ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 295

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 64
18 august 2021


Cuprins

 

II   Acte fără caracter legislativ

Pagina

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul (UE) 2021/1372 al Comisiei din 17 august 2021 de modificare a anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește interdicția de a hrăni alte animale de fermă nerumegătoare decât cele de blană cu proteine de origine animală ( 1 )

1

 


 

(1)   Text cu relevanță pentru SEE.

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte fără caracter legislativ

REGULAMENTE

18.8.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 295/1


REGULAMENTUL (UE) 2021/1372 AL COMISIEI

din 17 august 2021

de modificare a anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește interdicția de a hrăni alte animale de fermă nerumegătoare decât cele de blană cu proteine de origine animală

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (1), în special articolul 23 primul paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește norme pentru prevenirea, controlul și eradicarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST-uri). El se aplică producției și introducerii pe piață a animalelor vii și a produselor de origine animală și, în anumite cazuri specifice, exporturilor acestora.

(2)

Articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 interzice hrănirea rumegătoarelor cu proteine provenite de la animale. Articolul 7 alineatul (2) din regulamentul respectiv extinde această interdicție la alte animale decât rumegătoarele, astfel cum se prevede în anexa IV capitolul I, în timp ce capitolele II-V stabilesc și detaliază anumite derogări de la interdicțiile prevăzute în capitolul I în condiții specifice.

(3)

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind un Document de strategie privind EST pentru perioada 2010-2015 („Foaia de drum 2 pentru EST”) (2) prezintă posibile modificări ale legislației Uniunii pentru a alinia măsurile de prevenire, control și eradicare a EST la evoluția situației epidemiologice a encefalopatiei spongiforme bovine (ESB). Ea evidențiază, de asemenea, că orice revizuire a reglementărilor vizând EST necesită să fie bazată în primul rând pe avize științifice. Foaia de parcurs 2 pentru EST abordează revizuirea dispozițiilor actuale privind interdicția de hrănire a animalelor nerumegătoare prevăzute în legislația Uniunii.

(4)

Pe baza conținutului a două avize științifice emise de Grupul pentru pericole biologice (BIOHAZ) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) la 24 ianuarie 2007 și, respectiv, la 17 noiembrie 2007, Foaia de drum 2 pentru EST recunoaște că nu a fost identificat niciun caz de EST la animalele de fermă nerumegătoare în condiții naturale.

(5)

La 7 iunie 2018, autoritatea a adoptat un aviz științific privind revizuirea evaluării cantitative a riscului (ECR) de ESB determinat de proteinele animale prelucrate (3). ECR a estimat o infecțiozitate totală a ESB de patru ori mai mică decât cea estimată în 2011, estimându-se că va apărea mai puțin de un nou caz de ESB în fiecare an.

(6)

La 22 septembrie 2020, autoritatea a adoptat un aviz științific privind riscul potențial de ESB la bovine determinat de utilizarea colagenului și a gelatinei de rumegătoare în hrana animalelor de fermă nerumegătoare (4). Autoritatea concluzionează că probabilitatea de a nu apărea niciun caz nou de ESB la populația de bovine prin niciuna dintre cele trei căi de risc identificate în avizul respectiv este mai mare de 99 % (aproape sigur).

(7)

În același timp, se estimează că 100 000 de tone de foste alimente care conțin colagen și/sau gelatină de rumegătoare sunt eliminate anual în Uniune, deoarece nu pot fi utilizate în hrana animalelor de fermă în conformitate cu normele actuale privind interdicția de hrănire.

(8)

Prin urmare, este necesar ca interdicția de a hrăni animalele de fermă nerumegătoare cu colagen și gelatină provenite de la rumegătoare să fie abrogată.

(9)

Articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (5) interzice hrănirea animalelor terestre dintr-o anumită specie, altele decât animalele de blană, cu proteine animale prelucrate provenite de la cadavre sau părți de cadavre ale animalelor din aceeași specie (reciclare intraspecie).

(10)

Foaia de parcurs 2 pentru EST recunoaște, de asemenea, că riscul de transmitere a ESB de la nerumegătoare la nerumegătoare este neglijabil în măsura în care se evită reciclarea intraspecie. În consecință, ea concluzionează că ar putea fi luată în considerare eliminarea interdicției privind utilizarea proteinelor animale prelucrate provenite de la nerumegătoare în hrana nerumegătoarelor, cu respectarea interdicției existente privind reciclarea intraspecie.

(11)

La 29 noiembrie 2010, Consiliul a adoptat concluzii privind Foaia de parcurs 2 pentru EST (6). Concluziile respective consideră că, din perspectiva sănătății publice și a celei animale, pentru orice posibilă reintroducere a utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la nerumegătoare în hrana altor specii de nerumegătoare sunt necesare, pe de o parte, disponibilitatea unor tehnici analitice eficace și validate pentru a face distincție între proteinele animale prelucrate provenite de la specii diferite și, pe de altă parte, existența unei analize a riscurilor unei astfel de reintroduceri.

(12)

Laboratorul de referință al Uniunii Europene pentru proteinele animale din hrana pentru animale (EURL-AP) a validat în 2012 o nouă metodă de diagnostic bazată pe ADN (PCR) care poate detecta materii provenite de la rumegătoare care ar putea fi prezente în hrana pentru animale. Validarea acestei metode a permis reautorizarea în 2013 a utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la nerumegătoare în hrana animalelor de acvacultură, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) nr. 56/2013 al Comisiei (7).

(13)

Ulterior, în 2015 și, respectiv, în 2018, metodele PCR capabile să detecteze prezența materiilor provenite de la porcine sau păsări de crescătorie în hrana pentru animale au fost, de asemenea, validate de EURL-AP. Prin urmare, ele permit controlul punerii în aplicare corecte a interdicției de reciclare intraspecie în cazul porcinelor și al păsărilor de crescătorie.

(14)

Raportul Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind dezvoltarea proteinelor vegetale în Uniunea Europeană (8), publicat la 22 noiembrie 2018, evidențiază necesitatea de a reduce dependența Uniunii de țări terțe în ceea ce privește aprovizionarea cu proteine. Din punct de vedere nutrițional, proteinele animale prelucrate sunt o materie primă excelentă pentru hrana animalelor, cu o concentrație mare de substanțe nutritive foarte digerabile, cum ar fi aminoacizii și fosforul, și cu un conținut mare de vitamine. Reautorizarea utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la nerumegătoare în hrana animalelor nerumegătoare ar reduce această dependență de proteinele provenite din țări terțe.

(15)

Este necesar ca utilizarea proteinelor animale prelucrate provenite de la porcine în hrana păsărilor de crescătorie și a proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie în hrana porcinelor să fie reautorizată. Este necesar să se aplice cerințe stricte în timpul colectării, transportului și prelucrării produselor respective și să se efectueze eșantionări și analize regulate, pentru a se evita orice risc și pentru a se contribui la verificarea absenței contaminării încrucișate cu proteine interzise provenite de la rumegătoare și a reciclării intraspecie.

