ISSN 1977-1029

Jurnalul Oficial

al Uniunii Europene

C 382

European flag  

Ediţia în limba română

Comunicări şi informări

Anul 57
28 octombrie 2014


Informarea nr.

Cuprins

Pagina

 

V   Anunțuri

 

PROCEDURI ADMINISTRATIVE

 

Comisia Europeană

2014/C 382/01

Cerere de propuneri — EACEA/31/2014 — Programul Erasmus+, acțiunea-cheie 3 — Sprijin pentru reformarea politicilor — Cooperarea cu societatea civilă în domeniul educației și formării și în cel al tineretului

1


RO

 


V Anunțuri

PROCEDURI ADMINISTRATIVE

Comisia Europeană

28.10.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 382/1


CERERE DE PROPUNERI — EACEA/31/2014

Programul Erasmus+, acțiunea-cheie 3 — Sprijin pentru reformarea politicilor

Cooperarea cu societatea civilă în domeniul educației și formării și în cel al tineretului

(2014/C 382/01)

INTRODUCERE

Cooperarea cu organizațiile societății civile în domeniile educației, formării și tineretului este esențială pentru a crea la scară largă un sentiment de asumare a strategiilor și politicilor de învățare pe tot parcursul vieții și pentru a lua în considerare ideile și preocupările părților interesate, la toate nivelurile. Această cooperare este importantă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la Strategia Europa 2020 pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă, la Cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET 2020), la agendele privind politicile specifice sectorului, precum procesul de la Bologna în învățământul superior sau procesul de la Bruges-Copenhaga în învățământul profesional și tehnic (VET), precum și cu privire la Strategia UE pentru tineret. Cooperarea este vitală pentru a se putea asigura o implicare activă a părților interesate în punerea în aplicare a reformelor de politică în diferitele țări, pentru promovarea participării acestora la Programul Erasmus+ și la alte programe europene, precum și pentru diseminarea rezultatelor politicilor și ale programelor, ca și a bunelor practici, prin intermediul rețelelor lor extinse de membri.

În acest cadru, prezenta cerere de propuneri va acorda finanțare prin următoarele două loturi:

1.

Cooperarea cu societatea civilă în domeniul educației și formării (lotul 1)

2.

Cooperarea cu societatea civilă în domeniul tineretului (lotul 2)

Vă rugăm să rețineți că o organizație poate să trimită o singură cerere în cadrul prezentei cereri de propuneri, fie pentru lotul 1, fie pentru lotul 2, însă nu pentru ambele.

ELEMENTE COMUNE APLICABILE AMBELOR LOTURI

1.   Obiective generale

Obiectivul prezentei cereri este acela de a oferi sprijin structural, denumit subvenție de funcționare, organizațiilor neguvernamentale europene (ONGE) și rețelelor la nivelul UE care sunt active în domeniul educației și formării sau în domeniul tineretului și care urmăresc următoarele scopuri generale:

sensibilizarea părților interesate cu privire la agendele politicilor europene în domeniile educației, formării și tineretului, în special Europa 2020, Educație și formare profesională 2020, agende politice specifice cum ar fi procesul de la Bologna sau procesul de la Bruges-Copenhaga, precum și Strategia UE pentru tineret;

creșterea angajamentului părților interesate și a cooperării acestora cu autoritățile publice pentru punerea în aplicare a politicilor și a reformelor în domeniile educației, formării și tineretului, de exemplu a recomandărilor emise pentru fiecare țară în cadrul semestrului european;

stimularea participării părților interesate în domeniile educației, formării și tineretului;

stimularea implicării părților interesate în diseminarea acțiunilor și a rezultatelor politicilor și programelor, precum și a bunelor practici, în rândul membrilor lor și nu numai.

Aceste scopuri trebuie integrate în mod clar în planurile de lucru, activitățile și prestațiile organizațiilor candidate.

2.   Eligibilitate

2.1.   Candidați eligibili

Prezenta cerere este deschisă participării a două categorii de organisme:

—   categoria 1: organizații neguvernamentale europene (ONGE) în domeniul educației și formării sau în domeniul tineretului;

—   categoria 2: rețele la nivelul UE în domeniul educației și formării sau în domeniul tineretului.

