European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2023/250

26.10.2023

Avizul Comitetului European al Regiunilor – Revizuirea Directivei privind epurarea apelor uzate urbane

(C/2023/250)

Raportoare:

Åsa ÅGREN WIKSTRÖM (SE-PPE), membră a Consiliului Regional Västerbotten

Document de referință:

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind epurarea apelor uzate urbane (reformare)

COM(2022) 541 final

I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

Amendamentul 1

Considerentul 2a

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(2a)

Prezenta directivă ar trebui să sprijine punerea în aplicare a unei gestionări cât mai neutre posibil din punct de vedere climatic a apelor uzate, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european și, în special, cu Planul de acțiune al UE privind reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului, să încurajeze circularitatea resurselor, să sprijine soluțiile bazate pe natură, să contribuie la gestionarea fluxurilor de apă în zonele urbane, să încurajeze digitalizarea și să adopte măsuri care să contribuie la reducerea apelor uzate. Directiva ar trebui să fie aliniată la Planul de acțiune rurală al UE, consolidând zonele rurale prin promovarea punerii în aplicare a unor sisteme durabile de colectare și epurare a apelor uzate.

Expunere de motive

Include trimiteri concrete la Pactul verde european, la economia circulară, la Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării, la Planul de acțiune rurală al UE, și la promovarea soluțiilor bazate pe natură.

Amendamentul 2

Considerentul 16

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(16)

Evaluarea a mai evidențiat că sectorul epurării apelor uzate are posibilitatea de a-și reduce în mod semnificativ propriul consum de energie și de a produce energie din surse regenerabile, de exemplu printr-o mai bună utilizare a suprafețelor disponibile în stațiile de epurare a apelor uzate urbane pentru producția de energie solară sau prin producerea de biogaz din nămoluri. […]

(16)

Evaluarea a mai evidențiat că sectorul epurării apelor uzate are , parțial, posibilitatea de a-și reduce în mod semnificativ propriul consum de energie și de a produce energie din surse regenerabile, de exemplu printr-o mai bună utilizare a suprafețelor disponibile în stațiile de epurare a apelor uzate urbane pentru producția de energie solară , recuperarea căldurii reziduale sau prin producerea de biogaz din nămoluri. […]

În acest context, trebuie să se ia în considerare principiul proporționalității.

Amendamentul 3

Articolul 2 punctul 4

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

4.   „aglomerare” înseamnă o zonă în care o încărcare de poluare a apelor uzate urbane este suficient de concentrată (de cel puțin 10 locuitori echivalenți pe hectar) încât să fie posibilă colectarea apelor uzate urbane în vederea dirijării lor către o stație de epurare sau un punct final de evacuare;

4.   „aglomerare” înseamnă o zonă în care o încărcare de poluare a apelor uzate urbane este suficient de concentrată ( valoarea de referință fiind de cel puțin 30 de locuitori echivalenți pe hectar) încât să fie posibilă colectarea apelor uzate urbane în vederea dirijării lor către o stație de epurare sau un punct final de evacuare; Comisia furnizează orientări practice, iar statele membre stabilesc criteriile de identificare a „concentrației suficiente” pe baza caracteristicilor regionale și locale și a definiției menționate anterior ;

Expunere de motive

Sistemele individuale din zonele slab populate, unde colectarea apelor uzate nu este o alternativă din cauza costurilor excesive, cu beneficii mici sau fără beneficii de mediu, ar trebui reglementate în cadrul statelor membre, ținând seama de condițiile locale și regionale. Stabilirea concentrației suficiente pentru o aglomerare urbană necesită un studiu detaliat care va fi efectuat de statele membre pe baza orientărilor practice elaborate și furnizate de Comisie.

Amendamentul 4

Articolul 2 punctul 10

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

10.   „locuitor echivalent” (LE) înseamnă unitatea care exprimă încărcarea medie potențială de poluare a apei cauzată de o persoană pe zi, în care 1 locuitor echivalent este încărcarea organică biodegradabilă cu o cerere biochimică de oxigen în cinci zile (CBO5) de 60 de grame de oxigen pe zi;

10.   „locuitor echivalent” (LE) înseamnă încărcarea organică biodegradabilă cu o cerere biochimică de oxigen în cinci zile (CBO5) de 60 de grame de oxigen pe zi;

Expunere de motive

Noua definiție poate fi interpretată ca o definiție tehnică a încărcării pe persoană, care poate intra în conflict cu unele standarde naționale ce iau în considerare variația încărcărilor unitare. De asemenea, ea poate genera probleme la interpretarea pragurilor prevăzute la articolul 5 pentru evacuarea apelor pluviale.

Amendamentul 5

Articolul 2 punctul 12

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

12.   „epurare terțiară” înseamnă epurarea apelor uzate urbane printr-un procedeu care elimină azotul și fosforul din apele uzate urbane ;

12.   „epurare terțiară” înseamnă epurarea apelor uzate urbane care asigură un grad mai ridicat de reducere a azotului și a fosforului decât o epurare secundară de bază ;

Expunere de motive

Definiția propusă pare incorectă. Procesele de epurare secundară (epurarea biologică a apelor uzate) asigură deja într-o anumită măsură eliminarea azotului și a fosforului.

Amendamentul 6

Articolul 2 punctul 25

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(25)     „operator” înseamnă o entitate responsabilă cu gestionarea serviciului de epurare a apelor uzate urbane și de salubrizare.

Expunere de motive

Se face în permanență referire la operatori, este necesar să se definească acest termen.

Amendamentul 7

Articolul 2 punctul 26

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(26)     „public” înseamnă una sau mai multe persoane fizice sau juridice și, în conformitate cu legislația sau practica națională, asociațiile, organizațiile sau grupurile acestora.

Expunere de motive

Definiție în conformitate cu articolul 2 alineatul (6) din Directiva 2003/4/CE a Parlamentului European și a Consiliului (1). În legătură cu articolul 25 din propunerea de directivă.

Amendamentul 8

Articolul 2 punctul 27

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(27)     „condiții climatice locale normale” înseamnă condițiile climatice care corespund valorii medii pe 30 de ani a unei variabile meteorologice pentru o anumită perioadă a anului într-un anumit loc, actualizată o dată la 10 ani.

Expunere de motive

Articolul 13 se referă la „condiții climatice locale normale”, dar normalitatea poate varia foarte mult de la o țară la alta, precum și în perioadele caracterizate de schimbări climatice rapide. Definiția propusă este o trimitere la definiția utilizată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), dar ar putea fi luate în considerare și alte definiții.

Amendamentul 9

Articolul 3 alineatul (1) litera (b)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(b)

toate sursele de ape uzate menajere ale acestora sunt conectate la sistemul de colectare.

(b)

toate sursele de ape uzate urbane ale acestora sunt conectate la sistemul de colectare , ceea ce va asigura un beneficiu pentru mediu .

Expunere de motive

Motive evidente.

Amendamentul 10

Articolul 3 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Până la 31 decembrie 2030 , statele membre se asigură că toate aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 1 000 și 2 000 respectă următoarele cerințe: (a) sunt echipate cu sisteme de colectare; (b) toate sursele de ape uzate menajere ale acestora sunt conectate la sistemul de colectare.

(2)   Până la 31 decembrie 2035, statele membre se asigură că toate aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 1 000 și 2 000 respectă următoarele cerințe: (a) sunt echipate cu sisteme de colectare; (b) toate sursele de ape uzate urbane ale acestora sunt conectate la sistemul de colectare.

Expunere de motive

Este mai adecvat să se facă referire la apele uzate urbane, având în vedere definiția de la articolul 2. Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2).

Amendamentul 11

Articolul 4 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Statele membre se asigură că sistemele individuale sunt proiectate, exploatate și întreținute într-un mod care asigură cel puțin același nivel de epurare ca epurările secundare și terțiare menționate la articolele 6 și 7.

Statele membre se asigură că aglomerările în care se utilizează sisteme individuale sunt înscrise într-un registru public și că autoritatea competentă efectuează inspecții periodice ale acestor sisteme.

(2)   Statele membre se asigură, luând în considerare ceea ce este fezabil din punct de vedere tehnic, ecologic și economic, că sistemele individuale și alte soluții descentralizate sunt proiectate, exploatate și întreținute într-un mod care asigură un nivel de epurare corespunzător, echivalent, cel puțin, cu același nivel de epurare ca epurările secundare menționate la articolul 6. Statele membre se asigură că aglomerările în care se utilizează sisteme individuale sau alte soluții descentralizate sunt înscrise într-un registru public și că autoritatea competentă efectuează inspecții periodice ale acestor sisteme.

Expunere de motive

Nu este coerent să se impună ca sistemele individuale să asigure același nivel de epurare ca și epurarea terțiară, în condițiile în care în aglomerările cu până la 10 000 de locuitori echivalenți se impune doar epurarea secundară. Sistemele individuale nu ar trebui să facă obiectul unor cerințe de eliminare mai ridicate decât aglomerările. În plus, trebuie clarificat faptul că nu numai sistemele individuale folosite de locuințe unice, ci și alte soluții descentralizate pot fi utilizate în cadrul directivei.

Amendamentul 12

Articolul 4 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(3)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu procedura menționată la articolul 27 pentru a completa prezenta directivă prin stabilirea unor cerințe minime privind proiectarea, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale și prin specificarea cerințelor pentru inspecțiile periodice menționate la doilea paragraf de la alineatul (2).

(3)   Comisia furnizează orientări, iar statele membre stabilesc cerințe minime privind proiectarea, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale și specifică cerințele pentru inspecțiile periodice menționate la doilea paragraf de la alineatul (2).

Expunere de motive

Cerințele detaliate privind sistemele individuale adecvate nu ar trebui să facă obiectul unei reglementări generale. Pentru a menține o abordare bazată pe riscuri, este nevoie de diferite soluții, în funcție de condițiile locale și regionale și de presiunea locală asupra mediului.

Amendamentul 13

Articolul 5 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Până la 31 decembrie 2030 , statele membre asigură elaborarea unui plan de gestionare integrată a apelor uzate urbane pentru aglomerările urbane cu cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți.

(1)   Până la 31 decembrie 2035 , statele membre , în cooperare cu autoritățile locale și regionale competente , asigură elaborarea unui plan de gestionare integrată a apelor uzate urbane pentru aglomerările urbane cu cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți.

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE. Autoritățile locale și regionale competente ar trebui incluse în elaborarea unor planuri de gestionare integrată a apelor uzate urbane.