(16)

Regulamentul (UE) 2017/893 al Comisiei (9) a autorizat utilizarea în hrana animalelor de acvacultură a proteinelor animale prelucrate derivate din insecte și a hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate. Păsările de crescătorie sunt animale insectivore, porcinele sunt omnivore și nu există îngrijorări cu privire la respectiva materie primă destinată hranei animalelor. În consecință, este necesar ca proteinele animale prelucrate derivate din insecte să fie autorizate pentru hrana păsărilor de crescătorie și a porcinelor în aceleași condiții ca cele prevăzute pentru hrănirea animalelor de acvacultură.

(17)

Prin urmare, este necesar ca anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 să fie modificată în consecință.

(18)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 august 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 147, 31.5.2001, p. 1.

(2)  COM(2010) 384 final din 16 iulie 2010.

(3)  https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2018.5314

(4)  https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2020.6267

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(6)  http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/10/st13/st13889- ad01re01.en10.pdf

(7)  Regulamentul (UE) nr. 56/2013 al Comisiei din 16 ianuarie 2013 de modificare a anexelor I și IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 21, 24.1.2013, p. 3).

(8)  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/plants_and_plant_products/documents/report-plant-proteins-com2018-757-final_en.pdf

(9)  Regulamentul (UE) 2017/893 al Comisiei din 24 mai 2017 de modificare a anexelor I și IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului și a anexelor X, XIV și XV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei în ceea ce privește dispozițiile privind proteinele animale prelucrate (JO L 138, 25.5.2017, p. 92).


ANEXĂ

Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se modifică după cum urmează:

1.

În capitolul I, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

animalelor de fermă nerumegătoare, altele decât animalele de blană, cu:

(i)

proteine animale prelucrate;

(ii)

produse din sânge;

(iii)

proteine hidrolizate de origine animală;

(iv)

fosfat dicalcic și fosfat tricalcic de origine animală;

(v)

hrană pentru animale care conține produsele menționate la punctele (i)-(iv).”

2.

În capitolul II se adaugă următoarele litere:

„(f)

păsărilor de crescătorie cu următoarele materii prime destinate hranei pentru animale și hrană combinată pentru animale:

(i)

proteine animale prelucrate provenite de la porcine și hrană combinată pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate, care sunt produse, introduse pe piață și utilizate în conformitate cu condițiile generale stabilite în capitolul III și cu condițiile specifice stabilite în capitolul IV, secțiunea G;

(ii)

proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie și hrană combinată pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate, care sunt produse, introduse pe piață și utilizate în conformitate cu condițiile generale stabilite în capitolul III și cu condițiile specifice stabilite în capitolului IV, secțiunea F;

(g)

porcinelor cu următoarele materii prime destinate hranei pentru animale și hrană combinată pentru animale:

(i)

proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie și hrană combinată pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate, care sunt produse, introduse pe piață și utilizate în conformitate cu condițiile generale stabilite în capitolul III și cu condițiile specifice stabilite în capitolul IV secțiunea H;

(ii)

proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie și hrană combinată pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate, care sunt produse, introduse pe piață și utilizate în conformitate cu condițiile generale stabilite în capitolul III și cu condițiile specifice stabilite în capitolul IV secțiunea F.”

3.

Capitolul III se modifică după cum urmează:

(a)

secțiunea A se modifică după cum urmează:

(i)

punctul 1 litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

proteine animale prelucrate în vrac provenite de la nerumegătoare, inclusiv făină de pește, proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, proteine animale prelucrate provenite de la porcine și proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie.”;

(ii)

punctele 4 și 5 se înlocuiesc cu următorul text:

„4.

Proteinele animale prelucrate în vrac care provin de la porcine și hrana combinată în vrac pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate se transportă în vehicule și în containere și se depozitează în facilități de depozitare care nu sunt utilizate pentru transportul, respectiv depozitarea hranei pentru animale destinate altor animale de fermă nerumegătoare decât animalele de acvacultură și păsările de crescătorie.

5.

Prin derogare de la punctul 4, vehiculele, containerele și facilitățile de depozitare care au fost utilizate anterior pentru transportul sau depozitarea proteinelor animale prelucrate, în vrac, provenite de la porcine și a hranei combinate în vrac pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate pot fi utilizate ulterior pentru transportul sau depozitarea hranei pentru animale destinate animalelor de fermă nerumegătoare, altele decât animalele de acvacultură și păsările de crescătorie, cu condiția ca ele să fie curățate în prealabil pentru a evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură documentată care a fost autorizată în prealabil de autoritatea competentă.

Ori de câte ori este utilizată o astfel de procedură, documentarea unei astfel de utilizări este ținută la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.”;

(iii)

se adaugă următoarele puncte:

„6.

Proteinele animale prelucrate în vrac care provin de la păsări de crescătorie și hrana combinată în vrac pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate se transportă în vehicule și în containere și se depozitează în facilități de depozitare care nu sunt utilizate pentru transportul, respectiv depozitarea hranei pentru animale destinate altor animale de fermă nerumegătoare decât animalele de acvacultură și porcinele.

7.

Prin derogare de la punctul 6, vehiculele, containerele și facilitățile de depozitare care au fost utilizate anterior pentru transportul sau depozitarea proteinelor animale prelucrate, în vrac, provenite de la păsări de crescătorie și a hranei combinate în vrac pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate pot fi utilizate ulterior pentru transportul sau depozitarea hranei pentru animale destinate animalelor de fermă nerumegătoare, altele decât animalele de acvacultură și porcinele, cu condiția ca ele să fie curățate în prealabil pentru a evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură documentată care a fost autorizată în prealabil de autoritatea competentă.

Ori de câte ori este utilizată o astfel de procedură, documentarea unei astfel de utilizări este ținută la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.

8.

Proteinele animale prelucrate în vrac care provin de la insecte de crescătorie și hrana combinată în vrac pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate se transportă în vehicule și în containere și se depozitează în facilități de depozitare care nu sunt utilizate pentru transportul, respectiv depozitarea hranei pentru animale destinate altor animale de fermă nerumegătoare decât animalele de acvacultură, păsările de crescătorie și porcinele.

9.

Prin derogare de la punctul 8, vehiculele, containerele și facilitățile de depozitare care au fost utilizate anterior pentru transportul sau depozitarea proteinelor animale prelucrate, în vrac, provenite de la insecte de crescătorie și a hranei combinate în vrac pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate pot fi utilizate ulterior pentru transportul sau depozitarea hranei pentru animale destinate animalelor de fermă nerumegătoare, altele decât animalele de acvacultură, păsările de crescătorie și porcinele, cu condiția ca ele să fie curățate în prealabil pentru a evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură documentată care a fost autorizată în prealabil de autoritatea competentă.

