ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 46

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 59
23 februarie 2016


Cuprins

 

II   Acte fără caracter legislativ

Pagina

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul delegat (UE) 2016/247 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli

1

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/248 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și stabilirea repartizării orientative a ajutoarelor respective

8

 

*

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/249 al Comisiei din 10 februarie 2016 de aprobare a unei modificări care nu este minoră din caietul de sarcini al unei denumiri înregistrate în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Jambon de l'Ardèche (IGP)]

16

 

 

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/250 al Comisiei din 22 februarie 2016 de stabilire a valorilor forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

17

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte fără caracter legislativ

REGULAMENTE

23.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 46/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/247 AL COMISIEI

din 17 decembrie 2015

de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 24,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (2), în special articolul 64 alineatul (6) litera (a),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (3) și stabilește noi norme în ceea ce privește programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli (denumit în continuare „programul”). De asemenea, regulamentul respectiv conferă Comisiei competența de a adopta, în acest sens, acte delegate și de punere în aplicare. Pentru a asigura buna funcționare a programului în noul cadru juridic, anumite norme trebuie să fie adoptate prin intermediul unor astfel de acte. Actele respective ar trebui să înlocuiască Regulamentul (CE) nr. 288/2009 al Comisiei (4), care, prin urmare, ar trebui să fie abrogat.

(2)

Obiectivul programului este de a spori consumul de fructe și de legume pe termen scurt și lung și de a promova obiceiuri alimentare sănătoase.

(3)

În conformitate cu articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statele membre care doresc să participe la acest program, la nivel național sau regional, trebuie să elaboreze în prealabil o strategie pentru punerea în aplicare a programului și să asigure măsurile de însoțire necesare. În cazul în care statele membre decid să pună în aplicare programul la nivel regional, acestea ar trebui să elaboreze câte o strategie pentru fiecare regiune.

(4)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului (5), Comisia trebuie să stabilească repartizarea orientativă a ajutoarelor din partea Uniunii pentru aprovizionarea cu fructe și legume, cu fructe și legume prelucrate și cu produse pe bază de banane cuprinse în program (denumite în continuare „produsele”). Pentru a valorifica la maximum întregul potențial al fondurilor disponibile, este oportun să se aibă în vedere realocarea ajutoarelor nesolicitate din partea Uniunii între statele membre participante care au comunicat Comisiei dorința lor de a utiliza fonduri ce depășesc cuantumul orientativ care le-a fost alocat din ajutoarele din partea Uniunii.

(5)

Costurile suportate pentru achiziționarea produselor, precum și unele costuri conexe care sunt legate direct de punerea în aplicare a programului ar trebui să fie eligibile pentru a beneficia de ajutoare din partea Uniunii, dacă sunt prevăzute în strategia unui stat membru. Cu toate acestea, pentru a menține eficiența programului, doar un procentaj scăzut din ajutoare ar trebui să fie alocat costurilor conexe respective. În scopul gestionării financiare și al controlului, aceste costuri ar trebui să nu depășească anumite praguri.

(6)

În vederea bunei administrări, gestionării bugetare și supravegherii, ar trebui specificate condițiile de acordare a ajutoarelor, precum și condițiile de selectare și de aprobare a solicitanților de ajutoare.

(7)

Pentru a evalua eficacitatea programului și pentru a permite examinarea inter pares și schimbul de bune practici, statele membre ar trebui să monitorizeze și să evalueze în mod regulat punerea în aplicare a programului și să trimită Comisiei rezultatele și constatările lor.

(8)

Ar trebui stabilite sancțiuni pentru a preveni un comportament fraudulos și neglijențe grave din partea solicitanților.

(9)

În conformitate cu articolul 23 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, publicului trebuie să i se aducă la cunoștință în mod corespunzător contribuția financiară a Uniunii la program. În acest scop, statele membre ar trebui să poată utiliza un afiș care să poată fi expus în instituțiile de învățământ participante. Acest afiș ar trebui să fie produs în conformitate cu anumite cerințe minime,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniu de aplicare

Prezentul regulament stabilește norme care completează Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane (denumite în continuare „produsele”) destinate copiilor și pentru anumite costuri conexe, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli menționat la articolul 23 din regulamentul respectiv (denumit în continuare „programul”).

Articolul 2

Strategia statelor membre

(1)   Atunci când își elaborează strategia, astfel cum se menționează la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statele membre pot alege nivelul geografic și administrativ la care doresc să pună în aplicare programul. În cazul în care statele membre decid să pună în aplicare programul la nivel regional, acestea elaborează câte o strategie pentru fiecare regiune.

Un stat membru care pune în aplicare programul la nivel regional stabilește un punct de contact unic pentru transmiterea de informații și de notificări către Comisie.

Strategia poate acoperi mai mult de un an școlar, în sensul articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/248 al Comisiei (6).

(2)   Măsurile de însoțire menționate la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 oferă sprijin pentru distribuția produselor și sunt direct legate de obiectivele programului. Aceste măsuri îi pot implica și pe părinți și profesori.

(3)   Statele membre care doresc să participe la program notifică strategia lor către Comisie până la data de 31 ianuarie ce precedă începutul primului an școlar care face obiectul strategiei.

