ISSN 1830-3625

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

L 93

European flag  

Ediţia în limba română

Legislaţie

Anul 50
3 aprilie 2007


Cuprins

 

I   Acte adoptate în temeiul Tratatelor CE/Euratom a căror publicare este obligatorie

Pagina

 

 

REGULAMENTE INTERNE ȘI DE PROCEDURĂ

 

*

Versiunea codificată a Regulamentului de procedură al CESE (în vigoare la 24 octombrie 2006)

1

RO

Actele ale căror titluri sunt tipărite cu caractere drepte sunt acte de gestionare curentă adoptate în cadrul politicii agricole şi care au, în general, o perioadă de valabilitate limitată.

Titlurile celorlalte acte sunt tipărite cu caractere aldine şi sunt precedate de un asterisc.


I Acte adoptate în temeiul Tratatelor CE/Euratom a căror publicare este obligatorie

REGULAMENTE INTERNE ȘI DE PROCEDURĂ

3.4.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 93/1


VERSIUNEA CODIFICATĂ A REGULAMENTULUI DE PROCEDURĂ AL CESE

(în vigoare la 24 octombrie 2006)

OBSERVAȚII

A.

Prezenta ediție coroborează:

Regulamentul de procedură al Comitetului Economic și Social European, adoptat în sesiunea plenară din 17 iulie 2002 (JO L 268, 4 octombrie 2002) intrat în vigoare la 1 august 2002 în conformitate cu dispozițiile articolului 78;

modificările care rezultă din următoarele acte:

1.

amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 27 februarie 2003 (JO L 258, 10 octombrie 2003);

2.

amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 31 martie 2004 (JO L 310, 7 octombrie 2004);

3.

amendamentele Regulamentului de procedură al Comitetului Economic și Social European din 5 iulie 2006.

B.

Prezenta ediție provine de la Secretariatul general al Comitetului Economic și Social European și regrupează diferitele amendamente aprobate de Adunarea CESE.

C.

Normele de aplicare a prezentului Regulament de procedură, adoptate de Biroul Comitetului, în conformitate cu dispozițiile articolului 77 alineatul (2a), sunt prezentate separat.

PREAMBUL

1.

Comitetul Economic și Social European asigură reprezentarea diferitelor componente cu caracter economic și social ale societății civile organizate. Instituit prin Tratatul de la Roma din 1957, Comitetul este un organ instituțional consultativ.

2.

Funcția consultativă a Comitetului Economic și Social European permite membrilor săi, deci și organizațiilor pe care aceștia le reprezintă, să participe la procesul de decizie comunitară. Juxtapunerea de opinii uneori diametral opuse și dialogul la care participă consilierii implică nu numai partenerii sociali obișnuiți, adică angajatorii (grupul I) și salariații (grupul II), ci și toate celelalte grupuri socioprofesionale care sunt reprezentate (grupul III) în CESE. Expertiza, dialogul și căutarea convergențelor care rezultă din acestea pot crește calitatea și credibilitatea deciziei politice la nivel comunitar, îmbunătățind înțelegerea și acceptarea acestuia de către cetățenii europeni, precum și transparența indispensabilă democrației.

3.

Comitetul îndeplinește o funcție specifică în cadrul ansamblului de instituții europene: el este prin excelență locul de reprezentare și dezbatere al societății civile organizate și un intermediar privilegiat între aceasta și instituțiile Uniunii.

4.

Fiind în același timp un forum și un cadru consultativ, Comitetul Economic și Social European răspunde necesității de legitimitate democratică a construcției Uniunii Europene, inclusiv în relațiile acesteia cu mediile economice și sociale din țările terțe. Astfel, Comitetul participă la dezvoltarea unei autentice conștiințe europene.

5.

Pentru a-și îndeplini misiunile, Comitetul adoptă, la 17 iulie 2002, în conformitate cu dispozițiile articolului 260 alineatul (2) din Tratatul de instituire a Comunității Europene, următorul Regulament de procedură (1):

 

TITLUL I

ORGANIZAREA COMITETULUI

CAPITOLUL I

Instalarea în funcție a Comitetului

Articolul 1

(1)   Activitatea Comitetului se desfășoară pe perioade de patru ani.

(2)   Comitetul este convocat de către decanul de vârstă după fiecare reînnoire din patru în patru ani, în măsura posibilului în termen de o lună după ce li se comunică membrilor Comitetului numirea lor de către Consiliu.

Articolul 2

(1)   Comitetul este format din organele următoare: Adunarea, Biroul, președintele și secțiunile specializate.

(2)   Comitetul este structurat în trei grupuri, ale căror constituire și rol sunt stabilite la articolul 27.

CAPITOLUL II

Biroul

Articolul 3

(1)   Biroul este format din:

(a)

președintele, cei doi vicepreședinți;

(b)

membrii aleși în mod direct de către Adunare, câte unul pentru fiecare stat membru;

(c)

cei trei președinți de grup aleși în conformitate cu dispozițiile articolului 27;

(d)

președinții de secțiune specializată.

(2)   Președintele este ales pe rând dintre membrii celor trei grupuri.

(3)   Președintele și vicepreședinții nu pot fi realeși în funcțiile respective. Timp de doi ani de la încetarea mandatului său, președintele nu mai poate fi membru al Biroului în calitate de vicepreședinte, președinte de grup sau de secțiune specializată.

(4)   Vicepreședinții sunt aleși dintre membrii celor două grupuri din care nu face parte președintele.

(5)   Alegerea membrilor Biroului se face cu respectarea echilibrului dintre grupurile constituite în conformitate cu dispozițiile articolului 27.

Articolul 4

(1)   În cadrul primei ședințe, care are loc în conformitate cu dispozițiile articolului 1, Comitetul, prezidat de decanul de vârstă, alege dintre membrii săi: președintele, cei doi vicepreședinți, președinții de secțiune specializată și ceilalți membri ai Biroului, cu excepția președinților grupurilor, pentru următorii doi ani începând de la data instalării în funcție a Comitetului.

(2)   Sub președinția decanului de vârstă nu poate avea loc nici o dezbatere al cărei subiect nu are legătură cu aceste alegeri.

Articolul 5

Ședința în cursul căreia are loc alegerea Biroului Comitetului pentru ultimii doi ani din perioada de patru ani în curs se convoacă de către președintele aflat la sfârșit de mandat. Ședința se ține la începutul sesiunii din luna pe parcursul căreia expiră mandatul primului Birou, sub președinția președintelui aflat la sfârșit de mandat.

Articolul 6

(1)   Comitetul poate constitui în cadrul său o comisie pregătitoare formată dintr-un reprezentant al fiecărui stat membru și care are sarcina de a înregistra candidaturile și de a prezenta Adunării o listă de candidați, cu respectarea dispozițiilor articolului 3.

(2)   Comitetul se pronunță cu privire la lista sau listele de candidați la președinție și la Birou în conformitate cu dispozițiile prezentului articol.

(3)   Comitetul trece, eventual prin scrutine succesive, la alegerea membrilor Biroului, alții decât președinții de grup, conform procedurii de vot pe listă.

(4)   Se pot supune la vot numai listele complete cu candidații care au fost propuși în conformitate cu dispozițiile articolului 3, însoțite de o declarație de acceptare din partea fiecărui candidat.

(5)   Sunt aleși membri ai Biroului candidații de pe lista care obține cel mai mare număr din voturile valabil exprimate și cel puțin o pătrime din acestea.

(6)   Adunarea alege în continuare cu majoritate simplă președintele și vicepreședinții Comitetului.

(7)   Comitetul trece apoi la alegerea cu majoritate simplă a președinților secțiunilor specializate.

(8)   În cele din urmă, Comitetul votează Biroul în ansamblul său. Votul pentru trebuie să întrunească cel puțin două treimi din voturile valabil exprimate.