Ori de câte ori este utilizată o astfel de procedură, documentarea unei astfel de utilizări este ținută la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.

10.

Proteinele animale prelucrate în vrac provenite de la nerumegătoare, cu excepția făinii de pește și a proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie, porcine și insecte de crescătorie, precum și hrana combinată în vrac pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate se transportă în vehicule și containere și se depozitează în spații de depozitare care nu sunt utilizate, respectiv, pentru transportul sau depozitarea hranei pentru animalele de fermă nerumegătoare, altele decât animalele de acvacultură.

11.

Prin derogare de la punctul 10, vehiculele, containerele și unitățile de depozitare care au fost utilizate anterior pentru transportul sau depozitarea produselor menționate la punctul respectiv pot fi utilizate ulterior pentru transportul sau depozitarea hranei destinate altor animale de fermă nerumegătoare decât animalele de acvacultură, cu condiția ca ele să fie curățate în prealabil cu scopul de a evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură documentată care a primit în prealabil o autorizare din partea autorității competente.

Ori de câte ori este utilizată o astfel de procedură, documentarea unei astfel de utilizări este ținută la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.”;

(b)

secțiunea B se modifică după cum urmează:

(i)

la punctul 1, se adaugă următoarele litere:

„(d)

proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie:

(e)

proteine animale prelucrate provenite de la porcine:

(f)

proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie.”;

(ii)

la punctul 3, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

ei trebuie să crească numai animale nerumegătoare și:

(i)

în cazul în care cresc păsări de crescătorie, nu produc hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie;

(ii)

în cazul în care cresc porcine, nu produc hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine;”;

(c)

în secțiunea C, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare, inclusiv făină de pește, proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, proteine animale prelucrate provenite de la porcine și proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie;”;

(d)

în secțiunea D, la punctul 1, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare, inclusiv făină de pește, proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, proteine animale prelucrate provenite de la porcine și proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie;”.

4.

Capitolul IV se modifică după cum urmează:

(a)

în secțiunea D, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

subprodusele de origine animală destinate utilizării în producția de proteine animale prelucrate menționate în prezenta secțiune provin de la una sau mai multe dintre următoarele:

(i)

abatoare autorizate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 care nu sacrifică rumegătoare și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca abatoare care nu sacrifică rumegătoare;

(ii)

unități de tranșare aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 în care nu se dezosează sau nu se tranșează carne de rumegătoare și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca abatoare în care nu se dezosează sau nu se tranșează carne de rumegătoare;

(iii)

alte unități decât cele menționate la punctul (i) sau (ii), înregistrate sau aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu manipulează produse provenite de la rumegătoare și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca unități care nu manipulează produse provenite de la rumegătoare;

(iv)

unități aprobate menționate la articolul 24 alineatul (1) literele (h) și (i) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca unități care manipulează sau depozitează numai subproduse de origine animală provenite de la nerumegătoare provenite din unitățile menționate la punctele (i), (ii) și (iii).

Prin derogare de la primul paragraf punctele (i), (ii) și (iii), autoritatea competentă poate autoriza sacrificarea rumegătoarelor și manipularea produselor provenite de la rumegătoare în unitățile menționate la primul paragraf punctele (i), (ii) și (iii) care produc subproduse de origine animală provenite de la nerumegătoare destinate producției de proteine animale prelucrate menționate în prezenta secțiune.

Autorizația respectivă poate fi acordată doar în cazul în care autoritatea competentă este satisfăcută, în urma unei inspecții la fața locului, cu privire la eficacitatea măsurilor care vizează prevenirea contaminării încrucișate între subprodusele provenite de la rumegătoare și cele provenite de la nerumegătoare.

Respectivele măsuri includ următoarele cerințe minime:

1.

sacrificarea animalelor nerumegătoare trebuie să fie efectuată în linii separate fizic de liniile utilizate pentru sacrificarea rumegătoarelor;

2.

produsele provenite de la nerumegătoare trebuie să fie manipulate pe linii de producție separate fizic de cele utilizate pentru manipularea produselor provenite de la rumegătoare;

3.

facilitățile de colectare, depozitare, transport și ambalare a subproduselor de origine animală provenite de la nerumegătoare trebuie să fie păstrate separat de cele pentru subprodusele de origine animală provenite de la rumegătoare;

4.

trebuie efectuate prelevări de eșantioane și analize regulate ale subproduselor de origine animală provenite de la nerumegătoare pentru depistarea prezenței proteinelor de rumegătoare. Metoda de analiză utilizată trebuie să fie validată din punct de vedere științific în acest scop. Frecvența prelevării eșantioanelor și a efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP.”;

(b)

Secțiunea F se înlocuiește cu următorul text:

SECȚIUNEA F

Condiții specifice aplicabile producției și utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie și hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine destinate hrănirii animalelor de acvacultură, păsărilor de crescătorie și porcinelor

Următoarele condiții specifice se aplică producției și utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie și hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine destinate hrănirii animalelor de acvacultură păsărilor de crescătorie și porcinelor:

(a)

Proteinele animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie trebuie să fie produse:

(i)

în unități de prelucrare aprobate în conformitate cu articolul 24 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 și destinate exclusiv producției de produse provenite de la insecte de crescătorie;

(ii)

în conformitate cu cerințele prevăzute în secțiunea 1 a capitolului II din anexa X la Regulamentul (UE) nr. 142/2011.

Prin derogare de la condiția prevăzută la primul paragraf litera (i), autoritatea competentă poate autoriza producția de proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie în unități de prelucrare care prelucrează subproduse provenite de la alte specii.

Autorizația respectivă poate fi acordată numai în cazul în care autoritatea competentă este satisfăcută, în urma unei inspecții, cu privire la eficacitatea măsurilor menite să prevină contaminarea încrucișată a proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie cu proteine animale prelucrate provenite de la alte animale de fermă.

Respectivele măsuri de prevenire includ următoarele cerințe minime:

producția de proteine animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau nerumegătoare, altele decât insectele, trebuie să se desfășoare într-un sistem închis care este separat fizic de cel utilizat pentru producerea proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie;

păstrarea subproduselor de origine animală provenite de la rumegătoare sau de la alte nerumegătoare decât insectele în timpul depozitării și al transportului în facilități care sunt separate fizic de cele pentru subprodusele de origine animală provenite de la insecte de crescătorie;

păstrarea proteinelor animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau nerumegătoare, altele decât insectele, în timpul depozitării și al ambalării în facilități separate fizic de cele utilizate pentru produsele finite provenite de la insecte de crescătorie;

trebuie efectuate regulat prelevări de eșantioane și analize ale proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie pentru a verifica absența contaminării încrucișate cu proteine animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau de la alte animale nerumegătoare utilizând metodele de analiză pentru determinarea constituenților de origine animală pentru controlul hranei pentru animale prevăzute în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009; frecvența prelevării eșantioanelor și a efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP; rezultatele acestor eșantionări și analize se pun la dispoziția autorității competente pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.

