ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 253

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 64
16 iulie 2021


Cuprins

 

I   Acte legislative

Pagina

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul (UE, Euratom) 2021/1163 al Parlamentului European din 24 iunie 2021 de stabilire a statutului și condițiilor generale pentru exercitarea funcțiilor Ombudsmanului (Statutul Ombudsmanului European) și de abrogare a Deciziei 94/262/CECO, CE, Euratom

1

 

 

II   Acte fără caracter legislativ

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1164 al Comisiei din 12 iulie 2021 de acordare a protecției, în temeiul articolului 99 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, pentru denumirea Willamette Valley (IGP)

11

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 al Comisiei din 15 iulie 2021 de autorizare a anumitor produse și substanțe pentru utilizarea în producția ecologică și de stabilire a listelor acestora ( 1 )

13

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1166 al Comisiei din 15 iulie 2021 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/947 în ceea ce privește amânarea datei de aplicare pentru scenariile standard pentru operațiuni executate în raza vizuală sau în afara razei vizuale ( 1 )

49

 

 

DECIZII

 

*

Decizia delegată (UE) 2021/1167 al Comisiei din 27 aprilie 2021 de stabilire a programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice din sectoarele pescuitului și acvaculturii aplicabil începând din 2022

51

 

*

Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1168 a Comisiei din 27 aprilie 2021 de stabilire a listei campaniilor de cercetare pe mare obligatorii și a pragurilor în cadrul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii, aplicabile începând din 2022

92

 


 

(1)   Text cu relevanță pentru SEE.

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


I Acte legislative

REGULAMENTE

16.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 253/1


REGULAMENTUL (UE, Euratom) 2021/1163 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN

din 24 iunie 2021

de stabilire a statutului și condițiilor generale pentru exercitarea funcțiilor Ombudsmanului (Statutul Ombudsmanului European) și de abrogare a Deciziei 94/262/CECO, CE, Euratom

PARLAMENTUL EUROPEAN,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 228 alineatul (4),

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a alineatul (1),

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere aprobarea Consiliului Uniunii Europene (1),

având în vedere avizul Comisiei Europene (2),

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)

Statutul și condițiile generale de exercitare a funcțiilor Ombudsmanului ar trebui stabilite în conformitate cu dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), în special articolul 20 alineatul (2) litera (d) și articolul 228, ale Tratatului de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice și ale Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „carta”).

(2)

Decizia 94/262/CECO, CE, Euratom a Parlamentului European (3) a fost modificată ultima dată în 2008. Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Decizia 94/262/CECO, CE, Euratom ar trebui să fie abrogată și înlocuită cu un regulament adoptat în temeiul articolului 228 alineatul (4) din TFUE.

(3)

Articolul 41 din cartă recunoaște dreptul la bună administrare ca drept fundamental al cetățenilor Uniunii. Articolul 43 din cartă recunoaște dreptul de a sesiza Ombudsmanul European cu privire la cazurile de administrare defectuoasă în activitatea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii. Pentru a se asigura respectarea efectivă a acestor drepturi și pentru a consolida capacitatea Ombudsmanului de a efectua anchete aprofundate și imparțiale, susținând astfel independența Ombudsmanului, de care depind ambele drepturi menționate, ar trebui să se pună la dispoziția sa toate instrumentele necesare pentru exercitarea cu succes a funcțiilor Ombudsmanului prevăzute în tratate și în prezentul regulament.

(4)

Stabilirea condițiilor în care o plângere poate fi adresată Ombudsmanului ar trebui să respecte principiul accesului deplin, liber și ușor, ținând seama în mod corespunzător de restricțiile specifice care decurg din procedurile juridice și administrative.

(5)

Ombudsmanul ar trebui să acționeze ținând seama în mod corespunzător de competențele instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii care fac obiectul anchetelor sale.

(6)

Este necesar să se stabilească procedurile care trebuie urmate în cazul în care anchetele Ombudsmanului dezvăluie cazuri de administrare defectuoasă. Ombudsmanul ar trebui să prezinte un raport cuprinzător Parlamentului European la sfârșitul fiecărei sesiuni anuale. Ombudsmanul ar trebui, de asemenea, să aibă dreptul de a include în respectivul raport anual o evaluare a respectării recomandărilor formulate.

(7)

Pentru a consolida rolul Ombudsmanului și pentru a promova cele mai bune practici administrative în cadrul instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii, este de dorit ca, fără a aduce atingere obligației principale a Ombudsmanului, și anume de a trata plângerile, să i se permită acestuia sau acesteia să efectueze anchete din proprie inițiativă ori de câte ori consideră că există motive, în special în cazurile repetate, sistemice sau deosebit de grave de administrare defectuoasă.

(8)

Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (4), astfel cum a fost completat prin Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (5), ar trebui să se aplice cererilor de acces public la documentele Ombudsmanului, cu excepția celor obținute în cursul unei anchete, în privința cărora cererile ar trebui să fie tratate de instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii care le-a emis.

(9)

Ombudsmanul ar trebui să aibă acces la toate elementele necesare pentru exercitarea funcțiilor sale. În acest scop, instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii ar trebui să furnizeze Ombudsmanului toate informațiile pe care acesta sau aceasta le solicită în scopul unei anchete. În cazul în care exercitarea funcțiilor Ombudsmanului ar necesita furnizarea către Ombudsman a unor informații clasificate deținute de instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii sau de autoritățile statelor membre, Ombudsmanul ar trebui să poată avea acces la astfel de informații, cu condiția asigurării respectării normelor de protecție a informațiilor respective.

(10)

Ombudsmanul și personalul său ar trebui să fie obligați să păstreze confidențialitatea cu privire la informațiile de care au luat cunoștință în cursul exercitării funcțiilor lor, fără a aduce atingere obligației Ombudsmanului de a informa autoritățile statelor membre cu privire la faptele care ar putea avea legătură cu infracțiuni și care i-au fost aduse la cunoștință în cursul unei anchete. Ombudsmanul ar trebui să fie în măsură, de asemenea, să informeze instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză cu privire la faptele care pun în discuție conduita unui membru al personalului său. Obligația Ombudsmanului de a trata în mod confidențial orice informație dobândită în cursul exercitării funcțiilor sale ar trebui să nu aducă atingere obligației Ombudsmanului de a-și desfășura activitatea într-un mod cât mai deschis posibil, în temeiul articolului 15 alineatul (1) din TFUE. În special, pentru a-și exercita în mod corespunzător funcțiile și pentru a-și susține constatările, Ombudsmanul ar trebui să poată face trimitere în rapoartele sale la orice informații accesibile publicului.

(11)

În cazul în care acest lucru este necesar pentru exercitarea eficace a funcțiilor sale, Ombudsmanului ar trebui să i se ofere posibilitatea de a coopera și de a face schimb de informații cu autoritățile statelor membre, în conformitate cu dreptul intern aplicabil și cu dreptul aplicabil al Uniunii, precum și cu alte instituții, organe, oficii sau agenții ale Uniunii, în conformitate cu dreptul aplicabil al Uniunii.

(12)

Ombudsmanul ar trebui să fie ales de Parlamentului European la începutul legislaturii și pe durata acesteia, dintre persoanele care sunt cetățeni ai Uniunii și care prezintă toate garanțiile necesare de independență și competență. De asemenea, ar trebui stabilite condiții generale privind, printre altele, încetarea funcțiilor Ombudsmanului, înlocuirea Ombudsmanului, incompatibilitățile, remunerarea Ombudsmanului și privilegiile și imunitățile Ombudsmanului.

(13)

Ar trebui să se precizeze că sediul Ombudsmanului este cel al Parlamentului European, astfel cum este stabilit prin articolul unic litera (a) din Protocolul nr. 6 privind stabilirea sediilor unor instituții și ale anumitor organe, oficii, agenții și servicii ale Uniunii Europene, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (denumit în continuare „Protocolul nr. 6”).

(14)

Ombudsmanul ar trebui să realizeze paritatea de gen în componența secretariatului său, ținând seama în mod corespunzător de articolul 1d alineatul (2) din Statutul funcționarilor Uniunii Europene și și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii, stabilite prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECA) nr. 259/68 al Consiliului (6) (denumit în continuare „Statutul funcționarilor”).

(15)

Este de competența Ombudsmanului să adopte dispozițiile de punere în aplicare a prezentului regulament, după consultarea Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei Europene. În absența unui aviz din partea acestor instituții în termenul stabilit în mod rezonabil în prealabil de către Ombudsman, acesta sau aceasta poate adopta dispozițiile de punere în aplicare în cauză. Pentru a garanta securitatea juridică și cele mai înalte standarde în exercitarea funcțiilor Ombudsmanului, conținutul minim al dispozițiilor de punere în aplicare care urmează a fi adoptate ar trebui stabilit în prezentul regulament,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și principii

(1)   Prezentul regulament stabilește statutul și condițiile generale pentru exercitarea funcțiilor Ombudsmanului (Statutul Ombudsmanului European).

(2)   Ombudsmanul își exercită funcțiile în deplină independență și acționează fără autorizare prealabilă.

(3)   Ombudsmanul contribuie la descoperirea cazurilor de administrare defectuoasă în activitățile instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii, cu excepția Curții de Justiție a Uniunii Europene în exercitarea funcțiilor sale jurisdicționale, ținând seama în mod corespunzător de articolul 20 alineatul (2) litera (d) și articolul 228 din TFUE și de articolul 41 din cartă privind dreptul la bună administrare.

Acțiunea niciunei alte autorități sau persoane nu poate face obiectul unei plângeri adresate Ombudsmanului.

(4)   După caz, Ombudsmanul formulează recomandări, propuneri de soluții și sugestii de îmbunătățire în vederea soluționării problemei.

(5)   În exercitarea funcțiilor sale, Ombudsmanul nu poate pune sub semnul întrebării temeinicia unei hotărâri judecătorești sau competența unei instanțe de a pronunța o hotărâre.

Articolul 2

Plângeri

(1)   Orice cetățean al Uniunii sau orice persoană fizică sau juridică care are reședința sau sediul social într-un stat membru poate adresa Ombudsmanului o plângere, direct sau prin intermediul unui membru al Parlamentului European, cu privire la un caz de administrare defectuoasă.

(2)   Plângerea face referire în mod clar la obiectul său și la identitatea reclamantului. Reclamantul poate solicita ca plângerea sau anumite părți ale acesteia să rămână confidențiale.

(3)   Plângerea trebuie să fie formulată în termen de doi ani de la data la care faptele care o justifică sunt aduse la cunoștința reclamantului. Înainte de formularea plângerii, reclamantul efectuează demersurile administrative corespunzătoare pe lângă instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză.

(4)   Ombudsmanul respinge o plângere ca inadmisibilă în cazul în care aceasta nu se încadrează în sfera de competență a Ombudsmanului sau în cazul în care cerințele procedurale prevăzute la alineatele (2) și (3) nu sunt îndeplinite. În cazul în care o plângere nu se încadrează în sfera de competență a Ombudsmanului, acesta sau aceasta poate recomanda reclamantului să o adreseze unei alte autorități.

(5)   În cazul în care Ombudsmanul constată că plângerea este vădit nefondată, acesta sau aceasta închide dosarul și îl informează pe reclamant cu privire la această constatare. În cazurile în care reclamantul a informat instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză cu privire la plângerea sa, Ombudsmanul informează, de asemenea, autoritatea în cauză.

(6)   Plângerile referitoare la relațiile de muncă dintre instituțiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii și personalul acestora sunt admisibile numai în cazul în care persoana în cauză a epuizat toate procedurile administrative interne, în special cele menționate la articolul 90 din Statutul funcționarilor, iar autoritatea competentă a instituției, organului, oficiului sau agenției Uniunii în cauză a luat o decizie sau termenele de răspuns din partea sa au expirat. Ombudsmanul are, de asemenea, dreptul de a verifica măsurile adoptate de autoritatea competentă a instituției, organului, oficiului sau agenției Uniunii în cauză pentru a asigura protecția presupuselor victime ale hărțuirii și pentru a restabili un mediu de lucru sănătos și sigur, care respectă demnitatea persoanelor în cauză pe durata desfășurării unei anchete administrative, cu condiția ca persoanele în cauză să fi epuizat procedurile administrative interne legate de aceste măsuri.

(7)   Ombudsmanul informează instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză cu privire la o plângere înregistrată, de îndată ce plângerea a fost declarată admisibilă și a fost luată decizia de a deschide o anchetă.

(8)   Plângerile adresate Ombudsmanului nu întrerup termenele căilor de atac în procedurile administrative sau jurisdicționale.

(9)   În cazul în care, în conformitate cu o procedură jurisdicțională în curs sau încheiată cu privire la faptele reclamate, Ombudsmanul declară inadmisibilă o plângere sau decide să pună capăt examinării acesteia, rezultatele eventualelor anchete efectuate de Ombudsman până la punctul respectiv se clasează, iar dosarul este închis.

(10)   Ombudsmanul informează cât mai curând posibil reclamantul cu privire la măsurile luate ca urmare a plângerii și, în măsura posibilului, caută o soluție împreună cu instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză pentru a elimina cazul de administrare defectuoasă. Ombudsmanul informează reclamantul cu privire la soluția propusă, împreună cu eventualele observații ale instituției, organului, oficiului sau agenției Uniunii în cauză. Reclamantul poate prezenta observații sau poate furniza, în orice stadiu, informații suplimentare care nu erau cunoscute la momentul formulării plângerii.

În cazul în care a fost găsită o soluție acceptată de reclamant și de instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză, Ombudsmanul poate închide dosarul fără a continua procedura prevăzută la articolul 4.

Articolul 3

Anchetele

(1)   În conformitate cu atribuțiile sale, Ombudsmanul desfășoară anchetele pe care le consideră întemeiate, din proprie inițiativă sau în urma unei plângeri.

(2)   Ombudsmanul informează instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză cu privire la astfel de anchete fără întârzieri nejustificate. Fără a aduce atingere articolului 5, instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză poate prezenta, din proprie inițiativă sau la cererea Ombudsmanului, orice observații sau dovezi utile.

(3)   Ombudsmanul poate efectua anchete din proprie inițiativă ori de câte ori consideră că există motive, în special în cazurile repetate, sistemice sau deosebit de grave de administrare defectuoasă, pentru a aborda cazurile respective ca o chestiune de interes public. În contextul unor astfel de anchete, Ombudsmanul poate prezenta, de asemenea, propuneri și inițiative de promovare a celor mai bune practici administrative în cadrul instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii.

Articolul 4

Interacțiunea dintre Ombudsman și instituții

(1)   În cazul în care, în urma unei anchete, se constată cazuri de administrare defectuoasă, Ombudsmanul informează, fără întârzieri nejustificate, instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză cu privire la constatările anchetei și, după caz, face recomandări.

(2)   Instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză îi transmite Ombudsmanului un aviz detaliat în termen de trei luni. La cererea motivată a instituției, organului, oficiului sau a agenției Uniunii în cauză, Ombudsmanul poate acorda o prelungire a termenului menționat. Prelungirea respectivă nu poate depăși două luni. În cazul în care instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză nu emite niciun aviz în termenul inițial de trei luni sau în termenul prelungit, Ombudsmanul poate închide ancheta fără un astfel de aviz.

(3)   La închiderea anchetei, Ombudsmanul trimite un raport instituției, organului, oficiului sau agenției Uniunii în cauză și, în cazul în care natura sau amploarea cazului de administrare defectuoasă descoperit impune acest lucru, Parlamentului European. Ombudsmanul poate include în respectivul raport o serie de recomandări. Ombudsmanul informează reclamantul cu privire la rezultatul anchetei, la avizul emis de instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză, și la eventualele recomandări prezentate în raport.

(4)   Dacă este cazul, în legătură cu o anchetă privind activitățile unei instituții, ale unui organ, ale unui oficiu sau ale unei agenții a Uniunii, Ombudsmanul poate fi audiat în fața Parlamentului European, la nivelul adecvat, din proprie inițiativă sau la cererea Parlamentului European.

(5)   La încheierea fiecărei sesiuni anuale, Ombudsmanul prezintă Parlamentului European un raport privind rezultatele anchetelor pe care le-a desfășurat. Raportul include o evaluare a respectării recomandărilor Ombudsmanului, propuneri de soluții și sugestii de îmbunătățire. Raportul include, de asemenea, dacă este cazul, rezultatul anchetelor Ombudsmanului referitoare la cazuri de hărțuire, avertizări în interes public și conflicte de interese în cadrul instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii.

Articolul 5

Furnizarea de informații către Ombudsman

(1)   În sensul prezentului articol, „furnizarea de informații” include toate mijloacele fizice și electronice prin care Ombudsmanul și secretariatul său au acces la informații, inclusiv la documente, indiferent de forma acestora.

(2)   „Informații UE clasificate” înseamnă orice informații sau materiale desemnate ca atare printr-o clasificare de securitate a UE, a căror divulgare neautorizată ar cauza prejudicii de diferite grade intereselor Uniunii sau ale unui stat membru ori ale mai multor state membre.

(3)   Sub rezerva condițiilor prevăzute la prezentul articol, instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și autoritățile competente ale statelor membre, la cererea Ombudsmanului sau din proprie inițiativă și fără întârzieri nejustificate, îi furnizează Ombudsmanului orice informație pe care a solicitat-o în scopul unei anchete.

(4)   Ombudsmanului i se furnizează informații UE clasificate sub rezerva următoarelor principii și condiții:

(a)

instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii care furnizează informații UE clasificate trebuie să fi finalizat procedurile interne relevante și, în cazul în care emitentul este o parte terță, acesta trebuie să își fi dat în prealabil acordul scris;

(b)

trebuie să fi fost stabilită necesitatea de a cunoaște a Ombudsmanului;

(c)

trebuie să se asigure că accesul la informații clasificate la nivelul CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL sau la un nivel superior se acordă numai persoanelor care dețin o autorizare de securitate pentru nivelul de securitate relevant în conformitate cu dreptul intern și care sunt autorizate de autoritatea de securitate competentă.

(5)   În ceea ce privește furnizarea de informații UE clasificate, instituția, organul, oficiul sau agenția în cauză a Uniunii evaluează dacă Ombudsmanul a instituit efectiv norme de securitate internă, precum și măsuri fizice și procedurale pentru protecția informațiilor UE clasificate. În acest scop, Ombudsmanul și o instituție, un organ, un oficiu sau o agenție a Uniunii pot încheia, de asemenea, un acord de instituire a unui cadru general care reglementează furnizarea de informații UE clasificate.

(6)   În conformitate cu alineatele (4) și (5), accesul la informații UE clasificate se acordă la sediul instituției, organului, oficiului sau agenției Uniunii în cauză, cu excepția cazului în care se convine altfel cu Ombudsmanul.

(7)   Fără a aduce atingere dispozițiilor alineatului (3), autoritățile competente ale statelor membre pot refuza să furnizeze Ombudsmanului informații care intră sub incidența dreptului intern privind protecția informațiilor clasificate sau a dispozițiilor care împiedică comunicarea acestora.

Cu toate acestea, statul membru în cauză poate furniza Ombudsmanului astfel de informații în condițiile stabilite de autoritatea sa competentă.

(8)   În cazul în care instituțiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii și autoritățile statelor membre intenționează să furnizeze Ombudsmanului informații UE clasificate sau orice alte informații care nu sunt accesibile publicului, acestea informează în prealabil Ombudsmanul cu privire la acest lucru.

Ombudsmanul se asigură că astfel de informații se bucură de o protecție adecvată și nu le divulgă reclamantului sau publicului fără acordul prealabil al instituției, organului, oficiului sau agenției Uniunii sau al autorității competente a statului membru în cauză. În ceea ce privește informațiile UE clasificate, consimțământul se acordă în scris.

(9)   Instituțiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii care refuză accesul la informații UE clasificate furnizează Ombudsmanului o justificare scrisă, indicând cel puțin motivele refuzului.

(10)   Ombudsmanul păstrează în posesia sa informațiile menționate la alineatul (8) numai până la încheierea definitivă a anchetei.

Ombudsmanul poate solicita unei instituții, unui organ, unui oficiu sau unei agenții a Uniunii sau unui stat membru să păstreze aceste informații pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.

(11)   În cazul în care nu se acordă asistența solicitată, Ombudsmanul poate informa Parlamentul European, care acționează în consecință.

Articolul 6

Accesul public la documentele deținute de Ombudsman

Ombudsmanul tratează cererile de acces public la documente, cu excepția celor obținute în cursul unei anchete și deținute de Ombudsman pe durata anchetei respective sau după încheierea acesteia, în conformitate cu condițiile și limitele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1049/2001, astfel cum a fost completat prin Regulamentul (CE) nr. 1367/2006.

Articolul 7

Audierea funcționarilor și a altor agenți

(1)   La cererea Ombudsmanului, funcționarii și ceilalți agenți ai instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii sunt audiați cu privire la faptele care se referă la o anchetă aflată în curs de desfășurare de către Ombudsman.

(2)   Funcționarii și ceilalți agenți în cauză se exprimă în numele instituției, organului, oficiului sau agenției pentru care lucrează. Aceștia respectă, în continuare, obligațiile care decurg din statutul lor.

Articolul 8

Anchete în contextul avertizărilor în interes public

(1)   Ombudsmanul poate desfășura o anchetă pentru a descoperi orice cazuri de administrare defectuoasă în tratarea informațiilor, în sensul articolului 22a din Statutul funcționarilor, care i-au fost comunicate de un funcționar sau de un alt agent în conformitate cu normele relevante prevăzute în Statutul funcționarilor.

(2)   În astfel de cazuri, funcționarul sau agentul beneficiază de protecția oferită de Statutul funcționarilor împotriva oricărui prejudiciu din partea instituției, a organului, a oficiului sau a agenției Uniunii ca urmare a comunicării informațiilor.

(3)   Ombudsmanul poate, de asemenea, să cerceteze dacă a existat un caz de administrare defectuoasă în tratarea unui astfel de caz de către instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii în cauză, inclusiv în ceea ce privește protecția funcționarului sau a agentului în cauză.

Articolul 9

Secretul profesional

(1)   Ombudsmanul și personalul său nu divulgă informațiile sau documentele pe care le-au obținut în cursul unei anchete. Fără a aduce atingere alineatului (2), aceștia nu divulgă, în special, nicio informație UE clasificată sau documente interne ale instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii furnizate Ombudsmanului sau documente care intră în domeniul de aplicare al dreptului Uniunii privind protecția datelor cu caracter personal. De asemenea, aceștia nu divulgă nicio informație care ar putea aduce atingere drepturilor reclamantului sau ale oricărei alte persoane implicate.

(2)   Fără a aduce atingere obligației generale a tuturor instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii de raportare către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7), în cazul în care faptele descoperite în cursul unei anchete a Ombudsmanului ar putea constitui o infracțiune sau ar putea avea legătură cu o infracțiune, Ombudsmanul raportează autorităților competente ale statelor membre și, în măsura în care cazul intră în sfera lor de competență, Parchetului European, în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (8) și OLAF.

(3)   Dacă este cazul și după obținerea acordului Parchetului European sau al OLAF, Ombudsmanul notifică, de asemenea, instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii care are autoritate asupra funcționarului sau agentului în cauză, care poate iniția procedurile corespunzătoare.

Articolul 10

Cooperarea cu autoritățile statelor membre și cu instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii

(1)   Atunci când este necesar pentru exercitarea funcțiilor sale, Ombudsmanul poate coopera cu autoritățile statelor membre, în conformitate cu dreptul intern aplicabil și cu dreptul aplicabil al Uniunii.

(2)   În cadrul atribuțiilor sale, Ombudsmanul poate coopera, de asemenea, cu alte instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii, în special cu cele responsabile cu promovarea și protecția drepturilor fundamentale. Ombudsmanul evită orice suprapunere sau dublare a activităților respectivelor instituții, organe, oficii sau agenții ale Uniunii.

(3)   Comunicarea adresată autorităților statelor membre în scopul aplicării prezentului regulament se efectuează prin intermediul reprezentanțelor permanente ale acestora pe lângă Uniune, cu excepția cazului în care reprezentanța permanentă în cauză este de acord ca secretariatul Ombudsmanului să contacteze direct autoritățile statului membru în cauză.

Articolul 11

Alegerea Ombudsmanului

(1)   Ombudsmanul este ales și eligibil pentru reînnoirea mandatului, în conformitate cu articolul 228 alineatul (2) din TFUE, dintre candidații selectați în urma unei proceduri transparente.

(2)   În urma publicării cererii de nominalizări în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Ombudsmanul este ales dintre persoanele care:

sunt cetățeni ai Uniunii,

se bucură de toate drepturile civile și politice,

prezintă toate garanțiile de independență,

îndeplinesc condițiile necesare în țara de origine pentru exercitarea celor mai înalte funcții jurisdicționale sau posedă competența și calificările recunoscute pentru îndeplinirea funcțiilor de Ombudsman și

nu au fost membri ai guvernelor naționale sau membri ai Parlamentului European, ai Consiliului European sau ai Comisiei Europene în cei doi ani anteriori datei publicării cererii de nominalizări.

Articolul 12

Încetarea funcțiilor Ombudsmanului

(1)   Exercitarea funcțiilor Ombudsmanului încetează fie la încheierea mandatului său, fie în urma demisiei sau a destituirii.

(2)   Cu excepția cazului destituirii, Ombudsmanul rămâne în funcție până la alegerea unui nou Ombudsman.

(3)   În cazul încetării anticipate a funcțiilor, un nou Ombudsman este ales în termen de trei luni de la data la care locul devine vacant pentru perioada rămasă din mandatul Parlamentului European. Până la alegerea unui nou Ombudsman, funcționarul principal menționat la articolul 16 alineatul (2) este responsabil de chestiunile urgente care țin de competența Ombudsmanului.

Articolul 13

Destituirea

În cazul în care Parlamentul European intenționează să solicite destituirea Ombudsmanului în conformitate cu articolul 228 alineatul (2) din TFUE, acesta audiază Ombudsmanul înainte de a formula o astfel de cerere.

Articolul 14

Exercitarea funcțiilor de către Ombudsman

(1)   În exercitarea funcțiilor sale, Ombudsmanul acționează în conformitate cu articolul 228 alineatul (3) din TFUE. Ombudsmanul se abține de la orice acte incompatibile cu natura acestor funcții.

(2)   La momentul învestiturii, Ombudsmanul pronunță un angajament solemn în fața Curții de Justiție, potrivit căruia își va exercita funcțiile prevăzute în tratate și în prezentul regulament în deplină independență și imparțialitate și își va respecta obligațiile care decurg din exercitarea mandatului pe durata și după încheierea acestuia. Acest angajament solemn include, în special, obligația de a avea un comportament integru și discret în ceea ce privește acceptarea anumitor funcții sau beneficii după încheierea mandatului.

(3)   Pe durata mandatului său, Ombudsmanul nu poate exercita nicio altă funcție politică sau administrativă și nicio altă activitate profesională, indiferent dacă este remunerată sau nu.

Articolul 15

Remunerație, privilegii și imunități

(1)   Ombudsmanul are același rang în ceea ce privește remunerația, indemnizațiile și pensia ca un judecător la Curtea de Justiție.

(2)   Articolele 11-14 și articolul 17 din Protocolul nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice se aplică Ombudsmanului și funcționarilor și celorlalți agenți ai secretariatului Ombudsmanului.

Articolul 16

Secretariatul Ombudsmanului

(1)   Ombudsmanul beneficiază de un buget adecvat, suficient pentru a-i asigura independența și exercitarea funcțiilor sale.

(2)   Ombudsmanul este asistat de un secretariat. Ombudsmanul numește funcționarul principal al secretariatului.

(3)   Funcționarilor și celorlalți agenți din secretariatul Ombudsmanului li se aplică Statutul funcționarilor. Numărul membrilor personalului secretariatului se stabilește anual în cadrul procedurii bugetare.

