ISSN 1830-3625

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 80

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 51
19 martie 2008


Cuprins

 

II   Acte adoptate în temeiul Tratatelor CE/Euratom a căror publicare nu este obligatorie

Pagina

 

 

DECIZII

 

 

Consiliu

 

 

2008/210/CE

 

*

Decizia Consiliului din 18 februarie 2008 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Albania și de abrogare a Deciziei 2006/54/CE

1

 

 

2008/211/CE

 

*

Decizia Consiliului din 18 februarie 2008 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Bosnia și Herțegovina și de abrogare a Deciziei 2006/55/CE

18

 

 

2008/212/CE

 

*

Decizia Consiliului din 18 februarie 2008 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul pentru aderarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei și de abrogare a Deciziei 2006/57/CE

32

 

 

2008/213/CE

 

*

Decizia Consiliului din 18 februarie 2008 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Serbia, inclusiv Kosovo, în conformitate cu statutul definit prin Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999 și de abrogare a Deciziei 2006/56/CE

46

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


II Acte adoptate în temeiul Tratatelor CE/Euratom a căror publicare nu este obligatorie

DECIZII

Consiliu

19.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 80/1


DECIZIA CONSILIULUI

din 18 februarie 2008

privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Albania și de abrogare a Deciziei 2006/54/CE

(2008/210/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și de asociere (1), astfel cum a fost modificat, în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Salonic din 19 și 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că trebuie stabilite de către Consiliu principiile, prioritățile și condițiile care urmează a fi incluse în parteneriate, precum și orice adaptări ulterioare. De asemenea, se prevede că monitorizarea parteneriatelor europene va fi asigurată prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special prin rapoartele anuale privind progresele realizate.

(3)

La 30 ianuarie 2006, Consiliul a adoptat cel de-al doilea Parteneriat european cu Albania (2).

(4)

În documentul Comisiei cu privire la strategia de extindere și principalele provocări pentru perioada 2006-2007 se arăta că parteneriatele urmau să fie actualizate la sfârșitul anului 2007.

(5)

La 17 iulie 2006, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (3) de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA), care reînnoiește cadrul pentru asistență financiară în favoarea țărilor aflate în procesul de preaderare.

(6)

Prin urmare, este oportun să se adopte un parteneriat european revizuit care să actualizeze actualul parteneriat pentru a identifica prioritățile reînnoite pentru care sunt necesare acțiuni suplimentare, pe baza concluziilor din raportul 2007 privind progresele realizate de Albania în pregătirea pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană.

(7)

Pentru a se pregăti pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană, autoritățile competente din Albania ar trebui să elaboreze un plan, care să cuprindă un calendar și măsuri specifice pentru atingerea priorităților acestui parteneriat european.

(8)

Prin urmare, Decizia 2006/54/CE ar trebui abrogată,

DECIDE:

Articolul 1

Principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Albania sunt prezentate în anexă.

Articolul 2

Punerea în aplicare a Parteneriatului european se analizează prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special al rapoartelor anuale privind progresele realizate prezentate de către Comisie.

Articolul 3

Decizia 2006/54/CE se abrogă.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 18 februarie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

D. RUPEL


(1)  JO L 86, 24.3.2004, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 269/2006 (JO L 47, 17.2.2006, p. 7).

(2)  Decizia 2006/54/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Albania și de abrogare a Deciziei 2004/519/CE (JO L 35, 7.2.2006, p. 1).

(3)  JO L 210, 31.7.2006, p. 82.


ANEXĂ

ALBANIA – PARTENERIAT EUROPEAN 2007

1.   INTRODUCERE

Consiliul European a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest. Parteneriatul revizuit propus actualizează cel de-al doilea parteneriat, pe baza concluziilor raportului Comisiei din 2007 privind progresele realizate de Albania. Acesta identifică noi priorități de acțiune și le reiterează pe cele rămase. Prioritățile noi sunt adaptate la nevoile specifice ale țării și la stadiul de pregătire al acesteia și vor fi actualizate, dacă este cazul. Albania este invitată să elaboreze un plan care să conțină un calendar și măsuri specifice în vederea realizării priorităților parteneriatului european. Parteneriatul prevede, de asemenea, orientări privind asistența financiară acordată țării.

2.   PRINCIPII

Procesul de stabilizare și de asociere rămâne cadrul în care se înscrie parcursul european al țărilor din Balcanii de Vest până la aderarea viitoare a acestora. Prioritățile identificate pentru Albania se referă la capacitatea acestei țări de a îndeplini criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993 și condițiile instituite prin procesul de stabilizare și de asociere, în special condițiile definite de către Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 și, respectiv, 21 și 22 iunie 1999, precum și în declarația finală a Reuniunii la nivel înalt de la Zagreb din 24 noiembrie 2000 și în Agenda de la Salonic.

3.   PRIORITĂȚI

Prioritățile enumerate în prezentul parteneriat european au fost selectate pe baza faptului că se poate preconiza, în mod realist, că Albania este în măsură să le realizeze sau să înregistreze progrese substanțiale în domeniile în cauză în anii imediat următori. Se face o distincție între prioritățile pe termen scurt, care se așteaptă a fi realizate în termen de unul până la doi ani, și prioritățile pe termen mediu, care se preconizează a fi realizate în termen de trei până la patru ani. Prioritățile privesc atât legislația, cât și punerea în aplicare a acesteia.

Dată fiind necesitatea de a stabili priorități, este important să se precizeze că Albania va trebui să îndeplinească și alte sarcini care ar putea deveni prioritare în cadrul unui viitor parteneriat, ținând seama, de asemenea, de progresele viitoare înregistrate de Albania.

În cadrul priorităților pe termen scurt, prioritățile esențiale au fost identificate și grupate în partea de început a listei. Ordinea în care sunt enumerate aceste priorități esențiale nu implică o ierarhie a importanței acestora.

3.1.   PRIORITĂŢI PE TERMEN SCURT

Priorități esențiale

Întărirea capacității administrative în scopul de a pregăti punerea în aplicare a angajamentelor asumate prin Acordul de stabilizare și de asociere (ASA) și Acordul interimar (AI).

Promovarea dialogului constructiv între partidele politice, precum și cu părțile implicate cu privire la punerea în aplicare a reformelor.

Creșterea gradului de independență, responsabilizare și transparență a sistemului judiciar, inclusiv prin promovarea protecției constituționale a judecătorilor, numirea judecătorilor și a procurorilor prin concurs, instituirea unui sistem de evaluare a activității procurorilor bazat pe criterii de merit și stabilirea de norme obiective pentru atribuirea cauzelor judecătorilor.

Punerea în aplicare a strategiei anticorupție pentru perioada 2007-2013 și a recomandărilor formulate în raportul de evaluare pentru anul 2005 de către Grupul de State împotriva Corupției al Consiliului Europei, cercetarea și urmărirea cazurilor de corupție din cadrul poliției și sistemului judiciar, cu eficiența necesară.

Punerea în aplicare a recomandărilor formulate de către Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului cu privire la alegeri, în special prin îmbunătățirea listelor electorale și modificarea codului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, în timp util pentru următoarele alegeri parlamentare.

Consolidarea în continuare a guvernanței sectorului public prin ameliorarea calității și a imparțialității personalului din administrația publică și întărirea Departamentului Administrației Publice.

Finalizarea procesului de reorganizare a societății naționale de electricitate KESH și privatizarea diviziei de distribuție a acesteia. Stabilizarea poziției financiare a KESH prin creșterea ratei de colectare și prin alinierea prețurilor la nivelul de recuperare a costurilor, precum și creșterea capacității de generare de electricitate și a capacității de interconexiune.

Obținerea de noi rezultate tangibile în lupta împotriva criminalității organizate, în special prin folosirea deplină a sistemului de poliție bazat pe informații și asigurarea urmăririi judiciare eficiente.

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Guvernare

Adoptarea strategiei naționale pentru dezvoltare și integrare, în timp util, pentru a putea fi luată în considerare în cadrul procedurii bugetare 2008-2009, garantând că respectă angajamentele de integrare europeană și că sunt alocate resursele financiare corespunzătoare, precum și inițierea punerii în aplicare a acesteia.

Folosirea deplină și eficace a sistemului integrat de planificare în vederea consolidării legăturii dintre obiectivele în materie de politici, pe de o parte, și planificarea și execuția bugetară, pe de altă parte.

Ameliorarea coordonării, la nivelul guvernului, a activităților de integrare în UE prin intermediul unei consultări mai largi și mai consecvente cu ministerele, inclusiv cu părțile interesate și experții UE în privința legislației aferente.

Asigurarea dotării cu echipament adecvat și cu personal calificat a Ministerului Integrării Europene și a serviciilor responsabile cu integrarea europeană din cadrul ministerelor de resort.

Asigurarea coordonării corespunzătoare a procesului de ameliorare a registrului de stare civilă și a sistemului de adrese cu introducerea cărților electronice de identitate și a pașapoartelor biometrice.

Administrația publică

Asigurarea respectării legii privind funcția publică și a normelor conexe din administrația publică.

Asigurarea faptului că recrutarea, numirea, promovarea, transferul și concedierea se efectuează în conformitate cu normele instituite, pentru a contribui la crearea unei funcții publice responsabile, eficiente și fundamentate pe criterii profesionale de dezvoltare a carierei.

Sistemul judiciar

Finalizarea, adoptarea și punerea în aplicare a proiectului de lege privind reforma judiciară și îmbunătățirea infrastructurii sectorului judiciar.

Îmbunătățirea coordonării între parchet și poliție, în special prin intermediul sistemului de gestionare a dosarelor.

Asigurarea cu privire la existența legislației și a resurselor corespunzătoare pentru o protecție adecvată a martorilor.

Politica anticorupție

Armonizarea Codului civil, a Codului comercial și a Codului administrativ cu Convenția civilă privind corupția a Consiliului Europei.

Consolidarea capacității instituționale de cercetare și urmărire a cazurilor de corupție.

Punerea în aplicare a legislației privind prevenirea dării și luării de mită, luând în considerare în mod corespunzător coordonarea interinstituțională.

Consolidarea mecanismelor de asigurare a respectării legii privind declararea averilor.

Clarificarea normelor privind prevenirea conflictelor de interese în exercitarea funcțiilor publice.

Clarificarea normelor privind accesul publicului la informații în conformitate cu standardele internaționale.

Reducerea listei funcționarilor care beneficiază de imunitate și acordarea imunității doar în cazurile în care este strict necesar.

Drepturile omului și protecția minorităților

Respectarea legislației internaționale privind drepturile omului

Luarea de măsuri pentru a asigura că toate organele de aplicare a legii sunt conștiente de obligațiile care le revin în domeniul drepturilor omului și că le pun în aplicare, cu rigurozitate, în conformitate cu codul de etică al personalului din sistemul administrației penitenciarelor și cu convențiile internaționale ratificate de Albania, în special Convenția europeană a drepturilor omului.

Garantarea respectării demnității umane și a siguranței personale în centrele de detenție, penitenciare și instituțiile psihiatrice, în conformitate cu convențiile internaționale.

Drepturi civile și politice

Rezolvarea cazurilor de rele tratamente aplicate de către organele de aplicare a legii, prin urmărirea penală corespunzătoare a autorilor acestora.

Sporirea accesului la justiție.

Asigurarea respectării convențiilor internaționale relevante la înființarea și administrarea penitenciarelor noi.

Alinierea legislației albaneze privind calomnia la standarde europene și punerea în aplicare a acesteia.

Accelerarea adoptării unei legislații eficiente pentru a asigura transparența în materie de proprietate asupra mass-media.

Punerea integrală în aplicare a legislației actuale cu privire la presa scrisă și la independența jurnaliștilor, coordonarea noii legislații privind libertatea de exprimare și elaborarea unei legislații globale privind mijloacele de comunicare electronice în conformitate cu standardele europene.

Drepturi sociale și economice

Depunerea unor eforturi suplimentare pentru a preveni violența domestică.

Luarea de măsuri suplimentare în vederea soluționării problemei muncii copiilor, inclusiv prin adoptarea unei legislații adecvate și asigurarea resurselor pentru garantarea drepturilor copiilor.

Dezvoltarea serviciilor de proximitate și a ajutorului pentru persoanele dependente, inclusiv în domeniul sănătății mintale.

Asigurarea protecției depline împotriva tuturor formelor de discriminare, inclusiv prin punerea în aplicare a legislației și prin consolidarea unor structuri în domeniul egalității de gen.

Accelerarea atât a primei înregistrări a bunurilor imobile, cât și a prelucrării cererilor de restituire și asigurarea viabilității mecanismelor de despăgubire și a coordonării corespunzătoare a acestor procese cu inițiativa în materie de regularizare a imobilelor.

Drepturile minorităților, drepturile culturale și protecția minorităților

Punerea în aplicare, pe întregul teritoriu al Albaniei, a angajamentelor asumate prin Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale, în special în ceea ce privește folosirea limbilor minoritare în relațiile cu autoritățile, afișarea denumirilor locale tradiționale și luarea unor măsuri adecvate în ceea ce privește învățământul în limbile minoritare.

Punerea în aplicare a strategiei naționale pentru romi și asigurarea finanțării corespunzătoare, ca parte a strategiei guvernului de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale.

Promovarea înregistrării membrilor minorității rome, inclusiv înregistrarea nașterilor.

Prezentarea de date exacte cu privire la minoritățile din Albania.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Respectarea angajamentelor asumate în cadrul procesului de stabilizare și de asociere în ceea ce privește cooperarea regională și relațiile de bună vecinătate, inclusiv prin promovarea procesului de tranziție de la pactul de stabilitate la un cadru de cooperare cu o dimensiune preponderent regională și punerea în aplicare efectivă a Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA).

Încheierea și punerea în aplicare a acordurilor cu țările vecine și asigurarea punerii în aplicare eficiente, în special în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră, lupta împotriva criminalității organizate, a traficului și a contrabandei, cooperarea judiciară, gestionarea frontierelor, readmisia, mediul înconjurător, transportul și energia.

Criterii economice

Continuarea punerii în aplicare a unei politici fiscale axate pe stabilitate, care are ca obiectiv consolidarea fiscală și care favorizează inflația scăzută și viabilitatea externă.

Continuarea reformei fiscale în scopul de a consolida modul de administrare a veniturilor și de a îmbunătăți capacitatea de gestionare a datoriei.

Adoptarea unei politici monetare care să permită atingerea obiectivului de realizare și menținere a stabilității prețurilor pentru a limita și a stabiliza nivelul estimat al inflației.

Finalizarea procesului de creare a unui birou de informații privind creditele pentru a contribui la menținerea portofoliului de credite al sistemului bancar, aflat în creștere rapidă.

Reducerea ponderii economiei gri prin aplicarea eficientă și nediscriminatorie a legislației fiscale și prin intensificarea luptei împotriva fraudei fiscale.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Creșterea, în continuare, a gradului de conștientizare a operatorilor economici cu privire la conceptele de standarde și certificare și la importanța acestora în comerțul internațional.

Adoptarea și inițierea punerii în aplicare a strategiei naționale de supraveghere a pieței pentru produsele industriale și alimentare.

Adoptarea unei noi legislații privind protecția consumatorului compatibilă cu acquis-ul. Consolidarea departamentului de protecție a consumatorului.

Circulația persoanelor, a serviciilor și dreptul de stabilire

Asigurarea unei distincții clare între prestarea temporară și prestarea permanentă de servicii și compatibilitatea cu cerințele Acordului de stabilizare și de asociere.

Consolidarea cadrului normativ pentru supravegherea financiară a sectorului bancar și a celui nebancar și a capacității Autorității de Supraveghere Financiară.

Libera circulație a capitalului

Permiterea dobândirii de bunuri imobiliare de către resortisanți UE, în limitele prevăzute de lista angajamentelor specifice asumate în cadrul Acordului general privind comerțul cu servicii (GATS).

Vamă și fiscalitate

Continuarea procesului de aliniere a legislației și a procedurilor vamale la practicile UE; în special, asigurarea apropierii față de standardele UE a normelor și a procedurilor privind tranzitul, antrepozitele vamale, valoarea în vamă, controalele fizice și analiza de risc. Asigurarea actualizării rapide a nomenclaturii tarifare, pe baza celei mai recente versiuni a Nomenclaturii Combinate.

Punerea integrală în aplicare a sistemului informatizat pentru declarații vamale și pentru prelucrarea datelor vamale în toate birourile vamale.

Continuarea apropierii legislației fiscale față de acquis-ul comunitar, în special în domeniul accizelor, și asumarea angajamentului de respectare a principiilor codului de conduită privind impozitarea societăților comerciale, asigurând conformitatea noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Consolidarea capacității administrației fiscale, în special în domeniul controalelor fiscale și al auditului, în vederea creșterii conformității și a reducerii evaziunii fiscale.

Finalizarea procesului de informatizare a birourilor fiscale.

Concurență

Îmbunătățirea legislației antitrust existente și apropierea acesteia față de acquis în vederea consolidării controlului în domeniul concurenței.

Consolidarea capacității administrative a autorității în domeniul concurenței, dotarea acesteia cu personal corespunzător și furnizarea de formare profesională corespunzătoare.

Adoptarea normelor de punere în aplicare a legislației privind ajutoarele de stat.

Continuarea actualizării inventarului sistemelor de ajutoare de stat.

Achiziții publice

Consolidarea legislației în domeniul achizițiilor publice și luarea unor măsuri în vederea alinierii depline a acesteia la standardele UE, în special în ceea ce privește sectorul serviciilor publice și căile de atac.

Continuarea procesului de consolidare a capacității administrative a agenției de achiziții publice, a entităților responsabile de achizițiile publice din ministerele de resort, a administrației locale și a instanțelor cu competențe în domeniul achizițiilor publice.

Asigurarea cercetării și a urmăririi penale a infracțiunilor legate de achizițiile publice.

Dreptul proprietății intelectuale

Pregătirea unei strategii naționale și a unui plan de acțiune pentru evoluțiile legislative ulterioare și consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).

Consolidarea capacității administrative și judiciare pentru protejarea DPI.

Intensificarea asigurării respectării legislației împotriva pirateriei și a contrafacerii.

Creșterea în continuare a gradului de conștientizare cu privire la DPI în rândurile mediului de afaceri și organismelor de aplicare a legii, inclusiv sistemul judiciar.

Îmbunătățirea legislației privind proprietatea industrială.

Ocuparea forței de muncă și politicile sociale

Îmbunătățirea sistemelor de protecție socială și combaterea excluziunii sociale.

Adoptarea unor măsuri pentru a crește cota de înscriere în învățământul secundar, în rândul copiilor din zonele rurale, în special al fetelor, precum și în școlile profesionale.

Dezvoltarea unor structuri administrative adecvate și a capacității în domeniul protecției consumatorilor și a sănătății.

Educație și cercetare

Continuarea eforturilor de ameliorare a guvernanței sistemului educațional, a formării profesorilor și a infrastructurii învățământului.

Punerea în aplicare a noii legi privind învățământul superior. Intensificarea eforturilor de promovare a unei implicări mai mari în programul Tempus.

Aspecte legate de OMC

Consolidarea capacității administrative a departamentului responsabil de relația cu OMC și de cooperarea economică din cadrul Ministerului Afacerilor Economice.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Accelerarea progreselor privind punerea în aplicare a Cartei europene pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Continuarea punerii în aplicare a planurilor de acțiune pentru a înlătura barierele administrative din calea afacerilor și a investițiilor, pentru a soluționa problema economiei informale și pentru a asigura punerea în aplicare adecvată, nediscreționară, nediscriminatorie a legislației, normelor și procedurilor privind întreprinderile. Reducerea numărului de reglementări caduce și ineficiente, prin recurgerea la proceduri de reglementare cu durată limitată.

Intensificarea cercetării strategice în materie de inovație și competitivitate pentru întreprinderile mici și punerea în aplicare a unor programe de asistență.

Agricultură și pescuit

Adoptarea unei noi legi privind alimentele în conformitate cu standardele UE, consolidarea sistemului de siguranță alimentară și a sistemelor de control conexe.

Consolidarea capacității laboratoarelor din domeniul siguranței alimentare, precum și din domeniul veterinar și fitosanitar.

Ameliorarea legislației din domeniile siguranței alimentare, fitosanitar și veterinar și inițierea punerii în aplicare a acesteia.

Îmbunătățirea sistemului de identificare a bovinelor și de înregistrare a circulației acestora și inițierea punerii în aplicare a unui sistem de identificare și de înregistrare a circulației porcinelor, a ovinelor și a caprinelor.

Îmbunătățirea controlului bolilor animalelor, inclusiv a procedurilor de prelevare și raportare.

Mediul înconjurător

Consolidarea capacității administrative și a coordonării la nivel național și local.

Aplicarea integrală a legislației privind evaluarea impactului asupra mediului.

Adoptarea unei strategii de continuare a apropierii legislației privind mediul față de acquis și aplicarea corespunzătoare a legislației existente, în special în ceea ce privește asigurarea respectării acesteia.

Continuarea măsurilor privind punctele fierbinți de la depozitul de deșeuri solide din Sharra și din zona de extracție a petrolului Patos-Marinez.

Continuarea dezvoltării și a punerii în aplicare a strategiei naționale în domeniul apei și al salubrizării și a strategiei rurale pentru alimentare cu apă și canalizare, precum și dezvoltarea și inițierea aplicării unei strategii de apropiere progresivă față de acquis în domeniul alimentării cu apă și al salubrizării.

Punerea în aplicare a convențiilor internaționale din domeniul protecției naturii la care Albania este parte.

Politica în domeniul transporturilor

Punerea în aplicare a planului național în domeniul transportului, inclusiv planificarea și stabilirea bugetului pentru întreținerea activelor din transport, precum și adoptarea și punerea în aplicare a strategiei naționale de transport, inclusiv a strategiei pentru sectorul feroviar.

Continuarea punerii în aplicare a Memorandumului de înțelegere cu privire la dezvoltarea rețelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est, și consolidarea cooperării cu Observatorul Transporturilor din Europa de Sud-Est.

Luarea de măsuri în vederea îmbunătățirii condițiilor de siguranță rutieră, inclusiv armonizarea legislației albaneze cu acquis-ul comunitar privind greutățile și dimensiunile, testele în vederea omologării, inspecțiile tehnice rutiere, permisele de conducere, tahografele și documentele de înmatriculare a vehiculelor.

Adoptarea unor măsuri de prevenire a construcțiilor ilegale de-a lungul drumurilor noi, în special căile private de acces care prezintă pericol.

Pregătirea unui document de referință al rețelei feroviare pentru accesul liber la folosirea infrastructurii, precum și adoptarea și punerea în aplicare a unui plan de afaceri pentru sectorul feroviar.

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate de Albania în cadrul primei etape de tranziție a Acordului privind instituirea unui spațiu aerian comun european, inclusiv punerea în aplicare a legislației relevante în materie de aviație.

Punerea în aplicare a planului de acțiune pentru soluționarea deficiențelor identificate în cadrul autorității pentru aviația civilă în ceea ce privește controalele de siguranță în cazul linilor aeriene naționale.

Ameliorarea condițiilor de siguranță maritimă, în special în ceea ce privește rata de imobilizare a navelor albaneze în conformitate cu Memorandumul de înțelegere de la Paris.

Energie

Aprobarea și punerea în aplicare a strategiei naționale revizuite în domeniul energiei, ținând seama în permanență de importanța evaluărilor de impact asupra mediului înconjurător (EIA).

Respectarea cerințelor Tratatului de instituire a Comunității Energiei în domeniul gazului și al electricității.

Societatea informațională și mijloacele de comunicare în masă

Asigurarea conformității legislației din domeniul comunicațiilor electronice cu acquis-ul și asigurarea respectării acestei legislații, precum și luarea de măsuri în vederea realizării unei piețe concurențiale pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice.

Consolidarea expertizei și a capacității entității de reglementare a sectorului telecomunicațiilor.

Alinierea legislației albaneze la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și la directiva „Televiziune fără frontiere”.

Consolidarea capacității administrative a Consiliului Național pentru Radio și Televiziune, adoptarea strategiei pentru dezvoltarea sectorului de radio și televiziune, precum și un plan național actualizat în materie de frecvențe analogice și digitale pentru radio și televiziune.

