Autoturisme mai sigure: centuri de siguranță și sisteme de siguranță pentru copii

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 661/2009: omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

În general, regulamentul solicită ca toate părțile și componentele de autovehicule să aibă omologare de tip* înainte ca acestea să poată fi introduse pe piața UE.

Printre acestea se numără centurile de siguranță și sistemele de siguranță pentru copii.

Acest fapt garantează că producătorii de centuri de siguranță și sisteme de siguranță pentru copii din întreaga UE respectă aceleași standarde de siguranță.

ASPECTE-CHEIE

Producătorii trebuie să asigure ca toate vehiculele noi să fie proiectate, construite și asamblate astfel încât să se reducă la minimum riscul de vătămare pentru pasagerii vehiculelor și alți participanți la traficul rutier.

Acestea cuprind sisteme, componente și unități tehnice separate pentru vehicule, cum sunt:

centuri de siguranță și

sisteme de ancorare ISOFIX și dispozitive încorporate de fixare a copiilor în scaun. ISOFIX este un standard al Organizației Internaționale de Standardizare pentru sisteme de ancorare pentru scaune care asigură siguranța copiilor.

Cerințele de instalare a centurilor de siguranță și a sistemelor de siguranță pentru copii sunt guvernate de regulamentele globale privind armonizarea tehnică a vehiculelor elaborate de CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite):

Regulamentul nr. 16 (centuri de siguranță, sisteme de fixare, sisteme de fixare pentru copii și sisteme ISOFIX de fixare pentru copii)

Regulamentul nr. 44 (dispozitive de reținere pentru copii)

Regulamentul nr. 129 (sisteme îmbunătățite de siguranță pentru copii – ECRS)

Producătorii trebuie să demonstreze că centurile de siguranță și sistemele de siguranță pentru copii sunt conforme cu aceste regulamente CEE-ONU. În caz afirmativ, se va considera că producătorii respectă și prezentul Regulament și, astfel, se califică pentru omologarea de tip CE.

Normele și procedurile din Regulament au fost modificate în 2015, prin Regulamentul (UE) 2015/166 al Comisiei.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați pagina referitoare la armonizarea tehnică pe site-ul Comisiei Europene.

TERMENI-CHEIE

* Omologare de tip: aceasta înseamnă că s-au efectuat teste pentru a se asigura satisfacerea cerințelor relevante de reglementare, tehnice și de siguranță.

ACT

Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (CE) nr. 661/2009

20.8.2009

-

JO L 200, 31.7.2009, pp. 1–24.

Modificările și corecturile succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 661/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Regulamentul nr. 16 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea: – I. centurilor de siguranță, a sistemelor de fixare, a sistemelor de fixare pentru copii și a sistemelor ISOFIX de fixare pentru copii pentru ocupanții autovehiculelor – II. vehiculelor echipate cu centuri de siguranță, dispozitiv de avertizare privind portul centurii de siguranță, sisteme de fixare, sisteme de fixare pentru copii și sisteme ISOFIX de fixare pentru copii (JO L 233, 9.9.2011, pp. 1–94)

Regulamentul nr. 44 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme referitoare la omologarea dispozitivelor de reținere pentru copii, de la bordul autovehiculelor („dispozitive de reținere pentru copii”) (JO L 330, 16.12.2005, pp. 56–157)

Regulamentul nr. 129 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE/ONU) – Dispoziții uniforme referitoare la omologarea sistemelor îmbunătățite de siguranță pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor (ECRS – Enhanced Child Restraint Systems) (JO L 97, 29.3.2014, pp. 21-128)

Data ultimei actualizări: 20.10.2015