(4)   În cazul în care funcționarii Uniunii sunt detașați la secretariatul Ombudsmanului, detașarea respectivă este considerată detașare în interesul serviciului, în conformitate cu articolul 37 primul paragraf litera (a) și cu articolul 38 din Statutul funcționarilor.

Articolul 17

Sediul Ombudsmanului

Sediul Ombudsmanului este cel al Parlamentului European, astfel cum este stabilit prin articolul unic litera (a) din Protocolul nr. 6.

Articolul 18

Dispoziții de punere în aplicare

Ombudsmanul adoptă dispozițiile de punere în aplicare a prezentului regulament, după consultarea Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei Europene. Acestea trebuie să fie conforme cu prezentul regulament și includ cel puțin dispoziții privind:

(a)

drepturile procedurale ale reclamantului și ale instituției, organului, oficiului sau agenției Uniunii în cauză;

(b)

primirea, prelucrarea și închiderea plângerilor;

(c)

anchetele din proprie inițiativă; și

(d)

anchetele de monitorizare.

Articolul 19

Dispoziții finale

(1)   Decizia 94/262/CECO, CE, Euratom se abrogă.

(2)   Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 24 iunie 2021.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI


(1)  Aprobarea din 18 iunie 2021 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Avizul din 18 iunie 2021 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  Decizia 94/262/CECO, CE, Euratom a Parlamentului European din 9 martie 1994 privind statutul și condițiile generale pentru exercitarea funcțiilor Ombudsmanului (JO L 113, 4.5.1994, p. 15).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 septembrie 2006 privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului (JO L 264, 25.9.2006, p. 13).

(6)  JO L 56, 4.3.1968, p. 1.

(7)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(8)  Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).


II Acte fără caracter legislativ

REGULAMENTE

16.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 253/11


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1164 AL COMISIEI

din 12 iulie 2021

de acordare a protecției, în temeiul articolului 99 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, pentru denumirea „Willamette Valley” (IGP)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 99,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 97 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, Comisia a examinat cererea de înregistrare a denumirii „Willamette Valley” transmisă de Willamette Valley Wineries Association (Asociația întreprinderilor vinicole „Willamette Valley” din Statele Unite ale Americii) și a publicat-o în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (2).

(2)

Comisia nu a primit nicio declarație de opoziție în temeiul articolului 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(3)

În conformitate cu articolul 99 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, denumirea „Willamette Valley” trebuie protejată și înscrisă în registrul prevăzut la articolul 104 din respectivul regulament.

(4)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Denumirea „Willamette Valley” (IGP) este protejată.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 iulie 2021.

Pentru Comisie,

Pentru Președinte,

Janusz WOJCIECHOWSKI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  JO C 58, 18.2.2021, p. 86.


16.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 253/13


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1165 AL COMISIEI

din 15 iulie 2021

de autorizare a anumitor produse și substanțe pentru utilizarea în producția ecologică și de stabilire a listelor acestora

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (1), în special articolul 24 alineatul (9) și articolul 39 alineatul (2) litera (a),

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/848, doar produsele și substanțele autorizate în temeiul articolului 24 din regulamentul respectiv pot fi utilizate în producția ecologică, cu condiția ca utilizarea lor în producția neecologică să fi fost, de asemenea, autorizată în conformitate cu dispozițiile relevante ale dreptului Uniunii. Comisia a evaluat deja utilizarea anumitor produse și substanțe în producția ecologică pe baza obiectivelor și principiilor stabilite în Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (2). Produsele și substanțele selectate au fost, prin urmare, autorizate în condiții specifice prin Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (3) și enumerate în anumite anexe la regulamentul respectiv. Obiectivele și principiile stabilite în Regulamentul (UE) 2018/848 sunt similare celor din Regulamentul (CE) nr. 834/2007. Întrucât este necesar să se asigure continuitatea producției ecologice, produsele și substanțele respective trebuie să fie incluse în listele restrictive care trebuie să fie stabilite pe baza Regulamentului (UE) 2018/848.

(2)

În plus, în conformitate cu articolul 24 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/848, statele membre au transmis Comisiei și celorlalte state membre dosare privind anumite produse și substanțe, în scopul autorizării și includerii lor în listele care trebuie să fie stabilite în temeiul regulamentului respectiv.

(3)

În anumite circumstanțe și în anumite condiții prevăzute, în special, în partea I punctul 1.10.2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, anumite produse și substanțe autorizate pot fi utilizate pentru protecția plantelor. În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze substanțele active destinate utilizării în produsele de protecție a plantelor, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848, și să stabilească lista acestor substanțe active.

(4)

În anumite circumstanțe și în anumite condiții stabilite, în special, în partea I punctul 1.9.3, în partea II punctul 1.9.1.2 litera (b), punctul 1.9.2.2 litera (d), punctul 1.9.3.2 litera (b) și punctul 1.9.5.2 litera (a) și în partea III punctul 2.2.2 litera (c), punctul 2.3.2 și punctul 3.1.5.3 al patrulea paragraf a doua liniuță din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, anumite îngrășăminte, anumiți amelioratori de sol și nutrienți pot fi utilizați pentru nutriția plantelor, îmbunătățirea și îmbogățirea litierei, cultivarea algelor sau mediul de creștere a animalelor de acvacultură. În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze îngrășămintele, amelioratorii de sol și nutrienții, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848, și să stabilească lista acestora.

(5)

În anumite circumstanțe și în anumite condiții stabilite, în special, în partea II punctul 1.4.1 litera (i) și punctul 1.5.2.3, în partea III punctul 3.1.3.1 litera (d) și în partea V punctul 2.3 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, anumite materii prime neecologice de origine vegetală, animală sau provenite din alge ori drojdie destinate hranei pentru animale, anumite materii prime de origine microbiană sau minerală destinate hranei pentru animale, anumiți aditivi furajeri și adjuvanți tehnologici se pot utiliza în alimentația animalelor. În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze materiile prime neecologice de origine vegetală, animală sau provenite din alge ori drojdie destinate hranei pentru animale, materiile prime de origine microbiană sau minerală destinate hranei pentru animale și aditivii pentru hrana animalelor și adjuvanții tehnologici, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) literele (c) și (d) din Regulamentul (UE) 2018/848, și să stabilească listele acestora.

(6)

În plus, unele materii prime neecologice destinate hranei pentru animale sunt autorizate în mod direct în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848. Din motive de claritate, respectivele materii prime destinate hranei pentru animale trebuie, de asemenea, să fie incluse în listă împreună cu materiile prime destinate hranei pentru animale autorizate prin prezentul regulament, cu trimitere la dispozițiile specifice din Regulamentul (UE) 2018/848.

(7)

În anumite circumstanțe și în anumite condiții prevăzute, în special, în partea I punctul 1.11, în partea II punctele 1.5.1.6, 1.5.1.7 și 1.9.4.4 litera (c), în partea III punctul 3.1.4.1 litera (f), în partea IV punctul 2.2.3, în partea V punctul 2.4 și în partea VII punctul 1.4 din anexa II, precum și la punctele 4.2 și 7.5 din anexa III la Regulamentul (UE) 2018/848, numai anumite produse și substanțe pot fi utilizate pentru curățare și dezinfectare. În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze produsele pentru curățare și dezinfectare, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) literele (e), (f) și (g) din Regulamentul (UE) 2018/848, și să stabilească listele acestora.

(8)

Anumite produse pentru curățarea și dezinfectarea clădirilor și instalațiilor pentru producția animalieră, producția de animale de acvacultură și de alge marine au fost evaluate și enumerate în anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Cu toate acestea, produsele pentru curățarea și dezinfectarea clădirilor și instalațiilor utilizate pentru producția vegetală și a instalațiilor de prelucrare și depozitare sunt evaluate și autorizate până în prezent numai de către statele membre. Înainte de a autoriza respectivele produse pentru producția ecologică, trebuie să efectueze o evaluare la nivelul Uniunii de către Comisie, asistată de Grupul de experți pentru consultanță tehnică în domeniul producției ecologice. Evaluarea respectivă trebuie să includă o revizuire a tuturor produselor și substanțelor autorizate existente pentru curățare și dezinfectare.

(9)

Pentru a se asigura continuitatea producției ecologice, produsele enumerate în anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 și cele autorizate la nivelul statelor membre trebuie să fie autorizate în continuare până la 31 decembrie 2023 pentru a permite stabilirea listelor de produse pentru curățare și dezinfectare în conformitate cu dispozițiile prevăzute la articolul 24 alineatul (1) literele (e), (f) și (g) din Regulamentul (UE) 2018/848. Cu toate acestea, produsele respective trebuie să respecte cerințele relevante din dreptul Uniunii, în special Regulamentul (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (4) și Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (5), precum și criteriile ecologice prevăzute în capitolul II și la articolul 24 alineatul (3) literele (a) și (b) din Regulamentul (UE) 2018/848.

(10)

În anumite circumstanțe și în anumite condiții prevăzute, în special, în partea IV punctul 2.2.1 și punctul 2.2.2 litera (a) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, anumiți aditivi alimentari, inclusiv enzimele alimentare destinate utilizării ca aditivi alimentari, și adjuvanți tehnologici pot fi utilizați în producția de alimente ecologice prelucrate. În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze anumiți aditivi alimentari și adjuvanți tehnologici, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848, și să stabilească lista acestora.

(11)

Aditivii alimentari și adjuvanții tehnologici alimentari utilizați în producția de alimente ecologice prelucrate au fost enumerați în secțiunile A, B și, respectiv, C din anexa VIII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Cu toate acestea, în funcție de utilizările și funcțiile lor în produsul final, unele dintre produsele respective ar putea fi clasificate ca aditivi, și nu ca adjuvanți tehnologici. Această clasificare necesită o analiză specifică și exhaustivă a produselor respective în producția de alimente ecologice prelucrate. O astfel de analiză trebuie efectuată pentru toate produsele enumerate ca adjuvanți tehnologici în Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Acest proces va necesita timp și nu poate fi finalizat înainte de data aplicării Regulamentului (UE) 2018/848. Prin urmare, produsele enumerate în prezent ca adjuvanți tehnologici în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 vor fi enumerate în prezentul regulament ca adjuvanți tehnologici până la efectuarea unei analize specifice și exhaustive.

(12)

În anumite circumstanțe și în anumite condiții prevăzute, în special, în partea IV punctul 2.2.1 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, anumite ingrediente agricole neecologice pot fi utilizate pentru producția alimentelor ecologice prelucrate. În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze astfel de ingrediente agricole neecologice, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848, și să stabilească lista acestora. Dosarele privind ingredientele agricole neecologice destinate utilizării pentru producția de alimente ecologice prelucrate care au fost transmise de statele membre în conformitate cu articolul 24 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/848 au fost evaluate în cadrul Comitetului pentru producția ecologică. Produsele și substanțele selectate care respectă obiectivele și principiile stabilite în Regulamentul (UE) 2018/848 trebuie incluse în lista restrictivă care trebuie să fie stabilită prin prezentul regulament, dacă este necesar, în anumite condiții.

(13)

Cu toate acestea, pentru a acorda suficient timp operatorilor să se adapteze la noua listă restrictivă de ingrediente agricole neecologice autorizate și, în special, să găsească o sursă de ingrediente agricole care au fost produse în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848, este oportun ca lista ingredientelor agricole neecologice autorizate pentru utilizarea în prelucrarea alimentelor ecologice prin prezentul regulament să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

(14)

Având în vedere compoziția anumitor ingrediente agricole neecologice, unele dintre utilizările lor în alimentele ecologice prelucrate pot corespunde utilizărilor ca aditivi alimentari, adjuvanți tehnologici alimentari sau produse și substanțe menționate în partea IV punctul 2.2.2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848. Utilizările respective necesită o autorizație specifică în conformitate cu partea IV punctul 2.2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, iar astfel de utilizări nu trebuie să fie permise prin autorizarea ingredientelor agricole neecologice.

(15)

În anumite circumstanțe și în anumite condiții prevăzute, în special, în partea VII punctul 1.3 litera (a) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, anumiți adjuvanți tehnologici pot fi utilizați pentru producția de drojdie și de produse pe bază de drojdie. În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze anumiți adjuvanți tehnologici pentru producția de drojdie și de produse pe bază de drojdie, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2018/848, și să stabilească lista acestora.

(16)

În conformitate cu partea VI punctul 2.2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele și substanțele autorizate în temeiul articolului 24 din regulamentul respectiv pentru utilizarea în producția ecologică pot fi utilizate pentru fabricarea produselor din sectorul vitivinicol, astfel cum sunt menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (l) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (6). În acest scop, Comisia trebuie să autorizeze astfel de produse și substanțe și să stabilească lista acestora.

(17)

Articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/848 împuternicește Comisia să acorde autorizații specifice pentru utilizarea produselor și substanțelor în țări terțe și în regiunile ultraperiferice ale Uniunii. Modul de inițiere a procedurii care trebuie urmată de statele membre în ceea ce privește regiunile ultraperiferice ale Uniunii este prevăzut la articolul 24 alineatul (7) din regulamentul respectiv. Cu toate acestea, Regulamentul (UE) 2018/848 nu prevede detalii privind procedura care trebuie urmată pentru astfel de autorizații în ceea ce privește țările terțe. Prin urmare, este oportun să se stabilească procedura respectivă prin prezentul regulament, în conformitate cu procedura care trebuie urmată pentru autorizarea utilizării produselor și substanțelor în producția ecologică în Uniune, astfel cum se prevede la articolul 24 din Regulamentul (UE) 2018/848. Întrucât autorizațiile respective pot fi acordate pentru o perioadă de doi ani, care poate fi reînnoită, este oportun, pentru a se evita confuzia cu produsele și substanțele autorizate fără limită de timp, ca produsele și substanțele relevante să fie incluse într-o anexă dedicată.

(18)

Din motive de claritate și de securitate juridică, Regulamentul (CE) nr. 889/2008 trebuie abrogat. Cu toate acestea, întrucât listele produselor pentru curățare și dezinfectare nu vor fi stabilite înainte de 1 ianuarie 2024, anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 trebuie să se aplice în continuare până la 31 decembrie 2023. În acest context, este oportun să se precizeze că produsele enumerate în anexa respectivă care nu sunt autorizate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 528/2012 nu pot fi utilizate ca produse biocide. În plus, lista ingredientelor agricole neecologice destinate utilizării pentru producția de alimente ecologice prelucrate stabilită prin prezentul regulament se va aplica numai de la 1 ianuarie 2024. Prin urmare, este oportun să se prevadă că alimentele ecologice prelucrate care au fost produse înainte de 1 ianuarie 2024 cu ingredientele agricole neecologice enumerate în anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 pot fi introduse pe piață după data respectivă, până la epuizarea stocurilor.

(19)

Certificatul care trebuie să fie eliberat operatorilor de către autoritățile competente sau, după caz, de către autoritățile de control sau organismele de control în conformitate cu articolul 35 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 poate fi eliberat de la 1 ianuarie 2022. Cu toate acestea, certificatul nu va fi furnizat tuturor operatorilor în cauză în ziua respectivă. În scopul asigurării continuității producției ecologice și prin derogare de la articolul 35 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/848, documentele justificative eliberate operatorilor de către autoritățile sau organismele de control în conformitate cu articolul 68 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 înainte de 1 ianuarie 2022 trebuie să rămână valabile până la sfârșitul perioadei de valabilitate. Cu toate acestea, întrucât, în temeiul articolului 38 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/848, operatorii trebuie să facă obiectul unei verificări a conformității cel puțin o dată pe an și, în conformitate cu articolul 38 alineatul (5) din regulamentul respectiv, eliberarea certificatului trebuie să se bazeze pe rezultatele verificării respective, valabilitatea nu trebuie să depășească data de 31 decembrie 2022.

(20)

Din motive de claritate și de securitate juridică, prezentul regulament trebuie să se aplice de la data aplicării Regulamentului (UE) 2018/848. Cu toate acestea, din motivele prezentate în considerentul 18 din prezentul regulament, dispozițiile referitoare la listele de produse pentru curățare și dezinfectare și la lista ingredientelor agricole neecologice destinate utilizării pentru producția de alimente ecologice prelucrate trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

(21)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru producția ecologică,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Substanțele active din produsele de protecție a plantelor

În sensul articolului 24 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848, produsele de protecție a plantelor utilizate în producția ecologică pot conține numai substanțele active enumerate în anexa I la prezentul regulament, astfel cum se prevede în anexa respectivă, cu condiția ca respectivele produse de protecție a plantelor:

(a)

să fi fost autorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (7);

(b)

să fie utilizate în conformitate cu condițiile de utilizare specificate în autorizațiile produselor care le conțin, acordate de statele membre și

(c)

să fie utilizate în conformitate cu condițiile stabilite în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei (8).

Articolul 2

Îngrășăminte, amelioratori de sol și nutrienți

În sensul articolului 24 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele și substanțele enumerate în anexa II la prezentul regulament pot fi utilizate în producția ecologică ca îngrășăminte, amelioratori de sol și nutrienți pentru nutriția plantelor, îmbunătățirea și îmbogățirea litierei, cultivarea algelor sau mediul de creștere a animalelor de acvacultură, cu condiția ca acestea să fie conforme cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii, în special cu Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (9), cu articolele relevante aplicabile din Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului (10), cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (11) și cu Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (12), precum și cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii, dacă este cazul.

Articolul 3

Materii prime neecologice de origine vegetală sau animală sau provenite din alge ori drojdie destinate hranei pentru animale sau materii prime de origine microbiană sau minerală destinate hranei pentru animale

În sensul articolului 24 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele și substanțele enumerate în partea A din anexa III la prezentul regulament pot fi utilizate în producția ecologică ca materii prime neecologice de origine vegetală sau animală sau provenite din alge ori drojdie destinate hranei pentru animale sau ca materii prime de origine microbiană sau minerală destinate hranei pentru animale, cu condiția ca utilizarea lor să fie în conformitate cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii, în special cu Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (13) și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

Articolul 4

Aditivi pentru hrana animalelor și adjuvanți tehnologici

În sensul articolului 24 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele și substanțele enumerate în partea B din anexa III la prezentul regulament pot fi utilizate în producția ecologică ca aditivi pentru hrana animalelor și adjuvanți tehnologici utilizați în alimentația animalelor, cu condiția ca utilizarea lor să fie în conformitate cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii, în special cu Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (14) și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

Articolul 5

Produse pentru curățare și dezinfectare

(1)   În sensul articolului 24 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele enumerate în partea A din anexa IV la prezentul regulament pot fi utilizate pentru curățarea și dezinfectarea iazurilor, cuștilor, rezervoarelor, bazinelor lungi (raceways), clădirilor sau a instalațiilor utilizate pentru producția animalieră, cu condiția ca produsele respective să fie în conformitate cu dispozițiile din dreptul Uniunii, în special cu Regulamentul (CE) nr. 648/2004 și cu Regulamentul (UE) nr. 528/2012, precum și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

(2)   În sensul articolului 24 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele enumerate în partea B din anexa IV la prezentul regulament pot fi utilizate pentru curățarea și dezinfectarea clădirilor și instalațiilor utilizate pentru producția vegetală, inclusiv pentru depozitarea într-o exploatație agricolă, cu condiția ca produsele respective să fie conforme cu dispozițiile din dreptul Uniunii, în special cu Regulamentul (CE) nr. 648/2004 și cu Regulamentul (UE) nr. 528/2012 și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

(3)   În sensul articolului 24 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele enumerate în partea C din anexa IV la prezentul regulament pot fi utilizate pentru curățarea și dezinfectarea instalațiilor de prelucrare și depozitare, cu condiția ca produsele respective să fie în conformitate cu dispozițiile din dreptul Uniunii, în special cu Regulamentul (CE) nr. 648/2004 și cu Regulamentul (UE) nr. 528/2012 și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

(4)   Până la includerea lor în partea A, B sau C din anexa IV la prezentul regulament, produsele pentru curățare și dezinfectare menționate la articolul 24 alineatul (1) literele (e), (f) și (g) din Regulamentul (UE) 2018/848 care au fost autorizate pentru utilizare în producția ecologică în temeiul Regulamentului (CE) nr. 834/2007 sau în temeiul legislației naționale înainte de data aplicării Regulamentului (UE) 2018/848 pot fi utilizate în continuare dacă respectă dispozițiile relevante din dreptul Uniunii, în special Regulamentul (CE) nr. 648/2004 și Regulamentul (UE) nr. 528/2012 și, după caz, dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

Articolul 6

Aditivi alimentari și adjuvanți tehnologici

În sensul articolului 24 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele și substanțele enumerate în partea A din anexa V la prezentul regulament pot fi utilizate ca aditivi alimentari, incluzând enzimele alimentare destinate utilizării ca aditivi alimentari, și ca adjuvanți tehnologici pentru producția de alimente ecologice prelucrate, cu condiția ca utilizarea lor să fie în conformitate cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii, în special cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (15) și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

Articolul 7

Ingrediente agricole neecologice destinate utilizării pentru producția de alimente ecologice prelucrate

În sensul articolului 24 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai ingredientele agricole neecologice enumerate în partea B din anexa V la prezentul regulament pot fi utilizate în producția de alimente ecologice prelucrate, cu condiția ca utilizarea lor să fie în conformitate cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

Primul paragraf nu aduce atingere cerințelor detaliate privind producția ecologică de alimente prelucrate prevăzute în partea IV secțiunea 2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848. În special, primul paragraf nu se aplică ingredientelor agricole neecologice care sunt utilizate ca aditivi alimentari, adjuvanți tehnologici sau produse și substanțe menționate în partea IV punctul 2.2.2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848.

Articolul 8

Adjuvanți tehnologici pentru producția de drojdie și de produse pe bază de drojdie

În sensul articolului 24 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele și substanțele enumerate în partea C din anexa V la prezentul regulament pot fi utilizate ca adjuvanți tehnologici pentru producția de drojdie și de produse pe bază de drojdie pentru produse alimentare și hrana pentru animale, cu condiția ca utilizarea lor să fie în conformitate cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii și, după caz, cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

Articolul 9

Produse și substanțe destinate utilizării în producția ecologică de vin

În sensul părții VI punctul 2.2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, numai produsele și substanțele enumerate în partea D din anexa V la prezentul regulament pot fi utilizate pentru producția și conservarea produselor vitivinicole ecologice menționate în partea II din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu condiția ca utilizarea lor să fie în conformitate cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii și, în special, cu limitele și condițiile stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și în Regulamentul delegat (UE) 2019/934 al Comisiei (16) și, după caz, în conformitate cu dispozițiile naționale bazate pe dreptul Uniunii.

Articolul 10

Procedura de acordare a autorizațiilor specifice pentru utilizarea produselor și substanțelor în anumite zone ale țărilor terțe

(1)   În cazul în care o autoritate de control sau un organism de control recunoscut(ă) în temeiul articolului 46 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 consideră că unui produs sau unei substanțe trebuie să i se acorde o autorizație specifică de utilizare într-o anumită zonă din afara Uniunii ca urmare a condițiilor specifice prevăzute la articolul 45 alineatul (2) din regulamentul respectiv, autoritatea sau organismul poate solicita Comisiei să efectueze o evaluare. În acest scop, autoritatea sau organismul transmite Comisiei un dosar care descrie produsul sau substanța în cauză, indicând motivele acestei autorizări specifice și explicând de ce produsele și substanțele autorizate în temeiul prezentului regulament nu sunt adecvate pentru a fi utilizate din cauza condițiilor specifice din zona relevantă. Autoritatea sau organismul se asigură că dosarul este adecvat pentru a fi pus la dispoziția publicului, sub rezerva legislației Uniunii și a legislației naționale a statelor membre privind protecția datelor.

(2)   Comisia transmite statelor membre cererea menționată la alineatul (1) și publică orice astfel de cerere.

(3)   Comisia analizează dosarul menționat la alineatul (1). Comisia autorizează produsul sau substanța ținând cont de condițiile specifice menționate în dosar numai în cazul în care analiza sa concluzionează, în ansamblu, că:

(a)

o astfel de autorizație specifică este justificată în zona în cauză;

(b)

produsul sau substanța descris(ă) în dosar respectă principiile stabilite în capitolul II, criteriile prevăzute la articolul 24 alineatul (3) și condiția prevăzută la articolul 24 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/848 și

(c)

utilizarea produsului sau a substanței este în conformitate cu dispozițiile relevante din dreptul Uniunii și, în special pentru substanțele active din produsele de protecție a plantelor, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (17).

Produsul autorizat sau substanța autorizată se include în anexa VI la prezentul regulament.

(4)   Atunci când expiră perioada de doi ani menționată la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/848, autorizația se reînnoiește automat pentru o nouă perioadă de doi ani, cu condiția să nu fie disponibile elemente noi și ca niciun stat membru sau autoritate de control sau organism de control recunoscut(ă) în temeiul articolului 46 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 să nu fi formulat obiecții, justificând necesitatea reevaluării concluziei Comisiei menționate la alineatul (3).

Articolul 11

Abrogar e

Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se abrogă.

Cu toate acestea, anexele VII și IX continuă să se aplice până la 31 decembrie 2023.

Articolul 12

Dispoziții tranzitorii

(1)   În sensul articolului 5 alineatul (4) din prezentul regulament, produsele pentru curățare și dezinfectare enumerate în anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 pot fi utilizate în continuare până la 31 decembrie 2023 pentru curățarea și dezinfectarea iazurilor, cuștilor, rezervoarelor, bazinelor lungi (raceways), clădirilor sau instalațiilor utilizate pentru producția animalieră, sub rezerva părții D din anexa IV la prezentul regulament.

(2)   În sensul articolului 24 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848, ingredientele agricole neecologice enumerate în anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 pot fi utilizate în continuare pentru producția de alimente ecologice prelucrate până la 31 decembrie 2023. Alimentele ecologice prelucrate care au fost produse înainte de 1 ianuarie 2024 cu ingredientele agricole neecologice respective pot fi introduse pe piață după data respectivă, până la epuizarea stocurilor.

(3)   Documentele justificative eliberate în conformitate cu articolul 68 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 înainte de 1 ianuarie 2022 rămân valabile până la sfârșitul perioadei lor de valabilitate, dar nu și după 31 decembrie 2022.

Articolul 13

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Cu toate acestea, articolul 5 alineatele (1), (2) și (3) și articolul 7 se aplică de la 1 ianuarie 2024.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 15 iulie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 150, 14.6.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (JO L 189, 20.7.2007, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (JO L 250, 18.9.2008, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2004 privind detergenții (JO L 104, 8.4.2004, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).

(8)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista substanțelor active aprobate (JO L 153, 11.6.2011, p. 1).

(9)  Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 octombrie 2003 privind îngrășămintele (JO L 304, 21.11.2003, p. 1).

(10)  Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1069/2009 și (CE) nr. 1107/2009 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2003/2003 (JO L 170, 25.6.2019, p. 1).

(11)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(12)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piață și utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE și 96/25/CE ale Consiliului și a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei (JO L 229, 1.9.2009, p. 1).

(14)  Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (JO L 268, 18.10.2003, p. 29).

(15)  Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (JO L 354, 31.12.2008, p. 16).

(16)  Regulamentul delegat (UE) 2019/934 al Comisiei din 12 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește zonele viticole în care poate fi majorată tăria alcoolică, practicile oenologice autorizate și restricțiile aplicabile producerii și conservării produselor vitivinicole, procentajul minim de alcool al subproduselor și eliminarea acestora și publicarea fișelor OIV (JO L 149, 7.6.2019, p. 1).

(17)  Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE (JO L 70, 16.3.2005, p. 1).


ANEXA I

Substanțe active conținute de produsele de protecție a plantelor autorizate pentru utilizare în producția ecologică, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848

Substanțele active enumerate în prezenta anexă pot fi conținute de produsele de protecție a plantelor utilizate în producția ecologică, astfel cum se prevede în prezenta anexă, cu condiția ca aceste produse de protecție a plantelor să fie autorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009. Aceste produse de protecție a plantelor se utilizează în conformitate cu condițiile stabilite în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 și cu condițiile specificate în autorizațiile acordate de statele membre în care sunt utilizate. În ultima coloană a fiecărui tabel de mai jos sunt specificate condiții mai restrictive pentru utilizarea în producția ecologică.

