ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 396

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 63
25 noiembrie 2020


Cuprins

 

I   Acte legislative

Pagina

 

 

DIRECTIVE

 

*

Directiva (UE) 2020/1756 a Consiliului din 20 noiembrie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește identificarea persoanelor impozabile în Irlanda de Nord

1

 

 

II   Acte fără caracter legislativ

 

 

DECIZII

 

*

Decizia (UE) 2020/1757 a Consiliului din 19 noiembrie 2020 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului în ceea ce privește aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul

3

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


I Acte legislative

DIRECTIVE

25.11.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 396/1


DIRECTIVA (UE) 2020/1756 A CONSILIULUI

din 20 noiembrie 2020

de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește identificarea persoanelor impozabile în Irlanda de Nord

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 113,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)

Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 pe baza Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (denumit în continuare „Acordul de retragere”). Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020. Până la acea dată, dispozițiile din dreptul Uniunii în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA) se aplică Regatului Unit și pe teritoriul acestuia. După încheierea perioadei de tranziție respective, dispozițiile din dreptul Uniunii în materie de TVA nu se mai aplică Regatului Unit sau pe teritoriul acestuia.

(2)

Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 8 din Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord (denumit în continuare „protocolul”), care face parte integrantă din Acordul de retragere, dispozițiile din dreptul Uniunii în materie de TVA, astfel cum sunt enumerate în anexa 3 la protocol referitoare la bunuri, continuă să se aplice Irlandei de Nord (3) după perioada de tranziție, pentru a evita o frontieră strict controlată între Irlanda și Irlanda de Nord.

(3)

Prin urmare, persoanele impozabile și anumite persoane juridice neimpozabile vor face obiectul unor dispoziții din dreptul Uniunii în materie de TVA în ceea ce privește operațiunile cu bunuri efectuate în Irlanda de Nord, însă ele vor face obiectul dispozițiilor legislației Regatului Unit în materie de TVA pentru toate celelalte operațiuni din Regatul Unit, inclusiv în ceea ce privește Irlanda de Nord.

(4)

Pentru buna funcționare a sistemului de TVA al Uniunii, este esențial să se acorde un număr de identificare în scopuri de TVA distinct fiecărei persoane impozabile care efectuează livrări de bunuri în Irlanda de Nord și fiecărei persoane impozabile sau persoane juridice neimpozabile care efectuează achiziții intracomunitare de bunuri, astfel cum sunt enumerate la articolul 214 alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului (4), sau unei persoane impozabile în vederea utilizării regimurilor speciale opționale pentru persoanele impozabile care realizează vânzări de bunuri la distanță.

(5)

Prin urmare, în Irlanda de Nord ar trebui introduse numere de identificare în scopuri de TVA distincte cu un prefix specific, pentru a face distincția între persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile ale căror operațiuni cu bunuri, efectuate în Irlanda de Nord, sunt supuse dispozițiilor din dreptul Uniunii în materie de TVA, pe de o parte, și persoanele care efectuează alte operațiuni pentru care sunt identificate în scopuri de TVA în Regatul Unit.

(6)

De regulă, prefixele numerelor de identificare în scopuri de TVA din Uniune se bazează pe codul ISO 3166 – alfa 2 – prin care poate fi identificat statul membru care a atribuit respectivul număr. Irlanda de Nord nu are un cod specific în cadrul acestui sistem, însă ISO prevede posibilitatea de a utiliza coduri X pentru teritoriile care nu au un cod specific. Prin urmare, este oportun să se propună codul „XI” pentru Irlanda de Nord.

(7)

Prin urmare, Directiva 2006/112/CE ar trebui modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

La articolul 215 din Directiva 2006/112/CE se adaugă următorul paragraf:

„Pentru Irlanda de Nord se utilizează prefixul «XI».”

Articolul 2

(1)   Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 decembrie 2020. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Atunci când statele membre adoptă dispozițiile respective, acestea conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a unei astfel de trimiteri.

(2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 20 noiembrie 2020.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ROTH


(1)  Avizul din 11 noiembrie 2020 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Avizul din 29 octombrie 2020 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  Sub rezerva consensului democratic în Irlanda de Nord cu privire la continuarea aplicării articolelor 5-10, menționat la articolul 18 alineatul (1) din protocol.

(4)  Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).


II Acte fără caracter legislativ

DECIZII

25.11.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 396/3


DECIZIA (UE) 2020/1757 A CONSILIULUI

din 19 noiembrie 2020

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului în ceea ce privește aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Acordul internațional din 1992 privind zahărul (denumit în continuare „acordul”) a fost încheiat de Uniune prin Decizia 92/580/CEE a Consiliului (1) și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1993. Acordul a fost încheiat inițial pentru o perioadă de trei ani.

(2)

În temeiul articolului 45 alineatul (2) din acord, Consiliul internațional al zahărului poate prelungi acordul pentru perioade succesive de câte cel mult doi ani fiecare. De la încheierea acestuia, acordul a fost prelungit periodic cu câte doi ani. Acordul a fost prelungit ultima dată la 10 iulie 2019 și rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2021.

(3)

Articolul 41 din acord prevede că guvernele tuturor statelor pot adera la acord în conformitate cu condițiile stabilite de Consiliul Internațional al Zahărului.

(4)

La 2 octombrie 2020 Regatul Unit a depus o cerere formală de aderare la acord începând cu data de 1 ianuarie 2021.

(5)

În cursul celei de a 57-a sesiuni a Consiliului Internațional al Zahărului, care este prevăzută a se desfășura la 27 noiembrie 2020, Consiliul Internațional al Zahărului urmează să stabilească condițiile de aderare a Regatului Unit la acord.

(6)

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului.

(7)

Regatul Unit este un producător important de zahăr. Aprobarea aderării Regatului Unit la acord este în interesul Uniunii.

(8)

Aderarea Regatului Unit la acord trebuie să intre in vigoare doar după încheierea perioadei de tranziție menționate la articolul 126 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (2). Acordul nu trebuie să se aplice cu titlu provizoriu în ceea ce privește Regatul Unit înainte de încheierea perioadei respective,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cursul celei de a 57-a sesiuni a Consiliului Internațional al Zahărului din 27 noiembrie 2020 este în favoarea aprobării aderării Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul cu condiția ca aderarea să nu intre în vigoare, iar acordul să nu se aplice cu titlu provizoriu în ceea ce privește Regatul Unit înainte de încheierea perioadei de tranziție menționate la articolul 126 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 19 noiembrie 2020.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ROTH


(1)  Decizia 92/580/CEE a Consiliului din 13 noiembrie 1992 privind semnarea și încheierea Acordului internațional din 1992 privind zahărul (JO L 379, 23.12.1992, p. 15).

(2)  JO L 29, 31.1.2020, p. 7.