ISSN 1977-1029

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

C 274

European flag  

Ediţia în limba română

Comunicări şi informări

Anul 64
9 iulie 2021


Cuprins

Pagina

 

II   Comunicări

 

COMUNICĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

 

Comisia Europeană

2021/C 274/01

Comunicare a Comisiei privind inițiativa cetățenească europeană (ICE) intitulată End the Cage Age

1

2021/C 274/02

Comunicare a Comisiei privind autorizațiile de comercializare pentru produsele medicinale veterinare a căror perioadă de valabilitate de cinci ani expiră la data intrării în vigoare a Regulamentului (UE) 2019/6 sau după această dată

14

2021/C 274/03

Iniţierea procedurii (Cazul M.10078 — Cargotec/Konecranes) ( 1 )

17


 

IV   Informări

 

INFORMĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

 

Comisia Europeană

2021/C 274/04

Rata de schimb a monedei euro — 8 iulie 2021

18


 

V   Anunțuri

 

PROCEDURI REFERITOARE LA PUNEREA ÎN APLICARE A POLITICII ÎN DOMENIUL CONCURENȚEI

 

Comisia Europeană

2021/C 274/05

Notificare prealabilă a unei concentrări (Cazul M.10345 — Equistone Partners Europe/CVG) – Caz care poate face obiectul procedurii simplificate ( 1 )

19


 


 

(1)   Text cu relevanță pentru SEE.

RO

 


II Comunicări

COMUNICĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

Comisia Europeană

9.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 274/1


Comunicare a Comisiei privind inițiativa cetățenească europeană (ICE) intitulată „End the Cage Age”

(2021/C 274/01)

1.   INTRODUCERE: INIȚIATIVĂ CETĂȚENEASCĂ

Prin intermediul unei inițiative cetățenești europene (ICE) în temeiul articolului 11 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană, cel puțin un milion de resortisanți dintr-un număr semnificativ de state membre ale UE pot solicita Comisiei Europene, în limitele competențelor sale, să prezinte o propunere corespunzătoare cu privire la o chestiune în legătură cu care consideră că este necesară adoptarea unui act juridic al UE în scopul punerii în aplicare a tratatelor. Normele detaliate privind ICE sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/788 (1) (Regulamentul privind ICE).

„End the Cage Age” (Să punem capăt erei cuștii) reprezintă cea de a șasea inițiativă cetățenească europeană care a atins pragurile numerice necesare (2). Acesta invită Comisia să ia măsuri cu privire la tratamentul animalelor de fermă, după cum urmează:

„Sute de milioane de animale de fermă din UE sunt ținute în cuști pentru cea mai mare parte a vieții lor, ceea ce le cauzează o suferință imensă. Solicităm Comisiei Europene să pună capăt acestui tratament inuman aplicat animalelor de fermă.

Închiderea în cuști provoacă, în fiecare an, suferință unui număr foarte mare de animale de fermă. Această practică este crudă și inutilă, dată fiind viabilitatea sistemelor de creștere fără cuști, care asigură o bunăstare sporită.

Prin urmare, Comisia este invitată să propună o legislație care să interzică utilizarea următoarelor:

cuști pentru găini ouătoare, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște;

boxe de fătare pentru scroafe;

boxe pentru scroafe, dacă acestea nu sunt încă interzise;

boxe individuale pentru viței, dacă acestea nu sunt încă interzise.” (3)

Organizatorii au explicat în detaliu obiectivele inițiativei în cadrul unei reuniuni cu Comisia la 30 octombrie 2020 și al unei audieri publice organizate de Parlamentul European la 15 aprilie 2021. La 10 iunie 2021, Parlamentul European a organizat o dezbatere în plen cu privire la această inițiativă cetățenească și a adoptat o rezoluție (4) care stabilește poziția Parlamentului.

Prezenta comunicare prezintă evaluarea juridică și politică a inițiativei de către Comisie, acțiunile pe care intenționează să le întreprindă, motivele acestei evaluări și calendarul preconizat, în conformitate cu articolul 15 alineatul (2) din Regulamentul privind ICE.

2.   CONTEXT

Această inițiativă cetățenească reflectă solicitarea unei tranziții către sisteme de creștere mai etice și mai durabile, care să fie realizată, printre altele, pe baza unei noi legislații privind bunăstarea animalelor. Răspunsul la această solicitare reprezintă o prioritate majoră pentru Comisie, astfel cum s-a precizat în mod clar în Pactul verde european (5) și în Strategia „De la fermă la consumator” (6). Inițiativa susține că, în prezent, 300 de milioane de animale sunt ținute în cuști în UE.

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene definește animalele ca ființe sensibile. În calitate de importator major de produse alimentare, UE are responsabilitatea morală de a se asigura că, în cazul animalelor, condițiile agricole reflectă principiile sale, inclusiv în ceea ce privește alimentele pe care le importă.

Eliminarea treptată a cuștilor a început acum 22 de ani, când a intrat în vigoare o nouă legislație privind creșterea găinilor ouătoare. Analiza științifică a evidențiat și a susținut beneficiile acestei abordări pentru alte specii, cum ar fi vițeii și porcii, pentru care au fost introduse interdicții parțiale în 1997 și, respectiv, în 2001.

2.1.   Cadrul juridic existent pentru bunăstarea animalelor din ferme

Legislația UE privind bunăstarea animalelor a evoluat și și-a extins domeniul de aplicare de la adoptarea, în 1974, a primelor texte legislative ale UE privind bunăstarea animalelor. Cadrul juridic actual pentru creșterea animalelor de fermă constă într-o directivă generală (7) privind protecția animalelor domestice. Aceasta stabilește principii generale și le oferă statelor membre posibilitatea de a adopta dispoziții mai stricte, cu condiția ca acestea să fie compatibile cu normele UE. Directiva generală este completată în prezent de patru directive sectoriale specifice care reglementează bunăstarea găinilor ouătoare, a puilor de carne, a vițeilor și a porcilor.

Directiva generală prevede că libertatea de mișcare a animalelor nu trebuie să fie restricționată astfel încât să le cauzeze suferință sau vătămări inutile. În plus, aceasta prevede că, în cazul în care un animal este legat sau închis în permanență sau în mod regulat, trebuie să i se acorde un spațiu adecvat, în funcție de nevoile sale fiziologice și etologice. Prin urmare, este permisă închiderea animalelor în cuști, dar sub rezerva respectării anumitor condiții.

Directivele sectoriale specifice prevăd anumite norme privind închiderea animalelor:

în ceea ce privește găinile ouătoare, legislația privind creșterea găinilor ouătoare, adoptată în 1999, interzicea în UE utilizarea cuștilor neamenajate („de tip baterie”), cu o perioadă de tranziție de 12 ani în total, cuprinzând 2 etape: începând cu 2003, cuștile puse în funcțiune pentru prima dată trebuiau să fie îmbunătățite, iar începând din 2012, interdicția privind cuștile neamenajate pentru găinile ouătoare se aplica tuturor fermelor din UE. În prezent, găinile ouătoare pot fi ținute în cuști „îmbunătățite” care le permit, de exemplu, să se cocoațe și să se scarpine (8);

începând din 2013, este obligatoriu ca femelele de porcine (scroafe) să fie ținute în grupuri pentru o perioadă cuprinsă între 4 săptămâni după montă (împerechere cu vieri sau inseminare) și 1 săptămână înainte de momentul estimat al fătării. Pentru restul timpului (și anume, de la 1 săptămână înainte de momentul preconizat al fătării la 4 săptămâni după montă), în conformitate cu legislația UE aplicabilă, o mare parte din scrofițele și scroafele din UE sunt izolate în mod regulat în „boxe de fătare” și „boxe pentru scroafe” (9); precum și

începând din 2007, nu mai este permisă închiderea unui vițel într-un țarc individual după vârsta de 8 săptămâni. Cu toate acestea, până la această vârstă, creșterea individuală a vițeilor este posibilă, sub rezerva condițiilor prevăzute de legislația UE aplicabilă (10).

Nu există nicio legislație specifică a UE privind bunăstarea animalelor pentru celelalte animale menționate în inițiativa cetățenească europeană.

Cererea de eliminare treptată a cuștilor este în concordanță cu evoluțiile actuale, întrucât mai multe state membre au pus deja în aplicare interdicții totale sau parțiale privind cuștile:

Cuști îmbunătățite pentru găini ouătoare:

interzise în Austria și Luxemburg;

interzise în Franța în cazul fermelor noi sau renovate;

interzise în Germania din 2025, în Cehia din 2027, în Belgia (Valonia) din 2028 și în Slovacia din 2030.

Boxe pentru scroafe și boxe de fătare:

interzise în Suedia;

în Germania, până în 2036, este permisă utilizarea boxelor de fătare timp de maximum 5 zile per perioadă de fătare;

interzicerea boxelor pentru scroafe până în 2029 în Germania;

interzicerea boxelor pentru scroafe din momentul înțărcării, cu efect deplin începând din 2035, în Danemarca;

interzicerea boxelor pentru scroafe la 4 zile după inseminare în Țările de Jos și la 10 zile după inseminare în Austria.

