ISSN 1977-1029

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

C 394

European flag  

Ediţia în limba română

Comunicări şi informări

Anul 59
26 octombrie 2016


Informarea nr.

Cuprins

Pagina

 

II   Comunicări

 

COMUNICĂRI PROVENIND DE LA INSTITUŢIILE, ORGANELE ŞI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

 

Comisia Europeană

2016/C 394/01

Nonopoziție la o concentrare notificată (Cazul M.8105 – Marmedsa/UECC/UECC Ibérica) ( 1 )

1

2016/C 394/02

Nonopoziție la o concentrare notificată (Cazul M.8015 – Synthos/Ineos Styrenics) ( 1 )

1


 

III   Acte pregătitoare

 

Banca Centrală Europeană

2016/C 394/03 CON/2016/44

Avizul Băncii Centrale Europene din 12 septembrie 2016 cu privire la o propunere de regulament de modificare a Regulamentului (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind fondurile europene cu capital de risc și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (CON/2016/44)

2


 

IV   Informări

 

INFORMĂRI PROVENIND DE LA INSTITUŢIILE, ORGANELE ŞI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

 

Comisia Europeană

2016/C 394/04

Rata de schimb a monedei euro

5


 

V   Anunţuri

 

PROCEDURI REFERITOARE LA PUNEREA ÎN APLICARE A POLITICII ÎN DOMENIUL CONCURENŢEI

 

Comisia Europeană

2016/C 394/05

Aviz pentru operatorii economici – Noua rundă de cereri de suspendare a taxelor vamale autonome prevăzute de Tariful vamal comun pentru anumite produse industriale și agricole

6

2016/C 394/06

Notificare prealabilă a unei concentrări (Cazul M.8177 – AMC UK/Odeon and UCI Cinemas) – Caz care poate face obiectul procedurii simplificate ( 1 )

7


 


 

(1)   Text cu relevanță pentru SEE

RO

 


II Comunicări

COMUNICĂRI PROVENIND DE LA INSTITUŢIILE, ORGANELE ŞI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

Comisia Europeană

26.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 394/1


Nonopoziție la o concentrare notificată

(Cazul M.8105 – Marmedsa/UECC/UECC Ibérica)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2016/C 394/01)

La 18 octombrie 2016, Comisia a decis să nu se opună concentrării notificate menționate mai sus și să o declare compatibilă cu piața internă. Prezenta decizie se bazează pe articolul 6 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (1). Textul integral al deciziei este disponibil doar în limba engleză și va fi făcut public după ce vor fi eliminate orice secrete de afaceri pe care le-ar putea conține. Va fi disponibil:

pe site-ul internet al Direcției Generale Concurență din cadrul Comisiei, în secțiunea consacrată concentrărilor (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Acest site internet oferă diverse facilități care permit identificarea deciziilor de concentrare individuale, inclusiv întreprinderea, numărul cazului, data și indexurile sectoriale;

în format electronic, pe site-ul internet EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=ro), cu numărul de document 32016M8105. EUR-Lex permite accesul online la legislația europeană.


(1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1.


26.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 394/1


Nonopoziție la o concentrare notificată

(Cazul M.8015 – Synthos/Ineos Styrenics)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2016/C 394/02)

La 26 august 2016, Comisia a decis să nu se opună concentrării notificate menționate mai sus și să o declare compatibilă cu piața internă. Prezenta decizie se bazează pe articolul 6 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (1). Textul integral al deciziei este disponibil doar în limba engleză și va fi făcut public după ce vor fi eliminate orice secrete de afaceri pe care le-ar putea conține. Va fi disponibil:

pe site-ul internet al Direcției Generale Concurență din cadrul Comisiei, în secțiunea consacrată concentrărilor (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Acest site internet oferă diverse facilități care permit identificarea deciziilor de concentrare individuale, inclusiv întreprinderea, numărul cazului, data și indexurile sectoriale;

în format electronic, pe site-ul internet EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=ro), cu numărul de document 32016M8015. EUR-Lex permite accesul online la legislația europeană.