(b)

Hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie se produce în unități:

(i)

autorizate în acest scop de către autoritatea competentă;

(ii)

dedicate producției de hrană pentru animale de acvacultură, păsări de crescătorie sau porcine.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (i), o autorizație specifică pentru producția de hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie nu este necesară pentru prelucrătorii la domiciliu care respectă următoarele condiții:

ei sunt înregistrați de către autoritatea competentă ca producători de hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie,

nu cresc animale de fermă, astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 6 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, altele decât animale de acvacultură, păsări de crescătorie, porcine sau animale de blană,

hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie utilizate în producția ei conține sub 50 % proteine brute.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (ii), producția de hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, destinate animalelor de acvacultură, păsărilor de crescătorie sau porcinelor, în unități care produc și hrană combinată pentru animale destinată altor animale de fermă, cu excepția animalelor de blană, poate fi autorizată de autoritatea competentă, în urma unei inspecții la fața locului, sub rezerva respectării următoarelor condiții:

hrana combinată destinată rumegătoarelor trebuie să fie produsă și păstrată, în timpul depozitării, al transportului și al ambalării, în facilități care sunt separate fizic de cele în care se fabrică și se păstrează hrana combinată destinată animalelor nerumegătoare;

hrana combinată destinată animalelor de acvacultură, păsărilor de crescătorie sau porcinelor trebuie să fie fabricată și păstrată, în timpul depozitării, al transportului și al ambalării, în facilități separate fizic de cele în care sunt fabricate și deținute hrana combinată destinată altor animale nerumegătoare,

evidențele care conțin detalii privind achizițiile și utilizările proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie și vânzările de hrană combinată pentru animale care conține astfel de proteine trebuie să fie păstrate la dispoziția autorității competente timp de cel puțin cinci ani,

eșantionări și analize regulate ale hranei combinate destinate animalelor de fermă, altele decât animalele de acvacultură, păsările de crescătorie și porcinele, pentru a verifica absența constituenților de origine animală neautorizați utilizând metodele de analiză pentru determinarea constituenților de origine animală pentru controlul hranei pentru animale prevăzute în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009; frecvența prelevării eșantioanelor și efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP; rezultatele trebuie să fie păstrate la dispoziția autorității competente timp de cel puțin cinci ani.

(c)

Documentul comercial sau, după caz, certificatul de sănătate care însoțește proteinele animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, eticheta proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie și eticheta hranei combinate pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie se marchează în mod clar în conformitate cu capitolul V, secțiunea G din prezenta anexă.”

(c)

se adaugă următoarele secțiuni:

SECȚIUNEA G

Condiții specifice aplicabile producției și utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la porcine și hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine, destinate a fi utilizate pentru hrana păsărilor de crescătorie

Următoarele condiții specifice se aplică producției și utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la porcine și hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine, destinate a fi utilizate pentru hrana păsărilor de crescătorie („proteine animale prelucrate provenite de la porcine”):

(a)

Subprodusele de origine animală destinate a fi utilizate pentru producția de proteine animale prelucrate provenite de la porcine trebuie să provină din una sau mai multe dintre următoarele:

(i)

abatoare aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 care nu sacrifică rumegătoare și păsări de crescătorie și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca abatoare care nu sacrifică rumegătoare și păsări de crescătorie;

(ii)

unități de tranșare aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 în care nu se dezosează sau nu se tranșează carne de rumegătoare și de păsări de crescătorie și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca abatoare în care nu se dezosează sau nu se tranșează carne de rumegătoare și de păsări de crescătorie;

(iii)

alte unități decât cele menționate la punctul (i) sau (ii), înregistrate sau aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu manipulează produse provenite de la rumegătoare și păsări de crescătorie și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca unități care nu manipulează produse provenite de la rumegătoare și păsări de crescătorie;

(iv)

unități aprobate menționate la articolul 24 alineatul (1) literele (h) și (i) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca unități care manipulează sau depozitează numai subproduse de origine animală provenite de la nerumegătoare provenite din unitățile menționate la punctele (i), (ii) și (iii).

Prin derogare de la primul paragraf punctele (i), (ii) și (iii), autoritatea competentă poate autoriza sacrificarea rumegătoarelor sau a păsărilor de crescătorie și manipularea produselor obținute de la rumegătoare sau păsări de crescătorie în unitățile menționate la primul paragraf punctele (i), (ii) și (iii) care produc subproduse de origine porcină destinate producției de proteine animale prelucrate provenite de la porcine.

Autorizația respectivă poate fi acordată numai în cazul în care autoritatea competentă este satisfăcută, în urma unei inspecții la fața locului, de eficacitatea măsurilor menite să prevină contaminarea încrucișată între rumegătoare sau păsări de crescătorie și subproduse de origine animală provenite de la porcine.

Respectivele măsuri includ următoarele cerințe minime:

1.

sacrificarea porcinelor trebuie să fie efectuată în linii separate fizic de liniile utilizate pentru sacrificarea rumegătoarelor sau a păsărilor de crescătorie;

2.

produsele provenite de la porcine trebuie să fie manipulate pe linii de producție separate fizic de cele utilizate pentru manipularea produselor provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie;

3.

facilitățile de colectare, depozitare, transport și ambalare a subproduselor de origine animală provenite de la porcine trebuie să fie separate de cele pentru subprodusele de origine animală provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie;

4.

trebuie efectuate regulat prelevări de eșantioane și analize ale subproduselor de origine porcină pentru depistarea prezenței proteinelor provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie. Metoda de analiză utilizată trebuie să fie validată din punct de vedere științific în acest scop. Frecvența prelevării eșantioanelor și a efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP.

(b)

Subprodusele de origine animală provenite de la porcine destinate utilizării pentru producția de proteine animale prelucrate provenite de la porcine se transportă la o unitate de prelucrare în vehicule și containere care nu sunt utilizate pentru transportul subproduselor de origine animală provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie.

Prin derogare de la primul paragraf, ele pot fi transportate în vehicule și containere care au fost utilizate anterior pentru transportul subproduselor de origine animală provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie, cu condiția ca respectivele vehicule și containere să fi fost curățate în prealabil pentru a se evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură documentată care a primit autorizare prealabilă din partea autorității competente.

Ori de câte ori este utilizată o astfel de procedură, documentarea unei astfel de utilizări se ține la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.