Amendamentul 14

Articolul 5 alineatul (2) litera (b)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(b)

supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor reprezintă peste 1 % din sarcina anuală de ape uzate urbane colectate, calculată în condiții meteorologice uscate;

(b)

supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor reprezintă peste 1 % din sarcina anuală de ape uzate urbane colectate, calculată în condiții meteorologice uscate și exprimată prin indicatorul CBO5 ; […]

Expunere de motive

Formularea de la litera (b) creează confuzie, deoarece nu este clar ce se înțelege prin sarcina de ape de canalizare (de exemplu, sarcina hidraulică sau încărcătura poluantă?) și la ce se referă condițiile de referință.

Amendamentul 15

Articolul 5 alineatul (7)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(7)   Statele membre se asigură că planurile de gestionare integrată a apelor uzate urbane se revizuiesc la fiecare 5 ani de la introducerea lor și, dacă este necesar, se actualizează.

(7)   Statele membre se asigură că planurile de gestionare integrată a apelor uzate urbane se revizuiesc la fiecare 6 ani de la introducerea lor și, dacă este necesar, se actualizează , în conformitate cu calendarul revizuirii programelor de măsuri din cadrul planurilor de management al bazinului hidrografic elaborate în temeiul Directivei 2000/60/CE, evitând totodată în mod clar duplicările și suprapunerile cu alte norme.

Expunere de motive

Prelungirea termenului este în conformitate cu Directiva 2000/60/CE.

Amendamentul 16

Articolul 6 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   În ceea ce privește aglomerările cu cel puțin 2 000 de locuitori echivalenți, statele membre se asigură că apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare fac obiectul unei epurări secundare, în conformitate cu alineatul (3), sau echivalente înainte de a fi evacuate. În ceea ce privește aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 2 000 și 10 000 care efectuează evacuări în zone costiere, obligația prevăzută la primul alineat nu se aplică până la 31 decembrie 2027 .

(1)   În ceea ce privește aglomerările cu cel puțin 2 000 de locuitori echivalenți, statele membre se asigură că apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare fac obiectul unei epurări secundare, în conformitate cu alineatul (3), sau echivalente înainte de a fi evacuate. În ceea ce privește aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 2 000 și 10 000 care efectuează evacuări în zone costiere, obligația prevăzută la primul alineat nu se aplică până la 31 decembrie 2035 .

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE.

Amendamentul 17

Articolul 6 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)   Încărcarea exprimată în EL se calculează pe baza încărcării medii maxime săptămânale care intră în instalația de epurare a apelor uzate urbane în cursul anului, cu excepția situațiilor neobișnuite, cum ar fi cele produse de precipitații intense .

(4)   Încărcarea exprimată în EL se calculează pe baza încărcării anuale care intră în stația de epurare a apelor uzate urbane.

Expunere de motive

Formularea propusă va simplifica metoda de calculare a sarcinii în EL și va permite renunțarea la criteriul de excludere.

Amendamentul 18

Articolul 7 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Până la 31 decembrie 2030 , statele membre se asigură că evacuările provenite de la 50 % din stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți și care nu aplică epurarea terțiară la [data intrării în vigoare a prezentei directive] fac obiectul obligației de epurare terțiară în conformitate cu alineatul (4). Până la 31 decembrie 2035 , statele membre se asigură că toate stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți fac obiectul obligației de epurare terțiară în conformitate cu alineatul (4).

(1)   Până la 31 decembrie 2035 , statele membre se asigură că 50 % din sarcina totală epurată în stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți și care nu aplică epurarea terțiară la [data intrării în vigoare a prezentei directive] fac obiectul obligației de epurare terțiară în conformitate cu alineatul (4) înainte de evacuare . Până la 31 decembrie 2040 , statele membre se asigură că toate stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți fac obiectul obligației de epurare cuaternară în conformitate cu alineatul (4).

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE.

Amendamentul 19

Articolul 7 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Până la 31 decembrie 2025 , statele membre întocmesc o listă a zonelor de pe teritoriul lor care sunt sensibile la eutrofizare și o actualizează la fiecare cinci ani, începând cu 31 decembrie 2030 . Lista menționată la primul paragraf include zonele identificate în anexa II. Cerința prevăzută la primul paragraf nu se aplică în cazul în care un stat membru pune în aplicare epurarea terțiară în conformitate cu alineatul (4) pe întregul său teritoriu.

(2)   Până la 31 decembrie 2030 , statele membre întocmesc o listă a zonelor de pe teritoriul lor care sunt sensibile la eutrofizare și o actualizează la fiecare șase ani, începând cu 31 decembrie 2035 . Lista menționată la primul paragraf include zonele identificate în anexa II. Cerința prevăzută la primul paragraf nu se aplică în cazul în care un stat membru pune în aplicare epurarea terțiară în conformitate cu alineatul (4) pe întregul său teritoriu.

Expunere de motive

Termenele de punere în aplicare ar trebui amânate cu cinci ani, deoarece termenele propuse sunt prea strânse pentru transpunerea directivei și calendarele naționale pentru autorizații și punerea în aplicare a proiectelor, inclusiv procedurile de depunere a plângerilor. Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE. Formularea celui de-al doilea paragraf se modifică pentru a fi în concordanță cu primul paragraf.

Amendamentul 20

Articolul 7 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(3)   Până la 31 decembrie 2035 , statele membre se asigură că, în ceea ce privește 50 % din aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 e.p. care efectuează evacuări în zone incluse în lista menționată la alineatul (2) și care nu aplică epurarea terțiară la [data intrării în vigoare a prezentei directive] apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare fac obiectul epurării terțiare în conformitate cu alineatul (4) înainte de a fi evacuate în aceste zone. Până la 31 decembrie 2040 , statele membre se asigură că apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare fac obiectul epurării terțiare în conformitate cu alineatul (4) înainte de a fi evacuate în zonele incluse într-o listă menționată la alineatul (2) în ceea ce privește toate aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 .

(3)   Până la 31 decembrie 2040 , statele membre se asigură că, în ceea ce privește 50 % din sarcina totală din aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 , evacuările efectuate în zone incluse în lista menționată la alineatul (2) și care nu aplică epurarea terțiară la [data intrării în vigoare a prezentei directive] fac obiectul epurării terțiare în conformitate cu alineatul (4) înainte de a fi evacuate în aceste zone. Până la 31 decembrie 2045 , statele membre se asigură că apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare fac obiectul epurării terțiare în conformitate cu alineatul (4) înainte de a fi evacuate în zonele incluse într-o listă menționată la alineatul (2) în ceea ce privește toate aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 .

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE. Formularea celui de-al doilea paragraf se modifică pentru a fi în concordanță cu primul paragraf.

Amendamentul 21

Articolul 7 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)   Probele prelevate în conformitate cu articolul 21 și cu partea D din anexa I la prezenta directivă trebuie să respecte parametrii valorici stabiliți în tabelul 2 din partea B din anexa I. Numărul maxim permis de probe neconforme cu parametrii valorici din tabelul 2 din partea B din anexa I este stabilit în tabelul 4 din partea D din anexa I.

(4)   Probele prelevate în conformitate cu articolul 21 și cu partea D din anexa I la prezenta directivă trebuie să respecte parametrii valorici stabiliți în tabelul 2 din partea B din anexa I. Media anuală a probelor pentru fiecare parametru trebuie să fie conformă cu parametrii valorici relevanți din tabelul 2 din partea B din anexa I.

Expunere de motive

Amendamentul propus revine la regimul existent, care este considerat adecvat.

Amendamentul 22

Articolul 7 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(5)   Prin derogare de la alineatele (3) și (4), statele membre pot decide că o stație de epurare a apelor uzate urbane situată într-o zonă inclusă pe o listă menționată la alineatul (2) nu face obiectul cerințelor prevăzute la alineatele (3) și (4) dacă se poate dovedi că procentul minim de reducere a sarcinii globale care intră în toate stațiile de epurare a apelor uzate urbane din această zonă atinge:

(5)   Prin derogare de la alineatele (3) și (4), statele membre pot decide că o stație de epurare a apelor uzate urbane situată într-o zonă inclusă pe o listă menționată la alineatul (2) nu face obiectul cerințelor prevăzute la alineatele (3) și (4) dacă se poate dovedi că procentul minim de reducere a sarcinii globale care intră în toate stațiile de epurare a apelor uzate urbane din această zonă atinge:

(a)

82,5  % pentru fosforul total și 80 % pentru azotul total până la 31 decembrie 2035 ;

(a)

80 % pentru fosforul total și 75 % pentru azotul total la o temperatură de 12 oC până la 31 decembrie 2035 ;

(b)

90 % pentru fosforul total și 85 % pentru azotul total până la 31 decembrie 2040 .

(b)

90 % pentru fosforul total și 80 % pentru azotul total la o temperatură de 12 oC până la 31 decembrie 2045 . Zilele în care temperatura efluentului scade sub 12 oC nu sunt relevante pentru calcularea eliminării azotului.

Expunere de motive

Este nevoie de un cadru mai solid, care să reducă povara asupra mediului, însă acest cadru trebuie să fie orientat, bazat pe riscuri și suficient de flexibil pentru a se adapta la diferitele condiții naturale, geografice și demografice existente în statele membre. În special, este important ca costurile asociate măsurilor să maximizeze beneficiile pentru sănătatea umană și pentru mediu. Propunerea privind eliminarea în proporție de 85 % a azotului nu este judicioasă în toate statele membre fără exceptări în cazul unui climat rece sau al recunoașterii retenției naturale. În plus, cerințele privind epurarea azotului implică o utilizare sporită a energiei și a substanțelor chimice, deoarece acest proces este dificil de realizat în condițiile unui climat rece. Eliminarea fosforului necesită investiții mult mai mici și este mai puțin complicată din punct de vedere tehnic. Ușoara prelungire a termenelor este, de asemenea, necesară, având în vedere investițiile de care este nevoie pentru atingerea obiectivelor.

Amendamentul 23

Articolul 8 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Până la 31 decembrie 2030 , statele membre se asigură că 50 % din evacuările provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți fac obiectul obligației de epurare cuaternară în conformitate cu alineatul (5).

Până la 31 decembrie 2035 , statele membre se asigură că toate stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți fac obiectul obligației de epurare cuaternară în conformitate cu alineatul (5).

