ISSN 1830-3625

doi:10.3000/18303625.L_2010.226.ron

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 226

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 53
28 august 2010


Cuprins

 

II   Acte fără caracter legislativ

Pagina

 

 

REGULAMENTE

 

*

Regulamentul (UE) nr. 765/2010 al Comisiei din 25 august 2010 de modificare a anexelor II și III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește conținuturile maxime de reziduuri pentru clorotalonil clotianidin, difenoconazol, fenhexamid, flubendiamidă, nicotină, spirotetramat, tiacloprid și tiametoxam din sau de pe anumite produse ( 1 )

1

 

 

Regulamentul (UE) nr. 766/2010 al Comisiei din 27 august 2010 de stabilire a valorilor forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

38

 

 

Regulamentul (UE) nr. 767/2010 al Comisiei din 27 august 2010 de modificare a prețurilor reprezentative și a valorilor taxelor suplimentare de import pentru anumite produse din sectorul zahărului, stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 877/2009 pentru anul de comercializare 2009/10

40

 

 

DECIZII

 

 

2010/467/UE

 

*

Decizia Comisiei din 17 august 2010 de modificare a Deciziei 2007/365/CE în ceea ce privește plantele sensibile și măsurile care urmează să fie luate în cazul în care Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) este depistat [notificată cu numărul C(2010) 5640]

42

 

 

2010/468/UE

 

*

Decizia Comisiei din 27 august 2010 de stabilire a comercializării temporare a soiurilor de Avena strigosa Schreb. care nu figurează în catalogul comun al soiurilor de specii de plante agricole sau în cataloagele naționale ale soiurilor din statele membre [notificată cu numărul C(2010) 5835]  ( 1 )

46

 

 

2010/469/UE

 

*

Decizia Băncii Centrale Europene din 19 august 2010 privind nerespectarea cerințelor de raportare statistică (BCE/2010/10)

48

 


 

(1)   Text cu relevanță pentru SEE

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte fără caracter legislativ

REGULAMENTE

28.8.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 226/1


REGULAMENTUL (UE) NR. 765/2010 AL COMISIEI

din 25 august 2010

de modificare a anexelor II și III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește conținuturile maxime de reziduuri pentru clorotalonil clotianidin, difenoconazol, fenhexamid, flubendiamidă, nicotină, spirotetramat, tiacloprid și tiametoxam din sau de pe anumite produse

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului (1), în special articolul 14 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Conținuturile maxime ale reziduurilor (CMR) pentru clorotalonil, fenhexamid și tiacloprid au fost stabilite în anexa II și partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005. CMR-urile pentru clotianidin, difenoconazol, flubendiamidă, spirotetramat și tiametoxam au fost stabilite în partea A din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005. Până la momentul actual, pentru nicotină nu au fost stabilite CMR-uri specifice, iar substanța respectivă nu a fost inclusă în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

(2)

În contextul unei proceduri, în conformitate cu Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (2), pentru a obține autorizația de a utiliza un produs de protecție a plantelor care conține substanța activă difenoconazol pe gulii furajere și napi, a fost depusă o cerere de modificare a CMR-urilor existente, în temeiul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

(3)

În ceea ce privește substanța clorotalonil, a fost depusă o astfel de cerere referitoare la utilizarea substanței respective pe orz. Având în vedere această cerere, este necesar să se stabilească CMR-urile pentru carnea, grăsimea, ficatul, rinichii și laptele provenind de la bovine, ovine și caprine întrucât cerealele sunt utilizate ca hrană pentru animale și reziduurile se pot regăsi în furajele destinate acestor animale. În ceea ce privește substanța fenhexamid, a fost depusă o astfel de cerere referitoare la utilizarea substanței respective pe lăptucă. În ceea ce privește substanța flubendiamidă, o cerere similară a fost depusă în vederea utilizării pe vinete, cucurbitacee și fasolea cu păstăi. În ceea ce privește substanța spirotetramat, a fost depusă o astfel de cerere referitoare la utilizarea substanței respective pe ceapă. În ceea ce privește substanța tiacloprid, a fost depusă o astfel de cerere referitoare la utilizarea substanței respective pe căpșuni, deși există, de asemenea, un CMR în Codex pentru această combinație. În ceea ce privește substanța tiametoxam, o cerere similară a fost depusă în vederea utilizării pe morcovi. În ceea ce privește reziduurile de clotianidin produse de utilizarea tiametoxamului, este, de asemenea, necesară modificarea CMR-ului pentru utilizarea clotianidinului pe morcovi.

(4)

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 396/2005, aceste cereri au fost evaluate de statele membre în cauză, iar rapoartele de evaluare au fost înaintate Comisiei.

(5)

În ceea ce privește utilizarea nicotinei pe ciupercile sălbatice, Comisia a primit informații de la statele membre și operatorii comerciali care arată că prezența nicotinei pe ciupercile sălbatice determină reziduuri superioare CMR-ului de 0,01 mg/kg stabilit în regulamentul respectiv.

(6)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, denumită în continuare „Autoritatea”, a evaluat cererile și rapoartele de evaluare, analizând în special riscurile pentru consumator și, după caz, pentru animale și a emis avize motivate cu privire la CMR-urile propuse (3). În ceea ce privește nicotina, Comisia a solicitat Autorității să emită un aviz privind riscurile pentru sănătatea publică prezentate de reziduurile de nicotină pe ciuperci. Având în vedere că este vorba de o urgență, Autoritatea a emis o „declarație” privind câteva nelămuriri restante și nu un aviz motivat (4). Autoritatea a înaintat aceste avize și declarația Comisiei și statelor membre și le-a pus la dispoziția publicului.

(7)

În avizele sale motivate, autoritatea a concluzionat că toate cerințele referitoare la date au fost îndeplinite și că modificările CMR-urilor solicitate de autorii cererilor sunt admisibile în ceea ce privește siguranța consumatorilor, pe baza unei evaluări a expunerii consumatorilor pentru 27 de grupuri specifice de consumatori din Europa. S-a ținut cont de cele mai recente informații privind proprietățile toxicologice ale substanțelor. Nici expunerea pe toată durata vieții la aceste substanțe prin consumul tuturor produselor alimentare care ar putea conține substanțele respective, nici expunerea pe termen scurt ca urmare a unui consum foarte ridicat de culturi relevante nu indică existența unui risc de depășire a dozei zilnice admise (DZA) sau a dozei acute de referință (DAR).

(8)

În ceea ce privește nicotina pe ciupercile sălbatice, Autoritatea subliniază faptul că declarația sa este afectată de o serie de incertitudini și limitări. În plus față de declarație au fost colectate date de monitorizare în 2009 pentru a investiga prezența acestei substanțe pe ciupercile sălbatice. Aceste date au fost produse de statele membre, operatorii din industria alimentară și de guvernul chinez și au arătat că nicotina este prezentă pe ciupercile sălbatice la niveluri care variază în funcție de sursă și varietate, dar care depășesc aproape în toate eșantioanele CMR-ul stabilit de 0,01 mg/kg. Aceste concluzii oferă elemente de probă care dovedesc prezența inevitabilă a nicotinei pe ciupercile sălbatice, în special pe Boletus edulis. Prin urmare, este oportună stabilirea unor CMR-uri provizorii pentru nicotina pe ciupercile sălbatice pe baza datelor de monitorizare disponibile și a avizului Autorității. Aceste CMR-uri provizorii ar trebui revizuite în termen de doi ani pentru a evalua noile date și informații care vor deveni disponibile, inclusiv orice dovadă științifică privind apariția sau formarea naturală a nicotinei pe ciupercile sălbatice.

(9)

Pe baza avizelor motivate și a declarației Autorității și ținând seama de factorii relevanți pentru contextul în cauză, modificările adecvate ale CMR-urilor îndeplinesc cerințele articolului 14 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

(10)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 396/2005 ar trebui modificat în consecință.

(11)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și nu au întâmpinat nicio opoziție din partea Parlamentului European sau a Consiliului,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 august 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 70, 16.3.2005, p. 1.

(2)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

(3)  Rapoarte științifice EFSA disponibile la adresa http://www.efsa.europa.eu:

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru clorotalonil pe orz și mai multe produse de origine animală, EFSA Journal 2010; 8(3):1524.

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru tiacloprid pe căpșuni, EFSA Journal 2010; 8(1):1498.

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru clotianidin pe morcovi, EFSA Journal 2010; 8(2):1515.

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru difenoconazol în guliile furajere și napi, EFSA Journal 2010; 8(2):1510.

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru flubendiamidă pe cucurbitacee cu coajă comestibilă și necomestibilă, vinete și fasole cu păstăi, EFSA Journal 2010; 8(3):1527.

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru fenhexamid pe diverse culturi cu frunze, EFSA Journal 2010; 8(11):1455.

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru spirotetramat pe ceapă și stabilirea unor noi CMR-uri pentru rinichi, EFSA Journal 2010; 8(2):1511.

 

Avizul motivat al EFSA, elaborat de Unitatea Pesticide (PRAPeR), privind modificarea CMR-urilor existente pentru tiametoxam pe morcovi, EFSA Journal 2009; 7(9):1307.

(4)  Declarație EFSA. Riscuri potențiale pentru sănătatea publică prezentate de prezența nicotinei pe ciupercile sălbatice, EFSA Journal 2009; RN-286, 1-47.


ANEXĂ

Anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 se modifică după cum urmează:

(1)

În anexa II, coloanele referitoare la clorotalonil, fenhexamid și tiacloprid se înlocuiesc cu următorul text:

Reziduuri de pesticide și conținuturi maxime de reziduuri (mg/kg)

Număr de cod

Grupe și exemple de produse individuale cărora li se aplică CMR (1)

Clortalonil (R)

Fenhexamid

Tiacloprid (L)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

0100000

1.

FRUCTE PROASPETE SAU CONGELATE; NUCI

 

 

 

0110000

(i)

Fructe citrice

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0110010

Grepfruturi

 

 

 

0110020

Portocale

 

 

 

0110030

Lămâi

 

 

 

0110040

Lămâi verzi «lime»

 

 

 

0110050

Mandarine

 

 

 

0110990

Altele

 

 

 

0120000

(ii)

Fructe nucifere (cu sau fără coajă)

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0120010

Migdale

 

 

 

0120020

Nuci de Brazilia

 

 

 

0120030

Anacard

 

 

 

0120040

Castane

 

 

 

0120050

Nuci de cocos

 

 

 

0120060

Alune

 

 

 

0120070

Nuci macadamia

 

 

 

0120080

Nuci de Pecan

 

 

 

0120090

Semințe de pin

 

 

 

0120100

Fistic

 

 

 

0120110

Nuci comune

 

 

 

0120990

Altele

 

 

 

0130000

(iii)

Fructe sămânțoase

1

0,05 (2)

0,3

0130010

Mere

 

 

 

0130020

Pere

 

 

 

0130030

Gutui

 

 

 

0130040

Moșmoni

 (3)

 (3)

 (3)

0130050

Moșmoni japonezi

 (3)

 (3)

 (3)

0130990

Altele

 

 

 

0140000

(iv)

Fructe sâmburoase

 

 

 

0140010

Caise

1

5

0,3

0140020

Cireșe

0,01 (2)

5

0,3

0140030

Piersici

1

5

0,3

0140040

Prune

0,01 (2)

1

0,1

0140990

Altele

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0150000

(v)

Bace și fructe mici

 

 

 

0151000

(a)

Struguri de masă și de vin

 

5

0,02 (2)

0151010

Struguri de masă

1

 

 

0151020

Struguri de vin

3

 

 

0152000

(b)

Căpșuni

3

5

1

0153000

(c)

Fructe de rug

0,01 (2)

10

 

0153010

Mure

 

 

3

0153020

Mure de câmp

 

 

1

0153030

Zmeură

 

 

3

0153990

Altele

 

 

1

0154000

(d)

Alte bace și fructe mici

 

 

1

0154010

Afine

0,01 (2)

5

 

0154020

Merișoare

2

5

 

0154030

Coacăze (roșii, albe sau negre)

10

5

 

0154040

Agrișe

10

5

 

0154050

Măceș

 (3)

 (3)

 (3)

0154060

Dud

 (3)

 (3)

 (3)

0154070

Păducel spaniol

 (3)

 (3)

 (3)

0154080

Boabe de soc

 (3)

 (3)

 (3)

0154990

Altele

0,01 (2)

5

 

0160000

(vi)

Fructe diverse

 

 

 

0161000

(a)

Cu coajă comestibilă

0,01 (2)

0,05 (2)

 

0161010

Curmale

 

 

0,02 (2)

0161020

Smochine

 

 

0,02 (2)

0161030

Măsline de masă

 

 

4

0161040

Kumquat

 

 

0,02 (2)

0161050

Carambola

 (3)

 (3)

 (3)

0161060

Kaki

 (3)

 (3)

 (3)

0161070

Prună de Java

 (3)

 (3)

 (3)

0161990

Altele

 

 

0,02 (2)

0162000

(b)

Cu coajă necomestibilă, mici

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0162010

Kiwi

 

10

 

0162020

Litchi

 

0,05 (2)

 

0162030

Fructele pasiunii

 

0,05 (2)

 

0162040

Smochine indiene (limba soacrei)

 (3)

 (3)

 (3)

0162050

Fructul Chrysophyllum cainito

 (3)

 (3)

 (3)

0162060

Plaqueminier (kaki de Virginia)

 (3)

 (3)

 (3)

0162990

Altele

 

0,05 (2)

 

0163000

(c)

Cu coajă necomestibilă, mari

 

0,05 (2)

 

0163010

Avocado

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0163020

Banane

0,2

 

0,02 (2)

0163030

Mango

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0163040

Papaia

20

 

0,5

0163050

Rodii

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0163060

Fructe de Annona cherimola

 (3)

 (3)

 (3)

0163070

Guave

 (3)

 (3)

 (3)

0163080

Ananas

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0163090

Fructul arborelui de pâine

 (3)

 (3)

 (3)

0163100

Durian

 (3)

 (3)

 (3)

0163110

Soursop

 (3)

 (3)

 (3)

0163990

Altele

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0200000

2.