Cuști pentru iepuri:

interzise pentru iepurii de carne în Austria, Germania și Țările de Jos;

interzicerea cuștilor neamenajate pentru iepurii de carne începând din 2016 și a cuștilor îmbunătățite pentru iepurii de carne și femelele reproducătoare în Belgia (Flandra) începând din 2025;

cerințe specifice pentru iepuri în Germania, Țările de Jos și Suedia, de exemplu adăpostirea cel puțin pe perechi (iepuri pentru îngrășare), material pentru ronțăit adecvat, accesul la furaje, accesul la o platformă.

2.2.   Contextul de politici actual al UE

La 11 decembrie 2019, Comisia a adoptat o comunicare intitulată Pactul verde european (11), o strategie cuprinzătoare de transformare a UE într-o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, care să țină seama de toate aspectele durabilității, inclusiv de bunăstarea animalelor.

La 20 mai 2020 (ca parte a Pactului verde), Comisia a adoptat Strategia „De la fermă la consumator” (12), care stabilește un plan pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Prin intermediul acestei strategii, Comisia urmărește să se asigure nu numai că alimentele din UE sunt sigure, hrănitoare și de înaltă calitate, ci și că acestea devin standardul global în materie de durabilitate. Bunăstarea animalelor joacă un rol important în agenda privind durabilitatea, iar strategia include un angajament al Comisiei de a prezenta propuneri legislative de revizuire a legislației UE privind bunăstarea animalelor până la sfârșitul anului 2023, în urma unei evaluări (verificarea adecvării) a legislației existente și în urma unei evaluări a impactului. Scopul este de a îmbunătăți bunăstarea animalelor, de a extinde domeniul de aplicare al legislației, de a o alinia la cele mai recente dovezi științifice și de a facilita punerea în aplicare a acesteia.

De asemenea, Comisia a anunțat în strategie că:

va analiza opțiunile pentru etichetarea în materie de bunăstare a animalelor, cu scopul de a valorifica și de a transfera mai bine de-a lungul lanțului alimentar valoarea adăugată pe care o câștigă produsele prin practici favorabile bunăstării; și

va propune un cadru durabil de etichetare a produselor alimentare.

Strategia „De la fermă la consumator” recunoaște rolul politicii agricole comune (PAC) în sprijinirea tranziției către sisteme alimentare durabile. În contextul și sub rezerva procedurii legislative în curs privind PAC, se are în vedere un nou sistem începând din 2023, prin care statele membre să poată utiliza „programele ecologice” (13) pentru a sprijini tranziția către ameliorarea bunăstării animalelor (14). Programele ecologice vor oferi fermierilor sprijin sub forma unor angajamente în materie de gestionare, compensându-i pentru costurile suplimentare sau pentru pierderile de venit asociate cu standardele îmbunătățite care depășesc cerințele obligatorii. Programele ecologice sunt finanțate integral de la bugetul general al Uniunii.

În cadrul Fondului agricol european pentru dezvoltare rurală (FEADR), vor fi disponibile în continuare, după 2022, aceleași posibilități de sprijinire a bunăstării animalelor ca și cele disponibile în cadrul PAC în perioada 2014-2022. Proiectele finanțate prin FEADR („intervenții”) necesită cofinanțare din partea statelor membre. Sprijinul FEADR este disponibil sub formă de angajamente în materie de gestionare care compensează fermierii pentru costurile suplimentare sau pierderile de venit asociate cu angajamente pentru standarde îmbunătățite care depășesc cerințele obligatorii, precum și sub formă de investiții în adăposturi mai favorabile bunăstării animalelor. Măsura în care sprijinul acordat prin FEADR și prin programul ecologic este direcționat către bunăstarea animalelor depinde de nevoile statelor membre și de stabilirea priorităților.

Alte posibilități de intervenție în cadrul FEADR și al programelor ecologice includ sprijin pentru:

formare și consiliere;

trecerea la metodele de agricultură ecologică și menținerea lor;

sistemele de calitate; precum și

cooperarea și inovarea între operatorii din lanțul alimentar în cadrul Parteneriatului european pentru inovare privind productivitatea și durabilitatea agriculturii (PEI-AGRI) (15).

Se preconizează că bunăstarea animalelor va fi unul dintre obiectivele specifice ale PAC pentru perioada 2023-2027 (16). Fiecare stat membru va evalua situația proprie pe baza unei analize SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări) și a nevoilor sale specifice, în special în ceea ce privește îmbunătățirea bunăstării animalelor și reducerea utilizării antimicrobienelor. Pe această bază, fiecare stat membru va concepe intervenții care să fie incluse într-un plan strategic național din cadrul PAC (care va fi operațional la începutul anului 2023, după aprobarea sa de către Comisie), care va stabili, de asemenea, o strategie pentru combinarea diferitelor instrumente din cadrul PAC. Se vor utiliza indicatori specifici pentru a măsura și a monitoriza progresele înregistrate în punerea în aplicare a planurilor.

Respectarea cerințelor juridice obligatorii existente în materie de bunăstare a animalelor (17) va continua să fie una dintre condițiile pentru ca fermierii să primească sprijin direct integral în cadrul PAC și anumite plăți (anuale) în cadrul FEADR, inclusiv plăți pentru bunăstarea animalelor.

Comisia a adoptat recomandări cu privire la planurile strategice naționale din cadrul PAC în decembrie 2020. Aceste recomandări, adresate în mod specific fiecărui stat membru, includ o serie de măsuri de îmbunătățire a bunăstării animalelor de fermă (18).

Pentru a ajuta statele membre să formuleze intervenții în conformitate cu recomandările, Comisia a lansat recent un studiu privind măsurile și instrumentele PAC care promovează bunăstarea animalelor și reducerea utilizării antimicrobienelor (19). Se preconizează că acesta se va încheia în octombrie 2021.

2.3.   Contextul științific și proiectele în curs de desfășurare

O ameliorare a bunăstării animalelor nu este doar o problemă etică, ea îmbunătățește sănătatea animalelor și reduce nevoia de medicamente, încetinind astfel posibila apariție a microorganismelor rezistente la antimicrobiene și îmbunătățind calitatea produselor alimentare. În plus, reducerea stresului la găinile ouătoare, de exemplu, reduce prevalența salmonelei în efective. Bunăstarea oamenilor și bunăstarea animalelor sunt strâns legate între ele.

În ultimii 20 ani, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), principalul consilier științific al Comisiei în acest domeniu, a adoptat avize care abordează (printre altele) bunăstarea găinilor ouătoare și a porcilor. În prezent, EFSA elaborează evaluări științifice suplimentare privind cuștile pentru speciile și categoriile de animale vizate de inițiativa cetățenească. Acestea vor fi disponibile în 2022 și 2023. Se poate considera că un aviz recent al EFSA reflectă stadiul actual al cunoștințelor noastre în ceea ce privește iepurii (20).

Studiile științifice publicate recent atestă existența unor sisteme de creștere alternative de înaltă performanță care nu implică utilizarea cuștilor. Mai mult, un studiu recent realizat pentru Comisia pentru petiții a Parlamentului European (PETI) (21) concluzionează că sistemele fără cuști pentru găinile ouătoare sunt similare din punct de vedere economic, ecologic și social cu sistemele de cuști amenajate. Un alt studiu (22) oferă o imagine de ansamblu asupra cercetării științifice privind creșterea în cuști a găinilor ouătoare, a scroafelor, a iepurilor, a rațelor, a gâștelor, a vițeilor și a prepelițelor. Acesta descrie impactul asupra bunăstării al închiderii în cuști și al adăpostirii în sisteme de creștere alternative. Alte rapoarte prezintă provocările legate de mediu și bunăstare, oportunitățile și posibilele consecințe ale ameliorării în continuare a bunăstării animalelor și ale încetării utilizării cuștilor în procesul de creștere a anumitor animale de fermă din UE (23).

Diverse proiecte de cercetare și inovare în curs, finanțate de asemenea de UE, analizează bunăstarea animalelor, în special agricultura ecologică și cu consum redus de factori de producție (24), agricultura de precizie (25) și practicile mai favorabile bunăstării animalelor din cadrul agriculturii intensive. Deși, până în prezent, niciun proiect nu a analizat în mod specific eliminarea cuștilor, unele proiecte CORE (26) Organic Cofund (27) finanțate prin programul Orizont 2020 au ca temă creșterea animalelor, permițând animalelor să își îndeplinească nevoile naturale, precum și aspectele conexe; printre acestea se numără:

POWER, care investighează îmbunătățirea combinată a adăpostirii și a gestionării porcilor, inclusiv efectele proiectării țarcului pentru fătare, genetica scroafelor și strategiile de gestionare a mortalității purceilor nou-născuți și a sănătății purceilor înainte și după înțărcare; precum și

GroupHousenet (28), o acțiune COST care urmărește să furnizeze industriei zootehnice din UE inovațiile în materie de creștere și gestionare a porcilor și a păsărilor de curte de care are nevoie pentru o tranziție reușită către sisteme de adăpostire în grupuri mari, fără a fi necesare unele proceduri dureroase, precum tăierea cozii și a ciocurilor.