Articolul 7

În cazul în care un membru al Biroului este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul sau într-unul dintre cazurile menționate la articolul 70 alineatul (2), acesta este înlocuit în conformitate cu dispozițiile articolului 6 pentru perioada rămasă din mandatul său. Înlocuirea se votează de către Adunare pe baza unei propuneri a grupului respectiv.

Articolul 8

(1)   Biroul este convocat de către președinte, fie din oficiu, fie la cererea a 10 membri.

(2)   Pentru fiecare ședință a Biroului se întocmește un proces-verbal al dezbaterilor. Acest proces-verbal se înaintează spre aprobare Biroului.

(3)   Biroul își stabilește propriile reguli de procedură.

(4)   Biroul stabilește procedurile de organizare și funcționare ale Comitetului. După ce consultă grupurile, acesta adoptă normele de aplicare a Regulamentului de procedură.

(5)   Biroul și președintele exercită prerogativele bugetare și financiare prevăzute de Regulamentul financiar și Regulamentul de procedură al Comitetului.

(6)   Biroul adoptă normele de aplicare a dispozițiilor privind cheltuielile de deplasare și de ședere ale membrilor, ale supleanților acestora, numiți în conformitate cu articolul 18, ale delegaților și ale supleanților acestora, numiți în conformitate cu articolului 24, și ale experților, numiți în conformitate cu articolul 23, cu respectarea procedurilor bugetare și financiare în vigoare.

(7)   Biroul are responsabilitatea politică a conducerii generale a Comitetului. Acesta exercită această responsabilitate astfel încât să asigure în special că activitățile Comitetului, ale organelor sale și ale personalului său sunt în conformitate cu rolul instituțional care i-a fost atribuit.

(8)   Biroul răspunde de buna utilizare a resurselor umane, bugetare și tehnice în vederea îndeplinirii sarcinilor care i-au fost atribuite prin tratat. Acesta intervine în special în procedura bugetară și organizarea secretariatului.

(9)   Biroul poate constitui în cadrul său grupuri ad-hoc pentru a aborda orice chestiune care este de competența sa. Membrii din afara acestor grupuri pot participa la lucrările grupurilor ad-hoc, dar nu pot participa la numirea funcționarilor.

(10)   Din șase în șase luni Biroul analizează, pe baza unui raport redactat în acest scop, măsurile care se iau ca urmare a avizelor Comitetului.

(11)   La cererea unui membru sau a secretarului general, Biroul aduce precizări cu privire la interpretarea Regulamentului de procedură și a normelor de aplicare a acestuia. Concluziile Biroului au caracter obligatoriu, sub rezerva dreptului de recurs în fața Adunării, care ia hotărârea definitivă.

(12)   La momentul reînnoirii din patru în patru ani, Biroul al cărui mandat expiră, amână discutarea chestiunilor curente până la prima ședință a Comitetului nou-ales. În cazuri excepționale, el poate da unui membru al Comitetului al cărui mandat expiră sarcini punctuale sau care trebuie finalizate într-un anumit termen ori care necesită un anumit nivel de expertiză.

Articolul 9

În cadrul cooperării interinstituționale, Biroul poate mandata președintele să încheie acorduri de cooperare cu instituțiile și organismele Uniunii Europene.

Articolul 10

(1)   Se constituie un grup pentru buget care sprijină Biroul în exercitarea atribuțiilor sale în materie financiară și bugetară.

(2)   Grupul pentru buget este prezidat de unul dintre cei doi vicepreședinți, sub autoritatea președintelui. Acesta este alcătuit din 9 membri numiți de Birou la propunerea grupurilor.

(3)   Pentru chestiuni specifice, Biroul poate delega puterea sa de decizie grupului pentru buget.

(4)   Propunerile adoptate în unanimitate de grupul pentru buget se supun aprobării Biroului, fără dezbatere.

(5)   Grupul pentru buget participă la elaborarea bugetului și asigură buna sa execuție.

(6)   Președintele grupului pentru buget prezidează delegația însărcinată cu negocierile cu autoritățile bugetare și raportează despre aceasta Biroului.

(7)   În exercitarea atribuțiilor sale, mandatul grupului pentru buget include o misiune de consiliere a președintelui, a Biroului și a Comitetului, precum și o misiune de control al serviciilor.

Articolul 10a

(1)   Se constituie un grup pentru comunicare, care dă impulsurile necesare strategiei de comunicare a Comitetului și asigură monitorizarea acesteia. Acesta elaborează un raport privind punerea în aplicare a acestei strategii, precum și un program pentru anul următor, pe care le prezintă Comitetului.

(2)   Grupul pentru comunicare este prezidat de către unul dintre cei doi vicepreședinți sub autoritatea președintelui. Grupul este format din 9 membri numiți de Birou, la propunerea grupurilor.

(3)   Grupul pentru comunicare coordonează activitățile structurilor responsabile cu comunicarea, cu relațiile cu presa și cu mijloacele de informare în masă, astfel încât aceste activități să se desfășoare conform strategiei și programelor aprobate.

CAPITOLUL III

Președinția și președintele

Articolul 11

(1)   Președinția este formată din președinte și cei doi vicepreședinți.

(2)   Președinția Comitetului se întâlnește cu președinții grupurilor pentru pregătirea lucrărilor Biroului și ale Adunării. Președinții de secțiune specializată pot fi invitați să participe la aceste ședințe.

(3)   Pentru a defini programarea lucrărilor Comitetului și a evalua progresul acestora, Președinția se reunește cu președinții grupurilor și cu președinții de secțiune specializată cel puțin de două ori pe an.

Articolul 12

(1)   Președintele prezidează lucrările Comitetului în conformitate cu tratatele și în condițiile prevăzute de prezentul regulament.

(2)   Președintele implică în mod permanent vicepreședinții în activitățile sale; acesta le poate încredința sarcini specifice sau le poate delega din responsabilitățile sale.

(3)   Președintele poate încredința secretarului general sarcini specifice pe perioade determinate.

(4)   Președintele are calitatea de a reprezenta Comitetul în relațiile sale externe. În anumite situații, acesta poate delega această atribuție unui vicepreședinte sau unui membru.

(5)   Președintele raportează Comitetului cu privire la demersurile întreprinse și măsurile luate în numele Comitetului în perioadele dintre sesiunile plenare. Aceste comunicări nu sunt urmate de dezbateri.

(6)   După alegerea sa, președintele își prezintă în sesiunea plenară programul de lucru pe durata mandatului. În același mod, el prezintă un bilanț al realizărilor la sfârșitul mandatului.

Aceste două comunicări pot fi supuse dezbaterii în cadrul Adunării.

Articolul 13

Cei doi vicepreședinți sunt președintele grupului pentru buget și, respectiv, președintele grupului pentru comunicare și îndeplinesc această sarcină sub autoritatea președintelui.

CAPITOLUL IV

Secțiunile specializate

Articolul 14

(1)   Comitetul are șase secțiuni specializate. Adunarea plenară, la propunerea Biroului, poate înființa și alte secțiuni specializate în domeniile cuprinse în tratate.

(2)   Comitetul constituie secțiunile specializate pe parcursul ședinței constitutive, după fiecare reînnoire din patru în patru ani.

(3)   Lista și atribuțiile secțiunilor specializate pot fi reexaminate cu ocazia fiecărei reînnoiri din patru în patru ani.

Articolul 15

(1)   Numărul de membri ai secțiunilor specializate se stabilește de către Comitet la propunerea Biroului.

(2)   Cu excepția președintelui, fiecare membru al Comitetului trebuie să fie membru a cel puțin uneia dintre secțiunile specializate.

(3)   Nici un membru nu poate face parte din mai mult de două secțiuni specializate, cu excepția celor care provin dintr-un stat membru care are un număr de cel mult nouă consilieri. Nici un membru nu poate face parte din mai mult de trei secțiuni specializate.