Fiecare organizație poate să depună doar o singură cerere, fie pentru categoria 1, fie pentru categoria 2.

Pentru a fi eligibili, candidații trebuie:

să fie organisme neguvernamentale;

să nu aibă scop lucrativ.

Vă rugăm să consultați definițiile detaliate ale celor două categorii de candidați eligibili puse la dispoziție pentru fiecare lot.

Agențiile naționale Erasmus+ și organizațiile care au ca membri în principal agenții naționale Erasmus+ (2/3 sau mai mult) nu sunt organizații eligibile în sensul prezentei cereri de propuneri.

2.2.   Țări eligibile

Sunt eligibile cererile depuse de entități juridice care au sediul social în una dintre următoarele țări:

statele membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit;

țările din cadrul Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) care fac parte din Spațiul Economic European (SEE): Islanda, Liechtenstein, Norvegia;

țările candidate pentru care s-a stabilit o strategie de preaderare în conformitate cu principiile generale și cu clauzele și condițiile generale prevăzute în acordurile-cadru încheiate cu aceste țări în vederea participării la programele Uniunii Europene: fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Turcia.

3.   Mecanisme de finanțare

Prezenta cerere de propuneri oferă posibilitatea de a solicita:

încheierea de acorduri-cadru de parteneriat (pentru loturile 1 și 2); și

acordarea de subvenții de funcționare anuale (numai pentru lotul 2 — tineret). În acest caz, o organizație poate să trimită doar o singură cerere, fie pentru un acord-cadru de parteneriat, fie pentru o subvenție de funcționare anuală.

3.1.   Acordul-cadru de parteneriat

Acordurile-cadru de parteneriat implică o cooperare pe termen lung la nivel european. Acest tip de acord oficializează un parteneriat pe trei ani.

Cererile pentru un acord-cadru de parteneriat trebuie să conțină:

un program de lucru detaliat pe 12 luni (program de lucru anual) pentru 2015, împreună cu informațiile necesare pentru calcularea subvenției (a se vedea secțiunea 11.2 din Ghidul pentru candidați);

un plan de acțiune pe trei ani care să se refere la perioada 2015-2017.

Planul de acțiune pe trei ani trebuie să stabilească o strategie care să includă obiectivele, rezultatele și prestațiile preconizate pentru perioada 2015-2017, atât în general, cât și pentru fiecare dintre cei trei ani, precum și măsurile ce trebuie puse în aplicare pentru a garanta realizarea acestora.

Programul de lucru anual trebuie să aibă la bază planul de acțiune stabilit pentru perioada 2015-2017 și va constitui temeiul pentru acordarea unei subvenții de funcționare anuale specifice pentru fiecare dintre cele trei exerciții bugetare vizate. Trebuie să se demonstreze în mod clar coerența și complementaritatea elementelor multianuale și a celor anuale conținute în program.

3.2.   Subvenția de funcționare anuală (aplicabilă numai pentru lotul 2 — tineret)

Subvențiile de funcționare anuale vizează cooperarea pe termen scurt la nivel european.

Cererile pentru subvenții de funcționare anuale trebuie să conțină un program de lucru detaliat pe 12 luni (program de lucru anual) pentru 2015, împreună cu informațiile necesare pentru calcularea subvenției.

4.   Criterii de atribuire:

Calitatea cererilor eligibile va fi evaluată pe baza următoarelor criterii (1):

relevanță (maximum 30 de puncte);

calitatea conceperii și punerii în aplicare a planului de lucru (maximum 20 de puncte);

profil, număr de participanți și țări implicate în activități (maximum 20 de puncte);

impact, diseminare și sustenabilitate (maximum 30 de puncte).

Pentru a fi luate în considerare pentru finanțare, propunerile trebuie să obțină:

un punctaj total de cel puțin 60 de puncte; și

cel puțin jumătate din punctajul maxim pentru fiecare dintre criteriile de atribuire menționate mai sus (15 puncte pentru criteriile „relevanță” și „impact, diseminare și sustenabilitate”, 10 puncte pentru criteriile „calitatea conceperii și punerii în aplicare a planului de lucru” și „profil, număr de participanți și țări implicate în activități”).