(c)

Proteinele animale prelucrate provenite de la porcine se produc în unități de prelucrare:

(i)

dedicate prelucrării subproduselor provenite de la abatoare, unități de tranșare sau alte unități menționate la litera (a);

(ii)

înregistrate de autoritatea competentă ca unități care nu prelucrează subproduse provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (ii), autoritatea competentă poate autoriza producția de proteine animale prelucrate provenite de la porcine în unități de prelucrare care prelucrează subproduse provenite de la rumegătoare sau de la păsări de crescătorie.

Autorizația respectivă poate fi acordată doar în cazul în care autoritatea competentă este satisfăcută, în urma unei inspecții, de eficacitatea măsurilor care vizează prevenirea contaminării încrucișate între proteinele animale prelucrate provenite de la rumegătoare și păsări de crescătorie și proteinele animale prelucrate provenite de la porcine.

Respectivele măsuri de prevenire includ următoarele cerințe minime:

1.

producția de proteine animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie trebuie să se desfășoare într-un sistem închis care este separat fizic de cel utilizat pentru producerea proteinelor animale prelucrate provenite de la porcine;

2.

păstrarea subproduselor de origine animală provenite de la rumegătoare și păsări de crescătorie în timpul depozitării și al transportului în facilități separate fizic de cele pentru subprodusele de origine animală provenite de la porcine;

3.

păstrarea proteinelor animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie în timpul depozitării și al ambalării în facilități separate fizic de cele utilizate pentru produsele finite provenite de la porcine;

4.

trebuie efectuate regulat prelevări de probe și analize ale proteinelor animale prelucrate provenite de la porcine pentru a verifica absența contaminării încrucișate cu proteine animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau păsări de crescătorie, utilizând metodele de analiză pentru determinarea constituenților de origine animală pentru controlul hranei pentru animale prevăzut în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009; frecvența prelevării eșantioanelor și a efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP; rezultatele acestor eșantionări și analize se pun la dispoziția autorității competente pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.

(d)

Hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine se produce în unități:

(i)

autorizate în acest scop de către autoritatea competentă;

(ii)

dedicate exclusiv producției de hrană pentru păsări de crescătorie, animale de acvacultură sau de blană.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (i), o autorizație specifică pentru producția de hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine nu este necesară pentru prelucrătorii la domiciliu care respectă următoarele condiții:

ei sunt înregistrați de către autoritatea competentă ca producători de hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine,

nu cresc animale de fermă, astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 6 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, altele decât păsări de crescătorie, animale de acvacultură sau de blană,

hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine utilizate în producția ei conține sub 50 % proteine brute.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (ii), producția de hrană combinată pentru păsări de crescătorie, care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine, în unități care produc și hrană combinată destinată animalelor de fermă, altele decât animalele de acvacultură și de blană, poate fi autorizată de autoritatea competentă, în urma unei inspecții la fața locului, sub rezerva respectării următoarelor condiții:

hrana combinată destinată rumegătoarelor trebuie să fie produsă și păstrată, în timpul depozitării, al transportului și al ambalării, în facilități care sunt separate fizic de cele în care se fabrică și se păstrează hrana combinată destinată animalelor nerumegătoare;

hrana combinată destinată porcinelor trebuie să fie produsă și păstrată, în timpul depozitării, al transportului și al ambalării, în facilități care sunt separate fizic de cele în care se fabrică și se păstrează hrană combinată destinată altor animale nerumegătoare;

evidențele care conțin detalii privind achizițiile și utilizările proteinelor animale prelucrate provenite de la porcine și vânzările de hrană combinată pentru animale care conține astfel de proteine trebuie să fie păstrate la dispoziția autorității competente timp de cel puțin cinci ani,

prelevări de eșantioane și analize regulate ale hranei combinate destinate altor animale de fermă decât păsările de crescătorie, animalele de acvacultură și cele de blană, pentru a verifica absența constituenților de origine animală neautorizați, utilizând metodele de analiză pentru determinarea constituenților de origine animală pentru controlul hranei pentru animale prevăzute în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009; frecvența prelevării eșantioanelor și efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP; rezultatele trebuie să fie păstrate la dispoziția autorității competente timp de cel puțin cinci ani.

(e)

Documentul comercial sau, după caz, certificatul de sănătate care însoțește proteinele animale prelucrate provenite de la porcine în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, eticheta proteinelor animale prelucrate provenite de la porcine și eticheta hranei combinate pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine se marchează în mod clar în conformitate cu capitolul V, secțiunea G din prezenta anexă.

SECȚIUNEA H

Condiții specifice aplicabile producției și utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie și hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine, destinate a fi utilizate pentru hrana porcinelor

Următoarele condiții specifice se aplică producției și utilizării proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie și hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine, destinate a fi utilizate pentru hrana porcinelor („proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie”):

(a)

Subprodusele de origine animală destinate a fi utilizate pentru producția de proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie trebuie să provină din una sau mai multe dintre următoarele:

(i)

abatoare aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 care nu sacrifică rumegătoare și porcine și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca abatoare care nu sacrifică rumegătoare și porcine;

(ii)

unități de tranșare aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 în care nu se dezosează sau nu se tranșează carne de rumegătoare și porcine și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca abatoare în care nu se dezosează sau nu se tranșează carne de rumegătoare și porcine;

(iii)

alte unități decât cele menționate la punctul (i) sau (ii), înregistrate sau aprobate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu manipulează produse provenite de la rumegătoare și porcine și care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca unități care nu manipulează produse provenite de la rumegătoare și porcine;

(iv)

unități aprobate menționate la articolul 24 alineatul (1) literele (h) și (i) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 care sunt înregistrate de autoritatea competentă ca unități care manipulează sau depozitează numai subproduse de origine animală provenite de la nerumegătoare provenite din unitățile menționate la punctele (i), (ii) și (iii).

Prin derogare de la primul paragraf punctele (i), (ii) și (iii), autoritatea competentă poate autoriza sacrificarea rumegătoarelor sau a porcinelor și manipularea rumegătoarelor sau a produselor provenite de la porcine în unitățile menționate la primul paragraf punctele (i), (ii) și (iii) care produc subproduse de origine animală provenite de la păsări de crescătorie destinate producției de proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie.

Autorizația respectivă poate fi acordată numai în cazul în care autoritatea competentă este satisfăcută, în urma unei inspecții la fața locului, de eficacitatea măsurilor menite să prevină contaminarea încrucișată între rumegătoare sau porcine și subproduse de origine animală provenite de la păsări de crescătorie.

Respectivele măsuri includ următoarele cerințe minime:

1.

sacrificarea păsărilor de crescătorie trebuie să fie efectuată în linii separate fizic de liniile utilizate pentru sacrificarea rumegătoarelor sau a porcinelor;

2.

produsele provenite de la păsări de crescătorie trebuie să fie manipulate pe linii de producție separate fizic de cele utilizate pentru manipularea produselor provenite de la rumegătoare sau porcine;

3.

facilitățile de colectare, depozitare, transport și ambalare a subproduselor de origine animală provenite de la păsări de crescătorie trebuie să fie separate de cele pentru subprodusele de origine animală provenite de la rumegătoare sau porcine;

4.

trebuie efectuate regulat prelevări de eșantioane și analize ale subproduselor provenite de la păsări de crescătorie pentru depistarea prezenței proteinelor provenite de la rumegătoare sau porcine. Metoda de analiză utilizată trebuie să fie validată din punct de vedere științific în acest scop. Frecvența prelevării eșantioanelor și a efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP.