Control financiar

Revizuirea documentului strategic și a planului de acțiune privind controlul intern al finanțelor publice, definirea clară a funcției de audit intern, distinctă de alte funcții de control și inspecție. Crearea unui serviciu de inspecție adecvat în vederea combaterii fraudei.

Garantarea conformității cu standardele internaționale recunoscute a legislației privind auditul intern și a proiectului de lege organică privind bugetul.

Consolidarea independenței Institutului Superior de Audit.

Statistici

Consolidarea capacității Biroului Statistic.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control la frontieră, azil și migrație

Eliberarea documentelor de călătorie în conformitate cu standardele internaționale, asigurarea capacității administrative necesare în acest sens și stabilirea unei rețele informatice centralizate pentru gestionarea vizelor.

Adoptarea modificărilor la legea privind cetățenii străini pentru a aduce legislația privind vizele mai aproape de standardele UE.

Punerea în aplicare a strategiei și a planului de acțiune pentru gestionarea integrată a frontierelor, acordând o atenție deosebită cooperării la frontieră între autoritățile vamale și poliția de frontieră.

Asigurarea faptului că gestionarea frontierelor la toate punctele de trecere a frontierei, în special în porturile Durres și Vlora, respectă standardele UE.

Punerea în aplicare a acordului de readmisie CE-Albania și negocierea unor acorduri de readmisie cu țările de origine ale migranților aflați în tranzit.

Concentrarea unei capacități administrative și financiare suficiente în vederea punerii în aplicare a legislației privind azilul și migrația, precum și a strategiilor și a planurilor naționale de acțiune conexe.

Spălarea banilor

Adoptarea măsurilor necesare pentru a aplica cu o mai mare eficiență legislația în materie de combatere a spălării banilor în ceea ce privește prevenirea, condamnarea, confiscarea, sechestrul și înghețarea activelor.

Consolidarea capacității unității de informații financiare, a parchetelor și a unității de poliție pentru criminalitatea economică prin asigurarea resurselor financiare și informatice corespunzătoare și prin ameliorarea cooperării operative.

Alinierea legislației privind prevenirea spălării banilor la acquis și la recomandările Grupului de acțiune financiară și ale Comitetului Moneyval din cadrul Consiliului Europei.

Consolidarea capacității agenției de a administra activele sechestrate sau confiscate.

Îmbunătățirea în continuare a cooperării cu autoritățile altor țări.

Asigurarea respectării adecvate a obligațiilor de raportare și examinarea pragurilor de raportare cu privire la tranzacții.

Adoptarea unor măsuri mai eficiente pentru a reduce ponderea utilizării numerarului în economie.

Droguri

Punerea în aplicare a strategiei naționale antidrog, a planului de acțiune conex și a recomandărilor microgrupului Dublin.

Îmbunătățirea formării, a echipamentelor ofițerilor de poliție implicați în lupta împotriva drogurilor și a continuității în gestionarea acestora, precum și adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a asigura o mai bună coordonare, atât pe plan intern, cât și cu partenerii din alte țări, în lupta împotriva drogurilor.

Identificarea și urmărirea penală a persoanelor vinovate de fapte de corupție legate de traficul de droguri la toate nivelurile administrației publice.

Asigurarea unei transparențe sporite a cifrelor privind confiscările și adoptarea unor măsuri pentru eliminarea corespunzătoare a drogurilor confiscate în cazurile mai vechi.

Punerea în aplicare a unei strategii generale echilibrate pentru a soluționa problema cererii de droguri, care să includă prevenirea, tratarea și reabilitarea persoanelor dependente de droguri.

Poliție

Asigurarea punerii în aplicare depline a dispozițiilor privind gradele prevăzute prin noua lege privind poliția națională.

Ameliorarea capacității de gestionare a poliției de stat din Albania.

Consolidarea unității responsabile de anchetele interne ale poliției și asigurarea urmăririi penale corespunzătoare a ofițerilor de poliție responsabili de săvârșirea unor infracțiuni.

Elaborarea și punerea în aplicare a unui manual consolidat de proceduri pentru toți ofițerii de poliție judiciară.

Punerea în aplicare a strategiei privind poliția de proximitate.

Combaterea criminalității organizate și a terorismului

Adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a consolida cooperarea dintre diferitele organe de stat implicate în lupta împotriva criminalității organizate și a terorismului, în special, între autoritățile judiciare și poliție.

Adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a institui sisteme consecvente și coordonate de culegere și prelucrare a informațiilor.

Consolidarea utilizării mijloacelor speciale de investigare, a interceptării telecomunicațiilor și a utilizării datelor serviciilor de informații.

Aplicarea urgentă de măsuri concrete în vederea garantării protecției martorilor.

Intensificarea cooperării la nivel național și internațional în domeniul prevenirii traficului de persoane și consolidarea efectivelor unității antitrafic din cadrul poliției.

Adoptarea de măsuri pentru a furniza analiștilor și anchetatorilor din domeniul combaterii terorismului echipamente mai bune și o formare profesională mai adecvată.

Protecția datelor cu caracter personal

Alinierea legislației actuale privind protecția datelor cu caracter personal la acquis și la Convenția Consiliului Europei privind protecția datelor cu caracter personal.

Instituirea unei autorități independente de supraveghere a protecției datelor, care să dețină competențe suficiente în ceea ce privește sectorul public și cel privat și care să dispună de resurse financiare și umane suficiente.

3.2.   PRIORITĂŢI PE TERMEN MEDIU

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Guvernanță

Asigurarea aplicării și a monitorizării eficiente a strategiei naționale pentru dezvoltare și integrare.

Administrație publică

Asigurarea formării și a dotării corespunzătoare în vederea îndeplinirii sarcinilor a sectoarelor administrației responsabile cu aplicarea dispozițiilor Acordului de stabilizare și de asociere și a celor implicate în aplicarea asistenței financiare comunitare.

Introducerea unui sistem de gestionare și formare axat pe rezultate pentru funcționarii publici.

Elaborarea și aplicarea unei structuri salariale pentru funcționarii publici care să permită atât o planificare bugetară corespunzătoare, cât și o carieră profesională motivantă.

Asigurarea viabilității reformelor din administrația publică.

Sistemul judiciar

Asigurarea urmăririi penale a infracțiunilor grave, în special a criminalității organizate, acordându-se o atenție deosebită mecanismelor de cooperare transfrontalieră.

Aplicarea legislației privind protecția martorilor.

Asigurarea formării continue și adecvate a judecătorilor și a procurorilor, inclusiv în domeniul drepturilor omului, al aspectelor etice, comerciale, corporative și în ceea ce privește chestiunile referitoare la Acordul de stabilizare și de asociere.

Asigurarea viabilității financiare a Școlii de Magistratură.

Revizuirea rolului și a calificărilor administratorilor judiciari și includerea progresivă a acestora în cadrul funcției publice, asigurând paritatea remunerației acestora cu cea a personalului ministerelor.

Politica anticorupție

Aplicarea convențiilor europene privind corupția în materie civilă și penală ratificate de Albania și a convențiilor relevante ale Organizației Națiunilor Unite.

Obținerea unor rezultate semnificative în lupta împotriva corupției, la toate nivelurile și în toate domeniile, prin aplicarea legislației corespunzătoare.

Drepturile omului și protecția minorităților

Respectarea legislației internaționale privind drepturile omului

Asigurarea faptului că deținuții condamnați și cei aflați în arest preventiv sunt tratați în conformitate cu standardele internaționale.

Drepturi civile și politice

Îmbunătățirea sistemului de justiție pentru minori.

Asigurarea respectării Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea torturii și a tratamentelor sau a pedepselor inumane sau degradante.

Adoptarea unei legislații globale privind prevenirea discriminării și asigurarea unei asistențe instituționale adecvate pentru victime, inclusiv de către instituțiile existente cu responsabilități în domeniul drepturilor omului.

Aplicarea legislației privind restituirea/despăgubirea pentru proprietățile confiscate în perioada comunistă.

Finalizarea procesului de înregistrare a terenurilor.

Asigurarea conformității cu legea a transferurilor de proprietate și garantarea funcționării corecte a tuturor organismelor implicate în proces (notari, cadastru etc.).

Aplicarea legislației privind mijloacele de informare în masă tipărite și electronice, ținând seama de standardele europene.

Asigurarea alocării corecte și nediscriminatorii a frecvențelor pentru serviciile de televiziune, în conformitate cu planul național, și a respectării depline a cerințelor de către serviciile de difuziune. Îmbunătățirea gradului de neutralitate al serviciului public de radiodifuziune.

Încurajarea participării active a ONG-urilor și a altor organizații ale societății civile la procesul decizional guvernamental și ameliorarea continuă a calității jurnalismului.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Continuarea promovării dialogului regional, a stabilității, a relațiilor de bună vecinătate și a cooperării.

Alinierea prevederilor acordului încheiat cu SUA cu privire la condițiile de predare a persoanelor către Tribunalul Penal Internațional la principiile de bază ale UE, adoptate cu ocazia Consiliului European din septembrie 2002.

Criterii economice

Reducerea presiunii fiscale asupra salariilor și ameliorarea structurilor de stimulare și a flexibilității pe piața muncii pentru a duce la creșterea participării și a nivelului de ocupare a forței de muncă, asigurând în același timp resursele fiscale prin lărgirea bazei de impozitare și ameliorarea conformității, într-un ritm cadențat și prudent pentru a asigura viabilitatea finanțelor publice.

Îmbunătățirea sistemului de învățământ, în scopul de a crește oferta de competențe solicitate, promovând ocuparea forței de muncă și creșterea economică pe termen lung.

Modernizarea infrastructurii țării, în special în sectorul energiei și al transporturilor, pentru a consolida competitivitatea economiei în ansamblu.

Accelerarea procesului de privatizare a întreprinderilor deținute de stat pentru a consolida guvernanța corporativă și a reduce pierderile cvasifiscale.

Ameliorarea mediului de afaceri pentru a crește investițiile străine directe de tip greenfield (de la zero).

Instituirea unor proceduri eficiente pentru identificarea, instrumentarea și urmărirea cazurilor de fraudă (presupusă) și a altor nereguli cu impact asupra fondurilor naționale și internaționale.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Asigurarea capacității administrative pentru a pune în aplicare cerințele Acordului de stabilizare și de asociere și ale Acordului interimar în acest domeniu.

Obținerea de progrese suplimentare în materie de adoptare a standardelor europene și intensificarea eforturilor de a deveni membru deplin al organizațiilor europene de standardizare.

Înregistrarea de progrese în procesul de transpunere a directivelor „abordarea nouă”, „abordarea globală” și „vechea abordare”.

Instituirea deplină a unui sistem de supraveghere a pieței.

Asigurarea unei mai bune funcționări a organismelor responsabile de standardizare, acreditare și certificare, precum și a organismelor responsabile de metrologie și calibrare, ținând seama de cele mai bune practici ale CE.

Asigurarea statutului de membru al Albaniei în Organizația de cooperare europeană pentru acreditare.

Circulația persoanelor, a serviciilor și dreptul de stabilire

Aprobarea legislației privind încadrarea în muncă a cetățenilor străini și adoptarea unor măsuri în vederea coordonării serviciilor de securitate socială.

Asigurarea aplicării, în mod echitabil și imparțial, a legislației privind dreptul de stabilire.

Libera circulație a capitalului

Înregistrarea unor progrese în procesul de îndeplinire a angajamentelor asumate de Albania prin Acordul de stabilizare și de asociere în domeniul liberalizării depline a circulației capitalului, inclusiv garantarea aceluiași tratament pentru resortisanții UE și albanezi cu privire la investițiile de portofoliu, împrumuturi financiare și credite cu o scadență mai mică de un an.

Vamă și fiscalitate

Asigurarea apropierii continue a legislației albaneze din domeniul vamal și fiscal față de acquis-ul comunitar și continuarea creșterii capacității administrative de aplicare a legislației vamale și fiscale și de combatere a corupției, a criminalității transfrontaliere și a evaziunii fiscale.

Îmbunătățirea transparenței și a schimbului de informații cu statele membre UE pentru a facilita aplicarea măsurilor de prevenire a fraudei sau a evaziunii fiscale.

Concurență

Continuarea îmbunătățirii rezultatelor obținute în materie de aplicare a legii în domeniul antitrust și în cel al controlului ajutoarelor de stat.

Finalizarea procesului de aliniere a sistemelor de ajutoare de stat la normele de concurență ale UE, în conformitate cu dispozițiile Acordului interimar.

Achiziții publice

Asigurarea compatibilității cadrului juridic albanez cu acquis-ul comunitar.

Realizarea unor structuri pe deplin operaționale în materie de achiziții publice, asigurând funcționarea procedurilor de achiziții publice cu respectarea strictă a legii și a cerințelor Acordului de stabilizare și de asociere.

Dreptul proprietății intelectuale

Punerea integrală în aplicare a convențiilor internaționale ratificate în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, comercială și industrială.

Aplicarea corespunzătoare a legislației privind drepturile de proprietate intelectuală și obținerea unor rezultate mai bune în lupta împotriva pirateriei și a contrafacerii.

Garantarea unei capacități administrative suficiente pentru a respecta cerințele Acordului de stabilizare și de asociere în acest domeniu.

Ocuparea forței de muncă și politici sociale

Înlesnirea incluziunii femeilor pe piața muncii și a participării acestora în procesul de luare a deciziilor.

Integrarea strategiilor privind ocuparea forței de muncă și formarea profesională în politicile sociale, educaționale, fiscale, antreprenoriale și regionale. Asigurarea punerii în aplicare a angajamentelor internaționale în materie de sănătate, în special a reglementărilor internaționale în materie de sănătate.

Înregistrarea unor progrese în procesul de aliniere la legislația comunitară a standardelor de calitate privind transfuziile de sânge și de componente ale sângelui.

Inițierea procesului de punere în aplicare a Strategiei privind sistemul național de sănătate pentru perioada 2007-2013.

Educație și cercetare

Continuarea eforturilor de îmbunătățire a calității învățământului și de creare a unui sistem modern de educație și formare profesională, promovarea cooperării regionale în domeniul învățământului superior.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Punerea în aplicare a unei legislații comerciale îmbunătățite.

Asigurarea adaptării strategiei de combatere a economiei informale la evoluțiile din acest sector.

Dezvoltarea în continuare a structurilor specializate de sprijin pentru mediul de afaceri (de exemplu, incubatoare și grupări de afaceri) și analiza fezabilității unui parc industrial/tehnologic.

Demararea procesului de elaborare și aplicare a unei politici integrate de cercetare, precum și dezvoltarea în continuare a măsurilor de stimulare a inovației și a competitivității în rândurile societăților mici.

Introducerea standardelor privind comunicarea unor informații și a standardelor de raportare financiară în conformitate cu standardele UE și asigurarea aplicării efective a acestora.

Continuarea punerii în aplicare a Cartei europene pentru întreprinderile mici.

Agricultură și pescuit

Dezvoltarea strategiilor pentru exploatarea terenurilor, piața funciară, dezvoltare rurală, diversificarea activităților agricole și pentru consolidarea competitivității în agricultură.

Obținerea unor îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește siguranța alimentară și condițiile fitosanitare și veterinare, în conformitate cu cerințele CE.

Evaluarea conformității unităților agroalimentare cu cerințele UE, pregătirea unui program pentru modernizarea acestor unități și inițierea procesului de punere în aplicare.

Demararea unei acțiuni în vederea asigurării unui control eficient al producției interne de specii vegetale, în special în ceea ce privește produsele supuse cerințelor specifice ale Uniunii Europene, și dezvoltarea unor capacități analitice în sectorul fitosanitar.

Adoptarea unor măsuri pentru a asigura apropierea de standardele UE a politicii albaneze în domeniul pescuitului, în special în domeniul gestionării resurselor, al inspecției și al controlului, precum și în domeniul politicilor de piață și structurale.

Mediul înconjurător

Stabilirea unui inventar complet al punctelor fierbinți și continuarea eforturilor în vederea soluționării problemei punctelor fierbinți identificate.

Reducerea poluării produse de rafinăria din Balsh, inclusiv a deversărilor în râul Gjanica, și adoptarea măsurilor necesare în vederea soluționării problemei poluării apei în general.

Consolidarea monitorizării de mediu și asigurarea unor sancțiuni cu suficient efect de descurajare împotriva poluatorilor.

Continuarea punerii în aplicare a angajamentelor regionale și internaționale în materie de mediu.

Politica în domeniul transporturilor

Continuarea aplicării planului director de transport al Albaniei.

Finalizarea reformelor instituționale necesare pentru a îmbunătăți gestionarea activelor din transport, stabilirea priorităților în materie de investiții, elaborarea politicilor și implicarea sectorului privat.

Înregistrarea unor progrese importante în ceea ce privește reabilitarea porturilor Durres și Vlora și consolidarea operațiunilor portuare desfășurate în aceste porturi.

Obținerea unor rezultate mai bune în ceea ce privește siguranța rutieră (inclusiv punerea în aplicare a tahografului digital) și adoptarea unor măsuri suplimentare în vederea continuării armonizării legislației naționale cu acquis-ul în ceea ce privește accesul pe piață (gradul de ocupare) și normele sociale.

Continuarea punerii în aplicare a cerințelor Memorandumului de înțelegere cu privire la dezvoltarea rețelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est și cooperarea cu Observatorul Transporturilor din Europa de Sud-Est.

Crearea condițiilor pentru concurență în sectorul transportului feroviar, inclusiv instituirea organismelor de reglementare și siguranță.

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul celei de-a doua faze de tranziție a Acordului privind instituirea unui spațiu aerian comun european.

Obținerea unor rezultate semnificative în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de siguranță maritimă, inclusiv a unităților de control de către stat al porturilor, și a funcționării registrului naval în conformitate cu Memorandumul de înțelegere de la Paris.

Energie

Asigurarea în continuare a aplicării corecte a planurilor de acțiune în sectorul electricității și al gazului și realizarea de noi progrese în ceea ce privește aplicarea strategiei albaneze în domeniul energiei.

Asigurarea aplicării în timp util a diferitelor proiecte vizând îmbunătățirea infrastructurii pentru producerea, transportul și distribuția de energie electrică.

Continuarea aplicării angajamentelor regionale și internaționale în domeniul energiei în vederea instituirii unei piețe regionale a energiei bazate pe concurență.

Îmbunătățirea punerii în aplicare a legii privind eficiența energiei.

Societatea informațională și mijloacele de comunicare în masă

Continuarea procesului de transpunere și aplicare a cadrului comunitar pentru comunicații electronice.

Continuarea procesului de aliniere a legislației albaneze la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și la Directiva „Televiziune fără frontiere”.

Control financiar

Elaborarea și punerea în aplicare a principiilor privind responsabilitatea de gestiune descentralizată și auditul intern independent din punct de vedere funcțional, în conformitate cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici comunitare.

Elaborarea procedurilor și dezvoltarea capacității administrative pentru a asigura protecția eficientă a intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Asigurarea conformității legii privind auditul extern cu orientările Organizației Instituțiilor Superioare de Audit.

Consolidarea în continuare a capacității de audit extern, de gestionare a controlului financiar și a celei de audit intern.

Statistici

Îmbunătățirea statisticilor în domeniul agriculturii și în domeniul macroeconomic, elaborarea de statistici în domeniul social, inclusiv statistici privind educația și sănătatea, precum și realizarea de progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a tuturor clasificărilor europene, inclusiv clasificarea regiunilor statistice.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control la frontieră, azil și migrație

Asigurarea conformității depline a tuturor documentelor de călătorie albaneze cu standardele internaționale.

Punerea în aplicare a tuturor angajamentelor internaționale asumate de Albania în domeniul gestionării frontierelor.

Punerea în aplicare a legislației în domeniul azilului și instituirea unui sistem de azil complet, în conformitate cu standardele internaționale, inclusiv primirea solicitanților de azil.

Punerea în aplicare a strategiei naționale a Albaniei privind migrația și a planului național de acțiune privind azilul.

Asigurarea capacității Albaniei de a îndeplini cerințele Acordului de stabilizare și de asociere în ceea ce privește cetățenii Uniunii Europene care lucrează și/sau își au reședința în Albania.

Încheierea, ratificarea și punerea în aplicarea treptată a tuturor principalelor convențiilor internaționale în domeniul migrației.

Spălarea banilor

Intensificarea luptei împotriva criminalității economice și financiare, inclusiv a spălării și a contrafacerii banilor.

Obținerea unor rezultate concrete în lupta împotriva spălării banilor, atât în interiorul, cât și în afara sectorului financiar.

Droguri

Asigurarea unor rezultate mult mai bune în lupta împotriva traficului de droguri, în special în ceea ce privește drogurile sintetice, heroina și cocaina.

Poliție

Continuarea procesului de aliniere a serviciilor polițienești la standardele europene, în special prin intermediul formării și al echipamentelor corespunzătoare.

Obținerea unor rezultate importante în lupta împotriva criminalității și în combaterea corupției și a altor fapte penale în cadrul poliției.

Combaterea criminalității organizate și a terorismului

Intensificarea cooperării internaționale în lupta împotriva criminalității organizate și a terorismului.

Obținerea unor rezultate semnificative în ceea ce privește frecvența, numărul și calitatea urmăririlor în justiție în cazul infracțiunilor legate de criminalitatea organizată și de trafic, precum și în ceea ce privește confiscarea banilor proveniți din săvârșirea de infracțiuni.

Integrarea deplină în legislația națională a convențiilor și a protocoalelor internaționale privind prevenirea terorismului la care Albania este parte, precum și aplicarea acestora.

Protecția datelor cu caracter personal

Asigurarea controlului eficace și asigurarea respectării legislației naționale privind protecția datelor cu caracter personal.

4.   PROGRAMARE

Asistența comunitară de care beneficiază țările din Balcanii de Vest, în temeiul procesului de stabilizare și de asociere, se va acorda în cadrul instrumentelor financiare existente, în special Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (IPA), iar pentru programele adoptate înainte de 2007, Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului (Regulamentul CARDS) (1). Acordurile de finanțare constituie temeiul juridic pentru punerea în aplicare a programelor concrete. În consecință, prezenta decizie nu va avea implicații financiare.

De asemenea, Albania poate avea acces la finanțarea acordată prin programele multinaționale și orizontale.

5.   CONDIȚIONARE

Asistența în favoarea țărilor din Balcanii de Vest este condiționată de progresele realizate în respectarea criteriilor de la Copenhaga și în îndeplinirea priorităților specifice ale prezentului parteneriat european. Nerespectarea acestor condiții ar putea avea drept consecință adoptarea de către Consiliu a măsurilor corespunzătoare în temeiul articolului 21 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 sau, în cazul programelor anterioare anului 2007, în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000. De asemenea, asistența face obiectul condițiilor definite de către Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997, în special în ceea ce privește angajamentul beneficiarilor de a efectua reforme democratice, economice și instituționale. În programele anuale individuale sunt incluse și condițiile specifice. Deciziile de finanțare vor fi urmate de un acord de finanțare semnat cu Albania.

6.   MONITORIZARE

Punerea în aplicare a parteneriatului european va fi examinată prin mecanismele stabilite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special rapoartele anuale prezentate de către Comisie.


(1)  JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 23).


19.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 80/18


DECIZIA CONSILIULUI

din 18 februarie 2008

privind principiile, priorităţile şi condiţiile cuprinse în Parteneriatul european cu Bosnia şi Herţegovina şi de abrogare a Deciziei 2006/55/CE

(2008/211/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare şi de asociere (1), astfel cum a fost modificat, în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Salonic din 19 şi 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a ţărilor din Balcanii de Vest.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că trebuie stabilite de către Consiliu principiile, priorităţile şi condiţiile care urmează a fi incluse în parteneriate, precum şi orice adaptări ulterioare. De asemenea, se prevede că monitorizarea parteneriatelor europene va fi asigurată prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare şi de asociere, în special prin rapoartele anuale privind progresele realizate.

(3)

La 30 ianuarie 2006, Consiliul a adoptat cel de-al doilea Parteneriat european cu Bosnia şi Herţegovina (2).

(4)

În documentul Comisiei cu privire la strategia de extindere şi principalele provocări pentru perioada 2006-2007 se arăta că parteneriatele urmau să fie actualizate la sfârşitul anului 2007.

(5)

La 17 iulie 2006, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (3) de instituire a unui instrument de asistenţă pentru preaderare (IPA), care reînnoieşte cadrul pentru asistenţă financiară în favoarea ţărilor aflate în procesul de preaderare.