(4)   Membrii secțiunilor specializate sunt numiți de către Comitet pe o perioadă de doi ani reînnoibilă.

(5)   Înlocuirea unui membru dintr-o secțiune specializată se efectuează prin aceeași procedură ca și numirea lui.

Articolul 16

(1)   Biroul unei secțiuni specializate, ales pentru o perioadă de doi ani, este format din 12 membri, dintre care un președinte și trei vicepreședinți, câte unul din fiecare grup.

(2)   Alegerea președinților de secțiuni specializate și a celorlalți membri ai biroului de secțiune se organizează de către Comitet.

(3)   Președintele și ceilalți membri ai biroului de secțiune pot fi realeși.

(4)   Președinția celor trei secțiuni specializate face obiectul unei rotații între grupuri din doi în doi ani. Același grup nu poate ocupa președinția unei secțiuni specializate pe o perioadă mai mare de patru ani consecutivi.

Articolul 17

(1)   Secțiunile specializate au sarcina de a adopta avize sau rapoarte de informare privind chestiunile cu care sunt sesizate, în conformitate cu dispozițiile articolului 32 din prezentul regulament.

(2)   Pentru a trata chestiunile cu care sunt sesizate, secțiunile specializate pot constitui în cadrul lor un grup de studiu sau un grup de redactare sau pot desemna un raportor unic.

(3)   Numirea raportorilor și, dacă este cazul, a coraportorilor, alcătuirea grupurilor de studiu și a grupurilor de redactare se stabilesc pe baza propunerilor grupurilor.

(4)   Raportorul are sarcina de a monitoriza, cu ajutorul expertului, dacă este cazul, măsurile luate ca urmare a adoptării avizului în sesiunea plenară. Secretariatul secțiunii specializate respective acordă asistență raportorului în desfășurarea acestei activități. Secțiunea este informată cu privire la rezultatele monitorizării.

(5)   Grupurile de studiu nu pot deveni structuri permanente, decât în cazuri excepționale, autorizate în prealabil de către Birou pentru aceeași perioadă de doi ani.

Articolul 18

(1)   În cazul în care un membru al Comitetului nu poate participa, acesta poate solicita să fie reprezentat de supleantul său în timpul lucrărilor pregătitoare, precum și la dezbaterile din cadrul secțiunii specializate. Membrul supleant nu dispune de drept de vot.

(2)   Numele și calitatea membrului supleant ales trebuie să fie comunicate Biroului Comitetului spre aprobare.

(3)   În cursul lucrărilor pregătitoare, membrul supleant exercită aceleași funcții ca și membrul titular pe care îl înlocuiește și este supus aceluiași regim în ceea ce privește cheltuielile de deplasare și ședere.

CAPITOLUL V

Subcomitetele, raportorul general și raportorul unic

Articolul 19

(1)   La inițiativa Biroului, Comitetul poate înființa, din rândul membrilor săi, cu titlu excepțional, subcomitete solicitate să elaboreze proiecte de aviz sau de rapoarte de informare cu privire la chestiuni strict orizontale cu caracter general, care se prezintă întâi Biroului și ulterior se supun dezbaterii Comitetului.

(2)   În perioada dintre sesiuni, Biroul poate înființa subcomitete, sub rezerva unei ratificări ulterioare de către Comitet. Un subcomitet nu poate fi constituit decât pentru un singur domeniu. Acesta își încetează activitatea după votarea de către Comitet a proiectului de aviz sau de raport de informare pe care l-a pregătit.

(3)   În cazul în care un subiect este de competența mai multor secțiuni specializate, subcomitetul este format din membri ai secțiunilor specializate respective.

(4)   Regulile aplicabile secțiunilor specializate se aplică prin analogie și subcomitetelor.

Articolul 20

Comitetul poate numi un raportor general sau unic, în special în cazul unei consultări obligatorii prevăzute de tratat, dar care nu necesită decât un aviz formal sau succint din partea Comitetului.

CAPITOLUL VI

Observatoare, audieri, experți

Articolul 21

(1)   Comitetul poate înființa observatoare atunci când natura, amploarea și complexitatea subiectului tratat necesită o flexibilitate deosebită a metodelor de lucru, a procedurilor și a instrumentelor utilizate.

(2)   Un observator se înființează pe baza unei decizii a Adunării plenare, care confirmă o decizie prealabilă a Biroului, la propunerea unui grup sau a unei secțiuni specializate.

(3)   Decizia de a crea un observator trebuie să definească aria sa de competență, structura, componența și durata sa.

Articolul 22

Dacă importanța unei chestiuni în discuție o justifică, diferitele organe și structuri de lucru ale Comitetului pot proceda la audierea unor personalități invitate. În cazul în care audierea acestora presupune cheltuieli suplimentare, organul respectiv trebuie să prezinte Biroului Comitetului o cerere de autorizare prealabilă și un program justificativ, în care să precizeze punctele din chestiunea în discuție în privința cărora consideră că este necesar să recurgă la intervenții din exterior.

Articolul 23

În măsura în care se dovedește că acest lucru este necesar pentru pregătirea unor lucrări specifice, președintele, din proprie inițiativă sau la propunerea grupurilor, a secțiunilor specializate, a raportorilor sau a coraportorilor, poate să numească experți conform procedurilor stabilite de către Birou în conformitate cu dispozițiile articolului 8 alineatul (6). Experții participă la lucrările pregătitoare în aceleași condiții ca și membrii în ceea ce privește cheltuielile de deplasare și ședere.

CAPITOLUL VII

Comisiile consultative

Articolul 24

(1)   Comitetul poate înființa comisii consultative. Acestea sunt formate din membri ai Comitetului și din delegați care provin din diferite domenii ale societății civile organizate, pe care Comitetul dorește să îi implice în activitatea sa.

(2)   Aceste comisii se înființează printr-o decizie a Adunării plenare care confirmă o decizie adoptată de către Birou. Decizia privind înființarea acestor comisii definește aria lor de competență, structura, alcătuirea, durata și regulile lor.

(3)   Conform dispozițiilor alineatelor (1) și (2) ale prezentului articol, se poate constitui o „Comisie consultativă privind mutațiile industriale” (CCMI), formată din membri ai Comitetului și din delegați care provin din organizații reprezentative ale diferitelor sectoare economice și sociale, precum și din societatea civilă, preocupați de mutațiile industriale. Președintele acestei comisii este membru în Biroul Comitetului, căruia îi raportează din doi în doi ani cu privire la activitatea CCMI. Acesta este ales dintre membrii Biroului menționați la articolul 3 alineatul (1) litera (b) din prezentul Regulament de procedură. Delegații, precum și supleanții lor care participă la lucrările pregătitoare beneficiază de aceleași condiții de rambursare a cheltuielilor de deplasare și de ședere ca și membrii titulari.

CAPITOLUL VIII

Dialogul cu organizațiile economice și sociale ale Uniunii și ale țărilor terțe

Articolul 25

(1)   Comitetul, la inițiativa Biroului, poate întreține relații structurate cu consiliile economice și sociale, cu instituțiile similare și organizațiile cu caracter economic și social ale societății civile din Uniunea Europeană și din țările terțe.

(2)   În același mod, acesta întreprinde acțiuni menite să promoveze înființarea de consilii economice și sociale sau de instituții similare în țările în care acestea încă nu există.

Articolul 26

(1)   Comitetul, la propunerea Biroului, poate desemna delegații pentru a întreține relații cu diferitele componente cu caracter economic și social ale societății civile organizate din statele sau din asociațiile de state din afara Uniunii Europene.

(2)   Cooperarea dintre Comitet și partenerii din societatea civilă organizată din țările candidate la aderare ia forma comitetelor consultative mixte, acolo unde există deja Consilii de asociere. În caz contrar, cooperarea se desfășoară în cadrul grupurilor de contact.