În conformitate cu articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/848, agenții fitoprotectori, agenții sinergici și coformulanții drept componente ale produselor de protecție a plantelor, precum și adjuvanții destinați amestecării cu produse de protecție a plantelor sunt autorizați pentru utilizare în producția ecologică, cu condiția să fie autorizați în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009. Substanțele din prezenta anexă pot fi utilizate numai pentru controlul organismelor dăunătoare, astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 24 din Regulamentul (UE) 2018/848.

În conformitate cu partea I punctul 1.10.2 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, aceste substanțe pot fi utilizate numai în cazul în care plantele nu pot fi protejate în mod adecvat împotriva organismelor dăunătoare prin măsurile prevăzute la punctul 1.10.1 din partea I respectivă, în special prin utilizarea de agenți de control biologic, cum ar fi insectele, acarienii și nematozii benefici care respectă dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

În sensul prezentei anexe, substanțele active se împart în următoarele subcategorii:

1.   Substanțe de bază

Substanțele de bază enumerate în partea C din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011, de origine vegetală sau animală și pe bază de produse alimentare astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (2) pot fi utilizate pentru protecția plantelor în producția ecologică. Aceste substanțe de bază sunt marcate cu un asterisc în tabelul de mai jos. Ele se utilizează în conformitate cu utilizările, condițiile și restricțiile stabilite în rapoartele de examinare relevante (3) și ținând seama de eventualele restricții suplimentare din ultima coloană a tabelului de mai jos.

Alte substanțe de bază enumerate în partea C din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 pot fi utilizate pentru protecția plantelor în producția ecologică numai dacă sunt enumerate în tabelul de mai jos. Aceste substanțe de bază se utilizează în conformitate cu utilizările, condițiile și restricțiile stabilite în rapoartele de examinare relevante 3 și ținând seama de eventualele restricții suplimentare din coloana din dreapta a tabelului de mai jos.

Substanțele de bază nu se utilizează drept erbicide.

Numărul și partea din anexă (4)

CAS

Denumire

Condiții și limite specifice

1C

 

Equisetum arvense L.*

 

2C

9012-76-4

Clorhidrat de chitosan*

obținut din Aspergillus sau din acvacultura ecologică sau din activități de pescuit sustenabile, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5)

3C

57-50-1

Zaharoză*

 

4C

1305-62-0

Hidroxid de calciu

 

5C

90132-02-8

Oțet*

 

6C

8002-43-5

Lecitine*

 

7C

Salix spp. Cortex*

 

8C

57-48-7

Fructoză*

 

9C

144-55-8

Bicarbonat de sodiu

 

10C

92129-90-3

Zer*

 

11C

7783-28-0

Diamoniu fosfat

numai în capcane

12C

8001-21-6

Ulei de floarea-soarelui*

 

14C

84012-40-8

90131-83-2

Urtica spp. (extract de Urtica dioica) (extract de Urtica urens)*

 

15C

7722-84-1

Peroxid de hidrogen

 

16C

7647-14-5

Clorură de sodiu

 

17C

8029-31-0

Bere*

 

18C

Pudră din semințe de muștar*

 

20C

8002-72-0

Ulei de ceapă*

 

21C

52-89-1

L-cisteină (E 920)

 

22C

8049-98-7

Lapte de vacă*

 

23C

Extract din bulb de Allium cepa* L.

 

 

 

Alte substanțe de bază de origine vegetală sau animală și pe bază de produse alimentare*

 

2.   Substanțe active cu risc redus

Substanțele active cu risc redus, altele decât microorganismele, enumerate în partea D din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011, pot fi utilizate pentru protecția plantelor în producția ecologică dacă sunt enumerate în tabelul de mai jos sau în altă parte din prezenta anexă. Aceste substanțe active cu risc redus se utilizează în conformitate cu utilizările, condițiile și restricțiile stabilite în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 și ținând seama de eventualele restricții suplimentare din ultima coloană a tabelului de mai jos.

Numărul și partea din anexă  (6)

CAS

Denumire

Condiții și limite specifice

2D

 

COS-OGA

 

3D

 

Cerevisan și alte produse pe bază de fragmente de celule de microorganisme

Nu provin din OMG

5D

10045-86-6

Fosfat feric [fier (III) ortofosfat]

 

12D

9008-22-4

Laminarin

Varecul trebuie să fie obținut din acvacultura ecologică sau să fie colectat în mod sustenabil, în conformitate cu partea III punctul 2.4 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848

3.   Microorganisme

Toate microorganismele enumerate în părțile A, B și D din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 pot fi utilizate în producția ecologică, cu condiția să nu provină din OMG-uri și numai atunci când sunt utilizate în conformitate cu utilizările, condițiile și restricțiile stabilite în rapoartele de examinare relevante 3. Microorganismele, inclusiv virusurile, sunt agenți de control biologic care sunt considerați substanțe active în Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

4.   Substanțe active care nu sunt incluse în niciuna dintre categoriile de mai sus

Substanțele active aprobate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 și enumerate în tabelul de mai jos pot fi utilizate ca produse de protecție a plantelor în producția ecologică numai atunci când sunt utilizate în conformitate cu utilizările, condițiile și restricțiile stabilite în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 și ținând seama de eventualele restricții suplimentare din coloana din dreapta a tabelului de mai jos.

Numărul și partea din anexă  (7)

CAS

Denumire

Condiții și limite specifice

139A

131929-60-7

131929-63-0

Spinosad

 

225A

124-38-9

Dioxid de carbon

 

227A

74-85-1

Etilenă

numai pe banane și cartofi; cu toate acestea, se poate utiliza și pe citrice ca parte a unei strategii de prevenire a daunelor provocate de musca fructelor

230A

printre altele 67701-09-1

Acizi grași

toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid

231A

8008-99-9

Extract de usturoi (Allium sativum)

 

234A

Nr. CAS nealocat

Nr. CIPAC 901

Proteine hidrolizate, cu excepția gelatinei

 

244A

298-14-6

Carbonat acid de potasiu

 

249A

98999-15-6

Repelenți prin miros, de origine animală sau vegetală/grăsime de oaie

 

255A și altele

 

Feromoni și alți compuși semiochimici

numai în capcane și dozatoare

220A

1332-58-7

Silicat de aluminiu (caolin)

 

236A

61790-53-2

Kieselgur (diatomit)

 

247A

14808-60-7

7637-86-9

Nisip de cuarț

 

343A

11141-17-6

84696-25-3

Azadiractină (extract de margosa)

extrasă din semințele arborelui neem (Azadirachta indica)

240A

8000-29-1

Ulei de lămâiță

toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid

241A

84961-50-2

Ulei de cuișoare

toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid

242A

8002-13-9

Ulei de rapiță

toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid

243A

8008-79-5

Ulei de mentă

toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid

56A

8028-48-6

5989-27-5

Ulei de portocale

toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid

228A

68647-73-4

Ulei de arbore de ceai

toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid

246A

8003-34-7

Piretrine extrase din plante

 

292A

7704-34-9

Sulf

 

294A 295A

64742-46-7

72623-86-0

97862-82-3

8042-47-5

Uleiuri parafinice

 

345A

1344-81-6

Polisulfură de calciu

 

44B

9050-36-6

Maltodextrină

 

45B

97-53-0

Eugenol

 

46B

106-24-1

Geraniol

 

47B

89-83–8

Timol

 

10E

20427-59-2

Hidroxid de cupru

în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011, pot fi autorizate numai utilizările care conduc la o aplicare totală de maximum 28 kg de cupru pe hectar într-o perioadă de 7 ani

10E

1332-65-6

1332-40-7

Oxiclorură de cupru

10E

1317-39-1

Oxid de cupru

10E

8011-63-0

Amestec de Bordeaux

10E

12527-76-3

Sulfat de cupru tribazic

40A

52918-63-5

Deltametrin,

numai în capcane cu atractanți specifici împotriva Bactrocera oleae și Ceratitis capitata

5E

91465-08-6

Lambda-cihalotrin

numai în capcane cu atractanți specifici împotriva Bactrocera oleae și Ceratitis capitata


(1)  Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive (JO L 317, 4.11.2014, p. 35).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).

(3)  Disponibile în baza de date privind pesticidele: https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances/?event=search.as

(4)  Enumerare în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011, numerele și categoria: partea A substanțe active considerate a fi fost aprobate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, partea B substanțe active aprobate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, partea C substanțe de bază, partea D substanțe active cu risc redus și partea E substanțe susceptibile de înlocuire.

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).

(6)  Enumerare în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011, numerele și categoria: partea A substanțe active considerate a fi fost aprobate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, partea B substanțe active aprobate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, partea C substanțe de bază, partea D substanțe active cu risc redus și partea E substanțe susceptibile de înlocuire.

(7)  Enumerare în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011, numerele și categoria: partea A substanțe active considerate a fi fost aprobate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, partea B substanțe active aprobate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, partea C substanțe de bază, partea D substanțe active cu risc redus și partea E substanțe susceptibile de înlocuire.


ANEXA II

Îngrășăminte, amelioratori de sol și nutrienți autorizați, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848

Îngrășămintele, amelioratorii de sol și nutrienții (1) enumerați în prezenta anexă pot fi utilizați în producția ecologică, cu condiția să respecte:

legislația relevantă a Uniunii și legislațiile naționale privind produsele fertilizante, în special, dacă este cazul, Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 și Regulamentul (UE) 2019/1009; și

legislația Uniunii privind subprodusele de origine animală, în special Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 și Regulamentul (UE) nr. 142/2011, în special anexele V și XI.

În conformitate cu partea I punctul 1.9.6 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, se pot utiliza preparate pe bază de microorganisme pentru îmbunătățirea stării generale a solului sau pentru îmbunătățirea disponibilității nutrienților în sol sau în culturi.

Ele pot fi utilizate numai în conformitate cu specificațiile și restricțiile de utilizare din respectivele legislații naționale și din legislația Uniunii. În coloana din dreapta a tabelelor sunt specificate condiții mai restrictive pentru utilizarea în producția ecologică.

Denumire

Produse compuse sau produse care conțin numai materialele enumerate în continuare

Descriere, condiții și limite specifice

Gunoi de grajd

produs care conține un amestec de excremente animale și materie vegetală (așternut pentru animale și hrană pentru animale)

proveniența din ferme industriale este interzisă

Gunoi de grajd uscat și gunoi de păsări deshidratat

proveniența din ferme industriale este interzisă

Compost din excremente de animale, inclusiv gunoi de păsări și compost de gunoi de grajd

proveniența din ferme industriale este interzisă

Excremente lichide de animale

utilizare după fermentarea controlată și/sau diluția corespunzătoare

proveniența din ferme industriale este interzisă

Amestec compostat sau fermentat de deșeuri menajere

produs obținut din deșeuri menajere triate în funcție de sursele din care provin, care au fost supuse operațiunii de obținere a compostului sau fermentării anaerobe pentru producția de biogaz

numai deșeuri menajere vegetale și animale

numai în cazul în care sunt produse într-un sistem de colectare închis și monitorizat, acceptat de statul membru

concentrațiile maxime în mg/kg de substanță uscată: cadmiu: 0,7; cupru: 70; nichel: 25; plumb: 45; zinc: 200; mercur: 0,4; crom (total): 70; crom (VI): nedetectabil

Turbă

utilizare limitată la horticultură (grădinărit destinat pieței, floricultură, arboricultură, pepinieră)

Deșeuri provenite din cultivarea ciupercilor

compoziția inițială a substratului trebuie să fie limitată la produsele din prezenta anexă

Amestec de dejecții provenite de la viermi (vermicompost) și de substrat de excremente de insecte

dacă este cazul, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009

Guano

 

Amestec compostat sau fermentat de materii vegetale

produs obținut din amestecuri de materii vegetale, care au fost supuse operațiunii de obținere a compostului sau fermentării anaerobe pentru producția de biogaz

Digestat biogaz conținând subproduse de origine animală digerate împreună cu materii de origine vegetală sau animală, enumerate în prezenta anexă

subproduse de origine animală (inclusiv subprodusele provenite de la animale sălbatice) de categoria 3 și conținutul tractului digestiv de categoria 2 [categorii definite în Regulamentul (CE) nr. 1069/2009]

proveniența din ferme industriale este interzisă

procesele trebuie să fie în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 142/2011

nu se aplică părților comestibile ale recoltei

Produse sau subproduse de origine animală menționate mai jos:

 

Făină de sânge

 

Făină de copite

 

Făină de coarne

 

Făină de oase sau făină de oase degelatinizate

 

Făină de pește

 

Făină de carne

 

Făină de fulgi, păr și „chiquette”

 

Lână

 

Blană (1)

 

Păr

 

Produse lactate

 

Proteine hidrolizate (2)

1.

Concentrația maximă în mg/kg de materie uscată de crom (VI): nedetectabil

2.

Nu se aplică părților comestibile ale recoltei

Produse și subproduse de origine vegetală pentru îngrășăminte

de exemplu: făină de turtă de oleaginoase, coajă de cacao, radicele de malț

Proteine hidrolizate de origine vegetală

 

Alge și produse din alge

dacă sunt obținute în mod direct prin:

(i)

tratamente fizice incluzând deshidratarea, congelarea și măcinarea

(ii)

extracție cu apă sau cu soluții apoase acide și/sau bazice

(iii)

fermentare

numai din producția ecologică sau colectate în mod sustenabil, în conformitate cu partea III punctul 2.4 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848

Rumeguș și așchii de lemn

lemn netratat chimic după tăiere

Compost din scoarță de copac

lemn netratat chimic după tăiere

Cenușă de lemn

pe bază de lemn netratat chimic după tăiere

Fosfat natural moale

produs obținut prin măcinarea fosfaților minerali moi; componente principale: trifosfat de calciu și carbonat de calciu

concentrația minimă de nutrienți (procent de masă):

 

25 % P2O5

 

fosforul este exprimat ca P2O5 solubil în acizi minerali, din care minimum 55 % din conținutul de P2O5 declarat este solubil în acid formic 2 %

dimensiunea particulelor:

minimum 90 % din greutate trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 0,063 mm

minimum 99 % din greutate trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 0,125 mm

până la 15 iulie 2022, conținut de cadmiu inferior sau egal cu 90 mg/kg de P2O5;

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

Fosfat aluminocalcic

produs obținut în formă amorfă prin tratament termic și măcinare, care conține fosfați de calciu și aluminiu drept componente principale

concentrația minimă de nutrienți (procent de masă):

 

30 % P2O5

 

fosforul este exprimat ca P2O5 solubil în acizi minerali, din care minimum 75 % din conținutul de P2O5 declarat este solubil în citrat de amoniu alcalin (Joulie)

dimensiunea particulelor:

minimum 90 % din greutate trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 0,160 mm

minimum 98 % din greutate trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 0,630 mm

până la 15 iulie 2022, conținut de cadmiu inferior sau egal cu 90 mg/kg de P205;

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

utilizare limitată la solurile bazice (pH > 7,5)

Zgură alcalină (fosfați Thomas sau zgură Thomas)

produs obținut în siderurgie prin prelucrarea fontei fosforoase având drept componente principale fosfosilicați de calciu

concentrația minimă de nutrienți (procent de masă):

 

12 % P2O5

 

fosforul se exprimă ca pentaoxid de fosfor solubil în acizi minerali, din care minimum 75 % din conținutul declarat de pentaoxid de fosfor este solubil în acid citric 2 %

sau

10 % P2O5

fosforul se exprimă ca pentaoxid de fosfor solubil în acid citric 2 %

dimensiunea particulelor:

minimum 75 % trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 0,160 mm

minimum 96 % trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 0,630 mm

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

Sare brută de potasiu

produs obținut din săruri brute de potasiu

concentrația minimă de nutrienți (procent de masă):

 

9 % K2O

 

potasiu exprimat în K2O solubil în apă

 

2 % MgO

 

magneziul sub formă de săruri solubile în apă este exprimat ca oxid de magneziu

 

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

Sulfat de potasiu posibil cu conținut de sare de magneziu

produs obținut din sare brută de potasiu printr-un proces de extracție fizică, posibil conținând și săruri de magneziu

Reziduu rezultat din distilarea alcoolului și extract din reziduu

cu excepția reziduului amoniacal rezultat din distilarea alcoolului

Carbonat de calciu, de exemplu: cretă, marnă, rocă calcică pulverizată, depozit de nisip cu alge impregnate de calcar (maerl), cretă fosfatată

numai de origine naturală

Reziduuri de moluște

numai din acvacultura ecologică sau din activități de pescuit sustenabile, în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013

Coji de ouă

proveniența din ferme industriale este interzisă

Carbonat de calciu și magneziu

numai de origine naturală

de exemplu cretă magnezică, rocă calcică magnezică pulverizată

Sulfat de magneziu (kieserit)

numai de origine naturală

Soluție de clorură de calciu

numai pentru tratamentul frunzelor merilor, pentru a preveni deficitul de calciu

Sulfat de calciu (gips)

produs de origine naturală, conținând sulfat de calciu la diferite grade de hidratare

concentrația minimă de nutrienți (procent de masă):

 

25 % CaO

 

35 % SO3

calciu și sulf exprimate ca CaO + SO3 total

finețea măcinării:

minimum 80 % trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 2 mm

minimum 99 % trebuie să treacă prin sita cu ochiuri de 10 mm

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

Var industrial din producția de zahăr

subprodus din producția de zahăr obținut din sfeclă de zahăr și din trestie de zahăr

Var industrial din procesul de fabricare sub vid a sării

produs secundar obținut din procesul de fabricare sub vid a sării din saramura din zonele muntoase

Sulf elementar

până la 15 iulie 2022: după cum se menționează în partea D din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

Îngrășăminte anorganice cu microelemente

până la 15 iulie 2022: după cum se menționează în partea E din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003;

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

Clorură de sodiu

 

Praf de rocă, argilă și minerale din argilă

 

Leonardit (sediment organic brut, bogat în acizi humici)

doar dacă este obținut ca subprodus al unor activități de minerit

Acizi humici și fulvici

numai dacă sunt obținuți din săruri/soluții anorganice, cu excepția sărurilor de amoniu, sau din epurarea apei potabile

Xilit

numai dacă este obținut ca subprodus al unor activități de minerit (de exemplu, subprodus rezultat din extracția cărbunelui brun)

Chitină (polizaharidă obținută din carapace de crustacee)

obținută din acvacultura ecologică sau din activități de pescuit sustenabile, în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013

Sediment bogat în materii organice  (2) provenit din corpuri de apă dulce, format în absența oxigenului

(de exemplu, sapropel)

doar sedimentele organice care sunt subproduse ale gestionării corpurilor de apă dulce sau care sunt extrase din foste zone de apă dulce

dacă este cazul, extracția ar trebui efectuată în așa fel încât impactul asupra sistemului acvatic să fie minim

doar sedimente derivate din surse necontaminate de pesticide, de poluanți organici persistenți și de substanțe similare petrolului

până la 15 iulie 2022: concentrațiile maxime în mg/kg de substanță uscată: cadmiu: 0,7; cupru: 70; nichel: 25; plumb: 45; zinc: 200; mercur: 0,4; crom (total): 70; crom (VI): nedetectabil

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009

Cărbune din biomasă (biochar) – produs rezultat în urma procesului de piroliză, obținut dintr-o varietate largă de materii organice de origine vegetală și aplicat ca ameliorator de sol

numai din materii vegetale, atunci când sunt tratate după recoltă numai cu produse incluse în anexa I

până la 15 iulie 2022: maximum 4 mg de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) per kg de substanță uscată

de la 16 iulie 2022, se aplică limitele relevante pentru contaminanți stabilite în Regulamentul (UE) 2019/1009


(1)  Acoperind în special toate categoriile funcționale de produse enumerate în partea I din anexa I la Regulamentul (UE) 2019/1009.

(2)  Se utilizează termenul „organic” în sensul chimiei organice, nu al agriculturii ecologice (organic farming)


ANEXA III

Produse și substanțe autorizate pentru utilizarea ca hrană pentru animale sau în producția de hrană pentru animale

PARTEA A

Materii prime neecologice autorizate de origine vegetală, animală sau provenite din alge ori drojdie destinate hranei pentru animale sau materii prime autorizate de origine microbiană sau minerală destinate hranei pentru animale, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2018/848

1.   MATERII PRIME DE ORIGINE MINERALĂ DESTINATE HRANEI PENTRU ANIMALE

Numărul din catalogul cu materii prime pentru furaje (1)

Denumire

Condiții și limite specifice

11.1.1

Carbonat de calciu

 

11.1.2

Cochilii marine calcaroase

 

11.1.4

Alge roșii coraliene (maerl)

 

11.1.5

Alge marine calcaroase

 

11.1.13

Gluconat de calciu

 

11.2.1

Oxid de magneziu

 

11.2.4

Sulfat de magneziu anhidru

 

11.2.6

Clorură de magneziu

 

11.2.7

Carbonat de magneziu

 

11.3.1

Fosfat dicalcic

 

11.3.3

Fosfat monocalcic

 

11.3.5

Fosfat de calciu și de magneziu

 

11.3.8

Fosfat de magneziu

 

11.3.10

Fosfat monosodic

 

11.3.16

Fosfat de calciu și de sodiu

 

11.3.17

Fosfat monoamoniu (dihidrogenortofosfat de amoniu)

doar pentru acvacultură

11.4.1

Clorură de sodiu

 

11.4.2

Bicarbonat de sodiu

 

11.4.4

Carbonat de sodiu

 

11.4.6

Sulfat de sodiu

 

11.5.1

Clorură de potasiu

 

2.   ALTE MATERII PRIME DESTINATE HRANEI PENTRU ANIMALE

Numărul din catalogul cu materii prime pentru furaje (2)

Denumire

Condiții și limite specifice

10

Făină, ulei și alte materii prime destinate hranei pentru animale pe bază de pește sau de alte animale acvatice

cu condiția să fie obținute din activități de pescuit care au fost certificate ca fiind sustenabile în cadrul unui program recunoscut de autoritatea competentă în conformitate cu principiile stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013

cu condiția să fie produse sau pregătite fără solvenți obținuți prin sinteză chimică

utilizarea lor este autorizată numai pentru animalele care nu sunt erbivore

utilizarea proteinelor hidrolizate din pește este autorizată numai pentru animalele tinere care nu sunt erbivore

10

Făină, ulei și alte materii prime destinate hranei pentru animale pe bază de pește, moluște sau crustacee

pentru animale de acvacultură carnivore

din activități de pescuit care au fost certificate ca fiind sustenabile în cadrul unui program recunoscut de autoritatea competentă în conformitate cu principiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, în conformitate cu partea III punctul 3.1.3.1 litera (c) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848

derivate din resturi provenind de la pești, crustacee sau moluște capturate deja pentru consumul uman, în conformitate cu partea III punctul 3.1.3.3 litera (c) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 sau derivate din pești, crustacee sau moluște întregi capturate și nefolosite pentru consumul uman în conformitate cu partea III punctul 3.1.3.3 litera (d) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848

10

Făină de pește și ulei de pește

în etapa de îngrășare, pentru peștii din apele interioare, creveții din familia Penaeidae și creveții de apă dulce, precum și pentru peștii tropicali de apă dulce

din activități de pescuit care au fost certificate ca fiind sustenabile în cadrul unui program recunoscut de autoritatea competentă în conformitate cu principiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, în conformitate cu partea III punctul 3.1.3.1 litera (c) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848

numai în cazul în care hrana naturală din iazuri și lacuri nu este disponibilă în cantități suficiente, maximum 25 % făină de pește și 10 % ulei de pește în rația alimentară pentru creveții din familia Penaeidae și pentru creveții de apă dulce (Macrobrachium spp.) și maximum 10 % făină de pește sau ulei de pește în rația alimentară pentru peștii din genul Pangasius spp., în conformitate cu partea III punctul 3.1.3.4 litera (c) subpunctele (i) și (ii) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848

ex 12.1.5

Drojdii

drojdie obținută din Saccharomyces cerevisiae sau Saccharomyces carlsbergensis, inactivată, ceea ce duce la absența microorganismelor vii

în cazul în care nu este disponibilă din producția ecologică

ex 12.1.12

Produse pe bază de drojdie

produs de fermentație obținut din Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergensis, inactivat, ceea ce duce la absența microorganismelor vii, și care conține componente de drojdie

în cazul în care nu este disponibil din producția ecologică

 

Colesterol

produs obținut din usuc (lanolină) prin saponificare, separare și cristalizare, din moluște sau din alte surse

pentru a asigura nevoile alimentare cantitative ale creveților din familia Penaeidae și ale creveților de apă dulce (Macrobrachium spp.) în etapa de îngrășare și în primele stadii de viață în crescătorii și incubatoare

în cazul în care nu este disponibil din producția ecologică

 

Plante aromatice

în conformitate cu articolul 24 alineatul (3) litera (e) punctul (iv) din Regulamentul (UE) 2018/848, în special:

în cazul în care nu sunt disponibile în formă ecologică;

produse/pregătite fără solvenți chimici;

maximum 1 % din rația alimentară

 

Melase

în conformitate cu articolul 24 alineatul (3) litera (e) punctul (iv) din Regulamentul (UE) 2018/848, în special:

în cazul în care nu sunt disponibile în formă ecologică;

produse/pregătite fără solvenți chimici;

maximum 1 % din rația alimentară

 

Fitoplancton și zooplancton

numai pentru creșterea larvelor de puiet ecologic

 

compuși proteici specifici

în conformitate cu punctul 1.9.3.1 litera (c) și punctul 1.9.4.2 litera (c) din Regulamentul (UE) 2018/848, în special:

până la 31 decembrie 2026;

în cazul în care nu sunt disponibili în formă ecologică;

produși/pregătiți fără solvenți chimici;

pentru hrănirea purceilor de până la 35 kg sau a păsărilor de curte tinere;

maximum 5 % din substanța uscată a hranei pentru animale de origine agricolă pe o perioadă de 12 luni

 

Mirodenii

în conformitate cu articolul 24 alineatul (3) litera (e) punctul (iv) din Regulamentul (UE) 2018/848, în special:

în cazul în care nu sunt disponibile în formă ecologică;

produse/pregătite fără solvenți chimici;

maximum 1 % din rația alimentară

PARTEA B

Aditivi autorizați pentru hrana animalelor și adjuvanți tehnologici autorizați utilizați în hrana animalelor, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) 2018/848

Aditivii pentru hrana animalelor enumerați în prezenta parte trebuie să fie autorizați în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.

Condițiile specifice stabilite aici trebuie să se aplice în plus față de condițiile autorizațiilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.

1.   ADITIVI TEHNOLOGICI

(a)   Conservanți

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

E 200

Acid sorbic

 

E 236

Acid formic

 

E 237

Formiat de sodiu

 

E 260

Acid acetic

 

E 270

Acid lactic

 

E 280

Acid propionic

 

E 330

Acid citric

 

(b)   Antioxidanți

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

1b306(i)

Extracte de tocoferol din uleiuri vegetale

 

1b306(ii)

Extracte bogate în tocoferol din uleiuri vegetale (bogate în delta-tocoferol)

 

(c)   Emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și gelifianți

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

1c322, 1c322i

Lecitine

numai dacă provin din materii prime ecologice

utilizare limitată la hrana animalelor de acvacultură

(d)   Lianți și agenți antiaglomeranți

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

E 412

Gumă de guar

 

E 535

Ferocianură de sodiu

conținut maxim: 20 mg/kg NaCl calculat ca anion al ferocianurii

E 551b

Silice coloidală

 

E 551c

Kieselgur (diatomit, purificat)

 

1m558i

Bentonită

 

E 559

Argile caolinitice fără azbest

 

E 560

Amestecuri naturale de steatite și clorit

 

E 561

Vermiculit

 

E 562

Sepiolit

 

E 566

Natrolit-fonolit

 

1g568

Clinoptilolit de origine sedimentară

 

E 599

Perlit

 

(e)   Aditivi pentru însilozare

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

1k

Enzime, microorganisme

autorizate doar pentru a asigura fermentarea adecvată

1k236

Acid formic

1k237

Formiat de sodiu

1k280

Acid propionic

1k281

Propionat de sodiu

2.   ADITIVI SENZORIALI

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

ex2a

Astaxantină

numai atunci când provine din surse ecologice, cum ar fi cochiliile de crustacee ecologice

numai în rația alimentară pentru somon și păstrăv, în limita nevoilor fiziologice ale acestora

în cazul în care nu este disponibilă astaxantina derivată din surse ecologice, poate fi utilizată astaxantina din surse naturale, cum ar fi Phaffia rhodozyma bogată în astaxantină

ex2b

Compuși aromatizanți

numai extracte din produse agricole, inclusiv extracte de castan (Castanea sativa Mill.)

