici înmulțind, pentru fiecare parte a fiecărei sticle, procentul conținutului său de plastic reciclat cu greutatea sa și adunând rezultatele.

(3)   Procentul de conținut reciclat într-o parte a unei sticle reprezintă procentul menționat în declarația de conformitate în câmpul 2.1.4 din partea B a anexei III la Regulamentul (UE) 2022/1616.

(4)   Statele membre verifică datele raportate de operatorii economici pe baza evaluării fiabilității datelor respective.

Articolul 6

Colectarea și raportarea datelor de către statele membre

(1)   Statele membre calculează în fiecare an greutatea părților din plastic ale sticlelor pentru băuturi introduse pe piață în conformitate cu articolul 3, greutatea plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi introduse pe piață în conformitate cu articolul 4 și proporția rezultată a conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi introduse pe piață în conformitate cu articolul 2.

(2)   Statele membre raportează datele menționate la alineatul (1) în formatul prevăzut în anexa II la prezenta decizie și transmit raportul privind verificarea calității prevăzut la articolul 13 alineatul (2) din Directiva (UE) 2019/904 în ceea ce privește datele respective în formatul prevăzut în anexa III la prezenta decizie.

Articolul 7

Alte tipuri de reciclare

Până la 31 martie 2024, Comisia propune o modificare a prezentei decizii pentru a stabili metodologia de calculare, verificare și raportare a conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi, luând în considerare plasticul reciclat rezultat din alte tipuri de reciclare, astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (17) din Directiva 2008/98/CE.

Articolul 8

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 30 noiembrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 155, 12.6.2019, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2022/1616 al Comisiei din 15 septembrie 2022 privind materialele și obiectele din plastic reciclat destinate să vină în contact cu produse alimentare, și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 282/2008 (JO L 243, 20.9.2022, p. 3).

(3)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011 privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare (JO L 12, 15.1.2011, p. 1).

(5)  Decizia 2005/270/CE a Comisiei din 22 martie 2005 de stabilire a tabelelor corespunzătoare sistemului de baze de date în conformitate cu Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 86, 5.4.2005, p. 6).

(6)  Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (JO L 312, 22.11.2008, p. 3).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii totali ai dietei în scop de control al greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).


ANEXA I

Formule pentru calcularea proporției conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi și din sticlele PET

Formulele din prezenta anexă se aplică atât sticlelor pentru băuturi, cât și sticlelor PET.

Termenul „sticlă” înseamnă „sticlă pentru băuturi” în cazul în care formulele sunt aplicate sticlelor pentru băuturi și „sticlă PET” în cazul în care formulele sunt aplicate sticlelor PET.

Proporția conținutului de plastic reciclat din sticlele introduse pe piață, astfel cum se menționează la articolul 2, se calculează prin aplicarea următoarei formule:

1.

RC = R/W × 100 %

unde:

RC

înseamnă proporția conținutului de plastic reciclat din sticlele introduse pe piață, astfel cum se menționează la articolul 2.

R

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle introduse pe piață, astfel cum se menționează la articolul 4.

W

înseamnă greutatea plasticului utilizat în sticle introduse pe piață, astfel cum se menționează la articolul 3.

Întrucât o sticlă este alcătuită din corpul sticlei, dop, capac, etichetă și etichetă termocontractabilă, dacă este cazul, greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle se calculează prin aplicarea următoarei formule:

2.

R = R_b + R_c + R_l

unde:

R_b

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în corpurile sticlelor introduse pe piață.

R_c

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în dopurile/capacele sticlelor introduse pe piață.

R_l

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în etichetele/etichetele termocontractibile ale sticlelor introduse pe piață.

Întrucât o sticlă este alcătuită din corpul sticlei, dop, capac, etichetă și etichetă termocontractabilă, după caz, greutatea plasticului utilizat în sticle se calculează prin aplicarea următoarei formule:

3.

