Comitetul Economic și Social European (CESE)

Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE. Acesta a fost înființat în 1957 pentru a reprezenta interesele diferitelor grupuri economice și sociale din țările UE.

În temeiul Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), CESE are cel mult 350 de membri. Există între cinci și 24 de membri pentru fiecare țară a UE.

Membrii se împart în trei grupuri reprezentând interesele: 1. angajatorilor, 2. lucrătorilor și 3. anumitor categorii de activitate (precum agricultorii, întreprinderile mici, profesiile, consumatorii, cooperativele, familiile, grupurile ecologiste). Membrii CEE sunt numiți pentru o perioadă de cinci ani (cu posibilitatea reînnoirii mandatului).

CESE este consultat de Parlamentul European, de Consiliu și de Comisie în cazurile prevăzute de tratatele UE. De asemenea, acesta poate emite avize din proprie inițiativă. Rolul, organizarea și prerogativele sale sunt reglementate de articolul 13 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și de articolele 301-304 din TFUE.

A SE VEDEA, DE ASEMENEA: