ISSN 1977-1029

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

C 57A

European flag  

Ediţia în limba română

Comunicări şi informări

Anul 64
17 februarie 2021


Cuprins

Pagina

 

V   Anunţuri

 

PROCEDURI ADMINISTRATIVE

 

Curtea de Conturi

2021/C 57 A/01

Anunț de post vacant ECA/2021/1 — Un post de director (m/f) (Grupa de funcții AD, gradul 14) — Secretariatul General — Direcția Resurse umane, finanțe și servicii generale (SG1)

1


RO

 


V Anunţuri

PROCEDURI ADMINISTRATIVE

Curtea de Conturi

17.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CA 57/1


ANUNȚ DE POST VACANT ECA/2021/1

Un post de director (m/f)

(Grupa de funcții AD, gradul 14)

Secretariatul General — Direcția Resurse umane, finanțe și servicii generale (SG1)

(2021/C 57 A/01)

 

CINE SUNTEM

Curtea de Conturi Europeană (denumită în continuare „Curtea”) este auditorul extern al Uniunii Europene. Înființată în 1975, Curtea este una dintre cele șapte instituții ale UE. Ea își are sediul la Luxemburg și în cadrul ei lucrează aproximativ 900 de persoane care provin din toate statele membre ale Uniunii și care își desfășoară activitatea în serviciile de audit, în serviciile de sprijin și în serviciile administrative.

Instituția funcționează sub forma unui organ colegial compus din 27 de membri, câte unul din fiecare stat membru al UE. Curtea verifică dacă UE ține o contabilitate riguroasă, dacă normele financiare ale Uniunii sunt corect aplicate și dacă politicile și programele acesteia permit atingerea obiectivelor urmărite și obținerea unui raport costuri-beneficii optim.

Prin activitățile pe care le desfășoară, Curtea contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE și promovează răspunderea de gestiune și transparența. Curtea avertizează cu privire la riscurile existente, oferă asigurare, semnalează deficiențele și reușitele și formulează orientări adresate factorilor de decizie și organelor legislative din UE. Observațiile și recomandările sale sunt prezentate Parlamentului European, Consiliului UE, guvernelor și parlamentelor naționale, precum și publicului larg.

În cadrul Secretariatului general al Curții, misiunea Direcției Resurse umane, finanțe și servicii generale este de a ajuta instituția să își atingă obiectivele strategice, asigurând o utilizare eficace și eficientă a resurselor sale umane și financiare și verificând corectitudinea documentației administrative și financiare.

Pentru a-și îndeplini misiunea, direcția își organizează personalul cu eficacitate și eficiență, execută bugetul relevant și facilitează funcționarea Curții asigurând servicii fiabile și de înaltă calitate în ceea ce privește securitatea și siguranța, transportul, livrarea corespondenței, organizarea de evenimente și serviciile medicale.

CE OFERIM

Persoana recrutată va fi încadrată în gradul AD 14. Salariul de bază este de 14 838 EUR pe lună. La salariul de bază, căruia i se aplică impozitul Uniunii, dar care nu intră sub incidența impozitului național, se pot adăuga, în condițiile prevăzute de Statutul funcționarilor UE, anumite prestații.

Directorul Direcției Resurse umane, finanțe și servicii generale este un funcționar public de rang înalt responsabil pentru:

elaborarea și supervizarea politicilor relevante, gestionarea direcției și luarea de decizii operaționale bazate pe programul de activitate al Secretariatului general;

elaborarea programului anual de activitate, implementarea sa și întocmirea unui raport cu privire la această implementare;

supervizarea, monitorizarea și coordonarea utilizării resurselor umane și financiare în cadrul direcției și al Secretariatului general;

supervizarea, monitorizarea și coordonarea utilizării eficiente a instrumentelor specifice resurselor umane și financiare și serviciului;

reprezentarea instituției și a direcției în cadrul cooperării interinstituționale și internaționale în domeniul său de competență;

monitorizarea calității sistemelor de control intern și de management din cadrul direcției;

asigurarea respectării regulilor, a reglementărilor și a procedurilor relevante;

asigurarea îndeplinirii standardelor de calitate și asigurarea respectării termenelor.

Persoana recrutată va avea posibilitatea de a lucra într-un mediu dinamic, care utilizează tehnologii de vârf și metode de lucru inovatoare.

PROFILUL CĂUTAT

I.   CRITERII DE ELIGIBILITATE

1.   Condiții de recrutare

În conformitate cu articolul 28 din Statutul funcționarilor, la data depunerii candidaturii, candidații (m/f) trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

să fie cetățeni ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;

să beneficieze de toate drepturile cetățenești;

să își fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației privind serviciul militar; și

să prezinte garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor avute în vedere.

2.   Calificări

În conformitate cu articolul 5 din Statutul funcționarilor, candidații (m/f) trebuie să dețină:

(i)

un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de patru ani sau mai mult; sau

(ii)

un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă și experiență profesională corespunzătoare de cel puțin un an, în cazul în care durata normală a studiilor universitare respective este de cel puțin trei ani; sau

(iii)

atunci când interesul serviciului justifică acest lucru, o formare profesională de nivel echivalent.