(1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1.


III Acte pregătitoare

Banca Centrală Europeană

26.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 394/2


AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 12 septembrie 2016

cu privire la o propunere de regulament de modificare a Regulamentului (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind fondurile europene cu capital de risc și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social

(CON/2016/44)

(2016/C 394/03)

Introducere și temei juridic

La 3 august 2016, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit din partea Consiliului Uniunii Europene o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la o propunere (1) de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 345/2013 privind fondurile europene cu capital de risc (2) și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (3) (denumit în continuare „regulamentul propus”).

Competența BCE de a adopta un aviz se întemeiază pe articolul 127 alineatul (4) și pe articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, întrucât directiva propusă conține dispoziții care au incidență asupra misiunilor Sistemului European al Băncilor Centrale de a pune în aplicare politica monetară și de a contribui la buna desfășurare a politicilor promovate de autoritățile competente în ceea ce privește stabilitatea sistemului financiar, astfel cum este prevăzut la articolul 127 alineatul (2) prima liniuță și la articolul 127 alineatul (5) din tratat. În conformitate cu articolul 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

1.   Observații generale

BCE susține obiectivele regulamentului propus, care reprezintă o componentă esențială a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital (4) și o completare a celorlalți piloni ai Planului de investiții pentru Europa (5). Regulamentul propus ar trebui să faciliteze utilizarea fondurilor europene cu capital de risc (denumite în continuare „EuVECA”) și a fondurilor europene de antreprenoriat social (denumite în continuare „EuSEF”) de către investitori, administratori de fonduri și societăți de portofoliu eligibile, susținând astfel finalizarea uniunii piețelor de capital și contribuind la diversificarea surselor de finanțare și la deblocarea capitalului.

2.   Observații specifice

2.1.   Înregistrarea fondurilor EuVECA și EuSEF și a administratorilor acestora

BCE observă că regulamentul propus stabilește condițiile care trebuie îndeplinite de administratorii autorizați în temeiul Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6) atunci când înregistrează fonduri EuVECA și EuSEF. Aceste condiții includ furnizarea de informații de identificare a fondurilor, a unităților sau a acțiunilor care urmează a fi distribuite și a persoanelor care administrează efectiv aceste fonduri.

Astfel cum și-a exprimat BCE în trecut opinia cu privire la uniunea piețelor de capital (7), standardizarea informațiilor statistice, și anume prin identificatori unici pentru instituții, produse și tranzacții, reprezintă o prioritate cheie pentru realizarea unei infrastructuri de date funcționale și de calitate ridicată. În special, BCE sprijină cu fermitate utilizarea de standarde convenite la nivel internațional, precum numărul internațional de identificare a valorilor mobiliare (International Securities Identification Number – ISIN) și identificatorul persoanei juridice (Legal Entity Identifier – LEI) global, ca identificatori unici pentru a îndeplini obligațiile de raportare pe piețele valorilor mobiliare (8). În cazul fondurilor EuVECA și EuSEF, BCE consideră că informațiile care trebuie furnizate de administratori la înregistrarea acestor fonduri ar trebui, ca o cerință obligatorie, să includă LEI global pentru a identifica fondurile și administratorii autorizați ai acestora (9). ISIN ar trebui inclus și pentru a identifica unitățile sau acțiunile fondurilor care urmează a fi distribuite. Aceasta va îmbunătăți fiabilitatea acestor informații statistice și, astfel, va permite punerea în aplicare efectivă a politicii monetare. Fondurile EuVECA și EuSEF fac parte din unitățile de observare statistică cu obligații de raportare pentru statisticile privind activele și pasivele fondurilor de investiții, astfel cum se stabilește în Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 al Băncii Centrale Europene (BCE/2013/38) (10), iar acțiunile sau unitățile acestora fac parte din baza de date centralizată a titlurilor de valoare, în conformitate cu Orientarea BCE/2012/21 a Băncii Centrale Europene (11). Aceste date sunt utilizate de BCE pentru a defini politica monetară a Uniunii, inclusiv monitorizarea și analiza măsurilor non-standard.