Orizont Europa, noul program-cadru al UE pentru cercetare și inovare, va oferi sprijin suplimentar în perioada 2021-2027, în special în domeniul de intervenție „agricultură, silvicultură și zone rurale” (29).

2.4.   Contextul social și economic

Un număr din ce în ce mai mare de consumatori solicită metode agricole și informații mai favorabile bunăstării pentru a-i ajuta să identifice produsele fabricate în condiții propice bunăstării animalelor (30).

Animalele de fermă sunt ținute în cuști, din diverse motive, în principal economice. Astfel de sisteme (în special în unitățile de producție intensivă) sunt eficiente din punct de vedere economic și oferă condiții de muncă mai practice. Un anumit grad de izolare în interior poate fi, de asemenea, necesar din motive de biosecuritate, pentru a preveni anumite boli ale animalelor.

Renunțarea la utilizarea cuștilor va necesita modificări ale sistemelor de creștere actuale și investiții adesea costisitoare. Fermierii se pot vedea astfel obligați să modifice spațiile agricole, să achiziționeze echipamente noi și să adapteze producția și practicile de creștere. În același timp, trecerea la sisteme de creștere cu standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor îmbunătățește adesea reputația fermierilor în societate și sporește încrederea în activitatea lor (31). Standardele ridicate ale UE în materie de bunăstare a animalelor contribuie, de asemenea, la buna reputație a produselor agricole din UE și explică parțial cererea ridicată pentru acestea, ceea ce asigură un venit mai bun pentru fermieri. Modificările sistemelor de creștere actuale ar contribui, de asemenea, la conservarea resurselor de care depind sistemele alimentare, ceea ce, la rândul său, ar reduce pierderea biodiversității.

2.5.   Inițiative și acțiuni în curs relevante în contextul inițiativei cetățenești

În vederea revizuirii legislației privind bunăstarea animalelor, inclusiv a Directivei 98/58/CE privind protecția animalelor de fermă (32), astfel cum a fost anunțată în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”, Comisia întreprinde sau a întreprins deja următoarele acțiuni:

În iunie 2020, ea a mandatat EFSA să furnizeze avize științifice actualizate cu privire la avantajele și dezavantajele diferitelor sisteme de producție și la modul în care acestea ar putea fi îmbunătățite pentru speciile reglementate în prezent de legislația sectorială privind bunăstarea animalelor, și anume găinile ouătoare (mandatul include și puicuțele și găinile ouătoare pentru reproducere), puii destinați producției de carne (inclusiv puii de carne pentru reproducere), vițeii și porcii. În iunie 2021, Comisia a solicitat avize suplimentare cu privire la aspectele legate de bunăstarea animalelor în ceea ce privește creșterea în cuști și fără cuști a prepelițelor, a rațelor și a gâștelor (33). Se așteaptă ca EFSA să emită aceste avize în 2022 și 2023;

La 7 aprilie 2021, Comisia a publicat rezultatele unei evaluări a strategiei UE pentru 2012-2015 privind bunăstarea animalelor (34);

În prezent, Comisia efectuează o evaluare (verificare a adecvării) acquis-ului UE în materie de bunăstare a animalelor (35), care urmărește să identifice:

posibilele deficiențe în conceperea, domeniul de aplicare și punerea în aplicare a normelor existente;

potențialul de simplificare și de reducere a costurilor și a sarcinilor de reglementare; precum și

posibilele lacune și domenii în care se pot aduce îmbunătățiri.

Se așteaptă ca Comisia să finalizeze verificarea adecvării în 2022;

Aceasta analizează opțiunile pentru o etichetă privind bunăstarea animalelor la nivelul UE, pentru a îmbunătăți transmiterea valorii de-a lungul lanțului alimentar. În acest scop, Comisia a înființat un subgrup dedicat al Platformei UE privind bunăstarea animalelor și a lansat un studiu privind etichetarea în materie de bunăstare animală (36);

Mai mult, următoarele acțiuni planificate și în curs sunt relevante în contextul inițiativei cetățenești:

Studii pentru colectarea de date privind consecințele socioeconomice și de mediu ale eliminării treptate a cuștilor și pentru obținerea unei imagini mai clare asupra situației actuale din UE (37);

În prezent, este în curs de elaborare un cod de conduită pentru practici comerciale și de comercializare responsabile. Obiectivul este de a încuraja actorii de-a lungul lanțului alimentar să își asume angajamente în materie de durabilitate care să vizeze, de asemenea, bunăstarea animalelor; acestea ar putea include angajamente privind tranziția către sisteme fără cuști;

Comisia va pregăti, înainte de sfârșitul anului 2023, o propunere legislativă în ceea ce privește un cadru pentru un sistem alimentar durabil. Bunăstarea animalelor va figura în discuțiile privind definirea durabilității sistemului alimentar și criteriile de evaluare a durabilității produselor alimentare și a operațiunilor;

Până în 2024, Comisia va propune un cadru durabil de etichetare a produselor alimentare, care ar trebui să acopere aspectele nutriționale, climatice, de mediu și sociale ale produselor alimentare, inclusiv bunăstarea animalelor;

Deși mai multe acorduri comerciale bilaterale cu țări din afara UE includ deja dispoziții de cooperare privind bunăstarea animalelor, UE va propune, cu ocazia negocierilor în curs referitoare la acordurile de liber schimb cu țările partenere și viitoarele acorduri comerciale, includerea unui capitol privind sistemele durabile de producție alimentară. Această propunere acoperă, de asemenea, cooperarea în domeniul bunăstării animalelor; și

UE promovează totodată standardele sale în materie de bunăstare a animalelor, contribuind la elaborarea, adoptarea și punerea în aplicare a standardelor internaționale privind bunăstarea animalelor (38) ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și cooperând cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

3.   EVALUAREA PROPUNERILOR DIN INIȚIATIVĂ

3.1.   Răspunsul la inițiativă: acțiuni

Inițiativa cetățenească invită Comisia să propună o legislație care să interzică utilizarea:

cuștilor pentru găini ouătoare, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște;

boxelor de fătare pentru scroafe;

boxelor pentru scroafe, dacă acestea nu sunt încă interzise; precum și

a boxelor individuale pentru viței, dacă acestea nu sunt încă interzise.

Ca răspuns la inițiativă și la cererea de tranziție către sisteme de creștere mai etice și mai durabile, Comisia intenționează să propună eliminarea treptată și, în cele din urmă, interzicerea utilizării unor astfel de sisteme de cuști pentru toate aceste specii și categorii, în condiții (inclusiv durata perioadei de tranziție) care urmează să fie stabilite pe baza avizelor EFSA și a unei evaluări a impactului. Această propunere va fi inclusă ca unul dintre obiectivele-cheie ale revizuirii legislației privind bunăstarea animalelor pe care Comisia s-a angajat să o propună până în ultimul trimestru al anului 2023.

În contextul procesului de revizuire, Comisia va lua în considerare următoarele aspecte:

A.   animalele vizate actualmente de legislația în materie de bunăstare a animalelor specifică speciilor

Legislația existentă în materie de bunăstare a animalelor specifică speciilor privind găinile ouătoare, scroafele și vițeii va fi revizuită în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator”, printr-o propunere a Comisiei care urmează să fie prezentată până în ultimul trimestru al anului 2023. Această legislație prevede în prezent interdicții pentru anumite tipuri de cuști, dar nu pentru toate.

B.   animalele care nu sunt vizate actualmente de legislația în materie de bunăstare a animalelor specifică speciilor

În prezent, nu există o legislație specifică a UE privind bunăstarea animalelor pentru mai multe dintre speciile/categoriile vizate de ICE (iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște).

Pentru a răspunde acestei inițiative, Comisia a mandatat EFSA, în iunie 2020 și în iunie 2021, să completeze dovezile științifice existente privind impactul sistemelor de creștere în cuști asupra bunăstării animalelor pentru găinile ouătoare, porci, viței, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște în cursul anului 2022 și la începutul anului 2023, cu scopul de a introduce legislația până în ultimul trimestru al anului 2023.

Condițiile pentru interzicerea sistemelor de cuști vor fi stabilite pe baza unei evaluări a impactului; ele vor ține seama de:

beneficiile pentru bunăstarea animalelor;

nevoile sociale și economice ale sectorului agricol din UE, inclusiv ale fermelor mici;

dimensiunea comerțului internațional; precum și

aspectele de mediu.

3.2.   Răspunsul la inițiativă: calendarul avut în vedere

Răspunsul Comisiei la inițiativa descrisă în capitolul 3.1 va fi inclusă ca unul dintre obiectivele-cheie ale revizuirii legislației în materie de bunăstare a animalelor pe care Comisia s-a angajat să o propună până în ultimul trimestru al anului 2023.

Pentru a elabora această propunere legislativă, Comisia va pregăti o evaluare a impactului, astfel cum se descrie mai sus. Această evaluare va sprijini, de asemenea, procesul decizional referitor, printre altele, la măsurile de însoțire. Ea va include o consultare publică care va fi efectuată la începutul anului 2022. Evaluarea impactului este programată să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Deși inițiativa cetățenească nu include o solicitare specifică privind calendarul, în cadrul reuniunii cu Comisia și al audierii din Parlamentul European, organizatorii și-au exprimat dorința ca interzicerea cuștilor să intre în vigoare în 2027.

