ISSN 1977-0782

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 2

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 58
6 ianuarie 2015


Cuprins

 

II   Acte fără caracter legislativ

Pagina

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul delegat (UE) 2015/1 al Comisiei din 30 septembrie 2014 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru rapoartele periodice privind comisioanele percepute de agențiile de rating de credit în scopul supravegherii continue efectuate de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe ( 1 )

1

 

*

Regulamentul delegat (UE) 2015/2 al Comisiei din 30 septembrie 2014 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru prezentarea informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le transmită registrului central creat de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe ( 1 )

24

 

*

Regulamentul delegat (UE) 2015/3 al Comisiei din 30 septembrie 2014 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind cerințele de informare pentru instrumentele financiare structurate  ( 1 )

57

 


 

(1)   Text cu relevanță pentru SEE

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte fără caracter legislativ

REGULAMENTE

6.1.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 2/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/1 AL COMISIEI

din 30 septembrie 2014

de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru rapoartele periodice privind comisioanele percepute de agențiile de rating de credit în scopul supravegherii continue efectuate de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (1), în special articolul 21 alineatul (4a) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 secțiunea E partea II punctul 2 prevăd că agențiile de rating de credit furnizează anual AEVMP lista comisioanelor percepute fiecărui client pentru ratingurile de credit individuale și pentru orice fel de servicii auxiliare, precum și politica lor de stabilire a prețurilor, inclusiv structura comisioanelor și criteriile de stabilire a prețurilor aferente ratingurilor de credit pentru diferite categorii de active. Este esențial să se prevadă detaliile tehnice în ceea ce privește conținutul care trebuie raportat și formatul care trebuie utilizat de către agențiile de rating de credit în vederea respectării obligațiilor care le revin și pentru a permite AEVMP să își exercite competențele de supraveghere continuă.

(2)

Pentru a reduce conflictele de interese și a favoriza concurența loială pe piața ratingurilor de credit, AEVMP ar trebui să se asigure că politicile și procedurile de stabilire a prețurilor și, în cele din urmă, comisioanele percepute clienților de către agențiile de rating de credit nu au caracter discriminatoriu. Diferențele dintre comisioanele percepute pentru același tip de serviciu ar trebui să fie justificabile printr-o diferență între costurile reale suportate pentru furnizarea acestui serviciu unor clienți diferiți. De asemenea, comisioanele percepute pentru serviciile de rating de credit furnizate unui anumit emitent nu ar trebui să depindă de rezultatele activității realizate.

(3)

Informațiile privind comisioanele care trebuie prezentate de agențiile de rating de credit înregistrate ar trebui să permită AEVMP să identifice ratingurile de credit pentru care ar fi necesare o examinare mai amănunțită și eventuale măsuri subsecvente de supraveghere suplimentare. Pentru ratingurile de credit și serviciile auxiliare cu caracteristici similare ar trebui să fie percepute comisioane similare, iar diferențele dintre nivelurile comisioanelor ar trebui să fie justificate pe baza diferențelor de cost. Informațiile colectate ar trebui să permită AEVMP să identifice, pentru fiecare agenție de rating de credit înregistrată, serviciile comparabile și comisioanele respective și, prin urmare, să detecteze orice abatere semnificativă de la comisioanele percepute. Ulterior, AEVMP poate efectua investigații pentru a verifica dacă orice astfel de comisioane sunt stabilite potrivit unor politici și proceduri de stabilire a prețurilor legale și, de asemenea, dacă diferențele dintre nivelurile comisioanelor bazate pe diferențele de cost respectă principiile concurenței loiale, că nu sunt efectul unor conflicte de interese și nu depind de rezultatele activității realizate.

(4)

Politicile și procedurile de stabilire a prețurilor ar trebui raportate pentru fiecare tip de rating. În scopul raportării și pentru a se face o distincție clară între fiecare politică și procedură de stabilire a prețurilor și actualizările acestora, este necesar ca fiecare versiune a politicilor de stabilire a prețurilor, împreună cu baremele comisioanelor, cu programele privind comisioanele și procedurile aferente, să aibă un număr de identificare. Pentru toate celelalte scopuri, politicile de stabilire a prețurilor ar trebui să includă structurile comisioanelor ori baremele comisioanelor, precum și criteriile de stabilire a prețurilor care pot fi aplicate de către persoana sau persoanele care negociază comisioanele ce urmează să fie percepute pentru un rating de credit individual. Politicile de stabilire a prețurilor ar trebui, de asemenea, să includă orice program care recompensează frecvența de utilizare sau alt program privind comisioanele de care entitatea sau abonatul căruia i se acordă un rating individual poate beneficia sub formă de comisioane diferite percepute pentru un rating individual sau pentru un set de ratinguri de credit. Agențiile de rating de credit ar trebui să menționeze toate cazurile în care nu au fost aplicate politicile, baremele comisioanelor, programele privind comisioanele și procedurile de stabilire a prețurilor, precum și toate cazurile de abateri de la politica de stabilire a prețurilor aplicată unui rating de credit individual, cu identificarea clară a ratingului de credit respectiv.

(5)

Agențiile de rating de credit înregistrate care fac parte dintr-un grup trebuie să fie în măsură fie să raporteze datele referitoare la rating separat către AEVMP, fie să mandateze una dintre celelalte agenții de rating de credit din cadrul grupului să prezinte datele pentru toți membrii grupului care fac obiectul cerințelor de raportare.

(6)

În sensul prezentului regulament, „structurarea unei emisiuni de titluri de creanță” și „titlu de creanță” ar trebui să includă instrumentele financiare sau alte active care rezultă dintr-o tranzacție sau o schemă de securitizare menționată la articolul 4 alineatul (61) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

(7)

Pentru a permite agențiilor de rating de credit înregistrate să dezvolte sisteme și proceduri adecvate pe baza specificațiilor tehnice furnizate de AEVMP și pentru a asigura o raportare completă și corectă a datelor privind comisioanele, agențiile de rating de credit înregistrate ar trebui să raporteze inițial cu privire la datele privind comisioanele individuale în termen de nouă luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament. Raportul inițial ar trebui să vizeze datele privind comisioanele aplicate începând de la data intrării în vigoare a prezentului regulament. O astfel de obligație nu ar trebui interpretată ca o scutire de obligația ce le revine agențiilor de rating de credit înregistrate de a transmite periodic informații privind comisioanele, în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1060/2009, în perioada de tranziție.

(8)

Politicile și procedurile de stabilire a prețurilor ar trebui să fie comunicate în mod continuu, astfel încât orice schimbări semnificative să fie raportate fără întârzieri nejustificate după adoptarea lor, în termen de cel mult 30 de zile de la punerea lor în aplicare. Informațiile care trebuie raportate ar trebui compilate într-un format standard, astfel încât AEVMP să le poată primi și procesa în mod automat în sistemele sale interne. Ca urmare a dificultăților de natură tehnică și datorită progresului tehnic realizat în decursul timpului, este posibil ca AEVMP să fie nevoită să actualizeze și să transmită, prin comunicări sau orientări specifice, o serie de instrucțiuni tehnice de raportare privind transmiterea sau formatul fișierelor care trebuie prezentate de agențiile de rating de credit.

(9)

În cazul în care o agenție de rating de credit nu respectă cerințele privind raportarea, AEVMP ar trebui să fie abilitată să solicite informații printr-o decizie adoptată în temeiul articolului 23b alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 ori să ia alte măsuri de investigare.

(10)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare prezentate de către AEVMP Comisiei în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(11)

AEVMP a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor instituit prin articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Principii generale

(1)   Agențiile de rating de credit înregistrate transmit AEVMP următoarele tipuri de rapoarte:

(a)

rapoarte privind politicile și procedurile de stabilire a prețurilor, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2;

(b)

rapoarte privind datele referitoare la comisioanele aferente activităților de rating de credit furnizate pe baza modelului „emitentul plătește”, astfel cum este prevăzut la articolul 3 alineatul (1);

(c)

rapoarte privind datele referitoare la comisioanele aferente activităților de rating de credit furnizate pe baza modelului „abonatul sau investitorul plătește”, astfel cum este prevăzut la articolul 3 alineatul (2).

(2)   Agențiile de rating de credit înregistrate asigură acuratețea și exhaustivitatea informațiilor și a datelor raportate către AEVMP.

(3)   În cazul grupurilor de agenții de rating de credit, membrii fiecărui grup pot mandata un membru să transmită în numele lor rapoartele solicitate în temeiul prezentului regulament. Fiecare agenție de rating de credit în numele căreia este prezentat un raport trebuie identificată în datele prezentate AEVMP.

Articolul 2

Politicile și procedurile de stabilire a prețurilor

(1)   Agențiile de rating de credit înregistrate comunică AEVMP politicile lor de stabilire a prețurilor, structura comisioanelor sau baremele comisioanelor, precum și criteriile de stabilire a prețurilor aplicate entităților sau instrumentelor financiare pentru care emit ratinguri de credit și, dacă este cazul, politicile de stabilire a prețurilor privind serviciile auxiliare.

(2)   Agențiile de rating de credit înregistrate se asigură că pentru fiecare tip de rating de credit oferit, politicile de stabilire a prețurilor conțin sau sunt însoțite de următoarele elemente:

(a)

numele persoanelor responsabile de aprobarea și de gestionarea politicilor de stabilire a prețurilor, a baremelor comisioanelor și/sau a programelor privind comisioanele, inclusiv numele persoanelor responsabile de stabilirea comisioanelor, identificatorul intern al acestora, funcția și departamentul intern din care fac parte;

(b)

orice orientări interne privind aplicarea criteriilor de stabilire a prețurilor în ceea ce privește politicile de stabilire a prețurilor, baremele comisioanelor și/sau programele privind comisioanele referitoare la stabilirea comisioanelor individuale;

(c)

o descriere detaliată a gamei de comisioane sau a baremelor comisioanelor și a criteriilor aplicabile diferitelor tipuri de comisioane, inclusiv cele prevăzute în baremele comisioanelor;

(d)

o descriere detaliată a oricărui program privind comisioanele, inclusiv a programelor relaționale, a programelor care recompensează frecvența de utilizare, a programelor de fidelitate sau de altă natură și inclusiv a criteriilor de aplicare și a gamei comisioanelor, de care ratingurile de credit individuale sau seturile de ratinguri pot beneficia în ceea ce privește comisioanele aplicate;

(e)

dacă este cazul, principiile și normele de stabilire a prețurilor care trebuie utilizate ori de câte ori există o relație sau o legătură între comisioanele percepute pentru serviciile de rating de credit și serviciile auxiliare sau orice alte servicii furnizate clientului, în sensul anexei I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 secțiunea E partea II punctul 2 al doilea paragraf (denumit în continuare „clientul”), de agenția de rating de credit și/sau de oricare dintre entitățile care aparțin grupului din care face parte agenția de rating de credit în sensul articolelor 1 și 2 din Directiva 83/349/CEE a Consiliului (4), precum și de orice entitate care are o legătură cu agenția de rating de credit sau cu altă societate din cadrul grupului din care face parte agenția de rating de credit prin intermediul unei relații în sensul articolului 12 alineatul (1) din Directiva 83/349/CEE;

(f)

sfera de aplicare geografică a politicii de stabilire a prețurilor, a baremului comisioanelor sau a programului privind comisioanele în ceea ce privește localizarea clienților și a agenției sau a agențiilor de rating de credit care aplică politica de stabilire a prețurilor, baremul comisioanelor sau programul privind comisioanele;

(g)

numele persoanelor autorizate să fixeze comisioanele și alte taxe în cadrul respectivei politici de stabilire a prețurilor, barem al comisioanelor sau program privind comisioanele, inclusiv numele persoanelor responsabile de stabilirea comisioanelor, identificatorul intern al acestora, funcția și departamentul intern din care fac parte.

(3)   Agențiile de rating de credit înregistrate se asigură că politicile de stabilire a prețurilor conțin sau sunt însoțite de următoarele elemente:

(a)

numele persoanelor responsabile de aprobarea și de gestionarea procedurilor de punere în aplicare a politicilor de stabilire a prețurilor, inclusiv numele persoanelor responsabile de stabilirea comisioanelor, identificatorul intern al acestora, funcția și departamentul intern din care fac parte;

(b)

o descriere detaliată a procedurilor și a controalelor instituite pentru asigurarea și monitorizarea respectării stricte a politicilor de stabilire a prețurilor;

(c)

o descriere detaliată a procedurilor instituite pentru a reduce comisioanele sau pentru a se abate în alt mod de la baremul comisioanelor sau de la programele privind comisioanele;

(d)

numele persoanelor direct responsabile de monitorizarea aplicării politicilor de stabilire a prețurilor în ceea ce privește comisioanele individuale, inclusiv identificatorul intern al acestora, funcția și departamentul intern din care fac parte;

(e)

numele persoanelor direct responsabile de asigurarea faptului că comisioanele individuale respectă politicile de stabilire a prețurilor, inclusiv identificatorul intern al acestora, funcția și departamentul intern din care fac parte;

(f)

o descriere detaliată a măsurilor care trebuie adoptate în cazul unei încălcări a politicilor de stabilire a prețurilor, a nerespectării baremelor comisioanelor, a programelor privind comisioanele și a procedurilor de stabilire a prețurilor;

(g)

o descriere detaliată a procedurii de raportare către AEVMP a oricărei încălcări semnificative a politicilor sau procedurilor de stabilire a prețurilor care poate duce la încălcarea punctului 3c din secțiunea B din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Articolul 3

Lista comisioanelor percepute fiecărui client

(1)   Agențiile de rating de credit înregistrate care furnizează ratinguri de credit pe baza modelului „emitentul plătește” transmit AEVMP comisioanele percepute fiecărui client pentru ratingurile de credit individuale și pentru orice fel de servicii auxiliare, atât pentru fiecare entitate juridică, cât și datele agregate pe grupuri de societăți.

(2)   Agențiile de rating de credit înregistrate care furnizează ratinguri de credit pe baza modelului „abonatul sau investitorul plătește” transmit AEVMP, pentru fiecare client în parte, suma totală a comisioanelor percepute pentru aceste servicii, precum și pentru serviciile auxiliare furnizate.

(3)   Agențiile de rating de credit înregistrate consemnează toate abaterile de la politicile sau de la procedurile de stabilire a prețurilor ori neaplicarea în cazul unui rating a unei politici de stabilire a prețurilor, a unui barem al comisioanelor, a unui program privind comisioanele ori a unei proceduri de stabilire a prețurilor, identificând în mod clar principalele explicații ale abaterii și ratingul individual în cauză, în formatul stabilit în tabelul 1 din anexa II. Această consemnare se pune prompt la dispoziția AEVMP, la cerere.

Articolul 4

Tipurile de rating de credit

Agențiile de rating de credit înregistrate clasifică ratingurile care trebuie raportate în conformitate cu tipurile definite la articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2 al Comisiei (5).

Articolul 5

Datele care trebuie furnizate

(1)   Agențiile de rating de credit înregistrate furnizează AEVMP elementele prevăzute la articolul 2 alineatele (2) și (3), datele prevăzute în tabelele 1-4 din anexa I, precum și politicile de stabilire a prețurilor, baremele comisioanelor, programele privind comisioanele și procedurile de stabilire a prețurilor, în fișiere separate.

(2)   Agențiile de rating de credit înregistrate furnizează AEVMP datele prevăzute în tabelele 1 și 2 din anexa II privind comisioanele percepute pentru fiecare rating de credit individual emis și comisioanele percepute pentru ratingurile de credit și orice servicii auxiliare pentru fiecare client în parte, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1).

(3)   Agențiile de rating de credit înregistrate care au emis ratinguri de credit în baza modelului „abonatul sau investitorul plătește” furnizează AEVMP datele prevăzute în tabelul 1 din anexa III pentru fiecare client al serviciilor de rating de credit furnizate, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2).

(4)   Datele specificate în tabelele 1-4 din anexa I, în tabelele 1 și 2 din anexa II și în tabelul 1 din anexa III se transmit AEVMP în fișiere separate.

Articolul 6

Raportarea inițială

(1)   Fiecare agenție de rating de credit înregistrată furnizează AEVMP date prin completarea tabelelor 1-4 din anexa I și a unor fișiere separate pentru politicile de stabilire a prețurilor, baremele comisioanelor, programele privind comisioanele și procedurile de stabilire a prețurilor pe care le aplică pentru fiecare tip de rating de credit care intră în domeniul său de activitate, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1), în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(2)   Raportul inițial privind comisioanele menționate la articolul 5 alineatele (2) și (3) se transmite AEVMP la nouă luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament și include datele colectate de la data intrării în vigoare a prezentului regulament până la 30 iunie 2015.

(3)   Al doilea raport privind comisioanele menționate la articolul 5 alineatele (2) și (3) se transmite AEVMP până la 31 martie 2016 și include datele colectate de la 1 iulie 2015 până la 31 decembrie 2015.

Articolul 7

Raportarea continuă

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind raportarea inițială, prevăzute la articolul 6, informațiile trimise în conformitate cu articolul 5 se transmit anual până la data de 31 martie și includ datele și politicile de stabilire a prețurilor, baremele comisioanelor, programele privind comisioanele și procedurile de stabilire a prețurilor aferente anului calendaristic precedent.

(2)   Fără a aduce atingere dispozițiilor alineatului (1), schimbările semnificative aduse politicilor de stabilire a prețurilor, baremelor comisioanelor, programelor privind comisioanele și procedurilor de stabilire a prețurilor se raportează AEVMP în mod continuu, fără întârzieri nejustificate, după adoptarea lor, în termen de cel mult 30 de zile de la punerea lor în aplicare.

(3)   Agențiile de rating de credit înregistrate notifică de îndată AEVMP orice circumstanțe excepționale care pot împiedica sau întârzia temporar raportarea prevăzută de prezentul regulament.

Articolul 8

Proceduri de raportare

(1)   Agențiile de rating de credit înregistrate transmit fișierele de date în conformitate cu instrucțiunile tehnice furnizate de AEVMP, folosind sistemul de raportare al AEVMP.

(2)   Agențiile de rating de credit înregistrate păstrează în format electronic fișierele trimise AEVMP și primite de la aceasta în temeiul articolului 5, precum și consemnările privind abaterile menționate la articolul 3 alineatul (3), pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. Fișierele respective se pun la dispoziția AEVMP la cerere.

(3)   În cazul în care o agenție de rating de credit înregistrată identifică erori materiale în datele care au fost raportate, agenția respectivă informează AEVMP fără întârzieri nejustificate și corectează datele respective în conformitate cu instrucțiunile tehnice furnizate de AEVMP.

Articolul 9

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 septembrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 302, 17.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(4)  A Șaptea Directivă 83/349/CEE a Consiliului din 13 iunie 1983 în temeiul articolului 54 alineatul (3) litera (g) din tratat, privind conturile consolidate (JO L 193, 18.7.1983, p. 1).

(5)  Regulamentul delegat (UE) 2015/2 al Comisiei din 30 septembrie 2014 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru prezentarea informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le transmită registrului central creat de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (a se vedea pagina 24 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXA I

Tabelul 1

Raportarea politicilor de stabilire a prețurilor pentru fiecare clasă de rating în vigoare și a actualizărilor semnificative ulterioare

Nr.

Denumirea câmpului

Descriere

Tip

Standard

1

Identificatorul agenției de rating de credit

Cod utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care efectuează raportarea. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării.

Obligatoriu

 

2

Agențiile de rating de credit vizate

Identificarea agențiilor de rating de credit care aplică politica de stabilire a prețurilor

Obligatoriu

ISO 17442

3

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor

Identificatorul unic al politicii de stabilire a prețurilor care trebuie menținut. Toate modificările, cu excepția celor privind domeniul de aplicare al tipurilor de rating care intră sub incidența politicii de stabilire a prețurilor, păstrează același identificator unic. Modificările privind domeniul de aplicare necesită un nou identificator al politicii de stabilire a prețurilor.

Obligatoriu

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor în format „PP_ [identificator intern al politicii de stabilire a prețurilor]”

4

Data de început a valabilității politicii de stabilire a prețurilor

Data de la care este valabilă politica de stabilire a prețurilor.

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

5

Data de sfârșit a politicii de stabilire a prețurilor

Data de la care politica de stabilire a prețurilor nu mai este valabilă.

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

6

Indicarea modelului

Indică dacă politica de stabilire a prețurilor se bazează pe modelul „emitentul plătește” sau pe modelul „investitorul sau abonatul plătește”. AEVMP înțelege că agențiile de rating de credit pot furniza servicii pe baza a mai mult de un model și, prin urmare, că este posibil ca o politică de stabilire a prețurilor să fie utilizată pentru ambele tipuri de modele. În astfel de cazuri se pot alege atât I, cât și S.

Obligatoriu

„I” pentru modelul „emitentul plătește” și/sau

„S” pentru modelul „investitorul sau abonatul plătește”

7

Domeniul de aplicare al politicii de stabilire a prețurilor

Descrierea tipului de ratinguri sau de servicii auxiliare incluse sau acoperite de politica de stabilire a prețurilor.

Obligatoriu

Indică dacă politica de stabilire a prețurilor se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„C” pentru ratinguri ale entităților comerciale (excluzând obligațiunile garantate)

„S” pentru ratinguri suverane și ale finanțelor publice

„T” pentru ratingurile pentru finanțarea structurată

„B” pentru ratinguri ale obligațiunilor garantate

„O” pentru alte tipuri de ratinguri

„A” pentru servicii auxiliare

8

Segmentul de activitate al politicii de stabilire a prețurilor

Atunci când se raportează ratinguri ale entităților comerciale se indică dacă politica de stabilire a prețurilor se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele segmente de activitate: (i) financiar; (ii) asigurări; (iii) alte tipuri de entități comerciale.

Obligatoriu

Se aplică numai dacă a fost selectat „C” în câmpul 7 – „Domeniul de aplicare al politicii de stabilire a prețurilor”

Indică dacă politica de stabilire a prețurilor se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

FI – pentru instituțiile financiare, inclusiv băncile, brokerii și dealerii

IN – pentru ratingul în sectorul asigurărilor

CO – pentru entitățile comerciale emitente neincluse în clasele FI sau IN

9

Categoria de active a politicii de stabilire a prețurilor

Atunci când se raportează ratinguri pentru finanțarea structurată se indică dacă politica de stabilire a prețurilor se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele segmente: (i) RMBS; (ii) ABS; (iii) CMBS; (iv) CDO; (v) ABCP; (vi) altele.

Obligatoriu

Se aplică numai dacă a fost selectat „T” în câmpul 7 – „Domeniul de aplicare al politicii de stabilire a prețurilor”

Indică dacă politica de stabilire a prețurilor se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„RMBS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu ipoteci rezidențiale

„ABS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu active

„CMBS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu ipoteci comerciale

„CDO” pentru ratinguri privind obligațiunile garantate cu active

„ABCP” pentru ratinguri privind efecte de comerț garantate cu active

„OTH” – altele

10

Sectorul

Atunci când se raportează ratinguri suverane și ale finanțelor publice se indică dacă politica de stabilire a prețurilor se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele segmente: (i) rating de țară; (ii) rating al autorităților regionale sau locale; (iii) rating al organizațiilor supranaționale (altele decât instituțiile financiare internaționale); (iv) entități publice; (v) instituții financiare internaționale.

Obligatoriu

Se aplică numai dacă a fost selectat „S” în câmpul 7 – „Domeniul de aplicare al politicii de stabilire a prețurilor”

Indică dacă politica de stabilire a prețurilor se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„SV” – rating de țară

„SM” – rating al autorităților regionale sau locale

„SO” – rating al organizațiilor supranaționale, altele decât „IF”

„PE” – rating al entităților publice

„IF” – instituții financiare internaționale

11

Politica de stabilire a prețurilor precedentă

Identificarea politicii precedente de stabilire a prețurilor care este înlocuită de politica actuală.

Obligatoriu

Se aplică în cazul în care politica actuală de stabilire a prețurilor modifică domeniul de aplicare al unei politici precedente de stabilire a prețurilor

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor în format „PP_ [identificator intern al politicii de stabilire a prețurilor]”

12

Denumirea fișierului politicii de stabilire a prețurilor

Denumirea fișierului politicii de stabilire a prețurilor. Se transmite în format ZIP.

Obligatoriu

 


Tabelul 2

Raportarea baremelor de comisioane pentru fiecare clasă de rating în vigoare și a actualizărilor semnificative ulterioare

Nr.

Denumirea câmpului

Descriere

Tip

Standard

1

Identificatorul agenției de rating de credit

Cod utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care efectuează raportarea. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării.

Obligatoriu

 

2

Agențiile de rating de credit vizate

Identificarea agențiilor de rating de credit care aplică baremul de comisioane.

Obligatoriu

ISO 17442

3

Identificatorul baremului de comisioane

Identificator unic al baremului de comisioane care nu poate fi schimbat. Toate modificările, cu excepția celor privind domeniul de aplicare al tipurilor de rating care intră sub incidența baremului de comisioane, păstrează același identificator unic. Modificările privind domeniul de aplicare necesită un nou identificator al baremului de comisioane.

Obligatoriu

Identificatorul baremului de comisioane în format „FS_ [identificator intern al baremului de comisioane]”

4

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor

Identificarea politicii de stabilire a prețurilor care trebuie pusă în aplicare prin intermediul baremului de comisioane. Acest identificator al politicii de stabilire a prețurilor trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor stabiliți în tabelul 1 din anexa I.

Obligatoriu

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor în format „PP_ [identificator intern al politicii de stabilire a prețurilor]”

5

Data de început a valabilității baremului de comisioane

Data de la care este valabil baremul de comisioane.

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

6

Data de sfârșit a baremului de comisioane

Data de la care baremul de comisioane nu mai este valabil.

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

7

Indicarea modelului

Indică dacă baremul de comisioane se bazează pe modelul „emitentul plătește” sau pe modelul „investitorul plătește”.

Obligatoriu

„I” pentru modelul „emitentul plătește”

„S” pentru modelul „investitorul sau abonatul plătește”

8

Tipul de rating acoperit de baremul de comisioane

Descrierea tipului de ratinguri sau de servicii auxiliare incluse în baremul de comisioane.

Obligatoriu

Indică dacă baremul de comisioane se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„C” pentru ratinguri ale entităților comerciale (excluzând obligațiunile garantate)

„S” pentru ratinguri suverane și ale finanțelor publice

„T” pentru ratingurile pentru finanțarea structurată

„B” pentru ratinguri ale obligațiunilor garantate

„O” pentru alte tipuri de ratinguri

„A” pentru servicii auxiliare

9

Segmentul de activitate căruia i se aplică baremul de comisioane

Atunci când se raportează ratinguri ale entităților comerciale se indică dacă baremul de comisioane se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele sectoare de activitate: (i) financiar; (ii) asigurări; (iii) alte tipuri de entități comerciale.

Obligatoriu.

Se aplică numai dacă a fost selectat „C” în câmpul 8 – „Tipul de rating acoperit de baremul de comisioane”

Indică dacă baremul de comisioane se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„FI” – pentru instituțiile financiare, inclusiv băncile, brokerii și dealerii

„IN” – pentru ratingul în sectorul asigurărilor

„CO” – pentru entitățile comerciale emitente neincluse în clasele FI sau IN

10

Categoria de active a baremului de comisioane

Atunci când se raportează ratinguri pentru finanțarea structurată se indică dacă baremul de comisioane se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele segmente: (i) RMBS; (ii) ABS; (iii) CMBS; (iv) CDO; (v)ABCP; (vi) altele.

Obligatoriu.

Se aplică numai dacă a fost selectat „T” în câmpul 8 – „Tipul de rating acoperit de baremul de comisioane”

Indică dacă baremul de comisioane se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„RMBS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu ipoteci rezidențiale

„ABS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu active

„CMBS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu ipoteci comerciale

„CDO” pentru ratinguri privind obligațiunile garantate cu active

„ABCP” pentru ratinguri privind efecte de comerț garantate cu active

„OTH” – altele

11

Sectorul baremului de comisioane

Atunci când se raportează ratinguri suverane și ale finanțelor publice se indică dacă baremul de comisioane se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele segmente: (i) rating de țară; (ii) rating al autorităților regionale sau locale; (iii) rating al organizațiilor supranaționale (altele decât instituțiile financiare internaționale); (iv) entități publice; (v) instituții financiare internaționale.

Obligatoriu.

Se aplică numai dacă a fost selectat „S” în câmpul 8 – „Tipul de rating acoperit de baremul de comisioane”

Indică dacă baremul de comisioane se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„SV” – rating de țară

„SM” – rating al autorităților regionale sau locale

„SO” – rating al organizațiilor supranaționale, altele decât „IF”

„PE” – rating al entităților publice

„IF” – instituții financiare internaționale

12

Subcategoria de active a baremului de comisioane

Definește subcategoriile de active pentru ratingurile pentru finanțarea structurată.

Obligatoriu.

Se aplică numai dacă a fost selectat „T” în câmpul 8 iar „Categoria de active” = „ABS” sau „RMBS” sau „CDO” sau „OTH”.

Indică dacă baremul de comisioane se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„CCS” – dacă ABS: titluri garantate cu creanțe aferente cărților de credit

„ALB” – dacă ABS: titluri garantate cu împrumuturi pentru achiziționarea unui autovehicul

„CNS” – dacă ABS: titluri garantate de credite de consum

„SME” – dacă ABS: titluri garantate de credite pentru întreprinderi mici și mijlocii

„LES” – dacă ABS: titluri garantate de leasing pentru persoane fizice sau societăți

„HEL” – dacă RMBS: credite de nevoi personale cu ipotecă

„PRR” – dacă RMBS: RMBS cu profil de risc „prime”

„NPR” – dacă RMBS: RMBS cu profil de risc „non-prime”

„CFH” – dacă CDO: CDO/CLO cu flux de numerar și hibride

„SDO” – dacă CDO: CDO/CLO sintetice

„MVO” – dacă CDO: CDO la valoarea pieței

„SIV” – dacă OTH: vehicule de investiții structurate

„ILS” – dacă OTH: titluri legate de asigurări

„DPC” – dacă OTH: companii specializate în produse financiare derivate

„SCB” – dacă OTH: obligațiuni garantate structurate

„OTH” – altele

13

Baremul de comisioane precedent

Identificarea baremului de comisioane precedent care este înlocuit de baremul de comisioane actual.

Se aplică numai în cazul în care baremul de comisioane actual modifică domeniul de aplicare al unui barem de comisioane precedent

Identificatorul baremului de comisioane în format „FS_ [identificator intern al baremului de comisioane]”

14

Denumirea fișierului baremului de comisioane

Denumirea fișierului baremului de comisioane. Se transmite în format ZIP.

Obligatoriu

 


Tabelul 3

Raportarea programelor privind comisioanele pentru fiecare clasă de rating în vigoare și a actualizărilor semnificative ulterioare

Nr.

Denumirea câmpului

Descriere

Tip

Standard

1

Identificatorul agenției de rating de credit

Cod utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care efectuează raportarea. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării.

Obligatoriu

 

2

Agențiile de rating de credit vizate

Identificarea agențiilor de rating de credit care aplică programul privind comisioanele.

Obligatoriu

ISO 17442

3

Identificatorul programului privind comisioanele

Identificator unic al programului privind comisioanele care nu poate fi schimbat. Toate modificările, cu excepția celor privind domeniul de aplicare al tipurilor de rating sau al tipului de program care intră sub incidența programului privind comisioanele, păstrează același identificator unic. Modificările privind domeniul de aplicare necesită un nou identificator al programului privind comisioanele.

Obligatoriu

Identificatorul programului privind comisioanele în format „FP_[Identificator intern al programului privind comisioanele]”

4

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor

Identificarea politicii de stabilire a prețurilor care trebuie pusă în aplicare prin intermediul programului privind comisioanele. Acest identificator al politicii de stabilire a prețurilor trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor stabiliți în tabelul 1 din anexa I.

Obligatoriu

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor în format „PP_ [identificator intern al politicii de stabilire a prețurilor]”

5

Data de început a valabilității programului privind comisioanele

Data de la care este valabil programul privind comisioanele.

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

6

Data de sfârșit a programului privind comisioanele

Data de la care programul privind comisioanele nu mai este valabil.

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

7

Indicarea modelului

Indică dacă programul privind comisioanele se referă la modelul „emitentul plătește” sau la modelul „investitorul sau abonatul plătește”.

Obligatoriu

„I” pentru modelul „emitentul plătește” și/sau

„S” pentru modelul „investitorul sau abonatul plătește”

8

Tipul de rating acoperit de programul privind comisioanele

Descrierea tipului de rating sau de servicii auxiliare incluse în programul privind comisioanele.

Obligatoriu

Indică dacă programul privind comisioanele se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„C” pentru ratinguri ale entităților comerciale (excluzând obligațiunile garantate)

„S” pentru ratinguri suverane și ale finanțelor publice

„T” pentru ratingurile pentru finanțarea structurată

„B” pentru ratinguri ale obligațiunilor garantate

„O” pentru alte tipuri de ratinguri

„A” pentru servicii auxiliare

9

Sectorul de activitate căruia i se aplică programul privind comisioanele

Atunci când se raportează ratinguri ale entităților comerciale se indică dacă programul privind comisioanele se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele sectoare de activitate: (i) financiar, (ii) asigurări, (iii) alte tipuri de entități comerciale.

Obligatoriu

Se aplică numai dacă a fost selectat „C” în câmpul 8, „Domeniul de aplicare al programului privind comisioanele”

Indică dacă programul privind comisioanele se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

FI – pentru instituțiile financiare, inclusiv băncile, brokerii și dealerii

IN – pentru ratingul în sectorul asigurărilor

CO – pentru entitățile comerciale emitente neincluse în clasele FI sau IN

10

Categoria de active a programului privind comisioanele

Atunci când se raportează ratinguri pentru finanțarea structurată se indică dacă programul privind comisioanele se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele segmente: (i) RMBS, (ii) ABS, (iii) CMBS, (iv) CDO, (v)ABCP, (vi) altele.

Obligatoriu

Se aplică numai dacă a fost selectat „T” în câmpul 8 – „Tipul de rating care face obiectul programului privind comisioanele”

Indică dacă programul privind comisioanele se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„RMBS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu ipoteci rezidențiale

„ABS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu active

„CMBS” pentru ratinguri privind titlurile garantate cu ipoteci comerciale

„CDO” pentru ratinguri privind obligațiunile garantate cu active

„ABCP” pentru ratinguri privind efecte de comerț garantate cu active

„OTH” – altele

11

Sectorul căruia i se aplică programul privind comisioanele

Atunci când se raportează ratinguri suverane și ale finanțelor publice se indică dacă programul privind comisioanele se aplică ratingurilor din unul dintre următoarele segmente: (i) rating de țară, (ii) rating al autorităților regionale sau locale, (iii) rating al organizațiilor supranaționale (altele decât instituțiile financiare internaționale), (iv) entități publice, (v) instituții financiare internaționale.

