European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2023/1053

21.11.2023

Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 97 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în sectorul vinicol

(C/2023/1053)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cerere în temeiul articolului 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de 3 luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„Rosalejo”

PDO-ES-02880

Data cererii: 9 decembrie 2022

1.   Denumirea (denumirile)

Rosalejo

2.   Tipul indicației geografice

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Vinuri roșii

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Culoare roșu-rubiniu, de o intensitate ridicată. Arome foarte intense de fructe roșii, dar și arome de mirodenii și de prăjit de la butoaie. Vinurile au structură și persistență bune, cu aciditate echilibrată și caracter proaspăt și tânăr.

*

Tăria alcoolică totală maximă în volume trebuie să se încadreze în limitele legale stabilite de legislația relevantă a UE.

Caracteristicile analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

12,00

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

16,7

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

150

5.   Practici vitivinicole

5.1.   Practici oenologice specifice

1.   Metoda de cultivare

Vița-de-vie este plantată pe pante orientate pe direcția nord-sud, și se folosesc diferite practici de gestiune ecologică, cum ar fi îndepărtarea lăstarilor laterali sau a lăstarilor gemeni și rărirea ciorchinilor.

2.   Practică oenologică specifică

În unitatea de vinificație au loc diferite proceduri, cum ar fi răcirea strugurilor într-un depozit frigorific imediat ce ajung în cramă, selectarea ciorchinilor înainte de dezbrobonire, îndepărtarea părților verzi și a strugurilor verzi după dezbrobonire și fermentarea alcoolică la temperatură controlată.

Randamentul maxim este de 68 de litri de vin roșu la 100 kg de struguri.

Fermentația alcoolică trebuie să aibă loc la o temperatură controlată.

Perioada minimă de învechire în butoaie de stejar este de 6 luni.

Vinul trebuie să rămână în sticlă cel puțin 1 lună înainte de a fi introdus pe piață.

5.2.   Producții/Randamente maxime

1.   Soiul Syrah

6 000 de kilograme de struguri per hectar

40,80 hectolitri per hectar

2.   Soiurile Tempranillo și Garnacha

8 000 de kilograme de struguri per hectar

54,4 hectolitri per hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Arealul delimitat al DOP „Rosalejo” este situat în localitățile Anchuras (Ciudad Real) și Sevilleja de la Jara (Toledo). Parcelele incluse sunt următoarele, conform sistemului de identificare a parcelelor agricole al Spaniei (sistema de información geográfica de parcelas agrícolas, SIGPAC) și cadastrului:

În localitatea Anchuras:

poligonul 5, parcelele: 319, 333.

poligonul 7, parcelele: 1-4, 70, 71, 73, 78, 87, 98, 99, 100, 108, 109, 111, 135-138, 140-146, 155-157, 1077, 1082, 1083, 60001.

poligonul 9, parcelele: 29-32, 34, 44, 46, 47, 49, 50, 51, 54.

poligonul 21, parcelele: 181, 238, 244, 245.

poligonul 22, parcelele: 5-13, 15-62, 79, 81-86, 93, 97, 105, 1074-1076, 1078.

poligonul 23: parcela 56.

În localitatea Sevilleja de la Jara:

poligonul 13, parcelele: 1, 3.

poligonul 14, parcelele: 52-55.

În total, se întinde pe o suprafață de 1 338,70 ha.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin

GARNACHA TINTA

SYRAH

TEMPRANILLO

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

8.1.   Informații detaliate despre arealul geografic (factori naturali și umani)

Factori naturali

Solurile:

Zona Rosalejo este situată în lanțul muntos Sierra de Sevilleja, care face parte din Montes de Toledo.

Montes de Toledo nu au fost afectați de glaciație în cuaternar, așadar, versanții sunt mai puțin abrupți decât în alte sisteme ale platoului iberic, cum ar fi sistemul muntos central. Sunt formați dintr-o succesiune de munți și depresiuni orientate de la nord-vest (NV) la sud-est (SE).