Data intrării în vigoare a interdicției și, prin urmare, durata perioadei de eliminare treptată vor fi luate în considerare în contextul evaluării impactului propunerii legislative. În special, se va evalua fezabilitatea depunerii de eforturi în vederea intrării în vigoare a legislației propuse începând cu 2027, ținând seama de necesitatea de a sprijini fermierii în această tranziție, nu numai din punct de vedere financiar, ci și în alte moduri.

3.3.   Acțiuni tranzitorii și de însoțire în UE

Deși inițiativa în sine nu include solicitări de măsuri tranzitorii și de însoțire, organizatorii au indicat, în cadrul reuniunii cu Comisia și al audierii publice în Parlamentul European, că astfel de măsuri ar fi necesare pentru a facilita tranziția către o creștere fără cuști.

Comisia consideră că o tranziție echilibrată către sisteme fără cuști necesită luarea în considerare în mod corespunzător a preocupărilor societale relevante, a impactului economic asupra diferitelor părți implicate și a aspectelor de mediu. Aceasta ar trebui organizată și sprijinită astfel încât fermierii să poată profita de cererea societății pentru o bunăstare sporită a animalelor, ca o oportunitate de a contribui în mod direct la îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor, a calității produselor alimentare și a obiectivelor de mediu, fără a pune însă în pericol supraviețuirea fermelor lor. Întregul lanț alimentar, în special industria de prelucrare a produselor alimentare și sectorul comerțului cu amănuntul, va juca un rol important.

Prin urmare, în paralel cu legislația pe care o va propune, Comisia va continua să elaboreze măsuri de sprijin, cum ar fi cele mai bune practici, orientări, recomandări și studii, pentru promovarea creșterii fără cuști și a tranziției către aceasta. În pregătirea eliminării treptate a cuștilor, Comisia va promova comunicarea și informarea cu privire la măsuri. Scopul este de a oferi stimulente fermierilor pentru ca aceștia să înceapă procesul de tranziție.

Prin intermediul PAC, UE va oferi sprijin financiar fermierilor pentru a trece la sisteme fără cuști prin mijloacele disponibile în cadrul politicii de dezvoltare rurală și al noilor programe ecologice (în măsura în care statele membre utilizează aceste oportunități). Comisia încurajează statele membre să utilizeze programele ecologice (odată ce legislația de stabilire a noii PAC va fi adoptată) și să își prezinte strategiile de intervenție în planurile lor strategice naționale pentru a sprijini eliminarea treptată a cuștilor. Acest lucru ar putea implica, de asemenea, trecerea la soluții inovatoare, precum și la sisteme de producție extensive.

La evaluarea planurilor strategice naționale ale statelor membre, Comisia va acorda o atenție deosebită sprijinului financiar pe care statele membre intenționează să îl acorde ameliorării bunăstării animalelor. În fine, Comisia încurajează statele membre să crească intensitatea ajutorului (39) pentru sprijinul FEADR acordat sistemelor fără cuști, comparativ cu investițiile în adăposturi, care pun mai puțin accentul pe bunăstarea animalelor.

În programele sale anuale de lucru pentru politica de promovare a produselor agricole (40), Comisia va include, de asemenea, un buget dedicat pentru creșterea gradului de sensibilizare cu privire la durabilitatea agriculturii, inclusiv cu privire la caracteristicile specifice legate de bunăstarea animalelor, cum ar fi sistemele de creștere fără cuști.

Alte măsuri de sprijin vor veni în completarea finanțării PAC:

În conformitate cu planul de acțiune adoptat privind agricultura ecologică, care vizează asigurarea faptului că 25 % din terenurile din UE sunt utilizate pentru producția ecologică până în 2030, fermierilor li se va oferi posibilitatea de a trece direct de la sistemele de creștere în cuști la agricultura ecologică. Utilizarea cuștilor nu este permisă în producția ecologică (41);

Comisia va sprijini fermierii și alți actori în tranziția către sisteme fără cuști prin campanii de informare și de formare organizate de serviciile de consiliere agricolă ale statelor membre (42);

Comisia va colabora îndeaproape cu industria de prelucrare a produselor alimentare și cu comercianții cu amănuntul pentru a-i încuraja să sprijine dezvoltarea pieței produselor obținute din creșterea animalelor fără cuști la prețuri avantajoase la poarta fermei;

În conformitate cu Strategia „De la fermă la consumator”, Comisia va lua în considerare opțiuni pentru etichetarea în materie de bunăstare animală pentru a îmbunătăți transmiterea valorii de-a lungul lanțului alimentar. Cerința de a informa consumatorii dacă produsele provin de la animale ținute în cuști sau din sisteme fără cuști ar putea încuraja fermierii să treacă mai devreme la sisteme fără cuști și consumatorii să devină mai conștienți de alegerile lor. În mod similar, Comisia va analiza posibilitatea extinderii domeniului de aplicare al standardelor de comercializare agricolă în contextul revizuirii legislației (astfel cum s-a anunțat în Strategia „De la fermă la consumator”);

Având în vedere rolul pe care achizițiile publice îl pot juca în transformarea modelului UE de producție și consum de produse alimentare prin stimularea unei aprovizionări mai durabile cu produse alimentare, Comisia s-a angajat, în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator”, să stabilească cea mai bună modalitate de a defini criterii minime obligatorii pentru achizițiile durabile de produse alimentare. În acest context, Comisia va analiza modul în care ar putea sprijini tranziția către sisteme fără cuști. Unele aspecte legate de bunăstarea animalelor sunt deja abordate în cadrul criteriilor actuale privind achizițiile publice ecologice (43);

După caz, Orizont Europa va contribui la furnizarea de dovezi științifice suplimentare factorilor de decizie și actorilor implicați. În special, se va propune crearea unui parteneriat european privind sănătatea și bunăstarea animalelor pentru programul de lucru 2023-2024.

Acțiunile ulterioare vor include măsuri de asigurare a unei puneri în aplicare mai bune și mai stricte a legislației existente, de exemplu prin formarea inspectorilor [cu ajutorul programului „O formare mai bună pentru o hrană mai sigură” (better training for safer food - BTSF) al Comisiei (44) și cu sprijinul centrelor de referință ale UE pentru bunăstarea animalelor], precum și prin audituri ale Comisiei privind sistemele de bunăstare a animalelor și monitorizarea acestora împreună cu administrațiile naționale.

În plus, statele membre pot viza tranziția către o creștere fără cuști în cadrul măsurilor lor naționale de ajutoare de stat (45). Normele privind ajutoarele de stat în domeniul agriculturii le permit acestora să acorde ajutor financiar fermierilor atât timp cât standardele UE nu sunt încă în vigoare. În cazul standardelor UE nou introduse, fermierii pot primi ajutor pentru investiții conexe pentru o perioadă limitată de timp.

3.4.   Aspecte comerciale

Comisia urmărește să promoveze adoptarea, la nivel global, a unor standarde durabile, inclusiv în ceea ce privește bunăstarea animalelor și să promoveze coerența politicilor între produsele naționale și cele importate. Evaluarea impactului va examina diferite opțiuni privind modul de realizare a acestui obiectiv în ceea ce privește animalele și produsele de origine animală din țări terțe.

În revizuirea politicii sale comerciale (46), Comisia subliniază că importurile trebuie să respecte reglementările și standardele relevante ale UE și că, în anumite circumstanțe determinate de normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), este oportun ca UE să solicite ca produsele importate să respecte anumite cerințe de producție. Legitimitatea aplicării în cazul importurilor a cerințelor de producție se bazează pe necesitatea de a proteja mediul și de a răspunde preocupărilor de ordin etic. În cazul în care se adoptă această abordare, acest lucru trebuie să se realizeze cu respectarea deplină a normelor OMC. De asemenea, este posibil ca în cadrul acordurilor comerciale bilaterale să se introducă cerințe privind bunăstarea animalelor pentru produsele importate.

În temeiul legislației UE existente, doar câteva specii de animale și câteva produse fac obiectul unor cerințe specifice privind bunăstarea animalelor la import. În absența unei garanții suficiente că standardele de comercializare a ouălor din țara exportatoare sunt echivalente cu cele ale UE, ambalajele de ouă importate trebuie să poarte mențiunea conform căreia metoda de creștere este „neconformă cu standardul CE” (47). Certificatul de sănătate care însoțește carnea importată trebuie să ateste că cerințele de sacrificare din țara exportatoare sunt cel puțin echivalente cu cele prevăzute în legislația UE privind bunăstarea animalelor, de exemplu în ceea ce privește procedurile de asomare (48).

Comisia promovează în mod activ standardele UE în materie de bunăstare a animalelor prin cooperare bilaterală și colaborează cu organizații internaționale, cum ar fi OIE și FAO, pentru a îmbunătăți condițiile de creștere a animalelor la nivel mondial. Acțiunile Comisiei în acest sens au cunoscut un oarecare succes, dar rezultatele sunt limitate și depind în mare măsură de interesul partenerilor comerciali de a-și îmbunătăți standardele. Comisia intenționează să mențină și să intensifice eforturile UE la nivel internațional.

