European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2024/4662

9.8.2024

Avizul Comitetului Economic și Social European

Propunerea de regulament al Parlamentului european și al Consiliului de stabilire a Programului privind industria europeană de apărare și a unui cadru de măsuri pentru a asigura disponibilitatea și furnizarea la timp a produselor din domeniul apărării („EDIP”)

[COM(2024) 150 final — 2024/0061(COD)]

(C/2024/4662)

Raportor:

Tomasz Andrzej WRÓBLEWSKI

Coraportor:

Franck UHLIG

Consilieri

Paweł PONCYLJUSZ (pentru raportorul GR I)

Arnaud NEGRI (pentru coraportorul de categoria 2)

Procedura legislativă

Monitorul legislației UE

Sesizare

Consiliul Uniunii Europene, 19.4.2024

Temei juridic

Articolele 114 și 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Documente ale Comisiei Europene

COM(2024) 150 final

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) relevante

ODD 9 – Industrie, inovare și infrastructură;

ODD 16 – Pace, justiție și instituții puternice

Secțiunea competentă

Comisia consultativă pentru mutații industriale (CCMI)

Data adoptării în secțiune

15.5.2024

Data adoptării în sesiunea plenară

30.5.2024

Sesiunea plenară nr.

588

Rezultatul votului (pentru/împotrivă/abțineri)

196/1/2

1.   RECOMANDĂRI

Comitetul Economic și Social European (CESE),

1.1.

recomandă Comisiei Europene să comunice amplu cu cetățenii europeni pentru a face cunoscute pe scară largă provocările legate de finanțarea comună a apărării în contextul geopolitic actual și în vederea construirii securității comune, continuând, totodată, să fondeze integrarea europeană pe un proiect de pace și solidaritate;

1.2.

solicită ca pachetul financiar, în prezent limitat (1,5 miliarde EUR), să fie mărit pe termen mediu;

1.3.

subliniază că, pe lângă răspunsul necesar la nevoile urgente ale Ucrainei, Programul privind industria europeană de apărare (EDIP) trebuie să conducă la o evoluție structurală a abordării europene în materie de apărare și a bazei industriale și tehnologice de apărare europeană (EDTIB) respective;

1.4.

recomandă ca Parlamentul European, statele membre, sectorul financiar public și privat și Comisia Europeană să elaboreze un plan pe termen lung pentru creșterea cheltuielilor și a achizițiilor de armament, care să faciliteze investițiile pe termen lung ale sectorului privat și să sprijine planurile de producție de echipamente militare ale EDTIB și să ofere sprijin bazei industriale și tehnologice de apărare europene (DTIB) pentru Ucraina;

1.5.

recomandă Comisiei Europene să clarifice proveniența și utilizarea fondurilor destinate EDIP, pentru a evita suspiciunile de arbitraj în ceea ce privește finanțarea altor programe, ale căror nevoi sunt, de asemenea, mari și urgente (serviciile publice, sectorul social, Pactul verde etc.);

1.6.

recomandă ca întreprinderile EDTIB să consolideze cooperarea, în special cu întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și la nivel transfrontalier;

1.7.

evidențiază importanța cooperării industriale cu Ucraina în cadrul EDIP;

1.8.

sugerează să se promoveze în continuare sinergiile dintre industria de apărare și cea civilă, incluzând IMM-urile și întreprinderile nou-înființate;

1.9.

se întreabă care este capacitatea structurilor pentru programele europene de armament (SEAP) de a contribui în mod semnificativ la consolidarea EDTIB;

1.10.

recomandă integrarea în documentul de reglementare EDIP a procentului obiectivelor de achiziții în cooperare și intraeuropene exprimate în comunicarea privind strategia industrială europeană de apărare (EDIS).

2.   NOTE EXPLICATIVE

Argumente în sprijinul Recomandării 1.1

2.1.

Este necesar să prezentăm consecvent și cu forță argumente care să explice condițiile istorice ale Uniunii Europene și amenințarea la adresa democrației și a valorilor noastre reprezentată de dorința de expansiune a regimurilor totalitare, în special a regimului rus, prin sensibilizarea regulată a publicului.

2.2.

Cetățenii europeni trebuie să fie convinși de necesitatea de a oferi sprijin imediat Ucrainei, pe de o parte, și de responsabilitatea Uniunii și a statelor membre de a consolida proiectul european, pe de altă parte, garantând astfel securitatea pe termen lung a cetățenilor Europei.

2.3.