W = W_b + W_c + W_l

unde:

W_b

înseamnă greutatea plasticului utilizat în corpurile sticlelor introduse pe piață.

W_c

înseamnă greutatea plasticului utilizat în dopurile/capacele sticlelor introduse pe piață.

W_l

înseamnă greutatea plasticului utilizat în etichetele/etichetele termocontractibile ale sticlelor introduse pe piață.

În cazul în care un stat membru ajustează greutatea plasticului utilizat în sticlele pentru băuturi introduse pe piață în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) și greutatea plasticului reciclat conținut în sticlele pentru băuturi introduse pe piață în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) pentru a ține seama de importurile, exporturile sau circulația sticlelor către și dinspre alte state membre, se utilizează următoarele formule:

4.

R = R_MS + R_in from other MS + R_imported – R_out to other MS – R_exported

unde:

R_MS

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele fabricate și introduse pe piață în același stat membru.

R_in

from other MS înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele deplasate din alte state membre și introduse pe piață în statul membru respectiv.

R_imported

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele care au fost importate, adică deplasate în Uniune din țări terțe, și introduse pe piață în statul membru respectiv.

R_out

to other MS înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele deplasate către alte state membre, după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv.

R_exported

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele care au fost exportate, adică deplasate din Uniune către țări terțe, după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv.

5.

W = W_MS + W_in from other MS + W_imported – W_out to other MS – W_exported

unde:

W_MS

înseamnă greutatea plasticului utilizat în sticlele fabricate și introduse pe piață în statul membru respectiv.

W_in

from other MS înseamnă greutatea plasticului utilizat în sticlele deplasate din alte state membre și introduse pe piață în statul membru.

W_imported

înseamnă greutatea plasticului utilizat în sticlele care au fost importate, adică deplasate în Uniune din țări terțe, și introduse pe piață în statul membru respectiv.

W_out

to other MS înseamnă greutatea plasticului utilizat în sticlele deplasate către alte state membre, după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv.

W_exported

înseamnă greutatea plasticului utilizat în sticlele care au fost exportate, adică deplasate din Uniune către țări terțe, după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv.

Întrucât o sticlă este alcătuită din corpul sticlei, dop, capac, etichetă și eticheta termocontractabilă, dacă este cazul, sumele din formulele 4 și 5 se calculează prin aplicarea următoarelor formule:

6.

R_x = R_x_b + R_x_c + R_x_l

unde:

x

se înlocuiește cu „MS” sau cu „in from other MS” sau cu „imported” sau cu „out to other MS” sau cu „exported”.

R_x

înseamnă oricare dintre sumele din partea dreaptă a ecuației din formula 4.

R_x_b

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în corpul sticlei R_x.

R_x_c

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în dopul/capacul R_x.

R_x_l

înseamnă greutatea plasticului reciclat utilizat în eticheta/eticheta termocontractabilă R_x.

7.

W_x = W_x_b + W_x_c + W_x_l

unde:

x

se înlocuiește cu „MS” sau cu „in from other MS” sau cu „imported” sau cu „out to other MS” sau cu „exported”.

W_x

înseamnă oricare dintre sumele din partea dreaptă a ecuației din formula 5.

W_x_b

înseamnă greutatea plasticului utilizat în corpul sticlei aferente W_x.

W_x_c

înseamnă greutatea plasticului utilizat în dopul/capacul aferent W_x.

W_x_l

înseamnă greutatea plasticului utilizat în eticheta/eticheta termocontractabilă aferentă W_x.