Întrucât UE este un importator major de produse alimentare, Comisia va studia acest aspect în evaluarea impactului pentru revizuirea legislației privind bunăstarea animalelor, prin explorarea următoarelor opțiuni care nu se exclud reciproc și a posibilelor combinații ale acestora (a se vedea mai jos). Orice măsuri luate în viitor de UE vor trebui să respecte normele OMC.

Opțiunea 1    Cooperarea consolidată cu partenerii comerciali

Comisia va stabili „căi de cunoaștere” specifice pentru a disemina informații științifice actualizate privind alternativele la sistemele de creștere în cuști. Ea va depune eforturi pentru a consolida cooperarea cu partenerii comerciali, în special cu cei cu care UE a încheiat un acord de liber schimb sau cu care sunt în curs sau sunt planificate negocieri comerciale. Acest lucru va fi în conformitate cu spiritul „alianțelor/parteneriatelor verzi” menționate în Strategia „De la fermă la consumator” și ar trebui să stimuleze adoptarea la nivel mondial a standardelor UE privind bunăstarea animalelor. Cooperarea bilaterală va fi combinată cu abordări similare cu organizațiile internaționale și organismele regionale.

Opțiunea 2    Impunerea unor norme UE în ceea ce privește importurile

Comisia va evalua posibilitatea de a transpune normele UE privind cuștile în cerințe specifice care urmează să fie aplicate importurilor, după o perioadă de tranziție adecvată, asigurându-se totodată că preocupările cetățenilor sunt abordate. Pe durata perioadei de tranziție, UE ar putea oferi țărilor partenere din care importă animalele/produsele în cauză sprijin sau stimulente, de exemplu prin:

Asistența tehnică și posibilitățile de cooperare furnizate în cadrul acordurilor comerciale existente și viitoare, precum și prin

Programele de vecinătate și preaderare menite să modernizeze sistemele de creștere astfel încât să îndeplinească cerințele UE și să sprijine tranziția către sisteme fără cuști.

Acestea ar urma să fie însoțite de formarea inspectorilor din țări din afara UE (prin intermediul programului BTSF) și de organizarea de activități de sensibilizare.

Opțiunea 3    Un sistem de etichetare privind bunăstarea animalelor care se aplică și importurilor

Comisia va evalua fezabilitatea introducerii unor cerințe de etichetare pentru a informa consumatorii din UE dacă produsele sunt sau nu obținute de la animale crescute în cuști. Astfel de cerințe s-ar aplica tuturor produselor introduse pe piața UE, inclusiv importurilor, în deplină conformitate cu obligațiile internaționale ale UE.

Pentru opțiunile 2 și 3, țările în curs de aderare ar putea include propuneri de proiecte în cadrul rubricilor privind agricultura și bunăstarea animalelor, inclusiv proiecte de eliminare treptată a cuștilor, de exemplu prin utilizarea Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA) (49). Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI) – „Europa globală” (50) este un instrument financiar disponibil pentru alte țări din afara UE, inclusiv pentru cele din vecinătatea UE.

4.   CONCLUZII ȘI PERSPECTIVE

Ca răspuns la inițiativa cetățenească europeană „End the Cage Age” (Să punem capăt erei cuștii), concluziile Comisiei sunt următoarele:

Inițiativa „End the Cage Age” (Să punem capăt erei cuștii) reflectă preocupările societale, pe care le consideră susținute de dovezi științifice, cu privire la necesitatea de a interzice cuștile pentru anumite specii de animale de fermă. Inițiativa se aliniază la deliberările Comisiei privind acțiunile din acest domeniu. Comisia va include obiectivele inițiativei în ceea ce privește punerea în aplicare a Pactului verde european și a Strategiei „De la fermă la consumator”.

Mai precis, ca parte a revizuirii planificate a legislației UE privind bunăstarea animalelor, Comisia intenționează să prezinte o propunere legislativă, până la sfârșitul anului 2023, prin care să se elimine treptat și, în cele din urmă, să se interzică utilizarea cuștilor pentru toate speciile și categoriile de animale menționate în inițiativă (găini ouătoare, scroafe, viței, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște), în condiții (inclusiv durata perioadei de tranziție) care urmează să fie stabilite pe baza avizelor EFSA, ale rezultatelor unei evaluări a impactului și a unei consultări publice.

În acest scop, Comisia va lua în considerare datele științifice disponibile, o evaluare a impactului social, economic și de mediu, evoluția nevoilor și a cererii consumatorilor. Aceste elemente vor fi luate în considerare la stabilirea duratei unei perioade de tranziție rezonabile și a măsurilor de însoțire și de sprijin pentru facilitarea tranziției. În special, Comisia va evalua fezabilitatea demersurilor în direcția intrării în vigoare a legislației propuse începând cu 2027.

Având în vedere că UE este un importator major de produse alimentare, ea poartă o responsabilitate morală și în ceea ce privește produsele pe care le importă. Prin urmare, UE își va menține și își va intensifica eforturile bilaterale și multilaterale de creștere a nivelurilor de bunăstare a animalelor în țările terțe. În cadrul evaluării impactului, Comisia va analiza opțiunile de abordare a acestei probleme, cum ar fi introducerea unor norme sau standarde pentru produsele importate care să fie echivalente cu cerințele UE și/sau cu cerințe de etichetare, în conformitate cu normele OMC. Este vorba despre necesitatea de a se ține seama de solicitările cetățenilor UE și de necesitatea unei soluții armonizate la nivelul UE pentru a proteja piața unică.

Comisia va adopta și va urmări sau va pune în aplicare măsuri specifice de sprijin în domenii-cheie de politică conexe, cum ar fi PAC, comerțul, cercetarea și inovarea, pentru a facilita o tranziție durabilă și viabilă din punct de vedere economic.


(1)  Regulamentul (UE) 2019/788 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind inițiativa cetățenească europeană (JO L 130, 17.5.2019, p. 55).

(2)  Anexa oferă detalii procedurale suplimentare cu privire la această inițiativă, inclusiv pragurile necesare, precum și numărul de declarații de susținere.

(3)  https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2018/000004_ro

(4)  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0296_RO.html

(5)  https://ec.europa.eu/info/publications/communication-european-green-deal_ro

(6)  https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy_ro

(7)  Directiva 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind protecția animalelor de fermă (JO L 221, 8.8.1998, p. 23).

(8)  Directiva 1999/74/CE a Consiliului din 19 iulie 1999 de stabilire a standardelor minime pentru protecția găinilor ouătoare (JO L 203, 3.8.1999, p. 53).

(9)  Directiva 2008/120/CE a Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a normelor minime de protecție a porcilor (JO L 47, 18.2.2009, p. 5).

(10)  Directiva 2008/119/CE a Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a normelor minime privind protecția vițeilor (JO L 10, 15.1.2009, p. 7).

(11)  https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_ro

(12)  https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy_ro

(13)  Programele ecologice sunt scheme de plată în agricultură care vizează protecția mediului și a climei, precum și bunăstarea animalelor: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Eco-schemes

(14)  Lista potențialelor practici agricole pe care programele ecologice le-ar putea sprijini este disponibilă la adresa următoare: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/factsheet-agri-practices-under-ecoscheme_en.pdf

(15)  https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/about

(16)  Procedura legislativă privind reforma PAC este încă în curs de desfășurare. Prin urmare, descrierea principalelor sale elemente referitoare la bunăstare face obiectul unui acord final al colegiuitorilor.

(17)  Așa-numita „ecocondiționalitate” din cadrul PAC în vigoare începând din 2003. Nu are loc un control sistematic înainte de efectuarea plății, însă controalele a posteriori la fața locului în materie de ecocondiționalitate sunt obligatorii pentru cel puțin 1 % dintre beneficiari. Este vorba despre un instrument eficace de sensibilizare a beneficiarilor cu privire la cerințele în materie de bunăstare a animalelor: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/income-support/cross-compliance_ro

(18)  Recomandările sunt adaptate și adresate fiecărui stat membru în parte. Scopul lor este de a ajuta fiecare stat membru în elaborarea propriului plan strategic național din cadrul PAC, prin identificarea domeniilor-cheie asupra cărora ar trebui să se axeze: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cap-strategic-plans_en#cap-strategic-plans-recommendations

(19)  Evaluation study of the CAP measures and instruments promoting animal welfare and reduction of antimicrobials use (Studiu de evaluare a măsurilor și instrumentelor PAC care promovează bunăstarea animalelor și reducerea utilizării antimicrobienelor) (AGRI-2020-0319; prevăzut pentru octombrie 2021).

