Cooperarea științifică și tehnologică dintre UE și Noua Zeelandă

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul de cooperare științifică și tehnologică dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Noii Zeelande

Decizia 2009/502/CE – încheierea Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Guvernul Noii Zeelande

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTEI DECIZII?

Acordul stabilește un cadru oficial de cooperare, cu scopul de a încuraja, a dezvolta și a facilita activitățile în domeniul științei și tehnologiei în scopuri pașnice.

Prin decizia sa, Consiliul a aprobat încheierea acordului în numele Comunității Europene (în prezent UE).

ASPECTE-CHEIE

Activitățile desfășurate în temeiul acordului au la bază următoarele principii:

Cooperarea

Acordul vizează două forme de activități de cooperare:

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 30 ianuarie 2009 pentru o perioadă inițială de cinci ani. Acesta va rămâne în vigoare cu excepția cazului în care una dintre părți denunță acordul printr-o notificare scrisă transmisă celeilalte părți.

CONTEXT

Relațiile dintre UE și Noua Zeelandă sunt reglementate printr-o serie de acorduri.

Prima declarație politică de cooperare între UE și Noua Zeelandă datează din 1999, când s-a semnat „Declarația comună privind relațiile dintre Uniunea Europeană și Noua Zeelandă”.

Aceasta a fost înlocuită în 2007 de „Declarația comună privind relațiile și cooperarea”, o declarație politică actualizată care a stabilit un program de acțiune detaliat pentru UE și Noua Zeelandă în domenii precum securitatea globală și regională, combaterea terorismului și drepturile omului, dezvoltarea și cooperarea economică, comerțul, schimbările climatice, precum și știința și tehnologia. Declarația comună a subliniat, de asemenea, importanța unei cooperări mai strânse pentru a facilita și mai mult legăturile dintre oameni și a încuraja schimburile de experiență din învățământul superior.

În iunie 2018, Comisia Europeană și Guvernul Noii Zeelande au lansat oficial negocierile pentru un acord comercial între UE și Noua Zeelandă.

Pentru informații suplimentare, consultați:

Pentru informații suplimentare privind cooperarea cu Noua Zeelandă în domeniul cercetării și inovării (CI), consultați:

TERMENI-CHEIE

participant: Orice persoană fizică cu domiciliul stabil în Noua Zeelandă sau în UE sau orice persoană juridică cu sediul în Noua Zeelandă sau în UE, cu personalitate juridică, care are drepturi și obligații în nume propriu.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Guvernul Noii Zeelande (JO L 171, 1.7.2009, pp. 28-35)

Decizia 2009/502/CE a Consiliului din 19 ianuarie 2009 privind încheierea, în numele Comunității, a Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Guvernul Noii Zeelande (JO L 171, 1.7.2009, p. 27)

DOCUMENT CONEX

Acord de parteneriat privind relațiile și cooperarea între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Noua Zeelandă, pe de altă parte (JO L 321, 29.11.2016, pp. 3-30)

Data ultimei actualizări: 30.08.2019