European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2023/344

30.10.2023

Acțiune introdusă la 29 august 2023 – Uss/Consiliul

(Cauza T-542/23)

(C/2023/344)

Limba de procedură: neerlandeza

Părțile

Reclamant: Artem Alexandrovich Uss (Moscova, Rusia) (reprezentant: R. Moeyersons, avocat)

Pârât: Consiliul Uniunii Europene

Concluziile

Reclamantul solicită Tribunalului:

anularea Deciziei (PESC) 2023/1094 (1) a Consiliului din 5 iunie 2023 de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei și a Regulamentului (UE) 2023/1089 (2) al Consiliului din 5 iunie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei;

obligarea Consiliului la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamantul invocă patru motive.

1.

Primul motiv întemeiat pe încălcarea prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare [articolul 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare: „carta”)]

Decizia atacată califică toți oamenii de afaceri importanți care își desfășoară activitatea în Rusia, prin definiție, drept „persoane fizice sau juridice, entități sau organisme care sprijină, cu resurse materiale sau financiare, guvernul Federației Ruse […] sau care beneficiază de pe urma acțiunilor acestuia”, indiferent dacă aceasta este situația efectiv sau nu.

Decizia atacată califică membrii apropiați ai familiilor sau alte persoane fizice care beneficiază de pe urma unor oameni de afaceri importanți care își desfășoară activitatea în Rusia, prin definiție, drept persoane care îi ajută pe acești oameni de afaceri să eludeze măsurile restrictive, indiferent dacă aceasta este situația efectiv sau nu.

2.

Al doilea motiv întemeiat pe încălcarea principiului proporționalității [articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană]

Decizia atacată nu ar fi nici adecvată, nici necesară pentru realizarea obiectivului final și ar impune persoanelor constrângeri excesive în raport cu obiectivul final. Decizia atacată ar permite în prezent sancționarea și a oamenilor de afaceri neimportanți implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse.

3.

Al treilea motiv întemeiat pe încălcarea principiilor securității juridice și protecției încrederii legitime

Prin modificarea și extinderea continuă a criteriilor de includere a persoanelor pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, este imposibil ca persoanele vizate și locuitorii Rusiei să își alinieze comportamentul la dorințele Consiliului.

Decizia atacată ar utiliza criterii vagi, precum „oameni de afaceri importanți” și „sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse”. Aceasta nu prevede criterii cantitative sau calitative pentru a stabili cine este „important” și care sunt aceste sectoare. Nici sectoarele vizate nu sunt definite.

4.

Al patrulea motiv întemeiat pe încălcarea dreptului fundamental la egalitate și la nediscriminare (articolele 20 și 21 din cartă)

Decizia atacată vizează membrii familiilor oamenilor de afaceri, în timp ce la membrii familiilor persoanelor fizice menționate la articolul 1 alineatul (1) litera (a) și la articolul 2 alineatul (1) litera (a) din Decizia 2014/145/PESC nu se referă.


(1)   JO 2023, L 146, p. 20.

(2)   JO 2023, L 146, p. 1.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/344/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)