ANEXA II

FORMATUL PENTRU RAPORTAREA DATELOR

1.   Formatul pentru raportarea datelor calculate pe baza metodologiei prevăzute la articolul 3

Tabelul 1

Greutatea plasticului utilizat în sticlele pentru băuturi și în sticlele PET introduse pe piață, calculată în conformitate cu articolul 3 (în tone)

 

Sticle PET (C1)

sticle pentru băuturi, altele decât sticlele PET (C2)

sticle pentru băuturi (C1 + C2)

ȚARA:

 

ANUL DE REFERINȚĂ:

 

Greutatea plasticului utilizat în sticle, calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (1)

Greutatea plasticului utilizat în sticlele fabricate și introduse pe piață în statul membru respectiv (1)

 

 

 

Ajustarea greutății plasticului utilizat în sticle, calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2)

Greutatea plasticului în sticle deplasate din alte state membre și introduse pe piață (2)

 

 

 

Greutatea plasticului utilizat în sticle care au fost importate și introduse pe piață (3)

 

 

 

Greutatea plasticului utilizat în sticlele deplasate în alte state membre după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv (4)

 

 

 

Greutatea plasticului utilizat în sticle care au fost exportate după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv (5)

 

 

 

Greutatea ajustată a plasticului utilizat în sticle introduse pe piață (6)

 

 

 

Observații:

Casete de culoare închisă: raportarea datelor este facultativă

(1)

Calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (1). W_MS

(2)

Calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2). W_in from other MS

(3)

Calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2). W_imported

(4)

Calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2). W_out to other MS

(5)

Calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2). W_exported

(6)

Calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (2). W

Pentru a demonstra conformitatea cu obiectivele prevăzute la articolul 6 alineatul (5) litera (a) din Directiva (UE) 2019/904 și pentru a îndeplini cerințele de raportare prevăzute la articolul 13 alineatul (1) litera (e) din Directiva (UE) 2019/904, trebuie completată coloana 1 (C1). Pentru a demonstra conformitatea cu obiectivele prevăzute la articolul 6 alineatul (5) litera (b) din Directiva (UE) 2019/904 și pentru a îndeplini cerințele de raportare prevăzute la articolul 13 alineatul (1) litera (e) din Directiva (UE) 2019/904, trebuie completate fie coloanele 1 (C1) și 2 (C2), fie coloanele 1 (C1) și 3 (C1 + C2). Completarea coloanei rămase este opțională.

2.   Formatul pentru raportarea datelor calculate pe baza metodologiei prevăzute la articolul 4

Tabelul 2

Greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele pentru băuturi și în sticlele PET introduse pe piață, calculată în conformitate cu articolul 4 (în tone), și conținutul de plastic reciclat (în procente)

 

Sticle PET (C1)

sticle pentru băuturi, altele decât sticlele PET (C2)

sticle pentru băuturi (C1 + C2)

ȚARA:

 

ANUL DE REFERINȚĂ:

 

Greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle, calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (1)

Greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele fabricate și introduse pe piață în statul membru respectiv (1)

 

 

 

Ajustarea greutății plasticului reciclat utilizat în sticle, calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (2)

Greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle deplasate din alte state membre și introduse pe piață (2)

 

 

 

Greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle care au fost importate și introduse pe piață (3)

 

 

 

Greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele deplasate în alte state membre după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv (4)

 

 

 

Greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle care au fost exportate după ce au fost introduse pe piață în statul membru respectiv (5)

 

 

 

Greutatea ajustată a plasticului reciclat utilizat în sticle introduse pe piață (6)

 

 

 

Proporția conținutului de plastic reciclat în sticle, exprimată în procente (7)

 

 

 

Observații:

Casete de culoare închisă: raportarea datelor este facultativă

(1)

Calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (1). R_MS

(2)

Calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (2). R_in from other MS

(3)

Calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (2). R_imported

(4)

Calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (2). R_out to other MS

(5)

Calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (2). R_exported

(6)

Calculată în conformitate cu articolul 4 alineatul (2). R

(7)

Calculată în conformitate cu articolul 2. RC

Pentru a demonstra conformitatea cu obiectivele prevăzute la articolul 6 alineatul (5) litera (a) din Directiva (UE) 2019/904 și pentru a îndeplini cerințele de raportare prevăzute la articolul 13 alineatul (1) litera (e) din Directiva (UE) 2019/904, trebuie completată coloana 1 (C1). Pentru a demonstra conformitatea cu obiectivele de la articolul 6 alineatul (5) litera (b) din Directiva (UE) 2019/904 și pentru a îndeplini cerințele de raportare prevăzute la articolul 13 alineatul (1) litera (e) din Directiva (UE) 2019/904, trebuie completate fie coloanele 1 (C1) și 2 (C2), fie coloanele 1 (C1) și 3 (C1+C2). Completarea coloanei rămase este opțională.