3.   Experiență profesională

Cel puțin 18 ani de experiență profesională dovedită, dobândită ulterior obținerii calificării menționate mai sus, inclusiv cel puțin patru ani în gestionarea de resurse umane sau bugetare.

4.   Cunoștințe lingvistice

Întrucât engleza și franceza sunt limbile oficiale de lucru ale Curții, se cere o cunoaștere temeinică a uneia dintre aceste limbi (minimum nivelul C1 pentru competențele de înțelegere, de vorbire și de scriere) și o bună cunoaștere a celeilalte limbi (minimum nivelul B2 în aceleași categorii).

Pentru a determina nivelul cunoștințelor dumneavoastră lingvistice, vă rugăm să consultați site-ul web:

https://europa.eu/europass/en/common-european-framework-reference

II.   CRITERII DE SELECȚIE

Capacitate excelentă de a elabora și de a implementa strategii, de a defini obiectivele și rezultatele de atins, precum și de a raporta cu privire la acestea;

stăpânire excelentă a metodelor de management;

capacitate excelentă de a conduce și a motiva echipe multilingve și multiculturale, de a identifica și a maximiza potențialul personalului, precum și de a gestiona conflicte;

excelente competențe interpersonale și de comunicare, inclusiv capacitatea de a colecta, a sintetiza și a analiza informații;

experiență în proiecte inovatoare și în implementarea de schimbări;

excelentă cunoaștere a metodelor, instrumentelor și tehnicilor de control intern, inclusiv principiile și implementarea practică a managementului riscurilor într-o organizație;

capacitate dovedită de a lua și a implementa decizii lucrând independent;

cunoașterea Statutului funcționarilor (1) și a Regulamentului financiar al Uniunii Europene (2) reprezintă un atu puternic.

PROCEDURA DE SELECȚIE

În conformitate cu Decizia nr. 31-2015 a Curții privind procedurile de selecție a managerilor principali și a directorilor, va fi constituit un comitet de preselecție care va evalua candidaturile eligibile pe baza criteriilor prevăzute în prezentul anunț de post vacant.

Comitetul va evalua și va compara calificările, experiența profesională și competențele tuturor candidaților eligibili (m/f) pe baza informațiilor prezentate în dosarele de candidatură depuse. Pe baza acestei evaluări comparative, comitetul va întocmi o listă restrânsă cu 6 (șase) candidați (m/f) considerați a fi cei mai potriviți (3).

Întrucât această primă selecție se bazează pe o evaluare comparativă a meritelor individuale, îndeplinirea pe ansamblu a criteriilor prevăzute în acest anunț de post vacant nu garantează admiterea automată în următoarea etapă a procedurii.

Comitetul va evalua candidații (m/f) de pe lista restrânsă pe baza unui interviu și a unei probe scrise (a se vedea criteriile de selecție de mai sus).

Rezultatele interviului și ale probei scrise vor fi utilizate ca bază pentru întocmirea unei liste menționând candidatul (candidații) (m/f) considerat (considerați) a fi cel (cei) mai calificat (calificați) pentru postul vacant.

Pe baza raportului comitetului, Curtea va adopta o decizie de numire a unui candidat.

DEPUNEREA CANDIDATURILOR

Termenul pentru depunerea candidaturilor este 17 martie 2021, ora 12.00 AM (CET).

Candidaturile trebuie trimise exclusiv prin intermediul formularului online pus la dispoziție la sfârșitul anunțului de post vacant (EN sau FR) publicat pe pagina Curții consacrată oportunităților de angajare (la rubrica Open positions): https://www.eca.europa.eu/ro/Pages/JobOpportunities.aspx#page-search-index-lang-en_US

Candidaturile trebuie să includă următoarele documente, redactate în limba engleză sau în limba franceză:

o scrisoare de motivație (maximum 3 pagini);

un curriculum vitae (CV) actualizat (maximum 7 pagini), care trebuie să fie în format Europass (a se vedea: https://europa.eu/europass/);

pentru funcționarii din afara Curții: pe lângă cele două documente menționate mai sus, trebuie furnizat un document care să confirme grupa de funcții, gradul și statutul dumneavoastră de funcționar.

Candidații (m/f) care au reușit concursuri generale sau cei înscriși pe o listă de rezervă trebuie să precizeze, în dosarul lor de candidatură (CV/scrisoare de motivație), referința concursului sau a listei de rezervă.

Vă atragem atenția asupra faptului că, la evaluarea candidaturii dumneavoastră, vor fi luate în considerare numai informațiile furnizate în CV, în scrisoarea de motivație și, după caz, în certificatul privind statutul de funcționar.

Candidaturile care nu respectă cu strictețe aceste instrucțiuni vor fi respinse.