(4)   În cazul în care un stat membru își modifică strategia, el trebuie să notifice Comisiei strategia sa modificată până la data de 31 ianuarie a anului următor celui în care s-a efectuat modificarea.

Articolul 3

Realocarea ajutoarelor din partea Uniunii

(1)   În cazul în care statele membre nu au depus cererea pentru acordarea de ajutoare din partea Uniunii în termenul menționat la articolul 3 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/248 sau dacă au solicitat doar o parte din cuantumul indicativ de ajutoare care le-a fost repartizat, menționat la articolul 23 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și stabilit în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/248, cuantumul indicativ care le este alocat sau partea nesolicitată din acesta se realocă statelor membre care au notificat Comisiei, până la aceeași dată, intenția lor de a utiliza mai mult decât cuantumul indicativ care le-a fost alocat.

(2)   Realocarea este limitată în funcție de nivelul de utilizare de către statul membru în cauză a cuantumului alocat definitiv din ajutoarele din partea Uniunii, pentru anul școlar încheiat anterior depunerii cererii de acordare a ajutoarelor. Acest nivel de utilizare este stabilit pe baza declarațiilor de cheltuieli transmise Comisiei până la data de 15 octombrie din anul școlar următor, în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei (7).

Limitele de realocare se stabilesc după cum urmează:

(a)

în cazul în care utilizarea cuantumului alocat definitiv este mai mică sau egală cu 50 %, nu se acordă nicio alocare suplimentară;

(b)

în cazul în care utilizarea cuantumului alocat definitiv este mai mare de 50 %, dar mai mică sau egală cu 75 %, alocarea suplimentară maximă este limitată la 50 % din cuantumul indicativ alocat;

(c)

în cazul în care utilizarea cuantumului alocat definitiv este mai mare de 75 %, alocarea suplimentară maximă nu este limitată la un anumit plafon.

Aceste limite nu se aplică în cursul primilor doi ani școlari de aplicare a programului de către un stat membru.

Articolul 4

Costurile eligibile

(1)   Următoarele costuri sunt eligibile pentru acordarea de ajutoare din partea Uniunii:

(a)

costul produselor furnizate în cadrul programului și distribuite către copiii din instituțiile de învățământ menționate la articolul 22 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, inclusiv costurile de achiziționare, închiriere și achiziționare în leasing a echipamentelor utilizate pentru furnizarea și distribuția produselor, astfel cum este prevăzut în strategia statului membru;

(b)

următoarele costuri conexe, care sunt legate direct de punerea în aplicare a programului:

(i)

costurile legate de obligația de monitorizare și de evaluare care revine statului membru, astfel cum se menționează la articolul 8 din prezentul regulament;

(ii)

cheltuielile cu publicitatea referitoare la program, care trebuie să vizeze în mod direct informarea publicului larg cu privire la program, inclusiv:

costul afișului menționat la articolul 10 din prezentul regulament;

costul campaniilor de informare prin mijloace de radiodifuziune și televiziune, comunicații electronice, ziare și alte mijloace de comunicare similare;

costul sesiunilor de informare, al conferințelor, seminarelor și atelierelor dedicate informării publicului larg cu privire la program, precum și al evenimentelor similare;

costul materialelor de informare și de promovare, precum scrisori, pliante, broșuri, obiecte promoționale și alte obiecte similare;

(iii)

costul implicat de măsurile de însoțire menționate la articolul 2 alineatul (2) din prezentul regulament, inclusiv:

costurile pentru organizarea unor activități de degustare, pentru organizarea și continuarea unor activități de grădinărit, pentru organizarea de vizite la ferme și pentru alte activități similare care vizează crearea unei legături a copiilor cu agricultura;

costurile măsurilor care vizează educarea copiilor cu privire la agricultură, obiceiurile alimentare sănătoase și problemele de mediu legate de producția, de distribuția și de consumul de produse.

(2)   În cazul în care transportul și distribuția produselor sunt facturate separat, aceste costuri sunt eligibile pentru acordarea de ajutoare din partea Uniunii numai dacă ele nu depășesc 3 % din costul produselor.

În cazul în care produsele sunt furnizate instituțiilor de învățământ în mod gratuit, costurile de transport și de distribuție a produselor respective pot fi eligibile pentru acordarea de ajutoare din partea Uniunii, pe baza facturilor, în limita unui plafon care urmează a fi stabilit în strategia statului membru.

(3)   Cheltuielile ocazionate de publicitate și de măsurile de însoțire nu sunt finanțate prin alte programe de ajutoare ale Uniunii.

(4)   Taxa pe valoarea adăugată (TVA) și cheltuielile legate de costurile cu personalul nu sunt eligibile pentru acordarea de ajutoare din partea Uniunii în cazul în care respectivele costuri cu personalul sunt finanțate din fonduri publice ale statului membru în cauză.

(5)   Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru publicitate nu trebuie să depășească 5 % din cuantumul anual alocat definitiv menționat la articolul 23 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 pentru fiecare stat membru în cauză.

Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru achiziționarea, închirierea și achiziționarea în leasing a echipamentelor și pentru monitorizare și evaluare nu poate depăși 10 % din cuantumul anual alocat definitiv pentru fiecare stat membru în cauză.

Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru măsurile de însoțire nu trebuie să depășească 15 % din cuantumul anual alocat definitiv pentru fiecare stat membru în cauză.

Articolul 5

Condiții generale pentru acordarea ajutoarelor și pentru selectarea solicitanților de ajutoare

(1)   Ajutoarele acordate unui stat membru în temeiul programului sunt distribuite solicitanților care au depus la autoritatea competentă o cerere de acordare a ajutoarelor referitoare la punerea în aplicare a uneia sau mai multora dintre următoarele activități:

(a)

livrarea și/sau distribuția de produse către copiii din instituțiile de învățământ care fac obiectul programului;

(b)

monitorizarea și evaluarea acțiunilor;

(c)

publicitatea;

(d)

măsurile de însoțire.

Cererile de acordare a ajutoarelor pot fi depuse numai de către solicitanții care au fost aprobați în conformitate cu articolul 6.

(2)   Statele membre pot selecta solicitanții de ajutoare dintre următoarele organisme:

(a)

instituții de învățământ;

(b)

autorități din domeniul învățământului;

(c)

furnizori și/sau distribuitori ale produselor în cauză;

(d)

organizații care acționează în numele uneia sau mai multor instituții de învățământ sau autorități din domeniul învățământului și care au fost constituite special în acest sens;

(e)

orice alt organism public sau privat care este implicat în gestionarea și furnizarea oricăreia dintre activitățile menționate la alineatul (1).

Articolul 6

Condiții pentru aprobarea solicitanților de ajutoare

(1)   Solicitanții de ajutoare trebuie să primească o aprobare din partea autorității competente din statul membru în care se găsește instituția școlară căreia îi sunt furnizate și/sau distribuite produsele. Aprobarea este condiționată de următoarele angajamente scrise luate de solicitant:

(a)

să garanteze faptul că produsele finanțate de Uniune în temeiul programului sunt puse la dispoziție în vederea consumului de către copiii din instituțiile de învățământ pentru care urmează să solicite acordarea ajutoarelor;

(b)

să utilizeze în conformitate cu obiectivele programului ajutorul alocat pentru monitorizarea și evaluarea programului, pentru publicitate sau pentru măsurile de însoțire;

(c)

să ramburseze orice ajutor plătit nejustificat pentru cantitățile în cauză, dacă se constată că produsele nu au fost distribuite copiilor sau că nu sunt eligibile pentru acordarea de ajutoare din partea Uniunii;

(d)

să ramburseze orice ajutor plătit nejustificat pentru măsuri de însoțire, dacă se constată că aceste măsuri nu au fost realizate în mod adecvat;

(e)

să pună la dispoziția autorității competente, la cerere, documente justificative;

(f)

să permită realizarea oricărui control dispus de autoritatea competentă, în special în ceea ce privește verificarea înregistrărilor și inspecția fizică.

(2)   În cazul cererilor de acordare a ajutoarelor referitoare la furnizarea și distribuția de produse, solicitanții de ajutoare își iau un angajament scris suplimentar de a ține evidențe privind numele și adresele instituțiilor de învățământ sau, dacă este cazul, ale autorităților din domeniul învățământului și privind produsele și cantitățile vândute sau furnizate respectivelor instituții sau autorități.

(3)   În cazul cererilor de acordare a ajutoarelor referitoare la monitorizare, la evaluare sau la publicitate, se aplică doar alineatul (1) literele (b) și (e).

(4)   În cazul cererilor de acordare a ajutoarelor referitoare la măsurile de însoțire, se aplică doar alineatul (1) literele (b), (d), (e) și (f). În plus, autoritatea competentă poate specifica orice angajamente scrise care trebuie luate de solicitant, în special în ceea ce privește:

(a)

măsurile de însoțire realizate în școli, în cazul în care școlile respective nu sunt solicitanți de ajutoare;

(b)

măsurile de însoțire care includ distribuția produselor.

Articolul 7

Suspendarea și retragerea aprobării

În cazul în care un solicitant de ajutoare aprobat nu respectă obligațiile prevăzute în prezentul regulament, autoritatea competentă suspendă aprobarea acordată solicitantului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și douăsprezece luni sau o retrage, în funcție de gravitatea încălcării și în conformitate cu principiul proporționalității.

Astfel de măsuri nu se iau în cazurile menționate la articolul 64 alineatul (2) literele (a)-(d) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 sau în cazul în care neconformitatea a fost de natură minoră.

La cererea solicitantului și dacă motivele pentru retragere au fost remediate, autoritatea competentă poate reinstitui aprobarea solicitantului după o perioadă minimă de 12 luni de la data la care motivele pentru retragere au fost remediate.

Articolul 8

Monitorizarea și evaluarea

(1)   Statele membre prevăd structurile și modalitățile adecvate în vederea asigurării unei monitorizări anuale a punerii în aplicare a programului.

(2)   Statele membre evaluează punerea în aplicare a programului pentru a evalua eficacitatea sa în raport cu obiectivele sale.