CESE sprijină Regulamentul EDIP. Pacea trebuie apărată, iar siguranța Europei nu poate fi asigurată fără o industrie europeană de apărare. Cu toate acestea, CESE dorește să reamintească faptul că, în ciuda vremurilor tulburi din prezent, construcția europeană trebuie să se bazeze în continuare pe un proiect de pace și solidaritate în Europa și în afara ei.

2.4.

Securitatea cetățenilor europeni presupune un cost pe care Europa îl ignoră de prea mult timp: din această perspectivă, ar fi imposibil de justificat faptul că nu dispune de resurse proprii, chiar dacă un număr mare de state membre ale UE beneficiază de sprijin reciproc în cadrul NATO.

2.5.

Este necesară lansarea unui cadru structural și a unui instrument de finanțare a apărării bazat pe abordarea NextGenerationEU.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.2

2.6.

Acest pachet financiar prea mic implică faptul că succesul EDIP va depinde de bunăvoința statelor membre ale UE de a coopera și de a investi împreună în viitoarele achiziții publice în domeniul apărării. CESE salută dorința Comisiei, exprimată în Comunicarea privind EDIS, de a promova utilizarea EDTIB cu indicatori de monitorizare. În contextul achizițiilor publice comune, acest lucru ar putea aduce numeroase beneficii, inclusiv în ceea ce privește locurile de muncă, autonomia strategică și dezvoltarea economică în teritorii. CESE este îngrijorat că aceste bune intenții nu vor fi neapărat puse în practică din mai multe motive legate de interesele uneori divergente ale statelor membre ale UE.

2.7.

CESE subliniază necesitatea de a asigura că entitățile EDTIB, în special IMM-urile din toate statele membre, au acces suficient la finanțare publică și privată. Propunerea EDIP de a crea un Fond pentru accelerarea transformării lanțurilor de aprovizionare în domeniul apărării (FAST) pare a fi o abordare bună, chiar dacă este puțin probabil ca aceasta să fie suficientă, având în vedere nevoile semnificative de finanțare care vor apărea. Deși taxonomia europeană este o clasificare legitimă și necesară, EDTIB nu trebuie să fie afectată negativ de această clasificare în contextul turbulențelor și amenințărilor geopolitice.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.3

2.8.

Viitorul cadru financiar multianual trebuie să ia în considerare toate aspectele financiare ale strategiei de apărare pe termen lung.

2.9.

Caracterul urgent al situației pe termen scurt nu trebuie să ne facă să uităm că trebuie să continuăm integrarea europeană pe termen lung: cadrul de cooperare între state și între actorii industriali trebuie să devină mai puțin fragmentat și mai bine finanțat, pentru a anticipa, a standardiza, a economisi timp și a reduce costurile, în serviciul cetățenilor europeni și al securității lor.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.4

2.10.

Resursele extrem de limitate alocate în prezent de Comisia Europeană trebuie completate în mod necesar și util cu fonduri din partea statelor membre, a sectorului financiar public și privat și, dacă este posibil, a Băncii Europene de Investiții și a Fondului European de Investiții.

2.11.

Numai angajamentele pe termen lung pentru continuarea achizițiilor de armament, independent de conjunctura politică și de ciclul electoral, vor convinge industria și instituțiile financiare să investească semnificativ în industria de armament.

2.12.

Prin intermediul inițiativei privind EDIP, creșterea cheltuielilor pentru apărare subliniază, de asemenea, angajamentul colectiv al națiunilor europene de a-și asuma o responsabilitate mai mare pentru securitatea și apărarea lor, reducând dependența de actori externi pentru a fi protejați. Investind în capacitățile lor militare, țările europene încearcă să își sporească autonomia strategică și capacitatea de a acționa în mod decisiv în apărarea intereselor și valorilor lor.

2.13.

EDIP va permite o mai bună înțelegere a nevoilor și a obiecțiilor fiecărei țări față de proiectele de înarmare colectivă, facilitând astfel crearea unui consens și luarea de decizii strategice în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC) a UE.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.5

2.14.

Pentru a obține cel mai bun nivel de acceptare posibil din partea cetățenilor europeni, CESE insistă ca acest efort bugetar semnificativ să nu se facă în detrimentul investițiilor necesare în serviciile publice, sectorul social și transformarea verde și cea digitală.

2.15.

Achizițiile publice trebuie să fie responsabile din punct de vedere social și să îndeplinească criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (MSG).

Argumente în sprijinul Recomandării 1.6

2.16.