(6)

Prin urmare, este oportun să se adopte un parteneriat european revizuit care să actualizeze actualul parteneriat pentru a identifica priorităţile reînnoite pentru care sunt necesare acţiuni suplimentare, pe baza constatărilor din raportul din 2007 privind progresele realizate de Bosnia şi Herţegovina în pregătirea pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană.

(7)

Pentru a se pregăti pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană, autorităţile competente din Bosnia şi Herţegovina ar trebui să elaboreze un plan, care să cuprindă un calendar şi măsuri specifice pentru atingerea priorităţilor acestui parteneriat european.

(8)

Prin urmare, Decizia 2006/55/CE ar trebui abrogată,

DECIDE:

Articolul 1

Principiile, priorităţile şi condiţiile înscrise în Parteneriatul european cu Bosnia şi Herţegovina sunt prezentate în anexă.

Articolul 2

Punerea în aplicare a parteneriatului european se analizează prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare şi de asociere, în special prin rapoartele anuale privind progresele realizate prezentate de către Comisie.

Articolul 3

Decizia 2006/55/CE se abrogă.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 18 februarie 2008.

Pentru Consiliu

Preşedintele

D. RUPEL


(1)  JO L 86, 24.3.2004, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 269/2006 (JO L 47, 17.2.2006, p. 7).

(2)  Decizia 2006/55/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 privind principiile, priorităţile şi condiţiile cuprinse în Parteneriatul european cu Bosnia şi Herţegovina şi de abrogare a Deciziei 2004/515/CE (JO L 35, 7.2.2006, p. 19).

(3)  JO L 210, 31.7.2006, p. 82.


ANEXĂ

BOSNIA ŞI HERŢEGOVINA – PARTENERIAT EUROPEAN 2007

1.   INTRODUCERE

Consiliul European a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a ţărilor din Balcanii de Vest. Parteneriatul revizuit propus actualizează cel de-al doilea parteneriat, pe baza concluziilor din Raportul Comisiei din 2007 privind progresele realizate de Bosnia şi Herţegovina. Sunt reiterate domeniile de acţiune prioritare şi sunt identificate noi priorităţi. Priorităţile noi sunt adaptate la nevoile specifice ale ţării şi la stadiul de pregătire al acesteia şi vor fi actualizate, dacă este cazul. Bosnia şi Herţegovina este invitată să elaboreze un plan care să conţină un calendar şi măsuri specifice în vederea realizării priorităţilor parteneriatului european. Parteneriatul prevede, de asemenea, orientări privind asistenţa financiară acordată ţării.

2.   PRINCIPII

Procesul de stabilizare şi de asociere rămâne cadrul în care se înscrie parcursul european al ţărilor din Balcanii de Vest până la aderarea viitoare a acestora. Priorităţile identificate pentru Bosnia şi Herţegovina se referă la capacitatea acestei ţări de a îndeplini criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993 şi condiţiile instituite prin procesul de stabilizare şi de asociere, în special condiţiile definite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 şi din 21 şi 22 iunie 1999, declaraţia finală a reuniunii la nivel înalt de la Zagreb din 24 noiembrie 2000 şi Agenda de la Salonic.

3.   PRIORITĂŢI

Priorităţile enumerate în prezentul parteneriat european au fost selectate pe baza faptului că se poate preconiza, în mod realist, că Bosnia şi Herţegovina este în măsură să le realizeze sau să înregistreze progrese substanţiale în domeniile în cauză în anii imediat următori. Se face o distincţie între priorităţile pe termen scurt, care se aşteaptă a fi realizate în termen de unul până la doi ani, şi priorităţile pe termen mediu, care se preconizează a fi realizate în termen de trei până la patru ani. Priorităţile privesc atât legislaţia, cât şi punerea în aplicare a acesteia.

Dată fiind necesitatea de a stabili priorităţi, este important să se precizeze că Bosnia şi Herţegovina va trebui să îndeplinească şi alte sarcini care ar putea deveni prioritare în cadrul unui viitor parteneriat, avându-se în vedere, de asemenea, progresele ulterioare înregistrate de Bosnia şi Herţegovina.

În cadrul priorităţilor pe termen scurt, priorităţile esenţiale au fost identificate şi grupate în partea de început a listei. Ordinea în care sunt enumerate aceste priorităţi esenţiale nu implică o ierarhie a importanţei acestora.

3.1.   PRIORITĂŢI PE TERMEN SCURT

Priorităţi esenţiale

Adoptarea legislaţiei privind reforma forţelor de poliţie la nivelul statului şi al entităţilor, în conformitate cu cele trei principii ale UE, şi iniţierea punerii în aplicare a acesteia.

Cooperarea deplină cu Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPII), inclusiv prin asumarea unui rol proactiv în acţiunea de arestare a tuturor persoanelor puse sub acuzare de TPII şi aflate în libertate.

Adoptarea legislaţiei cerute în materie de radiodifuziune publică la nivelul Federaţiei Bosnia şi Herţegovina. Punerea în aplicare a reformei privind radiodifuziunea publică.

Punerea în aplicare a strategiei 2006 privind reforma administraţiei publice şi garantarea că ministerele şi instituţiile de la nivelul statului beneficiază de finanţare corespunzătoare, sunt operaţionale şi echipate în mod adecvat, în special în ceea ce priveşte sediul şi personalul.

Întărirea capacităţii administrative pentru a pregăti punerea în aplicare a angajamentelor asumate prin Acordul de stabilizare şi de asociere (ASA) şi prin Acordul interimar (AI).

Continuarea eforturilor care au ca obiectiv reconcilierea cetăţenilor din ţările din regiune şi consolidarea eforturilor pentru a găsi soluţii definitive la problemele bilaterale nerezolvate, în special în ceea ce priveşte frontierele.

Realizarea de progrese considerabile în vederea creării unui spaţiu economic unic în Bosnia şi Herţegovina favorabil liberei circulaţii a bunurilor, a capitalului, a serviciilor şi a persoanelor.

Reducerea rigidităţilor structurale care denaturează funcţionarea pieţei muncii, în special fiscalitatea în domeniul muncii, nivelul transferurilor sociale şi mecanismele de stabilire a salariilor, pentru a contribui la creşterea ratei de participare şi de ocupare a forţei de muncă.

Luarea de măsuri pentru ca structurile instituţionale să devină mai operaţionale şi mai viabile şi garantarea unei mai bune respectări a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, inclusiv prin aprobarea şi adoptarea de modificări la Constituţia Bosniei şi Herţegovinei, după caz.

Criterii politice

Democraţia şi statul de drept

Constituţie/Guvernanţă

Adoptarea de măsuri suplimentare în vederea alocării unor resurse tehnice şi umane suficiente Adunării Parlamentare din Bosnia şi Herţegovina.

Asigurarea unei coordonări structurate şi instituţionalizate între stat şi entităţi prin instituirea unor mecanisme funcţionale pentru coordonarea politică, legislativă şi tehnică între stat şi entităţi.

Adoptarea unor măsuri adecvate în urma rapoartelor elaborate de instituţiile superioare de audit din Bosnia şi Herţegovina şi adoptarea de măsuri împotriva persoanelor care se fac vinovate de nereguli.

Parlament/Alegeri

Modificarea legislaţiei electorale privind membrii Preşedinţiei din Bosnia şi Herţegovina şi delegaţii Camerei Popoarelor pentru a asigura respectarea deplină a Convenţiei europene a drepturilor omului şi a angajamentelor care rezultă din aderarea la Consiliul Europei.

Administraţia publică

Punerea la dispoziţia Biroului de coordonare a administraţiei publice a resurselor umane şi materiale necesare pentru desfăşurarea activităţii.

Continuarea procesului de îmbunătăţire a procedurilor de recrutare, fundamentate pe criterii obiective şi de merit, care să asigure transparenţa şi numirea promptă a funcţionarilor publici cu calificarea necesară.

Armonizarea legilor care reglementează funcţia publică pentru a contribui la crearea unei funcţii publice responsabile, eficiente şi bazate pe criterii profesionale de dezvoltare a carierei.

Finalizarea procesului de fuzionare a funcţiilor de ombudsman de la nivel naţional şi de la nivelul entităţilor şi asigurarea faptului că biroul naţional dispune de resursele necesare pentru a funcţiona în mod adecvat.

Sistemul judiciar

Sporirea independenţei şi a responsabilizării sistemului judiciar, precum şi ameliorarea eficienţei acestuia, inclusiv prin reducerea numărului de cazuri nesoluţionate.

Adoptarea şi iniţierea procesului de punere în aplicare a unei strategii de dezvoltare a sectorului judiciar.

Asigurarea unei formări profesionale corespunzătoare pentru personalul din sistemul judiciar, în special în ceea ce priveşte legislaţia în materie de drepturile omului şi aspectele legate de aplicarea Acordului de stabilizare şi de asociere.

Politica anticorupţie

Adoptarea şi punerea în aplicare a unui plan de acţiune detaliat pentru combaterea corupţiei, pe baza strategiei naţionale anticorupţie.

Punerea în aplicare a recomandărilor Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO) şi a obligaţiilor care derivă din convenţiile internaţionale în materie de corupţie.

Urmărirea energică a cazurilor de corupţie şi adoptarea unei politici de toleranţă zero faţă de actele de corupţie.

Asigurarea punerii în aplicare eficiente a legislaţiei privind conflictele de interese.

Drepturile omului şi protecţia minorităţilor

Eliminarea din Constituţia Republicii Srpska a dispoziţiilor privind pedeapsa cu moartea.

Ameliorarea modului de punere în aplicare a convenţiilor internaţionale ratificate de Bosnia şi Herţegovina, inclusiv a cerinţelor de raportare.

Sporirea accesului la justiţie.

Consolidarea protecţiei drepturilor femeilor şi ale copilului.

Obţinerea unui acord cu privire la o reformă completă a sistemului penitenciar şi construirea unei închisori de stat.

Îmbunătăţirea continuă a cadrului legal care reglementează statutul minorităţilor astfel încât să răspundă pe deplin cerinţelor Convenţiei-cadru a Consiliului Europei privind minorităţile naţionale şi garantarea aplicării acestuia pe întreg teritoriul Bosniei şi Herţegovinei.

Asigurarea bunei funcţionări a Consiliului Minorităţilor Naţionale din Bosnia şi Herţegovina şi a organismelor corespunzătoare la nivelul entităţilor.

Elaborarea şi punerea în aplicare a tuturor planurilor de acţiune sectoriale aferente strategiei naţionale pentru situaţia romilor în cadrul strategiei globale de reducere a sărăciei şi de promovare a incluziunii sociale.

Continuarea procesului de dezinstituţionalizare, de dezvoltare a serviciilor de proximitate şi a ajutorului pentru persoanele dependente, inclusiv în domeniul sănătăţii mintale.

Aspecte regionale şi obligaţii internaţionale

Contribuirea la consolidarea cooperării regionale, a reconcilierii şi a relaţiilor de bună vecinătate, inclusiv prin promovarea procesului de tranziţie de la pactul de stabilitate la un cadru de cooperare cu o dimensiune preponderent regională şi punerea în aplicare efectivă a Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA).

Întărirea cooperării cu ţările învecinate, privind, în special, cooperarea transfrontalieră, combaterea criminalităţii organizate, a traficului şi a contrabandei, cooperarea judiciară şi gestionarea frontierelor.

Contribuirea la soluţionarea problemelor nerezolvate privind frontierele cu ţările limitrofe.

Asigurarea finanţării corespunzătoare şi a funcţionării depline a fondului pentru repatrierea refugiaţilor; contribuirea la punerea în aplicare integrală a Declaraţiei de la Sarajevo; finalizarea procesului de repatriere a refugiaţilor şi obţinerea de progrese semnificative în ceea ce priveşte integrarea economică şi socială a acestora.

Criterii economice

Întărirea stabilităţii macroeconomice prin asigurarea unei poziţii fiscale viabile şi prin folosirea instrumentelor de politică prudenţială pentru a menţine stabilitatea financiară în contextul evoluţiilor rapide în intermedierea financiară.

Accelerarea procesului de privatizare, cu obiectivul de a transfera 5 până la 10 % din capitalul deţinut de stat către sectorul privat, Federaţia vizând nivelul superior.

Elaborarea de mecanisme de supraveghere fiscală bazate pe norme fiscale şi cooperare instituţională care promovează disciplina fiscală în cadrul entităţilor şi între entităţi şi instituţiile statului; garantarea unui mediu adecvat pentru cooperarea instituţională în cadrul unui Consiliu Fiscal Naţional care funcţionează corect.

Finalizarea reconcilierii creanţelor interne în funcţie de capacitatea bugetară de rambursare şi reducerea durabilă a datoriei publice.

Ameliorarea guvernanţei corporative prin realizarea de progrese importante prin restructurarea şi lichidarea întreprinderilor cu capital de stat care înregistrează pierderi.

Asigurarea bunei funcţionări a instanţelor comerciale şi, în special, consolidarea capacităţii instanţelor de a trata cu mai mare eficienţă procedurile de faliment/lichidare a societăţilor comerciale.

Sporirea securităţii juridice pentru operatorii economici locali şi pentru cei străini şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Standarde europene

Piaţa internă

Libera circulaţie a mărfurilor

Îmbunătăţirea şi punerea în aplicare a cadrului legal pentru standardizare, metrologie, acreditare şi certificare a produselor pentru a-l alinia la standardele şi la cele mai bune practici ale UE; armonizarea continuă a reglementărilor tehnice cu cele ale acquis-ului; consolidarea capacităţii instituţiilor şi a infrastructurii calităţii şi instituirea unui temei juridic pentru procedurile de evaluare a conformităţii.

Asigurarea evoluţiei continue în adoptarea standardelor europene (SE).

Instituirea unui mecanism intern de consultare şi notificare a noilor reglementări tehnice înainte de adoptarea măsurilor cu impact asupra comerţului.

Asigurarea deplinei operativităţi a agenţiei de supraveghere a pieţei şi continuarea adoptării de măsuri pentru instituirea unei structuri de supraveghere a pieţei care să răspundă la cerinţele acquis-ului cu privire la libera circulaţie a mărfurilor.

Adoptarea legii naţionale cu privire la produsele farmaceutice şi la dispozitivele medicale şi instituirea Agenţiei Farmaceutice de Stat.

Libera circulaţie a persoanelor, a serviciilor şi dreptul de stabilire

Transferarea activităţii de supraveghere bancară la nivel naţional (inclusiv activităţile auxiliare de supraveghere) şi asigurarea bunei funcţionării a acestei autorităţi de supraveghere, în conformitate cu principiile de bază Basel pentru supravegherea eficientă a sectorului bancar.

Adoptarea legislaţiei naţionale privind obligaţiile.

Asigurarea faptului că agenţia de asigurări din Bosnia şi Herţegovina funcţionează corespunzător şi garantează astfel existenţa unei pieţe interne unice de asigurări.

Crearea unui cadru legislativ şi de reglementare consecvent pentru pieţele de capital pentru a asigura existenţa unui spaţiu economic unic şi crearea unei structuri instituţionale adecvate pentru coordonarea politicilor şi a legislaţiei în materie de pieţe de capital.

Libera circulaţie a capitalurilor

Realizarea de progrese suplimentare în demersurile de eliminare a restricţiilor cu privire la ieşirile de capital.

Vamă şi fiscalitate

Continuarea procesului de aliniere la acquis a legislaţiei şi a procedurilor vamale şi fiscale şi asigurarea că nomenclatura tarifară a Bosniei şi Herţegovinei este actualizată constant pe baza celei mai recente versiuni a Nomenclaturii Combinate.

Asigurarea compatibilităţii cadrului legal pentru zonele libere cu standardele Uniunii Europene şi garantarea supravegherii corespunzătoare a zonelor libere.

Garantarea punerii în aplicare corecte a regulilor de origine, inclusiv cumulul diagonal.

Punerea în aplicare a normelor privind valoarea în vamă în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale.

Eliminarea taxelor cu efect echivalent taxelor vamale (comisioane vamale pentru procesarea declaraţiilor vamale).

Îmbunătăţirea continuă a capacităţii administrative de punere în aplicare a legislaţiei vamale şi a celei fiscale şi de combatere a corupţiei, a criminalităţii transfrontaliere şi a evaziunii fiscale.

Convenirea asupra unui algoritm definitiv pentru alocarea veniturilor fiscale indirecte între stat, entităţi şi districtul Brčko.

Aderarea la principiile codului de conduită în domeniul impozitării societăţilor comerciale şi asigurarea conformităţii noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Concurenţă

Îmbunătăţirea legislaţiei antitrust existente în conformitate cu cerinţele Acordului de stabilizare şi de asociere şi consolidarea capacităţii administrative a Consiliului Concurenţei.

Accelerarea preparativelor în domeniul ajutoarelor de stat, în special prin adoptarea legislaţiei necesare, prin instituirea unei autorităţi publice pentru controlul ajutoarelor de stat, independentă din punct de vedere operaţional, şi prin asigurarea transparenţei în cazul tuturor ajutoarelor acordate Bosniei şi Herţegovinei.

Achiziţii publice

Asigurarea corectei funcţionări a sistemului unic pentru achiziţii publice şi punerea în aplicare a legislaţiei şi a procedurilor privind achiziţiile publice. Continuarea dezvoltării capacităţii administrative.

Dreptul proprietăţii intelectuale

Efectuarea demersurilor necesare pentru ca Institutul pentru Proprietatea Intelectuală să devină deplin funcţional, astfel încât să îşi ducă la îndeplinire în mod eficient atribuţiile şi să pună în aplicare şi să asigure punerea în aplicare a actualului cadru legal.

Pregătirea unui plan de acţiune pentru a construi capacitatea necesară punerii în aplicare şi asigurării punerii în aplicare a legilor privind proprietatea intelectuală, cu accent special pe necesitatea de a furniza formare profesională de specialitate organelor de aplicare a legii, judecătorilor, procurorilor şi lucrătorilor vamali.

Îmbunătăţirea cooperării între organele de aplicare a legii şi între toate părţile interesate cu scopul de a consolida punerea în aplicare a legii şi începerea organizării de campanii de sensibilizare a publicului.

Ocuparea forţei de muncă şi politicile sociale

Dezvoltarea în continuare a cadrului de incluziune socială şi a politicilor de protecţie socială.

Dezvoltarea mecanismelor pentru dialog social.

Efectuarea de eforturi suplimentare pentru a ameliora situaţia persoanelor cu handicap.

Dezvoltarea unor structuri administrative adecvate şi a capacităţii în domeniul protecţiei consumatorilor şi a sănătăţii.

Educaţie şi cercetare

Punerea în aplicare a legii naţionale privind învăţământul superior pentru a pregăti punerea în aplicare a principalelor componente ale Procesului de la Bologna şi ale Convenţiei de la Lisabona privind recunoaşterea calificărilor.

Rezolvarea problemei fragmentării sistemului de învăţământ şi a suprapunerii de funcţii între diferitele niveluri de organizare. Consolidarea dezvoltării politicilor şi a planificării strategice pentru a îmbunătăţi calitatea învăţământului.

Adoptarea de măsuri de prevenire a separării copiilor în şcoli pe criterii etnice.

Semnarea şi ratificarea Convenţiei UNESCO privind protecţia şi promovarea diversităţii de expresii culturale.

Demararea elaborării unei politici integrate de cercetare.

Aspecte legate de OMC

Continuarea reformelor necesare pentru a răspunde normelor şi obligaţiilor OMC şi continuarea activităţii pentru a obţine aderarea la OMC.

Politici sectoriale

Industrie şi IMM-uri

Crearea unui cadrul legal şi instituţional consecvent pentru IMM-uri pentru a pune în aplicare în mod corespunzător Carta IMM-urilor.

Adoptarea strategiei privind IMM-urile propusă la nivel naţional şi instituirea capacităţii minime necesare la nivel naţional pentru a asigura o politică privind IMM-urile consecventă şi coordonată în întreaga ţară, inclusiv o agenţie naţională pentru IMM-uri şi un for de dialog şi consultare cu IMM-urile.

Elaborarea unei politici industriale globale.

Agricultură şi pescuit

Adoptarea legii privind agricultura, alimentele şi dezvoltarea rurală şi asigurarea unui cadru legal adecvat pentru punerea în aplicare armonizată a politicilor agricole, alimentare şi de dezvoltare rurală. Elaborarea unei strategii agricole globale la nivelul statului.

Consolidarea capacităţii administrative la nivelul statului în ceea ce priveşte agricultura, alimentele şi dezvoltarea rurală pentru a coordona în mod eficient punerea în aplicare a politicilor de piaţă şi de dezvoltare rurală în întreaga ţară. Efectuarea acţiunilor necesare pentru instituirea unui minister al agriculturii, al alimentelor şi al dezvoltării rurale la nivel naţional care să dispună de resurse suficiente pentru desfăşurarea activităţii.

Asigurarea adoptării legislaţiei în conformitate cu standardele europene în sectorul siguranţei alimentare, în sectorul veterinar şi în cel fitosanitar şi începerea procesului de punere în aplicare.

Consolidarea capacităţii laboratoarelor şi a capacităţii de control în sectorul siguranţei alimentare, în sectorul veterinar şi în cel fitosanitar, instituirea unor laboratoare de referinţă şi elaborarea unor proceduri de prelevare a probelor în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

Îmbunătăţirea sistemului de identificare a bovinelor şi de înregistrare a mişcărilor acestora şi începerea acţiunii de identificare a porcinelor, a ovinelor şi a caprinelor şi înregistrarea mişcărilor acestora.

Mediu înconjurător

Adoptarea unui act cu putere de lege privind mediul înconjurător la nivelul statului pentru a crea cadrul necesar pentru protecţia armonizată a mediului înconjurător la nivel naţional.

Intensificarea punerii în aplicare a legislaţiei privind evaluarea impactului asupra mediului.

Ratificarea şi punerea în aplicare a convenţiilor internaţionale relevante, inclusiv Convenţiile Aarhus şi Espoo.

Instituirea şi asigurarea funcţionării corespunzătoare a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

O mai bună consolidare a capacităţii administrative a instituţiilor din domeniul mediului, în special a celor naţionale, şi îmbunătăţirea comunicării şi a coordonării între aceste instituţii.

Energie

Îndeplinirea obligaţiilor care derivă din Tratatul de instituire a Comunităţii Energiei, cu începere de la 1 iulie 2007, în special punerea în aplicare integrală a dispoziţiilor acquis-ului cu privire la piaţa internă a gazului şi a electricităţii şi la schimburile transfrontaliere de energie electrică.

Elaborarea şi adoptarea unei strategii globale în domeniul energiei.

Politica în domeniul transporturilor

Continuarea punerii în aplicare a cerinţelor Memorandumului de înţelegere cu privire la dezvoltarea reţelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est, inclusiv Addendum-ul privind spaţiul feroviar din Europa de Sud-Est, coordonarea şi consolidarea la nivelul statului şi al entităţilor a planificării infrastructurii de transport pentru a acorda prioritate, în mod consecvent, proiectelor de transport aferente reţelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est.

Armonizarea legislaţiei cu acquis-ul în domeniul transporturilor rutiere (norme tehnice şi de securitate, norme sociale şi acces pe piaţă).

Punerea în aplicare integrală a legii naţionale privind căile ferate. Pregătirea documentului de referinţă al reţelei feroviare pentru accesul liber la folosirea infrastructurii.

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul primei etape de tranziţie a Acordului privind instituirea unui spaţiu aerian comun european, inclusiv punerea în aplicare a legislaţiei relevante în materie de aviaţie.

Societatea informaţională şi mass-media

Adoptarea actului cu putere de lege privind Agenţia pentru Societatea Informaţională şi înfiinţarea acestei agenţii.

Punerea în aplicare şi asigurarea punerii în aplicare a regulamentelor privind telecomunicaţiile/comunicaţiile electronice, care au ca obiectiv o piaţă complet liberalizată şi competitivă. Introducerea măsurilor necesare de garantare a concurenţei pe piaţă.

Menţinerea poziţiei independente a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii. Întărirea capacităţii administrative a acesteia.

Control financiar

Elaborarea şi adoptarea unei strategii de control financiar intern în sectorul public.