În plus, propunerea BCE de cerință obligatorie privind raportarea LEI global și a ISIN ar trebui aplicată tuturor piețelor financiare, nu doar anumitor segmente de piață. Această aplicare va asigura că toate părțile interesate vor beneficia de un set minim de informații standardizate care acoperă elementele principale ale tuturor instituțiilor, produselor și tranzacțiilor de pe piețele financiare.

Prin urmare, BCE consideră că, dacă este cazul și în măsura în care este posibil, alte modificări legislative care stau la baza uniunii piețelor de capital ar trebui să stabilească și raportarea obligatorie a identificatorilor unici. Aceasta ar putea deschide calea către stabilirea unor proceduri de prelucrare automată a datelor, care ar facilita distribuția de informații standardizate tuturor părților interesate de pe piețele de capital. BCE și-a exprimat anterior opinia potrivit căreia, în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe piețe financiare reglementate, informațiile cheie din rezumatul prospectului ar trebui puse la dispoziție într-un format care poate fi citit automat, iar acestea ar trebui să includă identificatori unici pentru emitent, ofertant, orice garant și valorile mobiliare în sine (12). Unitățile emise de organismele de plasament colectiv, altele decât cele de tip închis, au fost excluse în mod expres din domeniul de aplicare al regulamentului propus privind prospectul (13) și, prin urmare, nu sunt acoperite de solicitarea BCE privind raportarea obligatorie a identificatorilor unici în această privință (14). Prin urmare, pentru a acoperi parțial această lacună, regulamentul propus ar trebui să includă și raportarea obligatorie a identificatorilor unici, ca parte a modificările propuse pentru obligațiile de informare pentru administratori la înregistrarea fondurilor EuVECA și EuSEF ale acestora.

2.2.   Bazele de date centrale AEVMP ale administratorilor de fonduri EuVECA și EuSEF

BCE observă că regulamentul propus impune Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (AEVMP) să instituie baze de date centrale accesibile publicului: (a) care identifică toți administratorii de fonduri cu capital de risc eligibile care utilizează denumirea „EuVECA”, fondurile pentru care utilizează această denumire și țările în care aceste fonduri sunt distribuite; și (b) care identifică toți administratorii de fonduri de antreprenoriat social eligibile care utilizează denumirea „EuSEF”, fondurile pentru care utilizează această denumire și țările în care aceste fonduri sunt distribuite.

În conformitate cu observațiile de mai sus, BCE propune ca aceste baze de date care urmează a fi instituite de AEVMP să includă LEI al fiecărui fond și al administratorului acestuia și ISIN pentru unitățile și acțiunile fondului.

3.   Observații tehnice și propuneri de redactare

În cazul în care BCE recomandă modificarea regulamentului propus, propunerile de redactare specifice însoțite de o explicație se regăsesc într-un document tehnic de lucru separat.

Documentul tehnic de lucru este anexat la prezentul aviz și este disponibil în limba engleză pe website-ul BCE.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 12 septembrie 2016.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  COM(2016) 461 final.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc (JO L 115, 25.4.2013, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (JO L 115, 25.4.2013, p. 18).

(4)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Plan de acțiune privind edificarea unei Uniuni a piețelor de capital [COM(2015) 468 final].

(5)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții: Un Plan de investiții pentru Europa [COM(2014) 903 final].

(6)  Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).