(1)   Până la 31 decembrie 2035 , statele membre se asigură că 50 % din sarcina totală epurată în stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți și care evacuează în zone incluse într-o listă menționată la alineatul (2) fac obiectul obligației de epurare cuaternară în conformitate cu alineatul (5) , cu condiția ca schema de răspundere extinsă a producătorilor să fie pusă în aplicare integral în conformitate cu cerințele stabilite la articolele 9 și 10 înainte de începerea fazei de planificare a extinderii .

Până la 31 decembrie 2040 , statele membre se asigură că 50 % din evacuările provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți și care evacuează în zone incluse într-o listă menționată la alineatul (2) fac obiectul obligației de epurare cuaternară în conformitate cu alineatul (5) , cu condiția ca schema de răspundere extinsă a producătorilor să fie pusă în aplicare integral în conformitate cu cerințele stabilite la articolele 9 și 10 înainte de începerea fazei de planificare a extinderii .

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE. Schema de răspundere extinsă a producătorilor trebuie să fie pusă în aplicare înainte de îndeplinirea cerințelor privind epurarea cuaternară.

Amendamentul 24

Articolul 8 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   La 31 decembrie 2030 , statele membre trebuie să fi întocmit o listă a zonelor de pe teritoriul lor național în care concentrația sau acumularea de micropoluanți reprezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu. Ulterior, statele membre revizuiesc lista respectivă la fiecare cinci ani și o actualizează, dacă este necesar.

(2)   La 31 decembrie 2035 , statele membre trebuie să fi întocmit o listă a zonelor de pe teritoriul lor național în care concentrația sau acumularea de micropoluanți reprezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu. Ulterior, statele membre revizuiesc lista respectivă la fiecare șase ani și o actualizează, dacă este necesar.

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru cel de-al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE.

Amendamentul 25

Articolul 8 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(3)   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare de stabilire a formatului evaluării riscurilor menționate la alineatul (2) al doilea paragraf și a metodei care trebuie utilizată pentru această evaluare a riscurilor. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 28 alineatul (2).

(3)   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare până la [2 ani de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene] de stabilire a formatului evaluării riscurilor menționate la alineatul (2) al doilea paragraf și a metodei care trebuie utilizată pentru această evaluare a riscurilor. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 28 alineatul (2).

Expunere de motive

Punerea în aplicare treptată prin intermediul unor etape de referință este binevenită, dar termenele sunt stabilite prea devreme. Actele de punere în aplicare trebuie adoptate într-un interval de timp rezonabil. Delegarea de competențe Comisiei este prea amplă.

Amendamentul 26

Articolul 8 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)   Până la 31 decembrie 2035 , statele membre se asigură că , pentru 50 % din aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 , apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare fac obiectul epurării cuaternare în conformitate cu alineatul (5) înainte de a fi evacuate în zone incluse pe o listă menționată la alineatul (2). Până la 31 decembrie 2040 , statele membre se asigură că apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare fac obiectul epurării cuaternare în conformitate cu alineatul (5) înainte de a fi evacuate în zone incluse într-o listă menționată la alineatul (2) în ceea ce privește toate aglomerările cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 .

(4)   Până la 31 decembrie 2040 , statele membre se asigură că 50 % din evacuările provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 și care evacuează în zone incluse într-o listă menționată la alineatul (2) fac obiectul unei epurări cuaternare în conformitate cu alineatul (5), cu condiția ca schema de răspundere extinsă a producătorilor să fie pusă în aplicare integral în conformitate cu cerințele stabilite la articolele 9 și 10 înainte de începerea fazei de planificare a extinderii . Până la 31 decembrie 2045 , statele membre se asigură că toate stațiile de epurare a apelor uzate urbane care tratează o sarcină cu un număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 și care evacuează în zone incluse într-o listă menționată la alineatul (2) fac obiectul unei epurări cuaternare în conformitate cu alineatul (5), cu condiția ca schema de răspundere extinsă a producătorilor să fie pusă în aplicare integral în conformitate cu cerințele stabilite la articolele 9 și 10 înainte de începerea fazei de planificare a extinderii .

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE. Formularea celui de al doilea paragraf se modifică pentru a fi în concordanță cu primul paragraf. Cerințele pentru epurarea cuaternară nu ar trebui să se aplice până când schema de răspundere extinsă a producătorilor nu este pus în aplicare pe deplin.

Amendamentul 27

Articolul 8 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(5)   Probele prelevate în conformitate cu articolul 21 și cu partea D din anexa I la prezenta directivă trebuie să respecte parametrii valorici stabiliți în tabelul 3 din partea B din anexa I. Numărul maxim permis de probe neconforme cu parametrii valorici din tabelul 3 din partea B din anexa I este stabilit în tabelul 4 din partea D din anexa I.

(5)   Probele prelevate în conformitate cu articolul 21 și cu partea B din anexa I la prezenta directivă trebuie să respecte parametrii valorici și/sau procentul minim de eliminare stabiliți în tabelul 3 din partea B din anexa I. Numărul maxim permis de probe neconforme cu parametrii valorici din tabelul 3 din partea D din anexa I este stabilit în tabelul 4 din partea D din anexa I.

Expunere de motive

Tabelul 3 din versiunea actuală nu include parametrii valorici. Se propune includerea lor în tabelul 3 prin intermediul unui act delegat [cf. amendamentul la articolul 8 alineatul (6)]. În plus, ar trebui inclusă referința la procentul minim de eliminare, inclus în tabelul 3.

Amendamentul 28

Articolul 8 alineatul (6)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(6)   Până la 31 decembrie 2030 , Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a stabili metodele de monitorizare și de prelevare de probe care urmează să fie utilizate de statele membre pentru a stabili prezența în apele uzate urbane a indicatorilor prevăzuți în tabelul 3 din partea B din anexa I și cantitățile acestora. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 28 alineatul (2).

(6)   Până la [2 ani de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene] , Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a stabili metodele de monitorizare și de prelevare de probe și a determina parametrii valorici pentru micropoluanți care urmează să fie utilizați de statele membre , ca alternativă la reducerea procentuală, pentru a stabili prezența în apele uzate urbane a indicatorilor prevăzuți în tabelul 3 din partea D din anexa I și cantitățile acestora. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 28 alineatul (2).

Expunere de motive

Actele de punere în aplicare trebuie adoptate într-un interval de timp rezonabil. Tabelul 3 din versiunea actuală nu include parametrii valorici. Se propune includerea lor în tabelul 3 prin intermediul unui act delegat.

Amendamentul 29

Articolul 9 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre iau măsuri pentru a se asigura că producătorii care introduc pe piață oricare dintre produsele enumerate în anexa III își asumă răspunderea extinsă a producătorilor.

(1)   Statele membre se asigură că producătorii care introduc pe piață oricare dintre produsele enumerate în anexa III își asumă răspunderea extinsă a producătorilor.

Aceste măsuri oferă asigurarea că producătorii respectivi acoperă:

Măsurile adoptate în acest scop oferă asigurarea că producătorii respectivi acoperă:

(a)

costurile totale aferente îndeplinirii cerințelor prevăzute la articolul 8, inclusiv costurile pentru epurarea cuaternară a apelor uzate urbane în vederea eliminării micropoluanților rezultați din produsele pe care le introduc pe piață și din reziduurile acestora, costurile pentru monitorizarea micropoluanților menționați la articolul 21 alineatul (1) litera (a); și

(a)

costurile totale aferente îndeplinirii cerințelor prevăzute la articolul 8, inclusiv costurile pentru achiziția, punerea în aplicare și efectuarea epurării cuaternare a apelor uzate urbane în vederea eliminării micropoluanților rezultați din produsele pe care le introduc pe piață și din reziduurile acestora, costurile pentru monitorizarea micropoluanților menționați la articolul 21 alineatul (1) litera (a);

(b)

costurile pentru colectarea și verificarea datelor privind produsele introduse pe piață, precum și

(b)

costurile pentru colectarea și verificarea datelor privind produsele introduse pe piață;

(c)

alte costuri necesare pentru exercitarea răspunderii extinse a producătorilor.

(c)

alte costuri necesare pentru exercitarea răspunderii extinse a producătorilor ; și

 

(d)

alte costuri legate de evaluările de risc pentru zonele menționate la articolul 8 alineatul (2) .

Expunere de motive

Pentru a respecta termenele prevăzute la articolul 8 privind epurarea cuaternară, trebuie să fie lansate investiții în viitorul apropiat. Pentru a realiza aceste investiții, se propune ca statele membre să poată prefinanța investițiile necesare și să fie rambursate când este introdusă schema de răspundere extinsă a producătorilor.

Amendamentul 30

Articolul 9 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Statele membre exonerează producătorii de răspunderea lor extinsă prevăzută la alineatul (1) în cazul în care producătorii pot demonstra oricare dintre următoarele: (a) cantitatea de produs introdusă pe piață este de sub 2 tone pe an; (b) produsele pe care le introduc pe piață nu generează micropoluanți în apele uzate la sfârșitul ciclului lor de viață.

(2)   Statele membre , sub supravegherea Agenției Europene de Mediu, exonerează producătorii de răspunderea lor extinsă prevăzută la alineatul (1) în cazul în care producătorii pot demonstra , prin prezentarea documentelor relevante, că produsele pe care le introduc pe piață nu generează micropoluanți în apele uzate de-a lungul ciclului lor de viață.

Expunere de motive

Schema de răspundere extinsă a producătorilor este un factor esențial de asigurare că epurarea cuaternară poate fi pusă în aplicare și gestionată în conformitate cu propunerea. Pentru a oferi operatorilor siguranță în materie de planificare și finanțare, statele membre trebuie să asigure funcționarea acestui sistem. Întrucât diverse tipuri de costuri sunt suportate în legătură cu epurarea cuaternară, trebuie să se garanteze că recuperarea costurilor de către sectoarele industriale specificate acoperă atât costurile de planificare și de investiții, cât și pe cele de exploatare și întreținere. Din aceleași motive, schema de răspundere extinsă a producătorilor ar trebui să fie aplicabilă indiferent de locul de producție, de sediul social al producătorilor sau de comerțul prin intermediul piețelor digitale. Exceptările de la schema de răspundere extinsă a producătorilor ar trebui să fie strict limitate. Exceptarea pentru o greutate de 2 tone pe an pe piața națională va duce la o punere în aplicare foarte limitată a schemei de răspundere extinsă a producătorilor în numeroase state membre. Având în vedere că limita de greutate este, de asemenea, specifică întreprinderii, foarte puține întreprinderi vor trebui să contribuie la finanțare, iar ele vor putea să evite răspunderea. Trebuie clarificat cel puțin faptul că exceptările se referă la o greutate de 2 tone la nivelul UE. Exceptarea pentru substanțele care nu generează micropoluanți ar trebui, de asemenea, modificată, pentru a lua în considerare emisiile generate atât în timpul producției și utilizării, cât și al eliminării. În plus, ar trebui să se garanteze că vânzările prin intermediul platformelor online sunt acoperite de schema de răspundere extinsă a producătorilor.