LEGUME PROASPETE SAU CONGELATE

 

 

 

0210000

(i)

Legume rădăcinoase și cu tuberculi

 

0,05 (2)

 

0211000

(a)

Cartofi

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0212000

(b)

Legume rădăcinoase și cu tuberculi tropicale

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0212010

Manioc

 

 

 

0212020

Batate

 

 

 

0212030

Igname

 

 

 

0212040

Arorut

 (3)

 (3)

 (3)

0212990

Altele

 

 

 

0213000

(c)

Alte legume rădăcinoase și cu tuberculi cu excepția sfeclei de zahăr

 

 

 

0213010

Sfecle

0,01 (2)

 

0,05

0213020

Morcovi

1

 

0,05

0213030

Țeline de rădăcină

1

 

0,1

0213040

Hrean

0,01 (2)

 

0,05

0213050

Topinamburi

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0213060

Păstârnaci

0,01 (2)

 

0,05

0213070

Pătrunjel rădăcină

0,01 (2)

 

0,05

0213080

Ridichi

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0213090

Barba-caprei

0,01 (2)

 

0,05

0213100

Gulie furajeră

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0213110

Napi

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0213990

Altele

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0220000

(ii)

Legume bulboase

 

0,05 (2)

 

0220010

Usturoi

0,5

 

0,02 (2)

0220020

Ceapă

0,5

 

0,02 (2)

0220030

Ceapă eșalotă

0,5

 

0,02 (2)

0220040

Ceapă verde

10

 

0,1

0220990

Altele

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0230000

(iii)

Legume fructoase

 

 

 

0231000

(a)

Solanacee

2

 

 

0231010

Tomate

 

1

0,5

0231020

Ardei

 

2

1

0231030

Vinete

 

1

0,5

0231040

Bame

 

0,05 (2)

0,02 (2)

0231990

Altele

 

0,05 (2)

0,02 (2)

0232000

(b)

Cucurbitacee cu coaja comestibilă

 

1

0,3

0232010

Castraveți

1

 

 

0232020

Cornișoni

5

 

 

0232030

Dovleci

0,01 (2)

 

 

0232990

Altele

0,01 (2)

 

 

0233000

(c)

Cucurbitacee cu coaja necomestibilă

1

0,05 (2)

 

0233010

Pepeni galbeni

 

 

0,2

0233020

Dovleci

 

 

0,02 (2)

0233030

Pepeni verzi

 

 

0,2

0233990

Altele

 

 

0,02 (2)

0234000

(d)

Porumb zaharat

0,01 (2)

0,05 (2)

0,1

0239000

(e)

Alte legume fructoase

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0240000

(iv)

Brasicacee

 

0,05 (2)

 

0241000

(a)

Varză cu inflorescență

3

 

0,1

0241010

Broccoli

 

 

 

0241020

Conopidă

 

 

 

0241990

Altele

 

 

 

0242000

(b)

Varză cu căpățână

 

 

 

0242010

Varză de Bruxelles

3

 

0,05

0242020

Varză cu căpățână

3

 

0,2

0242990

Altele

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0243000

(c)

Varză pentru frunze

0,01 (2)

 

1

0243010

Varză chinezească

 

 

 

0243020

Varză fără căpățână

 

 

 

0243990

Altele

 

 

 

0244000

(d)

Gulii

0,01 (2)

 

0,05

0250000

(v)

Legume cu frunze și plante aromatice

 

 

 

0251000

(a)

Lăptuci și alte salate similare, inclusiv brasicacee

 

 

 

0251010

Fetică

0,01 (2)

30

5

0251020

Lăptucă

0,01 (2)

40

2

0251030

Scarolă (cicoare cu frunze întregi)

0,01 (2)

30

2

0251040

Creson

0,01 (2)

30

2

0251050

Barbarea verna

 (3)

 (3)

 (3)

0251060

Rucolă

0,01 (2)

30

3

0251070

Muștar vânăt

 (3)

 (3)

 (3)

0251080

Frunze și lăstari de Brassica, spp.

0,01 (2)

30

2

0251990

Altele

0,01 (2)

30

2

0252000

(b)

Spanac și similare (frunze)

 

0,05 (2)

0,02 (2)

0252010

Spanac

0,01 (2)

 

 

0252020

Iarbă-grasă

 (3)

 (3)

 (3)

0252030

Sfeclă pentru pețiol și frunze

0,01 (2)

 

 

0252990

Altele

0,01 (2)

 

 

0253000

(c)

Frunze de viță-de-vie

 (3)

 (3)

 (3)

0254000

(d)

Năsturel

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0255000

(e)

Cicoare witloof

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0256000

(f)

Plante aromatice

5

30

5

0256010

Asmățui

 

 

 

0256020

Arpagic

 

 

 

0256030

Frunze de țelină

 

 

 

0256040

Pătrunjel

 

 

 

0256050

Salvie

 (3)

 (3)

 (3)

0256060

Rozmarin

 (3)

 (3)

 (3)

0256070

Cimbru

 (3)

 (3)

 (3)

0256080

Busuioc

 (3)

 (3)

 (3)

0256090

Frunze de dafin

 (3)

 (3)

 (3)

0256100

Tarhon

 (3)

 (3)

 (3)

0256990

Altele

 

 

 

0260000

(vi)

Leguminoase (proaspete)

 

 

 

0260010

Fasole (păstăi)

5

2

1

0260020

Fasole (boabe)

2

0,05 (2)

0,02 (2)

0260030

Mazăre (păstăi)

2

0,05 (2)

0,02 (2)

0260040

Mazăre (boabe)

0,3

0,05 (2)

0,2

0260050

Linte

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0260990

Altele

0,01 (2)

0,05 (2)

0,02 (2)

0270000

(vii)

Legume cu tulpină (proaspete)

 

0,05 (2)

 

0270010

Sparanghel

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0270020

Cardon

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0270030

Țelină

10

 

0,5

0270040

Fenicul

0,01 (2)

 

0,5

0270050

Anghinare

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0270060

Praz

10

 

0,1

0270070

Rubarbă

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0270080

Lăstari de bambus

 (3)

 (3)

 (3)

0270090

Miez de palmier

 (3)

 (3)

 (3)

0270990

Altele

0,01 (2)

 

0,02 (2)

0280000

(viii)

Ciuperci

 

0,05 (2)

0,02 (2)

0280010

Ciuperci de cultură

2

 

 

0280020

Ciuperci sălbatice

0,01 (2)

 

 

0280990

Altele

0,01 (2)

 

 

0290000

(ix)

Alge

 (3)

 (3)

 (3)

0300000

3.

LEGUME PĂSTĂI

0,01 (2)

0,05 (2)

0,1

0300010

Fasole

 

 

 

0300020

Linte

 

 

 

0300030

Mazăre

 

 

 

0300040

Lupin

 

 

 

0300990

Altele

 

 

 

0400000

4.

SEMINȚE ȘI FRUCTE OLEAGINOASE

 

 

 

0401000

(i)

Semințe oleaginoase

 

0,1 (2)

 

0401010

Semințe de in

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0401020

Arahide

0,05

 

0,05 (2)

0401030

Semințe de mac

0,01 (2)

 

0,3

0401040

Semințe de susan

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0401050

Semințe de floarea-soarelui

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0401060

Semințe de rapiță

0,01 (2)

 

0,3

0401070

Boabe de soia

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0401080

Semințe de muștar

0,01 (2)

 

0,2

0401090

Semințe de bumbac

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0401100

Semințe de dovleac [4]

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0401110

Șofrănel [4]

 (3)

 (3)

 (3)

0401120

Limba mielului [4]

 (3)

 (3)

 (3)

0401130

Camelină [4]

 (3)

 (3)

 (3)

0401140

Cânepă [4]

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0401150

Ricin

 (3)

 (3)

 (3)

0401990

Altele

0,01 (2)

 

0,05 (2)

0402000

(ii)

Fructe oleaginoase

0,01 (2)

 

 

0402010

Măsline pentru ulei [4]

 

0,05 (2)

4

0402020

Nuci de palmier [4]

 (3)

 (3)

 (3)

0402030

Fructe de palmier pentru ulei [4]

 (3)

 (3)

 (3)

0402040

Kapok [4]

 (3)

 (3)

 (3)

0402990

Altele

 

0,1 (2)

0,05 (2)

0500000

5.

CEREALE

 

0,05 (2)

 

0500010

Orz

0,3

 

1

0500020

Hrișcă

0,01 (2)

 

0,05

0500030

Porumb

0,01 (2)

 

0,05

0500040

Mei

0,01 (2)

 

0,05

0500050

Ovăz

0,1

 

1

0500060

Orez

0,01 (2)

 

0,05

0500070

Secară

0,1

 

0,05

0500080

Sorg

0,01 (2)

 

0,05

0500090

Grâu

0,1

 

0,1

0500990

Altele

0,01 (2)

 

0,05

0600000

6.

CEAI, CAFEA, INFUZII ȘI CACAO

0,1 (2)

0,1 (2)

 

0610000

(i)

Ceai (Camellia sinensis frunze și codițe uscate, fermentat sau nu)

 

 

10

0620000

(ii)

Boabe de cafea

 (3)

 (3)

 (3)

0630000

(iii)

Infuzii (uscate)

 (3)

 (3)

 (3)

0631000

(a)

Flori

 (3)

 (3)

 (3)

0631010

Flori de mușețel

 (3)

 (3)

 (3)

0631020

Flori de hibiscus

 (3)

 (3)

 (3)

0631030

Petale de trandafir

 (3)

 (3)

 (3)

0631040

Flori de iasomie

 (3)

 (3)

 (3)

0631050

Tei pucios

 (3)

 (3)

 (3)

0631990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0632000

(b)

Frunze

 (3)

 (3)

 (3)

0632010

Frunze de căpșun

 (3)

 (3)

 (3)

0632020

Frunze de rooibos

 (3)

 (3)

 (3)

0632030

Maté

 (3)

 (3)

 (3)

0632990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0633000

(c)

Rădăcini

 (3)

 (3)

 (3)

0633010

Rădăcină de valeriană

 (3)

 (3)

 (3)

0633020

Rădăcină de ginseng

 (3)

 (3)

 (3)

0633990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0639000

(d)

Alte infuzii

 (3)

 (3)

 (3)

0640000

(iv)

Cacao (boabe fermentate)

 (3)

 (3)

 (3)

0650000

(v)

Roșcove

 (3)

 (3)

 (3)

0700000

7.

HAMEI (deshidratat), inclusiv granulele de hamei și pudra neconcentrată

50

0,1 (2)

0,1

0800000

8.

CONDIMENTE

 (3)

 (3)

 (3)

0810000

(i)

Semințe

 (3)

 (3)

 (3)

0810010

Anason

 (3)

 (3)

 (3)

0810020

Chimen negru

 (3)

 (3)

 (3)

0810030

Semințe de țelină

 (3)

 (3)

 (3)

0810040

Semințe de coriandru

 (3)

 (3)

 (3)

0810040

Semințe de chimen

 (3)

 (3)

 (3)

0810060

Semințe de mărar

 (3)

 (3)

 (3)

0810070

Semințe de fenicul

 (3)

 (3)

 (3)

0810080

Schinduf

 (3)

 (3)

 (3)

0810090

Nucșoară

 (3)

 (3)

 (3)

0810990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0820000

(ii)

Fructe și bace

 (3)

 (3)

 (3)

0820010

Piper de Jamaica

 (3)

 (3)

 (3)

0820020

Piper de anason (piper de Sichuan)

 (3)

 (3)

 (3)

0820030

Chimen

 (3)

 (3)

 (3)

0820040

Cardamom

 (3)

 (3)

 (3)

0820050

Fructe de ienupăr

 (3)

 (3)

 (3)

0820060

Piper, negru și alb

 (3)

 (3)

 (3)

0820070

Păstăi de vanilie

 (3)

 (3)

 (3)

0820080

Tamarin

 (3)

 (3)

 (3)

0820990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0830000

(iii)

Scoarță

 (3)

 (3)

 (3)

0830010

Scorțișoară

 (3)

 (3)

 (3)

0830990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0840000

(iv)

Rădăcini sau rizomi

 (3)

 (3)

 (3)

0840010

Lemn-dulce

 (3)

 (3)

 (3)

0840020

Ghimbir

 (3)

 (3)

 (3)

0840030

Curcuma (șofran de India)

 (3)

 (3)

 (3)

0840040

Hrean

 (3)

 (3)

 (3)

0840990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0850000

(v)

Muguri

 (3)

 (3)

 (3)

0850010

Cuișoare

 (3)

 (3)

 (3)

0850020

Capere

 (3)

 (3)

 (3)

0850990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0860000

(vi)

Stigmate de flori

 (3)

 (3)

 (3)

0860010

Șofran

 (3)

 (3)

 (3)

0860990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0870000

(vii)

Tegumente accesorii

 (3)

 (3)

 (3)

0870010

Nucșoară

 (3)

 (3)

 (3)

0870990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

0900000

9.

PLANTE UTILIZATE ÎN PRODUCȚIA ZAHĂRULUI

 (3)

 (3)

 (3)

0900010

Sfeclă de zahăr

 (3)

 (3)

 (3)

0900020

Trestie de zahăr

 (3)

 (3)

 (3)

0900030

Rădăcini de cicoare

 (3)

 (3)

 (3)

0900990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

1000000

10.

PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ – ANIMALE TERESTRE

 

 

 

1010000

(i)

Carne, preparate din carne, organe comestibile, sânge, grăsimi animale; proaspete, refrigerate sau congelate, sărate, în saramură, uscate sau afumate sau transformate în făinuri; alte produse transformate având pe bază de aceste produse, precum cârnații și preparatele alimentare

 

0,05 (2)

 

1011000

(a)

Porcine

0,01 (2)

 

 

1011010

Carne

 

 

0,05

1011020

Carne fără grăsime sau macră

 

 

0,05

1011030

Ficat

 

 

0,3

1011040

Rinichi

 

 

0,3

1011050

Organe comestibile

 

 

0,01 (2)

1011990

Altele

 

 

0,01 (2)

1012000

(b)

Bovine

 

 

 

1012010

Carne

0,05

 

0,05

1012020

Grăsime

0,1

 

0,05

1012030

Ficat

0,1

 

0,3

1012040

Rinichi

0,3

 

0,3

1012050

Organe comestibile

0,01 (2)

 

0,01 (2)

1012990

Altele

0,01 (2)

 

0,01 (2)

1013000

(c)

Ovine

 

 

 

1013010

Carne

0,05

 

0,05

1013020

Grăsime

0,1

 

0,05

1013030

Ficat

0,1

 

0,3

1013040

Rinichi

0,3

 

0,3

1013050

Organe comestibile

0,01 (2)

 

0,01 (2)

1013990

Altele

0,01 (2)

 

0,01 (2)

1014000

(d)

Caprine

 

 

 

1014010

Carne

0,05

 

0,05

1014020

Grăsime

0,1

 

0,05

1014030

Ficat

0,3

 

0,3

1014040

Rinichi

0,3

 

0,3

1014050

Organe comestibile

0,01 (2)

 

0,01 (2)

1014990

Altele

0,01 (2)

 

0,01 (2)

1015000

(e)

Animale din specia cabaline, asini sau catâri

 (3)

 (3)

 (3)

1015010

Carne

 (3)

 (3)

 (3)

1015020

Grăsime

 (3)

 (3)

 (3)

1015030

Ficat

 (3)

 (3)

 (3)

1015040

Rinichi

 (3)

 (3)

 (3)

1015050

Organe comestibile

 (3)

 (3)

 (3)

1015990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

1016000

(f)

Păsări de curte – pui, gâște, rațe, curci și bibilici –, struți, porumbei

0,01 (2)

 

 

1016010

Carne

 

 

0,05

1016020

Grăsime

 

 

0,05

1016030

Ficat

 

 

0,3

1016040

Rinichi

 

 

0,3

1016050

Organe comestibile

 

 

0,01 (2)

1016990

Altele

 

 

0,01 (2)

1017000

(g)

Alte animale de crescătorie

 (3)

 (3)

 (3)

1017010

Carne

 (3)

 (3)

 (3)

1017020

Grăsime

 (3)

 (3)

 (3)

1017030

Ficat

 (3)

 (3)

 (3)

1017040

Rinichi

 (3)

 (3)

 (3)

1017050

Organe comestibile

 (3)

 (3)

 (3)

1017990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

1020000

(ii)

Lapte și smântână, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau îndulcitori, unt și alte grăsimi derivate din lapte, brânză și caș

0,1

0,05 (2)

0,03

1020010

Bovine

 

 

 

1020020

Ovine

 

 

 

1020030

Caprine

 

 

 

1020040

Cai

 

 

 

1020990

Altele

 

 

 

1030000

(iii)

Ouă de pasăre, proaspete, conservate sau congelate; ouă fără coajă și gălbenușuri de ouă, proaspete, deshidratate, preparate în apă sau la abur, puse în forme, congelate sau altfel conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori

0,01 (2)

0,05 (2)

0,01 (2)

1030010

Pui

 

 

 

1030020

Rață

 (3)

 (3)

 (3)

1030030

Gâscă

 (3)

 (3)

 (3)

1030040

Prepeliță

 (3)

 (3)

 (3)

1030990

Altele

 (3)

 (3)

 (3)

1040000

(iv)

Miere

 (3)

 (3)

 (3)

1050000

(v)

Amfibieni și reptile

 (3)

 (3)

 (3)

1060000

(vi)

Melci

 (3)

 (3)

 (3)

1070000

(vii)

Alte produse derivate din animale terestre

 (3)

 (3)

 (3)

(L)

=

liposolubil

(R)

=

definiția reziduului diferă în cazul următoarelor combinații pesticid-număr de cod:

 

Chlorothalonil — cod 1012000: SDS-3701

 

Chlorothalonil — cod 1013000: SDS-3701

 

Chlorothalonil — cod 1014000: SDS-3701.”

(2)

Anexa III partea A se modifică după cum urmează:

(a)

Coloanele referitoare la clotianidin, difenoconazol, flubendiamidă, spirotetramat și tiamethoxam se înlocuiesc cu următorul text:

Reziduuri de pesticide și conținuturi maxime de reziduuri (mg/kg)

Număr de cod

Grupe și exemple de produse individuale cărora li se aplică CMR (4)

Clothianidin

Difenoconazol

Flubendiamide

Spirotetramat and its 4 metabolites BYI08330-enol, BYI08330-ketohydroxy, BYI08330-monohydroxy, and BYI08330 enol-glucoside, expressed as spirotetramat (R)

Tiametoxam (sumă de tiametoxam și clotianidin exprimată în tiametoxam)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

0100000

1.

FRUCTE PROASPETE SAU CONGELATE; NUCI

 

 

0,01 (5)

 

 

0110000

(i)

Fructe citrice

0,1

0,1

 

1

0,2

0110010

Grepfruturi

 

 

 

 

 

0110020

Portocale

 

 

 

 

 

0110030

Lămâi

 

 

 

 

 

0110040

Lămâi verzi «lime»

 

 

 

 

 

0110050

Mandarine

 

 

 

 

 

0110990

Altele

 

 

 

 

 

0120000

(ii)

Fructe nucifere (cu sau fără coajă)

0,02 (5)

0,05 (5)

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0120010

Migdale

 

 

 

 

 

0120020

Nuci de Brazilia

 

 

 

 

 

0120030

Anacard

 

 

 

 

 

0120040

Castane

 

 

 

 

 

0120050

Nuci de cocos

 

 

 

 

 

0120060

Alune

 

 

 

 

 

0120070

Nuci macadamia

 

 

 

 

 

0120080

Nuci de Pecan

 

 

 

 

 

0120090

Semințe de pin

 

 

 

 

 

0120100

Fistic

 

 

 

 

 

0120110

Nuci comune

 

 

 

 

 

0120990

Altele

 

 

 

 

 

0130000

(iii)

Fructe sămânțoase

0,05

 

 

1

 

0130010

Mere

 

0,5

 

 

0,2

0130020

Pere

 

0,5

 

 

0,2

0130030

Gutui

 

0,2

 

 

0,1

0130040

Moșmoni

 

0,5

 

 

0,1

0130050

Moșmoni japonezi

 

0,5

 

 

0,1

0130990

Altele

 

0,2

 

 

0,1

0140000

(iv)

Fructe sâmburoase

 

 

 

3

 

0140010

Caise

0,1

0,5

 

 

0,3

0140020

Cireșe

0,1

0,3

 

 

0,5

0140030

Piersici

0,1

0,5

 

 

0,3

0140040

Prune

0,02 (5)

0,5

 

 

0,3

0140990

Altele

0,02 (5)

0,1

 

 

0,3

0150000

(v)

Bace și fructe mici

 

 

 

 

 

0151000

(a)

Struguri de masă și de vin

 

0,5

 

2

0,5

0151010

Struguri de masă

0,6

 

 

 

 

0151020

Struguri de vin

0,05

 

 

 

 

0152000

(b)

Căpșuni

0,02 (5)

0,1

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0153000

(c)

Fructe de rug

0,02 (5)

 

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0153010

Mure

 

0,3

 

 

 

0153020

Mure de câmp

 

0,1

 

 

 

0153030

Zmeură

 

0,3

 

 

 

0153990

Altele

 

0,1

 

 

 

0154000

(d)

Alte bace și fructe mici

0,02 (5)

 

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0154010

Afine

 

0,1

 

 

 

0154020

Merișoare

 

0,1

 

 

 

0154030

Coacăze (roșii, albe sau negre)

 

0,2

 

 

 

0154040

Agrișe

 

0,1

 

 

 

0154050

Măceș

 

0,1

 

 

 

0154060

Dud

 

0,1

 

 

 

0154070

Păducel spaniol

 

0,1

 

 

 

0154080

Boabe de soc

 

0,1

 

 

 

0154990

Altele

 

0,1

 

 

 

0160000

(vi)

Fructe diverse

0,02 (5)

 

 

0,1 (5)

 

0161000

(a)

Cu coajă comestibilă

 

 

 

 

0,05 (5)

0161010

Curmale

 

0,1

 

 

 

0161020

Smochine

 

0,1

 

 

 

0161030

Măsline de masă

 

2

 

 

 

0161040

Kumquat

 

0,1

 

 

 

0161050

Carambola

 

0,1

 

 

 

0161060

Kaki

 

0,1

 

 

 

0161070

Prună de Java

 

0,1

 

 

 

0161990

Altele

 

0,1

 

 

 

0162000

(b)

Cu coajă necomestibilă, mici

 

0,1

 

 

 

0162010

Kiwi

 

 

 

 

0,2

0162020

Litchi

 

 

 

 

0,05 (5)

0162030

Fructele pasiunii

 

 

 

 

0,05 (5)

0162040

Smochine indiene (limba soacrei)

 

 

 

 

0,05 (5)

0162050

Fructul Chrysophyllum cainito

 

 

 

 

0,05 (5)

0162060

Plaqueminier (kaki de Virginia)

 

 

 

 

0,05 (5)

0162990

Altele

 

 

 

 

0,05 (5)

0163000

(c)

Cu coajă necomestibilă, mari

 

0,1

 

 

 

0163010

Avocado

 

 

 

 

0,05 (5)

0163020

Banane

 

 

 

 

0,05 (5)

0163030

Mango

 

 

 

 

0,5

0163040

Papaia

 

 

 

 

0,05 (5)

0163050

Rodii

 

 

 

 

0,05 (5)

0163060

Fructe de Annona cherimola

 

 

 

 

0,05 (5)

0163070

Guave

 

 

 

 

0,05 (5)

0163080

Ananas

 

 

 

 

0,05 (5)

0163090

Fructul arborelui de pâine

 

 

 

 

0,05 (5)

0163100

Durian

 

 

 

 

0,05 (5)

0163110

Soursop

 

 

 

 

0,05 (5)

0163990

Altele

 

 

 

 

0,05 (5)

0200000

2.

LEGUME PROASPETE SAU CONGELATE

 

 

 

 

 

0210000

(i)

Legume rădăcinoase și cu tuberculi

 

 

0,01 (5)

 

 

0211000

(a)

Cartofi

0,05

0,1

 

0,8

0,1

0212000

(b)

Legume rădăcinoase și cu tuberculi tropicale

0,02 (5)

0,1

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0212010

Manioc

 

 

 

 

 

0212020

Batate

 

 

 

 

 

0212030

Igname

 

 

 

 

 

0212040

Arorut

 

 

 

 

 

0212990

Altele

 

 

 

 

 

0213000

(c)

Alte legume rădăcinoase și cu tuberculi cu excepția sfeclei de zahăr

 

 

 

0,1 (5)

 

0213010

Sfecle

0,02 (5)

0,2

 

 

0,05 (5)

0213020

Morcovi

0,05

0,3

 

 

0,3

0213030

Țeline de rădăcină

0,02 (5)

2

 

 

0,05 (5)

0213040

Hrean

0,02 (5)

0,2

 

 

0,05 (5)

0213050

Topinamburi

0,02 (5)

0,1

 

 

0,05 (5)

0213060

Păstârnaci

0,02 (5)

0,3

 

 

0,05 (5)

0213070

Pătrunjel rădăcină

0,02 (5)

0,2

 

 

0,05 (5)

0213080

Ridichi

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0213090

Barba-caprei

0,02 (5)

0,2

 

 

0,05 (5)

0213100

Gulie furajeră

0,02 (5)

0,4

 

 

0,05 (5)

0213110

Napi

0,02 (5)

0,4

 

 

0,05 (5)

0213990

Altele

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0220000

(ii)

Legume bulboase

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

 

0220010

Usturoi

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0220020

Ceapă

 

0,05 (5)

 

0,3

0,1

0220030

Ceapă eșalotă

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0220040

Ceapă verde

 

0,1

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0220990

Altele

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0230000

(iii)

Legume fructoase

 

 

 

 

 

0231000

(a)

Solanacee

 

 

 

 

 

0231010

Tomate

0,05

2

0,2

2

0,2

0231020

Ardei

0,05

0,05 (5)

0,2

2

0,5

0231030

Vinete

0,05

0,05 (5)

0,2

2

0,2

0231040

Bame

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

1

0,05 (5)

0231990

Altele

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

1

0,05 (5)

0232000

(b)

Cucurbitacee cu coaja comestibilă

0,02 (5)

0,1

0,15

0,2

 

0232010

Castraveți

 

 

 

 

0,3

0232020

Cornișoni

 

 

 

 

0,2

0232030

Dovleci

 

 

 

 

0,3

0232990

Altele

 

 

 

 

0,1

0233000

(c)

Cucurbitacee cu coaja necomestibilă

0,02 (5)

0,05 (5)

0,06

0,2

 

0233010

Pepeni galbeni

 

 

 

 

0,2

0233020

Dovleci

 

 

 

 

0,1

0233030

Pepeni verzi

 

 

 

 

0,2

0233990

Altele

 

 

 

 

0,1

0234000

(d)

Porumb zaharat

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0239000

(e)

Alte legume fructoase

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0240000

(iv)

Brasicacee

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

0,2

0241000

(a)

Varză cu inflorescență

 

 

 

1

 

0241010

Broccoli

 

0,2

 

 

 

0241020

Conopidă

 

0,2

 

 

 

0241990

Altele

 

0,05 (5)

 

 

 

0242000

(b)

Varză cu căpățână

 

0,2

 

 

 

0242010

Varză de Bruxelles

 

 

 

0,3

 

0242020

Varză cu căpățână

 

 

 

2

 

0242990

Altele

 

 

 

0,1 (5)

 

0243000

(c)

Varză pentru frunze

 

2

 

7

 

0243010

Varză chinezească

 

 

 

 

 

0243020

Varză fără căpățână

 

 

 

 

 

0243990

Altele

 

 

 

 

 

0244000

(d)

Gulii

 

0,05 (5)

 

2

 

0250000

(v)

Legume cu frunze și plante aromatice

 

 

0,01 (5)

 

 

0251000

(a)

Lăptuci și alte salate similare, inclusiv brasicacee

0,1

 

 

7

5

0251010

Fetică

 

0,05 (5)

 

 

 

0251020

Lăptucă

 

3

 

 

 

0251030

Scarolă (cicoare cu frunze întregi)

 

0,05 (5)

 

 

 

0251040

Creson

 

0,05 (5)

 

 

 

0251050

Barbarea verna

 

0,05 (5)

 

 

 

0251060

Rucolă

 

2

 

 

 

0251070

Muștar vânăt

 

0,05 (5)

 

 

 

0251080

Frunze și lăstari de Brassica, spp.

