Punerea în practică a instrumentelor UE pentru finanțare externă
Acest regulament prevede cadrul general pentru punerea în aplicare a măsurilor finanțate prin instrumentele de politică externă a Uniunii Europene (UE). Procedurile principale au fost centralizate într-un singur act legislativ, care precizează normele aplicabile programelor de acțiune și proiectelor individuale din acest domeniu.
ACT
Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de stabilire a normelor și procedurilor comune pentru punerea în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe.
SINTEZĂ
UE a adoptat o serie de instrumente financiare pentru susținerea acțiunilor sale externe în perioada 2014-2020, și anume:
Deciziile de finanțare cu privire la aceste instrumente precizează acțiunile care vor fi întreprinse, obiectivele și rezultatele preconizate ale acestora, precum și un buget și un calendar orientativ.
Pentru ca aceste instrumente să poată funcționa în mod eficace, au fost adoptate norme comune și simplificate prin acest regulament general privind punerea în aplicare.
PROGRAMAREA FINANCIARĂ ORIENTATIVĂ
Fiecare instrument financiar trebuie să respecte o programare multianuală orientativă, astfel încât acțiunile să poată fi puse în aplicare pe durata mai multor ani dacă este necesar. Deciziile de finanțare pot fi adoptate sub forma unor programe de acțiune anuale și a unor măsuri speciale (dacă apar anumite situații sau necesități neprevăzute).
Pot fi luate în calcul și măsuri de asistență tehnică (de exemplu, costurile aferente sprijinului administrativ, pregătirii de proiecte și monitorizării).
TIPUL DE FINANȚARE
Asistența financiară a UE poate lua mai multe forme, cum ar fi:
De asemenea, acțiunile finanțate trebuie să respecte și normele stabilite în Regulamentul financiar al UE și să garanteze respectarea intereselor financiare ale UE.
Este necesară alocarea resurselor disponibile pentru a maximiza eficiența și impactul general al acțiunilor și a consolida coerența și complementaritatea acestora.
IMPLICAREA SOCIETĂȚII CIVILE ȘI A ACTORILOR LOCALI
Organizațiile societății civile și autoritățile locale ar trebui să joace un rol important în punerea în aplicare a acțiunilor, în special în pregătirea, punerea în aplicare și monitorizarea acestora. Organizațiile internaționale și agențiile de dezvoltare ar trebui să colaboreze cu ONG-urile pe teren.
De asemenea, toate acțiunile propuse ar trebui să aibă la bază principiile de promovare a democrației și a protejării drepturilor omului în țările beneficiare.
VIZIBILITATEA ȘI MONITORIZAREA FONDURILOR ÎN UE
Regulamentul prevede modalitățile de a asigura vizibilitatea asistenței UE. Comisia trebuie să se asigure că fiecare instrument de finanțare este monitorizat folosind indicatori clari, transparenți și măsurabili. Dacă este necesar, impactul acțiunilor poate fi măsurat printr-o evaluare externă.
REFERINȚE
Act |
Intrarea în vigoare |
Termen de transpunere în legislația statelor membre |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
Regulamentul (UE) nr. 236/2014 |
1.1.2014 |
- |
JO L 77, 15.3.2014. |
Ultima actualizare: 30.06.2014