5.   Buget

Prezenta cerere de propuneri are ca scop selectarea organizațiilor în vederea încheierii unor acorduri de subvenții de funcționare anuale pentru exercițiul bugetar 2015.

Bugetul total alocat în anul 2015 pentru prezenta cerere (loturile 1 și 2) este de 6 300 000 EUR.

Agenția își rezervă dreptul de a nu distribui toate fondurile disponibile.

6.   Depunerea cererilor

Cererile trebuie depuse utilizându-se formularul online de cerere de subvenționare (formular electronic).

Formularul electronic este disponibil în limbile engleză, franceză și germană la următoarea adresă de internet:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/eacea312014-civil-society-cooperation_en

și trebuie completat în mod corespunzător în una dintre limbile oficiale ale UE.

Formularul electronic completat în mod corespunzător trebuie depus online până la 17 decembrie 2014, ora 12.00 (la prânz, ora Bruxelles-ului), însoțit de anexa relevantă (2):

Declarație pe propria răspundere.

Anexele suplimentare obligatorii (3) trebuie transmise agenției prin e-mail până la aceeași dată.

7.   Informații suplimentare

Cererile trebuie să respecte dispozițiile cuprinse în Ghidul pentru candidați — Cerere de propuneri EACEA/31/2014, disponibil pe internet la următoarea adresă:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/eacea312014-civil-society-cooperation_en

ELEMENTE SPECIFICE

LOTUL 1

Cooperarea cu societatea civilă: educație și formare

1.   Obiective specifice

Organizațiile active în domeniul educației și formării trebuie să elaboreze și să pună în aplicare strategii și activități inovatoare, specifice și creative pentru a sprijini punerea în aplicare eficace a reformelor și a măsurilor în următoarele domenii:

Promovarea excelenței și a inovării prin abordări care vizează învățarea formală, non-formală și informală și prin furnizarea centrată pe cursant a unor competențe de bază și transversale, inclusiv competențe lingvistice, digitale și antreprenoriale; creșterea gradului de informare cu privire la abordările educaționale inovatoare, cum ar fi resursele educaționale deschise (Open Educational Resources — OER) și cursurile online deschise și în masă (Massive Open Online Courses — MOOC); crearea de medii de învățare deschise și de parteneriate intersectoriale între părțile interesate;

Soluționarea problemei privind nivelul de calificare redus prin facilitarea investițiilor eficiente și durabile în educație și formare; promovarea analizelor și dezbaterilor la nivel european, național și regional, în vederea explorării sau dezvoltării de abordări inovatoare în materie de finanțare; creșterea nivelurilor de studii absolvite și reducerea ratelor de abandon școlar; creșterea atractivității mediilor de învățare; facilitarea tranzițiilor și a parcursurilor educaționale flexibile sau alternative; dezvoltarea unui învățământ profesional și tehnic (VET) de calitate, care să presupună formare la locul de muncă, stagii sau ucenicii și alinierea politicilor la strategiile de dezvoltare economică; noi parcursuri de calificare în domenii cu creștere potențială sau în domenii afectate de lipsa personalului calificat; promovarea șanselor egale de acces la educație și la formare profesională de calitate, inclusiv pentru cursanții care provin din medii defavorizate; promovarea unor abordări inovatoare în materie de îndrumare și consiliere;

Sprijinirea unei noi generații de cadre didactice prin consolidarea profilului profesional al profesorilor, al formatorilor, al formatorilor de cadre didactice și al cadrelor de conducere, prin îmbunătățirea procesului de selecție, de recrutare și de fidelizare, prin formare inițială eficientă, sprijin la început de carieră, învățare și dezvoltare profesională pe toată durata carierei, feedback pedagogic și stimulente; încurajarea învățării reciproce și a comunităților de învățare; intensificarea colectării de date și a analizelor privind educația și formarea profesională;

Recunoașterea și valorificarea competențelor, cu utilizarea instrumentelor europene care facilitează transparența și recunoașterea cunoștințelor anterioare — inclusiv a rezultatelor obținute prin învățare non-formală și informală — și a experienței; înzestrarea persoanelor din toate categoriile de vârstă cu competențe mai bune și mai relevante prin învățare pe tot parcursul vieții, inclusiv prin actualizarea și îmbunătățirea competențelor adulților slab calificați; moduri de concepere, furnizare și evaluare a cursurilor care să ia în considerare previziunile privind competențele și creșterea economică, precum și datele privind ocuparea forței de muncă; elaborarea de parcursuri educaționale interdisciplinare.