Amendamentul 31

Articolul 9 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(3)   Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare pentru a stabili criterii detaliate privind aplicarea uniformă a condiției prevăzute la alineatul (2) litera (b) pentru anumite categorii de produse. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 28 alineatul (2).

(3)    Până la 31 decembrie [2 ani de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene], Comisia ar trebui să adopte acte de punere în aplicare pentru a stabili criterii detaliate privind aplicarea uniformă a condiției prevăzute la alineatul (2) litera (b) pentru anumite categorii de produse. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 28 alineatul (2) . Comisia este împuternicită să adopte acte delegate, în conformitate cu procedura menționată la articolul 27, pentru a modifica anexa III în vederea extinderii listei sectoarelor vizate de răspunderea extinsă a producătorilor, pe baza evaluării de la articolul 30 alineatul (1) .

Expunere de motive

Este nevoie de acte de punere în aplicare cu criterii detaliate într-un interval de timp rezonabil de la publicare. Pentru a asigura posibilitatea unei viitoare extinderi potențiale a sistemului de răspundere extinsă a producătorilor, Comisia trebuie să poată emite un act delegat pentru a extinde anexa III care enumeră sectoarele vizate.

Amendamentul 32

Articolul 9 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)   Statele membre se asigură că producătorii menționați la alineatul (1) își exercită în mod colectiv răspunderea extinsă aderând la o organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorului. Statele membre se asigură că:

(4)   Statele membre ar trebui să se asigure că producătorii menționați la alineatul (1) își exercită în mod colectiv răspunderea extinsă aderând la o organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorului. Statele membre ar trebui să se asigure că organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor sunt controlate de un organism public în conformitate cu normele stabilite la articolul 10 alineatul (3) . Statele membre ar trebui să se asigure că:

(a)

producătorii menționați la alineatul (1) au obligația de a comunica anual organizațiilor care implementează răspunderea extinsă a producătorului următoarele:

(a)

producătorii menționați la alineatul (1) au obligația de a comunica anual organizațiilor care implementează răspunderea extinsă a producătorului și organismul public de control următoarele:

 

(i)

cantitățile anuale ale produselor enumerate în anexa III pe care le introduc pe piață în cadrul activității lor profesionale ;

 

(i)

cantitățile anuale ale produselor enumerate în anexa III pe care le introduc pe piață în cadrul activităților lor;

 

(ii)

informații privind gradul de periculozitate al produselor menționate la punctul (i) în apele uzate la sfârșitul ciclului lor de viață;

 

(ii)

informații privind gradul de periculozitate al produselor menționate la punctul (i) în apele uzate la sfârșitul ciclului lor de viață;

 

(iii)

după caz, o listă a produselor exceptate în conformitate cu alineatul (2);

 

(iii)

după caz, o listă a produselor exceptate în conformitate cu alineatul (2);

(b)

producătorii menționați la alineatul (1) au obligația de a contribui din punct de vedere financiar la organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului pentru a acoperi costurile generate de răspunderea extinsă a producătorului care le revine;

(b)

producătorii menționați la alineatul (1) au obligația de a contribui din punct de vedere financiar la organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului pentru a acoperi costurile generate de răspunderea extinsă a producătorului care le revine , în conformitate cu alineatul (1) paragraful 2 ;

(c)

contribuția fiecărui producător, menționată la litera (b), este stabilită pe baza cantităților și a gradului de periculozitate din apele uzate ale produselor care sunt introduse pe piață ;

(c)

contribuția fiecărui producător, menționată la litera (b), este stabilită în conformitate cu actele de punere în aplicare menționate la alineatul (3) litera (b) ;

(d)

organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului fac obiectul unor audituri anuale independente ale gestiunii lor financiare, care verifică inclusiv capacitatea lor de a acoperi costurile menționate la alineatul (4), calitatea și caracterul adecvat al informațiilor colectate în temeiul literei (a) și caracterul adecvat al contribuțiilor colectate în temeiul literei (b).

(d)

organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului fac obiectul unor audituri anuale independente ale gestiunii lor financiare, care verifică inclusiv capacitatea lor de a acoperi costurile menționate la alineatul (4), calitatea și caracterul adecvat al informațiilor colectate în temeiul literei (a) și caracterul adecvat al contribuțiilor colectate în temeiul literei (b).

Amendamentul 33

Articolul 9 alineatul (6)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(6)     Statele membre ar trebui să se asigure că cerințele privind răspunderea extinsă a producătorilor și organizațiile care implementează această răspundere, stabilite în temeiul articolelor 9 și 10, sunt îndeplinite înainte ca cerințele pentru epurarea cuaternară stabilite la articolul 8 alineatele (1), (4) și (5) să fie puse în aplicare. Până la punerea în aplicare deplină a cerințelor privind răspunderea extinsă a producătorilor în conformitate cu articolele 9 și 10, stațiile de epurare a apelor uzate nu sunt obligate să pună în aplicare pe deplin epurarea cuaternară, astfel cum se prevede la articolul 8.

Amendamentul 34

Articolul 11 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre se asigură că auditurile energetice ale stațiilor de epurare a apelor uzate urbane și ale sistemelor de colectare se efectuează la fiecare patru ani. Auditurile respective se efectuează în conformitate cu articolul 8 din Directiva 2012/27/UE și includ o identificare a potențialului de utilizare sau de producere eficientă din punctul de vedere al costurilor a energiei din surse regenerabile, punând un accent deosebit pe identificarea și utilizarea potențialului de producție de biogaz, concomitent cu reducerea emisiilor de metan. Primele audituri se efectuează:

(1)   Statele membre se asigură că auditurile energetice ale stațiilor de epurare a apelor uzate urbane și ale sistemelor de colectare se efectuează la fiecare patru ani. Auditurile respective se efectuează în conformitate cu articolul 8 din Directiva 2012/27/UE și includ o identificare a potențialului de utilizare sau de producere eficientă din punctul de vedere al costurilor a energiei din surse regenerabile, punând un accent deosebit pe identificarea și utilizarea potențialului de producție de biogaz, concomitent cu reducerea emisiilor de metan. Primele audituri se efectuează:

(a)

până la 31 decembrie 2025 în ceea ce privește stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți și în ceea ce privește sistemele de colectare conectate la aceste stații;

(a)

până la 31 decembrie 2030 în ceea ce privește stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 100 000 de locuitori echivalenți și în ceea ce privește sistemele de colectare conectate la aceste stații;

(b)

până la 31 decembrie 2030 în ceea ce privește stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină corespunzătoare unui număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 și în ceea ce privește sistemele de colectare conectate la aceste stații.

(b)

până la 31 decembrie 2035 în ceea ce privește stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină corespunzătoare unui număr de locuitori echivalenți cuprins între 10 000 și 100 000 și în ceea ce privește sistemele de colectare conectate la aceste stații.

Expunere de motive

Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE.

Amendamentul 35

Articolul 11 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Statele membre se asigură că totalul anual al energiei din surse regenerabile, definită la articolul 2 alineatul (1) din Directiva (UE) 2018/2001, produsă la nivel național de stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 10 000 de locuitori echivalenți, este echivalent cu cel puțin:

(2)   Statele membre se asigură că totalul anual al energiei din surse regenerabile, definită la articolul 2 alineatul (1) din Directiva (UE) 2018/2001, produsă la nivel național , în stația de epurare sau în afara acesteia, pe baza unor resurse externe sau a unor resurse proprii provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate urbane care epurează o sarcină de cel puțin 10 000 de locuitori echivalenți și independent dacă aceasta este utilizată în stația de epurare sau în afara acesteia, sau dacă a fost achiziționată din surse externe, este echivalent cu cel puțin:

(a)

50 % din totalul anual al energiei utilizate de aceste instalații până la 31 decembrie 2030;

(a)

50 % din totalul anual al energiei utilizate de aceste instalații până la 31 decembrie 2040 ;

(b)

75 % din totalul anual al energiei utilizate de aceste instalații până la 31 decembrie 2035;

(b)

75 % din totalul anual al energiei utilizate de aceste instalații până la 31 decembrie 2045 ;

(c)

100 % din totalul anual al energiei utilizate de aceste instalații până la 31 decembrie 2040.

(c)

100 % din totalul anual al energiei utilizate de aceste instalații până la 31 decembrie 2050 .

Calculul obiectivelor de mai sus trebuie defalcat pe trei categorii: (a) energia consumată și produsă de întreprinderea de tratare a apelor reziduale prin activitățile/uzinele sale (unitate/regularizare); (b) energia produsă indirect de către părți terțe care produc energie din resurse ale stației de epurare și (c) energia din surse regenerabile achiziționată extern de la terți.

Expunere de motive

Acest obiectiv este lăudabil, dar formularea actuală nu este realistă și riscă să ducă la un sistem global suboptim. Pentru a asigura eficiența din punctul de vedere al costurilor și fezabilitatea, stațiile de epurare a apelor uzate ar trebui să poată țină seama de energia din surse regenerabile produsă în cadrul instalației de epurare sau prin alte active ale sistemului de epurare a apelor uzate sau ale ciclului apei urbane. Aceasta include, de exemplu, energia termică obținută prin incinerarea nămolurilor de epurare și prin procese comparabile. În plus, noile cerințe privind epurarea vor duce la o creștere globală a consumului de energie, ceea ce va îngreuna atingerea obiectivului. Prin urmare, se dovedește necesară prelungirea termenelor.

Amendamentul 36

Articolul 14 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)   Autorizațiile specifice menționate la alineatul (1) se reexaminează și , în cazul în care este necesar, se adaptează la fiecare 6 ani .

(4)   Autorizațiile specifice menționate la alineatul (1) se reexaminează cel puțin la fiecare 6 ani și, dacă este necesar, se adaptează.

Expunere de motive

O monitorizare sporită a instalațiilor private și faptul că autorizațiile de deversare a apelor uzate provenite de la stațiile de epurare urmează să fie revizuite o dată la șase ani ar însemna creșterea volumului de muncă pentru localități. Revizuirea nu ar trebui efectuată automat o dată la șase ani, ci în cadrul actualizării planurilor privind apele uzate.