3.   ADITIVI NUTRIȚIONALI

(a)   Vitamine, provitamine și substanțe bine definite din punct de vedere chimic cu efect similar

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

ex3a

Vitamine și provitamine

derivate din produse agricole

în cazul în care nu sunt disponibile din producția ecologică:

dacă sunt derivate sintetic, numai cele identice cu vitaminele derivate din produse agricole pot fi folosite pentru animale monogastrice și animale de acvacultură

dacă sunt derivate sintetic, numai vitaminele A, D și E identice cu vitaminele derivate din produse agricole pot fi folosite pentru rumegătoare; utilizarea este condiționată de o autorizare prealabilă acordată de statele membre, bazată pe evaluarea posibilității ca rumegătoarele crescute ecologic să obțină cantitățile necesare din vitaminele respective din rațiile lor alimentare

3a920

Betaină anhidră

numai pentru animale monogastrice

din producția ecologică; în cazul în care nu este disponibilă, de origine naturală

(b)   Compuși de oligoelemente

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

3b101

Carbonat de fier (II) (siderită)

 

3b103

Sulfat de fier (II) monohidrat

 

3b104

Sulfat de fier (II) heptahidrat

 

3b201

Iodură de potasiu

 

3b202

Iodat de calciu, anhidru

 

3b203

Iodat de calciu anhidru granulat învelit

 

3b301

Acetat de cobalt (II) tetrahidrat

 

3b302

Carbonat de cobalt (II)

 

3b303

Hidroxid (2:3) de carbonat de cobalt (II) monohidrat

 

3b304

Carbonat de cobalt (II) granulat învelit

 

3b305

Sulfat de cobalt (II) heptahidrat

 

3b402

Dihidroxicarbonat de cupru (II) monohidrat

 

3b404

Oxid de cupru (II)

 

3b405

Sulfat de cupru (II) pentahidrat

 

3b409

Trihidroxiclorura dicuprică

 

3b502

Oxid de mangan (II)

 

3b503

Sulfat manganos monohidrat

 

3b603

Oxid de zinc

 

3b604

Sulfat de zinc heptahidrat

 

3b605

Sulfat de zinc monohidrat

 

3b609

Hidroxiclorură de zinc monohidrată

 

3b701

Molibdat de sodiu dihidrat

 

3b801

Selenit de sodiu

 

3b802

3b803

Selenit de sodiu granulat învelit

Selenat de sodiu

 

3b810

Drojdie seleniată, Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060, inactivată

 

3b811

Drojdie seleniată, Saccharomyces cerevisiae NCYC R397, inactivată

 

3b812

Drojdie seleniată, Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3399, inactivată

 

3b813

Drojdie seleniată, Saccharomyces cerevisiae NCYC R646, inactivată

 

3b817

Drojdie seleniată, Saccharomyces cerevisiae NCYC R645, inactivată

 

(c)   Aminoacizi, sărurile acestora și produse analoage

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

3c3.5.1 și 3c352

Monoclorhidrat monohidrat de L-histidină

produs prin fermentare

poate fi utilizat în rația alimentară pentru salmonide atunci când sursele de hrană enumerate în partea II punctul 3.1.3.3 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 nu furnizează o cantitate suficientă de histidină pentru a satisface nevoile alimentare ale peștilor

4.   ADITIVI ZOOTEHNICI

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

4a, 4b, 4c și 4d

Enzime și microorganisme

 


(1)  În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 68/2013 al Comisiei din 16 ianuarie 2013 privind Catalogul cu materii prime pentru furaje (JO L 29, 30.1.2013, p. 1).

(2)  În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 68/2013.


ANEXA IV

Produse pentru curățare și dezinfectare autorizate, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) literele (e), (f) și (g) din Regulamentul (UE) 2018/848

PARTEA A

Produse pentru curățarea și dezinfectarea iazurilor, cuștilor, rezervoarelor, bazinelor lungi (raceways), clădirilor sau instalațiilor utilizate pentru producția animalieră

PARTEA B

Produse pentru curățarea și dezinfectarea clădirilor și instalațiilor utilizate pentru producția vegetală, inclusiv pentru depozitarea într-o exploatație agricolă

PARTEA C

Produse pentru curățarea și dezinfectarea spațiilor de prelucrare și depozitare

PARTEA D

Produse menționate la articolul 12 alineatul (1) din prezentul regulament

Următoarele produse sau produsele care conțin următoarele substanțe active enumerate în anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 nu pot fi utilizate ca produse biocide:

sodă caustică;

potasă caustică;

acid oxalic;

esențe naturale din plante, cu excepția uleiului de in, a uleiului de lavandă și a uleiului de mentă;

acid azotic;

acid fosforic;

carbonat de sodiu;

sulfat de cupru;

permanganat de potasiu;

turte de semințe de ceai din semințe naturale de camelii;

acid humic;

acizi peroxiacetici, cu excepția acidului peracetic.


ANEXA V

Produse și substanțe autorizate pentru utilizarea în producția de alimente ecologice prelucrate și de drojdie utilizată ca aliment sau ca hrană pentru animale

PARTEA A

Aditivi alimentari și adjuvanți tehnologici autorizați, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848

SECȚIUNEA A1 – ADITIVI ALIMENTARI, INCLUSIV SUBSTANȚE SUPORT

Produsele alimentare ecologice la care se pot adăuga aditivi alimentari se încadrează în limitele autorizațiilor acordate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

Condițiile și restricțiile specifice stabilite aici trebuie să se aplice în plus față de condițiile autorizațiilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1333/2008.

În vederea calculării procentelor la care se face referire la articolul 30 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/848, aditivii alimentari marcați cu un asterisc în coloana codului numeric sunt considerați ca ingrediente de origine agricolă.

Codul

Denumire

Produse alimentare ecologice la care se poate adăuga

Condiții și limite specifice

E 153

Cărbune vegetal

crustă comestibilă de brânză de capră cu cenușă

brânză Morbier

 

E 160b(i)*

Annatto bixină

brânză Red. Leicester

brânză Double Gloucester

Brânză Cheddar

brânză Mimolette

 

E 160b(ii)*

Annatto norbixină

brânză Red. Leicester

brânză Double Gloucester

Brânză Cheddar

brânză Mimolette

 

E 170

Carbonat de calciu

produse de origine vegetală și animală

nu se utilizează pentru colorarea sau îmbogățirea cu calciu a produselor

E 220

Dioxid de sulf

vinuri din fructe (vin produs din alte fructe decât strugurii, inclusiv cidru de mere și cidru de pere) și hidromel, cu și fără adaos de zahăr

100 mg/l (conținuturile maxime disponibile provenite din toate sursele, exprimate ca SO2 în mg/l)

E 223

Metabisulfit de sodiu

crustacee

 

E 224

Metabisulfit de potasiu

vinuri din fructe (vin produs din alte fructe decât strugurii, inclusiv cidru de mere și cidru de pere) și hidromel, cu și fără adaos de zahăr

100 mg/l (conținuturile maxime disponibile provenite din toate sursele, exprimate ca SO2 în mg/l)

E250

Azotit de sodiu

produse din carne

poate fi utilizat numai în cazul în care autorității competente i s-au prezentat dovezi satisfăcătoare privind inexistența unei tehnologii alternative care să ofere aceleași garanții și/sau să permită menținerea caracteristicilor specifice ale produsului

nu în combinație cu E252

cantitate de încorporare maximă, exprimată ca NaNO2: 80 mg/kg, cantitate reziduală maximă exprimată ca NaNO2: 50 mg/kg

E252

Azotat de potasiu

produse din carne

poate fi utilizat numai în cazul în care autorității competente i s-au prezentat dovezi satisfăcătoare privind inexistența unei tehnologii alternative care să ofere aceleași garanții și/sau să permită menținerea caracteristicilor specifice ale produsului

nu în combinație cu E250

cantitate de încorporare maximă, exprimată ca NaNO3: 80 mg/kg, cantitate reziduală maximă exprimată ca NaNO3: 50 mg/kg

E 270

Acid lactic

produse de origine vegetală și animală

 

E 290

Dioxid de carbon

produse de origine vegetală și animală

 

E 296

Acid malic

produse de origine vegetală

 

E 300

Acid ascorbic

produse de origine vegetală

produse din carne

 

E 301

Ascorbat de sodiu

produse din carne

poate fi utilizat numai în legătură cu nitrați și nitriți

E 306*

Extract

bogat în tocoferol

produse de origine vegetală și animală

antioxidant

E 322*

Lecitine

produse de origine vegetală

produse din lapte

numai din producția ecologică

E 325

Lactat de sodiu

produse de origine vegetală

produse pe bază de lapte și produse din carne

 

E 330

Acid citric

produse de origine vegetală și animală

 

E 331

Citrați de sodiu

produse de origine vegetală și animală

 

E 333

Citrați de calciu

produse de origine vegetală

 

E 334

Acid tartric

(L(+)-)

produse de origine vegetală

hidromel

 

E 335

Tartrați de sodiu

produse de origine vegetală

 

E 336

Tartrat de potasiu

produse de origine vegetală

 

E 341(i)

Fosfat monocalcic

făină cu ferment

agent de afânare

E 392*

Extracte de rozmarin

produse de origine vegetală și animală

numai din producția ecologică

E 400

Acid alginic

produse de origine vegetală

produse din lapte

 

E 401

Alginat de sodiu

produse de origine vegetală

produse din lapte

cârnați din carne

 

E 402

Alginat de potasiu

produse de origine vegetală

produse pe bază de lapte

 

E 406

Agar-agar

produse de origine vegetală

produse pe bază de lapte și produse din carne

 

E 407

Caragenan

produse de origine vegetală

produse pe bază de lapte

 

E 410*

Gumă din boabe de roșcove

produse de origine vegetală și animală

numai din producția ecologică

E 412*

Gumă de guar

produse de origine vegetală și animală

numai din producția ecologică

E 414*

Gumă arabică

produse de origine vegetală și animală

numai din producția ecologică

E 415

Gumă de xantan

produse de origine vegetală și animală

 

E 417

Gumă tara

produse de origine vegetală și animală

agent de îngroșare

numai din producția ecologică

E 418

Gumă gellan

produse de origine vegetală și animală

doar forma bogată în acil

numai din producția ecologică, se aplică de la 1 ianuarie 2023

E 422

Glicerol

extracte vegetale

arome

numai de origine vegetală

solvent și substanță suport în extracte vegetale și arome

umectant în capsule de gelatină

acoperirea suprafeței comprimatelor

numai din producția ecologică

E 440(i)*

Pectină

produse de origine vegetală

produse pe bază de lapte

 

E 460

Celuloză

gelatină

 

E 464

Hidroxipropilmetil celuloză

produse de origine vegetală și animală

material de încapsulare pentru capsule

E 500

Carbonați de sodiu

produse de origine vegetală și animală

 

E 501

Carbonați de potasiu

produse de origine vegetală

 

E 503

Carbonați de amoniu

produse de origine vegetală

 

E 504

Carbonați de magneziu

produse de origine vegetală

 

E 509

Clorură de calciu

produse pe bază de lapte

agent de coagulare

E 516

Sulfat de calciu

produse de origine vegetală

substanță suport

E 524

Hidroxid de sodiu

arome

„Laugengebäck”

tratarea suprafețelor

corector de aciditate

E 551

Dioxid de siliciu

ierburi aromatice și mirodenii sub formă de pudră uscată,

arome

propolis

 

E 553b

Talc

cârnați din carne

tratarea suprafețelor

E 901

Ceară de albine

produse de cofetărie

agent de glazurare

numai din producția ecologică

E 903

ceară de Carnauba

produse de cofetărie

citrice

agent de glazurare

metodă de atenuare în cadrul tratamentului obligatoriu la temperaturi extrem de joase al fructelor, ca măsură de carantină obligatorie împotriva organismelor dăunătoare în conformitate cu Directiva de punere în aplicare (UE) 2017/1279 a Comisiei  (1)

numai din producția ecologică

E 938

Argon

produse de origine vegetală și animală

 

E 939

Heliu

produse de origine vegetală și animală

 

E 941

Azot

produse de origine vegetală și animală

 

E 948

Oxigen

produse de origine vegetală și animală

 

E 968

Eritritol

produse de origine vegetală și animală

numai din producția ecologică fără utilizarea tehnologiei cu schimb ionic

SECȚIUNEA A2 – ADJUVANȚI TEHNOLOGICI ȘI ALTE PRODUSE CARE POT FI UTILIZATE LA PRELUCRAREA INGREDIENTELOR DE ORIGINE AGRICOLĂ DIN PRODUCȚIA ECOLOGICĂ

Condițiile și restricțiile specifice stabilite aici trebuie să se aplice în plus față de condițiile autorizațiilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1333/2008.

Denumire

Autorizate numai pentru prelucrarea următoarelor produse alimentare ecologice

Condiții și limite specifice

Apă

produse de origine vegetală și animală

apa potabilă în sensul Directivei 98/83/CE a Consiliului (2)

Clorură de calciu

produse de origine vegetală

cârnați din carne

agent de coagulare

Carbonat de calciu

produse de origine vegetală

 

Hidroxid de calciu

produse de origine vegetală

 

Sulfat de calciu

produse de origine vegetală

agent de coagulare

Clorură de magneziu (sau nigari)

produse de origine vegetală

agent de coagulare

Carbonat de potasiu

struguri

agent de uscare

Carbonat de sodiu

produse de origine vegetală și animală

 

Acid lactic

brânză

pentru reglarea pH-ului băii de saramură în producerea brânzeturilor

Acid lactic L(+) obținut din fermentație

extracte de proteine vegetale

 

Acid citric

produse de origine vegetală și animală

 

Hidroxid de sodiu

zahăr (zaharuri)

ulei de origine vegetală, cu excepția uleiului de măsline

extracte de proteine vegetale

 

Acid sulfuric

gelatină

zahăr (zaharuri)

 

Extract de hamei

zahăr

numai în scopuri antimicrobiene

din producția ecologică, dacă este disponibil

Extract de colofoniu de pin

zahăr

numai în scopuri antimicrobiene

din producția ecologică, dacă este disponibil

Acid clorhidric

gelatină

brânzeturi Gouda-, Edam și Maasdammer, Boerenkaas, Friese și Leidse Nagelkaas

producția de gelatină în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (3)

pentru reglarea pH-ului băii de saramură în prelucrarea brânzeturilor

Hidroxid de amoniu

gelatină

producția de gelatină în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004

Peroxid de hidrogen

gelatină

producția de gelatină în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004

Dioxid de carbon

produse de origine vegetală și animală

 

Azot

produse de origine vegetală și animală

 

Etanol

produse de origine vegetală și animală

solvent

Acid tanic

produse de origine vegetală

adjuvant de filtrare

Ovalbumină

produse de origine vegetală

 

Cazeină

produse de origine vegetală

 

Gelatină

produse de origine vegetală

 

Ihtiocol

produse de origine vegetală

 

Uleiuri vegetale

produse de origine vegetală și animală

agent de lubrifiere, agent antiaderent sau antispumant, numai din producția ecologică

Silicagel sau soluție coloidală de dioxid de siliciu

produse de origine vegetală

 

Cărbune activat

(CAS-7440-44-0)

produse de origine vegetală și animală

 

Talc

produse de origine vegetală

În conformitate cu criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar E 553b

Bentonită

produse de origine vegetală

hidromel

agent coloidal pentru hidromel

Celuloză

produse de origine vegetală

gelatină

 

Diatomit

produse de origine vegetală

gelatină

 

Perlit

produse de origine vegetală

gelatină

 

Coajă de alune

produse de origine vegetală

 

Făină de orez

produse de origine vegetală

 

Ceară de albine

produse de origine vegetală

agent antiaderent

numai din producția ecologică

ceară de Carnauba

produse de origine vegetală

agent antiaderent

numai din producția ecologică

Acid acetic/oțet

produse de origine vegetală;

pește

numai din producția ecologică

din fermentație naturală

Clorhidrat de tiamină

vinuri din fructe, cidru de mere, cidru de pere și hidromel

 

Diamoniu fosfat

vinuri din fructe, cidru de mere, cidru de pere și hidromel

 

Fibră de lemn

produse de origine vegetală și animală

sursa lemnului ar trebui să fie limitată la lemn certificat, recoltat în mod sustenabil

lemnul utilizat nu trebuie să conțină componente toxice (tratament după recoltare, toxine prezente în mod natural sau toxine din microorganisme).

PARTEA B

Ingrediente agricole neecologice autorizate pentru a fi utilizate în producția de alimente ecologice prelucrate, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848

Denumire

Condiții și limite specifice

Alge arame (Eisenia bicyclis), neprelucrate, precum și produse de primă prelucrare direct legate de aceste alge

 

Alge hijiki (Hizikia fusiforme), neprelucrate, precum și produse de primă prelucrare direct legate de aceste alge

 

Scoarța arborelui Pau d’arco Handroanthus impetiginosus („lapacho”)

numai pentru utilizare în amestecuri de kombucha și ceai

Membrane

din materii prime naturale de origine animală sau vegetală

Gelatină

din alte surse decât porcinele

Minerale din lapte sub formă de pulbere/lichid

numai atunci când sunt utilizate pentru funcția lor senzorială în vederea înlocuirii totale sau parțiale a clorurii de sodiu

Pești sălbatici și animale acvatice sălbatice, în stare neprelucrată, precum și produse derivate prin diferite procedee

numai din activități de pescuit care au fost certificate ca fiind sustenabile în cadrul unui program recunoscut de autoritatea competentă în conformitate cu principiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, în conformitate cu partea III punctul 3.1.3.1 litera (c) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848

numai în cazul în care nu sunt disponibili în cadrul acvaculturii ecologice

PARTEA C

Adjuvanți tehnologi autorizați și alte produse autorizate pentru producția de drojdie și de produse pe bază de drojdie, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2018/848

Denumire

Drojdie din fermentație primară

Fabricarea/prepararea/formularea drojdiei

Condiții și limite specifice

Clorură de calciu

X

 

 

Dioxid de carbon

X

X

 

Acid citric

X

 

pentru reglarea pH-ului în producerea drojdiei

Acid lactic

X

 

pentru reglarea pH-ului în producerea drojdiei

Azot

X

X

 

Oxigen

X

X

 

Amidon din cartofi

X

X

pentru filtrare

numai din producția ecologică

Carbonat de sodiu

X

X

pentru reglarea pH-ului

Uleiuri vegetale

X

X

agent de lubrifiere, agent antiaderent sau antispumant

numai din producția ecologică

PARTEA D

Produse și substanțe autorizate pentru producția și conservarea produselor vitivinicole ecologice din sectorul vitivinicol menționate la punctul 2.2 din partea VI a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848

Denumire

Numerele de identificare

Referințe în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2019/934

Condiții și limite specifice

Aer

 

Partea A, tabelul 1, punctele 1 și 8

 

Oxigen gazos

E 948

CAS 17778-80-2

Partea A, tabelul 1, punctul 1.

Partea A, tabelul 2, punctul 8.4

 

Argon

E 938

CAS 7440-37-1

Partea A, tabelul 1, punctul 4.

Partea A, tabelul 2, punctul 8.1.

nu poate fi utilizat pentru barbotare

Azot

E 941

CAS 7727-37-9

Partea A, tabelul 1, punctele 4, 7 și 8

Partea A, tabelul 2, punctul 8.2.

 

Dioxid de carbon

E 290

CAS 124-38-9

Partea A, tabelul 1, punctele 4 și 8

Partea A, tabelul 2, punctul 8.3.

 

Bucăți de lemn de stejar

 

Partea A, tabelul 1, punctul 11

 

Acid tartric (L(+)-)

E 334

CAS 87-69-4

Partea A, tabelul 2, punctul 1.1.

 

Acid lactic

E 270

Partea A, tabelul 2, punctul 1.3.

 

L(+)-tartrat de potasiu

E 336(ii)

CAS 921-53-9

Partea A, tabelul 2, punctul 1.4.

 

Bicarbonat de potasiu

E 501(ii)

CAS 298-14-6

Partea A, tabelul 2, punctul 1.5.

 

Carbonat de calciu

E 170

CAS 471-34-1

Partea A, tabelul 2, punctul 1.6.

 

Sulfat de calciu

E 516

Partea A, tabelul 2, punctul 1.8.

 

Dioxid de sulf

E 220

CAS 7446-09-5

Partea A, tabelul 2, punctul 2.1.

conținutul maxim de dioxid de sulf nu trebuie să depășească 100 de miligrame pe litru pentru vinurile roșii menționate în partea B punctul A.1 litera (a) din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2019/934 și cu un conținut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru

conținutul maxim de dioxid de sulf nu trebuie să depășească 150 de miligrame pe litru pentru vinurile albe și roze menționate în partea B punctul A.1 litera (b) din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2019/934 și cu un conținut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru

pentru toate celelalte vinuri, conținutul maxim de dioxid de sulf aplicat în conformitate cu partea B din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2019/934 se reduce cu 30 de miligrame pe litru

Bisulfit de potasiu

E 228

CAS 7773-03-7

Partea A, tabelul 2, punctul 2.2.

Metabisulfit de potasiu

E 224

CAS 16731-55-8

Partea A, tabelul 2, punctul 2.3.

Acid L-ascorbic

E 300

Partea A, tabelul 2, punctul 2.6.

 

Cărbune pentru uz oenologic

 

Partea A, tabelul 2, punctul 3.1.

 

Hidrogenfosfat de diamoniu

E 342/CAS 7783-28-0

Partea A, tabelul 2, punctul 4.2.

 

Clorhidrat de tiamină

CAS 67-03-8

Partea A, tabelul 2, punctul 4.5.

 

Autolizați de drojdie

 

Partea A, tabelul 2, punctul 4.6.

 

Membrane celulare de levuri

 

Partea A, tabelul 2, punctul 4.7.

 

Drojdii inactivate

 

Partea A, tabelul 2, punctul 4.8.

Partea A, tabelul 2, punctul 10.5

Partea A, tabelul 2, punctul 11.5

 

Gelatină alimentară

CAS 9000-70-8

Partea A, tabelul 2, punctul 5.1.

obținută din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Proteină din grâu

 

Partea A, tabelul 2, punctul 5.2.

obținută din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Proteină din mazăre

 

Partea A, tabelul 2, punctul 5.3.

obținută din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Proteină din cartofi

 

Partea A, tabelul 2, punctul 5.4.

obținută din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Ihtiocol

 

Partea A, tabelul 2, punctul 5.5.

obținut din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Cazeină

CAS 9005-43-0

Partea A, tabelul 2, punctul 5.6.

obținută din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Cazeinați de potasiu

CAS 68131-54-4

Partea A, tabelul 2, punctul 5.7.

 

Albumină din ou

CAS 9006-59-1

Partea A, tabelul 2, punctul 5.8.

obținută din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Bentonită

E 558

Partea A, tabelul 2, punctul 5.9.

 

Dioxid de siliciu (sub formă de gel sau soluție coloidală)

E 551

Partea A, tabelul 2, punctul 5.10

 

Taninuri

 

Partea A, tabelul 2, punctul 5.12

Partea A, tabelul 2, punctul 6.4.

obținute din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Chitosan obținut din Aspergillus niger

CAS 9012-76-4

Partea A, tabelul 2, punctul 5.13

Partea A, tabelul 2, punctul 10.3

 

Extracte proteice din drojdii

 

Partea A, tabelul 2, punctul 5.15

obținute din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Alginat de potasiu

E 402/CAS 9005-36-1

Partea A, tabelul 2, punctul 5.18

 

Bitartrat de potasiu

E336(i)/CAS 868-14-4

Partea A, tabelul 2, punctul 6.1.

 

Acid citric

E 330

Partea A, tabelul 2, punctul 6.3.

 

Acid metatartric

E 353

Partea A, tabelul 2, punctul 6.7.

 

Gumă arabică

E 414/CAS 9000-01-5

Partea A, tabelul 2, punctul 6.8.

obținută din materii prime ecologice, dacă sunt disponibile

Manoproteine de drojdie

 

Partea A, tabelul 2, punctul 6.10

 

Pectin liază

EC 4.2.2.10

Partea A, tabelul 2, punctul 7.2.

numai în scopuri oenologice pentru limpezire

Pectin-metil-esterază

EC 3.1.1.11

Partea A, tabelul 2, punctul 7.3.

numai în scopuri oenologice pentru limpezire

Poligalacturonază

EC 3.2.1.15

Partea A, tabelul 2, punctul 7.4.

numai în scopuri oenologice pentru limpezire

Hemicelulază

EC 3.2.1.78

Partea A, tabelul 2, punctul 7.5.

numai în scopuri oenologice pentru limpezire

Celulază

EC 3.2.1.4

Partea A, tabelul 2, punctul 7.6.

numai în scopuri oenologice pentru limpezire

Drojdii pentru producția de vin

 

Partea A, tabelul 2, punctul 9.1.

pentru tulpinile de drojdii individuale, ecologice, dacă sunt disponibile

Bacterii lactice

 

Partea A, tabelul 2, punctul 9.2.

 

Citrat de cupru

CAS 866-82-0

Partea A, tabelul 2, punctul 10.2

 

Rășină de pin de Alep

 

Partea A, tabelul 2, punctul 11.1

 

Drojdii de vin proaspete

 

Partea A, tabelul 2, punctul 11.2

numai din producția ecologică


(1)  Directiva de punere în aplicare (UE) 2017/1279 a Comisiei din 14 iulie 2017 de modificare a anexelor I-V la Directiva 2000/29/CE a Consiliului privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (JO L 184, 15.7.2017, p. 33).

(2)  Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55)


ANEXA VI

Produse și substanțe autorizate pentru utilizare în producția ecologică în anumite zone din țări terțe în temeiul articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/848


16.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 253/49


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1166 AL COMISIEI

din 15 iulie 2021

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/947 în ceea ce privește amânarea datei de aplicare pentru scenariile standard pentru operațiuni executate în raza vizuală sau în afara razei vizuale

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (1), în special articolul 57,

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 23 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947 al Comisiei (2), începând cu 2 decembrie 2021, statele membre pot accepta numai declarații întocmite de operatorii UAS în conformitate cu articolul 5 alineatul (5) din regulamentul de punere în aplicare respectiv pentru o operațiune care respectă unul dintre cele două scenarii standard prevăzute în apendicele 1 la anexa la regulamentul de punere în aplicare respectiv.

(2)

Standardele armonizate sunt considerate de către producătorii de sisteme de aeronave fără pilot la bord (UAS) ca fiind un instrument important, care le permite să introducă pe piață UAS conforme.

(3)

Cu toate acestea, unele dintre standardele armonizate care răspund cerințelor aplicabile UAS din clasele C5 și C6 nu vor fi disponibile înainte de 2 decembrie 2021.