Planul de lucru trebuie să demonstreze în mod clar faptul că organizația deține potențialul și capacitatea necesare pentru a genera efecte concrete în cel puțin două dintre domeniile specificate.

2.   Organisme candidate

Numai organismele care corespund definițiilor de mai jos vor fi considerate eligibile în cadrul lotului 1:

Categoria 1: organizație neguvernamentală europeană (ONGE)

Pentru lotul 1, ONGE-urile trebuie:

să fie implicate activ în aplicarea Cadrului strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET 2020), în cel puțin unul dintre următoarele domenii: educația și îngrijirea copiilor preșcolari, învățământul școlar, învățământul superior, învățământul profesional și tehnic, educația pentru adulți; sau în cel puțin un domeniu intersectorial esențial, precum tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), limbile străine, educația antreprenorială etc.;

să reprezinte cel puțin un grup principal de părți interesate, de exemplu studenți, profesori/formatori/cadre de conducere, furnizori de servicii de învățare, părinți etc.;

să funcționeze prin intermediul unei structuri recunoscute oficial, compusă din: (a) un organism/secretariat european (candidatul) înființat legal, în una dintre țările eligibile, de cel puțin doi ani la data depunerii cererii; și (b) organizații/filiale naționale (4) în cel puțin 12 țări eligibile, care au o legătură statutară cu organismul/secretariatul european;

să fie independente de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile comerciale;

să aibă în cadrul personalului cel puțin un membru remunerat (echivalent cu o normă întreagă).

Categoria 2: rețea la nivelul UE (rețea formală)

În contextul lotului 1, o rețea la nivelul UE este o organizație-umbrelă de organizații neguvernamentale europene (ONGE-uri conform definiției de la categoria 1). Specificitatea unei astfel de rețele la nivelul UE constă în faptul că membrii săi sunt, la rândul lor, ONG-uri la nivel european. Astfel, o organizație_umbrelă europeană reprezintă un număr extrem de mare de părți interesate din Europa și acoperă o gamă largă de domenii de politică. O rețea europeană trebuie:

să fie compusă din ONGE-uri autonome din punct de vedere juridic, conform definiției de la categoria 1, și să fie implicată activ în aplicarea Cadrului strategic pentru cooperare europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET 2020);

să îndeplinească următoarele trei cerințe:

(a)

să reprezinte cel puțin două grupuri reprezentative de părți interesate, cum ar fi: cadre didactice (la toate nivelurile de educație și formare profesională), profesia didactică (inclusiv profesori, formatori și cadre de conducere), părinți etc.;

și

(b)

să fie activă în toate sectoarele următoare:

educația și îngrijirea copiilor preșcolari;

învățământul școlar;

învățământul superior;

învățământul profesional și tehnic;

educația pentru adulți;

și

(c)

să fie activă în cel puțin două domenii intersectoriale principale (precum educația în domeniul TIC, învățarea de limbi străine, educația antreprenorială etc.) care să implice unul sau mai multe grupuri reprezentative de părți interesate, conform specificației de mai sus;

să fie legal constituită, adică să aibă personalitate juridică și să fie înregistrată legal, în una dintre țările eligibile, de cel puțin doi ani la data depunerii cererii (solicitanții trebuie să prezinte o copie a statutului organizației solicitante și actul oficial de înregistrare a acesteia);

să aibă minimum 20 de organizații membre (ONGE-uri conform definiției de la categoria 1);

să fie independentă de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile comerciale;

să aibă în cadrul personalului cel puțin un membru remunerat (echivalent cu o normă întreagă).