Amendamentul 37

Articolul 15 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(4)     Statele membre iau toate măsurile de precauție necesare pentru a evita deteriorarea stării ecologice și chimice a corpurilor de apă afectate. Se consideră că statele membre respectă obiectivele stabilite în Directiva 2000/60/CE dacă sunt îndeplinite toate criteriile următoare:

(a)

recurgerea la modalități alternative de abordare a creșterii încărcăturilor de ape uzate menajere și de ape de șiroire, inclusiv luarea în considerare a unor puncte alternative de evacuare, nu ar genera mai multe beneficii pentru mediu, sau ar implica costuri excesive;

(b)

toate măsurile de atenuare realizabile din punct de vedere tehnic sunt definite în autorizația unei stații de epurare a apelor uzate menționate la articolele 6, 7 și 8 și sunt puse în aplicare în mod efectiv pentru a reduce la minimum impactul apelor uzate urbane asupra corpurilor de apă afectate, inclusiv în cazul în care acest lucru necesită controale mai stricte ale emisiilor în scopul îndeplinirii obiectivelor stabilite în Directiva 2000/60/CE și a standardelor de calitate a mediului stabilite în conformitate cu Directiva 2008/105/CE. Conformitatea cu aceste criterii trebuie demonstrată în planurile relevante de management al bazinelor hidrografice elaborate în temeiul Directivei 2000/60/CE.

Expunere de motive

Orașele și regiunile trebuie să aibă posibilitatea de a se extinde în funcție de creșterea demografică. Hotărârea Weser a condus la o interpretare strictă a dispozițiilor privind deteriorarea standardelor de calitate a mediului (SCM). Concret, acest lucru implică faptul că, atunci când o stație de epurare a apelor uzate face obiectul unei evaluări de mediu, autorizația nu trebuie acordată dacă activitatea riscă să aibă un impact negativ asupra acestor obiective. În lipsa unei autorizații, este posibil ca activitatea să nu fie permisă. În prezent, regulamentele nu prevăd nicio exceptare pentru stațiile de epurare a apelor uzate. Deși această provocare imensă este în prezent vizibilă doar în câteva state membre, se poate anticipa că problema va apărea în mult mai multe dintre ele în viitorul apropiat, pe măsură ce stațiile de epurare vor deveni din ce în ce mai eficace. În cazul stațiilor de epurare deja foarte eficace, nu există nicio modalitate de a compensa creșterea încărcăturilor de ape uzate prin creșterea gradului de performanță grație unor îmbunătățiri tehnice. De asemenea, Uniunea Europeană revizuiește periodic directiva privind SCM, crescând numărul de standarde privind starea chimică și strictețea acestora. Acest lucru înseamnă că această chestiune va deveni treptat relevantă într-un număr tot mai mare de state membre, pe măsură ce va crește riscul de a depăși standardele de calitate. Este esențial ca, pe măsură ce se dezvoltă, orașele și regiunile europene să fie în măsură să construiască noi stații de epurare sau să le extindă pe cele existente. În caz contrar, ele ar putea fi obligate să renunțe la dezvoltarea rezidențială, împiedicând astfel dezvoltarea globală a comunității.

Amendamentul 38

Articolul 17 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre monitorizează prezența următorilor parametri de sănătate publică în apele uzate urbane:

(1)   Statele membre monitorizează prezența următorilor parametri de sănătate publică în apele uzate urbane:

(a)

virusul SARS-CoV-2 și variantele sale;

(a)

virusul SARS-CoV-2 și variantele sale;

(b)

virusul poliomielitic;

(b)

virusul poliomielitic;

(c)

virusul gripei;

(c)

virusul gripei;

(d)

agenții patogeni emergenți;

(d)

agenții patogeni emergenți;

(e)

contaminanții care încep să prezinte motive de îngrijorare;

(e)

contaminanții care încep să prezinte motive de îngrijorare;

(f)

orice alți parametri de sănătate publică pe care autoritățile competente ale statelor membre îi consideră relevanți pentru monitorizare.

(f)

perturbatorii endocrini;

 

(g)

orice alți parametri de sănătate publică pe care autoritățile competente ale statelor membre , inclusiv autoritățile locale și regionale, îi consideră relevanți pentru monitorizare.

Expunere de motive

Pentru clarificare, autoritățile locale și regionale ar trebui adăugate autorităților competente ale statelor membre în ultimul paragraf.

Amendamentul 39

Articolul 17 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   În sensul alineatului (1), statele membre instituie un sistem național de cooperare și coordonare permanentă între autoritățile competente responsabile cu sănătatea publică și autoritățile competente responsabile cu epurarea apelor uzate urbane în ceea ce privește:

(2)   În sensul alineatului (1), statele membre instituie un sistem național de cooperare și coordonare permanentă între autoritățile competente responsabile cu sănătatea publică și autoritățile competente responsabile cu epurarea apelor uzate urbane în ceea ce privește:

 

(a a)

alocare clară a rolurilor și responsabilităților și a costurilor între autoritățile competente;

(a)

identificarea altor parametri de sănătate publică decât cei menționați la alineatul (1) care să fie monitorizați în apele uzate urbane;

(a )

identificarea altor parametri de sănătate publică decât cei menționați la alineatul (1) care să fie monitorizați în apele uzate urbane;

(b)

stabilirea locului și a frecvenței prelevării de probe și analizei apelor uzate urbane pentru fiecare parametru de sănătate publică identificat în conformitate cu alineatul (1), ținându-se seama de datele disponibile privind sănătatea și de necesarul de date privind sănătatea publică și, după caz, de situațiile epidemiologice locale;

(b)

stabilirea locului și a frecvenței prelevării de probe și analizei apelor uzate urbane pentru fiecare parametru de sănătate publică identificat în conformitate cu alineatul (1), ținându-se seama de datele disponibile privind sănătatea și de necesarul de date privind sănătatea publică și, după caz, de situațiile epidemiologice locale;

(c)

organizarea unei comunicări adecvate și prompte a rezultatelor monitorizării către autoritățile competente responsabile cu sănătatea publică și către platformele Uniunii, în cazul în care există astfel de platforme.

(c)

organizarea unei comunicări adecvate și prompte a rezultatelor monitorizării către autoritățile competente responsabile cu sănătatea publică și către platformele Uniunii, în cazul în care există astfel de platforme.

Expunere de motive

Este subliniată importanța repartizării clare și echitabile a responsabilităților și sarcinilor.

Amendamentul 40

Articolul 18 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Până la [ultima zi a celui de al doilea an de la data intrării în vigoare a prezentei directive], statele membre identifică riscurile cauzate mediului și sănătății umane de evacuările de ape uzate urbane și cel puțin riscurile legate de următoarele: […]

(1)    În conformitate cu articolul 191 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), statele membre promovează controlul și măsurile la sursă pentru a preveni poluarea apelor uzate urbane.

Până la [ultima zi a celui de-al cincilea an de la data intrării în vigoare a prezentei directive], statele membre identifică riscurile cauzate mediului și sănătății umane de evacuările de ape uzate urbane și cel puțin riscurile legate de următoarele: […]

Expunere de motive

Dacă sunt identificate riscuri specifice, trebuie luate măsuri adecvate la sursă, atunci când este posibil. Amendamentul propus vizează punerea în aplicare a unei abordări de control la sursă în conformitate cu articolul 191 alineatul (2) din TFUE. În conformitate cu termenele propuse.

Amendamentul 41

Articolul 18 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   În cazul în care s-au identificat riscuri în conformitate cu alineatul (1), statele membre adoptă măsuri adecvate pentru a le aborda, care includ, după caz, următoarele măsuri:

(2)   În cazul în care s-au identificat riscuri în conformitate cu alineatul (1), statele membre adoptă măsuri adecvate pentru a le aborda, care includ, după caz, următoarele măsuri:

(a)

construirea de sisteme de colectare în conformitate cu articolul 3 pentru aglomerările cu mai puțin de 1 000 de locuitori echivalenți;

(a)

construirea de sisteme de colectare în conformitate cu articolul 3 pentru aglomerările cu mai mult de 250 și mai puțin de 1 000 de locuitori echivalenți;

(b)

aplicarea unei epurări secundare în conformitate cu articolul 6 evacuărilor de ape uzate urbane din aglomerări cu mai puțin de 1 000 de locuitori echivalenți;

(b)

aplicarea unei epurări secundare sau unei epurări echivalente în conformitate cu articolul 6 evacuărilor de ape uzate urbane din aglomerări cu mai mult de 200 și mai puțin de 1 000 de locuitori echivalenți;

(c)

aplicarea unei epurări terțiare în conformitate cu articolul 7 evacuărilor de ape uzate urbane din aglomerări cu mai puțin de 10 000 de locuitori echivalenți;

(c)

aplicarea unei epurări terțiare sau unei epurări echivalente în conformitate cu articolul 7 evacuărilor de ape uzate urbane din aglomerări cu mai mult de 1 000 și mai puțin de 10 000 de locuitori echivalenți;

(d)

aplicarea unei epurări cuaternare în conformitate cu articolul 8 evacuărilor de ape uzate urbane din aglomerări cu mai puțin de 10 000 de locuitori echivalenți;

(d)

aplicarea unei epurări cuaternare în conformitate cu articolul 8 evacuărilor de ape uzate urbane din aglomerări cu mai mult de 1 000 și mai puțin de 10 000 de locuitori echivalenți;

Expunere de motive

Din perspectiva raportului cost beneficiu, nu se justifică impunerea unor cerințe mai ridicate în cazul instalațiilor de epurare a apelor uzate de mici dimensiuni. Prin urmare, trebuie să se stabilească o limită inferioară pentru stațiile de epurare a apelor uzate urbane care fac obiectul acestei extinderi.

Amendamentul 42

Articolul 18 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(3)   Identificarea riscurilor efectuată în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol se revizuiește la fiecare 5 ani. Un rezumat al riscurilor identificate, însoțit de o descriere a măsurilor adoptate în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol, se include în programele naționale de punere în aplicare menționate la articolul 23 și se transmite Comisiei, la cerere.

(3)   Identificarea riscurilor efectuată în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol se revizuiește la fiecare 6 ani și se aliniază la calendarul revizuirii planurilor de management al bazinului hidrografic elaborate în temeiul Directivei 2000/60/CE . Un rezumat al riscurilor identificate, însoțit de o descriere a măsurilor adoptate în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol, se include în programele naționale de punere în aplicare menționate la articolul 23 și se transmite Comisiei, la cerere.