Munții Toledo sunt caracterizați de formațiuni pedrizas sau canchales, formate prin eroziunea cuarțitului în timpul gelifracției de-a lungul versanților. Acestea sunt grămezi mari de blocuri unghiulare de cuarțit fără vegetație. O altă formă de relief caracteristică este reprezentată de rañas, care sunt câmpii pietroase situate la poalele munților.

Formațiunea raña din Rosalejo nu a fost erodată de râuri și ghețari; din acest motiv aici există unul dintre cele mai vechi soluri (crustă biologică) din Europa, întrucât acest sol s-a format în pliocen (o perioadă foarte secetoasă și rece) acum 5 milioane de ani pe roci silicioase și de granit cu o vechime de peste 350 de milioane de ani.

Orizontul pedogenetic de suprafață are un caracter pietros de 50 %, ceea ce îi conferă un drenaj bun. Este alcătuit din nisip silicios, șist foarte erodat și pietricele de cuarțit de diferite mărimi, cu conținut ridicat de oxizi de fier. Se găsesc și pisolite feroase semi-sferice cu diametru de peste 2 mm. Concentrația mare de minereu de fier îi conferă cuarțitului o nuanță portocalie/roșiatică, ceea ce îi dă suprafeței solului culoarea roșie, în timp ce orizontul pedogenetic mai adânc are o culoare gălbuie.

Proprietățile chimice sunt:

un sol cu pH acid sub 6, cu conținut nesemnificativ de carbonat de calciu, cu calcar activ și cu un nivel scăzut de saturație în baze;

conținut scăzut de calciu, magneziu și potasiu;

conținut ridicat de siliciu, fier, aluminiu și mangan;

conținut redus de oligoelemente: bariu, rubidiu și stronțiu;

conținut ridicat de pământuri rare: ceriu, lantan, toriu, ytriu și neodim.

Proprietățile fizice sunt bazate pe clase texturale argiloase și pe prezența pisolitelor, cu o concentrație mai mare de argilă la adâncimi mai mari. La adâncimi mai mari, solurile argiloase trec de la o nuanță roșiatică la una mai gălbuie. Această caracteristică se datorează conținutului de fier, care este mai oxidat (culoare roșiatică) în staturile mai puțin adânci; solul este mai galben (conținut redus de fier) la adâncimi mai mari.

Clima:

Rosalejo este situat la poalele muntelui Sierra de Sevilleja, în partea de sud-vest (SV) a acestui sistem muntos. Este prima barieră muntoasă de care se lovesc masele de aer cu presiune joasă venind dinspre Atlantic după ce au trecut prin sudul Portugaliei și Extremadura.

Anumiți factori, cum ar fi influența Atlanticului, altitudinea de 650 de metri și situarea la poalele părții de sud-vest (SV) a muntelui Sierra de Sevilleja (cel mai înalt vârf, Cumbre Alta, având 1 279 de metri), determină o climă mai temperată atât în timpul verii, cât și al iernii și cauzează o variație semnificativă a temperaturilor între noapte și zi. Acest lucru influențează procesul de vegetație a viței-de-vie, și, prin urmare, influențează și caracteristicile strugurilor produși.

Cantitatea medie a precipitaților din zonă este 650 de litri pe an, fiind prezente în special toamna și primăvara. În timpul lunilor de vară, dacă nu apare vreo furtună, precipitațiile sunt, practic, inexistente. Precipitațiile abundente din perioadele de toamnă și primăvară sunt datorate orientării de la nord-vest (NV) la sud-est (SE) a munților Toledo, în special a lanțului muntos Sierra de Sevilleja.

Clima din Rosalejo este influențată și de faptul că bazinul Cijara se află în apropiere. Bazinul este unul dintre cele mai mari din Spania în ceea ce privește capacitatea (1 505 hectometri cubi), precum și suprafața (6 556 de hectare). Acest corp mare de apă este situat la 2,9 km de DOP „Rosalejo”. Are o influență importantă asupra temperaturilor, făcându-le mai puțin scăzute iarna și mai puțin ridicate vara.

