Evaluarea efectelor proiectelor asupra mediului (EIM)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Cunoscută ca Directiva EIM, directiva urmărește să asigure:

Acest obiectiv este realizat prin asigurarea evaluării de mediu a anumitor proiecte publice și private enumerate în anexele I și II ale directivei (aeroporturi, instalații nucleare, căi ferate, drumuri, instalații de eliminare a deșeurilor, stații de tratare a apelor reziduale etc.).

Directiva EIM se aplică unei game largi de proiecte publice și private.

ASPECTE-CHEIE

Directiva 2011/92/UE definește procesul de evaluare a impactului asupra mediului (EIM), care asigură faptul că proiectele care pot avea efecte semnificative asupra mediului sunt supuse unei evaluări, înainte de autorizarea acestora.

Legislația de modificare (Directiva 2014/52/UE) a fost adoptată în 2014. În concordanță cu o direcție de reglementare mai inteligentă, aceasta:

Principalele modificări sunt:

Procesul EIM

Procesul EIM funcționează după cum urmează:

Consultare publică

Consultarea publicului este o trăsătură-cheie a procesului EIM. Pentru a asigura participarea efectivă a publicului, raportul EIM și alte informații trebuie furnizate cât mai curând posibil. Acest lucru se poate face pe cale electronică, prin anunțuri publice, prin lipirea unor afișe sau prin intermediul ziarelor locale.

Responsabilitatea autorităților naționale

Autoritățile trebuie să decidă într-un termen rezonabil dacă aprobă sau nu proiectul. Acestea trebuie să pună la dispoziția publicului, precum și a autorităților de mediu locale și regionale conținutul unei decizii pozitive, inclusiv motivele principale ale aprobării și eventualele condiții de mediu sau de altă natură pe care le anexează. Dacă autoritățile refuză aprobarea de dezvoltare, acestea trebuie să explice motivele.

Țările UE pot stabili condiții mai stricte și pot impune sancțiuni pentru eventualele încălcări.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva 2011/92/UE a intrat în vigoare la 17 februarie 2012. Acesta codifică patru directive anterioare (85/337/CEE, 97/11/CE, 2003/35/CE și 2009/31/CE), dintre care prima a devenit lege în țările UE la 3 iulie 1988.

Directiva de modificare 2014/52/UE se aplică de la 25 aprilie 2014, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până la 16 mai 2017.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Decizie de aprobare a dezvoltării: o decizie a autorităților competente de a aproba un proiect.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2011/92/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului (text codificat) (JO L 26, 28.1.2012, pp. 1-21)

Modificările succesive aduse Directivei 2011/92/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 23.07.2018