(3)   În cazul în care un stat membru nu prezintă Comisiei un raport de evaluare care conține rezultatele evaluării prevăzute la alineatul (2) din prezentul articol în termenele menționate la articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/248, cuantumul următoarei alocări definitive se reduce după cum urmează:

(a)

cu 5 %, în cazul în care se depășește limita de timp cu 1 până la 30 de zile;

(b)

cu 10 %, în cazul în care se depășește limita de timp cu 31 până la 60 de zile.

În cazul în care termenul este depășit cu peste 60 de zile, cuantumul alocat definitiv se reduce cu 1 % pentru fiecare zi suplimentară, calculat pentru soldul restant.

Articolul 9

Penalități

În caz de plăți neconforme care nu sunt datorate unor erori evidente și în cazul unei fraude sau neglijențe grave de care este răspunzător solicitantul, pe lângă returnarea sumelor plătite nejustificat, acesta plătește o sumă egală cu diferența dintre suma plătită inițial și suma pe care are dreptul să o primească.

Articolul 10

Afișul pentru „Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli” la nivelul Uniunii

În sensul articolului 23 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statele membre pot utiliza un afiș care îndeplinește cerințele minime prevăzute în anexa la prezentul regulament, care să fie amplasat permanent într-un loc clar vizibil și lizibil la intrarea principală a instituțiilor de învățământ participante.

Articolul 11

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 288/2009 se abrogă.

Articolul 12

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică ajutoarelor acordate pentru anul școlar 2016-2017 și pentru anii de școlarizare ulteriori.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 288/2009 al Comisiei din 7 aprilie 2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare comunitare pentru aprovizionarea instituțiilor de învățământ cu fructe și legume, fructe și legume prelucrate și produse pe bază de banane destinate copiilor, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe în școli (JO L 94, 8.4.2009, p. 38).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului din 16 decembrie 2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole (JO L 346, 20.12.2013, p. 12).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/248 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și stabilirea repartizării orientative a ajutoarelor respective (a se vedea pagina 8 din prezentul Jurnal Oficial).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014 al Comisiei din 6 august 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, normele referitoare la controale, valorile mobiliare și transparența (JO L 255, 28.8.2014, p. 59).


ANEXĂ

Cerințe minime pentru afișul menționat la articolul 10

Mărimea afișului: A3 sau mai mare

Litere: 1 cm sau mai mari

Titlul: „Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli” al Uniunii Europene

Conținut: Cel puțin următorul text:

„[Tipul instituției de învățământ (de exemplu, grădiniță, clasă pregătitoare, școală)] noastră participă la «Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli» al Uniunii Europene, beneficiind de sprijin financiar din partea Uniunii Europene.”

Pe afiș trebuie să figureze sigla Uniunii Europene.


23.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 46/8


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/248 AL COMISIEI

din 17 decembrie 2015

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și stabilirea repartizării orientative a ajutoarelor respective

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 25,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (2), în special articolul 62 alineatul (2) literele (a)-(d) și articolul 64 alineatul (7) litera (a),

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului din 16 decembrie 2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole (3), în special articolul 5 alineatul (2) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (4) și stabilește noi norme în ceea ce privește programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli (denumit în continuare „programul”). De asemenea, acesta conferă Comisiei competența de a adopta, în acest sens, acte delegate și de punere în aplicare. Pentru a asigura buna funcționare a programului în noul cadru juridic, anumite norme trebuie adoptate prin intermediul unor astfel de acte. Aceste acte ar trebui să înlocuiască Regulamentul (CE) nr. 288/2009 al Comisiei (5), abrogat prin Regulamentul delegat (UE) 2016/247 (6).

(2)

În conformitate cu articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statele membre care doresc să participe la program trebuie să elaboreze, în prealabil, o strategie pentru punerea sa în aplicare. Pentru a putea evalua punerea în aplicare a programului, ar trebui definite elementele strategiei.

(3)

În vederea unei bune administrări și gestionări bugetare, statele membre care doresc să pună în aplicare programul ar trebui să solicite anual ajutoare din partea Uniunii, iar conținutul cererilor de ajutor ar trebui să fie definit.

(4)

Ar trebui să se precizeze conținutul și frecvența cererilor de ajutor depuse de solicitanți, precum și normele privind depunerea cererilor. În plus, trebuie să se specifice ce dovezi sunt necesare pentru susținerea cererilor de ajutor. Mai mult decât atât, ar trebui stabilite sancțiunile care urmează să fie aplicate de autoritatea competentă în cazul depunerii cu întârziere a unei cereri de ajutor.

(5)

Ar trebui să fie clarificate în continuare condițiile de plată a ajutoarelor, pentru a lua în considerare distincția dintre ajutoarele pentru furnizarea și distribuția de produse și ajutoarele pentru derularea proceselor de monitorizare, evaluare, publicitate și a măsurilor de însoțire. Ar trebui specificat conținutul documentelor justificative solicitate pentru susținerea fiecărei cereri de plată a ajutoarelor.