Factori umani

Vița-de vie este plantată pe pante orientate pe direcția nord-sud, cu cea mai bună vegetație. Pentru a obține cei mai buni struguri, se folosesc diverse practici de gestiune ecologică, cum ar fi îndepărtarea lăstarilor gemeni și rărirea ciorchinilor.

Pentru a obține cele mai bune vinuri, munca din unitatea de vinificație include diferite proceduri, cum ar fi răcirea strugurilor într-un depozit frigorific imediat ce ajung în cramă, selectarea ciorchinilor înainte de dezbrobonire, îndepărtarea părților verzi și a boabelor verzi după dezbrobonire și fermentarea alcoolică la temperatură controlată.

8.2.   Informații despre calitatea sau caracteristicile vinului, care se datorează în principal sau în mod exclusiv mediului geografic

Vinurile sunt caracterizate de aciditatea lor totală naturală excelentă și de pH-ul destul de scăzut. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de potasiu și calciu din aceste vinuri. Aciditatea conferă vinurilor un caracter tânăr și proaspăt, în ciuda faptului că provin dintr-o zonă destul de sudică, cu o climă caldă.

Dată fiind aciditatea bună, vinurile sunt echilibrate la degustare.

O altă caracteristică a vinurilor noastre este concentrația bună a culorii, și, în special, nuanțele de roșu-rubiniu, care nu se schimbă aproape deloc de-a lungul anilor. Această caracteristică de datorează fenomenului deja menționat mai sus, și anume, aciditatea bună și pH-ul scăzut, care fac ca vinul să se învechească lent, cu o îmbunătățire organoleptică clară.

8.3.   Legătura dintre caracteristicile arealului geografic și calitatea vinului

Datorită caracteristicilor unice ale compoziției solurilor, și anume, soluri acide sărace în cationi, cum ar fi calciu și potasiu, aciditatea totală naturală a vinurilor este foarte diferită de cea a altor vinuri din aceeași regiune. Se poate aprecia clar prospețimea la degustare. Aroma prezintă note de fructe roșii. Nu prezintă o senzație de căldură la degustare, ci, din contră, are o prospețime caracteristică altor latitudini mult mai nordice.

O altă trăsătură pe care o putem aprecia este culoarea, care are o intensitate ridicată și o tonalitate mult mai vie decât de obicei. Nuanța de roșu-rubiniu nu se diminuează de-a lungul anilor. Această caracteristică este datorată pH-ului scăzut al solului și, în consecință, pH-ului scăzut al vinurilor.

PH-ul scăzut al vinurilor nu afectează numai culoarea, ci și potențialul lor de învechire. Acest lucru poate fi observat în gustul și în caracterul taninos rotund al vinurilor, chiar și atunci când ele sunt învechite.

Solurile din Rosalejo sunt foarte sărace în minerale, cum ar fi potasiu, calciu, sodiu și magneziu. Analiza frunzelor din plantația noastră viticolă arată, de asemenea, o concentrație scăzută a acestor elemente. Astfel, acizii organici, cum ar fi acidul tartric liber derivat de la struguri, nu pot alcătui săruri cu potasiul sub forma bitartratului de potasiu și nici cu calciul sub forma tartratului neutru de calciu, rezultând vinuri cu o aciditate totală naturală și un pH destul de scăzute. Acest lucru face ca vinul să se învechească lent și îi conferă o îmbunătățire organoleptică clară.

Vinurile cu DOP „Rosalejo” sunt caracterizate de o bună concentrație a polifenolilor și a taninurilor. Această caracteristică se datorează producțiilor scăzute per hectar de plantație viticolă și proceselor de recoltare manuală, de depozitare la rece și de macerare prefermentativă.

8.4.   Justificarea condițiilor solicitantului unic

Arealul geografic delimitat prezintă caracteristici care diferă în mod considerabil de cele din zonele învecinate, așa cum a fost demonstrat de un studiu realizat de Școala tehnică superioară de inginerie agronomică a Universității Castilia-La Mancha despre unitatea teritorială care ar putea fi la baza unei potențiale denumiri de origine „Rosalejo”.