 

0,05 (5)

 

 

 

0251990

Altele

 

0,05 (5)

 

 

 

0252000

(b)

Spanac și similare (frunze)

0,02 (5)

 

 

7

0,05 (5)

0252010

Spanac

 

2

 

 

 

0252020

Iarbă-grasă

 

2

 

 

 

0252030

Sfeclă pentru pețiol și frunze

 

0,05 (5)

 

 

 

0252990

Altele

 

0,05 (5)

 

 

 

0253000

(c)

Frunze de viță-de-vie

0,02 (5)

0,05 (5)

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0254000

(d)

Năsturel

0,02 (5)

0,5

 

7

0,05 (5)

0255000

(e)

Cicoare witloof

0,02 (5)

0,05 (5)

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0256000

(f)

Plante aromatice

0,02 (5)

 

 

0,1 (5)

0,05 (5)

0256010

Asmățui

 

10

 

 

 

0256020

Arpagic

 

2

 

 

 

0256030

Frunze de țelină

 

10

 

 

 

0256040

Pătrunjel

 

10

 

 

 

0256050

Salvie

 

2

 

 

 

0256060

Rozmarin

 

2

 

 

 

0256070

Cimbru

 

2

 

 

 

0256080

Busuioc

 

2

 

 

 

0256090

Frunze de dafin

 

2

 

 

 

0256100

Tarhon

 

2

 

 

 

0256990

Altele

 

2

 

 

 

0260000

(vi)

Leguminoase (proaspete)

 

 

 

0,1 (5)

 

0260010

Fasole (păstăi)

0,2

1

0,4

 

0,05 (5)

0260020

Fasole (boabe)

0,02 (5)

1

0,01 (5)

 

0,05 (5)

0260030

Mazăre (păstăi)

0,2

1

0,01 (5)

 

0,2

0260040

Mazăre (boabe)

0,02 (5)

1

0,01 (5)

 

0,2

0260050

Linte

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

 

0,05 (5)

0260990

Altele

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

 

0,05 (5)

0270000

(vii)

Legume cu tulpină (proaspete)

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

0,05 (5)

0270010

Sparanghel

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

 

0270020

Cardon

 

0,3

 

0,1 (5)

 

0270030

Țelină

 

5

 

4

 

0270040

Fenicul

 

5

 

0,1 (5)

 

0270050

Anghinare

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

 

0270060

Praz

 

0,5

 

0,1 (5)

 

0270070

Rubarbă

 

0,3

 

0,1 (5)

 

0270080

Lăstari de bambus

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

 

0270090

Miez de palmier

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

 

0270990

Altele

 

0,05 (5)

 

0,1 (5)

 

0280000

(viii)

Ciuperci

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0280010

Ciuperci de cultură

 

 

 

 

 

0280020

Ciuperci sălbatice

 

 

 

 

 

0280990

Altele

 

 

 

 

 

0290000

(ix)

Alge

0,02 (5)

0,05 (5)

0,01 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0300000

3.

LEGUME PĂSTĂI

0,02 (5)

 

0,01 (5)

0,1 (5)

 

0300010

Fasole

 

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0300020

Linte

 

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0300030

Mazăre

 

0,1

 

 

0,2

0300040

Lupin

 

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0300990

Altele

 

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0400000

4.

SEMINȚE ȘI FRUCTE OLEAGINOASE

 

 

0,01 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0401000

(i)

Semințe oleaginoase

 

 

 

 

 

0401010

Semințe de in

0,02 (5)

0,2

 

 

 

0401020

Arahide

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401030

Semințe de mac

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401040

Semințe de susan

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401050

Semințe de floarea-soarelui

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401060

Semințe de rapiță

0,02 (5)

0,5

 

 

 

0401070

Boabe de soia

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401080

Semințe de muștar

0,02 (5)

0,2

 

 

 

0401090

Semințe de bumbac

0,05

0,05 (5)

 

 

 

0401100

Semințe de dovleac

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401110

Șofrănel

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401120

Limba mielului

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401130

Camelină

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401140

Cânepă

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401150

Ricin

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0401990

Altele

0,02 (5)

0,05 (5)

 

 

 

0402000

(ii)

Fructe oleaginoase

0,02 (5)

 

 

 

 

0402010

Măsline pentru ulei

 

2

 

 

 

0402020

Nuci de palmier

 

0,05 (5)

 

 

 

0402030

Fructe de palmier pentru ulei

 

0,05 (5)

 

 

 

0402040

Kapok

 

0,05 (5)

 

 

 

0402990

Altele

 

0,05 (5)

 

 

 

0500000

5.

CEREALE

0,02 (5)

 

0,01 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0500010

Orz

 

0,05 (5)

 

 

 

0500020

Hrișcă

 

0,05 (5)

 

 

 

0500030

Porumb

 

0,05 (5)

 

 

 

0500040

Mei

 

0,05 (5)

 

 

 

0500050

Ovăz

 

0,05 (5)

 

 

 

0500060

Orez

 

0,05 (5)

 

 

 

0500070

Secară

 

0,1

 

 

 

0500080

Sorg

 

0,05 (5)

 

 

 

0500090

Grâu

 

0,1

 

 

 

0500990

Altele

 

0,05 (5)

 

 

 

0600000

6.

CEAI, CAFEA, INFUZII ȘI CACAO

0,05 (5)

 

0,02 (5)

0,1 (5)

 

0610000

(i)

Ceai (Camellia sinensis frunze și codițe uscate, fermentat sau nu)

 

0,05 (5)

 

 

0,1

0620000

(ii)

Boabe de cafea

 

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0630000

(iii)

Infuzii (uscate)

 

20

 

 

0,1

0631000

(a)

Flori

 

 

 

 

 

0631010

Flori de mușețel

 

 

 

 

 

0631020

Flori de hibiscus

 

 

 

 

 

0631030

Petale de trandafir

 

 

 

 

 

0631040

Flori de iasomie

 

 

 

 

 

0631050

Tei pucios

 

 

 

 

 

0631990

Altele [3]

 

 

 

 

 

0632000

(b)

Frunze

 

 

 

 

 

0632010

Frunze de căpșun

 

 

 

 

 

0632020

Frunze de rooibos

 

 

 

 

 

0632030

Maté

 

 

 

 

 

0632990

Altele

 

 

 

 

 

0633000

(c)

Rădăcini

 

 

 

 

 

0633010

Rădăcină de valeriană

 

 

 

 

 

0633020

Rădăcină de ginseng

 

 

 

 

 

0633990

Altele

 

 

 

 

 

0639000

(d)

Alte infuzii

 

 

 

 

 

0640000

(iv)

Cacao (boabe fermentate)

 

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0650000

(v)

Roșcove

 

0,05 (5)

 

 

0,05 (5)

0700000

7.

HAMEI (deshidratat), inclusiv granulele de hamei și pudra neconcentrată

0,05 (5)

0,05 (5)

0,02 (5)

15

0,1

0800000

8.

CONDIMENTE

0,05 (5)

0,3

0,02 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0810000

(i)

Semințe

 

 

 

 

 

0810010

Anason

 

 

 

 

 

0810020

Chimen negru

 

 

 

 

 

0810030

Semințe de țelină

 

 

 

 

 

0810040

Semințe de coriandru

 

 

 

 

 

0810040

Semințe de chimen

 

 

 

 

 

0810060

Semințe de mărar

 

 

 

 

 

0810070

Semințe de fenicul

 

 

 

 

 

0810080

Schinduf

 

 

 

 

 

0810090

Nucșoară

 

 

 

 

 

0810990

Altele

 

 

 

 

 

0820000

(ii)

Fructe și bace

 

 

 

 

 

0820010

Piper de Jamaica

 

 

 

 

 

0820020

Piper de anason (piper de Sichuan)

 

 

 

 

 

0820030

Chimen

 

 

 

 

 

0820040

Cardamom

 

 

 

 

 

0820050

Fructe de ienupăr

 

 

 

 

 

0820060

Piper, negru și alb

 

 

 

 

 

0820070

Păstăi de vanilie

 

 

 

 

 

0820080

Tamarin

 

 

 

 

 

0820990

Altele

 

 

 

 

 

0830000

(iii)

Scoarță

 

 

 

 

 

0830010

Scorțișoară

 

 

 

 

 

0830990

Altele

 

 

 

 

 

0840000

(iv)

Rădăcini sau rizomi

 

 

 

 

 

0840010

Lemn-dulce

 

 

 

 

 

0840020

Ghimbir

 

 

 

 

 

0840030

Curcuma (șofran de India)

 

 

 

 

 

0840040

Hrean

 

 

 

 

 

0840990

Altele

 

 

 

 

 

0850000

(v)

Muguri

 

 

 

 

 

0850010

Cuișoare

 

 

 

 

 

0850020

Capere

 

 

 

 

 

0850990

Altele

 

 

 

 

 

0860000

(vi)

Stigmate de flori

 

 

 

 

 

0860010

Șofran

 

 

 

 

 

0860990

Altele

 

 

 

 

 

0870000

(vii)

Tegumente accesorii

 

 

 

 

 

0870010

Nucșoară

 

 

 

 

 

0870990

Altele

 

 

 

 

 

0900000

9.

PLANTE UTILIZATE ÎN PRODUCȚIA ZAHĂRULUI

0,02 (5)

 

0,01 (5)

0,1 (5)

0,05 (5)

0900010

Sfeclă de zahăr

 

0,2

 

 

 

0900020

Trestie de zahăr

 

0,05 (5)

 

 

 

0900030

Rădăcini de cicoare

 

0,1

 

 

 

0900990

Altele

 

0,05 (5)

 

 

 

1000000

10.

PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ – ANIMALE TERESTRE

 

 

0,01 (5)

 

 

1010000

(i)

Carne, preparate din carne, organe comestibile, sânge, grăsimi animale; proaspete, refrigerate sau congelate, sărate, în saramură, uscate sau afumate sau transformate în făinuri; alte produse transformate având pe bază de aceste produse, precum cârnații și preparatele alimentare

 

 

 

 

0,01 (5)

1011000

(a)

Porcine

 

 

 

 

 

1011010

Carne

0,01 (5)

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

1011020

Carne fără grăsime sau macră

0,01 (5)

0,05

 

0,01 (5)

 

1011030

Ficat

0,05

0,2

 

0,03

 

1011040

Rinichi

0,01 (5)

0,05

 

0,03

 

1011050

Organe comestibile

0,01 (5)

0,1

 

0,03

 

1011990

Altele

0,01 (5)

0,1

 

0,01 (5)

 

1012000

(b)

Bovine

 

 

 

 

 

1012010

Carne

0,01 (5)

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

1012020

Grăsime

0,01 (5)

0,05

 

0,01 (5)

 

1012030

Ficat

0,05

0,2

 

0,03

 

1012040

Rinichi

0,01 (5)

0,05

 

0,03

 

1012050

Organe comestibile

0,01 (5)

0,1

 

0,03

 

1012990

Altele

0,01 (5)

0,1

 

0,01 (5)

 

1013000

(c)

Ovine

 

 

 

 

 

1013010

Carne

0,01 (5)

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

1013020

Grăsime

0,01 (5)

0,05

 

0,01 (5)

 

1013030

Ficat

0,05

0,2

 

0,03

 

1013040

Rinichi

0,01 (5)

0,05

 

0,03

 

1013050

Organe comestibile

0,01 (5)

0,1

 

0,03

 

1013990

Altele

0,01 (5)

0,1

 

0,01 (5)

 

1014000

(d)

Caprine

 

 

 

 

 

1014010

Carne

0,01 (5)

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

1014020

Grăsime

0,01 (5)

0,05

 

0,01 (5)

 

1014030

Ficat

0,05

0,2

 

0,03

 

1014040

Rinichi

0,01 (5)

0,05

 

0,03

 

1014050

Organe comestibile

0,01 (5)

0,1

 

0,03

 

1014990

Altele

0,01 (5)

0,1

 

0,01 (5)

 

1015000

(e)

Animale din specia cabaline, asini sau catâri

 

 

 

 

 

1015010

Carne

0,01 (5)

0,02 (5)

 

0,01 (5)

 

1015020

Grăsime

0,01 (5)

0,05

 

0,01 (5)

 

1015030

Ficat

0,05

0,2

 

0,03

 

1015040

Rinichi

0,01 (5)

0,05

 