Separarea persistentă dintre planificarea națională a apărării și programarea multinațională reprezintă o provocare serioasă pentru integrarea și eficacitatea strategiilor de apărare la nivelul UE. Deoarece continuă să existe procese naționale de planificare a apărării și cadre de programare supranaționale separate, apar bariere care împiedică dezvoltarea unei abordări coerente și unificate a apărării europene.

2.17.

Prin intermediul unor fluxuri de finanțare specifice și al unor stimulente pentru cooperare, EDIP ar trebui să joace un rol esențial în promovarea unei cooperări consolidate între statele membre ale UE, depășind astfel barierele naționale tradiționale în ceea ce privește achizițiile și planificarea în domeniul apărării. Această abordare a cooperării în domeniul apărării este esențială pentru consolidarea autonomiei strategice și a capabilităților colective de apărare ale UE, în paralel cu cooperarea cu partenerii din afara UE în cadrul NATO și cu toți aliații democratici apropiați ai UE, în Europa și în afara acesteia. Ea va spori interoperabilitatea, competitivitatea și eficiența în ceea ce privește achizițiile, planificarea și operațiunile de apărare, sporind în cele din urmă rezistența Europei.

2.18.

O abordare armonizată a achizițiilor publice în domeniul apărării facilitează exploatarea economiilor de scară, negocierea unor condiții favorabile cu furnizorii și asigurarea unei alocări optime a resurselor între diferitele proiecte și programe de apărare.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.7

2.19.

Cooperarea industrială cu Ucraina trebuie să garanteze o mai bună interoperabilitate viitoare prin alinierea standardelor și, în sens mai larg, în cadrul UE, între statele membre.

2.20.

Industria ucraineană reprezintă o rezervă de competențe, know-how și cooperare de care EDTIB poate beneficia printr-o cooperare reciproc avantajoasă, însă trebuie evitate practicile de relocare nefaste – în detrimentul ocupării forței de muncă europene – pentru a evita riscul de dumping fiscal.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.8

2.21.

Regulamentul EDIP poate maximiza beneficiile pentru societate ale investițiilor în domeniul apărării, poate da un imbold creșterii economice și stimula ecosistemele de inovare din întreaga Europă. O abordare cu dublă utilizare sporește rentabilitatea apărării și contribuie la obiectivele strategice mai ample ale Europei, cum ar fi sustenabilitatea, digitalizarea și reziliența.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.9

2.22.

Propunerea privind cadrul SEAP este nouă, dar domeniul de aplicare și punerea în aplicare a acesteia rămân neclare. Aspectele tehnice, juridice, economice și fiscale sunt numeroase și merită clarificate înainte de a crea un instrument care, dacă este subutilizat, ar deveni inutil. Pe de altă parte, în cazul în care dispozitivul este implementat cu succes, este important să se țină cont de implicațiile sale potențiale.

2.23.

Un astfel de sistem nu pare, la prima vedere, să corespundă direct intereselor actorilor industriali europeni, al căror capital este în mare parte privat și uneori extracomunitar.

Argumente în sprijinul Recomandării 1.10

2.24.

Scopul este de a consolida caracterul imperativ al reorientării sistemelor de apărare militară ale statelor membre ale UE către EDTIB, de preferință prin cooperare.

2.25.

CESE salută obiectivele stabilite de instituțiile UE în domeniul apărării. Aceasta înseamnă creșterea autonomiei strategice a UE în materie de apărare, asigurarea capacității sale de a acționa în mod decisiv pentru a proteja interesele europene, precum și vizarea unei poziții de lider mondial în cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, extinzând limitele tehnologiei de apărare și configurând viitorul securității europene.

2.26.

CESE consideră că, în situația actuală, este esențial să se elimine decalajele tehnologice și să se asigure că Europa rămâne în fruntea inovării în domeniul apărării. Prin intermediul unor fluxuri de finanțare specifice și al unor proiecte comune, aceste inițiative europene permit statelor membre să pună în comun resurse, să facă schimb de experiență și să valorifice punctele forte complementare pentru a dezvolta produse și tehnologii de apărare inovatoare.

2.27.

Inițiativele europene din domeniul apărării joacă un rol important în dezvoltarea EDTIB, facilitând colaborarea dintre statele membre, contractanții din domeniul apărării și instituțiile de cercetare pentru a dezvolta soluții de vârf care să consolideze capacitățile de apărare și autonomia strategică a Europei.

Bruxelles, 30 mai 2024.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Oliver RÖPKE


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4662/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)