Studiul arată că, spre deosebire de solurile din zonele învecinate, solurile din câmpia Rosalejo își au originea în materialele paleozoice ale solurilor din vechile forme de relief raña și rañizo. Acest factor, împreună cu o topografie predominant plată și cu abundența argilei, creează condiții de gleizare care implică procese de oxidoreducere, afectând, în esență, dinamica ionilor Fe3+ și Fe2+. Studiul concluzionează că arealul geografic delimitat „Rosalejo” este bazat pe prezența unei întinderi teritoriale plate sau aproape plate, ocupate de raña și rañizo și că această zonă are soluri care au dezvoltat un număr de trăsături unice. Acestea includ, printre altele, aciditate accentuată, texturi argiloase sau luto-argiloase, capacități mari de schimb de cationi și prezența concrețiunilor de oxihidroxid de fier (pisolite).

În ceea ce privește vinurile, deși arealul delimitat este inclus în limitele IGP „Castilla”, vinurile „Rosalejo” prezintă caracteristici substanțial diferite.

PARAMETRU

IGP „CASTILLA”

ROSALEJO

Tăria alcoolică minimă dobândită

10 % vol.

12 % vol.

Aciditatea totală minimă

4 g/l

4,5 g/l

Intensitatea minimă a culorii

---

8 (u.a.)

Indicele total minim de polifenoli

---

50

Producții maxime (kg/ha)

16 000

6 000 -8 000

Randamente maxime (hl/ha)

112

40,80-54,40

Vinurile cu IGP „Castilla” pot fi seci, demiseci, demidulci sau dulci. Toate vinurile Rosalejo sunt seci, cu un conținut total maxim de zaharuri de 3 g/l (glucoză + fructoză). Acest lucru le diferențiază de vinurile seci cu IGP „Castilla”, care au un conținut total maxim de zaharuri de 4 g/l (glucoză + fructoză). Toate vinurile Rosalejo sunt roșii și au o intensitate minimă a culorii ridicată, de 8 unități de absorbție (u.a.) Acest lucru le diferențiază de vinurile cu IGP „Castilla”, care pot fi albe, roze sau roșii. Nu există o intensitate minimă a culorii pentru vinurile roșii cu IGP „Castilla”, așadar, ele pot avea o intensitate a culorii sub 8 u.a. Mai mult decât atât, vinurile cu IGP „Castilla” pot fi petiante, spumante de înaltă calitate, de desert sau obținute din struguri recoltați târziu, deci ele sunt foarte diferite de vinurile „Rosalejo”. Vinurile cu IGP „Castilla” nu au un indice total minim de polifenoli, deci ele pot avea valori sub limita de 50 stabilită pentru vinurile „Rosalejo”.

Cererea de înregistrare a DOP „Rosalejo” este depusă de un solicitant unic, deoarece sunt îndeplinite condițiile pentru derogarea prevăzută la articolul 95 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Persoana în cauză este singurul producător din arealul geografic delimitat. Există un singur viticultor (care este și vinificator) în arealul delimitat descris la punctul 4. Nu există alți cultivatori sau vinificatori, deci nu există posibilitatea ca alți participanți să se alăture proiectului momentan. Cu toate acestea, în viitor, denumirea înregistrată poate fi utilizată și de alți producători, dacă se instalează în arealul geografic delimitat și îndeplinesc condițiile prevăzute în caietul de sarcini al produsului.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

Ambalarea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Vinurile vor fi îmbuteliate în cramele situate în arealul de producție deoarece vinurile trec prin o a doua etapă de învechire în sticle. În această perioadă are loc un proces de reducție, care sporește calitatea vinurilor, rafinându-le aroma. Vinurile sunt gata pentru consum atunci când dobândesc caracteristicile organoleptice prevăzute în caietul de sarcini în cazul fiecărui tip de vin.

Link către caietul de sarcini al produsului

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/Pliego_de_Condiciones_Rosalejo_20230829.pdf


(1)   JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1053/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)