Obligatoriu

Se aplică numai dacă a fost selectat „S” în câmpul 8 – „Tipul de rating acoperit de programul privind comisioanele”

Indică dacă programul privind comisioanele se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„SV” – rating de țară

„SM” – rating al autorităților regionale sau locale

„SO” – rating al organizațiilor supranaționale, altele decât „IF”

„PE” – rating al entităților publice

„IF” – instituții financiare internaționale

12

Subcategoria de active a programului privind comisioanele

Definește subcategoriile de active pentru ratingurile pentru finanțarea structurată.

Obligatoriu.

Se aplică numai dacă a fost selectat „T” în câmpul 8 iar „Categoria de active” = „ABS” sau „RMBS” sau „CDO” sau „OTH”.

Indică dacă programul privind comisioanele se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„CCS” – dacă ABS: titluri garantate cu creanțe aferente cărților de credit

„ALB” – dacă ABS: titluri garantate cu împrumuturi pentru achiziționarea unui autovehicul

„CNS” – dacă ABS: titluri garantate de credite de consum

„SME” – dacă ABS: titluri garantate de credite pentru întreprinderi mici și mijlocii

„LES” – dacă ABS: titluri garantate de leasing pentru persoane fizice sau societăți

„HEL” – dacă RMBS: credite de nevoi personale cu ipotecă

„PRR” – dacă RMBS: RMBS cu profil de risc „prime”

„NPR” – dacă RMBS: RMBS cu profil de risc „non-prime”

„CFH” – dacă CDO: CDO/CLO cu flux de numerar și hibride

„SDO” – dacă CDO: CDO/CLO sintetice

„MVO” – dacă CDO: CDO la valoarea pieței

„SIV” – dacă OTH: vehicule de investiții structurate

„ILS” – dacă OTH: titluri legate de asigurări

„DPC” – dacă OTH: companii specializate în produse financiare derivate

„SCB” – dacă OTH: obligațiuni garantate structurate

„OTH” – altele

13

Tipul de program inclus

Descrierea tipului de program inclus în programul privind comisioanele, de exemplu dacă acesta este legat de și/sau include un program care recompensează frecvența de utilizare, un program de fidelitate, programe pentru emisiuni multiple, achiziționarea unui pachet de ratinguri de credit sau alte tipuri de programe.

 

Indică dacă programul privind comisioanele se aplică unuia sau mai multora dintre elementele de mai jos:

„All”

„F” frecvență de utilizare;

„L” program de fidelitate;

„M” programe pentru emisiuni multiple;

„B” achiziționarea unui pachet cu un număr predefinit de ratinguri de credit

„OTH” alte tipuri de programe privind comisioanele

14

Programul privind comisioanele precedent

Identificarea programului privind comisioanele precedent care este înlocuit de programul actual.

Obligatoriu

Se aplică în cazul în care programul privind comisioanele actual modifică domeniul de aplicare al unui program privind comisioanele precedent

Identificatorul programului privind comisioanele în format „FP_[identificator intern al programului privind comisioanele]”

15

Baremul sau baremele de comisioane

Numărul unic de identificare al oricărui barem de comisioane aplicabil sau aferent programului privind comisioanele. Acest identificator al baremului de comisioane trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor prevăzuți în tabelul 2 din anexa I.

Obligatoriu

dacă este aplicabil

Identificatorul baremului de comisioane în format „FS_ [identificator intern al baremului de comisioane]”

16

Denumirea fișierului programului privind comisioanele

Denumirea fișierului programului privind comisioanele. Se transmite în format ZIP.

Obligatoriu

 


Tabelul 4

Raportarea procedurilor de stabilire a prețurilor în vigoare și a actualizărilor semnificative ulterioare

Nr.

Denumirea câmpului

Descriere

Tip

Standard

1

Identificatorul agenției de rating de credit

Cod utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care efectuează raportarea. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării.

Obligatoriu

 

2

Agențiile de rating de credit vizate

Identificarea agențiilor de rating de credit care aplică procedura de stabilire a prețurilor

Obligatoriu

ISO 17442

3

Identificatorul procedurii

Identificator unic al procedurii de stabilire a prețurilor care nu poate fi schimbat.

Obligatoriu

 

4

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor

Identificatorul politicii sau politicilor de stabilire a prețurilor pe care procedura de stabilire a prețurilor trebuie să le pună în aplicare. Acest identificator al politicii de stabilire a prețurilor trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor stabiliți în tabelul 2 din anexa I.

Obligatoriu

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor în format „PP_ [identificator intern al politicii de stabilire a prețurilor]”

5

Identificatorul baremului de comisioane

Identificarea baremului sau baremelor pe care procedura de stabilire a prețurilor trebuie să le pună în aplicare. Acest identificator al baremului de comisioane trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor stabiliți în tabelul 2 din anexa I.

Obligatoriu.

Dacă este aplicabil

Identificatorul baremului de comisioane în format „FS_ [identificator intern al baremului de comisioane]”

6

Identificatorul programului privind comisioanele

Identificarea programului sau programelor privind comisioanele pe care procedura de stabilire a prețurilor trebuie să le pună în aplicare. Acest identificator al programului privind comisioanele trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor stabiliți în tabelul 3 din anexa I.

Obligatoriu.

Dacă este aplicabil

Identificatorul programului privind comisioanele în format „FP_[identificator intern al programului privind comisioanele]”

7

Data de început a valabilității procedurii de stabilire a prețurilor

Data de la care este valabilă procedura de stabilire a prețurilor.

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

8

Data de sfârșit a procedurii de stabilire a prețurilor

Data de sfârșit a valabilității procedurii de stabilire a prețurilor

Obligatoriu

Formatul datelor conform ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

9

Denumirea fișierului procedurii de stabilire a prețurilor

Denumirea fișierului procedurii de stabilire a prețurilor. Se transmite în format ZIP.

Obligatoriu

 


ANEXA II

Tabelul 1

Date care trebuie raportate către AEVMP pentru fiecare rating de credit individual alocat pe baza modelului „emitentul plătește”

Nr.

Denumirea câmpului

Descriere

Tip

Standard

1

Identificatorul agenției de rating de credit

Cod utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care efectuează raportarea. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării.

Obligatoriu

 

2

Anul de raportare

Anul calendaristic la care se referă perioada de raportare.

Obligatoriu

Format: AAAA

3

Identificatorul ratingului

Identificatorul unic al ratingului. Nu poate fi schimbat și corespunde identificatorului raportat în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2015/2.

Obligatoriu

4

Data la care începe contractul de rating

Data contractului inițial privind serviciul de rating. De regulă, aceasta corespunde datei la care se stabilesc comisioanele aferente serviciului de rating de credit.

Obligatoriu

Format extins pentru dată și oră conform ISO 8601: AAAA-LL-ZZ

5

Baremul de comisioane utilizat

Identificatorul unic al baremului pe baza căruia se stabilesc comisioanele. Acest indicator al baremului de comisioane trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor stabiliți în tabelul 2 din anexa I. În cazul în care nu s-a utilizat un barem de comisioane pentru a stabili prețul, se va utiliza identificatorul politicii de stabilire a prețurilor. Acest identificator al politicii de stabilire a prețurilor trebuie să corespundă identificatorului sau identificatorilor stabiliți în tabelul 1 din anexa I.

În cazul în care nu s-a utilizat o politică de stabilire a prețurilor sau un barem de comisioane, se va utiliza „N”.

Obligatoriu

Baremul de comisioane în format „FS_[identificator intern al baremului de comisioane]” sau identificatorul politicii de stabilire a prețurilor în format „PP_[identificator intern al politicii de stabilire a prețurilor]”

„N” nu a fost utilizat

6

Persoana sau persoanele responsabile de stabilirea prețurilor

Identificator intern atribuit de agenția de rating de credit persoanei sau persoanelor responsabile de stabilirea comisioanelor aferente ratingului, prin utilizarea baremului de comisioane și/sau a programului privind comisioanele aplicabil(e), sau persoanei care aprobă derogări sau reduceri ale baremului și/sau ale programului privind comisioanele.

Obligatoriu

Identificatorul intern al persoanei responsabile

7

Identificatorul clientului

Cod unic atribuit de agenția de rating de credit pentru identificarea clientului. În mod tipic, acesta corespunde emitentului unui instrument sau entității, însă în nici un caz nu trebuie să fie un SPV. Pentru instrumentele financiare structurate, codul unic identifică inițiatorul sau altă entitate care, din punct de vedere economic (de exemplu, intermediar), direct sau indirect, prin intermediul unui SPV sau SIV, negociază în mod efectiv comisioanele cu agenția de rating de credit. Acesta corespunde unui identificator al clientului, astfel cum este indicat în tabelul 2 din anexa II.

Obligatoriu

 

8

Indicație dacă ratingul individual a beneficiat de o scutire sau o reducere a comisionului

Este posibil ca anumitor ratinguri de credit să nu li se aplice un comision individual direct sau ca acestea să beneficieze de o reducere întrucât clientul a plătit, pentru un set de ratinguri, o valoare nominală a emisiunilor anuală (sau cu o altă durată determinată), un comision forfetar sau întrucât ratingul face parte dintr-un „pachet” de ratinguri (comision de grup). Acest câmp indică dacă ratingul individual este acoperit de un astfel de acord cu clientul.

Obligatoriu

„C” – acoperit de un acord privind un comision de grup

„N” nu este acoperit de un acord privind un comision de grup

9

Valoarea totală a comisioanelor percepute

Identifică valoarea totală a comisioanelor facturate pentru rating în cursul anului calendaristic de raportare precedent. În cazul în care nu a fost plătit niciun comision pentru ratingul de credit individual, suma este 0 pentru toate ratingurile, mai puțin pentru un rating care a beneficiat de comisionul de grup.

Obligatoriu

Valoarea în EUR

10

Valoarea comisioanelor plătite inițial

Identifică valoarea comisioanelor plătite în avans/inițiale facturate în cursul anului calendaristic de raportare anterior.

Obligatoriu

Valoarea în EUR

11

Comisioanele de supraveghere plătite

Identifică comisioanele de supraveghere/monitorizare anuale facturate în anul calendaristic anterior.

Obligatoriu

Valoarea în EUR

12

Alte comisioane percepute pentru serviciul de rating

Identifică suma totală a celorlalte comisioane sau compensații facturate în anul calendaristic anterior.

Dacă este aplicabil

Valoarea în EUR

13

Descrierea altor comisioane

Indică dacă comisioanele facturate au inclus contraprestații sau comisioane ca urmare a solicitării de către client a unui serviciu de rating în regim de urgență.

Obligatoriu.

Aplicabil în cazul în care câmpul „Alte comisioane percepute” a fost completat ca răspuns pentru câmpul „Alte comisioane percepute pentru serviciul de rating” (câmpul 12).

„Y” – dacă s-a aplicat un comision de urgență

„N” – dacă nu s-a aplicat un comision de urgență

14

Legături de negociere cu alte ratinguri

Indică dacă negocierea privind comisionul aferent ratingului emis a fost legată de alte ratinguri existente ale clientului, iar acest lucru a determinat variații ale comisioanelor finale aplicate și plătite de către client. Acest lucru ar include servicii de rating de credit furnizate în ceea ce privește vehiculele create pentru facilitarea emisiunii, de exemplu un program MTN.

Obligatoriu

„Y” pentru Da

„N” pentru Nu

15

Identificarea ratingului sau ratingurilor care sunt legate

Identificatorul unic al ratingului sau ratingurilor legate de ratingul care este raportat (de exemplu, în cazul finanțării structurate, o structură de master trust și seriile acesteia)

Obligatoriu.

Aplicabil dacă s-a completat „Y” ca răspuns la câmpul 14.

Lista identificatoarelor

16

Programul privind comisioanele

Indică dacă clientul beneficiază de comisioane individuale mai reduse datorită unui program care recompensează frecvența utilizării sau datorită altui program privind comisioanele.

Obligatoriu

„Y” pentru Da

„N” pentru Nu

17

Identificarea programului privind comisioanele

Identificarea programului privind comisioanele în cadrul căruia se stabilește prețul ratingului. Identifică programul privind comisioanele care trebuie să corespundă identificatorului stabilit în programul privind comisioanele aplicabil prevăzut în tabelul 3 din anexa I.

Obligatoriu în cazul în care s-a răspuns „Y” la câmpul 16.

Identificatorul programului privind comisioanele în format „FP_[identificator intern al programului privind comisioanele]”


Tabelul 2

Date care trebuie furnizate AEVMP cu privire la comisioanele percepute per client pentru serviciile de rating și serviciile auxiliare

Nr.

Denumirea câmpului

Descriere

Tip

Standard

1

Identificatorul agenției de rating de credit

Cod utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care efectuează raportarea. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării.

Obligatoriu

 

2

Identificatorul clientului

Cod unic atribuit de agenția de rating de credit pentru identificarea clientului. Clienții pot fi emitenți, entități cărora li se acordă un rating și/sau inițiatori și/sau pot să includă entități care, din punct de vedere economic, direct sau indirect, prin intermediul unui SPV sau SIV, negociază comisioanele cu agenția de rating de credit în contextul acordurilor de rating de credit. Din motive de claritate, trebuie să se precizeze că în niciun caz un client nu poate fi un SPV sau un SIV. Identificatorul unic al clientului rămâne același în toate aceste cazuri.

Obligatoriu

 

3

Persoane juridice

Lista persoanelor juridice incluse în câmpul „Identificatorul clientului”.

Obligatoriu

Lista denumirilor persoanelor juridice

4

Totalul comisioanelor globale facturate

Comisioanele totale facturate clientului în anul calendaristic anterior pentru serviciile de rating pe baza modelului „emitentul plătește”.

Obligatoriu

Valoarea în EUR

5

Ratinguri acordate clientului

Indică numărul de ratinguri acordate clientului de către agenția de rating de credit la data de 31 decembrie din anul calendaristic anterior.

Obligatoriu

Numărul de ratinguri

6

Comisioanele totale pentru programe

Comisioanele totale facturate clientului în anul calendaristic anterior pentru servicii de rating care nu au fost derivate dintr-un rating individual, ci din programe care recompensează frecvența utilizării, programe relaționale sau pe alte tipuri de programe forfetare și comisioane pentru emisiuni în exces, care pot acoperi unul sau mai multe ratinguri.

Obligatoriu

Valoarea în EUR

7

Identificarea ratingurilor

Identificarea ratingurilor acordate în cadrul programelor privind comisioanele sau acoperite de aceste programe în anul calendaristic anterior.

Obligatoriu

Lista identificatoarelor ratingurilor

8

Comisioane încasate pentru servicii auxiliare

Comisioanele totale facturate clientului de către grupul de întreprinderi al agenției de rating de credit pentru servicii auxiliare în anul calendaristic anterior.

Obligatoriu

Valoarea în EUR

9

Principalele servicii auxiliare

Identificarea principalelor trei servicii furnizate de grupul agenției de rating de credit clientului în anul calendaristic anterior, în termeni de venit.

Obligatoriu. Dacă valoarea introdusă în câmpul 8 „Comisioane încasate pentru servicii auxiliare” este mai mare decât 0.

Lista serviciilor auxiliare

10

Clasificarea serviciilor auxiliare

Clasificarea serviciilor auxiliare pentru principalele trei servicii auxiliare identificate în câmpul 9 „Principalele servicii auxiliare”, în termeni de venit.

Obligatoriu. Dacă valoarea introdusă în câmpul 8 „Comisioane încasate pentru servicii auxiliare” este mai mare decât 0.

Clasificarea serviciilor auxiliare

11

Alte servicii

Indică dacă pentru stabilirea comisioanelor pentru serviciile de rating de credit furnizate clientului s-a ținut cont de eventualele servicii furnizate de entități aparținând grupului agenției de rating de credit, în sensul articolelor 1 și 2 din Directiva 83/349/CEE, precum și de entități legate de agenția de rating de credit sau de orice altă întreprindere din grupul agenției de rating de credit printr-un raport în sensul articolului 12 alineatul (1) din Directiva 83/349/CEE.

Obligatoriu

„Y” pentru Da

„N” pentru Nu


ANEXA III

Tabelul 1

Date care trebuie furnizate AEVMP cu privire la comisioanele percepute pentru servicii de rating bazate pe modelul „abonatul sau investitorul plătește”

Datele se furnizează per client pentru:

(i)

primii 100 de clienți în termeni de venit pentru acest tip de serviciu de rating de credit;

(ii)

precum și pentru toți ceilalți clienți care sunt abonați sau plătesc pentru ratinguri ca investitori și primesc, de asemenea, un rating emis de grupul agenției de rating.

Nr.

Denumirea câmpului

Descriere

Tip

Standard

1

Identificatorul agenției de rating de credit

Cod utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care efectuează raportarea. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării.

Obligatoriu

 

2

Identificatorul clientului

Codul utilizat intern de sistem pentru identificarea clientului care plătește, este destinatarul facturii sau negociază în orice alt mod comisioanele cu agenția de rating de credit pentru a beneficia de serviciul de rating de credit.

Obligatoriu

 

3

Comisioane per client

Comisioanele totale facturate clientului pentru serviciile de rating pe bază de abonament furnizate în anul calendaristic anterior.

Obligatoriu

Valoarea în EUR

4

Identificarea politicii de stabilire a prețurilor

Identificarea politicii de stabilire a prețurilor pe baza căreia agenția de rating de credit a facturat clientul. Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor trebuie să corespundă identificatorului stabilit în politica de stabilire a prețurilor aplicabilă prevăzută în tabelul 1 din anexa I la prezentul STR.

Obligatoriu.

Dacă este aplicabil

Identificatorul politicii de stabilire a prețurilor în format „PP_ [identificator intern al politicii de stabilire a prețurilor]”

5

Identificarea baremului de comisioane

Identificarea principalelor trei bareme de comisioane pe baza cărora agenția de rating de credit a facturat clientul. Identificatorul baremului de comisioane trebuie să corespundă identificatorului stabilit în partea privind baremul de comisioane aplicabil a politicii de stabilire a prețurilor prevăzută în tabelul 3 din anexa I la prezentul STR.

Obligatoriu.

Dacă este aplicabil

Identificatorul baremului de comisioane în format „FS_[identificator intern al baremului de comisioane]”

6

Identificarea programului privind comisioanele

Identificarea principalelor trei programe privind comisioanele pe baza cărora agenția de rating de credit a facturat clientul. Identificatorul programului privind comisioanele trebuie să corespundă identificatorului stabilit în partea privind programul privind comisioanele aplicabil a politicii de stabilire a prețurilor prevăzută în tabelul 4 din anexa I la prezentul STR.

Obligatoriu.

Dacă este aplicabil

Identificatorul programului privind comisioanele în format „FP_[identificator intern al programului privind comisioanele]”

7

Emitent sau entitatea căreia i se acordă ratingul

Indică dacă clientul este, de asemenea, un emitent, o entitate căreia i se acordă un rating sau un client conform tabelului 2 din anexa II.

Obligatoriu

„Y” pentru Da

„N” pentru Nu

8

Indicație privind primii clienți

Indică dacă clientul a făcut parte din primii 100 de clienți abonați, în termeni de venit, în anul calendaristic anterior.

Obligatoriu

„Y” pentru Da

„N” pentru Nu

9

Comisioane percepute pentru servicii auxiliare

Comisioanele totale facturate clientului de către grupul de întreprinderi al agenției de rating de credit pentru servicii auxiliare în anul calendaristic anterior.

Obligatoriu

Valoarea în EUR


6.1.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 2/24


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/2 AL COMISIEI

din 30 septembrie 2014

de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru prezentarea informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le transmită registrului central creat de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (1), în special articolul 21 alineatul (4) al treilea paragraf și articolul 21 alineatul (4a) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Articolul 11a alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 prevede că, atunci când acordă un rating de credit sau o perspectivă de rating, agențiile de rating de credit înregistrate și certificate transmit informații privind ratingul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (AEVMP). Această cerință nu se aplică ratingurilor produse în mod exclusiv pentru investitori și puse la dispoziția acestora în schimbul unui comision. AEVMP trebuie să publice informațiile referitoare la ratinguri transmise de agențiile de rating de credit pe un site internet public denumit platforma europeană de rating („European rating platform” – ERP). Prin urmare, este necesară stabilirea unor norme privind conținutul și modalitatea de prezentare a informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le pună la dispoziția AEVMP pentru publicarea pe ERP.

(2)

În plus, în temeiul articolului 11 alineatul (2) și al articolului 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, agențiile de rating de credit trebuie să transmită AEVMP informații privind performanțele lor anterioare și în scopul unei supravegheri continue. Conținutul și modul de prezentare a acestor informații sunt prevăzute în Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012 al Comisiei (2), respectiv în Regulamentul delegat (UE) nr. 446/2012 al Comisiei (3). Pentru ca AEVMP să poată prelucra mai eficient datele, iar agențiile de rating de credit înregistrate și certificate să poată raporta datele într-un mod mai simplu, ar trebui stabilite cerințe de raportare integrate pentru toate datele pe care agențiile de rating de credit înregistrate și certificate ar trebui să le raporteze AEVMP. Prin urmare, prezentul regulament stabilește norme privind datele care trebuie raportate pentru alimentarea ERP, informațiile care trebuie puse la dispoziție cu privire la performanțele anterioare în registrul central creat de AEVMP și informațiile pe care agențiile de rating ar trebui să le raporteze periodic către AEVMP pentru supravegherea continuă a agențiilor de rating de credit. Prin urmare, prezentul regulament abrogă Regulamentele delegate (UE) nr. 448/2012 și (UE) nr. 446/2012. AEVMP ar trebui să integreze într-o singură bază de date toate datele raportate de agențiile de rating de credit pentru ERP, pentru registrul central și pentru supravegherea continuă a agențiilor de rating de credit.

(3)

Pentru a se asigura că ERP furnizează informații actualizate privind acțiunile de rating altele decât cel divulgate în mod exclusiv investitorilor în schimbul unui comision, este necesar să se descrie datele care trebuie raportate, inclusiv ratingul și perspectiva de rating ale instrumentului sau ale entității căreia i se acordă un rating, comunicatele de presă care însoțesc acțiunile de rating, rapoartele care însoțesc acțiunile de rating suveran, tipul de acțiune de rating, precum și data și ora publicării. Comunicatele de presă furnizează în special informații cu privire la principalele elemente care stau la baza deciziei de rating. ERP le oferă utilizatorilor de ratinguri un punct central de acces la informații actualizate referitoare la ratinguri și reduce costurile de informare, permițând o viziune globală asupra diferitelor ratinguri emise pentru fiecare entitate sau instrument care face obiectul unui rating.

(4)

Pentru a asigura o imagine de ansamblu a tuturor ratingurilor atribuite de către diferitele agenții de rating de credit unei anumite entități sau unui anumit instrument, agențiile de rating de credit ar trebui să utilizeze identificatori comuni pentru entitatea și instrumentul căruia i se acordă ratingul atunci când transmit AEVMP datele de rating. Prin urmare, pentru identificarea entităților cărora li se acordă ratingul, a emitenților, a inițiatorilor și a agențiilor de rating de credit, singura metodă de identificare unică la nivel mondial ar trebui să fie Identificatorul internațional al entităților juridice (LEI).

(5)

Pentru a se asigura că informațiile privind ERP sunt actualizate, informațiile referitoare la rating ar trebui colectate și publicate zilnic, pentru a permite o actualizare zilnică a ERP în afara orelor de program din Uniune.

(6)

Pentru ca AEVMP să poată reacționa prompt în cazul nerespectării efective sau potențiale a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009, informațiile referitoare la rating raportate de către agențiile de rating de credit înregistrate și certificate ar trebui să permită AEVMP să supravegheze îndeaproape conduita și activitățile agențiilor de rating de credit. De aceea, datele de rating ar trebui raportate către AEVMP lunar. Cu toate acestea, din motive de proporționalitate, agențiile de rating de credit care au mai puțin de 50 de angajați și care nu fac parte dintr-un grup trebuie să aibă posibilitatea de a raporta date de rating din două în două luni. AEVMP trebuie să aibă totuși posibilitatea de a impune agențiilor de rating de credit respective să furnizeze rapoarte lunare, în funcție de numărul și tipul ratingurilor lor, inclusiv în funcție de complexitatea analizei de credit, de relevanța instrumentelor sau a emitenților cărora li se acordă ratinguri și de eligibilitatea ratingurilor care urmează a fi utilizate în scopuri de reglementare.

(7)

Pentru a evita raportarea datelor de mai multe ori, AEVMP ar trebui să utilizeze, pentru supravegherea continuă, datele deja raportate pentru alimentarea ERP. În scopul unei supravegheri continue, agențiile de rating de credit ar trebui să comunice și informații referitoare la acele ratinguri de credit și perspective de rating care nu sunt raportate pentru alimentarea ERP.

(8)

AEVMP ar trebui să utilizeze datele furnizate în scopul alimentării ERP și al supravegherii continue pentru a culege informații privind performanțele anterioare, pe care să le pună la dispoziție în registrul central în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. Pentru a facilita și mai mult comparabilitatea și pentru a asigura coerența cu datele care au fost raportate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012, agențiile de rating de credit certificate recent ar trebui să fie obligate să prezinte date referitoare la o perioadă de cel puțin zece ani înainte de certificare sau la întreaga perioadă scursă din momentul în care și-au început activitatea. Agențiile de rating de credit nu trebuie să fie obligate să raporteze aceste date, parțial sau total, dacă pot demonstra că acest lucru ar fi disproporționat, având în vedere amploarea și complexitatea activității lor.

(9)

Agențiile de rating de credit care fac parte dintr-un grup ar trebui să aibă posibilitatea fie de a raporta datele de rating separat către AEVMP, fie de a mandata una dintre agențiile din cadrul grupului să prezinte datele în numele lor. Cu toate acestea, dată fiind structura extrem de integrată a agențiilor de rating la nivelul Uniunii și pentru a facilita înțelegerea statisticilor, agențiile de rating de credit sunt încurajate să transmită registrului central rapoarte globale, pentru întregul grup.

(10)

În scopul supravegherii permanente a AEVMP și al publicării rapoartelor privind performanțele anterioare ale agențiilor de rating de credit, aceste agenții pot de asemenea informa AEVMP, dacă doresc, cu privire la ratingurile de credit emise de agențiile de rating de credit din țări terțe care aparțin aceluiași grup de agenții de rating de credit, dar care nu au fost avizate în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

(11)

Atunci când comunică datele, agențiile de rating de credit ar trebui să facă o clasificare pe categorii a ratingurilor de credit și a perspectivelor de rating, în funcție de tipul de rating și de subcategorii, de exemplu sector de activitate, ramură de activitate sau tip de active, ori în funcție de tipul emitentului și al emisiunii. Aceste categorii se bazează pe experiența anterioară a AEVMP în ceea ce privește colectarea datelor de rating și pe necesitatea supravegherii datelor de rating de credit.

(12)

Pentru a permite raportarea ratingurilor de credit cu privire la noile instrumente financiare care ar putea apărea ca rezultat al inovației financiare, ar trebui introdusă o categorie pentru a raporta „alte instrumente financiare”. În plus, categoriile de ratinguri ale entităților comerciale și cele pentru finanțarea structurată trebuie să conțină, de asemenea, o categorie „Altele”, care să includă toate noile tipuri de emisiuni ale entităților comerciale sau de instrumente financiare structurate care nu pot fi clasificate în categoriile existente.

(13)

Pentru a permite AEVMP să creeze ERP și pentru ca agențiile de rating de credit să dispună de suficient timp pentru a-și adapta sistemele interne la noile cerințe de raportare, agențiile de rating de credit ar trebui să prezinte un prim raport până la 1 ianuarie 2016. Pentru a asigura comparabilitatea și continuitatea datelor raportate în temeiul prezentului regulament, primul raport ar trebui să conțină date privind toate ratingurile emise și neretrase până la 21 iunie 2015. În plus, primul raport ar trebui să conțină date referitoare la ratingurile de credit și perspectivele de rating emise de agențiile de rating de credit de la 21 iunie 2015 până la 1 ianuarie 2016. Primul raport ar trebui să conțină același tip de informații ca datele de rating care urmează ca ulterior să fie transmise zilnic.

(14)

Pentru ca AEVMP să primească datele și să le proceseze automat în sistemele sale interne, datele raportate ar trebui compilate într-un format standard. Datorită progresului tehnic, este posibil ca AEVMP să fie nevoită să actualizeze și să transmită, prin comunicări sau orientări specifice, o serie de instrucțiuni tehnice de raportare privind transmiterea sau formatul fișierelor care trebuie prezentate de agențiile de rating de credit.

(15)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare prezentate de către AEVMP Comisiei, în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(16)

AEVMP a organizat o consultare publică deschisă cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

(17)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 462/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), prezentul regulament ar trebui să se aplice începând din 21 iunie 2015,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Date care trebuie raportate

(1)   Agențiile de rating de credit raportează date privind toate ratingurile de credit sau perspectivele de rating emise sau avizate în conformitate cu articolele 8, 9 și 11. Agențiile de rating de credit raportează toate ratingurile de credit și perspectivele de rating emise la nivelul entităților cărora li se acordă ratinguri și toate instrumentele de datorie emise ale acestora, după caz.

(2)   Agențiile de rating de credit se asigură să datele raportate AEVMP sunt exacte, exhaustive și disponibile și că rapoartele sunt prezentate în conformitate cu articolele 8, 9 și 11 utilizând sisteme corespunzătoare elaborate pe baza instrucțiunilor tehnice furnizate de AEVMP.

(3)   Agențiile de rating de credit informează fără întârziere AEVMP cu privire la eventuale circumstanțe excepționale care ar putea împiedica temporar sau întârzia prezentarea rapoartelor în conformitate cu prezentul regulament.

(4)   În cazul grupurilor de agenții de rating de credit, membrii fiecărui grup pot mandata un membru să transmită în numele lor rapoartele prevăzute în prezentul regulament. În datele prezentate AEVMP trebuie identificată fiecare agenție de rating de credit în numele căreia este prezentat un astfel de raport.

(5)   În sensul articolului 11 alineatul (2) și al articolului 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, o agenție de rating de credit care raportează date în numele unui grup poate include date privind ratingurile de credit și perspectivele de rating emise de agenții de rating de credit din țări terțe aparținând aceluiași grup și neavizate. În cazul în care o agenție de rating nu raportează aceste date, trebuie să furnizeze o explicație în raportul cu date calitative, în câmpurile 9 și 10 din tabelul 1 care figurează în partea 1 din anexa I la prezentul regulament.

(6)   Agențiile de rating de credit divulgă informații care indică dacă ratingul de credit sau perspectiva de rating raportată a fost solicitată sau nu, cu sau fără participare, în conformitate cu articolul 10 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Articolul 2

Raportarea stării de nerambursare (default) și a retragerilor

(1)   Agențiile de rating de credit raportează o stare de nerambursare (default) în raport cu un rating în câmpurile 6 și 13 din tabelul 2 care figurează în partea 2 din anexa I în cazul în care s-a produs unul dintre următoarele evenimente:

(a)

ratingul indică faptul că a apărut o stare de nerambursare, conform definiției date acestei situații de către agenția de rating de credit;

(b)

ratingul a fost retras din cauza insolvenței entității căreia i-a fost acordat sau a restructurării datoriilor;

(c)

orice altă situație în care agenția de rating de credit consideră că entitatea sau instrumentul căruia i-a fost acordat un rating este în stare de nerambursare, de depreciere semnificativă sau într-o situație echivalentă.

(2)   Atunci când se retrage un rating raportat, motivul retragerii se raportează în câmpul 11 din tabelul 2 care figurează în partea 2 din anexa I.

Articolul 3

Tipuri de ratinguri

Atunci când raportează ratingurile de credit sau perspectivele de rating, agențiile de rating de credit le clasifică în unul dintre următoarele tipuri de ratinguri:

(a)

ratinguri ale entităților comerciale;

(b)

ratinguri pentru finanțarea structurată;

(c)

ratinguri suverane și ale finanțelor publice;

(d)

alte instrumente financiare.

Articolul 4

Ratinguri ale entităților comerciale

(1)   Atunci când raportează ratingurile acordate entităților comerciale, agențiile de rating de credit le clasifică în unul dintre următoarele sectoare de activitate:

(a)

instituții financiare, inclusiv bănci, brokeri și dealeri;

(b)

asigurări;

(c)

toate celelalte entități comerciale sau toți ceilalți emitenți care nu sunt menționați la literele (a) și (b).

(2)   Agențiile de rating de credit clasifică emisiunile întreprinderilor în unul dintre următoarele tipuri de emisiuni:

(a)

obligațiuni;

(b)

obligațiuni garantate, astfel cum se menționează la articolul 52 alineatul (4) din Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), care îndeplinesc condițiile de eligibilitate stabilite la articolul 129 alineatele (1)-(3), (6) și (7) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7);

(c)

alte tipuri de obligațiuni garantate, pentru care agenția de rating de credit a utilizat anumite metodologii, modele sau ipoteze principale de rating pentru emiterea ratingurilor de credit și care nu sunt incluse la litera (b);

(d)

alte tipuri de emisiuni ale entităților comerciale care nu sunt menționate la literele (a), (b) și (c).

(3)   Codul de țară al unei entități căreia i se acordă ratingul sau al emisiunilor sale din câmpul 10 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I trebuie să fie cel al țării de domiciliu a entității.