3.   Activități

Activitățile eligibile trebuie să aibă legătură directă cu obiectivele generale și specifice ale prezentei cereri și trebuie să fie detaliate în cadrul unui program anual de lucru.

Următoarea listă este orientativă și neexhaustivă:

activități care facilitează accesul și participarea părților interesate la realizarea priorităților politicilor UE în domeniul educației și formării;

schimburi de experiență și de bune practici; colaborare în rețea și parteneriate cu alte părți interesate;

consolidarea capacităților organizațiilor membre, inclusiv prin învățare reciprocă, activități de formare, consultanță, îndrumare și consiliere în vederea îmbunătățirii eficacității măsurilor de politică;

inițiative și evenimente pentru atragerea de noi membri în ONGE/în rețeaua la nivelul UE;

studii, analize, sondaje și rapoarte tematice și de țară pe tema priorităților UE în domeniul educației și formării profesionale, în special în cadrul Strategiei Europa 2020 (semestrul european, recomandări specifice fiecărei țări) și în cadrul strategic ET 2020;

activități de sensibilizare, de informare, de diseminare și de promovare (seminare, ateliere, campanii, întâlniri, dezbateri publice, consultări etc.) privind prioritățile politicilor UE în domeniul educației și formării și instrumentele UE de finanțare (programe europene — în special Erasmus+, fonduri structurale și de investiții europene), în vederea sprijinirii acestor priorități. Sunt încurajate activitățile care stabilesc sinergii între Erasmus+ și alte surse de finanțare la nivelul UE sau la nivel național/regional;

proiecte de cooperare în vederea creșterii impactului politicilor asupra grupurilor și/sau sistemelor vizate.

Activitățile pot fi desfășurate la nivel european, transfrontalier, național, regional sau local.

4.   Buget

Bugetul total al UE în 2015 pentru cofinanțarea cooperării cu societatea civilă în domeniul educației și formării este de 2 500 000 EUR.

Cu titlu orientativ:

pentru organismele din categoria 1 (ONGE-uri) se va aloca aproximativ 90 % din componenta bugetară disponibilă pentru educație și formare;

pentru ONGE-urile din categoria 2 se va aloca aproximativ 10 % din componenta bugetară disponibilă pentru educație și formare.

Subvenția de funcționare anuală maximă pentru 2015 conform unui acord-cadru de parteneriat pe trei ani va fi de:

 

Pentru categoria 1: organizație neguvernamentală europeană (ONGE)

125 000 EUR

 

Pentru categoria 2: rețele la nivelul UE

200 000 EUR

LOTUL 2

Cooperarea cu societatea civilă: tineret

1.   Obiective specifice

Organizațiile active în domeniul tineretului care vor primi finanțare pe baza prezentei cereri trebuie să desfășoare activități care urmăresc:

să promoveze capacitatea de inserție profesională a tinerilor, în special prin activități care stimulează dezvoltarea de competențe și de aptitudini prin educația non-formală;

să stimuleze responsabilizarea tinerilor în societate și să încurajeze participarea lor la procesele de luare a deciziilor;

să contribuie la dezvoltarea personală, socio-educațională și profesională a tinerilor în Europa;

să contribuie la dezvoltarea activităților pentru tineret la nivel european, național, regional sau local;

să contribuie la dezbaterea despre/dezvoltarea de aspecte ale politicilor care afectează tinerii și organizațiile de tineret la nivel european, național, regional sau local;

să promoveze învățarea interculturală, respectarea diversității și valorile solidarității, egalității de șanse și drepturilor omului în rândul tinerilor din Europa;

să promoveze incluziunea în societate a tinerilor cu oportunități reduse.

2.   Organisme candidate

În contextul cooperării cu societatea civilă în domeniul tineretului, se aplică următoarele definiții:

 

Categoria 1: o organizație neguvernamentală europeană (ONGE) trebuie:

să funcționeze prin intermediul unei structuri recunoscute oficial, compuse din: (a) un organism/secretariat european (candidatul) înființat legal, în una dintre țările eligibile, de cel puțin un an la data depunerii cererii; și (b) organizații/filiale naționale (4) în cel puțin 12 țări eligibile, care au o legătură statutară cu organismul/secretariatul european;

să fie activă în domeniul tineretului și să desfășoare activități care sprijină punerea în aplicare a domeniilor de acțiune ale Strategiei UE pentru tineret;

să implice tinerii în conducerea și administrarea organizației.