(6)

Pentru a evalua eficiența programului, statele membre ar trebui să transmită Comisiei rezultatele și concluziile activităților lor de monitorizare și evaluare a programului. În vederea asigurării clarității, este necesar să fie stabilită o dată pentru notificarea transmisă Comisiei cu privire la raportul de evaluare și la rezultatele exercițiului de monitorizare. Comisia ar trebui să publice aceste documente.

(7)

Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, ar trebui adoptate măsuri adecvate de control pentru combaterea neregulilor și a fraudei. Aceste măsuri de control ar trebui să presupună un control administrativ complet, completat prin controale la fața locului. Ar trebui specificate domeniul de aplicare, conținutul, calendarul și modul de raportare a respectivelor măsuri de control, pentru a asigura o abordare echitabilă și uniformă de către statele membre, ținând cont de modurile lor diferite de punere în aplicare a programului.

(8)

Sumele plătite necuvenit ar trebui recuperate în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei (7).

(9)

În conformitate cu articolul 23 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, publicului trebuie să i se aducă la cunoștință în mod corespunzător contribuția financiară a Uniunii la program. Pe lângă dispozițiile privind afișul prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2016/247, este necesar să se stabilească norme privind promovarea programului și privind utilizarea emblemei Uniunii. De asemenea, este oportun să se permită utilizarea tranzitorie, pentru o perioadă limitată de timp, a afișelor și a altor instrumente publicitare utilizate în prezent.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniul de aplicare și definiții

(1)   Prezentul regulament stabilește norme de punere în aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013 și (UE) nr. 1370/2013 în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane (denumite în continuare „produsele”) destinate copiilor și pentru anumite costuri aferente, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli menționat la articolul 23 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 (denumit în continuare „programul”).

(2)   În scopul programului, „an școlar” înseamnă perioada cuprinsă între data de 1 august și data de 31 iulie a anului următor.

Articolul 2

Strategia statelor membre

(1)   Strategia statelor membre la care se face trimitere la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și la articolul 2 din Regulamentul delegat (UE) 2016/247 include cel puțin următoarele elemente:

(a)

nivelul geografic și administrativ la care va fi aplicat programul;

(b)

durata strategiei;

(c)

dacă sunt disponibile, informații referitoare la nivelul de consum al produselor în cauză;

(d)

obiectivele sale operaționale din cadrul programului și obiectivele care trebuie atinse;

(e)

dacă un program național preexistent este prelungit sau este eficientizat prin folosirea fondurilor Uniunii, măsurile adoptate pentru a asigura valoarea adăugată a programului;

(f)

bugetul estimat sau procentajul din buget pentru principalele elemente ale programului;

(g)

grupul-țintă;

(h)

lista produselor care urmează să fie furnizate în baza programului;

(i)

obiectivele și conținutul măsurilor de însoțire;

(j)

o descriere a modului în care vor fi implicate părțile interesate relevante;

(k)

informații referitoare la modalitățile de distribuție a produselor și la procedurile de selectare a furnizorilor;

(l)

măsurile adoptate pentru promovarea ajutoarelor acordate de Uniune, inclusiv, în cazul în care strategia permite acest lucru, servirea meselor oferite în mod regulat în școli în același timp cu produsele finanțate prin program;

(m)

structurile și formele instituite pentru monitorizarea și evaluarea programului în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul delegat (UE) 2016/247 și pentru controalele menționate la articolele 7 și 8 din prezentul regulament.

(2)   Comisia publică strategiile statelor membre.

Articolul 3

Cererile de ajutor depuse de statele membre

Statele membre depun cereri de ajutor pentru următorul an școlar până la data de 31 ianuarie a fiecărui an. Cererile de ajutor conțin următoarele informații:

(a)

repartizarea orientativă a ajutoarelor menționată în anexă;

(b)

suma solicitată dacă nu se intenționează folosirea în întregime a repartizării orientative;

(c)

intenția de a folosi mai mult decât repartizarea orientativă și suma suplimentară maximă solicitată, în cazul în care este disponibilă o repartizare suplimentară;

(d)

suma totală solicitată.

Sumele menționate în acest articol sunt exprimate în EUR.

Articolul 4

Cererile de ajutor depuse de solicitanții de ajutor

(1)   Statele membre stabilesc forma, conținutul și frecvența cererilor de ajutor în conformitate cu propria strategie și cu normele stabilite la alineatele (2)-(7).

(2)   Cererile de ajutor privind furnizarea și distribuția de produse includ cel puțin următoarele informații:

(a)

cantitățile de produse distribuite;

(b)

numele și adresa sau numărul de identificare al instituțiilor de învățământ sau al autorităților din domeniul învățământului cărora le-au fost distribuite respectivele cantități;

(c)

numărul copiilor care frecventează în mod regulat instituțiile de învățământ în cauză și care au dreptul să primească produsele incluse în program în cursul perioadei care face obiectul cererii de ajutor.

(3)   Cererile de ajutor legate de furnizarea și distribuția de produse acoperă perioade de maximum cinci luni.

(4)   Cererile de ajutor se depun în termen de trei luni de la sfârșitul perioadei acoperite.

(5)   Cererile de ajutor acoperite de raportul de evaluare menționat la articolul 6 alineatul (2) se depun în termen de o lună de la data prezentării raportului, astfel cum se menționează la alineatul respectiv.