(7)  A se vedea „Building a Capital Markets Union – Eurosystem contribution to the European Commission’s Green Paper” („Construirea unei uniuni a piețelor de capital – Contribuția Eurosistemului la Cartea verde a Comisiei Europene”), disponibilă la https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/150521_eurosystem_contribution_to_green_paper_-_building_a_cmuen.pdf

(8)  A se vedea punctul 2.4 al șaselea paragraf din Avizul CON/2014/49. Toate avizele BCE se publică pe website-ul BCE la adresa www.ecb.europa.eu. Sunt în curs de elaborare și alte standarde convenite la nivel internațional, și anume un identificator unic de produs și un identificator unic de tranzacție, care ar trebui luate în considerare pentru utilizare pe piețe ca identificatoare unice suplimentare.

(9)  Administratorii fondurilor cu capital de risc eligibile sunt definiți la articolul 3 litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 345/2013 ca o „persoană juridică a cărei activitate obișnuită constă în administrarea a cel puțin unui fond cu capital de risc eligibil”. Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile sunt definiți în mod similar la articolul 3 litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 346/2013.

(10)  Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 al Băncii Centrale Europene din 18 octombrie 2013 privind statisticile referitoare la activele şi pasivele fondurilor de investiţii (BCE/2013/38) (JO L 297, 7.11.2013, p. 73).

(11)  Orientarea BCE/2012/21 din 26 septembrie 2012 privind cadrul de referință pentru managementul calității datelor pentru baza de date centralizată a titlurilor de valoare (JO L 307, 7.11.2012, p. 89).

(12)  A se vedea punctele 2.2 și 2.3 din Avizul CON/2016/15.

(13)  A se vedea articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul propus al Parlamentului European și al Consiliului privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare [COM(2015) 583 final].

(14)  A se vedea punctele 2.2 și 2.3 din Avizul CON/2016/15.


IV Informări

INFORMĂRI PROVENIND DE LA INSTITUŢIILE, ORGANELE ŞI ORGANISMELE UNIUNII EUROPENE

Comisia Europeană

26.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 394/5


Rata de schimb a monedei euro (1)

25 octombrie 2016

(2016/C 394/04)

1 euro =


 

Moneda

Rata de schimb

USD

dolar american

1,0872

JPY

yen japonez

113,65

DKK

coroana daneză

7,4387

GBP

lira sterlină

0,88998

SEK

coroana suedeză

9,7180

CHF

franc elvețian

1,0848

ISK

coroana islandeză

 

NOK

coroana norvegiană

8,9868

BGN

leva bulgărească

1,9558

CZK

coroana cehă

27,021

HUF

forint maghiar

308,16

PLN

zlot polonez

4,3042

RON

leu românesc nou

4,4901

TRY

lira turcească

3,3407

AUD

dolar australian

1,4229

CAD

dolar canadian

1,4478

HKD

dolar Hong Kong

8,4331

NZD

dolar neozeelandez

1,5208

SGD

dolar Singapore

1,5133

KRW

won sud-coreean

1 230,63

ZAR

rand sud-african

15,0403

CNY

yuan renminbi chinezesc

7,3685

HRK

kuna croată

7,5030

IDR

rupia indoneziană

14 140,12

MYR

ringgit Malaiezia

4,5142

PHP

peso Filipine

52,418

RUB

rubla rusească

67,4963

THB

baht thailandez

37,998

BRL

real brazilian

3,3872

MXN

peso mexican

20,1024

INR

rupie indiană

72,6370


(1)  Sursă: rata de schimb de referință publicată de către Banca Centrală Europeană.


V Anunţuri

PROCEDURI REFERITOARE LA PUNEREA ÎN APLICARE A POLITICII ÎN DOMENIUL CONCURENŢEI

Comisia Europeană

26.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 394/6


Aviz pentru operatorii economici – Noua rundă de cereri de suspendare a taxelor vamale autonome prevăzute de Tariful vamal comun pentru anumite produse industriale și agricole

(2016/C 394/05)

Comisia aduce la cunoștința operatorilor economici faptul că a primit cereri în conformitate cu procedurile administrative prevăzute în Comunicarea Comisiei privind suspendările și contingentele tarifare autonome (2011/C-363/02) (1) pentru runda din iulie 2017.