0,03

 

1015050

Organe comestibile

0,01 (5)

0,1

 

0,03

 

1015990

Altele

0,01 (5)

0,1

 

0,01 (5)

 

1016000

(f)

Păsări de curte – pui, gâște, rațe, curci și bibilici –, struți, porumbei

0,01 (5)

0,1

 

0,01 (5)

 

1016010

Carne

 

 

 

 

 

1016020

Grăsime

 

 

 

 

 

1016030

Ficat

 

 

 

 

 

1016040

Rinichi

 

 

 

 

 

1016050

Organe comestibile

 

 

 

 

 

1016990

Altele

 

 

 

 

 

1017000

(g)

Alte animale de crescătorie

 

0,1

 

 

 

1017010

Carne

0,01 (5)

 

 

0,01 (5)

 

1017020

Grăsime

0,01 (5)

 

 

0,01 (5)

 

1017030

Ficat

0,05

 

 

0,03

 

1017040

Rinichi

0,01 (5)

 

 

0,03

 

1017050

Organe comestibile

0,01 (5)

 

 

0,03

 

1017990

Altele

0,01 (5)

 

 

0,01 (5)

 

1020000

(ii)

Lapte și smântână, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau îndulcitori, unt și alte grăsimi derivate din lapte, brânză și caș

0,01 (5)

0,01 (5)

 

0,005 (5)

0,02

1020010

Bovine

 

 

 

 

 

1020020

Ovine

 

 

 

 

 

1020030

Caprine

 

 

 

 

 

1020040

Cai

 

 

 

 

 

1020990

Altele

 

 

 

 

 

1030000

(iii)

Ouă de pasăre, proaspete, conservate sau congelate; ouă fără coajă și gălbenușuri de ouă, proaspete, deshidratate, preparate în apă sau la abur, puse în forme, congelate sau altfel conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori

0,01 (5)

0,05 (5)

 

0,01 (5)

0,01 (5)

1030010

Pui

 

 

 

 

 

1030020

Rață

 

 

 

 

 

1030030

Gâscă

 

 

 

 

 

1030040

Prepeliță

 

 

 

 

 

1030990

Altele

 

 

 

 

 

1040000

(iv)

Miere

0,01 (5)

0,05 (5)

 

0,01 (5)

0,01 (5)

1050000

(v)

Amfibieni și reptile

0,01 (5)

0,05 (5)

 

0,01 (5)

0,01 (5)

1060000

(vi)

Melci

0,01 (5)

0,05 (5)

 

0,01 (5)

0,01 (5)

1070000

(vii)

Alte produse derivate din animale terestre

0,01 (5)

0,05 (5)

 

0,01 (5)

0,01 (5)

(L)

=

liposolubil

(R)

=

definiția reziduului diferă în cazul următoarelor combinații pesticid-număr de cod:

Spirotetramat - cod 1000000: Spirotetramat și metabolitul său BYI08330-enol exprimat ca spirotetramat.”

(b)

Se adaugă următoarea coloană pentru nicotină:

Reziduuri de pesticide și conținuturi maxime de reziduuri (mg/kg)

Număr de cod

Grupe și exemple de produse individuale cărora li se aplică CMR (6)

Nicotină

(1)

(2)

(3)

0100000

1.

FRUCTE PROASPETE SAU CONGELATE; NUCI

 

0110000

(i)

Fructe citrice

 

0110010

Grepfruturi

 

0110020

Portocale

 

0110030

Lămâi

 

0110040

Lămâi verzi «lime»

 

0110050

Mandarine

 

0110990

Altele

 

0120000

(ii)

Fructe nucifere (cu sau fără coajă)

 

0120010

Migdale

 

0120020

Nuci de Brazilia

 

0120030

Anacard

 

0120040

Castane

 

0120050

Nuci de cocos

 

0120060

Alune

 

0120070

Nuci macadamia

 

0120080

Nuci de Pecan

 

0120090

Semințe de pin

 

0120100

Fistic

 

0120110

Nuci comune

 

0120990

Altele

 

0130000

(iii)

Fructe sămânțoase

 

0130010

Mere

 

0130020

Pere

 

0130030

Gutui

 

0130040

Moșmoni

 

0130050

Moșmoni japonezi

 

0130990

Altele

 

0140000

(iv)

Fructe sâmburoase

 

0140010

Caise

 

0140020

Cireșe

 

0140030

Piersici

 

0140040

Prune

 

0140990

Altele

 

0150000

(v)

Bace și fructe mici

 

0151000

(a)

Struguri de masă și de vin

 

0151010

Struguri de masă

 

0151020

Struguri de vin

 

0152000

(b)

Căpșuni

 

0153000

(c)

Fructe de rug

 

0153010

Mure

 

0153020

Mure de câmp

 

0153030

Zmeură

 

0153990

Altele

 

0154000

(d)

Alte bace și fructe mici

 

0154010

Afine

 

0154020

Merișoare

 

0154030

Coacăze (roșii, albe sau negre)

 

0154040

Agrișe

 

0154050

Măceș

 

0154060

Dud

 

0154070

Păducel spaniol

 

0154080

Boabe de soc

 

0154990

Altele

 

0160000

(vi)

Fructe diverse

 

0161000

(a)

Cu coajă comestibilă

 

0161010

Curmale

 

0161020

Smochine

 

0161030

Măsline de masă

 

0161040

Kumquat

 

0161050

Carambola

 

0161060

Kaki

 

0161070

Prună de Java

 

0161990

Altele

 

0162000

(b)

Cu coajă necomestibilă, mici

 

0162010

Kiwi

 

0162020

Litchi

 

0162030

Fructele pasiunii

 

0162040

Smochine indiene (limba soacrei)

 

0162050

Fructul Chrysophyllum cainito

 

0162060

Plaqueminier (kaki de Virginia)

 

0162990

Altele

 

0163000

(c)

Cu coajă necomestibilă, mari

 

0163010

Avocado

 

0163020

Banane

 

0163030

Mango

 

0163040

Papaia

 

0163050

Rodii

 

0163060

Fructe de Annona cherimola

 

0163070

Guave

 

0163080

Ananas

 

0163090

Fructul arborelui de pâine

 

0163100

Durian

 

0163110

Soursop

 

0163990

Altele

 

0200000

2.

LEGUME PROASPETE SAU CONGELATE

 

0210000

(i)

Legume rădăcinoase și cu tuberculi

 

0211000

(a)

Cartofi

 

0212000

(b)

Legume rădăcinoase și cu tuberculi tropicale

 

0212010

Manioc

 

0212020

Batate

 

0212030

Igname

 

0212040

Arorut

 

0212990

Altele

 

0213000

(c)

Alte legume rădăcinoase și cu tuberculi cu excepția sfeclei de zahăr

 

0213010

Sfecle

 

0213020

Morcovi

 

0213030

Țeline de rădăcină

 

0213040

Hrean

 

0213050

Topinamburi

 

0213060

Păstârnaci

 

0213070

Pătrunjel rădăcină

 

0213080

Ridichi

 

0213090

Barba-caprei

 

0213100

Gulie furajeră

 

0213110

Napi

 

0213990

Altele

 

0220000

(ii)

Legume bulboase

 

0220010

Usturoi

 

0220020

Ceapă

 

0220030

Ceapă eșalotă

 

0220040

Ceapă verde

 

0220990

Altele

 

0230000

(iii)

Legume fructoase

 

0231000

(a)

Solanacee

 

0231010

Tomate

 

0231020

Ardei

 

0231030

Vinete

 

0231040

Bame

 

0231990

Altele

 

0232000

(b)

Cucurbitacee cu coaja comestibilă

 

0232010

Castraveți

 

0232020

Cornișoni

 

0232030

Dovleci

 

0232990

Altele

 

0233000

(c)

Cucurbitacee cu coaja necomestibilă

 

0233010

Pepeni galbeni

 

0233020

Dovleci

 

0233030

Pepeni verzi

 

0233990

Altele

 

0234000

(d)

Porumb zaharat

 

0239000

(e)

Alte legume fructoase

 

0240000

(iv)

Brasicacee

 

0241000

(a)

Varză cu inflorescență

 

0241010

Broccoli

 

0241020

Conopidă

 

0241990

Altele

 

0242000

(b)

Varză cu căpățână

 

0242010

Varză de Bruxelles

 

0242020

Varză cu căpățână

 

0242990

Altele

 

0243000

(c)

Varză pentru frunze

 

0243010

Varză chinezească

 

0243020

Varză fără căpățână

 

0243990

Altele

 

0244000

(d)

Gulii

 

0250000

(v)

Legume cu frunze și plante aromatice

 

0251000

(a)

Lăptuci și alte salate similare, inclusiv brasicacee

 

0251010

Fetică

 

0251020

Lăptucă

 

0251030

Scarolă (cicoare cu frunze întregi)

 

0251040

Creson

 

0251050

Barbarea verna

 

0251060

Rucolă

 

0251070

Muștar vânăt

 

0251080

Frunze și lăstari de Brassica, spp.

 

0251990

Altele

 

0252000

(b)

Spanac și similare (frunze)

 

0252010

Spanac

 

0252020

Iarbă-grasă

 

0252030

Sfeclă pentru pețiol și frunze

 

0252990

Altele

 

0253000

(c)

Frunze de viță-de-vie

 

0254000

(d)

Năsturel

 

0255000

(e)

Cicoare witloof

 

0256000

(f)

Plante aromatice

 

0256010

Asmățui

 

0256020

Arpagic

 

0256030

Frunze de țelină

 

0256040

Pătrunjel

 

0256050

Salvie

 

0256060

Rozmarin

 

0256070

Cimbru

 

0256080

Busuioc

 

0256090

Frunze de dafin

 

0256100

Tarhon

 

0256990

Altele

 

0260000

(vi)

Leguminoase (proaspete)

 

0260010

Fasole (păstăi)

 

0260020

Fasole (boabe)

 

0260030

Mazăre (păstăi)

 

0260040

Mazăre (boabe)

 

0260050

Linte

 

0260990

Altele

 

0270000

(vii)

Legume cu tulpină (proaspete)

 

0270010

Sparanghel

 

0270020

Cardon

 

0270030

Țelină

 

0270040

Fenicul

 

0270050

Anghinare

 

0270060

Praz

 

0270070

Rubarbă

 

0270080

Lăstari de bambus

 

0270090

Miez de palmier

 

0270990

Altele

 

0280000

(viii)

Ciuperci

 

0280010

Ciuperci de cultură

 

0280020

Ciuperci sălbatice

0,04 (+)

0280990

Altele

 

0290000

(ix)

Alge

 

0300000

3.

LEGUME PĂSTĂI

 

0300010

Fasole

 

0300020

Linte

 

0300030

Mazăre

 

0300040

Lupin

 

0300990

Altele

 

0400000

4.

SEMINȚE ȘI FRUCTE OLEAGINOASE

 

0401000

(i)

Semințe oleaginoase

 

0401010

Semințe de in

 

0401020

Arahide

 

0401030

Semințe de mac

 

0401040

Semințe de susan

 

0401050

Semințe de floarea-soarelui

 

0401060

Semințe de rapiță

 

0401070

Boabe de soia

 

0401080

Semințe de muștar

 

0401090

Semințe de bumbac

 

0401100

Semințe de dovleac

 

0401110

Șofrănel

 

0401120

Limba mielului

 

0401130

Camelină

 

0401140

Cânepă

 

0401150

Ricin

 

0401990

Altele

 

0402000

(ii)

Fructe oleaginoase

 

0402010

Măsline pentru ulei

 

0402020

Nuci de palmier

 

0402030

Fructe de palmier pentru ulei

 

0402040

Kapok

 

0402990

Altele

 

0500000

5.

CEREALE

 

0500010

Orz

 

0500020

Hrișcă

 

0500030

Porumb

 

0500040

Mei

 

0500050

Ovăz

 

0500060

Orez

 

0500070

Secară

 

0500080

Sorg

 

0500090

Grâu

 

0500990

Altele

 

0600000

6.

CEAI, CAFEA, INFUZII ȘI CACAO

 

0610000

(i)

Ceai (Camellia sinensis frunze și codițe uscate, fermentat sau nu)

 

0620000

(ii)

Boabe de cafea

 

0630000

(iii)

Infuzii (uscate)

 

0631000

(a)

Flori

 

0631010

Flori de mușețel

 

0631020

Flori de hibiscus

 

0631030

Petale de trandafir

 

0631040

Flori de iasomie

 

0631050

Tei pucios

 

0631990

Altele [3]

 

0632000

(b)

Frunze

 

0632010

Frunze de căpșun

 

0632020

Frunze de rooibos

 

0632030

Maté

 

0632990

Altele

 

0633000

(c)

Rădăcini

 

0633010

Rădăcină de valeriană

 

0633020

Rădăcină de ginseng

 

0633990

Altele

 

0639000

(d)

Alte infuzii

 

0640000

(iv)

Cacao (boabe fermentate)

 

0650000

(v)

Roșcove

 

0700000

7.

HAMEI (deshidratat), inclusiv granulele de hamei și pudra neconcentrată

 

0800000

8.