(20)  Grupul EFSA pentru sănătatea și bunăstarea animalelor (AHAW), Health and welfare of rabbits farmed in different production systems (Sănătatea și bunăstarea iepurilor crescuți în diferite sisteme de producție), aviz științific (EFSA-Q-2019-00593); adoptat la 21 noiembrie 2019:https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5944

(21)  End the Cage Age (Să punem capăt erei cuștii): căutarea de alternative - prezentare generală a alternativelor la adăpostirea în cuști și impactul asupra bunăstării animalelor și alte aspecte ale durabilității (30-11-2020):https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=IPOL_STU%282020 %29658539 https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2020/658539/IPOL_STU(2020)658539_EN.pdf

(22)  Compassion in World Farming (21 februarie 2021), Scientific briefing on caged farming – overview of scientific research on caged farming of laying hens, sows, rabbits, ducks, geese, calves and quail (Informare științifică privind creșterea animalelor în cuști - imagine de ansamblu asupra cercetării științifice privind creșterea în cuști a găinilor ouătoare, a scroafelor, a iepurilor, a rațelor, a gâștelor, a vițeilor și a prepelițelor): https://www.ciwf.eu/media/7444223/ciwf-february-2021-scientific-briefing-on-caged-farming.pdf

(23)  de exemplu: Assessment of environmental and socio-economic impacts of increased animal welfare standards — transitioning towards cage-free farming in the EU (Evaluarea impactului socioeconomic și de mediu al standardelor sporite de bunăstare a animalelor - tranziția către o creștere a animalelor fără cuști în UE), raport privind politicile: https://ieep.eu/publications/assessment-of-environmental-and-socio-economic-impacts-of-increased-animal-welfare-standards;Avizul Comitetului Economic și Social European, The farming profession and the profitability challenge (Profesia de agricultor și provocarea în materie de rentabilitate), aviz (adoptat la 18 iulie 2019).

(24)  Agricultura „cu consum redus de factori de producție”, atunci când se face referire la animale, include agricultura „extensivă”, accesul la exterior, utilizarea raselor locale etc., ceea ce ar putea conduce la o ameliorare a bunăstării și la o utilizare mai redusă a antibioticelor.

(25)  Agricultura „de precizie”, atunci când se face referire la animale, înseamnă orice tehnologie care permite urmărirea efectivelor de animale; de exemplu, instalarea unei camere într-un hambar poate contribui la detectarea unei probleme specifice într-un stadiu incipient.

(26)  Rețeaua ministerelor și consiliilor de cercetare europene, fondată în 2004, finanțează cercetarea în domeniul alimentelor ecologice și al sistemelor de creștere.

(27)  https://projects.au.dk/coreorganiccofund/core-organic-cofund-projects/

(28)  https://www.grouphousenet.eu/about-2

(29)  https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/cluster-6-food-bioeconomy-natural-resources-agriculture-and-environment_en

(30)  Attitudes of Europeans towards animal welfare (Atitudinile europenilor în privința bunăstării animalelor), Eurobarometru special 442 (martie 2016): file:///C:/Users/sandekn/AppData/Local/Packages/Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe/TempState/Downloads/ebs_442_en%20(1).pdf

(31)  https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2096

(32)  Directiva 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind protecția animalelor de fermă (JO L 221, 8.8.1998, p. 23).

(33)  https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/animal-welfare

(34)  https://ec.europa.eu/food/animals/welfare/strategy/evaluation_strategy_en

(35)  Verificarea adecvării va viza Directiva 98/58/CE, Directiva 1999/74/CE, Regulamentul (CE) nr. 1/2005, Directiva 2007/43/CE, Directiva 2008/119/CE, Directiva 2008/120/CE și Regulamentul (CE) nr. 1099/2009, precum și normele de punere în aplicare relevante.

(36)  Rezultatele studiului sunt așteptate la sfârșitul anului 2021.

(37)  De exemplu, Pilot project hens (SANTE-2020-G5 051) privind găinile ouătoare, puicuțele și găinile ouătoare pentru reproducere (prevăzut pentru 2022): Evaluation study of the CAP measures and instruments promoting animal welfare and reduction of antimicrobials use (Studiu de evaluare a măsurilor și instrumentelor PAC de promovare a bunăstării animalelor și a reducerii utilizării antimicrobienelor)(AGRI-2020-0319; prevăzut pentru octombrie 2021).

(38)  Codul sanitar pentru animale terestre, Secțiunea 7: https://www.oie.int/en/standard-setting/terrestrial-code/access-online/ Codul sanitar pentru animale acvatice, secțiunea 7 https://www.oie.int/en/standard-setting/aquatic-code/access-online/

(39)  „Intensitatea ajutorului” se referă la proporția din totalul investițiilor a sprijinului public (din partea UE sau național). O creștere a intensității ajutorului reduce proporția care trebuie plătită de fermier.

(40)  În temeiul Regulamentului (UE) nr. 1144/2014, politica de promovare implică posibilități de cofinanțare din partea UE sau a asociațiilor interprofesionale pentru activități de promovare.

(41)  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/com2021_141-organic-action-plan_en.pdf

(42)  https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/income-support/cross-compliance/fas_ro

(43)  https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eu-gpp-criteria-food-procurement-catering-services-and-vending-machines

(44)  https://ec.europa.eu/food/safety/btsf_en

(45)  Ajutorul de stat este stabilit și finanțat în proporție de 100 % de statele membre:https://ec.europa.eu/competition/sectors/agriculture/overview_en.html

(46)  Revizuirea politicii comerciale - o politică comercială deschisă, durabilă și fermă, Comunicare către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor (adoptată la 18 februarie 2021): https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2021/february/tradoc_159438.pdf

(47)  Articolul 30 din Regulamentul (CE) nr. 589/2008 al Comisiei din 23 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului privind standardele de comercializare aplicabile ouălor (JO L 163, 24.6.2008, p. 6).

(48)  Articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului din 24 septembrie 2009 privind protecția animalelor în momentul uciderii (JO L 303, 18.11.2009, p. 1).

(49)  Prezentare generală - Instrumentul de asistență pentru preaderare

(50)  factsheet-mff-multiannual-financial-framework-v09_en.pdf


ANEXĂ

ASPECTE PROCEDURALE ALE INIȚIATIVEI CETĂȚENEȘTI INTITULATE „END THE CAGE AGE” (SĂ PUNEM CAPĂT EREI CUȘTII)

În temeiul articolului 4 alineatul (2) și al articolului 10 din Regulamentul (UE) nr. 211/2011 privind inițiativa cetățenească, Comisia a înregistrat prezenta inițiativă la 11 septembrie 2018 și a publicat informațiile relevante în registrul său online la adresa: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2018/000004_ro

Membrii comitetului cetățenilor, care au fost înregistrați la Comisie, sunt rezidenți ai următoarelor state membre: Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Țările de Jos.

Inițiativa a fost înregistrată în limba engleză. Titlul, obiectul și obiectivele acesteia au fost publicate în toate limbile oficiale ale UE.

În conformitate cu Regulamentul privind inițiativa cetățenească, formularele utilizate de cetățeni pentru a-și exprima sprijinul pentru inițiativă conțin titlul, obiectul și obiectivele acesteia, precum și un link către registrul online, astfel încât cetățenii să poată accesa informații mai detaliate.

Perioada de colectare de 12 luni a început la data înregistrării și s-a încheiat la 11 septembrie 2019. După ce autoritățile naționale competente au verificat declarațiile de susținere colectate, organizatorii au prezentat Comisiei inițiativa la 2 octombrie 2020, împreună cu certificatele eliberate de autoritățile competente ale statelor membre, în conformitate cu articolul 9 din regulament.

Organizatorii au colectat declarații de susținere valabile care depășesc pragurile într-un număr record de 18 state membre. Numerele indicate în certificate sunt prevăzute în tabelul de mai jos:

Stat membru

Numărul de semnatari

Prag care trebuie atins în minimum șapte state membre

Austria

20 403

13 500

Belgia

62 397

15 750

Bulgaria

17 986

12 750

Croația

12 498

8 250

Cipru

1 610

4 500

Cehia

49 219

15 750

Danemarca

47 336

9 750

Estonia

3 560

4 500

Finlanda

32 716

9 750

Franța

89 600

55 500

Germania

474 753

72 000

Grecia

9 003

15 750

Ungaria

2 550

15 750

Irlanda

14 646

8 250

Italia

90 085

54 750

Letonia

3 631

6 000

Lituania

8 449

8 250

Luxemburg

5 510

4 500

Malta

1 694

4 500

Țările de Jos

153 958

19 500

Polonia

54 039

38 250

Portugalia

13 948

15 750

România

8 308

24 000

Slovacia

29 413

9 750

Slovenia

3 553

6 000

Spania

85 756

40 500

Suedia

46 378

15 000

Regatul Unit (1)

54 114

54 750

Total

1 397 113

 

Întrucât inițiativa a fost înregistrată înainte de 1 ianuarie 2020, colectarea și verificarea declarațiilor de susținere, precum și transmiterea inițiativei valabile către Comisie au fost reglementate de Regulamentul (UE) nr. 211/2011. Examinarea ulterioară de către Comisie a inițiativei și răspunsul acesteia, astfel cum sunt prezentate în prezenta comunicare, sunt reglementate de Regulamentul (UE) 2019/788 privind inițiativa cetățenească europeană, care se aplică de la 1 ianuarie 2020 [prin abrogarea Regulamentului (UE) nr. 211/2011].