(3)   Comitetele consultative mixte și grupurile de contact elaborează rapoarte și declarații care pot fi transmise de către Comitet instituțiilor competente și actorilor interesați.

CAPITOLUL IX

Grupurile și categoriile

Articolul 27

(1)   Comitetul este constituit din trei grupuri de membri care reprezintă angajatorii, salariații și celelalte componente cu caracter economic și social ale societății civile organizate.

(2)   Grupurile își aleg președinții și vicepreședinții. Grupurile participă la pregătirea, organizarea și coordonarea lucrărilor Comitetului și ale organelor sale. Contribuie la informarea acestora. Fiecare dintre grupuri dispune de un secretariat.

(2a)   Grupurile propun Adunării candidații pentru alegerea președintelui și a vicepreședinților în conformitate cu dispozițiile articolului 6 alineatul (6), cu respectarea principiului egalității între femei și bărbați, astfel cum a fost definit de instituțiile Uniunii Europene.

(3)   Președinții de grup sunt membri ai Biroului în conformitate cu dispozițiile articolului 3 alineatul (1) litera (c).

(4)   Președinții de grup acordă sprijin Președinției Comitetului la formularea politicilor și, dacă este cazul, la monitorizarea cheltuielilor.

(5)   Președinții de grup se reunesc cu Președinția Comitetului pentru a contribui la pregătirea lucrărilor Biroului și ale Adunării.

(6)   Grupurile prezintă propuneri Adunării pentru alegerea președinților de secțiune specializată, în conformitate cu dispozițiile articolului 6 alineatul (7), și a birourilor de secțiune specializată, în conformitate cu dispozițiile articolului 16.

(7)   Grupurile prezintă propuneri pentru componența grupului pentru buget înființat de Birou în conformitate cu dispozițiile articolului 10 alineatul (1).

(8)   Grupurile prezintă propuneri pentru componența observatoarelor și a comisiilor consultative înființate de Adunare în conformitate cu dispozițiile articolelor 21 și 24.

(9)   Grupurile prezintă propuneri pentru componența delegațiilor și a comitetelor consultative mixte înființate în conformitate cu dispozițiile articolului 26 alineatele (1) și (2).

(10)   Grupurile prezintă propuneri pentru alegerea raportorilor și pentru componența grupurilor de studiu și de redactare, desemnate sau create de către secțiunile specializate în conformitate cu dispozițiile articolului 17 alineatul (3).

(11)   În aplicarea alineatelor (6)-(10) ale prezentului articol, grupurile au în vedere reprezentarea statelor membre în cadrul Comitetului, diversele componente ale activității economice și sociale, competențele și criteriile de bună administrare.

(12)   Membrii pot, pe bază voluntară, să adere la unul dintre grupuri sub rezerva aprobării eligibilității lor de către membrii acelui grup. Un membru nu poate adera simultan decât la un singur grup.

(13)   Secretariatul general acordă membrilor care nu aderă la nici un grup asistența materială și tehnică necesară exercitării mandatului lor. Participarea acestora la grupuri de studiu și la alte structuri interne se stabilește printr-o decizie a președintelui Comitetului, după consultarea grupurilor.

Articolul 28

(1)   Membrii Comitetului se pot regrupa, pe bază voluntară, în categorii care reprezintă diferitele interese cu caracter economic și social ale societății civile organizate din Uniunea Europeană.

(2)   O categorie poate fi formată din membri ai celor trei grupuri din cadrul Comitetului. Un membru nu poate adera simultan decât la o singură categorie.

(3)   Crearea unei categorii este supusă aprobării Biroului, care informează în acest scop Adunarea plenară.

TITLUL II

FUNCȚIONAREA COMITETULUI

CAPITOLUL I

Consultarea Comitetului

Articolul 29

(1)   Comitetul este convocat de către președintele său pentru adoptarea avizelor solicitate de Consiliu, Comisia Europeană sau Parlamentul European.

(2)   Acesta este convocat de către președintele său, la propunerea Biroului și cu acordul majorității membrilor săi, pentru a elabora, din proprie inițiativă, avize privind toate chestiunile referitoare la Uniunea Europeană, politicile sale și evoluțiile posibile ale acestora.

Articolul 30

Solicitările de avize menționate la articolul 29 alineatul (1) se adresează președintelui Comitetului. Președintele, împreună cu Biroul, organizează lucrările Comitetului ținând seama, în limita posibilului, de termenele stabilite în solicitarea de aviz.

Articolul 31

Comitetul poate, la propunerea Biroului, să hotărască elaborarea unui raport de informare pentru a examina orice chestiune cu privire la politicile Uniunii Europene și la evoluțiile posibile ale acestora.

Articolul 31a

Comitetul, la propunerea unei secțiuni specializate, a unuia dintre grupurile sale sau a unei treimi din membrii săi, poate elabora rezoluții cu privire la teme de actualitate, care se adoptă de Adunare în conformitate cu dispozițiile articolului 56 alineatul (2). Proiectele de rezoluție au prioritate pe ordinea de zi a Adunării.

CAPITOLUL II

Organizarea lucrărilor

A.   Lucrările secțiunilor specializate

Articolul 32

(1)   Pentru elaborarea unui aviz sau a unui raport de informare, Biroul, în conformitate cu dispozițiile articolului 8 alineatul (4), desemnează secțiunea specializată competentă pentru pregătirea lucrărilor respective. În cazul în care subiectul este în mod neechivoc de competența unei secțiuni specializate, președintele desemnează secțiunea respectivă și informează Biroul cu privire la aceasta.

(2)   Atunci când o secțiune specializată numită pentru pregătirea unui aviz dorește să solicite opinia Comisiei consultative pentru mutații industriale (CCMI) sau în cazul în care CCMI dorește să își exprime opinia privind un aviz atribuit unei secțiuni specializate, Biroul poate autoriza CCMI să elaboreze un aviz complementar cu privire la unul sau mai multe dintre punctele care fac obiectul solicitării de aviz. Biroul poate lua această hotărâre și din proprie inițiativă. Biroul organizează lucrările Comitetului astfel încât CCMI să poată pregăti avizul în timp util pentru a putea fi luat în considerare de către secțiunea specializată.

Secțiunea specializată este singura competentă să raporteze Comitetului. Aceasta trebuie totuși să anexeze la avizul său avizul complementar elaborat de comisia consultativă.

(3)   Președintele comunică președintelui secțiunii specializate respective decizia, precum și termenul până la care secțiunea trebuie să încheie lucrările.

(4)   Președintele Comitetului îi informează pe membrii Comitetului cu privire la sesizare, precum și la data la care subiectul va fi înscris pe ordinea de zi a sesiunii plenare.

Articolul 33

(eliminat)

Articolul 34

Președintele Comitetului, de comun acord cu Biroul, poate autoriza o secțiune specializată să țină o ședință comună cu o comisie a Parlamentului European sau a Comitetului Regiunilor.

Articolul 35

Secțiunile specializate care au fost sesizate în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament se convoacă de către președintele lor.

Articolul 36

(1)   Ședințele secțiunilor specializate se pregătesc de către președinții de secțiune specializată, împreună cu biroul acestora.

(2)   Ședințele sunt prezidate de către președintele secțiunii specializate sau, în absența acestuia, de către unul dintre vicepreședinți.

Articolul 37

(1)   La ședințele secțiunilor specializate, cvorumul este întrunit dacă mai mult de jumătate din membrii titulari sunt prezenți sau reprezentați.

(2)   În cazul în care cvorumul nu este întrunit, președintele suspendă ședința și convoacă, la o oră și în condițiile pe care le consideră oportune, dar în cursul aceleiași zile, o altă ședință care este valabil întrunită indiferent de numărul de membri prezenți sau reprezentați.

Articolul 38

Secțiunea specializată adoptă un aviz pe baza proiectului de aviz prezentat de către raportor și, dacă este cazul, de către coraportor.