Expunere de motive

În conformitate cu Directiva 2000/60/CE.

Amendamentul 43

Articolul 19 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a îmbunătăți accesul la salubritate pentru toți, în special pentru grupurile vulnerabile și marginalizate.

(1)    Fără a aduce atingere principiilor subsidiarității și proporționalității și ținând seama de contextul local și regional și de circumstanțele sanitare, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a îmbunătăți accesul la salubritate pentru toți, în special pentru grupurile vulnerabile și marginalizate.

Expunere de motive

În conformitate cu formularea din Directiva privind apa potabilă.

Amendamentul 44

Articolul 20 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că fluxurile de gestionare a nămolurilor sunt conforme cu ierarhia deșeurilor prevăzută la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE. Aceste fluxuri sporesc la maximum prevenirea, reutilizarea și reciclarea resurselor și reduc la minimum efectele negative asupra mediului.

(1)   Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că fluxurile de gestionare a nămolurilor sunt conforme cu ierarhia deșeurilor prevăzută la articolul 4 din Directiva 2008/98/CE. Aceste fluxuri sporesc la maximum prevenirea, reutilizarea , recuperarea și reciclarea resurselor și reduc la minimum efectele negative asupra mediului.

Expunere de motive

Legătura cu Directiva-cadru privind deșeurile este binevenită, dar definiția și utilizarea termenului „reutilizare” din Directiva-cadru privind deșeurile nu se aplică nămolurilor provenite din epurarea apelor uzate urbane, deoarece nămolurile nu sunt un produs sau o componentă reutilizată în același scop pentru care a fost creat.

Amendamentul 45

Articolul 21 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   În ceea ce privește toate aglomerările cu cel puțin 10 000 de locuitori echivalenți, statele membre se asigură că autoritățile competente monitorizează concentrația și încărcările poluanților proveniți din supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor și din scurgerile de apă urbane evacuate în corpurile de apă.

(2)   În ceea ce privește toate aglomerările cu cel puțin 10 000 de locuitori echivalenți, statele membre se asigură că autoritățile competente monitorizează sau estimează, pe baza factorilor de emisie, concentrația și încărcările poluanților proveniți din supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor și din scurgerile de apă urbane evacuate în corpurile de apă . Caracteristicile acestei monitorizări vor fi definite în planurile de gestionare integrată a apelor uzate urbane descrise în anexa V. Autoritățile locale și regionale competente trebuie să dispună de resurse financiare și umane suficiente pentru a efectua această monitorizare. În scopul acestei monitorizări, statele membre pot utiliza o combinație de modele validate și de eșantioane reprezentative de puncte de evacuare a deversărilor de ape pluviale și a scurgerilor de ape urbane .

Expunere de motive

Ar trebui să se garanteze o finanțare suficientă pentru autoritățile locale și regionale. De asemenea, concentrația încărcăturii poluante ar trebui să poată fi estimată pe baza unor metode deja validate.

Amendamentul 46

Articolul 21 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(3)   În ceea ce privește toate aglomerările cu cel puțin 10 000 de locuitori, statele membre monitorizează, la intrarea și ieșirea stațiilor de epurare a apelor uzate urbane, concentrația și încărcările următoarelor elemente din apele uzate urbane: […]

(3)   În ceea ce privește toate aglomerările cu cel puțin 10 000 de locuitori, statele membre monitorizează în mod transparent, la intrarea și ieșirea stațiilor de epurare a apelor uzate urbane, concentrația și încărcările următoarelor elemente din apele uzate urbane: […]

Expunere de motive

Monitorizarea ar trebui efectuată în mod transparent.

Amendamentul 47

Articolul 22 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre, asistate de Agenția Europeană de Mediu:

(1)   Statele membre, asistate de Agenția Europeană de Mediu:

(a)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care conține informații culese în conformitate cu articolul 21, inclusiv informații privind parametrii menționați la articolul 21 alineatul (1) litera (a), și rezultatele testelor cu privire la criteriile de acceptare/respingere stabilite în partea D din anexa I și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(a)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care conține informații culese în conformitate cu articolul 21, inclusiv informații privind parametrii menționați la articolul 21 alineatul (1) litera (a), și rezultatele testelor cu privire la criteriile de acceptare/respingere stabilite în partea D din anexa I și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(b)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care indică procentul de ape uzate urbane care sunt colectate și epurate în conformitate cu articolul 3 și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(b)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care indică procentul de ape uzate urbane care sunt colectate și epurate în conformitate cu articolul 3 și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(c)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care conține informații cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a articolului 4 alineatul (4) și la procentajul sarcinii de ape uzate urbane din aglomerările cu peste 2 000 de locuitori echivalenți care sunt epurate în sisteme individuale și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(c)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care conține informații cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a articolului 4 alineatul (4) și la procentajul sarcinii de ape uzate urbane din aglomerările cu peste 2 000 de locuitori echivalenți care sunt epurate în sisteme individuale și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(d)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care conține informații privind numărul de probe recoltate și numărul de probe prelevate în conformitate cu partea D din anexa I care nu sunt conforme;

(d)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care conține informații privind numărul de probe recoltate și numărul de probe prelevate în conformitate cu partea D din anexa I care nu sunt conforme și, ulterior, actualizează anual acest set de date ;

(e)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care conține informații privind emisiile de gaze cu efect de seră, defalcate în diferitele tipuri de gaze și în energie totală utilizată și energie din surse regenerabile produsă de fiecare stație de epurare a apelor uzate urbane cu cel puțin 10 000 de locuitori echivalenți, precum și un calcul al procentului de realizare a obiectivelor stabilite la articolul 11 alineatul (2) și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(e)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care conține informații privind emisiile de gaze cu efect de seră, defalcate în diferitele tipuri de gaze și în energie totală utilizată și energie din surse regenerabile produsă de fiecare stație de epurare a apelor uzate urbane cu cel puțin 10 000 de locuitori echivalenți, precum și un calcul al procentului de realizare a obiectivelor stabilite la articolul 11 alineatul (2) și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(f)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care conține informații privind măsurile luate în conformitate cu punctul 3 din anexa V și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(f)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care conține informații privind măsurile luate în conformitate cu punctul 3 din anexa V și, ulterior, actualizează anual acest set de date;

(g)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care conține rezultatele monitorizării menționate la articolul 17 alineatele (1) și (4), ulterior, actualizează anual acest set de date;

(g)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care conține rezultatele monitorizării menționate la articolul 17 alineatele (1) și (4), ulterior, actualizează anual acest set de date;

(h)

până la 31 decembrie 2025 , configurează un set de date care conține lista zonelor identificate ca zone sensibile la eutrofizare în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) și, ulterior, actualizează acest set de date la fiecare 5 ani;

(h)

până la 31 decembrie [3 ani după intrarea în vigoare] , configurează un set de date care conține lista zonelor identificate ca zone sensibile la eutrofizare în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) și, ulterior, actualizează acest set de date la fiecare 5 ani;

(i)

până la 31 decembrie 2030 , configurează un set de date care conține lista zonelor identificate ca zone în care concentrația sau acumularea de micropoluanți reprezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) și, ulterior, actualizează acest set de date la fiecare 5 ani;

(i)

până la 31 decembrie 2033 , configurează un set de date care conține lista zonelor identificate ca zone în care concentrația sau acumularea de micropoluanți reprezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) și, ulterior, actualizează acest set de date la fiecare 5 ani;

(j)

până la 12 ianuarie 2029 , configurează un set de date care conține informații privind măsurile luate pentru îmbunătățirea accesului la salubritate în conformitate cu articolul 19, inclusiv informații privind procentul de populație care are acces la salubritate și, ulterior, actualizează acest set de date la fiecare 6 ani.

(j)

până la 12 ianuarie 2033 , configurează un set de date care conține informații privind măsurile luate pentru îmbunătățirea accesului la salubritate în conformitate cu articolul 19, inclusiv informații privind procentul de populație care are acces la salubritate și, ulterior, actualizează acest set de date la fiecare 6 ani.

 

Statele membre se asigură că este instituit un sistem de informații care să permită administratorilor să furnizeze informațiile solicitate la alineatul anterior .

Expunere de motive

În conformitate cu termenele propuse.

Amendamentul 48

Articolul 23

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre stabilesc până la [ultima zi a celei de a douăzeci și treia luni de la data intrării în vigoare a prezentei directive], un program național de punere în aplicare a prezentei directive.

(1)   Statele membre stabilesc până la 31 decembrie 2027 un program național de punere în aplicare a prezentei directive.

Aceste programe cuprind următoarele:

Aceste programe cuprind următoarele:

(a)

o evaluare a nivelului de punere în aplicare a articolelor 3-8;

(a)

o evaluare a nivelului de punere în aplicare a articolelor 3-8;

(b)

identificarea și planificarea investițiilor necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive pentru fiecare aglomerare, inclusiv o estimare financiară orientativă și o prioritizare a investițiilor legate de dimensiunea aglomerării și de impactul asupra mediului al apelor uzate urbane neepurate;

(b)

identificarea și planificarea investițiilor necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive pentru fiecare aglomerare , desemnând organizația responsabilă pentru investiția respectivă , inclusiv o estimare financiară orientativă și o prioritizare a investițiilor legate de dimensiunea aglomerării și de impactul asupra mediului al apelor uzate urbane neepurate;

(c)

o estimare a investițiilor necesare pentru reînnoirea infrastructurilor existente de epurare a apelor uzate urbane, inclusiv pentru reînnoirea sistemelor de colectare, în funcție de vechimea și de ratele de amortizare ale acestora;

(c)

o estimare a investițiilor necesare pentru reînnoirea infrastructurilor existente de epurare a apelor uzate urbane, inclusiv pentru reînnoirea sistemelor de colectare, în funcție de vechimea și de ratele de amortizare ale acestora , desemnând organizația responsabilă pentru investiția respectivă ;

(d)

identificarea sau cel puțin indicarea surselor potențiale de finanțare publică, atunci când aceasta este necesară pentru a completa taxele de utilizare.

(d)

identificarea sau cel puțin indicarea surselor potențiale de finanțare publică, atunci când aceasta este necesară pentru a completa taxele de utilizare.

