Trasabilitatea produselor alimentare preambalate

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2011/91/UE privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva asigură posibilitatea consumatorilor de a identifica originea produselor alimentare preambalate.

Aceasta impune etichetarea acestor produse, astfel încât consumatorii să poată vedea din ce lot provin.

Directiva garantează posibilitatea autorităților din domeniul sănătății publice și al siguranței alimentare de a afla originea și identitatea produselor alimentare preambalate în cazul în care acestea fac obiectul unui litigiu sau reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

De asemenea, actul legislativ stabilește norme pentru producători, fabricanți, ambalatori și importatori în ceea ce privește etichetarea acestor produse alimentare utilizând un sistem comun de identificare a loturilor.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Directiva se aplică tuturor produselor alimentare preambalate, exceptând:

produsele agricole care:

se află în stații de depozitare temporară, pregătire sau ambalare;

sunt transportate la organizațiile producătorilor; sau

sunt colectate în vederea prelucrării imediate.

produsele alimentare care nu sunt preambalate în momentul vânzării către consumatorul final sunt ambalate la cererea cumpărătorului sau sunt preambalate în vederea vânzării imediate;

ambalajele sau recipientele pentru care suprafața celei mai mari fețe este mai mică de 10 cm2;

porțiile individuale de înghețată ambalate împreună, în cazul cărora indicația care permite identificarea lotului ar trebui să apară pe exteriorul ambalajului colectiv.

Etichetarea loturilor

Fiecare lot trebuie etichetat de producător, fabricant sau ambalator sau, în cazul în care este importat, de primul vânzător stabilit în UE.

Identificarea lotului trebuie precedată de litera „L”, cu excepția cazurilor în care aceasta se poate distinge cu claritate față de celelalte informații de pe etichetă.

Informațiile de pe etichetă trebuie să poată fi vizibile cu ușurință, citite cu claritate și scrise cu cerneală indelebilă.

Nu este necesară indicarea lotului dacă pe etichetă apare mențiunea datei-limită de utilizare.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică începând cu data de 5 ianuarie 2012.

TERMENI-CHEIE

* Lot: un grup de unități de vânzare ale unui produs alimentar produs, fabricat sau ambalat în condiții practic identice.

ACT

Directiva 2011/91/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar (JO L 334, 16.12.2011, pp. 1-5)

Data ultimei actualizări: 23.11.2015