Articolul 5

Ratinguri pentru finanțarea structurată

(1)   Ratingurile pentru finanțarea structurată sunt legate de un instrument financiar sau alte active rezultate dintr-o tranzacție sau o schemă de securizare, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 61 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

(2)   Atunci când raportează ratinguri pentru finanțarea structurată, agențiile de rating de credit trebuie să le clasifice în una dintre următoarele categorii de active:

(a)

titluri garantate cu active, inclusiv credite auto, împrumuturi pentru achiziționarea de ambarcațiuni, de aeronave, împrumuturi pentru studii, împrumuturi de consum, împrumuturi destinate întreprinderilor mici și mijlocii, împrumuturi pentru tratamente medicale, împrumuturi pentru case prefabricate mobile, împrumuturi pentru producția de filme, împrumuturi pentru furnizorii de utilități, leasinguri de echipamente, creanțe aferente cărților de credit, garanții fiscale (tax liens), împrumuturi neperformante, împrumuturi pentru achiziționarea de vehicule de agrement, contracte de leasing pentru persoane fizice și întreprinderi, precum și creanțe comerciale;

(b)

titluri garantate cu ipoteci rezidențiale, de înaltă calitate (prime) sau cu risc ridicat (non-prime), și credite de nevoi personale cu ipotecă (home equity loans);

(c)

titluri garantate cu ipoteci comerciale, inclusiv împrumuturi pentru achiziționarea de spații comerciale sau de birouri, pentru spitale, pentru azile de bătrâni, pentru spații de depozitare, pentru hoteluri, pentru centre de îngrijiri medicale, împrumuturi industriale și pentru proprietăți multifamiliale;

(d)

obligațiuni garantate cu active (CDO), inclusiv obligațiuni garantate cu împrumuturi colateralizate, obligațiuni garantate cu împrumuturi bancare, obligațiuni garantate sintetice, obligațiuni garantate în tranșă unică, obligațiuni garantate cu fonduri acoperite (hedge funds), obligațiuni garantate cu instrumente financiare garantate cu active și obligațiuni garantate cu obligațiuni de tip CDO;

(e)

efecte de comerț garantate cu active;

(f)

alte instrumente financiare structurate care nu sunt incluse la literele (a)-(e), inclusiv obligațiuni garantate structurate, vehicule de investiții structurate, instrumente financiare emise pe polițe de asigurare (insurance-linked securities) și companii specializate în produse financiare derivate (derivative product companies).

(3)   Dacă este cazul, o agenție de rating de credit trebuie să indice, de asemenea, în câmpul 34 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I, subcategoria de active căreia îi aparține fiecare instrument care primește rating.

(4)   Codul de țară al instrumentelor financiare structurate trebuie raportat în câmpul 10 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I și este cel al țării de domiciliu a majorității activelor suport. În cazul în care nu este posibilă identificarea țării de domiciliu a majorității activelor suport, instrumentul se clasifică ca „internațional”.

Articolul 6

Ratinguri suverane și ale finanțelor publice

(1)   Atunci când raportează date privind ratingurile suverane și ratingurile entităților publice și ale organizațiilor supranaționale, precum și ratingurile creanțelor emise, agențiile de rating de credit le clasifică în una dintre următoarele categorii:

(a)

statul, în cazul în care entitatea căreia i se acordă ratingul este un stat sau emitentul datoriei sau al obligației financiare, al unui titlu de creanță sau al altui instrument financiar căruia i se acordă ratingul este un stat sau un fond de coinvestiții al unui stat, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) litera (v) punctele (i) și (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și în cazul în care ratingul se referă la un stat;

(b)

autoritatea regională sau locală, în cazul în care entitatea căreia i se acordă ratingul este o autoritate regională sau locală sau emitentul datoriei sau al obligației financiare, al unui titlu de creanță sau al altui instrument financiar căruia i se acordă ratingul este un stat sau un fond de coinvestiții al unei autorități regionale sau locale, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) litera (v) punctele (i) și (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și în cazul în care ratingul se referă la o autoritate regională sau locală;

(c)

instituțiile financiare internaționale, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) litera (v) punctul (iii) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;

(d)

organizația supranațională, de exemplu instituțiile care nu sunt incluse la litera (c) și care sunt create, deținute și controlate de mai multe guverne suverane acționare, inclusiv organizațiile menționate în secțiunea U din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (8);

(e)

entități publice, inclusiv cele menționate în secțiunile O, P și Q din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1893/2006.

(2)   În cazul în care nu se poate identifica o anumită țară ca țara emisiunii, în cazul instituțiilor financiare internaționale sau al organizațiilor supranaționale menționate la alineatul (1) literele (c) și (d), emitentul căruia i se acordă un rating se înscrie în categoria „Internațional” în câmpul 10 din tabelul 1 care figurează în partea 2 din anexa I.

Articolul 7

Alte instrumente financiare

Ratingurile de credit sau perspectivele de rating emise cu privire la un instrument financiar, astfel cum este definit la articolul 3 alineatul (1) litera (k) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, care nu poate fi încadrat în categoria de emisiuni ale entităților comerciale în temeiul articolului 4 alineatul (2) din acest regulament, de instrumente financiare structurate prevăzute la articolul 5 din prezentul regulament sau de emisiuni suverane și ale entităților publice prevăzute la articolul 6 din prezentul regulament, se declară la categoria „Alte instrumente financiare”.

Articolul 8

Raportarea în scopul publicării pe ERP

(1)   Agențiile de rating de credit raportează date privind toate ratingurile de credit sau perspectivele de rating în conformitate cu articolul 11a alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, de fiecare dată când acordă sau avizează un rating de credit sau o perspectivă de rating care nu sunt divulgate în mod exclusiv în mod exclusiv investitorilor în schimbul unui comision.

(2)   Ratingurile de credit și perspectivele de rating menționate la alineatul (1), publicate între 20.00.00, ora Europei Centrale (CET) (9), într-o zi și 19.59.59 CET în ziua următoare se raportează până la 21.59.59 CET în ziua următoare.

(3)   Pentru fiecare rating de credit sau perspectivă de rating raportată în conformitate cu alineatul (1), se raportează în același timp și comunicatul de presă corespunzător menționat în secțiunea D partea I punctul 5 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. În cazul în care comunicatul de presă este publicat și transmis mai întâi într-o altă limbă decât limba engleză, o versiune în limba engleză poate fi, de asemenea, prezentată atunci când este disponibilă.

(4)   Pentru ratingurile menționate la articolul 6 alineatul (1) literele (a), (b) și (c), se transmite și raportul de cercetare care le însoțește, menționat în secțiunea D partea III punctul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. În cazul în care acest raport de cercetare este publicat și transmis mai întâi într-o altă limbă decât limba engleză, o versiune în limba engleză poate fi, de asemenea, prezentată atunci când este disponibilă.

Articolul 9

Raportarea în scopul supravegherii AEVMP

(1)   Conform articolului 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, agențiile de rating de credit raportează date privind toate ratingurile de credit și perspectivele de rating emise sau avizate ori emise într-o țară terță și neavizate, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (5), inclusiv informații despre toate entitățile sau instrumentele de datorie prezentate pentru o evaluare inițială sau pentru un rating preliminar, astfel cum se menționează în secțiunea D partea I punctul 6 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

(2)   Pentru ratingurile de credit și perspectivele de rating în cazul cărora nu se aplică articolul 8, agențiile de rating de credit raportează lunar datele de rating referitoare la luna calendaristică precedentă.

(3)   Agențiile de rating de credit care au mai puțin de 50 de angajați și care nu fac parte dintr-un grup de agenții de rating de credit pot prezenta o dată la două luni datele de rating prevăzute la alineatul (2), cu excepția cazului în care AEVMP solicită rapoarte lunare având în vedere natura, complexitatea și gama ratingurilor de credit pe care le emite. Datele de rating se referă la ultimele două luni calendaristice.

(4)   Datele de rating menționate la alineatul (2) se transmit AEVMP în termen de 15 de zile de la încheierea perioadei la care se referă raportul. În cazul în care a cincisprezecea zi din lună este o sărbătoare legală în țara de domiciliu a agenției de rating de credit sau în cazul în care o agenție de rating de credit raportează datele în numele unui grup în conformitate cu articolul 1 alineatul (4), în țara de domiciliu a agenției de rating de credit, termenul va fi următoarea zi lucrătoare.

(5)   În cazul în care în luna calendaristică precedentă nu s-a emis niciun rating de credit sau nicio perspectivă menționate la alineatul (1), agenția de rating de credit nu este obligată să prezinte date.

Articolul 10

Raportarea privind performanțele anterioare

Ratingurile de credit emise sau avizate ori cele emise într-o țară terță și neavizate, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (5), sunt utilizate de AEVMP pentru a pune la dispoziție date privind performanțele anterioare, în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și cu secțiunea E partea II punctul 1 din anexa I la respectivul regulament.

Articolul 11

Raportarea inițială

(1)   Agențiile de rating de credit înregistrate sau certificate înainte de 21 iunie 2015 întocmesc un prim raport pe care îl prezintă AEVMP până la 1 ianuarie 2016; acest raport conține toate elementele următoare:

(a)

informații privind toate ratingurile de credit și perspectivele de rating menționate la articolele 8 și 9 care au fost emise și neretrase până la 21 iunie 2015;

(b)

ratingurile de credit și perspectivele de rating menționate la articolele 8 și 9 care au fost emise între 21 iunie 2015 și 31 decembrie 2015.

(2)   Agențiile de rating de credit înregistrate sau certificate între 21 iunie 2015 și 31 decembrie 2015 se conformează prezentului regulament de la 1 ianuarie 2016. În primul lor raport, acestea raportează, în conformitate cu articolele 8 și 9, toate ratingurile de credit și perspectivele de rating care au fost emise de la data de înregistrare sau de certificare.

(3)   Agențiile de rating de credit înregistrate sau certificate după data de 1 ianuarie 2016 se conformează prezentului regulament în termen de trei luni de la data de înregistrare sau de certificare. În primul lor raport, acestea raportează, în conformitate cu articolele 8 și 9, toate ratingurile de credit și perspectivele de rating care au fost emise de la data de înregistrare sau de certificare.

(4)   În plus față de primul raport menționat la alineatele (2) și (3), o agenție de rating de credit certificată după 21 iunie 2015 raportează, de asemenea, în temeiul articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și al secțiunii E partea II punctul 1 din anexa I la regulamentul respectiv, datele referitoare la performanțele lor anterioare din cel puțin ultimii zece ani dinainte de data certificării sau, în cazul în care aceasta și-a început activitatea de rating cu mai puțin de zece ani înainte de data certificării, datele aferente întregii perioade de la începerea activității sale de rating. Agențiile de rating de credit nu sunt obligate să raporteze aceste date dacă pot demonstra că acest lucru nu ar fi proporționat, având în vedere amploarea și complexitatea activității lor.

Articolul 12

Structura datelor

(1)   Agențiile de rating de credit prezintă AEVMP rapoarte conținând date calitative în formatul specificat în tabelele care figurează în partea 1 din anexa I, împreună cu primul lor raport privind datele de rating, în conformitate cu articolul 11. Orice modificare adusă acestor rapoarte conținând date calitative se raportează imediat sistemului AEVMP ca actualizare, înainte ca datele de rating care sunt afectate de aceste schimbări să fie transmise către AEVMP. În cazul în care o agenție de rating de credit prezintă rapoarte în numele unui grup, astfel cum se prevede la articolul 1 alineatul (4), un singur set de rapoarte conținând date calitative poate fi transmis către AEVMP.

(2)   Agențiile de rating de credit furnizează rapoarte cu date de rating pentru ratingurile menționate la articolele 8, 9 și 11 în formatul specificat în tabelele din anexa I partea 2.

Articolul 13

Proceduri de raportare

(1)   Agențiile de rating de credit furnizează rapoartele conținând date calitative și rapoartele cu date de rating menționate la articolul 12 în conformitate cu instrucțiunile tehnice furnizate de AEVMP, folosind sistemul de raportare al AEVMP.

(2)   Agențiile de rating de credit trebuie să păstreze timp de cel puțin cinci ani fișierele trimise către AEVMP și primite de aceasta în format electronic. Aceste fișiere trebuie puse la dispoziția AEVMP la cerere.

(3)   În cazul în care o agenție de rating de credit identifică erori de fapt în datele care au fost raportate, agenția procedează la rectificarea datelor relevante, fără întârzieri nejustificate, în conformitate cu instrucțiunile tehnice furnizate de AEVMP.

Articolul 14

Abrogare și dispoziții tranzitorii

(1)   Următoarele regulamente se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2016:

(a)

Regulamentul delegat (UE) nr. 446/2012;

(b)

Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012.

(2)   Trimiterile la regulamentele menționate la alineatul (1) se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

(3)   Datele transmise către AEVMP în conformitate cu reglementările prevăzute la alineatul (1) înainte de 1 ianuarie 2016 sunt considerate a fi fost depuse în conformitate cu prezentul regulament și continuă să fie utilizate de AEVMP în conformitate cu articolul 11 alineatul (2), cu articolul 21 alineatul (4) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 și cu anexa I secțiunea E partea II punctul 1 din regulamentul respectiv.

Articolul 15

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 21 iunie 2015.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 septembrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 302, 17.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) nr. 448/2012 al Comisiei din 21 martie 2012 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru prezentarea informațiilor pe care agențiile de rating de credit trebuie să le transmită registrului central creat de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (JO L 140, 30.5.2012, p. 17).

(3)  Regulamentul delegat (UE) nr. 446/2012 al Comisiei din 21 martie 2012 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la conținutul și formatul rapoartelor periodice privind datele de rating care trebuie transmise Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe de către agențiile de rating de credit (JO L 140, 30.5.2012, p. 2).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 462/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 privind agențiile de rating de credit (JO L 146, 31.5.2013, p. 1).

(6)  Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(8)  Regulamentul (CE) 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).

(9)  CET ia în considerare trecerea la ora de vară a Europei Centrale.


ANEXA I

PARTEA 1

LISTA CÂMPURILOR FIȘIERULUI DE DATE CALITATIVE

Tabelul 1

Identificarea agenției de rating de credit (ARC) și descrierea metodologiei

Acest tabel cuprinde elementele care stau la baza identificării agenției de rating de credit care face obiectul raportării, inclusiv identificarea juridică, metodologia și politicile utilizate.

Acest tabel include câte un rând pentru fiecare agenție de rating de credit.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul ARC

Codul utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care face obiectul raportării. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării sau al certificării.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

Identificatorul internațional al entității juridice (LEI) a agenției de rating de credit care face obiectul raportării

Codul LEI al ARC care transmite fișierul.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

3

Denumirea ARC

Denumirea utilizată pentru identificarea agenției de rating de credit. Corespunde denumirii utilizate de agenția de rating de credit în procesul de înregistrare și în toate celelalte proceduri de supraveghere ale AEVMP. În cazul în care o agenție din cadrul unui grup de agenții de rating de credit raportează pentru întregul grup, aceasta este denumirea care se referă la grupul de agenții de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Public

4

Descrierea ARC

Scurtă descriere a agenției de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Public

5

Metodologia utilizată de ARC

Descrierea metodologiei de rating utilizate de agenția de rating de credit. Agenția de rating poate oferi o descriere a caracteristicilor specifice ale metodologiei sale de rating.

Obligatoriu.

 

Public

6

Link către pagina de pe site-ul web al ARC privind metodologia

Link către pagina web a agenției de rating de credit care conține toate informațiile privind metodologiile și descrierile modelelor și ale ipotezelor principale de rating.

Obligatoriu.

Referința valabilă a paginii web

Public

7

Politicile în materie de ratinguri solicitate și nesolicitate

Descrierea politicii agenției de rating de credit în materie de ratinguri solicitate și nesolicitate, cu sau fără participare. Dacă există mai multe politici, se precizează tipurile de rating relevante cărora li se aplică fiecare politică.

Obligatoriu.

 

Public

8

Politica în materie de ratinguri a filialelor

Descrierea politicii în materie de raportare a ratingurilor filialelor.

Obligatoriu.

Se aplică numai agențiilor de rating de credit care emit ratinguri ale entităților comerciale.

 

Public

9

Acoperirea geografică a raportării

În cazul unei agenții de rating de credit care face parte dintr-un grup de agenții, acestea ar trebui să menționeze dacă raportează cu privire la toate ratingurile emise de grup (acoperire globală) sau nu (raportează doar cu privire la ratingurile acordate în UE și la ratingurile avizate). Dacă acoperirea nu este globală, agenția de rating explică motivele. Pentru toate celelalte agenții de rating de credit ar trebui să se menționeze „acoperire globală” („Y”).

Obligatoriu.

Y – Da

N – Nu

Public

10

Motivul pentru care acoperirea nu este globală

Motivul pentru care o agenție de rating de credit care face parte dintr-un grup nu raportează cu privire la toate ratingurile acordate de grup.

Obligatoriu.

Se aplică în cazurile în care „Acoperirea geografică a raportării” = „N”.

 

Public

11

Definiția termenului „nerambursare”

Cuprinde definiția termenului „nerambursare” utilizată de agenția de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Public

12

Link către site-ul web

Link către pagina principală a site-ului agenției de rating de credit.

Obligatoriu.

Referința valabilă a paginii web

Public


Tabelul 2

Lista tipurilor de rating al emitentului

Acest tabel se completează în cazul în care agenția de rating de credit acordă ratinguri de credit ale emitentului. Tabelul conține câte un rând pentru fiecare tip de rating emis de agenția de rating de credit la nivelul emitentului.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul tipului de rating al emitentului

Identificator unic pentru fiecare tip de rating al emitentului pe baza căruia poate fi evaluată o entitate căreia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Aplicabil în cazul în care agenția de rating de credit emite ratinguri ale emitentului.

 

Tehnic

2

Denumirea tipului de rating al emitentului

Denumirea categoriei de rating al emitentului.

Obligatoriu.

 

Tehnic

3

Descrierea tipului de rating al emitentului

Descrierea categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

4

Tip de rating standard al emitentului

Acesta ar trebui să facă distincția între următoarele tipuri de rating al emitentului: rating de credit principal/global al emitentului, tipul de rating al datoriei (în anexa I partea 2 tabelul 2 se descriu diferitele categorii) și toate celelalte tipuri de rating al datoriei emitentului.

Obligatoriu.

IR – rating principal al emitentului

DT – rating al datoriei

OT – altele

Tehnic


Tabelul 3

Lista categoriilor de datorii

Acest tabel se completează în cazul în care agenția de rating de credit acordă un rating categoriilor de datorii sau emisiunilor de titluri de creanță/instrumentelor de datorie (cum ar fi: datorii cu rang prioritar negarantate, datorii subordonate negarantate, datorii secundare subordonate negarantate etc.). Tabelul include câte un rând pentru fiecare tip de datorie.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificator al categoriei de datorii cărora li se acordă un rating

Identificator unic al fiecărei categorii de datorii utilizate pentru clasificarea categoriilor de datorii sau a emisiunilor de titluri de creanță corporative sau suverane.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care agenția de rating acordă ratinguri categoriilor de datorii private sau suverane.

 

Tehnic

2

Denumirea categoriei de datorii cărora li se acordă un rating

Numele categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

3

Descrierea categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating

Descrierea categoriei în care se încadrează datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

4

Grad de prioritate

Identifică gradul de prioritate al categoriei de datorii în care se încadrează emitentul sau emisiunea căruia/căreia i se acordă un rating.

Facultativ.

SEU – în cazul în care datoriile emitentului sau emisiunile cărora li se acordă un rating se încadrează în categoria de datorii cu rang prioritar negarantate

SEO – în cazul în care datoriile emitentului sau emisiunile cărora li se acordă un rating se încadrează într-o altă categorie de datorii cu rang prioritar decât SEU

SB – în cazul în care datoriile emitentului sau emisiunile se încadrează într-o categorie de datorii subordonate

Tehnic


Tabelul 4

Lista tipurilor de emisiuni/programe

Acest tabel se completează în cazul în care agenția de rating de credit acordă ratinguri pentru emisiuni de titluri de creanță/instrumente financiare. Agenția de rating de credit menționează toate tipurile de emisiuni sau programele în cadrul cărora se emit creanțele (cum ar fi: titluri, titluri pe termen mediu, obligațiuni, efecte de comerț). Tabelul include câte un rând pentru fiecare program sau tip de emisiune.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul tipului de emisiune/al programului

Identificator unic pentru fiecare emisiune/program utilizat în cadrul clasificării ratingurilor acordate emisiunilor.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care agenția de rating de credit acordă ratinguri emisiunilor private sau suverane.

 

Tehnic

2

Denumirea tipului de emisiune/program

Denumirea emisiunii/a programului.

Obligatoriu.

 

Tehnic

3

Descrierea tipului de emisiune/program

Descrierea emisiunii/a programului.

Obligatoriu.

 

Tehnic


Tabelul 5

Lista analiștilor principali

Acest tabel conține o listă a tuturor analiștilor principali care își desfășoară activitățile în Uniune. În cazul în care un analist principal a exercitat această funcție pe parcursul mai multor perioade (cu întreruperi între acestea), analistul principal trebuie să figureze de mai multe ori în tabel: pentru fiecare perioadă în care a ocupat funcția de analist principal. Data la care un analist principal a început să exercite această funcție nu poate să coincidă cu data la care acesta a încetat să ocupe funcția respectivă. Tabelul conține câte un rând pentru fiecare analist principal și pentru fiecare perioadă distinctă în care acesta a exercitat funcția de analist principal.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificator intern al analistului principal

Identificatorii unici interni ai membrului personalului care este numit în funcția de analist de către agenția de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Exclusiv supraveghere

2

Numele analistului principal

Numele complet al analistului principal.

Obligatoriu.

 

Exclusiv supraveghere

3

Data la care analistul principal a început să exercite funcția respectivă

Data la care membrul personalului a început să exercite funcția de analist principal.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

Exclusiv supraveghere

4

Data la care analistul principal a încetat să exercite funcția respectivă

Data la care membrul personalului a încetat să exercite funcția de analist principal. Dacă acesta ocupă în prezent postul de analist principal, data menționată este 9999-01-01.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

Exclusiv supraveghere


Tabelul 6

Scala de rating

Acest tabel include descrierea tuturor scalelor de rating utilizate de agențiile de rating de credit în vederea emiterii de ratinguri de credit care urmează să fie raportate în temeiul prezentului regulament. Agențiile de rating de credit alocă câte un rând fiecărei scale de rating de credit. Pentru fiecare scală de rating de credit care face obiectul raportării, în subtabelul „Categorii” pot fi raportate informații cu privire la una sau mai multe categorii de rating, iar în subraportul „Trepte” pot fi raportate informații cu privire la una sau mai multe trepte.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul scalei de rating

Identifică fără echivoc o anumită scală de rating a agenției de rating de credit.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

Data de începere a valabilității scalei de rating

Data la care începe valabilitatea scalei de rating.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ)

Public

3

Data de încetare a valabilității scalei de rating

Data până la care este valabilă o scală de rating. Pentru scala de rating valabilă în prezent se menționează data 9999-01-01.

Obligatoriu.

Data în formatul ISO 8601 (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

Public

4

Descrierea scalei de rating

Descrierea tipului de ratinguri incluse în scală, inclusiv acoperirea geografică, dacă este cazul.

Obligatoriu.

 

Public

5

Orizontul de timp

Identifică aplicabilitatea scalei de rating în funcție de orizontul de timp.

Obligatoriu.

L – dacă scala de rating se aplică ratingurilor pe termen lung

S – dacă scala de rating se aplică ratingurilor pe termen scurt

Public

6

Tipul de rating

Identifică aplicabilitatea scalei de rating în funcție de tipul de rating.

Obligatoriu.

C – dacă scala de rating se aplică ratingurilor entităților comerciale

S – dacă scala de rating se aplică ratingurilor suverane sau ratingurilor finanțelor publice

T – dacă scala de rating se aplică ratingurilor pentru finanțarea structurată

O – dacă scala de rating se aplică în cazul altor instrumente financiare

Public

7

Domeniul de aplicare a scalei de rating

Precizează dacă scala de rating se utilizează în scopul emiterii de ratinguri preliminare, de ratinguri finale sau în ambele scopuri.

Obligatoriu.

PR – scala de rating se utilizează exclusiv în scopul acordării de ratinguri preliminare

FR – scala de rating se utilizează exclusiv în scopul acordării de ratinguri finale

BT – scala de rating se utilizează în scopul acordării de ratinguri preliminare și finale

Public

8

Scala de rating utilizată pentru registrul central (CEREP)

Precizează dacă ratingul urmează să fie utilizat de AEVMP pentru calculele statistice ale registrului central (CEREP).

Pentru orice perioadă determinată, se utilizează o singură scală de rating coroborată cu un tip de rating și durata preconizată.

Obligatoriu.

Y – Da

N – Nu

Tehnic

9

Categorii

Valoarea categoriei de rating

Poziția categoriei de rating în cadrul scalei de rating (1 corespunde categoriei cu cea mai bună bonitate).

Obligatoriu.

Numărul de ordine este un număr întreg, cu valoarea minimă 1 și valoarea maximă 20. Valorile categoriilor de rating trebuie declarate în ordine consecutivă. Trebuie să existe cel puțin o categorie de rating pentru fiecare rating

Public

10

Calificativul categoriei de rating

Identifică o anumită categorie de rating în cadrul scalei de rating.

Obligatoriu.

 

Public

11

Descrierea categoriei de rating

Definirea categoriei de rating în cadrul scalei de rating.

Obligatoriu.

 

Public

12

Trepte

Valoarea treptei

Poziția treptei în cadrul scalei de rating (1 corespunde treptei cu cea mai bună bonitate).

Obligatoriu.

Valoarea treptei este un număr întreg, cu valoarea minimă 1 și valoarea maximă 99. Valorile furnizate trebuie să fie consecutive. Pentru fiecare rating trebuie să existe cel puțin o treaptă de rating

Public

13

Calificativul treptei

Identifică o anumită treaptă în cadrul scalei de rating. Treptele furnizează detalii suplimentare cu privire la categoria de rating.

Obligatoriu.

 

Public

14

Descrierea treptei

Descrierea treptei în cadrul scalei de rating.

Obligatoriu.

 

Public

PARTEA 2

LISTA CÂMPURILOR FIȘIERULUI DE DATE REFERITOARE LA RATINGURI

Tabelul 1

Date care descriu entitatea/instrumentul căreia/căruia i se acordă un rating

În acest tabel sunt precizate și descrise toate ratingurile de credit care au fost acordate de agenția de rating de credit și care urmează să fie raportate în cadrul domeniului de aplicare al prezentului regulament. Acest tabel include câte un rând pentru fiecare rating de credit individual care urmează să fie raportat. Dacă este cazul, pentru fiecare rând corespunzător ratingului de credit se pot menționa unul sau mai mulți „inițiatori”.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul ARC

Codul utilizat pentru identificarea agenției de rating de credit care face obiectul raportării. Acesta este furnizat de AEVMP în momentul înregistrării sau al certificării.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

LEI al agenției de rating de credit care raportează

Codul LEI al agenției de rating de credit care transmite fișierul.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

3

LEI al agenției de rating de credit responsabile

Codul LEI al agenției de rating de credit responsabile de acordarea ratingului, de exemplu pentru:

un rating acordat în Uniune, agenția de rating de credit înregistrată care a emis ratingul;

un rating avizat, agenția de rating de credit înregistrată care a avizat ratingul;

un rating emis de o agenție de rating de credit certificată, agenția de rating de credit certificată;

un rating emis într-o țară terță, dar care nu a fost avizat de o agenție de rating de credit înregistrată, agenția de rating de credit din țara terță care a emis ratingul respectiv.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

4

LEI al ARC emitente

Codul LEI al agenției de rating de credit care a acordat ratingul, de exemplu pentru:

un rating acordat în Uniune, agenția de rating de credit înregistrată;

pentru un rating avizat, agenția de rating de credit din țara terță care a emis ratingul în cauză;

un rating emis de o agenție de rating de credit certificată, entitatea certificată;

un rating emis într-o țară terță, dar care nu a fost avizat de o agenție de rating de credit înregistrată, agenția de rating de credit din țara terță care a emis ratingul respectiv.

Obligatoriu.

ISO 17442

Public

5

Identificatorul ratingului

Identificatorul unic al ratingului, care nu poate fi modificat în timp. Identificatorul ratingului este unic în toate rapoartele transmise AEVMP.

Obligatoriu.

 

Tehnic

6

Tipul de rating

Indică dacă este vorba de un rating al unei entități comerciale, un rating suveran sau un rating al finanțelor publice, un rating pentru finanțarea structurată sau un rating acordat altui instrument financiar. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

C – pentru ratingurile entităților comerciale

S – pentru ratingurile suverane

T – pentru ratingurile pentru finanțarea structurată

O – pentru ratingurile altor instrumente financiare

Public

7

Alte tipuri de rating

Descrie tipul de instrument financiar pentru care s-a acordat un rating care a fost raportat în cadrul tipului de rating „O”.

Obligatoriu.

Aplicabil pentru „Tipul de rating” = „O”.

 

Exclusiv supraveghere

8

Obiectul ratingului

Precizează dacă ratingul se referă la o entitate/un emitent de titluri de creanță sau la o emisiune de titluri de creanță a unei entități/un instrument financiar căreia/căruia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

ISR – ratingul se referă la o entitate sau la un emitent de titluri de creanță

INT – ratingul se referă la o emisiune de titluri de creanță sau la un instrument financiar

Public

9

Orizontul de timp

Indică dacă ratingul este pe termen scurt sau pe termen lung. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

L – pentru un rating pe termen lung

S – pentru un rating pe termen scurt

Public

10

Țara

Codul de țară al entității/instrumentului căreia/căruia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Cod ISO 3166-1

Codul „ZZ” se utilizează pentru identificarea categoriei „internațional”

Public

11

Monedă

Indică dacă ratingul este exprimat în raport cu moneda locală sau în raport cu o monedă străină.

Obligatoriu.

Aplicabil pentru „Tipul de rating” = „C” sau „S”.

LC – dacă ratingul este în moneda locală

FC – dacă ratingul este în valută

Public

12

LEI entitate juridică/emitent

Codul LEI al entității juridice/al emitentului. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică doar dacă entitatea căreia i se acordă un rating este eligibilă pentru atribuirea unui cod LEI.

ISO 17442

Public

13

Codul fiscal național al entității juridice/al emitentului

Codul fiscal național unic al entității căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Facultativ.

Dacă este cazul.

 

Public

14

Numărul de TVA (taxa pe valoarea adăugată) al entității juridice/al emitentului

Numărul național unic de TVA al entității căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Facultativ.

Dacă este cazul.

 

Public

15

Cod de identificare (BIC) al entității juridice/al emitentului

Codul BIC unic al entității căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Facultativ.

Se aplică numai în cazul entităților care reprezintă instituții financiare („Sector de activitate” = „FI” sau „IN”).

ISO 9362

Public

16

Identificatorul intern al entității juridice/al emitentului

Identificatorul intern unic al emitentului. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

 

Exclusiv supraveghere

17

Denumirea entității juridice/denumirea emitentului

Conține o referință inteligibilă și adecvată la denumirea juridică a entității juridice/a emitentului.

Obligatoriu.

 

Public

18

Codul LEI al entității juridice-mamă/al emitentului

Codul LEI al societății-mamă. Se raportează numai în cazul în care emitentului căruia i se acordă un rating este o filială a unei alte entități căreia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care entitatea/emitentul căreia/căruia i se acordă un rating este o filială a unei alte entități care face obiectul unui rating.

ISO 17442

Public

19

Identificatorul intern al entității juridice-mamă/al emitentului

Identificatorul intern unic al entității juridice-mamă/al emitentului. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care entitatea căreia i se acordă un rating este o filială a unei alte entități care face obiectul unui rating.

 

Exclusiv supraveghere

20

Codul nomenclatorului comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) al entității subsuverane

Identificatorul orașului/al regiunii în care este situată municipalitatea/entitatea subsuverană căreia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică numai în cazul în care „Țara” este membră a Uniunii și dacă „Tipul de rating” = „S” și „Sectorul” = „SM”.

Nomenclatura Eurostat: NUTS 1-3

Public

21

Codul ISIN

Numărul internațional de identificare a titlurilor de valoare (ISIN) al instrumentului căruia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT” și dacă instrumentele cărora li se acordă un rating au un cod ISIN.

ISO 6166

Public

22

Identificator unic al instrumentului

O combinație de caracteristici ale instrumentului care îl identifică în mod univoc.

Facultativ.

Standard AEVMP

Exclusiv supraveghere

23

Identificator intern al instrumentului

Cod unic de identificare a instrumentului financiar căruia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Exclusiv supraveghere

24

Tipul de emisiune/program

Specifică tipul de emisiune/program căreia/căruia i se acordă un rating.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” sau „S” și „Obiectul ratingului” = „INT”.

Un identificator valabil al „tipului de emisiune/program”, menționat anterior în câmpul „Lista tipurilor de emisiuni/programe”

Public

25

Tipul de rating al emitentului

Specifică tipul de rating al emitentului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” și „Obiectul ratingului” = „ISR”.

Un identificator valabil al „tipului de rating al emitentului”, menționat anterior în câmpul „Lista tipurilor de rating al emitentului”

Public

26

Categoria datoriilor

Precizează categoria de datorii în care se încadrează emisiunile de titluri de creanță sau datoriile cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” sau „S”, „Obiectul ratingului” = „ISR” și „Tipul de rating al emitentului” = „DT” sau „Obiectul ratingului” = „INT”, dacă este cazul.

Un identificator valabil al „Categoriei de datorii cărora li se acordă un rating”, menționat anterior în câmpul „Lista categoriilor de datorii”

Public

27

Data emiterii

Specifică data la care s-a emis instrumentul sau titlul de creanță căruia i se acordă un rating. Nu poate fi modificat în timp.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

Formatul de dată ISO 8601: (AAAA-LL-ZZ)

Exclusiv supraveghere

28

Data scadenței

Data scadenței instrumentului sau a titlului de creanță căruia i se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

Dacă instrumentul este perpetuu: 9999-01-01.

Formatul de dată ISO 8601: (AAAA-LL-ZZ) sau 9999-01-01

Exclusiv supraveghere

29

Volumul emisiunii în circulație

Volumul emisiunii în circulație în momentul în care s-a acordat primul rating. Valoarea este exprimată în moneda corespunzătoare emisiunii de titluri de creanță, raportată în câmpul „Codul monedei în care este exprimat volumul emisiunii în circulație”.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Exclusiv supraveghere

30

Codul monedei în care este exprimat volumul creanțelor/emisiunii în circulație

Codul monedei corespunzătoare emisiunii de titluri de creanță cărora li se acordă un rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

ISO 4217

Exclusiv supraveghere

31

Sectorul de activitate

Clasificarea entităților sau a titlurilor de creanță cărora li se acordă un rating, raportate la tipul de rating „ entități comerciale”, în societăți financiare, societăți de asigurare și societăți nefinanciare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C”.

FI – pentru ratinguri acordate instituțiilor financiare, inclusiv băncilor, brokerilor și dealerilor

IN – pentru ratinguri acordate instituțiilor de asigurări

CO – pentru ratinguri acordate instituțiilor comerciale care nu sunt incluse în categoriile „FI” sau „IN”

Public

32

Sector

Precizează subcategoriile ratingurilor suverane și ale ratingurilor finanțelor publice.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „S”.