(6)   În cazul depășirii cu mai puțin de 60 de zile a termenului prevăzut la alineatele (4) și (5), ajutorul este plătit, însă se reduce după cum urmează:

(a)

cu 5 %, în cazul în care se depășește limita de timp cu 1 până la 30 de zile;

(b)

cu 10 %, în cazul în care se depășește limita de timp cu 31 până la 60 de zile.

În cazul depășirii termenului cu peste 60 de zile, ajutorul se reduce, în plus, cu 1 % pentru fiecare zi suplimentară, calculat pentru soldul restant.

(7)   Sumele solicitate în cererile de ajutor sunt însoțite de documente justificative indicând prețul produselor, materialelor sau serviciilor livrate, împreună cu o chitanță sau cu o dovadă a plății sau cu un document echivalent. Statele membre indică ce documente se depun pentru susținerea cererilor de ajutor.

În cazul cererilor de ajutor acoperite de monitorizare, evaluare, publicitate și de măsurile de însoțire, documentele justificative includ o defalcare financiară pe activități și detalii privind costurile aferente.

Articolul 5

Plata ajutorului

(1)   Plata ajutorului legat de furnizarea și distribuția de produse se face doar:

(a)

la prezentarea unei chitanțe pentru cantitățile livrate și distribuite efectiv; sau

(b)

pe baza unui raport întocmit în urma inspecției efectuate de către autoritatea competentă înainte de plata finală a ajutorului, care să ateste îndeplinirea condițiilor de plată; sau

(c)

în cazul în care statul membru autorizează acest lucru, la prezentarea unei dovezi alternative de plată potrivit căreia cantitățile livrate și distribuite în scopurile acestui program au fost plătite.

(2)   Plata ajutorului legat de monitorizare, evaluare, publicitate și de măsurile de însoțire se face numai la livrarea materialelor sau a serviciilor respective și la depunerea documentelor justificative aferente solicitate de autoritățile competente ale statelor membre.

(3)   Autoritatea competentă plătește ajutorul în termen de trei luni de la data depunerii cererii de ajutor.

Articolul 6

Monitorizarea și evaluarea

(1)   Monitorizarea, astfel cum este indicată la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2016/247, se realizează pe baza datelor provenite din obligațiile de gestionare și de control, inclusiv cele prevăzute la articolele 4 și 5 din prezentul regulament.

Statele membre transmit Comisiei rezultatele exercițiului de monitorizare până la data de 30 noiembrie ulterioară finalului anului școlar în cauză.

(2)   Statele membre prezintă Comisiei un raport de evaluare conținând rezultatele evaluării indicate la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2016/247 pentru perioada anterioară de punere în aplicare de cinci ani școlari, până la data de 1 martie ulterioară finalului perioadei respective.

Primul raport de evaluare se depune la 1 martie 2017 sau înainte de această dată.

(3)   Comisia publică rezultatele exercițiului de monitorizare și rapoartele de evaluare ale statelor membre

Articolul 7

Controalele administrative

(1)   Statele membre iau toate măsurile necesare pentru respectarea dispozițiilor prezentului regulament. Aceste măsuri includ controlul administrativ al tuturor cererilor de ajutor.

(2)   Controalele administrative efectuate cu privire la ajutoarele acordate pentru furnizarea și distribuția de produse includ analizarea documentelor justificative, astfel cum sunt definite de statele membre, referitoare la furnizarea și distribuția de produse.

Controalele administrative efectuate cu privire la ajutoarele acordate pentru monitorizare, evaluare, publicitate și măsurile de însoțire includ verificarea livrării materialelor și a serviciilor și autenticitatea cheltuielilor declarate.

(3)   În cazul ajutoarelor legate de furnizarea și distribuția de produse și de măsurile de însoțire, controalele administrative sunt completate prin controale la fața locului, în conformitate cu articolul 8.

Articolul 8

Controalele la fața locului

(1)   În cazul ajutoarelor legate de furnizarea și distribuția de produse, se efectuează controale la fața locului care includ, în special, verificarea:

(a)

înregistrărilor menționate la articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2016/247, inclusiv a înregistrărilor financiare, precum facturile de cumpărare și vânzare, notele de livrare sau extrasele de cont bancar;

(b)

utilizării produselor în conformitate cu prezentul regulament.

(2)   Controalele la fața locului se efectuează pentru fiecare an școlar. Ele vizează activitățile derulate în cursul celor douăsprezece luni anterioare controalelor.

Controalele la fața locului pot avea loc pe parcursul punerii în aplicare a măsurilor de însoțire.

(3)   Numărul total al controalelor la fața locului acoperă minimum 5 % din ajutorul distribuit la nivel național și minimum 5 % din totalul solicitanților de ajutor pentru furnizarea și distribuția de produse și măsurile de însoțire.

În cazul în care numărul solicitanților de ajutor dintr-un stat membru este mai mic de o sută, controalele la fața locului se efectuează la sediile a minimum cinci solicitanți.

În cazul în care numărul solicitanților de ajutor dintr-un stat membru este mai mic de cinci, controalele la fața locului se efectuează la sediile tuturor solicitanților.

