Către un sector al UE al apărării și al securității mai competitiv și mai eficient

Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru sporirea competitivității sectorului apărării și securității din Uniunea Europeană (UE).

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Către un sector al apărării și al securității mai competitiv și mai eficient. [COM(2013) 542 final din 24.7.2013 - nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Comisia Europeană a propus o nouă strategie de sporire a competitivității industriei europene a apărării, pentru a analiza modul în care alte domenii, precum energia, spațiul și tehnologiile cu dublă utilizare (militară și civilă) pot contribui la capacitățile de apărare ale Europei și la reducerea barierelor dintre piețele naționale ale apărării.

În termeni generali, politica industrială a Comisiei europene vizează încurajarea competiției și a inovării în UE și sprijinirea IMM-urilor. Ideea fundamentală este de a asigura o bază industrială solidă pentru politica de securitate și apărare comună a UE (PSAC), dificultatea constând în reducerea fără precedent a bugetelor pentru apărare în Europa. Prin PSAC, UE urmărește să prevină conflictele externe și să gestioneze crizele care i-ar putea amenința securitatea.

Industria apărării este concentrată mai ales în șase țări din UE (Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia și Regatul Unit (1)), deși există în întreaga Europă companii care produc echipamente și sisteme auxiliare. Peste 1 350 de IMM-uri joacă un rol important în sectorul european al apărării.

Competitivitate

Printre ideile propuse pentru creșterea competitivității industriei europene a apărării se numără o certificare și standarde europene, îmbunătățirea accesului la materii prime și sprijin specific (de exemplu, în ceea ce privește accesul la finanțare din partea UE) pentru IMM-urile din domeniul apărării.

Cooperare civilo-militară

Ideea de la baza acesteia este de a exploata potențialul de dublă utilizare a cercetării finanțate de UE, de exemplu, în domenii precum tehnologiile-cheie, care pot fi utilizate atât în sectorul apărării, cât și în sfera civilă. O altă propunere a Comisiei este ca UE să exploreze în comun surse de energie regenerabile și alternative pentru a ajuta țările UE să reducă consumul energetic al forțelor lor armate.

Beneficii

Guvernele din UE, companiile din sectorul apărării și contribuabilii ar avea cu toții beneficii în urma punerii în aplicare a propunerilor.

Țările UE în ansamblu ar avea de câștigat ca urmare a economisirii de timp și de bani prin standarde și prin certificare UE, precum și ca urmare a creșterii eficienței energetice a armatelor și a utilizării mai eficiente a infrastructurii spațiale.

Data ultimei actualizări: 15.05.2014



(1) Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).