Adoptarea şi punerea în aplicare a legislaţiei privind auditul şi controlul intern în sectorul public.

Statistici

Punerea în aplicare a acordului dintre entităţi în sistemul statistic cu privire la îmbunătăţirea activităţii Agenţiei Statistice Centrale din Bosnia şi Herţegovina, precum şi realizarea unei mai mari diversităţi şi a unei mai mari calităţi a statisticilor, în special la nivel naţional.

Ameliorarea colectării şi a prelucrării datelor statistice în domeniul agricol în conformitate cu standardele şi metodologia Uniunii Europene.

Îmbunătăţirea calităţii şi a gradului de acoperire statistică privind situaţiile financiare publice consolidate.

Instituirea cadrului legislativ necesar pentru efectuarea recensământului populaţiei. Stabilirea unei date-ţintă pentru efectuarea recensământului şi demararea pregătirilor pentru realizarea acestuia.

Justiţie, libertate şi securitate

Vize, control la frontiere, azil şi migraţie

Alocarea resurselor umane necesare serviciului migraţie din cadrul Ministerului Securităţii, precum şi alocarea de instalaţii, echipamente, personal şi programe de formare profesională corespunzătoare pentru Departamentul afacerilor externe.

Adoptarea unei strategii în materie de migraţie la nivel naţional şi a noii legi privind circulaţia şi şederea străinilor.

Punerea în aplicare a Acordului de readmisie CE-Bosnia şi Herţegovina şi negocierea acordurilor de readmisie cu ţările de origine ale migranţilor aflaţi în tranzit.

Asigurarea conformităţii centrelor de primire cu standardele internaţionale şi a autonomiei acestora în ceea ce priveşte finanţarea şi gestionarea.

Adoptarea şi punerea în aplicare a strategiei naţionale revizuite de gestionare integrată a frontierelor (GIF), pe baza orientărilor GIF pentru Balcanii de Vest, precum şi a planului naţional de acţiune corespunzător.

Îmbunătăţirea în continuare a punctelor de trecere a frontierei.

Spălarea banilor

Alocarea personalului necesar Unităţii de Informaţii Financiare (UIF).

Îmbunătăţirea în continuare a legislaţiei de prevenire şi combatere a spălării banilor, inclusiv punerea sa în aplicare şi asigurarea aplicării acesteia.

Droguri

Elaborarea unei politici naţionale în materie de droguri, în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

Asigurarea funcţionării depline a unui birou naţional de narcotice.

Poliţie

Continuarea consolidării Agenţiei de Stat pentru Investigaţii şi Protecţie, în special prin finalizarea recrutării personalului.

Combaterea criminalităţii organizate şi a terorismului

Pregătirea şi punerea în aplicare a tuturor planurilor de acţiune prevăzute prin strategia naţională de combatere a criminalităţii organizate.

Actualizarea şi punerea în aplicare a planului naţional de acţiune pentru combaterea traficului de persoane.

Ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de persoane.

Întărirea luptei împotriva criminalităţii organizate şi a cooperării internaţionale cu agenţiile de punere în aplicare a legii.

Adoptarea de măsuri suplimentare pentru a proteja victimele traficului de persoane şi pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei privind protecţia martorilor.

Consolidarea capacităţii Agenţiei de Stat pentru Investigaţii şi Protecţie în domeniul luptei împotriva terorismului şi intensificarea cooperării internaţionale în acest domeniu, inclusiv prin punerea în aplicare corespunzătoare a convenţiilor internaţionale.

Protecţia datelor cu caracter personal

Instituirea unei autorităţi de supraveghere independente (agenţie pentru protecţia datelor) învestite cu competenţe suficiente şi care să dispună de resursele financiare şi umane adecvate.

3.2.   PRIORITĂŢI PE TERMEN MEDIU

Criterii politice

Democraţie şi statul de drept

Constituţie/Guvernanţă

Continuarea procesului de aprobare şi de adoptare a modificărilor la Constituţia Bosniei şi Herţegovinei care va contribui la crearea de structuri instituţionale mai operative şi mai viabile din punct de vedere fiscal, la o mai bună respectare a drepturilor omului şi a drepturilor fundamentale şi la susţinerea procesului de integrare europeană.

Asigurarea progresului continuu în ceea ce priveşte asumarea întregii responsabilităţii la nivel naţional pentru formularea politicilor şi luarea deciziilor.

Administraţia publică

Punerea în aplicare a reformei administraţiei publice şi asigurarea viabilităţii acesteia. Creşterea capacităţii de armonizare legislativă progresivă şi punerea în aplicare a acquis-ului.

Sistemul judiciar

Punerea în aplicare a strategiei pentru dezvoltarea sectorului judiciar, consolidarea unui sistem judiciar independent, fiabil şi eficient care garantează statul de drept şi accesul egal al cetăţenilor la justiţie; asigurarea dotării instanţelor cu echipamentul tehnic şi mijloacele financiare necesare pentru a îndeplini actul de justiţie în mod eficient şi corect.

Drepturile omului şi protecţia minorităţilor

Asigurarea compatibilităţii depline a legislaţiei naţionale cu Convenţia europeană a drepturilor omului.

Asigurarea protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele internaţionale şi cu cele ale Uniunii Europene; aplicarea integrală a strategiei naţionale pentru situaţia romilor şi a planurilor sectoriale de acţiune aferente; elaborarea datelor care pot servi ca fundament pentru cultivarea dezvoltării ulterioare a strategiilor de incluziune socială, a planurilor de acţiune şi a evaluării acestora.

Aspecte regionale şi obligaţii internaţionale

Promovarea în continuare a dialogului regional, a stabilităţii, a relaţiilor de bună vecinătate şi a cooperării.

Alinierea prevederilor acordului încheiat cu SUA cu privire la condiţiile de predare a persoanelor către Tribunalul Penal Internaţional la principiile de bază ale UE, adoptate cu ocazia Consiliului European din septembrie 2002.

Criterii economice

Ameliorarea calităţii finanţelor publice prin reducerea ponderii cheltuielii publice în PIB, prin restructurarea cheltuielilor înspre categoriile care favorizează creşterea şi prin întărirea capacităţilor de planificare a politicii economice.

Finalizarea procesului de privatizare şi lichidarea întreprinderilor de stat care înregistrează pierderi şi care nu pot fi vândute.

Creşterea participării în economia formală prin reducerea cotelor la contribuţiile de asigurări sociale şi prin efectuarea reformei sistemului de pensii şi facilitarea mobilităţii forţei de muncă în cadrul ţării.

Instituirea cadrului pentru separarea industriilor de reţea pentru a deschide piaţa electricităţii, a gazului şi a telecomunicaţiilor pentru noi furnizori în vederea creşterii concurenţei şi a alocării eficiente a resurselor.

Continuarea reformelor în domeniul înregistrării proprietăţii, al punerii în aplicare a contractelor, al procedurilor de faliment, al fiscalităţii şi licenţelor comerciale, în scopul îmbunătăţirii mediului de afaceri şi al promovării spiritului antreprenorial. Eliminarea regulamentelor care se suprapun, din cauza existenţei mai multor niveluri de guvernare şi evitarea dublei impuneri a societăţilor comerciale de către diferitele entităţi.

Standarde europene

Piaţa internă

Libera circulaţie a mărfurilor

Continuarea instituirii unui sistem de infrastructură a calităţii, cu alinierea la acquis a legislaţiei în domeniul standardelor, al certificării, al metrologiei, al acreditării şi al evaluării conformităţii, precum şi transpunerea directivelor privind abordarea nouă, abordarea globală şi vechea abordare.

Realizarea de progrese suplimentare în adoptarea standardelor europene şi intensificarea eforturilor pentru a deveni membru deplin al Comitetului European de Standardizare, al Comitetului European de Standardizare Electrotehnică şi al Institutului European de Standardizare în Domeniul Telecomunicaţiilor.

Instituirea unui sistem de supraveghere a pieţei care să respecte standardele europene.

Vamă şi fiscalitate

Asigurarea armonizării continue a legislaţiei din domeniul vamal şi fiscal cu acquis-ul şi continuarea creşterii capacităţii administrative de aplicare a acestei legislaţii şi de combatere a corupţiei, a criminalităţii transfrontaliere şi a evaziunii fiscale.

Îmbunătăţirea transparenţei şi a schimbului de informaţii în cadrul regiunii şi cu Uniunea Europeană pentru a facilita punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a evitării sau a evaziunii fiscale.

Concurenţă

Punerea în aplicare a legislaţiei privind ajutoarele de stat şi asigurarea funcţionării eficiente a autorităţii de monitorizare a ajutoarelor de stat.

Elaborarea unui inventar complet al ajutoarelor de stat.

Achiziţii publice

Asigurarea compatibilităţii cadrului juridic pentru achiziţiile publice cu acquis-ul şi a aplicării adecvate a procedurilor de achiziţii publice.

Ocuparea forţei de muncă şi politicile sociale

În domeniul sănătăţii mintale, dezvoltarea serviciilor de proximitate ca alternativă la instituţionalizare, luând în considerare alocarea de resurse financiare suficiente pentru îngrijirea sănătăţii mintale.

Educaţie şi cercetare

Luarea de măsuri pentru a îmbunătăţi sistemul de învăţământ, inclusiv învăţământul primar, şi pentru a crea un sistem modern de educaţie şi formare profesională.

Promovarea cooperării regionale în domeniul învăţământului superior.

Statistici

Elaborarea unor statistici economice fiabile şi construirea capacităţii instituţionale pentru a elabora şi publica date statistice de bază armonizate cu standardele europene, în special în domeniul conturilor naţionale, agricultură, statistici macroeconomice şi în mediul de afaceri, statistici sociale, inclusiv statistici privind învăţământul, forţa de muncă şi sănătatea.

Efectuarea recensământului populaţiei.

Politici sectoriale

Industrie şi IMM-uri

Asigurarea punerii în aplicare a Cartei IMM-urilor.

Asigurarea punerii în aplicare a politicii industriale.

Agricultură şi pescuit

Punerea în aplicare pe întregul teritoriu al ţării a strategiei agricole globale la nivelul statului.

Continuarea procesului de consolidare, la nivel naţional, a capacităţii de coordonare şi de armonizare a politicii agricole, alimentare şi de dezvoltare rurală, întărirea mecanismelor de punere în aplicare şi continuarea apropierii faţă de acquis.

Continuarea adoptării legislaţiei conforme în sectorul siguranţei alimentare, veterinar şi fitosanitar şi dezvoltarea unui sistem de control efectiv.

Evaluarea conformităţii unităţilor agroalimentare cu cerinţele UE şi pregătirea şi iniţierea unui program pentru modernizarea acelor unităţi.

Mediul înconjurător

Continuarea activităţii de transpunere progresivă a acquis-ului, în special în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, calitatea apei, calitatea aerului, protecţia naturii, precum şi prevenirea şi controlul integrat al poluării.

Punerea în aplicare a planurilor strategice, inclusiv a strategiilor de investiţii, şi creşterea investiţiilor în infrastructura de mediu, cu accent în special pe colectarea şi tratarea apelor uzate, pe furnizarea de apă potabilă şi gestionarea deşeurilor solide.

Asigurarea integrării cerinţelor de protecţie a mediului înconjurător în definirea şi punerea în aplicare a altor politici sectoriale.

Politica în domeniul transporturilor

Crearea condiţiilor care favorizează concurenţa în sectorul feroviar, în special instituirea unor instituţii de reglementare şi de siguranţă în domeniul feroviar.

Asigurarea alinierii continue a legislaţiei cu acquis-ul în domeniul transporturilor, în special în ceea ce priveşte normele tehnice şi de securitate (inclusiv punerea în aplicare a tahografului digital), normele sociale şi liberalizarea pieţei.

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul celei de a doua faze de tranziţie a Acordului privind instituirea unui spaţiu aerian comun european.

Energie

Accelerarea reformei serviciilor publice din domeniul energiei, în special în sectorul energetic şi cel al gazului, punerea în aplicare a planurilor de acţiune adoptate de entităţi pentru restructurarea sectorului energetic şi, concomitent, dezvoltarea şi punerea în aplicare a planurilor privind reforma sectorului cărbunelui, numirea unui operator pentru reţeaua de transport şi a operatorilor din sistemul de distribuţie în sectorul gazului şi dezvoltarea pieţei interne a gazului.

Asigurarea unui sistem consolidat de reglementare a sectorului electricităţii şi a gazului, care să poată include şi alte sectoare energetice, în conformitate cu Tratatul de instituire a Comunităţii Energiei, şi asigurarea rezolvării, în paralel, a problemelor legate de clienţii din categoriile sociale vulnerabile.

Societatea informaţională şi mass-media

Aplicarea integrală a legislaţiei privind serviciul public de radiodifuziune şi finalizarea reformei structurale a sectorului de radiodifuziune publică.

Alinierea legislaţiei la cadrul de reglementare al Uniunii Europene pentru reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice şi asigurarea punerii în aplicare a acesteia.

Alinierea legislaţiei la Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră şi la Directiva „Televiziune fără frontiere”.

Control financiar

Punerea în aplicare a documentului de strategie şi a planului de acţiune pentru controlul financiar intern în sectorul public.

Consolidarea capacităţii operaţionale şi funcţionale, precum şi a independenţei financiare a instituţiilor superioare de audit.

Elaborarea procedurilor şi dezvoltarea capacităţii administrative pentru a asigura protecţia eficientă a intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Justiţie, libertate şi securitate

Vize, control la frontiere, azil şi migraţie

Punerea în aplicare a politicilor în materie de vize, azil şi migraţie în conformitate cu standardele UE.

Îmbunătăţirea în continuare a gestionării frontierelor, cu accent deosebit pe infrastructura de frontieră şi supravegherea frontierei verzi.

Spălarea banilor

Asigurarea unei îmbunătăţiri continue a bilanţului acţiunilor de combatere a spălării banilor.

Droguri

Asigurarea faptului că organismele de aplicare a legii dispun de mijloacele adecvate pentru combaterea traficului cu droguri. Realizarea unei cooperări satisfăcătoare între agenţii şi la nivel internaţional, care să aibă ca efect rezultate mai bune în acest domeniu.

Poliţie

Punerea în aplicare integrală a reformei forţelor de poliţie.

Combaterea criminalităţii organizate şi a terorismului

Obţinerea unor rezultate semnificative în lupta împotriva criminalităţii organizate, a tuturor tipurilor de trafic şi a terorismului, precum şi garantarea urmăririi penale adecvate.

Protecţia datelor cu caracter personal

Punerea în aplicare a legislaţiei naţionale cu privire la protecţia datelor în conformitate cu acquis-ul şi asigurarea controlului eficace şi asigurarea respectării acesteia.

4.   PROGRAMARE

Asistenţa comunitară de care beneficiază ţările din Balcanii de Vest în temeiul procesului de stabilizare şi de asociere se va acorda în cadrul instrumentelor financiare existente, în special Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (IPA), iar pentru programele adoptate înainte de 2007, Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului (Regulamentul CARDS) (1). Acordurile de finanţare constituie temeiul juridic pentru punerea în aplicare a programelor concrete. În consecinţă, prezenta decizie nu va avea implicaţii financiare. Bosnia şi Herţegovina poate avea acces la finanţare prin programele multinaţionale şi orizontale.

5.   CONDIŢIONARE

Asistenţa în favoarea ţărilor din Balcanii de Vest este condiţionată de progresul realizat cu privire la respectarea criteriilor de la Copenhaga şi la îndeplinirea priorităţilor specifice ale prezentului parteneriat european. Nerespectarea acestor condiţii ar putea avea drept consecinţă adoptarea de către Consiliu a măsurilor corespunzătoare în temeiul articolului 21 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 sau, în cazul programelor anterioare anului 2007, în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000. De asemenea, asistenţa face obiectul condiţiilor definite de către Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997, în special în ceea ce priveşte angajamentul beneficiarilor de a efectua reforme democratice, economice şi instituţionale. În programele anuale individuale sunt incluse şi condiţiile specifice. Deciziile de finanţare vor fi urmate de un acord de finanţare semnat cu Bosnia şi Herţegovina.

6.   MONITORIZARE

Punerea în aplicare a parteneriatului european va fi examinată prin mecanismele stabilite în cadrul procesului de stabilizare şi de asociere, în special rapoartele anuale prezentate de către Comisie.


(1)  JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 23).


19.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 80/32


DECIZIA CONSILIULUI

din 18 februarie 2008

privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul pentru aderarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei și de abrogare a Deciziei 2006/57/CE

(2008/212/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și de asociere (1), astfel cum a fost modificat, în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Salonic din 19 și 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că trebuie stabilite de către Consiliu principiile, prioritățile și condițiile care urmează a fi incluse în parteneriate, precum și orice adaptări ulterioare. De asemenea, se prevede că monitorizarea parteneriatelor va fi asigurată prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special prin rapoartele anuale privind progresele realizate.

(3)

La 17 decembrie 2005, Consiliul European a acordat Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei statutul de țară candidată. Prin urmare, s-a formulat o propunere de modificare a Regulamentului 533/2004 pentru a schimba denumirea parteneriatului pentru această țară din „parteneriat european” în „parteneriat pentru aderare”.

(4)

La 30 ianuarie 2006, Consiliul a adoptat cel de-al doilea Parteneriat pentru aderarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (2), ca urmare a propunerii Comisiei din luna noiembrie 2005.

(5)

În documentul Comisiei cu privire la strategia de extindere și principalele provocări pentru perioada 2006-2007 se arăta că parteneriatele urmau să fie actualizate la sfârșitul anului 2007.

(6)

La 17 iulie 2006, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (3) de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA), care reînnoiește cadrul pentru asistență financiară în favoarea țărilor aflate în procesul de preaderare.

(7)

Prin urmare, ar trebui adoptat un parteneriat pentru aderare care să actualizeze actualul parteneriat, pentru a identifica prioritățile reînnoite pentru care sunt necesare acțiuni suplimentare, pe baza concluziilor din raportul 2007 privind progresele realizate de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în pregătirea pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană.

(8)

Pentru a se pregăti pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană, autoritățile competente din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei ar trebui să elaboreze un plan, care să cuprindă un calendar și măsuri specifice pentru atingerea priorităților acestui parteneriat pentru aderare.

(9)

Prin urmare, Decizia 2006/57/CE ar trebui abrogată,

DECIDE:

Articolul 1

Principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul pentru aderarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei sunt prezentate în anexă.

Articolul 2

Punerea în aplicare a parteneriatului pentru aderare se analizează prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special al rapoartelor anuale privind progresele realizate prezentate de către Comisie.

Articolul 3

Decizia 2006/57/CE se abrogă.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în cea de-a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 18 februarie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

D. RUPEL


(1)  JO L 86, 24.3.2004, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 269/2006 (JO L 47, 17.2.2006, p. 7).

(2)  Decizia 2006/57/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și de abrogare a Deciziei 2004/518/CE (JO L 35, 7.2.2006, p. 57).

(3)  JO L 210, 31.7.2006, p. 82.


ANEXĂ

FOSTA REPUBLICĂ IUGOSLAVĂ A MACEDONIEI PARTENERIAT PENTRU ADERARE 2007

1.   INTRODUCERE

Consiliul European a aprobat introducerea parteneriatelor ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest. Parteneriatul pentru aderare propus actualizează parteneriatul european din ianuarie 2006, pe baza concluziilor din raportul Comisiei din 2007 privind progresele realizate de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Sunt reiterate domeniile de acțiune prioritare și sunt identificate noi priorități. Prioritățile noi sunt adaptate nevoilor specifice ale țării și stadiului de pregătire al acesteia și vor fi actualizate, dacă este cazul. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este invitată să elaboreze un plan, care să cuprindă un calendar și măsuri specifice în vederea realizării priorităților parteneriatului pentru aderare. Parteneriatul prevede, de asemenea, orientări privind asistența financiară acordată țării.

2.   PRINCIPII

Procesul de stabilizare și de asociere rămâne cadrul în care se înscrie parcursul european al țărilor din Balcanii de Vest până la aderarea viitoare a acestora. Prioritățile identificate pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei se referă la capacitatea acestei țări de a îndeplini criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga în 1993 și condițiile instituite prin procesul de stabilizare și de asociere, în special condițiile definite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 și, respectiv, 21 și 22 iunie 1999, în declarația finală a reuniunii la nivel înalt de la Zagreb din 24 noiembrie 2000 și în Agenda de la Salonic.

3.   PRIORITĂŢI

Prioritățile enumerate în prezentul parteneriat pentru aderare au fost stabilite plecând de la premisa că este realist să se considere că Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei le poate atinge sau poate realiza progrese semnificative în privința acestora în următorii ani. Se face o distincție între prioritățile pe termen scurt, care se așteaptă să fie realizate în termen de unul până la doi ani, și prioritățile pe termen mediu, care se preconizează a fi realizate în termen de trei până la patru ani. Prioritățile se referă atât la legislație, cât și la punerea în aplicare a acesteia.

Dată fiind necesitatea de a stabili priorități, se impune precizarea că Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei va trebui să îndeplinească și alte sarcini care ar putea deveni prioritare în cadrul unui viitor parteneriat, avându-se în vedere de asemenea progresele ulterioare care vor fi înregistrate de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

În cadrul priorităților pe termen scurt, prioritățile esențiale au fost identificate și grupate în partea de început a listei. Ordinea în care sunt enumerate aceste priorități esențiale nu presupune o ierarhizare a acestora în funcție de importanță.

3.1.   PRIORITĂŢI PE TERMEN SCURT

Priorități esențiale

Asigurarea punerii în aplicare, în mod corespunzător, a tuturor angajamentelor asumate prin Acordul de stabilizare și de asociere.

Promovarea unui dialog constructiv și cuprinzător, în special în domeniile în care este necesar un consens între toate partidele politice, în cadrul instituțiilor democratice.

Garantarea aplicării efective a legii poliției.

Obținerea unor rezultate consecvente în punerea în aplicare a reformelor judiciare și consolidarea independenței și a capacității generale a sistemului judiciar. Punerea în aplicare a procesului de reformă a procuraturii și încheierea procedurii de numire a membrilor Consiliului Judiciar.

Obținerea de rezultate consecvente în punerea în aplicare a legislației de combatere a corupției.

Garantarea faptului că recrutarea și evoluția profesională a funcționarilor publici nu fac obiectul interferențelor politice, dezvoltarea în continuare a unui sistem profesional bazat pe merit și aplicarea integrală a legii privind statutul funcționarilor publici.

Reducerea barierelor în calea creării de locuri de muncă și, în special, rezolvarea problemei șomajului în rândul tinerilor și a șomajului de lungă durată.

Consolidarea mediului general de afaceri, prin ameliorarea în continuare a statului de drept, consolidarea independenței agențiilor de reglementare și de supraveghere, accelerarea procedurilor juridice și continuarea procesului de înregistrare a drepturilor de proprietate.

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Sprijinirea punerii în aplicare a Acordului-cadru de la Ohrid, printre altele în vederea promovării unui climat de încredere interetnică.

Parlament/Alegeri

Garantarea faptului că toate alegerile viitoare se vor desfășura conform codului electoral.

Luarea de decizii rapide cu privire la orice nereguli electorale și aplicarea de sancțiuni cu efect de descurajare.

Consolidarea capacității Parlamentului, în special prin creșterea resurselor alocate.

Guvernare

Consolidarea transparenței și a gradului de responsabilizare a administrațiilor locale. În special, consolidarea controlului intern și a auditurilor.

Atingerea unui nivel satisfăcător de colectare a taxelor municipale în întreaga țară.

Dezvoltarea capacității municipalităților de a gestiona terenurile deținute de stat.

Asigurarea unui efectiv și a unor competențe suficiente în ceea ce privește personalul din administrațiile municipale.

Administrația publică

Introducerea unui sistem profesional bazat pe merit pentru a construi o administrație publică responsabilă, eficientă și profesionistă, atât la nivel central, cât și la nivel local.

Asigurarea aplicării efective a codului deontologic pentru funcționarii publici.

Consolidarea capacității administrative, în special prin dezvoltarea capacității de planificare strategică și de elaborare a politicilor, precum și consolidarea formării profesionale și elaborarea unei strategii generale pentru formarea profesională a funcționarilor publici.

Aplicarea eficientă a măsurilor adoptate pentru a asigura transparența în administrație, în special în procesul de luare a deciziilor, și promovarea în continuare a participării active a societății civile.