(b)

Subprodusele de origine animală provenite de la păsări de crescătorie destinate utilizării pentru producția de proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie se transportă la o unitate de prelucrare în vehicule și containere care nu sunt utilizate pentru transportul subproduselor de origine animală provenite de la rumegătoare sau porcine.

Prin derogare de la primul paragraf, ele pot fi transportate în vehicule și containere care au fost utilizate anterior pentru transportul subproduselor de origine animală provenite de la rumegătoare sau porcine, cu condiția ca respectivele vehicule și containere să fi fost curățate în prealabil pentru a se evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură documentată care a primit autorizare prealabilă din partea autorității competente.

Ori de câte ori este utilizată o astfel de procedură, documentarea unei astfel de utilizări se ține la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.

(c)

Proteinele animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie se produc în unități de prelucrare:

(i)

dedicate prelucrării subproduselor de origine animală provenite de la abatoare, unități de tranșare sau alte unități menționate la litera (a);

(ii)

înregistrate de autoritatea competentă ca unități care nu prelucrează subproduse provenite de la rumegătoare sau porcine.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (ii), autoritatea competentă poate autoriza producția de proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie în unități de prelucrare care prelucrează subproduse provenite de la rumegătoare sau de la porcine.

Autorizația respectivă poate fi acordată doar în cazul în care autoritatea competentă este satisfăcută, în urma unei inspecții, de eficacitatea măsurilor care vizează prevenirea contaminării încrucișate între proteinele animale prelucrate provenite de la rumegătoare și porcine și proteinele animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie.

Respectivele măsuri de prevenire includ următoarele cerințe minime:

1.

producția de proteine animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau porcine trebuie să se desfășoare într-un sistem închis care este separat fizic de cel utilizat pentru producerea proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie;

2.

păstrarea subproduselor de origine animală provenite de la rumegătoare sau porcine în timpul depozitării și al transportului în facilități separate fizic de cele pentru subprodusele de origine animală provenite de la păsări de crescătorie;

3.

păstrarea proteinelor animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau porcine în timpul depozitării și al ambalării în facilități separate fizic de cele utilizate pentru produsele finite provenite de la păsări de crescătorie;

4.

trebuie efectuate regulat prelevări de probe și analize ale proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie pentru a verifica absența contaminării încrucișate cu proteine animale prelucrate provenite de la rumegătoare sau porcine, utilizând metodele de analiză pentru determinarea constituenților de origine animală pentrucontrolul hranei pentru animale prevăzut în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009; frecvența prelevării eșantioanelor și a efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP; rezultatele acestor eșantionări și analize se pun la dispoziția autorității competente pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.

(d)

Hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie se produce în unități:

(i)

autorizate în acest scop de către autoritatea competentă;

(ii)

dedicate exclusiv producției de hrană pentru porcine, animale de acvacultură sau de blană.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (i), o autorizație specifică pentru producția de hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie nu este necesară pentru prelucrătorii la domiciliu care respectă următoarele condiții:

ei sunt înregistrați de către autoritatea competentă ca producători de hrană completă pentru animale din hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine;

nu cresc animale de fermă, astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 6 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, altele decât porcine, animale de acvacultură sau de blană;

hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie utilizate în producția ei conține sub 50 % proteine brute.

Prin derogare de la primul paragraf punctul (ii), producția de hrană combinată pentru porcine care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie, în unități care produc și hrană combinată destinată animalelor de fermă, altele decât animalele de acvacultură și de blană, poate fi autorizată de autoritatea competentă, în urma unei inspecții la fața locului, sub rezerva respectării următoarelor condiții:

hrana combinată destinată rumegătoarelor trebuie să fie produsă și păstrată, în timpul depozitării, al transportului și al ambalării, în facilități care sunt separate fizic de cele în care se fabrică și se păstrează hrana combinată destinată animalelor nerumegătoare;

hrana combinată destinată păsărilor de crescătorie trebuie să fie produsă și păstrată, în timpul depozitării, al transportului și al ambalării, în facilități care sunt separate fizic de cele în care se fabrică și se păstrează hrană combinată destinată altor animale nerumegătoare;

evidențele care conțin detalii privind achizițiile și utilizările proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie și vânzările de hrană combinată pentru animale care conține astfel de proteine trebuie să fie păstrate la dispoziția autorității competente timp de cel puțin cinci ani,

prelevări de eșantioane și analize regulate ale hranei combinate destinate altor animale de fermă decât păsările de crescătorie, animalele de acvacultură și cele de blană, pentru a verifica absența constituenților de origine animală neautorizați, utilizând metodele de analiză pentru determinarea constituenților de origine animală pentru controlul hranei pentru animale prevăzute în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009; frecvența prelevării eșantioanelor și efectuării analizelor se determină pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de către operator ca parte a procedurilor sale bazate pe principiile HACCP; rezultatele trebuie să fie păstrate la dispoziția autorității competente timp de cel puțin cinci ani;

(e)

Documentul comercial sau, după caz, certificatul de sănătate care însoțește proteinele animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie în conformitate cu articolul 21, alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, eticheta proteinelor animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie și eticheta hranei combinate pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie se marchează în mod clar în conformitate cu capitolul V, secțiunea G din prezenta anexă.”

5.

Capitolul V se modifică după cum urmează:

(a)

secțiunea A se înlocuiește cu următorul text:

SECȚIUNEA A

Întocmirea de liste

1.