ANEXA III

FORMATUL RAPORTULUI PRIVIND VERIFICAREA CALITĂȚII

1.   Informații generale

1.1.

Statul membru:

 

1.2.

Organizația care prezintă datele și raportul privind verificarea calității:

 

1.3.

Numele persoanei de contact:

 

1.4.

Adresa de e-mail a persoanei de contact:

 

1.5.

Numărul de telefon al persoanei de contact:

 

1.6.

Anul de referință:

 

1.7.

Data furnizării/versiunea:

 

1.8.

Link către publicarea datelor de către statul membru (dacă există)

 

2.   Descrierea instituțiilor implicate în colectarea datelor

Denumirea instituției

Descrierea rolului și a responsabilităților-cheie

Data transmiterii datelor

Perioada de referință

Surse de date

(a se clarifica proporția relativă a datelor globale obținute din fiecare sursă și a se include linkuri către toate referințele, publicațiile etc.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Adăugați rânduri, după caz)

3.   Descrierea metodelor folosite

3.1.   Descrierea domeniului de aplicare al calculului conținutului de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi, astfel cum a fost transpus în legislația națională

O descriere a nivelului la care se calculează atingerea obiectivelor stabilite la articolul 6 alineatul (5) din Directiva (UE) 2019/904. De exemplu, obiectivele ar putea consta în cerințe obligatorii pentru fiecare sticlă pentru băuturi introdusă pe piață sau într-o medie a sticlelor pentru băuturi introduse pe piață de fiecare operator economic sau într-o medie a sticlelor pentru băuturi introduse pe piață în statul membru.

(Adăugați rânduri, după caz)

3.2.   Metodologii pentru colectarea și compilarea datelor

O descriere a metodologiilor aplicate în vederea colectării și compilării datelor pentru toate instrumentele utilizate la colectarea datelor.

(Adăugați rânduri, după caz)

3.3.   Ipoteze suplimentare

O descriere a oricăror ipoteze sau factori de ajustare suplimentari care au fost utilizați pentru calcul, abordarea utilizată pentru estimarea acestora și eventuale documente justificative.

(Adăugați rânduri, după caz)

4.   Sistemul de verificare și control al datelor

4.1.   Verificarea datelor privind sticlele pentru băuturi și sticlele PET

Proceduri de verificare și control

Aplicate pentru datele privind sticlele PET introduse pe piață (da/nu)

Aplicate pentru datele privind sticlele pentru băuturi introduse pe piață, altele decât sticlele PET (da/nu)

Observații suplimentare, dacă este cazul

Verificări privind caracterul complet al datelor

 

 

 

Verificări încrucișate

 

 

 

Verificarea seriilor de timp

 

 

 

Verificări de audit

 

 

 

Altele (a se preciza)

 

 

 

4.2.   Verificarea datelor privind conținutul de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi și sticlele PET

Descrierea metodologiei utilizate pentru asigurarea calității și verificarea datelor privind conținutul de plastic reciclat din sticlele pentru băuturi și sticlele PET.