CONDIMENTE

 

0810000

(i)

Semințe

 

0810010

Anason

 

0810020

Chimen negru

 

0810030

Semințe de țelină

 

0810040

Semințe de coriandru

 

0810040

Semințe de chimen

 

0810060

Semințe de mărar

 

0810070

Semințe de fenicul

 

0810080

Schinduf

 

0810090

Nucșoară

 

0810990

Altele

 

0820000

(ii)

Fructe și bace

 

0820010

Piper de Jamaica

 

0820020

Piper de anason (piper de Sichuan)

 

0820030

Chimen

 

0820040

Cardamom

 

0820050

Fructe de ienupăr

 

0820060

Piper, negru și alb

 

0820070

Păstăi de vanilie

 

0820080

Tamarin

 

0820990

Altele

 

0830000

(iii)

Scoarță

 

0830010

Scorțișoară

 

0830990

Altele

 

0840000

(iv)

Rădăcini sau rizomi

 

0840010

Lemn-dulce

 

0840020

Ghimbir

 

0840030

Curcuma (șofran de India)

 

0840040

Hrean

 

0840990

Altele

 

0850000

(v)

Muguri

 

0850010

Cuișoare

 

0850020

Capere

 

0850990

Altele

 

0860000

(vi)

Stigmate de flori

 

0860010

Șofran

 

0860990

Altele

 

0870000

(vii)

Tegumente accesorii

 

0870010

Nucșoară

 

0870990

Altele

 

0900000

9.

PLANTE UTILIZATE ÎN PRODUCȚIA ZAHĂRULUI

 

0900010

Sfeclă de zahăr

 

0900020

Trestie de zahăr

 

0900030

Rădăcini de cicoare

 

0900990

Altele

 

1000000

10.

PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ – ANIMALE TERESTRE

 

1010000

(i)

Carne, preparate din carne, organe comestibile, sânge, grăsimi animale; proaspete, refrigerate sau congelate, sărate, în saramură, uscate sau afumate sau transformate în făinuri; alte produse transformate având pe bază de aceste produse, precum cârnații și preparatele alimentare

 

1011000

(a)

Porcine

 

1011010

Carne

 

1011020

Carne fără grăsime sau macră

 

1011030

Ficat

 

1011040

Rinichi

 

1011050

Organe comestibile

 

1011990

Altele

 

1012000

(b)

Bovine

 

1012010

Carne

 

1012020

Grăsime

 

1012030

Ficat

 

1012040

Rinichi

 

1012050

Organe comestibile

 

1012990

Altele

 

1013000

(c)

Ovine

 

1013010

Carne

 

1013020

Grăsime

 

1013030

Ficat

 

1013040

Rinichi

 

1013050

Organe comestibile

 

1013990

Altele

 

1014000

(d)

Caprine

 

1014010

Carne

 

1014020

Grăsime

 

1014030

Ficat

 

1014040

Rinichi

 

1014050

Organe comestibile

 

1014990

Altele

 

1015000

(e)

Animale din specia cabaline, asini sau catâri

 

1015010

Carne

 

1015020

Grăsime

 

1015030

Ficat

 

1015040

Rinichi

 

1015050

Organe comestibile

 

1015990

Altele

 

1016000

(f)

Păsări de curte – pui, gâște, rațe, curci și bibilici –, struți, porumbei

 

1016010

Carne

 

1016020

Grăsime

 

1016030

Ficat

 

1016040

Rinichi

 

1016050

Organe comestibile

 

1016990

Altele

 

1017000

(g)

Alte animale de crescătorie

 

1017010

Carne

 

1017020

Grăsime

 

1017030

Ficat

 

1017040

Rinichi

 

1017050

Organe comestibile

 

1017990

Altele

 

1020000

(ii)

Lapte și smântână, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau îndulcitori, unt și alte grăsimi derivate din lapte, brânză și caș

 

1020010

Bovine

 

1020020

Ovine

 

1020030

Caprine

 

1020040

Cai

 

1020990

Altele

 

1030000

(iii)

Ouă de pasăre, proaspete, conservate sau congelate; ouă fără coajă și gălbenușuri de ouă, proaspete, deshidratate, preparate în apă sau la abur, puse în forme, congelate sau altfel conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori

 

1030010

Pui

 

1030020

Rață

 

1030030

Gâscă

 

1030040

Prepeliță

 

1030990

Altele

 

1040000

(iv)

Miere

 

1050000

(v)

Amfibieni și reptile

 

1060000

(vi)

Melci

 

1070000

(vii)

Alte produse derivate din animale terestre

 

(L)

=

liposolubil

(+)

=

Următoarele CMR-uri se aplică ciupercilor sălbatice uscate: 2,3 mg/kg pentru mânătărci, 1,2 mg/kg pentru ciuperci sălbatice uscate altele decât mânătărcile. Aceste CMR-uri vor fi revizuite peste doi ani pentru a fi evaluate noile date și informații care vor deveni disponibile, inclusiv orice dovadă științifică privind prezența sau formarea naturală a nicotinei în ciuperci.”


(1)  Pentru lista completă cu produse de origine vegetală și animală cărora li se aplică CMR, vă rugăm să consultați anexa I.

(2)  Indică limita inferioară de detectare analitică

(3)  Combinația pesticid-cod pentru care se aplică CMR stabilite în annexa III partea B.

(L)

=

liposolubil

(R)

=

definiția reziduului diferă în cazul următoarelor combinații pesticid-număr de cod:

 

Chlorothalonil — cod 1012000: SDS-3701

 

Chlorothalonil — cod 1013000: SDS-3701

 

Chlorothalonil — cod 1014000: SDS-3701.”

(4)  Pentru lista completă cu produse de origine vegetală și animală cărora li se aplică CMR, vă rugăm să consultați anexa I.

(5)  Indică limita inferioară de detectare analitică

(L)

=

liposolubil

(R)

=

definiția reziduului diferă în cazul următoarelor combinații pesticid-număr de cod:

Spirotetramat - cod 1000000: Spirotetramat și metabolitul său BYI08330-enol exprimat ca spirotetramat.”

(6)  Pentru lista completă cu produse de origine vegetală și animală cărora li se aplică CMR, vă rugăm să consultați anexa I.

(7)  Indică limita inferioară de detectare analitică

(L)

=

liposolubil

(+)

=

Următoarele CMR-uri se aplică ciupercilor sălbatice uscate: 2,3 mg/kg pentru mânătărci, 1,2 mg/kg pentru ciuperci sălbatice uscate altele decât mânătărcile. Aceste CMR-uri vor fi revizuite peste doi ani pentru a fi evaluate noile date și informații care vor deveni disponibile, inclusiv orice dovadă științifică privind prezența sau formarea naturală a nicotinei în ciuperci.”


28.8.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 226/38


REGULAMENTUL (UE) NR. 766/2010 AL COMISIEI

din 27 august 2010

de stabilire a valorilor forfetare de import pentru fixarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (1),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1580/2007 al Comisiei din 21 decembrie 2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (CE) nr. 2200/96, (CE) nr. 2201/96 și (CE) nr. 1182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor și legumelor (2), în special articolul 138 alineatul (1),

întrucât:

Regulamentul (CE) nr. 1580/2007 prevede, ca urmare a rezultatelor negocierilor comerciale multilaterale din Runda Uruguay, criteriile pentru stabilirea de către Comisie a valorilor forfetare de import din țări terțe pentru produsele și perioadele menționate în partea A din anexa XV la regulamentul respectiv,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Valorile forfetare de import prevăzute la articolul 138 din Regulamentul (CE) nr. 1580/2007 se stabilesc în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la 28 august 2010.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 27 august 2010.

Pentru Comisie, pentru președinte

Jean-Luc DEMARTY

Director general pentru agricultură și dezvoltare rurală


(1)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

(2)  JO L 350, 31.12.2007, p. 1.


ANEXĂ

Valorile forfetare de import pentru determinarea prețului de intrare pentru anumite fructe și legume

(EUR/100 kg)

Cod NC

Codul țărilor terțe (1)

Valoare forfetară de import

0702 00 00

MK

38,5

TR

103,0

ZZ

70,8

0707 00 05

TR

137,2

ZZ

137,2

0709 90 70

TR

124,6

ZZ

124,6

0805 50 10

AR

153,3

CL

145,6

TR

158,2

UY

108,2

ZA

119,1

ZZ

136,9

0806 10 10

EG

153,8

TR

112,6

ZZ

133,2

0808 10 80

AR

106,6

BR

70,4

CL

107,3

CN

65,6

NZ

96,3

US

127,5

UY

95,9

ZA

90,2

ZZ

95,0

0808 20 50

AR

115,4

CL

150,5

CN

76,3

TR

133,1

ZA

95,6

ZZ

114,2

0809 30

TR

146,7

ZZ

146,7

0809 40 05

BA

55,5

IL

161,0

XS

52,3

ZZ

89,6


(1)  Nomenclatorul țărilor, astfel cum este stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 1833/2006 al Comisiei (JO L 354, 14.12.2006, p. 19). Codul „ZZ” reprezintă „alte origini”.


28.8.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 226/40


REGULAMENTUL (UE) NR. 767/2010 AL COMISIEI

din 27 august 2010

de modificare a prețurilor reprezentative și a valorilor taxelor suplimentare de import pentru anumite produse din sectorul zahărului, stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 877/2009 pentru anul de comercializare 2009/10

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (1),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 951/2006 al Comisiei din 30 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 318/2006 al Consiliului în ceea ce privește schimburile cu țările terțe în sectorul zahărului (2), în special articolul 36 alineatul (2) al doilea paragraf a doua teză,

întrucât:

(1)

Valorile prețurilor reprezentative și ale taxelor suplimentare aplicabile la importul de zahăr alb, de zahăr brut și de anumite siropuri pentru anul de comercializare 2009/10 s-au stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 877/2009 al Comisiei (3). Aceste prețuri și taxe au fost modificate ultima dată prin Regulamentul (UE) nr. 764/2010 al Comisiei (4).

(2)

Având în vedere datele de care dispune în prezent Comisia, se impune modificarea valorilor respective, în conformitate cu normele și procedurile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 951/2006,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Prețurile reprezentative și taxele suplimentare aplicabile la importul produselor menționate la articolul 36 din Regulamentul (CE) nr. 951/2006, stabilite de Regulamentul (CE) nr. 877/2009 pentru anul de comercializare 2009/10, se modifică și figurează în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la 28 august 2010.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 27 august 2010.

Pentru Comisie, pentru președinte

Jean-Luc DEMARTY

Director general pentru agricultură și dezvoltare rurală


(1)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

(2)  JO L 178, 1.7.2006, p. 24.

(3)  JO L 253, 25.9.2009, p. 3.

(4)  JO L 225, 27.8.2010, p. 3.


ANEXĂ

Valori modificate ale prețurilor reprezentative și ale taxelor suplimentare de import pentru zahărul alb, zahărul brut și produsele înscrise la codul NC 1702 90 95 aplicabile începând cu 28 august 2010

(EUR)

Codul NC

Valoarea prețului reprezentativ la 100 kg net din produsul în cauză

Valoarea taxei suplimentare la 100 kg net din produsul în cauză

1701 11 10 (1)

46,63

0,00

1701 11 90 (1)

46,63

0,92

1701 12 10 (1)

46,63

0,00

1701 12 90 (1)

46,63

0,62

1701 91 00 (2)

44,97

3,98

1701 99 10 (2)

44,97

0,85

1701 99 90 (2)

44,97

0,85

1702 90 95 (3)

0,45

0,24


(1)  Stabilire pentru calitatea standard, astfel cum este definită la punctul III din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.

(2)  Stabilire pentru calitatea standard, astfel cum este definită la punctul II din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.

(3)  Stabilire la 1 % de conținut de zaharoză.


DECIZII

28.8.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 226/42


DECIZIA COMISIEI

din 17 august 2010

de modificare a Deciziei 2007/365/CE în ceea ce privește plantele sensibile și măsurile care urmează să fie luate în cazul în care Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) este depistat

[notificată cu numărul C(2010) 5640]

(2010/467/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 16 alineatul (3) teza a patra,

întrucât:

(1)

Decizia 2007/365/CE a Comisiei (2) cere statelor membre să adopte măsuri pentru a se proteja împotriva introducerii și răspândirii Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) (organismul menționat). În plus, statele membre trebuie să efectueze controale oficiale anuale în scopul depistării prezenței organismului menționat sau a dovezilor privind infecția plantelor Palmae de pe teritoriul lor cu organismul menționat și să notifice Comisia și celelalte state membre cu privire la rezultatele acestor controale.

(2)

Controalele anuale oficiale efectuate în 2009 de către statele membre arată că organismul menționat a infectat, de asemenea, plante din soiul Palmae, pe care Decizia 2007/365/CE nu le consideră ca fiind plante sensibile. Prin urmare, este necesar să se includă speciile de plante aparținând familiei Palmae pe lista plantelor sensibile din Decizia 2007/365/CE pentru a permite ca măsurile de urgență prevăzute în decizia menționată să se aplice și acestor specii.

(3)

Misiunile efectuate de Comisie în statele membre, în special în 2009, au arătat că rezultatele aplicării Deciziei 2007/365/CE nu erau complet satisfăcătoare în ceea ce privește măsurile de adoptat în cazul în care organismul menționat este depistat. Pe lângă constatările acestor misiuni, Comisia a primit ulterior informații privind metodele de control, izolare și eradicare a organismului menționat, în ianuarie 2010, de la un grup de experți constituit de Comisie cu scopul de a acorda asistență în acest context și format din experți din toate statele membre afectate de organismul menționat, și în mai 2010, cu ocazia unei conferințe internaționale privind organismul menționat, care a avut loc în Spania. Luând în considerare rezultatele acestor misiuni și informațiile primite în 2010, este necesar să se aducă anumite modificări la Decizia 2007/365/CE.

(4)

Informațiile primite în 2009 și 2010 sugerează faptul că riscul unei posibile răspândiri a organismului menționat prin importurile de plante sensibile din țările terțe sau din zone ale țărilor terțe care nu sunt indemne de organismul menționat nu pot, din cauza structurii criptice a organismului menționat, să fie atenuate în mod corespunzător prin tratamente preventive adecvate. Astfel de tratamente nu pot împiedica în mod suficient răspândirea organismului menționat din plantele sensibile care sunt contaminate dar care nu prezintă simptome. Prin urmare, este necesar să se plaseze plantele sensibile importate din țările terțe sau din acele zone din țările terțe într-un loc din Uniune care asigură o protecție fizică completă.