Articolul 39

(1)   Avizul secțiunii specializate nu conține decât textele adoptate de către aceasta, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 56 din prezentul regulament.

(2)   Textul amendamentelor respinse se anexează la aviz, împreună cu rezultatul voturilor exprimate, în cazul în care amendamentele au obținut un număr de voturi pentru reprezentând cel puțin o pătrime din voturile exprimate.

Articolul 40

Avizul secțiunii specializate, împreună cu documentele anexate în conformitate cu dispozițiile articolului 39, se trimite de către președintele secțiunii specializate președintelui Comitetului și se prezintă Comitetului de către Biroul său în cel mai scurt timp posibil. Aceste documente se pun la dispoziția membrilor Comitetului în timp util.

Articolul 41

Se redactează un proces-verbal succint al dezbaterilor pentru fiecare ședință a secțiunilor specializate. Acest proces-verbal se supune secțiunii specializate spre aprobare.

Articolul 42

Președintele, de comun acord cu Biroul sau, dacă este cazul, cu Adunarea, poate solicita unei secțiuni specializate să analizeze din nou un subiect în cazul în care consideră că nu au fost respectate dispozițiile prezentului regulament privind procedura de elaborare a avizelor sau dacă consideră că este necesar un studiu suplimentar.

Articolul 43

(1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 17 alineatul (2), lucrările pregătitoare ale secțiunilor specializate se desfășoară, în principiu, în cadrul unui grup de studiu.

(2)   Raportorul, asistat de expertul său și, dacă este cazul, de unul sau mai mulți coraportori, examinează problema, ține seama de opiniile exprimate și elaborează pe această bază proiectul de aviz, care se transmite președintelui secțiunii specializate.

(3)   Grupurile de studiu nu votează.

B.   Lucrările sesiunilor plenare

Articolul 44

Adunarea, formată din totalitatea membrilor Comitetului, se întrunește pe parcursul sesiunilor plenare.

Articolul 45

(1)   Sesiunile se pregătesc de președinte în colaborare cu Biroul. Pentru organizarea lucrărilor, Biroul se întrunește înaintea fiecărei sesiuni și, eventual, pe parcursul sesiunii.

(2)   Biroul poate stabili pentru fiecare aviz o limită de timp pentru discuția generală în sesiunea plenară.

Articolul 46

(1)   Proiectul de ordine de zi stabilit de Birou la propunerea Președinției în colaborare cu președinții grupurilor este transmis de către președinte, cu cel puțin 15 zile înainte de deschiderea sesiunii, fiecăruia dintre membrii Comitetului, precum și Consiliului, Comisiei și Parlamentului European.

(2)   Proiectul de ordine de zi se supune aprobării Adunării la deschiderea fiecărei sesiuni. Odată adoptată ordinea de zi, punctele trebuie examinate în cursul ședinței pe a cărei ordine de zi au fost înscrise. Documentele necesare dezbaterilor Comitetului se pun la dispoziția membrilor în conformitate cu articolul 40.

Articolul 47

(1)   La ședințele Comitetului cvorumul este întrunit dacă mai mult de jumătate din membrii săi sunt prezenți sau reprezentați.

(2)   În cazul în care cvorumul nu este întrunit, președintele suspendă ședința și convoacă, la o oră pe care o consideră oportună și pe parcursul aceleiași sesiuni, o nouă ședință, în cursul căreia Comitetul poate delibera valabil indiferent de numărul de membri prezenți sau reprezentați.

Articolul 48

Atunci când se supune spre aprobare ordinea de zi, președintele anunță, dacă este cazul, discutarea unui subiect de actualitate.

Articolul 49

Comitetul poate modifica proiectul ordinii de zi pentru a examina proiectele de rezoluții depuse conform procedurii menționate la articolul 31a.

Articolul 50

(1)   Președintele deschide ședința, conduce dezbaterile și asigură respectarea regulamentului. Președintele este asistat de vicepreședinți.

(2)   În cazul în care este absent, președintele este înlocuit de vicepreședinți. În cazul în care vicepreședinții sunt absenți, suplinirea este asigurată de către membrul cel mai în vârstă al Biroului.

(3)   Comitetul deliberează pe baza lucrărilor secțiunii specializate competente să raporteze Adunării.

(4)   În cazul în care un text a fost adoptat de o secțiune specializată fără să existe voturi împotrivă, Biroul poate propune Adunării o procedură de vot fără dezbatere. Această procedură se aplică dacă cel puțin 25 de consilieri nu formulează obiecțiuni.

(5)   În cazul în care un text nu întrunește majoritatea de voturi în Adunare, președintele Comitetului, cu acordul Adunării, poate retrimite avizul secțiunii specializate competente pentru o nouă analiză sau poate numi un raportor general care să prezinte, în cursul aceleiași sesiuni sau în cursul unei alte sesiuni, un nou proiect de aviz.

Articolul 51

(1)   Amendamentele trebuie redactate în scris, semnate de inițiatorii lor și depuse la secretariat înainte de deschiderea sesiunii.

(2)   Pentru buna organizare a lucrărilor Adunării, Biroul stabilește procedura de depunere a amendamentelor.

(3)   Cu toate acestea, Comitetul acceptă depunerea de amendamente până la deschiderea lucrărilor unei ședințe dacă acestea sunt semnate de cel puțin 25 de membri.

(4)   Amendamentele trebuie să indice partea din text la care fac trimitere și să fie însoțite de o scurtă expunere de motive. Amendamentele repetitive din punct de vedere al conținutului și al formei sunt examinate în bloc.

(5)   Ca regulă generală, pentru fiecare amendament Adunarea dă cuvântul numai inițiatorului amendamentului, unui membru care este împotriva amendamentului și raportorului.

(6)   Atunci când se examinează un amendament, raportorul poate prezenta oral, cu acordul inițiatorului amendamentului respectiv, propuneri de compromis. În acest caz, Adunarea nu votează decât propunerea de compromis.

(7)   În cazul în care există un amendament sau o serie de amendamente care prezintă o poziție total divergentă față de avizul secțiunii specializate, Biroul este cel care decide dacă acesta/acestea reprezintă un aviz contrar sau apreciază, de comun acord cu președintele secțiunii specializate și cu raportorul, dacă este cazul să retrimită avizul secțiunii specializate pentru o nouă examinare.

(8)   Dacă este cazul, președintele Comitetului, de comun acord cu președintele și cu raportorul secțiunii specializate competente, poate propune Comitetului ca amendamentele să fie redactate astfel încât să se asigure coerența textului definitiv.

Articolul 52

(1)   Președintele, fie din proprie inițiativă, fie la solicitarea unui membru, poate invita Comitetul să se pronunțe cu privire la limitarea timpului acordat pentru luările de cuvânt, limitarea numărului de vorbitori, cu privire la suspendarea reuniunii sau încheierea dezbaterilor. După încheierea dezbaterilor, nu se mai poate da cuvântul decât pentru explicații privind votul, care se dau după votare și în limita de timp fixată de către președinte.

(2)   Un consilier poate cere în orice moment și poate obține cuvântul cu prioritate pentru a ridica o problemă de procedură.

Articolul 53

(1)   Se redactează un proces-verbal pentru fiecare sesiune plenară. Acest proces-verbal se supune aprobării Comitetului.

(2)   Forma definitivă a procesului-verbal se semnează de către președinte și de către secretarul general al Comitetului.

Articolul 54

(1)   Avizele Comitetului cuprind, pe lângă enunțarea temeiului legal, o expunere de motive și avizul Comitetului asupra problemei în ansamblul ei.

(2)   Rezultatul votului privind textul avizului în ansamblul lui apare în preambulul textului avizului. Atunci când scrutinele au loc în urma unui vot nominal, se menționează numele votanților.