Continuarea aplicării reformelor privind instituțiile însărcinate cu aplicarea legii.

Asigurarea unei capacități administrative adecvate de programare și gestionare eficientă a fondurilor IPA.

Sistemul judiciar

Dezvoltarea în continuare a formării inițiale și continue în instituția de pregătire a judecătorilor și a procurorilor.

Finalizarea procesului de instituire a noilor structuri judiciare și alocarea resurselor adecvate pentru a asigura deplina operativitate a acestora și pentru a le consolida eficiența.

Asigurarea executării corecte și depline a hotărârilor judecătorești.

Politica anticorupție

Asigurarea îndeplinirii adecvate a recomandărilor formulate de Comisia de stat anticorupție și de Biroul Național de Audit.

Aplicarea integrală a recomandărilor formulate de Grupul de state împotriva corupției (GRECO).

Consolidarea capacității administrative necesare pentru a pune în aplicare normele adoptate în materie de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale. Impunerea unor sancțiuni eficiente în caz de abatere.

Continuarea revizuirilor desfășurate cu privire la drepturile discreționare de care beneficiază unii funcționari publici.

Asigurarea aplicării integrale a legii privind accesul public la informații.

Consolidarea în continuare a cooperării între instituții.

Drepturile omului și protecția minorităților

Respectarea deplină a Convenției europene a drepturilor omului, a recomandărilor formulate de Comitetul pentru prevenirea torturii, precum și a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale.

Aplicarea integrală a normelor în materie de deontologie, control intern, standarde profesionale și standarde referitoare la drepturile omului în instituțiile însărcinate cu aplicarea legii, în sistemul judiciar și administrațiile penitenciarelor, inclusiv prin furnizarea periodică de programe de formare.

Alocarea de resurse suficiente pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori.

Instituirea unor mecanisme eficiente pentru a identifica, instrumenta și sancționa toate formele de discriminare aplicate de organele statale și nestatale persoanelor sau grupurilor.

Consolidarea în continuare a protecției drepturilor femeilor și, respectiv, ale copilului.

Actualizarea și punerea în aplicare a strategiei privind reprezentarea echitabilă a comunităților nemajoritare, în special prin alocarea de resurse adecvate și impunerea de sancțiuni eficace în caz de neîndeplinire a obiectivelor.

Promovarea accesului membrilor grupurilor minoritare la educație, justiție și protecție socială.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Menținerea cooperării depline cu Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII), precum și întrunirea tuturor condițiilor preliminare necesare pentru a asigura legalitatea procedurii, în vederea posibilei restituiri a dosarelor de la TPII.

Promovarea în continuare a procesului de tranziție de la pactul de stabilitate la un cadru de cooperare cu o dimensiune regională mai semnificativă și punerea în aplicare efectivă a Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA).

Asigurarea unor relații de bună vecinătate, în special prin intensificarea, printr-o abordare constructivă, a eforturilor de a găsi împreună cu Grecia o soluție negociată și reciproc acceptabilă cu privire la problema denumirii țării, în cadrul Rezoluțiilor 817/93 și 845/93 ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, și de a evita acțiunile care le-ar putea afecta într-un mod negativ.

Promovarea cooperării cu țările învecinate și asigurarea unei puneri în aplicare eficiente, în special în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră, lupta împotriva criminalității organizate, a traficului și a contrabandei, cooperarea judiciară, gestionarea frontierelor, readmisia și mediul înconjurător.

Criterii economice

Continuarea procesului de înregistrare a terenurilor și a proprietăților imobiliare, consolidarea sistemului de cadastru pentru a oferi operatorilor economici o mai mare certitudine juridică și pentru a ameliora modul de funcționare al mecanismelor economiei de piață.

Ameliorarea eficienței serviciilor publice, în special prin alocarea de fonduri suplimentare pentru formare profesională și pentru modernizarea infrastructurii existente.

Capacitatea de asumare a obligațiilor care decurg din statutul de stat membru

Capitolul 1: Libera circulație a mărfurilor

Adoptarea și punerea în aplicare a cadrului legislativ orizontal pentru a completa infrastructura necesară și a asigura separarea atribuțiilor între diversele funcții (reglementare, standardizare, acreditare, metrologie, evaluarea conformității și supravegherea pieței) pentru procedurile de evaluare a conformității.

Elaborarea unei strategii generale pentru punerea în aplicare a acquis-ului la nivelul organizațiilor orizontale relevante (standardizare, acreditare, metrologie și supravegherea pieței), care să cuprindă etape, termene-țintă și responsabilități clare pentru introducerea și aplicarea efectivă a măsurilor legislative și pentru consolidarea capacității administrative în diversele sectoare.

Elaborarea unui plan de acțiune pentru conformitate cu articolele 28-30 din Tratatul CE, indicând etapele pentru monitorizarea internă a legislației și a practicilor administrative naționale, pentru introducerea clauzelor de recunoaștere reciprocă și pentru efectuarea modificărilor ulterioare care se impun.

Accelerarea ritmului de adoptare a standardelor europene și intensificarea eforturilor pentru a deveni membru deplin al organizațiilor europene de standardizare.

Capitolul 3: Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii

Înlăturarea ultimelor bariere în calea stabilirii și a prestării de servicii transfrontaliere cu care se confruntă persoanele fizice sau juridice din UE.

Introducerea în legislație a unei distincții între prestarea temporară de servicii și prestarea acestora prin stabilire permanentă.

Capitolul 4: Libera circulație a capitalului

Consolidarea în continuare a cadrului de combatere a spălării banilor, în special prin sensibilizarea instituțiilor raportoare și prin prezentarea de către instituțiile implicate a unor rezultate credibile în materie de punere în aplicare a legii. Consolidarea capacității și schimbul de date furnizate de serviciile de informații între instituții.

Realizarea de progrese în eliminarea ultimelor restricții cu privire la mișcările de capital.

Capitolul 5: Achiziții publice

Consolidarea Comisiei pentru reclamații pentru a asigura un sistem de căi de atac eficace.

Capitolul 6: Drept comercial

Elaborarea de sisteme eficiente și independente de asigurare a calității și de control public pentru auditorii statutari și firmele de audit. Consolidarea capacităților administrative relevante.

Capitolul 7: Dreptul proprietății intelectuale

Elaborarea unei strategii naționale și a unui plan de acțiune pentru a crea capacitatea necesară punerii în aplicare și asigurării punerii în aplicare a acquis-ului în fiecare domeniu reglementat de prezentul capitol, punându-se un accent special pe necesitatea de a furniza formare profesională de specialitate pentru organele de aplicare a legii, judecători, procurori și lucrători vamali.

Lansarea de campanii de sensibilizare a opiniei publice și ameliorarea cooperării între organele de aplicare a legii și între toate părțile interesate.

Capitolul 8: Politica de concurență

Prezentarea unor rezultate credibile în punerea în aplicare a legii în domeniul antitrust și concentrarea asupra celor mai grave încălcări ale legii concurenței.

Instituirea unui control ex ante eficient în domeniul ajutoarelor de stat.

Consolidarea capacității administrative a Comisiei pentru protecția concurenței și alocarea bugetului și a personalului adecvat.

Garantarea deplină a aplicării legii concurenței în condiții de transparență și nediscriminare.

Capitolul 9: Servicii financiare

Consolidarea legislației și a cadrului de supraveghere, inclusiv asigurarea aplicării legii, pentru sectorul financiar, în special pentru sectorul asigurărilor și piața titlurilor de valoare.

Garantarea faptului că autoritatea de supraveghere independentă pentru sectorul asigurărilor devine operațională și dispune de personalul necesar.

Capitolul 10: Societatea informațională și mass-media

Încetarea încălcării Acordului de stabilizare și de asociere prin adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru îndeplinirea obligației de liberalizare a sectorului comunicațiilor electronice, inclusiv prin adoptarea întregii legislații secundare necesare și prin consolidarea în continuare a organismelor de reglementare.

Instituirea unor garanții în domeniul concurenței care vizează operatorii cu putere de piață semnificativă.

Consolidarea independenței și a capacității administrative a autorităților care reglementează comunicațiile electronice și mijloacele de informare electronice.

Asigurarea unei surse de finanțare stabile și viabile pentru serviciul public de radiodifuziune și pentru Consiliul de radiodifuziune.

Capitolul 11: Agricultură și dezvoltare rurală

Accelerarea procesului de înscriere a terenurilor agricole în cadastrul imobiliar.

Asigurarea colectării și a prelucrării de date sigure și fiabile în ceea ce privește agricultura.

Continuarea pregătirilor în vederea instituirii unor organe de plată eficiente și solide din punct de vedere financiar pentru gestionarea și controlul fondurilor agricole, în conformitate cu cerințele UE și cu standardele internaționale de audit.

Capitolul 12: Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară

Continuarea procesului de aliniere a legislației la acquis-ul în domeniul veterinar și fitosanitar, acordându-se o atenție specială cadrului legislativ compatibil cu acquis-ul.

Consolidarea în continuare a capacității serviciului veterinar, la nivel central și local, pentru a institui un sistem de control compatibil cu mecanismele Uniunii Europene, în special pentru verificarea importurilor.

Asigurarea caracterului operațional al sistemului de identificare a bovinelor și de înregistrare a mișcărilor acestora și crearea unui sistem de identificare a porcinelor, ovinelor și caprinelor.

Alinierea în continuare a sistemelor de control sanitar al animalelor, precum și a planurilor de urgență pentru bolile cu declarare obligatorie, la cerințele legislative și instituționale ale UE.

Evaluarea conformității unităților agroalimentare cu normele europene, care va servi ca bază pentru un plan de modernizare ulterioară a acestor unități.

Capitolul 14: Politica în domeniul transporturilor

Continuarea punerii în aplicare a cerințelor Memorandumului de înțelegere cu privire la dezvoltarea rețelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est și consolidarea cooperării cu Observatorul transporturilor din Europa de Sud-Est.

Alinierea în continuare la acquis-ul în domeniul transportului rutier, în special în ceea ce privește transportul de mărfuri periculoase, accesul pe piață, condițiile sociale, punerea în aplicare a tahografului digital și îmbunătățirea siguranței rutiere.

În sectorul feroviar, instituirea unui organ de reglementare independent de gestionarul de infrastructură și de întreprinderile feroviare, înființarea unei autorități de siguranță responsabilă cu emiterea certificatelor de siguranță și alinierea legislației privind transportul mărfurilor periculoase pe calea ferată la normele Uniunii Europene. Asigurarea stabilității financiare prin compensarea obligațiilor serviciului public în domeniul transportului pasagerilor și reducerea datoriilor.

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul primei etape de tranziție a Acordului privind instituirea unui spațiu aerian comun european, inclusiv punerea în aplicare a legislației relevante în materie de aviație.

Consolidarea capacității administrative a autorității aeronautice civile.

Capitolul 15: Energie

Alinierea în continuare la acquis a legislației privind piețele interne de energie electrică și gaz, eficiența energetică și sursele de energie regenerabile, pentru a deschide treptat piața energiei electrice la concurență.

Consolidarea în continuare a independenței Comisiei de reglementare a energiei.

Îndeplinirea obligațiilor care derivă din Tratatul de instituire a Comunității Energiei, în ceea ce privește aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului cu privire la piața internă a gazului și a energiei electrice și la schimburile transfrontaliere de energie electrică.

Consolidarea capacității administrative în toate sectoarele energetice, inclusiv cea a Agenției de Energie în domeniul eficienței energetice și al surselor de energie regenerabile.

Construirea unei zone de depozitare adecvate pentru materialele radioactive.

Asigurarea funcționării corespunzătoare și independente a serviciului de radioprotecție.

Capitolul 16: Fiscalitate

Creșterea capacității administrative de punere în aplicare a legislației fiscale și de combatere a evaziunii fiscale.

Adoptarea, în regim de urgență, a unor măsuri structurale pentru reforma politicii de control și îmbunătățirea capacității de control.

Elaborarea unei strategii de audit și a unor sisteme informatice corespunzătoare.

Aderarea la principiile codului de conduită privind impozitarea societăților comerciale și asigurarea conformității noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Capitolul 18: Statistici

Consolidarea capacității Institutului Național de Statistică pentru a asigura efectuarea, în timp util, a următorului recensământ al populației și pentru a permite dezvoltarea continuă a conturilor naționale și a statisticilor aferente; în special soluționarea lacunelor existente în procesul de colectare și prelucrare a datelor statistice privind agricultura și a datelor statistice privind întreprinderile, în conformitate cu standardele și metodologia UE, precum și creșterea numărului de raportări statistice către Eurostat.

Finalizarea procesului de creare a unui registru statistic al întreprinderilor și a unui registru al fermelor, inclusiv a mecanismelor care să garanteze că registrele conțin informații actualizate.

Capitolul 19: Ocuparea forței de muncă și politicile sociale

Continuarea transpunerii acquis-ului și consolidarea structurilor administrative conexe și a structurilor de aplicare a legii conexe, inclusiv a Inspectoratului de Muncă.

Asigurarea capacității administrative pentru a pune în aplicare politicile de incluziune socială și cele de protecție socială.

Asigurarea unui dialog social funcțional și reprezentativ.

Efectuarea de eforturi suplimentare pentru a ameliora situația persoanelor cu handicap.

Capitolul 20: Politica privind întreprinderile și industria

Definirea și punerea în aplicare a unei strategii industriale care să ducă la creștere și inovație.

Introducerea evaluării sistematice a impactului noilor reglementări asupra întreprinderilor.

Consolidarea resurselor departamentului pentru IMM-uri și a Agenției pentru IMM-uri, precum și asigurarea punerii în aplicare a strategiei și a planului de acțiune pentru întreprinderi mici și mijlocii și a Cartei europene pentru întreprinderile mici.

Continuarea activității în materie de simplificare a reglementărilor, de proceduri de urgență și reducerea barierelor birocratice în calea afacerilor; introducerea evaluărilor privind impactul actelor normative.

Capitolul 22: Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale

Consolidarea procesului de creare a structurilor instituționale și consolidarea capacității administrative în domeniul programării, al pregătirii proiectelor, al monitorizării, al evaluării, al controlului și al gestiunii financiare, în special la nivelul ministerelor de resort, în vederea punerii în aplicare a programelor de preaderare ale UE ca o acțiune pregătitoare pentru punerea în aplicare a politicii de coeziune a Comunității.

Finalizarea strategiei naționale de dezvoltare regională.

Capitolul 23: Sistemul judiciar și drepturile fundamentale

Punerea în aplicare a legii naționale privind protecția datelor cu caracter personal. Semnarea și ratificarea protocolului adițional la Convenția Consiliului Europei pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal referitor la autoritățile de supraveghere și fluxul transfrontalier de date.

Pentru alte priorități, a se vedea secțiunea cu privire la criteriile politice.

Capitolul 24: Justiție, libertate și securitate

Aplicarea în continuare a planului de acțiune pentru gestionarea integrată a frontierelor, crearea principalelor baze de date pentru gestionarea frontierelor și asigurarea faptului că acestea sunt conectate, modernizarea echipamentului de verificare a documentelor și de supraveghere a frontierei, asigurarea punerii în aplicare eficiente a cerințelor privind emiterea unor documente de călătorie și de identitate de bună calitate, precum și furnizarea de programe de specializare pentru personal.

Asigurarea finanțării și a formării corespunzătoare pentru punerea în aplicare a reformei poliției, consolidarea coordonării și a cooperării, atât între organele de poliție, cât și între poliție și celelalte instituții însărcinate cu aplicarea legii, precum și consolidarea cooperării între direcția cercetări penale a poliției și procurori.

Elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii generale în materie de resurse umane și formare profesională pentru poliție, precum și modernizarea echipamentului din dotarea poliției.

Intensificarea în continuare a luptei împotriva criminalității organizate, în special prin folosirea cu o mai mare eficiență a măsurilor speciale de anchetă și prin emiterea și executarea promptă a mandatelor internaționale de arestare (inclusiv pentru criminalitatea informatică, cu accent special pe pornografia infantilă), crearea unui sistem integrat de informații destinat utilizării între agenții în lupta împotriva criminalității organizate, inclusiv împotriva traficului de persoane, arme și droguri.

Consolidarea eforturilor pentru a pune în aplicare planul național de acțiune pentru combaterea traficului de persoane și a capacității de anchetare a criminalității informatice.

Punerea în aplicare a acordului de readmisie CE-Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și negocierea acordurilor de readmisie cu țările de origine ale migranților aflați în tranzit.

Intensificarea procesului de introducere a instrumentelor juridice care garantează drepturile persoanelor care au nevoie de protecție (internațională).

Asigurarea alinierii legii privind azilul și a legii privind regimul străinilor la acquis-ul în domeniu.

Capitolul 25: Ştiință și cercetare

Consolidarea capacității de cercetare și dezvoltare tehnologică pentru a garanta participarea cu succes la programele-cadru ale Comunității.

Inițierea procesului de definire a unei politici integrate de cercetare și adoptarea unor măsuri în vederea integrării în spațiul european de cercetare.

Capitolul 26: Educație și cultură

Definitivarea cadrului legislativ și administrativ de gestionare a programelor „Formarea continuă” și „Tineretul în acțiune”, precum și consolidarea capacității organelor de aplicare a legii.

Capitolul 27: Mediul înconjurător

Continuarea activității de aliniere a legislației la acquis, în special în domeniul calității aerului, al gestionării deșeurilor și al calității apei, ameliorarea semnificativă a modului de punere în aplicare a legislației de mediu și a mecanismelor de monitorizare a mediului.

Consolidarea Inspectoratului de Mediu și a altor organe de aplicare a legii, obținerea unor rezultate credibile în materie de punere în aplicare a legii, precum și asigurarea aplicării eficiente a amenzilor și a altor sancțiuni și a efectului disuasiv al acestora.

Consolidarea capacității administrative la nivel național și local și ameliorarea coordonării între organele administrative responsabile de aspectele legate de mediu.

Pregătirea planurilor strategice, inclusiv a strategiilor financiare, și pregătirea unei strategii naționale de gestionare a deșeurilor și a unui plan de gestionare a deșeurilor.

Elaborarea unei strategii de investiții pentru mediul înconjurător, pe baza estimării costurilor aferente alinierii.

Integrarea cerințelor de protecție a mediului înconjurător în celelalte politici sectoriale, în special prin dezvoltarea evaluărilor de impact asupra mediului înconjurător.

Creșterea investițiilor în infrastructura de mediu, cu accent special pe colectarea și tratarea apelor reziduale, a distribuirii apei potabile, rezolvarea problemei poluării aerului și a gestionării deșeurilor.

Capitolul 29: Uniunea vamală

Creșterea capacității administrative de punere în aplicare a legislației vamale și de combatere a criminalității transfrontaliere.

Armonizarea în continuare a legislației și a procedurilor cu acquis-ul, în special în domeniul tranzitului și al alocării de contingente tarifare.

Alinierea la acquis a legislației privind zonele de dezvoltare tehnologică/industrială.

Capitolul 31: Politica externă, de securitate și de apărare

Punerea în aplicare a legislației de adoptare a unei poziții comune în domeniul măsurilor restrictive internaționale.

Capitolul 32: Control financiar

Revizuirea documentului strategic privind controlul financiar public intern și prezentarea de legi cu privire la controlul financiar public intern și la auditul intern, pentru ca politicile cu privire la acesta și legislația actuală să fie complete și consecvente, precum și actualizarea planului de acțiune pentru aplicarea priorităților pe termen mediu aferente controlului financiar public intern.

Finalizarea procesului de instituire a unor unități de audit intern în cadrul instituțiilor centrale ale statului, crearea de unități similare la nivel municipal, dacă este cazul, și alocarea personalului, a formării profesionale și a echipamentului adecvat.

Elaborarea unor sisteme eficiente de gestionare, monitorizare, control și audit necesare pentru punerea în aplicare descentralizată a programelor aferente instrumentelor de preaderare la UE.

3.2.   PRIORITĂŢI PE TERMEN MEDIU

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Guvernare

Finalizarea procesului de descentralizare.

Administrația publică

Dezvoltarea în continuare a capacității administrației de a pune în aplicare Acordul de stabilizare și de asociere.

Politica anticorupție

Finalizarea punerii în aplicare a strategiei de combatere a corupției.

Punerea în aplicare a regulamentelor de prevenire a conflictelor de interese, în conformitate cu standardele internaționale.

Drepturile omului și protecția minorităților

Promovarea în continuare a respectării drepturilor omului de către organele de aplicare a legii și de către personalul din centrele de detenție și închisori.

Aplicarea în continuare a strategiei privind reprezentarea echitabilă a comunităților nemajoritare.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Promovarea dialogului regional, a stabilității, a relațiilor de bună vecinătate și a cooperării.

Criterii economice

Intensificarea eforturilor de protejare a viabilității pieței energiei electrice, date fiind angajamentele de liberalizare asumate de către stat, prin eliminarea denaturărilor existente datorate prețurilor situate sub nivelul recuperării costurilor și prin consolidarea instituțiilor de reglementare și a infrastructurii fizice.

Creșterea calității cheltuielilor publice prin consolidarea capacității sectorului public în ceea ce privește planificarea pe termen mediu și îmbunătățirea execuției bugetare. Ameliorarea în continuare a calității educației, prin alocarea de fonduri adecvate pentru a consolida infrastructura și prin asigurarea personalului necesar pentru a aplica integral reformele recente din sectorul educației.

Ameliorarea în continuare a performanței pieței muncii și reducerea șomajului, în special prin luarea de măsuri suplimentare pentru a rezolva problema șomajului în rândul tinerilor și a șomajului de lungă durată, și prin modernizarea sistemului de securitate socială și a sistemului educațional.

Continuarea eforturilor de integrare a sectorului informal în economia formală.

Modernizarea infrastructurii țării, în special în sectorul energiei și al transporturilor, pentru a consolida competitivitatea economiei în ansamblu.

Capacitatea de asumare a obligațiilor care decurg din statutul de stat membru

Capitolul 1: Libera circulație a mărfurilor

Elaborarea unei structuri de supraveghere a pieței în conformitate cu acquis-ul.

Capitolul 3: Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii

Alinierea la acquis-ul comunitar a legislației privind recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, inclusiv a dispozițiilor privind formarea profesională și dezvoltarea structurilor administrative necesare.

Alinierea legislației la acquis-ul în materie de servicii poștale, inclusiv înființarea unei autorități naționale de reglementare independente.

Capitolul 5: Achiziții publice

Crearea unor structuri de achiziții publice complet operaționale care să garanteze că procedurile de achiziții publice se derulează cu respectarea deplină a standardelor comunitare. Elaborarea sistemului electronic pentru achiziții publice.

Capitolul 7: Dreptul proprietății intelectuale

Instituirea capacității necesare pentru a pune în aplicare și pentru a asigura punerea în aplicare a acquis-ului în fiecare domeniu reglementat prin prezentul capitol și obținerea unor rezultate satisfăcătoare în materie de anchetare, instrumentare și tratament juridic al cazurilor de piraterie și contrafacere.

Capitolul 8: Politica de concurență

Alinierea în continuare a legislației la acquis-ul comunitar în materie de antitrust și ajutoare de stat.

Ameliorarea în continuare a rezultatelor obținute în materie de aplicare a legii în domeniul antitrust și în cel al controlului ajutoarelor de stat.

O mai mare sensibilizare în rândul instituțiilor guvernamentale, al întreprinderilor și al publicului larg.

Capitolul 9: Servicii financiare

Obținerea unor rezultate credibile în punerea în aplicare a dispozițiilor legislative în materie de combatere a conducerii vehiculelor pentru care nu s-au încheiat polițe de asigurare.

Alinierea în continuare la legislația comunitară în materie de servicii financiare.

Capitolul 11: Agricultură și dezvoltare rurală

Modernizarea capacității administrației agricole și finalizarea preparativelor pentru asigurarea punerii în aplicare și aplicarea efectivă a mecanismelor de gestionare a politicii agricole comune, în special sistemul integrat de gestiune și control (SIGC) și asigurarea funcționării sistemului de identificare a parcelelor agricole (SIPA).

Capitolul 12: Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară

Alinierea în continuare a legislației la acquis în materie de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST) și subproduse animale, punerea în aplicare și controlarea modului de punere în aplicare a acesteia, precum și instituirea sistemului necesar de colectare și prelucrare.