(4)

Prin urmare, este necesar să se amâne data aplicării pentru a se asigura că standardele armonizate care răspund cerințelor aplicabile UAS din clasele C5 și C6 sunt disponibile înainte ca statele membre să poată accepta doar declarații pentru operațiuni conforme cu scenariile standard stabilite în apendicele 1 la anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947. Până atunci, statele membre trebuie să poată accepta declarațiile întocmite de operatorii UAS în conformitate cu articolul 5 alineatul (5) din regulamentul de punere în aplicare respectiv, pe baza scenariilor standard naționale sau a unor scenarii echivalente.

(5)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 127 din Regulamentul (UE) 2018/1139,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 23 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947, alineatele (2), (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(2)   Articolul 5 alineatul (5) se aplică de la 3 decembrie 2023.

(3)   Punctul UAS.OPEN.060 subpunctul 2 litera (g) din anexă și punctul UAS.SPEC.050 subpunctul (1) litera (l) din anexă se aplică de la 1 iulie 2022.

(4)   Fără a aduce atingere articolului 21 alineatul (1), până la 2 decembrie 2023 statele membre pot accepta declarații întocmite de operatorii UAS în conformitate cu articolul 5 alineatul (5), pe baza unor scenarii standard naționale sau a unor scenarii echivalente, dacă respectivele scenarii naționale îndeplinesc cerințele de la punctul UAS.SPEC.020 din anexă.

Declarațiile respective își pierd valabilitatea începând cu 2 decembrie 2025.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 15 iulie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 212, 22.8.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947 al Comisiei din 24 mai 2019 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord (JO L 152, 11.6.2019, p. 45).


DECIZII

16.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 253/51


DECIZIA DELEGATĂ (UE) 2021/1167 AL COMISIEI

din 27 aprilie 2021

de stabilire a programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice din sectoarele pescuitului și acvaculturii aplicabil începând din 2022

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1004 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind instituirea unui cadru al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului (1), în special articolul 4 alineatul (1) primul și al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) prevede obligația statelor membre de a colecta datele biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice care sunt necesare pentru gestionarea pescuitului.

(2)

Articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1004 prevede stabilirea de către Comisie a unui program multianual al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului („programul multianual al UE”).

(3)

Programul multianual al UE este necesar pentru ca statele membre să definească și să își planifice activitățile de colectare a datelor în cadrul programelor lor de activitate naționale și stabilește o listă detaliată a cerințelor în materie de date pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu și socioeconomice, enumeră campaniile obligatorii pe mare și stabilește praguri pentru colectarea datelor. Programul multianual al UE pentru perioada 2020-2021 a fost adoptat prin Decizia delegată (UE) 2019/910 a Comisiei (3) și prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 a Comisiei (4). Ambele decizii expiră la 31 decembrie 2021.

(4)

Prezenta decizie stabilește așadar modalitățile detaliate de colectare și gestionare de către statele membre a datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/1004, aplicabile începând de la 1 ianuarie 2022.

(5)

Comisia a consultat grupurile de coordonare regională relevante și Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit în conformitate cu dispozițiile articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1004.

(6)

Prezenta decizie trebuie citită în coroborare cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1168 a Comisiei (5), care abrogă Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 și stabilește lista campaniilor de cercetare pe mare obligatorii și pragurile sub care statele membre nu sunt obligate să colecteze date pe baza activităților lor de pescuit și de acvacultură sau să efectueze campanii de cercetare pe mare, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2017/1004, aplicabile începând de la 1 ianuarie 2022. Ea specifică, de asemenea, zonele regiunilor marine în scopul colectării de date, astfel cum se menționează la articolul 9 alineatul (11) din Regulamentul (UE) 2017/1004.

(7)

Din motive de securitate juridică, Decizia delegată (UE) 2019/910 trebuie să fie abrogată cu efect de la 1 ianuarie 2022,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Programul multianual al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului aplicabil începând din 2022, care acoperă lista detaliată de cerințe privind datele menționată la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/1004, este prevăzut în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Decizia delegată (UE) 2019/910 a Comisiei se abrogă.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Adoptată la Bruxelles, 27 aprilie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 157, 20.6.2017, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).

(3)  Decizia delegată (UE) 2019/910 a Comisiei din 13 martie 2019 de stabilire a programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice din sectoarele pescuitului și acvaculturii (JO L 145, 4.6.2019, p. 27).

(4)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 a Comisiei din 18 februarie 2019 de stabilire a listei campaniilor obligatorii de cercetare și a pragurilor în scopul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii (JO L 145, 4.6.2019, p. 21).

(5)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1168 a Comisiei din 27 aprilie 2021 de stabilire a listei campaniilor de cercetare pe mare obligatorii și a pragurilor în cadrul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii, aplicabile începând din 2022 (a se vedea pagina 92 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXĂ

CAPITOLUL I

Definiții

În sensul prezentei anexe, se aplică definițiile prevăzute în următoarele regulamente: Regulamentul (UE) 2017/1004 al Parlamentului European și al Consiliului (1), Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului (2), Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 404/2011 al Comisiei (3), Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4) și Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5). În plus, se aplică următoarele definiții:

1.

navă activă: navă care a fost implicată în orice operațiune de pescuit timp de cel puțin o zi într-un an calendaristic;

2.

fracțiune de captură: o parte a capturii totale, de exemplu partea de captură debarcată peste dimensiunea minimă de referință pentru conservare, partea debarcată sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare și capturile aruncate înapoi în mare în mod legal, defalcate în partea sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare și partea peste dimensiunea minimă de referință pentru conservare;

3.

zi pe mare: orice perioadă neîntreruptă de 24 de ore (sau o parte a acesteia) pe durata căreia o navă este prezentă într-o zonă de pescuit definită și este absentă din port;

4.

capturi efectuate prin pescuit recreativ: toate componentele reținute, aruncate înapoi în mare și eliberate ale capturilor, moarte sau vii, capturate în timpul pescuitului recreativ;

5.

specii diadrome: specii de pești care migrează între mare și apă dulce în cadrul ciclului lor de viață;

6.

zi de pescuit: orice zi calendaristică pe mare în care are loc o activitate de pescuit, fără a aduce atingere obligațiilor internaționale ale Uniunii și ale statelor sale membre. O campanie de pescuit poate contribui atât la suma zilelor de pescuit pentru uneltele pasive, cât și la suma zilelor de pescuit pentru uneltele active utilizate în respectiva campanie;

7.

loc de pescuit: unitate geografică în care are loc activitatea de pescuit. Unitățile sunt convenite la nivel de regiune marină, pe baza zonelor existente definite de organizațiile regionale de gestionare a pescuitului sau de organismele științifice;

8.

segment de flotă: grup de nave având aceeași clasă de lungime (length overall, LOA – lungime totală) și aceleași unelte de pescuit predominante în cursul unui an calendaristic dat;

9.

navă inactivă: navă care nu a efectuat operațiuni de pescuit pe durata unui an calendaristic dat;

10.

tehnică de pescuit: grup de activități de pescuit care vizează specii similare sau grupuri de specii similare și utilizează unelte (6) similare, pe parcursul aceleiași perioade a anului și/sau în aceeași zonă și care se caracterizează prin modele de exploatare similare;

11.

campanie de cercetare pe mare: activități care implică monitorizarea stocurilor de pește și/sau a resurselor biologice marine și a ecosistemului, desfășurate pe o navă destinată cercetării științifice respective și desemnată pentru această sarcină de către un stat membru.

CAPITOLUL II

Metode de colectare a datelor și cerințe în materie de date

1.   Principii generale

1.1.

În conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2017/1004, statele membre elaborează programe naționale de activitate, specificând datele care trebuie colectate și metodele de colectare a datelor.

1.2.

Metodele de colectare a datelor și calitatea datelor trebuie să fie adecvate pentru scopurile prevăzute, definite la articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Metodele aplicate trebuie să respecte avizele științifice relevante și cele mai bune practici. Statele membre pot efectua studii pentru a explora, a dezvolta și a testa noi metode de colectare a datelor. Metodele și aplicarea acestora sunt evaluate la intervale regulate de către organisme științifice independente pentru a stabili dacă sunt adecvate scopurilor avute în vedere. Statele membre își adaptează planificarea și punerea în aplicare a colectării datelor în funcție de rezultatele acestor evaluări.

1.3.

În ceea ce privește datele specificate la punctele 2, 3, 4 și 5 de mai jos, datele raportate și transmise în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1224/2009, inclusiv, dar fără a se limita la jurnalele de bord, notele de vânzare și datele de poziționare, cum ar fi datele VMS, sunt puse la dispoziția instituțiilor naționale care pun în aplicare programele naționale de activitate sub formă de date primare.

1.4.

În ceea ce privește datele specificate la punctele 2, 3 și 4 de mai jos, statele membre convin, la nivel de regiune marină, asupra datelor care urmează să fie colectate, pe baza nevoilor identificate ale utilizatorilor finali de date științifice („nevoile utilizatorilor finali”), inclusiv, dacă este cazul, speciile, stocurile, regiunile, variabilele, metodologia și frecvența colectării datelor în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1004. Datele astfel colectate permit utilizatorilor finali să obțină evaluările necesare pentru toate tipurile de activități de pescuit, perioadele de timp și zonele relevante. În cazul în care nu se poate realiza o coordonare regională, statele membre stabilesc colectarea datelor la nivel național pe baza nevoilor utilizatorilor finali.

1.5.

În ceea ce privește datele sociale și economice menționate la punctele 5, 6 și 7 de mai jos, se aplică definițiile menționate în Regulamentul privind statisticile europene de întreprindere (7). Definițiile suplimentare ale variabilelor, straturilor și, după caz, metodologiei de colectare se coordonează între statele membre în cauză.

1.6.

La definirea datelor care urmează să fie colectate, statele membre țin seama de pragurile stabilite în capitolul II din anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1168 a Comisiei (8) de stabilire a listei de campanii obligatorii și a pragurilor în cadrul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii.

1.7.

Datele care trebuie colectate sunt împărțite în seturi, specificate la punctele 2-7 din prezentul capitol.

2.   Date biologice privind resursele biologice exploatate capturate în cadrul activităților de pescuit comercial și recreativ ale Uniunii

2.1.

În ceea ce privește pescuitul comercial:

(a)

datele cuprind cantitățile capturilor pe specii și date biologice provenind de la exemplare individuale, pentru a permite estimarea volumului și a frecvenței lungimii, precum și variabile biologice, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea, maturitatea și fecunditatea, pentru fiecare fracțiune de captură pe specii și zone de gestionare enumerate în tabelul 1. Datele necesare pentru estimarea volumului și a frecvenței lungimii se raportează la nivelul de agregare cerut de utilizatorul final relevant, utilizând, după caz, codurile uneltelor enumerate în tabelul 5;

(b)

în plus, se colectează următoarele date privind speciile diadrome enumerate în tabelul 3 capturate pe parcursul perioadei de apă dulce a ciclului lor de viață, indiferent de modul de desfășurare a acestor activități de pescuit:

(i)

variabile legate de stocuri selectate de statele membre la nivel regional în funcție de nevoile utilizatorilor finali;

(ii)

cantitățile capturate anual pentru somon și păstrăv de mare;

(iii)

cantitățile capturate anual, pe etape de viață, pentru anghilă.

2.2.

În ceea ce privește pescuitul recreativ, statele membre pun în aplicare programe de eșantionare pentru mai multe specii, solide din punct de vedere statistic, care permit estimarea cantităților de capturi pentru stocurile convenite la nivel regional, în conformitate cu nevoile utilizatorilor finali relevanți. În cazul în care nu există astfel de programe, statele membre colectează date care permit estimarea cantităților de capturi pentru speciile și zonele enumerate în tabelul 4.

În cazul în care capturile efectuate prin pescuit recreativ afectează dezvoltarea stocurilor de pește, statele membre efectuează eșantionarea biologică în conformitate cu nevoile utilizatorilor finali, conform celor convenite la nivelul regiunii marine.

2.3.

În plus:

(a)

în ceea ce privește somonul și păstrăvul de mare, se colectează date privind abundența puietului și a peștelui tânăr și numărul de indivizi care se deplasează în amonte;

(b)

pentru anghilă, în orice habitat relevant de apă marină sau interioară din cel puțin un corp de apă per unitate de gestionare a rezervelor de anghilă, se colectează date cu privire la: abundența indivizilor recrutați, abundența stocului existent (anghila galbenă) și numărul și greutatea, precum și raportul între sexe în cazul anghilei argintii migratoare.

Desemnarea corpurilor de apă, inclusiv a râurilor, selectarea variabilelor referitoare la stocuri care trebuie colectate și monitorizate, precum și frecvența prelevării de eșantioane pentru somon, păstrăv de mare și anghilă sunt definite și coordonate la nivel regional, în funcție de nevoile utilizatorilor finali. În cazul în care nu există o coordonare regională, statele membre instituie programe naționale de eșantionare pe baza nevoilor utilizatorilor finali.

3.   Date privind activitatea navelor de pescuit ale Uniunii (9) în apele Uniunii și în afara acestora

3.1.

Datele trebuie să acopere variabilele indicate în tabelul 6 la cel mai scăzut nivel geografic relevant, în funcție de segmentul de flotă (tabelul 8) și de tehnica de pescuit de nivelul 6 (tabelul 5). Aceste date, inclusiv datele de poziționare, cum ar fi datele VMS (10) sau AIS (11), înregistrate, raportate și transmise în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1224/2009, sunt puse la dispoziția instituțiilor naționale care pun în aplicare programele naționale de activitate sub formă de date primare. În cazul în care Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 nu prevede obligația de a înregistra aceste date sau în cazul în care aceste date nu îndeplinesc cerințele de acoperire, rezoluție și/sau calitate ale utilizatorilor finali, se aplică metode alternative de eșantionare adecvate.

3.2.

Datele privind pescuitul comercial de anghilă în apele interioare acoperă variabilele indicate în tabelul 6. Datele înregistrate în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 trebuie să fie puse la dispoziția instituțiilor naționale care pun în aplicare programele naționale de activitate sub formă de date primare. În cazul în care Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 nu prevede obligația de a înregistra aceste date sau în cazul în care aceste date nu îndeplinesc cerințele de acoperire, rezoluție și/sau calitate ale utilizatorilor finali, se aplică metode alternative de eșantionare adecvate.

4.   Date privind impactul activităților de pescuit ale Uniunii asupra resurselor biologice marine și a ecosistemelor marine din apele Uniunii și din afara acestora

4.1.

Se colectează date privind cazurile (cel puțin greutatea și/sau numărul de indivizi pentru fiecare specie, în funcție de unitatea corespunzătoare pentru o anumită specie) de capturi accidentale ale tuturor păsărilor marine, mamiferelor, reptilelor și speciilor de pești protejate, astfel cum se menționează în legislația Uniunii și în acordurile internaționale, inclusiv cele indicate în tabelul 2, și ale speciilor bentonice nevertebrate identificate ca indicatoare (12) de EMV (13). Aceste date se înregistrează în timpul campaniilor de observare științifică efectuate pe navele de pescuit sau chiar de către pescari, prin intermediul jurnalelor de bord sau al altor mijloace adecvate. În cazul în care aceste date sunt insuficiente pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor finali, se utilizează alte metode și observații complementare, pe baza cunoștințelor științifice disponibile, inclusiv a evaluărilor riscurilor.

4.2.

Datele necesare pentru evaluarea impactului pescuitului asupra habitatelor marine și asupra speciilor înregistrate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1224/2009 și al altor acte legislative relevante ale UE sunt puse, la un nivel corespunzător de agregare, la dispoziția instituțiilor naționale care pun în aplicare programele naționale de activitate. În cazul în care Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 nu prevede obligația de a înregistra aceste date sau în cazul în care aceste date nu îndeplinesc cerințele de acoperire, rezoluție și/sau calitate ale utilizatorilor finali, trebuie aplicate metode alternative de eșantionare adecvate, inclusiv metode stabilite prin intermediul unor studii specifice.

4.3.

Colectarea datelor privind impactul activităților de pescuit asupra lanțurilor trofice include eșantionarea și analiza conținutului stomacal.

5.   Date socioeconomice privind pescuitul

5.1.

Se colectează date economice pentru toate navele active și inactive înscrise în registrul flotei de pescuit a Uniunii (14) la data de 31 decembrie a anului de raportare, precum și pentru alte nave care au pescuit cel puțin o zi în cursul anului de raportare. În ceea ce privește navele active, datele colectate acoperă variabilele indicate în tabelul 7 în conformitate cu segmentarea flotei indicată în tabelul 8 și în funcție de supraregiunile definite în tabelul 2 din capitolul III din anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1168. În cazul navelor inactive, se colectează date privind valoarea de capital și costul de capital.

Datele economice se colectează pe bază anuală.

Datele privind variabilele economice pot fi agregate din motive de confidențialitate sau dacă este necesar pentru a concepe un plan de eșantionare solid din punct de vedere statistic. Această agregare trebuie să fie consecventă de-a lungul timpului.

5.2.

Datele sociale acoperă variabilele indicate în tabelul 9 și se colectează o dată la trei ani, 2017 fiind primul an de referință.

6.   Date socioeconomice și de mediu privind acvacultura

6.1.

Se colectează date economice pentru toate întreprinderile a căror activitate principală se încadrează, în conformitate cu nomenclatorul statistic al activităților economice din Uniunea Europeană (NACE), la codurile 03.21, „acvacultura marină”, și 03.22, „acvacultura de apă dulce”. Datele colectate acoperă variabilele economice indicate în tabelul 10, în conformitate cu segmentarea sectorială prevăzută în tabelul 11.

Datele economice se colectează pe bază anuală.

Datele privind variabilele economice pot fi agregate din motive de confidențialitate sau dacă este necesar pentru a concepe un plan de eșantionare solid din punct de vedere statistic. Această agregare trebuie să fie consecventă de-a lungul timpului.

6.2.

Datele sociale acoperă variabilele indicate în tabelul 9 și se colectează o dată la trei ani, 2017 fiind primul an de referință.

6.3.

Datele privind mediul, cum ar fi datele privind calitatea apei, peștii scăpați, utilizarea antibioticelor și a altor medicamente, precum și situația bolilor, necesare în temeiul legislației UE și naționale relevante, sunt puse la dispoziția instituțiilor naționale care pun în aplicare programele naționale de activitate.

7.   Date socioeconomice privind sectorul prelucrării peștelui

Pe lângă datele publicate de Eurostat, colectate de statele membre în conformitate cu Regulamentul privind statisticile europene de întreprindere și cu Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (15), statele membre pot colecta date socioeconomice suplimentare privind sectorul prelucrării peștelui.

Tabelul 1 (anterior tabelele 1A, B și C)

Specii și zone din apele Uniunii și din toate regiunile marine aflate în zona de competență a organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) și sub incidența acordurilor de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil (APPS) și din regiunile ultraperiferice  (16)

Regiune

Marea Baltică

Zonă

Marea Baltică (zonele ICES 3b-d, zona FAO 27)

GCR

Baltic

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona ICES

Anghilă europeană

Anguilla anguilla

22-32

Hering nordic

Clupea harengus

22-24; 25-27, 28.2, 29, 32; 28.1; 30-31

Coregon alb

Coregonus albula

22-32

Coregon lavaret/Coregon oxirinc

Coregonus lavaretus

3d

Cod

Gadus morhua

22-24; 25-32

Limandă

Limanda limanda

22-32

Biban comun

Perca fluviatilis

3d

Cambulă

Platichthys flesus

22-32

Cambulă de Baltica

Pleuronectes platessa

21-23; 24-32

Somon

Salmo salar

22-31; 32

Păstrăv de mare

Salmo trutta

22-32

Șalău

Sander lucioperca

3d

Calcan

Scophthalmus maximus

22-32

Calcan-neted

Scophthalmus rhombus

22-32

Limbă-de-mare

Solea solea

20-24

Șprot

Sprattus sprattus

22-32

 

Regiune

Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Zonă

Zona Arctică de Est, Marea Norvegiei și Marea Barents (zonele ICES 1, 2, zona FAO 27)

GCR

Atlanticul de Nord, Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona ICES

Anghilă europeană

Anguilla anguilla

1, 2

Argentină mare

Argentina silus

1, 2, 5a, 14

Brosme

Brosme brosme

1, 2

Hering nordic

Clupea harengus

1, 2

Cod

Gadus morhua

1, 2

Rechin neted

Galeorhinus galeus

1, 2

Cambulă americană

Hippoglossoides platessoides

1, 2

Capelin

Mallotus villosus

1, 2

Eglefin

Melanogrammus aeglefinus

1, 2

Putasu

Micromesistius poutassou

1, 2

Mihalț-de-mare albastru

Molva dypterygia

2

Mihalț-de-mare

Molva molva

1, 2

Specii de Mustelus

Mustelus spp.

1, 2, 14

Crevete nordic

Pandalus borealis

1, 2

Cod saithe

Pollachius virens

1, 2

Halibut negru

Reinhardtius hippoglossoides

1, 2

Somon

Salmo salar

1, 2

Păstrăv de mare

Salmo trutta

1, 2

Macrou

Scomber scombrus

2

Sebastă de adânc

Sebastes mentella

1, 2

Biban roșu

Sebastes norvegicus

1, 2

Câine-de-mare

Squalus acanthias

Toate zonele

Stavrid negru

Trachurus trachurus

2a

 

Regiune

Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Zonă

Marea Nordului și estul Canalului Mânecii (zonele ICES 3a, 4 și 7d, zona FAO 27)

GCR

Atlanticul de Nord, Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona ICES

Uvă

Ammodytidae

3a, 4

Anarhicatide

Anarhichas spp.

4

Anghilă europeană

Anguilla anguilla

3a, 4, 7d

Argentină mare

Argentina silus

3a, 4

Specii de argentină

Argentina spp.

4

Rândunică-de-mare roșie

Aspitrigla cuculus

3a

Brosme

Brosme brosme

3a, 4

Hering nordic

Clupea harengus

3a, 4, 7d

Grenadier de piatră

Coryphaenoides rupestris

3a

Crevete comun

Crangon crangon

4, 7d

Biban-de-mare

Dicentrarchus labrax

4, 7d

Rândunică-de-mare cenușie

Eutrigla gurnardus

3a, 4

Cod

Gadus morhua

3aN; 3aS; 4, 7d

Rechin neted

Galeorhinus galeus

3a, 4, 7d

Cambulă cenușie

Glyptocephalus cynoglossus

3a, 4

Helicolenus dactylopterus

Helicolenus dactylopterus

4

Galo

Lepidorhombus boscii

4, 7d

Cardină albă

Lepidorhombus whiffiagonis

4, 7d

Leucoraja naevus

Leucoraja naevus

3a, 4

Limandă

Limanda limanda

3a, 4, 7d

Pește pescar cu burta neagră

Lophius budegassa

4, 7d

Pește pescar

Lophius piscatorius

4

Grenadier

Macrourus berglax

4

Eglefin

Melanogrammus aeglefinus

3a, 4

Merlan

Merlangius merlangus

3a, 4, 7d

Merluciu

Merluccius merluccius

3a, 4, 7

Putasu

Micromesistius poutassou

3a, 4, 7d

Limbă-roșie

Microstomus kitt

4, 7d

Mihalț-de-mare albastru

Molva dypterygia

3a, 4

Mihalț-de-mare

Molva molva

3a, 4

Barbun

Mullus barbatus

4, 7d

Barbun vărgat

Mullus surmuletus

4, 7d

Specii de Mustelus

Mustelus spp.

3a, 4, 7d

Langustină

Nephrops norvegicus

apele Uniunii din zonele 3a, 4 și 2a

Crevete nordic

Pandalus borealis

apele Uniunii din zonele 3a, 4 și 2a; apele norvegiene din zona 4 la sud de 62° N

Scoică comestibilă

Pecten maximus

4, 7d

Specie de merluciu (Ling american)

Phycis blennoides

4

Specie de merluciu

Phycis phycis

4

Cambulă

Platichthys flesus

4

Cambulă de Baltica

Pleuronectes platessa

3aN; 3aS; 4, 7d

Cod saithe

Pollachius virens

3a, 4

Calcan

Scophthalmus maximus

3a, 4, 7d

Vulpe de mare

Raja brachyura

4a, 4c, 7d

Vatos

Raja clavata

3a, 4, 7d

Raja microocellata

Raja microocellata

7de

Pisică de mare pătată

Raja montagui

3a, 4, 7d

Pisică de mare marmorată

Raja undulata

7de

Toate speciile de vulpi și pisici de mare

Rajidae

3a

Halibut negru

Reinhardtius hippoglossoides

4

Somon

Salmo salar

3a, 4, 7d

Păstrăv de mare

Salmo trutta

3a, 4, 7d

Macrou

Scomber scombrus

3a, 4, 7d

Calcan-neted

Scophthalmus rhombus

3a, 4, 7d

Rechin-pestriț

Scyliorhinus canicula

3a, 4, 7d

Limbă-de-mare

Solea solea

Apele Uniunii din zonele 2a, 3a și 4; 7d

Șprot

Sprattus sprattus

Apele Uniunii din zonele 2a, 3a și 4; 7d

Câine-de-mare

Squalus acanthias

Toate zonele

Stavrid negru

Trachurus trachurus

Apele Uniunii din zonele 4b, 4c și 7d

Rândunică-de-mare

Trigla lucerna

4

Merluciu norvegian

Trisopterus esmarki

3a, 4

Pește dulgher

Zeus faber

4, 7d

 

Regiune

Atlanticul de Nord-Est

Zonă

Atlanticul de Nord-Est și vestul Canalului Mânecii [zonele ICES 5, 6, 7 (cu excepția 7d), 8, 9, 10, 12 și 14, zona FAO 27]

GCR

Atlanticul de Nord, Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona ICES

Scoică-pieptene

Aequipecten opercularis

7

Alepocephalus bairdii

Alepocephalus bairdii

6, 12

Uvă

Ammodytidae

6 a

Anghilă europeană

Anguilla anguilla

Toate zonele

Sabie neagră

Aphanopus carbo

5, 6, 7, 12; 9, 10, 13

Specii de Apristurus

Apristurus spp.

5, 6, 7, 8, 9, 10

Argentină mare

Argentina silus

5, 6, 7

Argyrosomus regius

Argyrosomus regius

Toate zonele

Rândunică-de-mare roșie

Aspitrigla cuculus

Toate zonele

Beryx

Beryx spp.

3-14

Brosme

Brosme brosme

5, 6, 7

Crab comun

Cancer pagurus

Toate zonele

Capros aper

Capros aper

6, 7, 8

Sagri

Centrophorus spp.