SV – pentru ratinguri de țară

SM – pentru ratinguri acordate autorităților regionale sau locale

IF – pentru ratinguri acordate instituțiilor financiare internaționale

SO – pentru ratinguri acordate altor organizații supranaționale decât cele din categoria „IF”

PE – pentru ratinguri acordate entităților publice

Public

33

Clasa de active

Definește principalele clase de active în cazul ratingurilor pentru finanțarea structurată.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

ABS – pentru ratinguri ale titlurilor de valoare garantate cu active (ABS)

RMBS – pentru ratinguri ale titlurilor garantate cu ipoteci rezidențiale (RMBS)

CMBS – pentru ratinguri ale titlurilor garantate cu ipoteci comerciale (CMBS)

CDO – pentru ratinguri ale obligațiunilor garantate cu active (CDO)

ABCP – pentru ratinguri ale efectelor de comerț garantate cu active (ABCP)

OTH – pentru Altele

Public

34

Subcategoria de active

Definește subcategoriile de active pentru ratingurile pentru finanțarea structurată.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

CSC – dacă ABS: titluri garantate cu creanțe aferente cărților de credit

ALB – dacă ABS: titluri garantate cu credite auto

CNS – dacă ABS: titluri garantate cu credite de consum

SME – dacă ABS: titluri garantate cu credite acordate întreprinderilor mici și mijlocii

LES – dacă ABS: titluri garantate cu contracte de leasing încheiate cu persoane fizice sau juridice

HEL – dacă RMBS: credite de nevoi personale garantate cu imobile

PRR – dacă RMBS: titluri garantate cu ipoteci rezidențiale cu profil de risc „prime” NPR – dacă RMBS: titluri garantate cu ipoteci rezidențiale cu profil de risc „non-prime” („non-prime RMBS”)

CFH – dacă CDO: obligațiuni de tip CDO/CLO cu flux de numerar și hibride

SDO – dacă CDO: obligațiuni de tip CDO/CLO sintetice

MVO – dacă CDO: obligațiuni de tip CDO bazate pe valoarea de piață

SIV – dacă OTH: vehicule de investiții structurate

ILS – dacă OTH: titluri de valoare legate de asigurări

DPC – dacă OTH: companii specializate în produse financiare derivate

SCB – dacă OTH: obligațiuni garantate structurate

OTH – Altele

Public

35

Alte subcategorii de active

Precizează categoria sau subcategoria celorlalte clase de active.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și „Subcategoria de active” = „OTH”.

 

Exclusiv supraveghere

36

Clasificările emisiunilor de titluri de creanță ale entităților comerciale

Clasificarea obligațiunilor garantate.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „C” și „Obiectul ratingului” = „INT”.

BND – obligațiuni

CBR – obligațiuni garantate, astfel cum se menționează la articolul 52 alineatul (4) din Directiva 2009/65/CE, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate stabilite la articolul 129 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013

OCB – alte tipuri de obligațiuni garantate, în cazul cărora agenția de rating de credit a utilizat anumite metodologii, modele sau ipoteze principale de rating corespunzătoare obligațiunilor garantate pentru a emite ratingul de credit și care nu sunt incluse la articolul 5 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament

OTH – alte tipuri de titluri de creanță emise de entități comerciale care nu sunt incluse la articolul 5 alineatul (2) literele (a), (b) și (c) din prezentul regulament

Public

37

Alte titluri de creanță emise de entități comerciale

Descrie tipul titlului de creanță raportat la categoria „altele”.

Obligatoriu.

Se aplică pentru „Clasificarea titlurilor de creanță emise de entități comerciale” = „OTH”.

 

Exclusiv supraveghere

38

Clasa tranșei

Clasa în care se încadrează tranșa.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

 

Public

39

Nr. serie/Nr. de referință program

În cazul în care emisiunea face parte dintr-o serie de emisiuni multiple în cadrul aceluiași program, se precizează numărul seriei din care emisiunea respectivă face parte. Pe lângă „Denumirea programului/a tranzacției/a emisiunii” se poate menționa „Nr. de referință program”, în cazul în care acesta există.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” sau „Tipul de rating” = „C” și „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Public

40

Denumirea programului/a tranzacției/a emisiunii

Precizează denumirea programului/a tranzacției/a emisiunii utilizată în documentele publice privind emisiunea.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Obiectul ratingului” = „INT”.

 

Public

41

Inițiatori

Identificator intern al inițiatorului

Codul intern unic atribuit de agenția de rating de credit inițiatorului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

În cazul în care există mai mulți inițiatori care nu pot fi identificați individual, ar trebui să se menționeze „MULTIPLE”.

 

Exclusiv supraveghere

42

LEI inițiator

Codul LEI al inițiatorului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și pentru „Identificatorul intern al inițiatorului ” nu se menționează „MULTIPLE”.

ISO 17442

Exclusiv supraveghere

43

Codul BIC al inițiatorului

Codul BIC unic al inițiatorului.

Facultativ.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și pentru „Identificatorul intern al inițiatorului” nu se menționează „MULTIPLE”.

ISO 9362

Exclusiv supraveghere

44

Denumirea inițiatorului

Conține o referință inteligibilă adecvată la denumirea juridică a inițiatorului (sau a societății-mamă a emitentului).

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T” și pentru „Identificatorul intern al inițiatorului” nu se menționează „MULTIPLE”.

 

Exclusiv supraveghere

45

Ratingul preliminar precedent

Indică, pentru toate noile ratinguri, dacă agenția de rating de credit a emis un rating preliminar sau a efectuat o evaluare inițială înainte de acordarea ratingului final.

Obligatoriu.

Se aplică pentru „Tipul de acțiune” = „NEW” în tabelul 2 din partea 2.

Y – Da

N – Nu

Exclusiv supraveghere

46

Identificatorul ratingului preliminar precedent

Indică identificatorul ratingului preliminar precedent emis sau al evaluării inițiale. „Identificatorul ratingului preliminar precedent” ar trebui să corespundă unui identificator al ratingului preliminar valabil, care a fost deja raportat.

Obligatoriu.

Se aplică pentru „Rating preliminar precedent” = „Y”.

 

Exclusiv supraveghere

47

Indicatorul gradului de complexitate

Reflectă gradul de complexitate atribuit unui rating pentru finanțarea structurată, având în vedere factori cum ar fi numărul de inițiatori, de contrapărți, de țări, necesitatea de a dezvolta noi metodologii sau caracteristici novatoare, îmbunătățirile calității creditului, documentația aferentă, complexitatea garanțiilor, existența unor jurisdicții diferite sau noi și/sau existența componentelor derivate, pe lângă alți factori pe care agenția de rating de credit îi poate considera relevanți atunci când evaluează gradul de complexitate al unui serviciu de rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

S – grad de complexitate standard

C – grad sporit de complexitate

Exclusiv supraveghere

48

Tipul tranzacției de finanțare structurată

Indică dacă instrumentul este de tipul „Stand-alone” sau „Master-Trust”.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating” = „T”.

S – tranzacție de tipul „Stand-alone”

M – tranzacție de tipul „Master Trust”

Exclusiv supraveghere

49

Tipul de rating care intră sub incidența platformei europene de rating (ERP)

Identifică ratingurile de credit care intră sub incidența ERP, pe baza cerințelor stabilite la articolul 11a din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Obligatoriu.

NXI – ratingul nu este produs și publicat exclusiv pentru investitori, în schimbul unui comision

EXI – ratingul este produs și publicat exclusiv pentru investitori, în schimbul unui comision

Tehnic

50

Relevant pentru calculele statistice ale registrului central (CEREP)

Indică dacă ratingul urmează să fie utilizat în calculele statistice ale registrului central (CEREP).

Obligatoriu.

Y – Da

N = Nu

Tehnic


Tabelul 2

Informații privind acțiunile de rating de credit individuale

Acest tabel include toate acțiunile de rating întreprinse în legătură cu ratingurile de credit menționate în tabelul 1. În cazul în care comunicatele de presă sau rapoartele de cercetare privind ratingurile suverane sunt publicate în mai multe limbi, pentru aceeași acțiune de rating se pot menționa mai multe versiuni lingvistice ale comunicatelor de presă sau ale rapoartelor de cercetare privind ratingurile suverane.


Nr.

Denumire câmp

Descriere

Tip

Standard

Domeniu de aplicare

1

Identificatorul acțiunii de rating

Identificatorul unic al acțiunii de rating. Fiecare rating raportat dispune de un identificator unic al acțiunii de rating.

Obligatoriu.

 

Tehnic

2

Identificatorul ratingului

Identificatorul unic al ratingului.

Obligatoriu.

Ar trebui să fie un „identificator valabil al ratingului” menționat în tabelul 1 din partea 2

Tehnic

3

Data și ora la care începe valabilitatea acțiunii

Data și ora la care începe valabilitatea acțiunii. Trebuie să coincidă cu momentul – exprimat ca timp universal coordonat (UTC) – al publicării acțiunii sau al comunicării, pe bază de abonament, a acesteia.

Obligatoriu.

Format extins pentru dată și oră ISO 8601: AAAA-LL-ZZ (HH:MM:SS)

Public

4

Data și ora comunicării acțiunii

Data și ora comunicării acțiunii către entitatea căreia i se acordă un rating.

Se exprimă ca timp universal coordonat (UTC). Ar trebui să fie raportat doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Format extins pentru dată și oră ISO 8601: AAAA-LL-ZZ (HH:MM:SS)

Exclusiv supraveghere

5

Data la care s-a luat decizia privind acțiunea

Identifică data la care s-a luat decizia privind acțiunea.

Este vorba de data aprobării preliminare (de exemplu de către comitetul de rating) a acțiunii, în cazul în care aceasta este comunicată entității căreia i se acordă un rating, înainte de aprobarea finală.

Ar trebui să fie raportată doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Formatul de dată ISO 8601: (AAAA-LL-ZZ)

Exclusiv supraveghere

6

Tipul de acțiune

Identifică tipul acțiunii întreprinse de agenția de rating de credit cu privire la un anumit rating.

Obligatoriu.

OR – în cazul ratingului în vigoare (numai pentru prima raportare)

PR – în cazul în care este vorba de un rating preliminar

NW – în cazul în care ratingul este acordat pentru prima oară

UP – în cazul în care ratingul este îmbunătățit

DG – în cazul în care ratingul este reclasificat într-o categorie inferioară

AF – în cazul în care ratingul este confirmat

DF – în cazul în care unui emitent sau instrument care face obiectul unui rating i se acordă sau retrage statutul de „nerambursare” și nerambursarea nu este legată de o altă acțiune de rating

SP – în cazul în care ratingul se suspendă

WD – în cazul în care ratingul este retras

OT – în cazul în care o perspectivă sau o tendință este atribuită unui rating sau este retrasă

WR – în cazul în care un statut de supraveghere (watch) sau de revizuire (review) este atribuit unui rating sau este retras

Public

7

Statutul de „perspectivă”/„supraveghere”/„nerambursare”

Se atribuie, se menține sau se retrage statutul de „perspectivă”/„supraveghere”/„suspendare”/„nerambursare” în ceea ce privește ratingul.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „OT”, „WR”, „DF”, „SP” sau „OR”.

P – statutul se atribuie

M – statutul se menține

R – statutul se retrage

Public

8

Perspectiva

Identifică perspectiva/tendința atribuită unui rating de către ARC în conformitate cu politica sa în domeniu.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „OT” sau „OR”.

POS – în cazul unei perspective pozitive

NEG – în cazul unei perspective negative

EVO – în cazul unei perspective în curs de evoluție sau de dezvoltare

STA – în cazul unei perspective stabile

Public

9

Supraveghere/revizuire

Identifică statutul de „supraveghere” sau „revizuire” atribuit unui rating de către ARC în conformitate cu politica sa în domeniu.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „WR” sau „OR”.

POW – în cazul unei supravegheri/revizuiri pozitive

NEW – în cazul unei supravegheri/revizuiri negative

EVO – în cazul unei supravegheri/revizuiri în curs de evoluție sau de dezvoltare

UNW – în cazul unei supravegheri/revizuiri într-o direcție incertă

Public

10

Factorul determinant al supravegherii/revizuirii

Identifică motivul pentru care unui rating i-a fost atribuit statutul de „supraveghere”/„revizuire”. Ar trebui să fie raportat doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „WR” sau „OR” și „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

1 – atunci când statutul de „supraveghere”/„revizuire” este determinat de modificări ale metodologiilor, ale modelelor sau ale ipotezelor principale de rating

2 – atunci când statutul de „supraveghere”/„revizuire” are la bază motive economice, financiare sau legate de credite

3 – atunci când statutul de „supraveghere”/„revizuire” este determinat de alți factori (de exemplu, plecarea unor analiști, apariția unor conflicte de interese)

Public

11

Motivul care a stat la baza retragerii ratingului

Identifică motivul pentru care un rating a fost retras.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „WD”.

1 – în cazul informațiilor incorecte sau insuficiente cu privire la emitent/obligațiuni

2 – în cazul falimentului entității căreia i s-a acordat un rating sau în cazul restructurării datoriilor acesteia

3 – în cazul reorganizării (inclusiv în cazul fuziunii sau al achiziției) entității căreia i s-a acordat un rating

4 – în cazul în care titlul de creanță a ajuns la scadență sau dacă acesta a fost răscumpărat, rambursat, prefinanțat sau anulat

5 – în caz de invalidare automată a ratingului ca urmare a modelului de afaceri al agenției de rating de credit (cum ar fi expirarea ratingurilor valabile pentru o perioadă de timp predeterminată)

6 – în cazul în care ratingul a fost retras din alte motive

7 – în cazul în care ratingul este afectat de una dintre situațiile descrise în secțiunea B punctul 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1060/2009

8 – în cazul în care clientul a formulat o cerere în acest sens

Public

12

Alte motive care au stat la baza retragerii ratingului

În cazul în care ratingul a fost retras din alte motive decât cele menționate anterior, vă rugăm să le specificați.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Motivul care a stat la baza retragerii ratingului” = 6.

 

Exclusiv supraveghere

13

Indicatorul stării de nerambursare

În cazul în care entității sau instrumentului financiar căreia/căruia i se acordă un rating i se atribuie calificativul de „nerambursare” sau dacă acesta este retras în urma unei noi acțiuni de rating (i.e.: reclasificare într-o categorie superioară sau inferioară).

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „AF”, „DG”, „UP” sau „OR”.

Y – Da

N – Nu

Public

14

Motivul suspendării

Specifică motivul acțiunii de suspendare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „SP”.

 

Public

15

Identificatorul scalei de rating

Identifică scala de rating utilizată la emiterea acțiunii de rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „NW”, „UP”, „AF”, „DG”, „PR” sau „OR”.

Identificatorul valabil al scalei de rating, menționat anterior în tabelul „Scala de rating”

Public

16

Valoarea ratingului

Valoarea treptei atribuită de agenția de rating de credit în urma acțiunii de rating.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de acțiune” = „NW”, „UP”, „AF”, „DG”, „PR” sau „OR”.

Valoarea valabilă a treptei, raportată anterior în tabelul „Scala de rating”

Public

17

Locul în care a fost emis ratingul

Face distincția între următoarele categorii de ratinguri de credit, în funcție de locul în care au fost emise ratingurile: ratinguri emise în Uniune de către o agenție de rating de credit înregistrată, ratinguri emise de către o agenție dintr-o țară terță care face parte din același grup de agenții de rating de credit și care au fost avizate în Uniune, ratinguri emise de către agenții de rating de credit certificate sau ratinguri emise de către o agenție de rating de credit dintr-o țară terță care face parte din același grup de agenții de rating de credit, dar care nu au fost avizate în Uniune.

Obligatoriu.

I – Emis în Uniune

E – Aprobat

T – Emis într-o țară terță de către o ARC certificată

O – Altele (neaprobate)

N – Nedisponibil (valabil numai până la data de 1.1.2011)

Public

18

Identificatorul analistului principal

Identificatorul unic al analistului principal responsabil de rating. Ar trebui să fie raportat doar pentru ratingurile emise în Uniune.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Identificatorul valabil al analistului principal, menționat anterior la rubrica „Lista analiștilor principali de rating”

Exclusiv supraveghere

19

Țara în care se află biroul analistului principal

Identifică țara în care s-a aflat biroul analistului principal responsabil în momentul emiterii ratingului.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Locul în care a fost emis ratingul” = „I”.

Cod ISO 3166-1

Exclusiv supraveghere

20

Statutul de „rating solicitat”

Indică dacă ratingul acordat unei entități/unui instrument a fost solicitat sau nu.

Obligatoriu.

S – dacă ratingul este solicitat,

U – dacă ratingul este nesolicitat și fără participare

P – dacă ratingul este nesolicitat și cu participare

Public

21

Comunicat de presă

Comunicat de presă

Specifică dacă acțiunea de rating a fost însoțită de un comunicat de presă.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Tipul de rating care intră sub incidența ERP” = „NXI”.

Y – Da

N – Nu

Public

22

Versiunea lingvistică a comunicatului de presă

Indică limba în care a fost publicat comunicatul de presă.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Comunicat de presă” = „Y”.

ISO 639-1

Public

23

Denumirea fișierului din care face parte comunicatul de presă

Indică denumirea fișierului în cadrul căruia a fost transmis comunicatul de presă.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Comunicat de presă” = „Y”.

Standard AEVMP

Public

24

Trimiterea la comunicatul de presă

În cazul în care acțiunea de rating este însoțită de același comunicat de presă ca și o altă acțiune de rating, ar trebui să se menționeze „Identificatorul acțiunii” corespunzător primei acțiuni pentru care a fost transmis comunicatul de presă comun.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care comunicatul de presă se referă la cel puțin două ratinguri.

Identificatorul valabil al acțiunii

Tehnic

25

Raport de cercetare

Raport de cercetare

Specifică dacă acordarea ratingului a fost însoțită de un raport de cercetare. Se aplică doar ratingurilor suverane raportate în cadrul rubricii „Sector” = „SV”, „SM” sau „IF”.

Obligatoriu.

Se aplică numai în cazul în care „Tipul de rating” = „S” și „Sector” = „SV”, „SM” sau „IF”.

Y – Da

N – Nu

Public

26

Versiunea lingvistică a raportului de cercetare

Indică limba în care a fost publicat raportul de cercetare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Raport de cercetare privind ratingurile suverane” = „Y”.

ISO 639-1

Public

27

Denumirea fișierului din care face parte raportul de cercetare

Indică denumirea fișierului din care face parte raportul de cercetare.

Obligatoriu.

Se aplică în cazul în care „Raport de cercetare privind ratingurile suverane” = „Y”.

Standard AEVMP

Public

28

Link către raportul de cercetare

În cazul în care ratingul este însoțit de același raport de cercetare ca și o altă acțiune de rating, ar trebui să se menționeze „Identificatorul acțiunii” corespunzător primei acțiuni pentru care a fost transmis raportul de cercetare comun.

Facultativ.

Identificatorul valabil al acțiunii

Tehnic


ANEXA II

Tabel de corespondență

Prezentul regulament

Regulamentul (UE) nr. 446/2012

Regulamentul (UE) nr. 448/2012

Articolul 1 alineatul (1)

 

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 2 alineatul (6)

 

Articolul 1 alineatul (4)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (3)

Articolul 1 alineatul (5)

 

Articolul 3 alineatul (3)

Articolul 1 alineatul (6)

 

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (1)

 

Articolul 8 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (2)

 

Articolul 8 alineatul (3)

Articolul 3

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (5)

Articolul 4

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 4

Articolul 5

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 5

Articolul 6

 

Articolul 6

Articolul 7

 

 

Articolul 8

 

 

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (2)

 

Articolul 9 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (3)

 

Articolul 9 alineatul (3)

Articolul 2 alineatul (4)

 

Articolul 9 alineatul (4)

Articolul 2 alineatul (5)

 

Articolul 9 alineatul (5)

Articolul 3 alineatul (3)

 

Articolul 10

 

 

Articolul 11 alineatele (1)-(3)

 

 

Articolul 11 alineatul (4)

 

Articolul 3 alineatul (4)

Articolul 12

Articolul 3 alineatele (1) și (4)

Articolul 2 alineatul (1), articolul 7 și articolul 8 alineatul (1)

Articolul 13

Articolul 5

Articolul 9, articolul 10, articolul 11, articolul 12 și articolul 13

Articolul 14

 

 

Articolul 15

Articolul 6

Articolul 14


6.1.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 2/57


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/3 AL COMISIEI

din 30 septembrie 2014

de completare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind cerințele de informare pentru instrumentele financiare structurate

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (1), în special articolul 8b alineatul (3) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 8b din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, investitorii ar trebui să primească informații suficiente despre calitatea și performanța activelor lor suport, astfel încât să poată realiza o evaluare în cunoștință de cauză a bonității instrumentelor financiare structurate. Totodată, acest lucru ar reduce dependența investitorilor de ratingurile de credit și ar facilita emiterea de ratinguri de credit nesolicitate.

(2)

Prezentul regulament ar trebui să se aplice tuturor instrumentelor financiare sau altor active care rezultă dintr-o tranzacție sau o schemă de securitizare menționată la articolul 4 alineatul (61) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2), cu condiția ca emitentul, inițiatorul sau sponsorul să fie stabilit și, în acest scop, să aibă sediul social în Uniune. De aceea, prezentul regulament ar trebui să acopere doar instrumentele financiare sau alte active rezultate din orice tranzacție sau schemă prin care riscul de credit asociat unei expuneri sau unui portofoliu de expuneri este segmentat pe tranșe și are caracteristicile la care face referire articolul respectiv. Prin urmare, în conformitate cu regulamentul menționat, o expunere care creează o obligație de plată directă pentru o tranzacție sau o schemă utilizată pentru a finanța sau administra active corporale nu ar trebui considerată o expunere față de o securitizare, chiar dacă tranzacția sau schema prevede obligații de plată de rang diferit.

(3)

Domeniul de aplicare al prezentului regulament nu ar trebui să fie limitat la emiterea de instrumente financiare structurate care îndeplinesc condițiile necesare pentru a fi considerate valori mobiliare, ci ar trebui să includă și alte instrumente financiare și active care rezultă dintr-o tranzacție sau o schemă de securitizare, cum ar fi instrumentele pieței monetare, inclusiv programele de emisiuni de titluri pe termen scurt garantate cu active. În plus, prezentul regulament ar trebui să se aplice instrumentelor financiare structurate cu și fără ratinguri de credit acordate de o agenție de rating de credit înregistrată în Uniune. Tranzacțiile private și bilaterale ar trebui, de asemenea, să intre în domeniul de aplicare al prezentului regulament, ca și tranzacțiile care nu sunt oferite publicului sau admise la tranzacționare pe o piață reglementată.

(4)

Prezentul regulament conține modele standardizate de prezentare a informațiilor pentru mai multe categorii de active. Fără a aduce atingere domeniului de aplicare al prezentului regulament și până în momentul în care obligațiile de raportare vor fi elaborate de AEVMP și adoptate de Comisie, modelele standardizate de prezentare a informațiilor și toate obligațiile de raportare prevăzute de prezentul regulament ar trebui să se aplice doar instrumentelor financiare structurate care sunt garantate cu active-suport incluse în lista categoriilor de active-suport specificată în prezentul regulament și care, în plus, nu sunt de natură privată sau bilaterală.

(5)

Atunci când se conformează dispozițiilor din prezentul regulament, emitenții, inițiatorii și sponsorii trebuie să respecte legislația națională și a Uniunii în materie de protecție a confidențialității surselor de informații sau de prelucrare a datelor cu caracter personal, pentru a evita eventuale încălcări ale legislației respective.

(6)

Emitentul, inițiatorul și sponsorul pot desemna o entitate responsabilă cu raportarea informațiilor către site-ul care urmează a fi creat de AEVMP în conformitate cu articolul 8b alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 („site-ul instrumentelor financiare structurate”). Externalizarea obligațiilor de raportare către o altă entitate, de exemplu o societate de administrare, este, de asemenea, posibilă. Acest lucru nu aduce însă atingere responsabilității care revine, în baza prezentului regulament, emitentului, inițiatorului și sponsorului.

(7)

AEVMP trebuie să comunice pe site-ul său o serie de instrucțiuni tehnice de raportare referitoare, printre altele, la modalitățile de transmitere sau la formatul fișierelor pe care trebuie să le trimită emitenții, inițiatorii și sponsorii. AEVMP trebuie să comunice aceste instrucțiuni tehnice din timp, înainte de data de punere în aplicare a obligațiilor de raportare prevăzute de prezentul regulament, pentru ca emitenții, inițiatorii, sponsorii și alte părți implicate să aibă timp să dezvolte sisteme și proceduri adecvate, pe baza instrucțiunilor tehnice comunicate de AEVMP.

(8)

Informațiile care urmează a fi furnizate în conformitate cu prezentul regulament trebuie compilate într-un format standard care să permită prelucrarea automată a datelor pe site-ul instrumentelor financiare structurate. De asemenea, informațiile ar trebui publicate într-un format ușor de accesat de către orice utilizator al site-ului instrumentelor financiare structurate. AEVMP trebuie să se asigure că autoritățile sectoriale competente au acces la site-ul instrumentelor financiare structurate pentru a-și îndeplini sarcinile care le sunt atribuite în baza Regulamentului (CE) nr. 1060/2009.

(9)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare prezentate de către AEVMP Comisiei, în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(10)

AEVMP a organizat o consultare publică deschisă cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

(11)

Este nevoie de un interval rezonabil de timp pentru a le permite emitenților, inițiatorilor și sponsorilor unui instrument financiar structurat stabiliți în Uniune să se adapteze și să ia măsurile necesare în vederea conformării la prezentul regulament și pentru a-i permite AEVMP să dezvolte site-ul instrumentelor financiare structurate unde urmează a fi publicate informațiile cerute de prezentul regulament. În consecință, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2017. Totuși, AEVMP ar trebui să comunice instrucțiunile tehnice de raportare necesare din timp, înainte de data de punere în aplicare a prezentului regulament. Acest lucru este necesar pentru ca emitenții, inițiatorii și sponsorii unui instrument financiar structurat stabiliți în Uniune să aibă timp să elaboreze sisteme și proceduri adecvate, pe baza instrucțiunilor tehnice în cauză, pentru a garanta o raportare completă și corectă și pentru a ține cont de evoluțiile viitoare de pe piețele financiare din Uniune,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniul de aplicare

Prezentul regulament se aplică instrumentelor financiare structurate al căror emitent, inițiator sau sponsor este stabilit în Uniune și care sunt emise după data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Articolul 2

Entitatea raportoare

(1)   Emitentul, inițiatorul și sponsorul unui instrument financiar structurat pot desemna una sau mai multe entități raportoare care să publice informațiile solicitate în baza articolelor 3 și 4 și a articolului 5 alineatul (3) din prezentul regulament pe site-ul menționat la articolul 8b alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 („site-ul instrumentelor financiare structurate”). Aceste entități publică informațiile cerute pe site-ul instrumentelor financiare structurate, în conformitate cu articolele 4 și 7 din prezentul regulament.

(2)   Emitentul, inițiatorul sau sponsorul unui instrument financiar structurat care a desemnat entitatea sau entitățile menționate la alineatul (1) notifică acest lucru AEVMP în conformitate cu alineatul respectiv, fără întârziere nejustificată. Această desemnare se face fără a aduce atingere responsabilității care le revine emitentului, inițiatorului și sponsorului de a se conforma articolului 8b din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.

Articolul 3

Informațiile care urmează a fi raportate

Dacă instrumentul financiar structurat este garantat cu oricare dintre activele-suport menționate în articolul 4, entitatea raportoare trebuie să publice pe site-ul instrumentelor financiare structurate următoarele informații:

(a)

date la nivel de credit, prin intermediul modelelor standardizate de prezentare a informațiilor incluse în anexele I-VII;

(b)

dacă este cazul pentru un anumit instrument financiar structurat, următoarele documente, inclusiv o descriere detaliată a ordinii plăților asociate instrumentului financiar structurat:

(i)

documentul de ofertă sau prospectul final, împreună cu documentele referitoare la finalizarea tranzacției, inclusiv orice document public la care se face referire în prospect sau care reglementează funcționarea tranzacției, cu excepția avizelor juridice;

(ii)

acordul de vânzare, de cesiune, de novație sau de transfer al activelor și orice contract de fiducie relevant;

(iii)

contractele de administrare de credite, de administrare de credite de rezervă, de administrare și gestionare a fluxurilor de numerar;

(iv)

actul fiduciar, actul de garanție, contractul de agenție, contractul de cont bancar, contractul de investiții garantate, termenii încorporați, contractul-cadru de fiducie (master trust framework) sau contractul de definire a fiduciei (master definitions agreement);

(v)

orice acorduri intercreditori, documente aferente contractelor swap, acorduri de împrumut subordonat, acorduri de împrumut pentru întreprinderile nou înființate și acorduri de facilitate de lichiditate relevante;

(vi)

orice alte documente suport care sunt esențiale pentru înțelegerea tranzacției;

(c)

dacă prospectul nu a fost elaborat în conformitate cu Directiva 2003/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4), un rezumat al tranzacției sau o prezentare generală a principalelor caracteristici ale instrumentului financiar structurat, inclusiv:

(i)

structura tranzacției;

(ii)

caracteristicile activelor, fluxurile de numerar, facilitățile de îmbunătățire a calității creditului și de sprijin de lichiditate;

(iii)

drepturile de vot ale deținătorului de titluri, relația dintre deținătorii de titluri și alți creditori garantați în cadrul unei tranzacții;

(iv)

o listă a evenimentelor și factorilor declanșatori menționați în documentele furnizate pe site-ul instrumentelor financiare structurate în conformitate cu punctul (b) care ar putea avea un impact semnificativ asupra performanței instrumentelor financiare structurate;

(v)

organigramele care oferă o imagine de ansamblu asupra tranzacției, fluxurilor de numerar și structurii proprietății;

(d)

rapoartele destinate investitorilor, care conțin informațiile incluse în anexa VIII.

Articolul 4

Activele-suport

Cerințele de informare prevăzute la articolul 3 se aplică instrumentelor financiare structurate garantate cu următoarele active-suport:

(a)

ipoteci imobiliare: această categorie de instrumente financiare structurate include instrumentele financiare structurate garantate cu ipoteci imobiliare cu profil de risc „prime” și „non-prime” și cu credite de nevoi personale cu ipotecă. Pentru această categorie de instrumente financiare structurate trebuie publicate pe site-ul instrumentelor financiare structurate informațiile incluse în modelul din anexa I;

(b)

ipoteci comerciale: această categorie de instrumente financiare structurate include instrumente financiare structurate garantate cu împrumuturi pentru achiziționarea de spații comerciale sau de birouri, pentru spitale, pentru azile de bătrâni, pentru spații de depozitare, pentru hoteluri, pentru centre de îngrijiri medicale, împrumuturi industriale și pentru proprietăți multifamiliale. Pentru această categorie de instrumente financiare structurate trebuie publicate pe site-ul instrumentelor financiare structurate informațiile incluse în modelul din anexa II;

(c)

credite acordate întreprinderilor mici și mijlocii: pentru această categorie de instrumente financiare structurate trebuie publicate pe site-ul instrumentelor financiare structurate informațiile incluse în modelul din anexa III;

(d)

credite auto: pentru această categorie de instrumente financiare structurate trebuie publicate pe site-ul instrumentelor financiare structurate informațiile incluse în modelul din anexa IV;

(e)

credite de consum: pentru această categorie de instrumente financiare structurate trebuie publicate pe site-ul instrumentelor financiare structurate informațiile incluse în modelul din anexa V;

(f)

credite pe cardul de credit: pentru această categorie de instrumente financiare structurate trebuie publicate pe site-ul instrumentelor financiare structurate informațiile incluse în modelul din anexa VI;

(g)

contracte de leasing pentru persoane fizice și juridice: pentru această categorie de instrumente financiare structurate trebuie publicate pe site-ul instrumentelor financiare structurate informațiile incluse în modelul din anexa VII.

Articolul 5

Frecvența raportării

(1)   Informațiile prevăzute la articolul 3 literele (a) și (d) se publică trimestrial, cel târziu la o lună de la data scadenței pentru plata dobânzii asociate instrumentului financiar structurat în cauză.

(2)   Informațiile prevăzute la articolul 3 literele (b) și (c) se publică fără întârziere după emiterea unui instrument financiar structurat.

(3)   Pe lângă cerințele prevăzute la alineatele (1) și (2):

(a)

în cazul în care cerințele prevăzute la articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5) privind utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate și manipularea pieței (abuzul de piață) se aplică în raport cu un instrument financiar structurat, orice informație comunicată în temeiul acestui articol se publică apoi fără întârziere, pe site-ul instrumentelor financiare structurate, de către entitatea raportoare;

(b)

în cazul în care litera (a) nu se aplică, entitatea raportoare publică fără întârziere, pe site-ul instrumentelor financiare structurate, orice schimbare sau eveniment important în oricare dintre situațiile următoare:

(i)

o încălcare a obligațiilor prevăzute în documentele furnizate în conformitate cu articolul 3 litera (b);

(ii)

caracteristici structurale care pot avea o influență semnificativă asupra performanței instrumentului financiar structurat;

(iii)

profilul de risc al instrumentului financiar structurat și al activelor-suport.

Articolul 6

Procedurile de raportare

(1)   Entitatea raportoare transmite fișiere de date în conformitate cu sistemul de raportare al site-ului instrumentelor financiare structurate și cu instrucțiunile tehnice care urmează să fie publicate de AEVMP pe site-ul său.

(2)   AEVMP publică aceste instrucțiuni tehnice pe site-ul său, până cel târziu la data de 1 iulie 2016.

(3)   Entitatea raportoare stochează în format electronic, pe o perioadă de cel puțin cinci ani, fișierele trimise către site-ul instrumentelor financiare structurate și recepționate de către acesta. Entitatea raportoare, emitentul, inițiatorul sau sponsorul pun aceste fișiere la dispoziția autorităților sectoriale competente, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (r) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, la cererea acestora.

(4)   Dacă identifică erori factuale în datele furnizate pe site-ul instrumentelor financiare structurate, entitatea raportoare, emitentul, inițiatorul sau sponsorul corectează datele respective fără întârziere nejustificată.