Înființarea unei autorități fitosanitare care să dispună de personalul adecvat. Alinierea în continuare a legislației fitosanitare la acquis.

Adoptarea unui plan pentru modernizarea unităților agroalimentare și inițierea punerii în aplicare a acestuia.

Consolidarea capacității laboratoarelor în domeniul siguranței alimentelor, precum și în domeniul veterinar și fitosanitar.

Capitolul 14: Politica în domeniul transporturilor

Continuarea activității în vederea alinierii complete la acquis în domeniul transportului rutier (inclusiv punerea în aplicare a tahografului digital), alinierea în continuare a legislației la acquis-ul în domeniul feroviar (primul și al doilea pachet feroviar și interoperabilitatea), realizarea unei alinieri depline la legislația în domeniul aviației și asigurarea aplicării riguroase a legislației corespunzătoare.

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul celei de-a doua faze de tranziție a Acordului privind instituirea unui spațiu aerian comun european.

Capitolul 15: Energie

Continuarea eforturilor de asigurare a unei furnizări adecvate de energie și de elaborare și punere în aplicare a unei politici energetice conforme cu obligațiile care decurg din Tratatul de instituire a Comunității Energiei.

Capitolul 17: Politica economică și monetară

Alinierea cadrului juridic pentru a asigura independența deplină a băncii centrale.

Capitolul 18: Statistici

Dezvoltarea în continuare a tuturor domeniilor de statistică, obținerea armonizării depline în domeniile-cheie în ceea ce privește frecvența, domeniul de aplicare, clasificarea, punctualitatea și calitatea, precum și instituirea unui sistem uniform de gestionare și producție.

Crearea la nivel național a unui sistem statistic bine coordonat.

Capitolul 19: Ocuparea forței de muncă și politicile sociale

Elaborarea unui mecanism permanent pentru dialog social.

Dezvoltarea politicilor de incluziune socială pe termen lung și consolidarea accesului grupurilor vulnerabile pe piața muncii.

Consolidarea în continuare a politicilor de protecție socială.

Elaborarea unor mecanisme de monitorizare a situației persoanelor cu handicap.

Capitolul 20: Politica privind întreprinderile și industria

Dezvoltarea în continuare a mecanismelor de sprijin pentru IMM-uri și îmbunătățirea accesului IMM-urilor la serviciile financiare. Definirea și punerea în aplicare a unei strategii industriale care să ducă la creștere și inovație.

Finalizarea și punerea în aplicare a procesului de elaborare de strategii cu privire la introducerea în sistemul de învățământ a antreprenoriatului pe baza unor proiecte-pilot de succes, susținute prin donații.

Capitolul 22: Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale

Consolidarea, la nivel central, și dezvoltarea, la nivel regional și local, a capacității administrative. Asigurarea unei distribuții clare a responsabilităților și consolidarea capacității de coordonare între autoritățile/structurile de punere în aplicare desemnate, inclusiv autoritățile locale.

Capitolul 24: Justiție, libertate și securitate

Asigurarea alinierii legislației la acquis-ul relevant în domeniul azilului și al imigrației.

Capitolul 25: Ştiință și cercetare

Aplicarea unei politici integrate de cercetare.

Capitolul 26: Educație și cultură

Continuarea eforturilor de îmbunătățire a calității educației, inclusiv a educației primare, crearea unui sistem modern de educație și formare profesională și a unui învățământ superior conectat la piața muncii și adaptat necesităților economice, promovarea cooperării regionale în domeniul învățământului superior.

Capitolul 27: Mediul înconjurător

Integrarea în continuare a cerințelor vizând protecția mediului înconjurător în celelalte politici sectoriale, în special prin dezvoltarea evaluărilor de impact asupra mediului înconjurător.

Creșterea în continuare a investițiilor în infrastructura de mediu, cu accent în mod special pe colectarea și tratarea apelor reziduale, pe furnizarea apei potabile, pe abordarea problemei poluării aerului și pe gestionarea deșeurilor.

Capitolul 28: Protecția consumatorului și a sănătății

Finalizarea alinierii la acquis-ul comunitar în domeniul protecției consumatorului și consolidarea capacității administrative necesare pentru o supraveghere eficientă a pieței.

Continuarea alinierii la acquis-ul comunitar în domeniul politicii de sănătate publică, mai exact în domeniul tutunului, al sângelui, al țesuturilor și celulelor și al bolilor contagioase. Consolidarea capacității instituționale, administrative și financiare în domeniul sănătății publice.

În domeniul sănătății mintale, dezvoltarea serviciilor de proximitate ca alternativă la instituționalizare și asigurarea alocării de resurse financiare suficiente pentru îngrijirea sănătății mintale.

Capitolul 31: Politica externă, de securitate și de apărare

Alinierea prevederilor acordului încheiat cu SUA cu privire la condițiile de predare a persoanelor către Curtea Penală Internațională la principiile de bază ale UE, adoptate cu ocazia Consiliului European din septembrie 2002.

Capitolul 32: Control financiar

Dezvoltarea și aplicarea în continuare a modelului UE de control financiar public intern (responsabilitatea managerială descentralizată și un audit intern independent din punct de vedere funcțional) prin intermediul unei legislații coerente și al unei capacități instituționale adecvate, sub tutela Ministerului Finanțelor.

Consolidarea în continuare a capacității operaționale, precum și a independenței funcționale și financiare a Biroului Național de Audit.

Punerea în aplicare a procedurilor și crearea capacităților administrative pentru a asigura protecția eficientă a intereselor financiare ale CE.

4.   PROGRAMARE

Asistența comunitară de care beneficiază țările din Balcanii de Vest în temeiul procesului de stabilizare și de asociere se va acorda în cadrul instrumentelor financiare existente, în special Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (IPA), iar pentru programele adoptate înainte de 2007, Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului (Regulamentul CARDS) (1). Acordurile de finanțare constituie temeiul juridic pentru punerea în aplicare a programelor concrete. În consecință, prezenta decizie nu va avea implicații financiare. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei poate avea acces la finanțarea acordată prin programele multinaționale și orizontale.

5.   CONDIŢIONARE

Asistența în favoarea țărilor din Balcanii de Vest este condiționată de progresele realizate în respectarea criteriilor de la Copenhaga și în îndeplinirea cerințelor Acordului de stabilizare și de asociere, precum și a priorităților specifice ale prezentului parteneriat pentru aderare. Nerespectarea acestor condiții ar putea avea drept consecință adoptarea de către Consiliu a măsurilor corespunzătoare în temeiul articolului 21 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 sau, în cazul programelor anterioare anului 2007, în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000. De asemenea, asistența face obiectul condițiilor definite de către Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997, în special în ceea ce privește angajamentul beneficiarilor de a efectua reforme democratice, economice și instituționale. În programele anuale individuale sunt incluse și condițiile specifice. Deciziile de finanțare vor fi urmate de un acord de finanțare semnat cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

6.   MONITORIZARE

Punerea în aplicare a Parteneriatului pentru aderare va fi examinată prin mecanismele instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special rapoartele anuale prezentate de Comisie.


(1)  JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 23).


19.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 80/46


DECIZIA CONSILIULUI

din 18 februarie 2008

privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Serbia, inclusiv Kosovo, în conformitate cu statutul definit prin Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999 și de abrogare a Deciziei 2006/56/CE

(2008/213/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și de asociere (1), astfel cum a fost modificat, în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Salonic din 19 și 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că trebuie stabilite de către Consiliu principiile, prioritățile și condițiile care urmează a fi incluse în parteneriate, precum și orice adaptări ulterioare. De asemenea, se prevede că monitorizarea parteneriatelor europene va fi asigurată prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special prin rapoartele anuale privind progresele realizate.

(3)

La 30 ianuarie 2006, Consiliul a adoptat cel de-al doilea Parteneriat european cu Serbia inclusiv Kosovo în temeiul Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (2).

(4)

În documentul Comisiei cu privire la strategia de extindere și principalele provocări pentru perioada 2006-2007 se arăta că parteneriatele urmau să fie actualizate la sfârșitul anului 2007.

(5)

La 17 iulie 2006, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (3) de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA), care reînnoiește cadrul pentru asistență financiară în favoarea țărilor aflate în procesul de preaderare.

(6)

Prin urmare, ar trebui adoptat un parteneriat european revizuit care să actualizeze actualul parteneriat pentru a identifica prioritățile reînnoite pentru care sunt necesare acțiuni suplimentare, pe baza concluziilor din rapoartele 2007 privind progresele realizate de Serbia și Kosovo în temeiul Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în pregătirea pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană.

(7)

Pentru a se pregăti pentru integrarea ulterioară în Uniunea Europeană, autoritățile competente din Serbia și Kosovo, în temeiul Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, ar trebui să elaboreze un plan care să cuprindă un calendar și măsuri specifice pentru atingerea priorităților acestui parteneriat european.

(8)

În consecință, Decizia 2006/56/CE ar trebui abrogată,

DECIDE:

Articolul 1

Principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Serbia inclusiv Kosovo în temeiul Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite sunt prezentate în anexele 2 și 3.

Articolul 2

Punerea în aplicare a parteneriatului european se analizează prin intermediul mecanismelor instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special al rapoartelor anuale privind progresele realizate prezentate de către Comisie.

Articolul 3

Decizia 2006/56/CE se abrogă.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 18 februarie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

D. RUPEL


(1)  JO L 86, 24.3.2004, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 269/2006 (JO L 47, 17.2.2006, p. 7).

(2)  Decizia 2006/56/CE a Consiliului din 30 ianuarie 2006 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Serbia și Muntenegru, inclusiv Kosovo, în conformitate cu statutul definit prin Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999 și de abrogare a Deciziei 2004/520/CE (JO L 35, 7.2.2006, p. 32). Decizie modificată prin Decizia 2007/49/CE (JO L 20, 27.1.2007, p. 16).

(3)  JO L 210, 31.7.2006, p. 82.


ANEXA 1

SERBIA – INCLUSIV KOSOVO ÎN TEMEIUL RCSONU 1244 – PARTENERIAT EUROPEAN 2007

1.   INTRODUCERE

Consiliul European a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca modalitate de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest. Parteneriatul revizuit propus actualizează cel de-al doilea parteneriat, pe baza concluziilor din rapoartele Comisiei din 2007 privind progresele realizate de Serbia și de Kosovo în temeiul Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Sunt reiterate domeniile de acțiune prioritare și sunt identificate noi priorități. Prioritățile noi sunt adaptate nevoilor specifice ale țării și stadiului de pregătire al acesteia și vor fi actualizate, după caz. Autoritățile sunt invitate să elaboreze un plan care să conțină un calendar și măsuri specifice al căror scop este abordarea priorităților parteneriatului european. Parteneriatul prevede, de asemenea, orientări privind asistența financiară acordată țării.

2.   PRINCIPII

Procesul de stabilizare și de asociere rămâne cadrul în care se înscrie parcursul european al țărilor din Balcanii de Vest până la aderarea viitoare a acestora. Prioritățile identificate se referă la capacitatea de a îndeplini criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993 și condițiile instituite prin procesul de stabilizare și de asociere, în special condițiile definite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 și, respectiv, 21-22 iunie 1999, declarația finală a reuniunii la nivel înalt de la Zagreb din 24 noiembrie 2000 și Agenda de la Salonic.

3.   PRIORITĂȚI

Prioritățile enumerate în prezentul parteneriat european au fost stabilite plecând de la premisa că se poate preconiza, în mod realist, că acestea pot să fie realizate sau că pot fi obținute rezultate semnificative în anii imediat următori. Se face o distincție între prioritățile pe termen scurt, care se așteaptă să fie realizate în termen de un an până la doi ani, și prioritățile pe termen mediu, care sunt preconizate a fi realizate în termen de trei până la patru ani. Prioritățile se referă atât la legislație, cât și la punerea în aplicare a acesteia.

Dată fiind necesitatea de a stabili priorități, cu siguranță vor fi definite și alte sarcini care trebuie îndeplinite și care ar putea deveni prioritare în cadrul unui viitor parteneriat, avându-se în vedere progresele înregistrate de Serbia și Kosovo în temeiul RCSONU 1244.

În cadrul priorităților pe termen scurt, prioritățile esențiale au fost identificate și grupate în partea de început a listelor. Ordinea în care sunt enumerate aceste priorități esențiale nu presupune o clasificare în funcție de importanță.

Prioritățile sunt enumerate în anexele 2 și 3.

4.   PROGRAMARE

Asistența comunitară de care beneficiază țările din Balcanii de Vest, în temeiul procesului de stabilizare și de asociere, se va acorda în cadrul instrumentelor financiare existente, în special Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 (IPA), iar pentru programele adoptate înainte de 2007, Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului (Regulamentul CARDS) (1). Acordurile de finanțare constituie temeiul juridic pentru punerea în aplicare a programelor concrete. În consecință, prezenta decizie nu va avea implicații financiare.

De asemenea, Serbia inclusiv Kosovo în temeiul RCSONU 1244 poate avea acces la finanțarea acordată prin programele multinaționale și orizontale.

5.   CONDIȚIONARE

Asistența oferită țărilor din Balcanii de Vest este condiționată de progresele realizate în respectarea criteriilor de la Copenhaga și în îndeplinirea priorităților specifice ale prezentului parteneriat european. Nerespectarea acestor condiții ar putea avea drept consecință adoptarea de către Consiliu a măsurilor corespunzătoare în temeiul articolului 21 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 sau, în cazul programelor anterioare anului 2007, în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000. De asemenea, asistența face obiectul condițiilor definite de către Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997, în special în ceea ce privește angajamentul beneficiarilor de a efectua reforme democratice, economice și instituționale. În programele anuale individuale sunt incluse și condiții specifice. Deciziile de finanțare vor fi urmate de un acord de finanțare semnat cu autoritățile competente.

6.   MONITORIZARE

Punerea în aplicare a parteneriatului european va fi examinată prin mecanismele instituite în cadrul procesului de stabilizare și de asociere, în special rapoartele anuale prezentate de către Comisie.


(1)  JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 23).


ANEXA 2

PRIORITĂȚI PENTRU SERBIA

PRIORITĂŢI PE TERMEN SCURT

Priorități esențiale

Asigurarea respectării viitoarelor obligații în temeiul Acordului de stabilizare și de asociere (ASA) și, în special, al Acordului interimar (AI).

Asigurarea cooperării depline cu Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII).

Cooperarea constructivă cu privire la aspecte legate de Kosovo.

Asigurarea aplicării Constituției și a dreptului constituțional în conformitate cu standardele europene.

Continuarea eforturilor de punere în aplicare a reformei administrației publice, inclusiv a sistemului de salarizare a funcționarilor publici, de asigurare a transparenței procedurilor de recrutare și de promovare, a profesionalismului și a responsabilizării funcționarilor; consolidarea structurilor de integrare europeană, îmbunătățirea coordonării la nivelul administrației publice și al parlamentului și acordarea unei atenții deosebite coordonării politicilor.

Ameliorarea modului de funcționare a sistemului judiciar, garantarea independenței, a asumării răspunderii, a profesionalismului și a eficienței acestuia și asigurarea că sistemul de recrutare și de dezvoltare profesională a judecătorilor și a procurorilor are la bază criterii profesionale și tehnice, fără influențe din sfera politică. Asigurarea funcționării corespunzătoare a Curții Constituționale.

Intensificarea luptei împotriva corupției la toate nivelurile și dezvoltarea unui amplu sistem public de control financiar pentru o mai mare transparență și responsabilizare în folosirea finanțelor publice.

Finalizarea procesului de privatizare sau, după caz, lichidarea întreprinderilor colective și a celor de stat.

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Constituția

Alinierea legislației și instituțiilor la noua Constituție.

Parlamentul

Finalizarea reformei cadrului juridic cu privire la alegeri (inclusiv registrul electoral), alinierea acestuia la noile cerințe constituționale și asigurarea transparenței și a responsabilizării în finanțarea partidelor politice, inclusiv revizuirea legislației existente pentru a asigura un control și sancțiuni adecvate.

Administrația publică

Înființarea unui birou pe deplin funcțional al ombudsmanului, în conformitate cu cerințele legislative, și asigurarea îndeplinirii corespunzătoare a recomandărilor formulate de ombudsman.

Controlul civil al forțelor de securitate

Garantarea unui control democratic mai mare prin consolidarea controlului parlamentar și prin instituirea unei gestiuni financiare mai transparente.

Sistemul judiciar

Asigurarea independenței depline a instanțelor și a parchetului.

Consolidarea funcției de procuror pentru crimele de război.

Punerea în aplicare a planului de acțiune privind strategia de reformă a sistemului judiciar.

Adoptarea și punerea în aplicare a legislației privind formarea inițială și continuă obligatorie a judecătorilor, a procurorilor și a personalului auxiliar, consolidarea centrelor de formare profesională.

Raționalizarea sistemului judiciar, modernizarea procedurilor, introducerea unui sistem eficient de gestionare a instanțelor și înființarea instanțelor administrative și a curților de apel.

Crearea unei rețele informatice pentru procurori la toate nivelurile, asigurarea executării hotărârilor judecătorești și consolidarea în continuare a capacității de a instrumenta cazurile de crime de război pe plan intern cu respectarea deplină a obligațiilor internaționale asumate față de TPII.

Politica anticorupție

Punerea în aplicare a planului de acțiune privind strategia anticorupție și instituirea unei agenții anticorupție independente și eficiente.

Ratificarea convențiilor internaționale privind combaterea corupției.

Clarificarea și consolidarea în continuare a dispozițiilor legislative în materie de prevenire a conflictelor de interese, în conformitate cu standardele internaționale.

Dezvoltarea și punerea în aplicare a unui sistem transparent de declarare a averilor funcționarilor publici.

Drepturile omului și protecția minorităților

Îndeplinirea tuturor obligațiilor care derivă din statutul de membru al Consiliului Europei.

Asigurarea respectării dispozițiilor privind drepturile omului prevăzute prin noua Constituție.

Continuarea procesului de dezinstituționalizare, de dezvoltare a serviciilor de proximitate și a ajutorului pentru persoanele dependente, inclusiv în domeniul sănătății mintale.

Drepturi civile și politice

Revizuirea legislației relevante în materie de drepturi religioase pentru a se asigura că aceasta este conformă Constituției.

Adoptarea de măsuri în cazurile prezumtive de rele tratamente; consolidarea serviciilor de control intern care gestionează cazurile de rele tratamente aplicate de către forțele de ordine.

Îmbunătățirea condițiilor din închisori, asigurarea monitorizării adecvate a condițiilor din închisori pentru deținuții care execută pedepse de lungă durată și pentru cei condamnați pentru criminalitatea organizată; asigurarea formării continue a personalului din administrația penitenciarelor și îmbunătățirea echipamentelor pentru persoanele cu nevoi speciale.

Ameliorarea modului de funcționare a Consiliului de Radiodifuziune în conformitate cu standardele internaționale, alocarea echitabilă și transparentă a frecvențelor de radiodifuziune pe plan local și regional pentru operatorii mass-media.

Aplicarea integrală a legii privind accesul liber la informații și consolidarea funcției autorității pentru acces liber la informații, pentru a asigura punerea în aplicare a deciziilor/recomandărilor.

Adoptarea legislației privind asociațiile și statutul juridic al ONG-urilor, încurajarea dezvoltării organizațiilor societății civile, promovarea unui dialog sistematic cu societatea civilă în ceea ce privește inițiativele de politică.

Sporirea accesului la justiție.

Drepturi sociale și economice

Adoptarea unei legislații în materie de combatere a discriminării cu o sferă de aplicare mai amplă și asigurarea unui sprijin instituțional adecvat pentru victime.

Adoptarea unei legislației adecvate cu privire la retrocedarea proprietăților și asigurarea aplicării integrale a acesteia.

Îmbunătățirea protecției drepturilor femeilor și, respectiv, ale copilului.

Drepturile minorităților, drepturile culturale și protecția minorităților

Asigurarea respectării dispozițiilor constituționale cu privire la drepturile minorităților și drepturile culturale și la protecția minorităților, aplicarea integrală a strategiilor și a planurilor de acțiune relevante pentru integrarea romilor, inclusiv a repatriaților.

Continuarea eforturilor de promovare a bunelor relații interetnice, inclusiv prin măsuri în domeniul educației, consolidarea funcționării consiliilor naționale ale minorităților, inclusiv prin adoptarea legislației în etapă de proiect; promovarea participării minorităților în cadrul organismelor judiciare și de aplicare a legii și continuarea campaniilor de sensibilizare, inclusiv în ceea ce privește folosirea limbilor minorităților.

Adaptarea legislației corespunzătoare la noua Constituție și asigurarea punerii depline în aplicare a drepturilor minorităților, în special cu privire la educația în limba maternă.

Adoptarea noii legislații cu privire la refugiați și aplicarea în continuare a strategiei naționale privind statutul refugiaților.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Respectarea în continuare a Acordurilor de la Dayton/Paris.

Adoptarea de măsuri pentru a respecta hotărârea emisă în februarie 2007 de către Curtea Internațională de Justiție în cazul înaintat de Bosnia și Herțegovina împotriva Serbiei și Muntenegrului cu privire la aplicarea Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimelor de genocid.

Contribuția la consolidarea cooperării regionale, a reconcilierii și a relațiilor de bună vecinătate, inclusiv prin promovarea procesului de tranziție de la pactul de stabilitate la un cadru de cooperare cu o dimensiune preponderent regională și punerea în aplicare efectivă a Acordului de Liber Schimb Central European (CEFTA).

Încheierea și aplicarea acordurilor cu țările învecinate cu privire la cooperarea transfrontalieră, lupta împotriva criminalității organizate, a traficului și a contrabandei, cooperarea judiciară, gestionarea frontierelor și mediul înconjurător.

Contribuția la rezolvarea problemelor nesoluționate în materie de gestionare a frontierelor cu Croația și cu Bosnia și Herțegovina.

Garantarea dreptului de alegere reală între alternativa repatrierii pe termen lung și cea a integrării; contribuția la asigurarea aplicării integrale a Declarației de la Sarajevo.

Criterii economice

Punerea în aplicare a unei politici fiscale axate pe stabilitate, inclusiv a unei politici salariale pentru sectorul public, care are ca obiectiv consolidarea fiscală și care favorizează inflația redusă și durabilitatea pe plan extern.

Continuarea reformelor de gestionare a finanțelor publice pentru a consolida controlul, transparența, responsabilitatea și eficiența.

Adoptarea unei politici monetare care să permită atingerea obiectivului de stabilitate a prețurilor pentru a limita și a stabiliza estimările inflaționiste.

Ameliorarea procedurilor de faliment pentru a accelera ieșirea de pe piață a întreprinderilor neviabile și pentru a promova schimbarea structurală.

Finalizarea procesului de liberalizare a ultimelor prețuri administrate în vederea îmbunătățirii eficienței mecanismelor de piață și a alocării resurselor.

Consolidarea în continuare a supravegherii financiare pentru a contribui la asigurarea stabilității sectorului financiar.

Dezvoltarea și aplicarea în continuare a reformei sistemului de pensii, continuarea reformei sistemului de asigurări de sănătate, accelerarea procesului de restructurare și de privatizare a sectorului asigurărilor.

Continuarea eforturilor de regularizare a economiei subterane și punerea în aplicare a unui sistem de gestionare a cheltuielilor publice și a reformelor fiscale.

Crearea unei piețe funciare/imobiliare stabile și funcționale, pregătirea legislației privind cadastrul.

Continuarea eforturilor de promovare a ocupării forței de muncă, inclusiv prin intermediul formării profesionale și prin reforme ale pieței muncii, ameliorarea serviciilor publice pentru ocuparea forței de muncă și punerea în aplicare a strategiei privind încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Continuarea procesului de aliniere a cadrului juridic privind standardizarea, certificarea, metrologia, acreditarea și evaluarea conformității cu standardele europene. Adoptarea în continuare a standardelor europene și înființarea unui organism național de coordonare a calității infrastructurii, responsabil de consolidarea întregului domeniu.

Instituirea unei structuri de supraveghere a pieței și asigurarea unei coordonări adecvate la nivelul autorităților de supraveghere a pieței.

Adaptarea regimului comercial și a legislației relevante pentru a răspunde obligațiilor care derivă din OMC, ASA și CEFTA.