Dacă acest lucru este considerat necesar, candidații (m/f) trebuie să fie în măsură să prezinte, la cerere, dovezi scrise ale calificărilor, ale experienței profesionale și ale atribuțiilor lor actuale.

Persoanele interesate trebuie să completeze la timp formularul de candidatură. Recomandăm cu insistență candidaților să nu amâne trimiterea candidaturilor pentru ultimele ore de dinaintea expirării termenului. Experiența a arătat că riscul ca sistemul să fie suprasolicitat crește pe măsură ce se apropie termenul-limită pentru depunerea candidaturilor. Depunerea la timp a candidaturii riscă să fie dificilă în acest caz.

POLITICA ÎN MATERIE DE RECRUTARE

Curtea de Conturi Europeană a decis să lanseze o procedură de recrutare pentru ocuparea unui post de director (gradul AD 14) în cadrul Secretariatului general, în temeiul articolului 29 alineatele (1) și (2) din Statutul funcționarilor Uniunii Europene (denumit în continuare „Statutul funcționarilor”), cu scopul de a pune la dispoziția autorității împuternicite să facă numiri un număr mai mare de candidați (m/f) în vederea selecției.

În conformitate cu politica aplicată de Curte în ceea ce privește egalitatea de șanse și cu articolul 1d din Statutul funcționarilor, Curtea promovează diversitatea și egalitatea de șanse. Curtea acceptă candidaturi fără nicio discriminare și ia măsuri pentru a asigura o recrutare echilibrată între bărbați și femei, conform dispozițiilor articolului 23 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Având în vedere slaba reprezentare a femeilor în posturi de conducere, Curtea încurajează în mod deosebit candidaturile din partea femeilor pentru acest post. În caz de calificări egale sau merit egal, va fi ales un candidat femeie. De asemenea, Curtea ia măsuri pentru a asigura o conciliere între viața profesională și cea personală.

Dacă aveți nevoie de asistență specială (în cazul unui anumit handicap sau al unei anumite dizabilități) pentru a putea participa la această procedură de selecție, vă rugăm să trimiteți un e-mail în timp util la adresa ECA-Recrutement@eca.europa.eu

PROTECȚIA DATELOR

Curtea se angajează să asigure prelucrarea datelor cu caracter personal ale candidaților (m/f) în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

Pentru mai multe informații, a se vedea declarația specifică privind confidențialitatea în cazul anunțurilor de posturi vacante, disponibilă la următoarea adresă:

https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/Specific_Privacy_Statement_vacancies/Specific_Privacy_Statement_vacancies_RO.PDF

CERERI DE REEXAMINARE – RECLAMAȚII ȘI ACȚIUNI ÎN JUSTIȚIE – PLÂNGERI ADRESATE OMBUDSMANULUI EUROPEAN

Dacă, în orice etapă a procedurii de selecție, considerați că o decizie luată în ceea ce vă privește vă lezează, aveți la dispoziție următoarele opțiuni:

I.   Cerere adresată comitetului de selecție prin care se solicită acestuia să își reexamineze decizia

Puteți trimite o cerere scrisă motivată de reexaminare a unei decizii luate de comitet. O astfel de cerere trebuie trimisă la următoarea adresă în termen de 10 zile de la data notificării deciziei: ECA-Recours@eca.europa.eu

II.   Reclamații

În temeiul articolului 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor, puteți depune o reclamație împotriva deciziei Curții de respingere a candidaturii dumneavoastră, în termen de trei luni de la data comunicării deciziei respective. Această reclamație trebuie să fie trimisă la următoarea adresă:

Monsieur le Secrétaire général

Cour des comptes européenne

12, rue Alcide De Gasperi

L-1615 Luxemburg

LUXEMBOURG

III.   Acțiuni în justiție

În temeiul articolului 91 din Statutul funcționarilor, în cazul în care reclamația dumneavoastră este respinsă și această decizie vă lezează, puteți introduce o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin care să atacați această decizie. O astfel de acțiune trebuie să fie introdusă de un avocat în termen de trei luni de la data notificării deciziei de respingere a reclamației.

IV.   Plângeri adresate Ombudsmanului European

În cazul în care considerați că gestionarea candidaturii dumneavoastră a implicat o administrare defectuoasă din partea Curții de Conturi Europene, puteți adresa o plângere Ombudsmanului European, după ce ați contactat în prealabil Curtea de Conturi în scopul reglării diferendului. Plângerea trebuie transmisă în scris, în termen de doi ani de la data la care ați avut cunoștință de faptele respective. Un formular de plângere este disponibil online, pe site-ul internet al Ombudsmanului European. Sesizarea Ombudsmanului European nu are ca efect întreruperea termenelor prevăzute mai sus pentru reclamații și pentru acțiuni în justiție.


(1)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:01962R0031-20210101&qid=1612273468772&from=RO

(2)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R1046&from=RO

(3)  Cu condiția să existe un număr suficient de candidaturi eligibile.

(4)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).