Comisia s-a întâlnit cu organizatorii la 30 octombrie 2020. Ea a fost reprezentată de vicepreședinta Jourová, de comisarul Kyriakides și de înalți funcționari din serviciile implicate.

La 15 aprilie 2021, organizatorilor li s-a oferit posibilitatea de a prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice în Parlamentul European, în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/788 (2). Comisia a fost reprezentată de vicepreședinta Jourová și de comisarii Kyriakides și Wojchiechowski.


(1)  Perioada de colectare s-a încheiat la 11 septembrie 2019. Declarațiile de susținere depuse în formularul Regatului Unit au putut fi luate în considerare, deoarece au fost verificate și certificate înainte de data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

(2)  Cu acordul organizatorilor, audierea publică a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19 și s-a desfășurat la distanță, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/1042 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2020 de stabilire a unor măsuri temporare privind termenele pentru etapele de colectare, verificare și examinare prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/788 privind inițiativa cetățenească europeană având în vedere epidemia de COVID-19 (JO L 231, 17.7.2020, p. 7).


9.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 274/14


Comunicare a Comisiei privind autorizațiile de comercializare pentru produsele medicinale veterinare a căror perioadă de valabilitate de cinci ani expiră la data intrării în vigoare a Regulamentului (UE) 2019/6 sau după această dată

(2021/C 274/02)

1.   Introducere

Scopul prezentei comunicări este de a informa părțile interesate cu privire la abordarea Comisiei privind produsele medicinale veterinare autorizate prin procedura centralizată a căror autorizație de comercializare, valabilă timp de cinci ani, expiră la 28 ianuarie 2022 sau după această dată. Comunicarea abordează, de asemenea, anumite aspecte care pot apărea în legătură cu produsele autorizate la nivel național.

Prezenta comunicare trebuie citită în coroborare cu dispozițiile relevante ale Directivei 2001/82/CE (1) și ale Regulamentului (UE) 2019/6 privind produsele medicinale veterinare (2). Ea clarifică dispozițiile deja cuprinse în legislația aplicabilă și nu extinde în niciun fel obligațiile care decurg din această legislație și nici nu introduce cerințe suplimentare pentru operatorii în cauză și pentru autoritățile competente.

Prezenta comunicare este menită doar să sprijine operatorii economici și autoritățile naționale competente în aplicarea legislației relevante. Numai Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența de a formula interpretări obligatorii ale dreptului Uniunii. Opiniile exprimate în prezenta comunicare nu pot aduce atingere poziției pe care Comisia Europeană ar putea să o adopte în fața instanțelor Uniunii și a instanțelor naționale.

2.   Statutul autorizațiilor de comercializare a căror perioadă de valabilitate de cinci ani expiră la data intrării în vigoare a Regulamentului (UE) 2019/6 sau după această dată

Regulamentul (UE) 2019/6 privind produsele medicinale veterinare, care abrogă Directiva 2001/82/CE, va intra în vigoare la 28 ianuarie 2022.

Articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul privind produsele medicinale veterinare prevede că o autorizație de comercializare este valabilă pe o durată nelimitată din momentul acordării autorizației. Articolul 152 alineatul (1) prevede că autorizațiile de comercializare acordate în conformitate cu Directiva 2001/82/CE și cu Regulamentul (CE) nr. 726/2004 (3) se consideră a fi fost emise în conformitate cu Regulamentul privind produsele medicinale veterinare. Cu toate acestea, articolul 28 alineatele (1) și (2) din Directiva 2001/82/CE prevede că autorizațiile de introducere pe piață sunt valabile inițial timp de cinci ani și devin valabile pentru o perioadă nelimitată numai după o procedură de reînnoire. Pentru produsele autorizate prin procedura centralizată, articolul 39 din Regulamentul (CE) nr. 726/2004 reflectă această dispoziție.

Prin urmare, începând cu 28 ianuarie 2022, un nou sistem cu o singură etapă pentru obținerea unei autorizații de comercializare cu o durată nelimitată va înlocui procesul anterior în două etape prevăzut atât în Directiva 2001/82/CE, cât și în Regulamentul (CE) nr. 726/2004.

Regulamentul privind produsele medicinale veterinare nu prevede o situație care ar necesita o reînnoire, întrucât autorizațiile de comercializare acordate în temeiul regulamentului sunt, în principiu, valabile pentru o perioadă nelimitată. De asemenea, el nu conține nicio dispoziție referitoare la reînnoirea autorizațiilor de comercializare existente acordate în temeiul Directivei 2001/82/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 726/2004.

În plus, nu există niciun temei juridic în niciunul dintre actele legislative relevante ale Uniunii pentru a anticipa în mod specific că autorizațiile de comercializare în cauză vor deveni în mod automat valabile pentru o perioadă nelimitată începând cu 28 ianuarie 2022. În consecință, sunt necesare măsuri de reglementare pentru a pune în aplicare articolul 152 alineatul (1) din Regulamentul privind produsele medicinale veterinare, astfel cum se explică mai jos.

Autorizațiile de comercializare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 726/2004 sunt acordate printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei, care prevede în partea dispozitivă că perioada de valabilitate a autorizației de comercializare este de cinci ani de la data notificării deciziei titularului autorizației de comercializare. Este necesar ca aceste decizii individuale de acordare a autorizațiilor de comercializare să fie modificate pentru a elimina dispoziția privind data expirării. Acest lucru este valabil, în principiu, atât pentru produsele autorizate prin procedura centralizată, cât și pentru cele autorizate la nivel național. Pentru produsele autorizate prin procedura centralizată, în temeiul legislației UE, acest lucru este posibil numai prin modificarea individuală a fiecărei decizii.

Pentru produsele autorizate la nivel național, este necesar ca statele membre să ia măsurile necesare pentru a se asigura că deciziile naționale în cauză sunt modificate în timp util pentru a elimina termenul de cinci ani. Modul în care se realizează acest lucru va depinde de legislația națională.

3.   Cereri de reînnoire depuse înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2019/6

Articolul 151 alineatele (1) și (2) din Regulamentul privind produsele medicinale veterinare prevede că procedurile referitoare la cererile de acordare a unor autorizații de comercializare pentru produsele medicinale veterinare sau cererile pentru variații care au fost validate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 726/2004 sau cu Directiva 2001/82/CE înainte de 28 ianuarie 2022 se soluționează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 726/2004 și, respectiv, cu directiva.

În consecință, cererile de reînnoire a autorizațiilor de comercializare acordate în temeiul Directivei 2001/82/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 726/2004, care sunt validate înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2019/6, vor fi prelucrate în temeiul Directivei 2001/82/CE sau, respectiv, al Regulamentului (CE) nr. 726/2004. Dispozițiile relevante prevăd depunerea unei cereri de reînnoire cu cel puțin șase luni înainte de expirarea autorizației de comercializare.

În cazul în care doresc acest lucru (și în consultare cu autoritatea competentă relevantă), titularii autorizațiilor de comercializare pot solicita o reînnoire în temeiul Directivei 2001/82/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 726/2004 mai devreme decât termenul obișnuit de șase luni în cazurile în care, în absența unei cereri de reînnoire, autorizația de comercializare ar expira la data intrării în vigoare a Regulamentului privind produsele medicinale veterinare sau după această dată.

4.   Întrebări și răspunsuri

Atât pentru produsele autorizate prin procedura centralizată, cât și pentru cele autorizate la nivel național

Întrebarea 1:

Ce trebuie să fac dacă perioada de valabilitate a autorizației de comercializare pentru produsul meu medicinal veterinar urmează să expire la data intrării în vigoare a Regulamentului privind produsele medicinale veterinare sau după această dată?

Răspuns:

Pentru produsele medicinale veterinare autorizate prin procedura centralizată, Agenția Europeană pentru Medicamente (denumită în continuare „agenția”) va trimite o scrisoare privind expirarea valabilității autorizației de comercializare. Va trebui să răspundeți la respectiva scrisoare pentru a confirma dacă doriți sau nu ca autorizația de comercializare pe care o dețineți să aibă o durată nelimitată la expirarea perioadei de autorizare de cinci ani. În cazul unui răspuns afirmativ, Comisia va lua măsurile necesare pentru a se asigura că autorizația de comercializare va avea o durată nelimitată. În cazul unui răspuns negativ sau dacă nu răspundeți la scrisoarea agenției, autorizația de comercializare va expira automat la sfârșitul perioadei de valabilitate de cinci ani.

În mod alternativ, puteți solicita o reînnoire, în temeiul legislației existente, înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului privind produsele medicinale veterinare (4) (a se vedea întrebarea 2 de mai jos).

Pentru produsele autorizate la nivel național, ar trebui să contactați autoritatea națională competentă pentru a stabili ce măsuri trebuie să luați.

Întrebarea 2:

În cazurile în care, după perioada de cinci ani, autorizația de comercializare pe care o dețin ar expira la data intrării în vigoare a Regulamentului privind produsele medicinale veterinare sau după această dată, pot alege să depun cererea de reînnoire a autorizației de comercializare a produsului meu medicinal veterinar cu mai mult de șase luni înainte de expirarea autorizației de comercializare?