(2)   Până la … [ultima zi a celei de-a treizeci și cincea luni de la data intrării în vigoare a prezentei directive] , statele membre prezintă Comisiei programele naționale de punere în aplicare, cu excepția cazului în care demonstrează, pe baza rezultatelor monitorizării menționate la articolul 21, că aceste programe sunt conforme cu articolele 3-8. […]

(2)   Până la 31 decembrie 2028 , statele membre prezintă Comisiei programele naționale de punere în aplicare, cu excepția cazului în care demonstrează, pe baza rezultatelor monitorizării menționate la articolul 21, că aceste programe sunt conforme cu articolele 3-8. […]

(3)   Statele membre își actualizează programele naționale de punere în aplicare cel puțin la fiecare 5 ani. Acestea le prezintă Comisiei până la 31 decembrie, cu excepția cazului în care pot demonstra că sunt conforme cu articolele 3-8.

(3)   Statele membre își actualizează programele naționale de punere în aplicare cel puțin la fiecare șase ani și conform calendarului revizuirii programelor de măsuri din cadrul planurilor de management al bazinului hidrografic elaborate în temeiul Directivei 2000/60/CE . Acestea le prezintă Comisiei până la 31 decembrie, cu excepția cazului în care pot demonstra că sunt conforme cu articolele 3-8.

Expunere de motive

Alinierea textului la termenele propuse. Prelungirea termenului limită este în conformitate cu planificarea apei pentru cel de-al patrulea ciclu în temeiul Directivei 2000/60/CE.

Amendamentul 49

Articolul 24 alineatul (2)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(2)   Statele membre se asigură că toate persoanele conectate la sistemele de colectare primesc, la intervale regulate și cel puțin o dată pe an, într-o formă cât mai potrivită, inclusiv prin intermediul facturii sau al unor aplicații inteligente, fără să trebuiască să le solicite, următoarele informații: […]

(2)   Statele membre se asigură că toate persoanele conectate la sistemele de colectare din aglomerările cu mai mult de 1 000 de locuitori echivalenți primesc, la intervale regulate și cel puțin o dată pe an, într-o formă cât mai potrivită, inclusiv prin intermediul facturii sau al unor aplicații inteligente, fără să trebuiască să le solicite, următoarele informații: […]

Expunere de motive

Dispoziția este bună, dar ar trebui să se prevadă o limită de populație mai redusă pentru aglomerările urbane vizate.

Amendamentul 50

Articolul 29 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)   Statele membre stabilesc regulile privind sancțiunile care se aplică în cazul încălcării dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive și iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că acestea sunt puse în aplicare. Sancțiunile prevăzute sunt eficace, proporționale și cu efect de descurajare. Acestea includ, după caz, sancțiuni financiare proporționale cu cifra de afaceri a persoanei juridice sau cu salariul persoanei fizice care a comis încălcarea, ținând seama de particularitățile întreprinderilor mici și mijlocii.

(1)   Statele membre stabilesc regulile privind sancțiunile care se aplică în cazul încălcării dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive , desemnează autoritățile competente pentru aplicarea lor și iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că sancțiunile sunt puse în aplicare. Sancțiunile prevăzute sunt eficace, proporționale și cu efect de descurajare. Acestea includ, după caz, sancțiuni financiare proporționale cu cifra de afaceri a persoanei juridice sau cu salariul persoanei fizice care a comis încălcarea, ținând seama de particularitățile întreprinderilor mici și mijlocii.

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 51

Articolul 31

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

La fiecare cinci ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentei directive, însoțit, în cazul în care Comisia consideră oportun, de propuneri legislative relevante.

La fiecare șase ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentei directive, însoțit, în cazul în care Comisia consideră oportun, de propuneri legislative relevante.

Expunere de motive

În conformitate cu Directiva 2000/60/CE.

Amendamentul 52

Articolul 32 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

(5)     Stațiile de epurare a apelor uzate, indiferent de încărcătura pe care o tratează, care au fost construite cu 10 ani înainte de intrarea în vigoare a prezentei directive sau cele cărora, la data intrării în vigoare a prezentei directive, li s-a atribuit un contract de lucrări, trebuie să respecte obligațiile prevăzute în prezenta directivă în termen de 5 ani de la termenul stabilit în prezenta directivă, cu condiția să îndeplinească cerințele Directivei 91/271/CE.

Expunere de motive

Acest moratoriu va permite funcționarea stațiilor de epurare a apelor uzate cu echipamente în curs de amortizare și a celor în cazul cărora s-a asumat un angajament ferm și ireversibil față de o parte terță.

Amendamentul 53

Anexa I tabelul 1

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Dispoziții privind evacuările provenind de la stații de epurare a apelor uzate urbane în conformitate cu dispozițiile articolului 6 din prezenta directivă. Se va aplica valoarea concentrației sau procentul de reducere.

Dispoziții privind evacuările provenind de la stații de epurare a apelor uzate urbane în conformitate cu dispozițiile articolului 6 din prezenta directivă. Se va aplica valoarea concentrației și/ sau procentul de reducere.

Expunere de motive

Este preferabil să se păstreze această formulare, deoarece este în concordanță cu anexa I partea D alineatul (4) litera (a). Ea este considerată mai adecvată pentru evaluarea funcționării corespunzătoare a unei stații de epurare a apelor uzate.

Amendamentul 54

Anexa I partea D punctul 3

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Numărul minim de probe care trebuie prelevate la intervale regulate într-un an se fixează în funcție de mărimea stației de epurare:

LE cuprins între 1 000 și 9 999 : O probă pe lună.

LE cuprins între 10 000 și 49 999 : Două probe pe lună. Pentru micropoluanți, o probă pe lună.

LE cuprins între 50 000 și 99 999 : O probă pe săptămână. Pentru micropoluanți, două probe pe săptămână .

LE de 100 000 sau mai mult: O probă pe zi. Pentru micropoluanți, două probe pe săptămână .

Numărul minim de probe care trebuie prelevate la intervale regulate într-un an se fixează în funcție de mărimea stației de epurare:

LE cuprins între 1 000 și 9 999 : O probă pe lună.

LE cuprins între 10 000 și 49 999 : Două probe pe lună. Pentru micropoluanți, o probă pe lună.

LE cuprins între 50 000 și 99 999 : O probă pe săptămână. Pentru micropoluanți, douăzeci și patru de probe pe an în primul și al doilea an; douăsprezece eșantioane pe an în anii următori .

LE de 100 000 sau mai mult: O probă pe zi. Pentru micropoluanți, douăzeci și patru de probe pe an în primul și al doilea an; douăsprezece eșantioane pe an în anii următori .

Expunere de motive

Costul creșterii probelor propuse de Comisie este excesiv (de 70 de ori mai mult decât costul curent).

Amendamentul 55

Anexa I tabelul 2

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Cerințe pentru epurarea terțiară a evacuărilor din uzinele de epurare a apelor uzate urbane menționate la articolul 7 alineatele (1) și (3). În funcție de condițiile locale, se aplică unul sau doi parametri. Se va aplica valoarea concentrației sau procentul de reducere.

Cerințe pentru epurarea terțiară a evacuărilor din uzinele de epurare a apelor uzate urbane menționate la articolul 7 alineatele (1) și (3). În funcție de condițiile locale, se aplică unul sau doi parametri. Se va aplica valoarea concentrației și/ sau procentul de reducere.

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 56

Anexa I tabelul 2

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Parametri: Fosfor total/Concentrație 0,5  mg/l/Procent minim de reducere (A se vedea nota 1): 90

Parametri: Total azot/Concentrație 6 mg/l/Procent minim de reducere (A se vedea nota 1): 85

[…]

Parametri: Fosfor total peste 100 000 e.p. /Concentrație 0,5  mg/l/Procent minim de reducere (A se vedea nota 1 și 2 ): 90

Parametri: Fosfor total 10 000 e.p. – 100 000 e.p./Concentrație 1 mg/l/Procent minim de reducere (A se vedea nota 1 și 2): 80

Parametri: Total azot peste 100 000 e.p. /Concentrație 8 mg/l/Procent minim de reducere (A se vedea nota 1 și 2 ): 80

Parametri: Total azot 10 000 e.p. – 100 000 e.p./Concentrație 10 mg/l/Procent minim de reducere (A se vedea nota 1 și 2): 70 […]

Nota 1: Retenția naturală de azot nu se ia în considerare la calcularea procentului minim de reducere.

Nota 1: Retenția naturală de azot poate fi luată în considerare la calcularea procentului minim de reducere.

Nota 2: În orice caz, media zilnică a tuturor probelor de azot total nu trebuie să depășească 20 mg/l N. Cerința de mai sus se aplică atunci când temperatura efluentului din reactorul biologic al stației de epurare este mai mare sau egală cu 12 C. Această opțiune este valabilă dacă se poate demonstra, în conformitate cu anexa I partea D punctul 1, că se obține același nivel de protecție. Condițiile privind temperatura pot fi înlocuite cu o limitare a timpului de funcționare pentru a ține seama de condițiile climatice regionale .

Expunere de motive

Cerințele privind reducerea fosforului și azotului ar trebui stabilite în funcție de dimensiune. Eliminarea azotului este dificilă. Procesul este energointensiv și depinde în mare măsură de temperatură. Este necesară o cerință ceva mai puțin strictă privind azotul. De asemenea, retenția naturală a azotului ar trebui să fie contabilizată.

Amendamentul 57

Anexa V punctul 2

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

2.

obiective pentru reducerea poluării cauzate de supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor și de scurgerile de apă urbane, incluzând următoarele elemente:

2.

obiective pentru reducerea poluării cauzate de supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor și de scurgerile de apă urbane, ținând seama de condițiile locale, incluzând următoarele elemente:

(a)

obiectivul orientativ ca supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor să nu reprezinte mai mult de 1 % din sarcina anuală colectată de ape uzate urbane calculată în condiții meteorologice uscate ; acest obiectiv orientativ trebuie atins până la:

(a)

obiectivul specific de reducere a poluării legate de supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor , calculat în condiții meteorologice uscate, trebuie stabilit și justificat în planul de gestionare integrată a apelor uzate urbane , în funcție de condițiile climatice și de presiunea exercitată la nivel local asupra mediului ; acest obiectiv trebuie atins până la:

 

(i)

31 decembrie 2035 pentru toate aglomerările cu LE mai mare sau egal cu 100 000 ;

 

(i)

31 decembrie 2040 pentru toate aglomerările cu LE mai mare sau egal cu 100 000 ;

 

(ii)

31 decembrie 2040 pentru aglomerările cu LE de cel puțin 10 000 identificate în conformitate cu articolul 5 alineatul (2);

 

(ii)

31 decembrie 2045 pentru aglomerările cu LE de cel puțin 10 000 identificate în conformitate cu articolul 5 alineatul (2);

(b)

eliminarea treptată a evacuărilor neepurate de scurgeri de apă urbane prin rețele de colectare separată, cu excepția cazului în care se poate demonstra că aceste evacuări nu au efecte negative asupra calității apelor receptoare;

(b)

gestionarea și reducerea treptată a deversărilor netratate de scurgeri urbane prin rețele de colectare separată, în cazul în care o evaluare a riscurilor demonstrează un impact asupra calității apei receptoare;

Expunere de motive

Poluarea legată de supraîncărcarea cu apă ca urmare a furtunilor și apele urbane de șiroire necesită măsuri planificate și eforturi continue. Cu toate acestea, este nevoie de flexibilitate la nivel local, pentru a ține seama de costuri în raport cu beneficiile de mediu obținute. Există riscul ca obiectivul orientativ propus, în combinație cu termenele stabilite, să fie interpretat ca o cerință obligatorie. Este preferabil să se stabilească un obiectiv specific justificat, cu măsuri specifice planificate.