Articolul 7

Raportarea în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare și data punerii în aplicare

(1)   În ceea ce privește instrumentele financiare structurate emise în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare și data punerii în aplicare a prezentului regulament, emitentul, inițiatorul și sponsorul se conformează cerințelor de raportare prevăzute în prezentul regulament doar în cazul instrumentelor financiare structurate aflate încă în circulație la data punerii în aplicare a prezentului regulament.

(2)   Emitentul, inițiatorul și sponsorul nu trebuie să mențină o evidență a informațiilor cerute în temeiul prezentului regulament în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare și data punerii în aplicare a acestuia.

Articolul 8

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică începând de la 1 ianuarie 2017.

Cu toate acestea, articolul 6 alineatul (2) se aplică de la intrarea în vigoare a regulamentului.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 septembrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 302, 17.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității Europene de Supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(4)  Directiva 2003/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzacționare și de modificare a Directivei 2001/34/CE (JO L 345, 31.12.2003, p. 64).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).


ANEXA I

Model de raportare pentru instrumentele financiare structurate garantate cu ipoteci imobiliare

ACTIVE

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Dată-limită pool

Dinamic

Dată

Data-limită pentru pool sau portofoliu. Toate datele au formatul AAAA-LL-ZZ.

Identificator pool

Static

Text/Numerice

Identificator pentru pool sau portofoliu/denumirea tranzacției.

Identificator credit

Static

Text/Numerice

Identificator unic pentru fiecare credit. Identificatorul creditului nu ar trebui să se modifice pe durata tranzacției.

Inițiator

Static

Text

Creditorul care a acordat creditul inițial.

Identificator administrator de credite

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic pentru fiecare administrator de credite pentru a marca entitatea care administrează creditul.

Identificator debitor

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic pentru fiecare debitor (fără a indica numele real) – pentru a permite identificarea debitorilor care au mai multe credite în pool (de exemplu, avansurile suplimentare/ipotecile de rang II sunt afișate ca intrări separate). Identificatorul debitorului nu ar trebui să se modifice pe durata tranzacției.

Identificator bun

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic pentru fiecare bun pentru a permite identificarea bunurilor care au mai multe credite în pool (de exemplu, avansurile suplimentare/ipotecile de rang II sunt afișate ca intrări separate).

Informații despre debitor

Statut profesional debitor

Static

Listă

Statutul profesional al solicitantului principal.

Venituri primare

Static

Numerice

Veniturile primare anuale brute subscrise ale debitorului (exceptând chiria).

Verificare venituri pentru venituri primare

Static

Listă

Verificarea veniturilor pentru venituri primare.

Caracteristici credit

Dată de inițiere credit

Static

Dată/Numerice

Data avansului creditului inițial.

Dată scadență credit

Dinamic

Dată/Numerice

Data scadenței creditului.

Scop

Static

Listă

Destinația creditului.

Durată credit

Static

Numerice

Durata contractuală inițială (număr de luni).

Monedă credit

Static

Listă

Moneda creditului.

Sold inițial

Static

Numerice

Soldul inițial al creditului (inclusiv comisioane).

Sold curent

Dinamic

Numerice

Valoarea creditului exigibil la data-limită pentru pool. Aceasta ar trebui să includă toate sumele care sunt garantate prin ipoteci și va fi clasificată ca principal în cadrul tranzacției.

Metodă de rambursare

Static

Listă

Tipul de rambursare a principalului.

Frecvență plată

Static

Listă

Frecvența plăților datorate, adică numărul de luni între plăți.

Plată datorată

Dinamic

Numerice

Plata contractuală periodică datorată (plata care trebuie efectuată în cazul în care nu există alte modalități de plată în vigoare).

Tip de plată

Static

Listă

Tipul de plată a principalului.

Rata dobânzii

Tip de rată a dobânzii

Static

Listă

Tipul de rată a dobânzii.

Indice rată actuală a dobânzii

Dinamic

Listă

Indicele ratei actuale a dobânzii (rata de referință în funcție de care este stabilită rata dobânzii ipotecare).

Rată actuală a dobânzii

Dinamic

Numerice

Rata actuală a dobânzii (%).

Marjă rată actuală a dobânzii

Dinamic

Numerice

Marja ratei actuale a dobânzii (pentru creditele cu rată fixă este aceeași cu rata actuală a dobânzii, pentru creditele cu rată variabilă este marja superioară ratei indicelui (sau inferioară acesteia în cazul în care datele sunt negative).

Interval de revizuire a ratei dobânzii

Dinamic

Numerice

Intervalul, exprimat în luni, la care se ajustează rata dobânzii (pentru creditele cu rată variabilă).

Marjă de revizuire 1

Dinamic

Numerice

Marja (%) pentru credit la data primei revizuiri.

Dată de revizuire dobândă 1

Dinamic

Dată/Numerice

Data următoarei modificări a ratei dobânzii (de exemplu, modificări ale marjei de actualizare, date de încheiere a perioadelor fixe, reajustări ale creditului etc. Aceasta nu este următoarea dată de revizuire a ratei LIBOR).

Marjă de revizuire 2

Dinamic

Numerice

Marja (%) pentru credit la data celei de a doua revizuiri.

Dată de revizuire dobândă 2

Dinamic

Dată/Numerice

Data celei de a doua modificări a ratei dobânzii.

Marjă de revizuire 3

Dinamic

Numerice

Marja (%) pentru credit la data celei de a treia revizuiri.

Dată de revizuire dobândă 3

Dinamic

Dată/Numerice

Data celei de a treia modificări a ratei dobânzii.

Indice rată revizuită a dobânzii

Dinamic

Listă

Indicele următoarei rate a dobânzii.

Bun și garanții suplimentare

Cod poștal bun

Static

Text/Numerice

Trebuie furnizate cel puțin primele două sau trei caractere.

Tip de bun

Static

Listă

Tipul de bun.

Indicator LTV (raportul între volumul creditului și valoarea proprietății imobiliare) inițial

Static

Numerice

Indicatorul LTV inițial subscris al inițiatorului. Pentru creditele cu ipotecă de rang II, acesta ar trebui să fie indicatorul LTV combinat sau total.

Cuantum evaluare

Static

Numerice

Valoarea bunului la data celui mai recent avans al creditului, înainte de o securitizare. Cuantumurile de evaluare ar trebui să fie în aceeași monedă ca împrumutul.

Tip de evaluare inițială

Static

Listă

Tipul de evaluare la inițiere.

Dată evaluare

Static

Dată/Numerice

Data celei mai recente evaluări a bunului în momentul ultimului avans al creditului, înainte de securitizare.

Indicator LTV curent

Dinamic

Numerice

Indicatorul LTV curent al inițiatorului. Pentru creditele cu ipotecă de rang II, acesta ar trebui să fie indicatorul LTV combinat sau total.

Cuantum evaluare curentă

Dinamic

Numerice

Cuantumul celei mai recente evaluări (dacă, de exemplu, în cadrul deposedării, au existat mai multe evaluări, aceasta ar trebui să reflecte cea mai mică valoare). Cuantumurile de evaluare ar trebui să fie în aceeași monedă ca împrumutul.

Tip de evaluare curentă

Dinamic

Listă

Tipul de evaluare curentă.

Dată evaluare curentă

Dinamic

Dată/Numerice

Data celei mai recente evaluări.

Informații privind performanța

Stare cont

Dinamic

Listă

Starea curentă a contului.

Sold arierate

Dinamic

Numerice

Soldul curent al arieratelor. Arieratele sunt definite ca: totalul plăților datorate până în prezent, din care se SCADE suma totală a plăților primite până în prezent, din care se SCAD sumele capitalizate. Acestea nu ar trebui să includă eventualele comisioane aplicate contului.

Număr de luni de întârziere

Dinamic

Numerice

Numărul de luni în care acest credit este în întârziere (la data-limită pentru pool) în conformitate cu definiția emitentului.

Arierate 1 lună în urmă

Dinamic

Numerice

Soldul arieratelor (definit ca „sold arierate”) pentru luna anterioară.

Arierate 2 luni în urmă

Dinamic

Numerice

Soldul arieratelor (definit ca „sold arierate”) cu două luni în urmă.

Litigiu

Dinamic

DA/NU

Marcaj care indică faptul că este în curs o procedură contencioasă.

Dată de răscumpărare

Dinamic

Dată/Numerice

Data la care contul este răscumpărat.

Stare de nerambursare sau executare silită

Dinamic

Numerice

Valoarea totală aferentă nerambursării înainte de a aplica încasările din vânzări și recuperările.

Dată stare de nerambursare sau executare silită

Dinamic

Numerice

Data stării de nerambursare sau a executării silite.

Limită inferioară preț de vânzare

Dinamic

Numerice

Prețul obținut la vânzarea bunului în caz de executare silită, rotunjită în jos la cea mai apropiată valoare de ordinul a 10 000.

Pierdere la vânzare

Dinamic

Numerice

Pierdere totală fără comisioane, dobânzi acumulate etc. după aplicarea încasărilor din vânzare (excluzând comisionul de rambursare anticipată dacă este subordonat recuperărilor de principal).

Recuperări cumulate

Dinamic

Numerice

Recuperările cumulate – relevante numai pentru cazurile cu pierderi.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Câmpuri de date la nivel de valoare mobiliară sau obligațiune

Dată raport

Dinamic

Dată

Data la care a fost emis raportul tranzacției. Toate datele au formatul AAAA-LL-ZZ.

Emitent

Static

Text

Numele emitentului și seria de emitere, dacă este cazul.

Trageri în cadrul facilității de lichiditate

Dinamic

DA/NU

Confirmați dacă a existat sau nu o tragere în cadrul facilității de lichiditate în perioada care se încheie la data ultimei plăți a dobânzii.

Câmpuri de date la nivel de garanție

Determinări/rate de declanșare

Dinamic

DA/NU

Starea diverselor incidente de plăți întârziate, diluare, stare de nerambursare, pierdere și alte determinări și rate similare legate de garanții în ceea ce privește amortizarea lor anticipată sau alte niveluri ale evenimentelor declanșatoare, la data de determinare curentă. A avut loc vreun eveniment declanșator?

Rată medie constantă de plată anticipată

Dinamic

Numerice

Raportul include viteza medie a ratei constante Viteza ratei de plată anticipată (CPR) în cazul creditelor ipotecare rezidențiale suport. În unele jurisdicții, pool-ul ipotecar poate include și credite comerciale. Viteza CPR medie este valoarea exprimată ca procent anualizat din principalul plătit anticipat în plus față de rambursările programate. Viteza CPR medie este calculată împărțind întâi soldul curent al principalului aferent creditului ipotecar rezidențial (adică soldul curent) la soldul programat al principalului aferent creditului ipotecar rezidențial, presupunând că nu au fost efectuate plăți anticipate (cu alte cuvinte, au fost efectuate numai rambursări programate). Acest coeficient este apoi ridicat la o putere unde exponentul este cantitatea 12 împărțită la numărul de luni de la emitere. Se scade acest rezultat din unu și apoi se înmulțește cu o sută (100) pentru a determina viteza CPR medie. Acest calcul este exprimat după cum urmează:

Formula

Date de contact privind raportul tranzacției

Punct de contact

Static

Text

Denumirea departamentului sau persoana (persoanele) de contact ale surselor de informare.

Date de contact

Static

Text

Numărul de telefon și adresa de e-mail.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI ÎN FUNCȚIE DE TRANȘĂ

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Câmpuri la nivel de tranșă

Denumire clasă de obligațiuni

Static

Text/Numerice

Denumirea (de regulă o literă și/sau un număr) dată unei tranșe a RMBS care prezintă aceleași drepturi, priorități și caracteristici ca și cele definite în prospect, adică seria 1, clasa A1 etc.

Număr internațional de identificare a valorilor mobiliare

Static

Text/Numerice

Codul sau codurile internaționale de identificare a valorilor mobiliare sau, dacă nu există ISIN, atunci orice alt cod unic pentru valorile mobiliare, cum ar fi CUSIP, alocat acestei tranșe de o bursă de valori sau de o altă entitate. În cazul în care sunt mai multe coduri, acestea se separă prin virgulă.

Dată plată dobândă

Dinamic

Dată

Data periodică la care este programată să aibă loc o plată a dobânzii către titularii unei anumite tranșe a unui instrument financiar structurat garantat cu ipoteci rezidențiale.

Dată plată principal

Dinamic

Dată

Data periodică la care este programată să aibă loc o plată a principalului către titularii unei anumite tranșe a unui instrument financiar structurat garantat cu ipoteci rezidențiale.

Monedă

Static

Text

Unitatea (unitățile) de schimb în care sunt raportate soldul (soldurile) și plățile aferente valorilor mobiliare.

Rată de referință

Static

Listă

Indicele dobânzii de referință de bază definit în documentul de ofertă (de exemplu, Euribor pe trei luni) aplicabil pentru o anumită tranșă a unui instrument financiar structurat garantat cu ipoteci rezidențiale.

Dată emisiune obligațiuni

Static

Dată

Data la care au fost emise obligațiunile.


ANEXA II

Date la nivel de credit – Model de raportare pentru instrumentele financiare structurate garantate cu ipoteci comerciale

CREDIT

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Identificatori credit

Identificator pool de tranzacții

Static

Text/Numerice

Denumirea unică a tranzacției sau a operațiunii.

Dată-limită pool

Dinamic

Dată

Data-limită curentă pentru pool sau portofoliu.

Dată securitizare

Static

Dată

Data emiterii operațiunii – Data primei listări a obligațiunilor

Condițiile creditului inițial

Identificator grup

Static

Text/Numerice

Codul alfanumeric atribuit fiecărui grup de credite în cadrul unei emisiuni.

Identificator administrator de credite

Static

Text/Numerice

Șirul unic de identificare al administratorului de credite care este atribuit creditului.

Identificator credit prospect de ofertă

Static

Text/Numerice

Numărul unic al prospectului de ofertă sau al prospectului sau denumirea atribuită creditului în cadrul tranzacției sau în pool.

Sponsor credit

Static

Text/Numerice

Sponsorul creditului.

Dată de inițiere credit

Static

Dată

Data avansului creditului inițial.

Monedă credit

Static

Listă

Moneda în care este exprimat creditul.

Soldul întregului credit la data de inițiere

Static

Numerice

Soldul întregului credit la inițiere, reprezentând întreaga facilitate 100 %, adică valoarea securitizată și nesecuritizată/deținută și nedeținută (în moneda creditului).

Scadență inițială credit

Static

Numerice

Clauză contractuală (în luni) la data de inițiere.

Dată de începere amortizare

Static

Dată

Data la care va începe amortizarea pentru întregul credit (aceasta poate fi o dată anterioară datei de securitizare).

Cod indice rată de dobândă

Static

Listă

Indicele ratei actuale a dobânzii (rata de referință în funcție de care este stabilită rata dobânzii ipotecare).

Rată inițială de dobândă a creditului

Static

Numerice

Rata globală a dobânzii creditului la data de inițiere a creditului. În cazul în care există mai multe tranșe cu diferite rate de dobândă se aplică o rată medie ponderată.

Dată scadență prima plată a dobânzii

Static

Dată

Data la care era scadentă prima plată a dobânzii creditului după data de inițiere.

Țară credit

Static

Listă

Țara creditului.

Destinație credit

Static

Listă

Destinația creditului.

Titlu ipotecar

Static

DA/NU

Creditul este garantat cu ipoteci asupra bunurilor?

Statisticile privind creditul la data securitizării

Rată de acoperire a serviciului datoriei pentru (întregul) credit la data securitizării

Static

Numerice

Rata de acoperire a serviciului datoriei pentru (întregul) credit la data securitizării.

Indicator LTV pentru (întregul) credit la data securitizării

Static

Numerice

Indicatorul LTV pentru (întregul) credit la data securitizării.

Rată de acoperire a dobânzii la data securitizării (credit A)

Static

Numerice

La securitizare, calculul ratei de acoperire a dobânzii pentru creditul A pe baza documentelor de ofertă.

Rată de acoperire a serviciului datoriei la data securitizării (credit A)

Static

Numerice

La securitizare, calculul ratei de acoperire a serviciului datoriei pentru creditul A pe baza documentelor de ofertă.

Rată de acoperire a indicatorului LTV la data securitizării (credit A)

Static

Numerice

La securitizare, indicatorul LTV pentru creditul A pe baza documentelor de ofertă.

Sold angajat al principalului la data securitizării

Static

Numerice

Soldul angajat (inclusiv eventuale sume neutilizate) al întregului credit la data securitizării.

Sold efectiv al principalului la data securitizării (întregul credit)

Static

Numerice

Soldul efectiv al principalului pentru întregul credit la data securitizării, astfel cum a fost identificat în prospectul de ofertă.

Plată periodică principal și dobândă la data securitizării

Static

Numerice

Valoarea programată a principalului și a dobânzii care este exigibilă la următoarea dată de plată a creditului la data securitizării.

Rată credit la data securitizării

Static

Numerice

Rata totală a dobânzii (de exemplu Libor + marjă) care este utilizată pentru a calcula dobânda datorată aferentă creditului la data securitizării.

Rangul garanției la data securitizării

Static

Listă

Garanția alocată securitizării este o garanție de prim rang?

Termen rămas la data securitizării

Static

Numerice

Numărul de luni rămase (excluzând eventuale opțiuni de prelungire) până la scadența creditului la data securitizării.

Termen amortizare rămas la data securitizării

Static

Numerice

Numărul de luni rămase până la scadența creditului la termenul de amortizare. În cazul în care amortizarea nu a început la data securitizării, acest număr va fi mai mic decât termenul rămas la data securitizării.

Dată scadență credit la data securitizării

Static

Dată

Data scadenței creditului, astfel cum este definită în contractul de credit. Aceasta nu ar ține seama de nicio dată prelungită a scadenței care poate fi acordată în temeiul contractului de credit, ci de data inițială a scadenței.

Sold efectiv al principalului la data securitizării (credit A)

Static

Numerice

Soldul efectiv al principalului pentru creditul A la data securitizării, astfel cum a fost identificat în prospectul de ofertă.

Opțiune de prelungire

Dinamic

DA/NU

Indicați dacă există opțiunea de a prelungi durata creditului și de a amâna data scadenței.

Durată opțiune cea mai scurtă prelungire

Static

Numerice

Durata în luni a opțiunii privind cea mai scurtă prelungire disponibilă a creditului.

Natură opțiune de prelungire

Static

Listă

Tipul opțiunii de prelungire.

Detalii referitoare la garanție

Număr de bunuri la data securitizării

Static

Numerice

Numărul de bunuri care servesc drept garanție pentru credit, la data securitizării.

Număr de bunuri la data-limită pentru pool

Dinamic

Numerice

Numărul de bunuri care servesc drept garanție pentru credit, la data-limită pentru pool.

Bunuri cu care este garantat creditul la securitizare

Static

Text/Numerice

Introduceți identificatoarele unice ale bunurilor (PC1) care servesc drept garanție pentru credit, la data securitizării.

Bunuri cu care este garantat creditul la data-limită pentru pool

Dinamic

Text/Numerice

Introduceți identificatoarele unice ale bunurilor (PC1) care servesc drept garanție pentru credit, la data-limită.

Detalii referitoare la acordul de credit

Metodă pentru rata de acoperire a dobânzilor (întregul credit)

Static

Listă

Vă rugăm să definiți modul de calcul al ratei de acoperire a dobânzilor (ICR), conform cerinței din acordul financiar, aplicabilă la nivelul întregului credit, cu alte cuvinte, metoda dedusă de calcul.

Metodă pentru rata de acoperire a serviciului datoriei (întregul credit)

Static

Listă

Vă rugăm să definiți modul de calcul al ratei de acoperire a serviciului datoriei (DSCR), conform cerinței din acordul financiar, aplicabilă la nivelul întregului credit, cu alte cuvinte, metoda dedusă de calcul.

Metodă pentru indicatorul LTV (întreg)

Static

Listă

Vă rugăm să definiți modul de calcul al indicatorului LTV, conform cerinței din acordul financiar, aplicabil la nivelul întregului credit, cu alte cuvinte, metoda dedusă de calcul.

Alt cod acord financiar (întreg)

Static

Listă

În cazul în care există un alt cod obligatoriu pentru cerința din acordul financiar referitoare la rata de acoperire a dobânzilor sau a serviciului datoriei aplicabilă la nivelul întregului credit.

Metodă pentru rata de acoperire a dobânzilor (credit A)

Static

Listă

Vă rugăm să definiți metoda de calcul a ratei de acoperire a dobânzilor aplicabile pentru creditul A.

Metodă pentru rata de acoperire a serviciului datoriei (credit A)

Static

Listă

Vă rugăm să definiți metoda de calcul a ratei de acoperire a serviciului datoriei aplicabile pentru creditul A.

Metodă pentru indicatorul LTV (credit A)

Static

Listă

Vă rugăm să definiți metoda de calcul a indicatorului LTV aplicabil pentru creditul A.

Statisticile privind bunul suport la data securitizării

Venituri la data securitizării

Static

Numerice

Valoarea totală subscrisă a veniturilor provenite din toate sursele pentru un bun, astfel cum se descrie în prospectul de ofertă. În cazul în care sunt mai multe bunuri, suma valorilor bunurilor.

Cheltuieli de exploatare la data securitizării

Static

Numerice

Total cheltuieli de exploatare subscrise pentru bunurile descrise în prospectul de ofertă. Acestea pot include impozite imobiliare, costuri cu asigurările, gestionarea, utilitățile, întreținerea și reparațiile și cheltuieli imobiliare directe suportate de proprietar; cheltuielile de capital și comisioanele de leasing sunt excluse.

Venit net din exploatare la data securitizării

Static

Numerice

Venituri minus cheltuieli de exploatare la data securitizării (câmpul „Venituri la data securitizării” minus „Cheltuieli de exploatare la data securitizării”). În cazul în care sunt mai multe bunuri, suma valorilor acestora.

Cheltuieli de capital la data securitizării

Static

Numerice

CAPEX la data securitizării (spre deosebire de reparații și întreținere) dacă este identificat în prospectul de ofertă.

Flux net de numerar (NCF) la data securitizării

Static

Numerice

Venit net din exploatare minus cheltuieli de capital la data securitizării (câmpul „Venit net din exploatare la data securitizării” minus „Cheltuieli de capital la data securitizării”).

Monedă de raportare financiară la securitizare

Static

Listă

Moneda utilizată în raportarea financiară inițială pentru câmpurile „Venituri la data securitizării” – „Flux net de numerar la data securitizării”.

Indicator ICR/DSCR la data securitizării

Static

Listă

Modul în care se calculează/se aplică DSCR în cazul în care un credit are mai multe bunuri.

Valoare portofoliu imobiliar la data securitizării

Static

Numerice

Evaluarea bunurilor care garantează creditul la data securitizării, astfel cum se descrie în prospectul de ofertă. În cazul în care sunt mai multe bunuri, suma valorilor bunurilor.

Monedă evaluare portofoliu imobiliar la data securitizării

Static

Listă

Moneda de evaluare pentru „Valoare portofoliu imobiliar la data securitizării”.

Dată evaluare la data securitizării

Static

Dată

Data la care a fost elaborată evaluarea pentru valorile prezentate în prospectul de ofertă. Pentru mai multe bunuri, dacă sunt mai multe date, se ia data cea mai recentă.

Ocupare economică la data securitizării

Static

Numerice

Procentul de spațiu locativ cu contract de închiriere semnat la data securitizării în cazul în care este comunicat în prospectul de ofertă (este posibil ca respectivii chiriași să nu ocupe spațiul, dar plătesc chirie). În cazul în care există mai multe bunuri se utilizează o medie ponderată folosind metoda de calcul {% alocat curent (Bun) × (Ocupare)} pentru fiecare bun.

Sume deținute în contul de garanție la data securitizării

Static

Numerice

Soldul total al conturilor de rezerve obligatorii din punct de vedere juridic la nivel de credit la data securitizării.

Încasare conturi de garanție

Static

DA/NU

Introduceți DA dacă există plăți deținute în conturi de rezervă numai pentru acoperirea plăților chiriei pentru teren, a asigurării sau a impozitelor (nu pentru întreținere, îmbunătățiri, CAPEX etc.), astfel cum se prevede în contractul de credit; dacă acest lucru nu se realizează introduceți NU.

Încasare alte rezerve

Static

DA/NU

Sunt deținute alte valori decât impozitele sau asigurările aferente chiriilor pentru terenuri în conturile de rezervă, în conformitate cu termenii contractului de credit, pentru îmbunătățiri efectuate de chiriași, comisioane de leasing și elemente similare în ceea ce privește bunuri conexe sau pentru a oferi garanții suplimentare pentru astfel de credite?

Cont de garanție deținut la eveniment declanșator

Static

DA/NU

Contractul de credit necesită sume de rezervă care să fie puse la dispoziție în cazul producerii unor evenimente declanșatoare?

Factor declanșator pentru deținere cont de garanție

Static

Listă

Tipul de eveniment declanșator.

Cuantumuri-țintă cont de garanție/rezerve

Static

Numerice

Cuantumurile-țintă ale contului de garanție/rezerve.

Condiții de eliberare cont de garanție

Static

Text

Condițiile de eliberare a contului de garanție.

Condiții de tragere a rezervei de lichidități

Static

Listă

Cazuri în care poate fi utilizată rezerva de numerar.

Monedă cont de garanție

Static

Listă

Moneda plăților din contul de garanție. Câmpurile „Sume deținute în contul de garanție la data securitizării” și „Sume/Rezerve cont de garanție țintă”.

Detalii referitoare la gruparea creditelor și substituiri

Credit colateralizat încrucișat

Static

DA/NU

Indicați dacă este vorba de un credit colateralizat încrucișat (exemplu: creditele 1 și 44 sunt colateralizate încrucișat, la fel precum creditele 4 și 47).

Credit substituit

Dinamic

DA/NU

Acest credit este un înlocuitor al unui alt credit la o dată ulterioară datei securitizării?

Dată de substituire

Dinamic

Dată

În cazul în care creditul a fost înlocuit după data securitizării, data unei astfel de substituiri.

Zile de grație permise

Static

Numerice

Numărul de zile după ce o plată este scadentă în care creditorul nu va percepe o penalitate de întârziere și nu va raporta plata ca fiind în întârziere.

Indicator de finanțare suplimentară

Static

Listă

Întregul credit a avut o finanțare suplimentară/datorie de tip mezanin?

Detalii referitoare la rata de dobândă a creditului (la data securitizării)

Tip de rată a dobânzii

Static

Listă

Tipul de rată a dobânzii aplicate creditului.

Cod metodă de acumulare dobândă

Static

Listă

Convenția exprimată în „zile” utilizată pentru a calcula dobânda.

Dobândă în arierate

Static

DA/NU

Dobânda care se acumulează în cazul creditului este plătită sub formă de arierate?

Tip de amortizare credit A (dacă este cazul)

Static

Listă

Tipul de amortizare a unui credit A.

Detalii referitoare la amortizarea întregului credit (la data securitizării)

Tip de amortizare întregul credit (dacă este cazul)

Static

Listă

Tipul de amortizare a întregului credit.

Acumulare de dobânzi permisă

Static

DA/NU

Documentele creditului permit acumularea și capitalizarea dobânzilor?

Dată de încetare blocaj plăți anticipate

Static

Dată

Data de la care creditorul permite plata anticipată a creditului.

Dată de încetare a menținerii randamentului

Static

Dată

Data de la care creditorul permite plata anticipată a creditului fără a solicita plata unui comision de rambursare anticipată sau a unei prime de menținere a randamentului. Data de la care creditul poate fi plătit anticipat fără menținerea randamentului.

Dată de încetare primă plăți anticipate

Static

Dată

Data de la care creditorul permite plata anticipată a creditului fără a solicita plata unui comision de rambursare anticipată.

Descriere condiții plată anticipată

Static

Text/Numerice

Ar trebui să reflecte informațiile din prospectul de ofertă. De exemplu, în cazul în care condițiile de plată anticipată sunt plata unui comision de 1 % în primul an, 0,5 % în al doilea an și 0,25 % în al treilea an al creditului, acest lucru poate fi indicat în prospectul de ofertă astfel: 1 %(12), 0,5 %(24), 0,25 %(36).

Plățile neefectuate cu privire la creanțele de rang superior constituie o stare de nerambursare a creditului?

Static

DA/NU

Plățile neefectuate cu privire la creanțele de rang superior constituie o stare de nerambursare a creditului?

Plățile neefectuate cu privire la credite de rang egal constituie o stare de nerambursare pentru bun?

Static

DA/NU

Plățile neefectuate cu privire la credite de rang egal constituie o stare de nerambursare pentru bun?

Detalii referitoare la acoperirea riscului pentru credit (la data securitizării)

Plafon maxim rată durată de viață

Static

Numerice

Rata maximă pe care debitorul trebuie să o plătească pentru un credit cu rată variabilă, în conformitate cu termenii contractului de credit.

Plafon minim rată durată de viață

Static

Numerice

Rata minimă pe care debitorul trebuie să o plătească pentru un credit cu rată variabilă, în conformitate cu termenii contractului de credit.

Tip de swap la nivel de credit

Static

Listă

Descrieți tipul de swap la nivel de credit care se aplică.

Furnizor swap de credit

Dinamic

Text

Numele furnizorului de swap de credit.

Tip de swap pe rata dobânzii la nivel de credit

Static

Listă

Descrieți tipul de swap pe rata dobânzii care se aplică la nivel de credit.

Tip de swap valutar la nivel de credit

Static

Listă

Descrieți tipul de swap valutar.

Curs de schimb pentru swap la nivel de credit

Static

Numerice

Cursul de schimb care a fost fixat pentru un swap valutar la nivel de credit.

Dată de începere swap la nivel de credit

Static

Dată

Data de începere a unui swap la nivel de credit.

Dată de încetare swap la nivel de credit

Static

Dată

Data de încetare a unui swap la nivel de credit.

Obligație a debitorului de plată a unor costuri de reziliere pentru un swap la nivel de credit

Static

Listă

Măsura în care debitorul este obligat să plătească costuri de reziliere furnizorului unui swap la nivel de credit.

Detalii referitoare la ajustarea ratei creditului (la data securitizării)

Frecvență plată

Static

Listă

Frecvența plăților dobânzii și amortizării aferente creditului în conformitate cu documentele inițiale ale creditului.

Frecvență de revizuire a cursului

Static

Listă

Frecvența cu care este revizuită rata dobânzii în conformitate cu documentele inițiale ale creditului.

Frecvență de revizuire a plății

Static

Listă

Frecvența cu care este revizuită plata principalului și a dobânzii în conformitate cu documentele inițiale ale creditului.

Retrospectivă indice în zile

Static

Numerice

Numărul de zile înainte de data plății dobânzii la care este stabilită rata dobânzii (de exemplu, rata Euribor stabilită cu două zile înainte de data plății dobânzii).

Dată de stabilire indice

Static

Dată

În cazul în care contractul de credit prevede anumite date pentru stabilirea indicelui, introduceți următoarea dată de stabilire a indicelui.

Detalii referitoare la sindicalizarea creditului și participarea în cadrul creditului

Structură credit

Static

Listă

Utilizați codul pentru structura creditului pentru a descrie structura care se aplică acestui credit, de exemplu, întregul credit, părțile A/B, sindicalizat.

Credit sindicalizat

Static

DA/NU

Creditul este parte a unui credit sindicalizat?

Procent din facilitatea de credit totală care este securitizată

Static

Numerice

Procentul din totalul creditelor în securitizare la data securitizării.

Drepturi ale părții care deține controlul pentru deciziile importante

Static

DA/NU

Proprietarul vreunei participații, altul decât emitentul, are dreptul să ia decizii majore?

Banca-agent de sindicalizare

Static

Text

Banca-agent.

Diverse detalii referitoare la credit

Măsură reparatorie pentru încălcarea acordului financiar

Static

Listă

Măsura reparatorie pentru încălcarea acordului financiar.

Inițiator credit

Static

Text

Numele inițiatorului/creditorului care a vândut creditul emitentului. Denumirea entității responsabile, în ultimă instanță, de declarațiile și garanțiile creditului.

Penalizări depunere informații financiare

Static

Listă

Indicator al penalizărilor aplicate în cazul în care debitorul nu depune informațiile financiare solicitate (declarația de operațiuni, calendarul etc.) în conformitate cu documentele creditului.

Recurs credit

Static

DA/NU

Se recurge la o altă parte (de exemplu, garant) dacă debitorul intră în stare de nerambursare a unei obligații în temeiul contractului de credit?

Cod de rotunjire

Static

Listă

Metoda de rotunjire a ratei dobânzii.

Creștere rotunjire

Static

Numerice

Procentul de creștere cu care rata indicelui ar trebui rotunjită pentru a determina rata dobânzii prevăzută în contractul de credit.

Denumire societate de administrare specială la data securitizării

Static

Text

Denumirea societății de administrare specială la data securitizării.

Standard de administrare

Static

Listă

Standardul de administrare (opțiuni). Administratorul de credite asigură administrarea întregului credit (atât componenta A, cât și componenta B) sau doar componenta A sau B?

Detalii referitoare la data plății

Dată plată credit

Dinamic

Dată

Data la care principalul și dobânzile sunt plătite emitentului; aceasta ar trebui în mod normal să fie data de plată a dobânzilor creditului.

Dată plată completă

Dinamic

Dată

Data la care toate plățile au fost achitate integral fără deficite. În cazul unui credit performant, aceasta va fi data de plată a creditului imediat anterioară datei înscrise în câmpul „Dată plată credit”.

Dată de revizuire a ratei indicelui

Dinamic

Dată

Pentru creditele cu rată variabilă, următoarea dată la care urmează să se schimbe rata dobânzii. Pentru creditele cu rată fixă, introduceți următoarea dată de plată a dobânzii.

Data următoarei ajustări a plății

Dinamic

Dată

Pentru creditele cu rată variabilă, următoarea dată la care urmează să se schimbe valoarea principalului și/sau a dobânzii programate. Pentru creditele cu rată fixă, introduceți următoarea dată de plată.

Dată scadență credit

Dinamic

Dată

Data actuală a scadenței creditului, astfel cum este definită în contractul de credit. Aceasta nu ar ține seama de nicio prelungire aprobată a datei scadenței care poate fi acordată în temeiul contractului de credit.

Data următoarei plăți a creditului

Dinamic

Dată

Data următoarei plăți a creditului.

Detalii referitoare la rată

Rată actuală a indicelui (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Rata indicelui utilizată pentru a determina rata actuală a dobânzii aferentă întregului credit. Rata dobânzii (înainte de marjă) utilizată la calculul dobânzii plătite la data plății (întregului) credit în câmpul „Dată plată credit”.