(Adăugați rânduri, după caz)

4.3.   Descrierea principalilor factori care afectează acuratețea datelor raportate privind sticlele pentru băuturi și sticlele PET introduse pe piață și privind plasticul reciclat utilizat în sticlele pentru băuturi și sticlele PET introduse pe piață

Factorii care pot să afecteze fiabilitatea datelor

Sticle PET introduse pe piață (da/nu)

Sticle pentru băuturi introduse pe piață, altele decât sticlele PET (da/nu)

Plastic reciclat utilizat în sticlele PET introduse pe piață (da/nu)

Plastic reciclat utilizat în sticlele pentru băuturi introduse pe piață, altele decât sticlele PET (da/nu)

Descrierea modului în care este afectată acuratețea datelor

Descrierea metodologiilor care au fost aplicate pentru a reduce la minimum impactul datelor inexacte

Erori de eșantionare  (1) (de exemplu, coeficienți de variație)

 

 

 

 

 

 

Erori de acoperire  (2) (de exemplu, reguli de minimis, acoperire regională)

 

 

 

 

 

 

Erori de măsurare  (3) (de exemplu, unitatea de măsură)

 

 

 

 

 

 

Instrumente de testare privind colectarea datelor  (4) (de exemplu, testarea chestionarelor)

 

 

 

 

 

 

Erori de prelucrare  (5) (de exemplu, identificarea erorilor, corectarea erorilor)

 

 

 

 

 

 

Erori de non-răspuns  (6)

 

 

 

 

 

 

Erori care rezultă din ipotezele modelului  (7)

 

 

 

 

 

 

Altele (a se preciza)

 

 

 

 

 

 

4.4.   Explicarea domeniului de aplicare și a valabilității sondajelor efectuate pentru colectarea datelor privind sticlele pentru băuturi și sticlele PET introduse pe piață și privind plasticul reciclat utilizat în sticlele pentru băuturi și sticlele PET introduse pe piață

(Adăugați rânduri, după caz)

4.5.   Diferențe în ceea ce privește datele raportate pentru anii de referință anteriori

Modificări metodologice semnificative în ceea ce privește metoda de calcul folosită pentru anul de referință curent față de metoda de calcul folosită pentru anii de referință anteriori, dacă este cazul (în special revizuirile retroactive, natura acestora și eventuala întrerupere a seriilor de semnalat pentru un anumit an)

(Adăugați rânduri, după caz)

4.6.   Explicația diferenței de tonaj

Această secțiune trebuie completată în cazul în care datele raportate indică o variație mai mare de 10 % față de datele transmise pentru anul de referință anterior.

Motivele care stau la baza diferenței sau cauza subiacentă a diferențelor în ceea ce privește greutatea sticlelor pentru băuturi sau a sticlelor PET introduse pe piață ori în ceea ce privește greutatea plasticului reciclat utilizat în sticlele pentru băuturi sau în sticlele PET introduse pe piață.

Variații ale greutății sticlelor pentru băuturi sau a sticlelor PET introduse pe piață

Variație (%)

Principalul motiv al variației

 

 

 

(Adăugați rânduri, după caz)

Variații ale greutății plasticului reciclat utilizat în sticlele pentru băuturi sau în sticlele PET introduse pe piață

Variație (%)

Principalul motiv al variației

 

 

 

(Adăugați rânduri, după caz)

5.   Confidențialitate

Motivele care stau la baza cererii de a nu publica datele raportate sau anumite informații din prezentul raport, împreună cu o listă a părților specifice pentru care se solicită nepublicarea.

(Adăugați rânduri, după caz)


(1)  Descrieți coeficienții de variație estimați și metodologiile aplicate pentru estimarea varianței.

(2)  Descrieți tipul și dimensiunea erorilor de acoperire.

(3)  Descrieți instrumentele de reducere a riscurilor potențiale și de evitare a erorilor.

(4)  Descrieți instrumentele și metodologiile aplicate pentru a asigura calitatea și instrumentele relevante de colectare a datelor.

(5)  Descrieți etapele de prelucrare între colectarea datelor și producerea de statistici și enumerați eventualele erori de prelucrare identificate și amploarea acestora.

(6)  Descrieți ratele de non-răspuns la nivel de unitate și de element pentru principalele variabile și metodele de imputare (dacă există).

(7)  Descrieți tipul și dimensiunea erorilor care rezultă din ipotezele modelului.


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/2683/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)