Repartizarea competențelor în cadrul Uniunii Europene
SINTEZĂ
UE dispune numai de competențele care îi sunt atribuite prin tratate (principiul atribuirii). Conform acestui principiu, UE poate acționa numai în limitele competențelor care îi sunt atribuite de către țările UE în tratate pentru atingerea obiectivelor stabilite în acestea. Orice competență care nu este atribuită UE prin tratate aparține țărilor UE. Tratatul de la Lisabona clarifică repartizarea competențelor între UE și țările UE. Aceste competențe sunt împărțite în trei categorii principale:
Trei tipuri principale de competențe
Competențe exclusive (articolul 3 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – TFUE): domenii în care numai UE poate să legifereze și să adopte acte obligatorii. Țările UE pot să facă acest lucru numai în cazul în care sunt abilitate de UE pentru punerea în aplicare a acestor acte. Competența UE este exclusivă în următoarele domenii:
Competențele partajate (articolul 4 din TFUE): UE și țările UE pot legifera și adopta acte obligatorii din punct de vedere juridic. Țările UE își exercită competența în cazurile în care UE nu și-o exercită sau a decis să nu-și exercite competența proprie. Competențele partajate între UE și țările UE se aplică în următoarele domenii:
Competențe de sprijinire (articolul 6 din TFUE): UE nu poate să intervină decât pentru a sprijini, coordona sau completa acțiunea țărilor UE. Actele UE obligatorii din punct de vedere juridic trebuie să nu necesite armonizarea actelor cu putere de lege și a normelor administrative ale țărilor UE. Competențele de sprijinire sunt legate de următoarele domenii politice:
Competențe speciale
UE poate să ia măsuri pentru a asigura coordonarea politicilor economice, sociale și de ocupare a forței de muncă ale țărilor UE la nivelul UE.
Politica externă și de securitate comună a UE se caracterizează prin particularități instituționale specifice, precum participarea limitată a Comisiei Europene și a Parlamentului European la procedura de decizie și la excluderea oricărei activități legislative. Politica respectivă este definită și pusă în aplicare de către Consiliul European (alcătuit din șefii de stat sau de guvern ai țărilor UE) și de către Consiliu (alcătuit din reprezentanți la nivel ministerial ai fiecărei țări a UE). Președintele Consiliului European și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate reprezintă UE în aspecte legate de politica externă și de securitate comună.
Exercitarea competenței
Exercitarea competențelor UE se află sub incidența a două principii fundamentale specificate în articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană:
Data ultimei actualizări: 26.01.2016