Rată actuală a marjei (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Marja utilizată pentru a determina rata actuală a dobânzii aferentă întregului credit. Marja utilizată la calculul dobânzii plătite la data plății (întregului) credit în câmpul „Dată plată credit”.

Rată actuală a dobânzii (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Totalul ratei dobânzii care este folosită pentru a calcula dobânda plătită la data plății (întregului) credit în câmpul „Dată plată credit” [suma din câmpul „Rată actuală a indicelui (întregul credit)” și câmpul „Rată actuală a marjei (întregul credit)” pentru creditele cu rată variabilă].

Rată actuală a dobânzii (credit A)

Dinamic

Numerice

Rata brută pe an, utilizată pentru a calcula dobânda programată în perioada actuală pentru partea A din credit.

Următoarea rată a indicelui (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Rata indicelui în perioada următoare, utilizată pentru a determina rata actuală a dobânzii aferentă întregului credit. Rata dobânzii (înainte de marjă) utilizată la calculul dobânzii plătite pe baza soldului efectiv la sfârșitul creditului (întregul credit), „Sold efectiv încetare credit (întregul credit)”.

Rată actuală de nerambursare (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Dobânda totală utilizată la calculul dobânzii aplicate în caz de nerambursare care este achitată la data plății creditului în câmpul „Dată plată credit”.

Detalii referitoare la principal

Sold actual deschidere început (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Soldul exigibil la începutul perioadei curente. Soldul exigibil al creditului la începutul perioadei de dobândă, utilizat pentru a calcula dobânda datorată la data plății creditului în câmpul „Dată plată credit”.

Valoare programată principal (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Plata programată a principalului aferentă creditului pentru perioada curentă. Plata principalului care trebuie achitată emitentului la data plății creditului în câmpul „Dată plată credit”, de exemplu amortizarea, dar nu plățile anticipate.

Sold actual programat încetare (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Soldul exigibil programat al principalului aferent creditului la sfârșitul perioadei curente după amortizare, dar înaintea oricărei plăți anticipate. Soldul principalului aferent creditului care ar fi exigibil în urma plății programate a principalului, dar înaintea oricărei plăți anticipate [câmpul „Sold actual deschidere început (întregul credit)” minus „Valoare programată principal (întregul credit)”].

Încasări neprogramate principal (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Plățile neprogramate ale principalului primite în cursul perioadei curente. Alte plăți ale principalului primite în timpul perioadei de dobândă care vor fi utilizate pentru a achita creditul. Acest lucru se referă la încasări din vânzări, plăți anticipate voluntare sau sume din lichidări.

Alte ajustări de principal (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Ajustările neprogramate ale principalului pentru perioada de dobândă, care nu sunt asociate cu mișcările de numerar. Orice alte sume care ar provoca diminuarea sau majorarea soldului creditului în perioada actuală, care nu sunt considerate „Încasări neprogramate principal” și nu sunt „Principal programat”.

Principal efectiv plătit

Dinamic

Numerice

Principalul efectiv plătit la cea mai recentă dată de plată a dobânzii.

Sold actual încetare credit (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Soldul efectiv exigibil al principalului la sfârșitul perioadei curente. Soldul efectiv al creditului exigibil pentru următoarea perioadă de dobândă după toate plățile principalului.

Sold actual la început (credit A)

Dinamic

Numerice

Soldul exigibil (credit A) la începutul perioadei curente. Soldul exigibil al creditului A la începutul perioadei de dobândă, utilizat pentru a calcula dobânda datorată la data plății creditului.

Total încasări principal (credit A)

Dinamic

Numerice

Toate plățile principalului (credit A) primite în cursul perioadei curente. Plata sumei principale a creditului A care trebuie achitată emitentului la data plății creditului în câmpul „Dată plată credit”, de exemplu amortizarea, dar nu plățile anticipate.

Sold efectiv încetare credit (credit A)

Dinamic

Numerice

Soldul efectiv exigibil al principalului (credit A) la sfârșitul perioadei curente. Soldul principalului creditului A care ar fi exigibil în urma plății programate a principalului.

Sold angajat neutilizat al creditului din cadrul facilității (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Totalul facilității rămase aferente întregului credit (datorie cu rang prioritar)/sold neutilizat la sfârșitul perioadei. Totalul facilității rămase aferente întregului credit (datorie cu rang prioritar) la sfârșitul datei de plată a dobânzii din care debitorul mai poate să tragă.

Detalii referitoare la dobândă

Valoare scadentă programată a dobânzii (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Dobânda brută pentru o perioadă presupunând că nu se efectuează nicio rambursare în perioada curentă pentru întregul credit. Totalul dobânzilor care este datorat la data plății creditului, presupunând că nu se efectuează plăți anticipate în cursul perioadei de dobândă. Dobânda ar trebui să se bazeze pe rata subiacentă, conform contractului de credit.

Excedent/Deficit de dobândă pentru plată anticipată

Dinamic

Numerice

Deficitul sau excedentul de plată efectivă a dobânzii față de plata programată a dobânzii pentru perioada curentă, care nu este legat de o stare de nerambursare a creditului. Rezultă dintr-o plată anticipată primită la o altă dată decât data programată a scadenței plății.

Altă ajustare de dobândă

Dinamic

Numerice

Câmp însoțitor pentru alte ajustări ale principalului [câmpul „Alte ajustări de principal (întregul credit)”] pentru a reflecta ajustările neprogramate ale dobânzii pentru perioada de încasare aferentă.

Amortizare negativă

Dinamic

Numerice

Amortizare negativă/dobândă amânată/dobândă capitalizată fără penalități.

Dobândă efectivă plătită (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Dobânda efectivă aferentă întregului credit care este plătită în perioada curentă. Valoarea totală a dobânzii plătite de debitor în cursul perioadei de dobândă sau la data plății creditului.

Dobândă efectivă plătită (credit A)

Dinamic

Numerice

Valoarea totală a dobânzii plătite pentru creditul A în cursul perioadei de dobândă sau la data plății creditului.

Dobândă efectivă în caz de nerambursare

Dinamic

Numerice

Dobânda efectivă aferentă întregului credit care este plătită în perioada curentă în caz de nerambursare. Valoarea totală a dobânzii plătite de debitor în cursul perioadei de dobândă sau la data plății creditului în caz de nerambursare.

Dobândă amânată (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Dobânda amânată pentru întregul credit. Dobânda amânată este valoarea dobânzii pe care debitorul este obligat să o plătească pentru un credit ipotecar din care se scade valoarea dobânzii acumulate la soldul exigibil al principalului.

Dobândă capitalizată (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Dobânda capitalizată pentru întregul credit. Dobânda capitalizată se aplică în cazul în care dobânda se adaugă la soldul creditului la sfârșitul perioadei de dobândă în conformitate cu contractul de credit.

Detalii referitoare la principal și la dobândă

Total principal și dobândă programate datorate (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Plata programată a principalului și a dobânzii aferente creditului, care este datorată pentru perioada curentă pentru emitent (întregul credit). Suma totală programată pentru principalul și dobânda datorate la data plății creditului [suma câmpurilor „Valoare programată principal (întregul credit)” și „Valoare scadentă programată a dobânzii (întregul credit)”] – poate fi utilizată pentru a calcula DSCR.

Total deficite exigibile principal și dobândă (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Valorile cumulate exigibile ale principalului și dobânzii aferente creditului care sunt datorate la sfârșitul perioadei curente. Valoarea cumulată a principalului și a dobânzilor neplătite la data plății creditului.

Total alte sume exigibile

Dinamic

Numerice

Valorile cumulate exigibile ale creditului (de exemplu, prime de asigurare, chirii pentru terenuri, cheltuieli de capital) la sfârșitul perioadei curente care au fost utilizate de emitent/administrator de credite. Valoarea cumulată a oricăror avansuri de protecție a bunului sau a altor sume care au fost avansate de către administratorul de credite sau emitent și care nu au fost încă rambursate de către debitor.

Valoare cumulată exigibilă

Dinamic

Numerice

Suma valorilor din câmpurile „Total deficite exigibile principal și dobândă (întregul credit)” și „Total alte sume exigibile”.

Survenire declanșare amortizare

Dinamic

DA/NU

A survenit declanșarea amortizării?

Tip amortizare curentă

Dinamic

Listă

Tipul de amortizare care se aplică creditului A.

Total programat și achitat principal și dobândă (credit A)

Dinamic

Numerice

Plata programată a principalului și a dobânzii aferente creditului A, care este datorată pentru perioada curentă pentru emitent.

Detalii referitoare la cele mai recente date financiare la sfârșitul exercițiului

Încălcare de raportare a debitorului

Dinamic

DA/NU

Debitorul își încalcă obligația de a furniza rapoarte administratorului de credite sau creditorului?

Cele mai recente venituri

Dinamic

Numerice

Total venituri pentru perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (adică de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni) pentru toate bunurile.

Cea mai recentă pondere a creditelor în valoarea garanțiilor ipotecare (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Indicatorul LTV cel mai recent pentru (întregul) credit pe baza documentației de credit.

Cea mai recentă rată de acoperire a serviciului datoriei (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Cea mai recentă rată de acoperire a serviciului datoriei (DSCR) pentru (întregul) credit pe baza documentației de credit.

Cea mai recentă rată de acoperire a dobânzii (întregul credit)

Dinamic

Numerice

Cea mai recentă rată de acoperire a dobânzilor (ICR) pentru (întregul) credit pe baza documentației de credit.

Cea mai recentă rată de acoperire a dobânzii (credit A)

Dinamic

Numerice

Calculul celei mai recente rate de acoperire a dobânzilor pentru creditul A pe baza documentelor de ofertă.

Cea mai recentă rată de acoperire a serviciului datoriei (credit A)

Dinamic

Numerice

Calculul celei mai recente rate de acoperire a serviciului datoriei pentru creditul A pe baza documentelor de ofertă.

Cea mai recentă pondere a creditelor în valoarea garanțiilor ipotecare (credit A)

Dinamic

Numerice

Indicatorul LTV cel mai recent pentru creditul A pe baza documentelor de ofertă.

Detalii referitoare la contul de rezervă și de garanție

Total sold rezervă

Dinamic

Numerice

Soldul total al conturilor de rezervă la nivel de credit la data plății creditului. Include întreținerea, reparațiile și rezervele de mediu etc. (exclude rezervele fiscale și de asigurare, include comisioanele de leasing pentru rezerve). Se completează în cazul în care câmpul „Încasare alte rezerve” din configurarea creditului este „DA” = Da.

Survenire eveniment declanșator cont de garanție

Dinamic

DA/NU

Introduceți DA în cazul în care a survenit un eveniment care a determinat constituirea sumelor de rezervă. Introduceți NU dacă plățile sunt acumulate ca o condiție normală a contractului de credit.

Sume adăugate în conturile de garanție în perioada curentă

Dinamic

Numerice

Suma care a fost adăugată într-un cont de garanție sau de rezervă în perioada curentă.

Monedă sold de rezervă

Dinamic

Listă

Moneda contului de rezervă.

Monedă cont de garanție

Static

Listă

Moneda contului de garanție.

Detalii referitoare la lichidare și plată anticipată

Dată lichidare/plată anticipată

Dinamic

Dată

Data la care sunt primite veniturile dintr-o plată sau lichidare programată a principalului.

Cod lichidare/plată anticipată

Dinamic

Listă

Cod atribuit oricăror venituri din plăți sau lichidări neprogramate ale principalului care sunt primite în cursul perioadei de încasare.

Detalii referitoare la acoperirea riscului la nivel de debitor

Nume furnizor swap pe credit (nivel debitor)

Dinamic

Text

Numele furnizorului de swap pe credit, în cazul în care debitorul are contract direct cu contrapartea la swap.

Ratinguri efective furnizor swap pe credit (nivel debitor)

Dinamic

Text/Numerice

Identificați ratingurile contrapărții la swap, la data plății creditului.

Eveniment de reziliere totală sau parțială a swap-ului la nivel de credit pentru perioada curentă (nivel debitor)

Dinamic

Listă

În cazul în care swap-ul pe credit a fost reziliat în timpul perioadei curente, identificați motivele.

Plată periodică netă datorată furnizorului de swap pe credit (nivel debitor)

Dinamic

Numerice

Suma de plată transmisă de către debitor contrapărții la swap-ul pe credit, la data plății creditului, astfel cum se prevede în contractul de swap.

Plată periodică netă datorată furnizorului de swap pe credit (nivel debitor)

Dinamic

Numerice

Suma de plată transmisă de către contrapartea la swap debitorului, la data plății creditului, astfel cum se prevede în contractul de swap.

Costuri de reziliere datorate furnizorului de swap la nivel de credit

Dinamic

Numerice

Valoarea oricărei plăți datorate de debitor contrapărții la swap pentru încetarea completă sau parțială a swap-ului.

Deficit la plata costurilor de reziliere pentru swap la nivel de credit

Dinamic

Numerice

Cuantumul unui eventual deficit al costurilor de reziliere care decurg din rezilierea parțială sau completă a swap-ului, plătit de către debitor.

Costuri de reziliere datorate de contrapartea la swap-ul la nivel de credit

Dinamic

Numerice

Valoarea eventualelor câștiguri plătite de contrapartea la swap debitorului cu ocazia rezilierii totale sau parțiale.

Data următoarei revizuiri a swap-ului la nivel de credit

Dinamic

Dată

Data următoarei revizuiri a swap-ului la nivel de credit.

Detalii swap

Dinamic

Text

Detalii referitoare la swap.

Detalii referitoare la starea creditului cu plăți întârziate

Stare bunuri

Dinamic

Listă

Starea bunurilor.

Stare credit

Dinamic

Listă

Starea creditului (adică, la zi, neplată etc.). În cazul în care un credit a declanșat mai multe coduri de stare, este la latitudinea administratorului de credite să determine codul care trebuie raportat.

Dată de începere a aplicării

Dinamic

Dată

Data la care procedurile de executare silită sau administrare ori procedurile de executare alternative au fost inițiate împotriva debitorului sau au fost acceptate de către debitor.

Cod strategie de restructurare

Dinamic

Listă

Strategia de restructurare.

Calendar preconizat al recuperărilor

Dinamic

Numerice

Calendarul de recuperare preconizat în luni.

În caz de insolvență

Dinamic

DA/NU

Starea de insolvență a creditului (în cazul în care este în insolvență „DA”, altfel „NU”).

Dată insolvență

Dinamic

Dată

Data insolvenței.

Dată intrare în posesie bun

Dinamic

Dată

Data la care a fost obținut titlul de proprietate (sau o formă alternativă de control efectiv și capacitatea de a dispune) asupra bunurilor care constituie garanția.

Venituri nete încasate din lichidare

Dinamic

Numerice

Venituri nete încasate din lichidare utilizate pentru a determina pierderea suportată de emitent conform documentelor de tranzacție. Suma veniturilor nete din vânzare primite; acest lucru va stabili dacă există o pierdere sau un deficit aferent creditului.

Cheltuieli de lichidare

Dinamic

Numerice

Cheltuielile care au legătură cu lichidarea care urmează să fie compensate din celelalte active ale emitentului pentru a stabili pierderea conform documentelor de tranzacție. Valoarea tuturor cheltuielilor de lichidare care vor fi plătite din veniturile nete din vânzări pentru a stabili dacă va exista vreo pierdere.

Pierdere realizată din securitizare

Dinamic

Numerice

Soldul exigibil al creditului (plus cheltuieli de lichidare) minus veniturile nete primite din lichidare. Valoarea oricărei pierderi pentru emitent, după deducerea cheltuielilor de lichidare din încasările nete din vânzări.

Număr de luni de întârziere

Dinamic

Numerice

Numărul de luni în care acest credit este în întârziere, la sfârșitul perioadei curente, în conformitate cu definiția emitentului.

Valoare nerambursare

Dinamic

Numerice

Valoarea totală aferentă stării de nerambursare înainte de a aplica încasările din vânzări și recuperările.

Recuperări cumulate

Dinamic

Numerice

Total recuperări, inclusiv toate încasările din vânzări.

Stare administrare specială

Dinamic

DA/NU

La data de plată a creditului, creditul face în prezent obiectul administrării speciale?

Dată nerambursare

Dinamic

Dată

Data la care creditul a intrat în stare de nerambursare.

Monedă de lichidare

Dinamic

Listă

Moneda utilizată pentru lichidare.

Monedă pierderi

Dinamic

Listă

Moneda în care sunt exprimate pierderile.

Monedă nerambursare/arierate

Dinamic

Listă

Moneda utilizată pentru nerambursare/arierate.

Detalii referitoare la modificarea creditului

Consimțământ deținător de titluri

Dinamic

DA/NU

La o restructurare este necesar consimțământul deținătorului de titluri?

Programare adunare deținători de titluri

Dinamic

Dată

La ce dată este programată următoarea ședință a deținătorilor de titluri?

Ultima dată de vânzare a creditului

Dinamic

Dată

Data la care creditul a fost vândut emitentului; în cazul în care creditul făcea parte din securitizarea inițială, atunci aceasta va fi data securitizării.

Dată de securitizare a ultimului bun

Dinamic

Dată

Data la care au fost incluse în această securitizare ultimul bun sau ultimele bunuri. În cazul în care unele bunuri au fost înlocuite, introduceți data ultimei substituiri. În cazul în care bunurile au făcut parte din tranzacția inițială, aceasta va fi data securitizării.

Dată ipoteză

Dinamic

Dată

Data la care a fost efectuată cesiunea/novația sau ipoteza de către noul debitor.

Dată valoare reducere de apreciere

Dinamic

Dată

Data la care a fost calculată și aprobată valoarea reducerii de apreciere (calcul inițial sau actualizat la zi).

Data ultimei modificări

Dinamic

Dată

Ultima data efectivă la care creditul a fost modificat.

Cod de modificare

Dinamic

Listă

Tipul modificării.

Rată de plată modificată

Dinamic

Numerice

În cazul în care creditul a fost restructurat (probabil în cursul unui proces de restructurare) și programul de amortizare a fost modificat, atunci ar trebui introdusă noua valoare, exprimată ca procent din soldul creditului.

Rată modificată de dobândă credit

Dinamic

Numerice

În cazul în care creditul a fost restructurat (probabil în cursul unui proces de restructurare) și rata/marja de dobândă a fost modificată, atunci ar trebui introdusă noua rată.

Detalii referitoare la administrarea specială

Listă de supraveghere a administratorului de credite

Dinamic

Dată

Data de stabilire a faptului că un credit a fost introdus pe lista de supraveghere. În cazul în care creditul a fost scos de pe lista de supraveghere într-o perioadă anterioară și acum revine pe această listă, utilizați noua dată de intrare.

Cea mai recentă dată de transfer către administratorul special

Dinamic

Dată

Data la care un credit a fost transferat către administratorul special în urma unui eveniment de transfer de administrare. Notă: În cazul în care creditul a avut mai multe transferuri, aceasta ar trebui să fie ultima dată la care a fost transferat către administratorul special.

Cea mai recentă dată de revenire la administratorul primar

Dinamic

Dată

Data la care un credit devine un „credit ipotecar corectat”, care este data la care creditul a revenit la administratorul principal/primar de la administratorul special.

Nerecuperabilitate determinată

Dinamic

DA/NU

Indicator (Da/Nu) cu privire la faptul că administratorul de credite/administratorul special a stabilit că va exista un deficit de recuperare a avansurilor pe care le-a efectuat și a soldului exigibil al creditului, precum și a oricăror alte sume datorate în cazul creditului din încasările obținute în urma vânzării sau a lichidării bunurilor sau a creditului.

Data încălcării condițiilor creditului

Dinamic

Dată

Data la care s-a produs încălcarea. În cazul în care există mai multe încălcări, data primei încălcări.

Dată încetare încălcare credit

Dinamic

Dată

Data la care a încetat încălcarea. În cazul în care există mai multe încălcări, data ultimei reparări a unei încălcări.

Cod criterii listă de supraveghere

Dinamic

Listă

Codul listei de supraveghere a administratorului de credite. În cazul în care se aplică mai multe criterii, vă rugăm să enumerați codul cel mai dăunător.

Monedă comisioane

Dinamic

Listă

Moneda în care sunt exprimate comisioanele.

Detalii referitoare la administratorul special

Nume administrator special

Dinamic

Text

Numele administratorului special

Schimbare administrator special?

Dinamic

DA/NU

A existat o schimbare a administratorului special de la perioada de raportare anterioară?

Implicare în executare a unui creditor cu alt rang

Dinamic

DA/NU

În executare este implicat un creditor cu alt rang?

Detalii referitoare la starea de nerambursare a creditului

Stare de nerambursare sau executare silită

Dinamic

DA/NU

Creditul este în prezent în stare de nerambursare sau executare silită?

Motiv nerambursare

Dinamic

 

Motivul pentru care a survenit starea de nerambursare.

Încălcare acord/factor declanșator

Dinamic

Listă

Tipul de încălcare a acordului/de factor declanșator.

Informații referitoare la Directiva privind cerințele de capital

A se preciza conformitatea inițiatorului cu una dintre cele patru opțiuni de reținere

Dinamic

Listă

Tipul de reținere.

Reținut de către inițiator

Dinamic

Numerice

Interesul economic net reținut de către inițiator în procente (%), în temeiul articolului 405 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții (CRR).


BUN

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Detalii referitoare la bunul adus în garanție

Identificator bun

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic al bunului. În cazul în care există mai multe bunuri (de exemplu, un bloc de apartamente), acesta ar trebui să fie un identificator unic care le identifică în mod colectiv.

Grupare de credite colateralizate încrucișat cu bunuri

Dinamic

Text/Numerice

Vă rugăm să introduceți identificatorii relevanți ai creditului din prospectul de ofertă; dacă un bun garantează mai multe credite în cadrul tranzacției sau în pool, atunci identificatorii se separă prin virgulă.

Denumire bun

Static

Text/Numerice

Denumirea bunului care servește ca garanție pentru credit. În cazul în care există mai multe bunuri (de exemplu, un bloc de apartamente), aceasta ar trebui să fie denumirea care le identifică în mod colectiv.

Adresă bun

Static

Text/Numerice

Adresa bunului care servește ca garanție pentru credit.

Oraș/Localitate bun

Static

Text

Denumirea orașului sau a localității în care este situat bunul.

Cod poștal bun

Static

Text/Numerice

Codul poștal principal al bunului. Trebuie furnizate cel puțin primele 2-4 caractere.

Țară bun

Static

Listă

Țara în care este situat bunul.

Cod tip de bun

Static

Listă

Tipul de bun sau utilizați referința definită în raportul de evaluare sau în prospectul de ofertă.

An construcție

Static

Dată

Anul în care a fost construit bunul conform raportului de evaluare sau prospectului de ofertă.

An ultima renovare

Dinamic

Dată

Anul în care a fost finalizată ultima renovare majoră/construcția nouă a bunului, conform raportului de evaluare sau prospectului de ofertă.

Metri pătrați neți la data securitizării

Dinamic

Numerice

Suprafața locativă netă totală în metri pătrați a bunurilor care servesc drept garanție pentru credit, conform celui mai recent raport de evaluare. În cazul în care sunt mai multe bunuri, suma suprafețelor.

Suprafață internă netă validată

Dinamic

DA/NU

Un evaluator a verificat suprafața internă netă a bunului?

Număr de unități/paturi/camere

Static

Numerice

Pentru tipul de bun Multifamilial introduceți numărul de unități, pentru Sector hotelier/Hotel/Asistență medicală – paturi, pentru Parcuri de rulote – unități, pentru Cazare – camere, pentru Autostocare – unități. Pentru mai multe bunuri, dacă toate sunt același tip de bun, suma valorilor.

Stare bun

Dinamic

Listă

Starea cea mai recentă a bunului din punctul de vedere al creditului.

Forma titlului de proprietate

Static

Listă

Forma relevantă a titlului de proprietate. Un contract de închiriere numai pentru terenuri, în care debitorul deține, de obicei, o clădire sau este obligat să construiască astfel cum se specifică în contractul de închiriere.

Expirare contract de închiriere bun

Static

Dată

Furnizați cea mai apropiată dată de expirare a contractului de închiriere.

Chirie pentru teren plătibilă

Dinamic

Numerice

În cazul în care bunul este închiriat, vă rugăm să furnizați valoarea anuală curentă a chiriei plătibile către locator.

Data celei mai recente evaluări

Dinamic

Dată

Data ultimei evaluări imobiliare.

Cea mai recentă evaluare

Dinamic

Numerice

Cea mai recentă evaluare a bunului.

Bază cea mai recentă evaluare

Dinamic

Listă

Baza celei mai recente evaluări.

Monedă chirie pentru teren

Dinamic

Listă

Moneda chiriei pentru teren („Chirie pentru teren plătibilă”).

Monedă cea mai recentă evaluare

Dinamic

Listă

Moneda celei mai recente evaluări („Cea mai recentă evaluare”).

Detalii referitoare la data securitizării

Dată securitizare bun

Static

Dată

Data la care bunul a fost inclus în această securitizare. În cazul în care acest bun a fost înlocuit, introduceți data de substituire. În cazul în care bunul a făcut parte din tranzacția inițială, aceasta va fi data securitizării.

Procent alocat din credit la data securitizării

Static

Numerice

Procent alocat din credit acoperit de bun la data securitizării, în cazul în care există mai mult de un bun care garantează creditul.

Dată informații financiare la data securitizării

Static

Dată

Data încetării informațiilor financiare pentru informațiile utilizate în prospectul de ofertă (de exemplu, de la începutul exercițiului până în prezent, anual, trimestrial sau în ultimele 12 luni).

Venit net din exploatare la data securitizării

Dinamic

Numerice

Venituri din care se scad cheltuielile de exploatare la data securitizării.

Evaluare la data securitizării

Static

Numerice

Evaluarea bunurilor care garantează creditul la data securitizării, astfel cum se descrie în prospectul de ofertă.

Nume evaluator la securitizare

Static

Text

Denumirea firmei de evaluare care a efectuat evaluarea bunurilor la securitizare.

Dată evaluare la data securitizării

Dinamic

Dată

Data la care a fost elaborată evaluarea pentru valorile prezentate în prospectul de ofertă.

Valoare posesie vacantă la data securitizării

Dinamic

Numerice

Valoarea posesiei vacante la data securitizării.

Spațiu comercial

Dinamic

Numerice

Suprafața locativă comercială netă totală în metri pătrați a bunului care servește drept garanție pentru credit, conform celui mai recent raport de evaluare.

Zonă rezidențială

Dinamic

Numerice

Suprafața locativă rezidențială netă totală în metri pătrați a bunului care servește drept garanție pentru credit, conform celui mai recent raport de evaluare.

Monedă date financiare

Dinamic

Listă

Moneda în care este exprimat creditul.

Detalii referitoare la cele mai recente date financiare ale bunului la sfârșitul exercițiului

Procent alocat actual din credit

Dinamic

Numerice

Procentul alocat din credit, imputabil bunului la data plății creditului; în cazul în care există mai mult de un bun care garantează creditul, suma tuturor procentelor ar trebui să fie 100 %. Acest lucru poate fi prevăzut în contractul de credit.

Valoare alocată actuală de încetare a creditului

Dinamic

Numerice

Aplicați procentul alocat actual soldului efectiv exigibil al creditului.

Cele mai recente date financiare la data de începere

Dinamic

Dată

Prima zi a datelor financiare utilizate pentru cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (de exemplu, lunar, trimestrial, de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni).

Cele mai recente date financiare la data de încetare

Dinamic

Dată

Data de încetare a datelor financiare utilizate pentru cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (de exemplu, lunar, trimestrial, de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni).

Ultima lună a anului utilizată pentru raportarea datelor financiare

Dinamic

Text/Numerice

Introduceți luna în care vor înceta datele financiare pentru fiecare an (cea mai recentă, anterioară și a doua lună anterioară).

Cel mai recent indicator financiar

Dinamic

Listă

Acest câmp este utilizat pentru a descrie perioada pentru care se reflectă cele mai recente date financiare.

Cele mai recente venituri

Dinamic

Numerice

Total venituri pentru perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (de exemplu, lunar, trimestrial, de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni) pentru toate bunurile. În cazul în care sunt mai multe bunuri, suma veniturilor.

Cele mai recente cheltuieli de exploatare

Dinamic

Numerice

Total cheltuieli de exploatare pentru perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (de exemplu, lunar, trimestrial, de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni) pentru toate bunurile.

Cel mai recent venit net din exploatare

Dinamic

Numerice

Total venituri minus cheltuieli totale de exploatare pentru perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea.

Cele mai recente cheltuieli de capital

Dinamic

Numerice

Total cheltuieli de capital (spre deosebire de reparații și întreținere) pentru perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (de exemplu, lunar, trimestrial, de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni) pentru toate bunurile.

Cel mai recent flux net de numerar

Dinamic

Numerice

Total venit net din exploatare minus cheltuieli de exploatare pentru perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea.

Cea mai recentă valoare a serviciului datoriei

Dinamic

Numerice

Valoarea totală a plăților programate aferente principalului și dobânzii datorate în perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (de exemplu, lunar, trimestrial, de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni).

Cea mai recentă rată de acoperire a serviciului datoriei (venit net din exploatare)

Dinamic

Numerice

Calculați rata de acoperire a serviciului datoriei pe baza venitului net din exploatare pentru perioada acoperită de cea mai recentă situație financiară privind exploatarea (de exemplu, lunar, trimestrial, de la începutul exercițiului până în prezent sau în ultimele 12 luni).

Venit din chirii anuale contractuale

Dinamic

Numerice

Venitul din chirii anuale contractuale rezultat din cel mai recent program de închiriere al debitorului.

Detalii referitoare la gradul de ocupare a bunului

Gradul de ocupare începând cu data

Dinamic

Dată

Data desfășurătorului cu chiriile/calendarului de închiriere cel mai recent primit. [pentru bunurile din sectorul hotelier (hoteluri) și al asistenței medicale, utilizați un grad de ocupare mediu pentru perioada în care sunt raportate situațiile financiare].

Grad de ocupare fizică la data securitizării

Dinamic

Numerice

La securitizare, procentul disponibil de spațiu locativ ocupat efectiv (și anume, în cazul în care chiriașii ocupă efectiv spațiul respectiv și nu l-au eliberat). Ar trebui să fie obținut din desfășurătorul cu chiriile sau din alt document care indică gradul de ocupare în concordanță cu informațiile din exercițiul financiar cel mai recent.

Cel mai recent grad de ocupare fizică

Dinamic

Numerice

Cel mai recent procent disponibil de spațiu locativ ocupat efectiv (și anume, în cazul în care chiriașii ocupă efectiv spațiul respectiv și nu l-au eliberat). Ar trebui să fie obținut din desfășurătorul cu chiriile sau din alt document care indică gradul de ocupare în concordanță cu informațiile din exercițiul financiar cel mai recent.

Date disponibile pentru fiecare chiriaș în parte

Dinamic

DA/NU

Informațiile privind chiriașii sunt disponibile pentru fiecare chiriaș în parte?

Durată medie ponderată a contractului de închiriere

Dinamic

Numerice

Durata medie ponderată a contractului de închiriere în ani.

Durata medie ponderată a contractului de închiriere (prima întrerupere)

Dinamic

Numerice

Durata medie ponderată a contractului de închiriere (în ani) după toate opțiunile privind prima întrerupere.

Detalii referitoare la primii trei chiriași

% venituri care expiră în 1-12 luni

Dinamic

Numerice

Procentul veniturilor care expiră în 1-12 luni.

% venituri care expiră în 13-24 de luni

Dinamic

Numerice

Procentul veniturilor care expiră în 13-24 de luni.

% venituri care expiră în 25-36 de luni

Dinamic

Numerice

Procentul veniturilor care expiră în 25-36 de luni.

% venituri care expiră în 37-48 de luni

Dinamic

Numerice

Procentul veniturilor care expiră în 37-48 de luni.

% venituri care expiră în 49 de luni sau mai mult

Dinamic

Numerice

Procentul veniturilor care expiră în 49 de luni sau mai mult.

Cel mai mare chiriaș în funcție de venituri (net)

Dinamic

Text/Numerice

Numele celui mai mare chiriaș actual în funcție de chiria netă.

Dată expirare contract de închiriere al celui mai mare chiriaș

Dinamic

Dată

Data de expirare a contractului de închiriere al celui mai mare chiriaș actual (în funcție de chiria netă).

Chirie plătibilă de către cel mai mare chiriaș

Dinamic

Numerice

Chiria anuală plătibilă de către cel mai mare chiriaș actual.

Al doilea cel mai mare chiriaș în funcție de venituri (net)

Dinamic

Text/Numerice

Numele celui de al doilea cel mai mare chiriaș actual (în funcție de chiria netă).

Dată expirare contract de închiriere al celui de al doilea cel mai mare chiriaș

Dinamic

Dată

Data de expirare a contractului de închiriere al celui de al doilea cel mai mare chiriaș actual (în funcție de chiria netă).

Chirie plătibilă de către al doilea cel mai mare chiriaș

Dinamic

Numerice

Chiria plătibilă de către al doilea cel mai mare chiriaș.

Al treilea cel mai mare chiriaș în funcție de venituri (net)

Dinamic

Text/Numerice

Numele celui de al treilea cel mai mare chiriaș actual (în funcție de chiria netă).

Dată expirare contract de închiriere al celui de al treilea cel mai mare chiriaș

Dinamic

Dată

Data de expirare a contractului de închiriere al celui de al treilea cel mai mare chiriaș actual (în funcție de chiria netă).

Chirie plătibilă de către al treilea cel mai mare chiriaș

Dinamic

Numerice

Chiria plătibilă de către al treilea cel mai mare chiriaș.

Monedă chirie

Dinamic

Listă

Moneda în care este exprimată chiria.

Detalii referitoare la executarea silită

Dată activ preconizat să fie restructurat sau executat silit

Dinamic

Dată

Data estimată la care administratorul special se așteaptă să aibă loc rezoluția. În cazul în care sunt mai multe bunuri, introduceți ultima dată din bunurile afiliate. În cazul în care este în executare silită = data preconizată de executare silită și în cazul intrării în posesia bunului = data prevăzută de vânzare.

Dată de începere a procedurii de posesie

Dinamic

Dată

Data la care procedurile de executare silită sau procedurile de executare alternative au fost inițiate împotriva debitorului sau au fost acceptate de către debitor.

Dată administrare judiciară

Dinamic

Dată

Data la care a fost obținut titlul de proprietate (sau o formă alternativă de control efectiv și capacitatea de a dispune) asupra bunurilor care constituie garanția.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Detalii generale referitoare la obligațiuni

Identificator pool de tranzacții

Static

Text/Numerice

Șirul unic de identificare pentru tranzacție sau pool.