(3)   Textul și expunerea de motive ale amendamentelor respinse în sesiunea plenară se anexează la aviz împreună cu rezultatul voturilor exprimate, dacă amendamentele au obținut un număr de voturi pentru reprezentând cel puțin o pătrime din voturile exprimate. Această condiție se aplică și avizelor contrarii.

(4)   Textul avizelor unei secțiuni specializate respins în favoarea amendamentelor adoptate în Adunare se anexează la avizul Comitetului, împreună cu rezultatul voturilor exprimate, cu condiția ca textul propus al avizelor secțiunii specializate să fi întrunit un număr de voturi pentru reprezentând cel puțin o pătrime din voturile exprimate.

(5)   Atunci când unul dintre grupurile constituite în cadrul Comitetului în conformitate cu articolul 27 sau una dintre categoriile vieții economice și sociale constituite în conformitate cu articolul 28 susține o poziție divergentă și unitară cu privire la un subiect prezentat Adunării spre examinare, poziția acestora poate fi rezumată, în urma votului nominal care încheie dezbaterea asupra acestui subiect, într-o scurtă declarație care se anexează la aviz.

Articolul 55

(1)   Avizele adoptate de Comitet și procesul-verbal al sesiunii se transmit Parlamentului European, Consiliului și Comisiei.

(2)   Avizele adoptate de către Comitet pot fi transmise oricărei alte instituții sau entități interesate.

TITLUL III

DISPOZIȚII GENERALE

CAPITOLUL I

Modalitățile de vot

Articolul 56

(1)   Voturile valabil exprimate sunt „pentru”, „împotrivă” sau abținere.

(2)   Textele sau deciziile Comitetului și ale organelor sale se adoptă, cu excepția cazurilor în care prezentul regulament prevede altfel, cu majoritatea voturilor pentru și împotrivă exprimate.

(3)   Scrutinele au loc fie prin vot public, fie prin vot nominal, fie prin vot secret.

(4)   Votul nominal cu privire la un amendament sau un aviz în ansamblul său intervine de drept dacă o pătrime din membrii prezenți sau reprezentați solicită aceasta.

(5)   Votul secret are loc dacă majoritatea membrilor prezenți sau reprezentați solicită aceasta.

(6)   În cazul în care, în cursul votului, voturile pentru sunt la paritate cu voturile împotrivă, președintele de ședință dispune de votul decisiv.

(7)   Acceptarea unui amendament de către raportor nu constituie un motiv pentru a nu se trece la votarea acelui amendament.

CAPITOLUL II

Procedura de urgență

Articolul 57

(1)   În cazul în care urgența provine din termenul de prezentare a avizului, impus Comitetului de către Consiliu, Parlamentul European sau Comisia Europeană, se poate hotărî aplicarea procedurii de urgență dacă președintele constată că aceasta este necesară pentru a permite Comitetului să adopte avizul în timp util.

(2)   În caz de urgență la nivelul Comitetului, președintele poate, fără consultarea prealabilă a Biroului, să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfășurare a lucrărilor Comitetului. Președintele îi informează pe membrii Biroului cu privire la aceasta.

(3)   Măsurile luate de către președinte în procedură de urgență se supun Comitetului spre confirmare pe parcursul sesiunii următoare.

Articolul 58

(eliminat)

Articolul 59

(1)   În cazul în care urgența provine din termenele impuse unei secțiuni specializate, președintele acesteia poate, cu acordul președintelui Comitetului și după consultarea biroului secțiunii specializate, să organizeze lucrările acesteia prin derogare de la dispozițiile prezentului regulament cu privire la organizarea lucrărilor secțiunilor specializate.

(2)   Măsurile luate de președintele unei secțiuni specializate se supun ratificării secțiunii specializate pe parcursul ședinței următoare.

CAPITOLUL III

Absența și reprezentarea

Articolul 60

(1)   Orice membru al Comitetului care se află în imposibilitatea de a participa la o ședință la care a fost convocat regulamentar trebuie să îl înștiințeze în prealabil pe președintele respectiv.

(2)   În cazul în care un membru al Comitetului a fost absent la mai mult de trei sesiuni plenare consecutive fără să fi fost reprezentat și fără să fi prezentat un motiv acceptat ca valabil, președintele poate, după consultarea Biroului și după ce a invitat membrul respectiv să își justifice absența, să ceară Consiliului revocarea membrului respectiv.

(3)   În cazul în care un membru al unei secțiuni specializate a fost absent la mai mult de trei ședințe consecutive fără să fi fost reprezentat și fără să fi prezentat un motiv acceptat ca valabil, președintele secțiunii specializate poate, după ce a invitat membrul respectiv să își justifice absența, să îi ceară să cedeze locul în secțiune unui alt membru și să informeze Biroul cu privire la aceasta.

Articolul 61

(1)   Orice membru al Comitetului care se află în imposibilitatea de a participa la o sesiune sau o ședință a unei secțiuni specializate poate, după ce l-a anunțat pe președintele respectiv, să delege în scris dreptul său de vot unui alt membru al Comitetului sau al secțiunii specializate.

(2)   Nici un membru nu poate deține mai mult de o delegație de vot în timpul unei sesiuni plenare sau într-o ședință a unei secțiuni specializate.

Articolul 62

(1)   Orice membru care se află în imposibilitatea de a participa la o ședință la care a fost convocat în mod regulamentar poate, după ce îl anunță în scris pe președintele respectiv, direct sau prin intermediul secretariatul grupului său, să fie reprezentat de un alt membru al Comitetului. Această posibilitate nu se aplică ședințelor Biroului și nici celor ale grupului pentru buget.

(2)   Mandatul de reprezentare este valabil în exclusivitate pentru ședința pentru care a fost emis.

(3)   De altfel, orice membru al unui grup de studiu poate solicita, în momentul constituirii acelui grup, să fie înlocuit de un alt membru al Comitetului. Această înlocuire, valabilă pentru un anumit subiect și pe toată durata lucrărilor secțiunii specializate cu privire la acel subiect, este irevocabilă.

CAPITOLUL IV

Publicitatea și difuzarea lucrărilor

Articolul 63

(1)   Avizele Comitetului se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu procedura stabilită de către Consiliu și Comisie după consultarea Biroului Comitetului.

(2)   Componența Comitetului, a Biroului său și a secțiunilor specializate, precum și toate modificările ulterioare se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe site-ul Internet al Comitetului.

Articolul 64

(1)   Comitetul asigură transparența deciziilor sale, în conformitate cu dispozițiile articolului 1 din Tratatul UE.

(2)   Secretarul general are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a garanta dreptul de acces al publicului la documentele corespunzătoare.

(3)   Orice cetățean al Uniunii Europene se poate adresa în scris Comitetului într-una dintre limbile oficiale și poate primi un răspuns în scris în aceeași limbă, în conformitate cu dispozițiile articolului 21 paragraful al treilea din Tratatul CE.

Articolul 65

(1)   Sesiunile plenare ale Comitetului și ședințele secțiunilor specializate sunt publice.

(2)   Anumite dezbateri care nu privesc lucrările consultative pot fi declarate confidențiale în urma unei decizii a Comitetului, la cererea unei instituții sau a unui organ interesat sau la propunerea Biroului.

(3)   Celelalte ședințe nu sunt publice. În cazuri justificate, care sunt la latitudinea președintelui de ședință, și alte persoane pot asista la aceste ședințe în calitate de observatori.

Articolul 66

(1)   Membrii instituțiilor europene pot asista și pot lua cuvântul în cadrul ședințelor Comitetului și ale organelor acestuia.

(2)   Membrii altor organe și funcționarii autorizați ai acestora pot fi invitați să asiste la ședințe, să ia cuvântul sau să răspundă la întrebări, sub conducerea președintelui de ședință.

CAPITOLUL V

Titluri, privilegii, imunități și statutul membrilor, chestori

Articolul 67

(1)   Membrii Comitetului au titlul de consilier al Comitetului Economic și Social European.