În cazul în care solicitantul, care nu este o instituție de învățământ, depune o cerere pentru ajutoare legată de furnizarea și distribuția de produse, controlul la fața locului efectuat la sediul respectivului solicitant este completat de controale la fața locului la sediile a minimum două instituții de învățământ sau la sediile a cel puțin 1 % dintre instituțiile de învățământ înregistrate de solicitant în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2016/247, în funcție de valoarea cea mai mare.

În cazul în care solicitantul solicită ajutor privind măsurile de însoțire, controalele la fața locului la sediul solicitantului pot fi înlocuite, pe baza unei analize de risc, de controale la fața locului în locurile unde măsurile de însoțire sunt puse în aplicare. Pe baza unei analize de risc, statele membre stabilesc nivelul acestor controale la fața locului.

(4)   Pe baza unei analize de risc, autoritatea competentă selectează solicitanții care fac obiectul controalelor la fața locului.

În acest scop, autoritatea competentă ia, în special, în considerare:

(a)

diferitele zone geografice;

(b)

natura recurentă a erorilor și concluziile controalelor efectuate în anii anteriori;

(c)

valoarea ajutorului implicat;

(d)

tipul de solicitanți;

(e)

tipul măsurii de însoțire, dacă este cazul.

(5)   Cu condiția de a nu compromite obiectivul controalelor, se poate trimite o înștiințare prealabilă, limitată strict la durata minimă necesară.

(6)   Autoritatea de control competentă întocmește un raport de control pentru fiecare control la fața locului efectuat. Raportul descrie cu precizie diferitele elemente controlate.

Raportul de control se împarte în următoarele părți:

(a)

o parte generală care include următoarele informații, dacă sunt relevante:

(i)

strategia programului care se aplică, perioada acoperită, cererile de ajutor care au făcut obiectul controlului, cantitățile de produse, instituțiile de învățământ participante, o estimare pe baza datelor disponibile a numărului de copii pentru care s-a plătit ajutorul, precum și suma implicată;

(ii)

persoanele responsabile prezente;

(b)

o parte care descrie separat controalele efectuate și care conține, în special, următoarele informații:

(i)

documentele controlate;

(ii)

natura și amploarea controalelor efectuate;

(iii)

observații și constatări.

(7)   Statele membre informează Comisia până la data de 30 noiembrie, ulterior finalului anului școlar, cu privire la controalele la fața locului și constatările aferente.

Articolul 9

Recuperarea plăților necuvenite

Pentru recuperarea sumelor plătite nejustificat, se aplică mutatis mutandis articolul 7 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014.

Articolul 10

Publicitatea pentru contribuția financiară a Uniunii la program

(1)   În cazul în care statele membre decid să nu utilizeze afișul menționat la articolul 10 din Regulamentul delegat (UE) 2016/247, acestea explică în mod clar în strategia lor modul în care vor informa publicul cu privire la contribuția financiară a Uniunii la programul lor destinat școlilor.

(2)   În măsura posibilului, mijloacele de comunicare și măsurile de publicitate menționate la articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (ii) din Regulamentul delegat (UE) 2016/247 afișează steagul european și menționează „Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli” la nivelul Uniunii sau acronimul său și sprijinul financiar al Uniunii.

(3)   În măsura posibilului, instrumentele și materialele educative care urmează să fie utilizate în cadrul măsurilor de însoțire menționate la articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (iii) din Regulamentul delegat (UE) 2016/247 afișează steagul european și menționează „Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli” la nivelul Uniunii sau acronimul său și sprijinul financiar al Uniunii.

(4)   Referirile la contribuția financiară a Uniunii beneficiază de cel puțin aceeași vizibilitate ca și contribuțiile altor entități private sau publice care sprijină un program școlar al unui stat membru.

(5)   Statele membre pot continua să folosească stocurile existente de afișe și de alte instrumente de publicitate imprimate înainte de 26 februarie 2016, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 288/2009.

Articolul 11

Notificările

Notificările din partea statelor membre către Comisie menționate în prezentul regulament se realizează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 792/2009 al Comisiei (8).

Articolul 12

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică ajutoarelor acordate pentru anul școlar 2016/2017 și pentru anii școlari ulteriori.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

(3)  JO L 346, 20.12.2013, p. 12.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 288/2009 al Comisiei din 7 aprilie 2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare comunitare pentru aprovizionarea instituțiilor de învățământ cu fructe și legume, fructe și legume prelucrate și produse pe bază de banane destinate copiilor, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe în școli (JO L 94, 8.4.2009, p. 38).

(6)  Regulamentul delegat (UE) 2016/247 din 17 decembrie 2015 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume, de fructe și legume prelucrate și de produse pe bază de banane în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea (JO L 227, 31.7.2014, p. 69).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 792/2009 al Comisiei din 31 august 2009 de stabilire a normelor detaliate pentru comunicarea Comisiei de către statele membre a informațiilor și documentelor cu privire la implementarea organizării comune a piețelor, la sistemul de plăți directe, la promovarea produselor agricole și la regimul aplicabil regiunilor ultraperiferice și insulelor mici din Marea Egee (JO L 228, 1.9.2009, p. 3).