Dată de distribuție

Static

Dată

Data de plată a dobânzii și a principalului aferente tranșei de obligațiuni.

Data înregistrării

Static

Dată

Data la care clasa de titluri trebuie deținută pentru a fi considerată titular al înregistrării.

Denumire clasă de obligațiuni

Static

Text/Numerice

Denumirea (de regulă o literă și/sau un număr) dată unei tranșe a instrumentului financiar structurat garantat cu ipoteci comerciale care prezintă aceleași drepturi, priorități și caracteristici precum au fost definite în prospect, adică seria 1, clasa A1 etc.

CUSIP (articolul 144A)

Static

Text/Numerice

Codul de identificare a valorilor mobiliare atribuit fiecărei clase sau tranșe de titluri în temeiul standardelor stabilite de numărul Comitetului privind procedurile de identificare uniformă a valorilor mobiliare (Committee on Uniform Security Identification Procedures – CUSIP) pentru cerințele prevăzute la articolul 144A sau alt cod al valorilor mobiliare stabilit de o bursă de valori sau altă entitate.

Număr internațional de identificare a valorilor mobiliare

Static

Text/Numerice

Codul de identificare a valorilor mobiliare atribuit fiecărei clase sau tranșe de titluri în temeiul standardelor stabilite de Organizația Internațională de Standardizare (ISIN) sau alt cod al valorilor mobiliare stabilit de o bursă de valori sau de o altă entitate.

Cod comun (articolul 144a)

Static

Text/Numerice

Codul de identificare format din nouă cifre emis pentru fiecare clasă sau tranșă de titluri, în comun de către CEDEL și Euroclear.

Număr internațional de identificare a valorilor mobiliare (Regulamentul S)

Static

Text/Numerice

Codul de identificare a valorilor mobiliare atribuit fiecărei clase sau tranșe de titluri în temeiul standardelor stabilite de Organizația Internațională de Standardizare (ISIN) pentru cerințele din Regulamentul S sau alt cod al valorilor mobiliare stabilit de o bursă de valori sau de o altă entitate.

Cod comun (Regulamentul S)

Static

Text/Numerice

Codul de identificare a valorilor mobiliare atribuit fiecărei clase sau tranșe de titluri în temeiul standardelor stabilite de numărul Comitetului privind procedurile de identificare uniformă a valorilor mobiliare (Committee on Uniform Security Identification Procedures – CUSIP) pentru cerințele prevăzute de Regulamentul S sau alt cod al valorilor mobiliare stabilit de o bursă de valori sau de o altă entitate.

Dată emisiune obligațiuni

Static

Dată

Data emiterii obligațiunilor.

Dată scadență legală

Static

Dată

Data la care această clasă de titluri specifică sau tranșă trebuie să fie rambursată pentru a nu fi în stare de nerambursare.

Monedă

Static

Listă

Tipul de monedă în care este exprimată valoarea monetară a clasei sau a tranșei de titluri.

Sold inițial principal

Static

Numerice

Soldul inițial al principalului aferent clasei sau tranșei specifice de titluri la data emisiunii.

Detalii generale referitoare la principalul obligațiunilor

Marcaj noțional

Static

DA/NU

„DA” pentru noțional, „NU” dacă această clasă sau tranșă de titluri este numai cu dobândă, adică banda IO (numai dobândă).

Sold principal la început

Static

Numerice

Soldul principalului exigibil pentru clasa sau tranșa de titluri la începutul perioadei curente.

Principal programat

Static

Numerice

Valoarea programată a principalului plătită pentru clasa sau tranșa de titluri în cursul perioadei.

Principal neprogramat

Dinamic

Numerice

Valoarea neprogramată a principalului plătită pentru clasa sau tranșa de titluri în cursul perioadei.

Total distribuție principal

Dinamic

Numerice

Valoarea totală a principalului (programată și neprogramată) plătită pentru clasa sau tranșa de titluri în cursul perioadei.

Tip de amortizare

Static

Listă

Metoda de amortizare prin care este plătită periodic clasa sau tranșa de titluri.

Durată perioadă în care se plătește numai dobândă

Static

Numerice

Durata în luni a perioadei în care se plătește numai dobândă.

Dobândă capitalizată

Dinamic

Numerice

Orice dobândă care se adaugă la soldul clasei, inclusiv amortizarea negativă.

Pierdere principal

Dinamic

Numerice

Valoarea totală a pierderii aferentă principalului pentru perioada de raportare.

Pierderi de principal cumulate

Dinamic

Numerice

Pierderile de principal alocate, cumulate până în prezent.

Sold principal la sfârșit

Dinamic

Numerice

Soldul principalului exigibil pentru clasa sau tranșa de titluri la sfârșitul perioadei curente.

Factor titluri de plată

Dinamic

Numerice

Principalul plătit pentru clasa sau tranșa de titluri, în perioada de raportare, ca fracție din soldul (inițial) al titlului sau al tranșei inițiale (0<x< 1), până la 12 zecimale.

Factor titluri la sfârșit

Dinamic

Numerice

Principalul aferent clasei sau tranșei de titluri la sfârșit, după plățile din perioada de raportare actuală, ca fracție din soldul (inițial) al titlului sau al tranșei inițiale (0<x< 1), până la 12 zecimale.

Următoarea dată de plată a titlului

Dinamic

Dată

Următoarea perioadă de plată/distribuție a clasei sau tranșei de titluri.

Detalii referitoare la dobânda obligațiunilor

Tip de rată a indicelui

Static

Listă

Indicele dobânzii de referință de bază definit în documentul de ofertă, aplicabil pentru clasa sau tranșa specifică de titluri. Indicele ratei actuale a dobânzii.

Rată actuală a indicelui

Dinamic

Numerice

Valoarea actuală a ratei indicelui aplicate în cazul clasei sau al tranșei specifice de titluri în cursul perioadei curente de acumulare, la un minim de 5 zecimale.

Metodă de acumulare

Static

Listă

Metoda de acumulare prin care este calculată periodic clasa sau tranșa de titluri.

Zile de acumulare perioada curentă

Dinamic

Numerice

Numărul de zile de acumulare care se aplică la calcularea dobânzii de remitere din perioada actuală.

Dobânzi acumulate

Dinamic

Numerice

Valoarea dobânzilor acumulate.

Limită maximă aplicabilă fondurilor disponibile

Static

DA/NU

Clasa de titluri beneficiază de un mecanism AFC (Available Funds Cap – limită maximă a fondurilor disponibile)?

Valoare reducere de apreciere

Dinamic

Numerice

Reducerea actuală de apreciere alocată acestei clase.

Reducere de apreciere cumulată

Dinamic

Numerice

Valoarea totală cumulată a reducerii aferente aprecierii.

Altă distribuire de dobândă

Dinamic

Numerice

Alte adăugări specifice la dobândă.

Deficit actual de dobândă

Dinamic

Numerice

Valoarea deficitului de dobândă pentru această perioadă de raportare pentru această clasă.

Deficit cumulat de dobândă

Dinamic

Numerice

Deficitul cumulat de dobândă până în prezent.

Total distribuire de dobândă

Dinamic

Numerice

Valoarea totală a dobânzilor plătite.

Sold dobândă neplătită la început

Dinamic

Numerice

Deficitul exigibil de dobândă la începutul perioadei curente.

Dobândă neplătită pe termen scurt

Dinamic

Numerice

Orice dobândă amânată în perioada curentă și plătibilă la următoarea dată de plată.

Dobândă neplătită pe termen lung

Dinamic

Numerice

Orice dobândă amânată în perioada curentă și plătibilă la data scadenței.

Eveniment declanșator limită maximă a fondurilor disponibile

Dinamic

DA/NU

A fost declanșat un eveniment AFC?

Rată indice aferent perioadei următoare

Dinamic

Numerice

Valoarea ratei indicelui aferentă perioadei următoare.

Următoarea dată de revizuire a indicelui

Dinamic

Dată

Data de revizuire a ratei indicelui din perioada următoare.

Detalii referitoare la facilitatea de lichiditate

Facilitate de lichiditate – sold de început

Dinamic

Numerice

Soldul de început al facilității de lichiditate.

Ajustări la facilitatea de lichiditate

Dinamic

Numerice

Orice ajustare a facilității de lichiditate.

Trageri din facilitatea de lichiditate

Dinamic

Numerice

Valoarea tragerii din facilitatea de lichiditate.

Rambursări către facilitatea de lichiditate

Dinamic

Numerice

Valoarea rambursărilor către facilitatea de lichiditate.

Sold de închidere a facilității de lichiditate

Dinamic

Numerice

Soldul de închidere.

Monedă facilitate de lichiditate

Dinamic

Listă

Moneda facilității de lichiditate.


ANEXA III

Date la nivel de credit – Model de raportare pentru instrumentele financiare structurate garantate cu credite acordate întreprinderilor mici și mijlocii

ACTIVE

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Dată-limită pool

Dinamic

Dată

Data-limită curentă pentru pool sau portofoliu.

Identificator pool

Static

Text/Numerice

Șirul unic de identificare pentru tranzacție sau pool/denumirea tranzacției.

Identificator credit

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic pentru fiecare credit.

Inițiator

Static

Text

Creditorul care a acordat creditul inițial.

Identificator administrator de credite

Static

Text/Numerice

Identificator unic pentru fiecare administrator de credite pentru a marca entitatea care administrează creditul.

Nume administrator de credite

Dinamic

Text

Numele administratorului de credite.

Identificator debitor

Static

Text/Numerice

Identificator unic pentru fiecare debitor – pentru a permite identificarea debitorilor care au mai multe credite în pool (de exemplu, avansurile suplimentare/alte credite afișate ca intrări separate).

Informații despre debitori

Țară

Static

Listă

Țara de reședință permanentă.

Cod poștal

Static

Text

Trebuie furnizate cel puțin primele două sau trei caractere. Nu furnizați întregul cod poștal.

Formă juridică/tip de activitate debitor

Static

Listă

 

Segment Basel III debitor

Static

Listă

 

Afiliat al inițiatorului?

Static

DA/NU

Debitorul este afiliat inițiatorului?

Tip de activ

Static

Listă

 

Grad de prioritate

Dinamic

Listă

 

Estimare internă a băncii privind pierderea în caz de nerambursare

Dinamic

Numerice

Pierderea în caz de nerambursare în condiții economice normale.

Cod sector de activitate NACE

Static

Text/Numerice

Codul NACE al sectorului de activitate al debitorului.

Caracteristici leasing

Dată de inițiere credit

Static

Dată

Data avansului creditului inițial.

Dată scadență finală

Static

Dată

Data scadenței finale a creditului.

Monedă denominare credit

Static

Listă

Denominarea creditului.

Acoperire credit

Dinamic

DA/NU

Creditul specific a fost acoperit împotriva riscului valutar?

Sold credit inițial

Static

Numerice

Soldul total al creditului inițial.

Sold curent

Dinamic

Numerice

Valoarea creditului exigibil la data-limită pentru pool. Aceasta ar trebui să includă toate sumele care sunt considerate ca principal în cadrul tranzacției. De exemplu, în cazul în care comisioanele au fost adăugate la soldul creditului și sunt parte a principalului în cadrul tranzacției, acestea ar trebui adăugate. Excluzând toate dobânzile de întârziere și penalitățile.

Valoare credit securitizat

Static

Numerice

Soldul creditului securitizat la data-limită.

Frecvență plată principal

Static

Listă

Frecvența plăților de principal datorate, adică numărul de luni între plăți.

Frecvență plată dobândă

Static

Listă

Frecvența plăților de dobândă datorate, adică numărul de luni între plăți.

Tip de amortizare

Dinamic

Listă

Tipul de amortizare.

Tip de credit

Static

Listă

 

Valoare reziduală

Dinamic

Numerice

Suma de plată aferentă valorii reziduale.

Tip de plată

Dinamic

Listă

 

Rata dobânzii

Rată actuală a dobânzii

Dinamic

Numerice

Rata actuală a dobânzii (%).

Rată de dobândă plafon maxim

Dinamic

Numerice

Plafonul maxim al ratei dobânzii (%).

Rată de dobândă plafon minim

Static

Numerice

Plafonul minim al ratei dobânzii (%).

Tip de rată a dobânzii

Dinamic

Listă

Tipul de rată a dobânzii.

Indice rată actuală a dobânzii

Dinamic

Listă

Indicele ratei actuale a dobânzii (rata de referință în funcție de care este stabilită rata dobânzii ipotecare).

Marjă rată actuală a dobânzii

Dinamic

Numerice

Marja ratei actuale a dobânzii (pentru creditele cu rată fixă este aceeași cu rata actuală a dobânzii, pentru creditele cu rată variabilă este marja superioară ratei indicelui sau inferioară acesteia în cazul în care datele sunt negative).

Perioadă de revizuire a dobânzii

Static

Listă

 

Informații privind performanța

Valoare arierate din dobânzi

Dinamic

Numerice

Soldul curent al arieratelor din dobânzi.

Număr de zile arierate din dobânzi

Dinamic

Numerice

Numărul de zile în care acest credit este în întârziere (la data-limită pentru pool) în conformitate cu definiția emitentului

Valoare arierate din principal

Dinamic

Numerice

Soldul curent al arieratelor din principal. Arieratele sunt definite ca: totalul plăților de principal datorate până în prezent, din care se SCADE suma totală a plăților de principal primite până în prezent, din care se SCAD sumele capitalizate.

Număr de zile arierate din principal

Dinamic

Numerice

Numărul de zile în care acest credit este în întârziere (la data-limită pentru pool) în conformitate cu definiția emitentului.

Starea de nerambursare sau executare silită aferentă creditului conform definiției tranzacției

Dinamic

DA/NU

Dacă a existat o stare de nerambursare sau executare silită aferentă creditului conform definiției tranzacției.

Stare de nerambursare sau executare silită aferentă creditului conform definiției Basel III

Dinamic

DA/NU

Dacă a existat o stare de nerambursare sau executare silită aferentă creditului conform definiției Basel III.

Motiv nerambursare (definiție Basel II)

Dinamic

Listă

Motivul pentru care a survenit starea de nerambursare, cu ajutorul definiției Basel II.

Dată nerambursare

Dinamic

Dată

Data la care creditul a intrat în stare de nerambursare în sensul definiției date nerambursării în cadrul tranzacției.

Valoare nerambursare

Dinamic

Numerice

Valoarea totală aferentă nerambursării (conform definiției nerambursării în cadrul tranzacției) înainte de a aplica încasările din vânzări și recuperările.

Recuperări cumulate

Dinamic

Numerice

Total recuperări, inclusiv toate încasările din vânzări. Relevant doar pentru creditele care au intrat în stare de nerambursare/au fost executate silit.

Pierderi alocate

Dinamic

Numerice

Pierderile alocate până în prezent.

Data alocării pierderii

Dinamic

Dată

Data la care a fost alocată pierderea.


PROFILUL DE AMORTIZARE

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Perioada 1 sold exigibil

Dinamic

Numerice

Profil de amortizare cu 0 % plăți anticipate

Dată sold exigibil perioada 1

Dinamic

Dată

Data asociată cu soldul din perioada 1

Sold exigibil perioada [2-120]

Dinamic

Numerice

Profil de amortizare cu 0 % plăți anticipate

Dată sold exigibil perioada [2-120]

Dinamic

Dată

Data asociată cu soldul din perioada [2-120]


GARANȚIE REALĂ

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Garanție

ID garanție

Static

Text

Codul unic al garanției pentru entitatea inițiatoare.

Identificator credit

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic al creditului asociat garanției. Acestea trebuie să corespundă identificatorilor din câmpul „Identificator credit”.

Tip valoare mobiliară

Static

Listă

Există o taxă fixă sau variabilă asupra activelor?

Tip de garanție

Static

Listă

Tipul de garanție.

Cuantum evaluare inițială

Static

Numerice

Valoarea bunului la data celui mai recent avans al creditului, înainte de securitizare.

Dată evaluare inițială

Static

Dată

Data celei mai recente evaluări a bunului în momentul ultimului avans al creditului, înaintea unei securitizări.

Dată evaluare curentă

Dinamic

Dată

Aceasta trebuie să fie data celei mai recente evaluări.

Tip evaluare inițială

Static

Listă

Tipul de evaluare la inițiere.

Rang

Dinamic

Text

 

Cod poștal bun

Static

Text

Trebuie furnizate cel puțin primele două sau trei caractere.

Canal de inițiere/bancă sau direcție aranjor

Static

Listă

 

Monedă garanție

Static

Listă

Aceasta ar trebui să fie moneda referitoare la cuantumul evaluării din câmpul „Valoare garanție”.

Număr de elemente de garanție care asigură creditul

Dinamic

Numerice

Numărul total de unități de garanție care asigură creditul. Numărul ar trebui să reflecte numărul rapoartelor privind garanția prezentate pentru creditul din dosarul actual.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Câmpuri de date la nivel de valoare mobiliară sau obligațiune

Dată raport

Dinamic

Dată

Data la care a fost emis raportul tranzacției.

Emitent

Static

Text

Numele emitentului și seria de emitere, dacă este cazul.

Trageri în cadrul facilității de lichiditate

Dinamic

DA/NU

Dacă tranzacția dispune de o facilitate de lichiditate, confirmați dacă a existat sau nu o tragere în cadrul facilității de lichiditate în perioada care se încheie la data ultimei plăți a dobânzii.

Câmpuri de date la nivel de garanție

Determinări/Rate de declanșare

Dinamic

DA/NU

A avut loc vreun eveniment declanșator? Starea diverselor incidente de plăți întârziate, diluare, stare de nerambursare, pierdere și alte determinări și rate similare în ceea ce privește amortizarea lor anticipată sau alte niveluri ale evenimentelor declanșatoare, la data de determinare curentă.

Rată medie constantă de plată anticipată

Dinamic

Numerice

Raportul include viteza medie (MED) constantă a ratei de plată anticipată (Constant Pre-payment Rate – CPR) pentru creditele suport. Viteza medie CPR este valoarea exprimată ca un procentaj anualizat din principalul plătit în plus față de rambursările programate. Viteza medie CPR se calculează împărțind mai întâi soldul actual al principalului creditului (și anume, soldul efectiv) la soldul programat al principalului creditului, presupunând că nu au fost efectuate plăți anticipate (și anume, au fost efectuate numai rambursări programate). Acest coeficient este ridicat apoi la o putere unde exponentul este cantitatea 12 împărțită la numărul de luni de la emitere. Se scade acest rezultat din unu și apoi se înmulțește cu o sută (100) pentru a stabili viteza medie CPR.

Câmpuri pentru date de contact privind raportul tranzacției

Punct de contact

Static

Text

Denumirea departamentului sau persoana (persoanele) de contact ale surselor de informare.

Date de contact

Static

Text

Numărul de telefon și adresa de e-mail.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI ÎN FUNCȚIE DE TRANȘĂ

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Câmpuri la nivelul tranșei

Denumire clasă de obligațiuni

Static

Text/Numerice

Denumirea (de regulă o literă și/sau un număr) dată unei tranșe a obligațiunilor care prezintă aceleași drepturi, priorități și caracteristici precum au fost definite în prospect, adică seria 1, clasa A1 etc.

Număr internațional de identificare a valorilor mobiliare

Static

Text/Numerice

Codul de identificare a valorilor mobiliare atribuit fiecărei clase de IMM-uri în temeiul standardelor stabilite de Organizația Internațională de Standardizare (ISIN) sau alt cod al valorilor mobiliare stabilit de o bursă de valori sau de o altă entitate.

Dată plată dobândă

Dinamic

Dată

Data periodică la care este programată să aibă loc ultima plată a unei dobânzi către titularii unei anumite tranșe de obligațiuni.

Dată plată principal

Dinamic

Dată

Ultima dată periodică la care este programată să aibă loc o plată a principalului către titularii unei anumite tranșe de obligațiuni.

Monedă obligațiuni

Static

Text

Denominarea obligațiunilor.

Rată de referință

Static

Listă

Indicele dobânzii de referință de bază definit în documentul de ofertă (de exemplu, Euribor trei luni) aplicabil pentru o anumită tranșă de obligațiuni.

Scadență legală

Static

Dată

Data înainte de care o anumită tranșă de obligațiuni trebuie să fie rambursată pentru a nu fi în stare de nerambursare.

Dată emisiune obligațiuni

Static

Dată

Data la care au fost emise obligațiunile.


ANEXA IV

Date la nivel de credit – Model de raportare pentru instrumentele financiare structurate garantate cu credite auto

ACTIVE

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații specifice operațiunii

Dată-limită pool

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data-limită pentru pool sau portofoliu. Aceasta este data la care se face trimitere la datele activului suport din cadrul raportului.

Identificator pool

Static

Text/Numerice

Identificator pentru pool sau portofoliu/denumirea tranzacției.

Nume administrator de credite

Dinamic

Text/Numerice

Identificator unic pentru fiecare administrator de credite pentru a marca entitatea care administrează creditul sau contractul de leasing.

Nume administrator de credite de rezervă

Dinamic

Text

Numele administratorului de credite de rezervă.

Informații la nivel de credit sau leasing

Identificator credit sau leasing

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic pentru credit sau leasing. Identificatorul nu ar trebui să se modifice pe durata tranzacției.

Inițiator

Static

Text

Creditorul care a acordat creditul inițial sau leasingul.

Identificator debitor

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic pentru debitor sau utilizator.

Identificator societate din grup

Dinamic

Text

Identificatorul unic al societății din grup care identifică societatea-mamă finală a debitorului.

Denominare monedă credit sau leasing

Static

Listă

Moneda în care este exprimat creditul sau leasingul.

Statut profesional debitor

Static

Listă

Statutul profesional al solicitantului principal.

Venituri primare

Static

9(11).99

Venituri primare anuale brute subscrise ale debitorului.

Monedă venituri primare

Static

Listă

Moneda în care sunt exprimate veniturile.

Tip de amortizare

Dinamic

Listă

Tipul de amortizare.

Verificare venituri pentru venituri primare

Static

Listă

Verificarea veniturilor pentru venituri primare.

Regiune geografică

Static

Listă

Regiunea în care debitorul este situat la subscriere.

Dată de inițiere

Static

AAAA-LL

Data avansului creditului inițial sau de începere a contractului de leasing.

Scadență preconizată credit sau leasing

Dinamic

AAAA-LL

Data prevăzută de scadență a creditului sau de expirare a contractului de leasing.

Durată inițială credit sau leasing

Static

Numerice

Durata contractuală inițială (număr de luni).

Dată adăugare pool

Static

AAAA-LL

Data la care creditul sau leasingul a fost transferat către entitatea cu scop special.

Sold inițial principal

Static

9(11).99

Soldul principalului aferent creditului debitorului sau soldul leasingului actualizat (inclusiv comisioanele capitalizate) la inițiere.

Sold exigibil actual al principalului

Dinamic

9(11).99

Soldul creditului sau al leasingului actualizat al debitorului care este exigibil la data-limită pentru pool. Acesta trebuie să includă toate sumele care sunt garantate cu vehiculul. De exemplu, în cazul în care comisioanele au fost adăugate la sold și sunt parte a principalului în cadrul tranzacției, acestea ar trebui adăugate.

Plată programată datorată

Dinamic

9(11).99

Următoarea plată contractuală programată care este datorată (plata care trebuie efectuată în cazul în care nu există alte modalități de plată în vigoare).

Frecvență plată programată

Dinamic

Listă

Frecvența plății programate.

Valoare acont

Static

9(11).99

Valoarea depozitului/acontului la inițierea creditului sau a leasingului (aceasta ar trebui să includă valoarea vehiculelor preluate etc.)

Indicator LTV inițial

Static

9(3).99

Indicatorul LTV al vehiculului la inițiere, care poate fi rotunjit la cele mai apropiate 5 procente.

Tip de produs

Static

Listă

Tipul de produs.

Preț opțiune de cumpărare

Static

9(11).99

Suma pe care debitorul trebuie să o plătească la încheierea leasingului sau a creditului pentru a avea dreptul de proprietate asupra vehiculului.

Interval de revizuire a ratei dobânzii

Static

9(2).99

Numărul de luni între fiecare dată de revizuire a ratei dobânzii la credit sau leasing.

Rată actuală de dobândă sau actualizare

Dinamic

9(4).9(5)

Rată actuală totală de dobândă sau de actualizare (%) aplicabilă creditului sau leasingului (poate fi rotunjită la cea mai apropiată jumătate de procent).

Bază rată actuală a dobânzii

Dinamic

Listă

Baza ratei actuale a dobânzii.

Marjă rată actuală a dobânzii

Dinamic

9(4).9(5)

Marja ratei actuale a dobânzii (%) aplicabilă creditului sau leasingului (poate fi rotunjită la cea mai apropiată jumătate de procent). Pentru creditele cu rată fixă, aceasta este aceeași cu rata actuală de dobândă sau de actualizare. Pentru creditele cu rată variabilă, aceasta este marja superioară ratei indicelui (sau inferioară acesteia, în cazul în care datele sunt negative).

Rată de actualizare

Static

9(4).9(5)

Rata de actualizare aplicată creanței atunci când a fost vândută către entitatea cu scop special (poate fi rotunjită la cea mai apropiată jumătate de procent).

Producător de automobile

Static

Text

Numele de marcă al producătorului vehiculului.

Model de automobil

Static

Text/Numerice

Denumirea modelului de automobil.

Automobil nou sau de ocazie

Static

Listă

Starea vehiculului la punctul de inițiere a creditului sau a leasingului.

Valoare reziduală inițială a vehiculului

Static

9(11).99

Valoarea reziduală estimată a vehiculului, la data inițierii creditului sau a leasingului. Răspunsul poate fi rotunjit.

Valoare reziduală securitizată

Static

9(11).99

Suma aferentă valorii reziduale care a fost doar securitizată. Răspunsul poate fi rotunjit.

Valoare reziduală actualizată a vehiculului

Dinamic

9(11).99

Cea mai recentă valoare reziduală estimată a vehiculului la sfârșitul contractului. Răspunsul poate fi rotunjit.

Dată evaluare reziduală actualizată a vehiculului

Dinamic

AAAA-LL

Data la care a fost calculată cea mai recentă estimare actualizată a valorii reziduale a vehiculului. În cazul în care nu a fost efectuată nicio actualizare, introduceți data evaluării inițiale.

Tip de client

Static

Listă

Forma juridică a clientului.

Metodă de plată

Dinamic

Listă

Metoda uzuală de plată (se poate baza pe ultima plată primită).

Dată eliminare din pool

Dinamic

AAAA-LL

Data la care creditul sau leasingul a fost eliminat din pool, de exemplu prin reachiziționare, răscumpărare, plată anticipată sau la sfârșitul procesului de recuperare.

Rată de dobândă plafon maxim

Dinamic

9(4).9(8)

În cazul în care există un plafon maxim pentru rata dobânzii care poate fi aplicată acestui cont, introduceți acest plafon maxim aici – nu includeți simbolul „%”.

Rată de dobândă plafon minim

Dinamic

9(4).9(8)

În cazul în care există un plafon minim pentru rata dobânzii care poate fi aplicată acestui cont, introduceți acest plafon minim aici – nu includeți simbolul „%”.

Sold arierate

Dinamic

9(11).99

Soldul curent al arieratelor.

Număr de luni de întârziere

Dinamic

9(5).99

Numărul de luni în care creditul sau leasingul este în întârziere la data-limită pentru pool.

Dată nerambursare

Dinamic

AAAA-LL

Data stării de nerambursare.

Valoare brută nerambursare

Dinamic

9(11).99

Valoarea brută aferentă nerambursării în acest cont.

Preț de vânzare

Dinamic

9(11).99

 

Pierdere la vânzare

Dinamic

9(11).99

Valoarea brută aferentă nerambursării minus veniturile obținute din vânzare (cu excepția comisionului de rambursare anticipată dacă este subordonat recuperărilor de principal).

Recuperări cumulate

Dinamic

9(11).99

Recuperările cumulate pe acest cont, după deducerea costurilor.

Dată de răscumpărare

Dinamic

AAAA-LL

Data la care contul a fost răscumpărat sau data la care a fost finalizat procesul de recuperare pentru creditele în stare de nerambursare.

Pierderi de valoare reziduală

Dinamic

9(11).99

Pierderea de valoare reziduală care survine la predarea vehiculului.

Stare cont

Dinamic

Listă

Starea curentă a contului.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI

Denumire câmp

Static/Dinamic

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații la nivel de obligațiune

Dată raport

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data la care a fost emis raportul tranzacției, adică data de introducere în depozitul de date a modelului de date completat la nivel de credit.

Emitent

Static

Text

Numele emitentului și seria de emitere, dacă este cazul.

Toate conturile de rezervă la țintă Sold

Dinamic

DA/NU

Toate conturile de rezervă (rezervă de numerar, rezervă de combinare, rezervă de compensare etc.) sunt la nivelurile necesare?

Trageri în cadrul facilității de lichiditate

Dinamic

DA/NU

Facilitatea de lichiditate a fost utilizată pentru acoperirea deficitelor în perioada care se încheie în ultima dată de plată a dobânzii?

Determinări/Rate de declanșare

Dinamic

DA/NU

A avut loc vreun eveniment declanșator?

Constantă anualizată Rată plată anticipată

Dinamic

9(3).99

Rata constantă anualizată de plată anticipată (Constant Prepayment Rate – CPR) aferentă creanțelor suport bazate pe cea mai recentă CPR periodică. CPR periodică este egală cu totalul principalului neprogramat primit în cea mai recentă perioadă împărțit la soldul principalului de la începutul perioadei.

Creanțe totale vândute entității cu scop special

Dinamic

9(11).99

Valoarea principalului aferent creanțelor vândute unei entități cu scop special (adică la închiderea și pe durata perioadei de reconstituire, după caz) până în prezent.

Nerambursări brute cumulate – pool

Dinamic

9(11).99

Suma tuturor nerambursărilor brute de la închidere, în monedă.

Recuperări cumulate – pool

Dinamic

9(11).99

Suma tuturor recuperărilor de la închidere, după deducerea costurilor, în monedă.

Dată de încheiere a perioadei de tip revolving

Dinamic

AAAA-LL

Data la care este așteptată încheierea perioadei de tip revolving sau la care aceasta s-a încheiat în mod efectiv.

Date de contact privind raportul tranzacției

Punct de contact

Static

Text/Numerice

Denumirea departamentului și persoana (persoanele) de contact ale surselor de informare.

Date de contact

Static

Text/Numerice

Numărul de telefon și adresa de e-mail.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI ÎN FUNCȚIE DE TRANȘĂ

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații la nivel de tranșă

Denumire clasă de obligațiuni

Static

Text/Numerice

Denumirea (de regulă o literă și/sau un număr) acordată acestei tranșe de obligațiuni care prezintă aceleași drepturi, priorități și caracteristici precum au fost definite în prospect, adică seria 1, clasa A1a etc.

Valori mobiliare internaționale Număr de identificare

Static

Text/Numerice

Codul sau codurile internaționale de identificare a valorilor mobiliare sau, dacă nu există ISIN, atunci orice alt cod unic pentru valorile mobiliare, cum ar fi CUSIP, alocat acestei tranșe de o bursă de valori sau de o altă entitate. În cazul în care sunt mai multe coduri, acestea se separă prin virgulă.

Dată plată dobândă

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care plățile dobânzilor sunt programate să fie distribuite titularilor de obligațiuni din această tranșă.

Dată plată principal

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care este prevăzută distribuirea plăților de principal către titularii de obligațiuni din această tranșă.

Monedă obligațiuni

Static

Listă

Moneda în care este exprimată această tranșă.

Rată de referință

Static

Listă

Indicele dobânzii de referință de bază definit în documentul de ofertă (de exemplu, Euribor trei luni) aplicabil pentru această tranșă specifică.

Scadență legală

Static

AAAA-LL-ZZ

Data înainte de care această tranșă specifică trebuie să fie rambursată pentru a nu fi în stare de nerambursare.

Dată emisiune obligațiuni

Static

AAAA-LL-ZZ

Data la care au fost emise obligațiunile.

Frecvență plată dobândă

Static

Listă

Frecvența cu care trebuie plătite dobânzile pentru această tranșă.


ANEXA V

Date la nivel de credit – Model de raportare pentru instrumentele financiare structurate garantate cu credite de consum

ACTIVE

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații specifice operațiunii

Dată-limită pool

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data-limită pentru pool sau portofoliu. Aceasta este data la care se face trimitere la datele activului suport din cadrul raportului.

Identificator pool

Static

Text/Numerice

Identificatorul pentru pool sau portofoliu/denumirea tranzacției.

Nume administrator de credite

Dinamic

Text/Numerice

Identificator unic pentru fiecare administrator de credite pentru a marca entitatea care administrează creditul.’

Nume administrator de credite de rezervă

Dinamic

Text

Numele administratorului de credite de rezervă.

Informații la nivel de credit

Identificator credit

Static

Text/Numerice

Identificator unic pentru un anumit credit din pool.

Inițiator

Static

Text

Creditorul care a acordat creditul inițial.

Identificator debitor

Static

Text/Numerice

Identificator unic pentru un debitor. Acesta trebuie să fie criptat (adică nu este numărul efectiv de identificare) pentru a asigura anonimitatea debitorului.

Monedă credit

Static

Listă

Moneda în care este exprimat creditul.

Total plafon credit

Dinamic

9(11).99

Pentru creditele cu caracteristici de re-tragere/revolving flexibile – valoarea maximă a creditului care ar putea fi exigibilă.

Dată de încetare revolving – credit

Dinamic

AAAA-LL

Pentru creditele cu caracteristici de re-tragere/revolving flexibile – data la care se preconizează că elementele flexibile vor expira, adică atunci când se încheie perioada de tip revolving.

Statut profesional debitor

Static

Listă

Statutul profesional al solicitantului principal.

Venituri primare

Static

9(11).99

Venituri primare anuale brute subscrise ale debitorului (exceptând chiria). Ar trebui să fie rotunjite la cele mai apropiate 1 000 de unități.

Monedă venituri primare

Static

Listă

Moneda în care sunt exprimate veniturile.

Verificare venituri pentru venituri primare

Static

Listă

Verificarea veniturilor pentru venituri primare.

Regiune geografică

Static

Listă

Regiunea în care este situat debitorul.

Dată de inițiere

Static

AAAA-LL

Data avansului creditului inițial.

Scadență credit preconizată

Dinamic

AAAA-LL

Data preconizată de scadență a creditului.