 

Categoria 2: o rețea la nivelul UE (rețea informală) trebuie:

să fie compusă din organizații nonprofit autonome din punct de vedere juridic, active în domeniul tineretului și care desfășoară activități care sprijină punerea în aplicare a domeniilor de acțiune ale Strategiei UE pentru tineret;

să funcționeze prin intermediul unui cadru informal de administrare, compus din: (a) o organizație înființată legal, în una dintre țările eligibile, de cel puțin un an la data depunerii cererii, cu funcții de coordonare și de sprijin al rețelei la nivel european (candidatul); și (b) alte organizații înființate în cel puțin 12 țări eligibile;

să implice tinerii în conducerea și administrarea rețelei.

3.   Activități

Organismele candidate trebuie să prezinte un plan de lucru coerent, care să integreze activități fără scop lucrativ, desfășurate de tineri și care sunt adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor cererii.

Aceste activități pot fi în special:

programe de studii și activități neoficiale și non-formale destinate tinerilor și lucrătorilor tineri;

activități pentru dezvoltarea calitativă a activităților pentru tineret;

activități pentru dezvoltarea și promovarea instrumentelor de recunoaștere și de transparență în domeniul tineretului;

seminare, întâlniri, ateliere, consultări, dezbateri ale tinerilor cu privire la politicile de tineret și/sau la chestiuni europene;

consultări cu tinerii în cadrul dialogului structurat în domeniul tineretului;

activități pentru promovarea participării active a tinerilor la viața democratică;

activități pentru promovarea învățării și înțelegerii interculturale în Europa;

activități în domeniul mass-media și al comunicării și instrumente privind chestiuni europene și legate de tineret.

4.   Buget

Bugetul total al UE pentru cofinanțarea cooperării cu societatea civilă în domeniul tineretului este de 3 800 000 EUR.

Cu titlu orientativ:

pentru organismele din categoria 1 (ONGE-uri) dedicate exclusiv tineretului se va aloca aproximativ 70 % din componenta bugetară disponibilă pentru tineret;

pentru organismele din categoria 1 (ONGE-uri) care au o sferă de activitate mai extinsă, dar care includ o secțiune dedicată tineretului, se va aloca aproximativ 10 % din componenta bugetară disponibilă pentru tineret;

pentru organismele din categoria 2 (rețele la nivelul UE) dedicate exclusiv tineretului se va aloca aproximativ 20 % din componenta bugetară disponibilă pentru tineret.

Subvenția de funcționare anuală maximă va fi de:

 

Pentru categoria 1: organizație neguvernamentală europeană (ONGE)

50 000 EUR în cazul cererilor pentru acorduri-cadru de parteneriat

35 000 EUR în cazul cererilor pentru subvenții de funcționare anuale

 

Pentru categoria 2: rețele la nivelul UE

50 000 EUR în cazul cererilor pentru acorduri-cadru de parteneriat

35 000 EUR în cazul cererilor pentru subvenții de funcționare anuale


(1)  Pentru mai multe detalii cu privire la criteriile de atribuire, vă rugăm să consultați secțiunea 9 din Ghidul pentru candidați.

(2)  Orice alt document administrativ prevăzut în Ghidul pentru candidați trebuie transmis Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură, prin poștă electronică, până la 17 decembrie 2014 (la prânz, ora Bruxelles-ului), la următoarele adrese de e-mail: lotul 1: EACEA-CIVIL-EDU@ec.europa.eu — lotul 2: EACEA-YOUTH@ec.europa.eu

(3)  Pentru mai multe detalii cu privire la anexele care trebuie depuse, vă rugăm să consultați secțiunea 14 din Ghidul pentru candidați.

(4)  ONGE-ul trebuie să demonstreze că toate organizațiile/filialele naționale au legături statutare cu organismul/secretariatul european.