Statele membre actualizează și pun la dispoziția publicului liste conținând:

(a)

abatoarele înregistrate ca abatoare care nu sacrifică rumegătoare în conformitate cu capitolul IV, secțiunea C, litera (a), primul paragraf, precum și abatoarele autorizate din care se poate obține sânge produs în conformitate cu capitolul IV, secțiunea C, litera (a), paragraful al doilea, al treilea și al patrulea;

(b)

abatoarele, unitățile de tranșare, alte unități producătoare de alimente și unități care produc subproduse de origine animală înregistrate ca entități care, respectiv, nu sacrifică rumegătoare, nu dezosează sau nu tranșează carne de rumegătoare, nu manipulează produse provenit de la rumegătoare și manipulează sau depozitează numai subproduse de origine animală provenite din aceste unități alimentare, din care pot proveni subproduse de origine animală destinate producției de proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare în conformitate cu capitolul IV, secțiunea D, litera (a), primul paragraf, precum și abatoarele, unitățile de tranșare și alte unități alimentare autorizate din care pot proveni produse subproduse de origine animală destinate producției de proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare în conformitate cu capitolul IV, secțiunea D, litera (a), paragraful al doilea, al treilea și al patrulea;

(c)

abatoarele, unitățile de tranșare și alte unități producătoare de alimente și unitățile producătoare de subproduse de origine animală înregistrate ca entități care, respectiv, nu sacrifică rumegătoare și păsări de crescătorie, nu dezosează sau nu tranșează carne de rumegătoare și de păsări de crescătorie, nu manipulează produse provenite de la rumegătoare și păsări de crescătorie și care manipulează sau depozitează numai subproduse de origine animală provenite de la aceste unități producătoare de alimente, din care pot proveni subproduse de origine animală destinate a fi utilizate pentru producția de proteine animale prelucrate provenite de la porcine în conformitate cu capitolul IV, secțiunea G, litera (a), primul paragraf, precum și abatoarele, unitățile de tranșare și alte unități producătoare de alimente autorizat, din care pot proveni subproduse de origine animală destinate utilizării pentru producția de proteine animale prelucrate provenite de la porcine în conformitate cu capitolul IV, secțiunea G, litera (a), paragraful al doilea, al treilea și al patrulea;

(d)

abatoarele, unitățile de tranșare și alte unități producătoare de alimente și unitățile producătoare de subproduse de origine animală înregistrate ca entități care, respectiv, nu sacrifică rumegătoare și porcine, nu dezosează sau tranșează carne de rumegătoare și de porcine, nu manipulează produse provenite de la rumegătoare și porcine și care manipulează sau depozitează numai subproduse de origine animală provenite de la aceste unități producătoare de alimente, din care pot proveni subproduse de origine animală destinate a fi utilizate pentru producția de proteine animale prelucrate în conformitate cu capitolul IV, secțiunea H, litera (a), primul paragraf, precum și abatoarele, unitățile de tranșare și alte unități producătoare de alimente autorizate din care pot proveni subproduse de origine animală destinate utilizării pentru producție de proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie, în conformitate cu capitolul IV, secțiunea H, litera (a), al doilea, al treilea și al patrulea paragraf;

(e)

unitățile de prelucrare înregistrate ca unități care prelucrează exclusiv sânge de nerumegătoare în conformitate cu capitolul IV, secțiunea C, litera (c) primul paragraf, precum și unitățile de prelucrare autorizate care produc produse din sânge în conformitate cu capitolul IV, secțiunea C, litera (c) al doilea, al treilea și al patrulea paragraf;

(f)

unitățile de prelucrare înregistrate ca unități care nu prelucrează subproduse de origine animală provenite de la rumegătoare în conformitate cu capitolul IV, secțiunea D, litera (c), primul paragraf, precum și unitățile de prelucrare autorizate care produc proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare și care funcționează în conformitate cu capitolul IV, secțiunea D, litera (c), al doilea, al treilea și al patrulea paragraf;

(g)

unitățile de prelucrare înregistrate ca unități care nu prelucrează subproduse de origine animală provenite de la rumegătoare și păsări de crescătorie în conformitate cu capitolul IV, secțiunea G, litera (c), primul paragraf, precum și unitățile de prelucrare autorizate care produc proteine animale prelucrate provenite de la porcine și care funcționează în conformitate cu capitolul IV, secțiunea G, litera (c), al doilea, al treilea și al patrulea paragraf;

(h)

unitățile de prelucrare înregistrate ca unități care nu prelucrează subproduse de origine animală provenite de la rumegătoare și porcine în conformitate cu capitolul IV, secțiunea H, litera (c), primul paragraf, precum și unitățile de prelucrare autorizate care produc proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie care funcționează în conformitate cu capitolul IV, secțiunea H, litera (c), al doilea, al treilea și al patrulea paragraf;

(i)

unități autorizate pentru producția de hrană combinată pentru animale care produc, în conformitate cu capitolul III, secțiunea B, hrană combinată pentru animale care conține făină de pește, fosfat dicalcic și tricalcic de origine animală, produse din sânge provenite de la nerumegătoare, proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, proteine animale prelucrate provenite de la porcine sau proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie;

(j)

unități autorizate pentru producția de hrană combinată pentru animale care produc, în conformitate cu capitolul IV, secțiunea D, litera (d), hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare; precum și unități autorizate pentru producția de hrană combinată pentru animale care produc, în conformitate cu capitolul V, secțiunea E, punctul 3, litera (b), punctul (ii), exclusiv hrană combinată pentru animale destinată exportului din Uniune sau hrană combinată pentru animale destinată exportului din Uniune și hrană combinată destinată animalelor de acvacultură care urmează să fie introdusă pe piață;

(k)

unități autorizate pentru producția de hrană combinată pentru animale care produc, în conformitate cu capitolul IV, secțiunea E, litera (d), înlocuitori de lapte care conțin făină de pește destinată rumegătoarelor neînțărcate de fermă;

(l)

unități autorizate pentru producția de hrană combinată pentru animale care produc, în conformitate cu capitolul IV, secțiunea F, litera (b), hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie;

(m)

unități autorizate pentru producția de hrană combinată pentru animale care produc, în conformitate cu capitolul IV, secțiunea G, litera (b), hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine destinată păsărilor de crescătorie;

(n)

unități autorizate pentru producția de hrană combinată pentru animale care produc, în conformitate cu capitolul IV, secțiunea H, litera (b), hrană combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie destinată porcinelor;

(o)

unități de depozitare autorizate în conformitate cu capitolul III, secțiunea A, punctul 3 sau în conformitate cu capitolul V, secțiunea E, punctul 3, litera (d), paragraful al treilea.

2.

Statele membre mențin actualizate liste ale prelucrătorilor la domiciliu înregistrați în conformitate cu capitolul III, secțiunea B, punctul 3, precum și cu capitolul IV, secțiunea D, litera (d), punctul (ii), cu secțiunea F, litera (b), punctul (ii), cu secțiunea G, litera (d), punctul (ii) și cu secțiunea H, litera (d), punctul (ii).”;

(b)

secțiunea C se modifică după cum urmează:

(i)

punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

Hrana combinată pentru animale destinată animalelor de blană sau celor de companie care conține proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare nu se produce în unități în care se produce hrană destinată altor animale de fermă decât cele de blană sau de acvacultură.”;

(ii)

se adaugă următorul punct:

„3.