5, 6, 7, 8, 9, 10

Rechin portughez

Centroscymnus coelolepis

5, 6, 7, 8, 9, 10

Rechin negru

Centroscymnus crepidater

5, 6, 7, 8, 9, 10

Câine-de-mare negru

Centroscyllium fabricii

5, 6, 7, 8, 9, 10

Chlamydoselachus anguineus

Chlamydoselachus anguineus

5, 6, 7, 8, 9, 10

Hering nordic

Clupea harengus

5a; 5b, 6b; 7aN; 6a, 7bc; 7aS, 7gh, 7jk

Murenă

Conger conger

Toate zonele

Grenadier de piatră

Coryphaenoides rupestris

5b, 6, 7; 8, 9, 10, 12, 14

Rechin focă

Dalatias licha

Toate zonele

Pisică de mare

Dasyatis pastinaca

7, 8

Câine de mare abisal

Deania calcea

5, 6, 7, 9, 10, 12

Biban-de-mare

Dicentrarchus labrax

Toate zonele

Dicologlossa cuneata

Dicologlossa cuneata

8c, 9

Vulpe neagră

Dipturus batis, Dipturis intermedius

6, 7a, 7e-k; 8, 9a

Hamsie

Engraulis encrasicolus

8; 9, 10

Marele rechin lanternă

Etmopterus princeps

5, 6, 7, 8, 9, 10

Sagri negru

Etmopterus spinax

6, 7, 8, 10

Rândunică-de-mare cenușie

Eutrigla gurnardus

7de

Cod

Gadus morhua

5b; 6 a; 6b; 7 a; 7b, 7c, 7e-k, 8, 9, 10; 5, 14

Rechin neted

Galeorhinus galeus

5-10, 12

Galeus melastomus

Galeus melastomus

6, 7; 8, 9a

Galeus murinus

Galeus murinus

5, 6, 7, 8, 9, 10

Cambulă cenușie

Glyptocephalus cynoglossus

6, 7

Hexanchus griseus

Hexanchus griseus

5, 6, 7, 8, 9, 10

Helicolenus dactylopterus

Helicolenus dactylopterus

Toate zonele

Halibut de Atlantic

Hippoglossus hippoglossus

5, 14

Homar

Homarus gammarus

Toate zonele

Pion portocaliu

Hoplostethus atlanticus

Toate zonele

Pește-sabie argintiu

Lepidopus caudatus

9a

Galo

Lepidorhombus boscii

8c, 9a

Cardină albă

Lepidorhombus whiffiagonis

6; 7, 8abd; 8c, 9a

Leucoraja circularis

Leucoraja circularis

6, 7

Leucoraja fullonica

Leucoraja fullonica

6, 7

Leucoraja naevus

Leucoraja naevus

6, 7, 8ab; 8c; 9a

Limandă

Limanda limanda

7a, 7f-h; 7e

Calmar

Loligo vulgaris

Toate zonele

Pește pescar cu burta neagră

Lophius budegassa

6; 7b-k, 8abd; 8c, 9a

Pește pescar

Lophius piscatorius

6; 5b, 12, 14; 7, 8abd; 8c, 9a

Grenadier

Macrourus berglax

8, 9, 10, 12, 14

Crab-păianjen

Maja brachydactyla

5, 6, 7

Capelin

Mallotus villosus

14

Eglefin

Melanogrammus aeglefinus

5b, 6a; 6b, 12, 14; 7 a; 7b-k, 8, 9, 10

Merlan

Merlangius merlangus

8, 9, 10; 5b, 6, 12, 14; 7 a; 7b-k

Merluciu

Merluccius merluccius

5b, 6, 7, 12, 14; 8abde; 8c, 9, 10

Microchirus variegatus

Microchirus variegatus

Toate zonele

Putasu

Micromesistius poutassou

1-9, 12, 14

Limbă-roșie

Microstomus kitt

Toate zonele

Mihalț-de-mare albastru

Molva dypterygia

5b, 6, 7; apele internaționale din zona 12

Mihalț de Mediterana

Molva macrophthalma

10

Mihalț-de-mare

Molva molva

5; 6-14

Barbun vărgat

Mullus surmuletus

Toate zonele

Mustelus asterias

Mustelus asterias

6, 7, 8, 9

Specii de Mustelus

Mustelus mustelus

6, 7, 8, 9

Mustelus punctulatus

Mustelus punctulatus

6, 7, 8, 9

Specii de Mustelus

Mustelus spp.

5-10, 12, 14

Langustină

Nephrops norvegicus

5b, 6; 7; 8abde; 8c; 9

Caracatiță

Octopus vulgaris

Toate zonele

Oxynotus paradoxus

Oxynotus paradoxus

5, 6, 7, 8, 9, 10

Pagel argintiu

Pagellus bogaraveo

6, 7, 8; 9; 10

Crevete nordic

Pandalus borealis

5, 14

Specii de crevete

Pandalus spp.

5, 14

Parapenaeus longirostris

Parapenaeus longirostris

9a

Scoică comestibilă

Pecten maximus

6, 7

Specie de merluciu (Ling american)

Phycis blennoides

Toate zonele

Specie de merluciu

Phycis phycis

Toate zonele

Cambulă de Baltica

Pleuronectes platessa

5b, 6, 12, 14; 7 a; 7bc; 7de; 7fg; 7h-k; 8, 9, 10

Polac

Pollachius pollachius

5b, 6, 12, 14; 7; 8abde; 8c; 9, 10

Cod saithe

Pollachius virens

5b, 6, 12, 14; 7, 8, 9, 10

Meru cenușiu

Polyprion americanus

10

Vulpe-de-mare

Raja brachyura

4a, 6; 7a, 7fg; 7e; 9a

Vatos

Raja clavata

6; 7a, 7fg; 7e; 8; 9 a; 10, 12

Raja microocellata

Raja microocellata

7de; 7fg

Pisică de mare pătată

Raja montagui

6, 7b, 7j; 7a, 7e-h; 8; 9a

Pisică de mare marmorată

Raja undulata

7b, 7j; 7de; 8ab; 8c; 9a

Halibut negru

Reinhardtius hippoglossoides

5 a, 14; 5b, 6

Vulpe-de-mare albă

Rostroraja alba

Toate zonele

Somon

Salmo salar

Toate zonele

Păstrăv de mare

Salmo trutta

Toate zonele

Sardină

Sardina pilchardus

8abd; 8c, 9a

Macrou de Atlantic

Scomber colias

8, 9, 10

Macrou

Scomber scombrus

5, 6, 7, 8, 9

Calcan

Scophthalmus maximus

Toate zonele

Calcan-neted

Scophthalmus rhombus

Toate zonele

Rechin-pestriț

Scyliorhinus canicula

6, 7a-c, 7e-j; 8abd; 8c, 9a

Scyliorhinus stellaris

Scyliorhinus stellaris

6, 7

Scymnodon ringens

Scymnodon ringenes

5, 6, 7, 8, 9, 10

Sebastă de adânc

Sebastes mentella

5, 12, 14 (pelagică de mică adâncime); 5, 12, 14 (pelagică de adâncime); 5, 14 (demersală)

Biban roșu

Sebastes norvegicus

5, 14

Sepie

Sepia officinalis

Toate zonele

Limbă-de-mare

Solea solea

5b, 6, 12, 14; 7 a; 7bc; 7d; 7e; 7fg; 7hjk; 8ab; 8cde, 9, 10

Rechin de Groenlanda

Somniosus microcephalus

Toate zonele

Dorade

Sparidae

Toate zonele

Câine-de-mare

Squalus acanthias

Toate zonele

Stavrid mediteraneean

Trachurus mediterraneus

8, 9

Specie de stavrid

Trachurus picturatus

8, 9, 10

Stavrid negru

Trachurus trachurus

4a, 5b, 6a, 7a-c, 7e-k, 8; 9a

Tacaud

Trisopterus spp.

Toate zonele

Pește dulgher

Zeus faber

Toate zonele

 

Regiune

Marea Mediterană și Marea Neagră

Zonă

Marea Mediterană și Marea Neagră (subzonele geografice CGPM 1-29, zona FAO 37)

GCR

Marea Mediterană și Marea Neagră

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Subregiunea CGPM

Scrumbie de Dunăre

Alosa immaculata

subzonele geografice 28-29

Anghilă europeană

Anguilla anguilla

subzonele geografice 1-27

Aphia minuta

Aphia minuta

subzonele geografice 9, 10, 16 și 19

Aristaeomorpha foliacea

Aristaeomorpha foliacea

subzonele geografice 1-16, 19-21 și 22-27

Crevete roșu

Aristeus antennatus

subzonele geografice 1-16, 19-21 și 22-27

Specii de aterine

Atherina spp.

subzonele geografice 9, 10, 16 și 19

Boops

Boops boops

subzonele geografice 1-27

Callinectes sapidus

Callinectes sapidus

subzonele geografice 8-10, 11.2, 12-16 și 18-21

Chamelea gallina

Chamelea gallina

subzonele geografice 17-18

Corallium rubrum

Corallium rubrum

subzonele geografice 1-27

Coryphaena hippurus

Coryphaena hippurus

subzonele geografice 12-27

Biban-de-mare

Dicentrarchus labrax

subzonele geografice 1-27

Diplodus annularis

Diplodus annularis

subzonele geografice 12-16, 19-21

Eledone cirrhosa

Eledone cirrhosa

subzonele geografice 1-23

Eledone moschata

Eledone moschata

subzonele geografice 8-23

Hamsie

Engraulis encrasicolus

subzonele geografice 1-29

Rândunică-de-mare cenușie

Eutrigla gurnardus

subzonele geografice 13-16, 18-23

Rechin-pisică

Galeus melastomus

subzonele geografice 1-11

Calmar

Illex spp., Todarodes spp.

subzonele geografice 1-27

Lagocephalus sceleratus

Lagocephalus sceleratus

subzonele geografice 1-27

Calmar

Loligo vulgaris

subzonele geografice 1-27

Pește pescar cu burta neagră

Lophius budegassa

subzonele geografice 1-16, 19-21; 22-23

Pește pescar

Lophius piscatorius

subzonele geografice 1-16, 18-23

Merlan

Merlangius merlangus

subzonele geografice 28-29

Merluciu

Merluccius merluccius

subzonele geografice 1-27

Putasu

Micromesistius poutassou

subzonele geografice 1-11, 22-23

Barbuni

Mugilidae

subzonele geografice 8-10, 11.2, 12-23

Barbun

Mullus barbatus

subzonele geografice 1-29

Barbun vărgat

Mullus surmuletus

subzonele geografice 1-16, 19-21 și 22-27

Langustină

Nephrops norvegicus

subzonele geografice 1-21

Caracatiță

Octopus vulgaris

subzonele geografice 1-27

Pagel argintiu

Pagellus bogaraveo

subzonele geografice 1-11

Sparid

Pagellus erythrinus

subzonele geografice 1-27

Crevete caramote

Penaeus kerathurus

subzonele geografice 22-23

Parapenaeus longirostris

Parapenaeus longirostris

subzonele geografice 1-27

Portunus segnis

Portunus segnis

subzonele geografice 8-10, 11.2, 12-16 și 18-21

Pterois miles

Pterois miles

subzonele geografice 1-27

Raja asterias

Raja asterias

subzonele geografice 1-11

Vatos

Raja clavata

subzonele geografice 1-16, 19-21

Melc de mare

Rapana venosa

subzonele geografice 28-29

Sardină

Sardina pilchardus

subzonele geografice 1-27

Sardinelă rotundă

Sardinella aurita

Subzonele geografice 1-16, 19-21 și 22-27

Saurida lessepsianus

Saurida lessepsianus

subzonele geografice 22-27

Saurida undosquamis

Saurida undosquamis

subzonele geografice 22-27

Calcan

Scophthalmus maximus

subzonele geografice 28-29

Macrou de Atlantic

Scomber colias

subzonele geografice 1-11, 22-27

Macrou

Scomber scombrus

subzonele geografice 1-16, 19-21

Toate speciile comerciale de rechini, vulpi de mare și pisici de mare (4)

Selachii, Rajidae

subzonele geografice 1-29

Sepie

Sepia officinalis

subzonele geografice 1-21

Siganus luridus

Siganus luridus

subzonele geografice 22-27

Siganus rivulatus

Siganus rivulatus

subzonele geografice 22-27

Limbă-de-mare

Solea solea (Solea vulgaris)

subzonele geografice 17-18, 22-27

Doradă

Sparus aurata

subzonele geografice 7, 22-23

Sphyraena sphyraena

Sphyraena sphyraena

subzonele geografice 12-16, 19-21

Spicara smaris

Spicara smaris

subzonele geografice 17-18, 22-27

Șprot

Sprattus sprattus

subzonele geografice 28-29

Câine-de-mare

Squalus acanthias

subzonele geografice 28-29

Squilla mantis

Squilla mantis

subzonele geografice 17-18

Stavrid mediteraneean

Trachurus mediterraneus

subzonele geografice 1-29

Specie de stavrid

Trachurus picturatus

subzonele geografice 1-11

Stavrid negru

Trachurus trachurus

subzonele geografice 1-29

Capelan de Mediterana

Trisopterus minutus

subzonele geografice 1-29

Moluște bivalve

Veneridae

subzonele geografice 6, 13-21

 

Regiune

Regiunile ultraperiferice

Zonă

Apele UE din jurul Insulelor Azore (zona FAO 27.10.a.2), Madeira și Canare (zona FAO 34.1.2)

GCR

nu există

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

 

Patellidae

Patellidae

ZEE a Insulelor Azore, ZEE a Insulelor Canare/Madeira

Sardină

Sardina pilchardus

ZEE a Insulelor Azore, ZEE a Insulelor Canare/Madeira

Sardinelă rotundă

Sardinella aurita

ZEE a Insulelor Canare/Madeira

Sardinelă plată

Sardinella maderensis

ZEE a Insulelor Azore

Sparisoma cretense

Sparisoma cretense

ZEE a Insulelor Azore, ZEE a Insulelor Canare/Madeira

 

Regiune

Regiunile ultraperiferice

Zonă

Apele UE din jurul Guyanei Franceze și din jurul insulelor Martinica și Guadelupa (zona FAO 31)

GCR

nu există

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

 

Amphiarius rugispinis

Amphiarius rugispinis

ZEE a Guyanei Franceze

Brachyplatystoma filamentosum

Brachyplatystoma filamentosum

ZEE a Guyanei Franceze

Caranx hippos

Caranx hippos

ZEE a Guyanei Franceze

Specii de Centropomus

Centropomus spp.

ZEE a Guyanei Franceze

Cynoscion acoupa

Cynoscion acoupa

ZEE a Guyanei Franceze

Cynoscion steindachneri

Cynoscion steindachneri

ZEE a Guyanei Franceze

Cynoscion virescens

Cynoscion virescens

ZEE a Guyanei Franceze

Epinephelus itajara

Epinephelus itajara

ZEE a Guyanei Franceze

Genyatremus luteus

Genyatremus luteus

ZEE a Guyanei Franceze

Lobotes surinamensis

Lobotes surinamensis

ZEE a Guyanei Franceze

Lutjanus purpureus

Lutjanus purpureus

ZEE a Guyanei Franceze

Macrodon ancylodon

Macrodon ancylodon

ZEE a Guyanei Franceze

Megalops atlanticus

Megalops atlanticus

ZEE a Guyanei Franceze

Crevetă

Penaeus subtilis

ZEE a Guyanei Franceze

Plagioscion squamosissimus

Plagioscion squamosissimus

ZEE a Guyanei Franceze

Sciades parkeri

Sciades parkeri

ZEE a Guyanei Franceze

Sciades proops

Sciades proops

ZEE a Guyanei Franceze

Specii de Scomberomorus

Scomberomorus spp.

ZEE a Guyanei Franceze

Acanthostracion polygonius

Acanthostracion polygonius

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Acanthostracion quadricornis

Acanthostracion quadricornis

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Acanthurus bahianus

Acanthurus bahianus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Acanthurus chirurgus

Acanthurus chirurgus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Aluterus scriptus

Aluterus scriptus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Anisotremus surinamensis

Anisotremus surinamensis

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Batoidimorpha (Hypotremata)

Batoidimorpha (Hypotremata)

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Balistes vetula

Balistes vetula

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Calamus bajonado

Calamus bajonado

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Cantherhines macrocerus

Cantherhines macrocerus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Canthidermis sufflamen

Canthidermis sufflamen

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Caranx bartholomaei

Caranx bartholomaei

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Caranx latus

Caranx latus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Caranx ruber

Caranx ruber

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Cephalopholis cruentata

Cephalopholis cruentata

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Cephalopholis fulva

Cephalopholis fulva

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Epinephelus adscensionis

Epinephelus adscensionis

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Epinephelus guttatus

Epinephelus guttatus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Epinephelus striatus

Epinephelus striatus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Etelis oculatus

Etelis oculatus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Haemulon carbonarium

Haemulon carbonarium

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Haemulon flavolineatum

Haemulon flavolineatum

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Haemulon parra

Haemulon parra

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Haemulon plumierii

Haemulon plumierii

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Haemulon sciurus

Haemulon sciurus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Lutjanus analis

Lutjanus analis

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Lutjanus apodus

Lutjanus apodus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Lutjanus jocu

Lutjanus jocu

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Lutjanus vivanus

Lutjanus vivanus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Mulloidichthys martinicus

Mulloidichthys martinicus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Ocyurus chrysurus

Ocyurus chrysurus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Panulirus argus

Panulirus argus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Panulirus guttatus

Panulirus guttatus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Platybelone argalus

Platybelone argalus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Priacanthus arenatus

Priacanthus arenatus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Pseudupeneus maculatus

Pseudupeneus maculatus

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Pterois volitans

Pterois volitans

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Diverse specii de rechini

Selachimorpha (Pleurotremata)

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Sparisoma aurofrenatum

Sparisoma aurofrenatum

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Sparisoma chrysopterum

Sparisoma chrysopterum

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Sparisoma rubripinne

Sparisoma rubripinne

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

Strombus gigas

Strombus gigas

ZEE a insulelor Guadelupa și Martinica

 

Regiune

Regiunile ultraperiferice

Zonă

Apele UE din jurul insulelor Mayotte și Réunion (zona FAO 51)

GCR

nu există

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

 

Aprion virescens

Aprion virescens

ZEE a insulelor Mayotte și Réunion

Caranx melampygus

Caranx melampygus

ZEE a insulelor Mayotte și Réunion

Variola louti

Variola louti

ZEE a insulelor Mayotte și Réunion

Aphareus rutilans

Aphareus rutilans

ZEE a insulei Réunion

Cephalopholis aurantia

Cephalopholis aurantia

ZEE a insulei Réunion

Epinephelus fasciatus

Epinephelus fasciatus

ZEE a insulei Réunion

Epinephelus radiatus

Epinephelus radiatus

ZEE a insulei Réunion

Etelis carbunculus

Etelis carbunculus

ZEE a insulei Réunion

Etelis coruscans

Etelis coruscans

ZEE a insulei Réunion

Eumegistus illustris

Eumegistus illustris

ZEE a insulei Réunion

Lethrinus rubrioperculatus

Lethrinus rubrioperculatus

ZEE a insulei Réunion

Lutjanus kasmira

Lutjanus kasmira

ZEE a insulei Réunion

Lutjanus notatus

Lutjanus notatus

ZEE a insulei Réunion

Pristipomoides argyrogrammicus

Pristipomoides argyrogrammicus

ZEE a insulei Réunion

Pristipomoides multidens

Pristipomoides multidens

ZEE a insulei Réunion

Selar crumenophthalmus

Selar crumenophthalmus

ZEE a insulei Réunion

Seriola riviolana

Seriola riviolana

ZEE a insulei Réunion

Variola albimarginata

Variola albimarginata

ZEE a insulei Réunion

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Atlanticul de Nord-Vest (zona FAO 21)

GCR

Atlanticul de Nord, Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona convenției NAFO

Vatos spinos

Amblyraja radiata

3LNOPs

Specii de Apristurus

Apristurus spp.

Subzonele 1-6

Beryx

Beryx sp.

6G

Grenadier de piatră

Coryphaenoides rupestris

Subzonele 1-3

Sagri

Centrophorus spp.

Subzonele 1-6

Rechin portughez

Centroscymnus coelolepis

Subzonele 1-6

Rechin negru

Centroscymnus crepidater

Subzonele 1-6

Câine-de-mare negru

Centroscyllium fabricii

Subzonele 1-6

Chlamydoselachus anguineus

Chlamydoselachus anguineus

Subzonele 1-6

Rechin focă

Dalatias licha

Subzonele 1-6

Câine de mare abisal

Deania calcea

Subzonele 1-6

Marele rechin lanternă

Etmopterus princeps

Subzonele 1-6

Sagri negru

Etmopterus spinax

Subzonele 1-6

Cod

Gadus morhua

3M; 3NO; 3Ps; SA1

Galeus murinus

Galeus murinus

Subzonele 1-6

Cambulă cenușie

Glyptocephalus cynoglossus

3NO; 2J3KL

Hexanchus griseus

Hexanchus griseus

Subzonele 1-6

Cambulă americană

Hippoglossoides platessoides

3LNO; 3M

Calmar roșu nordic

Illex illecebrosus

Subzonele 3-4

Cambulă cu coada galbenă

Limanda ferruginea

3LNO

Grenadier

Macrourus berglax

Subzonele 1-3

Capelin

Mallotus villosus

3NO

Oxynotus paradoxus

Oxynotus paradoxus

Subzonele 1-6

Crevete nordic

Pandalus borealis

SA1; 3LNO; 3M

Halibut negru

Reinhardtius hippoglossoides

3KLMNO; SA1

Somon

Salmo salar

NAFO SA1 + Subzona ICES 14, NEAFC, NASCO

Scymnodon ringens

Scymnodon ringenes

Subzonele 1-6

Sebastă de adânc

Sebastes mentella

SA1

Specii de sebastă

Sebastes spp.

3LN; 3M; 3O

Rechin de Groenlanda

Somniosus microcephalus

Subzonele 1-6

Merluciu alb

Urophycis tenuis

3NO

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Zona central-estică a Atlanticului (zona FAO 34)

GCR

LDF

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona convenției CECAF

Sabie neagră

Aphanopus carbo

Toate zonele

Aphanopus intermedius

Aphanopus intermedius

Toate zonele

Specii de Apristurus

Apristurus spp.

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Aristeus varidens

Aristeus varidens

Toate zonele

Specii de Brachydeuterus

Brachydeuterus spp.

Toate zonele

Plătică de Atlantic

Brama brama

Toate zonele

Specii de știucă

Caranx spp.

34.3.1, 34.3.3-6

Sagri

Centrophorus spp.

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Rechin portughez

Centroscymnus coelolepis

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Rechin negru

Centroscymnus crepidater

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Câine-de-mare negru

Centroscyllium fabricii

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Chlamydoselachus anguineus

Chlamydoselachus anguineus

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Specii de Cynoglossus

Cynoglossus spp.

Toate zonele

Rechin focă

Dalatias licha

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Câine de mare abisal

Deania calcea

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Specii de Decapterus

Decapterus spp.

34.3.1, 34.3.3-6

Dentex cu ochi mari

Dentex macrophthalmus

Toate zonele

Hamsie

Engraulis encrasicolus

Toate zonele

Epinephelus aeneus

Epinephelus aeneus

34.1.3, 34.3.1, 34.3.3-6

Ethmalosa fimbriata

Ethmalosa fimbriata

34.3.1, 34.3.3-6

Marele rechin lanternă

Etmopterus princeps

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Sagri negru

Etmopterus spinax

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Crevetă

Farfantepenaeus notialis

Toate zonele

Galeoides decadactylus

Galeoides decadactylus

34.1.3, 34.3.1, 34.3.3-6

Galeus murinus

Galeus murinus

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Hexanchus griseus

Hexanchus griseus

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Calmar

Loligo vulgaris

Toate zonele

Merluciu de Benguela

Merluccius polli

Toate zonele

Merluciu senegalez

Merluccius senegalensis

Toate zonele

Caracatiță

Octopus vulgaris

Toate zonele

Oxynotus paradoxus

Oxynotus paradoxus

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Pagel auriu

Pagellus acarne

34.1.1

Pagellus bellottii

Pagellus bellottii

Toate zonele

Pagrus filos

Pagrus caeruleostictus

Toate zonele

Parapenaeus longirostris

Parapenaeus longirostris

Toate zonele

Specii de Pomadasys

Pomadasys spp.

Toate zonele

Specii de Pseudotolithus

Pseudotolithus spp.

34.1.1

Sardină

Sardina pilchardus

34.1.1, 34.1.3

Sardinelă rotundă

Sardinella aurita

Toate zonele

Sardinelă plată

Sardinella maderensis

Toate zonele

Macrou de Atlantic

Scomber colias

Toate zonele

Scymnodon ringens

Scymnodon ringenes

34.1.1, 34.1.2, 34.2

Sepie

Sepia hierredda

Toate zonele

Sepie comună

Sepia officinalis

Toate zonele

Plătici de mare

Sparus spp.

34.1.1

Specii de stavrid

Trachurus spp.

Toate zonele

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Pacificul de sud (zonele FAO 81 și 87)

GCR

LDF

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona Convenției SPRFMO

Stavrid

Trachurus murphyi

Toate zonele

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Oceanul Atlantic și mările adiacente (zonele FAO 21, 27, 31, 37, 41, 47, 34, 48)  (17)

GCR

LP

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona convenției ICCAT

Macrou de India

Acanthocybium solandri

Toate zonele

Alopias superciliosus

Alopias superciliosus

Toate zonele

Alopias vulpinus

Alopias vulpinus

Toate zonele

Ton negru

Auxis rochei

Toate zonele

Ton fregată

Auxis thazard

Toate zonele

Rechin catifelat

Carcharhinus falciformis

Toate zonele

Rechin cu înotătoare albe

Carcharhinus longimanus

Toate zonele

Carcharhinidae

Carcharhinus spp.

Toate zonele

Coryphaena hippurus

Coryphaena hippurus

Toate zonele

Ton mic

Euthynnus alleteratus

Toate zonele

Istiophorus albicans

Istiophorus albicans

Toate zonele

Isurus oxyrinchus

Isurus oxyrinchus

Toate zonele

Isurus paucus

Isurus paucus

Toate zonele

Marlin alb de Atlantic

Kajikia albida

Toate zonele

Ton dungat

Katsuwonus pelamis

Toate zonele

Rechinul scrumbiilor

Lamna nasus

Toate zonele

Marlin albastru

Makaira nigricans (sau mazara)

Toate zonele

Mobulidae

Mobula spp.

Toate zonele

Pălămidă argintie

Orcynopsis unicolor

Toate zonele

Rechin albastru

Prionace glauca

Toate zonele

Rechin balenă

Rhincodon typus

Toate zonele

Pălămidă

Sarda sarda

Toate zonele

Scomberomorus brasiliensis

Scomberomorus brasiliensis

Toate zonele

Scomberomorus cavalla

Scomberomorus cavalla

Toate zonele

Scomberomorus maculatus

Scomberomorus maculatus

Toate zonele

Scomberomorus regalis

Scomberomorus regalis

Toate zonele

Scomberomorus tritor

Scomberomorus tritor

Toate zonele

Sphyrna lewini

Sphyrna lewini

Toate zonele

Sphyrna mokarran

Sphyrna mokarran

Toate zonele

Sphyrna zygaena

Sphyrna zygaena

Toate zonele

Specie de marlin

Tetrapturus belone

Toate zonele

Tetrapturus georgii

Tetrapturus georgii

Toate zonele

Pește-sabie

Tetrapturus fluegeri

Toate zonele

Ton alb

Thunnus alalunga

Toate zonele

Ton cu aripioare galbene

Thunnus albacares

Toate zonele

Thunnus atlanticus

Thunnus atlanticus

Toate zonele

Ton obez

Thunnus obesus

Toate zonele

Ton roșu

Thunnus thynnus

Toate zonele

Pește-spadă

Xiphias gladius

Toate zonele

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Oceanul Indian (zonele FAO 51 și 57)

GCR

LP

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona Convenției IOTC

Macrou de India

Acanthocybium solandri

Toate zonele

Alopias pelagicus

Alopias pelagicus

Toate zonele

Alopias superciliosus

Alopias superciliosus

Toate zonele

Ton negru

Auxis rochei

Toate zonele

Ton fregată

Auxis thazard

Toate zonele

Rechin catifelat

Carcharhinus falciformis

Toate zonele

Rechin cu înotătoare albe

Carcharhinus longimanus

Toate zonele

Carcharhinidae

Carcharhinus spp.

Toate zonele

Coryphaena hippurus

Coryphaena hippurus

Toate zonele

Euthynnus affinis

Euthynnus affinis

Toate zonele

Marlin negru

Istiompax indica

Toate zonele

Istiophorus platypterus

Istiophorus platypterus

Toate zonele

Isurus oxyrinchus

Isurus oxyrinchus

Toate zonele

Isurus paucus

Isurus paucus

Toate zonele

Ton dungat

Katsuwonus pelamis

Toate zonele

Rechinul scrumbiilor

Lamna nasus

Toate zonele

Marlin albastru

Makaira nigricans (sau mazara)

Toate zonele

Mobulidae

Mobula spp.