Crearea unor mecanisme interne de consultare și de notificare pentru noile reglementări tehnice înaintea adoptării măsurilor cu impact asupra comerțului.

Consolidarea capacității administrative în domeniul protecției consumatorilor.

Libera circulație a capitalurilor

Dezvoltarea în continuare a unui sistem pentru operațiunile de plăți internaționale în conformitate cu normele internaționale și stabilirea unui regim național pentru achizițiile de bunuri imobiliare.

Vamă și fiscalitate

Finalizarea procesului de aliniere a legislației vamale necesare pentru punerea în aplicare corespunzătoare a ASA, consolidarea capacității administrației vamale de combatere a corupției, a criminalității transfrontaliere și a evaziunii fiscale și consolidarea capacității de punere în aplicare a legii, în special în domeniul analizei de risc și al controlului ulterior vămuirii.

Armonizarea în continuare a legislației fiscale cu acquis-ul, punerea în aplicare a legislației fiscale, în special în materie de încasare a veniturilor și de control pentru a reduce frauda fiscală și a crește capacitatea de punere în aplicare a legii.

Aderarea la principiile codului de conduită în domeniul impozitării societăților comerciale și asigurarea conformității noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Concurență

Îmbunătățirea legislației antitrust existente în conformitate cu cerințele ASA, consolidarea capacității administrative a Comisiei pentru Concurență pentru a asigura punerea în aplicare a normelor, în mod eficient și independent, în conformitate cu acquis-ul comunitar.

Înființarea unei autorități independente și deplin funcționale pentru monitorizarea ajutoarelor de stat.

Îmbunătățirea procedurilor privind controlul concentrărilor economice pentru a consolida eficiența Comisiei pentru Concurență.

Instituirea unui cadru juridic adecvat pentru ajutoarele de stat în conformitate cu cerințele ASA.

Achiziții publice

Punerea în aplicare a unui sistem de achiziții publice consecvent și eficient, asigurarea independenței organismelor cu responsabilități în domeniul achizițiilor publice, asigurarea unor proceduri transparente, indiferent de valoarea contractului vizat, fără a face discriminare între furnizorii sârbi și cei din UE, și consolidarea capacității de punere în aplicare a legii în acest sector.

Dreptul proprietății intelectuale

Consolidarea în continuare a protecției drepturilor de proprietate intelectuală și consolidarea capacității administrative de acordare a brevetelor, precum și de punere în aplicare și de respectare pe termen lung a drepturilor de proprietate intelectuală.

Ocuparea forței de muncă și politicile sociale

Dezvoltarea unor structuri administrative și a unei capacități adecvate în domeniul protecției sănătății.

Educație și cercetare

Continuarea eforturilor de îmbunătățire a sistemului educațional; crearea de legături mai strânse între învățământul profesional și învățământul superior, pe de o parte, și piața muncii și nevoile economice, pe de altă parte; consolidarea capacității administrative și îmbunătățirea coordonării între organismele implicate.

Ratificarea Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității de expresii culturale.

Aspecte legate de OMC

Continuarea acțiunilor de pregătire în vederea aderării la OMC.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Punerea în aplicare a Cartei europene pentru întreprinderile mici și mijlocii și reducerea barierelor administrative pe care le întâmpină IMM-urile.

Adoptarea unei noi strategii de politică pentru IMM-uri și a unei noi politici industriale, pe termen mediu, urmate de un plan de acțiune operațional.

Consolidarea Consiliului pentru IMM-uri ca instrument al cooperării între sectorul public și cel privat, precum și între ministere pentru a influența procesul de definire și de transmitere a politicilor privind IMM-urile.

Agricultură

Consolidarea capacității administrative necesare pentru a formula și a pune în aplicare politica agricolă și de dezvoltare rurală.

Actualizarea legislației, consolidarea punerii în aplicare și intensificarea controalelor în domeniul siguranței alimentare, cel veterinar și cel fitosanitar.

Extinderea sistemului de identificare și înregistrare a animalelor la toate rasele relevante.

Modernizarea în continuare a laboratoarelor veterinare, fitosanitare, viticole și sanitare, a inspectoratelor și a controalelor la frontierele externe.

Mediul înconjurător

Accelerarea procesului de armonizare a legislației și a standardelor cu acquis-ul comunitar.

Punerea în aplicare a legislației adoptate, în special cu privire la evaluările de impact asupra mediului înconjurător.

Inițierea punerii în aplicare a Protocolului de la Kyoto.

Adoptarea și punerea în aplicare a strategiei naționale de protecție a mediului înconjurător și a unei strategii pentru dezvoltare durabilă.

Consolidarea capacității administrative a organismelor responsabile cu planificarea, autorizațiile, inspecțiile și monitorizarea, precum și cu gestionarea proiectelor, consolidarea capacității la nivel local și asigurarea coordonării între nivelul central și cel local.

Dezvoltarea în continuare și inițierea aplicării planurilor de gestionare a deșeurilor și începerea construirii unei instalații pentru tratarea și eliminarea în siguranță a deșeurilor periculoase.

Politica în domeniul transporturilor

Continuarea punerii în aplicare a Memorandumului de înțelegere cu privire la dezvoltarea rețelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est, consolidarea cooperării cu Observatorul transporturilor din Europa de Sud-Est.

Adoptarea și punerea în aplicare a strategiei naționale de transport. Luarea de măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de siguranță rutieră.

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul primei etape de tranziție a Acordului privind instituirea unui spațiu aerian comun european.

Restructurarea sectorului feroviar și înființarea unor instituții feroviare.

Dezvoltarea transportului pe căile navigabile interioare, inclusiv prin instituirea serviciilor de informare fluvială.

Energie

Îndeplinirea obligațiilor care derivă din Tratatul de instituire a Comunității Energiei, în ceea ce privește aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului cu privire la piața internă a gazului și a electricității și la schimburile transfrontaliere de energie electrică.

Modificarea și punerea în aplicare a legii privind energia și asigurarea funcționării corecte a agenției independente de reglementare a sectorului energiei.

Continuarea auditurilor de mediu privind instalațiile de producere a energiei, abordarea problemei principalilor poluatori, asigurarea liberalizării în vederea restructurării și a deschiderii pieței, realizarea de progrese suplimentare în vederea creării unei piețe regionale a energiei, în special prin îmbunătățirea interconexiunii cu țările învecinate.

Aderarea la convențiile internaționale relevante în materie de siguranță nucleară și înființarea unui organism adecvat de reglementare.

Continuarea procedurilor pentru închiderea reactorului nuclear de la Vinca.

Consolidarea capacității administrative în cadrul ministerelor corespunzătoare.

Societatea informațională și mass-media

Asigurarea deplinei liberalizări a sectorului comunicațiilor electronice și a independenței organismelor de reglementare; asigurarea punerii în aplicare a strategiei adoptate, inclusiv adoptarea și punerea în aplicare a legilor și a politicilor necesare, consolidarea capacității administrative.

Începerea procesului de armonizare cu acquis-ul în sectorul audiovizualului, ameliorarea transparenței și a responsabilizării, în special în cazul Agenției Republicane de Radiodifuziune.

Semnarea și ratificarea Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră.

Control financiar

Adoptarea și punerea în aplicare a unei politici de control financiar public intern.

Elaborarea procedurilor și dezvoltarea capacității administrative pentru a asigura protecția eficientă a intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Statistici

Modificarea legii privind organizarea și funcționarea sistemului statistic, o mai bună cooperare și coordonare în cadrul sistemului statistic național.

Efectuarea unui recensământ agricol, crearea unui registru agricol, dezvoltarea în continuare a conturilor naționale în conformitate cu SEC 95 (Sistemul European de Conturi), inclusiv îmbunătățirea surselor de date.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control la frontieră, azil și migrație

Punerea în aplicare a strategiei de gestionare integrată a frontierelor (GIF) și consolidarea cooperării între agențiile cu competențe în materie de GIF.

O mai bună cooperare transfrontalieră între forțele de poliție în conformitate cu cele mai bune practici, consolidarea capacității poliției de frontieră și alocarea unei infrastructuri și a unor echipamente moderne pentru poliția de frontieră, în special în domeniul tehnologiei informației.

Alinierea regimului vizelor la acquis și punerea în aplicare a acordului UE-Serbia cu privire la facilitarea regimului vizelor.

Asigurarea punerii eficiente în aplicare a cerințelor de emitere a unor documente de identitate și de călătorie de înaltă calitate.

Adoptarea și punerea în aplicare a legislației privind azilul, asigurarea funcționării unui centru de primire a solicitanților de azil și asigurarea înființării unui organism operațional pentru cererile de azil.

Punerea în aplicare a acordului UE-Serbia cu privire la readmisie.

Adoptarea unei strategii pentru reintegrarea repatriaților, inclusiv rezolvarea problemelor legate de condițiile socioeconomice.

Spălarea banilor

Adoptarea legislației necesare și a unei strategii naționale, inclusiv a unui calendar, de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, consolidarea organismelor naționale de luptă împotriva spălării banilor și îmbunătățirea cooperării la nivel de agenții și la nivel internațional.

Droguri

Creșterea capacității de luptă împotriva traficului de droguri, dezvoltarea și inițierea punerii în aplicare a unei strategii naționale antidrog în conformitate cu strategia UE în materie de droguri, îmbunătățirea cooperării internaționale.

Poliție

Asigurarea aplicării integrale a legii poliției în vederea creșterii profesionalismului și a responsabilizării, îmbunătățirea transparenței, instituirea unor forțe de poliție moderne, fără interferențe din sfera politicului, creșterea capacității prin programe de formare specializate.

Luarea măsurilor necesare pentru a încheia un acord de cooperare cu Europol.

Lupta împotriva criminalității organizate și a terorismului

Adoptarea actelor legislative în etapă de proiect, dezvoltarea capacității de confiscare a bunurilor, punerea în aplicare a strategiei naționale de combatere a criminalității organizate și consolidarea serviciilor de informații în materie penală.

Continuarea luptei împotriva traficului de persoane, inclusiv punerea în aplicare a strategiei de prevenire a traficului și acordarea de asistență și protecție corespunzătoare victimelor.

Creșterea eficienței cooperării internaționale, punerea în aplicare a convențiilor internaționale relevante în materie de combatere a terorismului.

Îmbunătățirea cooperării și a schimbului de informații între toate departamentele serviciilor de securitate și cu alte state, prevenirea finanțării și a pregătirii actelor de terorism.

Protecția datelor cu caracter personal

Revizuirea cadrului juridic, semnarea convențiilor internaționale relevante și înființarea unei autorități de supraveghere independente.

PRIORITĂŢI PE TERMEN MEDIU

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Administrația publică

O mai bună consolidare a capacității de integrare europeană în cadrul administrației publice, încorporând structurile necesare la nivelul ministerelor de resort și la nivelul întregului guvern, îmbunătățirea mecanismelor de cooperare cu toate departamentele cu responsabilități în materie de integrare europeană.

Continuarea procesului de aplicare integrală a legii privind statutul funcționarilor publici și a legii administrației publice, punerea în aplicare a măsurilor de dezvoltare a resurselor umane pentru funcția publică, consolidarea capacității de definire a politicilor și de coordonare a administrației publice la nivel central și local; instituirea unui sistem salarial centralizat, punerea în aplicare a dispozițiilor constituționale cu privire la descentralizare și alocarea resurselor pentru autoritățile locale.

Controlul civil al forțelor de securitate

Continuarea procesului de restructurare și de reformă a forțelor armate și creșterea transparenței și a controlului civil al forțelor armate.

Sistemul judiciar

Reducerea numărului de cazuri nerezolvate în instanță și creșterea în continuare a gradului de eficiență și de profesionalism în instanțe.

Introducerea de standarde uniforme pentru a colecta date fiabile cu privire la sistemul judiciar.

Politica anticorupție

Asigurarea respectării depline a convențiilor internaționale privind lupta împotriva corupției. Consolidarea în continuare a capacității organismelor de combatere a corupției.

Drepturile omului și protecția minorităților

Punerea în aplicare a legislației de combatere a discriminării.

Continuarea eforturilor de integrare și de îmbunătățire a condițiilor pentru copiii cu handicap. Reformarea sistemului de protecție a copilului și asigurarea accesului la educație pentru copiii care aparțin minorităților.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Facilitarea integrării refugiaților care aleg să nu se întoarcă în țara de origine.

Criterii economice

O mai bună consolidare fiscală și reducerea rolului sectorului de stat, măsurată prin ponderea cheltuielilor în PIB, pentru a permite dezvoltarea și creșterea sectorului privat.

Accelerarea procesului de privatizare și, după caz, lichidarea întreprinderilor de stat pentru a consolida guvernanța corporativă, reducerea deficitelor cvasifiscale, contribuția la consolidarea fiscală și creșterea ponderii activității sectorului privat.

Reducerea rigidităților structurale care limitează piața muncii, în special cele legate de reglementarea pieței muncii, pentru a crește nivelul de participare și rata de ocupare a forței de muncă.

Reducerea ponderii ajutoarelor de stat în PIB, consolidarea politicii de concurență pentru a facilita concurența liberă și nedenaturată în beneficiul consumatorilor sârbi.

Îmbunătățirea sistemului educațional, cu scopul de a promova competențele care oferă șanse mai mari de angajare și care duc la creștere economică pe termen lung.

Ameliorarea mediului de afaceri pentru a crește investițiile străine directe de tip greenfield (de la zero).

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Dezvoltarea în continuare a standardizării, pregătirea pentru a deveni membru deplin al organizațiilor europene de standardizare.

Libera circulație a capitalurilor

Continuarea procesului de liberalizare a mișcărilor de capital pe termen scurt și mediu.

Vamă și fiscalitate

Asigurarea armonizării continue cu acquis-ul a legislației din domeniul vamal și fiscal, precum și a altor acte legislative cu caracter fiscal, continuarea consolidării capacității administrative de aplicare a acestei legislații și de combatere a corupției, a criminalității transfrontaliere și a evaziunii fiscale.

Îmbunătățirea transparenței și a schimbului de informații cu statele membre ale UE pentru a facilita punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a evaziunii sau a fraudei fiscale.

Concurență

Punerea în aplicare a legislației privind ajutoarele de stat și asigurarea funcționării eficiente a autorității de monitorizare a ajutoarelor de stat.

Ocuparea forței de muncă și politicile sociale

Adoptarea unor măsuri care să ducă la creșterea ratei de înscriere în învățământul secundar a copiilor din toate comunitățile.

Dezvoltarea în continuare a cadrului de incluziune socială și a politicilor de protecție socială.

Asigurarea unui dialog social funcțional și reprezentativ.

Depunerea de eforturi suplimentare pentru a ameliora situația persoanelor cu handicap.

Educație și cercetare

Adoptarea unui cadru național al calificărilor pentru educație și formare profesională; promovarea cooperării regionale în domeniul învățământului superior.

Adoptarea unei politici integrate de cercetare.

Politici sectoriale

IMM-uri și politica industrială

Aplicarea în continuare a Cartei europene pentru întreprinderile mici.

Agricultură

Continuarea eforturilor de consolidare a structurilor și a capacității administrative necesare pentru a formula și a pune în aplicare politica agricolă și politica de dezvoltare rurală.

Consolidarea în continuare a legislației și controalelor veterinare, sanitare, fitosanitare și de siguranță alimentară.

Îmbunătățirea gestionării deșeurilor și reducerea poluării agricole.

Modernizarea în continuare a unităților de prelucrare a alimentelor pentru a răspunde cerințelor UE.

Mediul înconjurător

Asigurarea introducerii integrale și a punerii în aplicare a legislației armonizate cu legislația UE.

Punerea în aplicare a convențiilor internaționale relevante și a Protocolului de la Kyoto.

Adoptarea și inițierea punerii în aplicare a strategiilor privind poluarea aerului, gestionarea deșeurilor și protecția naturii.

Aplicarea integrală a strategiei naționale de protecție a mediului înconjurător și a strategiei privind apa.

Consolidarea în continuare a capacității administrative a instituțiilor de mediu la nivel național și local.

Punerea în aplicare a planului multianual pentru finanțarea politicii de protecție a mediului înconjurător, inclusiv pentru investiții.

Terminarea lucrărilor de construire a unei instalații pentru tratarea și eliminarea în siguranță a deșeurilor periculoase.

Politica în domeniul transporturilor

Continuarea punerii în aplicare a Memorandumului de înțelegere cu privire la dezvoltarea rețelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est, consolidarea cooperării cu Observatorul transporturilor din Europa de Sud-Est.

Consolidarea în continuare a capacității administrative, inclusiv pregătirea unui proiect pentru investițiile cu impact semnificativ și pentru întreținerea infrastructurii.

Asigurarea armonizării continue a legislației cu acquis-ul în domeniul transporturilor, în special în ceea ce privește standardele tehnice și de siguranță (inclusiv punerea în aplicare a tahografului digital).

Punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul celei de a doua etape de tranziție a Acordului privind instituirea unui spațiu aerian comun european.

Energie

Adoptarea și punerea în aplicare a unei strategii pe termen lung pentru o politică energetică durabilă din punct de vedere al protecției mediului.

Aplicarea în continuare a angajamentelor regionale și internaționale în acest domeniu în vederea instituirii unei piețe regionale a energiei bazate pe concurență.

Finalizarea procedurilor de închidere a reactorului nuclear de la Vinca.

Societatea informațională și mass-media

Inițierea punerii în aplicare a cadrului UE pentru comunicații electronice, continuarea procesului de aliniere la acquis-ul comunitar a legislației din sectorul audiovizual.

Control financiar

Elaborarea și punerea în aplicare a principiilor privind responsabilitatea de gestiune descentralizată și a unui sistem de audit intern care funcționează independent, în conformitate cu standardele acceptate pe plan internațional și cu cele mai bune practici ale UE.

Elaborarea în continuare a procedurilor și dezvoltarea capacității administrative pentru a asigura protecția eficientă a intereselor financiare ale UE.

Statistici

Dezvoltarea în continuare a sistemului de gestionare a calității; instituirea de statistici în domeniul agriculturii și, ulterior, dezvoltarea statisticilor în toate domeniile sectoriale.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control la frontieră, azil și migrație

Consolidarea în continuare a capacității poliției de frontieră și a serviciilor vamale, îmbunătățirea echipamentelor de la punctele de trecere a frontierei și consolidarea cooperării cu țările învecinate în lupta împotriva traficului de persoane.

Furnizarea de soluții durabile pentru integrarea persoanelor readmise.

Droguri

Aplicarea integrală a strategiei naționale de combatere a consumului de droguri.

Poliție

Continuarea procesului de restructurare a serviciilor poliției, asigurarea transparenței și a responsabilizării, reformarea sistemului de pregătire profesională a polițiștilor, asigurarea cooperării și a coordonării între agențiile de punere în aplicare a legii.

Combaterea criminalității organizate și a terorismului

Asigurarea instituirii unui sistem eficient de protecție a martorilor, îmbunătățirea cooperării regionale, consolidarea luptei împotriva criminalității economice și financiare (inclusiv spălarea banilor și falsificarea acestora), a fraudei și a corupției, facilitarea încadrării ofițerilor de legătură, detașați de statele membre UE în cadrul organismelor naționale relevante implicate în lupta împotriva criminalității organizate, aplicarea Convenției de la Palermo privind criminalitatea organizată transfrontalieră.

Consolidarea capacității Ministerului de Interne (în special a Departamentului pentru criminalitatea organizată), elaborarea procedurilor și dezvoltarea capacității de a schimba informații între agenții.


ANEXA 3

PRIORITĂȚI PENTRU KOSOVO ÎN TEMEIUL RCSONU 1244

PRIORITĂŢI PE TERMEN SCURT

Priorități esențiale

Continuarea strânsei cooperări cu echipele de planificare care pregătesc misiunea internațională/UE preconizată pentru a putea pune în aplicare integral o înțelegere.

Cooperarea constructivă cu privire la aspecte legate de Serbia.

Asigurarea cooperării depline cu Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie.

Asigurarea respectării depline a supremației legii, a drepturilor omului, precum și asigurarea protecției minorităților, adoptarea unei politici de toleranță zero față de corupție, criminalitatea organizată și criminalitatea financiară.

Asigurarea guvernării democratice și a furnizării serviciilor publice întregii populații din Kosovo, prin instituirea unei administrații publice profesioniste, responsabile, accesibile, reprezentative, fără interferențe din sfera politicului.

Înregistrarea de progrese în reforma autoguvernării, creșterea capacității administrative de facilitare a descentralizării, luând în considerare punctele de vedere și interesele tuturor comunităților din Kosovo, adoptarea cadrului legislativ și alocarea resurselor bugetare corespunzătoare.

Crearea unui climat de reconciliere, toleranță interetnică și pluralism etnic durabil care să favorizeze repatrierea persoanelor strămutate. Asigurarea respectării tuturor comunităților, precum și asigurarea securității, a liberei circulații și a participării acestora. Condamnarea în mod explicit a tuturor manifestărilor de sentimente ostile împotriva comunităților minoritare. Urmărirea fermă în justiție a tuturor infracțiunilor interetnice.

Asigurarea respectării depline a libertății religioase. Asigurarea protecției patrimoniului cultural și religios și adoptarea unor măsuri de prevenire și de urmărire penală a atacurilor asupra siturilor.

Crearea unei societăți în care nu există niciun fel de discriminare și promovarea integrării grupurilor dezavantajate.

Consolidarea în continuare a drepturilor de proprietate, a cadrului juridic și a accesibilității instanțelor, în vederea promovării unui mediu de afaceri favorabil.

Criterii politice

Democrația și supremația legii

Instituțiile provizorii de autoguvernare

Asigurarea pe deplin a funcționării eficiente a adunării și a comitetelor sale, a guvernului și municipalităților, inclusiv respectarea integrală a regulamentelor de procedură și a codurilor de conduită corespunzătoare, a drepturilor și a intereselor tuturor comunităților.

Creșterea gradului de supraveghere a executivului și a gradului de responsabilitate și de transparență al adunării. Consolidarea capacității administrative proprii.

Publicarea Monitorului Oficial la termenele prevăzute și asigurarea deplinei corectitudini a acestuia. Consolidarea verificărilor pentru versiunile în diferitele limbi pentru a asigura că sunt identice și asigurarea accesului publicului la Monitorul Oficial.

Consolidarea în continuare a reprezentării minorităților în toate instituțiile și în funcția publică la nivel municipal și central.

Parlament/Alegeri

Organizarea de alegeri libere și corecte. Consolidarea Comisiei Electorale Centrale independente și multietnice pentru administrarea la timp a alegerilor.

Alocarea de spații de vot adecvate, asigurarea securității și a altor măsuri pentru toate comunitățile în vederea exercitării dreptului de vot. Oferirea posibilității ca persoanele strămutate și refugiații să participe la alegeri, chiar și în cazul în care posibilitatea acestora de a se întoarce în Kosovo este limitată.

Consolidarea verificărilor privind compatibilitatea întregii legislații noi cu cadrul juridic al UE.

Administrația publică

Consolidarea capacității de coordonare a guvernului și definirea mai exactă a responsabilităților autorităților locale și centrale pentru asigurarea consecvenței în aplicarea politicii. Consolidarea eficienței funcției de monitorizare a performanței serviciului public, exercitată de guvern.

Aplicarea riguroasă a unor proceduri transparente în materie de recrutare, transfer, evaluare, promovare, conduită și revocare a funcționarilor publici, inclusiv a angajaților din cadrul poliției și al sistemului judiciar, precum și în domeniul gestionării financiare.

Îmbunătățirea modului de funcționare și consolidarea independenței Consiliului Independent de Supraveghere și a Comitetului pentru Numirea Înalților Funcționari.

Îmbunătățirea calității și a disponibilității serviciilor publice de bază pentru toate comunitățile, inclusiv contribuția la reducerea cererii de servicii furnizate de structuri paralele.

Obținerea de progrese în procesul de descentralizare și adoptarea, printre altele, a legilor privind administrația publică locală și organizarea teritorială a municipiilor.

Sistemul judiciar

Asigurarea eficienței, a independenței, a responsabilizării și a imparțialității instanțelor judecătorești și a procuraturilor, fără influențe din sfera politicului.

Consolidarea Biroului Procuraturii pentru a asigura că este în măsură să respecte principiile de autonomie și de imparțialitate. Consolidarea în continuare a Biroului Special al Procuraturii. Asigurarea punerii în aplicare a unui sistem eficient de securitate pentru protecția martorilor.