ANEXĂ

Repartizarea orientativă a ajutorului Uniunii pentru fiecare stat membru

Stat membru

Rata de cofinanțare (în %)

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani (cifre absolute)

EUR

Austria

75

406 322

2 239 273

Belgia

75

611 450

3 369 750

Bulgaria

90

316 744

2 094 722

Croația

90

205 774

1 360 845

Cipru

75

44 823

290 000

Republica Cehă

88

480 495

3 124 660

Danemarca

75

328 182

1 808 638

Estonia

90

66 436

439 361

Finlanda

75

290 308

1 599 911

Franța

76

4 051 279

22 500 145

Germania

75

3 575 991

19 707 575

Grecia

81

529 648

3 143 600

Ungaria

86

482 160

3 031 022

Irlanda

75

319 126

1 758 729

Italia

80

2 853 098

16 719 794

Letonia

90

95 861

633 957

Lituania

90

136 285

901 293

Luxemburg

75

29 473

290 000

Malta

75

19 511

290 000

Țările de Jos

75

986 118

5 434 576

Polonia

88

1 802 733

11 645 350

Portugalia

85

527 379

3 284 967

România

89

1 054 185

6 869 985

Slovacia

89

262 703

1 709 502

Slovenia

83

91 095

554 291

Spania

75

2 337 457

12 939 604

Suedia

75

518 322

2 856 514

Regatul Unit

76

3 494 635

19 401 935

UE-28

79

25 917 593

150 000 000


23.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 46/16


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/249 AL COMISIEI

din 10 februarie 2016

de aprobare a unei modificări care nu este minoră din caietul de sarcini al unei denumiri înregistrate în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Jambon de l'Ardèche (IGP)]

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 52 alineatul (2),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 53 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, Comisia a examinat cererea Franței de aprobare a unei modificări din caietul de sarcini al indicației geografice protejate „Jambon de l'Ardèche”, înregistrată în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1023/2010 al Comisiei (2).

(2)

Deoarece modificarea respectivă nu este minoră în sensul articolului 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, Comisia a publicat cererea de modificare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din regulamentul respectiv (3).

(3)

Întrucât Comisiei nu i s-a comunicat nicio declarație de opoziție în conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, modificarea caietului de sarcini ar trebui aprobată,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Se aprobă modificarea caietului de sarcini publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu privire la denumirea „Jambon de l'Ardèche” (IGP).

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 februarie 2016.

Pentru Comisie,

pentru președinte

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1023/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Jambon de l'Ardèche (IGP)] (JO L 296, 13.11.2010, p. 5).

(3)  JO C 330, 7.10.2015, p. 3.


23.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 46/17


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/250 AL COMISIEI

din 22 februarie 2016

de stabilire a valorilor forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1),

având în vedere Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (2), în special articolul 136 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 prevede, ca urmare a rezultatelor negocierilor comerciale multilaterale din cadrul Rundei Uruguay, criteriile pentru stabilirea de către Comisie a valorilor forfetare de import din țări terțe pentru produsele și perioadele menționate în partea A din anexa XVI la regulamentul respectiv.

(2)

Valoarea forfetară de import se calculează în fiecare zi lucrătoare, în conformitate cu articolul 136 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, ținând seama de datele zilnice variabile. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Valorile forfetare de import prevăzute la articolul 136 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 sunt stabilite în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 22 februarie 2016.

Pentru Comisie,

pentru președinte

Jerzy PLEWA

Director general pentru agricultură și dezvoltare rurală


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  JO L 157, 15.6.2011, p. 1.


ANEXĂ

Valorile forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

(EUR/100 kg)

Codul NC

Codul țării terțe (1)

Valoarea forfetară de import

0702 00 00

IL

236,2

MA

92,5

SN

172,2

TN

107,9

TR

111,5

ZZ

144,1

0707 00 05

MA

84,0

TR

184,9

ZZ

134,5

0709 91 00

TN

173,6

ZZ

173,6

0709 93 10

MA

45,6

TR

162,7

ZZ

104,2

0805 10 20

CL

98,4

EG

46,8

IL

78,1

MA

59,5

TN

50,6

TR

62,1

ZZ

65,9

0805 20 10

IL

118,2

MA

84,8

TR

93,7

ZZ

98,9

0805 20 30, 0805 20 50, 0805 20 70, 0805 20 90

EG

68,8

IL

140,5

JM

160,3

MA

118,9

TR

54,9

ZZ

108,7

0805 50 10

EG

97,1

IL

96,1

MA

83,5

TR

93,3

ZZ

92,5

0808 10 80

CL

92,5

US

108,3

ZZ

100,4

0808 30 90

CL

173,8

CN

89,7

TR

156,1

ZA

95,2

ZZ

128,7


(1)  Nomenclatura țărilor stabilită prin Regulamentul (UE) nr. 1106/2012 al Comisiei din 27 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare privind comerțul exterior cu țările terțe, în ceea ce privește actualizarea nomenclatorului țărilor și teritoriilor (JO L 328, 28.11.2012, p. 7). Codul „ZZ” desemnează „alte origini”.