II.   RECOMANDĂRI POLITICE

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR (CoR)

1.

salută propunerea de reformare a Directivei privind epurarea apelor uzate urbane prezentată de Comisia Europeană, deoarece este necesar ca legislația să fie adaptată la provocările și la posibilitățile tehnice actuale; regretă că obiectivele actualei directive nu au fost atinse în totalitate, dar recunoaște că aceasta a contribuit la reducerea poluării și la îmbunătățirea calității apei în lacurile, râurile și zonele de coastă europene și, astfel, a adus beneficii mediului și a îmbunătățit bunăstarea și sănătatea cetățenilor UE;

2.

subliniază că revizuirea ar trebui să vizeze stabilirea de sinergii coerente cu Pactul verde european, și în special cu Planul de acțiune al UE privind reducerea la zero a poluării apei, aerului și solului, prin orientarea directivei către neutralitatea energetică ca o contribuție la neutralitatea climatică și prin sprijinirea tranziției necesare a acesteia către economia circulară, reducerea la zero a poluării, digitalizare și o protecție sporită a biodiversității. Revizuirea ar trebui să fie pe deplin coerentă cu propunerile legislative cum ar fi revizuirile Directivei privind standardele de calitate a mediului, Directivei privind apa pentru scăldat și Directivei-cadru „Strategia pentru mediul marin”, și evaluarea Directivei privind nămolurile de epurare; directiva ar trebui, de asemenea, să depună eforturi pentru a consolida principiul „poluatorul plătește”;

3.

subliniază că acest cadru trebuie să fie bazat pe riscuri, orientat spre obiective și suficient de flexibil pentru a ține seama de diferențele locale și regionale din interiorul statelor membre și dintre acestea. Abordarea universală ar putea conduce la costuri disproporționate în raport cu beneficiile de mediu obținute, în special în ceea ce privește cerințele privind eliminarea azotului;

4.

subliniază că orașele și regiunile se extind în mod dinamic, în funcție de creșterea demografică; solicită Comisiei să asigure coerența între toate actele legislative ale UE în domeniul apei, astfel încât să fie posibilă construirea și extinderea stațiilor de epurare în regiunile sau orașele în creștere. Lipsa de coerență a condus deja la interdicții contraproductive privind extinderea stațiilor de epurare a apelor uzate. Pentru ca directiva să fie adaptată exigențelor viitorului, ar trebui prevăzută o derogare de la interdicția de nedeteriorare în cazul în care măsurile tehnice de epurare nu mai pot compensa creșterea populației;

5.

invită Comisia Europeană să stabilească dispoziții adaptate la realitatea regiunilor ultraperiferice, pentru a ține seama de contextul lor specific în epurarea apelor uzate provenite din surse urbane;

6.

sprijină introducerea sistemului de răspundere extinsă a producătorilor (REP), aliniat la Pactul verde în ceea ce privește controlul la sursă și principiul „poluatorul plătește”. Acest sistem de REP este o condiție prealabilă necesară pentru a asigura accesibilitatea din punct de vedere financiar a serviciilor de alimentare cu apă, precum și un instrument de finanțare echitabil din punct de vedere social pentru a aborda problema epurării micropoluanților proveniți din apele uzate. Acesta ar putea crea condiții de concurență echitabile pentru industriile afectate, reducând dumpingul ecologic și riscurile asociate. Totodată, le-ar incita să dezvolte produse mai ecologice, oferindu-le avantaje competitive;

7.

reamintește experiența dobândită ca urmare a monitorizării selective a SARS-CoV-2 și salută extinderea planificată a monitorizării virusurilor, a altor agenți patogeni și a poluanților din apele uzate municipale, pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă a sănătății populației;

8.

consideră că, atunci când sunt aruncate în gropile de gunoi, materialele plastice eliberează substanțe chimice toxice în sol și în apele subterane. Atunci când sunt gestionate necorespunzător, materialele plastice poluează solurile, căile navigabile și oceanele. Aditivii toxici și microplasticele aflate în ploaie, sol, căi navigabile, oceane și pe vârful munților nu pot fi eliminate prin reciclare, depozitare sau incinerare. Numai impunerea unor limite obligatorii din punct de vedere juridic privind producția mondială de materiale plastice pentru utilizări esențiale poate aduce o schimbare;

9.

consideră că niște termene clare, ambițioase și realiste ar constitui un element central al punerii în aplicare cu succes a directivei privind epurarea apelor uzate urbane; este de părere că o prelungire a termenelor propuse ar permite garantarea faptului că aceasta este eficace și coordonată cu alte acte legislative;

10.

își exprimă temerea că costurile totale menționate în evaluarea impactului sunt puternic subestimate (3). Extinderea domeniului de aplicare al directivei și creșterea cerințelor vor duce la o creștere semnificativă a costurilor de investiții, precum și a cheltuielilor operaționale. Prin urmare, va fi necesar să se instituie mecanisme de finanțare pentru ca autoritățile competente să acopere aceste costuri;

11.

sprijină obiectivul propus de realizare a neutralității energetice, dar subliniază că propunerea trebuie să fie mai flexibilă, pentru a ține seama de condițiile diferite din regiuni și orașe. Adesea, este imposibil din punct de vedere tehnic ca energia din surse regenerabile să fie produsă și utilizată în interiorul stațiilor de epurare. Prin urmare, pentru realizarea acestui obiectiv de neutralitate ar trebui să se ia în considerare atât energia din surse regenerabile produsă în stația de epurare, cât și cea produsă în afara acesteia. În plus, utilizarea energiei din surse regenerabile de către stațiile de epurare, indiferent de originea acesteia, ar trebui, de asemenea, luată în considerare pentru atingerea acestui obiectiv de neutralitate;

12.

evidențiază că poluarea trebuie abordată la sursă, pe lângă aplicarea soluțiilor de „capăt de linie”; subliniază că controlul la sursă este o condiție prealabilă pentru succesul Planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării apei, aerului și solului, precum și un pas important către reutilizarea nămolurilor și a apei;

13.

consideră că sistemele individuale reprezintă o soluție adecvată pentru epurarea apelor uzate în zonele izolate și slab populate și în regiunile ultraperiferice; subliniază că colectarea apelor uzate în aceste zone este costisitoare și ineficace, fără a oferi neapărat beneficii mai mari pentru mediu; pledează, în astfel de cazuri, pentru ca statele membre sau nivelul regional să reglementeze soluții descentralizate care să implice sisteme individuale care funcționează corect și fac obiectul unor cerințe care țin seama de condițiile locale și regionale, și pentru ca protecția mediului și a sănătății să nu fie compromise;

14.

acceptă recurgerea la acte delegate și acte de punere în aplicare pentru a completa sau a modifica dispoziții în vederea adaptării la evoluțiile tehnice sau științifice, dar numai dacă acestea sunt utilizate cu moderație; toate cerințele esențiale trebuie să fie deja stabilite în directivă; solicită cu insistență determinarea tuturor cerințelor semnificative din directivă pentru a permite transparența și asigurarea unor contribuții relevante din partea statelor membre, a regiunilor și a localităților;

15.

subliniază, în contextul sistemelor individuale, că tratarea obligatorie de către terți a sistemelor individuale și a stațiilor mici de epurare a apelor uzate implică costuri ridicate de construcție și de exploatare și necesită, de asemenea, personal calificat; acest lucru poate fi disproporționat și, prin urmare, ar trebui permise alternative precum nitrificarea ca dovadă a unui efect de curățare funcțional;

16.

consideră că este necesar un angajament ferm în favoarea reutilizării apelor epurate și, în special, a includerii obiectivelor de îmbunătățire a rețelelor de colectare a apelor uzate în planurile de gestionare integrată a apelor urbane, pentru a preveni infiltrarea apelor uzate în subsol și infiltrarea apelor salmastre și/sau dulci în rețele, care ar afecta capacitatea de epurare și reutilizare a apelor uzate urbane;

17.

evidențiază necesitatea de a consolida cerințele privind monitorizarea și raportarea, deoarece acestea sunt esențiale pentru verificarea conformității și a progreselor înregistrate în punerea în aplicare; subliniază că este important ca monitorizarea și raportarea să fie efectuate numai în măsura necesară pentru îndeplinirea obiectivului de protecție a sănătății umane și a mediului;

18.

subliniază că propunerea este, în esență, în conformitate cu principiul subsidiarității; are însă îndoieli că articolul 19 – accesul la instalații sanitare – și obligațiile de raportare aferente în temeiul articolului 22 pot fi justificate în lumina principiului subsidiarității, în absența unor aspecte transnaționale; își exprimă preocuparea cu privire la conformitatea propunerii cu principiul proporționalității și la abordarea universală propusă; prin urmare, solicită o abordare bazată pe riscuri și un cadru mai flexibil, pentru a se asigura că sarcina asupra autorităților locale și regionale nu este excesivă în raport cu obiectivul de protecție a sănătății umane și a mediului;

19.

pentru a-și exercita pe deplin prerogativele, solicită accesul la toate documentele partajate între colegiuitori în cadrul trilogurilor referitoare la propunerea legislativă menționată anterior (cu un accent special pe documentul structurat pe patru coloane).

Bruxelles, 5 iulie 2023.

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Vasco ALVES CORDEIRO


(1)  Directiva 2003/4/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 28 ianuarie 2003 privind accesul publicului la informațiile despre mediu și de abrogare a Directivei 90/313/CEE a Consiliului (JO L 41, 14.2.2003, p. 26).

(2)  Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (JO L 327, 22.12.2000, p. 1).

(3)  Eureau (2023). Document de poziție, p. 12.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/250/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)