Adoptarea legilor cu privire la organizarea judiciară și la procedura penală, punerea acestora în aplicare. Dezvoltarea unui sistem de justiție administrativă și simplificarea legislației și a competențelor corespunzătoare.

Punerea în aplicare a sistemului automat de gestionare a dosarelor în toate instanțele și în toate birourile procuraturii. Reducerea numărului de cazuri nerezolvate și punerea în aplicare a hotărârilor curții civile.

Consolidarea instanțelor municipale și a acțiunii poliției pentru a combate, a preveni și a sancționa, cu imparțialitate, ocuparea, folosirea și construirea ilegală de imobile.

Dezvoltarea în continuare a învățământului juridic și a formării profesionale juridice, în special pentru judecători, procurori și personalul administrativ. Transformarea Institutului Judiciar într-o instituție viabilă cu responsabilități în formarea judiciară.

Dezvoltarea capacității guvernului, liber de orice influență politică, de asumare a responsabilităților în domeniul justiției și al afacerilor interne. Punerea în aplicare a unui sistem de numire, de revocare și de promovare profesională a judecătorilor și a procurorilor în conformitate cu standardele europene, fără interferențe politice.

Sporirea eforturilor de îndeplinire a standardelor internaționale în soluționarea cererilor de asistență juridică reciprocă în materie penală și a cererilor de extrădare.

Consolidarea accesului la justiție al comunităților minoritare și consolidarea mecanismelor, precum birourile de legătură între instanțe.

Adoptarea în continuare a unor măsuri de facilitare a unei reprezentări etnice echitabile în rândul judecătorilor.

Consolidarea capacității administrative, a coordonării și a eficienței sistemului judiciar și a tuturor agențiilor de aplicare a legii. Asigurarea viabilității unui sistem general de asistență juridică.

Politica anticorupție

Punerea în aplicare a legii cu privire la eliminarea corupției, precum și a planului anticorupție. Consolidarea Agenției Anticorupție și luarea de măsuri pentru a asigura independența deplină și funcționarea acesteia.

Raționalizarea competențelor Agenției Anticorupție, a Biroului pentru Buna Guvernanță și a Consiliului Anticorupție.

Drepturile omului și protecția minorităților

Definitivarea cadrului legislativ și consolidarea respectării mecanismelor pentru protecția drepturilor omului și a drepturilor minorităților în conformitate cu recomandările Consiliului Europei. Adoptarea și punerea în aplicare a unei strategii generale pentru drepturile omului.

Consolidarea cadrului juridic care reglementează libertatea de exprimare. Alocarea resurselor necesare comisiei independente pentru mass-media pentru a respecta dispozițiile legislative. Înlăturarea ambiguităților juridice cu privire la insultă și la calomnie.

Alegerea unui ombudsman și adoptarea dispozițiilor juridice care să asigure punerea în aplicare a recomandărilor ombudsmanului.

Definirea și adoptarea unui program guvernamental pentru a promova drepturile femeilor în Kosovo.

Punerea în aplicare cu eficiență a legislației de combatere a discriminării. În special, asigurarea funcționării depline a serviciilor cu responsabilități în materie de drepturile omului din cadrul ministerelor, asigurarea independenței acestora și a coordonării cu activitățile ombudsmanului. Organizarea de campanii de sensibilizare pentru a informa sectorul privat, societatea civilă și mediile academice cu privire la această lege. Monitorizarea modului de punere în aplicare a legii și întocmirea de rapoarte pe această temă.

Dezvoltarea serviciilor de proximitate și a ajutorului pentru persoanele dependente, inclusiv în domeniul sănătății mintale.

Promovarea politicilor de combatere a discriminării în întreaga țară, luând în considerare toate grupurile supuse riscurilor.

Adoptarea și punerea în aplicare a unei legislații adecvate pentru a asigura protecția juridică a copiilor.

Drepturile minorităților, drepturi culturale și protecția minorităților

Asigurarea aplicării integrale a legii privind limbile oficiale, precum și a legii privind patrimoniul cultural și instituirea unui mecanism eficient de monitorizare a modului de punere în aplicare.

Regularizarea așezărilor informale. Identificarea unor soluții durabile la problema locuințelor și la integrarea comunităților rome care locuiesc în condiții de viață periculoase, în tabere, și pentru grupurile de persoane strămutate care locuiesc în centre informale.

Consolidarea structurilor administrative și a mecanismelor de responsabilizare din Ministerul Comunităților și Repatrierilor. Clarificarea separării responsabilităților în materie de repatriere între Ministerul Guvernanței Locale și Ministerul Comunităților și Repatrierilor, la nivel central și local. Dezvoltarea în continuare și punerea în aplicare a cadrului strategic comun cu privire la comunități și la repatrieri, dezvoltarea mecanismelor la nivel municipal pentru a facilita integrarea durabilă a refugiaților și a comunităților minoritare existente.

Facilitarea și încurajarea repatrierii refugiaților și a persoanelor strămutate din toate comunitățile și finalizarea reabilitării proprietăților afectate sau distruse în timpul evenimentelor din martie 2004, inclusiv a siturilor istorice și religioase.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Consolidarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate.

Punerea în aplicare a Acordului de Liber Schimb Central European (CEFTA) și participarea activă la toate inițiativele regionale relevante, printre altele, sub auspiciile pactului de stabilitate, inclusiv la procesul de tranziție spre un cadru de cooperare cu o dimensiune preponderent regională.

Criterii economice

Menținerea politicilor fiscale stabile și, în special, asigurarea că politicile sociale de combatere a sărăciei și a excluderii sociale sunt compatibile cu durabilitatea pe termen lung a finanțelor publice.

Stabilirea de obiective anuale pentru o mai bună recuperare a restanțelor la utilitățile publice, definirea și punerea în aplicare a strategiilor de atingere a acestor obiective.

Înregistrarea de progrese semnificative în privatizarea întreprinderilor colective, în conformitate cu programul Agenției fiduciare.

Îmbunătățirea guvernanței, a eficienței și a durabilității financiare a întreprinderilor de stat. Consolidarea în continuare a independenței operaționale și financiare a autorităților de reglementare în vederea întăririi transparenței și a concurenței în sectoarele respective.

Elaborarea și punerea în aplicare a politicilor care permit transferul de la munca nedeclarată la munca declarată, pentru a crea o piață a muncii oficială și funcțională și pentru a consolida eficiența politicilor care reglementează piața muncii.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Adoptarea cadrului legislativ orizontal pentru a crea infrastructura necesară unei bune funcționări și unei separări a atribuțiilor între diversele funcții (reglementare, standardizare, acreditare, metrologie, evaluarea conformității și supravegherea pieței) necesare pentru a pune în aplicare acquis-ul cu privire la libera circulație a mărfurilor.

Libera circulație a capitalurilor

Adoptarea cerințelor prudențiale adecvate și consolidarea procesului de supraveghere în sectorul financiar.

Vamă și fiscalitate

Armonizarea în continuare a legislației vamale cu acquis-ul și continuarea eforturilor de consolidare a capacității administrației vamale de a combate corupția, contrafacerea și criminalitatea transfrontalieră. Consolidarea capacității departamentului de investigații criminalistice.

Respectarea obligațiilor legate de punerea în aplicare a măsurilor comerciale preferențiale, în special în ceea ce privește originea.

Armonizarea în continuare a legislației fiscale cu acquis-ul comunitar și consolidarea capacității administrative a administrației fiscale. Consolidarea capacității de colectare a administrației fiscale și creșterea veniturilor fiscale.

Aderarea la principiile codului de conduită în domeniul fiscalității întreprinderilor, asigurând conformitatea noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Achiziții publice

Adaptarea cadrului de achiziții publice prin adoptarea legislației de punere în aplicare necesare pentru a asigura compatibilitatea cu acquis-ul. Instituirea unui cadru instituțional pentru achizițiile publice care să dispună de capacitatea administrativă și independența necesare pentru a-și îndeplini misiunea.

Drepturi de proprietate intelectuală

Asigurarea capacității administrative și judiciare de punere în aplicare a dreptului proprietății intelectuale și de asigurare a aplicării drepturilor de proprietate intelectuală.

Ocuparea forței de muncă și politicile sociale

Adoptarea unei strategii de ocupare a forței de muncă, inclusiv ameliorarea colectării datelor cu privire la aspectele legate de ocuparea forței de muncă.

Îmbunătățirea informațiilor de interes public cu privire la accesul la sistemele de securitate socială și consolidarea capacității municipale în aspectele legate de asistența socială.

Modificarea legislației cu privire la sistemul de asigurări sociale și de pensii.

Revizuirea sistemului de indemnizații sociale pentru a garanta că nu se face discriminare între beneficiari.

Educație și cercetare

Creșterea bugetului pentru educație, în special pentru a îmbunătăți infrastructura școlilor, pentru a pune capăt sistemului de predare în schimburi și pentru a rezolva problema lipsei de materiale și echipamente.

Elaborarea de planuri de acțiune pentru a pune în aplicare strategiile pentru educație, cu intensificarea dialogului și o mai bună coordonare între toate nivelurile și toate părțile interesate și alocarea resurselor necesare.

Aplicarea integrală a legislației privind formarea profesională și inițierea punerii în aplicare a legii privind cadrul național al calificărilor.

Continuarea dezvoltării unui cadru național pentru monitorizarea și evaluarea metodelor de predare.

Asigurarea unei implicări mai mari în programele UE pentru învățământul superior.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Punerea în aplicare a unei strategii pe termen mediu pentru a sprijini dezvoltarea IMM-urilor, inclusiv consolidarea agenției pentru sprijinirea IMM-urilor și consolidarea agenției de promovare a investițiilor. Continuarea punerii în aplicare a Cartei europene pentru întreprinderile mici.

Agricultură și pescuit

Stabilirea clară a responsabilităților în cadrul diferitelor servicii din sectorul agricol (inclusiv administrația veterinară și fitosanitară) și a relațiilor acestora cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, cu administrațiile locale și municipale.

Adoptarea legii cu privire la sectorul alimentar și a normelor de punere în aplicare a acesteia, înființarea unei agenții competente pentru a aplica legea respectivă.

Asigurarea caracterului operațional al sistemului de identificare a animalelor și de înregistrare a mișcărilor acestora.

Elaborarea unui plan pentru a moderniza unitățile agroalimentare.

Mediul înconjurător

Punerea în aplicare a legii privind evaluarea de impact asupra mediului adoptată de Adunare.

Punerea în aplicare a unui plan de acțiune general pentru mediul înconjurător, în special în ceea ce privește aspectele de sănătate publică.

Armonizarea în continuare cu standardele europene în domeniul mediului înconjurător.

Continuarea eforturilor pentru o mai mare sensibilizare a opiniei publice și o mai mare participare a societății civile la aspectele legate de mediu.

Politica în domeniul transporturilor

Aplicarea în continuare a Memorandumului de înțelegere cu privire la dezvoltarea rețelei de transport regional de bază pentru Europa de Sud-Est, inclusiv a addendumului cu privire la crearea unui spațiu feroviar în Europa de Sud-Est.

Punerea în aplicare a legii privind transportul rutier și a legii privind siguranța rutieră. Dezvoltarea unei strategii de transport multimodal.

Continuarea îmbunătățirii gestionării activelor pe baza unor date pertinente pentru operațiunile de întreținere și reabilitare a infrastructurilor de transport. Asigurarea compatibilității cu normele UE a cadrului legislativ pentru concesionări și luarea de măsuri pentru a atrage investitorii, inclusiv prin parteneriate public-privat, pentru cofinanțarea lucrărilor de infrastructură de amploare și de importanță strategică.

Asigurarea că dezvoltarea sectorului feroviar este compatibilă cu strategia de dezvoltare economică.

Asigurarea că aeroportul de la Pristina funcționează la un nivel corespunzător de securitate și dispune de un sistem de administrare solid și fiabil.

Revizuirea și ameliorarea sistemului de acordare a permiselor de conducere și de efectuare a inspecțiilor tehnice pentru vehicule.

Energie

Asigurarea viabilității și a durabilității societății de electricitate, în special prin creșterea substanțială a nivelului de încasare a veniturilor și promovarea bunei guvernanțe.

Aplicarea în continuare a angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energiei. Pregătirea în continuare a proiectului „Kosovo C” pentru producerea și furnizarea de energie electrică cu respectarea deplină a acquis-ului, astfel cum se prevede în Tratatul de instituire a Comunității Energiei.

Societatea informațională și mass-media

Adoptarea și începerea punerii în aplicare a politicii cu privire la rețelele de comunicații electronice și a serviciilor care au ca scop asigurarea deplinei liberalizări și crearea unui mediu stabil, deschis și concurențial pentru a atrage investițiile străine și a îmbunătăți calitatea serviciilor.

Consolidarea capacității administrative a autorității de reglementare. Întărirea poziției autorității și asigurarea independenței operaționale și financiare a acesteia.

Asigurarea finanțării stabile și durabile a Serviciului Public de Radiodifuziune, RTK, a Comisiei Independente pentru Mass-Media și a fondului mass-media.

Control financiar

Continuarea eforturilor de punere în aplicare a strategiei de control financiar public intern și a legislației aferente ca bază pentru îndeplinirea priorităților pe termen mediu în acest domeniu.

Statistici

Consolidarea capacității administrative a Biroului de Statistică și ameliorarea independenței sale operaționale și financiare. Garantarea fiabilității statisticilor, inclusiv a faptului că respondenții la sondaje oferă Biroului de Statistică date de calitate, în timp util, fără a solicita plată.

Dezvoltarea în continuare a statisticilor în domeniul economic și accelerarea elaborării de statistici sociale.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control la frontieră, azil și migrație

Ameliorarea eficienței controlului fluxului de persoane la frontiere/granițe și consolidarea eficienței și transparenței serviciului poliției de frontieră.

Întărirea cooperării între agențiile de gestionare a frontierelor și cu țările învecinate.

Construirea de adăposturi și de centre de primire pentru solicitanții de azil.

Adoptarea unei legi privind migrația în conformitate cu standardele europene. Întocmirea unei strategii și a unui plan de acțiune cu privire la migrație, care abordează în special aspectele legate de readmisia și reintegrarea persoanelor repatriate.

Spălarea banilor

Consolidarea capacității unității de analiză a informațiilor financiare din cadrul direcției de combatere a criminalității organizate a Serviciului Poliției din Kosovo. Formarea de judecători și de procurori specializați. Raționalizarea competențelor în domeniul spălării banilor din cadrul diferitelor instituții implicate.

Droguri

Elaborarea unei strategii de prevenire a consumului de droguri și a unui plan de acțiune relevant pentru aplicarea acesteia. Consolidarea în continuare a capacității locale a serviciului antidrog.

Poliție

Adoptarea legii poliției.

Îmbunătățirea eficienței în anchetarea infracțiunilor. Adoptarea și punerea în aplicare a legislației cu privire la înființarea Serviciului de Poliție din Kosovo și consolidarea capacităților de anchetă și de control intern ale acestuia. Învestirea cu puteri mai mari.

Adoptarea unei strategii pentru reducerea infracționalității și aplicarea acestei strategii. Elaborarea unei strategii de colectare a armelor, finalizarea și punerea în aplicare a legislației referitoare la armele de calibru mic.

Instituirea unei strategii și a unui plan de acțiune pentru combaterea criminalității organizate și a terorismului.

Definitivarea cadrului legislativ de combatere a criminalității organizate.

Consolidarea în continuare a capacității locale a direcției de combatere a criminalității organizate din cadrul Serviciului de Poliție al Kosovo.

Punerea în aplicare a planului de acțiune și consolidarea dispozițiilor și a structurilor legislative pentru combaterea mai eficientă a traficului de persoane.

Protecția datelor cu caracter personal

Elaborarea unei legislații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal în conformitate cu acquis-ul, în special cu Directiva (95/46/CE) privind protecția datelor cu caracter personal și aplicarea acesteia. Înființarea unei autorități independente de supraveghere în materie de protecție a datelor cu caracter personal, învestită cu competențe suficiente, care să dispună de resurse financiare și umane adecvate.

PRIORITĂŢI PE TERMEN MEDIU

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Administrația publică

Continuarea reformei durabile a administrației publice, cu respectarea constrângerilor bugetare. Îmbunătățirea capacității administrațiilor locale de a furniza servicii circumscripțiilor lor, în mod echitabil și eficient.

Sistemul judiciar

Definirea și consolidarea unui corpus de legi complet care să respecte drepturile și interesele tuturor comunităților, fundamentat pe toate sursele juridice aplicabile în prezent în Kosovo.

Dezvoltarea unui mecanism alternativ de soluționare a litigiilor.

Îmbunătățirea sistemului penitenciar, acordând o atenție deosebită securității, controlului, gestionării, formării profesionale și programelor de reinserție, precum și condițiilor din închisori.

Politica anticorupție

Elaborarea de planuri de acțiune sectoriale de combatere a corupției și o mai mare sensibilizare cu privire la problema corupției în cadrul administrației publice, precum și în cadrul societății civile.

Obținerea de rezultate în lupta împotriva corupției.

Drepturile omului și protecția minorităților

Asigurarea existenței viabile a comunităților minoritare și a participării acestora în cadrul societății, fără discriminare, adoptarea de măsuri concrete pentru a garanta siguranța acestora, libertatea de mișcare, precum și furnizarea, în condiții echitabile, a serviciilor publice și a accesului la serviciile publice.

Punerea în aplicare a legii privind egalitatea dintre femei și bărbați. Asigurarea integrării dispozițiilor cu privire la drepturile femeilor în ansamblul politicilor și legislației existente.

Elaborarea unei politici integrate de conservare a patrimoniului cultural. Contribuția activă la creșterea nivelului de sensibilizare a opiniei publice cu privire la patrimoniul cultural și protejarea acestuia.

Asigurarea că Agenția de Cadastru și birourile municipale de cadastru oferă accesul, în condiții de transparență și nediscriminare, la registrele complete de proprietăți și dispun de mecanisme de responsabilitate funcționale.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Consolidarea în continuare a cooperării regionale și internaționale, în special în domeniul aplicării legii, inclusiv prin transferul suspecților și al persoanelor condamnate și prin asistență juridică reciprocă.

Criterii economice

Consolidarea în continuare a drepturilor de proprietate, a statului de drept și a accesibilității instanțelor, în vederea promovării unui mediu de afaceri favorabil.

Dezvoltarea unei strategii pentru privatizare și restructurare, după caz, a întreprinderilor publice, în vederea consolidării guvernanței corporatiste și a performanței acestor întreprinderi și pentru reducerea subvențiilor acordate sectorului întreprinderilor.

Definirea și punerea în aplicare a unor politici active pentru piața muncii, în strânsă colaborare cu mediul de afaceri local, în vederea consolidării procesului de adecvare pe piețele muncii și a creșterii ponderii forței de muncă calificate în totalul forței de muncă.

Punerea în aplicare a politicilor corespunzătoare pentru creșterea cantității și calității învățământului la toate nivelurile.

Consolidarea capacității de export.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Continuarea procesului de armonizare cu directivele „abordarea nouă”, „abordarea globală” și „vechea abordare”.

Adoptarea standardelor europene restante.

Instituirea unei structuri de supraveghere a pieței.

Vamă și fiscalitate

Continuarea procesului de armonizare a legislației fiscale și vamale cu acquis-ul comunitar. Creșterea în continuare a capacității administrative a serviciilor fiscale și vamale de punere în aplicare a legii și de combatere a corupției, a criminalității transfrontaliere și a evaziunii fiscale.

Achiziții publice

Asigurarea aplicării eficiente a normelor privind achizițiile publice de către autoritățile și entitățile contractante la toate nivelurile, inclusiv prin crearea unor instrumente operaționale, furnizarea formării profesionale și consolidarea capacității administrative.

Dreptul proprietății intelectuale

Consolidarea în continuare a punerii în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală, industrială și comercială, în conformitate cu strategia pe termen mediu.

Ocuparea forței de muncă

Consolidarea capacității administrative a inspectoratelor de muncă.

Educație și cercetare

Consolidarea mecanismelor pentru asigurarea calității în sectorul educației.

Continuarea eforturilor de corelare a învățământului profesional, a formării profesionale și a sectorului învățământului superior cu nevoile pieței muncii și nevoile economiei.

Promovarea cooperării regionale în domeniul învățământului superior.

Inițierea procesului de dezvoltare a unei politici care să favorizeze cercetarea.

Politici sectoriale

Agricultură și pescuit

Elaborarea unei politici și a unui cadru de reglementare pentru susținerea unei reforme agrare viabile. Susținerea protecției terenurilor agricole împotriva dezvoltării urbane neplanificate.

Evaluarea conformității unităților agroalimentare cu cerințele UE și pregătirea unui program pentru modernizarea acestor unități.

Demararea acțiunilor în vederea unui control eficient al producției interne de specii vegetale, în special pentru produsele care trebuie să întrunească condiții specifice pentru UE.

Elaborarea unei structuri fiabile de gestionare forestieră, în special în combaterea exploatării ilegale a pădurilor și lupta împotriva incendiilor de pădure.

Mediul înconjurător

Adoptarea de măsuri în vederea consolidării cadrului pentru amenajarea teritoriului.

Consolidarea capacității instituționale a Ministerului Mediului și Amenajării Teritoriului, îmbunătățirea coordonării între organele administrative cu responsabilități în materie de mediu.

Includerea în politicile sectoriale a aspectelor legate de mediu, în special în domeniul energiei și al transporturilor.

Politica în domeniul transporturilor

Adoptarea de măsuri pentru a îmbunătăți siguranța rutieră.

Planificarea și efectuarea operațiunilor de întreținere și reabilitare a infrastructurilor de transport, inclusiv construirea de noi infrastructuri, recurgând la parteneriate public-privat, după caz.

Dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii multimodale.

Energie

Dezvoltarea cadrului legislativ și de reglementare pentru a promova parteneriatele public-privat și investițiile mixte în sectorul energetic conform concluziilor studiului cu privire la stimularea investițiilor.

Îmbunătățirea în continuare a performanței societății de electricitate și integrarea acesteia pe piața regională a electricității.

Societatea informațională și mass-media

Alinierea la cadrul de reglementare și punerea în aplicare a legislației privind rețelele și serviciile de comunicații electronice pentru a crea un mediu mai deschis și mai competitiv, consolidarea poziției și a independenței funcționale și financiare a autorității de reglementare a telecomunicațiilor.

Control financiar

Sub coordonarea Ministerului de Finanțe, dezvoltarea și punerea în aplicare a principiilor privind descentralizarea responsabilității de gestionare și funcționarea independentă a auditului intern, în conformitate cu standardele internaționale și cele mai bune practici ale UE, prin intermediul unei legislații consecvente și a unei capacități administrative adecvate.

Consolidarea capacității operaționale, precum și a independenței financiare și funcționale a Instituției Superioare de Audit. Respectarea și punerea în aplicare a recomandărilor acestei instituții.

Statistici

Creșterea gradului de cooperare și coordonare în cadrul sistemului statistic al Kosovo, dezvoltarea unui sistem de gestionare a calității, fundamentarea și standardizarea procedurilor de elaborare și difuzare a statisticilor.

Justiție, libertate și securitate

Vize, control la frontiere, azil și migrație

Consolidarea în continuare a capacității direcției însărcinate cu gestionarea frontierelor, azilului și migrației din cadrul Ministerului de Interne. Consolidarea în continuare a capacității operaționale a serviciului poliției de frontieră din cadrul Serviciului de Poliție din Kosovo.

Combaterea criminalității organizate și a terorismului

Punerea în aplicare și actualizarea strategiei de combatere a criminalității organizate și a terorismului.

Consolidarea capacităților locale de anchetare a activităților legate de criminalitatea organizată.

Consolidarea capacităților judiciare de urmărire și instrumentare a cazurilor legate de criminalitatea organizată și financiară.

Droguri

Asigurarea cooperării între agenții și a cooperării internaționale, pentru a îmbunătăți semnificativ rezultatele în lupta împotriva traficului de droguri.

Protecția datelor cu caracter personal

Punerea în aplicare a legislației cu privire la protecția datelor cu caracter personal în conformitate cu acquis-ul, precum și asigurarea unui control eficient și asigurarea respectării legii.