Durată inițială credit

Static

Numerice

Durata contractuală inițială (număr de luni).

Dată adăugare pool

Static

AAAA-LL

Data la care creditul a fost transferat către entitatea cu scop special.

Sold inițial principal

Static

9(11).99

Soldul inițial al principalului aferent creditului (inclusiv comisioanele capitalizate) la inițiere.

Sold exigibil actual al principalului

Dinamic

9(11).99

Soldul principalului aferent creditului, care este exigibil la data-limită pentru pool. Excludeți orice arierate din dobânzi sau penalități.

Plată programată datorată

Dinamic

9(11).99

Următoarea plată contractuală programată care este datorată (plata care trebuie efectuată în cazul în care nu există alte modalități de plată în vigoare).

Frecvență plată programată

Dinamic

Listă

Frecvența plății.

Metodă de rambursare

Dinamic

Listă

Tipul de rambursare a principalului.

Interval de revizuire a ratei dobânzii

Static

9(2).99

Numărul de luni între fiecare dată de revizuire a ratei dobânzii.

Rată actuală a dobânzii

Dinamic

9(4).9(8)

Rata totală actuală a dobânzii (%) aplicabile creditului. Nu includeți simbolul „%”.

Bază rată actuală a dobânzii

Dinamic

Listă

Baza ratei actuale a dobânzii.

Marjă rată actuală a dobânzii

Dinamic

9(4).9(5)

Marja ratei actuale a dobânzii (%) aferente creditului. Pentru creditele cu rată fixă, aceasta este aceeași cu rata actuală a dobânzii.

Număr de debitori

Dinamic

Numerice

Numărul debitorilor creditului.

Procent permis de plăți anticipate

Dinamic

9(3).99

Procentul maxim din soldul exigibil permis anual ca plată anticipată fără a suporta penalități. Nu includeți simbolul „%”.

Taxe de rambursare anticipată

Dinamic

9(3).99

Procentul din soldul exigibil care se plătește ca o taxă în cazul în care se depășește limita de plată anticipată. Nu includeți simbolul „%”.

Tip de client

Static

Listă

Tipul de client la inițiere.

Metodă de plată

Dinamic

Listă

Metoda uzuală de plată (se poate baza pe ultima plată primită).

Dată eliminare din pool

Dinamic

AAAA-LL

Data la care creditul a fost eliminat din pool, de exemplu prin reachiziționare, răscumpărare, plată anticipată sau la sfârșitul procesului de recuperare.

Angajat

Static

DA/NU

Debitorul este un angajat al inițiatorului?

Rată de dobândă cu plafon maxim

Dinamic

9(4).9(8)

În cazul în care există un plafon maxim pentru rata dobânzii care poate fi aplicată acestui cont, introduceți acest plafon maxim aici.

Rată de dobândă cu plafon minim

Dinamic

9(4).9(8)

În cazul în care există un plafon minim pentru rata dobânzii care poate fi aplicată acestui cont, introduceți acest plafon minim aici.

Informații privind performanța

Sold arierate

Dinamic

9(11).99

Soldul curent al arieratelor, definit ca sumă a plăților contractuale minime datorate, dar neplătite de către debitor.

Număr de luni de întârziere

Dinamic

9(5).99

Numărul de luni în care creditul este în întârziere la data-limită pentru pool.

Dată nerambursare

Dinamic

AAAA-LL

Data stării de nerambursare.

Valoare brută nerambursare

Dinamic

9(11).99

Valoarea brută aferentă nerambursării în acest cont.

Recuperări cumulate

Dinamic

9(11).99

Recuperările cumulate pe acest cont, după deducerea costurilor.

Dată de răscumpărare

Dinamic

AAAA-LL

Data la care contul a fost răscumpărat sau data la care a fost finalizat procesul de recuperare pentru creditele în stare de nerambursare.

Stare cont

Dinamic

Listă

Starea curentă a contului.

Sold arierate capitalizate

Dinamic

9(11).99

Suma arieratelor capitalizate până în prezent.

Data celei mai recente capitalizări de arierate

Dinamic

AAAA-LL

Cea mai recentă dată la care arieratele au fost capitalizate în acest cont.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații la nivel de valoare mobiliară sau obligațiune

Dată raport

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data la care a fost emis raportul tranzacției, adică data de introducere în depozitul de date a modelului de date completat la nivel de credit.

Emitent

Static

Text

Numele emitentului și seria de emitere, dacă este cazul.

Toate conturile de rezervă la sold țintă

Dinamic

DA/NU

Toate conturile de rezervă (rezervă de numerar, rezervă de combinare, rezervă de compensare etc.) sunt la nivelurile necesare?

Trageri în cadrul facilității de lichiditate

Dinamic

DA/NU

Facilitatea de lichiditate a fost utilizată pentru acoperirea deficitelor în perioada care se încheie în ultima dată de plată a dobânzii?

Determinări/Rate de declanșare

Dinamic

DA/NU

A avut loc vreun eveniment declanșator?

Rată anualizată constantă de plată anticipată

Dinamic

9(3).99

Rata constantă anualizată de plată anticipată (Constant Prepayment Rate – CPR) aferentă creanțelor suport bazate pe cele mai recente CPR periodice. CPR periodică este egală cu totalul principalului neprogramat primit în cea mai recentă perioadă împărțit la soldul principalului de la începutul perioadei. Aceasta este apoi anualizată, după cum urmează:

 

1-[(1-CPR periodică)^număr de perioade într-un an)

 

Nu includeți simbolul „%”.

Creanțe totale vândute entității cu scop special

Dinamic

9(11).99

Valoarea principalului aferent creanțelor vândute unei entități cu scop special (adică la închiderea și pe durata perioadei de reconstituire, după caz) până în prezent.

Nerambursări brute cumulate – pool

Dinamic

9(11).99

Suma tuturor nerambursărilor brute de la închidere, în monedă.

Recuperări cumulate – pool

Dinamic

9(11).99

Suma tuturor recuperărilor din pool de la închidere, după deducerea costurilor, în monedă.

Dată de încheiere a perioadei de tip revolving

Dinamic

AAAA-LL

Data la care se preconizează încheierea perioadei de tip revolving a tranzacției sau la care aceasta s-a încheiat în mod efectiv.

Date de contact privind raportul tranzacției

Punct de contact

Static

Text/Numerice

Denumirea departamentului și persoana (persoanele) de contact ale surselor de informare.

Date de contact

Static

Text/Numerice

Numărul de telefon și adresa de e-mail.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI ÎN FUNCȚIE DE TRANȘĂ

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații la nivel de tranșă

Denumire clasă de obligațiuni

Static

Text/Numerice

Denumirea (de regulă o literă și/sau un număr) dată unei tranșe de obligațiuni care prezintă aceleași drepturi, priorități și caracteristici precum au fost definite în prospect, adică seria 1, clasa A1a etc.

Număr internațional de identificare a valorilor mobiliare

Static

Text/Numerice

Codul sau codurile internaționale de identificare a valorilor mobiliare sau, dacă nu există ISIN, atunci orice alt cod unic pentru valorile mobiliare, cum ar fi CUSIP, alocat acestei tranșe de o bursă de valori sau de o altă entitate. În cazul în care sunt mai multe coduri, acestea se separă prin virgulă.

Dată plată dobândă

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care plățile dobânzilor sunt programate să fie distribuite titularilor de obligațiuni din această tranșă.

Dată plată principal

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care plățile principalului sunt programate să fie distribuite titularilor de obligațiuni din această tranșă.

Monedă obligațiuni

Static

Listă

Moneda în care este exprimată această tranșă.

Rată de referință

Static

Listă

Indicele dobânzii de referință de bază definit în prospectul aplicabil acestei tranșe specifice.

Scadență legală

Static

AAAA-LL-ZZ

Data înainte de care această tranșă specifică trebuie să fie rambursată integral pentru a nu fi în stare de nerambursare.

Dată emisiune obligațiuni

Static

AAAA-LL-ZZ

Data la care au fost emise obligațiunile.

Frecvență plată dobândă

Static

Listă

Frecvența cu care trebuie plătite dobânzile pentru această tranșă.


ANEXA VI

Date la nivel de credit – Model de raportare pentru instrumentele financiare structurate garantate cu credite pe cardul de credit

ACTIVE

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații specifice operațiunii

Dată-limită pool

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data-limită pentru pool sau portofoliu. Aceasta este data la care se face trimitere la datele activului suport din cadrul raportului.

Identificator pool

Static

Text/Numerice

Identificatorul pentru pool sau portofoliu, de exemplu Master Issuer plc sau SPV 2012-1 plc.

Nume administrator de credite

Static

Text/Numerice

Denumirea entității care administrează contul.

Nume administrator de credite de rezervă

Dinamic

Text/Numerice

Numele administratorului de credite de rezervă.

Vânzător

Static

Text/Numerice

Numele vânzătorului.

Tip de tranzacție

Static

Listă

Autonomă, Master Trust – Capitalist, Master Trust – Socialist sau de alt tip.

Informații la nivel de credit

Identificator cont

Static

Text/Numerice

Identificator unic pentru un anumit cont din pool. Trebuie să fie criptat pentru a asigura protecția datelor.

Inițiator

Static

Text/Numerice

Creditorul care a inițiat contul. Dacă este necunoscut, vă rugăm să introduceți vânzătorul.

Identificator debitor

Static

Text/Numerice

Identificator unic pentru un anumit debitor; trebuie să fie criptat pentru a asigura protecția datelor. Acesta poate fi același cu identificatorul contului.

Denominare monedă creanță

Static

Listă

Moneda în care este exprimată creanța.

Dată adăugare în pool

Static

AAAA-LL

Data la care contul a intrat în pool.

Statut profesional debitor

Static

Listă

Statutul profesional al solicitantului principal.

Monedă venituri primare

Static

Listă

Moneda în care sunt exprimate veniturile primare.

Verificare venituri pentru venituri primare

Static

Listă

Verificarea veniturilor pentru venituri primare.

Regiune geografică

Dinamic

Listă

Regiunea în care este situat debitorul.

Angajat

Static

DA/NU

Debitorul este un angajat al inițiatorului sau al vânzătorului?

Data deschiderii contului

Static

AAAA-LL

Data la care contul a fost deschis.

Total sold curent

Dinamic

9(11).99

Care este valoarea actuală totală datorată de către debitor (inclusiv toate comisioanele și dobânzile) în cont?

Total plafon credit

Dinamic

9(11).99

Care este plafonul de credit al debitorului pentru acest cont?

Frecvență plată programată

Dinamic

Listă

Care este frecvența minimă cu care debitorul este obligat să efectueze plăți în cazul în care acestea au un sold exigibil.

Următoarea plată contractuală minimă

Dinamic

9(11).99

Următoarea plată programată minimă datorată de debitor.

Randament actual combinat

Dinamic

9(3).99

Randamentul mediu ponderat total, inclusiv toate comisioanele aplicabile la ultima dată de facturare (cu alte cuvinte, acesta este facturat, nu randament în numerar) (%).

Bază rată actuală a dobânzii

Dinamic

Listă

Baza ratei actuale a dobânzii.

Stare cont

Dinamic

Listă

Starea curentă a contului.

Sold arierate

Dinamic

9(11).99

Soldul curent al arieratelor, definit ca sumă a plăților contractuale minime datorate, dar neplătite de către debitor.

Sold arierate capitalizat

Dinamic

9(11).99

Suma arieratelor capitalizate până în prezent.

Data celei mai recente capitalizări de arierate

Dinamic

AAAA-LL

Cea mai recentă dată la care arieratele au fost capitalizate pe acest card.

Număr de zile de întârziere

Dinamic

Numerice

Numărul de zile în care contul este în întârziere la data-limită pentru pool.

Metodă de plată

Dinamic

Listă

Metoda uzuală de plată (se poate baza pe ultima plată primită).

Dată trecere la pierderi

Dinamic

AAAA-LL

Data stării de nerambursare.

Valoare inițială trecere la pierderi

Dinamic

9(11).99

Soldul total din cont la data la care contul a fost trecut la pierderi.

Recuperări cumulate

Dinamic

9(11).99

Recuperările cumulate – relevante numai pentru conturile trecute la pierderi. Pentru conturile care nu au fost trecute la pierderi, introduceți 0.


INFORMAȚII DESPRE POOL ȘI OBLIGAȚIUNI

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Date la nivel de garanție (a se completa pentru toate structurile)

Treceri brute la pierderi în perioada respectivă

Dinamic

9(11).99

Valoarea nominală a trecerilor brute la pierderi ale principalului (adică înainte de recuperări) pentru perioada respectivă. Definiția trecerilor la pierderi este cea dată în cadrul tranzacției sau, alternativ, în cadrul practicii obișnuite a creditorului.

Recuperări în perioada respectivă

Dinamic

9(11).99

Recuperările brute primite în timpul perioadei respective.

Plăți întârziate cu 30-59 de zile %

Dinamic

9(3).99

Pe baza soldului total al creanțelor, nu a numărului de conturi (%).

Plăți întârziate cu 60-89 de zile %

Dinamic

9(3).99

Pe baza soldului total al creanțelor, nu a numărului de conturi (%).

Plăți întârziate cu 90-119 de zile %

Dinamic

9(3).99

Pe baza soldului total al creanțelor, nu a numărului de conturi (%).

Plăți întârziate cu 120-149 de zile %

Dinamic

9(3).99

Pe baza soldului total al creanțelor, nu a numărului de conturi (%).

Plăți întârziate cu 150-179 de zile %

Dinamic

9(3).99

Pe baza soldului total al creanțelor, nu a numărului de conturi (%).

Plăți întârziate cu peste 180 de zile %

Dinamic

9(3).99

Pe baza soldului total al creanțelor, nu a numărului de conturi (%).

Diluări

Dinamic

9(11).99

Valoarea totală a reducerilor de creanțe aferente principalului în perioada respectivă, adică incluzând cererile în cazuri de fraudă.

Încasări de venituri în perioada respectivă

Dinamic

9(11).99

Încasări tratate ca venituri în cursul perioadei respective.

Încasări de principal în perioada respectivă

Dinamic

9(11).99

Încasări tratate ca principal în cursul perioadei respective.

Orice eveniment declanșator

Dinamic

DA/NU

A avut loc vreun eveniment declanșator, care este încă în curs? De exemplu, orice eveniment de plată, orice factor de declanșare bazat pe rating-ul inițiatorului, starea sau valoarea plăților întârziate, randament, diluări, stări de nerambursare etc.

Dimensiune entitate cu scop special – valoare

Dinamic

9(11).99

Valoarea nominală a tuturor creanțelor (principal și taxe) în care trustul sau entitatea cu scop special are un interes generator de beneficii la data-limită.

Dimensiune entitate cu scop special – număr de conturi

Dinamic

9(11).99

Numărul de conturi în care trustul sau entitatea cu scop special are un interes generator de beneficii la data-limită.

Dimensiune entitate cu scop special – valoare – numai principal

Dinamic

9(11).99

Valoarea nominală a tuturor creanțelor (numai principal) în care trustul sau entitatea cu scop special a avut un interes generator de beneficii la data-limită.

Sold titlu

Dinamic

9(11).99

Valoarea nominală a tuturor titlurilor garantate cu active, colateralizate prin creanțe în trust sau în entitatea cu scop special.

Participație cedent în %

Dinamic

9(3).99

Participația efectivă a cedentului în trust, exprimată ca procent.

Valoare marjă suplimentară

Dinamic

9(11).99

Valoare rămasă după dobânda aferentă titlului și în plus față de orice cont de rezervă.

Dată raport

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data la care a fost emis raportul tranzacției.

Informații la nivel de serie (numai pentru „master trust”)

Denumire serie

Static

Text/Numerice

Denumirea seriei, dacă face parte dintr-un „master trust”.

Participație investitor în această serie la sfârșitul perioadei %

Dinamic

9(3).9(5)

Participația investitorului în această serie în trust, exprimată ca procent.

Venituri alocate acestei serii

Dinamic

9(11).99

Valorile veniturilor alocate pentru această serie din trust.

Valoare marjă suplimentară

Dinamic

9(11).99

Valoarea rămasă după aplicarea în totalitate a încasărilor aferente perioadei respective pentru a acoperi obligațiile emitentului conform mecanismului de utilizare în cascadă a veniturilor din documentația tranzacției.

Date de contact privind raportul tranzacției

Punct de contact

Static

Text/Numerice

Denumirea departamentului și persoana (persoanele) de contact ale surselor de informare.

Date de contact

Static

Text/Numerice

Numărul de telefon și adresa de e-mail.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI ÎN FUNCȚIE DE TRANȘĂ

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații la nivel de tranșă (numai pentru această serie)

Denumire clasă de obligațiuni

Static

Text/Numerice

Denumirea (de regulă o literă și/sau un număr) dată unei tranșe de obligațiuni care prezintă aceleași drepturi, priorități și caracteristici precum au fost definite în prospect, de exemplu clasa A1a 2012 etc.

Număr internațional de identificare a valorilor mobiliare

Static

Text/Numerice

Codul sau codurile internaționale de identificare a valorilor mobiliare sau, dacă nu există ISIN, atunci orice alt cod unic pentru valorile mobiliare, cum ar fi CUSIP, alocat acestei tranșe de o bursă de valori sau de o altă entitate. În cazul în care sunt mai multe coduri, acestea se separă prin virgulă.

Dată plată dobândă

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care plățile dobânzilor sunt programate să fie distribuite titularilor de obligațiuni din această tranșă.

Dată plată principal

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care plățile principalului sunt programate să fie distribuite titularilor de obligațiuni din această tranșă.

Monedă obligațiuni

Static

Listă

Moneda în care este exprimată această tranșă.

Rată de referință

Static

Listă

Indicele dobânzii de referință de bază definit în prospectul sau condițiile finale aplicabile acestei tranșe specifice.

Scadență legală

Static

AAAA-LL-ZZ

Data înainte de care această tranșă specifică trebuie să fie rambursată integral pentru a nu fi în stare de nerambursare.

Dată emisiune obligațiuni

Static

AAAA-LL-ZZ

Data la care a fost emisă această obligațiune.

Frecvență plată dobândă

Static

Listă

Frecvența cu care trebuie plătite dobânzile pentru această tranșă specifică.

Denumire serie

Static

Text/Numerice

Denumirea seriei, dacă face parte dintr-un „master trust”. În cazul în care este autonomă, utilizați identificatorul pentru pool.


ANEXA VII

Date la nivel de credit – Model de raportare pentru instrumentele financiare structurate garantate cu contracte de leasing pentru persoane fizice sau juridice

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații specifice operațiunii

Dată-limită pool

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data-limită pentru pool sau portofoliu. Aceasta este data la care se face trimitere la datele activului suport din cadrul raportului.

Identificator pool

Static

Text/Numerice

Identificatorul pentru pool sau portofoliu/denumirea tranzacției.

Nume administrator de credite

Dinamic

Text/Numerice

Numele administratorului de credite.

Nume administrator de credite de rezervă

Dinamic

Text

Numele administratorului de credite de rezervă.

Informații la nivel de leasing

Identificator leasing

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic (ID) pentru fiecare leasing care ar trebui să criptat pentru a asigura anonimatul. Identificatorul leasingului nu ar trebui să se modifice pe durata tranzacției.

Inițiator

Static

Text

Creditorul care a acordat leasingul inițial. În cazul în care nu se cunoaște inițiatorul inițial, de exemplu în cazul fuziunilor, se furnizează numele vânzătorului.

Identificator utilizator

Static

Text/Numerice

Identificatorul unic (ID) pentru fiecare utilizator ar trebui să fie criptat (fără a indica numele real) pentru a asigura anonimatul – pentru a permite identificarea utilizatorilor cu mai multe leasinguri în pool.

Identificator societate din grup

Dinamic

Text/Numerice

Identificatorul unic al societății din grup.

Denominare monedă leasing

Static

Listă

Moneda în care este exprimat leasingul.

Țară

Static

Listă

Țara în care utilizatorul își are reședința permanentă.

Regiune geografică

Static

Listă

Regiunea în care debitorul este situat la subscriere.

Formă juridică/tip de activitate utilizator

Static

Listă

Forma juridică a utilizatorului.

Segment Basel III debitor

Static

Listă

Corporate (1).

Afiliat al inițiatorului?

Static

DA/NU

Debitorul este afiliat inițiatorului?

Sindicalizat?

Static

DA/NU

Leasingul este sindicalizat?

Rating intern bancă

Dinamic

99(3).99

Probabilitate internă de nerambursare pe 1 an a băncii.

Ultima revizuire internă de rating al debitorului

Dinamic

AAAA-LL

Data ultimei revizuiri interne a debitorului, la care se face trimitere în câmpul „Rating intern bancă”.

Estimare internă a băncii privind pierderea în caz de nerambursare

Dinamic

9(3).99

Pierderea în caz de nerambursare în condiții economice normale. Nu includeți simbolul „%”.

Cod sector de activitate NACE

Static

Text/Numerice

Codul NACE al sectorului de activitate al debitorului.

Subvenționat

Dinamic

DA/NU

Leasingul este subvenționat (după cunoștința dumneavoastră)?

Dată eliminare din pool

Dinamic

AAAA-LL

Data la care leasingul a fost eliminat din grup, de exemplu prin reachiziționare, expirarea duratei leasingului, plată anticipată sau la sfârșitul procesului de recuperare.

Caracteristici leasing

Dată de inițiere leasing

Static

AAAA-LL

Data de inițiere a leasingului.

Dată scadență leasing

Dinamic

AAAA-LL

Data de expirare prevăzută pentru scadența leasingului.

Dată adăugare în pool

Static

AAAA-LL

Data la care leasingul a fost transferat către entitatea cu scop special. Pentru toate leasingurile din pool la data-limită pentru pool.

Durată leasing

Static

99(4).99

Durata contractuală inițială (număr de luni).

Sold inițial principal

Static

9(11).99

Soldul inițial al principalului (sau) al leasingului (actualizat) (inclusiv comisioanele capitalizate) la inițiere.

Sold exigibil actual al principalului

Dinamic

9(11).99

Soldul principalului (sau) al leasingului (actualizat) care este exigibil la data-limită pentru pool, inclusiv orice sumă care a fost adăugată la soldul leasingului și face parte din principal în cadrul tranzacției.

Valoare reziduală securitizată

Static

9(11).99

Suma aferentă valorii reziduale care a fost doar securitizată.

Metodă de rambursare

Static

Listă

Tipul de rambursare a principalului.

Frecvență plată principal

Static

Listă

Frecvența plăților de principal datorate, adică numărul de luni între plăți.

Frecvență plată dobândă

Static

Listă

Frecvența plăților de dobândă datorate, adică numărul de luni între plăți.

Plată datorată

Dinamic

9(11).99

Următoarea plată contractuală periodică datorată (plata care trebuie efectuată în cazul în care nu există alte modalități de plată în vigoare).

Preț opțiune de cumpărare

Static

9(11).99

Suma pe care utilizatorul trebuie să o plătească la sfârșitul leasingului pentru a avea dreptul de proprietate asupra activului, alta decât plata menționată în câmpul „Valoare reziduală securitizată”.

Valoare acont

Static

9(11).99

Valoarea depozitului/acontului la inițierea leasingului (aceasta ar trebui să includă valoarea echipamentelor preluate etc.)

Tip de amortizare

Dinamic

Listă

Tipul de amortizare.

Metodă de plată

Dinamic

Listă

Metoda uzuală de plată (se poate baza pe ultima plată primită).

Tip de produs

Static

Listă

Clasificarea leasingului, conform definițiilor locatorului.

Valoare reziduală actualizată a activului

Dinamic

9(11).99

Cea mai recentă valoare reziduală estimată a activului la sfârșitul perioadei de leasing. Răspunsul poate fi rotunjit.

Dată evaluare reziduală actualizată a activului

Dinamic

AAAA-LL

Data la care a fost calculată cea mai recentă estimare actualizată a valorii reziduale a activului.

Rata dobânzii

Interval de revizuire a ratei dobânzii

Static

9(2).99

Numărul de luni între fiecare dată de revizuire a ratei dobânzii.

Rată actuală de dobândă sau rată de actualizare

Dinamic

9(4).9(5)

Rata totală actuală a dobânzii (%) sau rata de actualizare aplicabilă leasingului.

Bază rată actuală a dobânzii

Dinamic

Listă

Baza ratei actuale a dobânzii.

Marjă rată actuală a dobânzii

Dinamic

9(4).9(5)

Marja ratei actuale a dobânzii aferente leasingului.

Rată de actualizare

Static

9(4).9(5)

Rata de actualizare aplicată creanței atunci când aceasta a fost vândută către entitatea cu scop special.

Rată de dobândă plafon maxim

Dinamic

9(4).9(8)

În cazul în care există un plafon maxim pentru rata dobânzii care poate fi aplicată acestui cont, introduceți acest plafon maxim aici.

Rată de dobândă plafon minim

Dinamic

9(4).9(8)

În cazul în care există un plafon minim pentru rata dobânzii care poate fi aplicată acestui cont, introduceți acest plafon minim aici.

Informații privind performanța

Sold arierate

Dinamic

9(11).99

Soldul curent al arieratelor. Arieratele sunt definite ca: totalul plăților datorate până în prezent, din care se SCADE suma totală a plăților primite până în prezent, din care se SCAD sumele capitalizate. Acestea nu ar trebui să includă eventualele comisioane aplicate contului.

Număr de luni de întârziere

Dinamic

9(5).99

Numărul de luni în care acest leasing este în întârziere (la data-limită pentru pool) în conformitate cu definiția emitentului.

Stare de nerambursare sau executare silită aferentă leasingului

Dinamic

DA/NU

Dacă a existat o stare de nerambursare sau executare silită aferentă leasingului conform definiției tranzacției sau, alternativ, conform definiției obișnuite a locatorului.

Stare de nerambursare sau executare silită aferentă leasingului conform definiției Basel III

Dinamic

DA/NU

Dacă a existat o stare de nerambursare sau executare silită aferentă leasingului conform definiției Basel III.

Motiv stare de nerambursare (definiție Basel III)

Dinamic

Listă

Motivul pentru care a survenit starea de nerambursare, cu ajutorul definiției Basel III.

Dată nerambursare

Dinamic

AAAA-LL

Data la care leasingul a intrat în stare de nerambursare conform definiției nerambursării în cadrul tranzacției sau, alternativ, conform definiției obișnuite a locatorului.

Valoare nerambursare

Dinamic

9(11).99

Valoarea totală aferentă nerambursării (conform definiției tranzacției sau, alternativ, conform definiției obișnuite a locatorului) înainte de a aplica încasările și recuperările din vânzări.

Recuperări cumulate

Dinamic

9(11).99

Recuperările cumulate pe acest cont, după deducerea costurilor.

Pierderi alocate

Dinamic

9(11).99

Pierderile alocate până în prezent.

Dată de răscumpărare

Dinamic

AAAA-LL

Data la care contul a fost răscumpărat sau data la care a fost finalizat procesul de recuperare pentru leasingurile în stare de nerambursare.

Data pierderii alocate

Dinamic

AAAA-LL

Data la care a fost alocată pierderea.

Stare cont

Dinamic

Listă

Starea curentă a contului.

Arierate 1 lună în urmă

Dinamic

9(11).99

Soldul arieratelor (definit ca „sold arierate”) pentru luna anterioară.

Arierate 2 luni în urmă

Dinamic

9(11).99

Soldul arieratelor (definit ca „sold arierate”) de acum două luni.

Litigiu

Dinamic

DA/NU

Marcaj care indică faptul că este în curs o procedură contencioasă (în cazul în care contul a fost recuperat și nu mai este contestat în mod activ, acesta ar trebui reinițializat la NU).

Preț de vânzare

Dinamic

9(11).99

Prețul obținut la vânzarea activului în caz de executare silită, în aceeași monedă ca leasingul.

Pierdere la vânzare

Dinamic

9(11).99

Pierdere totală fără comisioane, dobânzi acumulate etc. după aplicarea încasărilor din vânzare (excluzând comisionul de rambursare anticipată dacă este subordonat recuperărilor de principal).

Pierderi de valoare reziduală

Dinamic

9(11).99

Pierderea de valoare reziduală care survine la predarea activului.

Garanție

Țară activ

Static

Listă

Țara în care este situat activul.

Producător de active

Static

Text

Numele producătorului.

Denumire activ/model

Static

Text

Denumirea activului/modelul.

Activ nou sau de ocazie

Static

Listă

Starea activului la punctul de inițiere a leasingului.

Valoare reziduală inițială a activului

Static

9(11).99

Valoarea reziduală estimată a activului, la data inițierii leasingului.

Tip de activ

Static

Listă

Tipul de activ.

Cuantum evaluare inițială

Static

9(11).99

Evaluarea activului la inițierea leasingului.

Tip evaluare inițială

Static

Listă

Tipul de evaluare la inițierea leasingului.

Dată evaluare inițială

Static

AAAA-LL

Data evaluării activului la inițiere.

Cuantum evaluare actualizată

Dinamic

9(11).99

Cea mai recentă evaluare a activului.

Tip de evaluare actualizată

Dinamic

Listă

Tipul de evaluare la cea mai recentă dată de evaluare.

Dată evaluare actualizată

Dinamic

AAAA-LL

Data celei mai recente evaluări a activului. În cazul în care nu a avut loc o reevaluare de la inițiere, introduceți data evaluării inițiale.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informațiile la nivel de valoare mobiliară sau obligațiune

Dată raport

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Data la care a fost emis raportul tranzacției, adică data de introducere în depozitul de date a modelului de date completat la nivel de credit.

Emitent

Static

Text

Numele emitentului și seria de emitere, dacă este cazul.

Toate conturile de rezervă la sold țintă

Dinamic

DA/NU

Toate conturile de rezervă (rezervă de numerar, rezervă de combinare, rezervă de compensare etc.) sunt la nivelurile necesare?

Trageri în cadrul facilității de lichiditate

Dinamic

DA/NU

Facilitatea de lichiditate a fost utilizată pentru acoperirea deficitelor în perioada care se încheie în ultima dată de plată a dobânzii?

Determinări/Rate de declanșare

Dinamic

DA/NU

A avut loc vreun eveniment declanșator?

Rată anualizată constantă de plată anticipată

Dinamic

9(3).99

Rata constantă anualizată de plată anticipată (Constant Prepayment Rate – CPR) aferentă creanțelor suport bazată pe cea mai recentă CPR periodică. CPR periodică este egală cu totalul principalului neprogramat primit în cea mai recentă perioadă împărțit la soldul principalului de la începutul perioadei.

Creanțe totale vândute entității cu scop special

Dinamic

9(11).99

Valoarea principalului aferent creanțelor vândute unei entități cu scop special (adică la închiderea și pe durata perioadei de reconstituire, după caz) până în prezent.

Nerambursări brute cumulate – pool

Dinamic

9(11).99

Suma tuturor nerambursărilor brute de la închidere, în monedă.

Recuperări cumulate – pool

Dinamic

9(11).99

Suma tuturor recuperărilor de la închidere, în monedă.

Dată de încheiere a perioadei de tip revolving

Dinamic

AAAA-LL

Data la care este așteptată încheierea perioadei de tip revolving sau la care aceasta s-a încheiat în mod efectiv.

Date de contact privind raportul tranzacției

Punct de contact

Static

Text/Numerice

Denumirea departamentului și persoana (persoanele) de contact ale surselor de informare.

Date de contact

Static

Text/Numerice

Numărul de telefon și adresa de e-mail.


INFORMAȚII DESPRE OBLIGAȚIUNI ÎN FUNCȚIE DE TRANȘĂ

Denumire câmp

Dinamic/Static

Tip de date

Definiție și criterii câmp

Informații la nivel de tranșă

Denumire clasă de obligațiuni

Static

Text/Numerice

Denumirea (de regulă o literă și/sau un număr) dată acestei tranșe de obligațiuni care prezintă aceleași drepturi, priorități și caracteristici precum au fost definite în prospect, adică seria 1, clasa A1a etc.

Număr internațional de identificare a valorilor mobiliare

Static

Text/Numerice

Codul sau codurile internaționale de identificare a valorilor mobiliare sau, dacă nu există ISIN, atunci orice alt cod unic pentru valorile mobiliare, cum ar fi CUSIP, alocat acestei tranșe de o bursă de valori sau de o altă entitate.

Dată plată dobândă

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care plățile dobânzilor sunt programate să fie distribuite titularilor de obligațiuni din această tranșă.

Dată plată principal

Dinamic

AAAA-LL-ZZ

Prima dată care survine după data-limită pentru pool raportată, la care plățile principalului sunt programate să fie distribuite titularilor de obligațiuni din această tranșă.

Monedă obligațiuni

Static

Listă

Moneda în care este exprimată această tranșă.

Rată de referință

Static

Listă

Indicele dobânzii de referință de bază definit în documentul de ofertă, aplicabil pentru această tranșă specifică de obligațiuni.

Scadență legală

Static

AAAA-LL-ZZ

Data înainte de care această tranșă specifică trebuie să fie rambursată pentru a nu intra în stare de nerambursare.

Dată emisiune de obligațiuni

Static

AAAA-LL-ZZ

Data la care au fost emise obligațiunile.

Frecvență plată dobândă

Static

Listă

Frecvența cu care trebuie plătite dobânzile pentru această tranșă.


ANEXA VIII

Rapoartele destinate investitorilor

Rapoartele destinate investitorilor conțin informații privind:

(a)

performanța activelor;

(b)

o alocare detaliată a fluxurilor de numerar;

(c)

o listă a tuturor factorilor declanșatori ai tranzacției și statutul lor;

(d)

o listă cu toate contrapărțile care participă la o tranzacție, rolul acestora și ratingurile de credit acordate;

(e)

detalii privind lichiditățile injectate în tranzacție de către inițiator/sponsor sau orice alt sprijin acordat în cadrul tranzacției, inclusiv orice tragere sau utilizarea oricărui sprijin de lichiditate sau de credit și sprijinul acordat de către o parte terță;

(f)

sumele înscrise pentru creditarea contractului de investiții garantate și a altor conturi bancare;

(g)

detalii privind orice swap (de exemplu, rate, plăți și valori noționale) și alte modalități de acoperire a riscurilor tranzacției, inclusiv orice constituire de garanții aferentă;

(h)

definițiile termenilor esențiali (cum ar fi plăți întârziate, nerambursări și plăți anticipate);

(i)

LEI, ISIN sau alte coduri de identificare pentru titluri sau entități ale emitentului și ale instrumentului financiar structurat;

(j)

datele de contact ale entității care elaborează raportul destinat investitorilor.