Răspuns:

Da, în consultare cu autoritatea competentă relevantă, este posibil să se solicite din timp o reînnoire în aceste circumstanțe, în conformitate cu Directiva 2001/82/CE sau cu Regulamentul (CE) nr. 726/2004, după caz. Vă atragem atenția asupra faptului că data validării cererii de reînnoire ar trebui să fie anterioară datei de 28 ianuarie 2022 și că, în acest caz, se va efectua o evaluare.

Întrebarea 3:

Comisia sau autoritatea națională competentă va efectua o evaluare înainte ca decizia de acordare a autorizației de comercializare să fie modificată din punct de vedere administrativ pentru a elimina termenul de cinci ani al perioadei de valabilitate?

Răspuns:

Nu, nu se va efectua o evaluare în cazul eliminării administrative a termenului de cinci ani a perioadei de valabilitate, și anume în cazul în care nu a fost depusă nicio cerere de reînnoire.

Întrebarea 4:

Ce se întâmplă dacă, până la 28 ianuarie 2022, nu s-a luat încă o decizie cu privire la cererea mea de reînnoire a autorizației de comercializare depusă în temeiul Directivei 2001/82/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 726/2004, după caz?

Răspuns:

În conformitate cu articolul 151 din Regulamentul privind produsele medicinale veterinare, cererea de reînnoire va fi tratată în temeiul Directivei 2001/82/CE sau al Regulamentului (CE) nr. 726/2004, după caz, iar autorizația de comercializare va rămâne valabilă până la expirarea valabilității sale, astfel cum se prevede în decizia de acordare a autorizației de comercializare.

Întrebarea 5:

Ce se întâmplă în cazul în care autorizația de comercializare a produsului meu medicinal veterinar are deja o durată nelimitată?

Răspuns:

Statutul autorizației dumneavoastră de comercializare va rămâne neschimbat și nu este necesară nicio altă acțiune.

Numai pentru produsele autorizate prin procedura centralizată

Întrebarea 6:

Ce se întâmplă în cazul în care există un decalaj temporal între expirarea termenului de cinci ani al perioadei de valabilitate și noua decizie prin care aceasta devine nelimitată?

Răspuns:

Dacă vă exprimați interesul de a obține o durată nelimitată a autorizației de comercializare pentru produsul dumneavoastră medicinal veterinar, autorizația de comercializare va rămâne valabilă în practică până la modificarea deciziei de autorizare a comercializării, ceea ce va „regulariza” situația juridică privind durata nelimitată a autorizației de comercializare respective.

Întrebarea 7:

Ce se întâmplă dacă nu există proceduri viitoare care ar necesita modificarea deciziei pentru produsul medicinal veterinar în cauză înainte de data expirării autorizației de comercializare și după intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2019/6?

Răspuns:

În cazul în care nu există proceduri viitoare în timp util, Comisia va emite o decizie de modificare a autorizației de comercializare la data sau în jurul datei de expirare a autorizației de comercializare. În cazul în care nu se adoptă o astfel de decizie până la expirarea autorizației de comercializare, autorizația de comercializare va rămâne valabilă în practică până la modificarea deciziei de autorizare a comercializării, ceea ce va „regulariza” situația juridică privind durata nelimitată a autorizației de comercializare respective.

Întrebarea 8:

Ce se va întâmpla cu autorizația de comercializare pe care o dețin dacă nu depun o cerere de reînnoire și nu răspund la scrisoarea prin care sunt întrebat dacă doresc ca autorizația de comercializare pe care o dețin să devină valabilă pe o durată nedeterminată?

Răspuns:

Autorizația de comercializare va expira în mod natural la data de expirare a perioadei de valabilitate prevăzută în prezent.


(1)  Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (JO L 311, 28.11.2001, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) 2019/6 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare și de abrogare a Directivei 2001/82/CE (JO L 4, 7.1.2019, p. 43).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 726/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2004 de stabilire a procedurilor la nivelul Uniunii privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și veterinar și de instituire a unei Agenții Europene pentru Medicamente (JO L 136, 30.4.2004, p. 1).

(4)  Data de validare a cererii de reînnoire ar trebui să fie anterioară datei de 28 ianuarie 2022.


9.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 274/17


Iniţierea procedurii

(Cazul M.10078 — Cargotec/Konecranes)

(Text cu relevanţă pentru SEE)

(2021/C 274/03)

La 2 iulie 2021, Comisia a decis să iniţieze procedura în cazul menţionat anterior după ce a constatat că există mari îndoieli cu privire la compatibilitatea cu piaţa comună a concentrării notificate în cauză. Iniţierea procedurii marchează deschiderea celei de-a doua etape a investigaţiei referitoare la concentrarea notificată şi nu aduce atingere deciziei finale privind cazul. Decizia este luată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (1).

Comisia invită părţile terţe interesate să îi prezinte observaţiile cu privire la concentrarea propusă.

Pentru a se putea lua în considerare în totalitate în cadrul procedurii, observaţiile trebuie să fie primite de către Comisie cel târziu în termen de 15 zile de la data publicării prezentei. Observaţiile pot fi trimise Comisiei prin fax (+32 22964301), prin email la adresa COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu sau prin poştă, cu numărul de referinţă M.10078 — Cargotec/Konecranes, la următoarea adresă:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1 (Regulamentul privind concentrările economice).


IV Informări

INFORMĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

Comisia Europeană

9.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 274/18


Rata de schimb a monedei euro (1)

8 iulie 2021

(2021/C 274/04)

1 euro =


 

Moneda

Rata de schimb

USD

dolar american

1,1838

JPY

yen japonez

129,91

DKK

coroana daneză

7,4366

GBP

lira sterlină

0,86133

SEK

coroana suedeză

10,1908

CHF

franc elvețian

1,0851

ISK

coroana islandeză

146,30

NOK

coroana norvegiană

10,4138

BGN

leva bulgărească

1,9558

CZK

coroana cehă

25,894

HUF

forint maghiar

358,57

PLN

zlot polonez

4,5504

RON

leu românesc nou

4,9272

TRY

lira turcească

10,2904

AUD

dolar australian

1,5957

CAD

dolar canadian

1,4893

HKD

dolar Hong Kong

9,1967

NZD

dolar neozeelandez

1,7048

SGD

dolar Singapore

1,6020

KRW

won sud-coreean

1 361,34

ZAR

rand sud-african

17,0554

CNY

yuan renminbi chinezesc

7,6832

HRK

kuna croată

7,4913

IDR

rupia indoneziană

17 280,56

MYR

ringgit Malaiezia

4,9501

PHP

peso Filipine

59,347

RUB

rubla rusească

89,0266

THB

baht thailandez

38,497

BRL

real brazilian

6,2463

MXN

peso mexican

23,7922

INR

rupie indiană

88,6073


(1)  Sursă: rata de schimb de referință publicată de către Banca Centrală Europeană.


V Anunțuri

PROCEDURI REFERITOARE LA PUNEREA ÎN APLICARE A POLITICII ÎN DOMENIUL CONCURENȚEI

Comisia Europeană

9.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 274/19


Notificare prealabilă a unei concentrări

(Cazul M.10345 — Equistone Partners Europe/CVG)

Caz care poate face obiectul procedurii simplificate

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2021/C 274/05)

1.   

La data de 28 iunie 2021, Comisia Europeană a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (1), o notificare a unei concentrări propuse.

Prezenta notificare vizează următoarele întreprinderi:

Equistone Partners Europe SAS („Equistone Partners Europe”, Franța) și

CVG SAS („CVG”, Franța) și toate filialele sale.

Equistone Partners Europe dobândește, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul unic asupra întregii întreprinderi CVG și asupra tuturor filialelor sale.

Concentrarea se realizează prin achiziționare de acțiuni.

2.   

Activitățile economice ale întreprinderilor respective sunt următoarele:

în cazul întreprinderii Equistone Partners Europe: gestionarea fondurilor profesionale de capital privat;

în cazul întreprinderii CVG: vânzarea de produse pentru copii (confecții, încălțăminte, articole pentru casă, articole pentru îngrijirea copilului și jucării), sub marca Vertbaudet.

3.   

În urma unei examinări prealabile, Comisia Europeană constată că tranzacția notificată ar putea intra sub incidența Regulamentului privind concentrările economice. Cu toate acestea, nu se ia o decizie finală în această privință.

În conformitate cu Comunicarea Comisiei privind o procedură simplificată de analiză a anumitor concentrări în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (2), trebuie precizat că acest caz poate fi tratat conform procedurii prevăzute în comunicare.

4.   

Comisia Europeană invită părțile terțe interesate să îi prezinte eventualele observații cu privire la operațiunea propusă.

Observațiile trebuie primite de către Comisia Europeană în termen de cel mult 10 zile de la data publicării prezentei. Trebuie menționată întotdeauna următoarea referință:

M.10345 — Equistone Partners Europe/CVG

Observațiile pot fi trimise Comisiei prin e-mail, prin fax sau prin poștă. Vă rugăm să utilizați datele de contact de mai jos:

Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Fax +32 22964301

Adresă poștală:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1 („Regulamentul privind concentrările economice”).

(2)  JO C 366, 14.12.2013, p. 5.