Toate zonele

Rechin albastru

Prionace glauca

Toate zonele

Rechin balenă

Rhincodon typus

Toate zonele

Scomberomorus guttatus

Scomberomorus guttatus

Toate zonele

Scomberomorus commerson

Scomberomorus commerson

Toate zonele

Ton micuț

Thunnus tonggol

Toate zonele

Sphyrna lewini

Sphyrna lewini

Toate zonele

Sphyrna mokarran

Sphyrna mokarran

Toate zonele

Sphyrna zygaena

Sphyrna zygaena

Toate zonele

Pește sabie mediteraneean

Tetrapturus audax

Toate zonele

Tetrapturus angustirostris

Tetrapturus angustirostris

Toate zonele

Ton alb

Thunnus alalunga

Toate zonele

Ton cu aripioare galbene

Thunnus albacares

Toate zonele

Ton obez

Thunnus obesus

Toate zonele

Pește-spadă

Xiphias gladius

Toate zonele

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Zona central-vestică a Pacificului (zona FAO 71)

GCR

LP

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona convenției WCPFC

Alopias pelagicus

Alopias pelagicus

Toate zonele

Alopias superciliosus

Alopias superciliosus

Toate zonele

Alopias vulpinus

Alopias vulpinus

Toate zonele

Rechin catifelat

Carcharhinus falciformis

Toate zonele

Rechin cu înotătoare albe

Carcharhinus longimanus

Toate zonele

Marlin negru

Istiompax indica

Toate zonele

Isurus oxyrinchus

Isurus oxyrinchus

Toate zonele

Isurus paucus

Isurus paucus

Toate zonele

Ton dungat

Katsuwonus pelamis

Toate zonele

Rechinul scrumbiilor

Lamna nasus

Toate zonele

Marlin albastru

Makaira nigricans (sau mazara)

Toate zonele

Rechin albastru

Prionace glauca

Toate zonele

Rechin balenă

Rhincodon typus

Toate zonele

Sphyrna lewini

Sphyrna lewini

Toate zonele

Sphyrna mokarran

Sphyrna mokarran

Toate zonele

Sphyrna zygaena

Sphyrna zygaena

Toate zonele

Pește sabie mediteraneean

Tetrapturus audax

Toate zonele

Ton alb

Thunnus alalunga

Toate zonele

Ton cu aripioare galbene

Thunnus albacares

Toate zonele

Ton obez

Thunnus obesus

Toate zonele

Thunnus orientalis

Thunnus orientalis

Toate zonele

Pește-spadă

Xiphias gladius

Toate zonele

Mobulidae

Mobula spp

Toate zonele

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Zona central-estică a Pacificului (zonele FAO 77 și 87)

GCR

LP

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona Convenției IATTC

Rechin catifelat

Carcharhinus falciformis

Toate zonele

Rechin cu înotătoare albe

Carcharhinus longimanus

Toate zonele

Marlin negru

Istiompax indica

Toate zonele

Specii de Isurus

Isurus spp

Toate zonele

Ton dungat

Katsuwonus pelamis

Toate zonele

Rechinul scrumbiilor

Lamna nasus

Toate zonele

Marlin albastru

Makaira nigricans (sau mazara)

Toate zonele

Rechin balenă

Rhincodon typus

Toate zonele

Sphyrna lewini

Sphyrna lewini

Toate zonele

Sphyrna mokarran

Sphyrna mokarran

Toate zonele

Sphyrna zygaena

Sphyrna zygaena

Toate zonele

Pește sabie mediteraneean

Tetrapturus audax

Toate zonele

Ton alb

Thunnus alalunga

Toate zonele

Ton cu aripioare galbene

Thunnus albacares

Toate zonele

Ton obez

Thunnus obesus

Toate zonele

Thunnus orientalis

Thunnus orientalis

Toate zonele

Pește-spadă

Xiphias gladius

Toate zonele

Mobulidae

Mobula spp

Toate zonele

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Zona central-vestică a Atlanticului (zona FAO 31)

GCR

nu există

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona convenției WECAFC

Cynoscion acoupa

Cynoscion acoupa

Nordul platoului brazilian

Epinephelus guttatus

Epinephelus guttatus

Toate zonele

Crevetă

Farfantepenaeus subtilis

Nordul platoului brazilian

Hirundichthys affinis

Hirundichthys affinis

Toate zonele

Lobatus gigas

Lobatus gigas

Toate zonele

Lutjanus buccanella

Lutjanus buccanella

Toate zonele

Lutjanus campechanus

Lutjanus campechanus

Toate zonele

Lutjanus purpureus

Lutjanus purpureus

Nordul platoului brazilian

Lutjanus vivanus

Lutjanus vivanus

Toate zonele

Panulirus argus

Panulirus argus

Toate zonele

 

Zonă

Atlanticul de Sud-Est (zona FAO 47)

GCR

nu există

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona convenției SEAFO

Beryx

Beryx spp.

Toate zonele

Specii de Chaceon

Chaceon spp.

Toate zonele

Bacalao

Dissostichus eleginoides

Toate zonele

Specii de Helicolenus

Helicolenus spp.

Toate zonele

Pion portocaliu

Hoplostethus atlanticus

Toate zonele

Pseudopentaceros richardsoni

Pseudopentaceros richardsoni

Toate zonele

Macrou

Scomber spp.

Toate zonele

Specii de stavrid

Trachurus spp.

Toate zonele

 

Regiune

Alte regiuni

Zonă

Antarctica și sudul Oceanului Indian (zonele FAO 48, 58 și 88)

GCR

nu există

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zona convenției CCAMLR

Beryx

Beryx spp.

Toate zonele

Champsocephalus gunnari

Champsocephalus gunnari

Toate zonele

Specii de Dissostichus

Dissostichus spp. (Dissostichus eleginoides și Dissostichus mawsoni)

Toate zonele

Krill

Euphausia superba

Toate zonele

Pion portocaliu

Hoplostethus atlanticus

Toate zonele

Cod de piatră

Lepidonotothen spp.

Toate zonele

Grenadier

Macrourus spp.

Toate zonele

Vulpi și pisici de mare

Rajiformes

Toate zonele

Rechini de adâncime

Toate speciile

Toate zonele


Tabelul 2 (anterior tabelul 1D)

Acte normative și organisme competente pentru speciile care urmează să fie monitorizate în cadrul programelor de protecție din Uniune sau în temeiul unor obligații internaționale

Acte normative ale UE

Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică  (18), toate speciile marine enumerate în anexele II, IV și V.

Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice  (19), toate păsările de apă și păsările marine, inclusiv speciile migratoare.

Directiva 2008/56/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 2008 de instituire a unui cadru de acțiune comunitară în domeniul politicii privind mediul marin (Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”)  (20)

Regulamentul (CE) nr. 734/2008 al Consiliului din 15 iulie 2008 privind protecția ecosistemelor marine vulnerabile din marea liberă împotriva efectelor nocive ale uneltelor de pescuit de fund  (21)

Regulamentul (UE) 2016/2336 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2016 de stabilire a unor condiții specifice privind pescuitul stocurilor de specii de adâncime din Atlanticul de Nord-Est și a unor dispoziții referitoare la pescuitul în apele internaționale din zona Atlanticului de Nord-Est și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2347/2002 al Consiliului  (22)

Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 al Consiliului din 21 decembrie 2006 privind măsurile de gestionare pentru exploatarea durabilă a resurselor halieutice în Marea Mediterană, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2847/93 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1626/94  (23)

Regulamentul (UE) 2017/2107 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 noiembrie 2017 de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1936/2001, (CE) nr. 1984/2003 și (CE) nr. 520/2007 ale Consiliului  (24)

Regulamentul (UE) 2019/1241 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind conservarea resurselor piscicole și protecția ecosistemelor marine prin măsuri tehnice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1967/2006 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și a Regulamentelor (UE) nr. 1380/2013, (UE) 2016/1139, (UE) 2018/973, (UE) 2019/472 și (UE) 2019/1022 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 894/97, (CE) nr. 850/98, (CE) nr. 2549/2000, (CE) nr. 254/2002, (CE) nr. 812/2004 și (CE) nr. 2187/2005 ale Consiliului  (25)

Regulamentul (UE) 2019/833 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 de instituire a unor măsuri de conservare și executare care se aplică în zona de reglementare a Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest, de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1627 și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2115/2005 și (CE) nr. 1386/2007 ale Consiliului  (26)

Regulamentul (UE) 2018/975 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Organizației regionale de gestionare a pescuitului în Pacificul de Sud (SPRFMO)  (27)

Convenții internaționale

Convenția de la Barcelona privind protejarea mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane  (28)

Convenția de la Oslo și Paris privind protecția mediului marin al Atlanticului de Nord-Est  (29)

Convenția de la Helsinki privind protecția mediului marin din regiunea Mării Baltice  (30)

Organizații regionale de gestionare a pescuitului

Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM)  (31)

Comisia Internațională pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT)  (32)

Comisia Tonului din Oceanul Indian (IOTC)  (33)

Comisia interamericană pentru tonul tropical (IATTC)  (34)

Organizația de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest (NAFO)  (35)

Comisia pentru pescuit în Atlanticul de Nord-Est (NEAFC)  (36)

Comitetul pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului (CECAF)  (37)

Comisia pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului (WECAFC)  (38)

Organizația de Pescuit în Atlanticul de Sud-Est (SEAFO)  (39)

Comisia pentru pescuitul în Oceanul Pacific de Vest și Central (WCPFC)  (40)

Organizația regională de gestionare a pescuitului în Pacificul de Sud (SPRFMO)  (41)

Acordul privind pescuitul în sudul Oceanului Indian  (42)

Comisia pentru conservarea faunei și florei marine din Antarctica (CCAMLR)  (43)


Tabelul 3 (anterior tabelul 1E)

Specii diadrome de apă dulce

Specie (denumirea comună)

Specie (denumirea științifică)

Zonele non-marine în care se află stocul/Codul stocului

Anghilă europeană

Anguilla anguilla

Unități de gestionare a rezervelor de anghilă, definite în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 al Consiliului  (44)

Somon

Salmo salar

Toate zonele de răspândire naturală

Păstrăv de mare

Salmo trutta

Toate zonele de răspândire naturală


Tabelul 4 (anterior tabelul 3)

Specii pentru care trebuie colectate date privind pescuitul recreativ

Zonă

Specie

Marea Baltică (subdiviziunile ICES 22-32)

Somon, anghilă și păstrăv de mare (inclusiv în apă dulce), cod

Marea Nordului (zonele ICES 3a, 4 și 7d)

Somon și anghilă (inclusiv în apă dulce), biban-de-mare, cod, polac, elasmobranhii

Zona Arctică de Est (zonele ICES 1 și 2)

Somon și anghilă (inclusiv în apă dulce), cod, polac, elasmobranhii

Atlanticul de Nord (zonele ICES 5-14 și zonele NAFO)

Somon și anghilă (inclusiv în apă dulce), biban-de-mare, cod, polac, elasmobranhii, specii mari migratoare ICCAT

Marea Mediterană

Anghilă (inclusiv în apă dulce), elasmobranhii și specii mari migratoare ICCAT

Marea Neagră

Anghilă (inclusiv în apă dulce), elasmobranhii și specii mari migratoare ICCAT


Tabelul 5 (anterior tabelul 2)

Activitate de pescuit (tehnică de pescuit)

Nivelul 1

Nivelul 2

Nivelul 3

Nivelul 4

Nivelul 5

Nivelul 6

Activitate

Clase de unelte de pescuit

Grupe de unelte de pescuit

Tipul uneltei de pescuit

Grup țintă  (45)

Dimensiunea ochiului de plasă și alte dispozitive de selecție

Activitatea de pescuit

Drage

Drage

Drage tractate [DRB]

Specii anadrome (ANA)

Specii bentonice (DES)

Specii catadrome (CAT)

Cefalopode (CEP)

Crustacee (CRU)

Specii demersale (DEF)

Specii de adâncime (DWS)

Pești cu înotătoare (FIF)

Specii de apă dulce (FWS)

Diverse (MIS)

Cefalopode și specii demersale (MCF)

Crustacee și specii demersale (MCD)

Specii de adâncime și specii demersale (MDD)

Specii pelagice și specii demersale (MPD)

Moluște (MOL)

Pești pelagici mari (LPF)

Pești pelagici mici (SPF)

Potrivit codurilor existente în regulamentele relevante

Drage mecanizate/care funcționează prin aspirare [DRM] [DRH]

Traule

Traule de fund

Traule de fund cu panouri [OTB]

Traule îngemănate cu panouri [OTT] [OTP]

Traule de fund pentru pescuitul de langustine [TBN]

Traule de fund pentru pescuitul de creveți [TMS]

Traule de fund tractate de două ambarcațiuni [PTB]

Beam-traule [TBB]

Traule pelagice

Traule pelagice cu panouri [OTM]

Traule pelagice tractate de două ambarcațiuni [PTM]

Traule pelagice pentru pescuitul de creveți [TMS]

Traule pentru organisme semipelagice [TSP]

Unelte cu cârlige și linie

Undițe și lansete

Undițe și lansete [LHP] [LHM]

Paragate [LTL]

Paragate verticale [LVT]

Paragate

Paragate flotante [LLD]

Paragate de fund [LLS]

Capcane

Capcane

Capcane aeriene [FAR]

Vârșe și capcane [FPO]

Vintire [FYK]

Unelte de pescuit de tip capcană deschisă [FPN]

Oboare [FSN]

Instalațiile fixe pentru garduri și baraje (FWR)

Baraje [FWR]

Plase

Plase de ridicare

Plase de ridicare portabile [LNP]

Plase de ridicare operate de pe ambarcațiuni de pescuit [LNB]

Plase de ridicare operate de pe mal [LNS]

Unelte filtrante înconjurătoare pentru capturare de sus în jos

Prostovoale [FCN]

Unelte de pescuit de tip capcană închisă [FCO]

Plase

Setci cu sirec [GTR]

Setci fixe [GNS]

Setci în derivă [GND]

Setci simple și setci cu sirec combinate [GTN]

Setci înconjurătoare [GNC]

Setci fixe (pe pari) [GNF]

Năvoade

Plase înconjurătoare

Plasă-pungă [PS]

Plase lampara [LA]

Năvoade  (46)

Traule de fund fără panouri (scoțiene) [SSC]

Traule de fund fără panouri (daneze) [SDN]

Năvoade lansate cu două ambarcațiuni [SPR]

Năvoade de plajă și de barcă [SB] [SV]

Tehnici de pescuit costier la scară mică

Tehnici de pescuit costier la scară mică

Scufundare [DIV]

Pescuit în picioare [FOO]

Plase de ridicare [LN]

Alte unelte de pescuit

Alte unelte de pescuit

Pescuitul puietului de anghilă [GES]

Puiet de anghilă

Unelte de recoltare a algelor marine [HMS]

Alge marine (SWD)

Diverse

Diverse (a se preciza)

 

 

Alte activități decât pescuitul

Nave inactive


Tabelul 6 (anterior tabelul 4)

Variabile ale activității de pescuit

Variabile  (47)

Unitate

Ape marine

Capacitate

Numărul de nave

Număr

TB, kW, vârsta navei

Număr

Efort

Zile pe mare

Zile

Ore de pescuit (opțional)

Ore

Zile de pescuit  (48)

Zile

kW * Zile pe mare  (49)

Număr

TB * Zile pe mare  (50)

Număr

kW * Zile de pescuit  (51)

Număr

TB * Zile de pescuit  (52)

Număr

Numărul de ieșiri la pescuit  (53)

Număr

Numărul operațiunilor de pescuit

Număr

Lungimea plaselor (m) * timpul de imersie (zile)

Metri/zile

Număr de plase/lungime  (54)

Număr/metri

Numărul de cârlige, numărul de paragate  (55)

Număr

Numărul de vârșe, capcane  (56)

Număr

Numărul de FAD-uri/balize

Număr

Numărul de nave auxiliare

Număr

Debarcări

Valoarea debarcărilor – total și pe specie comercială

EUR

Greutatea în viu a debarcărilor – total și pe specii  (57)

Tone

Preț mediu pe specii

EUR/kg

 

Ape interioare (anghilă)

Capacitate

Numărul de licențe

Număr

Efort

Zile de pescuit  (58)

Număr

Numărul de ieșiri la pescuit  (59)

Număr

Debarcări

Greutatea în viu a debarcărilor – total și pe etapă de viață  (60)

kg


Tabelul 7 (anterior tabelul 5A)

Variabile economice privind flota

Grupa de variabile

Variabilă

Unitate

Venituri

Valoarea brută a debarcărilor

EUR

Venituri provenite din concesionarea cotelor sau a altor drepturi de pescuit

EUR

Subvenții de exploatare

EUR

Subvenții pentru investiții

EUR

Alte venituri

EUR

Cheltuieli de funcționare

Cheltuieli cu personalul

EUR

Valoarea muncii neremunerate

EUR

Cheltuieli cu energia

EUR

Costuri cu reparațiile și întreținerea

EUR

Alte costuri variabile

EUR

Alte costuri nevariabile

EUR

Plăți de concesionare/închiriere a cotelor sau a altor drepturi de pescuit

EUR

Costuri de capital

Consumul de capital fix

EUR

Investiții (flux)

Investiții în active corporale (achiziții nete de active)

EUR

Situația financiară (active și pasive)

Total active

EUR

Valoarea capitalului fizic

EUR

Valoarea cotelor și a altor drepturi de pescuit

EUR

Datorie brută

EUR

Forța de muncă

Forța de muncă salariată

Număr

Muncă neremunerată

Număr

Echivalent normă întreagă (ENI)

Număr

Total ore lucrate pe an (opțional)

Număr

Flotă

Numărul de nave

Număr

LOA medie a navelor

Metri

Tonajul total al navei

TB

Puterea totală a navei

kW

Vârsta medie a navelor

Ani

Efort

Zile pe mare

Zile

Consum de energie

Litri

Număr de întreprinderi/unități de pescuit

Număr de întreprinderi/unități de pescuit

Număr


Tabelul 8 (anterior tabelul 5B)

Segmentarea flotei

 

Clase de lungime (LOA)  (61)

Nave active  (62)

0 - < 6/8/10 m

6/8/10 - < 12 m

12 - < 18 m

18 - < 24 m

24 - < 40 m

40 m sau mai mari

Care utilizează unelte „active”

Beam-traulere

 

 

 

 

 

 

Traulere de fund și/sau nave cu năvoade de fund

 

 

 

 

 

 

Traulere pelagice

 

 

 

 

 

 

Nave cu plase-pungă

 

 

 

 

 

 

Nave de dragare

 

 

 

 

 

 

Nave care utilizează alte tipuri de unelte active

 

 

 

 

 

 

Nave care utilizează numai unelte „active” polivalente

 

 

 

 

 

 

Care utilizează unelte „pasive”

Nave care utilizează cârlige

 (63)

 (64)

 

 

 

 

Nave cu plase în derivă și/sau fixe

 

 

 

 

Nave care utilizează vârșe și/sau capcane

 

 

 

 

Nave care utilizează alte tipuri de unelte pasive

 

 

 

 

Nave care utilizează numai unelte „pasive” polivalente

 

 

 

 

Care utilizează unelte polivalente

Nave care utilizează și unelte active și unelte fixe

 

 

 

 

 

 

Nave inactive

 

 

 

 

 

 


Tabelul 9 (anterior tabelul 6)

Variabile sociale pentru sectoarele pescuitului și acvaculturii

Variabilă

Unitate

Ocuparea forței de muncă defalcată pe gen

Număr

ENI defalcat pe gen

Număr

Muncă neremunerată defalcată pe gen

Număr

Ocuparea forței de muncă defalcată pe vârste

Număr

Ocuparea forței de muncă defalcată pe nivelul de studii

Număr

Ocuparea forței de muncă defalcată pe naționalitate

Număr

Ocuparea forței de muncă defalcată pe statutul profesional

Număr


Tabelul 10 (anterior tabelul 7)

Variabile economice pentru sectorul acvaculturii

Grupa de variabile

Variabilă

Unitate

Venituri

Vânzări brute pe specie

EUR

Subvenții de exploatare

EUR

Subvenții pentru investiții

EUR

Alte venituri

EUR

Cheltuieli de funcționare

Cheltuieli cu personalul

EUR

Valoarea muncii neremunerate

EUR

Cheltuieli cu energia

EUR

Materii prime: costuri cu creșterea peștilor

EUR

Materii prime: costuri cu hrana peștilor

EUR

Reparații și întreținere

EUR

Alte cheltuieli de funcționare

EUR

Costuri de capital

Consumul de capital fix

EUR

Investiții (flux)

Investiții în active corporale (achiziții nete de active)

EUR

Situația financiară (active și pasive)

Valoarea totală a activelor

EUR

Datorie brută

EUR

Rezultate financiare

Venituri financiare

EUR

Cheltuieli financiare

EUR

Greutatea materiilor prime

Animale utilizate

kg

Hrană pentru pești utilizată

kg

Greutatea vânzărilor

Greutatea vânzărilor pe specie

kg

Forța de muncă

Forța de muncă salariată

Număr

Muncă neremunerată

Număr

Echivalent normă întreagă (ENI)

Număr

Număr de ore lucrate de angajați și de lucrătorii neremunerați (opțional)

Ore

Număr de întreprinderi

Număr de întreprinderi pe categorii de mărime

Număr


Tabelul 11 (anterior tabelul 9)

Segmentarea aplicabilă colectării datelor din sectorul acvaculturii  (65)

 

Tehnici piscicole  (66)

Policultură

Incubatoare și pepiniere  (67)

Tehnici de conchiliocultură

Iazuri

Rezervoare și bazine raceway

Incinte și țarcuri  (68)

Sisteme cu recirculare  (69)

Alte metode

Cuști  (70)

Toate metodele

Suspendare

Pe fundul apei  (71)

Altele

Plute

Paragate

Somon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Păstrăv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biban-de-mare și doradă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anghilă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sturion (icre pentru consumul uman)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alți pești de apă dulce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alți pești marini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stridii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moluște bivalve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crustacee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte moluște

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specii multiple

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Macroalge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Microalge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte organisme acvatice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(1)  Regulamentul (UE) 2017/1004 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind instituirea unui cadru al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului (JO L 157, 20.6.2017, p. 1).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem de control al Uniunii pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 847/96, (CE) nr. 2371/2002, (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 768/2005, (CE) nr. 2115/2005, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007, (CE) nr. 676/2007, (CE) nr. 1098/2007, (CE) nr. 1300/2008, (CE) nr. 1342/2008 și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1627/94 și (CE) nr. 1966/2006 (JO L 343, 22.12.2009, p. 1).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 404/2011 al Comisiei din 8 aprilie 2011 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului (JO L 112, 30.4.2011, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european de pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, 20.5.2014, p. 1).

(6)  Conform specificațiilor din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 404/2011.

(7)  Regulamentul (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind statisticile europene de întreprindere, de abrogare a 10 acte juridice în domeniul statisticilor de întreprindere (JO L 327, 17.12.2019, p. 1).

(8)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1168 a Comisiei din 27 aprilie 2021 de stabilire a listei campaniilor de cercetare pe mare obligatorii și a pragurilor în cadrul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii, aplicabile începând din 2022 (JO L 253, , p. 92).

(9)  Inclusiv cerințe specifice pentru organizațiile regionale de gestionare a pescuitului.

(10)  Datele sistemului de monitorizare a navelor – definite în Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem de control al Uniunii pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului.

(11)  Sistemul de identificare automată – menționat în Directiva 2002/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 iunie 2002 de instituire a unui sistem comunitar de monitorizare și informare privind traficul navelor maritime.

(12)  Specii indicatoare de EMV – menționate în Regulamentul (UE) 2016/2336 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2016 de stabilire a unor condiții specifice privind pescuitul stocurilor de specii de adâncime din Atlanticul de Nord-Est și a unor dispoziții referitoare la pescuitul în apele internaționale din zona Atlanticului de Nord-Est.

(13)  Ecosistem marin vulnerabil – definit în Regulamentul (CE) nr. 734/2008 al Consiliului din 15 iulie 2008 privind protecția ecosistemelor marine vulnerabile din marea liberă împotriva efectelor nocive ale uneltelor de pescuit de fund.

(14)  Definit în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/218 al Comisiei din 6 februarie 2017 privind registrul flotei de pescuit a Uniunii (JO L 34, 9.2.2017, p. 9).

(15)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(16)  La elaborarea planurilor de eșantionare pentru colectarea de informații biologice în conformitate cu capitolul II din prezenta anexă, trebuie să se ia în considerare limitele stocurilor stabilite de utilizatorii finali relevanți și să se aloce un efort de eșantionare corespunzător fiecărui stoc.

(17)  Speciile mari migratoare și speciile înrudite cu tonul enumerate în secțiunile ICCAT și IOTC trebuie incluse în planurile de eșantionare în toate zonele relevante.

(18)  JO L 206, 22.7.1992, p. 7.

(19)  JO L 20, 26.1.2010, p. 7.

(20)  JO L 164, 25.6.2008, p. 19.

(21)  JO L 201, 30.7.2008, p. 8.

(22)  JO L 354, 23.12.2016, p. 1.

(23)  JO L 409, 30.12.2006, p. 11.

(24)  JO L 315, 30.11.2017, p. 1.

(25)  JO L 198, 25.7.2019, p. 105.

(26)  JO L 141, 28.5.2019, p. 1.

(27)  JO L 179, 16.7.2018, p. 30.

(28)  https://web.unep.org/unepmap/who-we-are/legal-framework

(29)  https://www.ospar.org/convention/text

(30)  http://www.helcom.fi/about-us/convention

(31)  http://www.fao.org/gfcm/activities/environment-and-conservation/en

(32)  https://www.iccat.int/en/bycatch.html

(33)  https://iotc.org/cmms

(34)  https://www.iattc.org/ResolutionsActiveENG.htm

(35)  https://www.nafo.int/Fisheries/Conservation

(36)  https://www.neafc.org/basictexts

(37)  http://www.fao.org/fishery/rfb/cecaf

(38)  http://www.fao.org/fishery/rfb/wecafc/en

(39)  http://www.seafo.org/Documents/Conservation-Measures

(40)  https://www.wcpfc.int/conservation-and-management-measures

(41)  https://www.sprfmo.int/measures

(42)  https://www.apsoi.org/cmm

(43)  https://www.ccamlr.org/en/conservation-and-management/conservation-and-managment

(44)  Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 al Consiliului din 18 septembrie 2007 de instituire a unor măsuri pentru regenerarea rezervelor de anghilă din Europa (JO L 248, 22.9.2007, p. 17).

(45)  Potrivit codurilor existente în regulamentele relevante.

(46)  A se face distincția între plasele-pungă utilizate în dispozitivele de concentrare a peștilor (FAD) și în bancurile libere pentru tonul tropical.

(47)  Toate variabilele trebuie raportate la nivelul de agregare (tehnici de pescuit și segmente de flotă) specificat în tabelul 5 și în tabelul 8, precum și pe subregiune/loc de pescuit, după cum se specifică în tabelul 2 din capitolul III al anexei la Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1168 a Comisiei. Se utilizează un număr specific de operațiuni și/sau elemente ale uneltelor pentru uneltele corespunzătoare.

(48)  Datele se înregistrează pe tipuri de unelte de pescuit (Clasificarea statistică internațională standard a uneltelor de pescuit FAO) și pe unități de gestionare a rezervelor de anghilă, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1100/2007.

(49)  kW*Zile pe mare; kW*Zile de pescuit – numai utilizarea uneltelor active.

(50)  TB*Zile pe mare; TB*Zile de pescuit – numai utilizarea uneltelor pasive.

(51)  kW*Zile pe mare; kW*Zile de pescuit – numai utilizarea uneltelor active.

(52)  TB*Zile pe mare; TB*Zile de pescuit – numai utilizarea uneltelor pasive.

(53)  Datele se înregistrează pe tipuri de unelte de pescuit (Clasificarea statistică internațională standard a uneltelor de pescuit FAO) și pe unități de gestionare a rezervelor de anghilă, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1100/2007.

(54)  Colectarea acestor variabile pentru navele cu lungimea mai mică de 10 metri trebuie convenită la nivel de regiune marină.