(2)   Membrilor Comitetului Economic și Social European li se aplică dispozițiile capitolului IV articolul 11 din Protocolul din 8 aprilie 1965 privind privilegiile și imunitățile Comunităților Europene, anexat la tratat.

Articolul 68

(1)   Statutul membrilor cuprinde drepturile și obligațiile consilierilor, precum și ansamblul de reguli care le reglementează activitatea și relațiile cu instituția și cu serviciile acesteia.

(2)   Statutul reglementează, de asemenea, măsurile care se pot lua în cazul încălcării Regulamentului de procedură și a Statutului.

Articolul 69

La propunerea Biroului, Adunarea alege, pentru fiecare perioadă de doi ani, trei consilieri care nu au alte responsabilități permanente în structura Comitetului și care constituie grupul de chestori, cu următoarele atribuții:

(a)

să monitorizeze și să supravegheze buna aplicare a Statutului membrilor;

(b)

să formuleze propuneri în vederea perfecționării și îmbunătățirii Statutului membrilor;

(c)

să favorizeze, adoptând măsurile necesare, soluționarea eventualelor situații neclare sau conflictuale privind aplicarea Statutului;

(d)

să asigure legătura între membrii Comitetului și Secretariatul general în ceea ce privește aplicarea Statutului membrilor.

CAPITOLUL VI

Încetarea mandatului membrilor, incompatibilități

Articolul 70

(1)   Mandatul membrilor Comitetului încetează la împlinirea termenului de patru ani stabilit de Consiliu în momentul reînnoirii Comitetului.

(2)   Mandatul unui membru al Comitetului încetează prin demisie, demitere, deces, forță majoră sau în cazul apariției unei incompatibilități.

(3)   Funcția de membru al Comitetului este incompatibilă cu cea de membru al unui guvern, al unui parlament, al unei instituții a Comunităților, al Comitetului Regiunilor sau al Consiliului de administrație al Băncii Europene de Investiții, precum și cu cea de funcționar sau agent în serviciul activ al Comunităților.

(4)   Demisia se prezintă în scris și se adresează președintelui Comitetului.

(5)   Revocarea are loc în conformitate cu dispozițiile articolului 60 alineatul (2) din prezentul regulament. În acest caz, Consiliul, dacă hotărăște să pună capăt mandatului, pune în aplicare procedura de înlocuire.

(6)   În caz de demisie, deces, forță majoră sau incompatibilitate, președintele Comitetului notifică Consiliul, care constată existența unui loc vacant și pune în aplicare procedura de înlocuire. Cu toate acestea, în caz de demisie, membrul demisionar rămâne în funcție până la data la care devine efectivă numirea înlocuitorului său, cu excepția cazului în care membrul demisionar indică altfel.

(7)   În toate cazurile prevăzute la alineatul (2) al prezentului articol, înlocuitorul este numit pe durata rămasă a mandatului.

CAPITOLUL VII

Administrația Comitetului

Articolul 71

(1)   Comitetul este asistat de un secretariat aflat sub conducerea unui secretar general care își îndeplinește atribuțiile sub autoritatea președintelui, care reprezintă Biroul.

(2)   Secretarul general participă cu un vot consultativ la reuniunile Biroului și întocmește procesul-verbal.

(3)   Secretarul general se angajează solemn în fața Biroului să-și îndeplinească atribuțiile cu imparțialitate și conștiinciozitate.

(4)   Secretarul general asigură executarea deciziilor adoptate de Adunare, de Birou și de președinte pe baza prezentului regulament și raportează în scris președintelui din trei în trei luni cu privire la criteriile si măsurile de punere în aplicare luate sau avute în vedere pentru a soluționa problemele administrative sau organizaționale, precum și problemele legate de personal.

(5)   Secretarul general își poate delega atribuțiile în limitele hotărâte de președinte.

(6)   Biroul, la propunerea secretarului general, stabilește planul de organizare a Secretariatului general astfel încât acesta să poată asigura funcționarea Comitetului și a organelor sale și să poată asista membrii în exercitarea mandatului lor, în special în ceea ce privește organizarea ședințelor și elaborarea avizelor.

Articolul 72

(1)   Prerogativele pe care Statutul funcționarilor Comunităților le conferă autorității de numire se exercită după cum urmează:

în ceea ce privește numirea secretarului general, de către Birou;

în ceea ce privește numirea funcționarilor din grupul de funcții AD 16, AD 15 și AD 14, la propunerea secretarului general, de către Birou, în conformitate cu articolele 13, 29, 30, 31, 32, 40, 41, 49, 50, 51, 78 și articolul 90 alineatul (1) din Statutul funcționarilor; în conformitate cu celelalte dispoziții din Statut, inclusiv articolul 90 alineatul (2), funcționarii sunt numiți, la propunerea secretarului general, de către președinte;

în ceea ce privește funcționarii din grupul de funcții AD 13, AD 12 și AD 11, de către președinte, la propunerea secretarului general;

în ceea ce privește funcționarii încadrați la alte grade din grupul de funcții AD și pentru grupul de funcții AST, de către secretarul general.

(2)   Prerogativele conferite de către Regimul aplicabil altor agenți ai Comunităților (RAA) autorității competente încheie contracte de muncă se exercită după cum urmează:

în ceea ce privește agenții temporari încadrați la gradele AD 16, AD 15 și AD 14, la propunerea secretarului general, de către Birou în conformitate cu dispozițiile articolelor 11, 17, 33 și 48 ale RAA; aceștia sunt numiți, în ceea ce privește celelalte dispoziții ale RAA, la propunerea secretarului general, de către președinte;

în ceea ce privește agenții temporari încadrați la gradele AD 13, AD 12 și AD 11, de către președinte, la propunerea secretarului general;

în ceea ce privește agenții temporari încadrați la alte grade din grupul de funcții AD și pentru grupul de funcții AST, de către secretarul general;

în ceea ce privește consilierii speciali, agenții auxiliari, agenții contractuali și agenții locali, de către secretarul general.

(3)   Prerogativele conferite instituției în conformitate cu dispozițiile articolului 110 din Statutul funcționarilor în vederea aplicării dispozițiilor generale de punere în aplicare a Statutului și a reglementărilor stabilite de comun acord între instituții se exercită de către președinte.

(4)   Biroul, președintele și secretarul general pot delega atribuțiile care le sunt conferite în conformitate cu dispozițiile prezentului articol.

(5)   Deciziile de delegare a atribuțiilor adoptate în conformitate cu dispozițiile alineatului (4) al prezentului articol stabilesc sfera prerogativelor conferite, limitele acestora și perioada de valabilitate, precum și dacă beneficiarii acestei delegări pot subdelega la rândul lor din atribuții.

Articolul 73

(1)   Președintele dispune de un secretariat personal.

(2)   Membrii personalului secretariatului sunt angajați pe baza bugetului ca agenți temporari, prerogativele conferite autorității competente să încheie contracte de muncă fiind exercitate de către președinte.

Articolul 74

(1)   Înainte de data de 1 iunie a fiecărui an, secretarul general prezintă Biroului anteproiectul de estimare a veniturilor și a cheltuielilor Comitetului pentru exercițiul financiar următor. Grupul pentru buget examinează proiectul înainte de a-l discuta în Birou și, dacă este cazul, formulează observații sau propune modificări. Biroul întocmește estimarea veniturilor și a cheltuielilor Comitetului. Biroul transmite această estimare în condițiile și la termenele stabilite de Regulamentul financiar al Comunităților Europene.

(2)   Președintele Comitetului, acționând în conformitate cu dispozițiile Regulamentului financiar, inițiază sau dispune inițierea bugetului de venituri și cheltuieli.

Articolul 75

Corespondența destinată Comitetului se adresează președintelui sau secretarului general.

CAPITOLUL VIII

Dispoziții generale

Articolul 76

Termenii utilizați în prezentul regulament pentru denumirea diverselor funcții și însărcinări se înțeleg atât la feminin, cât și la masculin.