(5)

În cazurile în care organismul menționat este depistat într-un stat membru sau într-o parte a unui stat membru în care prezența sa era anterior necunoscută, statul membru în cauză ar trebui să notifice imediat și, în orice caz, în termen de cinci zile Comisia și celelalte state membre. În acest scop, trebuie să se asigure că organismul oficial responsabil al statului membru respectiv este imediat informat. În majoritatea cazurilor, statul membru în cauză trebuie în continuare să definească o zonă demarcată, să întocmească un plan de acțiune și să pună în aplicare planul de acțiune respectiv. În scopul de a facilita o abordare integrată pentru eradicarea organismului, planul de acțiune ar trebui să prezinte toate măsurile, motivele pentru măsurile respective, descriind situația și datele științifice și criteriile pe baza cărora aceste măsuri au fost alese.

(6)

Cu toate acestea, în unele cazuri se poate întâmpla că numai plantele care aparțin unui lot au fost identificate ca fiind contaminate, într-o zonă în care organismul menționat nu se cunoaște să fi apărut anterior pe o rază de 10 km în jurul acelor plante contaminate, contaminarea fiind legată de un lot care a circulat recent în zona respectivă, și că lotul respectiv fusese deja contaminat de organismul menționat înainte de circulație. În cazurile respective, și numai acolo unde nu există riscul de răspândire a organismului menționat, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a decide să nu stabilească zona demarcată și să limiteze măsurile oficiale la distrugerea materialului contaminat, desfășurând un program de control intensificat și efectuând urmărirea materialului vegetal aferent.

(7)

În scopul de a furniza Comisiei și celorlalte state membre informații detaliate privind răspândirea organismului menționat și privind măsurile oficiale luate pentru izolarea și eradicarea acestuia, statele membre în cauză ar trebui să prezinte Comisiei rapoartele controalelor anuale oficiale, împreună cu planurile de acțiune actualizate, și, acolo unde este cazul, o listă actualizată a zonelor demarcate inclusiv o descriere și o localizare a zonelor respective.

(8)

Prin urmare, Decizia 2007/365/CE ar trebui modificată în consecință.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia 2007/365/CE se modifică după cum urmează:

1.

la articolul 1, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

«plante sensibile» se referă la orice plante, cu excepția fructelor și semințelor, având un diametru la baza tulpinii de peste 5 cm, aparținând speciilor Areca catechu, Arecastrum romanzoffianum (Cham) Becc, Arenga pinnata, Borassus flabellifer, Brahea armata, Butia capitata, Calamus merillii, Caryota maxima, Caryota cumingii, Chamaerops humilis, Cocos nucifera, Corypha gebanga, Corypha elata, Elaeis guineensis, Howea forsteriana, Jubea chilensis, Livistona australis, Livistona decipiens, Metroxylon sagu, Oreodoxa regia, Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera, Phoenix theophrasti, Phoenix sylvestris, Sabal umbraculifera, Trachycarpus fortunei și Washingtonia spp.;”;

2.

articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 5

Controale și notificări

(1)   Statele membre efectuează controale oficiale anuale în scopul detectării prezenței organismului menționat sau a dovezilor privind contaminarea plantelor Palmae de pe teritoriul lor cu organismul menționat.

Fără a aduce atingere articolului 16 alineatul (2) din Directiva 2000/29/CE, rezultatele anchetelor sunt notificate Comisiei și celorlalte state membre anual, până la 28 februarie. În statele membre în care este prezent organismul menționat, notificarea este însoțită de:

(a)

o versiune actualizată a planurilor de acțiune adoptate în conformitate cu articolul 6 alineatul (1);

(b)

o listă actualizată a zonelor demarcate stabilite în conformitate cu articolul 6 alineatul (1), inclusiv informații actualizate privind descrierea și localizarea (inclusiv hărți).

(2)   Statele membre garantează că orice caz suspect sau prezența reală a organismului menționat într-o zonă de pe teritoriul lor este imediat notificată organismului oficial competent din statul membru în cauză.

(3)   Fără a aduce atingere articolului 16 alineatul (2) din Directiva 2000/29/CE, statele membre trebuie să notifice în orice caz în termen de cinci zile și în scris Comisia și celelalte state membre cu privire la prezența reală a organismului menționat într-o zonă de pe teritoriul lor în care prezența sa era anterior necunoscută.”;

3.

articolul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6

Măsuri de eradicare, zone demarcate și planuri de acțiune

(1)   Acolo unde, din rezultatele controalelor menționate la articolul 5 alineatul (1) notificările menționate la articolul 5 alineatul (2) sau din informații provenite din orice altă sursă, există dovezi cu privire la prezența organismului menționat pe teritoriul unui stat membru, statul membru respectiv trebuie fără întârziere:

(a)

să definească o zonă demarcată în conformitate cu punctul 1 din anexa II;

(b)

să stabilească și să pună în aplicare un plan de acțiune în zona demarcată respectivă în conformitate cu punctul 3 din anexa II, inclusiv măsurile oficiale în conformitate cu punctul 2 din anexa II.

(2)   Atunci când un stat membru definește o zonă demarcată și stabilește un plan de acțiune în conformitate cu alineatul (1), acesta le notifică Comisiei și celorlalte state membre în termen de o lună de la notificarea conform articolului 5 alineatul (3). Această notificare include o descriere a zonei demarcate respective, o hartă, precum și planul de acțiune respectiv.

(3)   Statele membre garantează că planul de acțiune și măsurile tehnice menționate la alineatul (1) litera (b) se pun în aplicare de funcționari publici autorizați oficial și calificați tehnic și/sau agenți sau operatori calificați sau, cel puțin, sub directa supraveghere a organismelor oficiale responsabile.

(4)   Statele membre pot să se sustragă obligației de a defini o zonă demarcată menționată la alineatul (1) litera (a) în cazul în care controalele menționate la articolul 5 alineatul (1), notificările menționate la articolul 5 alineatul (2) sau informațiile din orice alte surse au furnizat elemente de probă că:

(a)

numai plantele care aparțin unui lot de plante sensibile au fost identificate ca fiind contaminate într-o zonă cu o rază de 10 km în jurul acelor plante contaminate, în care organismul menționat nu se cunoaște să fi apărut anterior;

(b)

lotul respectiv a fost introdus în zona în cauză cu mai puțin de 5 luni în urmă și a fost deja contaminat înainte de introducere; precum și

(c)

luând în considerare criterii științifice solide, biologia organismului menționat, nivelul de contaminare, perioada anului și repartiția specifică a plantelor sensibile în statele membre în cauză, nu s-a manifestat niciun risc de răspândire a organismului menționat de la introducerea lotului contaminat în zona în cauză.

În astfel de cazuri, statele membre instituie un plan de acțiune în conformitate cu punctul 3 din anexa II, dar pot decide să nu definească o zonă demarcată și să limiteze măsurile oficiale menționate la punctul 3 din anexa II la distrugerea materialului contaminat, realizând un program de control intensificat într-o zonă de cel puțin 10 km în jurul zonei contaminate și efectuând urmărirea materialului vegetal aferent.”;

4.

anexele la Decizia 2007/365/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 17 august 2010.

Pentru Comisie

John DALLI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  JO L 139, 31.5.2007, p. 24.


ANEXĂ

Anexele la Decizia 2007/365/CE se modifică după cum urmează:

1.

la anexa I punctul 2, litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)

dacă sunt importate în conformitate cu punctul 1 litera (c) din prezenta anexă, din momentul introducerii lor în Uniune au fost cultivate, pe parcursul a cel puțin un an premergător circulației, într-un loc de producție dintr-un stat membru în care:

(i)

plantele sensibile sunt plasate într-un loc ce asigură protecția fizică completă împotriva introducerii și/sau răspândirii organismului menționat; precum și

(ii)

pe parcursul inspecțiilor oficiale efectuate cel puțin o dată la trei luni, nu au fost observate semne ale prezenței organismului menționat.”;

2.

în anexa II, punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.   Măsuri oficiale în zonele demarcate

Măsurile oficiale prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera (b) care trebuie luate în zonele demarcate includ următoarele:

(a)

măsuri corespunzătoare având drept scop eradicarea organismului menționat, inclusiv:

(i)

distrugerea sau, unde este cazul, dezinfectarea mecanică completă a plantelor sensibile contaminate;

(ii)

măsuri de prevenire a răspândirii organismului menționat în cursul acțiunilor de distrugere sau dezinfectare prin aplicare de tratamente chimice în imediata vecinătate;

(iii)

tratament adecvat al plantelor sensibile contaminate;

(iv)

după caz, utilizarea masivă de capcane cu feromoni în zonele contaminate;

(v)

după caz, înlocuirea plantelor sensibile cu plante nesensibile;

(vi)

orice altă măsură, care poate contribui la eradicarea organismului menționat;

(b)

măsuri privind monitorizarea intensivă pentru verificarea prezenței organismului menționat prin inspecții și metode adecvate, inclusiv utilizarea capcanelor cu feromoni, cel puțin în zonele contaminate;

(c)

acolo unde este necesar, măsuri specifice de abordare a oricărei particularități sau complicații care se poate aștepta în mod rezonabil să prevină, împiedice sau întârzie punerea sa în aplicare, în special cele legate de accesibilitate și eradicarea corespunzătoare a tuturor plantelor sensibile, contaminate sau susceptibile de contaminare, indiferent de locul în care se află, de proprietatea publică sau privată sau persoane sau entitatea responsabilă pentru acestea.

3.   Elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de acțiune

Planul de acțiune menționat la articolul 6 alineatul (1) litera (b) conține o descriere detaliată a măsurilor oficiale pe care statul membru în cauză le-a luat sau intenționează să le ia pentru a eradica organismul menționat. Acesta include o perioadă de timp pentru punerea în aplicare a fiecăreia dintre măsurile respective. Planul de acțiune ia în considerare norma internațională nr. 9 pentru măsurile fitosanitare (1) și se bazează pe o abordare integrată în conformitate cu principiile stabilite în norma internațională nr. 14 pentru măsurile fitosanitare (2).

În zonele demarcate menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) pentru care rezultatele controalelor anuale din ultimii 3 ani evidențiază că eradicarea organismului menționat într-o perioadă suplimentară de un an nu este posibilă, planul de acțiune și punerea în aplicare a acestuia se concentrează în primul rând pe izolarea și suprimarea organismului menționat din zona contaminată, menținând totodată eradicarea drept obiectiv pe termen lung.

Planul de acțiune, abordează, cel puțin, măsurile oficiale menționate la punctul 2. Planul de acțiune ia în considerare toate măsurile enumerate la punctul 2 litera (a) și prezintă motivele pentru măsurile alese să fie puse în aplicare, descriind situația și datele științifice și criteriile pe baza cărora au fost selectate măsurile.


(1)  Orientări pentru programele de eradicare a dăunătorilor – Standard de referință ISPM nr. 9 al Secretariatului Convenției internaționale de protecție a plantelor, Roma.

(2)  Utilizarea măsurilor integrate într-o abordare sistemică pentru gestionarea riscului dăunătorilor – Standard de referință ISPM nr. 14 al Secretariatului Convenției internaționale de protecție a plantelor, Roma.”


28.8.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 226/46


DECIZIA COMISIEI

din 27 august 2010

de stabilire a comercializării temporare a soiurilor de Avena strigosa Schreb. care nu figurează în catalogul comun al soiurilor de specii de plante agricole sau în cataloagele naționale ale soiurilor din statele membre

[notificată cu numărul C(2010) 5835]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2010/468/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 66/402/CEE a Consiliului din 14 iunie 1966 privind comercializarea semințelor de cereale (1), în special articolul 17 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Directiva 2009/74/CE a Comisiei din 26 iunie 2009 de modificare a Directivelor 66/401/CEE, 66/402/CEE, 2002/55/CE și 2002/57/CE ale Consiliului în ce privește denumirile botanice ale plantelor, denumirile științifice ale altor organisme, precum și a anumitor anexe la Directivele 66/401/CEE, 66/402/CEE și 2002/57/CE ca urmare a progreselor științifice și tehnice (2) a identificat specia Avena strigosa Schreb. (denumită în continuare „A. strigosa”) drept specie independentă care trebuie să fie inclusă pe lista speciilor reglementate de Directiva 66/402/CEE.

(2)

A. strigosa se numără printre culturile cele mai eficiente în ceea ce privește reducerea eroziunii solului, percolarea azotului, în special percolarea nitraților de origine agricolă, și constituie o componentă importantă a amestecurilor de semințe destinate utilizării ca furaje. În conformitate cu informațiile furnizate de autoritățile din 6 state membre (Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania și Portugalia), în ultimii ani, cererea pentru semințele din această specie a crescut considerabil în Uniune și, în special, în aceste state membre.

(3)

Înainte de intrarea în vigoare a Directivei 2009/74/CE și de includerea A. strigosa pe lista speciilor reglementate de Directiva 66/402/CEE, aprovizionarea pieței era asigurată de producția națională și, în principal, de importurile din țări terțe de semințe ale acestei specii în conformitate cu legislația națională aplicabilă la momentul respectiv. În urma includerii A. strigosa pe lista speciilor reglementate de Directiva 66/402/CEE, doar semințele soiurilor înregistrate în catalogul comun al soiurilor de specii de plante agricole pot fi comercializate și importate.

(4)

După includerea speciei A. strigosa pe lista speciilor reglementate de Directiva 66/402/CEE, doar două soiuri ale acestei specii au fost înregistrate în catalogul comun al soiurilor de specii de plante agricole.

(5)

Având în vedere aceste circumstanțe, au apărut dificultăți temporare în ceea ce privește aprovizionarea generală cu A. strigosa și este probabil că acestea vor continua să apară. Unica soluție în vederea remedierii acestor dificultăți este ca statele membre să permită, pentru o perioadă determinată și care se încadrează în limitele maxime adecvate, comercializarea soiurilor de A. strigosa care nu figurează în catalogul comun al soiurilor de specii de plante agricole sau în cataloagele naționale ale soiurilor din statele membre.