(55)  Colectarea acestor variabile pentru navele cu lungimea mai mică de 10 metri trebuie convenită la nivel de regiune marină.

(56)  Colectarea acestor variabile pentru navele cu lungimea mai mică de 10 metri trebuie convenită la nivel de regiune marină.

(57)  Pentru anumite specii (somon, ton), trebuie utilizat numărul exemplarelor, atunci când este cazul.

(58)  Datele se înregistrează pe tipuri de unelte de pescuit (Clasificarea statistică internațională standard a uneltelor de pescuit FAO) și pe unități de gestionare a rezervelor de anghilă, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1100/2007.

(59)  Datele se înregistrează pe tipuri de unelte de pescuit (Clasificarea statistică internațională standard a uneltelor de pescuit FAO) și pe unități de gestionare a rezervelor de anghilă, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1100/2007.

(60)  Datele se înregistrează pe tipuri de unelte de pescuit (Clasificarea statistică internațională standard a uneltelor de pescuit FAO) și pe unități de gestionare a rezervelor de anghilă, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1100/2007.

(61)  Pentru navele cu o lungime mai mică de 12 m din Marea Mediterană și Marea Neagră, categoriile de lungime sunt de 0-< 6, 6-< 12 m. Pentru navele cu o lungime mai mică de 12 m din Marea Baltică, categoriile de lungime sunt de 0-< 8, 8-< 12 m. Pentru toate celelalte regiuni, categoriile de lungime sunt definite ca 0-< 10, 10-< 12 m.

(62)  Pentru a se repartiza fiecare navă unui segment, se utilizează criteriile de dominanță, pe baza numărului de zile de pescuit efectuate cu fiecare unealtă. Dacă o unealtă de pescuit este utilizată mai mult decât toate celelalte la un loc (o navă alocă mai mult de 50 % din timpul său de pescuit pescuitului cu unealta respectivă), nava este repartizată acelui segment. În caz contrar, nava este repartizată segmentului de flotă următor: (a) „nave care utilizează numai unelte active polivalente de pescuit”, dacă utilizează numai unelte active; (b) „nave care utilizează numai unelte pasive polivalente de pescuit”, dacă utilizează numai unelte pasive; (c) „nave care utilizează și unelte active și unelte pasive”.

(63)  Navele cu lungimea mai mică de 12 metri care utilizează unelte pasive în Marea Mediterană și în Marea Neagră pot fi defalcate pe tip de unelte. Definiția segmentului de flotă include totodată o mențiune referitoare la supraregiune și, dacă este disponibil, un indicator geografic pentru identificarea navelor care pescuiesc în regiunile ultraperiferice și exclusiv în afara apelor UE.

(64)  Navele cu lungimea mai mică de 12 metri care utilizează unelte pasive în Marea Mediterană și în Marea Neagră pot fi defalcate pe tip de unelte. Definiția segmentului de flotă include totodată o mențiune referitoare la supraregiune și, dacă este disponibil, un indicator geografic pentru identificarea navelor care pescuiesc în regiunile ultraperiferice și exclusiv în afara apelor UE.

(65)  Pentru definițiile tehnicilor piscicole, a se vedea Regulamentul (CE) nr. 762/2008.

(66)  Întreprinderile se segmentează în funcție de tehnica piscicolă principală utilizată.

(67)  Incubatoarele și pepinierele sunt definite ca spații de reproducere artificială, incubație și creștere a animalelor acvatice în primele stadii de viață. Din rațiuni de ordin statistic, incubatoarele se limitează la producerea ouălor fecundate. Se consideră că animalele acvatice în stadiile de viață juvenile ulterioare sunt produse în pepiniere. Când incubatoarele și pepinierele sunt asociate îndeaproape, statisticile se referă numai la ultimul stadiu juvenil produs [Regulamentul (CE) nr. 762/2008].

(68)  „Incintele și țarcurile” sunt definite ca suprafețe de apă delimitate de setci, de plase cu ochiuri sau de alte bariere care permit circulația liberă a apei și care se disting prin faptul că incintele ocupă coloana completă de apă dintre substrat și suprafață; țarcurile și incintele cuprind în general un volum de apă relativ ridicat [Regulamentul (CE) nr. 762/2008].

(69)  „Sisteme cu recirculare” înseamnă sisteme în care apa este reutilizată, după ce suferă un tratament oarecare (de exemplu, filtrarea).

(70)  Cuștile sunt definite ca structuri deschise sau închise, construite cu setci, plase cu ochiuri sau orice alt material poros care permite circulația naturală a apei. Aceste structuri pot fi flotante, suspendate sau fixate pe substrat, într-un mod care permite circulația liberă a apei [Regulamentul (CE) nr. 762/2008].

(71)  Tehnicile „pe fundul apei” se referă la conchiliocultura din zonele intertidale (direct pe fundul apei sau supraînălțată).


16.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 253/92


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1168 A COMISIEI

din 27 aprilie 2021

de stabilire a listei campaniilor de cercetare pe mare obligatorii și a pragurilor în cadrul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii, aplicabile începând din 2022

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1004 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind instituirea unui cadru al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului (1), în special articolul 4 alineatul (1) primul și al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) impune statelor membre să colecteze datele biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice care sunt necesare pentru gestionarea pescuitului.

(2)

Articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1004 prevede stabilirea unui program multianual al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului („programul multianual al UE”).

(3)

Programul multianual al UE este necesar pentru ca statele membre să definească și să își planifice activitățile de colectare a datelor în programele lor de activitate naționale. El stabilește o listă detaliată a cerințelor în materie de date pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu și socioeconomice, precum și o listă a campaniilor de cercetare pe mare obligatorii și fixează praguri pentru colectarea datelor. Programul multianual al UE pentru perioada 2020-2021 a fost adoptat prin Decizia delegată (UE) 2019/910 a Comisiei (3) și prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 a Comisiei (4). Ambele decizii expiră la 31 decembrie 2021.

(4)

Prezenta decizie stabilește, prin urmare, lista campaniilor de cercetare pe mare obligatorii și pragurile sub care statele membre nu sunt obligate să colecteze date provenite din activitățile lor de pescuit și de acvacultură sau să efectueze campanii de cercetare pe mare, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2017/1004, aplicabile începând de la 1 ianuarie 2022. Ea specifică, de asemenea, zonele regiunilor marine în scopul colectării de date, astfel cum se menționează la articolul 9 alineatul (11) din Regulamentul (UE) 2017/1004 susmenționat.

(5)

Comisia a consultat grupurile de coordonare regională relevante și Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit în conformitate cu dispozițiile articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1004.

(6)

Prezenta decizie trebuie citită în coroborare cu Decizia delegată (UE) 2021/1167 a Comisiei (5), care abrogă Decizia delegată (UE) 2019/910 și stabilește modalitățile detaliate de colectare și gestionare de către statele membre a datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/1004, aplicabile începând de la 1 ianuarie 2022.

(7)

Din motive de securitate juridică, Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 trebuie să fie abrogată cu efect de la 1 ianuarie 2022.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a sectorului pescuitului și acvaculturii,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Lista campaniilor de cercetare pe mare obligatorii, definițiile zonelor geografice aplicabile pentru colectarea de date referitoare la activitățile de pescuit ale Uniunii și pragurile sub care statele membre nu sunt obligate să colecteze date provenite din activitățile lor de pescuit și de acvacultură sau să efectueze campanii pe mare, aplicabile începând din 2022, sunt stabilite în anexa la prezenta decizie. Lista campaniilor și pragurile fac parte din programul multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectorul pescuitului, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2017/1004.

Articolul 2

Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 se abrogă.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Adoptată la Bruxelles, 27 aprilie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 157, 20.6.2017, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).

(3)  Decizia delegată (UE) 2019/910 a Comisiei din 13 martie 2019 de stabilire a programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice din sectoarele pescuitului și acvaculturii (JO L 145, 4.6.2019, p. 27).

(4)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/909 a Comisiei din 18 februarie 2019 de stabilire a listei campaniilor obligatorii de cercetare și a pragurilor în scopul programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor în sectoarele pescuitului și acvaculturii (JO L 145, 4.6.2019, p. 21).

(5)  Decizia delegată (UE) 2021/1167 a Comisiei din 27 aprilie 2021 de stabilire a programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice din sectoarele pescuitului și acvaculturii aplicabil începând din 2022 (a se vedea pagina 51 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXĂ

CAPITOLUL I

Campanii de cercetare pe mare

1.

Trebuie să fie efectuate cel puțin campaniile de cercetare pe mare enumerate în tabelul 1 de mai jos, cu excepția cazului în care o examinare științifică a campaniilor concluzionează că una sau mai multe dintre acestea nu mai sunt adecvate pentru a furniza informații privind evaluarea stocurilor și gestionarea pescuitului. Pe baza acelorași criterii de examinare, în tabel pot fi adăugate noi campanii.

Prin programele naționale de activitate menționate la articolul 21 din Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (1), statele membre stabilesc campaniile de cercetare pe mare care urmează să fie efectuate și sunt responsabile pentru acestea.

Programele naționale de activitate, sau programele regionale de activitate, după caz, ale statelor membre trebuie să garanteze continuitatea cu structura campaniilor anterioare.

2.

Nu este obligatoriu ca statele membre să participe (fizic sau financiar) la campaniile de cercetare care vizează o singură specie, atunci când:

(a)

cota lor din captura totală admisibilă (TAC) a Uniunii pentru specia principală vizată (astfel cum figurează în tabel) este mai mică de 3 %, cu excepția cazului în care se convine un alt prag de până la 5 % la nivel de regiune marină; sau

(b)

în cazul în care nu este stabilită o TAC, cota lor din debarcările totale relevante ale Uniunii este mai mică de 3 % în cei 3 ani precedenți, cu excepția cazului în care se convine un alt prag de până la 5 % la nivel de regiune marină.

3.

Pentru campaniile de cercetare care vizează mai multe specii și pentru cele care vizează ecosistemele, pragurile pot fi stabilite la nivel de regiune marină.

4.

Statele membre care contribuie la campaniile internaționale de cercetare își coordonează eforturile în cadrul aceleiași regiuni marine.

Tabelul 1

Campanii de cercetare pe mare

Denumirea campaniei

Acronim

Zonă (zone)

Specii principale vizate

Guvernanța grupului de coordonare regională (GCR)

Marea Baltică (zonele ICES 3aS, 3b-d)

Campanie internațională de cercetare cu traule în Baltica („Baltic International Trawl Survey”)

BITS_Q1

3aS, 3b-d

BLL COD DAB FLE HER PLE TUR

GCR Baltica

Campanie internațională de cercetare cu traule în Baltica („Baltic International Trawl Survey”)

BITS_Q4

3aS, 3b-d

BLL COD DAB FLE HER PLE TUR

Campanie internațională de cercetare acustică în Baltica (toamnă) [„Baltic International Acoustic Survey (autumn)”]

BIAS

3a, 3b-d

HER SPR

Campanie de cercetare acustică privind heringul din Golful Riga („Gulf of Riga Acoustic Herring Survey”)

GRAHS

3d

HER

Campanie de cercetare acustică privind șprotul („Sprat Acoustic Survey”)

SPRAS

3d

SPR

Campanie de cercetare privind larvele de hering Rügen („Rügen Herring Larvae Survey”)

RHLS_DEU

3d

HER

Campanie de cercetare privind puietul de cod din zona Fehmarn („Fehmarn Juvenile Cod Survey”)

FEJUCS

3c SD22

COD

Marea Nordului și Zona Arctică de Est (zonele ICES 1, 2, 3a, 4, 7d)

Campanie de cercetare privind codul din zona Kattegat („Kattegat Cod Survey”)

CODS_Q4

3a

COD

GCR Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Campanie internațională de cercetare cu traule de fund („International Bottom Trawl Survey”)

IBTS_Q1

3a, 4

COD FLE GUG HAD HER NOP PLE RJC RJM RJN RJR SPR SYC TUR WHG WIT

Campanie internațională de cercetare cu traule de fund („International Bottom Trawl Survey”)

IBTS_Q3

3a, 4

COD HAD HER NOP PLE POK RJC RJH RJM RJN RJR SPR SYC TUR WHG WIT

 

Campanie de cercetare cu beam-traule în Marea Nordului („North Sea Beam Trawl Survey”)

BTS

4b, 4c, 7d

DAB PLE RJC RJE RJM SDV SOL SYC SYT TUR

 

Campanie de cercetare privind peștii tineri demersali („Demersal Young Fish Survey”)

DYFS

Coastele Mării Nordului

SOL

 

Campanie de cercetare cu setci privind limba-de-mare („Sole Net Survey”)

SNS_NLD

4b, 4c

SOL TUR

 

Campanie de cercetare privind specii de uvă din Marea Nordului („North Sea Sandeels Survey”)

NSSS

4a, 4b

SAN

 

Campanie internațională de cercetare a ecosistemelor din mările nordice („International Ecosystem Survey in the Nordic Seas”)

ASH

2a

HER

 

Campanie de cercetare privind icrele de macrou („Mackerel Egg Survey”) (trienală)

NSMEGS

4

MAC

 

Campanie de cercetare privind larvele de hering („Herring Larvae Survey”)

IHLS

4, 7d

HER

 

Campanie de cercetare acustică privind heringul din Marea Nordului („NS Herring Acoustic Survey”)

NHAS

3a, 4, 6a

HER SPR

 

Campanie de cercetare TV subacvatică privind langustina („Nephrops UWTV survey”)

UWTV3-4, UWTV6, UWTV7, UWTV8, UWTV9

3a, 4a, 4b

NEP

 

Atlanticul de Nord (zonele ICES 5-14 și zonele NAFO)

Campanie internațională de cercetare cu traule și cercetare acustică privind sebasta („International Redfish Trawl and Acoustic Survey”) (trienală)

REDTAS

5a, 12, 14; Subzonele NAFO 1-3

REB

GCR Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Campanie de cercetare privind peștii demersali din zona Flemish Cap („Flemish Cap Groundfish Survey”)

FCGS

3M

AME COD GRE NOR RED ROU SHO

Campanie de cercetare privind peștii demersali din Groenlanda („Greenland Groundfish Survey”)

GGS

14, subzona NAFO 1

COD RED REG

Campanie de cercetare privind peștii demersali din zona 3LNO („3LNO Groundfish Survey”)

PLATUXA_ESP

NAFO 3LNO

AME COD GRE NOR RED ROU THO WHI WIT YEL

Campanie internațională de cercetare cu traule de fund în zona de vest în trimestrul IV („Western IBTS 4th Quarter Survey”) [inclusiv campania de cercetare Porcupine („including Porcupine Survey”)]

IBTS_Q4

6a, 7, 8, 9a

OCT MON ANK ANF BOC BSS COD CTL DGS GAG GFB HAD HER HKE HOM LDB MAC MEG LEZ LDB NEP PLE RJC RJM RJN RNG SDV SHO SQZ SYC WHG

GCR Atlanticul de Nord

Campanie internațională de cercetare cu traule de fund în zona de vest în trimestrul I („Western IBTS 1st quarter”)

IBTS_Q1

6a, 7a

OCT COD CTL HAD HER HOM LEZ MAC NEP PLE RJC RJM RJN SDV SHO SYC WHG

Campanie de cercetare cu beam-traule în Marea Irlandei și Canalul Bristol în luna septembrie („ISBCBTS September”)

ISBCBTS

7afg

PLE RJC RJE RJH RJM SDV SOL SYC

Campanie de cercetare cu beam-traule în vestul Canalului Mânecii („Western Channel Beam Trawl Survey”)

SWECOS_GBE

7efgh

RJB RJC RJE RJH RJM SDV SOL SYC

Campanie de cercetare privind putasu („Blue Whiting Survey”)

IBWSS

6, 7

WHB

Campanie internațională de cercetare privind icrele de macrou și de stavrid („International Mackerel and Horse Mackerel Egg Survey”) (trienală)

MEGS

6, 7, 8, 9a

HOM MAC

Campanie de cercetare acustică privind sardina europeană, hamsia și stavridul („Sardine, Anchovy Horse Mackerel Acoustic Survey”)

SAHMAS

8, 9

ANE BOC HOM PIL

Campanie de cercetare prin metoda producției zilnice de icre privind sardina europeană („Sardine DEPM”) (trienală)

SDEPM

8c, 9a

HOM PIL

Campanie de cercetare acustică în perioada de reproducere/prereproducere privind heringul/caproidele („Spawning/Pre-spawning Herring/Boarfish Acoustic Survey”)

WESPAS_IRL

6a, 7a-g

BOC HER

Biomasa de hamsie („Biomass of Anchovy”)

BIOMAN

8

ANE PIL

Campanie de cercetare TV subacvatică privind langustina („Nephrops UWTV Survey”)

UWTV11-13, UWTV14, UWTV15, UWTV16-17, UWTV19, UWTV20-22, UWTV30

6a, 7a, 7b, 7ghj, 9a

NEP LDB GFB SHO

Campanie de cercetare privind langustina în largul coastelor Portugaliei („Nephrops Survey Offshore Portugal”) (FU 28-29)

NepS

9a

NEP

Campanie de cercetare acustică privind heringul din Marea Celtică („Celtic Sea Herring Acoustic Survey”)

CSHAS_IRL

6a, 7gj

HER

Campanie de cercetare acustică privind sardina europeană și hamsia („Acoustic Survey on Sardine and Anchovy”)

ECOCADIZ_ESP

9a

ANE

Campanie de cercetare prin baleiere cu beam-traule privind macroul („Swept Area Trawl Survey for Mackerel”)

IESSNS

2, 3aN, 4, 5, 14

MAC HER WHB

Campanie de cercetare acustică privind puietul de hamsie în Golful Biscaya („Acoustic Survey for Juvenile Anchovy in the Bay of Biscay”)

JUVENA_ESP

8a-d

ANE

Campanie de cercetare privind resursele demersale din Golful Biscaya („Bay of Biscay Demersal Resources Survey”)

ORHAGO_Q4_FRA

8ab

SOL

Campanie de cercetare cu paragate de adâncime („Deepwater Longline Survey”)

PALPRO_ESP

8c

GFB

Campanie de cercetare privind peștele-pescar și cardina albă din apele irlandeze („Irish Anglerfish and Megrim Survey”)

IAMS_IRL

6a, 7

MON ANK ANF

MEG LEZ LDB

Campanie de cercetare privind peștele-pescar și cardina albă („Anglerfish and Megrim Survey”)

SIAMISS_GBS

4a, 4b, 6a, 6b

ANF LEZ

Campanie de cercetare pelagică în vestul Canalului Mânecii și în Marea Celtică („Western Channel Celtic Sea Pelagic Survey”)

PELTIC

7de

PIL ANE SPR

Campanie de cercetare acustică privind heringul („Herring Acoustic Survey”)

ISAS

7a

HER

Marea Mediterană și Marea Neagră

Campanie de cercetare acustică panmediteraneeană („Pan-Mediterranean Acoustic Survey”)

MEDIAS

GSA 1, 6, 7, 9, 10, 15, 16, 17, 18, 20, 22

ANE PIL

GCR Marea Mediterană și Marea Neagră

Campanie de cercetare cu traule de fund în Marea Neagră („Bottom Trawl Survey in Black Sea”)

BTSBS

GSA 29

DGS TUR WHG

Campanie de cercetare cu traule pelagice în Marea Neagră („Pelagic Trawl Survey in Black Sea”)

PTSBS

GSA 29

SPR

Campanie internațională de cercetare cu traule de fund în Mediterana („International Bottom Trawl Survey in the Mediterranean”)

MEDITS

GSA 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 25

în conformitate cu lista speciilor vizate dintr-un manual MEDITS relevant

Campanie de cercetare cu beam-traule (GSA 17)

SOLEMON

GSA 17

CTC MTS SOL

Campanie de cercetare privind larvele de ton roșu („Bluefin Tuna Larval Survey”)

TUNIBAL

GSA 5, 6 (Marea Balearelor)

ALB BFT

GCR pești pelagici mari

CAPITOLUL II

Praguri pentru colectarea datelor

1.

Prezentul capitol stabilește praguri pentru colectarea datelor referitoare la activitățile de pescuit ale Uniunii menționate în Decizia delegată (UE) 2021/1167 a Comisiei (2).

2.

Nu este obligatoriu ca statele membre să colecteze date biologice pentru anumite stocuri, atunci când este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

(a)

cota acestora din TAC (individuală sau combinată) relevantă să fie mai mică de 10 % din totalul Uniunii, cu excepția cazului în care suma cotelor statelor membre în cauză depășește 25 % din TAC; sau

(b)

în cazul în care nu este stabilită o TAC, debarcările totale ale unui stat membru dintr-un anumit stoc reprezintă mai puțin de 10 % din debarcările totale medii relevante din Uniunea Europeană în ultimii 3 ani; sau

(c)

debarcările totale anuale ale unui stat membru dintr-un anumit stoc reprezintă mai puțin de 200 de tone. Pentru speciile cu nevoi de gestionare specifice, se poate defini un prag mai scăzut la nivelul regiunii marine.

Atunci când pragul colectiv de 25 % menționat la litera (a) este atins, statele membre în cauză partajează sarcinile legate de colectarea de date biologice la nivelul regiunilor marine, pentru a se asigura că stocurile relevante fac obiectul unei eșantionări în conformitate cu nevoile utilizatorilor finali.

3.

Pentru speciile care fac obiectul unei organizații regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) de ton, se aplică pragurile stabilite în cerințele ORGP.

4.

Nu se aplică niciun fel de prag în cazul:

(a)

speciilor diadrome; și

(b)

speciile sensibile, astfel cum sunt definite la articolul 6 punctul 8 din Regulamentul (UE) 2019/1241 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

5.

Nu se aplică niciun prag pentru obținerea estimărilor de capturi realizate prin pescuitul de agrement. Pragurile pentru colectarea de date biologice provenite din capturi realizate prin pescuitul de agrement trebuie să fie convenite și coordonate la nivelul regiunii marine și trebuie să se bazeze pe necesitățile utilizatorilor finali.

6.

Fără a aduce atingere obligațiilor internaționale specifice asumate în cadrul ORGP-urilor, nu este obligatorie colectarea de date biologice în cazul în care cota Uniunii dintr-un stoc exploatat la nivel internațional este mai mică de 10 %.

7.

În ceea ce privește colectarea de date sociale, economice și de mediu privind acvacultura:

(a)

nu este obligatoriu ca statele membre să colecteze astfel de date dacă producția lor acvicolă totală reprezintă mai puțin de 1 % din producția acvicolă totală a Uniunii, atât ca greutate, cât și ca valoare,

(b)

nu este obligatoriu ca statele membre să colecteze astfel de date pentru speciile care reprezintă mai puțin de 5 % din producția de acvacultură a statului membru, atât ca greutate, cât și ca valoare; iar,

(c)

atunci când producția acvicolă totală a unui stat membru se situează între 1 % și 2,5 % din producția acvicolă totală a Uniunii, atât ca greutate, cât și ca valoare, statul membru în cauză poate utiliza metodologii simplificate pentru estimarea acestor date.

Pragurile menționate la literele (a), (b) și (c) trebuie să fie calculate pe baza celor mai recente date ale statului membru în cauză, publicate de Eurostat.

Fără a aduce atingere dispozițiilor literelor (a), (b) și (c), statele membre colectează date privind valoarea și greutatea producției lor acvicole pe o bază anuală.

CAPITOLUL III

Stratificare geografică pe regiuni

În sensul colectării datelor privind activitățile de pescuit ale Uniunii specificate în anexa la Decizia delegată (UE) 2021/1167, se aplică definițiile zonelor geografice ale regiunilor marine enumerate în tabelul 2 de mai jos.

Tabelul 2

Stratificare geografică pe regiuni

Zone care trebuie acoperite în sensul DCF

Regiune

Supraregiune  (4)

Marea Baltică (zona FAO 27)

Zonele ICES 3b-d

Marea Baltică

Marea Baltică; Marea Nordului; Zona Arctică de Est; NAFO; Zona extinsă a apelor din nord-vest (zonele ICES 5, 6 și 7) și apele din sud-vest (zonele ICES 10, 12 și 14)

Zona arctică de est, Marea Norvegiei, Marea Barents, Skagerrak și Kattegat, Marea Nordului și estul Canalului Mânecii,

Atlanticul de Nord-Est și vestul Canalului Mânecii (zona FAO 27)

Zonele ICES 1, 2, 3a, 4 și 7d

Marea Nordului și Zona Arctică de Est

Zonele ICES 5, 6, 7 (cu excepția 7d), 8, 9, 10, 12 și 14

Atlanticul de Nord-Est

Atlanticul de Nord-Vest (zona FAO 21)

Zona Convenției NAFO

Alte regiuni în care activitățile de pescuit sunt efectuate de nave comunitare în afara apelor UE și sunt supuse obligațiilor de raportare către organizațiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) sau organismele regionale în domeniul pescuitului la care Comunitatea este parte contractantă sau observator.

Zona central-estică a Atlanticului (zona FAO 34)

Zona Convenției CECAF

Alte regiuni

Zona central-vestică a Atlanticului (zona FAO 31)

Zona Convenției WECAFC (*1)

Atlanticul de Sud-Est (zona FAO 47)

Zona convenției SEAFO

Pacificul de sud (zonele FAO 81 și 87)

Zona Convenției SPRFMO

Oceanul Atlantic și mările adiacente (zonele FAO 21, 27, 31, 37, 41, 47, 34, 48)

Zona Convenției ICCAT

Oceanul Indian (zonele FAO 51 și 57)

Zona Convenției IOTC

Oceanul Indian (zonele FAO 51 și 57)

Zona Convenției SIOFA

Oceanul Indian (zonele FAO 51 și 57)

Zona Convenției CCSBT

Zona central-vestică a Pacificului (zona FAO 71)

Zona convenției WCPFC

Zona central-estică a Pacificului (zonele FAO 77 și 87)

Zona Convenției IATTC

Antarctica și Oceanul Indian de sud (zonele FAO 48, 58 și 88)

Zona convenției CCAMLR

Regiunile ultraperiferice ale UE

Apele UE din jurul insulelor Mayotte și La Réunion

Regiunile ultraperiferice

Apele UE din jurul insulelor Guyana Franceză, Martinica și Guadelupa

Apele UE din jurul insulelor Azore (FAO 27.10.a.2)

Marea Baltică; Marea Nordului; Zona Arctică de Est; NAFO; Zona extinsă a apelor din nord-vest (zonele ICES 5, 6 și 7) și apele din sud-vest (zonele ICES 10, 12 și 14)

Apele UE din jurul insulelor Madeira și Canare (FAO 34.1.2)

Marea Mediterană și Marea Neagră (zona FAO 37)

GFCM GSA 1-29

Marea Mediterană și Marea Neagră

Marea Mediterană și Marea Neagră


(1)  Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european de pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, 20.5.2014, p. 1).

(2)  Decizia delegată (UE) 2021/1167 a Comisiei din 27 aprilie 2021 de stabilire a programului multianual al Uniunii pentru colectarea și gestionarea datelor biologice, de mediu, tehnice și socioeconomice din sectoarele pescuitului și acvaculturii aplicabil începând din 2022 (JO L 253, ..., p. 51).

(3)  Regulamentul (UE) 2019/1241 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind conservarea resurselor piscicole și protecția ecosistemelor marine prin măsuri tehnice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1967/2006, (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și a Regulamentelor (UE) nr. 1380/2013, (UE) 2016/1139, (UE) 2018/973, (UE) 2019/472 și (UE) 2019/1022 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 894/97, (CE) nr. 850/98, (CE) nr. 2549/2000, (CE) nr. 254/2002, (CE) nr. 812/2004 și (CE) nr. 2187/2005 ale Consiliului (JO L 198, 25.7.2019, p. 105).

(4)  Fiecare navă care nu desfășoară activități de pescuit de lungă distanță va fi alocată unei supraregiuni pe baza numărului de zile pe mare (peste 50 %) petrecute în acea supraregiune.

(*1)  Cu excepția apelor UE.