Lista produselor care fac obiectul unei cereri de suspendare a taxelor vamale este acum disponibilă pe site-ul web tematic al Comisiei (Europa) dedicat uniunii vamale (2).

De asemenea, se aduce la cunoștința operatorilor economici faptul că termenul-limită până la care obiecțiile împotriva noilor cereri trebuie să parvină Comisiei, prin intermediul administrațiilor naționale, este 16 decembrie 2016, adică data la care are loc a doua reuniune a Grupului pentru economie tarifară.

Operatorii interesați sunt invitați să consulte lista în mod regulat pentru a fi la curent cu stadiul cererilor.

Mai multe informații cu privire la procedura de suspendare tarifară autonomă pot fi găsite pe site-ul web Europa:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_duties/tariff_aspects/suspensions/index_en.htm.


(1)  JO C 363, 13.12.2011, p. 6.

(2)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/susp/susp_home.jsp?Lang=ro.


26.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 394/7


Notificare prealabilă a unei concentrări

(Cazul M.8177 – AMC UK/Odeon and UCI Cinemas)

Caz care poate face obiectul procedurii simplificate

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2016/C 394/06)

1.

La data de 19 octombrie 2016, Comisia Europeană a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (1), o notificare a unei concentrări propuse prin care întreprinderea AMC Entertainment Holdings Inc. (Statele Unite ale Americii) deținută de Dalian Wanda Group (Republica Populară Chineză) dobândește, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul asupra întregii întreprinderi Odeon and UCI Cinemas (Regatul Unit), prin achiziționare de acțiuni.

2.

Activitățile economice ale întreprinderilor respective sunt:

—   în cazul întreprinderii AMC: servicii de proiectare cinematografică în Statele Unite ale Americii și în Regatul Unit. Aceasta exploatează 386 de cinematografe, situate în principal în SUA, doar unul dintre acestea aflându-se în Europa. De asemenea, AMC are interese în publicitatea difuzată pe ecranele de cinema și în distribuția de filme în SUA, deși nu desfășoară aceste activități în mod direct;

—   în cazul întreprinderii Odeon and UCI Cinemas: Odeon and UCI Cinemas exploatează 242 de cinematografe sub denumirile comerciale Odeon, UCI, UCI Kinowelt și Cinesa, în Regatul Unit, Irlanda, Spania, Portugalia, Italia, Germania și Austria. Odeon deține, de asemenea, o serie de întreprinderi comune în domenii aferente serviciilor de proiectare a filmelor, printre care o societate de publicitate pe ecranele de cinema și o întreprindere comună de distribuție a filmelor, ambele situate în Regatul Unit, precum și o platformă de vânzare online a biletelor de cinema în Germania. Odeon are interese limitate în serviciile de proiectare cinematografică din China.

3.

În urma unei examinări prealabile, Comisia Europeană constată că tranzacția notificată ar putea intra sub incidența Regulamentului privind concentrările economice. Cu toate acestea, nu se ia o decizie finală în această privință. În conformitate cu Comunicarea Comisiei privind o procedură simplificată de analiză a anumitor concentrări în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (2), trebuie precizat că acest caz poate fi tratat conform procedurii prevăzute în comunicare.

4.

Comisia Europeană invită părțile terțe interesate să îi prezinte eventualele observații cu privire la operațiunea propusă.

Observațiile trebuie primite de către Comisia Europeană în termen de cel mult 10 zile de la data publicării prezentei. Observațiile pot fi trimise Comisiei Europene, cu numărul de referință M.8177 – AMC UK/Odeon and UCI Cinemas, prin fax (+32 22964301), prin e-mail, la adresa COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu, sau prin poștă, la următoarea adresă:

Commission européenne

Direction générale de la concurrence

Greffe des concentrations

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1 („Regulamentul privind concentrările economice”).

(2)  JO C 366, 14.12.2013, p. 5.