(6)

Prin urmare, ar trebui să li se permită statelor membre să autorizeze în mod temporar comercializarea semințelor respective, în anumite condiții și limitări și fără a aduce atingere dispozițiilor mai stricte privind prezența Avena fatua în semințele de cereale pe care Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit (în ceea ce privește Irlanda de Nord) le pot aplica în temeiul deciziilor relevante ale Comisiei.

(7)

Informațiile furnizate de Comisie statelor membre indică faptul că, în total, o cantitate de 4 970 de tone este necesară în vederea rezolvării acestor dificultăți de aprovizionare (Belgia – 300 de tone, Franța – 3 700 de tone, Germania – 200 de tone, Italia – 220 de tone, Spania – 300 de tone și Portugalia – 250 de tone) până la 31 decembrie 2010. În vederea garantării faptului că semințele sunt de o calitate corespunzătoare, acestea ar trebui să îndeplinească cel puțin cerințele prevăzute în anexa II la Directiva 66/402/CEE în ceea ce privește facultatea germinativă, puritatea specifică și conținutul de semințe din alte specii de plante pentru categoria semințe certificate din a doua generație de A. strigosa.

(8)

Este oportun ca unul dintre statele membre să se asigure că respectiva cantitate de semințe autorizată pentru comercializare de către statele membre, în conformitate cu prezenta decizie, nu depășește cantitatea maximă totală de 4 970 de tone care este necesară pentru rezolvarea dificultăților de aprovizionare. În conformitate cu cererile celor 6 state membre, Franța ar trebui să-și asume rolul de coordonator unic. În vederea asigurării bunei funcționări a sistemului stabilit de prezenta decizie, este în continuare necesar ca statul membru coordonator, celelalte state membre și Comisia să facă schimb fără întârziere de informații relevante în ceea ce privește cererile și acordarea autorizațiilor de comercializare.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru semințe și material de înmulțire agricol, horticol și forestier,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Comercializarea în Uniune de semințe ale soiurilor de A. strigosa care nu figurează în catalogul comun al soiurilor de specii de plante agricole sau în cataloagele naționale ale soiurilor din statele membre este permisă, până la data de 31 decembrie 2010, și face obiectul condițiilor menționate la alineatele (2)-(5).

(2)   În conformitate cu prezenta decizie, cantitatea totală de semințe autorizată pentru comercializare în Uniune nu trebuie să depășească 4 970 de tone.

(3)   Semințele menționate la alineatul (1) respectă cerințele stabilite în anexa II la Directiva 66/402/CEE în ceea ce privește facultatea germinativă, puritatea specifică și conținutul de semințe din alte specii de plante care trebuie îndeplinite pentru categoria „semințe certificate din a doua generație de A. strigosa”.

(4)   Fără a aduce atingere vreunei cerințe în ceea ce privește etichetarea prevăzută de Directiva 66/402/CEE, eticheta oficială include mențiunea conform căreia semințele respective aparțin unei categorii care îndeplinește cerințe mai puțin stricte decât cele prevăzute de directiva respectivă și că această categorie este inferioară categoriei semințe certificate de a doua generație. Eticheta este de culoare maro.

(5)   Comercializarea semințelor menționate la alineatul (1) este permisă la cerere, în conformitate cu articolul 2.

Articolul 2

Orice furnizor de semințe care dorește să comercializeze semințele menționate la articolul 1 alineatul (1) solicită autorizare statului membru în care își are reședința sau statelor membre în care dorește să comercializeze semințele. Cererea specifică cantitatea de semințe pe care furnizorul dorește să o comercializeze.

Statul membru în cauză autorizează furnizorul să comercializeze cantitatea de semințe specificată în cerere, cu excepția cazurilor în care:

(a)

există elemente de probă suficiente pentru a pune la îndoială capacitatea furnizorului de a comercializa cantitatea de semințe specificată în cererea sa; sau

(b)

având în vedere informațiile furnizate de statul membru coordonator menționat la articolul 3 al treilea paragraf, acordarea autorizației ar putea determina depășirea cantității maxime totale de semințe menționată la articolul 1 alineatul (2); sau

(c)

cerințele privind facultatea germinativă, puritatea specifică și conținutul de semințe din alte specii de plante menționate la articolul 1 alineatul (3) nu au fost îndeplinite.

În ceea ce privește litera (b), în cazul în care cantitatea maximă totală ar permite doar autorizarea unei părți din cantitatea specificată în cerere, statul membru în cauză poate autoriza furnizorul să comercializeze această cantitate mai redusă.

Articolul 3

Statele membre își acordă reciproc asistență administrativă pentru aplicarea prezentei decizii.

Pentru perioada începând cu intrarea în vigoare a prezentei decizii până la 31 decembrie 2010, Franța, în calitate de stat membru coordonator, se asigură că respectiva cantitate de semințe autorizată pentru comercializare în Uniune de către statele membre, în conformitate cu prezenta decizie, nu depășește cantitatea maximă totală de semințe menționată la articolul 1 alineatul (2).

Orice stat membru care primește o cerere în temeiul articolului 2 informează imediat statul membru coordonator cu privire la cantitatea prevăzută în cererea respectivă. Statul membru coordonator informează fără întârziere statul membru dacă autorizarea de comercializare în cauză poate conduce la depășirea cantității maxime de semințe și în ce proporție.

Articolul 4

Statele membre comunică fără întârziere Comisiei și celorlalte state membre cantitățile a căror comercializare au autorizat-o în conformitate cu prezenta decizie.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 27 august 2010.

Pentru Comisie

John DALLI

Membru al Comisiei


(1)  JO 125, 11.7.1966, p. 2309/66.

(2)  JO L 166, 27.6.2009, p. 40.


28.8.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 226/48


DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 19 august 2010

privind nerespectarea cerințelor de raportare statistică

(BCE/2010/10)

(2010/469/UE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolele 5.1 și 34.1,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (1), în special articolul 7,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2532/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 cu privire la atribuțiile Băncii Centrale Europene în materie de sancțiuni (2), în special articolul 6 alineatul (2),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2157/1999 al Băncii Centrale Europene din 23 septembrie 1999 privind competența Băncii Centrale Europene de a impune sancțiuni (BCE/1999/4) (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 25/2009 al Băncii Centrale Europene din 19 decembrie 2008 privind bilanțul sectorului instituțiilor financiare monetare (reformare) (BCE/2008/32) (4) și Regulamentul (CE) nr. 63/2002 al Băncii Centrale Europene din 20 decembrie 2001 privind statisticile referitoare la ratele dobânzilor practicate de instituțiile financiare monetare pentru depozitele constituite de gospodării și societăți nefinanciare și creditele acordate acestora (BCE/2001/18) (5) prevăd cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene (BCE) pe care trebuie să le respecte agenții care raportează.

(2)

Articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 prevede că BCE are competența de a aplica sancțiuni în privința agenților care raportează care nu respectă cerințele de raportare statistică prevăzute de regulamentele și deciziile BCE.

(3)

Pentru a asigura aplicarea unui tratament egal în privința agenților care raportează, BCE ar trebui să adopte o abordare armonizată în ceea ce privește calcularea sancțiunilor pentru nerespectarea cerințelor de raportare, procedura privind nerespectarea cerințelor de raportare și orice altă etapă precedentă,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei decizii:

1.

„agent care raportează” are sensul prevăzut la articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98;

2.

„instituție financiară monetară” (IFM) are sensul prevăzut la articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 25/2009 (BCE/2008/32);

3.

„nerespectare” și „sancțiune” au sensurile prevăzute la articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 2532/98;

4.

„abatere gravă” include oricare dintre următoarele cazuri de nerespectare a cerințelor de raportare de către agenții care raportează:

(a)

raportarea sistematică de date incorecte;

(b)

nerespectarea sistematică a standardelor minime de revizuire;

(c)

raportarea efectuată în mod intenționat cu întârziere, incorect sau incomplet;

(d)

un grad insuficient de diligență sau de cooperare cu BCN relevantă sau cu BCE;

5.

„banca centrală națională competentă” (BCN competentă) reprezintă BCN a statului membru în a cărui jurisdicție s-a produs nerespectarea;

6.

„termenul-limită stabilit de BCN” reprezintă data stabilită de fiecare BCN pentru primirea datelor de la agenții care raportează.

Articolul 2

Domeniul de aplicare

(1)   BCE și BCN monitorizează respectarea de către agenții care raportează a standardelor minime necesare pentru îndeplinirea obligațiilor de raportare, astfel cum sunt prevăzute în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 25/2009 (BCE/2008/32) și în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 63/2002 (BCE/2001/18). În caz de nerespectare, BCE și BCN competentă pot hotărî efectuarea unei evaluări și/sau declanșarea procedurii privind nerespectarea cerințelor de raportare astfel cum este prevăzut la articolul 3 alineatele (1) și (2). În urma procedurii privind nerespectarea cerințelor de raportare, BCE poate aplica sancțiuni în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98.

(2)   Pot fi aplicate sancțiuni în urma unei proceduri privind nerespectarea cerințelor de raportare, în cazul nerespectării standardelor minime de transmitere (cu privire la termene-limită și la cerințele tehnice privind raportarea), de acuratețe (cu privire la constrângerile liniare și consecvența datelor în cadrul transmisiunilor) și de conformitate cu conceptele (cu privire la definiții și clasificări). Sunt aplicate sancțiuni și în caz de abatere gravă.

Articolul 3

Etapa de evaluare și procedura privind nerespectarea cerințelor de raportare

(1)   Înainte de a declanșa procedura privind nerespectarea cerințelor de raportare prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 2532/98 și Regulamentul (CE) nr. 2157/1999 (BCE/1999/4):

(a)

în cazul în care a înregistrat un caz de nerespectare a cerințelor de raportare, BCN competentă poate da un avertisment agentului care raportează vizat prin care să îl informeze cu privire la cazul de nerespectare înregistrat și poate recomanda luarea unor măsuri corective pentru evitarea repetării situației de nerespectare;

(b)

în temeiul articolului 2 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2157/1999 (BCE/1999/4), BCE sau BCN competentă poate solicita agentului care raportează vizat orice informații în legătură cu cazul de nerespectare;

(c)

agentul care raportează vizat va avea posibilitatea de a prezenta explicații în cazul în care apreciază că situația de nerespectare s-a datorat unor circumstanțe care depășesc posibilitatea sa de control.

(2)   BCE sau BCN competentă poate declanșa o procedură privind nerespectarea cerințelor de raportare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2532/98 și cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2157/1999 (BCE/1999/4). Totodată, se aplică următoarele reguli:

(a)

în caz de abatere gravă se declanșează procedura privind nerespectarea cerințelor de raportare, fără efectuarea unei evaluări;

(b)

fără a aduce atingere prevederilor de la litera (a), după înregistrarea de către BCN competentă a nerespectării repetate, se declanșează procedura privind nerespectarea cerințelor de raportare, cu excepția cazului în care:

(i)

BCE sau BCN competentă consideră că nu este necesară declanșarea unei proceduri privind nerespectarea cerințelor de raportare întrucât unul sau mai multe dintre cazurile de nerespectare înregistrate depășesc posibilitatea de control a agentului care raportează; sau

(ii)

potențiala amendă nu ar atinge pragul minim pentru aplicarea unei sancțiuni.

(3)   În cazul în care BCE sau BCN competentă declanșează procedura privind nerespectarea cerințelor de raportare, aceasta se va desfășura în conformitate cu dispozițiile articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 2532/98 și va include o notificare scrisă și adoptarea unei decizii motivate de către BCE.

Articolul 4

Aplicarea de sancțiuni

(1)   Sancțiunile vor fi stabilite printr-o procedură în două etape. Întâi este calculată o sumă de bază care reflectă aspectele cantitative. Apoi sunt analizate împrejurările speciale prevăzute la articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2532/98, acest lucru putând conduce la modificarea valorii reale a sancțiunii.

(2)   În cazul unei nerespectări a termenelor-limită, gravitatea nerespectării va depinde de numărul de zile lucrătoare de întârziere în raport cu termenul-limită stabilit de BCN.

(3)   În cazul unei nerespectări a cerințelor privind acuratețea și/sau conformitatea cu conceptele, gravitatea nerespectării va depinde de amploarea erorii. BCN nu va avea în vedere erorile neglijabile sau cele referitoare la rotunjirea valorilor. În plus, în ceea ce privește conformitatea cu conceptele, revizuirile obișnuite, adică revizuirile nesistematice ale seriilor raportate într-o anumită perioadă (lună sau trimestru) efectuate după raportarea inițială, nu vor fi considerate cazuri de neconformitate cu conceptele.

(4)   Articolul 7 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 stabilește sancțiunile maxime pe care BCE le poate aplica în cazul agenților care raportează.

(5)   În cazul în care o nerespectare a cerințelor de raportare statistică are drept rezultat și o nerespectare a cerințelor privind rezervele minime obligatorii, pentru nerespectarea cerințelor de raportare statistică nu va fi aplicată o sancțiune.

Articolul 5

Dispoziție finală

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 septembrie 2010. Se va aplica începând cu perioada de referință decembrie 2010 pentru cerințele de raportare lunară și anuală și începând cu trimestrul IV 2010 pentru cerințele de raportare trimestrială.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 19 august 2010.

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


(1)  JO L 318, 27.11.1998, p. 8.

(2)  JO L 318, 27.11.1998, p. 4.

(3)  JO L 264, 12.10.1999, p. 21.

(4)  JO L 15, 20.1.2009, p. 14.

(5)  JO L 10, 12.1.2002, p. 24.