Prin derogare de la punctul 2:

(i)

hrana combinată destinată animalelor de blană sau celor de companie, care conține făină de pește, poate fi produsă în unități care produc hrană pentru animale de fermă nerumegătoare și înlocuitori de lapte pentru hrana rumegătoarelor neînțărcate;

(ii)

hrana combinată destinată animalelor de blană sau celor de companie, care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, poate fi produsă în unități care produc hrană pentru păsări de crescătorie sau porcine, cu condiția ca proteinele animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie să fie conforme cu capitolul IV, secțiunea F, litera (a);

(iii)

hrana combinată destinată animalelor de blană sau celor de companie, care conține proteine animale prelucrate provenite de la porcine, poate fi produsă în unități care produc hrană pentru păsări de crescătorie, cu condiția ca proteinele animale prelucrate provenite de la porcine să fie în conformitate cu capitolul IV, secțiunea G, literele (a), (b) și (c);

(iv)

hrana combinată destinată animalelor de blană sau celor de companie, care conține proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie, poate fi produsă în unități care produc hrană pentru porcine, cu condiția ca proteinele animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie să fie în conformitate cu capitolul IV, secțiunea H, literele (a), (b) și (c).”;

(c)

în secțiunea E, punctul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„3.

Exportul proteinelor animale prelucrate provenite de la nerumegătoare sau al hranei combinate pentru animale care conține astfel de proteine este supus următoarelor condiții:

(a)

Proteinele animale prelucrate provenite de la nerumegătoare se produc în unități de prelucrare care îndeplinesc cerințele din capitolul IV, secțiunea D, litera (c) sau din capitolul IV, secțiunea F, litera (a), punctul (i) sau din capitolul IV, secțiunea G, litera (c), sau din capitolul IV, secțiunea H, litera (c).

(b)

Hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare se produce în unități de producție a hranei combinate pentru animale care:

(i)

produc în conformitate cu capitolul IV, secțiunea D, litera (d) sau cu capitolul IV, secțiunea F, litera (b) sau cu capitolul IV, secțiunea G, litera (d) sau cu capitolul IV, secțiunea H, litera (d); sau

(ii)

își procură proteinele animale prelucrate utilizate în hrana combinată pentru animale destinată exportului din unități de prelucrare care sunt conforme cu litera (a) și fie:

sunt dedicate exclusiv producerii de hrană combinată pentru animale destinată exportului din Uniune și sunt autorizate în acest scop de către autoritatea competentă; fie

sunt dedicate exclusiv producerii de hrană combinată pentru animale destinată exportului din Uniune și producerii de hrană combinată pentru animale de acvacultură, păsări de crescătorie sau porcine, care urmează să fie introdusă pe piață în Uniune și sunt autorizate în acest scop de către autoritatea competentă.

(c)

Hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare se ambalează și se etichetează în conformitate cu legislația Uniunii sau cu cerințele legislative din țara importatoare. În cazul în care hrana combinată pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare nu este etichetată în conformitate cu legislația Uniunii, pe etichetă se menționează următorul text: «conține proteine animale prelucrate provenite de la nerumegătoare»;

(d)

proteinele animale prelucrate, în vrac, care provin de la nerumegătoare și hrana combinată pentru animale, în vrac, care conține astfel de proteine, destinate exportului din Uniune, se transportă în vehicule și în containere și se depozitează în facilități de depozitare care nu sunt utilizate pentru transportul, respectiv depozitarea hranei pentru animale destinate introducerii pe piață și hrănirii rumegătoarelor de fermă sau a altor animale de fermă nerumegătoare decât cele de acvacultură. Evidențele care conțin detalii referitoare la tipurile de produse care au fost transportate sau depozitate se păstrează la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.

Prin derogare de la primul paragraf, vehiculele, containerele și facilitățile de depozitare care au fost utilizate anterior pentru transportul sau depozitarea proteinelor animale prelucrate, în vrac, derivate de la nerumegătoare și a hranei combinate pentru animale, în vrac, care conține astfel de proteine, și care sunt destinate exportului din Uniune, pot fi utilizate ulterior pentru transportul sau depozitarea hranei pentru animale destinate introducerii pe piață sau hrănirii rumegătoarelor de fermă sau a altor animale nerumegătoare decât cele de acvacultură, cu condiția ca ele să fie curățate în prealabil cu scopul de a evita contaminarea încrucișată în conformitate cu o procedură documentată care a fost autorizată în prealabil de către autoritatea competentă. Ori de câte ori este utilizată o astfel de procedură, documentarea unei astfel de utilizări este ținută la dispoziția autorității competente timp de cel puțin doi ani.

Unitățile de depozitare în care se depozitează proteine animale prelucrate, în vrac, care provin de la nerumegătoare și hrana combinată pentru animale, în vrac, care conține astfel de proteine în condițiile prevăzute în al doilea paragraf de la litera (d), se autorizează de către autoritatea competentă pe baza verificării conformității lor cu cerințele menționate la paragraful respectiv.”;

(d)

se adaugă următoarea secțiune:

SECȚIUNEA G

Documentul de însoțire și etichetarea proteinelor animale prelucrate derivate din insecte de crescătorie, porcine sau păsări de crescătorie și hrana combinată pentru animale care conține astfel de proteine animale prelucrate

1.

Documentul comercial sau, după caz, certificatul de sănătate care însoțește proteinele animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, porcine sau păsări de crescătorie în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 și eticheta proteinelor animale prelucrate respective provenite de la insecte de crescătorie, porcine sau păsări de crescătorie se marchează în mod clar cu următorul text: „Proteinele animale prelucrate provenite de la... [vă rugăm inserați animalele de fermă relevante de la care provin proteinele animale prelucrate menționate în prima coloană din tabelul 1] – nu se utilizează în hrana pentru animalele de fermă, cu excepția ... [vă rugăm să inserați animalele de fermă corespunzătoare care pot fi hrănite cu proteinele animale prelucrate menționate în a doua coloană din tabelul 1]”;

2.

Următorul text se menționează în mod clar pe eticheta hranei combinate pentru animale care conține proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, porcine sau păsări de crescătorie: „conține proteine animale prelucrate provenite de la ... [vă rugăm inserați animalele de fermă relevante de la care provin proteinele animale prelucrate menționate în prima coloană din tabelul 1] – nu se administrează ca hrană animalelor de fermă, cu excepția ... [vă rugăm să inserați animalele de fermă corespunzătoare care pot fi hrănite cu proteinele animale prelucrate menționate în a doua coloană din tabelul 1]”;

Tabelul 1

Animale de fermă de la care provin proteinele animale prelucrate

Animale de fermă care pot fi hrănite cu proteine animale prelucrate

Insecte de crescătorie

Animale de acvacultură, animale de blană, porcine, păsări de crescătorie

Porcine

Animale de acvacultură, animale de blană, păsări de crescătorie

Păsări de crescătorie

Animale de acvacultură, animale de blană, porcine

Insecte de crescătorie și porcine

Animale de acvacultură, animale de blană, păsări de crescătorie

Insecte și păsări de crescătorie

Animale de acvacultură, animale de blană, porcine

Porcine și păsări de crescătorie

Animale de acvacultură, animale de blană

Insecte de crescătorie, porcine și păsări de crescătorie

Animale de acvacultură, animale de blană”