Articolul 77

(1)   Revizuirea prezentului regulament se hotărăște de către Comitet cu majoritatea absolută a membrilor săi.

(2)   Pentru revizuirea Regulamentului de procedură, Comitetul instituie o comisie pentru Regulamentul de procedură. Comitetul numește un raportor general care are sarcina de a întocmi un proiect al noului regulament.

(2a)   După adoptarea, cu majoritate absolută, a Regulamentului de procedură, Adunarea reînnoiește mandatul comisiei pentru Regulamentul de procedură pe o perioadă de cel mult 60 de zile, astfel încât această comisie să poată pregăti, dacă este necesar, o propunere de modificare a normelor de aplicare, care se va prezenta Biroului spre aprobare, urmând ca Biroul să hotărască după ce a primit punctele de vedere ale grupurilor.

(3)   Data intrării în vigoare a noului Regulament de procedură și a modificărilor normelor de aplicare ale acestuia se stabilește la momentul adoptării regulamentului de către Comitet.

Articolul 78

Prezentul Regulament de procedură intră în vigoare la 24 octombrie 2006.


(1)  Acest regulament a fost modificat ulterior la 27 februarie 2003, 31 martie 2004 și 5 iulie 2006.


INDEXUL REGULAMENTULUI DE PROCEDURĂ

A

ABSENȚA membrilor

ADMINISTRAȚIA COMITETULUI

ADUNARE

publicitatea deciziilor

publicitatea ședințelor

conducerea dezbaterilor

cvorum

ordinea de zi

organizarea lucrărilor

participarea instituțiilor

pregătirea sesiunilor

probleme de procedură

proces-verbal

retrimiterea avizului secțiunii specializate

sesiuni

ALEGERI

Președinție și Birou al Comitetului

Președinție și birou de secțiune specializată

AMENDAMENTE

amendament – depunere

amendament – respingere

amendament în secțiune specializată (vezi „SECȚIUNE”)

amendament la întregul text („AVIZ CONTRAR”)

examinare

formă

AUDIERI

personalități invitate

AVIZ

aviz al secțiunii specializate (vezi la „SECȚIUNI”, „elaborarea unui aviz”)

aviz din proprie inițiativă

formă și conținut

monitorizarea măsurilor luate ca urmare a adoptării avizului

publicare

retrimiterea avizului la secțiunea specializată

solicitări de aviz

transmitere:

aviz al Comitetului

vot (vezi „VOT”)

AVIZ CONTRAR

B

BIROUL COMITETULUI

alcătuire

alegeri

convocarea ședințelor

durata mandatului

interpretarea Regulamentului de procedură

înlocuirea unui membru

numirea funcționarilor

organizarea secretariatului

funcții și reguli de procedură

BIROURILE SECȚIUNILOR

alcătuire

alegeri

durata mandatului

BUGET

estimarea veniturilor și a cheltuielilor

execuția bugetară

grupul pentru buget

C

CATEGORII

creare, alcătuire și aprobare

CHESTORI

COMITET

convocarea ședințelor

funcționare

instalare

reprezentare externă

COMISIA CONSULTATIVĂ PENTRU MUTAȚII INDUSTRIALE

COMISIE PREGĂTITOARE

COMISIA PENTRU REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ

COMISII CONSULTATIVE

COMITETE CONSULTATIVE MIXTE

COOPERARE INTERINSTITUȚIONALĂ

CORAPORTORI

CVORUM

sesiuni plenare

ședințele secțiunilor

D

DECAN DE VÂRSTĂ

DECLARAȚII DE VOT ale unui grup, ale unei categorii

DELEGAREA DREPTULUI DE VOT

DELEGAȚII ALE COMITETULUI

DEMISIE

DEZBATERI

DIALOG STRUCTURAT

DOCUMENTE

corespondență

publicitate și difuzare

E

ESTIMAREA VENITURILOR ȘI A CHELTUIELILOR

EXPERȚI

G

GRUPURI

constituire și organizare

rolul grupurilor

secretariatul grupurilor

GRUPUL PENTRU BUGET

GRUPUL PENTRU COMUNICARE

GRUPURI DE STUDIU

constituire

înlocuire

membri supleanți

rol și alcătuire

GRUPURI DE STUDIU – PERMANENT

GRUP DE REDACTARE

I

IMUNITĂȚI

INCOMPATIBILITĂȚI

incompatibilități pentru membri

INTERPRETAREA REGULAMENTULUI DE PROCEDURĂ

INTRAREA ÎN VIGOARE A REGULAMENTULUI DE PROCEDURĂ

J

JURNALUL OFICIAL

L

LIMITAREA TIMPULUI DE LUARE DE CUVÂNT

M

MAJORITĂȚI NECESARE

A.

Pentru alegeri

Birou al Comitetului

membri

președinte

vicepreședinți

B.

Pentru decizii

convocarea Biroului Comitetului

grupuri de studiu și raportori

revizuirea Regulamentului de procedură

MEMBRI

absențe

delegarea dreptului de vot

demisie

incompatibilitatea funcțiilor

încetarea mandatului

înlocuire

membri supleanți

statut

titluri, privilegii și imunități

MONITORIZAREA AVIZELOR

N

NORME DE APLICARE

NUMIREA FUNCȚIONARILOR

O

OBSERVATOARE

ORDINEA DE ZI A SESIUNII PLENARE

ORGANELE COMITETULUI

P

PREGĂTIREA LUCRĂRILOR

PREȘEDINȚIA COMITETULUI

alegerea președintelui

bilanțul realizărilor președintelui

funcții:

atribuții în materie financiară și bugetară

conducerea dezbaterilor

convocarea Biroului

convocarea Comitetului

numirea experților

numirea funcționarilor

pregătirea sesiunilor

reprezentare externă

programul de lucru

secretariatul președintelui

PRIVILEGII ȘI IMUNITĂȚI

PROBLEME DE PROCEDURĂ

PROCES-VERBAL

secțiuni

sesiuni plenare

PROCEDURĂ DE URGENȚĂ

PUBLICITATEA ȘI DIFUZAREA LUCRĂRILOR

PUBLICITATEA SESIUNILOR ȘI A ȘEDINȚELOR

R

RAPOARTE DE INFORMARE

RAPORTOR GENERAL ȘI RAPORTOR UNIC

RELAȚIILE EXTERNE ALE COMITETULUI

REPREZENTAREA COMITETULUI

RETRIMITEREA AVIZULUI SECȚIUNII SPECIALIZATE

REVIZUIREA REGULAMENTULUI DE PROCEDURĂ

REZOLUȚII

S

SECRETARUL GENERAL

funcții

SECRETARIATUL GENERAL

SECȚIUNI SPECIALIZATE

absențe

alcătuire

amendamente

atribuții

avize

birou (vezi „BIROURILE SECȚIUNILOR”)

constituire

convocarea ședințelor

cvorum

desfășurarea lucrărilor

durata mandatului membrilor

elaborarea avizului

experți

înlocuirea unui membru

numărul membrilor

numărul secțiunilor specializate

numirea membrilor

procedura de urgență

proces-verbal

publicitatea ședințelor

raport de informare

sarcini

ședințe

ședințe comune

SESIZĂRI

SOCIETATE CIVILĂ ORGANIZATĂ (vezi preambulul)

STATUTUL MEMBRILOR

SUBCOMITETE

SUBIECTE DE ACTUALITATE

SUPLEANT

Ș

ȘEDINȚE COMUNE

U

URGENȚĂ (PROCEDURĂ DE)

la nivelul Comitetului

la nivelul secțiunilor specializate

V

VICEPREȘEDINȚI

alegere

atribuții

VOT

declarații colective privind votul (sau declarații de minoritate)

delegarea dreptului de vot

explicații privind votul

modalități de vot

vot fără dezbatere